Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-19

  1. Με Σύνταγμα..αλλά χωρίς πρόεδρο
  2. Διάλογος Ινδίας-Πακιστάν για τα πυρηνικά
  3. Δικαιολογούν την επίθεση στη Φαλούτζα
  4. Σαουδική Αραβία: «Σκοτώσαμε τους δράστες»
  5. Αλλαγές στη Παιδεία
  6. Θρίαμβος, συμβιβασμός ή προδοσία ;
  7. Ιδιωτεύει ο Μίλερ-έρχεται ο Ρις
  8. Μεγάλες καταστροφές στην Πιερία
  9. «Ανεπιθύμητοι»
  10. Ευρωσύνταγμα και νομοσχέδιο παιδείας
  11. Σχέδιο για δύναμη ΝΑΤΟ στο Ιράκ
  12. Ιράκ: Εκρήξεις και οδομαχίες
  13. Σαουδική Αραβία: «Σκοτώσαμε τους δράστες»

Σάββατο 19 Ιουνίου 2004 - 19:42 (Ώρα Λονδίνου)

Με Σύνταγμα..αλλά χωρίς πρόεδρο

Λήγει τον Οκτώβριο η θητεία του προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο πρόντι

Οι 25 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν μετά από διήμερες σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το σύνταγμα της ΕΕ, στη βάση συμβιβαστικής φόρμουλας που παρουσίασε η ιρλανδική προεδρία.

Στην πρόταση του Δουβλίνου προβλέπεται για τον μελλοντικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων η διπλή πλειοψηφία του 55% των χωρών-μελών, που θα αντιπροσωπεύουν το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλειοψηφία αυτή όμως θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον 15 από τις συνολικά 25 χώρες-μέλη.

Η ενωμένη Ευρώπη αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία της κοινό Σύνταγμα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2007, εφόσον προηγουμένως εγκριθεί από τα κοινοβούλια ή σε δημοψηφίσματα των χωρών-μελών.

Πολλοί συμβιβασμοί

Προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία οι 25 αναγκάστηκαν να κάνουν αρκετούς συμβιβασμούς, γεγονός που οδηγεί σε πολυάριθμες αλλαγές του σχεδίου Συντάγματος, σε σχέση με την αρχική του μορφή, και οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, αποδυναμώνουν εν μέρει την πρόθεση για ενίσχυση του ρόλου της ενωμένης Ευρώπης.

Για παράδειγμα αναφέρεται ότι παραμένουν οι δυνατότητες να εμποδίζονται, από ένα σχετικά μικρό αριθμό χωρών, αποφάσεις που προωθεί η πλειοψηφία, ενώ προβλέπεται ομοφωνία για τη φορολογική πολιτική, καθώς και για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας.

Ωστόσο υποδεικνύεται η ιστορικής σημασίας καταγραφή και εξειδίκευση σε σύστημα νόμων του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, καθώς και η θέσπιση της δυνατότητας διεξαγωγής δημοψηφισμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρώτη απόπειρα για συμφωνία επί του σχεδίου συντάγματος είχε γίνει ανεπιτυχώς- επί ιταλικής προεδρίας τον περασμένο Δεκέμβριο, κυρίως γιατί η Ισπανία και η Πολωνία εναντιώθηκαν στην αρχή της διπλής πλειοψηφίας σε επίπεδο υπουργών. Μετά τη νίκη των σοσιαλιστών στις ισπανικές εκλογές, η κυβέρνηση Θαπατέρο είχε διαμηνύσει τη διάθεσή της για επίτευξη συμβιβασμού

Διαφωνίες για τον πρόεδρο της Κομισιόν

Η συμφωνία για το Σύνταγμα επισκιάστηκε από τις διαφωνίες για το διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η θητεία του κ. Πρόντι λήγει τον Οκτώβριο και παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις δεν έγινε εφικτό να καταλήξουν οι ηγέτες σε συμφωνία.

Γαλλία και Γερμανία προωθούν την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ, ενώ το Ευρωπαϊκό λαϊκό Κόμμα, που έχει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρότεινε τον Βρετανό, νυν επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρις Πάτεν.

