Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-25

  1. Στα σινεμά το «Φάρεναϊτ 9/11»
  2. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ
  3. Θρίαμβος!
  4. Θρίαμβος...
  5. Τι είπαν ...
  6. Πορτογάλος πιθανότατα ο νέος πρόεδρος
  7. Ελλάδα 1- Γαλλία 0 (65΄)
  8. Συνεχίζεται η ισραηλινή επιχείρηση
  9. Συνεχίζεται η ισραηλινή επιχείρηση
  10. Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομία των ΗΠΑ
  11. Πολύνεκρο δυστύχημα στο Ιράν
  12. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ
  13. Ιράκ: «Σοβαρό πρόβλημα για τις ΗΠΑ»
  14. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Τουρκία
  15. Ιράκ: «Σοβαρό πρόβλημα για τις ΗΠΑ»
  16. Ελλάς-Γαλλίαμονομαχία
  17. «Να πέσουμε σαν ήρωες» λέει ο Ρεχάγκελ
  18. Πολύνεκρο δυστύχημα στο Ιράν
  19. Ιράκ: «Σοβαρό πρόβλημα για τις ΗΠΑ»
  20. «Μόνο Έλληνες θα οπλοφορούν»
  21. Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ
  22. Στο Σουδάν θα μεταβεί ο Πάουελ
  23. Κριτική προς ΗΠΑ και ποδόσφαιρο

Σάββατο 26 Ιουνίου 2004 - 00:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στα σινεμά το «Φάρεναϊτ 9/11»

Αμφισβητείται η καλλιτεχνική αξία του φιλμ του Μαϊκλ Μουρ

Το βραβευμένο στο φεστιβάλ των Κανών ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Φάρεναϊτ 9/11» προβάλλεται από την Παρασκευή σε 900 κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τη διανομή του φίλμ ανέλαβαν οι αδελφοί Χάρβι και Μπομπ Γουάισταιν, ιδιοκτήτες της Μίραμαξ, εταιρίας παραγωγής του πολυσυζητημένου ντοκιμαντέρ, οι οποίοι εξαγόρασαν τα δικαιώματα της ταινίας από την Ντίσνει, η οποία αρνήθηκε να αναλάβει την διανομή της.

Οι Γουάινσταϊν ανέλαβαν την διανομή της ταινίας στις ΗΠΑ, στους κινηματογράφους και, αργότερα, σε DVD.

Η ταινία του Μουρ που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα, στο πρόσφατο φεστιβάλ Κανών, πραγματεύεται τις διασυνδέσεις της οικογένειας Μπους με μέλη της οικογενείας του Οσάμα Μπιν Λάντεν και ασκεί κριτική στην πολιτική που ακολούθησε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο σκηνοθέτης πιστεύει πως η ταινία του έχει την δυναμική να λειτουργήσει ανασταλτικά στις προοπτικές επανεκλογής του Τζορτζ Μπους τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ωστόσο και στις Κάνες είχαν εκφραστεί έντονες επιφυλάξεις για την καλλιτεχνική αξία του φιλμ.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 18:36 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ

Αμερικανικά μαχητικά έπληξαν με βόμβες ακριβείας στόχους στη Φαλούτζα

Νέες σφοδρές μάχες ξέσπασαν σε τρεις από τις πόλεις του Ιράκ, όπου την Πέμπτη βρήκαν το θάνατο πάνω από 100 άτομα και τραυματίσθηκαν εκατοντάδες κατά τη διάρκεια συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων και συγκρούσεων ενόπλων με στρατεύματα κατοχής.

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη στη Βαγδάτη, ενώ στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας τουλάχιστον δύο Ιρακινοί αντάρτες έπεσαν νεκροί προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις αμερικανικές δυνάμεις που άρχισαν εκ νέου την πολιορκία της Φαλούτζα.

Το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν - για τρίτη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας με βόμβες ακριβείας κατοικημένη περιοχή της πόλης.

Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν 20-25 ανθρώπους πλήττοντας κτίριο στο οποίο εικάζονταν πυρήνα ςτου δικτρύου του Ισλαμιστή Αμπού Μπουσάμπ αλ-Ζαρκάουι. Στην πόλη της Μπακούμπα τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν το φυλάκιό τους δέχθηκε επίθεση.

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι, στον οποίο οι κατοχικές δυνάμεις αναμένεται να μεταβιβάσουν τμήμα της εξουσίας την 1η Ιουλίου, προβλέπει ότι η βία θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 22:01 (Ώρα Λονδίνου)

Θρίαμβος!

O Άγγελος Χαριστέας καρφώνει τη μπάλα στα δίχτυα του Φαμπιάν Μπαρτέζ κια στέλνει τους Έλληνες στον έβδομο ουρανό

Αυτό που κατάφεραν οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ το βράδυ της Παρασκευής στο γήπεδο Ζοζέ Αλβαλάδ της Λισαβόνας ξεπερνά τον παραδοσιακό ορισμό του θριάμβου.

Κάνοντας τη μεγαλύτερη ανατροπή προγνωστικών στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά χρονικά η Eθνική Ελλάδας αντιμετώπισε «στα ίσα» τον γαλαξία αστέρων της Γαλλίας και παίζοντας με πάθος, σύστημα, τεχνική και αυτοπεποίθηση προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Σημείο-ορόσημο του παιχνιδιού το 65΄λεπτό, όταν ο Άγγελος Χαριστέας μετά από πάσα του Θοδωρή Ζαγοράκη, με εκπληκτική κεφαλιά σημείωσε το 1-0.

Πάνω στη γραμμή ο Μπαρτέζ σώζει στο 17΄την εστία του από προβολή του Κατσουράνη

Η ελληνική ομάδα , που είχε χάσει στο πρώτο ημίχρονο ευκαιρίες, κράτησε το 1-0 μέχρι το τέλος του αγώνα, εξουδετερώνοντας επιθέσεις των Γάλλων που έφθασαν μερικές φορές κοντά στην ισοφάριση.

Έτσι, η Eθνική Ελλάδας περιμένει πλέον τον νικητή του προημιτελικού Τσεχίας-Δανίας που διεξάγεται την Κυριακή για να μάθει ποιος είναι ο επόμενος αντίπαλό της.

Οι συνθέσεις:

Ελλάδα: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Καψής, Δέλλας, Φύσσας, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Μπασινάς (Τσιάρτας), Νικολαΐδης (Λάκης), Χαριστέας.

Γαλλία: Μπαρτέζ, Γκαλάς, Τουράμ, Σιλβέστρ, Λιζaραζού, Ζιντάν, Ντακούρ, Μακελελέ, Πιρές, Ανρί, Τρεζεγκέ (Σαχά).


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 22:36 (Ώρα Λονδίνου)

Θρίαμβος...

O Άγγελος Χαριστέας «κάρφωσε» τη μπάλα στα δίχτυα του Φαμπιάν Μπαρτέζ και έστειλε τους Έλληνες στον έβδομο ουρανό

Αυτό που κατάφεραν οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ το βράδυ της Παρασκευής στο γήπεδο Ζοζέ Αλβαλάδ της Λισαβόνας ξεπερνά τον παραδοσιακό ορισμό του θριάμβου.

