Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-21

  1. Διθύραμβοι για τον Ρούνι
  2. Στο δρόμο του Ζιντάν
  3. Αναταραχή στον Καύκασο
  4. Εποχή «παχέων αγελάδων» στην Πορτογαλία
  5. Κρατείται ο πρώην επικεφαλής της Βιβέντι
  6. Σκέψεις Παπαδημούλη για προεδρία
  7. Πρεμιέρα για το Ουίμπλεντον
  8. Συνομιλίες Λονδίνου και Τεχεράνης
  9. «Έγραψε ιστορία»
  10. Κρατείται ο πρώην επικεφαλής της Βιβέντι
  11. Επανέρχεται ο Έβερτ για χρηματιστήριο
  12. Σκέψεις Παπαδημούλη για προεδρεία
  13. Πρόκριση στους «8»
  14. Θα καταθέσουν και οι στρατηγοί
  15. «Το Ιράν σταμάτησε τρία βρετανικά σκάφη»
  16. Απειλούν με αποκεφαλισμό
  17. Αντίστροφη μέτρηση
  18. Θα καταθέσουν και οι στρατηγοί
  19. Απειλούν με αποκεφαλισμό
  20. Η κοινή γνώμη το νέο εμπόδιο
  21. H «τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης»
  22. Απειλούν με αποκεφαλισμό

Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 02:57 (Ώρα Λονδίνου)

Διθύραμβοι για τον Ρούνι

Η σύλληψη οκτώ βρετανών κομάντος από το Ιράν και ο Γουέιν Ρούνι, ο νεαρός επιθετικός της εθνικής Αγγλίας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Ρούνι

«Ο Γουέιν και πάλι», ο τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian) που συνοδεύεται από φωτογραφία του νεαρού στράικερ της εθνικής Αγγλίας Γοθένι Ρούνι που με τα δυο τέρματα που σημειώσε στον αγώνα κατά της Κροατίας (4-2) οδήγησε την Αγγλία στον επόμενο γύρο του Γιούρο 2004.

«Το παιδί είναι αθάνατο» γράφουν οι Τάιμς (Times) που σημειώνουν ότι ο 18χρονος επιθετικός «μοιάζει περισσότερο με οπαδό παρά με ποδοσφαιριστήΜοιάζει σα να κατέβηκε από την κερκίδα των άγγλων οπαδών που τα πίνουν».

Τα φαινόμενα όμως απατούν γράφει η εφημερίδα. Ο Ρούνι έχει «τεχνική και δύναμηκαι το σημαντικότερο από όλα είναι ότι δεν δείχνει να φοβάται κανένα αντίπαλο...Έχει απεριόριστη πίστη στις δυνατότητες του».

Ο Ρούνι είναι «Το παιδί-βασιλιάς» σύμφωνα με τη Ντέιλι Μέιλ (Daily Mail) ενώ το πρωτοσέλιδο της Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) κοσμεί φωτογραφία του νεαρού ποδοσφαιριστή με τίτλο «Ήρωας».

Ιράν

Η Γκάρντιαν (Guardian) γράφει ότι βρετανοί διπλωμάτες καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να «αποτρέψουν σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με την Τεχεράνη».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ιρανοί στρατιώτες συνέλαβαν τους οκτώ βρετανούς κομάντος που επέβαιναν σε τρία σκάφη υποστηρίζοντας ότι οι βρετανοί στρατιώτες εισήλθαν παράνομα στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Η σύλληψη των βρετανών αποτελεί «διπλωματία των κανονιοφόρων» σύμφωνα με τους Ταίμς (Times).

Σε σχόλιο της σύνταξης η εφημερίδα θεωρεί την ενέργεια της Τεχεράνης «αναμενόμενη» γιατί το Ιράν προσπαθεί «να αναλάβει κυριαρχικό ρόλο στον Περσικό Κόλπο μετά την μεταβίβαση της εξουσίας στη νέα κυβέρνηση του Ιράκ».

Το Ιράν στέλνει διπλό μήνυμα γράφουν οι Τάιμς.

Ο πρώτος αποδέκτης είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ «τον οποίο το Ιράν προειδοποιεί» ότι δεν είναι «διατεθειμένο να ανεχθεί μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τα ζωτικά του συμφέροντα».

Ο δεύτερος αποδέκτης σύμφωνα με τους Τάιμς είναι η Βρετανία. «Υπάρχει ένταση στις διμερείς σχέσεις», γράφει η εφημερίδα, που αναφέρεται στις πρόσφατες διαδηλώσεις Ιρανών έξω από τη βρετανική πρεσβεία στη Τεχεράνη αλλά και στις ενέργειες του Λονδίνου στους διεθνείς οργανισμούς σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ευρώπη

Η Ιντιπέντεντ (Independent) χαιρετίζει την υποστήριξη του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. «Επιτέλους μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ο πρωθυπουργός παλεύει για την Ευρώπη», σημειώνει το κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας.

«Είναι πολύ ευχάριστο που ο πρωθυπουργός επιτέλους αποφάσισε να υποστηρίξει με πάθος την Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπεραμυνθεί του ρόλου που θα πρέπει να παίζει η Βρετανία» γράφει η Ιντιπέντεντ που παρ΄ όλα αυτά σημειώνει ότι ο κύριος Μπλερ θα έπρεπε να αναλάβει αυτή τη πρωτοβουλία «προ πολλού».

Απεργία

Οι Τάιμς (Times) σημειώνουν ότι η προγραμματιζόμενη για την άλλη εβδομάδα απεργία στους βρετανικού σιδηροδρόμους «θα δημιουργήσει χάος». Το μεγαλύτερο συνδικάτων των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους κήρυξε 24ωρη απεργία «τη πρώτη για μια δεκαετία».


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 22:19 (Ώρα Λονδίνου)

Στο δρόμο του Ζιντάν

Η αρμάδα του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του κόσμου, όπως αναδείχθηκε φέτος, του Ζινεντίν Ζιντάν, στο δρόμο της εθνικής Ελλάδος

Όπως αναμενόταν, αλλά με μεγαλύτερη δυσκολία από όση προδίδουν τα τελικά σκορ της τελευταίας αγωνιστικής του δευτέρου ομίλου, η Γαλλία και η Αγγλία κέρδισαν την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας.

Οι Γάλλοι ξεκίνησαν νωθροί τον αγώνα απέναντι στους Ελβετούς. Κατάφεραν όμως να προηγηθούν στο 20ό λεπτό, με κεφαλιά του αρχηγού Ζινεντίν Ζιντάν, από το κέντρο της μεγάλης περιοχή του Στιλ, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Πιρές.

Οι πεισματάρηδες Ελβετοί, που δεν κλείστηκαν, καθώς είχαν έστω και μια μικρή πιθανότητα πρόκρισης με νίκη, πάγωσαν τους Γάλλους φιλαθλους στο στο 26ο λεπτό.

Ο νεαρός Φονλάντεν πλάσαρε εύστοχα τον Μπαρτέζ μετά από ωραίο συνδυασμό των συμπαικτών του, ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Παράλληλα, ο 18χρονος άσος της Αϊντχόβεν, όντας τρεις μήνες και λίγες ημέρες μικρότερος του Άγγλου Γουέιν Ρούνι, έγινε ο νεαρότερος σκόρερ σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ενώ οι Ελβετοί για το υπόλοιπο του πρώτου ημιχρόνου, αλλά και στις αρχές του δευτέρου φαίνονταν πιο δραστήριοι, στο 76ο λεπτό ο Τιερί Ανρί εκμεταλλεύτηκε ένα κενό στην ελβετική άμυνα, διαμορφώνοντας το 2-1 για τους τρικολόρ.