Η βρετανική κυβέρνηση, που εναντιώνεται στην επιλογή Φερχόφσταντ, επέκρινε τη Γαλλία και τη Γερμανία για την αδιάλλακτη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση τους στο ζήτημα.

Ο Γκι Φερχόφσταντ και ο Κρις Πάτεν απέσυραν την υποψηφιότητά τους.


Σάββατο 19 Ιουνίου 2004 - 21:02 (Ώρα Λονδίνου)

Διάλογος Ινδίας-Πακιστάν για τα πυρηνικά

Δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή έκανε πριν από τρεις εβδομάδες το Πακιστάν

Η Ινδία και το Πακιστάν άρχισαν συνομιλίες για να συζητήσουν την πολιτική τους για τα πυρηνικά όπλα.

Οι δύο χώρες άρχισαν πυρηνικές δοκιμές πριν από έξι χρόνια.

Οι συνομιλίες έχουν σκοπό τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης που θα μειώσει τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης.

Μετά από συνάντηση δύο ωρών στο Δελχί, οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι οι συνομιλίες ήταν εγκάρδιες και εποικοδομητικές και ότι προσπαθούν να ενισχύσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Η περιοχή ζει υπό την απειλή πυρηνικού πολέμου από το 1998, όταν οι δύο χώρες έκαναν δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Καμμία χώρα δεν έχει αναπτύξει την τεχνολογία να σταματήσει πύραυλο με πυρηνική κεφαλή που εκτοξεύθηκε κατά λάθος.

Το βασικό θέμα των συνομιλιών είναι ο περιορισμός των κινδύνων.

Οι υπό συζήτησιν προτάσεις περιλαμβάνουν την δημιουργία συστήματος επικοινωνίας και ενός μόνιμα επανδρωμένου κέντρου επικοινωνίας για την πρόληψη ατυχημάτων.

’λλο θέμα συζήτησης είναι η αμοιβαία μείωση των πυρηνικών όπλων.

Η Ινδία μπορεί επίσης να άσκήσει πιέσεις στο Πακιστάν ώστε να δεσμευτεί ότι δεν κάνει πρώτο χρήση πυρηνικών όπλων, ευθυγραμμιζόμενο με τη δέσμευση μη επιθετικότητας του Δελχί.

Την Κυριακή θα γίνει δεύτερος γύρος συνομιλιών.


Δικαιολογούν την επίθεση στη Φαλούτζα

Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν τον κρατήρα από την πυραυλική επίθεση

Αμερικανική αεροπορική επίθεση στην Ιρακινή πόλη, Φαλούτζα, είχε στόχο σπίτι που χρησιμοποιούσαν μαχητές του ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, υποστηρίζει ο αμερικανικός στρατός.

Τουλάχιστον 20 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους στην πυραυλική επίθεση, λένε αυτόπτες μάρτυρες και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Τηλεοπτικές εικόνες από τη Φαλούτζα, όπου εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο από σφοδρούς αμερικανικούς βομβαρδισμούς, δείχνουν εκτεταμένες ζημιές.

Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι είχε «σημαντικές πληροφορίες» ότι μέλη του δικτύου του Ζαρκάουι βρίσκονταν στο σπίτι που ήταν ο στόχος.

Δεν είναι γνωστό πόσα από τα θύματα ήταν πράγματι μαχητές ή αν ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο ίδιος ο Ζαρκάουι.

Ο Ζαρκάουι ενέχεται από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής για τον αποκεφαλισμό του αμερικανού Νικ Μπεργκ, ο θάνατος του οποίου μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από το ίντερνετ.


