Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-15

  1. Υπό εποπτεία η πορεία της οικονομίας
  2. Iσοπαλία «αιωνίων» και νίκη της Τσεχίας
  3. Πλήγμα στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ
  4. Aποσύνδεση ζητά ο ΟΟΣΑ
  5. Παραμένει στα χέρια των Αμερικανών ο Σαντάμ Χουσεΐν
  6. Πλήγμα στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ
  7. «Όχι υπερβαλλόντως επικίνδυνο»
  8. Aκίνητα, Ευρώπη και Ιράκ
  9. Έκλεισε η υπόθεση «ελληνική βραχονησίδα»
  10. Στην 50η θέση της ακρίβειας η Αθήνα
  11. Απόηχος
  12. Η ανάλυση του αποτελέσματος
  13. Έτοιμοι για το άλμα
  14. Μύδροι κατά της εξωτερικής πολιτικής Μπους
  15. «Σα σκυλιά»
  16. 'Eκρηξη στη Γάζα
  17. «Μέθοδοι Γουαντάναμο»
  18. Καταδικάζεται η πολιτική Μπους
  19. 'Eκρηξη στη Γάζα
  20. Aκίνητα, Ευρώπη και Ιράκ
  21. Οι επιπτώσεις των Ευρωεκλογών

Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 23:42 (Ώρα Λονδίνου)

Υπό εποπτεία η πορεία της οικονομίας

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Πολλές χώρες της ΕΕ παραβιάζουν το κριτήριο του Συμφώνου Σταθερότητας

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αρμοδίου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Ιοακίμ Αλμούνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει υπό εποπτεία την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τις 12 Μαίου, όταν διαπίστωσε με τη βοήθεια της Αθήνας ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας ξεπέρασαν το ανώτατο αποδεκτό από το Σύμφωνο Σταθερότητας όριο του 3% του ΑΕΠ, φθάνοντας στο 3,2% το 2003.

Σύμφωνα με τον κ. Αλμούνια, η συζήτηση επί των συστάσεων της Κομισιόν θα γίνει στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή της στις 24 Ιουνίου, όπου θα απαντήσει στο ερώτημα, αν θα πρέπει να θέσει αμέσως σε λειτουργία τις διαδικασίες του Συμφώνου, απαιτώντας από την Ελλάδα την άμεση λήψη μέτρων ή να περιμένει για περισσότερα στοιχεία μέχρι και τον Νοέμβριο.

Η απόφαση της Κομισιόν στις 24 Ιουνίου θα πρέπει να επικυρωθεί ή να τροποποιηθεί (ή ακόμη και να ακυρωθεί) από το ΕCOFIN που θα συνεδριάσει επί ολλανδικής προεδρίας στις 5 Ιουλίου, με βάση το άρθρο 104 της συνθήκης της Νίκαιας, που προβλέπει τη λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια ή ακόμη χειρότερη θέση σε σχέση με την Ελλάδα βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Η τροποποίηση του συμφώνου Σταθερότητας ως προς τον τρόπο αντίδρασης της Κομισιόν κατά των υπερβολικών δημοσίων ελλειμμάτων είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν θέσει προς συζήτηση στο συμβούλιο κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες, τόσο η Ελλάδα και η Γερμανία, όσο και η Πολωνία και η Ιταλία, υποστηριζόμενες από τη Βρετανία και τη Γαλλία.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Iσοπαλία «αιωνίων» και νίκη της Τσεχίας

Ο Ρουούντ φαν Νίστελροϊ πανηγυρίζει το γκόλ που πέτυχε κατά της Γερμανίας

Στο κατάμεστο με 52000 φιλάθλους -οι περισσότεροι Ολλανδοί- στάδιο Ντραγκάο του Πόρτο οι Ολλανδοί χρειάσθηκαν 81 λεπτά για να ισοφαρίσουν τη Γερμανία, που είχε προηγηθεί στο 30΄με γκολ του Τόρστεν Φριγκς.

Ο άσσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρουούντ φαν Νίστελροϊ εκμεταλλεύτηκε λάθος του Φάμπιαν Ερνστ, που είχε μπει λίγο πιο μπροστά αλλαγή και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Όλιβερ Καν.

Μέχρι τότε η ομάδα της Ολλανδίας δεν είχε μπορέσει να βρει τον τρόπο να «σπάσει» την άμυνα των Γερμανών που έπαιζαν μπροστά μόνο με έναν επιθετικό, τον Κέβιν Κουράνι.

Ο προπονητής των Γερμανών, Ρούντι Φέλερ, τόνισε μετά τον αγώνα ότι «τίποτε δεν χάθηκε, αλλά ούτε και τίποτε δεν κερδίσθηκε», σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα «φυσικά τον ενοχλεί».

Ο σκόρερ των Ολλανδών δήλωσε ότι η ομάδα του πήρε από το παιχνίδι «ότι ήταν δυνατόν να πάρει» και ότι η ισοπαλία ήταν ένα δίκαιο αποτέλεσμα.

Οι συνθέσεις:

Γερμανία: Καν, Φρίντριχ, Βερνς, Νοβότνι, Λαμ, Μπερντ Σνάιντερ (Σβάινσταϊγκερ), Μπάουμαν, Χάμαν, Μπάλακ, Φρινγκς (Ερνστ), Κούρανι (Μπόμπιτς)

Ολλανδία: Φαν ντερ Σάαρ, Χάιτινγκα (Φαν Χόιντονκ), Μπουμά, Σταμ, Φαν Μπρόνκχορστ, Ντάβιντς (Γουέσλι Σνάιντερ), Κοκού, Φαν ντερ Φάαρτ, Ζέντεν (Όφερμαρς), Φαν ντερ Μέιντε, Φαν Νίστελροϊ

Νίκη της Τσεχίας

Με δύο γκολ που πέτυχαν στο δεύτερο ημίχρονο ο Μίλαν Μπάρος στο 73΄και ο Μάρεκ Χάιντζ στο 85΄η Τσεχία επικράτησε με 2-1 της Λετονίας, που είχε προηγηθεί με γκολ του Μάρις Βερκαπόφσκις στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου.

Η Τσεχία ελπίζει τώρα σε πρόκριση στα προημιτελικά του Euro 2004.

Παρ' ότι οι Τσέχοι έδειξαν ότι διαθέτουν το καλύτερο σύνολο και ήλεγχαν το παιχνίδι μέχρι το τέρμα των Λετονών, «καρδιοχτύπησαν» κυριολεκτικά στο στάδιο του Αβέιρο.

Μίλαν Μπαρός

«Δεν ήταν εύκολη υπόθεση να «γυρίσουμε» το παιχνίδι δήλωσε μετά τον αγώνα ο Χάιντζ, ενώ ο Μπάρος έπλεξε το εγκώμιο των πρωτοεμφανιζόμενων σε μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση Λετονών.