Οκτώ λεπτά αργότερα, στο 84ο, ο ίδιος παίκτης μετά από μια υπέροχη προσπάθεια από τα αριστερά πλάσαρε εύστοχα με το δεξί τον Γιοργκ Στιλ, σφραγίζοντας τη νίκη των Γάλλων με 3-1.

Με τη νίκη τους οι Γάλλοι έφτασαν τους επτά βαθμούς, τερματίζοντας πρώτοι, γεγονός που σημαίνει ότι στο δρόμο τους στην προημιτελική φάση, την προσεχή Παρασκευή, θα συναντήσουν το συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ.

Οι συνθέσεις:

Γαλλία: Μπαρτέζ, Σανιόλ (Γκαλάς 45, Μπουμσόνγκ 90), Λιζαραζού, Τιράμ, Γκαλάς, Βιεϊρά, Μακελελέ, Πιρές, Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ (Σαχά 75).

Ελβετία: Στιλ, Ανσό (Μανίν 85), Μίλερ, Μ.Γιακίν, Σπίχερ, Βικί, Καμπάνας, Φόγκελ, Χ.Γιακίν (Χούγκελ 60), Ζιγκά (Ραμά 85), Φονλάντεν.

Κροατία - Αγγλία 2-4

Στον επόμενο γύρο προκρίθηκε και η Αγγλία, παρά την ψυχρολουσία των πρώτων λεπτών της αναμέτρησης με την Κροατία, η οποία προηγήθηκε μόλις στο 5ο λεπτό, με κοντινό σουτ του Νίκο Κόβατς.

Οι Άγγλοι απάντησαν με κεφαλιά του Πολ Σκόουλς στο 40ό λεπτό, γι αν αβρεθούν μπροστά στο σκορ λίγο πριν κλείσει το ημίχρονο.

Μακρινό σουτ του Γουέιν Ρούνι αποκρούστηκε ελαφρώς από τον γκολκίπερ Μπούτινα, χωρίς όμως να αλλάξει η πορεία της μπάλας που κατέληξε στα δίχτυα των Κροατών.

Στο 68ο λεπτό και πάλι ο Ρούνι, μετά από έξυπνη πάσα του Όουεν σημείωσε το 3-1. Ήταν το τέταρτο γκολ του 18χρονου επιθετικού της Έβερτον στο πρωτάθλημα και το ένατο σε 16 συμμετοχές με την εθνική Αγγλίας.

Οι Κροάτες μείωσαν σε 3-2 με κεφαλιά του Τούντορ μετά από εκτέλεση φάουλ στο 73ο λεπτό, ωστόσο, το γκολ του Λάμπαρντ, έξι λεπτά αργότερα, με πλασέ μετά από ωραία διείσδυση, διαμόρφωσε το τελικό 4-2.

Αντίπαλοι των Άγγλων στον προημιτελικό της Πέμπτης θα είναι οι οικοδεσπότες Πορτογάλοι.

Συνθέσεις:

Κροατία: Μπούτινα, Σίμιτς (Σρνα 67), Ρ.Κόβατς, (Μόρναρ 45), Σίμουνιτς, Ζίφκοβιτς, Ρόσο, Τούντορ, Ν.Κόβατς, Ράπαϊτς (Όλιτς 55), Πρσο, Σόκοτα.

Αγγλία: Τζέιμς, Γκ.Νέβιλ, Κόουλ, Τέρι, Κάμπελ, Τζέραρντ, Μπέκαμ, Λάμπαρντ (Φ.Νέβι΄λ 84), Σκόουλς (Κινγκ 70), Όουεν, Ρούνι (Βασέλ 72).


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 23:04 (Ώρα Λονδίνου)

Αναταραχή στον Καύκασο

Χάρτης της περιοχής του Καυκάσου

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως βαρέως οπλισμένοι με χειροβομβίδες και εκτοξευτές ρουκετών μαχητές, επιτέθηκαν στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της επαρχίας της Ινγκουσετίας, η οποία συνορεύει με την Τσετσενία.

Οι πληροφορίες είναι ακόμα συγκεχυμένες, πάντως αξιωματούχοι ασφαλείας ανέφεραν ότι ακούστηκαν πυρά ελαφρών όπλων, καθώς και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες στο υπουργείο, στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την πόλη Ναζράν.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκαν επιθέσεις ενόπλων και σε αστυνομικά κτίρια στην πόλη Καραμπουλάκ.

Άλλες πληροφορίες, εξάλλου, αναφέρουν ότι συγκρούσεις ξέσπασαν και στη γειτονική δημοκρατία του Νταγκεστάν.

Ανταποκριτές σημειώνουν ότι στο παρελθόν μάχες στις οποίες εμπλέκονταν Τσετσένοι αυτονομιστές είχαν επεκταθεί στις γειτονικές επαρχίες.


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 17:09 (Ώρα Λονδίνου)

Εποχή «παχέων αγελάδων» στην Πορτογαλία

Λισσαβόνα, της απεσταλμένης μας, Ρόζυς Βουδούρη

Η πολύχρωμη εισβολή οπαδών του ποδοσφαίρου -που αναμένεται να φτάσουν συνολικά τις 500.000- στη φιλόξενη Πορτογαλία, έχει δώσει νέα πνοή στη χώρα, όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοί της.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδα του EURO 2004, έγινε και ο πρώτος απολογισμός: πολύ κέφι, λίγα επεισόδια κυρίως από τις συγκρούσεις κάποιων Άγγλων οπαδών με την αστυνομία-, σε γενικές γραμμές επιτυχημένη διοργάνωση και μια τονωτική ένεση για την πορτογαλική οικονομία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ερωτηματικά

Όπως σε κάθε διοργάνωση τέτοιου μεγέθους, υπάρχουν και οι σκεπτικιστές που υποστηρίζουν ότι τα περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα φέρει άμεσα το EURO 2004 στη χώρα της Ιβηρικής σύμφωνα με μελέτη της ΟΥΕΦΑ, μακροπρόθεσμα θα εξανεμιστούν, καθώς ξοδεύτηκαν περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ή την ανακαίνιση σταδίων, κάποια από τα οποία θα έχουν περιορισμένη χρήση μετά τους αγώνες, ενώ η συνολική δαπάνη φτάνει τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε πρόσφατη έρευνα, το 50% των ερωτηθέντων Πορτογάλων εκτίμησε ότι άδικα ξοδεύτηκαν τόσα λεφτά για τη διοργάνωση, όμως οι άνθρωποι στους δρόμους και οι καταστηματάρχες στις πόλεις που φιλοξενούν τους αγώνες δείχνουν ευχαριστημένοι.

Τα σουβενίρ

Ο Φρανσίσκο Σίλβα είναι ιδιοκτήτης καταστήματος αναμνηστικών ειδών στο κέντρο της Λισσαβόνας και μας είπε ότι τα κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκαν κατά 40% και πλέον.

«Η πελατεία μας αυξήθηκε, όχι μόνο τις τελευταίες μέρες, αλλά εδώ και μερικές εβδομάδες, καθώς έρχονταν μέλη των εθνικών ομοσπονδιών, δημοσιογράφοι και άλλοι, που έφτασαν στην Πορτογαλία νωρίτερα για να προετοιμαστούν. Κανένας δε μας δημιούργησε πρόβλημα. Μέχρι τώρα το τουρνουά έχει κυλήσει πολύ ήρεμα.

»Οι πελάτες ενδιαφέρονται και για τα παραδοσιακά σουβενίρ και για τα αναμνηστικά του EURO. Ειδικά από τα τελευταία αγοράζουν πολύ περισσότερα απ ό,τι περιμέναμε. Για παράδειγμα, τα επίσημα καπελάκια με το σήμα της διοργάνωσης κοστίζουν έξι ή επτά ευρώ περισσότερο από τ άλλα και είναι της ίδιας ή παρόμοιας ποιότητας, αλλά ο κόσμος τα προτιμάει», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Φρανσίσκο Σίλβα, το μαγαζί του οποίου επισκέπτονται οπαδοί απ' όλες τις χώρες που μετέχουν στο τουρνουά.

