Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-13

  1. Εκπλήξεις σε Λονδίνο - Λισσαβόνα
  2. Τα πάνω-κάτω στην Κύπρο
  3. Γερμανία : Συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών
  4. Αδιάφοροι οι Γάλλοι
  5. Τα πάνω-κάτω στην Κύπρο
  6. Σημαντικό προβάδισμα ΝΔ-«άντεξε» το ΠΑΣΟΚ
  7. Από έκπληξη, φαβορί
  8. Καλή αρχή...
  9. Φόνοι κι επιθέσεις στη Βαγδάτη
  10. Στις ευρωκάλπες
  11. Τα μάτια στη Λισσαβόνα
  12. Καλή αρχή...
  13. Ανατριχιαστικό μήνυμα
  14. Απαγωγή Αμερικανού στο Ριάντ

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 03:25 (Ώρα Λονδίνου)

Εκπλήξεις σε Λονδίνο - Λισσαβόνα

«Η επέλαση των ευρωσκεπτικιστών», είναι ο πηχυαίος τίτλος στην εφημερίδα Τάιμς (The Times), η οποία αναφέρεται στο αναπάντεχα υψηλό ποσοστό που συγκεντρώνει το Ανεξάρτητο Κόμμα, το οποίο υποστηρίζει την απομάκρυνση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μάικλ Χάουαρντ των Συντηρητικών και ο Τόνι Μπλέρ «βρίσκονται υπό πίεση καθώς το άλλοτε περιθωριοποιημένο κόμμα» φαίνεται να αυξάνει το ποσοστό του λαμβάνοντας ψήφους από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στη Βρετανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Πολλοί από τους υποψήφιους που υποσχέθηκαν να αντισταθούν στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήγαν καλά στις ευρωεκλογές, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα του ευρωσκεπτικισμού και της απάθειας που επικρατεί σε ολόκληρη την ήπειρο», γράφουν οι Τάιμς.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) σημειώνει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την Πέμπτη και δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής, το Ανεξάρτητο Κόμμα της Βρετανίας φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερες απώλειες στο κόμμα των Συντηρητικών, συγκεντρώνοντας το ένα τέταρτο των πιθανών ψήφων του.

«Αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για το Μάικλ Χάουαρντ στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση στη θέση του αρχηγού των Τόριδων», εκτιμά η εφημερίδα.

«Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα για ένα περιθωριοποιημένο κόμμα, το οποίο οι Συντηρητικοί περιέγραφαν σαν μία ομάδα εκκεντρικών και ενοχλητικών πολιτικών», σχολιάζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Μετά από αυτό το αποτέλεσμα ο Μάικλ Χάουαρντ θα δεχθεί πιέσεις προκειμένου να υιοθετήσει μια στάση ευρωσκεπτικισμού, εκτιμά η εφημερίδα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκλογική έκπληξη από το 1983, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian).

Πέρα όμως από το στοιχείο της έκπληξης, η δυνατή παρουσία του Ανεξάρτητου Κόμματος της Βρετανίας στις ευρωεκλογές λύνει τα χέρια του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ σε ορισμένα θέματα, σημειώνει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις του με τις Βρυξέλλες.

«Θα είναι πιο εύκολο για εκείνον να υπερασπιστεί τις θέσεις της Βρετανίας που θέλει να διατηρήσει το εθνικό βέτο σε σημαντικά ζητήματα όπως η εξωτερική πολιτική.»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί απλά να ισχυριστεί ότι θα χάσει το δημοψήφισμα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της χώρας του, γράφει η Γκάρντιαν.

Καρδιοχτύπι για τους Άγγλους

Μπορεί να μην καρδιοχτύπησαν για τις ευρωεκλογές, όμως αντιμετωπίζουν με πόνο ψυχής το αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας στη Λισσαβόνα μετά την ήττα των Άγγλων.

«Ο Μπέκαμ ήταν ο προδότης σε μία ιστορία δύο πέναλτι», γράφουν οι Τάιμς.

Πόνεσαν καρδιές όταν η Γαλλία σκόραρε δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά και νίκησε την Αγγλία 2-1, σημειώνει η εφημερίδα.

«Ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο παίχτης που ανέδειξε η ΦΙΦΑ ως τον καλύτερο της χρονιάς, έγινε ο αρχιτέκτονας της αγγλικής καταστροφής.»

H Ιντιπέντεντ τονίζει ότι το πάθημα της Πορτογαλίας πρέπει να γίνει μάθημα για τους Άγγλους.

Το μάθημα που πήραν από την Πορτογαλία το Σάββατο είναι ότι μπορεί ο αγώνας με τη Γαλλία να ανήκει στο παρελθόν, όμως δεν πρέπει να υποτιμήσουν τις δυνατότητες της Ελβετίας και της Κροατίας.

