Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-27

  1. Από νωρίς στα... βάσανα του ευρώ
  2. Συνεχίζεται η προέλαση της Τσεχίας
  3. Μεταρρυθμιστής πρόεδρος στη Σερβία
  4. Συνομιλίες Μπους-Ερντογάν
  5. Εκρήξεις σε ισραηλινό φυλάκιο στη Γάζα
  6. Μεταρρυθμιστής πρόεδρος στη Σερβία
  7. «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα»
  8. Εκρήξεις σε ισραηλινό φυλάκιο στη Γάζα
  9. Κλιμάκωση επιθέσεων στο Ιράκ
  10. «Διάλειμμα» στη διαμάχη Κομισιόν -Μάικροσοφτ
  11. Πορτογαλική λύση
  12. «Ας μιλήσουμε για τα πυρηνικά»
  13. Συνομιλίες για το Κασμίρ
  14. Eπιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ
  15. «Όλοι μιλούν για την Εθνική...»
  16. «Ακολουθήστε το σύστημα Ρεχάγκελ»
  17. Συνομιλίες Μπους-Ερντογάν
  18. 17Ν - Το σκεπτικό μιας ιστορικής απόφασης
  19. Κόντρες για τα «6 μίλια της Χουριέτ»
  20. Ο χορός καλά κρατεί
  21. Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ
  22. «Ακολουθείστε το σύστημα Ρεχάγκελ»
  23. Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ
  24. «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα»

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 02:38 (Ώρα Λονδίνου)

Από νωρίς στα... βάσανα του ευρώ

Κοινή μοίρα με το ευρώ αναζητούν από σήμερα το εσθονικό κρουν, το λιθουανικό λίτας και το σλοβενικό τόλαρ

Στο μονοπάτι που οδηγεί στην ευρωζώνη άρχισαν να πορεύονται τρεις από τις δέκα χώρες που εντάχθηκαν φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του «Δεύτερου» Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II).

Η Εσθονία, Η Λιθουανία και η Σλοβενία αποφάσισαν να «δέσουν» τα εθνικά τους νομίσματα με το ευρώ, ως πρώτο βήμα για την ένταξή τους στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Αυτές οι τρεις χώρες μαζί με την Κύπρο αναμένεται να υιοθετήσουν το ευρώ σε διάστημα 3 ετών.

Από σήμερα η ισοτιμία του εσθονικού κρούν, του λιθουανικού λίτας και του τόλαρ της Σλοβενίας έναντι του ευρώ δεν θα επιτραπεί να κυμαίνεται σε πλαίσια πάνω από 15%.

Προκειμένου να τηρηθεί η διακύμανση των νομισμάτων τους στα πλαίσια αυτά οι 3 χώρες δεσμεύθηκαν να ακολουθήσουν αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές, όπως αυτές που υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης τα χρόνια που προηγήθηκαν της εισαγωγής του κοινού νομίσματος στις συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόμοιο βρετανικό πείραμα «πρόσδεσης» της στερλίνας στην ευρωπαϊκή λογιστική μονάδα (ecu) έληξε άδοξα το 1992, όταν, υπό το βάρος κερδοσκοπικών πιέσεων, η Βρετανία εγκατέλειψε το Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM).


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 00:12 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η προέλαση της Τσεχίας

Ο Μίλαν Μπάρος σκοράρει κατά της Δανίας

Η Τσεχία θα είναι η αντίπαλος της εθνικής Ελλάδας στον ημιτελικό του Euro 2004, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 1η Ιουλίου στο Οπόρτο, στο ίδιο γήπεδο, όπου επικράτησε την Κυριακή επί της Δανίας με γκόλ δύο «μεταναστών» της:

Του Γιάν Κόλερ (Μπορούσια Ντόρτμουντ) με κεφαλιά στο 49΄και δύο εντυπωσιακά γκολ του άσου της Λίβερπουλ, Μίλαν Μπάρος στο 63΄και το 65΄.

Και οι δύο ομάδες έπαιξαν προσεκτικά στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο δεν είχε να παρουσιάσει συναρπαστικές φάσεις και ευκαιρίες για γκολ.

Με το γκολ του Κόλερ μετά από κόρνερ του Πομπόρσκι η απόδοση των Τσέχων βελτιώθηκε, με αποτέλεσμα να διπλασιάσουν τα τέρματά τους στο 63΄με τον Μπάρος, μετά από ενέργεια του Πομπόρσκι και πάλι, ενώ ο Μπάρος διαμόρφωσε και το τελικό σκόρ, μετά από πάσα του Νέντβεντ.

Οι Δανοί δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν καμία από τις ευκαιρίες που δημιούργησαν.

ΟΙ συνθέσεις:

Τσεχία: Τσεχ, Γίρανεκ (38' Γκρίγκερα), Ουιφαλούσι, Μπολφ (64' Ρόζεναλ), Γιανκουλόφσκι, Πομπόρσκι, Γκάλασεκ, Ροζίτσκι, Νέντβεντ, Μπάρος (71' Χάινς), Κόλερ.

Δανία: Σόρενσεν, Χέλβεγκ, Λάουρσεν, Χένρικσεν, Μπόγκελουντ, Γκράβεσεν, Πάουλσεν, Γένσεν (71' Μάντσεν), Γκρόνιερ (77' Ρόμενταλ), Γιόργκενσεν (85' Λόβενκραντς), Τόμασον.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 00:21 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταρρυθμιστής πρόεδρος στη Σερβία

Yπέρ του ευρωατλαντικού προσανατολισμού της Σερβίας ο νέος πρόεδρος

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα εκλογικών παραρητών CeSID ο μεταρρυθμιστής Μπόρις Ταντιτς κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στη Σερβία με 53,7%, υπερισχύοντας του αντιπάλου του, εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς (45%).

Πριν ακόμη γίνει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο κ. Νίκολιτς του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον νέο πρόεδρο.

Με την εκλογή του κ. Τάντιτς κλείνει το «σίριαλ» της εκλογής προέδρου στη Σερβία που άρχισε το 2002 και συνεχίστηκε με τρεις ατελέσφορες εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη προέδρου, λόγω χαμηλής συμμετοχής (κάτω από το 50 %). Στις εκλογές της Κυριακής η συμμετοχή ανήλθε στο 48,%% των 6,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, είναι όμως έγκυρες, καθώς έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Την εκλογή του ψυχολόγου στο επάγγελμα κ. Τάντιτς υποστήριξαν ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο νέος πρόεδρος έχει ταχθεί σαφώς υπέρ του δυτικού προσανατολισμού της Σερβίας και της προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Είναι πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, στην ηγεσία του οποίου διαδέχτηκε τον δολοφονημένο πρωθυπουργό Ζόραν Ντίντζιτς.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 22:51 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες Μπους-Ερντογάν

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Ο Αμερικανός πρόεδρος στην Άγκυρα κάλεσε την ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Άμεση στήριξη των Τουρκοκυπρίων και συνεργασία εναντίον των μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπούς.

Στη συνάντηση των δυο ανδρών που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας το καθεστώς του Κιρκούκ και οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ο Ερντογάν ζήτησε την έναρξη απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ προς τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» πριν από το τέλος του καλοκαιριού και την ανακοίνωση των αμερικανικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των Τουρκοκυπρίων πριν από τις σχετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς, υποσχέθηκε και πάλι συνεργασία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατικής» όπως την χαρακτήρισε οργάνωση PKK/Kongra-Gel που βρίσκει καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ.

Ο Μπούς κάλεσε ακόμη την ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου τη Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας πριν από την έναρξη των εργασιών ο γγ της συμμαχίας Γιάαπ ντε Χούπ Σέφερ, υποστήριξε ότι η συμμαχία θα απαντήσει θετικά στην έκκληση του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ για παροχή εκπαίδευσης και εξοπλισμού.

