Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-25

  1. Γάλλος προπονητής στον Ολυμπιακό
  2. Επιχείρηση «καθαρός Δαυίδ»
  3. Γάλλος προπονητής στον Ολυμπιακό
  4. «Ρεκόρ στο στίβο και στις τιμές»
  5. Εκατόμβη στην Καραϊβική
  6. Τα «καλά» παιδιά πετούν δωρεάν
  7. Δικαίωμα βέτο στους Ιρακινούς
  8. Απ το Ιράκ στην αλ Κάιντα
  9. Κοινό μέτωπο Βραζιλίας και Κίνας
  10. «Όλα βαίνουν καλώς»
  11. Άνετο προβάδισμα ΝΔ
  12. Ευρωψηφοδέλτια
  13. Ανάμικτες αντιδράσεις στο σχέδιο Μπους
  14. Επανέρχεται η Αυστραλία για τους Ολυμπιακούς
  15. Νέα βήματα για την Αφρικανική 'Ενωση
  16. Επανέρχεται η Αυστραλία για τους Ολυμπιακούς
  17. Δεκάδες νεκροί από πλημμύρες στην Καραϊβική
  18. Αλλαγή πορείας των ΗΠΑ για Ιράκ
  19. Ο Μπους εκθέτει το πρόγραμμα για Ιράκ

Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 21:19 (Ώρα Λονδίνου)

Γάλλος προπονητής στον Ολυμπιακό

Ο Κομπουαρέ αγωνιζόταν παλαιότερα με τα χρώματα της Παρί Σεν Ζερμέν

Ο ανταποκριτής της έγκριτης γαλλικής αθλητικής εφημερίδας «Εκίπ» στο Λονδίνο, Χαβιέρ Ριβουάρ διαβεβαίωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού για την επόμενη σεζόν θα είναι από τη Γαλλία.

«Έχω δύο πράγματα να σας πω για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το πρώτο είναι ότι, ναι, ο Αντουάν Κομπουαρέ, πρώην παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν και τεχνικός της Στρασμπούρ μάλλον βρίσκεται καθοδόν για την Ελλάδα», τόνισε ο Χαβιέρ Ριβουάρ.

Και πρόσθεσε, «επιπλέον, ο Κριστιάν Καρεμπέ, ο παίκτης του Ολυμπιακού μάλλον έχει πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Αγγλία, πιθανότατα στην Τότεναμ.»

Περισσότερα στο αθλητικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC την Κυριακή 30 Μαΐου, το οποίο μεταδίδεται στις τρεις το απόγευμα.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 21:42 (Ώρα Λονδίνου)

Επιχείρηση «καθαρός Δαυίδ»

Οι εργασίες καθαρισμού διήρκεσαν ένα έτος

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μιχαήλ Αγγέλου, «Δαυίδ» παραγματοποιήθηκαν στη Φλωρεντία, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού που διήρκεσαν ένα χρόνο.

Η διαδικασία απομάκρυνσης μουντζούρων και θειϊκού άλατος έγινε με τη χρήση αποσταγμένου νερού και κελλουλόζης.

Η απόφαση για τις εργασίες αποκατάστασης του αγάλματος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους φιλότεχνους που εξέφρασαν φόβους για ζημιές κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.

Η αποκατάσταση έγινε δημόσια στο «σπίτι» του αγάλματος την Γκαλέρια Ντελ Ακαντέμια στη Φλωρεντία.

Ο πρώτος αναστηλωτής του έργου παραιτήθηκε πριν από την ολοκλήρωση της αποστολής του δηλώνοντας ότι η αποκατάσταση θα έπρεπε να είχε γίνει μόνο με στεγνό βούρτσισμα. Πίστευε, επίσης, ότι οι σκιές που είχαν δημιουργηθεί από το χρόνο πρόσθεταν αίγλη στην όλη προσωπικότητα του αγάλματος.

Η διευθύντρια της γκαλερί, Φράνκα Φαλέτι υποστήριξε ότι μόνο το βούρτσισμα δε θα είχε φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και επεσήμανε ότι η χρήση νερού χάρισε στον «Δαυίδ» την αιώνια νεότητα που επιζητούσε να αποτυπώσει ο μεγάλος καλλιτέχνης της Αναγέννης, Μιχαήλ Άγγελος.

Η κυρία Φαλέτι είπε ότι ο «Δαβίδ» θα εξετάζεται και θα ξεσκονίζεται οκτώ φορές τον χρόνο.

Το αριστούργημα που γιορτάζει την 500ή επέτειό του, προσελκύει περισσότερα από 1.2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Η διαδικασία καθαρισμού αποκάλυψε σημάδια αδυναμίας στις φτέρνες του αγάλματος και υπάρχουν σχέδια σταθεροποίησής του από ομάδα μηχανικών.

Το άγαλμα του οποίου το ύψος είναι πέντε μέτρα, είχε λαξευτεί σε στήλη μαρμάρου και έχει υποστεί σκληρότερες δοκιμασίες κατά την περιπετειώδη ιστορία του.

Το άγαλμα είχε ανατεθεί από εμπόρους μαλλιού στην Φλωρεντία το 1501 και είχε παραμείνει για πολλούς αιώνες στην πλατεία Πιάτσα Ντελά Σινόρια.

