Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-20

  1. «Ελληνική τραγωδία με αίσιο τέλος»
  2. H Ελλάδα στους «8»... ουρανούς
  3. «Να λήξει η εξορία των γλυπτών»
  4. Σχέδια κλοιού αντιτρομοκρατίας στο Λονδίνο
  5. Ώρα «8»
  6. Επανεκλογή Αρόγιο στις Φιλιππίνες
  7. Κινητοποίηση του στρατού στη Λ.Δ. του Κονγκό
  8. Έκκληση Αλάουι για διεθνή βοήθεια
  9. Μορατόριουμ πυρηνικών δοκιμών
  10. Το αδιέξοδο φέρνει υποψηφιότητα Σημίτη
  11. Ώρα «8»
  12. Νέα αιματηρά επεισόδια στο Ιράκ
  13. Ευρωσύνταγμα
  14. Σχέδια κλοιού αντιτρομοκρατίας στο Λονδίνο

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 02:35 (Ώρα Λονδίνου)

«Ελληνική τραγωδία με αίσιο τέλος»

«Ο Βρύζας σώζει την Ελλάδα» γράφει η Γκάρντιαν

«Ελληνική τραγωδία με αίσιο τέλος» ο τίτλος της Ντέιλι Εξπρές (Daily Express). Οι Έλληνες «ξεκίνησαν το παιχνίδι λες ήταν και ήταν ακόμη στη παραλία».

Η «πειθαρχία στην άμυνα που έχει επιβάλει ο Ότο Ρέχαγκελ απουσίαζε στα πρώτα είκοσι λεπτά» γράφει η εφημερίδα που συμπληρώνει ότι η Αγγλία που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την Ελλάδα στον επόμενο γύρο «δεν πρόκειται να χάσει τον ύπνο της».

«Εάν οι Έλληνες περίμεναν μια άνετη πρόκριση στον πρώτο τους προημιτελικό» -γράφει η Ντέλι Τέλεκγραφ (Daily Telegraph) «προσγειώθηκαν ανώμαλα με τα δυο γκολ των Ρώσων», γράφει η εφημερίδα που καυτηριάζει τα «πολλά αμυντικά λάθη».

«Ο Βρύζας σώζει την Ελλάδα» γράφει η Γκάρντιαν (Guardian) που αναφέρεται στην λατρεία των Ελλήνων στο πρόσωπο του Ότο Ρέχαγκελ.

«Σήμερα που η ομάδα του προκρίθηκε στα προημιτελικά ο Ρέχαγκελ μυθοποιείται σαν τον Δία» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα που σημειώνει ότι η Ελλάδα είχε τη τύχη με το μέρος της «μια τύχη που απολαμβάνουν μόνο οι θεοί».

Τόσο η Γαλλία όσο και η Αγγλία που είναι πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας γνωρίζουν γράφει η Γκάρντιαν ότι «η Ελλάδα είναι καλύτερη από ότι έδειξε στην χθεσινή της εμφάνιση». Η Ελλάδα κατά της Ρωσίας «ήταν η σκιά του εαυτού της» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) σημειώνει ότι η Ελλάδα «προχώρησε με ανακούφιση στον επόμενο γύρο παρά την ήττα από τη Ρωσία». Επόμενος αντίπαλος εκτιμά η Ιντιπέντεντ μάλλον θα είναι η Γαλλία. Η Ελλάδα απέδειξε «ότι είναι ικανή να αντιμετωπίσει και να κερδίσει τους καλύτερους αντιπάλους».

«Πόσο λίγο χωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία» γράφουν οι Τάιμς (Times) που αναφέρονται στην μεγάλη ευκαιρία των Ρώσων στα τελευταία λεπτά της συνάντησης. Αν έμπαινε γκολ σε εκείνη τη φάση « η Ισπανία και όχι η Ελλάδα θα περνούσε στον επόμενο γύρο».

Σε αυτή τη φάση αναφέρεται και η Σαν (Sun) που σημειώνει ότι λίγο έλειψε να πραγματοποιηθεί «η απόλυτη Ελληνική τραγωδία».