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται από το μεσημέρι της Κυριακής και η ελληνική αποστολή. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο συζήτησε, όπως ανακοινώθηκε,την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Θα ωφεληθούν όλοι ο τουρκικός λαός και οι γειτονικές χώρες- από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ο κ. Καραμανλής.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρήξεις σε ισραηλινό φυλάκιο στη Γάζα

H επίθεση πραγματοποιήθηκε μετά το θάνατο επτά Παλαιστινίων από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών το Σάββατο στη Ναμπλούς

Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε ισραηλινό φυλάκιο στα νότια της Λωρίδας τη Γάζας.

Aραβικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο έκανε λόγογια ένα νεκρό στρατιώτη και περισσότερους από δέκα τραυματίες. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των θυμάτων.

Αυτόπτες μάρτυρες ανάφεραν ότι δέχτηκαν πυρά σωστικά συνεργεία και πληρώματα ασθενοφόρων, την ώρα που μετέφεραν νεκρούς και τραυματίες από τον τόπο των εκρήξεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε τούνελ που έσκαψαν Παλαιστίνιοι κάτω από το φυλάκιο, που βρίσκεται κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γκους Κατίφ.

Άγνωστος που τηλεφώνησε στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η οργάνωση Χαμάς που εκιδείται τις δολοφονίες από τους ισραηλινούς των ηγετών του Γιασίν και Ραντίσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των παλιστινίων την Κυριακή το βράδυ οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστινιους, ένας 37χρονο άνδρα και ένα 13χρονο παιδί κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νεβέ Ντακαλίν στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Κυριακή οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις τους στη Δυτική Όχθη, όπου σκότωσαν το Σάββατο έξι Παλαιστίνιους, στους οποίους συγκαταλέγονται τρία υψηλόβαθμα στελέχη ακραίων Παλαιστινιακών οργανώσεων.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 22:38 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταρρυθμιστής πρόεδρος στη Σερβία

Yπέρ του ευρωατλαντικού προσανατολισμού της Σερβίας ο νέος πρόεδρος

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα εκλογικών παραρητών CeSID ο μεταρρυθμιστής Μπόρις Ταντιτς κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στη Σερβία με 53,7%, υπερισχύοντας του αντιπάλου του, εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς (45%).

Πριν ακόμη γίνει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο κ. Νίκολιτς του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον νέο πρόεδρο.

Με την εκλογή του κ. Τάντιτς κλείνει το «σίριαλ» της εκλογής προέδρου στη Σερβία που άρχισε το 2002 και συνεχίστηκε με τρεις ατελέσφορες εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη προέδρου, λόγω χαμηλής συμμετοχής (κάτω από το 50 %). Στις εκλογές της Κυριακής η συμμετοχή ανήλθε στο 48,%% των 6,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, είναι όμως έγκυρες, καθώς έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Την εκλογή του ψυχολόγου στο επάγγελμα κ. Τάντιτς υποστήριξαν ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο νέος πρόεδρος έχει ταχθεί σαφώς υπέρ του δυτικού προσανατολισμού της Σερβίας και της προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Είναι πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, στην ηγεσία του οποίου διαδέχτηκε τον δολοφονημένο πρωθυπουργό Ζόραν Ντίντζιτς.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 19:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα»

Το ερώτημα αν θα πρέπει να γυρίσουν τα Μάρμαρα στην Αθήνα ή να μείνουν στο Λονδίνο, τέθηκε ξανά σε πρόγραμμα που μετέδωσε η τηλεόραση του BBC

Το ντοκιμαντέρ που προέβαλε το περασμένο Σάββατο το δεύτερο κανάλι του BBC με τίτλο «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα» (The Elgin Marbles) προσπάθησε να εξηγήσει την προσωπικότητα ενός ατόμου που έχει παίξει ρόλο-κλειδί στην όλη υπόθεση, του λόρδου Έλγιν ο οποίος το 1811, όταν αφαίρεσε τα γλυπτά από τον Παρθενώνα, ήταν πρέσβης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Πύλη.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα αυτό θέτει και πάλι το ερώτημα αν θα πρέπει να γυρίσουν τα Μάρμαρα στην Αθήνα, όπως αξιώνει η ελληνική κυβέρνηση, ή θα μείνουν στο Λονδίνο, όπως επιμένει η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου.

Ο λόρδος Ελγιν έγινε πρέσβης της πατρίδας του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1799. Έχοντας την έδρα του στην Κωνσταντινούπολη, είχε τον σεβασμό των οθωμανικών αρχών, επειδή η Αγγλία είχε πρόσφατα νικήσει τις γαλλικές δυνάμεις στην Αίγυπτο, μια χώρα που η Γαλλία είχε καταλάβει πριν από τους Οθωμανούς.

«Πιστεύω πως δεν πρέπει να κρίνουμε τον Έλγιν με σημερινά κριτήρια, αλλά με τα κριτήρια της εποχής του», υποστηρίζει ο παρουσιαστής του προγράμματος του BBC, o κριτικός τέχνης Άντριου Γρέαμ-Ντίξον.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν τη δύναμη που είχε, ο Έλγιν διαπραγματεύθηκε, όπως υποστήριξε ο ίδιος, μια συμφωνία με τις οθωμανικές αρχές, που ήλεγχαν τότε την Ελλάδα, η οποία του επέτρεπε να αφαιρέσει γλυπτά από τον Παρθενώνα.

Χώρος της έκθεσης των Μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο

Το έγγραφο στο οποίο στήριξε ο Έλγιν τη νομιμότητα της πράξης του επικαλούνται τώρα τόσο αυτοί που τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα, όσο κι εκείνοι που επιμένουν πως πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο.

Οι μεν τονίζουν πως το έγγραφο αυτό αποδεικνύει τη νομιμότητα των πράξεων του Έλγιν, οι δε τον εγκληματικό τους χαρακτήρα. Όπως και να χουν τα πράγματα, ο Έλγιν είχε πάθος για την τέχνη και δεν του αρκούσε να παραγγείλει σε κάποιους καλλιτέχνες να του φτιάξουν αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα. Ήθελε να πάρει μαζί μερικά μεγάλα κομμάτια απ αυτό το μνημείο.

Αν το έκανε σήμερα, βέβαια, θα γινόταν πρωτοσέλιδο και θα βούιζε ο κόσμος ολόκληρος. Αλλά στην εποχή του, υπήρχε μια απόλυτη μανία για την τέχνη της κλασικής αρχαιότητας και ήταν σύνηθες μεταξύ των πλουσίων να συλλέγουν αρχαιολογικούς θησαυρούς από ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ξένοι που επισκέπτονταν την Ελλάδα έφερναν πίσω σουβενίρ από την Ακρόπολη και ο Έλγιν, με το πάθος που είχε για την τέχνη αλλά και με τη δύναμη που του έδινε η συμφωνία που είχε κάνει με τους Οθωμανούς, άρχισε να παίρνει κι αυτός το ... δικό του (!) μερίδιο απ τον Παρθενώνα.

Όπως τονίζει ο Ζιλ Ντασέν, «δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας λάτρης των τεχνών επιτρέπει σε κάποιους ν αρχίσουν να επιτίθενται με πριόνια εναντίον ορισμένων από τα μεγαλύτερα έργα της ανθρωπότητας».

«Περισσότερη ζημιά»

Όσοι πιστεύουν πως τα Μάρμαρα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζουν ότι αν επιστραφούν στην Αθήνα, θα υποστούν ζημίες από την ατμοσφαιρική μόλυνση της ελληνικής πρωτευούσης.

Κάτι ανάλογο είχε υποστηρίξει και ο Έλγιν, ότι τα γλυπτά έπρεπε καλύτερα να μείνουν στη Βρετανία, γιατί βρίσκονταν σε κίνδυνο στο αρχικό τους περιβάλλον.

Ο ίδιος ο Έλγιν είχε δηλώσει σε έρευνα του κοινοβουλίου πως ένα από τα κίνητρά του για να φέρει τα Μάρμαρα στη Βρετανία ήταν η επιθυμία του να σώσει ό,τι είχε μείνει από ένα αρχαιολογικό θησαυρό, σαν τον Παρθενώνα.