Ο Βραζιλιάνος Φελίπε Σκολάρι υποτίμησε τους Έλληνες και το πλήρωσε ακριβά, λέει η εφημερίδα.


Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 - 20:17 (Ώρα Λονδίνου)

Τα πάνω-κάτω στην Κύπρο

Πάρις Ποταμίτης

Λευκωσία

Αναστασιάδης και Χριστόφιας έδωσαν σκληρή μάχη στις ευρωεκλογές

Η αναδιαμόρφωση τού εσωτερικού πολιτικού χάρτη και το μεγάλο γιά τα κυπριακά δεδομένα ποσοστό αποχής ήταν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας στην Κύπρο γιά την ανάδειξη έξι ευρωβουλευτών.

Το 27.5% της αποχής αν και σχετικά μικρό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα,ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό πού παρατηρήθηκε στην πρόσφατη ιστορία της Κύπρου.Αρκετοί δε υποστηρίζουν ότι η αποχή αυτή ήταν ένας εκ των βασικών λόγων γιά το νέο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό πού διαμορφώνεται, κύριο χαρακτηριστικο τού οποίου είναι η καθίζηση των ποσοστών τού ΑΚΕΛ το οποίο από την πρωτη θέση περνά στη δεύτερη.

Το παραδοσιακό κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου έλαβε 27,9% σχεδόν οκτώ ποσοστιαίες μονάδες πιό κάτω από το 34.7% πού έλαβε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τού 2001.Πολιτικοί λόγοι και ο εφησυχασμός αφού το ΑΚΕΛ θα εξέλεγε ούτως ή άλλως δύο ευρωβουλευτές είναι δύο από τις αιτίες πού είναι δυνατόν να ερμηνεύσουν αυτή τη μείωση.

Υπάρχει όμως και μία τρίτη.Η μετακίνηση σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων τού ΑΚΕΛ στο Κ.Σ.ΕΔΕΚ το οποίο ξεπετάχτηκε από το 6.5% το 2001 στο 10.8% χθές.

Η μετακίνηση αυτή ερμηνεύθηκε από στελέχη τού ΑΚΕΛ ως αυθόρμητη αντίδραση οπαδών τού κόμματος να εμποδίσουν την εκλογή τριών ευρωβουλευτών από το χώρο τού μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης,τού Δημοκρατικού Συναγερμού,εξέλιξη πού ήταν πιθανή λόγω της διάσπασης πού υπήρξε στο ΔΗΣΥ και τη συνακόλουθη ύπαρξη δύο όμορων ψηφοδελτίων από την παράταξη.

Τελικά και παρά τη διάσπαση ο Δημοκρατικός Συναγερμός έφθασε στο 28.2% αναδεικνυόμενος έτσι σε πρώτο κόμμα και εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές. Παράλληλα ο συνδυασμός Γιά την Ευρωπη τα στελέχη τού οποίου προήλθαν από το ΔΗΣΥ,στήριξαν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα γιά το σχεδιο Αναν και διεφώνησαν με τη στάση τού επίσημου κόμματος πριν και μετά το δημοψήφισμα,έλαβε 10.8%.Το ίδιο ποσοστό δηλαδή με τούς σοσιαλιστές της ΕΔΕΚ.

Τελικά όμως η έδρα πήγε στο συνδυασμό Γιά την Ευρωπη με διαφορά μόλις 37 ψήφων από την ΕΔΕΚ πού ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Τέλος το Δημοκρατικό Κόμμα πρόεδρος τού οποίου είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ,αυξάνοντας τα ποσοστά του κατά δύο περίπου εκατοστιαίες μονάδες και φθάνοντας στο 17% έλαβε την έκτη έδρα.

Ολοι οι υπόλοιποι μικρότεροι σχηματισμοί είχαν απώλειες.

Οσον αφορά σε συμπεράσματα αναφορικά με την κυβέρνηση και την ακολουθούμενη πολιτική στο κυπριακό,πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει ευκρινής λαϊκή εντολή πού να αλλάζει το σκηνικό είτε προς τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη.


Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 - 16:37 (Ώρα Λονδίνου)

Γερμανία : Συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών

Παντελής Βαλασόπουλος

Βερολίνο

Γκέρχαρντ Σρέντερ : Ο μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών στη Γερμανία

Ιστορική ήττα σημείωσε χθες το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Γκέρχαρντ Σρέντερ στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου. Νικητές αναδείχθηκαν με 45,5% οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έπεσε στο 22%.

