Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-06-14
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 23:58 (Ώρα Λονδίνου) Αισιοδοξία και αποφασιστικότητα Της απεσταλμένης μας στην Πορτογαλία, Ρόζυς Βουδούρη Χωρίς προβλήματα η Εθνική στον αγώνα με την Ισπανία Αισιοδοξία και αποφασιστικότητα επικρατεί στην ελληνική εθνική ομάδα, ενώ οι Ισπανοί από την πλευρά τους προβληματίζονται από τη νίκη της Ελλάδας επί της Πορτογαλίας και ταυτόχρονα δεν ξεχνούν και το 0-1 στους αγώνες της προκριματικής φάσης. Επομένως δεν προκαλεί έκπληξη η δήλωση του προπονητή τους Ινάκι Σάεθ για «ανοιχτούς λογαριασμούς». Για το λόγο αυτό μάλιστα ο Σάεθ ενδέχεται μάλιστα να κάνει αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας του, βάζοντας στη θέση του Τσάβι τον Μπαράχα και τον Βαλερόν από την αρχή στη θέση του Μοριέντες. «Ειρηνική συνύπαρξη» Από τη μια άκρη της Πορτογαλίας ως την άλλη οι «φυλές» του ποδοσφαίρου δίνουν τη μάχη τους μέσα και έξω από τα στάδια σε μία ατμόσφαιρα γενικά «ειρηνικής συνύπαρξης». Ακόμη και οι Άγγλοι φίλαθλοι, παρά την πίκρα τους για τη μεγάλη ανατροπή στον αγώνα με τη Γαλλία με δύο γκολ του Ζιντάν στις καθυστερήσεις, έπιναν μαζί με τους Γάλλους το βράδυ της Κυριακής στις πλατείες της Λισσαβόνας. Το χαμένο πέναλτι του Μπέκαμ και τα λάθη που έφεραν την ήττα, κυριαρχούσαν και τη Δευτέρα στις συζητήσεις τους, χωρίς όμως να γίνεται αυστηρή κριτική στα αστέρια της ομάδας. Σουηδική «κατάληψη» Την παράσταση στους δρόμους της πορτογαλικής πρωτεύουσας έκλεψαν τη Δευτέρα οι Σουηδοί φίλαθλοι, οι οποίοι «κατέλαβαν» το κέντρο, άπλωσαν τις σημαίες τους στα μνημεία της πόλης και έπαιζαν ποδόσφαιρο στους πεζόδρομους. Ξέφρενο πανηγύρι των Σουηδών μετά τον θρίαμβο (5-0) επί της Βουλγαρίας Αρκετοί Έλληνες διάλεξαν επίσης τους δρόμους της Λισσαβόνας για τη βόλτα τους, προτού επιστρέψουν στο Πόρτο για την αναμέτρηση με την Ισπανία. Ο ήλιος που έκαιγε και οι 34 βαθμοί Κελσίου δεν εμπόδισαν τους χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλους απ΄ όλη την Ευρώπη να διασκεδάσουν. Η ζέστη όμως ταλαιπώρησε τους παίχτες της Ιταλίας και της Δανίας οι οποίοι αγωνίστηκαν στο Γκιμαράες, σε ένα με πολλές εκατέρωθεν χαμένες ευκαιρίες παιχνίδι και φυσιολογική τιμωρία και για τους δύο το τελικό 0-0. Ο ορισμός των πρώτων αγώνων για τις πέντε ώρα Πορτογαλίας στα μέσα Ιουνίου, δημιουργεί προβλήματα σε πολλές ομάδες, των οποίων οι παίχτες δεν είναι συνηθισμένοι να παίζουν κάτω από τέτοιες συνθήκες, ενώ προέρχονται και από μια μακρά σεζόν με πολυάριθμα παιχνίδια.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 22:12 (Ώρα Λονδίνου) Πανηγυρίζει ένα από τα δύο τέρματα που πέτυχε ο Χένρικ Λάρσον Σαρωτική νίκη πέτυχε η Σουηδία επί της Βουλγαρίας, ανοίγοντας το σκορ στο 30΄ με γκολ του άσσου της Άρσεναλ, Λιούνμπεργκ. Την παράσταση έκλεψε ο 33χρονος , ο οποίος επιστρέφοντας μετά από δύο χρόνια στην εθνική ομάδα της χώρας του πέτυχε δύο τέρματα (56΄, 57΄!). Τα άλλα τέρματα πέτυχαν οι Ιμπραΐμοβιτς (με πέναλτι στο 77΄) και ο Αλμπακ(90΄+). Οι συνθέσεις: ΣΟΥΗΔΙΑ: Ίζακσον, Λούτσιτς (Βίλελμσον), Μέλμπεργκ, Έντμαν, Λίντεροτ, Νίλσον, Σβένσον (Κάλστρομ), Λιούνγκμπεργκ, Ιμπραΐμοβιτς ( Αλμπακ), Λάρσον, Γιάκομπσον. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ζντράβκοφ, Ιβάνοφ, Κιρίλοφ, Πετκόφ, Μπερμπάτοφ (Μάντσεφ), Πέεφ, Χριστόφ, Μ. Πετρόφ (Λαζάροφ), Πάζιν, Στ. Πετρόφ, Γιάνκοβιτς (Ντιμίτροφ). Η Σουηδία προηγείται τώρα στον γ΄όμιλο, καθώς Δανία και Ιταλία αναδείχθηκαν στον μεταξύ τους αγώνα ισόπαλες 0-0, σε ένα παιχνίδι που ήταν κατά διαστήματα ενδιαφέρον. Ο Δανός αμυντικός Μάρτιν Λάουρσεν κερδίζει τη μπάλα από τον Κρίστιαν Βιέρι Και οι δύο ομάδες έχασαν ευκαιρίες, ενώ οι τερματοφύλακες Μπουφόν (Ιταλία) και Σόρενσεν (Δανία) πραγματοποίησαν σπουδαίες αποκρούσεις, σε έναν αγώνα που κατά διαστήματα προσέφερε καλό θέαμα στους 25000 θεατές που άντεξαν θερμοκρασίες που έφθαναν στους 34 βαθμούς. Οι συνθέσεις: ΔΑΝΙΑ: Σόρενσεν, Χέλβεγκ, Λάουρσεν, Χένρικσεν, Νίκλας Γένσεν, Πούλσεν (76' Πρίσκε), Ντανιέλ Γένσεν, Ρόμενταλ, Τόμασον, Γιόργκενσεν (Πέρεζ), Σαντ (Κλάους Γένσεν) ΙΤΑΛΙΑ: Μπουφόν, Πανούτσι, Καναβάρο, Νέστα, Ζαμπρότα, Ζανέτι (Γκατούζο), Περότα, Καμορανέζι (Φιόρε), Τότι, Ντελ Πιέρο (Κασάνο), Βιέρι.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 22:56 (Ώρα Λονδίνου) «Φαβορί» για τη θέση του προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρωθυπουργός του Βελγίου Το βράδυ της Πέμπτης, στη διάρκεια του δείπνου τους στις Βρυξέλλες, οι 25 ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα επιχειρήσουν μια συμφωνία στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ρομάνο Πρόντι ως πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Γιώργος Δαράτος, είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν μεγαλύτερα και μικρότερα «φαβορί» για την κάλυψη της θέσης, με πρώτο στη λίστα τον σημερινό πρωθυπουργό του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ (φιλελεύθερος), ο οποίος έχει την υποστήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ωστόσο η πλειοψηφία των χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιδιώξει να προωθήσει δικό της υποψήφιο και στην περίπτωση αυτή επικρατέστερος φέρεται ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Ζαν Λικ Ντε Χααν. Ανοιχτό εμφανίζεται το παιχνίδι της διαδοχής του Ρομάνο Πρόντι και για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο οποίος δεν ασκεί πλέον πολιτικά καθήκοντα που να συνδέονται με την εκτελεστική εξουσία και δεν έχει ηγετική θέση στο κόμμα του. Παραμένει στην «κούρσα» ο πρώην πρωθυπουργός Το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης μιλάει τις τέσσερις βασικές γλώσσες της ΕΕ καθώς και ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζάκ Σιράκ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, είναι, όπως μεταδίδει ο Γιώργος Δαράτος, επιχειρήματα που στηρίζουν τη σιωπηλή υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 21:19 (Ώρα Λονδίνου) Toυ ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα της Κύπρου Η Βρετανία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ συνέχισαν και στη σύνοδο των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κορυφής την Πέμπτη, τα «καψόνια» στην κυπριακή κυβέρνηση, επειδή είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν. Για άλλη μία φορά τη Δευτέρα μία σειρά χωρών της ΕΕ ανέβαλαν την ικανοποίηση του αιτήματος της Κύπρου, στο κεφάλαιο του σχεδίου τελικών συμπερασμάτων της επερχόμενης συνόδου κορυφής, που αναφέρεται στην ανάγκη να επιδείξει με σαφήνεια η Άγκυρα την ετοιμότητά της και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της με την Κομισιόν, προκειμένου να αναπροσαρμοσθεί η συμφωνία της Άγκυρας λαμβάνοντας υπόψη και την ένταξη των 10 νέων χωρών στην ΕΕ. Με άλλα λόγια να αναγνωρίσει διπλωματικά η Τουρκία την Κύπρο, κάτι που έχει να κάνει με τις άλλες εννέα νέες κοινοτικές χώρες, επεκτείνοντας την τελωνιακή ένωση και με αυτές. Επί δύο και πλέον εβδομάδες «σέρνεται» το κυπριακό αίτημα στις συνεδριάσεις της επιτροπής των μονίμων διπλωματικών αντιπροσώπων των χωρών-μελών (ΚΟΡΕΠΕΡ) και επί δύο εβδομάδες οι εκπρόσωποι της Αθήνας και της Λευκωσίας λένε ότι έχει λυθεί. Μόλις τη Δευτέρα επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι στο ζήτημα αυτό η Κύπρος και η Ελλάδα δεν έχουν πάρει οριστική και καταφατική απάντηση και το θέμα εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό. Ελπίδα είναι τώρα μήπως η Τουρκία, όπως υποστηρίζει η Βρετανία, επιδείξει καλή διάθεση και αναγγείλει επίσημα κάτι που έχει υποσχεθεί παρασκηνιακά: Ότι δηλαδή θα αναγνωρίσει διπλωματικά και την Κυπριακή δημοκρατία το αργότερο μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, προκειμένου να μη καταγραφεί στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων του συμβουλίου κορυφής αυτή η προτροπή των 25 προς την Άγκυρα για αναγνώριση της Κύπρου.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 20:54 (Ώρα Λονδίνου) Δεν θα διεκδικήσει την προεδρία ο Ν. Κωνσταντόπουλος Μία ημέρα μετά τα απογοητευτικά για τον «Συνασπισμό» αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στο επερχόμενο Συνέδριο. Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ο κ. Κωνσταντόπουλος επεσήμανε ότι ο ΣΥΝ χρειάζεται ανασυγκρότηση και ότι εκείνος θέτει πρώτος το παράδειγμα. Σχετικά με τα σενάρια που θέλουν τον ίδιο να προτείνεται ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και ότι θα παραμείνει στον Συνασπισμό και θα αγωνιστεί από τους κόλπους του.