Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-17

  1. «Σάλος στις Βρυξέλλες»
  2. Μακελειό στη Βαγδάτη
  3. Κοντά σε συμφωνία για το Σύνταγμα η ΕΕ
  4. Σε Μαροκινό το λογοτεχνικό βραβείο Impac
  5. «Σκόνταψε» η Γαλλία
  6. Μπους κατά επιτροπής
  7. Νίκη της Αγγλίας με 3-0
  8. Κοντά σε συμφωνία για το Σύνταγμα η ΕΕ
  9. Λιγότεροι πρόσφυγες
  10. Όλοι βλέπουν την Ελλάδα στους «8»
  11. Πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη
  12. Το «ηθικό ολίσθημα» του Μπιλ Κλίντον
  13. Ένοχος ο Ντιτρού
  14. Όλοι βλέπουν την Ελλάδα στους «16»
  15. Πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη
  16. Το «ηθικό ολίσθημα» του Μπιλ Κλίντον
  17. Λαθεμένες οι εκθέσεις για τα πυρηνικά του Ιράν
  18. Αλογοσκούφης : «Δημοσιονομική εκτροπή»
  19. Κρίσιμο παιχνίδι για την Εθνική Αγγλίας
  20. Δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου του ΟΤΕ
  21. Διαδοχή καιΧαριστέας
  22. Η επόμενη μέρα και τα σενάρια της
  23. Μακελειό στη Βαγδάτη
  24. Βρυξέλλες: Σύνοδος για το Σύνταγμα
  25. Λιγώτεροι πρόσφυγες
  26. «Κανένα αποδεικτικό στοιχείο»
  27. Μακελειό στη Βαγδάτη
  28. «Συναίσθημα μεγάλης γιορτής»
  29. Βρυξέλλες: Σύνοδος για το Σύνταγμα
  30. ΕΕ: Πρόεδρος και Σύνταγμα

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2004 - 03:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Σάλος στις Βρυξέλλες»

«Η Γαλλία επιδιώκει να εκμηδενίσει τη συμφωνία για το βέτο που αφορά τη φορολογία» , ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος στη «Ντέϊλι Τέλεγκραφ».

Ο Τόνι Μπλερ δίνει τη μάχη για να διατηρήσει η χώρα τις παραχωρήσεις που έγιναν στο προτεινόμενο Ευρωπαίκό Σύνταγμα μετά τη εκτίμηση της Γαλλίας και της Γερμανίας ότι έχουν εκχωρηθεί πολλά δικαιώματα στη Βρετανία , επισημαίνει η «Τέλεγκραφ».

Τα δικαιώματα αυτά αφορούν το βέτο στα σχέδια για την εναρμόνιση της φορολογίας και τη μείωση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου , σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Μία σύνοδος σε αναταραχή , γράφει η «Ιντιπέντεντ» για το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ» , η Βρετανία έχει εμπλακεί σε μία σκληρή μάχη με τη Γαλλία και τη Γερμανία για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Συντάγματος καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ επιδιώκει να αποσύρει τις σημαντικές παραχωρήσεις που έχουν δοθεί στον Τόνι Μπλερ.

«Εξοργισμένος ο Σιράκ»

Χθες το βράδυ η πρόεδρος Σιράκ δεν έκρυβε την οργή του για τη στάση του Τόνι Μπλερ που τον κατηγορεί ότι επιδιώκει να ανατρέψει τα σχέδια για την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κατευνάσει τους ευρωσκεπτικιστές στη Βρετανία , πληροφορεί τους αναγνώστες της η «Γκάρντιαν».

Στο τέλος της πρώτης μέρας της συνόδου ο πρόεδρος Σιράκ επέκρινε τις μονομερείς θέσεις της Βρετανίας υπογραμμίζοντας ότι η εμμονή της κυβέρνησης Μπλερ να γίνουν αποδεκτές οι απόψεις της σε ορισμένα θέματα όπως είναι η εναρμόνιση της φορολογίας στις χώρες μέλη συνιστούν εμπόδιο στις προσπάθειες να απλοποιηθεί η διαδικασία λήψεως των αποφάσεων στην ΕΕ , σημειώνει η «Γκάρτντιαν».

Για να δείξει τη δυσαρέσκειά του με τη Βρετανία, ο πρόεδρος Σιράκ είπε ότι η Γαλλία θα χρησιμοποιήσει το βέτο και δεν θα αφήσει να περάσει η πρόταση για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Κρις Πάτεν μετά την αποχώρηση του Ρομάνο Πρόντι.

Δεν θα είναι καλό να έχουμε ένα υποψήφιο από μία χώρα που δεν συμμετέχει στις πολιτικές της ΕΕ , είπε ο πρόεδρος Σιράκ - γράφει η «Γκάρντιαν».


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 23:12 (Ώρα Λονδίνου)

Μακελειό στη Βαγδάτη

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον οι φονικές εκρήξεις στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 35 νεκροί και πάνω από 140 τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης που συγκλόνισε το πρωί της Πέμπτης το κέντρο της Βαγδάτης.

Πρόκειται για μια ακόμη επίθεση αυτοκτονίας την φορά αυτή μπροστά στο κτίριο που στεγάζει το κέντρο στρατολογίας του νεοσύστατου ιρακινού στρατού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες την στιγμή της έκρηξης, έξω από το κτίριο ήταν συγκεντρωμένοι πάνω από εκατό υποψήφιοι.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες επέβαιναν σε λεωφορείο που έτυχε να περνά την ώρα της έκρηξης.

Από την έκρηξη καταστράφηκαν πολλά αυτοκίνητα και υπέστησαν ζημιές παρακείμενα κτίρια.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε δύο νοσοκομεία της ιρακινής πρωτεύουσας.

Το ίδιο κέντρο στρατολόγησης είχε γίνει στόχος τρομοκρατών και τον Φεβρουάριο, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 40 άτομα.

Σε άλλο επεισόδιο, στην πόλη Γιενθρίμπ βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας, έξη ιρακινοί στρατιώτες της νέας αμυντικής δυναμης του Ιράκ, σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο.

«Δεν επιστρέφει ο ΟΗΕ»

Απέκλεισε την επιστροφή του ΟΗΕ στο Ιράκ ο γγ, Κόφι Ανάν, «υπό τις παρούσες συνθήκες», όπως είπε, εκφράζοντας ην ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας.

Ο γγ του ΟΗΕ δήλωσε πω ς είναι ικανοποιημένος που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει δεσμευτεί στην ανάληψη ρόλου του Οργανισμού στο Ιράκ, «εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες «Ασφαλείας».

«Σήμερα οι συνθήκες δε το επιτρέπουν και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με πολύ μεγάλη προσοχή», υπογράμμισε ο κ. Ανάν.

Κράτηση κρυφά από τον Ερυθρό Σταυρό

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ παραδέχτηκε ότι αποδεχόμενος αίτημα του τότε επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, είχε εγκρίνει την φυλάκιση, για περισσότερους από επτά μήνες, ενός Ιρακινού, που θεωρήθηκε ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες, αποκρύπτοντας το συμβάν από τον Διεθνή Ερυθρό σταυρό.

«Υπήρχαν υποψίες ότι ήταν ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Ανσάρ αλ-Ισλάμ, είπε ο Αμερικανός υπουργός, που δεν αποκάλυψε το όνομα του κρατουμένου, υποστήριξε όμως ότι είχε «ανθρώπινη μεταχείριση» και ότι δεν κρατήθηκε στη διαβόητη φυλακή Αμπου Γκράιμπ.

Ελεύθεροι αφέθηκαν δύο οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων, ένας Αιγύπτιος και ένας Τούρκος, μετά από εβδομάδες ομηρίας σε περιοχή κοντά στη Φαλούτζα. Στις 2 Ιουνίου, οι απαγωγείς είχαν απειλήσει με την εκτέλεση των ομήρων.


Παρασκευή 18 Ιουνίου 2004 - 00:03 (Ώρα Λονδίνου)

Κοντά σε συμφωνία για το Σύνταγμα η ΕΕ

Η Ισπανία και η Πολωνία, είχαν «μπλοκάρει» τη συμφωνία για το Σύνταγμα τον περασμένο Δεκέμβριο

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού Συντάγματος από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκαν στις Βρυξέλλες ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχέρν και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Ο κ. Αχέρν δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά το σχέδιο του συντάγματος οι ηγέτες των 25 χωρών-μελών βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Υπάρχει, είπε, επί της αρχής συναίνεση υπέρ της διπλής πλειοψηφίας κρατών μελών και πληθυσμού.

Παραδέχτηκε όμως ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι διαφορετικές απόψεις για τα συγκεκριμένα ποσοστά που θα ισχύσουν για την πλειοψηφία των χωρών μελών και του πληθυσμού και έσπευσε όμως να υπογραμμίσει ότι δεν είναι υπεραισιόδοξος και ότι πρόκειται περί δύσκολων ζητημάτων επί των οποίων γίνονται οι διαβουλεύσεις. «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζάκ Σιράκ.