Κάνοντας τη μεγαλύτερη ανατροπή προγνωστικών στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά χρονικά η εθνική Ελλάδας αντιμετώπισε «στα ίσα» τον γαλαξία αστέρων της Γαλλίας και παίζοντας με πάθος, σύστημα, τεχνική και αυτοπεποίθηση προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Σημείο-ορόσημο του παιχνιδιού το 65΄λεπτό, όταν ο Άγγελος Χαριστέας μετά από πάσα του Θοδωρή Ζαγοράκη, με εκπληκτική κεφαλιά σημείωσε το 1-0.

Πάνω στη γραμμή ο Μπαρτέζ σώζει στο 17΄την εστία του από προβολή του Κατσουράνη

Η ελληνική ομάδα , που είχε χάσει στο πρώτο ημίχρονο ευκαιρίες, κράτησε το 1-0 μέχρι το τέλος του αγώνα, εξουδετερώνοντας επιθέσεις των Γάλλων που έφθασαν μερικές φορές κοντά στην ισοφάριση.

Έτσι η εθνική Ελλάδας περιμένει πλέον τον νικητή του προημιτελικού Τσεχίας-Δανίας που διεξάγεται την Κυριακή για να μάθει ποιος είναι ο επόμενος αντίπαλό της.

Οι συνθέσεις:

Ελλάδα: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Καψής, Δέλλας, Φύσσας, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Μπασινάς (Τσιάρτας), Νικολαΐδης (Λάκης), Χαριστέας.

Γαλλία: Μπαρτέζ, Γκαλάς, Τουράμ, Σιλβέστρ, Λιζaραζού, Ζιντάν, Ντακούρ, Μακελελέ, Πιρές, Ανρί, Τρεζεγκέ (Σαχά).


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 23:03 (Ώρα Λονδίνου)

Τι είπαν ...

Οι πρώτες δηλώσεις μετά τον θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδος επί της Εθνικής Γαλλίας.

Ότο Ρεχάγκελ: «Αξιοποιήσαμε την ευκαιρία του αουτσάιντερ. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που κέρδισαν μια απίστευτη νίκη με πολύ πάθος. Αυτό το αποτέλεσμα είναι η δουλειά τριών χρόνων. Οι Έλληνες είχαν πάντα ταλέντο σε ατομικό επίπεδο, αλλά τους δώσαμε τακτική και στρατηγική για να φτάσουν στις νίκες. Πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι, να χαρούμε απόψε, αλλά από αύριο να ξαναριχτούμε στη δουλειά. Το μοναδικό αουτσάιντερ στα προημιτελικά της διοργάνωσης ήμασταν εμείς».

Άγγελος Χαριστέας: «Είχαμε μεγάλη απόδοση, παίξαμε με μία πολύ καλή ομάδα και πιστεύω πως αποδείξαμε, ιδιαίτερα σε όσους ήλθαν από την Ελλάδα να μας υποστηρίξουν ότι κερδίσαμε χάρις στην ποιότητα του παιχνιδιού μας κι όχι χάρις στην τύχη.»

Θοδωρής Ζαγοράκης: «Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό που πετύχαμε. Τώρα οι Ελληνες θα πρέπει να είναι διπλά και τριπλά υπερήφανοι. Ετοιμαζόμαστε για το επόμενο ματς. σήμερα το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο. Παίξαμε καλύτερα από τους Γάλλους».

Στέλιος Γιαννακόπουλος: «Τεράστια επιτυχία η σημερινή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ξεπεράσαμε κάθε προηγούμενο. Πιστεύω ότι μετά τη σημερινή νίκη εδραιωθήκαμε στη συνείδηση και του πιο απλού φιλάθλου».

Αντώνης Νικοπολίδης: «Ήμασταν πολύ καλοί σήμερα. Η νίκη μας ήταν πανάξια, αφού κλείσαμε όλους τους διαδρόμους προς την εστία μας. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε να κερδίσουμε το επόμενο ματς».

Ζακ Σαντινί: «Η Ελλάδα άξιζε να σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο ... Στο δεύτερο ημίχρονο βρεθήκαμε απέναντι σε μία πολύ σφικτή αμυντική γραμμή ... Η ήττα μας ήταν μεγάλη απογοήτευση. Ελπίζαμε να φτάσουμε στον τελικό.»

Ρομπέρ Πιρές: «Είναι για μας το τέλος μιας εποχής. Πρέπει τώρα να σκεφτούμε άλλα πράγματα, κυρίως το Παγκόσμιο Κύπελο του 2006.»

Πολιτικοί

Κώστας Καραμανλής: «Η Ελλάδα ολόκληρη, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γιορτάζουμε σήμερα μια δίκαιη νίκη, την ιστορική πρόκριση της Εθνικής μας Ομάδας στις τέσσερις καλύτερες της Ευρώπης. Οι ποδοσφαιριστές μας, μας έκαναν και σήμερα υπερήφανους. Εκπροσώπησαν επάξια την Ελλάδα που πιστεύει στις δυνατότητές της, που διεκδικεί, που κερδίζει, που πάει μπροστά. Σε όλους τους συντελεστές της σημερινής νίκης μεταφέρω τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για νέες επιτυχίες».

Γιώργος Α. Παπανδρέου: «Είναι μια πολύ μεγάλη νίκη, μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Η Εθνική μας Ομάδα Ποδοσφαίρου με την πορεία της έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά μας. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες και τον προπονητή. Τους ευχαριστούμε για τη χαρά που έδωσαν σε όλους τους Έλληνες. Καλή συνέχεια. Να κατακτήσουμε το όνειρο».

Δημήτρης Χριστόφιας: «Η Ελλάδα μάς έκανε απόψε όλους περήφανους. Έγινε το θαύμα. Μπράβο στα παιδιά μας, μπράβο στον προπονητή. Φτάσαμε ως εδώ, πάμε και παραπέρα».


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 23:16 (Ώρα Λονδίνου)

Πορτογάλος πιθανότατα ο νέος πρόεδρος

Βέβαιος φέρεται για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ποιρτογαλίας

Πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Ντουράο Μπαρόσο θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδεχόμενος τον Ρομάνο Πρόντι.

Προηγουμένως ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχερν, είχε δηλώσει στο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE ότι υπάρχει συμφωνία στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Κομισιόν, αρνήθηκε όμως να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου.

Διπλωματικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι ο 48χρονος κ. Μπαρόσο. Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι ο Πορτογάλος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θα αποφασίσει το Σάββατο εάν θα δεχθεί να αναλάβει καθήκοντα και ότι το γραφείο του δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν.

