Compact version |
|
Thursday, 23 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-05-26
Πέμπτη 27 Μαΐου 2004 - 03:22 (Ώρα Λονδίνου) «Η παχυσαρκία σκοτώνει παιδιά» Στους κινδύνους που απορρέουν από την παχυσαρκία αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) και Γκάρντιαν (The Guardian). Η Ντέιλι Τέλεγραφ υποδεικνύει έκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις ανησυχητικές διαστάσεις του φαινομένου της παχυσαρκίας στη Βρετανία, στην οποία αναφέρεται ο θάνατος από καρδιακή πάθηση ενός παιδιού τριών χρόνων με υπερβολικό βάρος. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η έκθεση απευθύνει κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας, κάνοντας λόγο για αποτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς επίσης και κατά της βιομηχανίας τροφίμων για την προώθηση ανθυγιεινών φαγητών για παιδιά κάτω των τριών ετών. Η Γκάρντιαν, επικαλούμενη ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή της, αναφέρεται στις τεχνικές μάρκετιγκ και «υπόγειας επικοινωνίας» που χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων για να «μιλήσει» σε παιδιά, παρακάμπτοντας τους γονείς. Ριζική αλλαγή του ΝΑΤΟ Με τίτλο «ριζική αλλαγή χρειάζεται το ΝΑΤΟ» η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) φιλοξενεί συνέντευξη του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχία, Γιάπ ντε Χοοπ Σέφερ. Ο κ. Σέφερ εξηγεί ότι θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο μήνα. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα συμπεριλαμβάνει προτάσεις που θα έχουν στόχο ορθολογικότερη χρησιμοποίηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της κάθε χώρας-μέλους. Παράλληλα ο κ. Σέφερ δηλώνει στην εφημερίδα ότι θα παρουσιάσει σχέδιο, βάσει του οποίου οι χώρες του ΝΑΤΟ θα ανασυγκροτήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, οι οποίες είναι ακόμη δομημένες για να αντιμετωπίσουν τον «πρώην εξ Ανατολών κίνδυνο», στις νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Νόμιμος ο «Πραγματικός ΙΡΑ» Η εφημερίδα Τάιμς (The Times) στο πρωτοσέλιδό τους γράφουν ότι είναι νόμιμη η οργάνωση «Πραγματικός ΙΡΑ», η οποία ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση στην πόλη Ομαγκ της Βόρειας Ιρλανδία, κατά την οποία το βρήκαν το θάνατο 29 άνθρωποι τον Αύγουστο του 1998. Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου του Μπέλφαστ, ο «Πραγματικός ΙΡΑ» δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου, για «γραφειοκρατικούς λόγους», όπως σημειώνει η εφημερίδα, καθώς η βρετανική κυβέρνηση δεν την συμπεριέλαβε στη σχετική λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Επίσης στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα δημοσιεύει πορτραίτο του φερόμενου ως πρώτου πρωθυπουργού του μεταπολεμικού Ιράκ, Χουσεΐν αλ Σαχριντάνι.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 22:06 (Ώρα Λονδίνου) Εναέρια προστασία για τους Ολυμπιακούς Βουλγαράκης: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν Θα καταρριφθεί οποιοδήποτε αεροπλάνο τυχόν απειλήσει την ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Βουλγαράκης. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο υπουργός ανέφερε: «Υπάρχει μια διαδικασία των αεροπλάνων που μπαίνουν στον έλεγχο όλης της Ελλάδος ή κινούνται μέσα σε αυτόν να δίνουν το ακριβές σχέδιο πτήσεως τους, την ακριβή πορεία πτήσεως τους. »Εάν υπάρξουν αεροπλάνα τα οποία χαρακτηρίζονται ως αεροπλάνα τύπου renegade, που σημαίνει το αεροπλάνο το οποίο είτε παρεκκλίνει της πορείας του αδικαιολόγητα, είτε έχει δώσει λάθος πορεία, είτε δεν έχει δώσει καθόλου πορεία, αυτό το αεροπλάνο θα πρέπει (αφού τηρηθεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που είναι η προειδοποίηση, η νουθεσία, η απογείωση αεροπλάνων τα οποία θα το μεταφέρουν με συνοδεία στην κανονική του πορεία), αφού όλα αυτά τα πράγματα γίνουν και το αεροπλάνο αυτό εξακολουθεί να κατευθύνεται -ας πούμε- προς ένα Ολυμπιακό κέντρο, αυτό το αεροπλάνο δεν θα φτάσει ποτέ εκεί...». Αναφερόμενος στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την ασφάλεια των Αγώνων, ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι έχει τη βεβαιότητα ότι με βάση αυτά τα οποία έχουν σχεδιασθεί, «έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αυτό που ανθρωπίνως μπορεί να κάνει μια χώρα προκειμένου να εξασφαλίσει το περιβάλλον που χρειάζονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες για να διεξαχθούν». Όπως επεσήμανε ο κ. Βουλγαράκης, η αύξηση των κονδυλίων για την ασφάλεια κατέστη αναγκαία, διότι «πάρα πολλές χώρες συναρτούσαν ακριβώς την παρουσία τους στη διαδικασία των Ολυμπιακών Αγώνων από τα μέτρα ασφάλειας τα οποία η χώρα θα πάρει». Ο κ. Βουλγαράκης διατύπωσε επίσης επικρίσεις για τη στάση ορισμένων μέσων ενημέρωσης: «Εδώ πλέον τα διεθνή μέσα κατά καιρούς έχουν αποδυθεί σε μια διαδικασία, ας πούμε, 'τρομοκράτησης', η οποία όχι μόνο δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά πολλές φορές μπορεί και να παρεμποδίσει αυτή την διαδικασία». Τέλος, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως διαβεβαίωσε ότι το κλίμα που θα επικρατεί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Αγώνων δεν θα είναι επιβαρυμένο από τα μέτρα ασφαλείας, αφού -όπως σημείωσε- δεν θα υπάρχουν «άνθρωποι στον δρόμο οπλισμένοι, όπως πολλοί πιστεύουν, ή στρατοί, δεν θα υπάρχουν τέτοια πράγματα».
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 23:05 (Ώρα Λονδίνου) Μουρίνιο: Τα πήρε όλα και φεύγει Δίκαια και άνετα οι Πορτογάλοι στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης Πρωταθλητές Πορτογαλίας, κυπελλούχοι Ευρώπης (ΟΥΕΦΑ) και τώρα πρωταθλητές Ευρώπης. Η περσινή κυπελλούχος Ευρώπης Πόρτο επικράτησε άνετα με 3 0 επί της Μονακό στον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που διεξήχθη στο στάδιο Γκελσενκίρχεν της Γερμανίας. Ο Πορτογάλος τεχνικός, Ζοζέ Μουρίνιο κατέκτησε με την Πόρτο όλους τους δυνατούς τίτλους που μπορεί να κατακτήσει ένας προπονητής με την ομάδα του. Η αναχώρηση του Μουρίνιο για το πρωτάθλημα της Αγγλίας θεωρείται πλέον δεδομένη και ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Πόρτο, Κάρλος Αλμπέρτο δε θα μπορούσε να είχε προσφέρει ένα καλύτερο αποχαιρετιστήριο δώρο στον προπονητή από το γκολ που σημείωσε στο 38ο λεπτό της αναμέτρησης. Η Μονακό μπήκε δυναμικά στο β΄ ημίχρονο, πίεσε αλλά ανοίχτηκε και έτσι έδωσε την ευκαιρία στον Βραζιλιάνο μέσο της Πόρτο, Ντέκο να διπλασιάσει τα τέρματα για την ομάδα του. Ο βετεράνος Ρώσος Αλενίτσεφ με προσωπική προσπάθεια σφράγισε τη νίκη για τους πρωταθλητές της Πορτογαλίας. Η Μονακό δε δημιούργησε αξιόλογες ευκαιρίες και δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει του συστήματος του τεχνικού οφσάιντ που έπαιξε με υποδειγματικό τρόπο η Πόρτο. Να σημειωθεί ότι μετά το δεύτερο γκολ ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό εμφανώς εκνευρισμένος σηκώθηκε από τη θέση του και φάνηκε να εγκαταλείπει τις κερκίδες. Παρών στον τελικό και ο διευθύνων σύμβουλος της Τσέλσι, Πίτερ Κένιον, καθώς η αγγλική ομάδα είναι από τις πρώτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του Πορτογάλου τεχνικού. Ο Ζοζέ Μουρίνιο ερωτηθείς μετά τον αγώνα εάν έχει κάνει τον κύκλο του στην Πόρτο απάντησε καταφατικά. «Η επιθυμία μου είναι να φύγω και να πάω στην Αγγλία. Ένας σύλλογος είχε σοβαρές συνομιλίες με τον ατζέντη μου και μια σύντομη συνάντηση με μένα. Τους έδωσα το λόγο μου και δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη», τόνισε ο Ζοζέ Μουρίνιο. Και πρόσθεσε, «θα μιλήσω με τον πρόεδρο της Πόρτο και ελπίζω να σεβαστεί την επιθυμία μου.»