Ποτέ στο παρελθόν, το κόμμα αυτό δεν είχε σημειώσει τόσο χαμηλά ποσοστά σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν το κόμμα του Σρέντερ για την πολιτική των κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες, αλλά και τα ποσοστά της ανεργίας που εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά.

Είναι όμως οξύμωρο το ότι η πλειοψηφία έδωσε την ψήφο της στους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι επιθυμούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές του κοινωνικού κράτους. Απο την χθεσινή εκλογική μάχη ενισχυμένοι βγαίνουν και οι Πράσινοι, παρότι συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Τα ποσοστά τους αύξησαν και οι πρώην Κομμουνιστές, οι οποίοι τώρα παρουσιάζονται στην Γερμανία ως η αυθεντική αριστερή εναλλακτική λύση, προτάσσοντας στο πρόγραμμά τους την κοινωνική δικαιοσύνη.

Να σημειώσουμε επίσης ότι οι νικητές Χριστιανοδημοκράτες είχαν ως κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας τους το «όχι» στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες την αντίθεσή τους στον πόλεμο στο Ιράκ.


Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 - 16:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αδιάφοροι οι Γάλλοι

Μαρία Δεναξά

Παρίσι

Η ήττα της κεντροδεξιάς προβληματίζει τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ

Η αποχή ρεκόρ είναι η νικήτρια των ευρωεκλογών στη Γαλλία.

Οι γαλλοι ψηφοφοροι γυρισαν την πλάτη στην εκλογική αναμετρηση και το ποσοστό της αποχής σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Ντομινίκ Ντε Βιλπάν άγγιξε το 56%.

Ειναι η μεγαλυτερη αποχή σε εκλογική αναμετρηση που εχει σημειωθεί ποτέ στη Γαλλία .

Παντως απο τις καλπες βγαινουν ενισχυμένοι οι γαλλοι σοσσιαλιστές καθώς φαίνεται πως εξασφαλίζουν το 43%.

Η γαλλική δεξιά συγκεντρώνει το 37% και το εθνικό μέτωπο το 10% .

Σύμφωνα με τον Ντε Βιλπάν τα αποτελεσματα ειναι λίγο ως πολύ ίδια με αυτά των των τοπικών εκλογών που έγιναν πρίν απο μερικους μήνες .

Το γεγονός οτι οι γαλλοι δίνουν το προβαδισμα στην αριστερά πηγάζει απο την δυσαρεσκεια τους προς την πολιτική Ραφαράν και συγκεκριμένα απο τους χειρισμούς σε σημαντικά θεματα οπως ειναι το ασφαλιστικό.

Στη Γαλλια η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική .

Ομως οι λογοι που οδηγησαν στην αποχή είναι αλλοι.

Η Γαλλία μπορεί να ειναι ενεργό μελος στην Ευρωπαική Ενωση αλλά όχι πια και οι Γάλλοι.

Στην αποχή ρεκόρ συντελεσαν ανύπαρκτη προεκλογική καμπανια, μολις πρίν απο 10 ημερες δόθηκαν οι λίστες με τα ονοματα των 78 υποψηφίων, η ηθελημένη επιλογή της επικράτησης των εθνικών θεμάτων και των εσωτερικών προβλημάτων στα ντιμπέιτ, και τέλος η σύνδεση της παρατεταμένης οικονομικής κρισης που γνωρίζει η Γαλλία με την Ευρώπη συνεβαλαν καθοριστικά στην διαμορφωση του εκλογικού αποτελεσματος .


Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 - 20:17 (Ώρα Λονδίνου)

Τα πάνω-κάτω στην Κύπρο

Αναστασιάδης και Χριστόφιας έδωσαν σκληρή μάχη στις ευρωεκλογές

Με καταμετρημένο το 90-95% των ψήφων το ΔΗΣΥ του Ν. Αναστασιάδη και του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη παίρνει το 28,4% των ψήφων και 2 έδρες, το ΑΚΕΛ του κ. Χριστόφια 28% και 2 έδρες, 16% το ΔΗΚΟ του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και 1 έδρα, ενώ η έκτη έδρα διεκδικείται από το ΔΗΣΥ, το ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη (10,78%) και το συνδυασμό Για Την Ευρώπη (10,74% ), των διαφωνούντων του ΔΗΣΥ.

Όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία το "ΝΑΙ" του ΔΗΣΥ δεν είχε απώλειες ενώ το ΔΗΚΟ του Προέδρου Παπαδόπουλου δεν κατάφερε να κεφαλοποιήσει το "ΟΧΙ" του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.


Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 - 17:43 (Ώρα Λονδίνου)

Σημαντικό προβάδισμα ΝΔ-«άντεξε» το ΠΑΣΟΚ

Διαφορά που κυμαίνεται από τέσσερις έως δέκα ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, αλλά και είσοδο του ΛΑΟΣ στην ευρωβουλή καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που γίνονται κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα (exit polls) για λογαριασμό τηλεοπτικών σταθμών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

* Ο ΑΝΤ1 (Metron Analysis) δίνει στη ΝΔ ποσοστό από 41,2 - 44,5%, στο ΠΑΣΟΚ 34,3 - 37,5%, στο ΚΚΕ 8,6 - 10,2%, στον ΣΥΝ 4,0%, 5,0%, στο ΛΑΟΣ 3,3 - 4,3% και στα λοιπά κόμματα επίσης 3,3 - 4,3%.

* Ο Alpha παρουσιάζει τη ΝΔ να επικρατεί με ποσοστό 41,8 - 42,2%, στο ΠΑΣΟΚ δίνει ένα ποσοστό 34,8 - 36,6%, στο ΚΚΕ 7,6 - 8,8%, στο ΣΥΝ 3,8 - 4,8%, στο ΛΑΟΣ 2,8 - 3,6% και στα λοιπά κόμματα 3,5 - 4,5%.

* Η ΝΕΤ (Κappa Research) εμφανίζει τα εξής προγνωστικά: ΝΔ 43%, ΠΑΣΟΚ 33%, ΚΚΕ 9,2%, ΣΥΝ 4,8%, ΛΑΟΣ 3,5%.

* Η έρευνα της MWG-ALCO για λογαριασμό του Αlter δίνει τα εξής ποσοστά: ΝΔ: 41,5-44,5%, ΠΑΣΟΚ: 3.-37.3%, ΚΚΕ: 8-9.4%, ΣΥΝ: 4,4-5,4% και ΛΑΟΣ: 3,4-4,4%.

* Η έρευνα της ALCO για λογαριασμό του Star : ΝΔ: 42-44%, ΠΑΣΟΚ: 32,5-34,5%, ΚΚΕ: 8,5-9,5%, ΣΥΝ: 4-4,8%, ΛΑΟΣ: 2,8-3,5%.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και βάσει των ανωτέρω αποτελεσμάτων η ΝΔ παίρνει από εννέα έως έντεκα έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο και το ΠΑΣΟΚ από οκτώ έως εννέα. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισέρχεται πιθανότατα με έναν ευρωβουλευτή και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.


Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 - 14:01 (Ώρα Λονδίνου)

Από έκπληξη, φαβορί

Αίσθηση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο -και κυρίως στην Πορτογαλία- έχει προκαλέσει η νίκη της Ελλάδος επί της διοργανώτριας στον πρώτο αγώνα του ΕURO 2004.

Ακούστε τη ανταπόκριση της απεσταλμένης μας Ρόζυς Βουδούρη

Ο προπονητής της εθνικής, Ότο Ρεχάγκελ τη χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη που έχει πετύχει ποτέ ελληνική ομάδα και ο Ζήσης Βρύζας, από τους πρωταγωνιστές του αγώνα, συμφωνεί:

«Σίγουρα είναι, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε νικήσει σε ανάλογη διοργάνωση. Εμείς παίζουμε το ποδόσφαιρο που παίζουμε και έχουμε καταφέρει να δέσουμε ως ομάδα και να ταιριάξουμε ως προσωπικότητες», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο παίκτης της Φιορεντίνα.

Ο Ζήσης Βρύζας πάντως δεν αισθάνεται άνετα με την ταμπέλα του φαβορί για την πρόκριση, την οποία μοιραία έχει τώρα η εθνική, και θεωρεί ότι της ταιριάζει καλύτερα «ο ρόλος του αουτσάιντερ».

«Παίξαμε με ψυχή»

Η άμυνα, βασικό εργαλείο στα πλάνα του Ότο Ρεχάγκελ, διέπρεψε και στη νίκη επί της Πορτογαλίας. Ο Τραϊανός Δέλλας ήταν από τους καλύτερους παίκτες και μας εξήγησε πώς η ομάδα ανέτρεψε τα προγνωστικά: «Παίξαμε με ψυχή γι αυτό κερδίσαμε. Αποδείξαμε σε όλους ότι δεν ήρθαμε εδώ για τουρισμό και ότι η δουλειά που κάνουμε όλο αυτό τον καιρό αποδίδει καρπούς», μας είπε ο κεντρικός αμυντικός της Ρόμα.

Κανείς πάντως στο γαλανόλευκο στρατόπεδο δεν διακινδυνεύει προγνωστικά. «Θα χαρούμε λίγο και θα συγκεντρωθούμε στον επόμενό μας στόχο, την Ισπανία», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα ο Ότο Ρεχάγκελ.