Με ένα γκολ «24 καρατίων» του Ζήση Βρύζα, η Ελλάδα «πέταξε έξω τους σούπερσταρ της Ισπανίας».

Η Σαν σημειώνει ότι ο «τίτλος του αυτσάιντερ βόλευε την Ελλάδα». Όμως όπως φάνηκε στα πρώτα 20 λεπτά του αγώνα «ο τίτλος του φαβορί που είχαν στο συγκεκριμένο παιχνίδι τους ζάλισε, όπως τα φώτα των αυτοκινήτων τα κουνέλια».


Κυριακή 20 Ιουνίου 2004 - 21:59 (Ώρα Λονδίνου)

H Ελλάδα στους «8»... ουρανούς

Αρχιτέκτονας της πρόκρισης στα προημιτελικά, ο Ότο Ρεχάγκελ

Στο κλαμπ των οκτώ κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης συγκαταλέγεται πλέον η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της, προκρίθηκε στην προημιτελική φάση των ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που διεξάγεται στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Παρά την ήττα με 2-1 από τη Ρωσία, η ελληνική ομάδα προκρίθξηκε ως δεύτερη στον επόμενο γύρο, όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή του δευτέρου ομίλου, οι αγώνες του οποίου διεξάγονται αύριο.

Με σημαντικά κενά στην άμυνα, οι Έλληνες βρέθηκαν νωρίς πίσω στο σκορ, μόλις στο 2ο λεπτό, όταν εκμεταλλευόμενος αμυντική ολιγωρία ο Κιριτσένκο δε δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Νικοπολίδη.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική ομάδα έβγαινε συχνά με αξιώσεις στην επίθεση, η άμυνά της την πρόδωσε για δεύτερη φορά στο 16ο λεπτό, όταν μετά από κόρνερ ο αφύλαχτος Μπουλίκιν σκόραρε με άνετη κεφαλιά από τη μεγάλη περιοχή.

Το πολύτιμο, όπως αποδείχθηκε, γκολ της Ελλάδας σημείωσε στο 43ο λεπτό ο Βρύζας, με πλασέ από τη μεγάλη περιοχή.

Ισπανία - Πορτογαλία 0-1

Πρώτη στον πρώτο όμιλο τερμάτισε τελικά η οικοδέσποινα Πορτογαλία, η οποία με γκολ του Νούνο Γκόμεζ στο 57ο λεπτό, άφησε εκτός τους Ισπανούς, που για μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες.

Οι ενδεκάδες στον αγώνα της εθνικής:

Ελλάδα:

Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Βενετίδης (Φύσσας 89), Καψής, Δέλλας, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Μπασινάς (Τσιάρτας 42), Παπαδόπουλος (Νικολαίδης 69), Χαριστέας, Βρύζας.

Ρωσία:

Μαλαφέεφ, Ανιούκοφ, Σαρόνοφ (Σενίκοφ 56), Μπουγκάεφ, Εφσέεφ, Γκούσεφ, Ραντίμοφ, Καριάκα, Αλένιτσεφ, Μπουλίκιν (Σούτσεφ 45), Κιριτσένκο.


Κυριακή 20 Ιουνίου 2004 - 18:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Να λήξει η εξορία των γλυπτών»

«Αμίμητη έκφραση βρετανικής αγένειας» χαρακτήρισε την άποψη ότι οι Έλληνες δε φροντίζουν τα γλυπτά τους, ο αρθρογράφος της Ομπζέρβερ, Νιλ Άστσερσον

Ένα ρεπορτάζ και ένα άρθρο αφιερώνει η κυριακάτικη βρετανική εφημερίδα Ομπζέρβερ (The Observer) στα γλυπτά του Παρθενώνα.

Στο κύριο σώμα της εφημερίδας, το ρεπορτάζ αναφέρεται στην εκτίμηση μιας Βρετανίδας αρχαιολόγου, της δρ. Ντόροθι Κινγκ, η οποία σε ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης του BBC, είπε ότι «εάν οι Έλληνες θέλουν πίσω τα γλυπτά, θα πρέπει πρώτα να δείξουν σεβασμό για τις συλλογές που ήδη έχουν».