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 20:15 (Ώρα Λονδίνου) Γιούκος: Αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία Ο ιδρυτής της Γιούκος κατηγορείται για φοροδιαφυγή και απάτη Ρωσικό δικαστήριο επικύρωσε τη τεράστια φορολογική απαίτηση σε βάρος του ενεργειακού κολοσσού, Γιούκος. Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί σε διαιτησία από δικαστήριο της Μόσχας, το οποίο έκρινε ότι η Γιούκος οφείλει να πληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για φόρους, πρόστιμα και τόκους που δεν κατεβλήθησαν το οικονομικό έτος 2000. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, ο οποίος θεωρείται από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, εκτίει ποινή φυλάκισης κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή και απάτη. Οι νομικού σύμβουλοι του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι υποστηρίζουν ότι ο πελάτης είναι θύμα πολιτικών σκοπιμοτήτων επειδή κατά καιρούς είχε βοηθήσει οικονομικά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι προσάγεται ενώπιον της δικαιοσύνης την επόμενη εβδομάδα.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 18:12 (Ώρα Λονδίνου) Φόβοι για επίθεση το καλοκαίρι Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών υποστηρίζουν ότι δε έχουν λάβει κάποια επίσημη προειδοποίηση Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Άσκροφτ και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI), Ρόμπερτ Μιούλερ πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον μετά τις αυξημένες ανησυχίες για νέα επικείμενη τρομοκρατική επίθεση εντός του καλοκαιριού. Οι ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες από πολλαπλές πηγές, οι οποίες υποδεικνύουν ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει επίθεση εντός των επομένων μηνών στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης και διευθυντής του FBI υποστήριξαν ότι ανάμεσα στους πιθανούς στόχους είναι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου, τα συνέδρια του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Τζον Άσκροφτ κατονόμασε επτά υπόπτους, παρουσίασε φωτογραφίες τους και πρόσθεσε ότι συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. Προειδοποίησε, επίσης, ότι η Αλ Κάιντα ενδέχεται να έχει υιοθετήσει νέες τακτικές. Επικεφαλής αμερικανικών εργατικών συνδικάτων, τα οποία στηρίζουν τον προεδρικό υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι, χαρακτήρισαν «ύποπτη» τη συγκυρία των εν λόγω ανακοινώσεων, η οποία συμπίπτει με τα πολύ χαμηλά της δημοτικότητας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι διακαής πόθος των τρομοκρατών είναι η επίθεση να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε, επίσης, ότι δε συντρέχει λόγος αναβάθμισης του συναγερμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ένα σύστημα πέντε χρωμάτων για να εκφράσουν το βαθμό επικινδυνότητας για τρομοκρατική επίθεση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI ζήτησαν τη συνδρομή των Αμερικανών πολιτών για τον εντοπισμό υπόπτων μελών του δικτύου Αλ Κάιντα που ενδεχομένως να βρίσκονται ήδη σε αμερικανικό έδαφος.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου) «Όχι» ούτε στην έμμεση αναγνώριση Με τον Δημήτρη Χριστόφια, πρόεδρο του ΑΚΕΛ μίλησε η Ειρήνη Ρουμπόγλου «Κύριος στόχος μας η επίλυση του Κυπριακού» Στην κατηγορηματική δήλωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξει ούτε έμμεση αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, προέβη μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας. Ο κ. Χριστόφιας έκανε τις εν λόγω δηλώσεις ενώ την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον φέρεται να προχωρεί σε βήματα που ίσως οδηγήσουν σε ντε φάκτο αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα αναγνωρίσουν το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. «Η ώρα του προέδρου» Θα έρθει η ώρα να υποβάλει το ΑΚΕΛ υποψηφιότητα για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC o πρόεδρος του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. «Το ΑΚΕΛ είναι το μεγαλύτερο κόμμα. Δεν έχει βγάλει πρόεδρο γιατί θεωρούσε και θεωρεί ακόμα ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες να προχωρήσει τοπ ΑΚΕΛ από μόνο του να προβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία. Θα έρθει και αυτή η ώρα». «Εύχομαι να είμαστε και προσεκτικοί και να είναι επιτυχείς οι περαιτέρω χειρισμοί μας ώστε πρώτ απ όλα να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα που είναι ο κύριος στόχος μας και από εκεί και πέρα τους κοινωνικούς μας στόχους επίσης θα τους προωθήσουμε και τώρα τους προωθούμε συγκρατημένα, προσεκτικά αλλά τους προωθούμε». «Εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι και πάλι να έχουμε συνεργασία με άλλες δυνάμεις στο μέλλον αλλά να είναι το ΑΚΕΛ εκείνο που θα προβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία». Σε ερώτηση αν οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα ήταν διαφορετικές αν δεν ήταν πρόεδρος ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Χριστόφιας επέρριψε την ευθύνη στο διεθνή παράγοντα: «Προσωπικά, ουδέποτε διανοήθηκα ότι θα λειτουργήσω και θα δράσω πίσω από τις πλάτες του προέδρου της Δημοκρατίας. Για ότι διαμείβετο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πλήρως ενήμερος, όπως είμαι εγώ πλήρως ενήμερος για ότι συζητά και διαμείβεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι οι επιλογές ήταν επιλογές του διεθνούς παράγοντα κυρία δεν ήταν δικές μας οι επιλογές». Η διεθνής κοινότητα, είπε ο κ. Χριστόφιας, ήθελε να ικανοποιήσει την Τουρκία. «Ηθέλησαν στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων όπου το δίκιο του ισχυρού επικρατεί, είτε δια πυρός και σιδήρου, είτε δια της διπλωματίας, να ικανοποιήσουν το μεγάλο σύμμαχο που είναι η Τουρκία, την ώρα που αναδείχθηκε μία κυβέρνηση η οποία δίνει στίγμα κυβέρνηση που θέλει να εκμοντερνήσει την Τουρκία και να την ωθήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Από εκεί και πέρα βεβαίως στην αντιπαράθεση με τους στρατιωτικούς ο κ. Ερντογάν φαίνεται ότι έπεισε ότι πρέπει να κερδίσει δέκα - έντεκα σημεία, πόσα έχει κερδίσει, και εμάς μας αγνόησαν». «Εκέρδισε ο κ. Ερντογάν και είπε και ότι είναι η μεγαλύτερη διπλωματική νίκη τα τελευταία πενήντα χρόνια της Τουρκίας, οι τουρκικές εφημερίδες βγήκαν με τίτλους Λύση αλά Τούρκα όμως αυτό δεν οδήγησε στο ναι των Ελληνοκυπρίων». Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να λάβει υπόψιν της και τις διεκδικήσεις των Ελληνοκυπρίων, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ. «Εκείνοι λοιπόν οι οποίοι κρατούσαν και το κρέας, που λέμε, και το μαχαίρι θα έπρεπε να το μοιράσουν πιο δίκαια. Το μοίρασαν δυστυχώς στην επιδιαιτησία άδικα σε σχέση με τους Ελληνοκύπριους και είχαμε το γνωστό αποτέλεσμα».