Σάββατο 19 Ιουνίου 2004 - 09:27 (Ώρα Λονδίνου)

Σαουδική Αραβία: «Σκοτώσαμε τους δράστες»

Ο μαχητής της Αλ Κάιντα που έδωσε το τελεσίγραφο για τον Τζόνσον πιστεύεται ότι ήταν ο Μούκριν

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Αλ Κάιντα, που θεωρείται υπεύθυνος για την απαγωγή και τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού μηχανικού Πολ Τζόνσον.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι λένε ότι ο Αμπντούλ Αζίζ Αλ Μούκριν βρήκε το θάνατο μαζί με τρεις συνεργάτες του κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας λέει ότι εντόπισε τους τέσσερεις «τρομοκράτες» σε πρατήριο βενζίνης στη Ριάντ, όταν αυτόπτες μάρτυρες τους είχαν δει να πετούν το πτώμα του Τζόνσον από το αυτοκίνητό τους στο δρόμο.

Ακολούθησε σφοδρή συμπλοκή, κατά την οποία οι τέσσερις μαχητές και τουλάχιστον ένας άνδρας των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους.

Ισλαμική ιστοσελίδα που έχει στο παρελθόν δημοσιεύσει ανακοινώσεις του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν διέψευσε το θάνατο του Αλ Μούκριν και των άλλων μαχητών, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί των αρχών της Σαουδικής Αραβίας ήταν ψεύδη «με στόχο να αποθαρρύνουν τους ιερούς πολεμιστές και να καταρρακώσουν το ηθικό τους».

Ο Μούκριν ήταν ο υπ'αριθμόν 1 καταζητούμενος της Σαουδικής Αραβίας

Ακολούθως η Σαουδαραβική τηλεόραση μετέδωσε φωτογραφία του πτώματος του Μούκριν, που είναι ο υπ'αριθμόν 1 καταζητούμενος στή χώρα.

Εμφανίστηκαν επίσης οι σοροί τριών άλλων νεκρών μαχητών, ένας από τους οποίους, ο Τουρκί Αλ Μουταΐρι συνδέεται με την κατάληψη στην πόλη Χομπάρ, τον περασμένο μήνα, κατά την οποία 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Οι Σαουδαραβικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι συνέλαβαν άλλους 12 υπόπτους της Αλ Κάιντα.

Κατάσχεσαν πλαστά έγγραφα, μεγάλη ποσότητα όπλων και τρία αυτοκίνητα, ένα από τα οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά δημοσιογραφικού συνεργείου του BBC, πριν από δύο εβδομάδες.

Επίσης οι δυνάμεις ασφαλείας λένε ότι μετά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν συνέλαβαν 10 μέλη της Αλ Κάιντα.

Ο Τζόνσον εργαζόταν στη Σαουδική Αραβία στην εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν.

Οι απαγωγείς του είχαν θέσει την Παρασκευή ως προθεσμία για να αποφυλακιστούν μέλη της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια να αφήσουν τον όμηρο ελεύθερο.

Δηλώσεις Μπους Πάουελ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε «βάρβαρη πράξη» τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού ομήρου, Πολ Τζόνσον.

Ο Τζόνσον εργαζόταν στη Σαουδική Αραβία στην εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν.

Οι απαγωγείς του είχαν θέσει την Παρασκευή ως προθεσμία για να αποφυλακιστούν μέλη της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια να αφήσουν τον όμηρο ελεύθερο.

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι αυτουργοί θέλουν να κλονίσουν την αποφασιστικότητα της Αμερικής και να την αναγκάσουν να υποχωρήσει στην παγκόσμια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

Τέτοιες εικόνες δεν πρόκειται να εκφοβίσουν τις ΗΠΑ, λέει ο πρόεδρος Μπους

«Αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, υποστήριξε ότι τυχόν αποχώρηση των αλλοδαπών που εργάζονται στη Σαουδική Αραβία θα σήμαινε νίκη των τρομοκρατών.

«Εάν φύγουν, τότε οι τρομοκράτες θα έχουν νικήσει. Και πιστεύω ότι ούτε οι Σαουδάραβες, ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι θαρραλέοι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί κάτω θέλουν να νικήσουν οι τρομοκράτες» δήλωσε ο κ. Πάουελ.