Ο κ. Αχερν πάντως δήλωσε ότι το όνομα του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανακοινωθεί στην ειδική σύνοδο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Τρίτη.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 21:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ελλάδα 1- Γαλλία 0 (65΄)

Με γκόλ π[ου σημείωσε με κεφαλιά ο Άγγελος Χαριστέας στο 65΄μετά από πάσα του Θοδωρή Ζαγοράκη η Ελλάδα προηγείται στη Λισαβόνα με 1-0 στο παιχνίδι με τη Γαλλία.

Στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα είχε δημιουργήσει ευκαιρίες για να πετύχει γκολ

Στο 15' ο Μπαρτέζ απέκρουσε σουτ του Καραγκούνη από απόσταση 30 μέτρων

Στο 27' η Εθνική Ελλάδος κέρδισε το πρώτο της κόρνερ

Στο 44' ο Ζιντάν πήρε κίτρινη κάρτα

Οι συνθέσεις:

Ελλάδα: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Καψής, Δέλλας, Φύσσας, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Μπασινάς, Νικολαΐδης (Λάκης), Χαριστέας.

Γαλλία: Μπαρτέζ, Γκαλάς, Τουράμ, Σιλβέστρ, Λιζaραζού, Ζιντάν, Ντακούρ, Μακελελέ, Πιρές, Ανρί, Τρεζεγκέ (Σαχά).

«Σαν ήρωες»

Πεπεισμένος πως οι διεθνείς παίκτες θα κάνουν τα πάντα για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την Γαλλία με τόλμη και αποφασιστικότητα, είχε εμφανισθεί νωρίτερα ο Ότο Ρεχάγκελ.

Ο Γερμανός τεχνικός στην συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει πριν από τον αγώνα, υπογράμμισε πως η Εθνική Ελλάδας θα αγωνιστεί ηρωικά απέναντι στους «τρικολόρ» και θα επιδιώξει να κάνει την έκπληξη.

«Έχει γίνει αυτό που όλοι ονειρευόμαστε. Θα παίξουμε στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης με την Γαλλία. Θα αντιμετωπίσουμε μια ομάδα που έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, και πολλοί παίκτες της έχουν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι περισσότεροι βρίσκονται στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία των 24-30 χρονών. Έχουν σωστές κινήσεις μέσα στο γήπεδο και κάνουν καλούς συνδυασμούς», ανέφερε ο κ. Ρεχάγκελ και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι η έκπληξη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Τέτοια τουρνουά ζούνε από αυτές τις εκπλήξεις. Πάντα προχωράει μια ομάδα-έκπληξη. Στον τελικό όμως αγωνίζονται οι καλύτερες ομάδες. Αν πέσουμε, θα πέσουμε σαν ήρωες».


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 20:47 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η ισραηλινή επιχείρηση

Σκεπτικισμός από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας στην πρόταση της Αιγύπτου, σχετικά με την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα, η οποία, σύμφωνα με την επίσημη αιτιολόγηση, αποσκοπεί στον εντοπισμό καταζητούμενων και εργαστηρίων κατασκευής όπλων.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Ισραηλινό στρατό, στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν 19χρονο Παλαιστίνιο που βρίσκονταν στη σκεπή σπιτιού, κρατώντας φιάλη αερίου. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο νεαρός πετούσε πέτρες στους στρατιώτες και δεν ήταν οπλισμένος.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης τραυματίστηκαν άλλοι δέκα Παλαιστίνιοι σε ανταλλαγές πυρών.

Σκεπτικισμός για την πρόταση της Αιγύπτου

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ συναντήθηκε με τον Αμερικανό απεσταλμένο, Ουίλιαμ Μπερνς, με τον οποίο συζήτησε την πρωτοβουλία που προτίθεται να αναλάβει η Αίγυπτος για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών.

Ο κ. Μοφάζ εξέφρασε σκεπτικισμό για την πρόταση της Αιγύπτου να αναπτύξει 200 συμβούλους ασφαλείας στην περιοχή.

Το Ισραήλ θα κρατήσει τον έλεγχο σε μία ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, εκτός εάν το Κάιρο δεσμευτεί να πατάξει την παράνομη εισαγωγή όπλων για τους Παλαιστίνιους μέσω των συνόρων της, είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 20:51 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η ισραηλινή επιχείρηση

Σκεπτικισμός από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας στην πρόταση της Αιγύπτου, σχετικά με την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα, η οποία, σύμφωνα με την επίσημη αιτιολόγηση, αποσκοπεί στον εντοπισμό καταζητούμενων και εργαστηρίων κατασκευής όπλων.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Ισραηλινό στρατό, στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν 19χρονο Παλαιστίνιο που βρίσκονταν στη σκεπή σπιτιού, κρατώντας φιάλη αερίου. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο νεαρός πετούσε πέτρες στους στρατιώτες και δεν ήταν οπλισμένος.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης τραυματίστηκαν άλλοι δέκα Παλαιστίνιοι σε ανταλλαγές πυρών.

Σκεπτικισμός για την πρόταση της Αιγύπτου

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ συναντήθηκε με τον Αμερικανό απεσταλμένο, Ουίλιαμ Μπερνς, με τον οποίο συζήτησε την πρωτοβουλία που προτίθεται να αναλάβει η Αίγυπτος για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών.

Ο κ. Μοφάζ εξέφρασε σκεπτικισμό για την πρόταση της Αιγύπτου να αναπτύξει 200 συμβούλους ασφαλείας στην περιοχή.

Το Ισραήλ θα κρατήσει τον έλεγχο σε μία ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, εκτός εάν το Κάιρο δεσμευτεί να πατάξει την παράνομη εισαγωγή όπλων για τους Παλαιστίνιους μέσω των συνόρων της, είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 18:51 (Ώρα Λονδίνου)

Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομία των ΗΠΑ

Δεν επασληθεύτηκαν οι αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας

Οι αρχικές προβλέψεις για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης των 4,4%, δεν επαληθεύτηκαν όμως, αφού τελικά διαμορφώθηκε σε επίπεδο χαμηλότερο του αντίστοιχου διαστήματος του 2003 (4,1%) στο 3,9%.

Οι προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2004 διορθώθηκαν από το 4,5% στο 3,5%

Το υπουργείο Εμπορίου προέβη έτσι και στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν , ενώ απέδωσε την εξέλιξη στη σημαντική αύξηση των εισαγωγών, καθώς και στη συγκρατημένη καταναλωτική διάθεση των Αμερικανών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν συμπεριλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων- αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2004 στο 2%, από το 1,7% στο οποίο βρίσκονταν τον Δεκέμβριο του 2003, γεγονός που θα ενισχύσει, όπως εκτιμάται, την τάση για μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 17:44 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρο δυστύχημα στο Ιράν

Το τραγικό δυστύχημα έγινε στην περιοχή Ζαχιντάν 1.100 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη

Βυτιοφόρο καυσίμων έπεσε πάνω σε έξι σταθμευμένα λεωφορεία στο νοτιοανατολικό Ιράν, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες ενώ υπάρχουν δεκάδες νεκροί. Στα νοσοκομεία της περιοχής που σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό, διακομίστηκαν 114 άνθρωποι.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ότι δεκάδες άτομα έχουν τραυματισθεί. Πολλά πτώματα έχουν υποστεί ολικά εγκαύματα και δεν είναι δυνατό να αναγνωρισθεί η ταυτότητά τους.