Είχε υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια επιδρομής το 1527 και το 1843 είχε καθαριστεί με χλωρικό οξύ.

Μεταφέρθηκε στην Γκαλέρια Ντελ Ακαντέμια το 1873, όμως το 1991 ένας Ιταλός ζωγράφος έσπασε με σφυρί ένα δάχτυλο από το αριστερό πόδι.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 21:19 (Ώρα Λονδίνου)

Γάλλος προπονητής στον Ολυμπιακό

Ο Κομπουαρέ αγωνιζόταν παλαιότερα με τα χρώματα της Παρί Σεν Ζερμέν

Ο ανταποκριτής της έγκριτης γαλλικής αθλητικής εφημερίδας «Εκίπ» στο Λονδίνο, Χαβιέρ Ριβουάρ διαβεβαίωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού για την επόμενη σεζόν θα είναι από τη Γαλλία.

«Έχω δύο πράγματα να σας πω για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το πρώτο είναι ότι, ναι, ο Αντουάν Κομπουαρέ, πρώην παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν και τεχνικός πάγκο της Στρασμπούρ μάλλον βρίσκεται καθοδόν για την Ελλάδα», τόνισε ο Χαβιέρ Ριβουάρ.

Και πρόσθεσε, «επιπλέον, ο Κριστιάν Καρεμπέ, ο παίκτης του Ολυμπιακού μάλλον έχει πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Αγγλία, πιθανότατα στην Τότεναμ.»

Περισσότερα στο αθλητικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC την Κυριακή 30 Μαΐου, το οποίο μεταδίδεται στις τρεις το απόγευμα.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 19:53 (Ώρα Λονδίνου)

«Ρεκόρ στο στίβο και στις τιμές»

Της ανταποκρίτριας μας στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά

Απλησίαστη η ελληνική αγορά για τους τουρίστες

«Εκτός από τα ρεκόρ στον στίβο η Ελλάδα θα καταρρίψει φέτος και το ρεκόρ της ακρίβειας.»

Με το σχόλιο ξεκίνησε το ρεπορτάζ Γαλλίδας δημοσιογράφου για τις τιμές στα ξενοδοχεία και στα διαμερίσματα στην Ελλάδα κατά τους θερινούς μήνες .

Το ρεπορτάζ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για λογαριασμό κεντρικού δελτίου ειδήσεων μεγάλου καναλιού.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο ότι οι τιμές έχουν πενταπλασιασθεί .

Η αύξηση δεν αφορά μόνο τις τιμές των ξενοδοχείων αλλά και βασικών προϊόντων, όπως το εμφιαλωμένο νερό.

Σε έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε η τιμή ενός του εμφιαλωμένου νερού ενός λίτρου κυμαίνεται στον Πειραιά από 1,5-2 ευρώ τη στιγμή που στο Σεν Ελιζέ στο Παρίσι κοστίζει από 70 λεπτά έως και 1 ευρώ το μπουκάλι .

Άλλα και τα ρεπορτάζ στον Τύπο άφησαν κατά μέρος την ανησυχία τους για το κατά πόσο θα είναι έτοιμη η χώρα μας να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς αγώνες στις 13 Αυγούστου και καταπιάστηκαν με την ακρίβεια χαρακτηρίζοντας «άπιαστο όνειρο» πλέον τις διακοπές στην Ελλάδα.

Γεγονός είναι ότι στα τουριστικά γραφεία ολόκληρης της Γαλλίας έχει σημειωθεί σημαντική μείωση πώλησης πακέτων που αφορούν την Ελλάδα .

Σύμφωνα με επίσημες πηγές η μείωση αυτή είναι της τάξης του 7 με 10%.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 19:32 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατόμβη στην Καραϊβική

Eκατοντάδες είναι τα θύματα από τις πλημμύρες

Τουλάχιστον 240 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει εδώ και δύο εβδομάδες την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, ενώ το έργο των σωστικών συνεργείων, του στρατού και της αεροπορίας συνεχίζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης έχει διακοπεί σε πολλές περιοχές. Ζημιές έχει επίσης υποστεί το οδικό δίκτυο των δύο γειτονικών κρατών.

Η Τζιμάνι της Δομινικανής Δημοκρατίας και η πρωτεύουσα της Αϊτής, Πόρτ ο Πρενς είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Στα σύνορα των δύο κρατών δύο ποτάμια έχουν υπερχειλίσει.

Στο γειτονικό Πουέρτο Ρίκο τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του και περίπου 100 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 18:09 (Ώρα Λονδίνου)

Τα «καλά» παιδιά πετούν δωρεάν

Η εταιρεία Δέλτα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα

Αμερικανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε την προσφορά δωρεάν εισιτηρίων στους πελάτες της με την προϋπόθεση να συμπεριφέρονται κόσμια ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το πλήρωμα του αεροσκάφους της εταιρείας, Σονγκ - αερομεταφορέα της χαμηλού κόστους «Δέλτα» - θα διαθέτει τέσσερα εισιτήρια σε επιβάτες της επιλογής του κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

Επιβάτες που θα βοηθούν τους συνεπιβάτες τους με τις αποσκευές ή θα αντιμετωπίζουν θετικά τις τυχόν καθυστερήσεις είναι στη λίστα αυτών που θα ανταμειφθούν.

