Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-28

  1. Κινεζικό «Ελντοράντο»
  2. «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού» δίχως τέλος
  3. Τριβές εντός και εκτός συνόδου
  4. Σύγκρουση Λευκωσίας-Κομισιόν
  5. Το Ιράκ στους Ιρακινούς
  6. Τριβές εντός και εκτός συνόδου
  7. Ευνοϊκή απόφαση για το Γουαντάναμο
  8. Το Ιράκ στους Ιρακινούς
  9. Τριβές εντός και εκτός συνόδου
  10. «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού» δίχως τέλος
  11. Τριβές εντός και εκτός συνόδου
  12. Δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια
  13. Εκλιπαρούν για τις ζωές τους
  14. Το Ιράκ στους Ιρακινούς
  15. Δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια
  16. Κατηγορηματική διάψευση Σπηλιωτόπουλου
  17. «Τα Ελγίνεια»
  18. Σύνοδος ΝΑΤΟ
  19. Το Ιράκ «σε ιρακινά χέρια»
  20. «Οφθαλμός αντί οφθαλμού» δίχως τέλος
  21. Αλλαγή φρουράς στο Ιράκ... σήμερα
  22. Ντουράο Μπαρόζο, «ο κοινός παρονομαστής»
  23. Το ΝΑΤΟ ζητά την «υπέρβαση» στο Ιράκ
  24. Τα μήλα της νατοϊκής έριδας

Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 02:07 (Ώρα Λονδίνου)

Κινεζικό «Ελντοράντο»

Αυξάνονται οι καθαρές εισροές κεφαλαίου προς την Κίνα

Η Κίνα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε ο μεγαλύτερος αποδέκτης ξένων άμεσων επενδύσεων το έτος 2003, διαπιστώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η επιτυχία αυτή της Κίνας συνοδεύεται «από τη μεγαλύτερη κίνηση κεφαλαίων προς αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες αγορές στα χρονικά» αναφέρει επίσης ο ΟΟΣΑ.

Και αυτό ενώ σε γενικές γραμμές οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2003 σημείωσαν πτώση 28% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και κυμάνθηκαν στα 384 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.

Η τάση μείωσης των ξένων άμεσων επενδύσεων αποδίδεται από τον ΟΟΣΑ στην ασθενή οικονομική ανάκαμψη, στους φόβους επενδυτών λόγω της γενικότερης κατάστασης ασφαλείας και στο ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απέφυγαν τις νέες εξαγορές στο εξωτερικό.

Ενδιαφέρον για αναδυόμενες αγορές

Σε αντίθεση με τα μέλη του ΟΟΣΑ οι καθαρές εισροές κεφαλαίου στις αναπτυσσόμενες χώρες εξαπλασιάστηκε το 2003, φθάνοντας τα 192 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειωτέον ότι ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνει τις 30 ισχυρότερες οικονομίες ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και όλες οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Η κινεζική οικονομία προσέλκυσε άμεσες επενδύσεις ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ στην Ινδία οι καθαρές εισροές ήταν 4 δισεκατομμύρια δολάρια και στη Ρωσία μόλις ένα δισεκατομμύριο.

Οι καθαρές εισροές κεφαλαίου προς τη Ρωσία ήταν οι χαμηλότερες εδώ και μία δεκαετία και το μεγαλύτερο τμήμα τους κατευθύνθηκε προς ένα μόνο τομέα, αυτόν της ενέργειας.

Ο ΟΟΣΑ αποδίδει το ενδιαφέρον των ξένων επιχειρήσεων για την Κίνα πρωταρχικά στο τεράστιο μέγεθος της εσωτερικής αγοράς της, και δευτερευόντως στο χαμηλό κόστος μισθών και άλλων δαπανών.

«Ισχνές αγελάδες» οι ώριμες αγορές

Οι ΗΠΑ προσέλκυσαν το 2003 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρές εισροές κεφαλαίου, σε σύγκριση με 72 δισεκατομμύρια το 2002 και 167 δισεκατομμύρια το 2001.

Οι επενδύσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν κατά 23% σε σχέση με το 2002, ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στη Γερμανία (συνολικά 12 δισεκατομμύρια δολάρια) και στη Βρετανία (14,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

Συγκριτικά οι καθαρές εισροές στη Γαλλία ήταν 47 δισεκατομμύρια δολάρια το 2003.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού» δίχως τέλος

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη παραμένουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες που περιπολούν στα κατεχόμενα εδάφη

Ισραηλινά πολεμικά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους σε στόχους στην πόλη της Γάζας και σε προσφυγικό καταυλισμό στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με Παλαιστινιακές πηγές.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τρεις πύραυλοι χτύπησαν δεκαεξαώροφο κτίριο, όπου στεγάζονταν μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Άλλη πυραυλική επίθεση έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό Μουσεϊράτ.

Προηγήθηκε Παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτες, από την οποία δύο άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Σντερότ.

Ο ένας από τους νεκρούς είναι ένα αγόρι τριών ετών.

Η επίθεση συνέβη κοντά σε νηπιαγωγείο και σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το αγρόκτημα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

Μέλη των σωστικών συνεργείων που έσπευσαν στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες.

Στο μεταξύ ο οδηγός ενός παλαιστινιακού φορτηγού έχασε τη ζωή του και ένας άλλος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου)

Τριβές εντός και εκτός συνόδου

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ο πρόεδρος Σιράκ παραμένει αντίθετος προς την αμερικανική εμπλοκή στο Ιράκ

Oι ηγέτες των 26 χωρών μελών τoυ NATO, στη σύνοδό τους στην Κωνσταντινούπολη, συμφώνησαν καταρχήν στην εκπαίδευση Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από το ΝΑΤΟ.

Για το θέμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Εάν ληφθεί σχετική απόφαση μας δίνεται η ευκαιρία αυτό να γίνει επί ελληνικού εδάφους».

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης αποστολής δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Διπλωμάτες, πάντως, χαρακτήριζαν το κείμενο της συμφωνίας ασαφές καθώς δεν διευκρινίζεται λόγου χάρη αν αυτή η βοήθεια θα προσφερθεί εντός η εκτός των συνόρων του Ιράκ - θέμα που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι η συμμαχία «προσφέρει πλήρη συνεργασία» στην προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ στην προσπάθειά της να ενισχύσει την εσωτερική ασφάλεια και να προετοιμάσει τη χώρα για τις εθνικές εκλογές το 2005.

Οι διαφωνίες της Γαλλίας με τις ΗΠΑ επεκτάθηκαν και σε άλλα θέματα.

Επικρίσεις Σιράκ προς Μπους

Ιδιαίτερα επικριτικός εναντίον του Αμερικανού προέδρου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, με αφορμή την υποστήριξη του Τζορτζ Μπους για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όχι μόνο πήγε πολύ μακριά αλλά εισήλθε σε θέματα που δεν είναι δικά του. Είναι σαν να εξηγούσα εγώ στον πρόεδρο των ΗΠΑ πως να χειριστεί τις σχέσεις της χώρας του με το Μεξικό», είπε ο κ. Σιράκ.

Πάντως οι 26 ηγέτες συμφώνησαν στην ενίσχυση της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν ώστε να αναπτυχθεί και εκτός της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Για την Βοσνία ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της νατοϊκής αποστολής και η αντικατάσταση της από δυνάμεις της ΕΕ.

Χιλιάδες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης υποδέχτηκαν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ομάδα δύο χιλιάδων ατόμων συγκρούστηκε με δυνάμεις της αστυνομίας περιμετρικά της ζώνης ασφαλείας με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί τραυματισμοί αλλά και προσαγωγές.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και μάνικες νερού για να διαλύσει τις ομάδες διαδηλωτών. Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 21:04 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγκρουση Λευκωσίας-Κομισιόν

Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες

Oι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν ναι στο δημοψήφισμα

Αδιαφορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις απειλές της Λευκωσίας ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, διεξαγωγή απευθείας εμπορίου ανάμεσα στη κατεχόμενη Κύπρο και τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με το πακέτο των μέτρων που ετοιμάζουν με τη μορφή κανονισμού ιο υπηρεσίες του αρμόδιου για την διεύρυνση επιτρόπου, Γκύντερ Φερχόιγκεν, προκειμένου να βγάλουν από την απομόνωση τους Τουρκοκυπρίους, μετά το δημοψήφισμα, προτείνεται η ελευθερία διεξαγωγής εμπορίου ανάμεσα στη βόρεια Κύπρο με τις κοινοτικές χώρες, με νομική βάση το άρθρο 133 της Συνθήκης.