Το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί το ερχόμενο Σάββατο, αφορά στην «πιο μακρόχρονη διαμάχη περί πολιτιστικής κληρονομιάς», όπως σημειώνει η συντάκτρια.

Όπως σημειώνει η ρεπόρτερ, η τοποθέτηση της αρχαιολόγου προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής παροικίας στη Βρετανία, καθώς η Ντόροθι Κινγκ παρομοίασε τις αρμόδιες ελληνικές αρχές με γονείς που κακοποιούν τα παιδιά τους, αφού «δε φροντίζουν όπως πρέπει τα γλυπτά που έχουν».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι η κα. Κινγκ εκφράζει προσωπική γνώμη, η οποία δε συμπεριλαμβάνεται στα επιχειρήματα των υπευθύνων του μουσείου.

Στις σελίδες που αφορούν στον καλλιτεχνικό χώρο, η Ομπζέρβερ φιλοξενεί ολοσέλιδο άρθρο του Σκωτσέζου δημοσιογράφου και συγγραφέα, Νιλ Άστσερσον, ο οποίος ζητά «τη λήξη της εξορίας των γλυπτών».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι πλέον η Βρετανία δεν έχει επιχειρήματα να αντιπαραθέσει απέναντι στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο κ. Άστσερσον, μάλιστα, αναφέρεται και στην τοποθέτηση της Ντόροθι Κινγκ στο ντοκιμαντέρ του BBC, χαρακτηρίζοντάς την «αμίμητη έκφραση βρετανικής αγένειας».

Ο συντάκτης καταλήγει λέγοντας πως τα γλυπτά δεν αποτελούν πλέον τόσο μεγάλο κομμάτι του βρετανικού πολιτισμού, όσο ίσως αποτελούσαν πριν από κάποια χρόνια.

«Η Ελλάδα», σημειώνει ο αρθρογράφος, «υπήρξε πολύ υπομονετική, αλλά τώρα είναι η ώρα να υποδεχθεί τα εξόριστα γλυπτά της».


Κυριακή 20 Ιουνίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Σχέδια κλοιού αντιτρομοκρατίας στο Λονδίνο

Υπάρχει σχέδιο αποκλεισμού της περιοχής γύρω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, λόγω φόβων τρομοκρατικής επίθεσης

«Φόβοι τρομοκρατίας δίνουν το έναυσμα σε σχέδιο αποκλεισμού του Κοινοβουλίου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βρετανικής εφημερίδας Oμπζέρβερ (The Observer).

Η κυριακάτικη εφημερίδα γράφει ότι η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν κλοιό ασφαλείας στη Βουλή των Κοινοτήτων και στα κυβερνητικά μέγαρα που βρίσκονται τριγύρω ώστε να αποτραπεί το «εφιαλτικό σενάριο» κάποιας τρομοκρατικής επίθεσης.

Και αποκαλύπτει ότι οι φόβοι για τρομοκρατικό πλήγμα σε κυβερνητικά κτίρια και τουριστικά αξιοθέατα, ενδέχεται να οδηγήσουν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας σε βασικές οδικές αρτηρίες γύρω από το Κοινοβούλιο.

Ένα άλλο μέτρο που έχει προταθεί στην κυβέρνηση Μπλερ είναι να κατασκευαστεί μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής παραπέτασμα που θα προστατεύει τους βουλευτές από βομβιστική επίθεση.

Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας που εμπλέκεται στις σχετικές συνομιλίες των δυνάμεων ασφαλείας με τους πολιτικούς τα μέτρα που τελικά θα ληφθούν πρόκειται να είναι δρακόντεια και πολύ αυστηρότερα από τον «ατσάλινο κλοιό» που είχε δημιουργηθεί στο οικονομικό κέντρο της πόλης το Σίτι μετά το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων του ΙΡΑ στις αρχές της δεκαετίας του 90.

Οι Κυριακάτικοι Τάιμς (The Sunday Times) αφιερώνουν τμήμα του πρωτοσέλιδού του σε ένα κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο φέρεται να αφορά στην επέκταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των Βρετανών στα 70 χρόνια.