Η Ισπανία και η Πολωνία, που είχαν «μπλοκάρει» τη συμφωνία για το Σύνταγμα τον περασμένο Δεκέμβριο εμφανίζονται θετικές στο ενδεχόμενο συμφωνίας, ενώ από τη βρετανική αποστολή έγινε εμφανές ότι το Λονδίνο επίσης δείχνει συμβιβαστική διάθεση.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενότητα, η οποία υπέστη πλήγμα στις ευρωεκλογές.

Ανοιχτό το θέμα του προέδρου της Κομισιόν

Ανοιχτό παραμένει προς το παρόν και το θέμα της διαδοχής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, με φαβορί τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ. Ο φιλελεύθερος πολιτικός φέρεται να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που διαθέτει την πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Βρετανού Κρις Πάτεν, νυν επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η Γαλλία εξάλλου φέρεται να στηρίζει την υποψηφιότητα του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, για τη θέση του υπουργού εξωτερικών της Ένωσης.

Αργά τη νύχτα της Πέμπτης και μετά τις συνομιλίες των ηγετών που είχαν παραταθεί, ο κ. Αχέρν δήλωσε ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το νέο πρόεδρο και ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση την Παρασκευή.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 22:18 (Ώρα Λονδίνου)

Σε Μαροκινό το λογοτεχνικό βραβείο Impac

Αριστούργημα χαρακτήρισε η κριτική επιτροπή το μυθιστόρημα του Μπεν Τζελούμ

Πολύ λίγο γνωστός είναι το αγγλοσαξονικό αναγνωστικό κοινό ο νικητής του λογοτεχνικού βραβείου Impac που απονέμεται κάθε χρόνο στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Πρόκειται για τον Ταχάρ Μπεν Τζελούμ από το Μαρόκο που μαζί με την λογοτεχνική δόξα εισπράττει και 100.000 ευρώ. Το βραβείο Impac θεωρείται το πλουσιότερο λογοτεχνικό βραβείο στον κόσμο.

Το βραβευμένο βιβλίο τιτλοφορείται «Αυτή η Τυφλή Απουσία Φωτός» και πρωτοεκδόθηκε στα γαλλικά.

Ο Μπεν Τζελούμ γεννήθηκε το 1944 στην πόλη Φέζ του Μαρόκου αλλά ζει στη Γαλλία από το 1961.

Η κριτική επιτροπή χαρακτήρισε το βιβλίο «αριστούργημα που δομείται πάνω στην απλότητα των ιδεών, την ομορφιά και γλαφυρότητα της γλώσσας».

Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος του Μπεν Τζελούμ είναι ένας άνδρα που πέρασε 20 χρόνια από τη ζωή του φυλακισμένος σε φυλακή-μπουντρούμι στις έρημους του Μαρόκου.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 22:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Σκόνταψε» η Γαλλία

Δυνατότεροι από ότι αναμένονταν ήταν οι Κροάτες στον αγώνα με τη Γαλλία

«Τρόμαξαν» τους πρωταθλητές Ευρώπης οι Κροάτες στο δεύτερο παιχνίδι του β΄ ομίλου του Γιούρο 2004 στην Πορτογαλία, οι οποίοι μετά το 0-1 πήραν το προβάδισμα με 2-1.

Παραλίγο μάλιστα να φύγουν νικητές από το γήπεδο, αν δεν έχανε μία μοναδική ευκαιρία στις καθυστερήσεις με τον Ίβιτσα Μόρναρ, που αντικατέστησε στο 87΄ τον Μίλαν Ράπαϊτς.

Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν στο 22΄ και οι Κροάτες ισοφάρισαν με πέναλτι, στο οποίο υπέπεσε ο Σιλβέστρε, στο 48΄, για να προηγηθούν στη συνέχεια με γκολ του επιθετικού της Μονακό, Ντάντο Πρσο στο 52΄. Το γκολ της ισοφάρισης για τους Γάλλους πέτυχε ο Νταβίντ Τρεζεγκέ στο 64΄μετά από λάθος του τερματοφύλακα της Κροατίας.

Και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με τρεις αλλαγές στις συνθέσεις τους σε σχέση με τους πρώτους αγώνες. Οι Γάλλοι έπαιξαν χωρίς τον τραυματία Μακελελέ, ενώ στην Κροατία έπαιξε για πρώτη φορά ο αμυντικός της Γιουβέντους Τούντορ.

Οι συνθέσεις:

Γαλλία: Μπαρτέζ, Γκαλάς (Σανιόλ), Τιράμ, Ντεσαγί, Σιλβέστρ, Βιεϊρά, Ντακούρ (Πεντρετί), Βιλτόρ (Πιρές), Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ

Κροατία: Μπούτινα, Σίμιτς, Ρόμπερτ Κόβατς, Σίμιουνιτς, Μπιέλιτσα (Λέκο), Ρόσο, Τούντορ, Νίκο Κόβατς, Ράπαϊτς (Μόρναρ), Πρσο, Σόκοτα (73' Όλιτς)


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 21:07 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους κατά επιτροπής

Ποτέ δεν είπε ότι το Ιράκ είναι συνυπεύθυνο για τις επιθέσεις, τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους

Υπήρχε σχέση μεταξύ του Ιράκ και του δικτύου του σάμα Μπιν Λάντεν, επιμένει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, σχολιάζοντας την έκθεση της επιτροπής που ερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ποτέ δεν είπε ότι το Ιράκ είναι συνυπεύθυνο για τις επιθέσεις, υπήρχαν όμως αναμφισβήτητα πολλές επαφές της Βαγδάτης με την Αλ Κάιντα και ιρακινοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είχαν συναντηθεί με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Προηγουμένως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ, είχε δηλώσει ότι οι δηλώσεις που έχουν γίνει για το θέμα από πλευράς κυβέρνησης είναι εμπεδωμένες με στοιχεία. Οι σχέσεις της Αλ Κάιντα με το πρώην ιρακινό καθεστώς είναι ξεκάθαρες για όλους όσους δεν είναι προκατειλημμένοι, είπε ο κ. Τσένεϊ.

Συνάντηση χωρίς αποτελέσματα

Αντίθετα η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτές τις σχέσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Υπήρξε μεν το 1994 συνάντηση του Οσάμα Μπιν Λάντεν με Ιρακινό αξιωματούχο στο Σουδάν, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας, η συνάντηση όμως -κατά την επιτροπή- δεν είχε αποτελέσματα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι αρχικά είχαν επιλεγεί από την Αλ Κάιντα 10 στόχοι σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, εγκαταλείφτηκε όμως το σχέδιο, λόγω επιχειρησιακών δυσκολιών, ενώ γίνεται λόγος για την επικράτηση "χάους», τόσο στις ένοπλες δυνάμεις όσο και στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατά τι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, η έκθεση καταρρίπτει διάφορους μύθους που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητες, είτε για πολιτικούς λόγους, είτε από παρερμηνεία των πληροφοριών μυστικών υπηρεσιών


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 19:31 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη της Αγγλίας με 3-0

Παίχτης του αγώνα ο 18χρονος άσσος της Έβερτον, Γουεϊν Ρούνι

Μετά την «τραυματική εμπειρία» από τον αγώνα της με τη Γαλλία (1-2) η Αγγλία νίκησε την Ελβετία στο μεταξύ τους παιχνίδι, στη 2η αγωνιστική του β' ομίλου με δύο γκολ του 18χρονου Γουεϊν Ρούνι και ένα του άσσου της Λίβερπουλ Στίβεν Τζέραρντ.

Αντιμετωπίζει έτσι με αισιοδοξία τον τελευταίο της αγώνα στο συγκεκριμένο όμιλο με την Κροατία, ελπίζοντας στην πρόκριση.

Ο Ρούνι -είναι πλέον ο νεότερος σε ηλικία σκόρερ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος- άνοιξε το σκορ στην Κοίμπρα στο 23΄, μετά από πάσα του Μάικλ Όουεν και διπλασίασε τα τέρματά του στο 66΄.

Το θρίαμβο της Αγγλίας επί των Ελβετών, που ξεκίνησαν πολύ καλά τον αγώνα στηυ συνέχεια όμως έχασαν σε απόδοση, ολοκλήρωσε στο 82΄ ο Τζέραρντ.

Στο 56' αποβλήθηκε ο Χαας και η Ελβετία έμεινε με δέκα παίχτες

Οι συνθέσεις:

Αγγλία: Τζέιμς, Γκάρι Νέβιλ , Τέρι, Κάμπελ, Κολ, Μπέκαμ, Λάμπαρντ, Τζέραρντ, Σκόουλς (Χαργκρίβς), Ρούνι (Ντάιερ), Όουεν (Βασέλ)

Ελβετία: Στιλ, Χάας, Μίλερ, Μουράτ Γιακίν , Σπάιτσερ, Γουίκι, Σελεστίνι (Καμπανά), Χούγκελ, Χακάν Γιακίν, Σαπουιζά (Ζιγκά), Φρέι


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 20:26 (Ώρα Λονδίνου)

Κοντά σε συμφωνία για το Σύνταγμα η ΕΕ

Η Ισπανία και η Πολωνία, που είχαν «μπλοκάρει» τη συμφωνία για το Σύνταγμα τον περασμένο Δεκέμβριο

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού Συντάγματος από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκαν στις Βρυξέλλες ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχέρν και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Ο κ. Αχέρν δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά το σχέδιο του συντάγματος οι ηγέτες των 25 χωρών-μελών βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Υπάρχει, είπε, επί της αρχής συναίνεση υπέρ της διπλής πλειοψηφίας κρατών μελών και πληθυσμού.