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 04:45 (Ώρα Λονδίνου) ΗΠΑ: Μέτρα υποστήριξης των Τουρκοκυπρίων Ουάσιγκτον, Δημήτρης Απόκης Να άρουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων αποσκοπούν τα μέτρα που θα ανακοινώσουν οι ΗΠΑ Μέτρα για την οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων προτίθεται να πάρει η αμερικανική κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο πολύ σύντομα η Ουάσινγκτον προτίθεται να προχωρήσει σε ενέργειες που θα έχουν ως στόχο την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και τα οποία θα κινούνται σε τρεις άξονες. Στο τομέα του εμπορίου και της οικονομίας, στην εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς και σε διμερείς ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα ίχνη της ΕΕ Στον τομέα του εμπορίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, η Ουάσινγκτον προτίθεται να ακολουθήσει την πορεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να αναγνωρίζει πιστοποιητικά προέλευσης των προϊόντων από το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο χωρίς καμία μεσολάβηση της κυπριακής κυβέρνησης. Στο τομέα του τερματισμού της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων από τους διεθνείς οργανισμούς η αμερικανική κυβέρνηση -όσον αφορά τους επιμέρους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών- σκοπεύει να εναρμονισθεί με τις προτάσεις που θα περιέχει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Στους εκτός ΟΗΕ οργανισμούς η Ουάσιγκτον θα κινηθεί κατά περίπτωση προωθώντας αλλού εκπροσώπηση και αλλού συμμετοχή με παρατηρητές. Οι διμερείς κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με τον αξιωματούχο θα είναι συμβολικές όπως η επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο στο αποκαλούμενο πρωθυπουργικό γραφείο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την περασμένη εβδομάδα. Θα υπάρξει χαλάρωση στην πολιτική παραχώρησης βίζας στους Τουρκοκύπριους και το γραφείο της πρεσβείας που ήδη υπάρχει στα κατεχόμενα θα εντείνει τις λειτουργίες του. Παράλληλα σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο θα υπάρξει σημαντική αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και πιθανότητα αμερικανικών πτήσεων στα κατεχόμενα στο οποίο θέμα είτε θα ακολουθηθεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση μονομερής δράση από την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές οι προγραμματιζόμενες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών αν και δεν προχωρούν σε επίσημη αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας εν τούτοις αποτελούν ντε φάκτο αναγνώριση.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 16:44 (Ώρα Λονδίνου) Kαταδίκη των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι ο κόσμος έχει γίνει πιο επικίνδυνος Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταδικάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» την έχει οδηγήσει σε σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέει ότι ο πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της διεθνούς τρομοκρατίας είναι «χρεωκοπημένος από οράματα» και έχει «κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο». Η έκθεση λέει οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εξακολουθούν να καθορίζουν την αμερικανική στάση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει και άλλες χώρες για την μεταχείριση των υπόπτων για τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει αντίστοιχες επικρίσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, με το επιχείρημα ότι σέβεται τα βασικά δικαιώματα των υπόπτων και ότι τους μεταχειρίζεται ανάλογα με τον βαθμό της απειλής που συνιστούν. Οι ΗΠΑ αρνούνται να δώσουν καθεστώς αιχμαλώτων πολέμου στους 600 και πλέον κρατουμένους στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο, και τους χαρακτηρίζουν «παράνομους πολεμιστές». Μεγαλύτερη ανασφάλεια Η Γενική Γραμματέας της Αμνηστίας, Αϊρήν Χαν, είπε ότι ο αγώνας για την ασφάλεια έχει στην πραγματικότητα κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο. «Θυσιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα της εσωτερικής ασφάλειας, κάνοντας τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό και κάνοντας προληπτική χρήση στρατιωτικής δύναμης όπου και όταν το επιθυμούν, οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε ενισχύουν την ασφάλεια ούτε διαφυλάσσουν την ελευθερία», είπε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. Η έκθεση αναφέρεται στις εκατοντάδες των κρατουμένων από 40 χώρες που κρατούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στο Ιράκ, την Κούβα και το Αφγανιστάν.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 18:12 (Ώρα Λονδίνου) Φόβοι για επίθεση το καλοκαίρι Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών υποστηρίζουν ότι δε έχουν λάβει κάποια επίσημη προειδοποίηση Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Άσκροφτ και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI), Ρόμπερτ Μιούλερ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον μετά τις αυξημένες ανησυχίες για νέα επικείμενη τρομοκρατική επίθεση εντός του καλοκαιριού. Την Τρίτη τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές αξιωματούχων από τις υπηρεσίες πληροφοριών έβριθαν δημοσιευμάτων που υπαινίσσονταν ότι το ενδεχόμενο επίθεσης είναι μεγάλο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι διακαής πόθος των τρομοκρατών είναι η επίθεση να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα δημοσιεύματα δε κάνουν καμμία αναφορά στον τόπο, την ημερομηνία ή την μέθοδο της πιθανής επίθεσης. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε, επίσης, ότι δε συντρέχει λόγος αναβάθμισης του συναγερμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ένα σύστημα πέντε χρωμάτων για να εκφράσουν το βαθμό επικινδυνότητας για τρομοκρατική επίθεση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI πιθανότατα θα ζητήσουν τη συνδρομή των Αμερικανών πολιτών για τον εντοπισμό υπόπτων μελών του δικτύου Αλ Κάιντα που ενδεχομένως να βρίσκονται ήδη σε αμερικανικό έδαφος.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 15:27 (Ώρα Λονδίνου) Στο Συμβούλιο Ασφαλείας διεξάγονται συζητήσεις επί του σχεδίου ψηφίσματος ΗΠΑ-Βρετανίας Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είπε ότι συμφωνεί με τον πρόεδρο Μπους ότι τα ξένα στρατεύματα στο Ιράκ θα πρέπει να παραμείνουν υπό αμερικανική διοίκηση μετά τη μεταβίβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στον Ιρακινό λαό. Ο κ. Μπλερ είπε στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι η πολυεθνική δύναμη θα παραμείνει στο Ιράκ και θα έχει τον έλεγχο των επιχειρήσεών της. Οι σημερινές του δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με τα σχόλια που έκανε την Τρίτη, σύμφωνα με τα οποία ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα χρειαστούν την συγκατάθεση της νέας ιρακινής κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, ο ρόλος των ξένων στρατευμάτων θα είναι ένα από τα θέματα που θα προσπαθήσουν να επιλύσουν Βρετανοί και Αμερικανοί διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη. Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο σχέδιο ψηφίσματος, για το μέλλον του Ιράκ, μετά τη μεταβίβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος αναφέρει ότι η μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση θα έχει μεν κυριαρχικά δικαιώματα, περιορισμένο, όμως, έλεγχο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας. Το σχέδιο ψηφίσματος δεν προσδιορίζει αν στρατεύματα κατοχής θα φύγουν από το Ιράκ αν τους το ζητήσει η μεταβατική κυβέρνηση. Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος, παρόλο που είναι θετικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους και το τελικό κείμενο θα πρέπει να διασφαλίζει το δικαίωμα του Ιράκ να ζητήσει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Προηγουμένως, η Γαλλία, μια από τις πέντε χώρες που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξέφρασσε επιφυλάξεις για το σχέδιο ψηφίσματος που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Η Ρωσία, που και αυτή έχει δικαίωμα βέτο, είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος εγείρει πολλά ερωτήματα και χρειάζεται αλλαγές. Αποσύρονται Ρώσοι εργαζόμενοι Η ρωσική εταιρεία που είχε αναλάβει εργολαβία της ανακατασκευής των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους εργαζομένους της. Οι υπάλληλοι της εταιρείας Ιντερενεργκοσερβίς έχουν κατ'επανάληψιν δεχτεί επιθέσεις στο Ιράκ. Σήμερα, δύο Ρώσοι εργαζόμενοι στην εταιρεία σκοτώθηκαν, όταν δέχτηκε επίθεση το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Γιαρμάκ, στη Βαγδάτη, είπε ότι και πέντε άλλοι Ρώσοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Η επίθεση έγινε κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ντόρα, στην Ιρακινή πρωτεύουσα. Υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας είπε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι όλο το προσωπικό θα αποχωρήσει από το Ιράκ. Στις αρχές του μήνα, εργαζόμενος στην ίδια εταιρεία σκοτώθηκε και δύο απήχθησαν. Αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Τότε η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει από το Ιράκ το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού των πλέον των τριακοσίων ατόμων. «Πυρηνικός επιστήμονας ο πρωθυπουργός» Επικαλούμενη Αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους η εφημερίδα Ουάσιγκτον Πόστ γράφει ότι επικεφαλής της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης θα είναι ο 62χρονος πυρηνικός επιστήμονας, Χουσεΐν Σαχριστάνι, που είχε φυλακιστεί από τον Σαντάμ Χουσεΐν και στη συνέχεια εξόριστος δραστηριοποιήθηκε σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο κ. Σαχριστάνι, που είναι Σιίτης, έχει συναντηθεί επανειλημμένα -γράφει η εφημερίδα- με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Λαχτάρ Μπαχίμι. Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ο κ. Σαχριστάνι, που δηλώνει ότι είναι σύμβουλος του πνευματικού ηγέτη των σιιτών, αγιατολάχ, Αλί Σιστάνι, δηλώνει ότι αν του προταθεί η θέση θα την αναλάβει, έστω και με «μισή καρδιά», όπως είπε.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου) Χριστόφιας: «θα έρθει η ώρα να εκλέξουμε πρόεδρο» «Κύριος στόχος μας η επίλυση του Κυπριακού» Θα έρθει η ώρα να υποβάλει το ΑΚΕΛ υποψηφιότητα για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέει στην ελληνική υπηρεσία του BBC o πρόεδρος του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ΑΚΕΛ, μίλησε στην Ειρήνη Ρουμπόγλου. «Το ΑΚΕΛ είναι το μεγαλύτερο κόμμα. Δεν έχει βγάλει πρόεδρο γιατί θεωρούσε και θεωρεί ακόμα ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες να προχωρήσει τοπ ΑΚΕΛ από μόνο του να προβάλλει υποψηφιότητα για την προεδρία. Θα έρθει και αυτή η ώρα». «Εύχομαι να είμαστε και προσεκτικοί και να είναι επιτυχείς οι περαιτέρω χειρισμοί μας ώστε πρώτ απ όλα να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα που είναι ο κύριος στόχος μας και από εκεί και πέρα τους κοινωνικούς μας στόχους επίσης θα τους προωθήσουμε και τώρα τους προωθούμε συγκρατημένα, προσεκτικά αλλά τους προωθούμε». «Εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι και πάλι να έχουμε συνεργασία με άλλες δυνάμεις στο μέλλον αλλά να είναι το ΑΚΕΛ εκείνο που θα προβάλλει υποψηφιότητα για την προεδρία». Σε ερώτηση αν οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα ήταν διαφορετικές αν δεν ήταν πρόεδρος ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Χριστόφιας επέρριψε την ευθύνη στο διεθνή παράγοντα: «Προσωπικά, ουδέποτε διανοήθηκα ότι θα λειτουργήσω και θα δράσω πίσω από τις πλάτες του προέδρου της Δημοκρατίας. Για ότι διαμείβετο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πλήρως ενήμερος, όπως είμαι εγώ πλήρως ενήμερος για ότι συζητά και διαμείβεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι οι επιλογές ήταν επιλογές του διεθνούς παράγοντα κυρία δεν ήταν δικές μας οι επιλογές». Η διεθνής κοινότητα, είπε ο κ. Χριστόφιας, ήθελε να ικανοποιήσει την Τουρκία. «Ηθέλησαν στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων όπου το δίκιο του ισχυρού επικρατεί, είτε δια πυρός και σιδήρου, είτε δια της διπλωματίας, να ικανοποιήσουν το μεγάλο σύμμαχο που είναι η Τουρκία, την ώρα που αναδείχθηκε μία κυβέρνηση η οποία δίνει στίγμα κυβέρνηση που θέλει να εκμοντερνήσει την Τουρκία και να την ωθήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Από εκεί και πέρα βεβαίως στην αντιπαράθεση με τους στρατιωτικούς ο κ. Ερντογάν φαίνεται ότι έπεισε ότι πρέπει να κερδίσει δέκα - έντεκα σημεία, πόσα έχει κερδίσει, και εμάς μας αγνόησαν». «Εκέρδισε ο κ. Ερντογάν και είπε και ότι είναι η μεγαλύτερη διπλωματική νίκη τα τελευταία πενήντα χρόνια της Τουρκίας, οι τουρκικές εφημερίδες βγήκαν με τίτλους Λύση αλά Τούρκα όμως αυτό δεν οδήγησε στο ναι των Ελληνοκυπρίων». Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να λάβει υπόψιν της και τις διεκδικήσεις των Ελληνοκυπρίων, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ. «Εκείνοι λοιπόν οι οποίοι κρατούσαν και το κρέας, που λέμε, και το μαχαίρι θα έπρεπε να το μοιράσουν πιο δίκαια. Το μοίρασαν δυστυχώς στην επιδιαιτησία άδικα σε σχέση με τους Ελληνοκύπριους και είχαμε το γνωστό αποτέλεσμα».
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου) Ο κ. Ερντογάν φέρεται να είπε ότι λυπάται για την τραγωδία των Παλαιστινίων για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση του Ισραήλ Επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ φαίνεται να προκαλεί η συνεχής κριτική που ασκεί η Άγκυρα στις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων. Από την Κωνσταντινούπολη, ο Άρης Χατζηστεφάνου μεταδίδει: «Κίτρινη κάρτα από την Τουρκία στο Ισραήλ» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας Σαμπάχ που αναφέρεται στη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν με τον Ισραηλινό υπουργό Aνάπτυξης, Τζόσεφ Παρίζσκι, το απόγευμα της Τρίτης. «Ως άνθρωπος, ως πρωθυπουργός και ως πατέρας λυπάμαι για την τραγωδία των Παλαιστινίων για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση του Ισραήλ» φέρεται να είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο. Και συνέχισε:«τώρα δεν μπορείτε να ξαναχτίσετε τα σπίτια που γκρεμίσατε και να αναστήσετε τους αμάχους που σκοτώσατε». Σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ, η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις και να αναβαθμίσει τις διπλωματικές τις σχέσεις με την Παλαιστινιακή αρχή. Ο αναλυτής της εφημερίδας Μουχαρέμ Σαρικαγιά υποστηρίζει ότι η Τουρκία φοβάται περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας των ισραηλινών και για το λόγο αυτό επιθυμεί να κινητοποιήσει και τον οργανισμό ισλαμικής διάσκεψης . Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν είχε κάνει λόγο για κρατική τρομοκρατία αναφερόμενος στις επιθέσεις των Ισραηλινών. Ο κ. Ερντογάν είχε αναβάλει προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ισραήλ.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 09:41 (Ώρα Λονδίνου) Ευρύτερο, βαλκανικό, χαρακτήρα έχει η διεκδίκηση της EXPO, δήλωσε ο Κ. Καραμανλής Την πολιτική της κυβέρνησής του για τις σχέσεις με τις χώρες της Βαλκανικής παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του στο 10ο ετήσιο φόρουμ της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «το δικό μας όραμα για την περιοχή στηρίζεται στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον και θέλει να σιγήσουν για πάντα τα όπλα, να εγκαταλειφθούν στο χθες οι πολεμικές προετοιμασίες και να αφοσιωθούμε όλοι στο ρόλο της ανάπτυξης και της ευημερίας». «Όλοι οι γείτονες πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και όχι στην αντιπαράθεση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα Αθήνα και Άγκυρα αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ακύρωση προγραμματισμένων παραγγελιών στρατιωτικών εξοπλισμών. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την επιτάχυνση της εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και άφησε αιχμές, διότι -όπως σημείωσε- είχε σημειωθεί τεράστια καθυστέρηση παρά το γεγονός ότι το σχέδιο έχει ψηφισθεί από το 2002: «Σύντομα το σχέδιο θα τεθεί σε σωστή τροχιά, ώστε να εκπληρώσει τους στόχους του και να συμβάλουμε πιο αποτελεσματικά στην ευημερία, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Βαλκανικής χερσονήσου». Τουρκία - Κυπριακό Ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως η κυβέρνηση την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας πως «θέλουμε μία Τουρκία που σέβεται το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αρχές» και χαρακτήρισε θετική την πρόοδο στην ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας. Επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι σταθερά προσανατολισμένη στην επιδίωξη συμφωνημένης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Aνάν, η οποία θα εγγυάται συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους του νησιού. Αναφερόμενος στη διεκδίκηση της EXPO 2008, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση αυτή, η Θεσσαλονίκη μπορεί να συμβάλει ακόμα περισσότερο, ώστε να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή. Όπως εξήγησε, βασικός στόχος της ελληνικής υποψηφιότητας είναι τόσο η αναβάθμιση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών κρατών, όσο και η βελτίωση της εξωστρέφειας και της ελκυστικότητας των αγορών της περιοχής προς τους κύριους οικονομικούς εταίρους της διεθνούς κοινότητας. «Η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης δεν έχει μόνο εθνικό χαρακτήρα, αλλά ευρύτερο, βαλκανικό», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Βοήθεια προς τους γείτονες Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τους γείτονές της με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στο δρόμο προς την ΕΕ, σημειώνοντας όμως ότι «απαιτείται συστηματική δουλειά για να συνεχισθεί η διεύρυνση της ΕΕ και να καλυφθεί η λεγόμενη βαλκανική τρύπα». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με το νέο φορολογικό σύστημα, που θα προωθήσει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο, και το νέο αναπτυξιακό νόμο, θα δημιουργηθεί ένα δυναμικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την προσέγγιση άμεσων ξένων επενδύσεων. Εξήγγειλε ακόμη διαρθρωτικές αλλαγές με κοινωνική συναίνεση, γνήσιες αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών, περιορισμό του επιχειρηματικού ρόλου του κράτους, ενθάρρυνση των επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες και την κοινωνία της πληροφορίας. Τέλος, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί με νέους ρυθμούς την ίδρυση στη Θεσσαλονίκη διεθνούς πανεπιστημίου, που θα αποτελέσει χώρο συνάντησης των πολιτισμών και ανάδειξης των αρχών της ΕΕ.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 10:21 (Ώρα Λονδίνου) Παπανδρέου: «Δυναμικά μπροστά» «Όλοι χωρούν στο ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου Ως βήμα ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωεκλογές ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «πάμε δυναμικά μπροστά» και πρόσθεσε ότι «το ψηφοδέλτιο είναι η νέα δύναμη του ΠΑΣΟΚ δείχνει το πολύ καλό δυναμικό που έχουμε, το μέλλον και, βεβαίως, θα πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι το ευρωψηφοδέλτιο «δίνει μία νέα αισιοδοξία για τις ευρωεκλογές και είναι ένα πρώτο βήμα σε μία μεγάλη προσπάθεια, στην οποία χωρούν όλοι, όλο το ΠΑΣΟΚ, προσπάθεια πραγματικής ανασυγκρότησης του χώρου». Σε ερώτηση αν αυτοί που δεν συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο αποστρατεύονται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε αρνητικά και εξήγησε ότι «κανένας δεν αποστρατεύεται, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και όλοι θα δουλέψουμε μαζί και η πείρα και η γνώση και τα νιάτα». Τέλος, ερωτηθείς αν τον προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις και ιδιαίτερα μία φέρει το ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται της ΝΔ κατά 7,7 ποσοστιαίες μονάδες, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «εμείς προχωράμε δυναμικά μπροστά με στόχο και τις ευρωεκλογές, αλλά όχι μόνο τις ευρωεκλογές». Εξάλλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε εργοστάσιο, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ Μαίρη Ματσούκα, η οποία τον συνόδευε, λέγοντας: «Οι εργαζόμενοι βλέπουν και στο πρόσωπο της Μαίρης ένα πρόσωπο που μεθαύριο στη ευρωβουλή όχι μόνο θα τους εκπροσωπήσει, αλλά θα μπορεί να συνδέσει τη δουλειά που γίνεται στην ευρωβουλή με τον Έλληνα εργαζόμενο, με την εργατική τάξη, με ευρύτερα στρώματα του ελληνικού λαού, έτσι ώστε πραγματικά να παλέψει και όλοι μαζί να παλέψουμε ως Κίνημα για τις καλύτερες συνθήκες, για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την επένδυση στον άνθρωπο, στην αυριανή Ευρώπη».
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 2 τρομο-σενάρια για τη Θεσσαλονίκη για βιολογικό και χημικό χτύπημα. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πώς θα γίνουν χιλιάδες προσλήψεις σε Δήμους, Δημόσιο. Το σχέδιο νόμου για τη μερική απασχόληση. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για τις ένοπλες δυνάμεις. Ρυθμίζονται χρόνια προβλήματα στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 21 ρυθμίσεις για τους ένστολους. Νομοσχέδιο Σπηλιωτόπουλου λύνει προβλήματα στις ένοπλες δυνάμεις. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Διορισμοί - εξπρές. 20.000 σε δημόσιο - δήμους. Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου. Η ΑΥΓΗ: Επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ αποκαλύπτουν: Οργιάζει η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία. ΑΥΡΙΑΝΗ: Η χώρα στο έλεος των τρομοκρατών. Δεν μπορεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αντιμετωπίσει τρομοκρατική επίθεση από αέρος. ΤΟ ΒΗΜΑ: Δύο δισ. ευρώ χαράτσι υπέρ των τραπεζών. Εισπράττουν επίσημες προμήθειες χειρότερες από τοκογλυφία. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό των ενόπλων δυνάμεων. Το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα. ΕΘΝΟΣ: 15 ρυθμίσεις για θητεία ανυπότακτους - προστάτες. Νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Άμυνας για οπλίτες - υπαξιωματικούς. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λογαριασμούς αλά... Καραμουρτζούνη για τους γιατρούς. Αιφνιδίασε και εξόργισε τον ιατρικό κόσμο η πρόταση του υφυπουργού Υγείας Αθ. Γιαννόπουλου για καταθέσεις αντί για φακελάκια, σε κοινό ταμείο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 21 αλλαγές για αξιωματικούς και στρατευμένους. Με νομοσχέδιο - τομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 26 αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Υφυπουργοί κατά υπουργών. Πέμπτο κρούσμα στην κυβέρνηση μέσα σε δύο μήνες. ΕΞΠΡΕΣ: Φορολογική σταθερότητα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. ΕΣΤΙΑ: Να γίνουμε Ιρλανδία! Αυτό οφείλει να διακηρύξη ο κ. Καραμανλής. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η λύση για τους συμβασιούχους. Προωθήθηκε στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα. Ευνοϊκές ρυθμίσεις σε περισσότερους εργαζομένους. Ο ΛΟΓΟΣ: Μέτρα κατά παραεμπορίου. Αυστηρότερο το νέο πλαίσιο ελέγχου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δεσμεύτηκε για έργα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός έθεσε τους όρους ανάπτυξης. METRORAMA: Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ όλοι οι συνταξιούχοι. Κατατίθεται μετά τις ευρωεκλογές το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Μειωμένη φορολογία για φυσικά πρόσωπα. Αυστηροί έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις. ΤΑ ΝΕΑ: Φορο-ΤΑΠα σε ιδιοκτήτες - ενοικιαστές. Σχεδιάζουν αύξηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Η ΝΙΚΗ: Κινούμενη άμμος. Κύμα αντιδράσεων για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Θυγατρικές» εταιριών γίνονται τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πολιτική ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. CITY PRESS: Νέες διαφωνίες για τους συμβασιούχους. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος έστειλε το νομοσχέδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο της συνταγματικότητάς του. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αλλάζουν όλα στη Θεσσαλονίκη. Με βαρυσήμαντες αποφάσεις Καραμανλή. Η ΧΩΡΑ: Ποιοι γίνονται μόνιμοι στο δημόσιο. Η τελική ρύθμιση για τους συμβασιούχους. Ρυθμίσεις για ένοπλες δυνάμεις Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «μέτρα - τομή για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, διευθετούνται χρόνια ζητήματα που αφορούν τους ανυπότακτους, τους αντιρρησίες συνείδησης και τους καταπατητές στρατιωτικών εκτάσεων». Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι «περιέχονται ρυθμίσεις για μία σειρά θεμάτων, αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα και δικαιώνονται κατηγορίες εργαζομένων που δεν αντιμετωπίζονταν ισότιμα. Ήδη έχει σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία προς υπογραφή από τις αρχές του μήνα. Το πολυνομοσχέδιο αυτό δεν υλοποιεί μόνο τις δεσμεύσεις αλλά περιέχει και άλλες λύσεις σε προβλήματα που απασχολούσαν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι «τουλάχιστον 21 αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο - τομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων. Το σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ρυθμίσεις κοινωνικού χαρακτήρα σχετικά με τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, τη χορήγηση ειδικών αδειών, τη μείωση του ωραρίου εργασίας των στρατιωτικών ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και τη συνυπηρέτηση των συζύγων τους καθώς και τιμητικών αδειών λόγω της συμμετοχής στα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 08:10 (Ώρα Λονδίνου) Αποσύρονται οι Ρώσοι εργαζόμενοι Στο Συμβούλιο Ασφαλείας διεξάγονται συζητήσεις επί του σχεδίου ψηφίσματος ΗΠΑ-Βρετανίας Η ρωσική εταιρεία που είχε αναλάβει εργολαβία της ανακατασκευής των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους εργαζομένους της. Οι υπάλληλοι της εταιρείας Ιντερενεργκοσερβίς έχουν κατ'επανάληψιν δεχτεί επιθέσεις στο Ιράκ. Σήμερα, δύο Ρώσοι εργαζόμενοι στην εταιρεία σκοτώθηκαν, όταν δέχτηκε επίθεση το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Γιαρμάκ, στη Βαγδάτη, είπε ότι και πέντε άλλοι Ρώσοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Η επίθεση έγινε κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ντόρα, στην Ιρακινή πρωτεύουσα. Υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας είπε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι όλο το προσωπικό θα αποχωρήσει από το Ιράκ. Στις αρχές του μήνα, εργαζόμενος στην ίδια εταιρεία σκοτώθηκε και δύο απήχθησαν. Αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Τότε η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει από το Ιράκ το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού των πλέον των τριακοσίων ατόμων. Σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο σχέδιο ψηφίσματος, για το μέλλον του Ιράκ, μετά τη μεταβίβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το σχέδιο ψηφίσματος συζητείται την Τετάρτη στα Ηνωμένα Έθνη. Σημείο κλειδί για την έκκριση του ψηφίσματος θεωρείται το ζήτημα του ρόλου των δυνάμεων κατοχής μετά την 30η Ιουνίου, που είναι η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς. Η ιρακινή κυβέρνηση θα έχει τον τελικό πολιτικό έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Τόνι Μπλερ Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, υπογραμμίζει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ θα παραμείνουν υπό αμερικανική διοίκηση, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος έκανε λόγο για την παραχώρηση του δικαιώματος βέτο στην ιρακινή κυβέρνηση, για επιχειρήσεις της μελλοντικής πολυεθνικής δύναμης. «Εάν πρόκειται για την ασφάλεια και την αυτοάμυνα των αμερικανικών δυνάμεων ή για την επίτευξη των στόχων της αποστολής τους, αυτές παραμένουν υπό αμερικανικό έλεγχο. Θα παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους, ακόμη και εάν αυτό δεν συνάδει με τις επιθυμίες της κυβέρνησης» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός. Ωστόσο ο κ. Μπλερ είχε δηλώσει ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα έχει τον «τελικό πολιτικό έλεγχο» των στρατιωτικών επιχειρήσεων. «Αυτό ακριβώς σημαίνει μεταβίβαση της κυριαρχίας», πρόσθεσε. Διαφωνίες για το σχέδιο ψηφίσματος Ο συντάκτης του BBC για διεθνή θέματα, Πωλ Ρέινολντς, σχολιάζει ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο αντανακλούν εν μέρει τις διαφορετικές πολιτικές ανάγκες της κάθε πρωτεύουσας. Οι Βρετανοί θέλουν να ενισχύσουν τη θέση της μεταβατικής κυβέρνησης, ενώ οι Αμερικανοί θέλουν να υπογραμμίσουν το δικαίωμα της πολυεθνικής δύναμης να παραμείνει υπό τον δικό της έλεγχο. Το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος αναφέρει ότι η μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση θα έχει μεν κυριαρχικά δικαιώματα, περιορισμένο, όμως, έλεγχο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας. Το σχέδιο ψηφίσματος δεν προσδιορίζει αν στρατεύματα κατοχής θα φύγουν από το Ιράκ αν τους το ζητήσει η μεταβατική κυβέρνηση. Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος, παρόλο που είναι θετικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους και το τελικό κείμενο θα πρέπει να διασφαλίζει το δικαίωμα του Ιράκ να ζητήσει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Προηγουμένως, η Γαλλία, μια από τις πέντε χώρες που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξέφρασσε επιφυλάξεις για το σχέδιο ψηφίσματος που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Η Ρωσία, που και αυτή έχει δικαίωμα βέτο, είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος εγείρει πολλά ερωτήματα και χρειάζεται αλλαγές. «Πυρηνικός επιστήμονας ο πρωθυπουργός» Επικαλούμενη Αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους η εφημερίδα Ουάσιγκτον Πόστ γράφει ότι επικεφαλής της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης θα είναι ο 62χρονος πυρηνικός επιστήμονας, Χουσεΐν Σαχριστάνι, που είχε φυλακιστεί από τον Σαντάμ Χουσεΐν και στη συνέχεια εξόριστος δραστηριοποιήθηκε σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο κ. Σαχριστάνι, που είναι Σιίτης, έχει συναντηθεί επανειλημμένα -γράφει η εφημερίδα- με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Λαχτάρ Μπαχίμι. Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ο κ. Σαχριστάνι, που δηλώνει ότι είναι σύμβουλος του πνευματικού ηγέτη των σιιτών, αγιατολάχ, Αλί Σιστάνι, δηλώνει ότι αν του προταθεί η θέση θα την αναλάβει, έστω και με «μισή καρδιά», όπως είπε.