Όπως επισημαίνει ένας συντάκτης του BBC που έχει ασχοληθεί με το θέμα, ο Ελγιν εμφανίζεται καλός και ταυτόχρονα κακός, του οποίου τα κίνητρα μπορεί να θεωρηθούν από μία άποψη δικαιολογημένα και ευγενή, αλλά δεν παύουν να είναι πλήρη αντιφάσεων.

Η επιθυμία του, αίφνης, να διατηρήσει την τέχνη για την αιωνιότητα δεν συνάδει με τα αρχικά του σχέδια που προέβλεπαν τη φιλοξενία των θησαυρών που είχε συλλέξει στην ιδιωτική του έπαυλη στη Σκοτία.

Επίσης, το πάθος ή η μονομανία που είχε με την τέχνη έρχεται σε σύγκρουση με την προθυμία του να συλήσει ένα αρχαίο μνημείο τεραστίας αξίας, όπως είναι ο Παρθενώνας.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 21:18 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρήξεις σε ισραηλινό φυλάκιο στη Γάζα

H επίθεση πραγματοποιήθηκε μετά το θάνατο επτά Παλαιστινίων από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών το Σάββατο στη Ναμπλούς

Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε ισραηλινό φυλάκιο στα νότια της Λωρίδας τη Γάζας.

Aραβικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις της ισραηλινής πλευράς αναφέρουν ένα νεκρό. Γίνεται εξάλλου λόγος για εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια του κτιρίου. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των θυμάτων.

Αυτόπτες μάρτυρες ανάφεραν ότι δέχτηκαν πυρά σωστικά συνεργεία και πληρώματα ασθενοφόρων, την ώρα που μετέφεραν νεκρούς και τραυματίες από τον τόπο των εκρήξεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε τούνελ που έσκαψαν Παλαιστίνιοι κάτω από το φυλάκιο, που βρίσκεται κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γκους Κατίφ.

Άγνωστος που τηλεφώνησε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες είπε ότι την ευθύνη αναλαμβάνουν οι οργανώσεις Χαμάς και Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα.

Την Κυριακή οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις τους στη Δυτική Όχθη, όπου σκότωσαν το Σάββατο έξι Παλαιστίνιους, στους οποίους συγκαταλέγονται τρία υψηλόβαθμα στελέχη ακραίων Παλαιστινιακών οργανώσεων.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 20:41 (Ώρα Λονδίνου)

Κλιμάκωση επιθέσεων στο Ιράκ

Με το χέρι στη σκανδάλη βρίσκονται οι ξένοι στρατιώτες στο Ιράκ

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Ιράκ μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στην πόλη Χίλα το Σάββατο, που προκάλεσε το θάνατο 23 και τον τραυματισμό 58 ανθρώπων.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε επίθεση ενόπλων εναντίον φυλακίου των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας βορειοανατολικά της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι φρουροί, ενώ σε συγκρούσεις στη Μπακούμπα σκοτώθηκε ένας αντάρτης.

Από πυρά εναντίον αμερικανικού μεταγωγικού αεροσκάφους που είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Το αεροπλάνο επέστρεψε στο αεροδρόμιο και προσγειώθηκε ασφαλώς.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε βιντεοταινία, στην οποία ένοπλοι μασκοφόροι ανακοινώνουν ότι κρατούν έναν Πακιστανό όμηρο, τον οποίο θα αποκεφαλίσουν αν δεν αφεθούν ελεύθεροι κρατούμενοι στις φυλακές.

Η τουρκική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι δεν θα ενδώσει στις απειλές για εκτέλεση των τριών ομήρων που κρατεί άγνωστη οργάνωση, η οποία έθεσε προθεσμία που εκπνέει την Τρίτη, να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράκ τουρκικές επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι δήλωσε ότι μέσα σε δύο εβδομάδες ενδέχεται να παραδοθεί στους Ιρακινούς ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος κρατείται από τους Αμερικανούς σε άγνωστο μέρος.

Ο κ.Αλλάουι τόνισε ότι ίσως η κυβέρνησή του συζήσει να φρουρείται ο χώρος κράτησης του πρώην ηγέτη της χώρας από πολυεθνική δύναμη, θα βρίσκεται όμως υπό την εποπτεία της ιρακινής δικαιοσύνης.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 18:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Διάλειμμα» στη διαμάχη Κομισιόν -Μάικροσοφτ

Ικανοποιημένο πρέπει να είναι το «αφεντικό» της Μάικροσοφτ

«Διάλειμμα» γίνεται σε πρώτη φάση στην αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον γίγαντα λογισμικού Μάικροσοφτ.

Η Κομισιόν έκανε γνωστό στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Μπο Φέστερντορφ, ότι ανακαλεί τις κυρώσεις κατά της εταιρείας , μέχρι την έκδοση απόφασης του δικαστηρίου, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η Μάικροσοφτ στις αρχές Ιουνίου, με στόχο να αποφύγει τις κυρώσεις και το πρόστιμο των 497 εκατομμυρίων ευρώ που της είχε επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παραβίαση των αρχών ανταγωνισμού.

Η Κομισιόν όριζε στην εταιρεία να επιτρέψει την ενσωμάτωση λογισμικού άλλων εταιριών στο λειτουργικό σύστημα Windows.

Eκρπόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Κυριακή στις Βρυξέλλες ότι παραμένει το πρόστιμο που έχει επιβάλλει στη Μάικροσοφτ.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 19:21 (Ώρα Λονδίνου)

Πορτογαλική λύση

Θα αναλάβει από τον Οκτώβριο τα ηνία στην Κομισιόν

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπο του Προγάλλου πρωθυπουργού, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, ως διαδόχου του Ρομάνο Πρόντι στη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχέρν, δήλωσε ότι θα προτείνει τον Πορτογάλο ομόλογό του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Τρίτη, αφού, όπως υπογράμμισε υπάρχει ευρεία συναίνεση για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Προηγουμένως ο κ. Αχερν είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, η οποία είχε υποστηρίξει στην τελευταία σύνοδο κορυφής, από κοινού με τη Γαλλία, την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ.

Αναχωρώντας για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι ο κ. Μπαρόσο μπορεί να υπολογίζει με μία «επαρκή υποστήριξη», συμπλήρωσε όμως ότι «υπάρχουν ορισμένα θέματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν, για τα οποία όμως δεν μιλά κανείς στη δημοσιότητα».

Ο 48χρονος Μπαρόσο ηγείται της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού και είναι πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος PSD. Mέχρι το βράδυ δεν είχε κάνει δηλώσεις για το όλο θέμα, ενώ αναμένονταν στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί τον φέρουν να παραιτείται συντόμως.

Η ενδεχόμενη μετακίνηση του κ. Μπαρόσο στις Βρυξέλλες, δίνει το έναυσμα στους σοσιαλιστές της Πορτογαλίας, που κέρδισαν τις ευροεκλογές, να ζητήσουν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Το αίτημα υποστηρίζεται και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 17:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Ας μιλήσουμε για τα πυρηνικά»

Ειρηνευτική συμφωνία θέτει ως προϋπόθεση για διάλογο σε σχέση με τα πυρηνικά του το Ισραήλ

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ ΕΛ Μπαραντέι τόνισε ότι ο διάλογος για να καταστεί η Μέση Ανατολή ελεύθερη από πυρηνικά περιοχή, θα βοηθούσε να ξεπεραστεί η απογοήτευση που επικρατεί εκεί σε σχέση με την έλλειψη ισορροπίας.

Συγχρόνως ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επισκεφτεί το Ισραήλ μέσα στον επόμενο μήνα, προκειμένου να συζητήσει με την κυβέρνηση για το θέμα, σημειώνοντας πως ο καθένας γνωρίζει ότι η χώρα διαθέτει πυρηνική ισχύ, παρότι η ίδια δεν θέλει να το παραδεχτεί δημοσίως.

«Η Μέση Ανατολή πρέπει να είναι περιοχή χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής», είπε ο κ. Ελ Μπαραντέι, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «το Ισραήλ συμφωνεί, λέει όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία στο μεσανατολικό».