Παράλληλα, οι Τάιμς φιλοξενούν δημοσκόπηση σε δείγμα 1300 Βρετανών ψηφοφόρων, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα καταψήφιζαν το ευρωπαϊκό σύνταγμα σε ποσοστό 49%, ενώ μόλις το 23% θα ψήφιζε υπέρ, εφόσον το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλλει η βρετανική κυβέρνηση διοργανωνόταν σήμερα.

Η Ιντιπέντεντ της Κυριακής (The Independent on Sunday) προβάλλει τις ανησυχίες της βρετανικής κυβέρνησης, ότι το καλοκαίρι θα είναι θερμό, λόγω των αυξανόμενων βίαιων επεισοδίων μεταξύ μεθυσμένων νεαρών Βρετανών.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε άτομα που προκαλούν επεισόδια υπό την επιρροή μέθης.

Η Τέλεγκραφ της Κυριακής (The Sunday Telegraph), εξάλλου, κυκλοφορεί έχοντας στην πρώτη σελίδα την προτροπή - πρόκληση του ηγέτη των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, προς τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να διεξάγει το δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα «τώρα εφόσον τολμά», όπως είναι τα λόγια που αποδίδονται στον κ. Χάουαρντ.


Κυριακή 20 Ιουνίου 2004 - 11:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ώρα «8»

Ραντεβού με την ιστορία έχει η εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου. Αντιμετωπίζει το βράδυ της Κυριακής τη Ρωσία (21:45 ώρα Ελλάδας) και θα προσπαθήσει να σφραγίσει την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Πορτογαλίας.

Η Εθνική Ελλάδας ακόμη και με ισοπαλία παίρνει το εισιτήριο για τις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Προσοχή και συγκέντρωση ζήτησε από τους παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για το ματς με τη Ρωσία, χαρακτήρισε την αναμέτρηση ως ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καλώντας τους διεθνείς να δείξουν πάθος εφάμιλλο με αυτό που είχαν στα παιχνίδια με Πορτογαλία και Ισπανία.

Η πιθανή ενδεκάδα που θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Ρωσίας είναι: Αντώνης Νικοπολίδης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Μιχάλης Καψής, Τραϊανός Δέλλας, Τάκης Φύσσας, Γιώργος Γεωργιάδης, Κώστας Κατσουράνης, Θοδωρής Ζαγοράκης, Βασίλης Τσιάρτας, Ζήσης Βρύζας, Αγγελος Χαριστέας.

Από την άλλη η ενδεκάδα της Ρωσίας αναμένεται να είναι: Βιάτσεσλαβ Μαλαφέγεφ, Αλεξάντερ Ανιούκοφ, Ρόμαν Σαρόνοφ, Αλεξέι Μπουγκάγεφ, Βαντίμ Γεφσέγεφ, Βλάντιμιρ Μπιστρόφ, Ντμίτρι Λοσκόφ, Ντμίτρι Αλένιτσεφ, Αντρέι Καριάκα, Αλεξάντερ Κερζάκοφ, Ντμίτρι Σίτσεφ.


Κυριακή 20 Ιουνίου 2004 - 17:07 (Ώρα Λονδίνου)

Επανεκλογή Αρόγιο στις Φιλιππίνες

Για έξι χρόνια ανανεώνει τη θητεία της η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο

Με καθυστέρηση έξι εβδομάδων, η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, εξασφάλισε την ανανέωση της θητείας της για τα επόμενα έξι χρόνια.

Μετά από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των εκλογών που διεξήχθησαν στις 10 Μαίου, η κα. Αρόγιο συγκεντρώνει σχεδόν 13 εκατομμύρια ψήφους, περίπου ένα εκατομμύριο περισσότερες από τον κύριο αντίπαλό της, τον ηθοποιό, Φερνάντο Πόε.

Η διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων καθυστέρησε λόγω ενστάσεων εκλογικής ακυρότητας που είχε υποβάλει η αντιπολίτευση.

Η απόφαση, ωστόσο, της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, που ερεύνησε τις κατηγορίες, ήταν ότι δεν υπήρξε κάποια παράβαση.

Μόλις η επιτροπή ανακοινώσει το πόρισμά της στην ολομέλεια του Κογκρέσου, η Γκλόρια Αρόγιο θα ανακηρυχθεί νικήτρια των εκλογών.