Ο Γερμανός προπονητής ήταν πάντως, άλλη μια φορά, ιδιαιτέρως εκδηλωτικός τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το τέλος του ματς. Πανηγύρισε με τους φιλάθλους σα μικρό παιδί και, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έλαμπε από χαρά. Η αίθουσα συνεντεύξεων ήταν γεμάτη δημοσιογράφους απ όλο τον κόσμο και πολλούς Γερμανούς- που έδειχναν απορία και θαυμασμό για τα όσα έχει πετύχει με την ελληνική ομάδα ο Ρεχάγκελ.

Έπαινοι Σκολάρι

Η εμφάνιση της Ελλάδος προκάλεσε κολακευτικά σχόλια από πολλές πλευρές. Ο προπονητής των Πορτογάλων, Λουίς Φελίπε Σκολάρι, ο οποίος κατέκτησε με τη Βραζιλία το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, απέδωσε την ήττα κατά ένα μέρος στα ατομικά λάθη και στη νευρικότητα των παικτών του, τόνισε όμως ότι η ελληνική ομάδα ήταν πολύ καλά οργανωμένη και ότι έπαιζε ήρεμα και χαλαρά, κάνοντας ειδική μνεία στην αμυντική της ικανότητα.

Η πορτογαλική τηλεόραση έδειχνε και ξανάδειχνε φάσεις από τον αγώνα και συνεντεύξεις με κόσμο σε ολόκληρη τη χώρα τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, ενώ οι εφημερίδες υπογραμμίζουν την έλλειψη πάθους από τους παίκτες της εθνικής τους και το δέσιμο των Ελλήνων.

Πανηγύρι στους δρόμους του Οπόρτο

Οι Έλληνες φίλαθλοι που βρέθηκαν στο στάδιο Ντραγκάο μέθυσαν από τη νίκη, ενώ οι Πορτογάλοι δέχθηκαν την ήττα με μεγάλη αξιοπρέπεια. Όχι μόνο δε σημειώθηκαν επεισόδια, αλλά όπου οι ντόπιοι συναντούσαν Έλληνες τους έδιναν συγχαρητήρια.

Στο Οπόρτο για τον αγώνα βρέθηκαν υποστηρικτές της εθνικής από μέρη τόσο μακρινά όσο ο Καναδάς και η Αυστραλία, αλλά και απόλη την Ευρώπη, την Κύπρο και φυσικά την Ελλάδα.

Στις κερκίδες του Ντραγκάο, οι Έλληνες φίλαθλοι έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα. Την παράσταση έκλεψαν δύο φίλοι από το Λουτράκι που εμφανίστηκαν με χλαμύδες, ως αρχαίοι Έλληνες:

«Αναρωτηθήκαμε με το φίλο μου, τι δε θα φορούσε κανείς άλλος και σκεφτήκαμε αυτό», μας είπε ο Δημήτρης και πρόσθεσε: «Πιστεύαμε ότι θα νικήσουμε, αλλά τώρα που το πετύχαμε η αίσθηση είναι φανταστική. Θα περάσουμε σίγουρα στον τελικό. Ραντεβού στις 4 Ιουλίου».

Οι δυο φίλοι φωτογραφήθηκαν με δεκάδες Πορτογάλους, ενώ αρκετοί Έλληνες έδιναν συνεντεύξεις σε ξένα δίκτυα.

Πολλοί από τους θεατές του εναρκτήριου αγώνα επέστρεψαν στις βάσεις τους, είναι όμως πολύ πιθανό να αντικατασταθούν από άλλους, καθώς η νίκη της εθνικής ομάδος «άνοιξε την όρεξη» στους φίλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.


Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 - 09:00 (Ώρα Λονδίνου)

Καλή αρχή...

Το αστέρι του Φίγκο, δεν ήταν αρκετό να σώσει την Πορτογαλία από μια αποφασισμένη Εθνική Ελλάδας

Με την νίκη της 2-1 επί της Πορτογαλίας, η Εθνική Ελλάδος έκοψε την ανάσα των φιλάθλων και εξέπληξε όλους αθλητικούς συντάκτες.

Κολακευτικά για την εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδος ήταν τα σχόλια της δημοσιογραφικής αποστολής του BBC και του κεντρικού παρουσιαστή Γκάρι Λίνεκερ.

«Η Πορτογαλία φάνηκε κουρασμένη από το πρώτο κιόλας λεπτό του αγώνα και αποδιοργανώθηκε μετά το πρώτο γκολ των Ελλήνων. Οι Έλληνες ήταν εφευρετικοί, ταχείς και καλοί κυνηγοί ενώ η ομάδα τους έδειχνε να έχει συνοχή και καλή οργάνωση» αναφέρει το Ασοσιέιτεντ Πρες.