Αναφερόμενος στο Ιράν ο διευθυντής της ΙΑΕΑ εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ελπίδα ότι θα ανακαλέσει την απόφασή του περί εμπλουτισμού ουρανίου, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη πρέπει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα αξιοπιστίας.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 15:49 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες για το Κασμίρ

Οι πρώτες συνομιλίες για το Κασμίρ μετά το 2001

Οι ινδο-πακιστανικές συνομιλίες στο Νέο Δελχί είναι οι πρώτες που διεξάγονται για το ζήτημα του Κασμίρ, μετά την συνάντηση κορυφής του 2001 που είχε καταλήξει σε αποτυχία.

Από τις συνομιλίες δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, ωστόσο, όπως επισημαίνεται θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων, οι οποίες έφθασαν εξ αιτίας της διαφιλονικούμενης περιοχής πολλές φορές στο χείλος του πολέμου.

Την περασμένη Κυριακή οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εγκατάσταση τηλεφωνικής γραμμής συναγερμού, για την πρόληψη παρανοήσεων και κινδύνων που απορρέουν από τη χρήση της ατομικής ενέργειας.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η πακιστανο-ινδική προσέγγιση δεν επηρεάζεται από την παραίτηση χθες του Πακιστανού πρωθυπουργού, Ζαφαρουλάχ Καν Τζαμάλι, καθώς τη γενική εποπτεία της εξωτερικής πολιτικής του Ισλαμαμπάντ ασκεί ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ.

Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης στο Πακιστάν κατηγόρησαν τον πρόεδρο Μουσάραφ ότι θυσιάζει τη δημοκρατία προς όφελος της δικής του εξουσίας, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Ισλαμαμπάντ μεταδίδει ότι οι αντίπαλοι του Πακιστανού προέδρου πιστεύουν ότι προωθεί στη θέση του πρωθυπουργού τον έμπιστό του υπουργό Οικονομικών, Σαουκάτ Αζίζ.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 17:08 (Ώρα Λονδίνου)

Eπιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ

Το ενδεχόμενο της αμνηστίας για υποστηρικτές της αντίστασης ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Στους 23 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών και στους 58 των τραυματιών από τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου κοντά σε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Χίλα, 100 χιλίομετρα νότια της Βγδάτης.

Την ίδια ώρα, Ιρακινοί αντάρτες, πιθανότατα οπαδοί του Αλ Ζαρκάουι, απειλούν να αποκεφαλίσουν τρεις Τούρκους ομήρους αν δεν αποχωρήσουν από το Ιράκ οι τουρκικές εταιρείες που εργάζονται για λογαριασμό των αμερικανικών δυνάμεων.

Στο θέμα των ομήρων αναφέρθηκε και ο Λευκός Οίκος που ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την τουρκική κυβέρνηση για την απελευθέρωσή τους.

ΗΤουρκία αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των απαγωγέων

Η Άγκυρα πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να μην ενδώσει στον εκβιασμό των απαγωγέων, ενώ το τελεσίγραφο τους λήγει κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα το πρωί την περιοχή γύρω από το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε τις εκρήξεις κι αν υπάρχουν θύματα.

Το απόγευμα της Κυριακής εβλήθη με πυρά ελαφρών όπλων αμερικανικό μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου C-130, κατά την απογείωση του στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι υπάρχουν τραυματίες. Το αεροπλάνο επέστρεψε αμέσως μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο, όπου προσγειώθηκε ασφαλώς.

Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των θυμάτων από τις επιθέσεις ξεπέρασε τους 100. Στόχοι των επιθέσεων ήταν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και άνθρωποι που συνεργάζονται με τις δυνάμεις κατοχής.

Προς αναβολή εκλογών και αμνηστία

Το ιδιαίτερο οξυμένο κλίμα ανάγκασε τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, να δηλώσει ότι οι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο εκλογές στο Ιράκ ενδέχεται να αναβληθούν.

Σε συνέντευξή του εξάλλου στη βρετανική εφημερίδα Iντιπέντεντ ον Σάντεϊ ο κ. Αλάουι δήλωσε ότι η κυβέρνηση μελετά τη χορήγηση αμνηστίας σε εκείνους που συνεργάζονται με την "αποκαλούμενη", όπως είπε, αντίσταση και δεν έχουν αναμειχθεί σε εγκληματικές πράξεις.

Μιλώντας στο BBC ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η νέα κυβέρνηση θα βρει, όπως είπε, τη λύση για τα προβλήματα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, είπε ότι στους τελευταίους μήνες ο αριθμός τους αυξήθηκε στις 141.000 και θα αυξηθεί περαιτέρω, εάν το απιτήσουν οι καταστάσεις.


«Όλοι μιλούν για την Εθνική...»

Ρόζυ Βουδούρη

Λισαβόνα

Από το Ρίο ντε Τζανέιρο στη Νέα Υόρκη, όπως είπε ο Ότο Ρεχάγκελ, αλλά φυσικά και στην Ευρώπη όλοι μιλούν σήμερα για την Εθνική Ελλάδος, για τη νίκη της επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης, της Γαλλίας.

Χάσαμε δίκαια παραδέχονται οι Γάλλοι, η Ελλάδα άξιζε τη νίκη, γράφουν οι πορτογαλικές εφημερίδες.

Εγκώμια για το γερμανό προπονητή της Εθνικής που κέρδισε για ακόμη μία φορά τη μάχη στον τομέα της στρατηγικής αλλά και για το παθιασμένο παιγνίδι των Ελλήνων παικτών έκαναν στο σύνολό τους οι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο που βρέθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στο Ζοζέ Αλβαλάδ της Λισαβόνας.

Πληρώσαμε το τίμημα του πρωταθλητή, της ομάδας που όλοι θέλουν να κερδίσουν, δήλωσε ο απερχόμενος προπονητής των Μπλε Ζακ Σαντινί.

Δεν περιμέναμε να αποκλεισθούμε σ 'αυτή τη φάση και με αυτό τον τρόπο παρατήρησε ο Ζιναντίν Ζιντάν, συμπληρώνοντας όμως ότι η Ελλάδα αμύνθηκε καλά και άξιζε τη νίκη - την πρώτη στην ιστορία της επί της Γαλλίας.

Μιας Γαλλίας που είχε να χάσει σε επίσημο αγώνα δύο χρόνια, μιας Γαλλίας που σκόραρε συνεχώς σε αγώνες τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από τις 26 Ιουνίου 1996.

Τα σχέδια των Ελλήνων

Η πρόκριση άλλαξε ξανά τα σχέδια των Ελλήνων εκδρομέων στην Πορτογαλία, οι οποίοι έφθασαν την Παρασκευή τις 6.000.

Μετά τον αγώνα οι Έλληνες φίλαθλοι κατέλαβαν τις κεντρικές πλατείες της Λισαβόνας, τις ίδιες στις οποίες την Πέμπτη οι οικοδεσπότες πανηγύριζαν τη νίκη τους επί της Αγγλίας.

Στο πανηγύρι πήραν μέρος και οπαδοί των υπολοίπων ομάδων, εκτός της Γαλλίας, που βρίσκονται ακόμη στην Πορτογαλία.

Μπράβο στους Έλληνες που κατάφεραν από που δεν καταφέραμε εμείς, έλεγε ένας Άγγλος αναφερόμενος στην ήττα της Εθνικής του στα τελευταία λεπτά του ματς της πρώτης αγωνιστικής.

Γιορτινή είναι η σημερινή μέρα - Σάββατο - και για τους παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ οι οποίοι θα μάθουν αύριο τον αντίπαλό τους στα ημιτελικά την πρώτη Ιουλίου.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 08:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Ακολουθήστε το σύστημα Ρεχάγκελ»

Η πειθαρχία των παικτών της εθνικής Ελλάδος έχει εντυπωσιάσει τους Άγγλους ειδικούς

Στο σύνολό του ο βρετανικός τύπος υπογραμμίζει τις οργανωτικές ικανότητες του Ότο Ρεχάγκελ, εξαίρει τη μαχητικότητα και την πειθαρχία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και συνιστά στην εθνική Αγγλίας να ακολουθήσει το παράδειγμα της εθνικής Ελλάδος στον τομέα της άμυνας.