Το βυτιοφόρο συγκρούσθηκε με οχήματα που είχαν σταματήσει για έλεγχο σε αστυνομικό σταθμό κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, έξω από την πόλη Ζαχεντάν στην κύρια οδική αρτηρία που συνδέει τη Ζαχεντάν με την πόλη Μπαμ.

Το βυτιοφόρο μετέφερε 18.000 λίτρα πετρελαίου, δήλωσε ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα άλλο φορτηγό αυτοκίνητο συγκρούσθηκε με το βυτιοφόρο.

Παρόλο, που το τραγικό ατύχημα συνέβη χθες το βράδυ δεν έγινε γνωστό παρά σήμερα το πρωί. Πολλοί από τους νεκρούς είναι μέλη ομάδων διάσωσης, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις, που ακολούθησαν τη σύγκρουση.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 18:36 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ

Τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν από τραυματίες

Νέες σφοδρές μάχες ξέσπασαν σε τρεις από τις πόλεις του Ιράκ, όπου την Πέμπτη βρήκαν το θάνατο πάνω από 100 άτομα και τραυματίσθηκαν εκατοντάδες κατά τη διάρκεια συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων και συγκρούσεων ενόπλων με στρατεύματα κατοχής.

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη στη Βαγδάτη, ενώ στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας τουλάχιστον δύο Ιρακινοί αντάρτες έπεσαν νεκροί προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις αμερικανικές δυνάμεις που άρχισαν εκ νέου την πολιορκία της Φαλούτζα.

Το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν - για τρίτη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας με βόμβες ακριβείας κατοικημένη περιοχή της πόλης.

Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν 20-25 ανθρώπους πλήττοντας κτίριο στο οποίο εικάζονταν πυρήνα ςτου δικτρύου του Ισλαμιστή Αμπού Μπουσάμπ αλ-Ζαρκάουι. Στην πόλη της Μπακούμπα τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν το φυλάκιό τους δέχθηκε επίθεση.

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι, στον οποίο οι κατοχικές δυνάμεις αναμένεται να μεταβιβάσουν τμήμα της εξουσίας την 1η Ιουλίου, προβλέπει ότι η βία θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 11:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: «Σοβαρό πρόβλημα για τις ΗΠΑ»

Οι ΗΠΑ δεν αντιλήφθηκαν την έκταση της εξέγερσης στο Ιράκ, είπε ο υπουργός των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ

Μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη χώρα λίγες μέρες πρίν τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Ο υπουργός των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC, ύστερα από τις επιθέσεις της Πέμπτης στις οποίες περίπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πέντε ιρακινές πόλεις , υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιλήφθηκε την έκταση της εξέγερσης στο Ιράκ και ομολόγησε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

«Νομίζω ότι υποτιμήσαμε το χαρακτήρα της εξέγερσης που θα αντιμετωπίζαμε αυτή την περίοδο στο Ιράκ, με αποτέλεσμα η αντίσταση που πυροδοτείται από πιστούς στο καθεστώς του Σαντάμ και τρομοκράτες να έχει μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα για μας» είπε ο κ. Πάουελ, που έσπευσε να τονίσει ότι η κατάσταση όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας θα τεθεί υπό έλεγχο.

«Θα συντρίψουμε τους αντάρτες»

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι, στον οποίο οι κατοχικές δυνάμεις αναμένεται να μεταβιβάσουν τμήμα της εξουσίας την 1η Ιουλίου, προβλέπει ότι η βία θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά υπόσχεται ότι θα «συντρίψει» τους αντιστασιακούς, τους οποίους χαρακτηρίζει «ξενόφερτους, ισλαμιστές και υπολείμματα του προηγούμενου καθεστώτος.

Νέα βίαια επεισόδια

Νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν το μεσημέρι της Παρασκευής σε τρεις από τις πόλεις του Ιράκ, όπου χθες βρήκαν το θάνατο πάνω από 100 άτομα και τραυματίσθηκαν εκατοντάδες κατά τη διάρκεια συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων και συγκρούσεων ενόπλων με στρατεύματα κατοχής.

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη στη Βαγδάτη, ενώ στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας τουλάχιστον δύο Ιρακινοί αντάρτες σε μάχες με αμερικανικές δυνάμεις που μαίνονται γύρω από και μέσα στην πόλη της Φαλούτζα.

Στην πόλη της Μπακούμπα τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν το φυλάκιό τους δέχθηκε επίθεση, αλλά το επιεσόδιο χαρακτηρίζεται περιορισμένο σε σχέση με το τελευταίο αιματηρό 24ωρο, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 Ιρακινούς και δύο Αμερικανούς.

Αντίθετοι οι Αμερικανοί

Οι διαφωνούντες με την επέμβαση στο Ιράκ Αμερικανοί πολίτες για πρώτη φορά πλειοψηφούν σε δημοσκόπηση.

Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν λάθος την εισβολή ανέβηκε μέσα σε τρεις εβδομάδες από το 41% στο 54%, σύμφωνα με δημοσκόπηση των USA Today, CNN και Gallup Poll που δημοσιεύτηκε χθες.

Όπως υπογραμμίζει μάλιστα η USA Today στην ιστοσελίδα της είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του Βιετνάμ που η πλειοψηφία των Αμερικανών χαρακτηρίζει "λάθος" μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της χώρας.

Επιπλέον πάλι για πρώτη φορά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έκανε τις ΗΠΑ λιγότερο ασφαλείς από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ποσοστό 55% δήλωσε ότι ο πόλεμος έκανε περισσότερο ευάλωτη την Αμερική.

Τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσκόπηση έδειχνε πως το 56% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο πόλεμος έκανε πιο ασφαλή την χώρα.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 16:49 (Ώρα Λονδίνου)

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Τουρκία

Πέντε νεκροί από έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη

Στην Τουρκία οι αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετά τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, δύο ημέρες πριν τη μετάβαση του Τζορτζ Μπους στην Άγκυρα και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα οι τουρκικές αρχές πραγματοποίησαν δεκάδες συλλήψεις υπόπτων.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Σαχίν αρνήθηκε ότι τα μέτρα ασφαλείας για την επικείμενη επίσκεψη Μπους και σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας είναι - «πολύ καταπιεστικά» - όπως ισχυρίζονται οι επικριτές της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο κ. Σαχίν υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να φροντίσει για την ασφάλεια των ηγετών που θα μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη για τη Σύνοδο:

«Αυτός είναι ο λόγος που πήραμε πολύ αστηρά μέτρα ασφαλείας. Ορισμένοι λένε ότι τα μέτρα είναι υπερβολικά. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να λάβουμε τέτοια μέτρα για λόγους ασφαλείας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Κωνσταντινούπολη Άρης Χατζηστεφάνου τουλάχιστον 5 νεκροί και δέκα τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης βόμβας που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε λεοφωρείο στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινουπολης.