«Πριν από λίγες μέρες ήρθαν εδώ Ρώσοι φίλαθλοι. Νιώσαμε έκπληξη. Αγόρασαν τα πάντα. Επίσης, οι Βρετανοί είναι πολύ καλοί πελάτες, όπως και οι Γερμανοί, οι Δανοί, οι Ιταλοί. Οι Ισπανοί είναι συνήθως καλοί πελάτες, όχι όμως και όσοι ήρθαν για το ποδόσφαιρο. Οι Γάλλοι ξοδεύουν πολλά, ενώ έχω δει και μερικούς Έλληνες. Επ' ευκαιρία, η ελληνική ομάδα αποδείχθηκε πολύ δύσκολη για την Πορτογαλία. Έπαιξαν πολύ καλύτερα από μας. Αλλά αυτά έχει το ποδόσφαιρο, αυτή είναι η μαγεία του», μας είπε ο ιδιοκτήτης καταστήματος σουβενίρ, Φρανσίσκο Σίλβα.

Αυτή τη μαγεία λοιπόν, πληρώνουν -μερικές φορές σε αλμυρή τιμή- οι χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλοι που έχουν κυριεύσει την Πορτογαλία.

Οι μετακινήσεις

Ο Ζοζέ Λουίς Αρνό, υπουργός αρμόδιος για τη διοργάνωση, κάνοντας απολογισμό της πρώτης εβδομάδος των αγώνων έδωσε στη δημοσιότητα μερικούς χαρακτηριστικούς αριθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Πορτογάλος αξιωματούχος, 32.000 επισκέπτες, που ήρθαν ειδικά για το τουρνουά, προσγειώθηκαν τη συγκεκριμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Λισσαβόνας, περίπου το 9% του συνόλου, και 37.000 στο αεροδρόμιο του Οπόρτο.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας είχε επιβατική κίνηση αυξημένη κατά 45%, ενώ οι δύο σταθμοί του μετρό που εξυπηρετούν το στάδιο ντα Λους της Λισσαβόνας ανέφεραν αύξηση κατά 1.000% την ημέρα του αγώνα Γαλλίας Αγγλίας.

«Είμαστε πλήρεις»

Τα ξενοδοχεία στις πόλεις διεξαγωγής των αγώνων έχουν πληρότητα σχεδόν 100%. Ο Πέντρου Βιέιρα είναι διευθυντής κρατήσεων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λισσαβόνας.

«Λόγω του EURO 2004, η κίνηση στο ξενοδοχείο μας αυξήθηκε κατά 80%, αφού συνήθως ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι νεκροί μήνες εδώ στην πόλη γιατί ο κόσμος πηγαίνει διακοπές. Είμαστε πλήρεις καθ' όλη τη διάρκεια του τουρνουά με εξαίρεση 4 - 5 μέρες, για τις οποίες υπάρχουν ακόμη κάποια δωμάτια.

»Επειδή τα ξενοδοχεία στις πόλεις είναι γεμάτα, ο κόσμος πάει και στα μικρότερα μέρη. Εμείς εδώ έχουμε οπαδούς από διάφορες χώρες και πολλούς δημοσιογράφους», μας είπε ο Πέντρου Βιέιρα, διευθυντής κρατήσεων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λισσαβόνας.

Οι αδιάφοροι

Δεν είναι βέβαια όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και τις υπηρεσίες μεταξύ αυτών που επωφελούνται από το EURO 2004. Η Πιμιέντε Αλ είναι ιδιοκτήτρια ενός από τα πολλά κοσμηματοπωλεία του κέντρου της Λισσαβόνας και είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι η διεξαγωγή του τουρνουά δεν έχει επηρεάσει τη δουλειά της.

«Ειδικά στο μαγαζί μου, η κίνηση δε διαφέρει από τη συνηθισμένη. Βλέπω όμως ότι άλλου είδους καταστήματα έχουν περισσότερους πελάτες. Οι ποδοσφαιρόφιλοι είναι διαφορετικοί από τους άλλους τουρίστες. Τους απασχολεί μόνο το ποδόσφαιρο και δεν ενδιαφέρονται να κάνουν ψώνια, να επισκεφτούν μνημεία, να κάνουν αυτά που κάνει ένας φυσιολογικός τουρίστας.

»Προβλήματα πάντως δεν είχαμε, ούτε εμείς στο κατάστημα ούτε αλλού στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν φυσικά πολλοί αστυνομικοί στην περιοχή ένστολοι και με πολιτικά- και νιώθω πιο ασφαλής», μας είπε η Πιμιέντε Αλ.

«Τραπεζάκια έξω»

Το EURO 2004, σε συνδυασμό με το ζεστό καιρό, έχει συμβάλει στην αύξηση της κίνησης στους δρόμους, και τα τραπέζια των εστιατορίων στους πεζοδρόμους είναι μονίμως γεμάτα.

Για μερικούς όμως, όπως είναι ο Μίμο, ιδιοκτήτης ιταλικού εστιατορίου στην πλατεία Ρεσταουραδόρς της πορτογαλικής πρωτεύουσας, η κίνηση δεν είναι περισσότερη, αλλά διαφορετική.

«Η κίνηση είναι η συνηθισμένη, υπάρχει απλώς περισσότερο κομφούζιο. Η τακτική μας πελατεία δεν έρχεται αυτές τις μέρες, επειδή στο κέντρο υπάρχει πολύς συνωστισμός και σύγχυση. Προβλήματα πάντως, δεν αντιμετωπίζουμε. Ο κόσμος τρώει ήσυχα, κανένα πρόβλημα», μας είπε ο Ιταλός εστιάτορας Μίμο.

Την ίδια ώρα, ο πορτογαλικός οργανισμός τουρισμού, ICEP, εκτιμά ότι η χώρα, που είναι έτσι κι αλλιώς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη, θα ωφεληθεί μακροπρόθεσμα από το EURO 2004, και επικεντρώνει την εκστρατεία προβολής σε λιγότερο διαφημισμένες ως τώρα περιοχές, όπως το Οπόρτο, η Λισσαβόνα και οι κοιλάδες της βόρειας επαρχίας Μίνιο με το σύνθημα: «Στην Πορτογαλία, η παράταση είναι πάντοτε το καλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού».


Κρατείται ο πρώην επικεφαλής της Βιβέντι

Συνελήφθη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού κολοσσού στον κόσμο τoυ θεάματος και των μέσων ενημέρωσης «Βιβέντι Γιουνιβέρσαλ», Ζαν Μαρί Μεσιέ.

Ο κ. Μεσιέ κρατείται και ανακρίνεται στα πλαίσια της έρευνας που έχει διαταχθεί μετά τις καταγγελίες για «οικονομικές καταχρήσεις» που φέρονται να διεπράχθησαν επί των ημερών του στη Βιβέντι.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι έρευνες των γαλλικών αρχών άρχισαν μετά τις καταγγελίες ότι ο κ. Μεσιέ είχε δώσει εντολή να γίνει κάποιου είδους «μαγείρεμα» στην τιμή της μετοχής της εταιρείας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Οι ανακρίσεις, συγκεκριμένα, άρχισαν όταν μία ομάδα μικρομετόχων της Βιβέντι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση της εταιρείας τους παρεπλάνησε όσον αφορά την πραγματική κατάσταση των οικονομικών της Βιβέντι.

Όπως ισχυρίζονται, η Βιβέντι διέθεσε πλέον του ενός δισεκατομυρίου δολαρίων για ν'αγοράσει δικές της μετοχές στα τέλη Σεπτεμβρίου 2001.

Δυο μήνες αργότερα, η εταιρεία πούλησε τις μετοχές αυτές, λίγο πριν καταρρεύσει η τιμή της μετοχής της.