Το εν λόγω άρθρο εφαρμόζεται στο εμπόριο της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Η βόρεια Κύπρος όμως δεν είναι τρίτη χώρα αφού ολόκληρο το νησί έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και απλώς, λόγω δημοψηφίσματος, δεν εφαρμόζεται στο βόρειο τμήμα του το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο υπό σύνταξη σχετικός Κανονισμός, που αναμένεται να εγκριθεί στος 7 Ιουλίου πάσχει ακόμη, διότι με νομικό τρόπο προωθεί τη διχοτόμηση του νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι αρμόδιοι της Κομισιόν γνωρίζουν την πολύ αδύνατη νομική φύση του άρθρου 133, το οποίο χρησιμοποιούν για να προωθήσουν το εμπόριο μεταξύ βόρειας Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, λένε, δεν έχουν άλλη επιλογή.

Είναι, ωστόσο, πεπεισμένοι και οι ίδιοι ότι εκτός απροόπτου η κυβέρνηση της Λευκωσίας, αν δεν πρόχωρήσει σε άλλες πολιτικής φύσης διεκδικήσεις θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο με πάρα πολλές μεγάλες πιθανότητες να δικαιωθεί από αυτό.

Οι συνεργάτες του κ. Φερχόιγκεν γνωρίζουν αυτή τη δυσμενή προοπτική αλλά υπολογίζουν στη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων, διότι η προσφύγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει ανασταλτική δύναμη στην εφαρμογή αυτού του Κανονισμού, ο οποίος θα παράγει ευνοϊκά για τους Τουρκοκύπριους αποτελέσματα (διεξαγωγή εμπορίου) για πολύ καιρό μέχρι να εκδώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την οριστική του απόφαση.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 21:24 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ στους Ιρακινούς

Οι εξουσίες μεταβιβάστηκαν αλλά οι κατοχικές δυνάμεις παραμένουν

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε την μεταβίβαση εξουσίας στο Ιράκ.

Είπε ότι μετά από δεκαετίες βίαιης διακυβέρνησης της χώρας από το Σαντάμ Χουσεΐν, ο ιρακινός λαός πήρε πίσω τη χώρα του.

Ο κ. Μπους υποσχέθηκε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ για την ασφάλεια των πολιτών και για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος τόνισε ότι αυτοί που προκαλούν το θάνατο και την καταστροφή στο Ιράκ είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εμποδίζουν τη χώρα από το να γίνει ένα σύμβολο ελπίδας για όλο τον κόσμο.

Ο κ. Μπλερ πρόσθεσε ότι η Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις δρουν στο Ιράκ και αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα έγινε η γραμμή του μετώπου στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

Την είδηση της μεταβίβασης χαιρέτισαν και οι γειτονικές χώρες του Ιράκ.

Οι σύμμαχοι των αμερικανών, Κουβέιτ και η Ιορδανία, είπαν ότι μπορεί να τεθούν οι βάσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

H Συρία, που είναι κατά της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ κάλεσε την νέα ιρακινή κυβέρνηση να τερματίσει την παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων, μια έκκληση που επανέλαβε και το Ιράν.

Από τις δυτικές δυνάμεις, η Γαλλία και η Γερμανία, που ήταν κατά του πολέμου, είπαν ότι αναγνωρίζουν τη σημασία του γεγονότος, και υπογράμμισαν πόσο σημαντική είναι η ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Λιτή τελετή

Η προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας επισπεύσθηκε, σε μια προσπάθεια πρόληψης τυχόν επιθέσεων από την ιρακινή αντίσταση.

Εγκαταλείπω το Ιράκ βέβαιος για το μέλλον και έχοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος

Πολ Μπρέμερ

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, υπέγραψε τα απαραίτητα έγγραφα και παρέδωσε το φάκελο του στους Ιρακινούς. Στη συνέχεια αναχώρησε από το Ιράκ με άγνωστο προορισμό.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ιγιάντ Αλάουι, δήλωσε ότι προτεραιότητά του είναι η ασφάλεια των Ιρακινών και ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του για διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών τον Ιανουάριο.

Το νέο της μεταβίβασης, που ξάφνιασε τον πλανήτη, ανακοινώθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη επισημαίνει ότι η μεταβίβαση της εξουσίας δεν συγκινεί το «μεσαίο» Ιρακινό, ο οποίος πιστεύει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στη ζωή του.

«Ιστορική ημέρα»

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Μπρέμερ χαρακτήρισε τον εαυτό του «πρώην διοικητή της Προσωρινής Συμμαχικής Διοίκησης» και τόνισε ότι οι Αμερικανοί πήγαν στο Ιράκ για να το απελευθερώσουν.

«Εγκαταλείπω το Ιράκ βέβαιος για το μέλλον και έχοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος», είπε.

Με τη σειρά του, ο Ιγιάντ Αλάουι τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, για την οποία οι Ιρακινοί αδημονούσαν».

Επανέλαβε τη δέσμευσή του για διεξαγωγή εκλογών τον Ιανουάριο του 2005 παρά τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει για καθυστέρησή τους εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας.

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι Αλ Γιάουερ, είπε ότι αυτή την ημέρα την περίμεναν όλοι οι συμπατριώτες του.

Πάντως οι επιθέσεις ενάντια στα στρατεύματα κατοχής δεν σταμάτησαν.

Το πρωί της Δευτέρας το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το θάνατο ενός Βρετανού στρατιώτη και τον τραυματισμό δύο συναδέλφων του στην περιοχή της Βασόρας.

Ενώ νωρίτερα άλλος ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά στη δυτική επαρχία Αλ Ανμπάρ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου)

Τριβές εντός και εκτός συνόδου

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη κατά της συνόδου

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υποδέχτηκαν χιλιάδες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας.

Ομάδα δύο χιλιάδων ατόμων συγκρούστηκε με δυνάμεις της αστυνομίας περιμετρικά της ζώνης ασφαλείας με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί τραυματισμοί αλλά και προσαγωγές.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και μάνικες νερού για να διαλύσει τις ομάδες διαδηλωτών. Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.

Στο εσωτερικό της συνόδου οι ηγέτες των 26 χωρών μελών της συμμαχίας συμφώνησαν καταρχήν στην εκπαίδευση Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από το ΝΑΤΟ.

Για το θέμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Εάν ληφθεί σχετική απόφαση μας δίνεται η ευκαιρία αυτό να γίνει επί ελληνικού εδάφους».

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης αποστολής δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Διαφορές ΗΠΑ - Γαλλίας

Διπλωμάτες, πάντως, χαρακτήριζαν το κείμενο της συμφωνίας ασαφές καθώς δεν διευκρινίζεται λόγου χάρη αν αυτή η βοήθεια θα προσφερθεί εντός η εκτός των συνόρων του Ιράκ - θέμα που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι η συμμαχία «προσφέρει πλήρη συνεργασία» στην προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ στην προσπάθειά της να ενισχύσει την εσωτερική ασφάλεια και να προετοιμάσει τη χώρα για τις εθνικές εκλογές το 2005.

Οι διαφωνίες της Γαλλίας με τις ΗΠΑ επεκτάθηκαν και σε άλλα θέματα.

Ιδιαίτερα επικριτικός εναντίον του Αμερικανού προέδρου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, με αφορμή την υποστήριξη του Τζορτζ Μπους για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όχι μόνο πήγε πολύ μακριά αλλά εισήλθε σε θέματα που δεν είναι δικά του. Είναι σαν να εξηγούσα εγώ στον πρόεδρο των ΗΠΑ πως να χειριστεί τις σχέσεις της χώρας του με το Μεξικό», είπε ο κ. Σιράκ.

Πάντως οι 26 ηγέτες συμφώνησαν στην ενίσχυση της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν ώστε να αναπτυχθεί και εκτός της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Για την Βοσνία ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της νατοϊκής αποστολής και η αντικατάσταση της από δυνάμεις της ΕΕ.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 18:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ευνοϊκή απόφαση για το Γουαντάναμο

Οι περισσότεροι κρατούνται για παραπάνω από δύο χρόνια

Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι κρατούμενοι στη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, από εδώ και στο εξής, θα έχουν το δικαίωμα προσφυγής στην αμερικανική δικαιοσύνη για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Η απόφαση, που ελήφθη με έξι ψήφους υπέρ και τρεις κατά, αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση Μπους και ανοίγει τον δρόμο για εκατοντάδες προσφυγές στα αμερικανικά δικαστήρια εκ μέρους των κρατουμένων.

Στο παρελθόν, μικρότερο αμερικανικό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι οι υποθέσεις των εγκλείστων στο Γουαντάναμο είναι πέρα από τις δικαιοδοσίες της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Από τους 600 κρατούμενους στη αμερικανική βάση, οι περισσότεροι συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν το 2001, κατά τους πρώτους μήνες των αμερικανικών επιχειρήσεων εναντίον της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν.

Το ανώτατο δικαστήριο δεν έθιξε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων στο Γουαντάναμο.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβητούν τη νομική βάση της συνεχιζόμενης φυλάκισής τους.