Οι επιθέσεις της 9/11 και οι υψηλές τιμές των καυσίμων έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στις αεροπορικές εταιρείες.

Η Σονγκ ελπίζει ότι η πρωτοβουλία της θα φέρει κέρδη και θα εγκαινιάσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες της.

«Μου αρέσει να βλέπω τι συμβαίνει όταν δίνουμε εισιτήριο σε κάποιον που έκανε κάτι καλό», είπε ο διευθυντής της Σόνγκ Τζον Σελβάτζιο.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Νέα Υόρκη είπε ότι ειδικοί σε θέματα αερομεταφορών είναι σκεπτικοί σχετικά με την προσφορά δωρεάν εισιτηρίων.

«Το επόμενο βήμα θα είναι να πληρώνονται για να πετάνε», είπε ο Ρέι Νίντλ, αεροπορικός αναλυτής της εταιρείας Μπλαίιλοκ και Πάρτνερς.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 18:41 (Ώρα Λονδίνου)

Δικαίωμα βέτο στους Ιρακινούς

Άγνωστο ακόμα σε ποιους θα είναι υπόλογοι οι Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες για τις επιχειρήσεις τους

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ διαβεβαίωσε ότι μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στις 30 Ιουνίου, η ιρακινή μεταβατική ηγεσία θα έχει το δικαίωμα του βέτο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της πολυεθνικής δύναμης.

«Ο τελικός πολιτικός έλεγχος παραμένει στην ιρακινή ηγεσία. Αυτό σημαίνει μεταβίβαση της απόλυτης κυριαρχίας», εξήγησε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι καμμία επιχέιρηση δε θα γίνει χωρίς τη συγκατάθεση της ιρακινής μεταβατικής ηγεσίας.

Και κατέληξε, «ο ιρακινός λαός και η κυβέρνησή του θα έχουν τον τελευταίο λόγο για την παραμονή ή την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.»

Επιφυλάξεις

Αλλά η Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία μπορεί να εμποδίσει την υιοθέτηση του ψηφίσματος για το μέλλον του Ιράκ, εξέφρασε επιφυλάξεις.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε το προτεινόμενο σχέδιο «καλή βάση για διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχει «ακόμα χώρος για βελτιώσεις.»

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι στο Ιράκ θα υπάρχει μια αξιόπιστη ηγεσία μόνο εάν υπάρξει μια πραγματική μεταβίβαση της εξουσίας.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» ο κ. Μπαρνιέ υποστήριξε ότι «η Γαλλία αναρωτιέται εάν το προτεινόμενο ψήφισμα δίνει στη νέα ηγεσία το δικαίωμα της οικονομικής διαχείρισης της χώρας, της διαχείρισης των αστυνομικών και δικαστικών αρχών ή της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.»

Η Ρωσία, επίσης μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πιστεύει ότι το αμερικανοβρετανικό ψήφισμα εγείρει πολλά ερωτήματα και επιδέχεται αλλαγές.

Η Ιαπωνία εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί το ψήφισμα, ενώ η Κίνα υπογράμμισε ότι ακόμη το μελετά.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί χαρακτήρισε «διφορούμενο» το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 13:11 (Ώρα Λονδίνου)

Απ το Ιράκ στην αλ Κάιντα

Αυξάνονται οι ρυθμοί στρατολόγησης της αλ Κάιντα, αναφέρει η έκθεση

Ο έγκυρος βρετανικός ερευνητικός οργανισμός, Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, αναφέρει σε έκθεσή του ότι η κατοχή του Ιράκ είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση νέων στρατολογιών στις τάξεις της αλ Κάιντα.

Η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου αναφέρει πως τα οικονομικά του δικτύου ανθούν και ότι κατάφερε να προσαρμοστεί στην απώλεια της βάσης του στο ΑΦγανιστάν, με το να λειτουργήσει αποκεντρωτικά και να γίνει αόρατο σε πάνω από 60 χώρες.

Η αλ Κάιντα παραμένει ένα ζωντανό και αποτελεσματικό «δίκτυο των δικτύων» εκτιμά το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, αναφέρει η έκθεση, έδειξαν ότι η οργάνωση έχει ανασυντάξει πλήρως τις δυνάμεις της και ότι πλέον στοχεύει σταθερά προς τις ΗΠΑ και τους στενούς συμμάχους τους.

Το Ινστιτούτο προειδοποιεί πως η αλ Κάιντα θα προσπαθήσει να αναπτύξει σχέδια για επιθέσεις στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική και ότι θα ήθελε να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ αποτελούν έναν εναλλακτικό στόχο για την οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, η οποία έχει πλέον στρατολογήσει «18 χιλιάδες πιθανούς τρομοκράτες».

Το Ινστιτούτο, συμπεραίνει ακόμα, πως αν το Ιράκ γίνει ένα αποτυχημένο κράτος ή επανέλθει στη δικτατορία, θα μεταβληθεί σε στρατηγικό εφιάλτη για της Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 11:02 (Ώρα Λονδίνου)

Κοινό μέτωπο Βραζιλίας και Κίνας

Την ενίσχυση του Ομίλου των 20 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θέλουν Κίνα και Βραζιλία

Η Κίνα και η Βραζιλία υποσχέθηκαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους στις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι δύο χώρες είναι ήδη μέλη του Ομίλου των 20 αναπτυσσομένων κρατών, που δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο.