Ο κ. Μεσιέ παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Βιβέντι τον Ιούλιο του 2002, όταν τα χρέη της εταιρείας έφθασαν στα ύψη.


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 13:57 (Ώρα Λονδίνου)

Σκέψεις Παπαδημούλη για προεδρία

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης

Μετά τους πιθανολογούμενους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου του Συνασπισμού, Αλέκο Αλαβάνο, Μιχάλη Παπαγιαννάκη, Φώτη Κουβέλη και Γιάννη Δραγασάκη, οι οποίοι φιλοδοξούν να διαδεχτούν τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και πέμπτος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος φαίνεται ότι κάνει την εμφάνισή του.

Πρόκειται για τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων να ηγηθεί ενωτικής προσπάθειας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», προς το παρόν ο ίδιος ο ευρωβουλευτής εμφανίζεται αρνητικός σε μια τέτοια εξέλιξη χωρίς, πάντως, να κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο κόμμα.

Επιπλέον, με δηλώσεις του επαναλαμβάνει συχνά ότι επιθυμεί να συμβάλει στην ενότητα του Συνασπισμού.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο κ. Παπαδημούλης προτίθεται να αμφισβητήσει στο Συνέδριο την απόφαση για την εναλλαγή της θητείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άλλωστε, για τους δύο τέως ευρωβουλευτές και νυν διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΝ -Αλαβάνος και Παπαγιαννάκης- δεν ετέθη ποτέ θέμα εναλλαγής στην ευρωέδρα.


Πρεμιέρα για το Ουίμπλεντον

Η νικήτρια του προηγούμενου γκραν σλαμ, του Ρολάν Γκαρός, Αναστάσια Μίσκινα

Άρχισε στο νοτιοδυτικό Λονδίνο το τουρνουά τένις Ουίμπλεντον, ένα από τα τέσσερα γκραν σλαμ, που συγκεντρώνουν τις κορυφαίες τενίστριες και τους κορυφαίους τενίστες του κόσμου, καθώς και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας φίλαθλης κοινής γνώμης.

Στο τουρνουά, το οποίο ολοκληρώνεται στις 4 Ιουλίου, συμμετέχουν τα περισσότερα από τα μεγάλα αστέρια του αθλήματος.

Στους σημαντικότερους αγώνες της πρώτης ημέρας, στους άνδρες, το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ, επικράτησε άνετα με 3-0 (6-3, 6-3, 6-0) του Βρετανού Άλεξ Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος είχε την ατυχία στην πρώτη του συμμετοχή στο Ουίμπλεντον, να αντιμετωπίσει τον κάτοχο του τροπαίου.

Ο νικητής του 2002 και νούμερο 7 της διοργάνωσης (νούμερο 10 στον κόσμο), ο Αυστραλός Λέιτον Χιούιτ, δε δυσκολεύτηκε απέναντι στον Αυστριακό Γιούργκεν Μέλτσερ, κερδίζοντας με 3-0 σετ (6-2, 6-4, 6-2).

Η πρώτη μίνι-έκπληξη του τουρνουά σημειώθηκε στον αγώνα μεταξύ του Ταϊλανδού Παραντόρν Σριχαφάρν (νούμερο 13 της διοργάνωσης) και του Ίβο Κάρλοβιτς από την Κροατία. Ο νεαρός Κροάτης, νούμερο 62 στην παγκόσμια κατάταξη επιβλήθηκε του αντιπάλου του με 3-1 σετ (3-6, 6-4, 6-4, 6-4).

Γυναίκες

Στις γυναίκες, όπου η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Λένα Δανιηλίδου, νούμερο 30 στη διοργάνωση, θα αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο την Ισπανίδα Μακί Σέρνα (νούμερο 53 στον κόσμο, αλλά με συμμετοχή στα προημιτελικά του Ουίμπλεντον), η 47χρονη πλέον Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, θύμισε κάτι από το παρελθόν.

Η 9 φορές νικήτρια του Ουίμπλεντον στην επιστροφή της σε γκραν σλαμ κέρδισε εύκολα με 2-0 (6-0, 6-1) την Καταλίνα Καστάνο από την Κολομβία.

Το νούμερο 3 της διοργάνωσης, Βίνους Ουίλιαμς, έκανε επίδειξη δύναμης νικώντας με 2-0 σετ (6-3, 6-0) την Ελβετίδα Μαρί Μικαελιάν.

Υπενθυμίζεται ότι νικητές του προηγούμενο γκραν σλαμ, του Ρολάν Γκαρός του ΠΑρισιού, ήταν ο Αργεντίνος Γκαστόν Γκαούντιο και η Ρωσίδα, Αναστάσια Μίσκινα.


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 18:07 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες Λονδίνου και Τεχεράνης

Βρετανικό περιπολικό με μέλη της ιρακινής ακτοφυλακής στο Σατ αλ-Αράμπ

Bρετανοί διπλωμάτες στο Ιράν έχουν συνομιλίες με τις αρχές της Τεχεράνης δυνάμεις της οποίας ακινητοποίησαν τρία σκάφη του βρετανικού πολεμικού ναυτικού στον θαλάσσιο δίαυλο Σατ αλ-Αράμπ, που χωρίζει το Ιράν και το Ιράκ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Τεχεράνης, τα τρία σκάφη είχαν εισέλθει στα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς άδεια, το πολεμικό ναυτικό τους τα σταμάτησε και συνέλαβε οκτώ μέλη του πληρώματος.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε φωτογραφίες των συλληφθέντων.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμύνης δήλωσε πως χρησιμοποιεί σκάφη για την εκπαίδευση της ιρακινής ακτοφυλακής και ενδέχεται τα τρία σκάφη που ακινητοποιήθηκαν στο ατ αλ-Αράμπ να πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα--το πλάτος του θαλάσσιου διαύλου στη μέση δεν ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη, Τζιμ Μιούιρ, εκτιμά πως το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί μπορεί να μη διευθετηθεί σύντομα, επειδή έχει αποκτήσει τώρα πολιτικές διαστάσεις.

Όπως επισημαίνει ο Τζιμ Μιούιρ, οι σχέσεις της Βρετανίας και του Ιράν ήταν πάντα ευαίσθητες και είναι αυτή τη στιγμή κατά κάποιο τρόπο τεταμένες λόγω του θέματος του Ιράκ, της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 16:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Έγραψε ιστορία»

Το SpaceShipOne ("ΔιαστημοΠλοιοΕνα") είναι το πρώτο ιδιωτικό επανδρωμένο διαστημικό σκάφος που επιχείρησε με επιτυχία να εξέλθει από την ατμόσφαιρα της Γης.

Όπως έγινε γνωστό, κατάφερε να πετάξει σε ύψος 100 χιλιομέτρων και να επιστρέψει μετά από μιάμιση ώρα στην επιφάνεια της Γης.

Η εκτόξευσή του έγινε τη Δευτέρα από την έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας.

Το SpaceShipOne, που ήταν προσδεδεμένο κάτω από την πτέρυγα του μητρικού αεροσκάφους White Knight ("Λευκός Ιππότης") απογειώθηκε, αποδεσμεύθηκε ακολούθως από το μητρικό του αεροσκάφος και θέτοντας σε λειτουργία τον πυραυλοκινητήρα του εξήλθε από την ατμόσφαιρα της Γης.

Δημιουργός του είναι ο αεροναυπηγός Μπαρτ Ρούταν ο οποίος κατάφερε να υλοποιήσει το σχέδιό του χάρις στην οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε από τον συνιδρυτή της εταιρείας λογισμικού Microsoft, Πολ Άλεν.