Oι συνθέσεις:

Τσεχία: Τσεχ, Γκριγκέρα (Χάιντζ), Γκαλάσεκ (Σμίτσερ), Μπόλφ, Γιανκουλόφσκι, Πομπόρσκι, Κόλερ, Ροζίτσκι, Νέντβεντ, Μπαρός (Γίρανεκ), Ουιφαλούσι.

Λετονία: Κόλινκο, Στεπάνοβς, Αστάφγεβς, Ζεμλίνσκις, Μπλαγκοναντέζντινς, Ισάκοβς, Μπλεϊντέλις, Βερκαπόφσκις (Πάχαρς), Ρούμπινς, Προχορένκοβς (Λάιζανς), Λομπάνοφς (Ρίμκους).


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 22:55 (Ώρα Λονδίνου)

Πλήγμα στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ

Σταμάτησαν ουσιαστικά οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ

Πρόκειται για τη δεύτερη δολιοφθορά που σημειώνεται στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Βασόρα, στο διάστημα δύο μηνών.

Ο υπουργός Πετρελαίου, Θαμίρ Γκαντμπάν, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς τη διάπραξη σαμποτάζ σε έναν από τους δύο αγωγούς πετρελαίου που καταλήγει στο τερματικό της Βασόρας, ενώ εκπρόσωποι εφοπλιστικών εταιριών δήλωσαν ότι έχει σταματήσει η φόρτωση πετρελαίου και ότι ο πετρελαιαγωγός έχει υποστεί σοβαρές ζημίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χρειαστούν 7-10 ημέρες για την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ τα διαφυγόντα εισοδήματα για την βιομηχανία του Ιράκ υπολογίζονται στα 60 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Τα σαμποτάζ στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, κοντά στο χωριό Χαμνταμίγια, 25 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βασόρας, αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για την κατάσταση ασφαλείας στο νότιο Ιράκ, ενώ η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο κατά ένα δολάριο, μετά τη γνωστοποίηση της δολιοφθοράς, για να πέσει στη συνέχεια.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ, είχαν μειωθεί το Μάιο στα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ως αποτέλεσμα προηγούμενης επίθεσης. Η Βαγδάτη ευελπιστούσε να αυξήσει τις εξαγωγές στα δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέσα στον Ιούνιο.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 19:28 (Ώρα Λονδίνου)

Aποσύνδεση ζητά ο ΟΟΣΑ

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Στην υιοθέτηση του μοντέλου αποσύνδεσης των ενισχύσεων από τον όγκο της γεωργικής παραγωγής ζητά από την ΕΕ ο ΟΟΣΑ

Η πρόσφατη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ένωσης δεν οδηγεί στην πραγματική μείωση του επιπέδου της συνολικής οικονομικής στήριξης των αγροτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ.

Οι αναλυτές του ΟΟΣΑ εμφανίζονται στη μελέτη να τοποθετούνται σαφώς υπέρ της πλήρους αποσύνδεσης από τον όγκο της παραγωγής, των κοινοτικών εισοδηματικών ενισχύσεων στους παραγωγούς.

Συγχρόνως καλούν με επιμονή τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ να προχωρήσουν στην υιοθέτηση αυτού και μόνον του μοντέλου για την ενίσχυση της κοινοτικής γεωργίας.

Οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού υποστηρίζουν ότι οι άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις στους παραγωγούς, ανεξαρτήτως του ύψους της παραγωγής, θα τονώσει το αγροτικό εισόδημα, ενώ η παλαιότερη μέθοδος στήριξης της παραγωγής θα συνεχίσει να ευνοεί τους πιο πλούσιους παραγωγούς που εκμεταλλεύονται μεγάλες εκτάσεις γης .


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 20:35 (Ώρα Λονδίνου)

Παραμένει στα χέρια των Αμερικανών ο Σαντάμ Χουσεΐν

O Eρυθρός Σταυρός επιμένει ότι πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου στους Ιρακινούς

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, αρνήθηκε να δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης του Σαντάμ Χουσεΐν στην ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι προέχει η δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέπουν την ασφαλή του κράτηση.

Μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο την Τρίτη με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρσάι ο κ. Μπους τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν επιθυμεί να δεσμευτεί στην τήρηση κάποιας ημερομηνίας σχετικά με την παράδοση του πρώην προέδρου του Ιράκ, καθώς προέχει η δημιουργία ασφαλών συνθηκών κράτησης.

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, που απολαμβάνει καθεστώς αιχμαλώτου πολέμου, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και κατά την άποψη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου ή να παραδοθεί στην ιρακινή κυβέρνηση ή να του απαγγελθεί κατηγορία. Ειδάλλως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ο επικεφαλής του δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ, Σάλεμ Τσαλάμπι, δήλωσε πως ετοιμάζεται να πάρει στα χέρια του την υπόθεση του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο κ. Τσαλάμπι δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρχει ειδικό κέντρο κράτησης, όπου θα μεταφερθεί ο πρώην ηγέτης του Ιράκ.

Μπους για αλ Σάντρ

Αναφερόμενος στον ριζοσπάστη σιίτη κληρικό, Μογκτάντα αλ Σαντρ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εναντιωθούν στα σχέδιά του να δημιουργήσει πολιτικό κόμμα.

Μέχρι τώρα οι Αμερικανοί στο Ιράκ επιδίωκαν να συλλάβουν ή να εξοντώσουν τον κληρικό, οι μαχητές του οποίου επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο κ. Μπους είπε ότι η ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον Αλ Σαντρ, με όποιον τρόπο θεωρεί σωστό.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 19:07 (Ώρα Λονδίνου)

Πλήγμα στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ

Σταμάτησαν ουσιαστικά οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ

Πρόκειται για τη δεύτερη δολιοφθορά που σημειώνεται στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Βασόρα, στο διάστημα δύο μηνών.

Ο υπουργός Πετρελαίου, Θαμίρ Γκαντμπάν, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς τη διάπραξη σαμποτάζ σε έναν από τους δύο αγωγούς πετρελαίου που καταλήγει στο τερματικό της Βασόρας, ενώ εκπρόσωποι εφοπλιστικών εταιριών δήλωσαν ότι έχει σταματήσει η φόρτωση πετρελαίου και ότι ο πετρελαιαγωγός έχει υποστεί σοβαρές ζημίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χρειαστούν 7-10 ημέρες για την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ τα διαφυγόντα εισοδήματα για την βιομηχανία του Ιράκ υπολογίζονται στα 60 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Τα σαμποτάζ στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, κοντά στο χωριό Χαμνταμίγια, 25 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βασόρας, αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για την κατάσταση ασφαλείας στο νότιο Ιράκ, ενώ η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο κατά ένα δολάριο, μετά τη γνωστοποίηση της δολιοφθοράς.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ είχαν μειωθεί το Μάιο στα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ως αποτέλεσμα προηγούμενης επίθεσης. Η Βαγδάτη ευελπιστούσε να αυξήσει τις εξαγωγές στα δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέσα στον Ιούνιο.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 15:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι υπερβαλλόντως επικίνδυνο»

Toυ ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

«Το προσχέδιο ψηφίσματος γιά την Κύπρο στο οποίο κατέληξε η Ισλαμική Διάσκεψη δεν είναι θετικό, αλλά δεν είναι και υπερβαλλόντως επικίνδυνο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστομίδη, υπάρχει μεν αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων μέσα από τη μετονομασία τους σε «τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος» (ή απλώς «τουρκοκυπριακό κράτος»), σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, αλλά δεν υπάρχει αναγνώριση κράτους και δεν υπάρχει αναβάθμιση τού καθεστώτος συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην Ισλαμική Διάσκεψη.