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 04:45 (Ώρα Λονδίνου) Μέτρα υποστήριξης των Τουρκοκυπρίων από ΗΠΑ Ουάσιγκτον, Δημήτρης Απόκης Να άρουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων αποσκοπούν τα μέτρα που θα ανακοινώσουν οι ΗΠΑ Μέτρα για την οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων προτίθεται να πάρει η αμερικανική κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο πολύ σύντομα η Ουάσινγκτον προτίθεται να προχωρήσει σε ενέργειες που θα έχουν ως στόχο την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και τα οποία θα κινούνται σε τρεις άξονες. Στο τομέα του εμπορίου και της οικονομίας, στην εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς και σε διμερείς ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα ίχνη της ΕΕ Στον τομέα του εμπορίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, η Ουάσινγκτον προτίθεται να ακολουθήσει την πορεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να αναγνωρίζει πιστοποιητικά προέλευσης των προϊόντων από το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο χωρίς καμία μεσολάβηση της κυπριακής κυβέρνησης. Στο τομέα του τερματισμού της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων από τους διεθνείς οργανισμούς η αμερικανική κυβέρνηση -όσον αφορά τους επιμέρους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών- σκοπεύει να εναρμονισθεί με τις προτάσεις που θα περιέχει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Στους εκτός ΟΗΕ οργανισμούς η Ουάσιγκτον θα κινηθεί κατά περίπτωση προωθώντας αλλού εκπροσώπηση και αλλού συμμετοχή με παρατηρητές. Οι διμερείς κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με τον αξιωματούχο θα είναι συμβολικές όπως η επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο στο αποκαλούμενο πρωθυπουργικό γραφείο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την περασμένη εβδομάδα. Θα υπάρξει χαλάρωση στην πολιτική παραχώρησης βίζας στους Τουρκοκύπριους και το γραφείο της πρεσβείας που ήδη υπάρχει στα κατεχόμενα θα εντείνει τις λειτουργίες του. Παράλληλα σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο θα υπάρξει σημαντική αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και πιθανότητα αμερικανικών πτήσεων στα κατεχόμενα στο οποίο θέμα είτε θα ακολουθηθεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση μονομερής δράση από την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές οι προγραμματιζόμενες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών αν και δεν προχωρούν σε επίσημη αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας εν τούτοις αποτελούν ντε φάκτο αναγνώριση.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 08:10 (Ώρα Λονδίνου) Στο Συμβούλιο Ασφαλείας διεξάγονται συζητήσεις επί του σχεδίου ψηφίσματος ΗΠΑ-Βρετανίας Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες επιδίδονται σε προσπάθειες εξασφάλισης της υποστήριξης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο σχέδιο ψηφίσματος, για το μέλλον του Ιράκ, μετά τη μεταβίβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το σχέδιο ψηφίσματος συζητείται την Τετάρτη στα Ηνωμένα Έθνη. Σημείο «κλειδί» για την έκκριση του ψηφίσματος θεωρείται το ζήτημα του ρόλου των δυνάμεων κατοχής μετά την 30η Ιουνίου, που είναι η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας στους ιρακινούς. Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ υπογραμμίζει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ θα παραμείνουν υπό αμερικανική διοίκηση, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος έκανε λόγο για την παραχώρηση του δικαιώματος βέτο στην ιρακινή κυβέρνηση, για επιχειρήσεις της μελλοντικής πολυεθνικής δύναμης. «Εάν πρόκειται για την ασφάλεια και την αυτοάμυνα των αμερικανικών δυνάμεων ή για την επίτευξη των στόχων της αποστολής τους, αυτές παραμένουν υπό αμερικανικό έλεγχο. Θα παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους, ακόμη και εάν αυτό δεν συνάδει με τις επιθυμίες της κυβέρνησης» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι ο κ. Πάουελ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον συμφωνούν ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, αλλά, εκτός από αυτή την άκρως θεωρητική πιθανότητα, ακόμη δεν είναι σαφές το εύρος των αρμοδιοτήτων της ιρακινής κυβέρνησης, τονίζει ο ανταποκριτής του BBC. «Πυρηνικός επιστήμονας ο πρωθυπουργός» Επικαλούμενη Αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους η εφημερίδα Πυάσιγκτον Πόστ γράφει ότι επικεφαλής της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης θα είναι ο 62χρονος πυρηνικός επιστήμονας, Χουσεΐν Σαχριστάνι, που είχε φυλακιστεί από τον Σαντάμ Χουσεΐν και στη συνέχεια εξόριστος δραστηριοποιήθηκε σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο κ. Σαχριστάνι έχει συναντηθεί επανειλημμένα -γράφει η εφημερίδα- με τιον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Λαχτάρ Μπαχίμι. Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ο κ. Σαχριστάνι, που δηλώνει ότι είναι σύμβουλος του πνευματικού ηγέτη των σιιτών, αγιατολάχ, Αλί Σιστάνι, δηλώνει ότι αν του προταθεί θα αναλάβει τη θέση, έστω και με «μισή καρδιά», όπως είπε.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου) Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Σίδνεϊ, Γιώργου Διαμαντούλης «Δεν αυξήσαμε το επίπεδο ασφαλείας», δήλωσε ο επικεφαλής των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών Παρά την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής οδηγίας από την κυβέρνηση στην Καμπέρα, οι αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες (ΑSIO) πιστεύουν ότι οι Αυστραλοί που θα επισκεφτούν την Ελλάδα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δεν θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερους κινδύνους, από ότι θα αντιμετώπιζαν πριν σημειωθούν οι εκρήξεις στην Καλλιθέα. Απαντώντας στις κατηγορίες της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, που δήλωσε ότι η Αυστραλία δυναμιτίζει την ασφάλεια των αγώνων της Αθήνας, ο επικεφαλής των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών, Ντενις Ρίτσαρτσον, είπε ότι η απειλή κατά των Αυστραλών στην Ελλάδα παραμένει σε μέτριο επίπεδο. «Δεν αυξήσαμε το επίπεδο ασφαλείας και δεν γνωρίζω άλλες χώρες που έχουν κάνει τέτοια ενέργεια», δήλωσε στην Γερουσία ο επικεφαλής των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών. Όπως γράφει η σημερινή εφημερίδα Οστρέλιαν, η ΑSIO συμβούλευσε το Αυστραλιανό Υπουργείο των Εξωτερικών σχετικά με την σύνταξη της ταξιδιωτικής οδηγίας. Διάσταση απόψεων Χθες ο αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι δεν υπάρχει λόγος στρουθοκαμηλισμού ότι στην Αθήνα δεν εξερράγησαν βόμβες. Ο κ. Ρίτσαρτσον είπε επίσης στη Γερουσία ότι μεταξύ των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης υπάρχει διάσταση απόψεων για το περιεχόμενο της λευκής βίβλου για την τρομοκρατία που θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα φέτος. Η διάσταση των απόψεων υπηρεσιών ασφαλείας και αυστραλιανής κυβέρνησης είχε διαφανεί και από τη δημόσια τοποθέτηση του Διοικητή της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Μικ Κέλτι, που είχε συνδέσει την τρομοκρατική ενέργεια της Μαδρίτης με την συμμετοχή της Ισπανίας στον πόλεμο στο Ιράκ, δήλωση που είχε προκαλέσει αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 04:45 (Ώρα Λονδίνου) Μέτρα υποστήριξης των Τουρκοκυπρίων από ΗΠΑ Ουάσιγκτον, Δημήτρης Απόκης Να άρουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων αποσκοπούν τα μέτρα που θα ανακοινώσουν οι ΗΠΑ Μέτρα με στόχο την ανακούφιση των Τουρκοκυπρίων προτίθεται να πάρει η αμερικανική κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο πολύ σύντομα η Ουάσινγκτον προτίθεται να προχωρήσει σε ενέργειες που θα έχουν ως στόχο την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και τα οποία θα κινούνται σε τρεις άξονες. Στο τομέα του εμπορίου και της οικονομίας, στην εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς και σε διμερείς ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα ίχνη της ΕΕ Στον τομέα του εμπορίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, η Ουάσινγκτον προτίθεται να ακολουθήσει την πορεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να αναγνωρίζει πιστοποιητικά προέλευσης των προϊόντων από το αποκαλούμενο τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο χωρίς καμία μεσολάβηση της κυπριακής κυβέρνησης. Στο τομέα του τερματισμού της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων από τους διεθνείς οργανισμούς η αμερικανική κυβέρνηση -όσον αφορά τους επιμέρους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών- σκοπεύει να εναρμονισθεί με τις προτάσεις που θα περιέχει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Στους εκτός ΟΗΕ οργανισμούς η Ουάσιγκτον θα κινηθεί κατά περίπτωση προωθώντας αλλού εκπροσώπηση και αλλού συμμετοχή με παρατηρητές. Οι διμερείς κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με τον αξιωματούχο θα είναι συμβολικές όπως η επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο στο αποκαλούμενο πρωθυπουργικό γραφείο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την περασμένη εβδομάδα. Θα υπάρξει χαλάρωση στην πολιτική παραχώρησης βίζας στους Τουρκοκύπριους και το γραφείο της πρεσβείας που ήδη υπάρχει στα κατεχόμενα θα εντείνει τις λειτουργίες του. Παράλληλα σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο θα υπάρξει σημαντική αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και πιθανότητα αμερικανικών πτήσεων στα κατεχόμενα στο οποίο θέμα είτε θα ακολουθηθεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση μονομερής δράση από την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές οι προγραμματιζόμενες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών αν και δεν προχωρούν σε επίσημη αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας εν τούτοις αποτελούν ντε φάκτο αναγνώριση.