Κανένα ιδιωτικό διαστημικό σκάφος δεν είχε καταφέρει ποτέ να φθάσει τόσο ψηλά και η σημερινή επιτυχία σημαλίνει ότι το SpaceShipΟne, o Mπαρτ Ρούταν και η ομάδα του στην εταιρεία Scaled Composites θα διεκδικήσουν το Βραβείο Ansari Χ για ιδιωτικά διαστημόπλοια αξίας δέκα εκατομμυρίων δολαρίων.

Κυβερνήτης του SpaceShipΟne ήταν ο 62χρονος Μάικ Μέλβιλ, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Scaled Composites.

Ο κ. Μέλβιλ ήταν ο κυβερνήτης του SpaceShipΟne και στη δοκιμή που έγινε τον περασμένο Μάιο, όταν το σκάφος έφθασε σε ύψος 64 χιλιομέτρων.


Κρατείται ο πρώην επικεφαλής της Βιβέντι

Συνελήφθη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού κολοσσού στον κόσμο τoυ θεάματος και των μέσων ενημέρωσης «Βιβέντι Γιουνιβέρσαλ», Ζαν Μαρί Μεσιέ.

Ο κ. Μεσιέ κρατείται και ανακρίνεται στα πλαίσια της έρευνας που έχει διαταχθεί μετά τις καταγγελίες για «οικονομικές καταχρήσεις» που φέρονται να διεπράχθησαν επί των ημερών του στη Βιβέντι.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι έρευνες των γαλλικών αρχών άρχισαν μετά τις καταγγελίες ότι ο κ. Μεσιέ είχε δώσει εντολή να γίνει κάποιου είδους «μεγείρεμα» στην τιμή της μετοχής της εταιρείας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Οι ανακρίσεις, συγκεκριμένα, άρχισαν όταν μία ομάδα μικρομετόχων της Βιβέντι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση της εταιρείας τους παρεπλάνησε όσον αφορά την πραγματική κατάσταση των οικονομικών της Βιβέντι.

Όπως ισχυρίζνται, η Βιβέντι διέθεσε πλέον το ενός δισεκατομυρίου δολαρίων για νάγοράσει δικές της μετοχές στα τέλη Σεπτεμβρίου 2001.

Δυο μήνες αργότερα, η εταιρεία πούλησε τις μετοχές αυτές, λίγο πριν καταρρεύσει η τιμή της μετοχής της.

Ο κ. Μεσιέ παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Βιβέντι τον Ιούλιο του 2002, όταν τα χρέη της εταιρείας έφθασαν στα ύψη.


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 13:30 (Ώρα Λονδίνου)

Επανέρχεται ο Έβερτ για χρηματιστήριο

Επανήλθε στο θέμα του Χρηματιστηρίου ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος επιμένει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τους υπευθύνους του «εγκλήματος στη Σοφοκλέους», όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά το κυβερνών κόμμα.

Ο κ. Έβερτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία γι' αυτή την καθυστέρηση», αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι πολλές φορές έχει πει κατ' ιδίαν τις απόψεις του στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

«Το έγκλημα του XAA ενδιαφέρει άμεσα τον ελληνικό λαό. Έχουμε υποχρέωση να αποκαλύψουμε το σκάνδαλο του XAA και έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι θα ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία.

»H διαδικασία διαλεύκανσης του εγκλήματος που διαπράχθηκε στο XAA, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει σε βάθος όταν οι βασικοί υπεύθυνοι για το έγκλημα, όπως είναι η Διοίκηση του XAA, παραμένουν ακόμη στη θέση τους.

»Έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες από τις εκλογές και ακόμα η Διοίκηση του XAA μένει στη θέση της. Δεν υπάρχει δικαιολογία γι' αυτή την απαράδεκτη καθυστέρηση. Εάν θέλουμε τρεις μήνες για να αλλάξουμε μία Διοίκηση, πόσο καιρό θέλουμε να διαλευκάνουμε το έγκλημα του XAA;», επισημαίνει ο κ. Έβερτ.

Ο κ. Έβερτ απάντησε και στις αιχμές που διατύπωσε σε βάρος του ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος είχε πει ότι πρέπει να ρωτήσει το γαμπρό του, Πέτρο Δούκα, που είναι ο αρμόδιος υφυπουργός.

«Προφανώς βρίσκεται σε σύγχυση ο κ. N. Κακλαμάνης. Ο κ. Δούκας δεν ελέγχει ούτε διορίζει τη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου», είπε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 13:57 (Ώρα Λονδίνου)

Σκέψεις Παπαδημούλη για προεδρεία

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης

Μετά τους πιθανολογούμενους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου του Συνασπισμού, Αλέκο Αλαβάνο, Μιχάλη Παπαγιαννάκη, Φώτη Κουβέλη και Γιάννη Δραγασάκη, οι οποίοι φιλοδοξούν να διαδεχτούν τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και πέμπτος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος φαίνεται ότι κάνει την εμφάνισή του.

Πρόκειται για τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων να ηγηθεί ενωτικής προσπάθειας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», προς το παρόν ο ίδιος ο ευρωβουλευτής εμφανίζεται αρνητικός σε μια τέτοια εξέλιξη χωρίς, πάντως, να κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο κόμμα.

Επιπλέον, με δηλώσεις του επαναλαμβάνει συχνά ότι επιθυμεί να συμβάλει στην ενότητα του Συνασπισμού.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο κ. Παπαδημούλης προτίθεται να αμφισβητήσει στο Συνέδριο την απόφαση για την εναλλαγή της θητείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άλλωστε, για τους δύο τέως ευρωβουλευτές και νυν διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΝ -Αλαβάνος και Παπαγιαννάκης- δεν ετέθη ποτέ θέμα εναλλαγής στην ευρωέδρα.


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόκριση στους «8»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ελλαδάρα. Πρόκριση - θρίλερ στους «Οκτώ» του EURO 2004.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πώς θα κλείσουν χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις για την περίοδο 1999-2002. Ρύθμιση - ανάσα για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Ροζ» αγγελίες με... 77.000 πελάτες! Εξαρθρώθηκε στην Καλλιθέα το μεγαλύτερο κύκλωμα πορνείας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εθνική γιορτή. Η Ελλάδα πέρασε πανηγυρικά στους «8» της Ευρώπης.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δάνεια για διακοπές. Οδηγός. Ποια συμφέρουν και από ποιες τράπεζες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Δωράκι 3,5 δισ σε φίλο τους επιχειρηματία. Από Χριστοδουλάκη και τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο νέος χάρτης στα στεγαστικά. Στη μάχη των τραπεζών νέα προϊόντα με ευνοϊκούς όρους.

ΕΘΝΟΣ: Ελληνικό θαύμα. Η εθνική μας με το σπαθί της στην ελίτ της Ευρώπης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μεγαλόψυχος γιατί τον λυπάται τον Σημιτάκο. Ενώ πλανάται η απορία πως ο Κ. Καραμανλής είπε ΝΑΙ για την υποψηφιότητά του στην Κομισιόν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι νέες φορο - ρυθμίσεις. Όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λίστα - Ασπίδα για την ακρίβεια. Υπ. Ανάπτυξης: Κατάλογος με τιμές προϊόντων -υπηρεσιών για τουρίστες - καταναλωτές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΥΦ! Περάσαμε. Τι θρίλερ ήταν κι αυτό...

ΕΣΤΙΑ: Ευρώπη και ποδόσφαιρο. Οι κανόνες, το Σύνταγμα και οι δυσλειτουργίες.

ESPRESSO: Τα τρία μεγάλα μυστικά του Ότο. Πρόκριση θρίλερ! Γαλλία ή Αγγλία; Ποιον αντίπαλο προτιμούν τώρα οι διεθνείς μας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Άντεξαν. Ιστορική πρόκριση. Στους «8» του EURO 2004 η Εθνική Ομάδα.