Ο διοικητής της πόλης, Μουαμέρ Γκουλέρ, είπε ότι το λεωφορείο δεν αποτελούσε τον τελικό στόχο του βομβιστή που πιθανότατα συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι έρευνες προσανατολίζονται σε παράνομη αριστερή οργάνωση.

Νωρίτερα εκρηκτικός μηχανισμός είχε τραυματίσει δυο αστυνομικούς έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον της Άγκυρας όπου θα καταλύσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ενώ η αστυνομία εντόπισε ωρολογιακό μηχανισμό στην πόλη Γιάλοβα τον οποίο και εξουδετέρωσε.

Επίσκεψη Μπους

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου και των ηγετών που θα λάβουν μέρος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Πάντως αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα του προέδρου ενώ παρόμοιες ανακοινώσεις έκαναν και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Στην Κωνσταντινούπολη οχήματα της αστυνομίας σχηματίζουν αλυσίδες χιλιομέτρων έξω από τα κτίρια που θα φιλοξενήσουν τις ξένες αποστολές ενώ είδη έχουν αποκλειστεί κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης.

Οι επιθέσεις φάνηκε να επισκιάζουν προς στιγμήν τη συζήτηση για την ατζέντα του αμερικανού προέδρου στην Τουρκία. Δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο ανέφεραν ότι κατά την παραμονή του ενδέχεται να ανακοινωθούν βήματα για την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και ενδεχόμενη αναφορά του Τζορτζ Μπους στο κυπριακό καθώς η Άγκυρα περιμένει το αμερικανικό πακέτο για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

Πάντως σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις επαφές του Τζορτζ Μπους είναι το βόρειο Ιράκ και η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Τουρκία.

Δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον μεταξύ άλλων ζητά την εγκατάσταση 18.000 στρατιωτών στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, ενίσχυση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ και του Μπατμάν και δημιουργία ναυτικής βάσης στη Μαύρη Θάλασσα στην Τραπεζούντα.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 11:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: «Σοβαρό πρόβλημα για τις ΗΠΑ»

Οι ΗΠΑ δεν αντιλήφθηκαν την έκταση της εξέγερσης στο Ιράκ, είπε ο υπουργός των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ

Μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη χώρα λίγες μέρες πρίν τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Ο υπουργός των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC, ύστερα από τις επιθέσεις της Πέμπτης στις οποίες περίπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πέντε ιρακινές πόλεις , υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιλήφθηκε την έκταση της εξέγερσης στο Ιράκ και ομολόγησε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Από την άλλη μεριά ο κ. Πάουελ έσπευσε να τονίσει ότι η κατάσταση όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας θα τεθεί υπό έλεγχο.

«Θα συντρίψουμε τους αντάρτες»

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι, στον οποίο οι κατοχικές δυνάμεις αναμένεται να μεταβιβάσουν τμήμα της εξουσίας την 1η Ιουλίου, προβλέπει ότι η βία θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά υπόσχεται ότι θα «συντρίψει» τους αντιστασιακούς, τους οποίους χαρακτηρίζει «ξενόφερτους, ισλαμιστές και υπολείμματα του προηγούμενου καθεστώτος.

Νέα βίαια επεισόδια

Νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν το μεσημέρι της Παρασκευής σε τρεις από τις πόλεις του Ιράκ, όπου χθες βρήκαν το θάνατο πάνω από 100 άτομα και τραυματίσθηκαν εκατοντάδες κατά τη διάρκεια συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων και συγκρούσεων ενόπλων με στρατεύματα κατοχής.

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη στη Βαγδάτη, ενώ στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας τουλάχιστον δύο Ιρακινοί αντάρτες σε μάχες με αμερικανικές δυνάμεις που μαίνονται γύρω από και μέσα στην πόλη της Φαλούτζα.

Στην πόλη της Μπακούμπα τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν το φυλάκιό τους δέχθηκε επίθεση, αλλά το επιεσόδιο χαρακτηρίζεται περιορισμένο σε σχέση με το τελευταίο αιματηρό 24ωρο, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 Ιρακινούς και δύο Αμερικανούς.

Αντίθετοι οι Αμερικανοί

Οι διαφωνούντες με την επέμβαση στο Ιράκ Αμερικανοί πολίτες για πρώτη φορά πλειοψηφούν σε δημοσκόπηση.

Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν λάθος την εισβολή ανέβηκε μέσα σε τρεις εβδομάδες από το 41% στο 54%, σύμφωνα με δημοσκόπηση των USA Today, CNN και Gallup Poll που δημοσιεύτηκε χθες.

Όπως υπογραμμίζει μάλιστα η USA Today στην ιστοσελίδα της είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του Βιετνάμ που η πλειοψηφία των Αμερικανών χαρακτηρίζει "λάθος" μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της χώρας.

Επιπλέον πάλι για πρώτη φορά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έκανε τις ΗΠΑ λιγότερο ασφαλείς από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ποσοστό 55% δήλωσε ότι ο πόλεμος έκανε περισσότερο ευάλωτη την Αμερική.

Τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσκόπηση έδειχνε πως το 56% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο πόλεμος έκανε πιο ασφαλή την χώρα.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 10:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ελλάς-Γαλλίαμονομαχία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γροθιά στην αισχροκέρδεια. Σιούφας: «Θα είμαστε αμείλικτοι».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δουλεύουμε για να πληρώνουμε τα δάνεια! 14,8 τρισεκατομμύρια τα χρέη των Ελλήνων στις Τράπεζες!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σπάει το απόρρητο των κινητών. Έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών. Γραμμή καταγγελίας για τρομοκράτες.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αυξήσεις 50 έως 200 ευρώ στους απόστρατους. Αναγνωρίζονται τώρα οι προαγωγές και για τους συνταξιούχους Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Η ΑΥΓΗ: Οι κάμερες θα μείνουν! Στο πνεύμα του τρομονόμου και του «Μεγάλου Αδελφού».

ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέα μεγάλη απάτη στο Χρηματιστήριο. Ποιος ενημέρωσε τους Θεσμικούς και ξεφόρτωναν για ένα μήνα όλες τις μετοχές της Περιφέρειας;

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μαύρο καλοκαίρι για τον ελληνικό τουρισμό. Μειωμένη από 5% ως 40% η κίνηση. Οι αφίξεις και οι κρατήσεις ξενοδοχείων λιγότερες παρά ποτέ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αποζημιώσεις έως 600 ευρώ για βλάβες από κακοτεχνίες. Με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση θωρακίζει πεζούς και οδηγούς ΙΧ.