Δύο Βρετανοί που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη αμερικανική βάση στην Κούβα, στις αρχές του έτους, κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να επιτρέψει στους κρατούμενους να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους παρέχοντάς τους συνηγόρους.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 11:40 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ στους Ιρακινούς

Οι εξουσίες μεταβιβάστηκαν αλλά οι κατοχικές δυνάμεις παραμένουν

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε την εσπευσμένη μεταβίβαση εξουσίας στο Ιράκ.

Είπε ότι μετά από δεκαετίες βίαιης διακυβέρνησης της χώρας από το Σαντάμ Χουσεΐν, ο ιρακινός λαός πήρες πίσω τη χώρα του,

Ο κ. Μπους υποσχέθηκε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ για την ασφάλεια των πολιτών και για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος τόνισε ότι αυτοί που προκαλούν το θάνατο και την καταστροφή στο Ιράκ είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εμποδίζουν τη χώρα από το να γίνει ένα σύμβολο ελπίδας για όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις δρουν στο Ιράκ και αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα έγινε η γραμμή του μετώπου στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

Την είδηση της μεταβίβασης χαιρέτισαν και οι γειτονικές χώρες του Ιράκ. Πολλές από αυτές εξέφρασαν ην ελπίδα να δοθεί ένα τέλος στη βία.

Λιτή τελετή

Η προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας επισπεύσθηκε, σε μια προσπάθεια πρόληψης τυχόν επιθέσεων από την ιρακινή αντίσταση.

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, υπέγραψε τα απαραίτητα έγγραφα και παρέδωσε το φάκελο του στους Ιρακινούς. Στη συνέχεια αναχώρησε από το Ιράκ με άγνωστο προορισμό.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ιγιάντ Αλάουι, δήλωσε ότι προτεραιότητά του είναι η ασφάλεια των Ιρακινών και ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του για διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών τον Ιανουάριο.

Εγκαταλείπω το Ιράκ βέβαιος για το μέλλον και έχοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος

Πολ Μπρέμερ

Το νέο της μεταβίβασης, που ξάφνιασε τον πλανήτη, ανακοινώθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη επισημαίνει ότι η μεταβίβαση της εξουσίας δεν συγκινεί το «μεσαίο» Ιρακινό, ο οποίος πιστεύει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στη ζωή του.

«Ιστορική ημέρα»

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Μπρέμερ χαρακτήρισε τον εαυτό του «πρώην διοικητή της Προσωρινής Συμμαχικής Διοίκησης» και τόνισε ότι οι Αμερικανοί πήγαν στο Ιράκ για να το απελευθερώσουν.

«Εγκαταλείπω το Ιράκ βέβαιος για το μέλλον και έχοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος», είπε.

Με τη σειρά του, ο Ιγιάντ Αλάουι τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, για την οποία οι Ιρακινοί αδημονούσαν».

Επανέλαβε τη δέσμευσή του για διεξαγωγή εκλογών τον Ιανουάριο του 2005 παρά τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει για καθυστέρησή τους εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας.

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι Αλ Γιάουερ, είπε ότι αυτή την ημέρα την περίμεναν όλοι οι συμπατριώτες του.

Πάντως οι επιθέσεις ενάντια στα στρατεύματα κατοχής δεν σταμάτησαν.

Το πρωί της Δευτέρας το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το θάνατο ενός Βρετανού στρατιώτη και τον τραυματισμό δύο συναδέλφνω του στην περιοχή της Βασόρας.

Ενώ νωρίτερα άλλος ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά στη δυτική επαρχία Αλ Ανμπάρ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου)

Τριβές εντός και εκτός συνόδου

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη κατά της συνόδου

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υποδέχτηκαν χιλιάδες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας.

Ομάδα δύο χιλιάδων ατόμων συγκρούστηκε με δυνάμεις της αστυνομίας περιμετρικά της ζώνης ασφαλείας με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί τραυματισμοί αλλά και προσαγωγές.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και μάνικες νερού για να διαλύσει τις ομάδες διαδηλωτών. Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.

Στο εσωτερικό της συνόδου οι ηγέτες των 26 χωρών μελών της συμμαχίας συμφώνησαν καταρχήν στην εκπαίδευση Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από το ΝΑΤΟ.

Για το θέμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Εάν ληφθεί σχετική απόφαση μας δίνεται η ευκαιρία αυτό να γίνει επί ελληνικού εδάφους».

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης αποστολής δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Διαφορές ΗΠΑ - Γαλλίας

Διπλωμάτες, πάντως, χαρακτήριζαν το κείμενο της συμφωνίας ασαφές καθώς δεν διευκρινίζεται λόγου χάρη αν αυτή η βοήθεια θα προσφερθεί εντός η εκτός των συνόρων του Ιράκ - θέμα που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι η συμμαχία «προσφέρει πλήρη συνεργασία» στην προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ στην προσπάθειά της να ενισχύσει την εσωτερική ασφάλεια και να προετοιμάσει τη χώρα για τις εθνικές εκλογές το 2005.

Οι διαφωνίες της Γαλλίας με τις ΗΠΑ επεκτάθηκαν και σε άλλα θέματα

Ιδιαίτερα επικριτικός εναντίον του Αμερικανού προέδρου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, με αφορμή την υποστήριξη του Τζορτζ Μπους για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Όχι μόνο πήγε πολύ μακριά αλλά εισήλθε σε θέματα που δεν είναι δικά του. Είναι σαν να εξηγούσα εγώ στον πρόεδρο των ΗΠΑ πως να χειριστεί τις σχέσεις της χώρας του με το Μεξικό», είπε ο κ. Σιράκ.

Πάντως οι 26 ηγέτες συμφώνησαν στην ενίσχυση της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν ώστε να αναπτυχθεί και εκτός της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Για την Βοσνία ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της νατοϊκής αποστολής και η αντικατάσταση της από δυνάμεις της ΕΕ.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 13:54 (Ώρα Λονδίνου)

Θρίαμβος...

Πανάξια στους τέσσερις του Euro 2004 η εθνική ποδοσφαίρου, νικώντας τη Γαλλία με 1-0 με γκολ του Άγγελου Χαριστέα στο 65΄. Πανηγύρι παικτών και φιλάθλων στη Λισαβόνα, την Ελλάδα και απανταχού γης.

Μάχη για ένα εισιτήριο

Στο δρόμο του Ζιντάν

«Ελληνική τραγωδία με αίσιο τέλος»

H Ελλάδα στους «8»... ουρανούς

Ώρα «8»

Γκολ και φάσεις, ζήστε τα σε μια... εικονική πραγματικότητα

Γαλλία 0 Ελλάδα 1

Στιγμιότυπα από τον αγώνα

Ρωσία 2 Ελλάδα 1

Στιγμιότυπα από τον αγώνα

Ελλάδα 1 Ισπανία 1

Στιγμιότυπα από τον αγώνα

Αισιοδοξία και προβλήματα

Από τον αγώνα της Κυριακής με την Ρωσία θα απουσιάζουν οι Καραγκούνης και Γιαννακόπουλος. Μεγάλη αισιοδοξία για την πρόκριση.

Η επόμενη μέρα και τα σενάρια

«Συναίσθημα μεγάλης γιορτής»

Όλοι βλέπουν την Ελλάδα στους «8»

Πιο κοντά στο όνειρο της πρόκρισης

Στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου οι Έλληνες παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ κατόρθωσαν να αποσπάσουν ισοπαλία 1-1 από το γαλαξία αστέρων της ισπανικής σχολής ποδοσφαίρου.

Ώρα Ισπανίας

Αισιοδοξία και αποφασιστικότητα

Καλή αρχή...

Εγκωμιαστικά σχόλια των μέσων ενημέρωσης για την νίκη της εθνικής Ελλάδας επί της Πορτογαλίας με 2-1. Πρώτη νίκη της Εθνικής σε τόσο μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση και πρώτη ήττα γηπεδούχου σε εναρκτήριο παιχνίδι του Euro.

Πορτογαλία-Ελλάδα 1-2

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 13:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού» δίχως τέλος

Μία από τις ρουκέτες έπεσε κοντά σε σχολείο της Σντερότ

Στο νότιο Ισραήλ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο πολίτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν στην πόλη Σντερότ μετά από επίθεση με δύο αυτοσχέδιες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από περιοχή κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ένα από τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους είναι ένα αγόρι τριών ετών.

Τουλάχιστον δύο ρουκέτες έπληξαν κύριο δρόμο ανάμεσα σε δύο νηπιαγωγεία όχι πολύ μακριά από ράντσο που ανήκει στον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

Με ανακοίνωσή της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σκοτώθηκαν δύο σιωνιστές εχθροί και τραυματίσθηκαν πολλοί άλλοι».

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν από χθες το βράδυ, μετά από επίθεση σε φυλάκιο του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το ισραηλινό φυλάκιο στον εβραϊκό οικισμό Γκούς Κατίφ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και άλλοι πέντε να τραυματισθούν.

Ανατίναξη σήραγγας κάτω από στρατόπεδο

Τεράστιας ισχύος έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής σε ισραηλινή στρατιωτική βάση της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και τραυματιστούν πέντε συνάδελφοί του.