ΜETRO: Ιστορική πρόκριση. Στους 8 της Ευρώπης η Εθνική Ελλάδος, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

ΤΑ ΝΕΑ: Έσπασε καρδιές. Η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ρεχάγκελ «Πετύχαμε ένα θαύμα».

CITY PRESS: Ιστορική πρόκριση στους «8» με άγχος. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πέρασα στα προημιτελικά παρά την ήττα της με 2 - 1 από τη Ρωσία.

TRAFFIC NEWS: Ροζ ατζέντα με 77.000 ονόματα στα χέρια της αστυνομίας. Συνελήφθη κύκλωμα μαστροπών που θησαύριζε στην Αττική.

Η ΧΩΡΑ: Κλείστε τώρα τα χρέη με την εφορία. Τέλος στις εκκρεμότητες βάζει οριστικά το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκριση εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου

Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι «η εθνική ομάδα έκανε το θαύμα της... Αν και έχασε με 2-1 από τη Ρωσία, προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και περιμένει τον αντίπαλό της. Το χθεσινό παιχνίδι εξελίχθηκε σε... ρώσικη ρουλέτα, αλλά η σφαίρα τελικά χτύπησε την Ισπανία, που ηττήθηκε με 1-0 από την Πορτογαλία».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι «η 20ή Ιουνίου του 2004 θα μείνει χαραγμένη στις καρδιές μας ως η πιο περιφανή μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάτι σαν εθνική επέτειος που γράφτηκε με χρυσά γράμματα από τα παιδιά με τα γαλανόλευκα. Τον Βρύζα, τον Βενετίδη, τον Παπαδόπουλο και τους άλλους επίλεκτους του 'στρατηγού' Ότο Ρεχάγκελ».

To Metro αναφέρει ότι «τη μεγαλύτερη επιτυχία του ποδοσφαίρου μας πανηγυρίζει από χθες η Ελλάδα. Η εθνική μπορεί να ηττήθηκε 1 - 2 από τη Ρωσία στην 3η αγωνιστική του Euro 2004 αλλά σε συνδυασμό με τη νίκη 1-0 της Πορτογαλίας επί των Ισπανών βρίσκεται στις 8 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης».

Ευρωσύνταγμα

Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι «την πλήρη και ολοκληρωτική της ικανότητα για την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος εκφράζει η Ευρώπη των '25'. Υποβιβάζεται ωστόσο το ζήτημα της αδυναμίας, εξεύρεσης λύσης για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, για την οποία όμως έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την 15η Ιουλίου και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι τότε θα εξευρεθεί τελικά πρόσωπο κοινής αποδοχής».

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι «όσο λοιπόν και αν είναι θετικό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για το Σύνταγμα, τα μεγάλα προβλήματα έπονται κατά την εφαρμογή του. Μέχρι να φθάσει η Ευρωπαϊκή Ένωσις στα επίπεδα ευρυθμίας του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου, θα περάσει από πολλά ακόμη κύματα. Η σημερινή Ευρώπη φαίνεται ότι είναι ικανή μόνο για ποδόσφαιρο!».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου)

Θα καταθέσουν και οι στρατηγοί

Μία από τις φωτογραφίες από τις φυλακές Αμπού Γκράιμπ που συγκλόνισαν τη διεθνή κοινή γνώμη

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ενός Αμερικανού στρατιώτη, που κατηγορείται για κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων, θα έχουν τη δυνατότητα να καλέσουν ως μάρτυρες στη δίκη του πελάτη τους τον επικεφαλής των αμερικανικών και των άλλων ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγό Ρικάρντο Σάντσεζ, και άλλους ανώτατους στρατιωτικούς.

Αυτή την απόφαση έλαβε Αμερικανός στρατοδίκης στη Βαγδάτη, εξετάζοντας την υπόθεση τριών Αμερικανών στρατιωτών--του Τζάβαλ Ντέιβις, του Άϊβαν Φρέντερικ και του Τσαρλ Γκρέινερ--οι οποίοι βαρύνονται με διάφορες κατηγορίες, από κακοποίηση μέχρι πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης.

Έχουν παραδεχθεί και οι τρεις ότι είχαν κακοποιήσει κρατουμένους στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, αλλά υποστηρίζουν ότι ακολουθούσαν εντολές ανωτέρους των.

Ένας από τους συνηγόρους των δήλωσε πως θα ζητήσει την κλήση, ως μαρτύρων στη δίκη, του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και του υπουργο Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ήδη, ένας άλλος Αμερικανός στρατιώτης, ο Τζέρεμι Σίβιτς, έχει καταδικασθεί σε φυλάκιση ενός έτους, αλλά οι κατηγορίες που βαρύνουν τους τρεις συναδέλφους του είναι πολύ σοβαρότερες: αν κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικασθούν σε κάθειρξη μέχρι και 24 ετών.

Όπως εκτιμά η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη, ο Τζέρεμι Σίβιτς συνεργάστηκε με τους κατηγόρους του και η κατάθεσή του αναμένεται να χρησιμοποιηθεί εναντίον των άλλων κατηγορούμενων στρατιωτών.

«Ερευνώνται οι καταγγελίες»

Εδώ στη Βρετανία, εν τω μεταξύ, το υπουργείο Αμύνης δήλωσε ότι ερευνώνται οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες Βρετανοί στρατιώτες ακρωτηρίασαν τις σορούς Ιρακινών μαχητών οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μάχη τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν (Τhe Guardian), oι καταγγελίες στηρίζονται σε πιστοποιητικά θανάτου που εξέδωσε ιρακινό νοσοκομείο.

Στο νοσοκομείο της Αμάρας είχαν μεταφερθεί οι σοροί 24 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη μάχη που είχε γίνει κοντά στην πόλη Μαζάρ αλ-Καμπίρ.

Πάντως, εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού στο Ιράκ απέρριψε τους ισχυρισμούς τους οποίους χαρακτήρισε παράλογους και προσβολή για τον στρατό.


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 14:11 (Ώρα Λονδίνου)

«Το Ιράν σταμάτησε τρία βρετανικά σκάφη»

Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες ότι δυνάμεις του Ιράν σταμάτησαν και κατέλαβαν τρεις λέμβους του βρετανικού πολεμικού ναυτικού στον θαλάσσιο δίαυλο Σατ αλ-Αράμπ, ανάμεσα στο Ιράν και το Ιράκ, και συνέλαβαν το οκταμελές πλήρωμά τους.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή βρετανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή και πως επομένως εάν κάποια σκάφη έχουν ανάμιξη σ΄αυτό το επεισόδιο, δεν είναι πολεμικά σκάφη αλλά μάλλον περιπολικά.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμύνης, βρετανικά σκάφη βοηθούν την ιρακινή ακτοφυλακή.

Το επεισόδιο αυτό μετέδωσε πρώτο το αραβόφωνο δορυφορικό κανάλι, που έχει την υποστήριξη της Τεχεράνης, Αλ-Αλάμ.

Στα σκάφη αυτά, σύμφωνα με πηγές του Αλ-Αλάμ, βρέθηκαν στα βρετανικά σκάφη όπλα και χάρτες.

Δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο για το θέμα αυτό από ιρανικής πλευράς, αν και το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι ιρανική στρατωτική πηγή επιβεβαίωσε την είδηση που μετέδωσε το Αλ-Αλάμ.


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 12:20 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλούν με αποκεφαλισμό

Πρόκειται για την ίδια ομάδα που αποκεφάλισε τον Αμερικανό όμηρο τον περασμένο μήνα

H κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δήλωσε πως δεν σχεδιάζει να σταματήσει την ανάπτυξη και άλλων στρατευμάτων στο Ιράκ, παρά το γεγονός ότι οι απαγωγείς ενός Νοτιοκορεάτη, που εργαζόταν ως μεταφραστής στο Ιράκ, δήλωσαν ότι θα τον αποκεφαλίσουν.