Πάντως, αναμένεται νέα αμφισβήτηση του αποτελέσματος από τους οπαδούς του κ. Πόε.


Κινητοποίηση του στρατού στη Λ.Δ. του Κονγκό

Η κυβέρνηση της Κινσάσα υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές κινητοποιήσεις στοχεύουν τους αντάρτες

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό φέρεται, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, να αναπτύσσει δέκα χιλιάδες στρατιώτες στα ανατολικά της χώρας, με σκοπό την αντιμετώπιση των δυνάμεων των στασιαστών, που είχαν πριν από λίγες εβδομάδες αποπειραθεί να ανατρέψουν τον πρόεδρο Καμπιλά.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής Ρουάντα, Τσαρλς Μουλιγκάντε, κατηγόρησε την κονγκολέζικη κυβέρνηση ότι προετοιμάζει επίθεση εναντίον της χώρας του.

Η κατάσταση έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο μετά τις προειδοποιήσεις των Κονγκολέζων ανταρτών της οργάνωσης Γκομά, που διαθέτει περί τα 40 χιλιάδες μέλη κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα, ότι οποιαδήποτε ενέργεια του στρατού θα οδηγήσει σε αιματοχυσία.

Η διένεξη μεταξύ των Κονγκολέζων ανταρτών και της κυβέρνησης της Κινσάσα το 1998, είχε προκαλέσει και την εμπλοκή έξι γειτονικών κρατών, προκαλώντας το θάνατο σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων


Κυριακή 20 Ιουνίου 2004 - 14:17 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση Αλάουι για διεθνή βοήθεια

Ο Ιγιάντ Αλάουι είχε διαβουλεύσεις με ΗΠΑ και Βρετανία πριν ανακοινώσει την αναδιάρθρωση των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, ανακοίνωσε σήμερα τη ριζική αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του και τον προσανατολισμό τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες θα μας επιτρέψουν να αναλάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του Κακού» είπε ο κ. Αλάουι σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη.

Και πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί ένα υπουργείο με αρμοδιότητα την εσωτερική ασφάλεια, το οποίο θα αναλάβει ο ίδιος.

Με τις επιθέσεις ενόπλων κατά των στρατευμάτων κατοχής και των συνεργατών τους να συνεχίζονται, ο Ιρακινός πρωθυπουργός ζήτησε από τους κατά τομείς διοικητές να του υποβάλουν αναφορά σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή τους.

Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει την κυβέρνησή του στον εξοπλισμό των δυνάμεων ασφαλείας.

Επίσης ο κ. Αλάουι ζήτησε από τα αραβικά και ισλαμικά κράτη να συνεισφέρουν στρατεύματα στην αποκατάστασης της τάξης, ιδίως μετά την πρόσφατη ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος για το μεταπολεμικό Ιράκ.


Κυριακή 20 Ιουνίου 2004 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Μορατόριουμ πυρηνικών δοκιμών

Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών επισφραγίζουν με χειραψία τη συμφωνία

Ινδία και Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν το μορατόριουμ στις δοκιμές πυρηνικών όπλων που τηρούν κατόπιν συμφωνίας τους το 1998, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διήμερες διμερείς συνομιλίες τους που στόχο είχαν τη μείωση του κινδύνου πυρηνικής αντιπαράθεσης.

Πάντως στη σχετική ανακοίνωση υπάρχει μία εξαίρεση: οι πυρηνικές δοκιμές μπορεί να επαναληφθούν εάν μία από τις δύο χώρες θεωρήσει ότι «εξαιρετικής σημασίας γεγονότα» απειλούν τα συμφέροντά της.

Επίσης συμφωνήθηκε να εγκατασταθεί «κόκκινο τηλέφωνο», δηλαδή γραμμή άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ θα αναβαθμιστεί η υπάρχουσα τηλεφωνική γραμμή μεταξύ στρατιωτικών διοικητών αμφοτέρων των πλευρών.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ύστερα από δύο ημερών διαβουλεύσεις μεταξύ του Ινδού ανώτατου διπλωμάτη, Σιλ Κάντα Σάρμα και του Πακιστανού ομολόγου του, Ταρίκ Ουσμάν Χαϊντέρ.