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές λένε ότι Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν σκάψει σήραγγα κάτω από το ισραηλινό στρατόπεδο και τοποθέτησαν εκρηκτικά τα οποία στη συνέχεια πυροδότησαν.

Οι οργανώσεις Χαμάς και «Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Τεμένους Αλ Άκσα» διεκδικούν με ξεχωριστές ανακοινώσεις την πατρότητα της βομβιστικής ενέργειας.

Λίγο μετά την επίθεση δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό.

Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν ξεχωριστές επιθέσεις αντιποίνων μέσα στην Πόλη της Γάζας, λίγες ώρες την ανατίναξη του ισραηλινού φυλακίου.

Στην πρώτη από τις επιθέσεις, ισραηλινό ελικόπτερο έριξε τρεις πυραύλους εναντίον ενός εργαστηρίου μεταλλουργίας στο προάστιο Ζεϊτούν, στα ανατολικά της πόλης, το οποίο χρησιμοποιείται ως οπλουργείο λένε οι Ισραηλινοί.

Λίγο αργότερα ένα δεύτερο ελικόπτερο έριξε πέντε πυραύλους σε κοντινό εργαστήριο.

Από το δίδυμο αυτό πλήγμα δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου)

Τριβές εντός και εκτός συνόδου

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη κατά της συνόδου

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υποδέχτηκαν χιλιάδες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας.

Ομάδα δύο χιλιάδων ατόμων συγκρούστηκε με δυνάμεις της αστυνομίας περιμετρικά της ζώνης ασφαλείας με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί τραυματισμοί αλλά και προσαγωγές.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και μάνικες νερού για να διαλύσει τις ομάδες διαδηλωτών. Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.

Στο εσωτερικό της συνόδου οι ηγέτες των 26 χωρών μελών της συμμαχίας συμφώνησαν καταρχήν στην εκπαίδευση Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από το ΝΑΤΟ.

Διπλωμάτες, πάντως, χαρακτήριζαν το κείμενο ασαφές καθώς δεν διευκρινίζεται λόγου χάρη αν αυτή η βοήθεια θα προσφερθεί εντός η εκτός των συνόρων του Ιράκ - θέμα που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι η συμμαχία «προσφέρει πλήρη συνεργασία» στην προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ στην προσπάθειά της να ενισχύσει την εσωτερική ασφάλεια και να προετοιμάσει τη χώρα για τις εθνικές εκλογές το 2005.

Οι 26 ηγέτες συμφώνησαν ακόμη στην ενίσχυση της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν ώστε να αναπτυχθεί και εκτός της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Για την Βοσνία ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της νατοϊκής αποστολής και η αντικατάσταση της από δυνάμεις της ΕΕ.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου)

Δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια

Μια μέρα μετά την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και πριν την αναχώρησή του για την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε την Θεραπευτική Κοινότητα «Παρέμβαση».

«Υποστηρίζουμε τις υπάρχουσες θεραπευτικές μονάδες απεξάρτησης και στοχεύουμε στη δημιουργία νέων γεωγραφικών κατανεμημένων μονάδων, έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τις διαδικασίες για την εξάλειψη της λίστας των ασθενών που αναμένουν πρόσβαση στις μονάδες υποκατάστασης.

«Μέχρι τον Ιουλίου του 2005 -συνέχισε- το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ θα ολοκληρώσουν τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ώστε στις μονάδες αυτές να λειτουργήσει διευρυμένο ωράριο και να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ασθενών».

Επανέλαβε τη θέση του ότι οι χρήστες ναρκωτικών πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς, που έχουν δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στο αύριο και στην ελπίδα. «Στόχος μας αμετακίνητος είναι η θεραπεία και η επανένταξή τους», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλιπαρούν για τις ζωές τους

Ο αμερικανικός στρατός δεν επιβεβαιώνει την ταυτότητα του πεζοναύτη

Ακραίοι ισλαμιστές στο Ιράκ απειλούν να αποκεφαλίσουν έναν Αμερικανό πεζοναύτη τον οποίο κρατάνε όμηρο μαζί με έναν Πακιστανό εργαζόμενο.

Βιντεοταινία που προβλήθηκε στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα δείχνει έναν άνδρα με στρατιωτική στολή και με δεμένα τα μάτια να κρατά μια στρατιωτική ταυτότητα.

Η ταυτότητα γράφει το όνομα Γουασέφ Αλί Χασούν.

Ο αμερικανικός στρατός δεν επιβεβαιώνει ότι ο κρατούμενος είναι ο Χασούν, όμως η οικογένειά του στην Γιούτα λέει ότι τον αναγνώρισε.

«Τον απήγαγαν»

Ακραίες ισλαμικές οργανώσεις έχουν και στο παρελθόν ισχυριστεί ότι έχουν συλλάβει μέλη του αμερικανικού στρατού.

Το Αλ Τζαζίρα λέει ότι ο στρατιώτης είναι πακιστανικής καταγωγής, ενώ ο στρατός που έχει παραδεχθεί ότι αγνοείται λέει ότι είναι Λιβανέζος.

«Το ναυτικό δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν ο δεκανέας Γουασέφ Αλί Χασούν είναι όμηρος», λέει η ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

Ένας φίλος της οικογένειας Χασούν που είναι μουσουλμάνοι απηύθυνε έκκληση προς τους απαγωγείς: «Στο όνομα του Αλάχ, του ελεήμονα, του ευσπλαχνικού, δεχόμαστε το πεπρωμένο είτε είναι καλό είτε είναι κακό»

«Προσευχόμαστε και ικετεύουμε για την ασφάλειά του και καλούμε όλο τον κόσμο να μας συμπαρασταθεί», έλεγε ανακοίνωση.

Άγνωστη οργάνωση απήγαγε τον Πακιστανό

Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η οργάνωση, που ονομάζεται Ισλαμική Απάντηση, απειλεί να σκοτώσει τον Αμερικανό εάν δεν απελευθερωθούν οι Ιρακινοί κρατούμενοι από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής.

Οι ένοπλοι λένε ότι απήγαγαν τον άνδρα αφού εισήλθαν κρυφά στο αμερικανικό στρατόπεδο και ανάγκασαν τον στρατιώτη να τους ακολουθήσει.

Σειρά απαγωγών

Μία διαφορετική οργάνωση λέει ότι έχει απαγάγει έναν Πακιστανό εργαζόμενο στο Ιράκ.

Νωρίτερα το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε μια μαγνητοσκοπημένη ταινία από μια άγνωστη οργάνωση που ισχυρίζεται ότι έχει απαγάγει τον Πακιστανό οδηγό.

Η ταινία δείχνει έναν άνδρα που κρατάει μια ταυτότητα εργασίας της εταιρείας Κέλογκ, Μπράουν και Ρουτ, η οποία προμηθεύει τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η άγνωστη οργάνωση ζητά την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στις αμερικανικές βάσεις στη Μπαλάντ, στη Σαμάρα και κοντά στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ.

Έχει μάλιστα δώσει προθεσμία τριών ημερών, πριν αποκεφαλίσει τον όμηρο.

Σε άλλο στιγμιότυπο ο Πακιστανός εμφανίζεται να εκλιπαρεί τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, να κλείσει την πρεσβεία του Πακιστάν στο Ιράκ.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 11:40 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ στους Ιρακινούς

Οι εξουσίες μεταβιβάστηκαν αλλά οι κατοχικές δυνάμεις παραμένουν

Στο Ιράκ οι κατοχικές δυνάμεις μεταβίβασαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας στη μεταβατική κυβέρνηση το πρωί της Δευτέρας, επισπεύδοντας την προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου διαδικασία, σε μια προσπάθεια πρόληψης τυχόν επιθέσεων από την ιρακινή αντίσταση.

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, υπέγραψε τα απαραίτητα έγγραφα και παρέδωσε το φάκελο του στους Ιρακινούς. Στη συνέχεια αναχώρησε από το Ιράκ με άγνωστο προορισμό.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ιγιάντ Αλάουι, δήλωσε ότι προτεραιότητά του είναι η ασφάλεια των Ιρακινών και ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του για διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών τον Ιανουάριο.

Εγκαταλείπω το Ιράκ βέβαιος για το μέλλον και έχοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος

Πολ Μπρέμερ

Το νέο της μεταβίβασης, που ξάφνιασε τον πλανήτη, ανακοινώθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη επισημαίνει ότι η μεταβίβαση της εξουσίας δεν συγκινεί το «μεσαίο» Ιρακινό, ο οποίος πιστεύει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στη ζωή του.

«Ιστορική ημέρα»

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Μπρέμερ χαρακτήρισε τον εαυτό του «πρώην διοικητή της Προσωρινής Συμμαχικής Διοίκησης» και τόνισε ότι οι Αμερικανοί πήγαν στο Ιράκ για να το απελευθερώσουν.