Παραδέχτηκε όμως ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι διαφορετικές απόψεις για τα συγκεκριμένα ποσοστά που θα ισχύσουν για την πλειοψηφία των χωρών μελών και του πληθυσμού και έσπευσε όμως να υπογραμμίσει ότι δεν είναι υπεραισιόδοξος και ότι πρόκειται περί δύσκολων ζητημάτων επί των οποίων γίνονται οι διαβουλεύσεις. «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζάκ Σιράκ.

Η Ισπανία και η Πολωνία, που είχαν «μπλοκάρει» τη συμφωνία για το Σύνταγμα τον περασμένο Δεκέμβριο εμφανίζονται θετικές στο ενδεχόμενο συμφωνίας, ενώ από τη βρετανική αποστολή έγινε εμφανές ότι το Λονδίνο επίσης δείχνει συμβιβαστική διάθεση.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενότητα, η οποία υπέστη πλήγμα στις ευρωεκλογές.

Ανοιχτό το θέμα του προέδρου της Κομισιόν

Ανοιχτό παραμένει προς το παρόν και το θέμα της διαδοχής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, με φαβορί τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ. Ο φιλελεύθερος πολιτικός φέρεται να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που διαθέτει την πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Βρετανού Κρις Πάτεν, νυν επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η Γαλλία εξάλλου φέρεται να στηρίζει την υποψηφιότητα του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, για τη θέση του υπουργού εξωτερικών της Ένωσης.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 19:36 (Ώρα Λονδίνου)

Λιγότεροι πρόσφυγες

Αναμονή προσφύγων για την περιζήτητη άδεια παραμονής στη Βρετανία

Οι αυξημένες και συντονισμένες προσπάθειες, σε διεθνές επίπεδο, για την ασφαλή επιστροφή των πολιτικών προσφύγων στις εστίες τους, έχει οδηγήσει σε μείωση αυτού του τύπου της μετανάστευσης στις χώρες της Δύσης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι το 2003 ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε κατά 10%.

Ο συνολικός αριθμός πολιτικών προσφύγων που ζούν τη στιγμή αυτή, κυρίως σε χώρες της Δύσης, ανέρχεται σε 9.7 έκατομμύρια.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στους πρόφυγες από το Αφγανιστάν που επέστρεψαν, σωρηδόν, στην πατρίδα τους και ανερχονται σε 660.000 μόνο για το 2003.

Αν η περίπτωση του Αφγανιστάν είναι, κατά τον ΟΗΕ, ελπιδοφόρα, η πολιτική κατάσταση στο Σουδάν συνιστά αιτία σοβαρής ανησυχίας.

Κατά την Υπάτη Αρμοστεία, ο αιματηρός εμφύλιος στην αφρικανική χώρα, ξερίζωσε από τις εστίες τους, μόνο τον περασμένο χρόνο, περίπου 110.000 σουδανούς οι οποίοι αναζήτησαν πολιτικό άσυλο, κυρίως, σε χώρες της Ευρώπης.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 18:07 (Ώρα Λονδίνου)

Όλοι βλέπουν την Ελλάδα στους «8»

Οπόρτο, της απεσταλμένης μας, Ρόζυς Βουδούρη

Μεγάλες μέρες ζουν στην Πορτογαλία οι παίκτες, ο προπονητής και οι οπαδοί της εθνικής Ελλάδος. Την Τετάρτη, στο Οπόρτο, γιόρτασαν ένα ακόμη επιτυχημένο αποτέλεσμα απέναντι στην Ισπανία και είναι πλέον γενική η πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα περάσει στον επόμενο γύρο.

Τα προεόρτια

Πριν από τον αγώνα του Ντο Μπέσα, η Πράσα ντα Ριμπέιρα, στην καρδιά του Οπόρτο, είχε ντυθεί στα γαλανόλευκα και στα κίτρινα και κόκκινα της Ισπανίας.

Οι οπαδοί των δύο ομάδων απολάμβαναν τον ήλιο, αντάλλασσαν συνθήματα, έπιναν και φωτογραφίζονταν μαζί.

Οι Έλληνες αναγνώριζαν τις δυσκολίες του ματς, αλλά ήλπιζαν σε κάτι καλό και οι περισσότεροι προέβλεπαν νίκη ή ισοπαλία.

Οι Ισπανοί από την άλλη πλευρά, δεν ήθελαν ούτε να σκεφτούν άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης.

«Θα κερδίσει η Ισπανία χωρίς αμφιβολία. Κερδίσατε στη Σαραγόσα στους προκριματικούς, αλλά φτάνει τόσο», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Χουάν από το Σανταντέρ, ο οποίος δε βρήκε εισιτήριο για το ματς και θα το παρακολουθούσε από την τηλεόραση.

Όταν του ζητήσαμε πάντως να προβλέψει τις ομάδες που θα προκριθούν από τον όμιλο, δε δίστασε: «Θα προκριθούν η Ισπανία και η Ελλάδα. Τα βλέπω μαύρα τα πράγματα για την Πορτογαλία.»

Οι διαθέσεις της κερκίδας

Στο Μπέσα οι Ισπανοί ήταν συντριπτικά περισσότεροι, αλλά κατά διαστήματα οι Έλληνες κέρδιζαν τη μάχη της κερκίδας.

Οι πολλοί ουδέτεροι που βρέθηκαν στο γήπεδο υποστήριζαν στην αρχή κυρίως τους Ίβηρες και δυσανασχετούσαν με το αμυντικό παιχνίδι της ελληνικής ομάδας, τα σκληρά φάουλ από υπερβάλλοντα ζήλο όπως είπε αργότερα ο Ότο Ρεχάγκελ- και τα συχνά πεσίματα για καθυστέρηση, όπως πίστευαν.

Σιγά σιγά όμως, και καθώς οι παίκτες του Ρεχάγκελ άρχισαν να βγαίνουν μπροστά και να ζητούν το γκολ, η διάθεση των ουδετέρων άλλαξε και στο τέλος χειροκρότησαν με θέρμη την εθνική.

Μερικοί είχαν και ιδιαίτερους λόγους να το κάνουν, όπως τα μέλη αντιπροσωπείας της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Ένας από αυτούς μας είπε: «Ήταν ένα πολύ καλό ματς. Ελπίζουμε να περάσει η Ελλάδα και να αποκλειστεί η Πορτογαλία. Η Γαλλία θα παίξει στα προημιτελικά με τον πρώτο ή το δεύτερο αυτού του ομίλου και δε θα θέλαμε να πέσουμε με την Ισπανία ή την Πορτογαλία. Η Ελλάδα είναι πιο αδύναμη.»

Ο Μοριέντες

Με κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα μίλησαν οι περισσότεροι Ισπανοί παίκτες. Ο Φερνάντο Μοριέντες είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι βλέπει την Ελλάδα στο δεύτερο γύρο.

«Μπορώ μόνο να κάνω υποθέσεις τώρα. Ελπίζω να περάσει η Ισπανία, που με ενδιαφέρει εμένα, και θα δούμε ποιος θα είναι ο άλλος.

»Η Ελλάδα όμως έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα με τέσσερις βαθμούς σε δύο ματς και αυτό είναι πολύ καλό. Μπορεί λοιπόν να περάσει. Έχει την ικανότητα να κερδίσει στο τρίτο παιχνίδι τους Ρώσους, οι οποίοι διαθέτουν επίσης μεγάλους παίκτες», μας είπε ο σκόρερ του γκολ της Ισπανίας.

Ο Φύσσας

Ο Τάκης Φύσσας, που ταλαιπωρήθηκε στο δεύτερο ημίχρονο από τον ταχύτατο Χοακίν, έκανε λόγο για κούραση των παικτών.

Ο άσος της Μπενφίκα μάς είπε επίσης ότι, αυτός και οι συμπαίκτες του, δε θα υποτιμήσουν τις δυσκολίες του αγώνα με τη Ρωσία.

Γιορτής συνέχεια

Έξω από το γήπεδο, μετά το ματς, οι Έλληνες φίλαθλοι είχαν στήσει πανηγύρι. Από τους ενορχηστρωτές, ένας Αθηναίος που φορούσε φουστανέλα και ο οποίος μας είπε ότι οι αγώνες με την Πορτογαλία και την Ισπανία έδωσαν στους φιλάθλους μαθήματα για την άλλη όψη του ποδοσφαίρου, την όμορφη, τη γιορτινή.

Ακόμη και οι Ισπανοί φίλαθλοι, που είχαν απογοητευτεί από την ισοπαλία, έδιναν τύχη στην Ελλάδα.