Σε δήλωση, στο Πεκίνο, οι δυο χώρες είπαν ότι θα εργαστούν ώστε να διασφαλιστεί πως οι διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου «αντανακλούν τα συμφέροντα του καθενός».

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, βρίσκεται στην Κίνα για να αναπτύξει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών.

Οι δύο χώρες πρωταγωνιστούν στις προσπάθειες του Ομίλου των 20 να κάνουν τις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο επωφελείς για τις αναπτυσσόμενες χώρες και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόρριψη των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, στο Κανκούν το 2003.

Η Βραζιλία και η Κίνα έχουν ήδη στενούς εμπορικούς δεσμούς και η συνεργασία τους το 2003 ανήλθε στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από πέντε φορές περισσότερο από όσο ήταν το 2000.

Η γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας απορροφά τις εξαγωγές της Βραζιλίας σε βασικά προϊόντα, όπως σόγια ή σίδηρος.

Οι καρποί της επίσκεψης του προέδρου της Βραζιλίας στην Κίνα έγιναν αμέσως ορατοί.

Η Companhia Vale do Rio Doce (CVRD) της Βραζιλίας, η μεγαλύτερη εταιρεία ορυχείων σιδήρου στον κόσμο, υπέγραψε συμφωνία πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η CVRD θα εξάγει σίδηρο, αλουμίνα και ατσάλι στα κινεζικά εργοστάσια, ενώ η Κίνα θα εξάγει κοκ.

Κινεζικές εταιρείες θα βοηθήσουν και στην κατασκευή ενός εργοστασίου ατσαλιού και αλουμίνας στη βορειοδυτική Βραζιλία.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

«Όλα βαίνουν καλώς»

Χωρίς σημαντικά προβλήματα «οδεύουμε προς την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων», διαπίστωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην συνάντηση μετείχαν ακόμα η αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και η πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, εξέτασαν την πορεία της προετοιμασίας, με τον ισχυρό άνδρα της Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής να μένει ευχαριστημένος από την εξέλιξη των έργων.

Μόλις ο κ. Ρογκ, έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου, μαζί μα τις κυρίες Πετραλιά και Αγγελοπούλου, πήγαν στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου μαζί με τον πρώην πρόεδρο της ΔΟΕ , Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ, παρακολούθησαν την εξέλιξη των εργασιών στο σκέπαστρο Καλατράβα, αλλά και τις εργασίες στο Ποδηλατοδρόμιο.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 11:19 (Ώρα Λονδίνου)

Άνετο προβάδισμα ΝΔ

Προβάδισμα 7,7 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 1.997 νοικοκυριά, από τις 17 έως τις 21 Mαΐου για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑLTER.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα προηγείται με ποσοστό 41,6% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 33,9%.

Το 7,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει το ΚΚΕ, το 4,3% τον Συνασπισμό, το 2,9% το ΛAΟΣ και το 1% το ΔHKKI. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 5,4%.

Όσον αφορά τη συσπείρωση των κομμάτων, στη ΝΔ είναι της τάξης του 90,5%, στο ΠΑΣΟΚ 82%, στο ΚΚΕ 91,9%, και στο ΣΥΝ 77%.

Oι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση είναι 42,7%, και οι αρνητικές 45,2%, ενώ για το ΠΑΣΟΚ οι θετικές φθάνουν στο 22,5% και οι αρνητικές στο 68,2%.

Ο Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει την αποδοχή του 65%, και ο Γ. Παπανδρέου του 57,5%.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι οι εκλογείς θα ψηφίσουν κατά σειρά με κριτήριο: την εσωτερική κατάσταση (6,26%), τις θέσεις των κομμάτων για την Ευρώπη (5,88%), τη θέση των κομμάτων για το Κυπριακό (5,37%) και τη σύνθεση των ψηφοδελτίων (5,22%).

Θετικές είναι, επίσης, οι γνώμες για τον πρωθυπουργό Κώστα Kαραμανλή (με ποσοστό σχεδόν 65%) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Γιώργο Παπανδρέου κυμαίνεται κάτω από 60%.

Στο 4,166% η κατανομή

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το εκλογικό όριο για να εκπροσωπηθεί ένα κόμμα στην Ευρωβουλή μπορεί να είναι το 3%, ωστόσο επειδή οι έδρες ευρωβουλευτών μειώθηκαν σε 24 από 25, το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη ευρωβουλευτή στην α' κατανομή, σε αυτήν την αναμέτρηση ανέρχεται στο 4,166%.

Με βάση τα παραπάνω, από την εικόνα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι η ΝΔ εξασφαλίζει 10 έδρες, με ποσοστό 41,7%.

Το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει οκτώ έδρες, με ποσοστό 33,3% ή εννέα με ποσοστό 37,5%.