Ας σημειωθεί πάντως ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανανέωσε την οδηγία του για τη Σαουδική Αραβία, καλώντας τους Αμερικανούς που μένουν στο βασίλειο να το εγκαταλείψουν και όσους σκέφτονται να το επισκεφτούν να αναβάλουν το ταξίδι τους.

Την Παρασκευή λίγο μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του ομήρου Πολ Τζόνσον η Ουάσινγκτον κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται σε ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου να βρίσκονται σε εγρήγορση για το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.


Σάββατο 19 Ιουνίου 2004 - 13:09 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγές στη Παιδεία

Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β' Λυκείου, τη μείωση σε 6 των εξεταζομένων μαθημάτων των πανελλαδικών στην τρίτη Λυκείου, όπως και ρυθμίσεις στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών στα σχολεία ανακοίνωσε και κατέθεσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

Σε ότι αφορά τους διορισμούς θα γίνονται κατά 60% από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ και κατά 40% από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, ενώ μέχρι το 2008 θα έχουν διορισθεί όσοι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν 30 μήνες προϋπηρεσίας έως τις 30 Ιουνίου 2004.

Το Νοέμβριο αναμένεται να γίνει ο νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.


Σάββατο 19 Ιουνίου 2004 - 14:29 (Ώρα Λονδίνου)

Θρίαμβος, συμβιβασμός ή προδοσία ;

Διϊστάμενες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της κοινοτικής Συνόδου Κορυφής φιλοξενούνται στις βρετανικές εφημερίδες, ανάλογα με τη στάση του κάθε φύλλου έναντι της ΕΕ.

Η Ντέιλι Μέιλ (The Daily Mail) έχει τίτλο «ο Μπλερ αψηφά τους εκλογείς και υπογράφει τη συμφωνία για την Ευρώπη», ενώ χαρακτηριστικό είναι και το ερώτημα που απευθύνει στους αναγνώστες της, στην ηλεκτρονική της σελίδα:

«Είναι ο Τόνι Μπλερ προδότης;» ρωτά η συντηρητική εφημερίδα και ο αρχισυντάκτης της υπενθυμίζει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών διάκεινται εχθρικά σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του ευρωπαϊκού «υπερκράτους».

Στον αντίποδα της Ντέιλι Μέιλ βρίσκεται η Ντέιλι Μίρορ (The Daily Mirror), που θεωρεί την απόφαση των 25 «θρίαμβο του Μπλερ που προετοιμάζει το έδαφος για τη Νέα Ευρώπη».

Η πλέον φιλο-ευρωπαϊκή εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) που σημειώνει ότι οι κ.κ. Σιράκ και Μπλερ επέλεξαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους στο τέλος.

Αλλά παραπονιέται ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει έναν ηγέτη περιωπής, μια προσωπικότητα που θα την ενώσει, όπως απέδειξε η χαοτική σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός Τόιν Μπλερ κατόρθωσε να πετύχει συμφωνία που διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και το δικαίωμα του βέτο σε θέματα φορολογίας, κοινωνικής προστασίας, άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και εργατικής νομοθεσίας.

Κόκκινες γραμμές και Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Την ίδια γνώμη έχουν και οι Τάιμς (The Times), ότι η Βρετανία διαφύλαξε τις περιβόητες «κόκκινες γραμμές», δηλαδή τα τελευταία όρια εθνικών υποχωρήσεων, υπενθυμίζοντας πάντως πως αυτή η στάση είχε ένα τίμημα.

«Στο εξής η Βρετανία δεν θα μπορεί να σταματήσει την προσπάθεια άλλων χωρών να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε οποιοδήποτε τομέα με εξαίρεση τη Εξωτερική Πολιτική και την ’μυνα» σημειώνει.

Η εφημερίδα στο άρθρο γνώμης της δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Ένα ελαττωματικό κείμενο» χαρακτηρίζεται το Σύνταγμα.

«Προς πολιτική ήττα»

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) γράφει ότι «η Βρετανία υπέγραψε τη νέα Ένωση της Ευρώπης» στη σύνοδο που κυριάρχησε η αντιπαράθεση σχετικά με το διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι.