Δελχί και Ισλαμαμπάντ είχαν φτάσει πριν δύο χρόνια στο κατώφλι θερμοπυρηνικής αναμέτρησης με αφορμή τη διαφιλονικούμενη επαρχία του Κασμίρ.


Κυριακή 20 Ιουνίου 2004 - 11:34 (Ώρα Λονδίνου)

Το αδιέξοδο φέρνει υποψηφιότητα Σημίτη

Με τον γνωστό ευρωπαϊκό τρόπο, του συμβιβασμού και των ισορροπιών, θα προσπαθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τον διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι, αλλά και το πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών.

Δημοσίευμά της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», αναφέρει ότι επανέρχεται στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το όνομα του κ. Κώστα Σημίτη αλλά αυτή τη φορά για την νεοσυσταθείσα θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επικεφαλής της Κομισιόν θα μπορούσε να εκλεγεί κάποιος προερχόμενος από το χώρο της κεντροδεξιάς, ίσως από χώρα του βορρά (το όνομα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι το επικρατέστερο, παρ' ότι ο ίδιος εξακολουθεί να αρνείται).

Στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπορεί να «παίξει» με σοβαρές πιθανότητες ο Κ. Σημίτης ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το «γαλλογερμανικό άξονα», όμως ταυτόχρονα δεν πρόκειται να συναντήσει αντιδράσεις ούτε από τους Βρετανούς ούτε από τις μικρές χώρες. Το πόστο του υπουργού Εξωτερικών είναι ήδη «κατειλημμένο» από τον Χ. Σολάνα.

Ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, όπως αποκαλύπτεται πλέον, έχει εργασθεί μεθοδικά και αθόρυβα γι' αυτή την προοπτική. «Η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ταιριάζει και τον ενδιαφέρει» ομολογούν συνεργάτες του και προσθέτουν ότι τα πρόσφατα ταξίδια του σε Γερμανία και Αυστρία δεν είχαν μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Μάλιστα, θεωρούν «μείζονος σημασίας» τις επαφές του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζ. Κ. Γιούνκερ, επειδή «έχει τεράστια απήχηση στους κόλπους της Ένωσης, απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του γαλλογερμανικού άξονα και θεωρείται «συμπαθής» από ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία».


Κυριακή 20 Ιουνίου 2004 - 11:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ώρα «8»

Ραντεβού με την ιστορία έχει η εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου. Αντιμετωπίζει το βράδυ της Κυριακής τη Ρωσία (21:45 ώρα Ελλάδας) και θα προσπαθήσει να σφραγίσει την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Πορτογαλίας.

Η Εθνική Ελλάδας ακόμη και με ισοπαλία παίρνει το εισιτήριο για τις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Προσοχή και συγκέντρωση ζήτησε από τους παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για το ματς με τη Ρωσία, χαρακτήρισε την αναμέτρηση ως ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καλώντας τους διεθνείς να δείξουν πάθος εφάμιλλο με αυτό που είχαν στα παιχνίδια με Πορτογαλία και Ισπανία.

Η πιθανή ενδεκάδα που θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Ρωσίας είναι: Αντώνης Νικοπολίδης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Μιχάλης Καψής, Τραϊανός Δέλλας, Τάκης Φύσσας, Γιώργος Γεωργιάδης, Κώστας Κατσουράνης, Θοδωρής Ζαγοράκης, Βασίλης Τσιάρτας, Ζήσης Βρύζας, Αγγελος Χαριστέας.

Από την άλλη η ενδεκάδα της Ρωσίας αναμένεται να είναι: Βιάτσεσλαβ Μαλαφέγεφ, Αλεξάντερ Ανιούκοφ, Ρόμαν Σαρόνοφ, Αλεξέι Μπουγκάγεφ, Βαντίμ Γεφσέγεφ, Βλάντιμιρ Μπιστρόφ, Ντμίτρι Λοσκόφ, Ντμίτρι Αλένιτσεφ, Αντρέι Καριάκα, Αλεξάντερ Κερζάκοφ, Ντμίτρι Σίτσεφ.