«Ελληνική Αστραπή» είναι ο τίτλος των αθλητικών σελίδων της Σάντεϊ Τάιμς (The Sunday Times) που φιλοξενεί σχεδόν ολοσέλιδη φωτογραφία του σκόρερ της Εθνικής, Γιώργου Καραγκούνη που πανηγυρίζει.

«Συγκλονισμένη η Πορτογαλία» λέει η βρετανική εφημερίδα, που σημειώνει ότι πρόκειται για την πρώτη ήττα γηπεδούχου ομάδας σε εναρκτήριο παιχνίδι, από τότε που άρχισε το Euro, το 1980.

«Οι οικοδεσπότες δέχτηκαν αγενές σοκ από τους μαχόμενους Έλληνες» λέει η Σάντεϊ Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph).

Οι Έλληνες ήρθαν με μετριοφροσύνη, χωρίς να υπόσχονται τίποτα Η τακτική του Ρεχάνγκελ ήταν απόλυτη, λαμπρή, σωστή» λέει η εφημερίδα.

«Ήταν μια μεγάλη νίκη και σίγουρα σήμερα θα το γλεντήσουμε. Αλλά από αύριο θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον δύσκολο αγώνα με την Ισπανία. Στόχος μας είναι να κάνουμε μια αξιοπρεπή εμφάνιση σε αυτή τη διοργάνωση και να περάσουμε στον επόμενο γύρο» δήλωσε μετά τον αγώνα ο σκόρερ, Γιώργος Καραγκούνης.


Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 - 12:01 (Ώρα Λονδίνου)

Φόνοι κι επιθέσεις στη Βαγδάτη

Το Σάββατο, σε πανομοιότυπη επίθεση είχε δολοφονηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράκ

Ανώτατος ιρακινός επίσημος δολοφονήθηκε στην Βαγδάτη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας πρόκειται για τον διευθυντή πολιτισμικών σχέσεων του υπουργείου, Καμάλ Τζάρα, που πυροβολήθηκε από αγνώστους νωρίς το πρωί.

Η επίθεση σημειώθηκε στο σουνιτικό προάστιο Γκαζαλίγια, όπου η υποστήριξη προς τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, είναι ισχυρή.

Είναι η δεύτερη δολοφονία ιρακινού κυβερνητικού αξιωματούχου μέσα σε δυο μέρες.

Το Σάββατο, σε σχεδόν πανομοιότυπες συνθήκες και περίπου την ίδια ώρα, είχε δολοφονηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Μπασάμ Κούμπα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει πως το μήνυμα των επιτιθέμενων σε όποιον σχετίζεται με τη νέα μεταβατική κυβέρνηση είναι σαφές και ανατριχιαστικό: όλοι τους αποτελούν στόχους και κινδυνεύουν οι ζωές τους.

Επίθεση αυτοκτονίας

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε έξω από αμερικανική βάση στη Βαγδάτη, και κατά τις πληροφορίες τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του βομβιστή.

Η επίθεση έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη όταν αστυνομική περίπολος σταμάτησε το αυτοκίνητο για να το ελέγξει.

Σύμφωνα με Ιρακινό εκπρόσωπο, τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί είναι μεταξύ των νεκρών.

Πρόκειται για την τρίτη βομβιστική επίθεση του είδους σε λιγότερο από μία εβδομάδα.


Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Στις ευρωκάλπες

Μαζί με τους πολίτες 17 ακόμα χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες, για να εκλέξουν τους 24 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπούν για τα επόμενα 5 χρόνια την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Ελλάδα, αναμφισβήτητα, το κρίσιμο στοιχείο των ευρωεκλογών αναδεικνύεται η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά, ως ένα βαθμό, και το ποσοστό της αποχής που θα μπορούσε να επηρεάσει τα ποσοστά όλων των κομμάτων.

Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, που ήταν η πιο ήσυχη και αθόρυβη από όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις έκλεισε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ, αμέσως μετά θα ανακοινωθούν τα exit polls, όμως τα επίσημα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. μετά τις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που θα ψηφίσουν την Κυριακή ανέρχεται σε 9.777.873 και τα εκλογικά τμήματα σε 19.645. Οι διπλοεγγεγραμμένοι εκλογείς είναι 47.787 ενώ οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 147.504.

Οι εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ίδια τμήματα που ψήφισαν και στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, ενώ οι ετεροδημότες δεν θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν στις 7 Μαρτίου αλλά στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της κατοικίας τους.

Οι έλληνες εκλογείς που διαμένουν στα λοιπά κράτη - μέλη της Ε.Ε., οι οποίοι υπέβαλαν τα σχετικά δικαιολογητικά και ενεγράφησαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, ψήφισαν το Σάββατο 12 Ιουνίου.


Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 - 09:46 (Ώρα Λονδίνου)

Τα μάτια στη Λισσαβόνα

Με την Αγγλία να ετοιμάζεται και να ελπίζει για τον πρώτο της αγώνα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, οι κυριακάτικες βρετανικές εφημερίδες εξετάζουν την «έκρηξη πατριωτισμού» όπως λέει η Σάντεϊ Εξπρές (Sunday Express) αναφερόμενη στο πλήθος αγγλικών σημαιών που βρίσκεται στους δρόμους, στα αυτοκίνητα, στα σπίτια κι ακόμα στα ρούχα και στα πρόσωπα πολλών Άγγλων.

Για την Ομπσέρβερ (The Observer) εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το τι σημαίνει να είναι κανείς Άγγλος.

«Δεν υπάρχει άλλη πολιτική ή πολιτιστική διέξοδος για το εθνικό αίσθημα των Άγγλων» λέει ο επικεφαλής μιας ομάδας των Άγγλων οπαδών στην εφημερίδα.

Κατά τη Σάντεϊ Τάιμς ( The Sunday Times) η Αγγλία θα έχει σε αυτή τη διοργάνωση και την υποστήριξη των περισσοτέρων Σκωτσέζων.

«Μπανανία»

Αρκετές εφημερίδες αναφέρονται στις πιθανότητες επανεκλογής του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, μετά τη συντριπτική ήττα του Εργατικού κόμματος στις εκλογές της περασμένης Πέμπτης.

«Δεν τελείωσε ακόμα» λέει ο χαρακτηριστικός τίτλος της Σάντεϊ Τάιμς που εκτιμά ότι η κοινή γνώμη δεν είναι ακόμα εντελώς απογοητευμένη με την ηγεσία του.

Η Σάντεϊ Εξπρές χαρακτηρίζει την ταχυδρομική ψηφοφορία ως εκλογικό πείραμα που έκανε τη Βρετανία να μοιάζει με «μπανανία».

Λαϊκή οργή

Καθώς συζητιέται το ενδεχόμενο ενός «mea culpa» από τον Τόνι Μπλερ, ορισμένες εφημερίδες εξετάζουν τι μπορεί να κάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός για να κατευνάσει τη λαϊκή οργή για την εισβολή στο Ιράκ.

Η Ομπσέρβερ και η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ (The Independent on Sunday) συμφωνούν πως δεν είναι ρεαλιστική η έκκληση του Ρόμπιν Κουκ , να ζητήσει συγγνώμη ο πρωθυπουργός.

Αλλά λένε πως ο Μπλερ αξίζει να επανεκλεγεί μόνον αν αναγνωρίσει τα λάθη του.

Η Σάντεϊ Μίρορ (The Sunday Mirror) λέει ότι πολλοί από τους αδέσμευτους ψηφοφόρους, δεν θα επιστρέψουν στους Εργατικούς αν δεν το κάνει.


Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 - 09:00 (Ώρα Λονδίνου)

Καλή αρχή...

Το αστέρι του Φίγκο, δεν ήταν αρκετό να σώσει την Πορτογαλία από μια αποφασισμένη Εθνική Ελλάδας

Με την νίκη της 2-1 επί της Πορτογαλίας, η Εθνική Ελλάδος έκοψε την ανάσα των φιλάθλων και εξέπληξε όλους αθλητικούς συντάκτες.

Κολακευτικά για την εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδος ήταν τα σχόλια της δημοσιογραφικής αποστολής του BBC και του κεντρικού παρουσιαστή Γκάρι Λίνεκερ.

Δεκάδες χιλιάδες πορτογάλοι φίλαθλοι κατέκλυσαν το στάδιο Ντραγκάο του Πόρτο για το εναρκτήριο λάκτισμα σε αυτή την τόσο διαφημισμένη ποδοσφαιρική φιέστα, Γιουρο 2004, για να απολαύσουν, όπως πίστευαν την άνετη νίκη της εθνικής τους επί της Ελλάδος που οι πάντες παρουσιάζαν ως την πιο αδύνατη ομάδα της διοργάνωσης.

Η αισιοδοξία τους εξανεμίστηκε από το 7ο κιόλας λεπτο όταν ο Γιώργος Καραγκούνης με ένα εκπληκτικό μακρινό σούτ έκανε το 1-0.

Ο Καραγκούνης πήρε την μπάλα από λαθεμένη πάσα του Φερέιρα και σημάδευσε με επιτυχία την αριστερή γωνία της εστίας της Πορτογαλίας. Το 1-0 ήταν πραγματοκότητα.

Οι Πορτογάλοι αιφνιδιάστηκαν και στη συνέχεια πανικοβλήθηκαν όταν ο Βρύζας πέρασε στην μικρή τους περιοχή και παρά λίγο να κάνει το δεύτερο γκόλ.