Παράλληλα, λόγω αδιάθετου υπολοίπου, θεωρείται βέβαιη η εκλογή ενός ευρωβουλευτή για όποιο κόμμα «πιάσει» το 3%, ακόμη και εάν υπολείπεται του εκλογικού μέτρου.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωψηφοδέλτια

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα κίνητρα για την απόσυρση δικύκλων. Μέχρι και 1.795 ευρώ το συνολικό όφελος.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πνίγουν τα νοικοκυριά τα τραπεζικά δάνεια! Έφθασαν στα 14,5 τρισεκατομμύρια δρχ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 4 σοκ και ένα ψέμα από τη Ματσούκα του ΠΑΣΟΚ. Τηλεοπτικό ριάλιτι από την επικεφαλής της πράσινης ευρωλίστας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 3.737 νέες προσλήψεις. 2.875 για Ολυμπιάδα. 676 για ΔΕΗ, ΕΛ.ΑΣ. 109 για το τραμ.

Η ΑΥΓΗ: Στην Κομισιόν η κοροϊδία εις βάρος των συμβασιούχων. Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την κυβερνητική στάση.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Σεισμό προκαλεί ο καυτός κωδικός Ρ-8785 της United Overseas Bank. Θα καταρρεύσει το πολιτικό σκηνικό αν ανοίξουν οι λογαριασμοί του Σωκράτη Κόκκαλη.

ΤΟ ΒΗΜΑ : Καβγάς υπουργών για το "φακελάκι". Ο κ. Ν. Κακλαμάνης αποδοκιμάζει τον κ. Αθ. Γιαννόπουλο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φοροαπαλλαγή για όλους τους τόκους των στεγαστικών δανείων. Μέτρα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

ΕΘΝΟΣ: 1.263 νέες προσλήψεις σε Δήμους, ΔΕΚΟ, υπουργεία. Οι προκηρύξεις και η κατανομή των θέσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στη Νέα Δημοκρατία η αισιοδοξία περισσεύει, πλην ενός! Ενώ επικρατεί παγωμάρα και απαισιοδοξία στο ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση της Ευρωλίστας από τον Γιώργο Παπανδρέου...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ασφυξία από τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στα 150,3 δισεκατομμύρια ευρώ οι συνολικές οφειλές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το πρόγραμμα για 21.557 προσλήψεις μονίμων και εποχικών. Θέματα SOS για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Άρχισαν τα ευρώ....όργανα. Πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων.

ΕΣΤΙΑ: Μεγάλη η διαφορά στις ευρωεκλογές. Όλοι οι παράγοντες ευνοούν την Νέα Δημοκρατία.

ESPRESSO: Η νύχτα που τρόμαξε την ελληνική τηλεόραση. Επικίνδυνο φαινόμενο!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέτωπο κατά της ακρίβειας. Ανήσυχη η κυβέρνηση επιχειρεί με συμφωνίες κυρίων, μέτρα και συνεννόηση στην ΕΕ να ελέγξει την κατάσταση.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ελπίδες για τους καταναλωτές. Ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών στα καύσιμα βλέπει η κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ: 5.000 απουσίες ρίχνουν τις βάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Πτώση βαθμολογίας δείχνουν και τα πρώτα γραπτά.

Η ΝΙΚΗ: Το ευρωψηφοδέλτιο ΔΗΣΟΚ. Με επικεφαλής τον κορυφαίο των Γραμμάτων Εμμανουήλ Κριαρά.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΕΕ συνθλίβει τους επαγγελματίες -βιοτέχνες-εμπόρους. Να μπει τέλος στις ευρω-απάτες.

TRAFFIC NEWS: Απειλούν τη ζωή του Ανδρέα. Αλβανοί και Έλληνες. «Πρόσεξε μην φύγει η Σαββίνα απότο Fame Story».

Η ΧΩΡΑ: Μέτρα ανάσα για 1.000.000 δικυκλιστές. Τι κερδίζουν με την απόσυρση.

City Press: Ολυμπιακή «εκεχειρία» στις τιμές. Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα ακρίβειας.

metroRAMA:Σε ολοήμερη λειτουργία τα νοσοκομειακά ιατρεία.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Το υπουργείο Εσωτερικών άναψε το «πράσινο φως». Προσλήψεις σε υπηρεσίες του δημοσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Καταχρεωμένα τα νοικοκυριά. Δραματική αύξηση των καταναλωτικών δανείων.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο πρωθυπουργός ζήτησε από το λαό:Πρώτη θέση με ισχυρή διαφορά για τις ευρωεκλογές.

Ακρίβεια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι «διάχυτη είναι η ανησυχία στην κυβέρνηση για την εξέλιξη των τιμών κατά τους προσεχείς μήνες, καθώς η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην εγχώρια αγορά είναι δυνατόν να συμπέσουν με ένα πιθανό κύμα ολυμπιακής κερδοσκοπίας».

Η City Press τονίζει ότι «σε μια περίοδο κατά την οποία σημειώνεται έξαρση της ακρίβειας η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία μέσω του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου, για συνεννόηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ώστε να υπάρξει κάποιου είδους ολυμπιακή εκεχειρία σε ό,τι αφορά τις τιμές».

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, «ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών των καυσίμων στην εγχώρια αγορά, όπου η άνοδος των τιμών ήταν σαφώς χαμηλότερη απ΄ό,τι διεθνώς βλέπει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής».