«Αξίζαμε τη νίκη. Ήταν μια άδικη ισοπαλία από την άποψη των Ισπανών, αλλά για την Ελλάδα ήταν καλή. Είναι σίγουρο ότι θα περάσει η ελληνική ομάδα και από καρδιάς εύχομαι να περάσει και η Ισπανία», μας είπε ένας από αυτούς.

Το πανηγύρι συνεχίστηκε και το βράδυ, όταν συγκεντρώθηκαν όλοι ξανά στο κέντρο του Οπόρτο, στις όχθες του ποταμού Ντούρο. Η νίκη της Πορτογαλίας επί της Ρωσίας έκανε και τους ντόπιους να βγουν κορνάροντας στους δρόμους, δημιουργώντας πανδαιμόνιο.

Για τους Έλληνες, η γιορτή μεταφέρεται τώρα στο Αλγκάρβε, όπου θα δοθεί ο τελευταίος αγώνας της φάσης των ομίλων με αντίπαλο τη Ρωσία.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 18:02 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη

Οι εκρήξεις βομβών είναι σύνεθες φαινόμενο στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 35 νεκροί και πάνω από 140 τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης που συγκλόνισε το πρωί της Πέμπτης το κέντρο της Βαγδάτης.

Πρόκειται για μια ακόμη επίθεση αυτοκτονίας την φορά αυτή μπροστά στο κτίριο που στεγάζει το κέντρο στρατολογίας του νεοσύστατου ιρακινού στρατού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες την στιγμή της έκρηξης, έξω από το κτίριο ήταν συγκεντρωμένοι πάνω από εκατό υποψήφιοι.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες επέβαιναν σε λεωφορείο που έτυχε να περνά την ώρα της έκρηξης.

Από την έκρηξη καταστράφηκαν πολλά αυτοκίνητα και υπέστησαν ζημιές παρακείμενα κτίρια.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε δύο νοσοκομεία της ιρακινής πρωτεύουσας.

Το ίδιο κέντρο στρατολόγησης είχε γίνει στόχος τρομοκρατων και τον Φεβρουάριο, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 40 άτομα.

Σε άλλο επεισόδιο, στην πολη Γιενθρίμπ βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας, έξη ιρακινοί στρατιώτες της νέας αμυντικής δυναμης του Ιράκ, σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο.

«Δεν επιστρέφει ο ΟΗΕ»

Απέκλεισε την επιστροφή του ΟΗΕ στο Ιράκ ο γγ, Κόφι Ανάν, «υπό τις παρούσες συνθήκες», όπως είπε, εκφράζοντας ην ανησυχία του για την κλινμάκωση της βίας.

Ο γγ του ΟΗΕ δήλωσε πω ς είναι ικανοποιημένος που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει δεσμευτεί στην ανάληψη ρόλου του Οργανισμού στο Ιράκ, «εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες «Ασφαλείας».

«Σήμερα οι συνθήκες δε το επιτρέπουν και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με πολύ μεγάλη προσοχή», υπογράμμισε ο κ. Ανάν.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 17:48 (Ώρα Λονδίνου)

Το «ηθικό ολίσθημα» του Μπιλ Κλίντον

Τα αποκαλύπτει όλα ο Μπιλ Κλίντον στην αυτοβιογραφία του

«Τρομακτικό ηθικό ολίσθημα» απεκάλεσε την σχέση του με την Μόνικα Λουίνσκι, πρώην μαθητευόμενη του Λευκού Οίκου, ο Μπιλ Κλίντον.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι ακόμα και κατά την κορύφωση του σκανδάλου, δεν σκέφτηκε ούτε λεπτό το ένδεχόμενο παραίτησης του από την Προεδρία.

Η συνέντευξη του κ. Κλίντον στο CBS εντάσσεται στο πλαίσιο προώθησης της πολλά αναμενόμενης αυτοβιογραφίας του που κυκλοφορεί την Τρίτη στην αμερικανική αγορά.

Πρόκειται για ένα ογκώδες βιβλίο, σχεδόν 1000 σελίδων με τίτλο «Η ζωή μου».

Μεταμέλεια

Στην διάρκεια της συνέντευξης στο δημοφιλές πρόγραμμα του CBS 60 Λεπτά, ο Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την μεταμέλεια του λέγοντας

«Εκανα κάτι για το οποίο δεν υπάρχει δικαιολογία. Κι αυτό γιατί πίστευα ότι δεν θα αποκαλυφθεί. Αυτός είναι ο λόγος που κάνει την πράξη μου εκείνη ηθικά αδικαιολόγητη».

Ο πρώην πρόεδρος αποκάλυψε, επίσης, ότι μετά το σκάνδαλο ο γάμος του με την γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον πέρασε μια πολύ μεγάλη κρίση.

«Η Χίλαρι χρειάστηκε χρόνο για να αποφασίσει αν θα με εγκατέλειπε. Πέρασε πάνω από ένα χρόνο έως ότου προσεγγίσουμε και πάλι ο ένας τον άλλο» είπε ο Μπλι Κλίντον

Ο οποίος τόνισε ότι παρά το ότι η πράξη του ήταν ανήθικη δεν στοιχειοθετούσε κατηγορία για παραπομπή του σε δικαστήριο.

Τέλος ο Μπιλ Κλίντον είπε πως η σημαντικότερη ημέρα της προεδρίας του ήταν τότε που τερματίσθηκε ο πόλεμος στο Κοσυφοπέδιο.

Για το βιβλίο του ο πρώην πρόεδρος εισέπραξε την ιλιγγιώδη προκαταβολή των 10 εκατ. δολ.

Η αυτοβιογραφία του Μπιλ Κλίντον κυκλοφορεί αρχικά σε 1.5 εκατ.αντίτυπα.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 18:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ένοχος ο Ντιτρού

Η δίκη του 47χρονου ηλεκτρολόγου ήταν από τις σημαντικότερες στην ιστορία του Βελγίου

Για την απαγωγή και το βιασμό 6 κοριτσιών και τη δολοφονία δύο νέων γυναικών, καθώς και ενός συνεργάτη του το 1995 έκριναν οι ένορκοι βελγικού δικαστηρίου ένοχο τον Μαρκ Ντιτρου, στην υπόθεση που είχε συγκλονίσει τον κόσμο.

Οι ένορκοι έκριναν ότι ο Ντιτρού αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης- ήταν επικεφαλής συμμορίας, στην οποία συμμετείχε και η γυναίκα του, που κρίθηκε ένοχη για το θάνατο δύο οκτάχρονων κοριτσιών, τα οποία πέθαναν από την πείνα στο υπόγειο του σπιτιού του ζεύγους.

Ο πρώην επιχειρηματίας Μισέλ Νιούλ, κύριος συγκατηγορούμενος του Μαρκ Ντιτρού, αθωώθηκε από τις κατηγορίες για οποιαδήποτε συμμετοχή ή συνεργεία στις απαγωγές που αποδόθηκαν στον Ντιτρού.

Κρίθηκε όμως ένοχος για τη σύσταση συμμορίας που εμπλέκονταν σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πλαστών εγγράφων και εμπορία ανθρώπων.


Όλοι βλέπουν την Ελλάδα στους «16»

Οπόρτο, της απεσταλμένης μας, Ρόζυς Βουδούρη

Μεγάλες μέρες ζουν στην Πορτογαλία οι παίκτες, ο προπονητής και οι οπαδοί της εθνικής Ελλάδος. Την Τετάρτη, στο Οπόρτο, γιόρτασαν ένα ακόμη επιτυχημένο αποτέλεσμα απέναντι στην Ισπανία και είναι πλέον γενική η πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα περάσει στον επόμενο γύρο.

Τα προεόρτια

Πριν από τον αγώνα του Ντο Μπέσα, η Πράσα ντα Ριμπέιρα, στην καρδιά του Οπόρτο, είχε ντυθεί στα γαλανόλευκα και στα κίτρινα και κόκκινα της Ισπανίας.

Οι οπαδοί των δύο ομάδων απολάμβαναν τον ήλιο, αντάλλασσαν συνθήματα, έπιναν και φωτογραφίζονταν μαζί.

Οι Έλληνες αναγνώριζαν τις δυσκολίες του ματς, αλλά ήλπιζαν σε κάτι καλό και οι περισσότεροι προέβλεπαν νίκη ή ισοπαλία.

Οι Ισπανοί από την άλλη πλευρά, δεν ήθελαν ούτε να σκεφτούν άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης.

«Θα κερδίσει η Ισπανία χωρίς αμφιβολία. Κερδίσατε στη Σαραγόσα στους προκριματικούς, αλλά φτάνει τόσο», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Χουάν από το Σανταντέρ, ο οποίος δε βρήκε εισιτήριο για το ματς και θα το παρακολουθούσε από την τηλεόραση.

Όταν του ζητήσαμε πάντως να προβλέψει τις ομάδες που θα προκριθούν από τον όμιλο, δε δίστασε: «Θα προκριθούν η Ισπανία και η Ελλάδα. Τα βλέπω μαύρα τα πράγματα για την Πορτογαλία.»