«Εγκαταλείπω το Ιράκ βέβαιος για το μέλλον και έχοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος», είπε.

Με τη σειρά του, ο Ιγιάντ Αλάουι τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, για την οποία οι Ιρακινοί αδημονούσαν».

Επανέλαβε τη δέσμευσή του για διεξαγωγή εκλογών τον Ιανουάριο του 2005 παρά τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει για καθυστέρησή τους εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας.

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι Αλ Γιάουερ, είπε ότι αυτή την ημέρα την περίμεναν όλοι οι συμπατριώτες του.

Πάντως οι επιθέσεις ενάντια στα στρατεύματα κατοχής δεν σταμάτησαν.

Το πρωί της Δευτέρας το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το θάνατο ενός Βρετανού στρατιώτη και τον τραυματισμό δύο συναδέλφνω του στην περιοχή της Βασόρας.

Ενώ νωρίτερα άλλος ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά στη δυτική επαρχία Αλ Ανμπάρ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής.


Δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια

Μια μέρα μετά την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και πριν την αναχώρησή του για την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε την Θεραπευτική Κοινότητα «Παρέμβαση».

«Υποστηρίζουμε τις υπάρχουσες θεραπευτικές μονάδες απεξάρτησης και στοχεύουμε στη δημιουργία νέων γεωγραφικών κατανεμημένων μονάδων, έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τις διαδικασίες για την εξάλειψη της λίστας των ασθενών που αναμένουν πρόσβαση στις μονάδες υποκατάστασης.

«Μέχρι τον Ιουλίου του 2005 -συνέχισε- το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ θα ολοκληρώσουν τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ώστε στις μονάδες αυτές να λειτουργήσει διευρυμένο ωράριο και να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ασθενών».

Επανέλαβε τη θέση του ότι οι χρήστες ναρκωτικών πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς, που έχουν δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στο αύριο και στην ελπίδα. «Στόχος μας αμετακίνητος είναι η θεραπεία και η επανένταξή τους», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 10:53 (Ώρα Λονδίνου)

Κατηγορηματική διάψευση Σπηλιωτόπουλου

Το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα αναφέρονται στην τούρκικη εφημερίδα «Χουριέτ» ως δηλώσεις του υπουργού Σ. Σπηλιωτόπουλου για δήθεν μείωση του εθνικού εναέριου χώρου.

«Τα αναγραφόμενα ως δήθεν δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου στην Τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ειδικά σε ότι αφορά τη συζήτηση περί ενδεχόμενου, μείωσης κάτω από 10 ναυτικά μίλια του εθνικού εναέριου χώρου, αποτελούν προϊόν χονδροειδούς αλλοίωσης της θέσης και γόνιμης φαντασίας της συντάκτριας του κειμένου και δεν χρήζουν καν διάψευσης», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.


Κυριακή 27 Ιουνίου 2004 - 19:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Τα Ελγίνεια»

Το ντοκιμαντέρ που προέβαλε το περασμένο Σάββατο το δεύτερο κανάλι του BBC με τίτλο «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα» (The Elgin Marbles) προσπάθησε να εξηγήσει την προσωπικότητα ενός ατόμου που έχει παίξει ρόλο-κλειδί στην όλη υπόθεση--του λόρδου Έλγιν ο οποίος το 1811, όταν αφαίρεσε τα γλυπτά από τον Παρθενώνα, ήταν πρέσβυς της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Πύλη.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα του BBC θέτει και πάλι το ερώτημα αν θα πρέπει να γυρίσουν τα Μάρμαρα στην Αθήνα, όπως ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, ή θα πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο, όπως επιμένει η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου.

Ο Έλγιν έγινε πρέσβυς της πατρίδας του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1799.

Έχοντας την έδρα του στην Κωνσταντινούπολη, είχε τον σεβασμό και τα ώτα των οθωμανικών αρχών, επειδή η Αγγλία είχε πρόσφατα νικήσει τις γαλλικές δυνάμεις στην Αίγυπτο, χώρα που η Γαλλία είχε καταλάβει από τους Οθωμανούς.

«Πιστεύω πως δεν πρέπει να κρίνουμε τον Έλγιν με σημερινά κριτήρια, αλλά με τα κριτήρια της εποχής του», υποστηρίζει ο παρουσιαστής του προγράμματος του BBC, o κριτικός τέχνης Άντριου Γρέαμ-Ντίξον.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν τη δύναμη που είχε, ο Έλγιν διαπραγματεύθηκε, όπως υποστήριξε ο ίδιος, μια συμφωνία με τις οθωμανικές αρχές, που ήλεγχαν τότε την Ελλάδα, η οποία του επέτρεπε να αφαιρέσει γλυπτά από τον Παρθενώνα.

Το έγγραφο στο οποίο στήριξε ο Έλγιν τη νομιμότητα της πράξης του επικαλούνται τώρα τόσο αυτοί που τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα όσο κι εκείνοι που επιμένουν πως πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο.

Οι μεν τονίζουν πως το έγγραφο αυτό αποδεικνύει τη νομιμότητα των πράξεων του Έλγιν, οι δε τον εγκληματικό τους χαρακτήρα.

Ο Έλγιν είχε πάθος για την τέχνη και δεν του αρκούσε να παραγγείλει από κάποιους καλλιτέχνες να του φτιάξουν αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα. Ήθελε να πάρει μαζί μερικά μεγάλα κομμάτια απαυτό το μνημείο.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα προκαλούσε τη γενική κατακραυγή.

Αλλά στην εποχή του επικρατούσε ένα απόλυτο πάθος, μία μανία για την τέχνη της κλασικής αρχαιότητας και oι πλούσιοι συνήθιζαν να συλλέγουν αρχαιολογικούς θησαυρούς από ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ξένοι που επισκέπτονταν την Ελλάδα έφερναν πίσω ... σουβενίρ, ενθύμια από την Ακρόπολη και ο Έλγιν, με το πάθος που είχε για την τέχνη αλλά και με τη δύναμη που του έδινε η συμφωνία που έλεγε πως είχε συνάψει με τους Οθωμανούς, άρχισε να παίρνει κι αυτός το ... δικό του (!) μερίδιο απτον Παρθενώνα.

Όπως τονίζει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Ζυλ Ντασέν, «δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν ένας λάτρης των τεχνών να επιτρέπει σε κάποιους ναρχίσουν να επιτίθενται με πριόνια εναντίον ορισμένων από τα μεγαλύτερα έργα της ανθρωπότητας».

«Περισσότερη ζημιά»

Όσοι πιστεύουν πως τα Μάρμαρα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζουν ότι αν επιστραφούν στην Αθήνα, θα υποστούν ζημίες από την ατμοσφαιρική μόλυνση της ελληνικής πρωτευούσης.

Κάτι ανάλογο είχε υποστηρίξει και ο Έλγιν, ότι τα γλυπτά έπρεπε καλύτερα να μείνουν στη Βρετανία, γιατί βρίσκονταν σε κίνδυνο στο αρχικό τους περιβάλλον από τους ίδιους τους Έλληνες και τους Οθωμανούς.

Όπως είχε δηλώσει σε έρευνα του βρετανικού κοινοβουλίου, ένα από τα κίνητρά του για να φέρει τα Μάρμαρα στη Βρετανία ήταν η επιθυμία του να σώσει ό,τι είχε μείνει από ένα αρχαιολογικό θησαυρό, σαν τον Παρθενώνα.

Όπως επισημαίνει ένας συντάκτης του BBC που έχει ασχοληθεί με το θέμα, ο Ελγιν εμφανίζεται καλός και ταυτόχρονα κακός, του οποίου τα κίνητρα μπορεί να θεωρηθούν από μία άποψη δικαιολογημένα και ευγενή, αλλά δεν παύουν να είναι πλήρη αντιφάσεων.

Η επιθυμία του, αίφνης, να διατηρήσει την τέχνη για την αιωνιότητα δεν συνάδει με τα αρχικά του σχέδια που προέβλεπαν τη φιλοξενία των θησαυρών που είχε συλλέξει στην ιδιωτική του έπαυλη στη Σκωτία.

Επίσης, το πάθος ή η μονομανία που είχε με την τέχνη έρχεται σε σύγκρουση με την προθυμία του να συλήσει ένα αρχαίο μνημείο τεραστίας αξίας, όπως είναι ο Παρθενώνας.

«Να λήξει η εξορία των Μαρμάρων»

Πριν από λίγο καιρό, ο αρθρογράφος της κυριακάτικης Ομπσέρβερ (Τhe Observer), Νιλ Άστσερσον, αναφέρθηκε στο «αμερόληπτο», όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα που θα μετέδιδε η τηλεόραση του BBC και δεν παρέλειψε να παραθέσει και τα δικά του επιχειρήματα για την επιστροφή των γλυπτών--«Να λήξει η εξορία των Μαρμάρων» ήταν ο τίτλος του άρθρου του.