Το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων στον οργανισμό παραμένει αυτό τού παρατηρητή.

Η Λευκωσία παρουσιάζεται ενοχλημένη και από την παράγραφο τού προσχεδίου της Ισλαμικής Διάσκεψης πού καλεί σε απευθείας εμπορικές επαφές με τούς Τουρκοκυπρίους.

Θεωρεί όμως ότι αυτό γιά την ώρα αποτελεί απλώς έκφραση ευχής και υποδεικνύει ότι πραγματικά πολιτικά αποτελέσματα επί τού συγκεκριμένου θα έχει η όποια απόφαση ληφθεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης γιά μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, ανάμεσα στα μέτρα πού μελετά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και το άνοιγμα στα κατεχόμενα τού αεροδρομίου Τύμπου και τού λιμανιού της Αμμοχώστου--κάτι στο οποίο αντιδρά έντονα η κυπριακή κυβέρνηση η οποία επισημαίνει πως κάτι παρόμοιο έρχεται σε αντίθεση τοσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με το κοινοτικό.

Το ζήτημα αυτό θα είναι ανάμεσα στα θέματα πού θα συζητήσει ο επίτροπος της Ενωσης Γκίντερ Φερχόϊγκεν με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναχωρεί γιά τις Βρυξέλλες την Τετάρτη.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 16:35 (Ώρα Λονδίνου)

Aκίνητα, Ευρώπη και Ιράκ

«Πρίν αγοράσετε να το σκεφθείτε δύο φορές» - αυτή είναι η προειδοποίηση του γενικού διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας σε όσους επιθυμούν να δανεισθούν για να αγοράσουν σπίτι.

«Αγόρασε καινούργια κατοικία αλλά να είσαι έτομος να αντιμετωπίσεις τους κινδύνους» , γράφει η «Τάιμς».

Όσοι αναζητούν σπίτι να είναι προσεκτικοί διότι υπάρχει κίνδυνος οι τιμές να πέσουν, προειδοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας , επισημαίνει η «Τάιμς».

Ο Μέρβιν Κίνγκ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα να καταρρεύσουν οι τιμές των σπιτιών, τονίζει στην πρώτη σελίδα η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ο γενικός διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος να σκάσει η φούσκα στις τιμές των ακινήτων είναι ορατός, γράφει η «Ιντιπέντεντ».

Οι κίνδυνοι για την ισχυρή βρετανική οικονομία είναι μεγάλοι αλλά ο μεγαλύτερος αφορά την αγορά ακινήτων.

Η μέση τιμή των ακινήτων στο Λονδίνο είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από το μέσο ετήσιο μισθό, υπογραμμίζουν οι βρετανικές εφημερίδες.

Το πρόσωπο των νέων αντιευρωπαϊστών

Οι 12 ευρωβουλευτές του Kόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου είναι λευκοί άνδρες και ηλικίας από 50 μέχρι 65 ετών, γράφει η «Ιντιπέντεντ».

Μολονότι άρχισαν την πολιτική τους καριέρα από διαφορετικά κόμματα υπόσχονται τώρα να συνεργασθούν για να παρεμποδίσουν την ομαλή λειτρουργία του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνει η εφημερίδα.

Ίσως αυτή η προοπτική να συνιστά αισιόδοξο στόχο αν λάβει κανείς υπόψη ότι στο Ανεξάρτητο Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχουν σοβαρές εσωτερικές διαφορές και η παρουσία του στη βουλή είναι πενιχρή, παρατηρεί ο πολιτικός συντάκτης της «Ιντιπέντεντ».

Ο Τόνι Μπλερ και ο Μάικλ Χάουαρντ, ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, αποφάσισαν να μεταθέσουν την πολιτική αντιπαράθεση στις βουλευτικές εκλογές και στο πεδίο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μετά τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν και τα δύο μεγαλύτερα κόματα στις ευρωεκλογές, υπογραμμίζει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Κακοποίηση Ιρακινών πολιτών

Οκτώ Βρετανοί στρατιώτες έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη με την κατατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης στο Ιράκ - ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος στην «Τέλεγκραφ».

Τέσσερις στρατιώτες θα δικασθούν από στρατιωτικό δικαστήριο κατηγορούμενοι για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος ιρακινών πολιτών δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας χθες, γράφει η «Τέλεγκραφ».

Βρετανοί στρατιώτες πρόκειται να δικασθούν στο στρατοδικείο επειδή κατηγορούνται ότι κακομεταχειρίσθηκαν και ταπείνωσαν Ιρακινούς αιχμαλώτους, διαβάζουμε στην «Ιντιπέντεντ».

Οι τέσσερις που θα προσαχθούν στο στρατιωτικό δικαστήριο, σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή υποχρέωσαν τα θύματά τους να κάνουν σεξ μεταξύ τους , πληροφορεί τους αναγνώστες της η εφημερίδα.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 16:59 (Ώρα Λονδίνου)

Έκλεισε η υπόθεση «ελληνική βραχονησίδα»

Στο Ισραήλ, ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία κλείνει η υπόθεση που αφορούσε τις καταγγελίες για δωροδοκία του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

Έτσι, καμία κατηγορία δεν πρόκειται ν'απαγγελθεί κατά του ιδίου του κ. Σαρόν ή του γιού του, Γκιλάντ, όσον αφορά τις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που, σύμφωνα με καταγγελίες, είχαν λάβει από επιχειρηματία.

Πρόκειται για ένα θέμα που ήταν γνωστό στο Ισραήλ ως «η υπόθεση της ελληνικής βραχονησίδας» Πάτροκλος.

Όπως επισημαίνει ένας από τους ανταποκριτές του BBC στην Ιερουσαλήμ, η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να ικανοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο οποίος θα μπορέσει τώρα να επικεντρώσει στις προσπάθειές του στην εξεύρεση εταίρων που θα στηρίξουν την κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται.