ΕΘΝΟΣ: 30 ημέρες ανατροπών σε λιμάνια, δημόσιο, επιχειρήσεις. Ολυμπιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στη ζωή μας τον Αύγουστο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ας μη δούμε σήμερα όνειρο θερινής νυκτός! Οι ευχές όλων των Ελλήνων συντροφεύουν τα 11 «λιοντάρια» της εθνικής στην Πορτογαλία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αφόρητες πιέσεις για εμπλοκή της Ελλάδος. Από τους Αμερικανούς και τους ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρόμος κορυφής. ΝΑΤΟ: Διπλή επίθεση 2 ημέρες πριν από την άφιξη Μπους στην Άγκυρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νόμος - σκούπα για την Ολυμπιακή Αθήνα. Πακέτο έκτακτων μέτρων - απαγορεύσεων Ιούλιο και Αύγουστο.

ΕΣΤΙΑ: Ποιοι κλάδοι θα φέρουν ανάπτυξη. Κύριος μοχλός η ιδιωτική πρωτοβουλία.

ESPRESSO: Όσα έγιναν στο γάμο του Χατζηνικολάου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υποδοχή ΝΑΤΟ με βόμβες. Σε Κωνσταντινούπολη όπου γίνεται η Σύνοδος Κορυφής και σε Άγκυρα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Μπαράζ εκρήξεων. Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη.

ΤΑ ΝΕΑ: Παίρνουν πίσω τους τόκους των καταθέσεων! Οι τράπεζες με τα χαράτσια στο γκισέ.

Η ΝΙΚΗ: Κλίμα τρομοϋστερίας. Σε λειτουργία τετραψήφιος αριθμός για καταδότες. Δικαιολογία η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στα ύψη τα χρέη νοικοκυριών στις τράπεζες. Θηλιά 43,6 δισ. ευρώ.

TRAFFIC NEWS: Το FAME STORY χωρίζει ΑΝΤ1- Ανδρέα. Ράγισε το γυαλί μετά το live της Δευτέρας. Γιατί κατηγορούν τον Μικρούτσικο και τι άλλαξε στις σχέσεις τους.

Η ΧΩΡΑ: Θα κάνω τα πάντα για να τους σώσω. Ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλά στη «Χ» για τα παιδιά που έπεσαν στα ναρκωτικά.

City Press: Euro 2004:Ελλάς-Γαλλία. Κυνηγώντας ένα όνειρο.

Μetro: Ραντεβού με το όνειρο. Αν πέσουμε, θα πέσουμε σαν ήρωες» στέλνει μήνυμα ο Οτο Ρεχάγκελ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χάνουμε 400.000 τουρίστες. Από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Λόγω γραφειοκρατίας στη χορήγηση βίζας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κοινωνικός Τουρισμός: Διακοπές φέτος για πιο πολλούς με κουπόνια κοινωνικού τουρισμού.

Ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι «άρση του απορρήτου των κινητών τηλεφώνων, λειτουργία ειδικού αριθμού (1014) για καταγγελίες στην αστυνομία, λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων και σωρεία άλλων ρυθμίσεων προβλέπει το έβδομο νομοσχέδιο - σκούπα για την Ολυμπιακή Αθήνα, που κατατέθηκε στη Βουλή. Προβλέπονται ακόμη: απαγορεύσεις ή μετακινήσεις ατμοπλοϊκών δρομολογίων, αναστολή αδειών καταστημάτων, βιομηχανιών κλπ με εύφλεκτα υλικά!»

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης και κατά τη χθεσινή τελευταία συζήτηση του νομοσχεδίου, υπήρξε δριμύς κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούνιο του 2002 είχε συνυπογράψει «χωρίς συνειδησιακά προβλήματα» την απόφαση πλαίσιο με την οποία όφειλε να εναρμονιστεί η Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, «κάτω από την ασφυκτική πίεση βουλευτών της αντιπολίτευσης και ειδικά του εκπροσώπου του Συνασπισμού Φ. Κουβέλη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι οι εκατοντάδες κάμερες που τοποθετήθηκαν στην Αθήνα λόγω...Ολυμπιακών τελικά θα μείνουν! «Δεν υπογράφω απόφαση απομάκρυνσής τους» δήλωσε με επιδεικτικό τρόπο ανακοινώνοντας ουσιαστικά ότι μεγάλο τμήμα του δημόσιου χώρου της Αθήνας θα παρακολουθείται με κάμερες μεγάλης ευκρινείς που δεν θα κοιτούν προς τα ...αυτοκίνητα και δεν έχουν στόχο τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, αλλά τη φωτογράφηση «ύποπτων».

Ποδοσφαιρικός αγώνας Ελλάδα- Γαλλία

Η CITY PRESS υποστηρίζει ότι «αισιοδοξία στις τάξεις της Εθνικής για το βραδινό αγώνα κόντρα στους πρωταθλητές Ευρώπης του 2000. Μεγάλο πριμ από την ΕΠΟ και τους χορηγούς στους διεθνείς. Μάλλον απών ο Γιαννακόπουλος. Αναμένεται ρεκόρ τηλεθέασης. Επεισοδιακή επιστροφή σε Ρώμη, Βερολίνο και Μαδρίτη για τους χαμένους της πρώτης φάσης. Η Πορτογαλία στους «4».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι «με τις ευχές όλης της Ελλάδας πάνε για το θαύμα οι παίκτες του Ρεχάγκελ κόντρα στη Γαλλία».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι «οι ευχές όλων των Ελλήνων συντροφεύουν τα 11 «λιοντάρια» της εθνικής στην Πορτογαλία».

H ESPRESSO αναφέρει ότι « Τα λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ, «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» ,για τον ηρωισμό των Ελλήνων στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο θυμήθηκε χθες ο Ότο Ρεχάγκελ στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από το παιχνίδι με τη Γαλλία.

H TRAFFIC NEWS τονίζει ότι «σε ρυθμούς πρόκρισης ζει σήμερα όλη η Ελλάδα για την απόλυτη πρόκληση με την εθνική Γαλλίας, για ένα εισιτήριο στους «4» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος».

Εκρήξεις στην Τουρκία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι «λίγες ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην Τουρκία και τέσσερα 24ωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Κωνσταντινούπολη, Τούρκοι εξτρεμιστές δημιούργησαν κλίμα έντονης ανησυχίας με δύο βομβιστικές επιθέσεις, που άφησαν πίσω τους τέσσερις νεκρούς, έναν αστυνομικό ακρωτηριασμένο και άλλους 16 τραυματίες».

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη έγινε σε αστικό λεωφορείο, περίπου στις 15.15 στην περιοχή Τσάπα, κοντά σε κέντρο αιμοδοσίας της Ερυθράς Ημισελήνου, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει μεταξύ άλλων στο σχόλιό του ότι η αιματηρή υποδοχή που επιφύλαξαν στους ηγέτες των χωρών -μελών του ΝΑΤΟ οι τρομοκράτες που έδρασαν χθες στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 09:48 (Ώρα Λονδίνου)

«Να πέσουμε σαν ήρωες» λέει ο Ρεχάγκελ

Πεπεισμένος πως οι διεθνείς παίκτες θα κάνουν τα πάντα για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την Γαλλία με τόλμη και αποφασιστικότητα, εμφανίστηκε ο Ότο Ρεχάγκελ.