Όπως εξηγεί, οι Βρετανοί παραποίησαν τη φύση των Μαρμάρων ενσωματώνοντάς τα στην ιδέα που είχαν για το δικό τους πολιτισμό, για τη δική τους αυτοκρατορία.

«Τα Μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο», γράφει, «είναι ερμηνευτές, εκπαιδευμένοι ηθοποιοί για να λάβουν μέρος σε μια τελετή που δεν έχει καμία σχέση με την πομπή των Παναθηναίων. Είναι μια ιεροτελεστία της Μεγάλης Βρετανίας, μιας αυτοκρατορίας που θεωρούσε πως είχε παγκόσμια, και όχι απλώς εθνική, ακτινοβολία. Στην αίθουσα Ντουβίν του Βρετανικού Μουσείου, αυτές οι μορφές δεν εκπέμπουν την κλασική Αθήνα, όπως και οι μουσικοί που παίζουν γκάιντα στα επίσημα δείπνα του κάστρου του Γουίνδσορ Καστλ δεν μεταφέρουν την παράδοση της Σκωτίας. Τα Μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο είναι επισκέπτες από την Ελλάδα που μας έγιναν τόσο οικείοι κατα τη διάρκεια του 19ου αιώνα, που τους υιοθετήσαμε και τους κάναμε μέλη της οικογένειάς μας.»

«Ορισμένοι Βικτοριανοί», συνεχίζει Νιλ Άστσερσον , «το πίστεψαν αυτό κυριολεκτικά. Κοίταξαν τα ευρύστερνα, μυώδη σώματα των μαρμάρινων μορφών και ανακοίνωσαν ότι οι Ελληνες του 5ου π.Χ. αιώνα δεν μπορεί να ήταν πρόγονοι των κακεχτικών κατοίκων της σύγχρονής τους Αττικής ή Πελοποννήσου. Οχι. Ο Παρθενώνας πρέπει να είχε κτισθεί από μια τευτονική φυλή, με άλλα λόγια από τους πρώτους Άγγλους.»

«Η φαντασίωση των Βικτοριανών ήταν ότι οι Άγγλοι ήταν οι νέοι Ελληνες--κυβερνήτες μιας αυτοκρατορίας που στηριζόταν όχι στην ωμή δύναμη αλλά στο ηθικό και πνευματικό μεγαλείο. Οι ειδωλολάτρες Έλληνες διορίστηκαν πρόγονοι των μυωδών Χριστιανών Αγγλων.»

«Η Αγγλία είχε την ευκαιρία της», καταλήγει ο αρθρογράφος της Ομπσέρβερ. «Απομύζησε από αυτά τα Μάρμαρα τους χυμούς για τη δική της περίεργη ταυτότητα. Αυτό έγινε εδώ και πολύ καιρό. Τα Μάρμαρα δεν έχουν πια την ίδια σημασία που είχαν κάποτε για τον αγγλικό πολιτισμό. Η Ελλάδα υπήρξε πολύ υπομονετική, αλλά πρέπει τώρα να υποδεχθεί σρτο σπίτι της τα εξόριστα παιδιά της.»

Ο Βρετανός δημοσιογράφος, ας σημειωθεί, δεν παρέλειψε να στιγματίσει στο άρθρο του και την «αμίμητη ανάγωγη συμπεριφορά», όπως την χαρακτήρισε, της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, η οποία είχε δηλώσει στο πρόγραμμα του BBC πως «Οι Ελληνες είναι σαν γονείς που κακοποιούν τα παιδιά τους, σε ό,τι αφορά τη φροντίδα των αρχαίων, γι' αυτό δεν πρέπει να τους δοθούν τα Ελγίνεια»--άποψη που δεν συμμερίζεται το Βρετανικό Μουσείο.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος ΝΑΤΟ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αυθαίρετα: Χαρίζεται μέχρι και το 80% των προστίμων....και πολλές άτοκες δόσεις για την πλήρη αποπληρωμή. Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αυξήσεις μισθών από το φθινόπωρο. ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ΙΚΑ, κα. Με νομοσχέδιο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μισό εισιτήριο για όλους τους νέους. Ο Μ. Λιάπης αποκαλύπτει στην «Α» το σχέδιό του για τις συγκοινωνίες».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι νέοι μισθοί σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και ιδιωτικό τομέα. Αναλυτικοί πίνακες με όλες τις αυξήσεις.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Συνέδριο χωρίς ΠΑΣΟΚ στήνει ο Γιώργος. Καταργούνται Γραμματέας, Εκτελεστικό Γραφείο Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές και Τοπικές Οργανώσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δεκατρείς ΠΑΕ στα όρια της πτώχευσης. Το ραγισμένο είδωλο του ποδοσφαίρου πίσω από τον καθρέφτη της Εθνικής.

ΕΘΝΟΣ: Μείωση εισφορών στα ταμεία ΔΕΚΟ - Τραπεζών. Τι προβλέπει το σχέδιο για ένταξη στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τον ....έκλαιγαν χθες ενώ τον «έθαψαν ζωντανό». Πολλοί και ποικίλοι στο μνημόσυνο του Ανδρέα. Πολλών πολλά «κροκοδείλια δάκρυα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μήνυμα στον Γιώργο από τους Σημιτικούς. Απουσίες με νόημα από το χθεσινό μνημόσυνο για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει στη ζωή μας από 1ης Ιουλίου. Ασφάλεια - Μετακινήσεις: Προσαρμογή στην ολυμπιακή πραγματικότητα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μονά - ζυγά για τη μισή Αττική. Από 20 Ιουλίου λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα απαγορευθεί και η στροφή αριστερά!

ΕΣΤΙΑ: Τι σημαίνει ευ αγωνίζεσθε. Η μεγάλη συμβολή του Γερμανού προπονητού.

ESPRESSO: Επιχειρηματίας χωρίζει τη γυναίκα του για γνωστή ηθοποιό. Πήγε μαζί της στη Μύκονο και της χάρισε διαμαντένιο κολιέ 100.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ: Καπέλο έως 200% πληρώνουμε για ίδια προϊόντα. Σύγκριση τιμών σε Ελλάδα - Ευρώπη.

TRAFFIC NEWS: Ο Ανδρέας τα λέει όλα και φεύγει από τον ΑΝΤ1. Σήμερα το βράδυ το οριστικό αντίο. Έκλεισε στον ALPHA για 2 χρόνια με 3 εκατομ. ευρώ.

Η ΧΩΡΑ: Μεγάλο βήμα στη στήριξη χιλιάδων τοξικομανών. Βαθιά ανθρώπινη απόφαση του Καραμανλή.

City Press: EURO 2004: Ελλάδα - Τσεχία: Η μεγάλη δοκιμασία.

Μetro: Οι βάσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ. Αναρτώνται σε όλα τα λύκεια της χώρας οι βαθμολογίες των πανελλήνιων εξετάσεων.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ακριβή μου διασκέδαση. Τιμές-φωτιά στα στέκια της Θεσσαλονίκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τούρκικο παζάρι για Χάλκη-υφαλοκρηπίδα. Πιθανή η έναρξη λειτουργίας της Σχολής από το 2004.

Ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι «σε ολυμπιακό κλοιό η μισή Αττική από τις 20 Ιουλίου. «Θα έχουμε το αδιαχώρητο», υποστηρίζουν οι συγκοινωνιολόγοι, που πρότειναν μονά-ζυγά. Το μέτρο θα ανακοινωθεί ίσως αυτή την εβδομάδα. Υπάρχει σκέψη να παραμείνει και μετά τους Αγώνες».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι «μήνας προσαρμογής όλων στην ολυμπιακή πραγματικότητα είναι ο Ιούλιος. Από την 1η του μήνα αρχίζει σταδιακά η παραλαβή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων από την Αστυνομία και παίρνουν τις θέσεις τους 21.300 αστυνομικοί, 1.400 πυροσβέστες και 2.000 λιμενικοί».

H TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι «ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, δήλωσε ότι υπάρχει ετοιμότητα «της τάξεως του 90% και πλέον», ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των αστυνομικών στις θέσεις τους και ότι υπάρχει ικανοποίηση για το επίπεδο συντονισμού μεταξύ των υπουργείων και των συναρμόδιων φορέων. Πρόσθεσε δε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η ταλαιπωρία των πολιτών να είναι η μικρότερη δυνατή».

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ-Ελληνοτουρκικά

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «με τη διακηρυγμένη πρόθεση να αφήσουν πίσω τους τις πικρές διαφωνίες των τελευταίων δύο ετών ως προς το Ιράκ, που οδήγησαν την Ατλαντική Συμμαχία στη χειρότερη κρίση των 55 ετών της ύπαρξής της, προσήλθαν χθες στην Κωνσταντινούπολη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ οι ηγέτες των 26 κρατών -μελών του. Ωστόσο, το ερώτημα που εκκρεμεί ήδη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ,σχετικά με τον ακριβή ρόλο της Συμμαχίας στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, πολύ απέχει ακόμη από το να έχει απαντηθεί ικανοποιητικά».