Αυτή την απόφαση έλαβε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας στη Σεούλ.

Ο υπουργός της Νότιας Κορέας απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση του ομήρου και τόνισε πως η χώρα του είναι φίλη του ιρακινού λαού.

Οι απαγωγείς υποστηρίζουν ότι είναι οπαδοί του ηγέτη της αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, υποστηρικτές του οποίου αποκεφάλισαν, ως γνωστόν, έναν Αμερικανό όμηρο τον περασμένο μήνα.

Σε βίντεο που μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι απαγωγείς απειλούν να αποκεφαλίσουν τον όμηρο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προχωρήσει στην αποστολή και άλλων στρατιωτών στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε τη περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να στείλει τρεις χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ για να ενισχύσουν την δύναμη των επτά χιλιάδων που βρίσκεται ήδη εκεί.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, στην οποία εργαζόταν ο Νοτιοκορεάτης ως μεταφραστής, δήλωσε στο Νοτιοκορεατικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι 10 άλλοι κρατούνται επίσης ως όμηροι, μεταξύ των οποίων Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι και υπάλληλοι μιας αμερικανικής εταιρείας ασφάλειας.

Αμπού Γκράιμπ

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ενός Αμερικανού στρατιώτη, που κατηγορείται για κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις σε Αμερικανούς ανώτατους στρατιωτικούς.

Τούτο αποφάσισε Αμερικανός στρατοδίκης στη Βαγδάτη, εξετάζοντας την υπόθεση τριών Αμερικανών στρατιωτών--του Τζάβαλ Ντέιβις, του Άϊβαν Φρέντερικ και του Τσαρλ Γκρέινερ--οι οποίοι βαρύνονται με διάφορες κατηγορίες, από κακοποίηση μέχρι πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ.

Έχουν παραδεχθεί και οι τρεις ότι είχαν κακοποιήσει κρατουμένους, αλλά υποστηρίζουν ότι ακολουθούσαν εντολές ανωτέρων τους.

Ραμάντι

Πληροφορίες από το Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης, αναφέρουν ότι βρέθηκε η σορός τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οι Αμερικανοί είχαν δεχθεί απίθεση από Ιρακινούς μαχητές.

Πάντως, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές τι ακριβώς συνέβη.

Πετρέλαιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράκ άρχισε εκ νέου τις εξαγωγές πετρελαίου από τον τερματικό σταθμό στην περιοχή της Βασόρας, στο νότιο τμήμα της χώρας, με ρυθμό ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, αφού αποκαταστάθηκαν οι ζημίες στον αγωγό που προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα οι επιθέσεις Ιρακινοί αντάρτες.

Ας σημειωθεί ότι πριν από τις επιθέσεις διοχετεύονταν καθημερινά στις διεθνείς αγορές 1,6 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου.


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίστροφη μέτρηση

Γίνονται οι τελικές προετοιμασίες για την εκτόξευση, από την έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας, του πρώτου ιδιωτικού επανδρωμένου διαστημικού σκάφους. Το SpaceShipOne ("ΔιαστημοΠλοιοΕνα") είναι το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο που θα επιχειρήσει να εξέλθει από την ατμόσφαιρα της Γης.

Δημιουργός του είναι ο αεροναυπηγός Μπερτ Ρούταν ο οποίος κατάφερε να υλοποιήσει το σχέδιό του χάρις στην οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε από τον συνιδρυτή της εταιρείας λογισμικού Microsoft, Πολ Άλεν.

Το διαστημικό σκάφος θα επιχειρήσει να πετάξει σε ύψος 100 χιλιομέτρων.

Κανένα ιδιωτικό διαστημικό σκάφος δεν έχει καταφέρει ποτέ να φθάσει τόσο ψηλά και σε περίπτωση που η πτήση στεφθεί μ'επιτυχία, το SpaceShipΟne, o Mπερτ Ρούταν και η ομάδα του στην εταιρεία Scaled Composites θα διεκδικήσουν το Βραβείο Ansari Χ για ιδιωτικά διαστημόπλοια αξίας δέκα εκατομμυρίων δολαρίων.

Κυβερνήτης του SpaceShipΟne είναι ο 62χρονος Μάικ Μέλβιλ, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Scaled Composites.

Ο κ. Μέλβιλ ήταν ο κυβερνήτης του SpaceShipΟne και στη δοκιμή που έγινε τον περασμένο Μάιο, όταν το σκάφος έφθασε σε ύψος 64 χιλιομέτρων.

Tο SpaceShipΟne θα απογειωθεί προσδεδεμένο κάτω από την πτέρυγα του μητρικού αεροσκάφους White Knight ("Λευκός Ιππότης").

Αργότερα, θ'αποδεσμευθεί, θα θέσει σε λειτουργία τον πυραυλοκινητήρα του και θα εξέλθει από την ατμόσφαιρα της Γης.


Θα καταθέσουν και οι στρατηγοί

Μία από τις φωτογραφίες από τις φυλακές Αμπού Γκράιμπ που συγκλόνισαν τη διεθνή κοινή γνώμη

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ενός Αμερικανού στρατιώτη, που κατηγορείται για κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων, θα έχουν τη δυνατότητα να καλέσουν ως μάρτυρες στη δίκη του πελάτη τους τον επικεφαλής των αμερικανικών και των άλλων ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγό Ρικάρντο Σάντσεζ, και άλλους ανώτατους στρατιωτικούς.

Αυτή την απόφαση έλαβε Αμερικανός στρατοδίκης στη Βαγδάτη, εξετάζοντας την υπόθεση τριών Αμερικανών στρατιωτών--του Τζάβαλ Ντέιβις, του Άϊβαν Φρέντερικ και του Τσαρλ Γκρέινερ--οι οποίοι βαρύνονται με διάφορες κατηγορίες, από κακοποίηση μέχρι πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης.

Έχουν παραδεχθεί και οι τρεις ότι είχαν κακοποιήσει κρατουμένους, αλλά υποστηρίζουν ότι ακολουθούσαν εντολές.

Ένας από τους συνηγόρους των δήλωσε πως θα ζητήσει την κλήση, ως μαρτύρων στη δίκη, του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και του υπουργο Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ήδη, ένας άλλος Αμερικανός στρατιώτης, ο Τζέρεμι Σίβιτς, έχει καταδικασθεί σε φυλάκιση ενός έτους, αλλά οι κατηγορίες που βαρύνουν τους τρεις συναδέλφους του είναι πολύ σοβαρότερες: αν κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικασθούν σε κάθειρξη μέχρι και 24 ετών.


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 08:56 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλούν με αποκεφαλισμό

Πρόκειται για την ίδια ομάδα που αποκεφάλισε τον αμερικανό όμηρο τον περασμένο μήνα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας μετά την απαγωγή από ιρακινούς αντάρτες, ενός νοτιο-κορεάτη επιχειρηματία.

Σε βίντεο που μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι αντάρτες απειλούν να αποκεφαλίσουν τον όμηρο, στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προχωρήσει στην αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε τη περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να στείλει τρεις χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στο Ιράκ για να ενισχύσουν την δύναμη των επτά χιλιάδων που βρίσκεται ήδη εκεί.

Οι απαγωγείς ισχυρίζονται ότι είναι οπαδοί του ηγέτη της αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, υποστηρικτές του οποίου αποκεφάλισαν ένα αμερικανό όμηρο τον περασμένο μήνα.

Δίκη για βασανιστήρια

Στη Βαγδάτη ξεκίνησε η προ-ανακριτική διαδικασία των υποθέσεων βασανισμού και κακοποίησης ιρακινών κρατουμένων από αμερικανούς στρατιώτες στις διαβόητες, πλέον, φυλακές Αμπού Γκράιμπ.