Υπό την ευφυή καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ , η εθνική Ελλάδος μας θύμισε ότι η κατοχή της μπάλας είναι τα εννέα δέκατα της επιτυχίας όταν μία ομάδα αμύνεται, γράφει ο συντάκτης της «Τέλεγκραφ» .

Ο Ρεχάγκελ είναι γνωστό ότι αγαπά την πειθαρχία , γράφει στην ίδια εφημερίδα ο πρώην προπονητής της Λίβερπουλ Ζεράρ Ουγιέ. Αυτό χρειαζόντουσαν οι Έλληνες παίκτες που ήδη διαθέτουν το ταλέντο , συνεχίζει ο Γάλλος τεχνικός. Στενό μαρκάρισμα αλλά μέσα σ ένα οργανωμένο σύνολο - το αμυντικό σύστημα που εφαρμόζει ο Ρεχάγκελ και όπως φαίνεται το σύστημα αποδίδει, σημειώνει ο Ζεράρ Ουγιέ.

Οι νέοι θρύλοι του Ρεχάγκελ ανατρέπουν τους παλαιούς μύθους , ο πηχυαίος τίτλος στην «Ιντιπέντεντ».

Οι παίκτες έπρεπε να αντιληφθούν ότι υπάρχουν κανονισμοί κι ότι έπρεπε να δουλέψουμε όλοι μαζί . Τα αποτέλεσματα δείχνουν ότι το έχουν αντιληφθεί , υπογραμμίζει στην «Ιντιπέντεντ» της Κυριακής ο Ότο Ρεχάγκελ.

Όπως επισημαίνουν όλες οι βρετανικές εφημερίδες, σύμφωνα με το μεγαλύτερο πρακτορείο στοιχημάτων στον κόσμο το William Hill, η εθνική Ελλάδος είναι τώρα η τέταρτη επικρατέστερη ομάδα για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Πρώτη είναι η Πορτογαλία που έχει απόδοση 3 και ακολουθούν η Τσεχία με 3,50, η οποία σημειωτέον ακόμη δεν έχει προκριθεί και η Ολλανδία που είναι τρίτη με 5,50. Η Ελλάδα δίνει 8 στο 1 και την ακολουθεί η Δανία με 9.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 13:26 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες Μπους-Ερντογάν

Άρης Χατζηστεφάνου

Κωνσταντινούπολη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους με τον Τούρκο πρόεδρο Σεζέρ στην Άγκυρα

Άμεση στήριξη των Τουρκοκυπρίων και συνεργασία εναντίον των μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπούς.

Στη συνάντηση των δυο ανδρών που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας το καθεστώς του Κιρκούκ και οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ο Ερντογάν ζήτησε την έναρξη απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ προς τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» πριν από το τέλος του καλοκαιριού και την ανακοίνωση των αμερικανικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των Τουρκοκυπρίων πριν από τις σχετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς, υποσχέθηκε και πάλι συνεργασία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατικής» όπως την χαρακτήρισε οργάνωση PKK/Kongra-Gel που βρίσκει καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ.

Ο Μπούς κάλεσε ακόμη την ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου τη Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας πριν από την έναρξη των εργασιών ο γγ της συμμαχίας Γιάαπ ντε Χούπ Σέφερ, υποστήριξε ότι η συμμαχία θα απαντήσει θετικά στην έκκληση του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ για παροχή εκπαίδευσης και εξοπλισμού.

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται από το μεσημέρι της Κυριακής και η ελληνική αποστολή ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αναμένονταν να συναντηθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.


17Ν - Το σκεπτικό μιας ιστορικής απόφασης

Το σκεπτικό της ιστορικής απόφασης για την υπόθεση της 17Ν, έξι μήνες μετά την εκφώνησή της, δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα και αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο οποίος καταδικάσθηκε σε 21 φορές ισόβια, ρόλο μεταφορέα εντολών προς τα κατώτερα στελέχη και μέλη της.

Οι αποφάσεις λαμβάνονταν από μια ηγετική ομάδα, την «εκτελεστική γραμματεία», στην οποία συμμετείχε και ο Γιωτόπουλος.

Στην ηγετική-ιδρυτική ομάδα της, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύεται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών (Μ. Μαργαρίτης, Ν. Ζαΐρης και Π. Κουρκάκης) τοποθετούν και δύο ή περισσότερα άγνωστα και επομένως ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης. Αυτή είναι και η είδηση του σκεπτικού της απόφασης, το οποίο έχει έκταση περίπου 800 σελίδες.

Ο Γιωτόπουλος και η «Άννα»

Τα πρόσωπα αυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η «ξανθή γυναίκα, ωραίας εμφάνισης» με το όνομα Άννα, «είχαν σχέση με την αντίσταση κατά της δικτατορίας».

Αυτό το συμπέρασμα -λένε οι δικαστές- προκύπτει από τους πρώτους στόχους της 17Ν και το ύφος των πρώτων προκηρύξεων.

Σε άλλο σημείο της πάντως, η απόφαση εμφανίζει το Γιωτόπουλο ως ηγετική φυσιογνωμία. Περίπου 150 σελίδες έχουν αφιερωθεί για να αναδειχθεί η ηθική του αυτουργία και για να θεμελιωθεί η καταδίκη του.

Ο Γιωτόπουλος παρουσιάζεται ως «χαρισματικό άτομο», με πολύ καλή εμφάνιση, άπταιστη γνώση των γαλλικών, αγγλικών, αλλά και των ελληνικών, άνθρωπος με βαθιά μαρξιστική-λενινιστική συγκρότηση, αλλά και γενικότερη κλασική λογοτεχνική παιδεία. Άνθρωπος που, επίσης, είχε σχέση με την αντίσταση κατά της επτάχρονης χούντας, μια αντίσταση που δεν τη σταμάτησε -σύμφωνα με τους δικαστές- παρά μόνο όταν συνελήφθη, τον Ιούλιο του 2002.

Τα συμπεράσματα

Το σκεπτικό της απόφασης είναι μια χρήσιμη αποτίμηση της δράσης της οργάνωσης, την οποία εν τέλει οι δικαστές σε αυτή την πρωτόδικη απόφαση χαρακτηρίζουν «εγκληματική». Οι εκτιμήσεις τους για τα οράματα των μελών τους κινούνται ανάμεσα σε πολιτικές αναλύσεις -παρ' ότι χαρακτηρίζουν τα εγκλήματα μη πολιτικά- και νομικές παραπομπές για να καταλήξουν στο τελικό συμπέρασμα: «Το πολιτικό μοντέλο που οραματίζονταν φαντάζει εφιαλτικό».

Θα αντικαθιστούσαν την κοινωνία μας με «κοινωνία ενόπλων και αλληλοϋποβλεπόμενων πολιτών και τα μέλη της οργάνωσης θα είχαν την ευκαιρία να επεκτείνουν την κυριαρχία του υπερεγώ τους σε ολόκληρο τον πληθυσμό».

Στο πρώτο μέρος της απόφασης (που είναι συνολικά 6.650 σελίδες) υπάρχουν οι παρεμπίπτουσες αποφάσεις για το πολιτικό έγκλημα, αλλά και την απαγόρευση τηλεοπτικής μετάδοσης της δίκης. Το κυρίως σκεπτικό αρχίζει μετά τις 5.400 σελίδες!

Στις 29 Ιουνίου συμπληρώνονται δυο χρόνια από την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού και τις πρώτες συλλήψεις. Έτσι τα συμπεράσματα της απόφασης, όπως τα καταγράψαμε, είναι ενδεικτικά και για το πώς αντιμετώπισε το δικαστικό σύστημα τη δράση της οργάνωσης:

1. Η Ε.Ο. 17Ν ιδρύθηκε τη μεταπολίτευση (1974) από τους Αλ. Γιωτόπουλο, Ν. Παπαναστασίου και Παύλο Σερίφη και άλλα δύο ή περισσότερα άγνωστα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και μια ωραία ξανθή η «Άννα».

Κατά τη γνώμη του ενός δικαστή, ιδρυτικό μέλος ήταν και ο Γ. Σερίφης. Τα άτομα αυτά με κοινή συμφωνία συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα για διάπραξη περισσότερων ακαθόριστων κακουργημάτων, ανθρωποκτονιών, εκρήξεων κ.λπ.