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, «η σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και για την ίδια την Συμμαχία. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η σύνοδος αυτή είναι η πρώτη που γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όχι μόνο να μην είναι προβληματικές, αλλά να έχουν τεθεί σε μία τροχιά σταθερής βελτιώσεως».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 09:22 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ «σε ιρακινά χέρια»

Οι εξουσίες μεταβιβάστηκαν αλλά οι κατοχικές δυνάμεις παραμένουν αυτόνομες στη χώρα

Στο Ιράκ οι κατοχικές δυνάμεις μεταβίβασαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας στην προσωρινή Ιρακινή διοίκηση το πρωί της Δευτέρας, επισπεύδοντας κατά δύο ημέρες την προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου παράδοση εξουσιών, σε μια προσπάθεια πρόληψης τυχόν επιθέσεων από την ιρακινή αντίσταση.

Τα σχετικά νομικά έγγραφα παρέδωσε ο Αμερικανός διοικητής της χώρας, Πολ Μπρέμερ, στον μεταβατικό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε μέσα στην καλά φυλασσόμενη από Αμερικανούς στρατιώτες «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης.

Ο κ. Αλάουι χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός και η κυβέρνησή του είναι σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα, προανήγγειλε δε τη λήψη μέτρων για το σκοπό αυτό.

Ενώ ο πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι Αλ Γιάουερ, είπε ότι αυτή την ημέρα την περίμεναν όλοι οι συμπατριώτες του.

Από την πλευρά του ο κ. Μπρέμερ που σύμφωνα με πληροφορίες θα εγκαταλείψει το Ιράκ σήμερα μαζί με το επιτελείο του, είπε στον κ. Αλάουι ότι φεύγει πεπεισμένος για το αίσιο μέλλον της χώρας.

Η είδηση είχε διαρρεύσει το πρωί όταν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσιάρ Ζιμπαρί, μετά από συνομιλίες που είχε με το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, δήλωνε ότι η μεταβίβαση εξουσίας μπορεί να επισπευσθεί.

Πάντως οι επιθέσεις ενάντια στα στρατεύματα κατοχής δεν σταμάτησαν.

Το πρωί της Δευτέρας το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το θάνατο ενός Βρετανού στρατιώτη και τον τραυματισμό δύο συναδέλφνω του στην περιοχή της Βασόρας.

Ενώ νωρίτερα άλλος ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά στη δυτική επαρχία Αλ Ανμπάρ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Οφθαλμός αντί οφθαλμού» δίχως τέλος

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη παραμένουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες που περιπολούν στα κατεχόμενα εδάφη

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και πολλά τραυματίστηκαν στην πόλη Σντερότ της ερήμου Νεγκέβ, μετά από επίθεση Παλαιστινίων που έριξαν δύο αυτοσχέδιες ρουκέτες.

Η επίθεση συνέβη κοντά σε νηπιαγωγείο και σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το αγρόκτημα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

Μέλη των σωστικών συνεργείων που έσπευσαν στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες.

Στο μεταξύ ο οδηγός ενός παλαιστινιακού φορτηγού έχασε τη ζωή του και ένας άλλος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.

Ανατίναξη σήραγγας κάτω από στρατόπεδο

Τεράστιας ισχύος έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής σε ισραηλινή στρατιωτική βάση της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και τραυματιστούν πέντε συνάδελφοί του.

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές λένε ότι Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν σκάψει σήραγγα κάτω από το ισραηλινό στρατόπεδο και τοποθέτησαν εκρηκτικά τα οποία στη συνέχεια πυροδότησαν.

Οι οργανώσεις Χαμάς και «Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Τεμένους Αλ Άκσα» διεκδικούν με ξεχωριστές ανακοινώσεις την πατρότητα της βομβιστικής ενέργειας.

Λίγο μετά την επίθεση δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό.

Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν ξεχωριστές επιθέσεις αντιποίνων μέσα στην Πόλη της Γάζας, λίγες ώρες την ανατίναξη του ισραηλινού φυλακίου.

Στην πρώτη από τις επιθέσεις, ισραηλινό ελικόπτερο έριξε τρεις πυραύλους εναντίον ενός εργαστηρίου μεταλλουργίας στο προάστιο Ζεϊτούν, στα ανατολικά της πόλης, το οποίο χρησιμοποιείται ως οπλουργείο λένε οι Ισραηλινοί.

Λίγο αργότερα ένα δεύτερο ελικόπτερο έριξε πέντε πυραύλους σε κοντινό εργαστήριο.

Από το δίδυμο αυτό πλήγμα δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 07:49 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή φρουράς στο Ιράκ... σήμερα

Οι δηλώσεις του κ. Ζιμπαρί έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπλερ

Στο Ιράκ η μεταβίβαση εξουσιών από τις κατοχικές δυνάμεις στη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας μπορεί να επισπευσθεί και να γίνει σήμερα αντί της 1ης Ιουλίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσιάρ Ζιμπαρί.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από συνομιλίες που είχε ο κουρδικής καταγωγής Ιρακινός πολιτικός με το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πολιτικός συντάκτης του ΒΒΨ, Άντριου Μαρ, μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ότι η αιφνίδια αυτή κίνηση των συμμαχικών δυνάμεων που κατέχουν το Ιράκ έχει συμβολική σημασία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη μεταβίβαση εξουσιών ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε:

«Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας επιβεβαιώσω [την επίσπευση της μεταβίβασης] αλλά το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι όλη η διεθνή κοινότητα βρίσκεται στο πλευρό του Ιράκ αυτή τη στιγμή που η χώρα αναλαμβάνει το μέλλον στα χέρια της».

«Εφεξής θα βρισκόμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε και να τους υποστηρίξουμε» συμπλήρωσε ο κ. Μπλερ.

Από την πλευρά του ο κ. Ζιμπαρί δεν είπε πότε ακριβώς θα γίνει η παράδοση εξουσιών, αλλά αναμένεται να γίνει οσονούπω.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 05:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ντουράο Μπαρόζο, «ο κοινός παρονομαστής»

Η συναίνεση για το πρόσωπο του Πορτογάλου πρωθυπουργού ως μελλοντικού προέδρου της Κομισιόν προκαλεί πληθώρα σχολίων στον ευρωπαϊκό Τύπο.

«Επιτέλους» αναφωνεί η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) «η επιλογή αυτή πρέπει να σημάνει το τέλος της σκληρής μάχης για τη διαδοχή του Ρομάνο Πρόντι».

Σύμφωνα με την παρισινή εφημερίδα ο κ. Ντουράο Μπαρόζο είναι «εξίσου αφοσιωμένος Ευρωπαίος και αναφανδόν ταγμένος στην υπερατλαντική σχέση», γι΄ αυτό και έγινε δεκτός από όλους τους ηγέτες της ΕΕ.

Παρόμοια εκτίμηση κάνει και η Λε Μοντ (Le Monde) που χαρακτηρίζει τον Πορτογάλο πρωθυπουργό «κοινό παρονομαστή» που βρέθηκε μετά την απόρριψη του Βρετανού επιτρόπου Κρις Πάτεν από τη Γαλλία και την αντίστοιχη άρνηση Ρώμης και Λονδίνου να αποδεχθούν τη γαλλογερμανική πρόταση για το Βέλγο πρωθυπουργό Γκι Φέρχοφσταντ.

Βολές από γερμανόφωνα φύλλα

«Ποιος Ζοζέ ;» αναρωτιέται η γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung), για την οποία το μόνο χαρακτηριστικό του επικρατέστερου υποψηφίου είναι το γεγονός ότι Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη και Βερολίνο δεν έφεραν αντιρρήσεις στην επιλογή του.

Πάντως η εφημερίδα του Μονάχου προειδοποιεί ότι αυτοί που επέλεξαν το νέο επικεφαλής της Κομισιόν ίσως μετανοήσουν πάρα πολύ γιατί στέλνουν στις Βρυξέλλες «δευτεροκλασάτη» επιλογή.

Για τη Ντι Βελτ (Die Welt) ο κ. Μπαρόζο θα αποδειχθεί «φιλικός διακανονιστής» αλλά εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο θα έχει τη θέληση να αντιπαρατεθεί με πολιτικούς ηγέτες όπως ο Ζακ Σιράκ.

Και η Ντερ Τάγκες Σπίγκελ (Der Tagesspiegel) συμφωνεί: «Ο Ντουράο Μπαρόζο δεν έχει ξεχωρίσει σαν μεγάλος Ευρωπαίος οραματιστής. Ίσως για αυτό το λόγο θεωρείται κατάλληλος υποψήφιος από τα ισχυρά κράτη της Κοινότητας».

Πιο δηκτική η αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε (Die Presse), γράφει: «Ο τρόπος που έγινε αυτή η επιλογή προκαλεί σκεπτικισμό, καθώς τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε αυτό το διαγωνισμό δεν έχουν οι πλέον καταρτισμένοι και ικανοί αλλά αυτοί που μπορούν να συγκεντρώσουν την ευρύτερη συναίνεση στο πρόσωπό τους».