Ευρωεκλογές

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι «καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές είναι ο στόχος της ΝΔ υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματός του. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ επιδιώκει κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα μια πολιτική αλλά πολιτισμένη αντιπαράθεση απόψεων, θέσεων και ιδεών, χαμηλούς τόνους αλλά όχι χαλαρή ψήφο ούτως ώστε η ΝΔ να κατακτήσει την πρώτη θέση και με διαφορά».

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, «ο κ. Καραμανλής μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου σημειώνει μεγάλη άνοδο της αποδοχής του από το εκλογικό σώμα. Ακόμη και ψηφοφόροι που δεν εψήφισαν την Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, ξαφνιάστηκαν θετικά από τους χειρισμούς του. Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα, ο κ. Καραμανλής εκλήθη να χειρισθή το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις Ελλάδος - ΗΠΑ και βεβαίως τα της ολυμπιακής προετοιμασίας. Και κατέδειξε ότι ήταν έτοιμος για το αξίωμα του πρωθυπουργού».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι «την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν ο αντιπολιτευόμενος Τύπος και τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μετά την ανακοίνωση της ευρωλίστας από τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ επικρατεί παγωμάρα και απαισιοδοξία για την τύχη του κόμματος στις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «αποφασισμένος να προχωρήσει στον δρόμο που χάραξε με την ανανέωση του ευρωψηφοδελτίου, είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και αυτό κατέστησε σαφές χθες με δηλώσεις του, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους διαφωνούν με τις επιλογές του ότι δεν θα κάνει πίσω».

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι «με επικεφαλής την κορυφαία προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων, τον νεοελληνιστή και δημοτικιστή, πρύτανη των Ελλήνων γλωσσολόγων, ομότιμο καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Κριαρά κατέρχεται στις ευρωεκλογές το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι «κάλεσμα στους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες (ΕΒΕ), που για διάφορους λόγους ψήφισαν στις εθνικές εκλογές ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ να διορθώσουν την ψήφο τους στις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη και να σταθούν πλάι στο ΚΚΕ, γνωρίζοντας ότι είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των εργαζόμενων στρωμάτων του πληθυσμού, απηύθυνε χθες το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στην Αθήνα».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 12:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάμικτες αντιδράσεις στο σχέδιο Μπους

Ο ιρακινός στρατός θέλει να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας στο Ιράκ

Το διορισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο επανέλαβε ότι οι Ιρακινοί επιθυμούν να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο της ασφάλειας τους, μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στο τέλος Ιουνίου.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου είπε στο BBC ότι οι Ιρακινοί θέλουν να είναι υπεύθυνοι.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είχε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα πέντε σημείων για ένα ελεύθερο Ιράκ.

Παράλληλα, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ. Η Γαλλία είπε ότι το σχέδιο έχει ανάγκη βελτιώσεων, ενώ η Κίνα λέει πως το μελετά.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, ένθερμος σύμμαχος της Ουάσιγκτον, δέχτηκε με ικανοποίηση την υπόσχεση Μπους ότι θα μείνει στο Ιράκ μέχρις ότου αυτό γίνει δημοκρατικό.

Αλλά η αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, επέκρινε τον αμερικανό πρόεδρο επειδή δεν αναφέρθηκε ούτε στο τελικό κόστος των επιχειρήσεων για τον Αμερικανικό λαό, ούτε και στο πότε θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

Συγκρούσεις

Εν τω μεταξύ νέες συγκρούσεις αμερικανικών δυνάμεων κατοχής και υποστηρικτών του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ, ξέσπασαν στις πόλεις Κούφα και Νατζάφ.

Μια από τις πύλες στον τάφο του Αλί -ένα από τα ιερότερα μνημεία των σιιτών- καταστράφηκε από όλμο.

Στη Βαγδάτη, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στην πρεσβεία της Αυστραλίας, τραυματίζοντας πέντε Ιρακινούς. Και βορειότερα, στο Κιρκούκ, ένας πολιτικός τουρκομανικής καταγωγής δολοφονήθηκε από αγνώστους.


Επανέρχεται η Αυστραλία για τους Ολυμπιακούς

Γιώργος Διαμαντούλης

Σίδνεϊ

Ο αυστραλός υπουργός εξωτερικών (δεξιά) επανέρχεται στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών

O αυστραλός υπουργός των εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας ότι η Αυστραλία εξυπηρετεί τους στόχους των τρομοκρατών υπονοώντας ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δεν είναι επαρκής

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά την έκρηξη τριών βομβών στην Καλλιθέα ανανέωσε την ταξιδιωτική οδηγία της για την Ελλάδα προειδοποιώντας τους αυστραλούς που πρόκειται να την επισκεφτούν.

Ο κύριος Αλεξάντερ Ντάουνερ λέει ότι η ενέργεια των Αυστραλών που εφιστά την προσοχή των τουριστών είναι αποτέλεσμα της κοινής λογικής και υπογραμμίζει ότι χώρες όπως ο Καναδάς που έχουν παρόμοιο σύστημα προειδοποίησης των ταξιδιωτών έχουν θέσει σε ισχύ παρόμοια οδηγία

Η δήλωση του κυρίου Ντάουνερ αποτελεί απάντηση στην πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη που κατηγόρησε την Αυστραλία ότι εξέδωσε την ταξιδιωτική οδηγία που ουσιαστικά βλάπτει τους Ολυμπιακούς αγώνες.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 07:48 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα βήματα για την Αφρικανική 'Ενωση

Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας θα έχει σαν στόχο την πρόληψη και τον τερματισμό συγκρούσεων σαν αυτόν του Σουδάν

Η Αφρικανική Ένωση εγκαινιάζει σήμερα το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας στα πρότυπα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την αποτροπή συγκρούσεων στην αφρικανική ήπειρο.