2. Οι μεταπολιτευτικές συνθήκες και οι αναπόφευκτοι κλυδωνισμοί και αλλοιώσεις της ελληνικής κοινωνίας από την επτάχρονη δικτατορία, οι δυσκολίες άμεσης μετάβασης προς μια σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία, «εκτιμήθηκαν διαφορετικά από μερικούς, οι οποίοι πίστεψαν ότι συνεχίζεται η στέρηση των λαϊκών ελευθεριών.

»Την άποψη αυτή εκμεταλλεύθηκαν οι ιδρυτές της 17Ν, που θεώρησαν ότι συνεχίζεται ένας φαντασιακός πόλεμος. Κάθε πρόσωπο που θεωρείται ότι ανήκει στο κατεστημένο γίνεται πιθανός στόχος».

3. Οι ιδρυτές, και ιδίως ο Γιωτόπουλος, είχαν την αναγκαία ιδεολογική επάρκεια για την καθοδήγηση των μελών, που δεν ήταν σημαντικά αλλά, «στρατολογούμενα, ένιωθαν αληθινά σπουδαία».

4. Οι διωκτικές αρχές οδηγήθηκαν στον Γιωτόπουλο ύστερα από πληροφορίες που πήραν από τις γαλλικές αρχές που τους προσανατόλισαν προς την Ένωση των Ελλήνων Φοιτητών κατά τη διάρκεια της χούντας. Διαπιστώθηκε ότι τα άλλα μέλη (Σκαρπαλέζος, Αγγελόπουλος, Αναγνωστόπουλος κ.λπ.) είχαν γνωστή κατοικία. Αναζήτησαν τα ίχνη του Α. Γιωτόπουλου, ακόμα και σε ληξιαρχεία (λ.χ. του Δήμου Χαλανδρίου) για να διαπιστώσουν αν βρισκόταν στη ζωή. Τότε συνέβη η έκρηξη της βόμβας.

5. Από τις σημειώσεις του «ταμία» της οργάνωσης, όπως χαρακτηρίζουν τον Δημ. Κουφοντίνα, φαίνεται ότι λείπουν περίπου 400 εκατομμύρια δραχμές, που εκτιμάται ότι κάπου είναι κρυμμένα.

Για τον Δημ. Κουφοντίνα η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της συμμετοχής στη 17Ν σε συνδυασμό με τις απολογίες των συγκατηγορουμένων του, θεωρήθηκαν από το δικαστήριο ικανά στοιχεία ώστε να καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες εναντίον του.

6. Η δικαστική απόφαση όχι μόνο πολιτικοποιεί μια «αμιγώς ποινική δίκη», αλλά προσχωρεί στον βασικό ισχυρισμό των υπερασπιστών ότι «το ισχύον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί ούτε καν θεωρητικά να γίνει αποδεκτό ως το τελευταίο που θα γνωρίσει ο πλανήτης».

-Κάνει εκτενή αναφορά στην ιστορική διάσταση του τρομοκρατικού φαινομένου, από τη γέννησή του (την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης) έως τα πρόσφατα, εξαρθρωμένα και ηττημένα ιδεολογικά επαναστατικά κινήματα «αντάρτικου πόλης» στη Δυτική Ευρώπη (RAF, Ερυθρές Ταξιαρχίες, Action Direct), αναζητώντας τις ρίζες τους στα κινήματα αμφισβήτησης μετά το Μάη του '68.

-Εμφανίζει τη 17Ν ως «άγγελο τιμωρό», που είχε την ψευδαίσθηση ότι με τα εντελώς απρόσφορα αυτά μέσα προωθούσε τον απώτερο στόχο της, την επιβολή του ουτοπικού καθεστώτος της «σοσιαλιστικής δημοκρατίας με στοιχεία λαϊκής συμμετοχής».

-Επισημαίνει ότι ο τρομοκράτης συμμετέχει σε έναν «φαντασιακό πόλεμο» όπου οι άνθρωποι-στόχοι αποπροσωποποιούνται και αποκτούν συμβολική σημασία. Η ανθρώπινη ζωή κατατάσσεται σε υποδεέστερη θέση έναντι του ανώτερου σκοπού. Οι επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι άτομα υψηλής μόρφωσης, της μεσαίας ή μεγαλοαστικής τάξης.

7. Για το μεγάλο νομικό θέμα της ηθικής αυτουργίας, η απόφαση, ερμηνεύοντας τις διατάξεις και τη νομολογία, έκρινε ότι αυτή τελείται με την πρόκληση απόφασης σε κάποιον με οποιοδήποτε μέσο, ακόμη και εάν κάποιος είναι ψυχολογικά έτοιμος να τελέσει τη παράνομη πράξη, αρκεί ο τρίτος να επιδρά στη βούλησή του, υποδεικνύοντας το συγκεκριμένο. Τέλος, είναι νοητή η ηθική αυτουργία και επί αγνώστου φυσικού αυτουργού, εφόσον υπάρχουν περιστατικά που συνδέουν το άγνωστο πρόσωπο του αυτουργού με τον ηθικό αυτουργό (υπόθεση Τσάντες).

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Αλ. Γιωτόπουλος ως μέλος της «εκτελεστικής γραμματείας», μετέφερε τις εντολές θανάτου και με πειθώ και φορτικότητα έπειθε τα μέλη του πυρήνα της.

Τα μέλη τελούσαν «σε ιδιάζουσα θέση υποταγής με τις άνωθεν εντολές αλλά και με την αναμφισβήτητη υπεροχή του Γιωτόπουλου δεν ήταν δύσκολο να πεισθούν. Φυσικά (όπως είπαν Τσελέντης-Κονδύλης), είχαν δικαίωμα διαφωνίας και μη συμμετοχής, πράγμα που συνέβη αρκετές φορές (όπως στην άρνηση εκτέλεσης της χαμηλόβαθμης Αμερικανίδας) τούτο όμως δεν αίρει τον χαρακτήρα της ηθικής αυτουργίας του Γιωτόπουλου».

8. Οι απολογίες ελήφθησαν νόμιμα υπόψη για την ενοχοποίηση συγκατηγορουμένων τους, ενισχυόμενες και από άλλα αξιόπιστα αποδεικτικά μέσα.

-Οι ισχυρισμοί Γιωτόπουλου περί σκευωρίας απορρίφθηκαν, γιατί μαζί με τις απολογίες συνεκτιμήθηκαν τα 26 δακτυλικά του αποτυπώματα σε έγγραφα της Πάτμου, τα οποία αμφισβήτησε έντονα, και οι χειρόγραφες διορθώσεις της προκήρυξης Περατικού που του αποδόθηκαν και τα οποία θεωρήθηκαν από τους δικαστές ως το «σοβαρότερο τεκμήριο περί του ρόλου του στην ηγετική ομάδα».

-Δεν θεωρήθηκε αντίθετα σοβαρός ο ισχυρισμός ότι κρυβόταν και είχε πλαστή ταυτότητα επειδή δεν είχε πάει στρατό.

9. Βασικό εργαλείο δικανικής κρίσης αποτέλεσε το «βιβλίο ταμείου» που τηρούσε ο Δημ. Κουφοντίνας. Η μη αναγραφή του ονόματος του Γ. Σερίφη ελήφθη σοβαρότατα υπόψη για την αθώωσή του κατά πλειοψηφία. Η απουσία του ψευδώνυμου «Φώτης», που αντιστοιχεί στον Θ. Ψαραδέλλη, μετά το 1995, οδήγησε δύο μέλη του δικαστηρίου στην απόφαση περί οριστικής αποχώρησής του από τη 17Ν και, συνεπώς, παραγραφής. Το αντίθετο ίσχυσε για τον Παύλο Σερίφη και τους «Θεσπρωτούς».