Αν και ο κ. Μπλερ δεν υπέκυψε στις πιέσεις του γαλλογερμανικού άξονα σχετικά με το πρόσωπο του νέου προέδρου της Κομισιόν, εντούτοις η Τέλεγκραφ θεωρεί ότι οδηγείται σε πολιτική ήττα, στα πλαίσια του δημοψηφίσματος που έχει υποσχεθεί για την έγκριση του Συντάγματος.

Η προαναγγελθείσα ήττα του κ. Μπλερ μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν κάποιο άλλο μέλος της ΕΕ απορρίψει τη συνταγματική συνθήκη παραπέμποντας το θέμα εκ νέου σε διαπραγμάτευση, αποφαίνεται η εφημερίδα.

Ψυχραιμότερη ως συνήθως η οικονομική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) κρίνει πως η αναβολή του ορισμού προσώπου ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ίσως αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για την ΕΕ, ώστε:

να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο προσφάτως εκλεγμένο ευρωκοινοβούλιο για την καταλληλότητα των υποψηφίων,

και να προσαρμοστεί καλύτερα ο κοινοτικός μηχανισμός στο «σοκ» που προκάλεσε η διεύρυνση των «15» σε «25».


Σάββατο 19 Ιουνίου 2004 - 13:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ιδιωτεύει ο Μίλερ-έρχεται ο Ρις

Ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ θα αποχωρήσει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα αντικατασταθεί από τον σημερινό υφυπουργό, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τσαρλς Ρις.

Ο νέος πρέσβης, Τσαρλς Ρις, γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα. από τη θέση του υφυπουργού, καθώς συνεργάστηκε με την κυβέρνηση Σημίτη στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

Όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο κ. Μίλερ δεν πρόκειται να αποσυρθεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αλλαγή θα λάβει χώρα σε πνεύμα ηρεμίας, συνέχειας και υπευθυνότητας.

«Νομίζω ότι ο πρέσβης Μίλερ έχει επίσης ανακοινώσει ότι στο τέλος του έτους σκοπεύει να μεταπηδήσει στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο κ. Μπάουτσερ.


Σάββατο 19 Ιουνίου 2004 - 13:03 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλες καταστροφές στην Πιερία

Ο νομός Πιερίας τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην περιοχή.

Σπίτια, καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τα ιατρεία του ΙΚΑ, το βοηθητικό κτίριο του νοσοκομείου Κατερίνης, το ΚΤΕΟ, αλλά και πολλοί δρόμοι, πλημμύρισαν, ενώ από την έντονη βροχόπτωση, αλλά και τη χαλαζόπτωση, προκλήθηκαν καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην Κατερίνη για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε.

Ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι δραματική, καθώς μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις, ο όγκος του νερού ξεπέρασε τα 125 χιλιοστά, όταν ο ετήσιος μέσος όρος είναι τα 600 χιλιοστά.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως είπε, ότι σε ορισμένα σημεία της Κατερίνης το νερό έφτασε ακόμη και το ενάμιση μέτρο, ενώ κατά μέσο όρο η στάθμη του νερού στις πληγείσες περιοχές του νομού Πιερίας ξεπερνά τα 30 εκατοστά.

Εξαιτίας της βροχής ,αλλά και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο νομό, ξεριζώθηκαν δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρο το νομό, ενώ διακόπηκαν και οι τηλεπικοινωνίες.


Σάββατο 19 Ιουνίου 2004 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανεπιθύμητοι»

Εκατοντάδες αιτήσεις για βίζα και διαπίστευση, έχουν απορριφθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς, με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία της συνθήκης Σένγκεν, περίπου 700.000 άτομα είναι ανεπιθύμητα στη χώρα μας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», 15 χώρες που έχουν προσχωρήσει στη συνθήκη Σένγκεν, δηλαδή τα 13 μέλη της ΕΕ -εκτός Βρετανίας και Ιρλανδίας- πριν από τη διεύρυνση, καθώς και η Νορβηγία και η Ισλανδία, έχουν καταρτίσει τις «μαύρες λίστες» των ατόμων που θεωρούνται επικίνδυνα ή για άλλους λόγους είναι ανεπιθύμητα.