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 19:17 (Ώρα Λονδίνου) Στο εδώλιο για τις κακοποιήσεις Το σκάνδαλο των κακοποιήσεων δεν άφησε ανέγγιχτους τους Βρετανούς στρατιώτες στο Ιράκ Τέσσερις βρετανοί στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κακοποίηση κρατουμένων ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας λόρδος Γκόλντσμιθ. Εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση και παράβαση των στρατιωτικών κανονισμών σε ζητήματα πειθαρχίας. Η Απόφαση παραπομπής των στρατιωτών ανήκουν σε σύνταγμα τυφεκιοφόρων που εδρεύει κανονικά στη Γερμανία- σε δίκη ελήφθη από την αρμόδια υπηρεσία της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Ο λόρδος Γόλντσμιθ δήλωσε ότι υπάρχουν άλλες τέσσερις υποθέσεις, οι οποίες θα εξεταστούν στο άμεσο μέλλον από τη στρατιωτική δικαιοσύνη. Την ερχόμενη εβδομάδα θα υποβληθούν σε προκαταρκτική εξέταση τρεις αμερικανοί στρατιώτες που κατηγορούνται για κακοποίηση ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ, από την οποία αφέθηκαν τη Δευτέρα ελεύθεροι και άλλοι κρατούμενοι.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 18:35 (Ώρα Λονδίνου) Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Σαρόν Δεν πέρασαν οι προτάσεις μομφής στην ισραηλινή βουλή Με επιτυχία πέρασε την πρώτη της δοκιμασία η ισραηλινή κυβέρνηση, μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο στις 6 Ιουνίου του σχεδίου για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και των εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας και ορισμένα τμήματα της Δυτικής Όχθης. Στη βουλή, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει τις 59 από τις 120 έδρες, 20 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής που καταδίκαζε το σχέδιο αποχώρησης, ενώ 37 ψήφισαν κατά και 31 έκαναν αποχή. Το Εργατικό Κόμμα είχε προηγουμένως αποφασίσει να μη συνεργαστεί με τους ακροδεξιούς στις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Σαρόν είχε απολέσει την πλειοψηφία στη βουλή στις αρχές του μήνα, μετά την αποπομπή από την κυβέρνηση δύο ακροδεξιών υπουργών που εναντιώνονταν στο σχέδιο αποχώρησης.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 18:01 (Ώρα Λονδίνου) Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου Οι υπουργοί 57 χωρών παίρνουν μέρος στη συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Με τον όρο «Τουρκοκυπριακό Κράτος» θα αναφέρεται η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, η σχετική αλλαγή θα περιλαμβάνεται στο κείμενο συμπερασμάτων που αναμένεται να υιοθετήσει την Τρίτη η σύνοδος. Παρ'όλ'αυτά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η Τουρκία δεν εξασφάλισε την αναβάθμιση του βόρειου τμήματος της Κύπρου από το καθεστώς του παρατηρητή που έχει σήμερα. Ως εκ τούτου, η απόφαση μετονομασίας χαρακτηρίζεται συμβολική από Τούρκους αναλυτές. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν απαισιόδοξα για τα πραγματικά ωφέλη που αποκομίζουν οι Τουρκοκύπριοι από την Ισλαμική Διάσκεψη πέρα από τις εκκλήσεις του οργανισμού για άρση της διεθνούς απομόνωσης. Τερματισμό της απομόνωσης είχε ζητήσει και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ, στην εναρκτήρια ομιλία του, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη οποιαδήποτε περαιτέρω τιμωρία των Τουρκοκυπρίων». Ας σημειωθεί ότι στη πρώτη ημέρα εργασιών της συνόδου του Οργανισμού για την Ισλαμική Διάσκεψη κυριάρχησε το Παλαιστινιακό ζήτημα και το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων επεφύλαξε σκληρά σχόλια για την πολιτική του Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθώντας το δρόμο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι με την ανεξέλεγκτη βία που χρησιμοποιεί κλιμακώνει την ένταση και τις απώλειες μεταξύ αμάχων.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 16:39 (Ώρα Λονδίνου) «Να ξαναγραφούν οι κανόνες του παγκοσμίου εμπορίου» Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απηύθυνε έκκληση για να ξαναγραφούν, όπως είπε, οι κανόνες του παγκοσμίου εμπορίου με στόχο να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Ο κ. Ανάν προέβη στη δήλωση αυτή κηρύσσοντας την έναρξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη που πραγματοποιείται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ισχύοντες κανονισμοί δεν είναι λογικοί και κάνουν επιπλέον διακρίσεις. Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο ντα Σίλβα κάλεσε τις αναπτυσσόμενες χώρες να ενωθούν για να δημιουργηθούν, όπως είπε, δικαιότερες συνθήκες για το παγκόσμιο εμπόριο. «Πρέπει», τόνισε, «να ενωθούμε γιατί μόνον έτσι θ'ακουστεί η φωνή των δισεκατομμυρίων πολιτών που εκπροσωπούμε.» Νωρίτερα, ο κ. Λούλα είχε κάνει σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των αναπτυσσομένων χωρών που θα πρέπει ν'αξιώσουν, όπως είπε, από τα πλούσια κράτη ν'ανοίξουν τις αγορές τους και να μειώσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις. Πάντως, όπως επισημαίνουν πολλοί παρατηρητές, η διάσκεψη του Σάο Πάολο δεν μπορεί ν'αποφασίσει ποιοί νέοι κανονισμοί θα διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο--αυτό είναι αρμοδιότητα του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου. Οι συνομιλίες που γίνονταν για το θέμα αυτό κατέρρευσαν στην τελευταία συνάντηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν του Μεξικού. Ωστόσο, πολλές χώρες που παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη ελπίζουν πως η συνάντηση του Σάο Πάολο αποτελεί μία λαμπρή ευκαιρία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 16:04 (Ώρα Λονδίνου) Ψήφισε ποσοστό μικρότερο του 45% των ψηφοφόρων Οι πολιτικοί της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις των ευρωεκλογών: πολλά κυβερνώντα κόμματα, με εξαίρεση την Ελλάδα, την Ισπανία και Λουξεμβούργο, υπέστησαν απώλειες, ενώ εξαιρετικά σημαντικό ήταν παντού το ποσοστό της αποχής. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, μίλησε για τις ψήφους διαμαρτυρίας που έλαβαν πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του, Μπεν Μποτ, δήλωσε πως, σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να καταβληθούν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για να φανεί πόσο σημαντική είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους λαούς που ζουν σ'αυτήν. Ο προέδρος Κβασνιέσφσκι της Πολωνίας δήλωσε πως ένα τεράστιο τμήμα της πολωνικής κοινωνίας δεν μπήκε στον κόπο να προσέλθει στις κάλπες και πως τα αυτό είναι κάτι που θα πρέπει ν'αρχίσει να προβληματίζει σοβαρά όλα τα πολιτικά κόμματα. Στη Γαλλία, ένας υποψήφιος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου δήλωσε ότι το ποσοστό της αποχής δείχνει πόση λίγη εμπιστοσύνη έχουν οι ψηφοφόροι απέναντι στην Ευρώπη. Αποχή Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης είναι ο μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών. Είναι πικρή η ήττα Γκέρχαρντ Σρέντερ Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κόξ, παραδέχθηκε ότι η αποχή και η ψήφος στήριξης των αντιευρωπαϊκών κομμάτων αποτελούν ανησυχητικά φαινόμενα. Ο κ. Κόξ διεμήνυσε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως εάν πραγματικά πιστεύουν στην Ένωση έχουν υποχρέωση να ηγηθούν, να βγουν έξω και να πείσουν το κόσμο γι αυτά που πιστεύουν. «Νομίζω ότι τα αποτελέσματα της Κυριακής θα θορυβήσουν τους πολιτικούς στα κράτη-μέλη που προτίθενται να διεξάγουν δημοψηφίσματα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» είπε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρωσκεπτικισμός Στη Βρετανία, μεγάλος νικητής των εκλογών ανεδείχθη το «Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου», ένα κόμμα που έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ηγετικά στελέχη του κόμματος της «Ανεξαρτησίας» πανηγυρίζουν τη νίκη της παράταξής τους Το κόμμα αυτό κατέλαβε την τρίτη θέση, φθάνοντας στο 17%--αύξησε δηλαδή τη δύναμή του σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές κατά 9,3%. Τα δυο κόμματα εξουσίας υπέστησαν μεγάλη ήττα. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκαν μεν οι «Συντηρητικοί» αλλά με εντυπωσιακή μείωση του ποσοστού τους που έφτασε το 10%, ενώ το κυβερνών Εργατικό κόμμα υπέστη απώλειες κατά 6%. «Ανεξαρτησία» Το «Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου» έχει μια βαθιά αντιευρωπαϊκή πολιτική και όπως σχολιάζουν πολλοί πολιτικοί παρατηρητές, η επίδειξη δύναμης που έκανε σε αυτές τις εκλογές αποτελεί ένα σήμα κινδύνου για τα μεγάλα κόμματα που υποστηρίζουν, άλλο λιγότερο-άλλο περισσότερο, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Βρετανίας. Η επιτυχία του κόμματος αυτού ανησυχεί ιδιαίτερα τους «Συντηρητικούς», οι οποίοι, στο θέμα της Ευρώπης, είναι βαθιά διχασμένοι: πολλά μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά ταυτίζονται με την πολιτική του «Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου». Αρχηγός του κόμματος είναι ο Ροτζερ Νάπμαν, ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτοί που ψήφισαν την παράταξή του προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους. «Iστορικές» απώλειες Στη Γερμανία, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υπέστη "ιστορική ήττα" καθώς έλαβε μόλις το 22% των ψήφων. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Νικητές οι Χριστιανοδημοκράτες με 45,5%. Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, οι Γερμανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν την πολιτική του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η αποχή αλλά και η αποδοκιμασία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης ήταν τα χαρακτηριστικά που σημάδεψαν τις εκλογές στην Γαλλία. Οπως μεταδίδει η Μαρία Δεναξά από το Παρίσι το ποσοστό αποχής έφτασε το 56%, ποσοστό ρεκόρ για τα γαλλικά δεδομένα. Ενισχύθηκαν οι Σοσιαλιστές που εξασφάλισαν σχεδόν το 29%, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα του Ζακ Σιράκ μόλις που ξεπέρασε το 16,5%. Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία, το κόμμα του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχασε το 5% της δύναμής του αλλά τα άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διατήρησαν τις δυνάμεις τους. Η αποχή ήταν ακόμη μεγαλύτερη στα νέα μέλη από την Κεντρική και Ανατολή Ευρώπη. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν κάτω του 30%. Μεγάλη αποχή σημειώθηκε και στην Κύπρο όπου οι πρώτες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο σημαδεύθηκαν από την ήττα του ΑΚΕΛ.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 15:35 (Ώρα Λονδίνου) Νέα βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν Μία έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην καρδιά της Βαγδάτης είχε ως αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να βρουν το θάναστο, μεταξύ των οποίων ο δράστης και πέντε ξένοι εργολάβοι. Οι τραυματίες είναι δεκάδες, πολλοί από αυτούς με σοβαρά εγκαύματα ή ακρωτηριασμένοι. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων, στην πλατεία Ταχρίρ, νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ο ανταποκριτής του BBC στην ιρακινή πρωτεύουσα περιγράφει ότι από την έκρηξη καταστράφηκε ένα κτίριο, ενώ στο δρόμο δημιουργήθηκε ένας μεγάλος κρατήρας. Ο ίδιος μεταδίδει ότι ο φόβος μετατράπηκε σε οργή κατά των Αμερικανών. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο σημείο της έκρηξης και φώναζε συνθήματα κατά των Αμερικανών. Η ιρακινή αστυνομία άρχισε να πυροβολεί στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, επέρριψε την ευθύνη για τις σχεδόν καθημερινές πλέον επιθέσεις σε υπολείματα της πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που στρέφονται, όπως είπε, κατά αξιωματούχων της κυβέρνησης του. «Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις και υποσχόμαστε να συλλάβουμε τους υπευθύνους και να τους παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη. Η υπουργική επιτροπή εθνικής ασφαλείας με διαβεβαιωσε ότι η κυβέρνηση θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα αυτό, αναλαμβάνοντας πλήρως και αποκλειστικώς την ευθύνη των ερευνών για τον εντοπισμό των κύκλων εκείνων που δεν επιθυμούν την εξομάλυνση της κατάστασης και τον εκδημοκρατισμό του Ιράκ» τόνισε ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι. Η έκρηξη σημειώθηκε μια ημέρα μετά από επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε τουλάχιστον επτά Ιρακινούς έξω από αμερικανική βάση στην πόλη. Όπως επισημαίνουν πολλοί ανταποκριτές, όσο πλησιάζει η 30η Ιουνίου, η ημέρα δηλ. που επισημως θα γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας από τους Αμερικανούς στην μεταβατική κυβέρνηση, τόσο ενδέχεται να κλιμακωθούν οι επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων, κυρίως δε κατά μελών της νέας κυβέρνησης.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 05:18 (Ώρα Λονδίνου) Νίκησαν ΝΔ και αποχή - «Άντεξε» το ΠΑΣΟΚ Άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, υψηλή αποχή που κυμαίνετε πάνω από 40%, είσοδο του ΛΑΟΣ στην Ευρωβουλή, κέρδη για το ΚΚΕ και στασιμότητα για το Συνασπισμό καταδεικνύει το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ανήλθε στο 61,54% και είναι η χαμηλότερη από ποτέ. Παραμένει όμως αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ (44,6%). Με καταμετρημένο το 99.16% των ψήφων σε όλη την Επικράτεια, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ: 43.06% ΠΑΣΟΚ: 34.03% ΚΚΕ: 9.45% ΣΥΝ: 4.15% ΛΑΟΣ: 4.11% Τα αποτελέσματα αυτά «μεταφράζονται» σε 11 έδρες για τη ΝΔ, οκτώ για το ΠΑΣΟΚ, τρεις για το ΚΚΕ, μία για το ΣΥΝ και μία για το ΛΑΟΣ. Η ΝΔ κατέγραψε αύξηση σε όλες τις ελάσσονες εκλογικές περιφέρειες (νομοί) σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 1999. Το ΠΑΣΟΚ άνοδο σε 43 και μείωση των δυνάμεών του στις υπόλοιπες 13. Ποιοι εκλέγονται Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, οι 24 νέοι Έλληνες ευρωβουλευτές είναι οι εξής: ΝΔ: Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Αντώνης Σαμαράς, Αντώνης Τρακατέλης, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Κωστής Χατζηδάκις, Ρόδη Κράτσα, Γιάννης Γκλαβάκης, Μαρία Κασσιώτου - Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Παπαστάμκος, Νίκος Βακάλης και Μανόλης Μαυρομάτης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) ΠΑΣΟΚ: Μαίρη Ματσούκα, Σταύρος Λαμπρινίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σταύρος Αρναουτάκης, Κατερίνα Μπατζελή, Πάνος Μπεγλίτης, Ευαγγελία Τζαμπάζη, Νίκος Σηφουνάκης, (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) ΚΚΕ: Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Τούσσας, Μανωλάκου Διαμάντω (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, των Πρασίνων των Βορείων Χωρών) ΣΥΝ: Δημήτρης Παπαδημούλης (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, των Πρασίνων των Βορείων Χωρών). ΛΑΟΣ : Γιώργος Καρατζαφέρης
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 13:30 (Ώρα Λονδίνου) Παραιτήθηκε ο Ν. Κωνσταντόπουλος Μία ημέρα μετά τα απογοητευτικά για τον «Συνασπισμό» αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος, προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στο επερχόμενο Συνέδριο, το Φθινόπωρο. Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ο κ. Κωνσταντόπουλος επεσήμανε ότι ο ΣΥΝ χρειάζεται ανασυγκρότηση και ότι εκείνος θέτει πρώτος το παράδειγμα. Σχετικά με τα σενάρια που θέλουν τον ίδιο να προτείνεται ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και ότι θα παραμείνει στον Συνασπισμό και θα αγωνιστεί από τους κόλπους του.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 13:44 (Ώρα Λονδίνου) Διαρθρωτικές αλλαγές ζητάει ο Μητσοτάκης Μεγάλη νίκη για τη Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επισημαίνοντας ότι ο λαός εμπιστεύτηκε το κόμμα και εναπόθεσε σ' αυτό τις ελπίδες του. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η κυβέρνηση πρέπει να βρεθεί έτοιμη να εφαρμόσει μία πολιτική που απαιτούν οι περιστάσεις και χρειάζεται ο τόπος, αναφέροντας την ανάγκη για βαθιές τομές και διαρθρωτικές αλλαγές που να μπορούν να κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πολιτική αυτή πρέπει να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει περιθώρια για να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές ανάγκες των Ελλήνων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ο πρώην πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πόσο διάστημα θα μείνει στις Βρυξέλλες, είπε: «δεν νομίζετε ότι έχουμε να πούμε σοβαρότερα πράγματα σήμερα από τον κ. Σαμαρά;» Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι η χθεσινή μεγάλη νίκη του κόμματος επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή. Υπογράμμισε ακόμη ότι το αποτέλεσμα δίνει μεγαλύτερες δυνάμεις στην κυβέρνηση να υλοποιήσει με ταχύτερους ρυθμούς το πρόγραμμά της και πρόσθεσε ότι «η καλή συνεργασία, η συνεννόηση και η συλλογικότητα μπορούν να δημιουργήσουν θαύματα». Βενιζέλος: «Δεν είναι απαγορευτικό το αποτέλεσμα» «Το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως διαμορφώθηκε, δεν είναι ούτε ευχάριστο ούτε ικανοποιητικό για το ΠΑΣΟΚ» σχολίασε ο επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Δεν είναι όμως ούτε απαγορευτικό για την πορεία ανασυγκρότησης του κινήματος που πρέπει να είναι ανασυγκρότηση πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η υπόθεση όμως αυτή δεν είναι υπόθεση προσωπική ή μοναχική. Είναι μια υπόθεση συλλογική μαζική». Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι επίπτωση του αποτελέσματος του Μαρτίου, διότι οι πολίτες μετείχαν σε μία διαδικασία που τους επέτρεψε να ξαναεκφραστούν. Και εκφράστηκαν με τον τρόπο που ψήφισαν, αλλά και με τον τρόπο που απείχαν. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, γιατί έχουμε μία μείωση της συμμετοχής, έχουμε άνοδο των Ευρωπαίων συντηρητικών, έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς και άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου) H Iρλανδική Δημοκρατία ετοιμάζεται να τιμήσει τα 100 χρόνια από την «Ημέρα του Μπλουμ» (Bloomsday), την 16η Ιουνίου 1904, την ημέρα δηλ. κατά την οποία εκτυλίσσεται όλη η δράση του Οδυσσέα («Ulysses») του Τζέιμς Τζόις, ενός από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα κεντρική φιγούρα του οποίου είναι ο Λεοπόλδος Μπλουμ. Στο Δουβλίνο περιγράφεται η μυθιστορηματική δράση του κ. Μπλουμ και η πρωτεύουσα της Ιρλανδικής Δημοκρατίας αποφάσισε έτσι να διοργανώσει ένα πολύ μεγάλο φεστιβάλ προς τιμήν ενός μυθιστορήματος που, αν και συγκαταλέγεται από τους κριτικούς ανάμεσα στα 10 καλύτερα που έχουν ποτέ γραφτεί, δεν παύει να προβληματίζει τους αναγνώστες που το θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο. «Oμολογώ πως ποτέ δεν κατάφερα να τελειώσω ολόκληρο τον Οδυσσέα, αλλά είμαι περήφανη που βγάλαμε ένα συγγραφέα με τόσο μεγάλη διεθνή ακτινοβολία», δήλωσε στο BBC η Λόρα Γουέλντον, που έχει αναλάβει τον συντονισμό των εορταστικών εκδηλώσεων που γίνονται στην Ιρλανδία για την «Ημέρα του Μπλουμ». Oι 73 εκδηλώσεις που έχουν προγραμμισθεί περιλαμβάνουν συναυλίες, περιπάτους, εκθέσεις ζωγραφικής και θεατρικές παραστάσεις. Αντίλογος Πάντως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: πριν από μήνες ένας διάσημος Ιρλανδός συγγραφέας σχεδόν κατηγορήθηκε για πατροκτονία, όταν τόλμησε να στηλιτεύσει την «βιομηχανία Τζόις» στην οποία ενέταξε τους εορτασμούς της «Ημέρας του Μπλουμ». Ο Ρόντι Ντόιλ, συγγραφέας του Πάντι Κλαρκ χα χα χα και του Βαν, είχε δηλώσει ευθέως τον περασμένο Φεβρουάριο πως ο Οδυσσέας είναι ένα έργο «υπερβολικά μακρύ, υπερεκτιμημένο και καθόλου συναρπαστικό» και πρόσθεσε πως ο Τζόις χρειαζόταν να έχει «έναν καλό επιμελητή κειμένων»! Η κ. Γουέλντον συμφωνεί πως το μυθιστόρημα του Τζόις είναι δύσκολο αλλά εξήγησε πως ένας από τους στόχους του φετινού φεστιβάλ είναι να φέρει τους αναγνώστες κοντύτερα στο έργο αυτό«να το διαβάσουν και να μην κλείσουν το βιβλίο από την 3η κιόλας σελίδα», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως σε όποια χώρα κι αν πάω, όλοι γνωρίζουν τον Τζέιμς Τζόις και μου μιλούν γιαυτόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, Μπέρτι Αχερν, και ανέφερε ως παράδειγμα τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέν Τζιανμπάο, που λατρεύει, όπως του είπε, το έργο του Τζόις. Δεν ήταν πάντα εύκολα Ο Τζόις πέθανε τον Ιανουάριο του 1941 στη Ζυρίχη. Ποτέ δεν έκρυψε τη λύπη του για τα πυρά που δέχτηκε από την κριτική ένα άλλο έργο του, το Finnegans Wake. Αλλά και με τον Οδυσσέα είχε προβλήματα στην Ιρλανδία: δεν μπορούσε να βρει εκδότη. Κανείς δεν ήθελε να εκδώσει ένα έργο που εθεωρείτο πορνογραφικό το 1922, όταν κυκλοφόρησε τελικά. Χειρόγραφη επιστολή του Τζόις Η έκδοσή του είχε, άλλωστε, απαγορευθεί επί δεκαετίες ολόκληρες στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, όχι όμως και στην Ιρλανδία. Υπενθυμίζεται ότι στην τιμή των 32 χιλιάδων λιρών πωλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον οίκο Κρίστι, εδώ στο Λονδίνο η επιστολή με την οποία το 1905 ο 23χρονος τότε Τζέιμς Τζόις ζητούσε από τον εκδοτικό οίκο Heinemman να εκδώσει το πρώτο μεγάλο του βιβλίο, τους Δουβλινέζους. «Δεν πρόκειται για μια συλλογή τουριστικών εντυπώσεων», εξηγούσε εις μάτην. Οι Δουβλινέζοι εκδόθηκαν τελικά το 1914, όταν ο Τζόις είχε ήδη εγκαταλείψει απογοητευμένος τη γενέτειρά του.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 12:50 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Θρίαμβος (φωτογραφία Κ. Καραμανλή) ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: παΣΟΚ και ΔΕΟΣ για την ήττα! 10% μπροστά η ΝΔ και νέα συντριβή του «Κινήματος». Αρχίζει ο πετροπόλεμος στη Χαρ. Τρικούπη. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νίκη - Ρεκόρ με 9,4% διαφορά. Κώστας Καραμανλής: «Νιώθω ακόμη πιο βαρύ το χρέος μου». Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πανίσχυρος Καραμανλής και με διπλό μήνυμα. Ευρωεκλογές: Απόλυτη στήριξη στο κυβερνητικό έργο με ένα μικρό «αλλά».... ΑΥΡΙΑΝΗ: Απέτυχε το πείραμα Γιώργου. Η... Ματσούκα εκτόξευσε την διαφορά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στις 10 μονάδες!! ΤΟ ΒΗΜΑ: Ψήφος αναμονής... Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό. Οι ψηφοφόροι περιμένουν από την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κυβέρνηση οκταετίας. Απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Οι Έλληνες επισφράγισαν το όραμα του Κώστα Καραμανλή. ΕΘΝΟΣ: Αφετηρία το 34% για τη δύσκολη συνέχεια. Η αποχή και η «φόρα» του Μαρτίου έδωσαν ποσοστό - ρεκόρ στη ΝΔ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προσάραξε εκ νέου το σκάφος του ΠΑΣΟΚ. Μπροστά η «Νέα Δημοκρατία» με ποσοστό 44,62. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παράταση ζωής. Για τον Γ. Παπανδρέου. Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει πολιτικές ανάσες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 43,3% ΡΕΚΟΡ εμπιστοσύνης στον Καραμανλή. ΝΔ: Διπλασίασε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ με το μεγαλύτερο ποσοστό σε ευρωεκλογές. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευρωεκλογές: Χαλαρή ψήφος , αλλά ενισχυμένος ο δικομματισμός. Διπλό μήνυμα. Νέα νίκη της ΝΔ. Νέα ήττα Ευρώπης. ΕΣΤΙΑ: Πανωλεθρία του ΠΑΣΟΚ. Νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά 10 μονάδων. ESPRESSO: 4 επιχειρηματίες στα δίχτυα γυναίκας - αράχνη. Παραπέμπεται με βούλευμα - φωτιά. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ποιοι κέρδισαν ποιοι έχασαν. Τα πολιτικά αποτελέσματα από μια «αδιάφορη» αναμέτρηση. ΤΑ ΝΕΑ: Άντεξε το ΠΑΣΟΚ αλλά πλήρωσε την αποχή. Ευνόησε τη ΝΔ η «χαλαρή ψήφος». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εφαλτήριο λαϊκής συσπείρωσης και νέων αγώνων. Σημαντική άνοδος της δύναμης του ΚΚΕ. CITY PRESS: Ευρωεκλογές: Ρεκόρ για ΝΔ και αποχή. TRAFFIC NEWS: Τι κρύβει η εμφάνιση της Ρουσλάνα στο FAME STORY. Το μυστικό της Ουκρανής τραγουδίστριας. Ποιους θέλει να δει και ποια είναι τα σχέδιά της στην Ελλάδα. Η ΧΩΡΑ: Σαρωτική η νίκη του Καραμανλή. Ο λαός με συντριπτική πλειοψηφία έδωσε νέα ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό που αλλάζει την Ελλάδα. Ελλάδα - Ευρωεκλογές Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι «σαφές πολιτικό μήνυμα έδωσαν χθες με την ψήφο τους για τις ευρωεκλογές οι Έλληνες πολίτες. Ο θρίαμβος που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία που πρώτη φορά πετυχαίνει κόμμα για τις ευρωεκλογές αλλά και ο υπερδιπλασιασμός της διαφοράς της σε σχέση με τις εθνικές εκλογές από το ΠΑΣΟΚ που υπέστη βαριά ήττα, δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή διευρύνει την απήχησή της στην ελληνική κοινωνία». Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «σαρωτική νίκη πέτυχε χθες η ΝΔ στις ευρωεκλογές. Τρεις μήνες μετά τη νίκη της στις εθνικές εκλογές η φιλελεύθερη παράταξη συνέτριψε το ΠΑΣΟΚ με μια διαφορά που πλησίασε τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αργά χθες το βράδυ δήλωσε ότι νιώθει ακόμα πιο βαρύ το χρέος απέναντι στους πολίτες που επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη νέα κυβέρνηση. Υπενθύμισε ξανά ότι το σύνθημα "σεμνότητα, ταπεινότητα" αποτελεί απαίτηση των πολιτών». Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι «όλοι ανέμεναν άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές ευρωεκλογές. Λίγοι όμως περίμεναν τέτοια πανωλεθρία του ΠΑΣΟΚ. Η μέχρι προ τριμήνου κυβερνώσα παράταξις ψηφίσθηκε μόλις και μετά βίας από έναν στους τρεις ψηφοφόρους και έχασε με διαφορά 10 μονάδων: ΝΔ 44%, ΠΑΣΟΚ 34%». Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι «δύο μηνύματα περιέχει η ισχυρή«ψήφος εμπιστοσύνης»που έλαβε χθες από τον ελληνικό λαό ο Κ. Καραμανλής. Το πρώτο λέει 'Κυβερνάς καλά, σε στηρίζουμε, προχώρα...' και το δεύτερο (με ένα μικρό παράπονο) 'Πρόσεξε λίγο περισσότερο τους αδικημένους από το καθεστώς ΠΑΣΟΚ ανθρώπους της ΝΔ'». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «με όρους πολιτικής, ιδεολογικής κυριαρχίας ο Κώστα Καραμανλής έχει τώρα διπλή εντολή να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ χωρίς τους περιορισμούς που τίθενται συνήθως από τον υπολογισμό του πολιτικού κόστους. Το ρεκόρ εμπιστοσύνης που δόθηκε χθες στον πρωθυπουργό αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Το μήνυμα των χθεσινών εκλογών είναι καθαρό και δυνατό: Για τη ΝΔ σημαίνει ανανέωση της εντολής να προχωρήσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος». Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι «η δεξιά στροφή του εκλογικού σώματος επιβεβαιώθηκε και με το παραπάνω και σ' αυτές τις εκλογές. Και με τη νέα νίκη της ΝΔ αλλά και με την αύξηση του ποσοστού του ΛΑΟΣ που εισέρχεται στην Ευρωβουλή παίρνοντας τη 'ρεβάνς' για τον αποκλεισμό του από την εθνική Βουλή. Αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα των χθεσινών ευρωεκλογών». ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, η ψήφος των πολιτών υποδηλώνει κατά κύριο λόγο τη στάση αναμονής τους απέναντι στην κυβέρνηση, από την οποία αξιώνουν υλοποίηση των προ της 7ης Μαρτίου δεσμεύσεων, που κατά κάποιον τρόπο ανεστάλησαν για εκλογικούς λόγους. Το κυβερνών κόμμα διατήρησε τις δυνάμεις του σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του παρελθόντος Μαρτίου και ως εκ τούτου έχει την αναγκαία υποστήριξη να προχωρήσει ανεμπόδιστα στην πολιτική του. Ο Γ. Παπανδρέου - δείχνοντας να έχει αντιληφθεί επακριβώς το νόημα της χθεσινής ψήφου - μίλησε για 'νέο κύκλο' και εξήγγειλε την έναρξη του διαλόγου εντός και εκτός των κομματικών ορίων που θα απολήξει στην πλήρη ανανέωση της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ ώστε να διεκδικήσει την κυβερνητική εξουσία σε πρώτη ευκαιρία». ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι «η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών και η μεγάλη αποχή ευνόησαν τη ΝΔ, η οποία αύξηση τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ και πέτυχε μια καθαρή νίκη προσεγγίζοντας τα ποσοστά των εθνικών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν τους τρεις αυτούς μήνες μετά την ήττα του στις εθνικές εκλογές, κατάφερε να διατηρήσει τον σκληρό πυρήνα των δυνάμεών του ενώ σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 1999 παρουσίασε και μικρή άνοδο. Πλήρωσε ωστόσο τη μεγάλη αποχή, που άγγιξε στο σύνολο της χώρας το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα 38%». Η City Press προσθέτει ότι «διπλό ευρωεκλογικό ρεκόρ πέτυχε η ΝΔ, σφραγίζοντας έτσι την πολιτική της κυριαρχία. Ανέβασε το ευρωεκλογικό ποσοστό της στο 43,1% εξασφαλίζοντας διαφορά 9 μονάδων από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα επηρεάστηκε και από την αποχή - ρεκόρ που καταγράφηκε (πλησίασε το 37%). Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι περισσότεροι ψηφοφόροι που προτίμησαν τα... μπάνια του λαού προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ». Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «φυσικά και δεν ήταν ευχάριστο το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρηση για το ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι από τους στόχους που είχαν τεθεί δεν επιτεύχθηκαν και ήδη το σκηνικό της επόμενης μέρας έχει διαμορφωθεί: Το ΠΑΣΟΚ καλείται να ξεκινήσει την προσπάθεια της αναδιοργάνωσής του έχοντας δεδομένη μια συμπαγή και 'δοκιμασμένη' βάση της τάξης του 34%». Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι «ιδιαίτερα σημαντική η άνοδος του ΚΚΕ από τις βουλευτικές εκλογές του Μάρτη. Άνοδος ακόμη και από τις ευρωεκλογές του 1999. Μικρή πτώση της ΝΔ και σοβαρή του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το Μάρτη, αλλά διατήρησε σε υψηλά επίπεδα του αθροίσματος του δικομματισμού. Ενισχύονται οι δυνάμεις της αντίστασης στην ευρωυποταγή και του αγώνα για μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη σε όλη την ΕΕ». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 12:42 (Ώρα Λονδίνου) Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη Oι υπουργοί 50 και πλέον μουσουλμανικών χωρών συμμετέχουν στη συνάντηση του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης που άρχισε στην Κωνσταντινούπολη. Η τριήμερη σύνοδος, στην οποία παρίσταται και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσγιάρ Ζεμπαρί, θα επικεντρωθεί στο θέμα της μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ. O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με μήνυμά του που μετέφερε στους συνέδρους ο ειδικός εντεταλμένος του στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να υποστηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η νέα μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ που αναλαμβάνει την εξουσία στα τέλη Ιουνίου. Το Ιράκ, τόνισε ο κ. Ανάν, δεν είναι επ'ουδενί λόγω μία αποτυχημένη χώρα και η νέα μεταβατική κυβέρνηση είναι σαφώς σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή της και θα πρέπει να της δοθεί κάθε ευκαιρία για να επιτύχει τους στόχους της. Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή είναι επίσης ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και αναμένεται πως οι εκπρόσωποι της Τουρκίας θα υπογραμμίσουν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και εκδημοκρατισμό στις μουσουλμανικές χώρες. Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση αυτή γίνεται μία εβδομάδα μετά τη σύνοδο του Ομίλου των 8 μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών, όπου υιοθετήθηκε το σχέδιο των ΗΠΑ για μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή--σχέδιο που επέκριναν ορισμένα αραβικά κράτη. Κυπριακό Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου, πιστεύεται πως η Τουρκία θα επιχειρήσει να αναβαθμίσει το ρόλο της ούτω καλιουμένης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στο πλαίσιο του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο οργανισμός αναμένεται να αποκαλεί στο εξής το βόρειο τμήμα της Κύπρου ως Κράτος της Βόρειας Κύπρου ή Τουρκοκυπριακό κράτος. Τα ίδια στελέχη όμως δηλώνουν απαισιόδοξα για το κατά πόσο οι ισλαμικές χώρες θα προχωρήσουν σε ουσιαστικά βήματα για τον τερματισμό της διεθνούς απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Δυτικοί διπλωμάτες στην Άγκυρα είπαν στον ανταποκριτή του BBC ότι θα τους προκαλέσει πραγματική έκπληξη αν οι ισλαμικές χώρες λάβουν σαφείς αποφάσεις για το θέμα πέρα από τις αόριστες υποσχέσεις προς την τουρκική πλευρά. Στις εργασίες της συνόδου η Τουρκία διεκδικεί τη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού--ενδεχόμενο για το οποίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε σήμερα ιδιαίτερα αισιόδοξος. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζτεντ Σεζέρ σημείωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αγωνία των Tουρκοκυπρίων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει την απομόνωση του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Όσο για το παλαιστινιακό φάνηκε να κινείται στην γραμμή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της κυβέρνησης του Ισραήλ. Η υπερβολική χρήση βίας από το Ισραήλ είναι λάθος, ενισχύει την ένταση και πλήττει τους άμαχους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 12:25 (Ώρα Λονδίνου) Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε πως οι ΗΠΑ και η νέα κυβέρνηση του Ιράκ θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Έτσι, θα πρέπει ή ν'απαγγείλουν κατηγορίες κατά του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, ή να τον αφήσουν ελεύθερο στις 30 Ιουνίου, όταν δηλ. θα μεταβιβασθεί η εξουσία στη νέα μεταβατική κυβέρνηση. Eκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού εξήγησε πως, εφ'όσον οι ΗΠΑ θεωρούν τον Σαντάμ Χουσεΐν «αιχμάλωτο πολέμου», θα πρέπει να τον αφήσουν ελεύθερο όταν τεθεί τέλος στην κατοχή του Ιράκ. Διαφορετικά, θα πρέπει να του απαγγείλουν κατηγορίες και να ζητήσουν την προσαγωγή του ενώπιον της δικαιοσύνης. Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) χαρακτηρίζει την κίνηση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού «τελεσίγραφο» και εξηγεί πως ανάλογες ανησυχίες εκφράζονται όχι μόνο για την τύχη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, αλλά και για χιλιάδες άλλους που κρατούνται ακόμη και των οποίων τα δικαιώματα θα πρέπει να διασφαλισθούν μετά την μεταβίβαση της εξουσίας στη νέα μεταβατική κυβέρνηση.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου) «Δικαιότερες εμπορικές συμφωνίες» Υπουργοί Εμπορίου και Ανάπτυξης από πολλές χώρες του κόσμοτ συναντώνται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας σε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας συμμαχίας μεταξύ των αναπτυσσομένων χωρών με στόχο τη βελτίωση των εμπορικών συμφωνιών με τα πλούσια κράτη. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο ντα Σίλβα θα εκφωνήσουν λόγους στη διάσκεψη τη Δευτέρα. Ο κ. Λούλα έκανε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των αναπτυσσομένων χωρών που θα πρέπει ν'αξιώσουν, όπως είπε, από τα πλούσια κράτη ν'ανοίξουν τις αγορές τους και να μειώσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ανάν, μιλώντας την Κυριακή σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί για τον άδικο, όπως είπε, ανταγωνισμό και συμφωνεί πως θα πρέπει η φτώχεια να αντιμετωπισθεί με δικαιότερους εμπορικούς κανονισμούς. H διάσκεψη του Σάο Πάολο, πάντως, δεν μπορεί ν'αποφασίσει ποιο νέοι κανονισμοί θα διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο--αυτό είναι αρμοδιότητα του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου. Οι συνομιλίες που γόνονταν για το θέμα αυτό κατέρρευσαν στην τελευταία συνάντηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν του Μεξικού.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου) Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη Oι υπουργοί 50 και πλέον μουσουλμανικών χωρών συμμετέχουν στη συνάντηση του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης που άρχισε στην Κωνσταντινούπολη. Η τριήμερη διάσκεψη, στην οποία παρίσταται και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσγιάρ Ζεμπαρί, θα επικεντρωθεί στο θέμα της μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ. Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή είναι επίσης ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και αναμένεται πως οι εκπρόσωποι της Τουρκίας θα υπογραμμίσουν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και εκδημοκρατισμό στις μουσουλμανικές χώρες. Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση αυτή γίνεται μία εβδομάδα μετά τη σύνοδο του Ομίλου των 8 μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών, όπου υιοθετήθηκε το σχέδιο των ΗΠΑ για μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή--σχέδιο που επέκριναν ορισμένα αραβικά κράτη.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 09:33 (Ώρα Λονδίνου) Η απόφαση του εισαγγελέα τον έσωσε από παραίτηση Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να ασκήσει δίωξη στον Αριέλ Σαρόν σχετικά με την υπόθεση «ελληνικό νησί». Ο κ. Σαρόν και ο γιος του Γκιλάντ αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στο σκάνδαλο που τους ήθελε να λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά από κατασκευαστική εταιρεία. Τα νέα που μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση δεν σχολιάστηκαν από κανένα Ισραηλινό αξιωματούχο. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας. Το υπουργείο δικαιοσύνης εξετάζει την υπόθεση εδώ και αρκετό καιρό. Ο δημόσιος κατήγορος είχε προτείνει να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του κ. Σαρόν. Οι φήμες ήθελαν τον Γκιλάντ Σαρόν να λαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Δαυίδ Απέλ, ο οποίος σχεδίαζε να μετατρέψει ένα ελληνικό νησί σε τουριστικό θέρετρο. Το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, όμως υπήρχαν ενδείξεις ότι ο κ. Σαρόν είχε χρησιμοποιήσει τη θέση του - τότε ως υπουργός Εξωτερικών για να λάβει την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης. Πολιτικοί αναλυτές στο Ισραήλ σχολιάζουν ότι εάν η απόφαση του γενικού εισαγγελέα ήταν διαφορετική ο κ. Σαρόν δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 07:54 (Ώρα Λονδίνου) Ψήφισε ποσοστό μικρότερο του 45% των ψηφοφόρων Τα κυβερνητικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη - με εξαίρεση την Ελλάδα, την Ισπανία και Λουξεμβούργο- υπέστησαν ήττα στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στα 25 κράτη-μέλη. Νικητής αναδείχθηκε, τελικά, η αποχή που ξεπέρασε το 50% και οι πολιτικές δυνάμεις που εναντιώνονται στην Ευρωπαϊκή σύγκληση δηλαδή τα αντιευρωπαϊκά κόμματα. Συνολικά 155 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές -- όμως αυτό το ποσοστό αποτελεί μόλις το 44% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, ο ηττημένος των ευρωεκλογών ήταν η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κόξ, παραδέχθηκε ότι η αποχή και η ψήφος στήριξης των αντιευρωπαϊκών κομμάτων αποτελούν ανησυχητικά φαινόμενα. Ο κ. Κόξ διεμήνυσε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως εάν πραγματικά πιστεύουν στην Ένωση έχουν υποχρέωση να ηγηθούν, να βγουν έξω και να πείσουν το κόσμο γι αυτά που πιστεύουν. «Νομίζω ότι τα αποτελέσματα της Κυριακής θα θορυβήσουν τους πολιτικούς στα κράτη-μέλη που προτίθενται να διεξάγουν δημοψηφίσματα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» είπε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρωσκεπτικισμός Στη Βρετανία, μεγάλος νικητής των εκλογών αναδείχθηκε το «Κόμμα Ανεξαρτησίας» - ένα κόμμα που ζητά την απομάκρυνση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το «Κόμμα Ανεξαρτησίας» κατέλαβε την τρίτη θέση φτάνοντας στο 17%. Αύξησε δηλαδή τη δύναμή του σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές κατά 9,3%. Τα δυο κόμματα εξουσίας υπέστησαν μεγάλη ήττα. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκαν μεν οι «Συντηρητικοί» αλλά με εντυπωσιακή μείωση του ποσοστού τους που έφτασε το 10% ενώ το κυβερνών Εργατικό κόμμα υπέστη απώλειες κατά 6%. Το Κόμμα Ανεξαρτησίας έχει μια βαθιά αντιευρωπαϊκή πολιτική και όπως σχολιάζουν οι πολιτικοί παρατηρητές η επίδειξη δύναμης που έκανε σε αυτές τις εκλογές αποτελεί ένα σήμα κινδύνου για τα μεγάλα κόμματα που υποστηρίζουν - άλλο λιγότερο, άλλο περισσότερο - τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Βρετανίας. Η επιτυχία του «Κόμματος Ανεξαρτησίας» ανησυχεί ιδιαίτερα τους «Συντηρητικούς» -που στο θέμα της Ευρώπης είναι βαθιά διχασμένοι . Όπως σημειώνουν οι πολιτικοί παρατηρητές πολλά μέλη του κόμματος είναι υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά ταυτίζονται με την πολιτική του Κόμματος Ανεξαρτησίας. Ο αρχηγός του κόμματος Ανεξαρτησίας είναι ο Ροτζερ Νάπμαν ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτοί που ψήφισαν την παράταξή του προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους. «Iστορικές» απώλειες Στη Γερμανία, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υπέστη "ιστορική ήττα" καθώς έλαβε μόλις το 22% των ψήφων. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Νικητές οι Χριστιανοδημοκράτες με 45,5%. Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, οι Γερμανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν την πολιτική του Γκέρχαρντ Σρέντερ Η αποχή αλλά και η αποδοκιμασία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης ήταν τα χαρακτηριστικά που σημάδεψαν τις εκλογές στην Γαλλία. Οπως μεταδίδει η Μαρία Δεναξά από το Παρίσι το ποσοστό αποχής έφτασε το 56% - ποσοστό ρεκόρ για τα γαλλικά δεδομένα. Ενισχύθηκαν οι Σοσιαλιστές που εξασφάλισαν σχεδόν το 29%, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα του Ζακ Σιράκ μόλις που ξεπέρασε το 16,5%. Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία, το κόμμα του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχασε το 5% της δύναμης του αλλά τα άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διατήρησαν τις δυνάμεις τους. Η αποχή ήταν ακόμη μεγαλύτερη στα νέα μέλη από την Κεντρική και Ανατολή Ευρώπη. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν κάτω του 30%. Μεγάλη αποχή σημειώθηκε και στην Κύπρο όπου οι πρώτες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο σημαδεύθηκαν από την ήττα του ΑΚΕΛ.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 08:27 (Ώρα Λονδίνου) Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο κέντρο της Βαγδάτης όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων, στην πλατεία Ταχρίρ, νωρίς το πρωί. Οι τραυματίες είναι δεκάδες, πολλοί από αυτούς με σοβαρά εγκαύματα ή ακρωτηριασμένοι. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι στόχος έμοιαζε να είναι δύο οχήματα «4x4», από αυτά που χρησιμοποιεί ο στρατός και οι δυτικοί εργαζόμενοι. Τρία από τα θύματα επέβαιναν σε αυτά τα οχήματα. Οι περαστικοί μετέφεραν τους τραυματίες σε διερχόμενα αυτοκίνητα για να διακομιστούν σε νοσοκομεία. Ο ανταποκριτής του BBC στην ιρακινή πρωτεύουσα περιγράφει ότι από την έκρηξη καταστράφηκε ένα κτίριο, ενώ στο δρόμο δημιουργήθηκε ένας μεγάλος κρατήρας. Ο ίδιος μεταδίδει ότι ο φόβος μετατράπηκε σε οργή κατά των Αμερικανών. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο σημείο της έκρηξης χτυπώντας τα φλεγόμενα αυτοκίνητα και φωνάζοντας ο «Θεός είναι μεγάλος» και «κάτω οι Αμερικανοί». Η ιρακινή αστυνομία άρχισε να πυροβολεί στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος. Η έκρηξη σημειώθηκε μια ημέρα μετά από επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε τουλάχιστον επτά Ιρακινούς έξω από αμερικανική βάση στην πόλη.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 05:30 (Ώρα Λονδίνου) Ο Κώστας Καραμανλής στο Ζάπειο Νέα νίκη εμπιστοσύνης, χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του στο Ζάππειο. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «πιστοποιεί ότι στις 7 Μαρτίου άνοιξε ένας νέος κύκλος για τη χώρα μας που συνεχίζεται και επιβεβαιώνει ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει διαχρονικά ο μεγαλύτερος και ο πιο αξιόπιστος εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας». Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του υπογράμμισε ότι οι πολίτες ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία «μας προτρέπουν να συνεχίσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε στις 7 Μαρτίου, μας εμπιστεύονται για να δρομολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και να υλοποιήσουμε τη νέα πολιτική που αξιώνουν οι πολίτες δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα του χθες και εγγυόμενοι την πορεία της χώρας προς την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση». Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέληξε: «Η πολιτική μας αντίληψη συμπυκνώνεται στην απόφασή μας να είμαστε πάντα δίπλα στον πολίτη. Να νοιαζόμαστε για τις δυσκολίες στη ζωή του και να λύνουμε τα προβλήματά του. Η κοινωνική μας συμπεριφορά ως υπεύθυνη κυβέρνηση είναι σεβασμός στην Ελληνίδα και στον Έλληνα. Η σεμνότητα και η ταπεινότητα δεν είναι σύνθημα είναι απαίτηση του πολίτη και χρέος δικό μας. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Θα τιμήσουμε στο ακέραιο τη μεγάλη εμπιστοσύνη που μας δείξατε και πάλι σήμερα». Γ. Παπανδρέου: « Το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες» «Το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής από τα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι οι εκλογές της 13ης Ιουνίου αποτελούν την τελευταία πράξη ενός ιστορικού κύκλου που κλείνει, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει ένας νέος ιστορικός κύκλος. «Το αποτέλεσμα» προσέθεσε, «δίνει εμπιστοσύνη στη νέα προσπάθεια του Κινήματος και γι' αυτό έχουμε χρέος να προχωρήσουμε μπροστά». «Αποδεικνύει επίσης ότι τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και την περίοδο χάριτος προς την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στο λαό, πίστη και ελπίδα, και μπορούμε να προχωρήσουμε δυναμικά στην ανασυγκρότηση του Κινήματος» προσέθεσε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε σκληρή αντιπαράθεση με τη συντηρητική παράταξη και προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επανασυνδεθεί στενά με τους πολίτες, τους οποίους θα καλέσει να συμμετάσχουν στην πορεία ανασυγκρότησης του Κινήματος. Προέβλεψε επίσης ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ θα είναι μια συντηρητική παρένθεση στην πορεία της χώρας, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και συμπλήρωσε ότι η Νέα Δημοκρατία «δεν έχει λευκή επιταγή». Ικανοποιημένο το ΚΚΕ Ικανοποιημένη από το εκλογικό αποτέλεσμα, κυρίως για την αύξηση των ψήφων του κόμματός της εμφανίστηκε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα σε δηλώσεις της στο Ζάππειο. Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι το αποτέλεσμα είναι καλό αν ληφθούν υπόψη οι γενικότερες τάσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για τη ΝΔ, η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι θα θελήσει να επωφεληθεί από το υψηλό ποσοστό για να φέρει αντιλαϊκά μέτρα. Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να σκεφθεί πιο καθαρά και πρόσθεσε ότι τα όσα λέγονται για την ανασυγκρότησή του δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Για το ΣΥΝ είπε ότι κακώς προσπάθησε να αποδείξει ότι το ευάλωτο σημείο του ΚΚΕ είναι οι θέσεις του για την ΕΕ κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από το αποτέλεσμα. Σχολιάζοντας τέλος την είσοδο του ΛΑ.Ο.Σ στην ευρωβουλή η κα Παπαρήγα είπε ότι οι δυνάμεις αυτές είναι γέννημα συντηρητικών αντιλήψεων που κυριαρχούν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και ότι δεν εξεπλάγη από το αποτέλεσμα. Δυσαρέσκεια Συνασπισμού Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αφού όπως είπε στόχος του κόμματος ήταν να εκλέξει τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτές, ενώ τόνισε την ανάγκη να μελετηθεί και το θέμα της αποχής, γιατί και η αποχή είναι πολιτική στάση όπως είπε χαρακτηριστικά. Για την κυβέρνηση είπε ότι δεν πρέπει να θεωρήσει αυτή την διαφορά «ως αέρα»για επίδειξη παντοδυναμίας και εκτίμησε ότι τα προβλήματα θα έρθουν στο προσκήνιο μετά τις ευρωεκλογές και κυρίως μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα, αφού όπως είπε, καμία εκλογική αναμέτρηση δεν είναι χωρίς πολιτική σημασία. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι η μεγάλη αποχή είναι το πιο ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών προς τις κυβερνήσεις των κρατών -μελών της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει ριζικά. Όμως , πρόσθεσε η ενίσχυση των συντηρητικών δυνάμεων δεν θα ενισχύσει την ανάγκη για αλλαγές. Ο κ. Κωνσταντόπουλος επέρριψε ευθύνες στους σοσιαλδημοκράτες για την ενίσχυση των συντηρητικών δυνάμεων, ενώ για το Συνασπισμό είπε ότι κατέγραψε μία σημαντική παρουσία που του επιτρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Γ. Καρατζαφέρης: «Δεν είμαστε ακροδεξιά» Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ και πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος εκλέγεται ευρωβουλευτής, ευχαρίστησε τον «ελληνικό δημοκρατικό λαό» για την ψήφο που έδωσε στο κόμμα του. Ο κ. Καρατζαφέρης πρόσθεσε ότι ο ΛΑΟΣ είναι μια σημαντική πολιτική δύναμη και πρόσθεσε ότι θα εργαστεί με δύναμη και τόλμη και θα συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο για τα εθνικά συμφέροντα. Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ακόμα ότι δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες αλλά είναι ώρα περίσκεψης, ευθύνης και σκληρής δουλειάς, ενώ κατέληξε σχολιάζοντας ότι το κόμμα του δεν είναι ακροδεξιό, αλλά όπως είπε, βαθιά δημοκρατικό.