10. Η απόφαση νομιμοποιεί την παρουσία ένοπλων αστυνομικών στο ανακριτικό γραφείο κατά την απολογία των κατηγορουμένων, με επίκληση της επικινδυνότητάς τους, το ενδεχόμενο να χτυπούσαν άλλα ασύλληπτα μέλη και για λόγους προστασίας δικαστών και συνηγόρων. Αναφέρει ότι ούτε οι δικηγόροι αντέδρασαν, ενώ επισημαίνει ότι η παρουσία των αστυνομικών δεν επηρέασε.

-Ακόμη, η απόφαση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί βασανιστηρίων σε βάρος κυρίως του Σάββα Ξηρού, αλλά και του Βασ. Τζωρτζάτου.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 11:54 (Ώρα Λονδίνου)

Κόντρες για τα «6 μίλια της Χουριέτ»

Την άμεση τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη σχετικά με όσα περιέχονται -εφόσον αυτά έχουν αποδοθεί σωστά- σε συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», με τίτλο «Μπορεί να κάνουμε τον εναέριο χώρο 6 μίλια», ζητεί το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «απαιτούνται απαντήσεις για τα αναφερόμενα από τον Υπουργό Άμυνας στον εθνικό εναέριο χώρο, στην πιθανότητα «λύσης-πακέτο» (υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος), στην περίπτωση αυτή η «λύση-πακέτο» να επιδιωχθεί με διμερείς συνομιλίες, καθώς και στην αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης σαν «σημείο εκκίνησης» για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων στο Βόρειο Αιγαίο, θέσεις τις οποίες εμφανίζεται να υποστηρίζει ο κ. Σπηλιωτόπουλος στην παραπάνω συνέντευξή του».

«Ζητάμε οι απαντήσεις της κυβέρνησης να είναι πλήρεις και σαφείς. Για τον λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ θα τις ζητήσει, ούτως ή άλλως, και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ζητάμε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο της εξωτερικής τους πολιτικής που δίνει την εντύπωση μιας χώρας χωρίς κατεύθυνση, μιας χώρας χωρίς στρατηγική, μιας χώρας που αδυνατεί να πάρει πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της στις νέες διεθνείς συνθήκες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνέντευξή του ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Λέγεται ότι γενικά αν τα χωρικά ύδατα είναι έξι μίλια, το ίδιο ισχύει και για τον εναέριο χώρο. Η Ελλάδα το 1931 αύξησε τον εθνικό εναέριο της χώρο στα δέκα μίλια. Επεκτάθηκε ο εναέριος χώρος για τεχνικούς λόγους και με σκοπό να έχουμε περιθώριο προετοιμασίας, τεσσάρων μιλίων. Πρόκειται για εθνικό νόμο. Μπορεί να επιστρέψουμε στα εννιά ή τα έξι μίλια. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Αν οι σχέσεις μας συνεχίσουν να εξελίσσονται, πιστεύω ότι μπορούμε να λύσουμε με ειρηνικό τρόπο, όλα τα προβλήματα. Ήταν λάθος αυτό που ειπώθηκε στο παρελθόν ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια είναι αιτία πολέμου. Κανείς πλέον δεν αναφέρεται σε αυτό. Για το λόγο αυτό, βλέπω με αισιοδοξία το μέλλον. Θα έλθει κάποια στιγμή που θα μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας με συνομιλίες».


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ο χορός καλά κρατεί

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Πως θα γίνουν 3.644 προσλήψεις τον Ιούλιο.

AΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέες συντάξεις σε 24 ταμεία.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Ένα νέο έθνος γεννιέται!

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Η Ευρώπη ξεκλειδώνει τα κλειστά επαγγέλματα.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Δικαίωμα στο όνειρο - Ξέσπασμα περηφάνιας.

Espresso της Κυριακής: Διάσταση απόψεων για τον νικητή του Fame Story.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Παίξανε με μπάλα φουσκωμένη με αέρα Εθνικής Ομοψυχίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα!

Η ΕΠΟΧΗ: Διεθνής Ελλάδος, γεια σου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελευθερώστε το ποδόσφαιρο-Σπάστε τη διαπλοκή, εφαρμόστε τους νόμους.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Σχέδιο πόλης για πολλές χιλιάδες στρέμματα της Αττικής.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Αντίσταση στο εμπόριο του τρόμου.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξέχασε τα καυτά προβλήματα του κοσμάκη-Η κυβέρνηση ασχολείται μόνο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες...

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Είναι τρελοί... αυτοί οι Έλληνες!»

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Νεοταξικές» πολεμικές αποστολές της μηχανής του θανάτου.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Το όνειρο έγινε πραγματικότητα-Μίλησε η ψυχή του Έλληνα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Αντιπολίτευση ο Έβερτ! (καλύπτει και το κενό του ΠΑΣΟΚ!)

ΝΙΚΗ: Ας κρατήσουν οι χοροί!

Traffic News Κυριακής: Τα μυστικά όπλα του Ρεχάγκελ.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Εθνική ανάταση από το θαύμα!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Εφιάλτης για την υγεία μας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θαύμα! Παγκόσμια δημοσιότητα ανεκτίμητης αξίας.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 08:59 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ

Να εκτελέσουν τους τρεις Τούρκους ομήρους απειλούν οι απαγωγείς τους

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν κοντά σε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Χίλα , νότια της Βαγδάτης , το Σάββατο το βράδυ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 Ιρακινοί πολίτες και να τραυματισθούν 58.

Την ίδια ώρα, Ιρακινοί αντάρτες, πιθανότατα οπαδοί του Αλ Ζαρκάουι, απειλούν να αποκεφαλίσουν τρεις Τούρκους ομήρους αν δεν αποχωρήσουν από το Ιράκ οι τουρκικές εταιρείες που εργάζονται για λογαριασμό των αμερικανικών δυνάμεων.

Στο θέμα των ομήρων αναφέρθηκε και ο Λευκός Οίκος που ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την τουρκική κυβέρνηση για την απελευθέρωσή τους.

Το ιδιαίτερο οξυμένο κλίμα ανάγκασε τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, να δηλώσει ότι οι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο εκλογές στο Ιράκ ενδέχεται να καθυστερήσουν.

Στο μεταξύ δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα το πρωί την περιοχή γύρω από το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε τις εκρήξεις κι αν υπάρχουν θύματα.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 08:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Ακολουθείστε το σύστημα Ρεχάγκελ»

Η πειθαρχία των παικτών της εθνικής Ελλάδος έχει εντυπωσιάσει τους Άγγλους ειδικούς

Στο σύνολό του ο βρετανικός τύπος υπογραμμίζει τις οργανωτικές ικανότητες του Ότο Ρεχάγκελ, εξαίρει τη μαχητικότητα και την πειθαρχία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και συνιστά στην εθνική Αγγλίας να ακολουθήσει το παράδειγμα της εθνικής Ελλάδος στον τομέα της άμυνας.

Υπό την ευφυή καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ , η εθνική Ελλάδος μας θύμισε ότι η κατοχή της μπάλας είναι τα εννέα δέκατα της επιτυχίας όταν μία ομάδα αμύνεται, γράφει ο συντάκτης της «Τέλεγκραφ» .

Ο Ρεχάγκελ είναι γνωστό ότι αγαπά την πειθαρχία , γράφει στην ίδια εφημερίδα ο πρώην προπονητής της Λίβερπουλ Ζεράρ Ουλιέ. Αυτό χρειαζόντουσαν οι Έλληνες παίκτες που ήδη διαθέτουν το ταλέντο , συνεχίζει ο Γάλλος τεχνικός. Στενό μαρκάρισμα αλλά μέσα σ ένα οργανωμένο σύνολο - το αμυντικό σύστημα που εφαρμόζει ο Ρεχάγκελ και όπως φαίνεται το σύστημα αποδίδει, σημειώνει ο Ζεράρ Ουλιέ.

Οι νέοι θρύλοι του Ρεχάγκελ ανατρέπουν τους παλαιούς μύθους , ο πηχυαίος τίτλος στην «Ιντιπέντεντ».

Οι παίκτες έπρεπε να αντιληφθούν ότι υπάρχουν κανονισμοί κι ότι έπρεπε να δουλέψουμε όλοι μαζί . Τα αποτέλεσματα δείχνουν ότι το έχουν αντιληφθεί , υπογραμμίζει στην «Ιντιπέντεντ» της Κυριακής ο Ότο Ρεχάγκελ.