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 05:26 (Ώρα Λονδίνου) Διάχυτος είναι ο σκεπτικισμός στις γερμανικές εφημερίδες σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς. Η Βελτ (die Welt) σημειώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει τώρα να αναλάβουν δράση με στόχο να βοηθήσουν την ευόδωση των σχεδίων για τη μεταβίβαση της εξουσίας και την ενδεχόμενη, όπως τονίζει, αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων . Σχολιάζοντας την ομιλία Μπους η Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ξέρει πλέον τι πρέπει να κάνει στο θέμα του Ιράκ και ότι δεν είπε κάτι καινούργιο. Ο Τζορτζ Μπους δεν έχει στρατηγική για την έξοδο των Αμερικανών από το Ιράκ και το πρόγραμμα των πέντε σημείων που εξήγγειλε δεν είναι τίποτε περισσότερο από ανακύκλωση προηγουμένων απόψεών του, υπογραμμίζει η εφημερίδα του Βερολίνου. Παρόμοιες διαπιστώσεις κάνει και ο σχολιαστής της Ζίντντoϊτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung), τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε στο νου του περισσότερο τις εκλογές και λιγότερο το Ιράκ: « Ο Τζορτζ Μπους, ο προεκλογικός αγώνας του οποίου βασίζεται κυρίως στον ρόλο του ως πολέμαρχου, δεν βρήκε το θάρρος να κάνει αυτοκριτική. Η 30η Ιουνίου -αυτό πρέπει να το έχουν καταλάβει όλοι πλέον-, είναι για το Ιράκ η τελευταία ευκαιρία να αποφύγει το χάος. Για τον Μπους όμως είναι σημαντικότερη η 2α Νοεμβρίου, η ημέρα διεξαγωγής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου. «Δεν είναι πειστικός» Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδίωκε να δώσει συνοχή στην πολιτική του για το Ιράκ, δεν είναι όμως πειστικός, γράφει η γαλλική Φιγκαρό (Le Figaro). Μετά την ομιλία εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα και «οι Αμερικανοί χάνουν σε αξιοπιστία, σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να διευθετήσουν την κρίση του Ιράκ», γράφει η παρισινή εφημερίδα. Την αναγκαιότητα μεταβίβασης της εξουσίας σε μία κυβέρνηση που θα επιλέξουν τα Ηνωμένα Έθνη, υπογραμμίζει η ισπανική ABC, ενώ η Ελ Παϊς (el Pais) σημειώνει ότι η απόφαση για την αποχώρηση την παραμονή των ξένων δυνάμεων στο Ιράκ, πρέπει να ληφθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από γενικές εκλογές. Η ελβετική Νόιε Τσίριχερ Τσάιτουγκ (Neue Zuercher Zeitung) παρατηρεί σχολιάζοντας την ομιλία Μπους ότι ακόμη και αν δεν υπάρχει στο Ιράκ μέχρι τις 2 Νοεμβρίου (ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ) μία κυβέρνηση στο Ιράκ που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, το όλο εγχείρημα δεν θα ματαιωθεί. Ακόμη και εάν ο νικητής στις ΗΠΑ θα ονομάζεται Τζον Κέρι: «Και αυτός θα βρίσκεται ενώπιον των ίδιων προβλημάτων και θα πρέπει να ζητήσει υπομονή από τους Αμερικανούς. Οι μέχρι τώρα δηλώσεις του δείχνουν ότι επικεντρώνει στη βελτίωση της συνεργασίας με τους "συμμάχους". 'Όλα τα υπόλοιπα τα αφήνει ανοιχτά», γράφει η εφημερίδα της Ζυρίχης για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2004 - 04:32 (Ώρα Λονδίνου) Διάσταση Βρετανίας-ΗΠΑ για το βέτο «Βιάστηκε ο Μπλερ» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Γκάρντιαν (Τhe Guardian) αναφερόμενη στα όσα δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, σημειώνοντας ότι η απόψεις του περί δικαιώματος βέτο της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης σε θέματα στρατιωτικών επιχειρήσεων, ξεπερνούν τις προθέσεις της Ουάσιγκτον. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Μπλερ επιδίωκε με τις δηλώσεις του να αντιπαρέλθει τον ευρύ σκεπτικισμό που επικρατεί στον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη, σε σχέση με το κατά πόσο θα είναι ουσιαστική η μεταβίβαση της εξουσίας στις 30 Ιουνίου. Το κύριο άρθρο της Γκάρντιαν με τον τίτλο «Επιστροφή στα Ηνωμένα Έθνη» αναφέρεται στο αμερικανο-βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και υπογραμμίζει ότι το βασικότερο ζήτημα, είναι η παρουσία και η διάρκεια της παραμονής ξένων δυνάμεων στο Ιράκ: «Η μεταβίβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα σημαίνει πολλά πράγματα για τους απλούς πολίτες του Ιράκ, αφού θα συνεχίζουν να βλέπουν βαριά οπλισμένους ξένους στρατιώτες στους δρόμους, σε σημεία ελέγχου, στια αυτοκινητοπομπές και στις επιχειρήσεις εναντίον των πόλεών τους. Σε πολλές περιοχές του Ιράκ οι ξένες δυνάμεις θεωρούνται περισσότερο ως πρόβλημα και λιγότερο ως λύση. Υποκινούν τη βία παρά την μειώνουν. Ακόμη και πριν το σκάνδαλο με τις φυλακές Αμπου Γκραϊμπ, οι επιχειρήσεις τους προκαλούσαν αγανάκτηση, οργή και πάθος για εκδίκηση», υπογραμμίζεται στο άρθρο της Γκάρντιαν. «Διαφωνία Μπλερ-Μπους για το βέτο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Τάιμς (Τhe Times), η οποία εκτιμά ότι οι πιέσεις που δέχεται ο κ. Μπλερ να διαφοροποιηθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο και να ικανοποιήσει κάπως τα αιτήματα της Γαλλίας και της Ρωσίας, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον οδήγησαν στις δηλώσεις για το δικαίωμα βέτο της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης. Απορρίπτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την έκκληση του Τόνι Μπελ για την παραχώρηση του δικαιώματος βέτο στην μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (Τhe Daily Telegraph), προβάλλοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν υπό αμερικανική διοίκηση, με το δικαίωμα να ενεργήσουν, όπως θεωρούν ότι είναι αναγκαίο, όταν πρόκειται για την προστασία τους. Ενδεχομένως συμφωνία των ΗΠΑ Το ζήτημα που προέκυψε από τις δηλώσεις Μπλερ δεσπόζει και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (The Financial Times). Σε άρθρο της ίδιας εφημερίδας σημειώνεται ότι Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως και η Ουάσιγκτον δεν απέχει πολύ από το να αναλάβει μια σχετική δέσμευση έναντι της νέας ιρακινής κυβέρνησης. Ερμηνεύοντας την έκκληση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, η εφημερίδα σημειώνει ότι εδώ και εβδομάδες βρίσκεται υπό πίεση στο εσωτερικό να λάβει κάποιες αποστάσεις από τον Τζορτζ Μπους, είτε σε ό,τι αφορά τη διένεξη Ισραήλ-Παλαιστινίων, είτε τις σκληρές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις εναντίον των ανταρτών στο Ιράκ. «Ύποπτες δοσοληψίες» Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Τhe Independent) αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στην πλουσιότερη, όπως σημειώνει, ποδοσφαιρική ομάδα του κόσμου: τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και τις κατηγορίες για νεποτισμό. Όπως επιβεβαίωσε η διοίκηση τα τελευταία τρία χρόνια πλήρωσε περισσότερα από 13 εκατομμύρια στερλίνες σε πρακτορείο που μεσολαβεί στις μεταγραφές ποδοσφαιριστών, με το οποίο διέκοψε τώρα κάθε σχέση. Ιδιοκτήτης του πρακτορείου είναι ο Τζέισον Φέργιουσον, γιός του προπονητή τςη ομάδας.
|