Κατηγορούμενοι είναι τρεις στρατιώτες που παραδέχονται την ενοχή τους αλλά υποστηρίζουν ότι εκτελούσαν διαταγές.

Αμερικανός στρατοδίκης αποδέχθηκε το αίτημα της υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων να κληθούν ως μάρτυρες ο διοικητής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντζεζ.

Φαλούτζα

Σε ότι αφορά την αεροπορική επίθεση των αμερικανών στη Φαλούτζα που κόστισε την ζωή τουλάχιστον 22 ανθρώπων, ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ «κάλυψε» πλήρως τους Αμερικανούς

«Γνωρίζουμε πως το κτίσμα που επλήγη από τους πυραύλους στέγαζε τρομοκράτες. Χαιρετίζουμε την εξάρθρωση τρομοκρατικών πυρήνων όπου κι αν βρίσκονται», είπε ο πρωθυπουργός του Ιράκ.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές της Φαλούτζα, όπου έλαβε χώρα η επιδρομή επιμένουν ότι στα θύματα περιλαμβάνονται πολλές γυναίκες και παιδιά και κανένας ξένος μαχητής.

Αλ Σαντρ

Εν τω μεταξύ, η επιτροπή που προετοιμάζει την εθνική πολιτική διάσκεψη στο Ιράκ, προσκάλεσε και τον σκληροπυρηνικό σιίτη κληρικό, Μοκτάντα αλ Σαντρ, να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης, λόγο του ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετασχηματισμού των ένοπλων ομάδων που υποστηρίζουν τον Σαντρ, σε πολιτικό οργανισμό.


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 04:05 (Ώρα Λονδίνου)

Η κοινή γνώμη το νέο εμπόδιο

Στην επίτευξη συμφωνίας για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αναφέρονται οι βρετανικές εφημερίδες.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει τώρα να «πλασάρουν» το Σύνταγμα στους πολίτες.

Το επόμενο εμπόδιο είναι η «επικύρωση του Συντάγματος» από όλα τα κράτη -μέλη και ιδιαίτερα στις εννέα χώρες όπου θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα γράφει η εφημερίδα που σημειώνει ότι ο στόχος αυτός «θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος».

Το Σύνταγμα «μπορεί να είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού αλλά αποτελεί σημαντική βελτίωση από τη Συνθήκη της Νίκαιας» υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.

Η Γκάρντιαν (Guardian) σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αναλαμβάνει εκστρατεία για να «ξεσκεπάσει τους μύθους των ευρωσκεπτικιστών».

Η εφημερίδα μεταφέρει σχόλια στενών συμβούλων του κυρίου Μπλερ που παραδέχονται ότι το έργο του πρωθυπουργού «θα είναι δύσκολο».

Ταυτόχρονα -σημειώνει η εφημερίδα - θα ενταθούν οι πιέσεις από το Συντηρητικό Κόμμα το οποίο αναμένεται να απευθύνει έκκληση για άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Οι Τάιμς (Times) καλούν τη κυβέρνηση να εξηγήσει τις λεπτομέρειες του Συντάγματος στο λαό. «Υπάρχει σύγχυση για τις νομικές και πολιτικές επιπτώσεις» γράφει η εφημερίδα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων και πάνω από όλα στο εάν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα προηγείται των βρετανικών νόμων».

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν προηγείται -σημειώνει η εφημερίδα- όμως έγκριτοι νομικοί θεωρούν πως προηγείται το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. «Εάν οι δικηγόροι έχουν δίκαιο τότε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα γίνει ντε φάκτο το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας» σημειώνουν οι Τάιμς.


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 04:10 (Ώρα Λονδίνου)

H «τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης»

«Το Σύνταγμα δεν είναι ιδεώδες αλλά είναι ότι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί» σημειώνει η Sueddeutsche Zeitung.

Το στάτους κβο «θα οδηγούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε αργό θάνατο».

Η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών «είναι ιστορική» γράφει η γερμανική εφημερίδα. Εάν ορισμένα μέλη καταψηφίσουν το Σύνταγμα στα δημοψηφίσματα που θα πραγματοποιηθούν τότε «οι υπόλοιποι θα προχωρήσουν στην δημιουργία του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung καυτηριάζει το γεγονός ότι το κείμενο του Συντάγματος σε ορισμένα σημεία του είναι «ακαταλαβίστικο».

«Πρόκειται για ένα τυπικό κείμενο της ΕΕ» -γράφει η γερμανική εφημερίδα «ελάχιστοι Ευρωπαίοι θα το διαβάσουν».

Η αυστριακή Die Presse χαρακτηρίζει το Σύνταγμα ως τη «τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης» και θεωρεί ότι το «περιεχόμενο του είναι πολύ πιο ουσιαστικό από προηγούμενες συνθήκες».

Η Le Monde χαιρετίζει τη συμφωνία για το Σύνταγμα αλλά εκφράζει την απογοήτευση της για την διαφωνία στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η «ΕΕ είναι σοβαρά διχασμένη», γράφει η γαλλική εφημερίδα που εκφράζει αμφιβολία κατά πόσο μπορεί να «επανακτήσει τη δυναμική της».

Η «μάταιη προσπάθεια για να βρεθεί ο διάδοχος του Ρομάντο Πρόντι» αποδεικνύει σύμφωνα με τη Le Monde- την «έλλειψη αποφασιστικότητας».


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004 - 05:24 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλούν με αποκεφαλισμό

Πρόκειται για την ίδια ομάδα που αποκεφάλισε τον αμερικανό όμηρο τον περασμένο μήνα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας μετά την απαγωγή από ιρακινούς αντάρτες, ενός νοτιο-κορεάτη επιχειρηματία.

Σε βίντεο που μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι αντάρτες απειλούν να αποκεφαλίσουν τον όμηρο, στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Ν. Κορέας προχωρήσει στην αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Ιράκ.

Οι απαγωγείς που έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα τους, λένε πως υποστηρίζουν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, τον ιορδανό Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ.

Είναι η ίδια ομάδα που πριν από περίπου ενάμισι μήνα αποκεφάλισε έναν αμερικανό και κυοφόρησε μέσω του ίντερνετ όλη την διαδικασία εκτέλεσης.

Πάντως η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει την αποστολή και άλλων στρατιωτών της στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, παρουσιάζει σχέδιο ανασυγκρότησης των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ με στόχο την εξάρθρωση των αντάρτικων ομάδων.

Με την κατάλληλη αστυνόμευση και τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων πιστεύει ο ιρακινός ηγέτης ότι θα επιτευχθεί η εξουδετέρωση των θυλάκων αντίστασης.

Φαλούτζα

Σε ότι αφορά την αεροπορική επίθεση των αμερικανών στη Φαλούτζα που κόστισε την ζωή τουλάχιστον 22 ανθρώπων, ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ «κάλυψε» πλήρως τους Αμερικανούς

«Γνωρίζουμε πως το κτίσμα που επλήγη από τους πυραύλους στέγαζε τρομοκράτες. Χαιρετίζουμε την εξάρθρωση τρομοκρατικών πυρήνων όπου κι αν βρίσκονται», είπε ο πρωθυπουργός του Ιράκ.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές της Φαλούτζα, όπου έλαβε χώρα η επιδρομή επιμένουν ότι στα θύματα περιλαμβάνονται πολλές γυναίκες και παιδιά και κανένας ξένος μαχητής.

Αλ Σαντρ

Εν τω μεταξύ, η επιτροπή που προετοιμάζει την εθνική πολιτική διάσκεψη στο Ιράκ, προσκάλεσε και τον σκληροπυρηνικό σιίτη κληρικό, Μοκτάντα αλ Σαντρ, να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης, λόγο του ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετασχηματισμού των ένοπλων ομάδων που υποστηρίζουν τον Σαντρ, σε πολιτικό οργανισμό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.