Όπως επισημαίνουν όλες οι βρετανικές εφημερίδες, σύμφωνα με το μεγαλύτερο πρακτορείο στοιχημάτων στον κόσμο το William Hill, η εθνική Ελλάδος είναι τώρα η τέταρτη επικρατέστερη ομάδα για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Πρώτη είναι η Πορτογαλία που έχει απόδοση 3 και ακολουθούν η Τσεχία με 3,50, η οποία σημειωτέον ακόμη δεν έχει προκριθεί και η Ολλανδία που είναι τρίτη με 5,50. Η Ελλάδα δίνει 8 στο 1 και την ακολουθεί η Δανία με 9.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 08:59 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ

Να εκτελέσουν τους τρεις Τούρκους ομήρους απειλούν οι απαγωγείς τους

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν κοντά σε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Χίλα , νότια της Βαγδάτης , το Σάββατο το βράδυ.

Αποτέλεσμα των εκρήξεων ήταν να σκοτωθούν περίπου 40 ιρακινοί πολίτες και να τραυματισθούν 20.

Σε βιντεοταινία που απεστάλη στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, η οργάνωση που εικάζεται ότι βρίσκεται υπό τον καταζητούμενο ως στέλεχος της Αλ Κάιντα Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, απειλεί με την εκτέλεση τριών Τούρκων ομήρων, αν μέσα σε 72 ώρες δεν σταματήσουν οι τουρκικές εταιρείες να συνεργάζονται με τις δυνάμεις κατοχής.

Στην πόλη Μπακούμπα, έκρηξη σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο τοπικό αρχηγείο του κόμματος, Εθνικής Ομοφωνίας , ηγέτης του οποίου είναι ο πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, ενώ αντάρτες πραγματοποίησαν επίθεση και κατά των γραφείων ενός σημαντικού κόμματος Σιιτών.

Σε δηλώσεις του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κ. Αλάουι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής των γενικών εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στις αρχές του 2005, εξ αιτίας της συνεχιζόμενης βίας στη χώρα.


Σάββατο 26 Ιουνίου 2004 - 23:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα»

Το ερώτημα αν θα πρέπει να γυρίσουν τα Μάρμαρα στην Αθήνα ή να μείνουν στο Λονδίνο, τέθηκε ξανά σε πρόγραμμα που μετέδωσε η τηλεόραση του BBC

Το ντοκιμαντέρ που προέβαλε το περασμένο Σάββατο το δεύτερο κανάλι του BBC με τίτλο «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα» (The Elgin Marbles) προσπάθησε να εξηγήσει την προσωπικότητα ενός ατόμου που έχει παίξει ρόλο-κλειδί στην όλη υπόθεση, του λόρδου Έλγιν ο οποίος το 1811, όταν αφαίρεσε τα γλυπτά από τον Παρθενώνα, ήταν πρέσβυς της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Πύλη.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα αυτό θέτει και πάλι το ερώτημα αν θα πρέπει να γυρίσουν τα Μάρμαρα στην Αθήνα, όπως αξιώνει η ελληνική κυβέρνηση, ή θα μείνουν στο Λονδίνο, όπως επιμένει η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου.

Ο λόρδος έλγιν έγινε πρέσβυς της πατρίδας του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1799. Έχοντας την έδρα του στην Κωνσταντινούπολη, είχε τον σεβασμό και τα ώτα των οθωμανικών αρχών, επειδή η Αγγλία είχε πρόσφατα νικήσει τις γαλλικές δυνάμεις στην Αίγυπτο, μια χώρα που η Γαλλία είχε καταλάβει πριν από τους Οθωμανούς.

«Πιστεύω πως δεν πρέπει να κρίνουμε τον Έλγιν με σημερινά κριτήρια, αλλά με τα κριτήρια της εποχής του», υποστηρίζει ο παρουσιαστής του προγράμματος του BBC, o κριτικός τέχνης Άντριου Γρέαμ-Ντίξον.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν τη δύναμη που είχε, ο Έλγιν διαπραγματεύθηκε, όπως υποστρήριξε ο ίδιος, μια συμφωνία με τις οθωμανικές αρχές, που ήλεγχαν τότε την Ελλάδα, η οποία του επέτρεπε να αφαιρέσει γλυπτά από τον Παρθενώνα.

Χώρος της έκθεσης των Μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο

Το έγγραφο στο οποίο στήριξε ο Έλγιν τη νομιμότητα της πράξης του επικαλούνται τώρα τόσο αυτοί που τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα, όσο κι εκείνοι που επιμένουν πως πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο.

Οι μεν τονίζουν πως το έγγραφο αυτό αποδεικνύει τη νομιμότητα των πράξεων του Έλγιν, οι δε τον εγκληματικό τους χαρακτήρα. Όπως και νά χουν τα πράγματα, ο Έλγιν είχε πάθος για την τέχνη και δεν του αρκούσε να παραγγείλει σε κάποιους καλλιτέχνες να του φτιάξουν αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα. Ήθελε να πάρει μαζί μερικά μεγάλα κομμάτια απαυτό το μνημείο.

Αν το έκανε σήμερα, βέβαια, θα γινόταν πρωτοσέλιδο και θα βούιζε ο κόσμος ολόκληρος. Αλλά στην εποχή του, υπήρχε μια απόλυτη μανία για την τέχνη της κλασικής ασρχαιότητας και ήταν σύνηθες μεταξύ των πλουσίων να συλλέγουν αρχαιολογικούς θησαυρούς από ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ξένοι που επισκέπτονταν την Ελλάδα έφερναν πίσω σουβενίρ από την Ακρόπολη και ο Έλγιν, με το πάθος που είχε για την τέχνη αλλά και με τη δύναμη που του έδινε η συμφωνία που είχε κάνει με τους Οθωμανούς, άρχισε να παίρνει κι αυτός το ... δικό του (!) μερίδιο απ τον Παρθενώνα.

Όπως τονίζει ο Ζυλ Ντασέν, «δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας λάτρης των τεχνών επιτρέπει σε κάποιους ναρχίσουν να επιτίθενται με πριόνια εναντίον ορισμένων από τα μεγαλύτερα έργα της ανθρωπότητας».

«Περισσότερη ζημιά»

Όσοι πιστεύουν πως τα Μάρμαρα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζουν ότι αν επιστραφούν στην Αθήνα, θα υποστούν ζημίες από την ατμοσφαιρική μόλυνση της ελληνικής πρωτευούσης.

Κάτι ανάλογο είχε υποστηρίξει και ο Έλγιν, ότι τα γλυπτά έπρεπε καλύτερα να μείνουν στη Βρετανία, γιατί βρίσκονταν σε κίνδυνο στο αρχικό τους περιβάλλον.

Ο ίδιος ο Έλγιν είχε δηλώσει σε έρευνα του κοινοβουλίου πως ένα από τα κίνητρά του για να φέρει τα Μάρμαρα στη Βρετανία ήταν η επιθυμία του να σώσει ό,τι είχε μείνει από ένα αρχαιολογικό θησαυρό, σαν τον Παρθενώνα.

Όπως επισημαίνει ένας συντάκτης του BBC που έχει ασχοληθεί με το θέμα, ο Ελγιν εμφανίζεται καλός και ταυτόχρονα κακός, του οποίου τα κίνητρα μπορεί να θεωρηθούν από μία άποψη δικαιολογημένα και ευγενή, αλλά δεν παύουν να είναι πλήρη αντιφάσεων.

Η επιθυμία του, αίφνης, να διατηρήσει την τέχνη για την αιωνιότητα δεν συνάδει με τα αρχικά του σχέδια που προέβλεπαν τη φιλοξενία των θησαυρών που είχε συλλάξει στην ιδιωτική του έπαυλη στη Σκωτία.

Επίσης, το πάθος ή η μονομανία που είχε με την τέχνη έρχεται σε σύγκρουση με την προθυμία του να συλήσει ένα αρχαίο μνημείο τεραστίας αξίας, όπως είναι ο Παρθενώνας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.