Οι διαθέσεις της κερκίδας

Στο Μπέσα οι Ισπανοί ήταν συντριπτικά περισσότεροι, αλλά κατά διαστήματα οι Έλληνες κέρδιζαν τη μάχη της κερκίδας.

Οι πολλοί ουδέτεροι που βρέθηκαν στο γήπεδο υποστήριζαν στην αρχή κυρίως τους Ίβηρες και δυσανασχετούσαν με το αμυντικό παιχνίδι της ελληνικής ομάδας, τα σκληρά φάουλ από υπερβάλλοντα ζήλο όπως είπε αργότερα ο Ότο Ρεχάγκελ- και τα συχνά πεσίματα για καθυστέρηση, όπως πίστευαν.

Σιγά σιγά όμως, και καθώς οι παίκτες του Ρεχάγκελ άρχισαν να βγαίνουν μπροστά και να ζητούν το γκολ, η διάθεση των ουδετέρων άλλαξε και στο τέλος χειροκρότησαν με θέρμη την εθνική.

Μερικοί είχαν και ιδιαίτερους λόγους να το κάνουν, όπως τα μέλη αντιπροσωπείας της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Ένας από αυτούς μας είπε: «Ήταν ένα πολύ καλό ματς. Ελπίζουμε να περάσει η Ελλάδα και να αποκλειστεί η Πορτογαλία. Η Γαλλία θα παίξει στα προημιτελικά με τον πρώτο ή το δεύτερο αυτού του ομίλου και δε θα θέλαμε να πέσουμε με την Ισπανία ή την Πορτογαλία. Η Ελλάδα είναι πιο αδύναμη.»

Ο Μοριέντες

Με κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα μίλησαν οι περισσότεροι Ισπανοί παίκτες. Ο Φερνάντο Μοριέντες είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι βλέπει την Ελλάδα στο δεύτερο γύρο.

«Μπορώ μόνο να κάνω υποθέσεις τώρα. Ελπίζω να περάσει η Ισπανία, που με ενδιαφέρει εμένα, και θα δούμε ποιος θα είναι ο άλλος.

»Η Ελλάδα όμως έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα με τέσσερις βαθμούς σε δύο ματς και αυτό είναι πολύ καλό. Μπορεί λοιπόν να περάσει. Έχει την ικανότητα να κερδίσει στο τρίτο παιχνίδι τους Ρώσους, οι οποίοι διαθέτουν επίσης μεγάλους παίκτες», μας είπε ο σκόρερ του γκολ της Ισπανίας.

Ο Φύσσας

Ο Τάκης Φύσσας, που ταλαιπωρήθηκε στο δεύτερο ημίχρονο από τον ταχύτατο Χοακίν, έκανε λόγο για κούραση των παικτών.

Ο άσος της Μπενφίκα μάς είπε επίσης ότι, αυτός και οι συμπαίκτες του, δε θα υποτιμήσουν τις δυσκολίες του αγώνα με τη Ρωσία.

Γιορτής συνέχεια

Έξω από το γήπεδο, μετά το ματς, οι Έλληνες φίλαθλοι είχαν στήσει πανηγύρι. Από τους ενορχηστρωτές, ένας Αθηναίος που φορούσε φουστανέλα και ο οποίος μας είπε ότι οι αγώνες με την Πορτογαλία και την Ισπανία έδωσαν στους φιλάθλους μαθήματα για την άλλη όψη του ποδοσφαίρου, την όμορφη, τη γιορτινή.

Ακόμη και οι Ισπανοί φίλαθλοι, που είχαν απογοητευτεί από την ισοπαλία, έδιναν τύχη στην Ελλάδα.

«Αξίζαμε τη νίκη. Ήταν μια άδικη ισοπαλία από την άποψη των Ισπανών, αλλά για την Ελλάδα ήταν καλή. Είναι σίγουρο ότι θα περάσει η ελληνική ομάδα και από καρδιάς εύχομαι να περάσει και η Ισπανία», μας είπε ένας από αυτούς.

Το πανηγύρι συνεχίστηκε και το βράδυ, όταν συγκεντρώθηκαν όλοι ξανά στο κέντρο του Οπόρτο, στις όχθες του ποταμού Ντούρο. Η νίκη της Πορτογαλίας επί της Ρωσίας έκανε και τους ντόπιους να βγουν κορνάροντας στους δρόμους, δημιουργώντας πανδαιμόνιο.

Για τους Έλληνες, η γιορτή μεταφέρεται τώρα στο Αλγκάρβε, όπου θα δοθεί ο τελευταίος αγώνας της φάσης των ομίλων με αντίπαλο τη Ρωσία.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη

Οι εκρήξεις βομβών είναι σύνεθες φαινόμενο στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 35 νεκροί και πάνω από 140 τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης που συγκλόνισε το πρωί της Πέμπτης το κέντρο της Βαγδάτης.

Πρόκειται για μια ακόμη επίθεση αυτοκτονίας την φορά αυτή μπροστά στο κτίριο που στεγάζει το κέντρο στρατολογίας του νεοσύστατου ιρακινού στρατού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες την στιγμή της έκρηξης, έξω από το κτίριο ήταν συγκεντρωμένοι πάνω από εκατό υποψήφιοι.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες επέβαιναν σε λεωφορείο που έτυχε να περνά την ώρα της έκρηξης.

Από την έκρηξη καταστράφηκαν πολλά αυτοκίνητα και υπέστησαν ζημιές παρακείμενα κτίρια.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε δύο νοσοκομεία της ιρακινής πρωτεύουσας.

Το ίδιο κέντρο στρατολόγησης είχε γίνει στόχος τρομοκρατων και τον Φεβρουάριο, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 40 άτομα.

Σε άλλο επεισόδιο, στην πολη Γιενθρίμπ βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας, έξη ιρακινοί στρατιώτες της νέας αμυντικής δυναμης του Ιράκ, σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 15:34 (Ώρα Λονδίνου)

Το «ηθικό ολίσθημα» του Μπιλ Κλίντον

Τα αποκαλύπτει όλα ο Μπιλ Κλίντον στην αυτοβιογραφία του

«Τρομακτικό ηθικό ολίσθημα» απεκάλεσε την σχέση του με την Μόνικα Λουίνσκι, πρώην μαθητευόμενη του Λευκού Οίκου, ο Μπιλ Κλίντον.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι ακόμα και κατά την κορύφωση του σκανδάλου, δεν σκέφτηκε ούτε λεπτό το ένδεχόμενο παραίτησης του από την Προεδρία.

Η συνέντευξη του κ. Κλίντον στο CBS εντάσσεται στο πλαίσιο προώθησης της πολλά αναμενόμενης αυτοβιογραφίας του που κυκλοφορεί την Τρίτη στην αμερικανική αγορά.

Πρόκειται για ένα ογκώδες βιβλίο, σχεδόν 1000 σελίδων με τίτλο «Η ζωή μου».

Μεταμέλεια

Στην διάρκεια της συνέντευξης στο δημοφιλές πρόγραμμα του CBS 60 Λεπτά, ο Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την μεταμέλεια του λέγοντας

«Εκανα κάτι για το οποίο δεν υπάρχει δικαιολογία. Κι αυτό γιατί πίστευα ότι δεν θα αποκαλυφθεί. Αυτός είναι ο λόγος που κάνει την πράξη μου εκείνη ηθικά αδικαιολόγητη».

Ο πρώην πρόεδρος αποκάλυψε, επίσης, ότι μετά το σκάνδαλο ο γάμος του με την γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον πέρασε μια πολύ μεγάλη κρίση.

«Η Χίλαρι χρειάστηκε χρόνο για να αποφασίσει αν θα με εγκατέλειπε. Πέρασε πάνω από ένα χρόνο έως ότου προσεγγίσουμε και πάλι ο ένας τον άλλο» είπε ο Μπλι Κλίντον

Ο οποίος τόνισε ότι παρά το ότι η πράξη του ήταν ανήθικη δεν στοιχειοθετούσε κατηγορία για παραπομπή του σε δικαστήριο.

Τέλος ο Μπιλ Κλίντον είπε πως η σημαντικότερη ημέρα της προεδρίας του ήταν τότε που τερματίσθηκε ο πόλεμος στο Κοσυφοπέδιο.

Για το βιβλίο του ο πρώην πρόεδρος εισέπραξε την ιλιγγιώδη προκαταβολή των 10 εκατ. δολ.

Η αυτοβιογραφία του Μπιλ Κλίντον κυκλοφορεί αρχικά σε 1.5 εκατ.αντίτυπα.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 15:01 (Ώρα Λονδίνου)

Λαθεμένες οι εκθέσεις για τα πυρηνικά του Ιράν

Τα ΗΕ ομολογούν το λάθος τους στην περίπτωση του Ιράν

Προσφάτως η κυβέρνηση της Τεχεράνης δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από την Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας του ΟΗΕ σχετικά με την απροθυμία της να συνεργασθεί στην καταγραφή του πυρηνικού προγράμματος της.