Πριν από λίγο καιρό, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους δύο υπουργοί του κ. Σαρόν, που ήταν αντίθετοι στο σχέδιό του για την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας κι έτσι ο πρωθυπουργος έχασε την πλειοψηφία που διέθετε στο κοινοβούλιο.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

Στην 50η θέση της ακρίβειας η Αθήνα

Στην 50η θέση της λίστας με τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο ανέβασαν το ευρώ και οι Ολυμπιακές ανατιμήσεις την Αθήνα, που πέρυσι ήταν στην 71η θέση της ίδιας λίστας.

Η συγκεκριμένη λίστα καταρτίζεται με βάση τις τιμές σε 200 αγαθά - δείκτες, τα οποία επιλέγει η ίδια.

Ανάμεσα σε αυτά είναι το φαγητό, ο ρουχισμός, το κόστος της διασκέδασης και της συντήρησης ενός νοικοκυριού και σε όλα αυτά η Αθήνα έκανε «άλμα ακρίβειας» μέσα στο 2004.

Την πρωτιά στη λίστα Μέρσερ που καταρτίζει κάθε χρόνο τον κατάλογο των ακριβότερων πόλεων στον κόσμο, κατέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Τόκιο, ενώ στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το Λονδίνο, εκτοπίζοντας την Μόσχα που κατείχε τη θέση αυτή πέρυσι.

Πάντως, η πιο φθηνή ευρωπαϊκή πόλη είναι το Βουκουρέστι, ενώ η φθηνότερη πόλη του πλανήτη είναι η πόλη Ασουνσιόν στην Παραγουάη.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 12:18 (Ώρα Λονδίνου)

Απόηχος

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για μεγάλη νίκη εμπιστοσύνης σημειώνοντας ότι η διεύρυνση της πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας επικυρώνει και επαναβεβαιώνει τη συμφωνία τιμής που η Νέα Δημοκρατία έκανε στις εθνικές εκλογές.

Ο κ Καραμανλής υπογράμμισε ότι οι πολίτες αποδοκίμασαν την πόλωση, τις προσωπικές επιθέσεις το διχαστικό λόγο και την αμετροέπεια και υιοθέτησαν τις αξίες της νέας διακυβέρνησης.

Στο ΠΑΣΟΚ, όλοι, στελέχη και ψηφοφόροι, περιμένουν τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου. Ήδη, την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών επεσήμαναν κορυφαία στελέχη, όπως ο Ευ. Βενιζέλος, η Βάσω Παπανδρέου και ο Γ. Παπαντωνίου.

Στην ατζέντα της ανασυγκρότησης προτεραιότητες ως το Συνέδριο είναι η εξαγγελία της νέας ηγετικής ομάδας, η πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία και η οργανωτική δομή που θα έχει το Κίνημα.

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στους εσωκομματικούς επικριτές του ο κ. Παπανδρέου απάντησε, μετά τη συνεδρίαση της νέας ευρωβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

«Λευκή επιταγή δεν έχει κανένας σε δημοκρατικό κόμμα», είπε.

«Έχω, όμως, τονίσει επανειλημμένως ότι το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια ήταν περισσότερο οι αποκλεισμοί παρά η συμμετοχή. Κι εγώ θα κάνω πράξη τη συμμετοχή, ανοίγοντας το ΠΑΣΟΚ -πέρα από μηχανισμούς και λογικές μηχανισμών- σε ένα κόμμα θεσμικό, που θα μπορεί ο κάθε πολίτης να συμμετέχει», τόνισε υπογραμμίζοντας:

«Όλοι έχουν ρόλο, αλλά ο ρόλος αυτός θα είναι θεσμικός και εθνικά προσδιορισμένος μέσα από διαδικασίες».

Ωστόσο, η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου παραμένει ασαφής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Συνέδριο να αναβληθεί για την άνοιξη, αντί του Νοεμβρίου, που είναι προγραμματισμένο. Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Παπανδρέου δήλωσε:

«Καμία αναβολή, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε ο ελληνικός λαός, ο Έλληνας πολίτης, να συμμετέχει ουσιαστικά».

Σενάρια στον Συνασπισμό

Η παραίτηση Κωνσταντόπουλου πυροδοτεί εκ των πραγμάτων κύκλο σεναρίων για την πιθανή υποψηφιότητα του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στελέχη που εμφανίζονται ως πιθανοί υποψήφιοι του Συνασπισμού φέρονται ο Κ. Αλαβάνος, ο Μ. Παπαγιαννάκης, ο Φ. Κουβέλης και ο Γ. Δραγασάκης.

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ο οποίος θήτευσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί 12 χρόνια, ενώ το 1993 διεκδίκησε, μαζί με τους Ν. Κωνσταντόπουλο, Αλ. Αλαβάνο και Φ. Κουβέλη, την προεδρία του Συνασπισμού επιβεβαίωσε την Τρίτη την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Συνασπισμού.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 12:28 (Ώρα Λονδίνου)

Η ανάλυση του αποτελέσματος

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έχει αγώνα αύριο... «Πυρετός» για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βάσεις. Πτώση σε 3 κατευθύνσεις. Πληρέστερη η εικόνα των γραπτών. Που θα κυμανθούν τα μόρια εισαγωγής στις δημοφιλείς σχολές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Άδειες νέο καθεστώς. Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας για τους μισθωτούς. Πόσες μέρες και τι επίδομα δικαιούνται οι εργαζόμενοι.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρώτο πακέτο για τους πολύτεκνους. Ο Καραμανλής εκπληρώνει το χρέος του μετά το ρεκόρ εμπιστοσύνης της Κυριακής.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 17.884 προσλήψεις μέσα στο καλοκαίρι. Οι προκηρύξεις, οι ημερομηνίες και οι προθεσμίες.

Η ΑΥΓΗ: 1,7 εκατομμύρια ψήφους έχασαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ! Η αλήθεια για την αποχή της Κυριακής.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τολμηρή πρωτοβουλία Βενιζέλου για την σωτηρία του ΠΑΣΟΚ. Είπε όλη την αλήθεια για την εκλογική συντριβή και απαίτησε ριζικές, πολιτικές και οργανωτικές αλλαγές.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οδηγίες Καραμανλή για οικονομικά μέτρα. Ο πρωθυπουργός έδωσε χθες εντολές στους υπουργούς του.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιοι απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στη νέα εγκύκλιο.

ΕΘΝΟΣ: Καλούν τον Γιώργο να ανοίξει τα χαρτιά του. Επόμενη μέρα: Μετά το -9% της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ αναζητά επειγόντως το στίγμα της νέας πορείας του.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σαράντα βάρκες στο γιαλό ο Γιώργος βλέπει... σαράντα δυο. Καθώς δεν συνειδητοποίησε το μέγεθος της Ήττας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η εγκύκλιος για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Αποζημιώσεις στους πολίτες όταν ζημιώνονται με υπαιτιότητα του κράτους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζει ταχύτητα η κυβέρνηση. Καραμανλής: Εντολή για γενναίες μεταρρυθμίσεις με κοινωνική ευθύνη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετασεισμοί σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Γκρίνιες, συντροφικά μαχαιρώματα, παραίτηση.