Ο Γερμανός τεχνικός στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υπογράμμισε πως η Εθνική Ελλάδας θα αγωνιστεί ηρωικά απέναντι στους «τρικολόρ» και θα επιδιώξει να κάνει την έκπληξη.

«Έχει γίνει αυτό που όλοι ονειρευόμαστε. Θα παίξουμε στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης με την Γαλλία. Θα αντιμετωπίσουμε μια ομάδα που έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, και πολλοί παίκτες της έχουν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι περισσότεροι βρίσκονται στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία των 24-30 χρονών. Έχουν σωστές κινήσεις μέσα στο γήπεδο και κάνουν καλούς συνδυασμούς», ανέφερε ο κ. Ρεχάγκελ και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι η έκπληξη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Τέτοια τουρνουά ζούνε από αυτές τις εκπλήξεις. Πάντα προχωράει μια ομάδα-έκπληξη. Στον τελικό όμως αγωνίζονται οι καλύτερες ομάδες. Αν πέσουμε, θα πέσουμε σαν ήρωες».

Όσο για την βασική ενδεκάδα που θα παρατάξει ο ομοσπονδιακός προπονητής κ. Ρεχάγκελ επισήμανε: «Δεν έχω κατασταλάξει ακόμα για το σχήμα της Εθνικής στον αγώνα με την Γαλλία. Για τον Γιαννακόπουλο θα αποφασίσω μετά τη σημερινή προπόνηση».

Ερωτηθείς για τις αδυναμίες της Γαλλίας απάντησε: «Δεν βλέπω αδυναμίες. Η Γαλλία είναι μεγάλη ομάδα. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες για να αποδείξουμε ότι αξίζαμε που φτάσαμε μέχρι εδώ».

Ο κ. Ρεχάγκελ αναφέρθηκε και στους Έλληνες φιλάθλους: «Χαιρόμαστε πολύ που θέλει να έρθει στη Λισσαβόνα τόσος κόσμος. Είναι μεγάλο κατόρθωμα των παικτών αυτή η πρόκριση και περιμένουμε τον κόσμο να έρθει για να τους συμπαρασταθεί».


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 10:11 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρο δυστύχημα στο Ιράν

Το τραγικό δυστύχημα έγινε στην περιοχή Ζαχιντάν 1.100 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη

Βυτιοφόρο καυσίμων συγκρούσθηκε με λεωφορεία στο νοτιοανατολικό Ιράν με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια πυρκαγιά.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ότι δεκάδες άτομα έχουν τραυματισθεί.

Το βυτιοφόρο συγκρούσθηκε με οχήματα που είχαν σταματήσει για έλεγχο σε αστυνομικό σταθμό έξω από την πόλη Ζαχεντάν στην κύρια οδική αρτηρία που συνδέει τη Ζαχεντάν με την πόλη Μπαμ.

Πολλά πτώματα έχουν υποστεί ολικά εγκαύματα και δεν είναι δυνατό να αναγνωρισθεί η ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό ο τελικός απολογισμός του δυστυχήματος μπορεί να είναι 200 νεκροί.

Το βυτιοφόρο μετέφερε 18.000 λίτρα πετρελαίου, είπε ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα άλλο φορτηγό αυτοκίνητο συγκρούσθηκε με το βυτιοφόρο.

Παρόλο, που το τραγικό ατύχημα συνέβη χθες το βράδυ δεν έγινε γνωστό παρά σήμερα το πρωί.

Πολλοί από τους νεκρούς είναι διασώστες, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις, που ακολούθησαν τη σύγκρουση.

Δύο από τα φορτηγά, που τυλίχτηκαν στις φλόγες μετέφεραν πίσσα.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 11:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: «Σοβαρό πρόβλημα για τις ΗΠΑ»

Οι ΗΠΑ δεν αντιλήφθηκαν την έκταση της εξέγερσης στο Ιράκ, είπε ο υπουργός των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ

Μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη χώρα λίγες μέρες πρίν τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Ο υπουργός των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC, ύστερα από τις επιθέσεις της Πέμπτης στις οποίες περίπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πέντε ιρακινές πόλεις , υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιλήφθηκε την έκταση της εξέγερσης στο Ιράκ και ομολόγησε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Από την άλλη μεριά ο κ. Πάουελ έσπευσε να τονίσει ότι η κατάσταση όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας θα τεθεί υπό έλεγχο.

Τη συντριβή των ανταρτών υποσχέσθηκε και ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ Ιγιάντ Αλλάουϊ.

Αντίθετοι οι Αμερικανοί

Οι διαφωνούντες με την επέμβαση στο Ιράκ Αμερικανοί πολίτες για πρώτη φορά πλειοψηφούν σε δημοσκόπηση.

Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν λάθος την εισβολή ανέβηκε μέσα σε τρεις εβδομάδες από το 41% στο 54%, σύμφωνα με δημοσκόπηση των USA Today, CNN και Gallup Poll που δημοσιεύτηκε χθες.

Όπως υπογραμμίζει μάλιστα η USA Today στην ιστοσελίδα της είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του Βιετνάμ που η πλειοψηφία των Αμερικανών χαρακτηρίζει "λάθος" μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της χώρας.

Επιπλέον πάλι για πρώτη φορά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έκανε τις ΗΠΑ λιγότερο ασφαλείς από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ποσοστό 55% δήλωσε ότι ο πόλεμος έκανε περισσότερο ευάλωτη την Αμερική.

Τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσκόπηση έδειχνε πως το 56% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο πόλεμος έκανε πιο ασφαλή την χώρα.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 09:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Μόνο Έλληνες θα οπλοφορούν»

Πολυνομοσχέδιο που ρυθμίζει τις τελευταίες Ολυμπιακές εκκρεμότητες προβλέπει ότι μόνο οι Έλληνες αστυνομικοί θα οπλοφορούν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για το θέμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι θα επιτραπεί η ένοπλη φρούρηση μόνο για υψηλούς προσκεκλημένους όπως είναι οι αρχηγοί κρατών.

Ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης, αποσαφήνισε με δηλώσεις, ότι «η διάταξη αφορά τους συνοδούς ασφαλείας υψηλών προσώπων Ελλήνων και ξένων για τους οποίους ισχύει ειδικό καθεστώς διεθνώς».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έδωσε διευκρινήσεις για την παρουσία της βορειοατλαντικής συμμαχίας στη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, το ΝΑΤΟ, θα επιτηρεί μόνο τον εναέριο χώρο και θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση τυχόν ράδιο-βιοχημικών απειλών.

Ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνισε επίσης ότι οι κάμερες που έχουν εγκατασταθεί για την ασφάλεια των αγώνων δεν θα απομακρυνθούν μετά τη λήξη τους και προανήγγειλε τη δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1014, όπου θα μπορούν οι πολίτες, να καταγγέλλουν, κατά τη διάρκεια των αγώνων, ότι ύποπτο υποπέσει στην αντίληψη τους.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 06:35 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ

Τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν από τραυματίες

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, ορκίστηκε να "συντρίψει" τους ακραίους ισλαμιστές και τους υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν μετά τη χθεσινή αιματοχυσία στη χώρα του.

Τουλαχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα μπαράζ επιθέσεων σε πέντε από τις μεγαλύτερες πόλεις του Ιράκ.

Πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια βίας από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράκ.

Μιλώντας έξι ημέρες πριν από την ανάληψη της εξουσίας του Ιράκ από την κυβέρνησή του, ο κ. Αλάουι τόνισε ότι στασιαστές θα ηττηθούν.

Πρόσθεσε όμως ότι αναμένει κλιμάκωση των επιθέσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Oι χειρότερες επιθέσεις έγιναν σην Μοσούλη, όπου τουλάχιστον 62 άτομα σκοτώθηκαν και 220 τραυματίστηκαν από βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Πάνω από 40 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Μπαγκούμπα, το Ραμαντί και τη Βαγδάτη σε συντονισμένες επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η ομάδα του Ιορδανού Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Σουδάν θα μεταβεί ο Πάουελ

Απελπιστική κρίνεται η κατάσταση των προσφύγων από την περιοχή του Νταρφούρ

Ο Αμερικανός υφυπουργός Έξωτερικών, Πολ Γούλφοβιτς, χαρακήρισε την κατάσταση στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν, ως ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ανακοίνωσε ότι ο Κόλιν Πάουελ θα επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα το Χαρτούμ.

Όπως είπε ο κ. Μπάουτσερ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα εκφράσει στην κυβέρνηση του Σουδάν τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για το κύμα βίας που έχουν εξαπολύσει με κυβερνητική κάλυψη - αραβικές πολιτοφυλακές κατά του μαύρου πληθυσμού στην περιοχή του Νταρφούρ.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τη δράση των πολιτοφυλακών στη δυτική επαρχία του Σουδάν, που έχει σαν αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Η κατάσταση των προσφύγων κρίνεται απελπιστική.

Ο κ. Μπάουτσερ υπέδειξε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ο Σουδανός πρόεδρος, Ομάρ αλ Μπασίρ, δεν υπάρχουν ενδείξεις για τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών.

Η επίσκεψη του κ. Πάουελ θα μεταβεί και στην περιοχή Νταρφούρ- αποσκοπεί να συμβάλει και στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν, που διαρκεί περίπου 20 χρόνια.


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 - 04:22 (Ώρα Λονδίνου)

Κριτική προς ΗΠΑ και ποδόσφαιρο

H μεταστροφή των ΗΠΑ όσον αφορά την διεκδίκησή τους να παραταθεί η ασυλία για τους Αμερικανούς στρατιώτες αλλά και το Εuro 2004 κυριαρχούν στον ευρωπαϊκό τύπο.

H γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung) θεωρεί ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να μην επιμείνει στην χορήγηση ασυλίας για τους Αμερικανούς στρατιώτες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι αποτέλεσμα χειρισμών τακτικής.

Ο λόγος που η Αμερική δεν ζητά πλέον παράταση της ασυλίας που είχε αποσπάσει πριν από δύο χρόνια είναι όχι επειδή άλλαξε γνώμη, αλλά είναι «επειδή φοβάται ότι θα καταψηφιστεί».

«Όσον αφορά την αμερικανική κυβέρνηση», συνεχίζει η εφημερίδα, η διεθνής νομοθεσία είναι καλό πράγμα -- για να πειθαρχούνται οι άλλοι, υπεράνω της Αμερικής όμως είναι μόνο ο Θεός».

Για την Ντερ Στάνταρτ (Der Standard) της Αυστρίας, το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πιο σοβαρό από το ότι δεν έπεισαν τα Ηνωμένα Έθνη για τον πόλεμο του Ιράκ.

«Πάνω από ένα χρόνο από τον πόλεμο στο Ιράκ... οι ΗΠΑ έχουν χάσει πιο πολλούς συμμάχους απ'όσους κέρδισαν», γράφει η εφημερίδα και αναφέρεται στο παράδειγμα της Ισπανίας.

Στην Ισπανία, η Ελ Παΐς (El Pais) της Μαδρίτης θεωρεί ότι πρόκειται για «ταπεινωτική διπλωματική ήττα των ΗΠΑ».

Η εφημερίδα γράφει ότι το σκάνδαλο των βασανισμών των κρατουμένων στο Ιράκ και στο Γκουαντάναμο «κατέστησε αδύνατο για τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις ΗΠΑ στο αίτημα παράτασης της ασυλίας για τους Αμερικανούς στρατιώτες».

«Η υπερβολική χρήση στρατιωτικής βίας έχει μειώσει το διπλωματικό κύρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Γερμανικό ποδόσφαιρο

Οι Γερμανικές εφημερίδες θεωρούν ότι ο αποκλεισμός της Γερμανίας από τους αγώνες του Euro 2004 στην Πορτογαλία απεικονίζει την πραγματική κατάσταση της εθνικής ομάδας.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) γράφει ότι ο προπονητής Ρούντι Βέλερ, που παραιτήθηκε μετά την ήττα από τους Τσέχους την Τρίτη δεν μπόρεσε να δώσει μια ομάδα «με σαφείς στόχους τακτικής ή με αναπτυγμένη κουλτούρα παιχνιδιού».

Από τον ευρωθρίαμβο του 1996, γράφει η εφημερίδα, «δεν έχουμε νικήσει ικανή ευρωπαϊκή ομάδα. Η Γερμανία είναι μέτρια».

Η Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο να αποκτήσει η Γερμανία ομάδα διεθνών προδιαγραφών για το Παγκόσμιο Κύπελο του 2006.

«Οι Γερμανοί παίκτες μπορούν να τρέχουν, όπως φάνηκε κατά την ήττα τους από την Τσεχία, αλλά όσον αφορά την τεχνική τους ικανότητα, η παρακμή δεν έχει σταματήσει».

Η Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) συγκρίνει το ποδόσφαιρο με την πολιτική.

«Όπως στη γερμανική πολιτική και στον χώρο των επιχειρήσεων ορισμένα πράγματα προχωρούν με επώδυνα βραδείς ρυθμούς, έτσι και στο ποδόσφαιρο, που δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά».

Η Ντι Πρέσε (Die Presse) της Αυστρίας δεν αφήνει περιθώρια.

«Ιδίως όταν συγκρίνεις το γερμανικό με το αγγλικό ποσόσφαιρο... από τη μια έχεις τα παχύσαρκα παιδιά της γερμανικής καταθλιπτικής μαζικής ευημερίας και από την άλλη τα "οργισμένα νιάτα" της γενιάς των Βρετανών που ακόμη υποφέρουν από τις κοινωνικές ανισότητες που άφησε πίσω της η Μάργκαρετ Θάτσερ ως το τίμημα του δυναμισμού του βρετανικού οικονομικού φιλελευθερισμού.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.