Ο γενικός γραμματέας του νέου συμβουλίου, Σαεντ Τζινίτ από την Αλγερία, δήλωσε ότι το νέο όργανο θα μπορεί να εξουσιοδοτεί ειρηνευτικές αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και σε περιοχές όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου ή γενοκτονία.

Ο κύριος Τζινίτ μιλώντας στο BBC είπε ότι το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας θα «εκμεταλλευθεί την εμπειρία άλλων διεθνών οργανισμών» όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να μπορεί να αντιδρά αμεσότερα στις κρίσεις που ξεσπούν στην αφρικανική ήπειρο.

Η Αφρικανική Ένωση έχει ήδη συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην περιοχή Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν όπου έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των συγκρούσεων.

Δεκάδες αρχηγοί αφρικανικών κρατών αναμένεται να παρευρεθούν στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 05:46 (Ώρα Λονδίνου)

Επανέρχεται η Αυστραλία για τους Ολυμπιακούς

Σίδνευ, Γιώργος Διαμαντούλης

Ο αυστραλός υπουργός εξωτερικών (δεξιά) επανέρχεται στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών

O αυστραλός υπουργός των εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας ότι η Αυστραλία εξυπηρετεί τους στόχους των τρομοκρατών υπονοώντας ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δεν είναι επαρκής

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά την έκρηξη τριών βομβών στην Καλλιθέα ανανέωσε την ταξιδιωτική οδηγία της για την Ελλάδα προειδοποιώντας τους αυστραλούς που πρόκειται να την επισκεφτούν.

Ο κύριος Αλεξάντερ Ντάουνερ λέει ότι η ενέργεια των Αυστραλών που εφιστά την προσοχή των τουριστών είναι αποτέλεσμα της κοινής λογικής και υπογραμμίζει ότι χώρες όπως ο Καναδάς που έχουν παρόμοιο σύστημα προειδοποίησης των ταξιδιωτών έχουν θέσει σε ισχύ παρόμοια οδηγία

Η δήλωση του κυρίου Ντάουνερ αποτελεί απάντηση στην πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη που κατηγόρησε την Αυστραλία ότι εξέδωσε την ταξιδιωτική οδηγία που ουσιαστικά βλάπτει τους Ολυμπιακούς αγώνες.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες νεκροί από πλημμύρες στην Καραϊβική

Δεκάδες είναι τα θύματα από τις πλημμύρες

Από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες δοκιμάζεται η Καραϊβική, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο περισσότεροι από 130 άνθρωποι, μόνο στο νησί Ισπανιόλα.

Ο αριθμός των νεκρών στη Δομινικανή Δημοκρατία ξεπερνά τους 80. Τοπικός αξιωματούχος μιλώντας στο BBC είπε ότι δεκάδες άνθρωποι πνίγηκαν όταν δυο ποτάμια στην πόλη Τζιμάνι στα σύνορα με την Αϊτή υπερχείλισαν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τουλάχιστον 58 θύματα υπάρχουν στις περιοχές βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ ο Πρανς, που έχουν πλημμυρίσει.

Ο μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι καταρρακτώδεις βροχές θα συνεχισθούν.


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 03:52 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή πορείας των ΗΠΑ για Ιράκ

Η γερμανική Σουντντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) γράφει ότι δεν την εκπλήσσει το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Μέχρι τώρα» γράφει η γερμανική εφημερίδα « οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας ένα περιττό κακό». Η αλλαγή τακτικής είναι αποτέλεσμα των «σοβαρών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον» καθώς η βία στο Ιράκ απειλεί να ενταθεί στην πορεία προς την μεταβίβαση της εξουσίας.

Σύμφωνα πάντως με την γερμανική εφημερίδα το σχέδιο ψηφίσματος θα εγκριθεί «μόνο εάν οι Αμερικανοί κάνουν παραχωρήσεις».

Η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) μεταφέρει συνέντευξη του υπουργού εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ που λέει ότι η μεταβατική κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα πρέπει να είναι «πραγματικά κυρίαρχη».

«Για να είναι αξιόπιστη η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πραγματικές αρμοδιότητες» λέει ο γάλλος υπουργός που προσθέτει ότι το Παρίσι «επιθυμεί την διεθνή συνεργασία και όχι την αντιπαράθεση στο θέμα του Ιράκ».

Τσαρλς ντε Γκολ

Η Λε Μοντ (Le Monde) σχολιάζει ότι η πτώση μέρους της στέγης του αεροδρομίου Τσαρλς ντε Γκολ αποτελεί «ισχυρό ράπισμα» για την εικόνα της Γαλλίας στο εξωτερικό.

Το νέο κτήριο προσδοκούσε να δώσει την «καλύτερη εικόνα για την γαλλική επιδεξιότητα» γράφει η Λε Μοντ που προσθέτει ότι το επεισόδιο αυτό «δημιουργεί ερωτηματικά» για την φιλοδοξία που Τσαρλς ντε Γκολ να γίνει ένα αεροδρόμιο «ισάξιο του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης».