ΕΣΤΙΑ: Η καθίζησις του ΠΑΣΟΚ. Οι πραγματικές διαστάσεις της προχθεσινής ήττας.

ESPRESSO: Προσοχή κυκλοφορούν επικίνδυνα ψεύτικα αντηλιακά. Σε συσκευασίες γνωστών εταιριών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απελευθερωμένος ο Καραμανλής. Για τομές, μεταρρυθμίσεις- Η Ευρώπη σε αναζήτηση. Το ΠΑΣΟΚ σε κρίση διαρκείας.

Ο ΛΟΓΟΣ: Τέλος Ιουνίου η ρύθμιση για τα πανωτόκια. Στην ευθεία για την Βουλή.

ΜETRO: Ρύθμιση για τα πανωτόκια μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση και η κατάργηση της γραφειοκρατίας.

ΤΑ ΝΕΑ: Στο «τοπ 50» της ακρίβειας η Αθήνα. Λόγω ευρώ και 2004.

Η ΝΙΚΗ: Δεν πήρε το μήνυμα. Ο Παπανδρέου οχυρώνεται πίσω από το 34%. Το ΠΑΣΟΚ υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα στην ιστορία του, από τη Νέα Δημοκρατία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ:Μπροστά! Με νέα δύναμη για τη συσπείρωση λαϊκών ριζοσπαστικών δυνάμεων.

CITY PRESS: Ακριβή μου Αθήνα. Στις πενήντα πιο ακριβές πόλεις του κόσμου κατατάσσει την πρωτεύουσα έκθεση διεθνούς εταιρίας συμβούλων.

TRAFFIC NEWS: Φλερτάρει ο ALPHA με τη Δήμητρα. Πρόταση για εβδομαδιαία εκπομπή. Η ιδέα είναι του Λάκη Λαζόπουλου.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέος θρίαμβος Καραμανλή. Στις ευρωεκλογές.

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα. Με εκπτώσεις έως 80% και πολλές δόσεις τα πρόστιμα. Σημαντικές διευκολύνσεις στους ιδιοκτήτες με νέα υπουργική απόφαση.

Ευρωεκλογές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι η συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με ένα πρωτοφανές για ευρωεκλογές ποσοστό και με διπλασιασμό της διαφοράς από το δεύτερο και κλυδωνιζόμενο πια ΠΑΣΟΚ, απελευθερώνει τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή για την εφαρμογή του προγράμματός του, χωρίς τους συνήθεις υπολογισμούς του πολιτικού κόστους. Ήδη οι πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού δείχνουν διάθεση επιτάχυνσης και εντατικοποίησης της προετοιμασίας για τις απαιτούμενες τομές και μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι «ευχαριστώ» με παροχές θα πει στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την αυξημένη εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Το πρώτο πακέτο Καραμανλή θα περιέχει μέτρα- ανάσα για τους πολύτεκνους, τους αγρότες και τους δανειολήπτες. Όπως αποκάλυψε προχθές το βράδυ στον ALPHA ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικ. Κακλαμάνης, η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται δέσμη μέτρων για τις πολύτεκνες οικογένειες».

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «το κυβερνών κόμμα σε σχέση με τις εκλογές του Μαρτίου πήρε 748.166 λιγότερες ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ πήρε 938.993 ψήφους λιγότερες. Δηλαδή την Κυριακή δεν πήγε να ψηφίσου περίπου ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους της ΝΔ και ένας στους τρεις του κόμματος του Γ. Παπανδρέου. Πρόκειται για εντυπωσιακούς αριθμούς , που στέλνουν μήνυμα αποστασιοποίησης, ακόμη και κριτικής προς την πολιτική και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Καραμανλής και της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι «κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ καλούν τον Γ. Παπανδρέου να ανοίξει τα χαρτιά του και να δώσει το στίγμα για τη νέα πορεία του Κινήματος. Ζωτικής σημασίας θέματα θεωρούνται η διαμόρφωση της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος, η οργανωτική αποκρυστάλλωσή του και ο καθορισμός της ηγετικής του ομάδας».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι « η φτώχεια φέρνει γκρίνια και στην πολιτική. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκαλούν μετασεισμούς σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ με κορύφωση, ως τώρα, την απόφαση του Ν. Κωνσταντόπουλου να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΝ στο συνέδριο του Νοεμβρίου. Στο ΠΑΣΟΚ παρά τη φαινομενική ικανοποίηση για το 34,03% όλοι είναι μουδιασμένοι και ζητούν ταχεία ανασυγκρότηση του Κινήματος. «Κανείς δεν έχει λευκή επιταγή» ανταπαντά ο Γ. Παπανδρέου στις άμεσες και έμμεσες επικρίσεις στελεχών που αναζητούν τις αιτίες που οδήγησαν στην αύξηση της διαφοράς από τη Ν. Δημοκρατία. Η μεγάλη αποχή θεωρείται μία».

ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ως ένα βαθμό, το μεγάλο ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές εξηγείται από την απογοήτευση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ....πολλοί από τους οποίους διάλεξαν αυτόν τον τρόπο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον τρόπο που πολιτεύεται το κόμμα μετά τις εκλογές...Και την επιθυμία τους για ουσιαστικές αλλαγές προσώπων και πολιτικών».

ΣΥΝ - Αλλαγή ηγεσίας

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι «τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της Κυριακής, είχαν άμεσες συνέπειες στον Συνασπισμό, καθώς ο πρόεδρος του Νίκος Κωνσταντόπουλος ανακοίνωση χθες, λίγο μετά το μεσημέρι, την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΝ».

Η ESPRESSO σημειώνει ότι «Καζάνι που βράζει είναι το ΠΑΣΟΚ καθώς τα στελέχη του κάνουν την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών της Κυριακής και προσπαθούν να χωνέψουν τη δεύτερη κατά σειρά εκλογική ήττα μέσα σε λίγους μήνες. Η πιο ηχηρή βόμβα που έσκασε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν στον Συνασπισμό. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, φανερά απογοητευμένος από τις επιδόσεις του κόμματός του, που κατάφερε με μεγάλη δυσκολία να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μη θέσεις και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 11:56 (Ώρα Λονδίνου)

Έτοιμοι για το άλμα

Η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου έχει μπει στην τελική ευθεία για το καθοριστικό παιχνίδι της Τετάρτης με αντίπαλο την Ισπανία στο γήπεδο «Μπέσα».

Ο Ότο Ρεχάγκελ έχει ζητήσει από τους Έλληνες διεθνείς να χαμηλώσουν τους τόνους, να ξεχάσουν τη σπουδαία νίκη επί των Πορτογάλων και να κοιτάξουν μπροστά την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ο Ότο Ρεχάγκελ κόντρα στην Ισπανία δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει ιδιαίτερα τα πλάνα του, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες μικρές μετατροπές στην ενδεκάδα.