Η Ελλάδα έχει καταρτίσει τη δική της λίστα, η οποία περιλαμβάνει 64.717 άτομα, ωστόσο είναι υποχρεωμένη να λάβει υπ' όψιν και τους αντίστοιχους καταλόγους των άλλων χωρών της συνθήκης Σένγκεν. Έτσι, θα απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα, εν όψει των Αγώνων σε συνολικά 698.692 άτομα, εκ των οποίων το 20% αφορά πολίτες της ΕΕ.

Ήδη έχουν απορριφθεί εκατοντάδες αιτήσεις για βίζα και διαπίστευση. Εφόσον κάποιος από τους ανεπιθύμητους επιχειρήσει να εισέλθει στη χώρα θα αποκρουστεί.

Επιπλέον, προβλέπεται η σύλληψη και η έκδοση ατόμων για τα οποία εκκρεμεί τέτοιου είδους ένταλμα. Εκτός των «ανεπιθύμητων», ένταλμα σύλληψης εκκρεμεί για 14.928 άτομα.

Παράλληλα, υπάρχουν ακόμη δύο κατηγορίες καταγεγραμμένων ατόμων: εκείνων που μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά πρέπει να παρακολουθούνται και εκείνων που αμέσως μετά την είσοδό τους πρέπει να ελεγχθούν. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται 11.379 άτομα και στη δεύτερη 5.391 άτομα.


Σάββατο 19 Ιουνίου 2004 - 12:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωσύνταγμα και νομοσχέδιο παιδείας

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στη βουλή το κινέζικο παραεμπόριο. Ερώτηση βουλευτή της ΝΔ Πέτρου Αλιβιζάτου με αφορμή τα ρεπορτάζ του Α.Τ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):»Με νομοσχέδιο αλλάζει πάλι το Εκπαιδευτικό Σύστημα. Καταργούνται οι πανελλαδικές».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Η υπουργός των Αγώνων Φάνη Πάλλη-Πετραλιά αποκαλύπτει στην Α - Φθηνά εισιτήρια για την Ολυμπιάδα».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Καταργούνται οι εξετάσεις στη Β΄Λυκείου. Μειώνονται από 9 σε 6 τα μαθήματα στη Γ΄». 7 Αλλαγές- ανάσα στην παιδεία. Στη Βουλή το νομοσχέδιο».

Η ΑΥΓΗ: «Ύστερα από παρατάσεις συμφωνία για το ευρωσύνταγμα. Τρικλοποδιές made in USA».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Κανένας και για καμιά θέση δεν τον πρότεινε στην ΕΕ. Γελάει ο κόσμος με τον Σημιτάκο»

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Τα φάρμακα ανοίγουν τον χορό των αυξήσεων. Επιβαρύνονται ασθενείς και ταμεία».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Παρέμβαση της κυβέρνησης για το κινεζικό λαθρεμπόριο ζητεί ο βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Αλιβιζάτος».

ΕΘΝΟΣ: «Ολόκληρο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Οι αλλαγές για διορισμούς και Πανελλαδικές».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Δεν αλλάζουν καταστάσεις 20ετίας σε λίγους μήνες. Με το σταγονόμετρο» ο Καραμανλής βάζει το νερό στο ...αυλάκι».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:»Δάσκαλοι-καθηγητές: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Αναπληρωτές πως θα γίνουν οι διορισμοί».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Μειώσεις ως 10% ζητάει η Τρ.Ελλάδος λόγω και «2004». Εκεχειρία Τιμών.

ΕΣΤΙΑ: «Τα δεσμά του κράτους υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα».

ESPRESSO: «Ο άγνωστος πόλεμος Μάρως-Καλομοίρας».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Οι αλλαγές στις εξετάσεις και λύση για τους αναπληρωτές».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία. Καταργούνται οι Πανελλήνιες Εξετάσεις στη β΄ λυκείου».