Ευρωεκλογές

Οι σουηδικές εφημερίδες ασχολούνται με τις ευρωεκλογές μετά την τηλεοπτική μονομαχία των πολιτικών αρχηγών. Η Ντάγκενς Νιχετέρ (Dagens Nyheter) σχολιάζει ότι η τηλεοπτική αντιπαράθεση «ήταν η λιγότερο περιεκτική στην ιστορία».

Η Σιντσβένσκα Νταγκμπλαντ (Sydsvenska Dagblad) εκφράζει την ελπίδα ότι η προσέλευση στις κάλπες θα ξεπερνάει το 38,8% στις προηγούμενες εκλογές για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Αναρωτιέται όμως γιατί «να ασχολείται ο κόσμος με κάτι που είναι τόσο δύσκολο να γίνει κατανοητό και για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είναι αφοσιωμένος».

Η εφημερίδα αναφέρεται στα σχόλια του Γκέραν Πέρσον ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν είναι καλή αλλά δεν είναι τόσο κακή για να αναγκάσει την Σουηδία να αποχωρήσει».


Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 04:36 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπους εκθέτει το πρόγραμμα για Ιράκ

Τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε με πάθος της αμερικανικής ανάμειξης στο Ιράκ λέγοντας ότι θα εμμείνει μέχρι να ριζώσει η δημοκρατία και να έρθει η ελευθερία στην χώρα.

Ο κύριος Μπους, μιλώντας στην Σχολή του Αμερικανικού Στρατού στο Καρλάιλ της Πενσιλβένια, ανέπτυξε ένα πρόγραμμα πέντε σημείων για ένα δημοκρατικό Ιράκ που έχει σαν πυρήνα την πλήρη μεταβίβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στους Ιρακινούς στα τέλη Ιουνίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι τα φαινόμενα βίας και το χάος που επικρατεί σε ορισμένα σημεία της χώρας θα ενταθούν καθώς «οι τρομοκράτες θα ενεργοποιηθούν και θα χρησιμοποιήσουν περισσότερο στυγνές μεθόδους».

Ο Τζορτζ Μπους είπε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ υπό αμερικανική διοίκηση και θα αποτελέσουν τμήμα ευρύτερης πολυεθνικής δύναμης που θα έχει την εξουσιοδότηση των Ηνωμένων Εθνών.

Το σχέδιο Μπους

Η μεταβίβαση της εξουσίας σε μία κυρίαρχη ιρακινή κυβέρνηση, η εδραίωση της σταθερότητας, η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση των υποδομών της χώρας, αλλά και η εξασφάλιση περισσότερης διεθνούς βοήθειας και η διεξαγώ εθνικών εκλογών για την ανάδειξη νέων ηγετών στο Ιράκ, είναι τα βασικότερα στοιχεία της νέας αμερικανικής πολιτικής, κατά τον πρόεδρο Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι επιφυλάσσεται σημαντικός ρόλος για τα Ηνωμένα Έθνη στο μελλοντικό Ιράκ και ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τη σύνθεση της μεταβατικής ιρακινής ηγεσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η βία θα ενταθεί καθώς πλησιάζει το τέλος Ιουνίου

Θα αποτελείται είπε, όπως πρότεινε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Λαχτάρ Μπραχίμι, από έναν πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους, πρωθυπουργό και 26 υπουργούς.

Συμβουλευτικό ρόλο θα αναλάβει, όπως είπε ο κ. Μπους ένα εθνικό συμβούλιο, το οποίο θα εκλεγεί τον Ιούλιο από εκπροσώπους των διαφόρων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων της χώρας.

Η μεταβατική κυβέρνηση θα ασκεί την πλήρη εξουσία μέχρι να γίνουν εθνικές εκλογές.

«Οι εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου είναι το πέμπτο και σημαντικότερο βήμα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι σε αυτές οι Ιρακινοί θα εκλέξουν για πρώτη φορά ελεύθερα μία μεταβατική εθνοσυνέλευση, η οποία για πρώτη στην ιστορία της χώρας, θα είναι ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό σώμα.

Η εθνοσυνέλευση θα έχει την αποστολή σύνταξης του νέου Συντάγματος, το οποίο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στα τέλη του 2005.

Αμπου Γκράιμπ

Ο πρόεδρος Μπους προανήγγειλε την κατεδάφιση της διαβόητης φυλακής Αμπου Γκράιμπ στην Βαγδάτη.

Η φυλακή που αποτελούσε κέντρο βασανισμών επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσείν, επανήλθε στο προσκήνιο με το σκάνδαλο κακοποίησης ιρακινών κρατουμένων από αμερικανούς στρατιώτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η κατεδάφιση της Αμπου Γκράιμπ θα γίνει σε συνεννόηση με την νέα Ιρακινή κυβέρνηση και «θα συμβολίζει ένα νέο ξεκίνημα» για την χώρα.

Ο κύριος Μπους υποσχέθηκε οικονομική συνδρομή για την ανέγερση μιας σύγχρονης φυλακής για να στεγάσει τους κρατούμενους της Αμπου Γκράιμπ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.