Μάλιστα, στις αρχές Ιουνίου, η Υπηρεσία του ΟΗΕ την κατηγόρησε ανοιχτά για εσκεμμένη απόκρυψη αγοράς μαγνητών για φυγοκεντρωτές οι οποίοι χρησιμοποιούνται στην κατασκευή όπλων εμπλουτισμένου ουρανίου.

Τώρα, η Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακαλεί, λέγοντας ότι η ιρανική κυβέρνηση την είχε πληροφορήσει προφορικά για την αγορά των μαγνητών, τον Ιαουνουάριο του 2004.

Η αναγνώριση του λάθους έγινε από τον υποδιευθυντή της Υπηρεσίας Πιερ Γκολντσμίτ αν και λίγο μετά ο γενικός διευθυντής Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι επεχείρησε να υποβαθμίσει την ανακοίνωση.

Την Τετάρτη η αμερικανική κυβέρνηση επετέθη κατά της κυβέρνησης του Ιράν κατηγορόντας την για «εκφοβισμό» των ξένων διπλωματών.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 13:46 (Ώρα Λονδίνου)

Αλογοσκούφης : «Δημοσιονομική εκτροπή»

«Ο προϋπολογισμός του 2004 θα έχει αποκλίσεις και με δυσκολία θα κρατηθεί το έλλειμμά του κάτω από το 3% του ΑΕΠ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ ανέφερε ότι η δημοσιονομική εκτροπή είναι ιδιαίτερα έντονη και το 2004 καθώς είχαν αναληφθεί δεσμεύσεις οι οποίες δεν είχαν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Αλογοσκούφης επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη δημοσιονομική εκτροπή που σημειώθηκε τη διετία 2003 2004 και οδήγησε το έλλειμμα τουλάχιστον στο 3,2% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομίας ανφέρθηκε και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ενώ προειδοποίησε ότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ έναντι 4,6 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί.

Οι αναφορές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής, ειδικά όσον αφορά την διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο Οικονομίας για να συνάψει νέα δάνεια το τελευταίο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, στηλιτεύτηκε ο τρόπος με τον οποίο επελέγη το τραπεζικό ίδρυμα, καθώς δεν υπήρξε ανοιχτή διαδικασία.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 13:45 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμο παιχνίδι για την Εθνική Αγγλίας

Κρίσιμος ο αγώνας με την Ελβετία. Καταδίκη άγγλου χουλιγκάνου.

Πανέτοιμοι για τον αγώνα με την Ελβετία δηλώνουν οι παίκτες της Εθνικής Αγγλίας και τονίζουν ότι η οδυνηρή ήττα από την Γαλλία την Κυριακή δεν πρόκειται να τους πτοήσει.

Την ίδια στιγμή, οι οπαδοί της Εθνικής Αγγλίας αναδεικνύονται, για μια ακόμη φορά, σε πρόβλημα για τους διοργανωτές του Γιούρο 2004, καθώς 40 απ΄αυτούς συνελήφθησαν και κρατούνται από την πορτογαλική αστυνομία για χουλιγκανισμό και βίαιες ενέργειες.

Μάλιστα, τη φορά αυτή οι Αγγλοι έσπασαν το ρεκόρ αφού ο συμπατριώτης τους Γκάρι Μαν καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για τον ρόλο του στα έκτροπα της Κυριακής, μετά τον αγώνα των Εθνικών Γαλλίας και Αγγλίας.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των μεγάλων διεθνών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων που οπαδός καταδικάζεται με τόσο βαρειά ποινή.

Ο 47χρονος Γκάρι Μαν ισχυρίστηκε ότι ήταν αθώος δίχως οόως να πείσει τους δικαστές. Θα απελαθεί στην χώρα του όπου θα εκτίσει την δίχρονη ποινή του.

Αλλοι δέκα συγκατηγορούμενοι του απελαύνονται την Πέμπτη από την Πορτογαλία ενώ ένας μόνο κρίθηκε αθώος.

Πάντως η ΟΥΕΦΑ προειδοποίησε την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ότι σε περίπτωση άλλων επεισοδίων δεν θα διστάσει να προχωρήσει στον αποκλεισμό της Εθνικής Αγγλίας.

Τα επεισόδια καταδίκασε και ο βρετανός Πρωθυπουργός , Τονι Μπλέρ.

Σε ομιλία του στην Βουλή των Κοινοτήτων είπε πως οι άνθρωποι αυτοί δυσφημίζουν όλη τη χώρα και θα πρέπει, με κάθε τρόπο, να απομονωθούν από τους φίλους του ποδοσφαίρου.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου του ΟΤΕ

Ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Λευτέρη Αντωνακόπουλου, άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Δημήτρης Ζαχαρόπουλος, με αφορμή τη διανομή «μπόνους» σε 25 στελέχη του οργανισμού, σε μια περίοδος που η οικονομική κατάσταση του ομίλου δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.

Ο σημερινός επικεφαλής του Οργανισμού κ. Βουρλούμης, κατά την γενική συνέλευση της Πέμπτης στήριξε τον κ. Αντωνακόπουλο επισημαίνοντας ότι τα «μπόνους» που δόθηκαν ήταν τα χαμηλότερα δυνατά, καθώς και ότι «αν και τα οικονομικά του ΟΤΕ δεν ήταν ανθηρά, υπήρχαν στελέχη που δούλευαν σκληρά και έπρεπε να ανταμειφθούν».


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδοχή καιΧαριστέας

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 40% αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα. 28 Ιουνίου η χορήγηση στους δικαιούχους του ΟΑΕΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα. Κράτησε η Ελλάδα κόντρα στην Ισπανία. Την Κυριακή με τη Ρωσία σφραγίζει την πρόκριση.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παγώνουν τα τιμολόγια ΔΕΗ-ΟΤΕ. Με κυβερνητική απαίτηση στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Επιδόματα +40% στα οικογενειακά. Γενναίες αυξήσεις για 300.000 δικαιούχους.

Η ΑΥΓΗ: Κυβερνητική ομολογία για την «ολυμπιακή φυλακή». Παρά τις διαψεύσεις για τις καταγγελίες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαφιόζικο κύκλωμα στο ΙΚΑ στήνει πλειστηριασμούς. Χιλιάδες τα θύματα που έχουν χάσει τα σπίτια τους.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η λιτότητα αρχίζει από τις ΔΕΚΟ... «Παγώνουν»οι μισθοί και τα τιμολόγια. Οδηγίες της κυβέρνησης προς τους διοικητές Δημοσίων Επιχειρήσεων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αύξηση 5% στους μισθούς των ΔΕΚΟ. Τι συζήτησε ο Γ. Αλογοσκούφης με τις διοικήσεις των Οργανισμών.

ΕΘΝΟΣ: Ατσάλινη πρόκριση. Με ελληνική ψυχή και γερμανική αυτοπεποίθηση, η Εθνική αγκάλιασε το θαύμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δύο πρωθυπουργοί: Ελευθέριος και Σοφοκλής, λεωφόροι, νοσοκομείο, καράβια, αεροδρόμιο και πάλι Βενιζέλος. Για να δούμε πού θα βγούμε με τους Βενιζέλους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αύξηση 40% στο οικογενειακό επίδομα. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης και του ΟΑΕΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ιδού το καρτέλ των εργολάβων. ΥΠΕΧΩΔΕ: Οκτώ προσφορές με τις ίδιες τιμές-Στον εισαγγελέα η υπόθεση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σοφοκλέους έγινε η Ρηγίλλης. Άγριο παρασκήνιο για την ηγεσία του Χρηματιστηρίου.

ΕΣΤΙΑ: Συνέπειες φυγομαχίας. Ποιος δρομολόγησε το αδιέξοδο στο ΠΑΣΟΚ.

ESPRESSO: Τελετές μαύρης μαγείας στη ΦΑΡΜΑ. Αποκάλυψη-σοκ από τον παίκτη του ριάλιτι Γιάννη Βάκρινο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κοντά στο θαύμα η Εθνική. Σενάρια πρόκρισης μετά την ιστορική εμφάνιση και ισοπαλία με την Ισπανία.

Ο ΛΟΓΟΣ: Φρένο στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Ελάχιστες ή μηδενικές αυξήσεις ζήτησε ο Γ. Αλογοσκούφης.

ΤΑ ΝΕΑ: Εμφύλιος στη ΝΔ με σκιές διαπλοκής. Με επίκεντρο το Χρηματιστήριο.

Η ΝΙΚΗ: Νέα «βόμβα» από Έβερτ. Ζήτησε την απομάκρυνση της διοίκησης του ΧΑΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έντονες αντιδράσεις στο νέο τρομο-νομοσχέδιο. Κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

TRAFFIC NEWS: Γυναίκα βόμβα στο τιμόνι του ALPHA. Μεταγραφή-έκπληξη προανήγγειλε ο Χατζηνικολάου.

Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα: Ο χάρτης με τις φθηνές και τις ακριβές περιοχές. Ετοιμάζονται μέτρα για την οικοδομική δραστηριότητα μετά τη μεγάλη "βουτιά".