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 05:18 (Ώρα Λονδίνου) Νίκησαν ΝΔ και αποχή-«Άντεξε» το ΠΑΣΟΚ Άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, υψηλή αποχή που κυμαίνετε πάνω από 40%, είσοδο του ΛΑΟΣ στην Ευρωβουλή, κέρδη για το ΚΚΕ και στασιμότητα για το Συνασπισμό καταδεικνύει το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ανήλθε στο 61,54% και είναι η χαμηλότερη από ποτέ. Παραμένει όμως αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ (44,6%). Με καταμετρημένο το 95,41% των ψήφων σε όλη την Επικράτεια, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση το ποσοστό του 1999): ΝΔ: 43,37% (36,0%) ΠΑΣΟΚ: 34,07% (32,9%) ΚΚΕ: 9,25% (8,67%) ΛΑΟΣ: 4,07% ( - ) ΣΥΝ: 4,06% (5,16%) Λοιπά: 5,16% (5,62%) Τα αποτελέσματα αυτά «μεταφράζονται» σε 11 έδρες για τη ΝΔ, οκτώ για το ΠΑΣΟΚ, τρεις για το ΚΚΕ, μία για το ΣΥΝ και μία για το ΛΑΟΣ. Η ΝΔ κατέγραψε αύξηση σε όλες τις ελάσσονες εκλογικές περιφέρειες (νομοί) σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 1999. Το ΠΑΣΟΚ άνοδο σε 43 και μείωση των δυνάμεών του στις υπόλοιπες 13. Ποιοι εκλέγονται Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, οι 24 νέοι Έλληνες ευρωβουλευτές είναι οι εξής: ΝΔ: Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Αντώνης Σαμαράς, Αντώνης Τρακατέλης, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Κωστής Χατζηδάκις, Ρόδη Κράτσα, Γιάννης Γκλαβάκης, Μαρία Κασσιώτου - Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Παπαστάμκος, Νίκος Βακάλης και Μανόλης Μαυρομάτης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) ΠΑΣΟΚ: Μαίρη Ματσούκα, Σταύρος Λαμπρινίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σταύρος Αρναουτάκης, Κατερίνα Μπατζελή, Πάνος Μπεγλίτης, Ευαγγελία Τζαμπάζη, Νίκος Σηφουνάκης, (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) ΚΚΕ: Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Τούσσας, Μανωλάκου Διαμάντω (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, των Πρασίνων των Βορείων Χωρών) ΣΥΝ: Δημήτρης Παπαδημούλης (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, των Πρασίνων των Βορείων Χωρών). ΛΑΟΣ : Γιώργος Καρατζαφέρης
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 03:25 (Ώρα Λονδίνου) Εκπλήξεις σε Λονδίνο - Λισσαβόνα «Η επέλαση των ευρωσκεπτικιστών», είναι ο πηχυαίος τίτλος στην εφημερίδα Τάιμς (The Times), η οποία αναφέρεται στο αναπάντεχα υψηλό ποσοστό που συγκεντρώνει το Κόμμα για την Ανεξαρτησία, το οποίο υποστηρίζει την απομάκρυνση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μάικλ Χάουαρντ των Συντηρητικών και ο Τόνι Μπλέρ «βρίσκονται υπό πίεση καθώς το άλλοτε περιθωριοποιημένο κόμμα» φαίνεται να αυξάνει το ποσοστό του λαμβάνοντας ψήφους από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στη Βρετανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Πολλοί από τους υποψήφιους που υποσχέθηκαν να αντισταθούν στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήγαν καλά στις ευρωεκλογές, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα του ευρωσκεπτικισμού και της απάθειας που επικρατεί σε ολόκληρη την ήπειρο», γράφουν οι Τάιμς. Η Ιντιπέντεντ (Independent) σημειώνει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την Πέμπτη και δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής, το Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερες απώλειες στο κόμμα των Συντηρητικών, συγκεντρώνοντας το ένα τέταρτο των πιθανών ψήφων του. «Αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για το Μάικλ Χάουαρντ στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση στη θέση του αρχηγού των Τόριδων», εκτιμά η εφημερίδα. «Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα για ένα περιθωριοποιημένο κόμμα, το οποίο οι Συντηρητικοί περιέγραφαν σαν μία ομάδα εκκεντρικών και ενοχλητικών πολιτικών», σχολιάζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph). Μετά από αυτό το αποτέλεσμα ο Μάικλ Χάουαρντ θα δεχθεί πιέσεις προκειμένου να υιοθετήσει μια στάση ευρωσκεπτικισμού, εκτιμά η εφημερίδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκλογική έκπληξη από το 1983, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian). Πέρα όμως από το στοιχείο της έκπληξης, η δυνατή παρουσία του Κόμματος για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας στις ευρωεκλογές λύνει τα χέρια του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ σε ορισμένα θέματα, σημειώνει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις του με τις Βρυξέλλες. «Θα είναι πιο εύκολο για εκείνον να υπερασπιστεί τις θέσεις της Βρετανίας που θέλει να διατηρήσει το εθνικό βέτο σε σημαντικά ζητήματα όπως η εξωτερική πολιτική.» Ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί απλά να ισχυριστεί ότι θα χάσει το δημοψήφισμα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της χώρας του, γράφει η Γκάρντιαν. Καρδιοχτύπι για τους Άγγλους Μπορεί να μην καρδιοχτύπησαν για τις ευρωεκλογές, όμως αντιμετωπίζουν με πόνο ψυχής το αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας στη Λισσαβόνα μετά την ήττα των Άγγλων. «Ο Μπέκαμ ήταν ο προδότης σε μία ιστορία δύο πέναλτι», γράφουν οι Τάιμς. Πόνεσαν καρδιές όταν η Γαλλία σκόραρε δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά και νίκησε την Αγγλία 2-1, σημειώνει η εφημερίδα. «Ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο παίχτης που ανέδειξε η ΦΙΦΑ ως τον καλύτερο της χρονιάς, έγινε ο αρχιτέκτονας της αγγλικής καταστροφής.» H Ιντιπέντεντ τονίζει ότι το πάθημα της Πορτογαλίας πρέπει να γίνει μάθημα για τους Άγγλους. Το μάθημα που πήραν από την Πορτογαλία το Σάββατο είναι ότι μπορεί ο αγώνας με τη Γαλλία να ανήκει στο παρελθόν, όμως δεν πρέπει να υποτιμήσουν τις δυνατότητες της Ελβετίας και της Κροατίας. Ο Βραζιλιάνος Φελίπε Σκολάρι υποτίμησε τους Έλληνες και το πλήρωσε ακριβά, λέει η εφημερίδα.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2004 - 04:33 (Ώρα Λονδίνου) Η μεγάλη αποχή, η έλλειψη ενθουσιασμού και η ψήφος διαμαρτυρίας ήταν για τον ευρωπαϊκό Τύπο τα κύρια χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών. Στη Γερμανία η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών κινδυνεύει με αφανισμό μετά τη βαριά ήττα του στις ευρωεκλογές. «Αυτή δεν είναι μόνο η αρχή του τέλους για τον καγκελάριο Σρέντερ», σημειώνει η εφημερίδα, «αλλά και για ολόκληρο το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών». Αυτό ήταν το χειρότερο μεταπολεμικό αποτέλεσμα για την παράταξη, η οποία, κατά την εφημερίδα, μετατρέπεται σε ένα κόμμα «τρίτης κατηγορίας». Η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) γράφει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν πλέον να ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές τους έχουν τη στήριξη της πλειοψηφίας. «Η Σοσιαλιστική Δημοκρατία δεν έπεσε ποτέ πιο χαμηλά», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. Στη Γαλλία, η Νουβέλ Ομπσερβατέρ ( Nouvel Observateur) λέει ότι το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα του προέδρου Σιράκ αποτελεί το «δεύτερο κατά σειρά χαστούκι για την κυβέρνηση Ραφαρέν, μέσα σε τρεις μήνες». Αντιθέτως, οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης έλαβαν ένα πολύ υψηλό ποσοστό, επαναλαμβάνοντας την επιτυχία που είχαν σημειώσει στις δημοτικές εκλογές της χώρας τον περασμένο Μάρτιο, τονίζει η εφημερίδα. Αυτές οι εκλογές, γράφει η Λιμπερασιόν (Liberation) «αποδείχθηκαν απογοήτευση για την Ευρώπη». Η εφημερίδα αναφέρεται στο «παράδοξο» της Ευρώπης σημειώνοντας ότι «όσο ενισχύονται οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τόσο αποδυναμώνεται το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων». Όσο για τον πρόεδρο Σιράκ, η εφημερίδα λέει ότι δεν μαθαίνει ποτέ τα μαθήματα της κάλπης και αυτό τον μετατρέπει σε μια «τραγική φιγούρα που σκάβει μόνη της το δικό της λάκκο». Στην Ισπανία, η οριακή νίκη του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλιστών ερμηνεύεται από την εφημερίδα Ελ Παΐς (El Pais) ως επανεκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 17 Μαρτίου 2004. Η εφημερίδα σημειώνει ότι όλοι θα έπρεπε να ανησυχούν με τη «γενική έλλειψη ενδιαφέροντος προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι καθορίζουν σχεδόν κάθε πλευρά της ζωής μας». Η Λα Ραζόν (La Razon) εκτιμά ότι όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη έτσι και οι Ισπανοί έστρεψαν τις πλάτες τους σε μια διαδικασία που πιστεύουν ότι δεν τους αφορά. Στην Τσεχία, η Πράβο (Pravo) χαρακτηρίζει την προεκλογική εκστρατεία στην χώρα «ανιαρή», τονίζοντας ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει στους ψηφοφόρους ποια είναι τα οφέλη που πηγάζουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προφανώς, σχολιάζει η εφημερίδα, δεν γνώριζαν ούτε οι υποψήφιοι, διαφορετικά δεν θα προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους υποσχόμενοι να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα στο Σατρασβούργο. Κατά συνέπεια, εξηγεί η εφημερίδα, οι ευρωεκλογές εστιάστηκαν σε θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος.
|