Έπαινοι από γείτονες

Η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) διάκειται πάντως περισσότερο θετικά στην επιλογή του Πορτογάλου πολιτικού.

Κατ΄ αρχήν ένα πρόσωπο από τη φιλική Πορτογαλία είναι καλός υποψήφιος για να τεθεί στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτούς τους καιρούς αλλαγών, γράφει η εφημερίδα της Μαδρίτης.

Και συνεχίζει: «Μπορεί να στερείται τον αέρα ενός μεγάλου ηγέτη, αλλά υπάρχει περίπτωση να αποτελέσει την έκπληξη».

«Η επιλογή ενός Πορτογάλου είναι θετική για την Ευρώπη, θετική για την Ισπανία»... «θα μπορέσει να καθησυχάσει τα μικρότερα κράτη μέλη » «και να τα ενθαρρύνει ώστε να εμπιστευτούν τους θεσμούς της Ένωσης» υποστηρίζει η Ελ Παΐς.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου)

Το ΝΑΤΟ ζητά την «υπέρβαση» στο Ιράκ

Άρης Χατζηστεφάνου

Κωνσταντινούπολη

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξάγεται η Νατοϊκή Σύνοδος Κορυφής

Το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ο ρόλος της στο Ιράκ και το Αφγανιστάν βρίσκονται θεματικά στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών από 26 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, στη Νατοϊκή Σύνοδο Κορυφή της Κωνσταντινούπολης, που άρχισε επισήμως τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Τρίτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους που συμμετέχει στη σύνοδο αναμένεται να πιέσει ώστε το ΝΑΤΟ να αναλάβει ευρύτερες πρωτοβουλίες, και ιδιαίτερα στο Ιράκ όπου η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας πρόκειται να αναλάβει οσονούπω κάποιες εξουσίες από τις κατοχικές δυνάμεις.

Το Σαββάτο οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών συμφώνησαν κατ΄ αρχήν να βοηθήσει η Συμμαχία στην εκπαίδευση των νεοπαγών ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας του Ιράκ.

Πάντως ορισμένες χώρες που ήταν αντίθετες στον πόλεμο και την κατοχή το Ιράκ (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο) εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές.

Λίγο πριν από την έναρξη της διάσκεψης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Συμμαχίας:

Στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην αφγανική πρωτεύουσα

«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει τα περιθώρια να αφήσει το Ιράκ φλεγόμενο και ταραγμένο. Με άλλα λόγια, εναπόκειται στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του Ιράκ να ζητήσουν τη συνδρομή μας. Και φυσικά αποτελεί ευθύνη του ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί", δήλωσε ο Ολλανδός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, πρόκειται να ζητήσει επίσης μεγαλύτερη ανάμιξη του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα την επέκταση των επιχειρήσεων των συμμαχικών δυνάμεων πέρα της πρωτεύουσας Καμπούλ και της πόλης Κουντούζ.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 04:16 (Ώρα Λονδίνου)

Τα μήλα της νατοϊκής έριδας

Ο ρόλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας στο μεταπολεμικό Ιράκ και στο Αφγανιστάν αλλά και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις στα σχέδια αυτά απασχολούν τις βρετανικές εφημερίδες.

«Μπους και Σιράκ σε Νατοϊκή κόντρα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian) που αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση του Γάλλου ομολόγου του στην προσπάθεια του να πείσει τους συμμάχους να αναλάβουν την εκπαίδευση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων υπό Νατοϊκό μανδύα.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει τη λεπτή θέση που βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος «αφίχθη στην Κωνσταντινούπολη θέλοντας να αναβαθμίσει το νατοϊκό ρόλο στο Ιράκ και το ξεχασμένο Αφγανιστάν αλλά αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε δήλωση που θα προσέβαλε τη Γαλλία περαιτέρω».

«Η μετάλλαξη του ΝΑΤΟ»

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) φιλοξενούν άρθρο του κ. Μπλερ, με τίτλο «Πως το ΝΑΤΟ μεταλλάσσεται σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο».

Στο άρθρο αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι αν και ο βασικός ρόλος του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι η εγγύηση της ατομικής και συλλογικής ασφάλειας των μελών του, εντούτοις η Συμμαχία μετατρέπεται σε κάτι περισσότερο, έχοντας αναλάβει ενεργό ρόλο στο Αφγανιστάν, «ίσως μελλοντικά και στο Ιράκ».

«Όποιες και να ήταν οι διαφορές μας στο παρελθόν, πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ανταποκριθεί στο αίτημα των εκπροσώπων της ιρακινής κυβέρνησης για βοήθεια» υποστηρίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Στα ρεπορτάζ των συντακτών της εφημερίδας από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι το τελικό ανακοινωθέν θα είναι διατυπωμένο με τρόπο τόσο γενικόλογο ώστε να επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών από τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της εισβολής στο Ιράκ.

Αγωνία για συμφωνία

Σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) οι διπλωμάτες από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αγωνίζονται από το βράδυ της Κυριακής να καταλήξουν σε συμφωνία τόσο ως προς το Αφγανιστάν όσο και ως προς το Ιράκ και να μην επιφέρουν περαιτέρω ρωγμές στη δοκιμαζόμενη εδώ και διετία ενότητα της Συμμαχίας.

Η εφημερίδα γράφει ότι Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο εξακολουθούν να προβάλουν αντιρρήσεις για την εκπαίδευση Ιρακινών στρατευμάτων υπό τη Νατοϊκή αιγίδα.

Ενώ η εφημερίδα Τάιμς (The Times) με άρθρο του αρχισυντάκτη τους τάσσονται αναφανδόν υπέρ της αμερικανοβρετανικής πρότασης.

«Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να θεμελιώσει την παγκόσμια ασφάλεια, κατ αρχήν στο Αφγανιστάν όπου ελπίζεται ότι η Συμμαχία θα παρέχει τα στρατεύματα για επέκταση του ελέγχου εκτός της πρωτεύουσας Καμπούλ».

«Το θέμα του Ιράκ αναμένεται και πάλι να διχάσει, καθώς 16 χώρες της συμμαχίας διατηρούν στρατιωτική παρουσία στη χώρα, Γαλλία και Γερμανία ίσως θέσουν και πάλι στο τραπέζι το θέμα της νομιμότητας του πολέμου, ενώ Βρετανία και ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αναθέσουν στο ΝΑΤΟ έναν έστω έμμεσο ρόλο στην εκπαίδευση του νεοπαγούς ιρακινού στρατού» γράφει η Τάιμς.

«Άλλη μια ημέρα αίματος»

Με το Ιράκ καθαυτό ασχολείται στην πρώτη σελίδα της η Ιντιπέντεντ (The Independent) δημοσιεύοντας τη φωτογραφία ενός κοριτσιού πέντε χρονών με ακρωτηριασμένο το δεξί του χεράκι μετά τη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην πόλη Χίλα.

«Άλλη μια αιματηρή ημέρα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας, και στον υπέρτιτλο διαβάζουμε: «Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να μεταβιβάσουν την εξουσία, 23 Ιρακινοί σκοτώνονται και 58 τραυματίζονται».

Και η άλλη αντίπαλος του πολέμου και της εισβολής εφημερίδα, η Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) αφιερώνει δύο σελίδες στην ανάλυση των παραμέτρων δύο ημέρες πριν την μεταβίβαση εξουσίας στο Ιράκ.

«Πόλεμος: Σε τι ωφέλησε ;» αναρωτιέται η εφημερίδα, παραθέτοντας αριθμούς, όπως οι δέκα χιλιάδες Ιρακινοί νεκροί, οι περισσότεροι από 600 νεκροί στρατιώτες των κατακτητών, το κόστος δισεκατομμυρίων για το Λονδίνο και την ανυπαρξία όπλων μαζικής καταστροφής, που υπήρξε ο κύριος λόγος εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο.

Νέο ρήγμα μεταξύ 10-11 Ντάουνινγκ Στριτ

Το άλλο θέμα που απασχολεί τα πρωτοσέλιδα είναι η επίθεση του υπουργού Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν εναντίον κύκλων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος «που αποδύονται σε ενορχηστρωμένη εκστρατεία σπίλωσης της φήμης του» όπως γράφει η Γκάρντιαν.

Το θέμα επιλέγει να προβάλει πρωτοσέλιδα και η Ντέιλι Τέλεγκραφ υπό τον τίτλο «Εξοργισμένος Μπράουν επιτίθεται στους ψεύτες του Μπλερ».

Η εφημερίδα γράφει ότι ο τσάρος της βρετανικής οικονομίας ζήτησε εξηγήσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο για την «ηθελημένη προώθηση ψευδών και διαστρεβλώσεων που έχει σκοπό να παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών με μελανά χρώματα, και η οποία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.