Στην συνέχεια οι Πορτογάλοι κατάφεραν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και σε μια περίπτωση το γκόλ απεφεύχθη χάρη στην ηρωική έξοδο του έλληνα τερματοφύλακα Αντόνη Νικοπολίτη.

Στο 51ο λεπτο ο Μπασινάς κάνει το 2-0 με πέναλτι.

Η Πορτογαλία σκοράρει το μοναδικό της γκολ στο 93ο λεπτό.

«Η Πορτογαλία φάνηκε κουρασμένη από το πρώτο κιόλας λεπτο του αγώνα και αποδιοργανώθηκε μετά το πρώτο γκολ των Ελλήνων. Οι Ελληνες ήταν εφευρετικοί, ταχείς και καλοί κυνηγοί ενώ η ομάδα τους έδειχνε να έχει συνοχή και καλή οργάνωση» αναφέρει το Ασσοσιέιτ Πρες.

«Ήταν μια μεγάλη νίκη και σίγουρα σήμερα θα το γλεντίσουμε. Αλλά από αύριο θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον δύσκολο αγώνα με την Ισπανία. Στόχος μας είναι να κάνουμε μια αξιοπρεπή εμφάνιση σε αυτή τη διοργάνωση και να περάσουμε στον επόμενο γύρο» δήλωσε μετά τον αγώνα ο Γιώργος Καραγκούνης.

Πορτογαλία: Ρικάρντο, Πάουλο Φερέιρα, Ζόρζε Αντράντε, Κόουτο, Ρούι Ζόρζε, Κοστίνια (66' Γκομέζ), Μανίς, Φίγκο, Ρούι Κόστα (46' Ντέκο), Παουλέτα, Σιμάο Σαμπρόσα (46' Ρονάλντο).

Ελλάδα: Νικοπολίδης, Φύσσας, Δέλλας, Καψής, Σεϊταρίδης, Καραγκούνης (46' Κατσουράνης), Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (68' Νικολαΐδης), Χαριστέας (75' Λάκης), Βρύζας.


Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ανατριχιαστικό μήνυμα

Το Σάββατο, σε πανομοιότυπη επίθεση είχε δολοφονηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράκ

Ανώτατος ιρακινός επίσημος δολοφονήθηκε στην Βαγδάτη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας πρόκειται για τον διευθυντή πολιτισμικών σχέσεων του υπουργείου, Καμάλ Τζάρα, που πυροβολήθηκε από αγνώστους νωρίς το πρωί.

Η επίθεση σημειώθηκε στο σουνιτικό προάστιο Γκαζαλίγια, όπου η υποστήριξη προς τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, είναι ισχυρή.

Είναι η δεύτερη δολοφονία ιρακινού κυβερνητικού αξιωματούχου μέσα σε δυο μέρες.

Το Σάββατο, σε σχεδόν πανομοιότυπες συνθήκες και περίπου την ίδια ώρα, είχε δολοφονηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Μπασάμ Κούμπα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει πως το μήνυμα των επιτιθέμενων σε όποιον σχετίζεται με τη νέα μεταβατική κυβέρνηση είναι σαφές και ανατριχιαστικό: όλοι τους αποτελούν στόχους και κινδυνεύουν οι ζωές τους.


Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγωγή Αμερικανού στο Ριάντ

Ο απαχθείς Πολ Τζόνσον εργαζόταν στα ελικόπτερα Απάτσι, λέει η ανακοίνωση της αλ Κάιντα

Με δήλωση της, η αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία ενός Αμερικανού και την απαγωγή ενός άλλου στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, το Σάββατο.

Η δήλωση του δικτύου εμφανίστηκε στις ιστοσελίδες ενός ισλαμικού δικτυακού τόπου και αναφέρει πως ο φόνος έρχεται σε αντίποινα της κακομεταχείρισης μουσουλμάνων κρατουμένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως ο απαχθείς είναι ένας μηχανικός, ονόματι Πολ Τζόνσον, που εργαζόταν στα μαχητικά ελικόπτερα Απάτσι.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως αγνοείται ένας Αμερικανός.

Στο Διαδίκτυο εξάλλου δημοσιεύτηκε και ένα βίντεο που φαίνεται να δείχνει την εκτέλεση ενός άλλου Δυτικού, την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, πρόκειται για τον Ρόμπερτ Τζέικομπ, υπάλληλο εταιρείας που έχει αναλάβει την εκπαίδευση της Σαουδαραβικής Εθνικής Φρουράς.

Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι η σαουδαραβική αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικό μηχανισμό σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, κοντά σε κατοικίες Δυτικών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.