Κυριακή 20 Ιουνίου 2004 - 11:48 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα αιματηρά επεισόδια στο Ιράκ

Συνεχίζεται η αιματηρή αντιπαράθεση ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής και στους Ιρακινούς

Στο Ιράκ έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε την Κυριακή κοντά στην κεντρική τράπεζα της Βαγδάτης προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον ενός φρουρού και τον τραυματισμό πολλών ατόμων.

Η έκρηξη συνέβη την ώρα της πρωινής κυκλοφοριακής αιχμής και προκάλεσε επίσης εκτεταμένες υλικές ζημιές σε οχήματα ανάμεσά τους και δύο λεωφορεία που μετέφεραν υπαλλήλους της τράπεζας.

Στα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας σφοδρές μάχες διεξήχθησαν ανάμεσα σε αμερικανικά στρατεύματα κατοχής και Σουνίτες ενόπλους στην πόλη Σαμάρα, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 8 Ιρακινοί ανάμεσά τους και αστυνομικοί.

Επίσης κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίσθηκαν 12 Ιρακινοί, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της αστυνομίας και του τοπικού νοσοκομείου.

Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει σχολιάσει το συμβάν αλλά Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου και ότι ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται πολλοί άμαχοι και μέλη της αστυνομίας.

Στην πόλη του Τικρίτ ένας δημοτικός σύμβουλος έπεσε σε δολοφονική ενέδρα.

Στο μεταξύ δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν στην πόλη Μπακούμπα, όταν όλμος έπεσε μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

Αντιδικία για την επιδρομή στη Φαλούτζα

Στην πόλη Φαλούτζα που δέχθηκε επίθεση πυραύλων από αμερικανικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άτομα - στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα - οι κάτοικοι διαψεύδουν την αμερικανική εκδοχή της πολύνεκρης επιδρομής, ότι στόχος της επίθεσης ήταν κρησφύγετο μαχητών.

Ο στρατηγός των κατοχικών δυνάμεων Μαρκ Κίμιτ δήλωσε ότι η επιδρομή έπληξε ένα κτίριο και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν πυρομαχικά και όπλα που φυλάσσονταν σε διπλανό κτίριο.

Αλλά οι Ιρακινοί λένε ότι οι Αμερικανοί επιτέθηκαν δύο φορές, τη δεύτερη στοχεύοντας τους κατοίκους που είχαν σπεύσει στα ερείπια για να διασώσουν τα θύματα της πρώτης επίθεσης.

Εξάλλου ο διοικητής του συνεργαζόμενου με τις ΗΠΑ ιρακινού στρατού, ταξίαρχος Νούρι Αμπούντ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν βρέθηκαν στα ερείπια στοιχεία που να δείχνουν ότι το κτίριο χρησιμοποιούσαν μαχητές.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό η επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον ενός καταφυγίου μουσουλμάνων εξτρεμιστών που διοικούσε ο Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.


Κυριακή 20 Ιουνίου 2004 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωσύνταγμα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: «Ακίνητα μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, φορολογικές απαλλαγές 30 ερωτήσεις-απαντήσεις για κάθε περίπτωση».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ:Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο για το νέο μισθολόγιο. Αλλάζουν όλα στο δημόσιο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής:"Οι ηγέτες κατέληξαν ύστερα από συμβιβασμούς στο πρώτο σύνταγμα. Το μεγάλο βήμα για την Ευρώπη των 25".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής:Ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες- Το όνειρο της Ευρώπης-Ιστορικός συμβιβασμός για το Σύνταγμα.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής:Πως θα κερδίσετε μία θέση στο δημόσιο. Στις 10 και 11 Ιουλίου ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις πρώτες 3.455 προσλήψεις.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής:3 ρυθμίσεις προωθούνται κατεπειγόντως για να τονωθούν τα ταμεία με «ζεστό χρήμα». «Εξόρμηση» της εφορίας με στόχο 5 δισ. ευρώ.