City Press: Η Εθνική αγγίζει την πρόκριση. EURO 2004: Ελλάδα-Ισπανία 1-1. Οι ποδοσφαιριστές μας άντεξαν στην παρατεταμένη ισπανική επίθεση.

METRO: Αυξάνεται το επίδομα τέκνων από τον ΟΑΕΔ. Πάνω κατά 40% σε σχέση με πέρσι - Από τις 28 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γράφει ιστορία. Η εθνική πολύ κοντά στην πρόκριση-θαύμα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νικήτρια ουσιαστικά η Ελλάδα. Χθες με την Ισπανία. Ο ελληνισμός πανηγυρίζει.

ΕΕ-Διαδοχή Πρόντι

Το METRO υποστηρίζει ότι «σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα της διαδοχής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή κάποιου από τους υποψήφιους προέδρους, όπως δηλώνει ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος».

Η Espresso αναφέρει ότι «το Σύνταγμα της Ευρώπης, ο διάδοχος του Ρομάνο Πρόντι στην προεδρεία της Κομισιόν, ο... Θουκυδίδης και η χριστιανική παράδοση της Γηραιάς Ηπείρου μπήκαν από σήμερα στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, η οποία διεξάγεται λίγες μόνο ημέρες μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωκοινοβουλίου».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι «καθ' όσον αφορά τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής, επικρατέστερος υποψήφιος φέρεται ο Φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ, τον οποίο στηρίζουν η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά εκφράζει αντιρρήσεις η Μ. Βρετανία. Εξάλλου παρά τις βρετανικές αντιρρήσεις, στα συμπεράσματα της ιρλανδικής προεδρίας η Άγκυρα καλείται πλέον "να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις», ώστε να περιλάβει την Κύπρο στη συμφωνία της τελωνειακής ενώσεως με την ΕΕ».

Επιτυχίες Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου

Η City Press επισημαίνει ότι «η Εθνική ποδοσφαίρου μπόρεσε χθες να πάρει την πολύτιμη ισοπαλία (1-1) από την ομάδα της Ισπανίας που ήταν επιθετικότερη και καλύτερη. Με τη νίκη της επί της Πορτογαλίας και την ισοπαλία με την Ισπανία, η Εθνική ποδοσφαίρου έχει επιτύχει την καλύτερη επίδοσή της όλων των εποχών σε διεθνείς διοργανώσεις. Είναι, πλέον, πολύ κοντά στην πρόκριση στην ημιτελική φάση του Euro 2004, κάτι το οποίο εθεωρείτο περίπου αδιανόητο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 12:36 (Ώρα Λονδίνου)

Η επόμενη μέρα και τα σενάρια της

Η ελληνική ομάδα δεν θα προκριθεί στα προημιτελικά της διοργάνωσης μόνο στην περίπτωση που χάσει από την Ρωσία με περισσότερα τέρματα από ενδεχόμενη ήττα της Ισπανίας από την Πορτογαλία.

Τα σενάρια που θα ακολουθήσουν από δω και στο εξής στο Euro2004 είναι τα παρακάτω: Με νίκη ή ισοπαλία εναντίον της Ρωσίας η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου προκρίνεται στους οχτώ.

Το ερώτημα είναι αν θα πάρει η Ελλάδα την πρώτη ή τη δεύτερη θέση στον Α' όμιλο. Με την πρώτη θέση πιθανότατα αποφεύγει την ισχυρή Γαλλία και θα αναμετρηθεί με την Αγγλία (εκτός και αν γίνει έκπληξη από την Ελβετία ή την Κροατία) στο Β' όμιλο.

Επομένως, με νίκη επί της Ρωσίας η Εθνική ομάδα είναι σίγουρα πρώτη αν δεν κερδίσει στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Ισπανία την Πορτογαλία. Αν νικήσει η Ισπανία, τότε θα ισοβαθμήσει με την Ελλάδα στην πρώτη θέση με 7 βαθμούς. Εκεί, θα μετρήσει η διαφορά τερμάτων, αφού το μεταξύ τους ματς έχει λήξει ισόπαλο.

Σε περίπτωση που το παιχνίδι Ελλάδας Ρωσίας λήξει ισόπαλο, είναι δεδομένη πάλι η πρόκριση στους οχτώ.

Με νίκη της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση.

Αν λήξει ισόπαλο το ματς Ισπανίας Πορτογαλίας, τότε μένει εκτός η οικοδέσποινα και θα υπάρξει πάλι ισοβαθμία μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, επομένως θα μετρήσουν τα γκολ.

Μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα χάσει από τη Ρωσία υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού.

Με νίκη της Ισπανίας ή ισοπαλία στο ματς με την Πορτογαλία, η Εθνική Ελλάδας θα είναι δεύτερη, αφού υπερτερεί της Πορτογαλίας την οποία νίκησε στην πρεμιέρα.

Αν όμως κερδίσει η Πορτογαλία, τότε θα προκύψει ισοβαθμία με την Ισπανία στη δεύτερη θέση κι εκεί θα μετρήσει η διαφορά τερμάτων συνολικά στον όμιλο.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου)

Μακελειό στη Βαγδάτη

Οι εκρήξεις βομβών είναι σύνεθες φαινόμενο στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 33 νεκροί και πάνω από 120 τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης που συγκλόνισε το πρωί της Πέμπτης το κέντρο της Βαγδάτης.

Πρόκειται για μια ακόμη επίθεση αυτοκτονίας την φορά αυτή μπροστά στο κτίριο που στεγάζει το κέντρο στρατολογίας του νεοσύστατου ιρακινού στρατού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες την στιγμή της έκρηξης, έξω από το κτίριο ήταν συγκεντρωμένοι πάνω από εκατό υποψήφιοι.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες επέβαιναν σε λεωφορείο που έτυχε να περνά την ώρα της έκρηξης.

Από την έκρηξη καταστράφηκαν πολλά αυτοκίνητα και υπέστησαν ζημιές παρακείμενα κτίρια.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε δύο νοσοκομεία της ιρακινής πρωτεύουσας.

Το ίδιο κέντρο στρατολόγησης είχε γίνει στόχος τρομοκρατων και τον Φεβρουάριο, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 40 άτομα.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 06:34 (Ώρα Λονδίνου)

Βρυξέλλες: Σύνοδος για το Σύνταγμα

Οι σημαντικότερες χώρες της Κοινότητας θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν σε ό,τι αφορά το νέο σύνταγμα

Στην διάρκεια της πρώτης μετά τη διεύρυνση, Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν συγκεράσουν τις αποκλίνουσες απόψεις αναφορικά με την υιοθέτηση της προτεινόμενης συνταγματικής συμφωνίας.

Το ζήτημα τίθεται και πάλι έξι μήνες μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για την αποδοχή του ευρωπαικού συντάγματος.

Επίκεντρο αυτών των διαφωνιών ήταν η προτεινόμενη διαδικασία ψηφοφορίας κατά τη λήψη αποφάσεων, αλλά και σε άλλα κρίσιμα θέματα.

Στην προσπάθεια της να γεφυρώσει τις διαφορετικές απόψεις, η ιρλανδική προεδρία προχώρησε στην κατάθεση συμβιβαστικού πακέτου προτάσεων.

Ένα άλλο επίσης ουσιαστικό σημείο ενδιαφέροντος επικεντρώνεται στις διεργασίες για την επιλογή του προσώπου, που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομανο Προντι.

Επικρατέστερες υποψηφιότητες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, για τη διαδοχή του Ρομάνο Πρόντι, είναι ο φεντεραλιστής φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Iσπανός Επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Λιγώτεροι πρόσφυγες

Αναμονή προσφύγων για την περιζήτητη άδεια παραμονής στη Βρετανία

Οι αυξημένες και συντονισμένες προσπάθειες, σε διεθνές επίπεδο, για την ασφαλή επιστροφή των πολιτικών προσφύγων στις εστίες τους, έχει οδηγήσει σε μείωση αυτού του τύπου της μετανάστευσης στις χώρες της Δύσης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι το 2003 ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε κατά 10%.

Ο συνολικός αριθμός πολιτικών προσφύγων που ζούν τη στιγμή αυτή, κυρίως σε χώρες της Δύσης, ανέρχεται σε 9.7 έκατομμύρια.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στους πρόφυγες από το Αφγανιστάν που επέστρεψαν, σωρηδόν, στην πατρίδα τους και ανερχονται σε 660.000 μόνο για το 2003.

Αν η περίπτωση του Αφγανιστάν είναι, κατά τον ΟΗΕ, ελπιδοφόρα, η πολιτική κατάσταση στο Σουδάν συνιστά αιτία σοβαρής ανησυχίας.

Κατά την Υπάτη Αρμοστεία, ο αιματηρός εμφύλιος στην αφρικανική χώρα, ξερίζωσε από τις εστίες τους, μόνο τον περασμένο χρόνο, περίπου 110.000 σουδανούς οι οποίοι αναζήτησαν πολιτικό άσυλο, κυρίως, σε χώρες της Ευρώπης.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Κανένα αποδεικτικό στοιχείο»

Στιγμιότυπο από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η επιτροπή που ερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βρήκε «κανένα αξιόπιστο στοιχείο» που να συνδέει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν με την οργάνωση Αλ Κάιντα.