Οι Έλληνες παίκτες γνωρίζουν πως αυτό το ματς θα είναι πιο δύσκολο σε σχέση με την Πορτογαλία.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης είναι απολύτως καλά, ενώ ο Γιώργος Καραγκούνης εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από κάποιες ενοχλήσεις.

Απόλυτα έτοιμος να αγωνισθεί δήλωσε ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο οποίος τόνισε μετά την προπόνηση της εθνικής:

«Αυτή τη στιγμή νιώθω πολύ καλά. Είμαι 100% έτοιμος. Για το παιχνίδι με την Ισπανία, δεν παίζει ρόλο το ότι αγωνίστηκα την εφετινή περίοδο στο πρωτάθλημά τους. Σημαντικό ρόλο παίζει η απόδοση μέσα στο γήπεδο.

»Όλοι οι παίκτες της εθνικής έχουν εμπειρία. Αν την Τετάρτη δεν αγωνιστούν οι Τόρες και Βαλερόν, θα είναι σίγουρα καλύτερα για την ομάδα μας. Ο αγώνας με την Ισπανία είναι πιο δύσκολος από αυτόν με την Πορτογαλία, γιατί οι Ισπανοί έχουν ισχυρότερη ομάδα. Μεγαλύτερο όπλο είναι η άμυνά μας».

Στην προπόνηση της Εθνικής Ελλάδας στο Ρίο Άβε βρέθηκαν και τουλάχιστον τέσσερα τηλεοπτικά συνεργεία από την Ισπανία, που πήραν πλάνα από την προπόνηση των διεθνών μας και δηλώσεις από τους Νικολαΐδη και Τσιάρτα, τους δύο παίκτες δηλαδή που έχουν αγωνιστεί στην primera division.

Ρεχάγκελ: «Δύναμη μου η στρατηγική»

Με τα καλύτερα λόγια για τους Έλληνες διεθνείς μίλησε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ότο Ρεχάγκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ (Die Welt).

Ο κ. Ρεχάγκελ αποκάλυψε τις προσπάθειες που έκανε για να πείσει τον Γιούρκα Σεϊταρίδη να μεταγραφεί σε ομάδα της Μπουντεσλίγκα.

«Στον ματς με την Πορτογαλία έκανα αυτό που κάνω πάντα. Ποτέ δεν επηρεάζομαι από τα όσα λένε τα ΜΜΕ και ο κόσμος. Πρέπει να κάνω αυτό που αποφασίζω χωρίς να επηρεάζομαι. Άλλωστε για αυτό το λόγο με προσέλαβαν. Η δύναμή μου ήταν ανέκαθεν η στρατηγική μου. Τα εύσημα πρέπει να τα πάρουν οι ποδοσφαιριστές μου, που τόσο εξαιρετικά έκαναν αυτό που τους είπα.

»Πλέον έχουμε πνεύμα ομαδικό. Ο Τσιάρτας μου είχε πει, ότι πριν έρθω επικρατούσε χάος. Τώρα επικρατεί η πειθαρχία και οι παίκτες είναι υπερήφανοι που αγωνίζονται για την χώρα τους.

»Είμαι πολύ χαρούμενος που μέσα σε δυόμισι χρόνια έφτιαξα μία ομάδα που τρέχει και παλεύει ο ένας για τον άλλον. Οι εικόνες αυτής της ιστορικής νίκης έκαναν τον γύρο όλου του κόσμου και αυτή είναι η ανταμοιβή των ποδοσφαιριστών», κατέληξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Παρελθόν ο Μοστοβόι από Πορτογαλία

Χωρίς το μεγάλο της αστέρι, Αλεξάντερ Μοστοβόι θα παραταχθεί η Ρωσία στα παιχνίδια με την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Αφορμή για τον διωγμό του άσου της Θέλτα από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας του, αποτέλεσαν οι δηλώσεις που έκανε κατά του τεχνικού της ομάδας, Γκιόρκι Γιάρτσεφ, για τον τρόπο που παρέταξε την Ρωσία στον αγώνα της πρεμιέρας με την Ισπανία.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 13:10 (Ώρα Λονδίνου)

Μύδροι κατά της εξωτερικής πολιτικής Μπους

Στις ΗΠΑ, μια ομάδα πρώην διπλωματών και ανώτατων αξιωματικών του στρατού κατηγορεί τον Τζορτζ Μπους και την κυβέρνησή του ότι με τις επιλογές τους, ιδιαίτερα στο θέμα του Ιράκ, έπληξαν σοβαρά τις διεθνείς σχέσεων της χώρας.

Σε επιστολή που πρόκειται να δημοσιευθεί την Τετάρτη, η ομάδα των πρώην αυτών ανώτατων αξιωματούχων εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Μπους αποξένωσε πολλούς από τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει, «ο κόσμος μας να γίνει πιο επικίνδυνος».

Μία από τις 26 προσωπικότητες που υπογράφουν την επιστολή, ο πρώην πρέσβυς των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Γουίλιαμ Χάροπ, δήλωσε πως η ομάδα ζητεί την ήττα της παρούσας κυβέρνησης, αν και αποφεύγει να ταχθεί υπέρ του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία, Τζον Κέρι.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, Τζον Λέιν, επισημαίνει ότι την επιστολή υπογράφουν τόσο Ρεπουμπλικάνοι όσο και Δημοκρατικοί και αποτελεί, όπως λέει, την πιο πρόσφατη «εξέγερση των επαγγελματιών».

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή, εκτός του κ. Χάροπ, είναι ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ επί προεδρίας Ρίγκαν και Μπους (πρεσβυτέρου), Μέριλ ΜακΠικ, ο πρώην πρέσβυς των ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ επίσης επί προεδρίας Ρίγκαν και Μπους (πρεσβυτέρου), Τζακ Μάτλοκ, ο πρώην αρχηγός της CIA επί προεδρίας Κάρτερ, Στάνσφιλντ Τέρνερ κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα 53 πρώην διπλωμάτες είχαν κατηγορήσει την παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι, με την υποστήριξη που παρέχει προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, υπονόμευσε το κύρος της χώρας στον αραβικό κόσμο.

Αλλά και η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί ανάλογες επικρίσεις.

Πρόσφατα, 52 πρώην αξιωματούχοι επέκριναν έντονα τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, για την υποστήριξη που παρέχει στον πρόεδρο Μπους στα θέματα του Ιράκ και της αραβο-ισραηλινής διένεξης.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Σα σκυλιά»

H στρατηγός Καρπίνσκι δηλώνει πως έγινε εξιλαστήριο θύμα

H Aμερικανίδα διοικητής των φυλακών που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου των κακοποιήσεων Ιρακινών κρατουμένων δηλωσε στο BBC πως οι ανακριτικές μέθοδοι είχαν εισαχθεί από τη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Της είχαν πει, υποστηρίζει, να συμπεριφέρεται στους κρατούμενους στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ «σα να ήταν σκυλιά».