ΤΑ ΝΕΑ: «Ευθανασία κάνει ένας στους 3 γιατρούς! Μελέτη-έκπληξη σε Ελλάδα και ΕΕ».

Η ΝΙΚΗ: «Μαραθώνιες διαβουλεύσεις των «25» στις Βρυξέλλες. «Ναι» για το Σύνταγμα. Αδιέξοδο για το διάδοχο του Πρόντι».

ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: «Διασυρμός από UEFA. Εσκεμμένα ή από άγνοια η παραχάραξη της ιστορίας μας;».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ομόφωνη αντιλαϊκή συμφωνία στο κείμενο συμπερασμάτων».

ΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ Σαββατοκύριακου: «Κέρδη και ζημιές από την κάλπη. Γιώργο γκρέμισέ τα».

TRAFFIC NEWS: «Η Μάρω δεν είναι Κυρία. Μας χώρισε το Fame Story».

Η ΧΩΡΑ: «Υλοποιείται ο νόμος του ΥΠΕΧΩΔΕ που δίνει λύση σε χιλιάδες εγκλωβισμένους. Πώς θα γίνει η μεταφορά του συντελεστή δόμησης».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Ιστορίες διαφθοράς σε εφορίες της Θεσσαλονίκης. Σαπίλα».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «’ξιος νέος Παναγιότατος Θεσσαλονίκης. Λαμπρή ενθρόνιση Ανθίμου».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 19 Ιουνίου 2004 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

Σχέδιο για δύναμη ΝΑΤΟ στο Ιράκ

Nατοϊκά στρατεύματα όπως αυτά που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν ενδέχεται να πάνε στο Ιράκ

Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία σχεδιάζουν την αποστολή μιας νατοϊκής δύναμης στο Ιράκ που θα περιλαμβάνει 3.000 Βρετανούς στρατιώτες και θα αναπτυχθεί στην περιοχή γύρω από την πόλη Νατζάφ, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν.

Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου ’μυνας λένε στην εφημερίδα ότι οι στρατιώτες αυτοί ανήκουν στο συμμαχικό Σώμα Ταχείας Αντίδρασης που εδρεύει στη Γερμανία (και διοικείται από το Βρετανό στρατηγό Ρίτσαρντ Ντάνατ), θα αποσπαστούν προσωρινά από το ΝΑΤΟ.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα τα στρατεύματα αυτά θα ονομαστούν «διεθνής δύναμη υπό βρετανική διοίκηση» ώστε η επιχείρηση να γίνει αποδεκτή από τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που είχαν διαφωνήσει με τον πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ.

Η στάθμευση της νέας δύναμης προβλέπεται να συμπιέσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρησιακές δυνατότητες του βρετανικού στρατού αλλά πηγές του υπουργείου ’μυνας λένε ότι η αποστολή τους θα είναι χρονικά περιορισμένη - γύρω στο 18μηνο.

Βέβαια όπως αναφέρεται το σχέδιο αυτό για να υλοποιηθεί θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη νατοϊκή σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης που διεξάγεται στις 28 και 29 Ιουνίου (την παραμονή της επίσημης παράδοσης της εξουσίας στη νέα ιρακινή κυβέρνηση).


Σάββατο 19 Ιουνίου 2004 - 10:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Εκρήξεις και οδομαχίες

Συνεχίζεται η ένοπλη αντίσταση στα στρατεύματα κατοχής

Στο Ιράκ από έκρηξη βόμβας στα περίχωρα της πόλης Βασόρα σκοτώθηκαν ένας Πορτογάλος που δούλευε ως σωματοφύλακας σε πετρελαϊκή εταιρεία και τουλάχιστον ένας Ιρακινός σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας και του τοπικού νοσοκομείου.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο δρόμο που οδηγεί από τη δεύτερη σε μέγεθος ιρακινή πόλη στην κωμόπολη Ζουμπαΐρ.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι όταν το αυτοκίνητο των θυμάτων πέρασε από το σημείο που είχε τοποθετηθεί η βόμβα σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη.