Espresso της Κυριακής:Συνελήφθη! Επιχειρηματίας υπεράνω υποψίας ο εγκέφαλος κυκλώματος κολ-γκερλ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: «Τα βρήκαν στο Σύνταγμα αλλά τα ψάχνουν... στην Ομόνοια. Ομόφωνα συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ότι... διαφωνούν».

Η ΕΠΟΧΗ: «Όραμα τους το κράτος φυλακή. Νέος τρομονόμος, «ολυμπιακές φυλακές», κάμερες και ηλεκτρονικά μάτια στην καθημερινή ζωή».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:»Φορολογική αμνησία. Και νέα αναπτυξιακή πολιτική γης».

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: «Δάνεια για όλους τους μικρούς επιχειρηματίες. Τί χρειάζεται για την εγγυητική επιστολή του Δημοσίου (ΤΕΜΠΜΕ)».

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: «Ευρωπαϊκή οπισθοχώρηση. Χλωμό το Ευρωσύνταγμα-πατάει στην αγορά, όχι στην κοινωνία».

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: «Απειλεί με δολοφονίες η συμμορία Μπογράκου».

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Ο Σημίτης στον τελικό; Η εμπλοκή στην κορυφή της Ευρώπης βάζει στο ηγετικό παιχνίδι τον πρώην πρωθυπουργό».

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Στη Βουλή το έκτρωμα. Δριμύ λαϊκό «Κατηγορώ» κατά του νέου ευρω-τρομονόμου.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής:Τα μετεκλογικά «αγκάθια» της κυβέρνησης. Στενεύουν τα περιθώρια για την οικονομία.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: «Ψιλικατζήδες οι Σημίτηδες! Κατάσχεσαν ρολόγια και λουράκια για χρέος 17.298 ευρώ».

ΝΙΚΗ: «Ιστορική συμφωνία των «25» για το ευρωσύνταγμα. Ένα βήμα μπροστά».

Traffic News Κυριακής:Άγριο επεισόδιο σε εστιατόριο. Ντίβα της πίστας έφαγε πολλά λεφτά από επιχειρηματία.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: «Οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις από τα βαθμολογικά κέντρα όλης της χώρας. Βάσεις- Τα άνω-κάτω για τα ΑΕΙ»

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: «Η καταδίκη έφερε... προαγωγή! Καθηγητής που κρίθηκε ένοχος για ασέλγεια έγινε διευθυντής».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 20 Ιουνίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Σχέδια κλοιού αντιτρομοκρατίας στο Λονδίνο

Υπάρχει σχέδιο αποκλεισμού της περιοχής γύρω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, λόγω φόβων τρομοκρατικής επίθεσης

«Φόβοι τρομοκρατίας δίνουν το έναυσμα σε σχέδιο αποκλεισμού του Κοινοβουλίου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βρετανικής εφημερίδας Oμπζέρβερ (The Observer).

Η κυριακάτικη εφημερίδα γράφει ότι η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν κλοιό ασφαλείας στη Βουλή των Κοινοτήτων και στα κυβερνητικά μέγαρα που βρίσκονται τριγύρω ώστε να αποτραπεί το «εφιαλτικό σενάριο» κάποιας τρομοκρατικής επίθεσης.

Και αποκαλύπτει ότι οι φόβοι για τρομοκρατικό πλήγμα σε κυβερνητικά κτίρια και τουριστικά αξιοθέατα, ενδέχεται να οδηγήσουν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας σε βασικές οδικές αρτηρίες γύρω από το Κοινοβούλιο.

Ένα άλλο μέτρο που έχει προταθεί στην κυβέρνηση Μπλερ είναι να κατασκευαστεί μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής παραπέτασμα που θα προστατεύει τους βουλευτές από βομβιστική επίθεση.

Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας που εμπλέκεται στις σχετικές συνομιλίες των δυνάμεων ασφαλείας με τους πολιτικούς τα μέτρα που τελικά θα ληφθούν πρόκειται να είναι δρακόντεια και πολύ αυστηρότερα από τον «ατσάλινο κλοιό» που είχε δημιουργηθεί στο οικονομικό κέντρο της πόλης το Σίτι μετά το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων του ΙΡΑ στις αρχές της δεκαετίας του 90.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.