Πάντως το 1994 ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε συναντηθεί μια φορά με ανώτατο Ιρακινό αξιωματούχο στο Σουδάν, από τον οποίο και ζήτησε την παραχώρηση στρατοπέδων εκπαίδευσης μαχητών και την παροχή όπλων.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής στο αίτημα αυτό το τότε ιρακινό καθεστώς δεν απάντησε ποτέ.

Στην προκαταρκτική έκθεση της επιτροπής που βασίζεται σε έρευνες και εξετάσεις μαρτύρων ενώπιον της αναφέρεται ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα εξέταζε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ιράκ αν και ήταν αντίθετος στον κοσμικό χαρακτήρα του μπααθικού καθεστώτος.

Κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς των κ.κ. Μπους και Τσέινι δεν βρήκε η επιτροπή

Η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δύο πλευρές δεν εγκαθίδρυσαν ποτέ μια σχέση συνεργασίας.

Το συμπέρασμα αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπους πριν πραγματοποιήσει την εισβολή στο Ιράκ.

Επίσης στην έκθεση διαπιστώνεται ότι το Πακιστάν βοήθησε το καθεστώς των Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν να παράσχει καταφύγιο στην Αλ Κάιντα, παρά τις αντίθετες διεθνείς πιέσεις.

«Η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να παραμένει απειλή για τις ΗΠΑ, και σκοπεύει να προκαλέσει μαζικές ανθρώπινες απώλειες με το φιλόδοξο πρόγραμμα βιολογικών όπλων που ακολουθεί» αποφαίνεται η αμερικανική επιτροπή.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 08:10 (Ώρα Λονδίνου)

Μακελειό στη Βαγδάτη

Οι εκρήξεις βομβών είναι σύνεθες φαινόμενο στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 25 νεκρούς και άνω των 70 τραυματιών αναφέρουν οι πληροφορίες από την πρωινή έκρηξη που συγκλόνισε το κέντρο της Βαγδάτης.

Ο αριθμός των θυμάτων επιβεβαιώνεται από το νοσοκομείο Αλ Καράμα, ενώ η έκρηξη έγινε μπροστά στην είσοδο του κέντρου στρατολογίας του νεοσύστατου ιρακινού στρατού στο κέντρο της Βαγδάτης.

Δύο νοσοκομεία της πόλης δέχονται συνεχώς τραυαμτίες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το αυτοκίνητο οδήγησε μέσα στο πλήθος βομβιστής αυτοκτονίας.

Το ίδιο κέντρο στρατολόγησης είχε γίνει στόχος τρομοκρατων και τον Φεβρουάριο, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 40 άτομα.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 05:28 (Ώρα Λονδίνου)

«Συναίσθημα μεγάλης γιορτής»

Οι Έλληνες ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και ό,τι συμβεί από δω και στο εξής θα αποχωρήσουν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου με αξιοπρέπεια , γράφει η «Τάιμς».

Μολονότι η Ισπανία κυριάρχησε στο παιγνίδι , η Ελλάδα ήταν επικίνδυνη στα ξεσπάσματα , σημειώνει ο συντάκτης της ίδιας εφημερίδας.

Ο Χαριστέας δημιουργεί συναίσθημα μεγάλης γιορτής για τους Έλληνες , ο πηχυαίος τίτλος της «Τάιμς».

Οι πανηγυρισμοί μετά τον αγώνα ίσως να ήταν πρώιμοι αλλά πολύ λίγοι μπορούν να αμφισβητήσουν το γεγονός ότι οι Έλληνες πέτυχαν μία ηθική νίκη χθες στο Οπόρτο , υπογραμμίζει η «Τάϊμς».

Σύμφωνα με την «Τάιμς» , η ισοφάριση επιβεβαίωσε τις δυνατότητες της Εθνικής Ελλάδος που είναι μία δύναμη που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Πιο κοντά στην πρόκριση

Η Ελλάδα πιο κοντά στην πρόκριση μετά από μία ισοπαλία όλο πείσμα , ο τίτλος στη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Είναι γεγoνός ότι οι Έλληνες προσέφεραν λίγα σ 'αυτή τη μάχη τακτικής και είναι δύσκολο να δει κανείς την ελληνική ομάδα να διεκδικεί το κύπελλο. Θα είναι όμως διαβολικά δύσκολο κάποιος να κερδίσει αυτή την ομάδα, γράφει ο απεσταλμένος της εφ ημερίδας στο Οπόρτο.

Ο Χαριστέας έκανε τους Ισπανούς να πληρώσουν για τις χαμένες ευκαιρίες , ο τίτλος στην «Ιντιπέντεντ».

Η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ ολοκληρώνει το πρόγραμμά της στον Όμιλο Α με τον αγώνα κατά της Ρωσίας την Κυριακή. Οι παίκτες πρέπει να έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους όπως είχαν χθες με τους Ισπανούς , σημειώνει η «Ιντιπέντεντ».


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 06:34 (Ώρα Λονδίνου)

Βρυξέλλες: Σύνοδος για το Σύνταγμα

Οι σημαντικότερες χώρες της Κοινότητας θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν σε ό,τι αφορά το νέο σύνταγμα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν σήμερα και αύριο κατά τη διάσκεψη κορυφής των Βρυξελλών, να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση της προτεινόμενης συνταγματικής συμφωνίας.

Το ζήτημα τίθεται και πάλι έξι μήνες μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για την αποδοχή του, με επίκεντρο διαφωνίες στη διαδικασία της ψηφοφορίας κατά τη λήψη αποφάσεων, αλλά και σε άλλα κρίσιμα θέματα.

Στην προσπάθεια της να γεφυρώσει τις διαφορετικές απόψεις, η ιρλανδική προεδρία προχώρησε στην κατάθεση συμβιβαστικού πακέτου προτάσεων.

Ένα άλλο επίσης ουσιαστικό σημείο ενδιαφέροντος επικεντρώνεται στις διεργασίες για την επιλογή του προσώπου, που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομανο Προντι.

Επικρατέστερες υποψηφιότητες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, για τη διαδοχή του Ρομάνο Πρόντι, είναι ο φεντεραλιστής φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Iσπανός Επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο.


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004 - 04:00 (Ώρα Λονδίνου)

ΕΕ: Πρόεδρος και Σύνταγμα

Στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των χωρών μελών θα επιδιώξουν να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ψηφοφόρων για την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και παράλληλα θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πρώτο σύνταγμα της Ευρώπης , υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή έκδοση της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν».

Εφόσον όμως βασικές διαφορές όσον αφορά την κατανομή της εξουσίας μεταξύ των μελών της Ένωσης παραμένουν, η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών θα είναι ένα πεδίο δοκιμασίας για τους 25 πρόεδρους και πρωθυπουργούς που θα πρέπει να βρούν τη μέση λύση και έπειτα να προωθήσουν τις αποφάσείς τους σ' ένα αρκετά επιφυλακτικό ευρωπαϊκό κοινό, σημειώνει η «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν».

Προέχει το νέο σύνταγμα

Η γερμανική «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» είναι της γνώμης ότι στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να επκεντρώσουν την προσοχή τους στο θέμα του συντάγματος και όχι στο ποιός θα διαδεχθεί τον Ρομάνο Πρόντι ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι αντιπαραθέσεις που τυχόν προκύψουν για τον υποψήφιο πρόεδρο στο αποψινό δείπνο ίσως επηρεάσουν τις αποφάσεις των κρατών μελών στις συνομιλίες που θα γίνουν αύριο για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Αν οι αντιθέσεις για το ποιός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΕ είναι μεγάλες , τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για το σύνταγμα, γράφει η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλά θα κάνουν να αναβάλουν τη συζήτηση για το νέο πρόεδρο αν υπάρξει κίνδυνος να εκδηλωθούν μεγάλες διαφωνίες , σημειώνει η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ».

Η επίτευξη συμφωνίας για το νέο σύνταγμα αυτή τη φορά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλήξει σε αποτυχία , τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Ο νέος πρόεδρος

Η «Ντερ Στάνταρντ» της Αυστρίας προειδοποιεί για τις συνέπειες στην περίπτωση που η επιλογή του νέου προέδρου έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του συντάγματος.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι καταβάλλονται προσπάθειες η Βρετανία να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Βέλγου πρωθυπουργού Γκι Φέρχοφσταντ με αντάλλαγμα να διατηρηθεί το βέτο των χωρών μελών σε θέματα που αφορούν τη φορολογία και την εξωτερική πολιτική.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο , αυτός θα είναι ένας διακανονισμός που δεν θα εξυπηρετεί καθόλου τους στόχους του νέου συντάγματος. Η συμφωνία θα είναι ένα χαρτί χωρίς καμία απολύτως συνταγματική ισχύ , σημείώνει η «Ντερ Στάνταρντ» της Αυστρίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.