Στο μεταξύ συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και ενόπλων αντιστασιακών στη σουνιτική περιοχή γύρω από την πόλη Μπακούμπα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δυνάμεων κατοχής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 13 Ιρακινοί και ένας Αμερικανός στρατιώτης, ενώ έχουν τραυματισθεί τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι στις χθεσινές ανταλλαγές πυρών στις κωμοπόλεις Μπουχρίζ και Ταχρίρ τραυματίσθηκαν 20 άτομα και πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια οδομαχιών που σημειώθηκαν την περασμένη Πέμπτη μέσα στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Αλ Σαντρ μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και ενόπλων σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν 20 Ιρακινοί, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων.

Από την έναρξη της κατοχής το Μάρτιο του 2003 μέχρι σήμερα 615 στρατιώτες των ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους από εχθρικές ενέργειες σύμφωνα με απολογισμό που βασίζεται σε ανακοινώσεις του αμερικανικού Πενταγώνου.


Σάββατο 19 Ιουνίου 2004 - 09:27 (Ώρα Λονδίνου)

Σαουδική Αραβία: «Σκοτώσαμε τους δράστες»

Η εξόντωση των τριών ισλαμιστών είναι το τελευταίο επεισόδιο στην αιματηρή αντιπαράθεση τους με το σαουδαραβικό καθεστώς

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Αλ Κάιντα, που θεωρείται υπεύθυνος για την απαγωγή και τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού μηχανικού Πολ Τζόνσον.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι λένε ότι ο Αμπντούλ Αζίζ Αλ Μούκριν βρήκε το θάνατο μαζί με τρεις συνεργάτες του κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Πάντως την ίδια ώρα ισλαμική ιστοσελίδα που έχει στο παρελθόν δημοσιεύσει ανακοινώσεις του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν διαψεύδει το θάνατο του Αλ Μούκριν.

Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας λέει ότι εντόπισε τους τρεις «τρομοκράτες» μετά από πληροφορίες που έλαβε για το αυτοκίνητο που αυτοί χρησιμοποίησαν για να μεταφέρουν το ακέφαλο σώμα του θύματός τους.

Επίσης οι δυνάμεις ασφαλείας λένε ότι μετά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν συνέλαβαν 10 μέλη της Αλ Κάιντα.

Ο Τζόνσον εργαζόταν στη Σαουδική Αραβία στην εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν.

Οι απαγωγείς του είχαν θέση την Παρασκευή ως προθεσμία για να αποφυλακιστούν μέλη της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια να αφήσουν τον όμηρο ελεύθερο.

Δηλώσεις Μπους Πάουελ

«Βάρβαρη πράξη» χαρακτήρισε τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού ομήρου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο οποίος είπε ότι οι αυτουργοί θέλουν να κλονίσουν την αποφασιστικότητα της Αμερικής και να την αναγκάσουν να υποχωρήσει από την παγκόσμια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

Τέτοιες εικόνες δεν πρόκειται να εκφοβίσουν τις ΗΠΑ, λέει ο πρόεδρος Μπους

«Αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, υποστήριξε ότι τυχόν αποχώρηση των αλλοδαπών που εργάζονται στη Σαουδική Αραβία θα σήμαινε νίκη των τρομοκρατών.

«Εάν φύγουν, τότε οι τρομοκράτες θα έχουν νικήσει. Και πιστεύω ότι ούτε οι Σαουδάραβες, ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι θαρραλέοι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί κάτω θέλουν να νικήσουν οι τρομοκράτες» δήλωσε ο κ. Πάουελ.

Ας σημειωθεί πάντως ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανανέωσε την οδηγία του για τη Σαουδική Αραβία, καλώντας τους Αμερικανούς που μένουν στο βασίλειο να το εγκαταλείψουν και όσους σκέφτονται να το επισκεφτούν να αναβάλουν το ταξίδι τους.

Την Παρασκευή λίγο μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του ομήρου Πολ Τζόνσον η Ουάσινγκτον κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται σε ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου να βρίσκονται σε εγρήγορση για το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.