H στρατηγός Τζάνις Καρπίνσκι, η οποία ήταν υπεύθυνη για τις ιρακινές φυλακές στις οποίες έγιναν, σύμφωνα με καταγγελίες, κακοποιήσεις κρατουμένων, δήλωσε πως και άλλα «επιζήμια» θα έλθουν κατά πάσα πιθανότητα στο φως όταν θ'αρχίσει η δίκη όλων όσων κατηγορούνται για ανάμιξη σε αυτές τις κακοποιήσεις.

Ο στρατηγός Μίλερ μου είχε πει ότι οι κρατούμενοι είναι σαν τα σκυλιά και πως, αν τους φερθείς διαφορετικά, χάνεις τον έλεγχο

Υποστράτηγος Καρπίνσκι

Σε συνέντευξή της στο BBC, η στρατηγός Τζάνις Καρπίνσκι, η οποία έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα αλλά χωρίς να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αρνείται τους ισχυρισμούς ότι «έκανε τα στραβά μάτια» όταν έγιναν καταγγελίες για κακοποιήσεις κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ.

Όπως υποστηρίζει, την είχαν παραπλανήσει σκοπίμως.

Θεωρεί τον εαυτό της «εξιλαστήριο θύμα» και δηλώνει πως νέες ερωτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στον διοικητή του συνασπισμού των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ, στρατηγό Ρικάρντο Σάντσεζ, ιδιαίτερα όσον αφορά την τύχη των επίσημων φωτογραφιών από τις ανακρίσεις.

Μία από τις φωτογραφίες που συγκλόνισαν τη διεθνή κοινή γνώμη

Το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι οι κακοποιήσεις οφείλονται στη διεσταμμένη συμπεριφορά ορισμένων ατόμων και στο γεγονός ότι η επίβλεψη που γινόταν ήταν ανεπαρκής.

Όμως, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως που δείχνουν πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και με ευρύτερες διαστάσεις.

Τα στοιχεία που απεκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post), για παράδειγμα, δείχνουν ότι ορισμένες πρακτικές που ακολουθηθηκαν στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ είχαν την έγκριση ανώτερων αξιωματικών κασι μπορούσαν να εφαρμοσθούν χωρίς ν'απαιτείται ειδική άδεια.

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αρνείται πως ο ίδιος ή ο πρόεδρος Μπους είχαν θεωρήσει επιτρεπτή τη χρήση βασανιστηρίων υπό ορισμένες συνθήκες.

Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν υποστηρίξει ότι δεν ισοδυναμούν με βασανιστήρια όλες οι μορφές κακοποίησης.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 09:14 (Ώρα Λονδίνου)

'Eκρηξη στη Γάζα

Πληροφορίες από τη Λωρίδα της Γάζας αναφέρουν ότι σημειώθηκε έκρηξη κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ.

Πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας υποστηρίζουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν νωρίτερα ανοίξει πυρ κατά του αυτοκινήτου.

Μεγάλη δύναμη του ισραηλινού στρατού βρίσκεται, σύμφωνα με πληρογορίες στον οικισμό αυτό.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 10:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Μέθοδοι Γουαντάναμο»

H στρατηγός Καρπίνσκι δηλώνει πως έγινε εξιλαστήριο θύμα

H Aμερικανίδα διοικητής των φυλακών που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου των κακοποιήσεων Ιρακινών κρατουμένων δηλωσε στο BBC πως οι ανακριτικές μέθοδοι είχαν εισαχθεί από το Γουαντάναμο.

H στρατηγός Τζάνις Καρπίνσκι, η οποία ήταν υπεύθυνη για τις ιρακινές φυλακές στις οποίες έγιναν, σύμφωνα με καταγγελίες, κακοποιήσεις κρατουμένων, δήλωσε πως και άλλα «επιζήμια» θα έλθουν κατά πάσα πιθανότητα στο φως όταν θ'αρχίσει η δίκη όλων των κατηγορούνται για ανάμιξη σε αυτές τις κακοποιήσεις.

Σε συνέντευξή της στο BBC, η στρατηγός Τζάνις Καρπίνσκι, η οποία έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα αλλά χωρίς να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αρνείται τους ισχυρισμούς ότι «έκανε τα στραβά μάτια» όταν έγιναν καταγγελίες για κακοποιήσεις κρατουμένων στις φυλακές Αμού Γκράιμπ.

Όπως υποστηρίζει, την είχαν παραπλανήσει σκοπίμως.

Θεωρεί τον εαυτό της «εξιλαστήριο θύμα» και δηλώνει πως νέες ερωτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στον διοικητή του συνασπισμού των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ, στρατηγό Ρικάρντο Σάντσεζ, ιδιαίτερα όσον αφορά την τύχη των επίσημων φωτογραφιών που υπήρχαν από τις ανακρίσεις.

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αρνείται πως ο ίδιος ή ο πρόεδρος Μπους είχαν θεωρήσει επιτρεπτή τη χρήση βασανιστηρίων υπό ορισμένες συνθήκες.

Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν υποστηρίξει ότι δεν ισοδυναμούν με βασανιστήρια όλες οι μορφές κακοποίησης.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 08:28 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδικάζεται η πολιτική Μπους

Ο Τζορτζ Μπους επικρίνεται για την εξωτερική του πολιτική και ιδίως για τον πόλεμο στο Ιράκ

Στις ΗΠΑ, μια επιτροπή Αμερικανών πρώην διπλωματών και αξιωματικών του στρατου κατηγορεί τον Τζορτζ Μπους για αποδυνάμωση των διεθνών σχέσεων της χώρας, εξαιτίας των πολιτικών του επιλογών και κυρίως της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.

Σε επιστολή που πρόκειται να δημοσιευθεί αύριο η ομάδα των πρώην αξιωματουχων τονίζει ότι η κυβέρνηση Μπους απομάκρυνε πολλούς από τους στενούς συμμάχους της χώρας, με αποτέλεσμα ο κόσμος μας να γίνει πιο επικίνδυνος.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον Τζον Λέιν μεταδίδει ότι τα μέλη της ομάδας προέρχονται τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και από το Δημοκρατικό κόμμα.

Πρόκειται για την πιό πρόσφατη πράξη αποδοκιμασίας του προέδρου Μπους από βετεράνους προηγούμενων κυβερνήσεων. Μόνο που αυτή τη φορά οι επικριτές του είναι πρόσωπα ευυπόληπτα στην αμερικανική κοινωνία.

Αυτοί που υπογραφουν την επιστολή λένε ότι η κυβέρνηση Μπους έβλαψε τη φήμη των ΗΠΑ στο εξωτερικό και έκανε τη διεθνή πολιτική σκηνή περισσότερο ασταθή και επικίνδυνη.

Ένας από τους υπογράφοντες τονίζει ότι η κυβέρνηση Μπους δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει απέναντι στο έθνος.

Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο το οποίο θα χρησιμοποιεθεί εναντίον του Τζορτζ Μπους στην προεκλογική περίοδο, επισημαίνει ο Τζον Λέιν.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 09:14 (Ώρα Λονδίνου)

'Eκρηξη στη Γάζα

Πληροφορίες από τη Λωρίδα της Γάζας αναφέρουν ότι σημειώθηκε έκρηξη κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ.

Πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας υποσττηρίζουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν νωρίτερα ανοίξει πυρ κατά του αυτοκινήτου.

Μεγάλη δύναμη του ισραηλινού στρατού βρίσκεται, σύμφωνα με πληρογορίες στον οικισμό αυτό.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 03:56 (Ώρα Λονδίνου)

Aκίνητα, Ευρώπη και Ιράκ

«Πρίν αγοράσετε να το σκεφθείτε δύο φορές» - αυτή είναι η προειδοποίηση του γενικού διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας σε όσους επιθυμούν να δανεισθούν για να αγοράσουν σπίτι.

«Αγόρασε καινούργια κατοικία αλλά να είσαι έτομος να αντιμετωπίσεις τους κινδύνους» , γράφει η «Τάιμς».

Όσοι αναζητούν σπίτι να είναι προσεκτικοί διότι υπάρχει κίνδυνος οι τιμές να πέσουν, προειδοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας , επισημαίνει η «Τάιμς».

Ο Μέρβιν Κίνγκ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα να καταρρεύσουν οι τιμές των σπιτιών, τονίζει στην πρώτη σελίδα η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ο γενικός διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος να σκάσει η φούσκα στις τιμές των ακινήτων είναι ορατός, γράφει η «Ιντιπέντεντ».

Οι κίνδυνοι για την ισχυρή βρτετανική οικονομία είναι μεγάλοι αλλά ο μεγαλύτερος αφορά την αγορά ακινήτων.

Η μέση τιμή των ακινήτων στο Λονδίνο είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από το μέσο ετήσιο μισθό, υπογραμμίζουν οι βρετανικές εφημερίδες.

Το πρόσωπο των νέων αντιευρωπαϊστών

Οι 12 ευρωβουλευτές του Ανεξάρτητου Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι λευκοί άνδρες και ηλικίας από 50 μέχρι 65 ετών, γράφει η «Ιντιπέντεντ».

Μολονότι άρχισαν την πολιτική τους καριέρα από διαφορετικά κόμματα υπόσχονται τώρα να συνεργασθούν για να παρεμποδίσουν την ομαλή λειτρουργία του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνει η εφημερίδα.

Ίσως αυτή η προοπτική να συνιστά αισιόδοξο στόχο αν λάβει κανείς υπόψη ότι στο Ανεξάρτητο Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχουν σοβαρές εσωτερικές διαφορές και η παρουσία του στη βουλή είναι πενιχρή, παρατηρεί ο πολιτικός συντάκτης της «Ιντιπέντεντ».

Ο Τόνι Μπλερ και ο Μάικλ Χάουαρντ, ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, αποφάσισαν να μεταθέσουν την πολιτική αντιπαράθεση στις βουλευτικές εκλογές και στο πεδίο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μετά τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν και τα δύο μεγαλύτερα κόματα στις ευρωεκλογές, υπογραμμίζει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Κακοποίηση Ιρακινών πολιτών

Οκτώ Βρετανοί στρατιώτες έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη με την κατατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης στο Ιράκ - ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος στην «Τέλεγκραφ».

Τέσσερις στρατιώτες θα δικασθούν από στρατιωτικό δικαστήριο κατηγορούμενοι για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος ιρακινών πολιτών δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας χθες, γράφει η «Τέλεγκραφ».

Βρετανοί στρατιώτες πρόκειται να δικασθούν στο στρατοδικείο επειδή κατηγορούνται ότι κακομεταχειρίσθηκαν και ταπείνωσαν Ιρακινούς αιχμαλώτους, διαβάζουμε στην «Ιντιπέντεντ».

Οι τέσσερις που θα προσαχθούν στο στρατιωτικό δικαστήριο, σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή υποχρέωσαν τα θύματά τους να κάνουν σεξ μεταξύ τους , πληροφορεί τους αναγνώστες της η εφημερίδα.


Τρίτη 15 Ιουνίου 2004 - 04:41 (Ώρα Λονδίνου)

Οι επιπτώσεις των Ευρωεκλογών

Κατά τη «Ντερ Ταγκέσπιγκελ» στη Γερμανία υπάρχουν τρείς βασικές παρανοήσεις σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Η εκτίμηση ότι οι ψηφοφόροι με τη ψήφο τους τιμώρησαν τις εθνικές τους κυβερνήσεις μπορεί να γίνει αποδεκτή στην περίπτωση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και μέχρι κάποιο βαθμό της Βρετανίας.

Αλλά η εκτίμηση αυτή δεν είναι ορθή στην περίπτωση της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Σλοβακίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας ή της Σουηδίας.

Επίσης η «Ταγκέσπιγκελ» αμφισβητεί την ορθότητα του συλλογισμού ότι τα αντιευρωπαϊκά εθνισκιστικά κόμματα πέτυχαν σημαντικές νίκες επειδή οι Ευφωπαίοι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.

Το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία είχαν απώλειες, υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.

Εκλογές της αποχής

Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάϊνε Τσάϊτουνγκ» εκτιμά ότι ένας βασικός λόγος που οι ψηφοφόροι προτίμησαν να μείνουν στα σπίτια τους και να μη ψηφίσουν είναι ότι δεν τους ζητήθηκε να αποφασίσουν υπέρ ή κατά μίας ευρωπαϊκής κυβέρνησης.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι ψηφοφόροι στην Ευρώπη θεωρούν ότι η ψήφο τους δεν συμβάλλει ώστε να αναδειχθούν τα κόμματα που θα έχουν την πλειοψηφία στην Ευρωβουλή.

Κυρίως όμως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν την εντύπωση ότι οι εκλογές αυτές για ευρωπαϊκά θέματα δεν είναι αποφασιστικές για τίποτα απολύτως, τονίζει η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάϊνε Τσάϊτουνγκ».

Στην Αυστρία η «Ντι Πρέσε» τονίζει ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι αυτοί που δεν ψήφισαν υπολείπονται δημοκρατικού φρονήματος σε σχέση με αυτούς που προσήλθαν στις κάλπες.

Το μήνυμα των ψηφοφόρων της αποχής είναι σαφές: Δεν ήταν πρόθυμοι να παρατείνουν το καθεστώς της ψευτονομιμότητας που χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζει η «Ντι Πρέσε».

Η εφημερίδα φρονεί ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποχή φέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που δεν μπόρεσαν να δώσουν περισσότερα δικαιώματα στην Ευρωβουλή.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.