Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-08

  1. Μάχη γιγάντων για το «Βιάγκρα»
  2. «Πρωτότυπο και όχι το κλεψίτυπο σενάριο»
  3. Συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
  4. Μήνυμα Άγκυρας προς Βαγδάτη
  5. Πυρκαγιές απειλούν δασικές εκτάσεις
  6. «Ούτε ναί, ούτε όχι»
  7. Στο σκαμνί ο ιδρυτής της Ένρον
  8. Ιράκ: Eπίθεση εναντίον ΗΠΑ - συνεργατών
  9. «Δεν επιδιώκουμε τουρκοκυπριακή αναγνώριση»
  10. O απολογισμός της πυρκαγιάς
  11. Δεκτό το ΠΔ για τους συμβασιούχους
  12. H ρύθμιση για τους συμβασιούχους
  13. Ανοίγει και πάλι η υπόθεση Ένρον
  14. «Δεν επιδιώκουμε τουρκοκυπριακή αναγνώριση»
  15. Ειδικά στρατοδικεία για το Γουαντάναμο
  16. Ο Μπλερ και η παιδεία
  17. Προβλήματα οικονομίας

Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 00:18 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχη γιγάντων για το «Βιάγκρα»

Κινεζικές εταιρείες θα μπορέσουν να αντιγράψουν τη σύνθεση του βασικού συστατικού του «Βιάγκρα»

Η Κίνα υπεραμύνθηκε της απόφασής της να ακυρώσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που προστάτευε την παρασκευή του φαρμάκου κατά της ανικανότητας «Βιάγκρα».

Αξιωματούχοι του Πεκίνου λένε ότι ανακάλεσαν την πατέντα που είχαν χορηγήσει γιατί η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Πφάιζερ - που φτιάχνει το Βιάγκρα - δεν παρείχε επαρκείς πληροφορίες για την παρασκευή του βασικού συστατικού του φαρμάκου.

Μάλιστα η υπηρεσία προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας στο Πεκίνο αναφέρει ότι δέχθηκε πολλά σχετικά παράπονα από κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες.

Έτσι η κινεζική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιτρέψει να επιτρέψει σε εγχώριες εταιρείες να αντιγράψουν τη χημική σύνθεση του ευρύτατα διαδεδομένου σκευάσματος.

Από την πλευρά της η Πφάιζερ υποστηρίζει ότι όταν της απονεμήθηκε πριν τρία χρόνια το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν ζητήθηκαν αυτού του είδους οι πληροφορίες, και προτίθεται πλέον να εφεσιβάλει την απόφαση.

Αμερικανικοί επιχειρηματικοί κύκλοι λένε ότι η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης θέτει εν αμφιβόλω την ικανότητα της χώρας να συμμορφωθεί με τους κανόνες προστασίας των προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας.


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 23:05 (Ώρα Λονδίνου)

«Πρωτότυπο και όχι το κλεψίτυπο σενάριο»

Το «Μετά την επόμενη ημέρα» έχει αποφέρει στους δημιουργούς του πάνω από 180 εκατομμύρια δολάρια

Δικαστήριο της Γερμανίας απήλλαξε τους σεναριογράφους της αμερικανικής ταινίας «Μετά την επόμενη ημέρα» από την κατηγορία της λογοκλοπής, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ενός καθηγητή ότι η πλοκή του έργου είχε αντιγραφεί από προηγούμενο βιβλίο του.

«Το κινηματογραφικό έργο "Μετά την επόμενη ημέρα" και το μυθιστόρημα του Ουμπάλντο Ντι Μπενεντέτο "Πολική Ημέρα 9" (Polar Day 9) είναι δύο εντελώς διαφορετικές ιστορίες», απεφάνθη το δικαστήριο της Κολωνίας την Τετάρτη.

Βέβαια, και τα δύο αναφέρονται στην εποχή των Παγετώνων.

Ο κ. Ντι Μπενεντέτο ζητούσε με την προσφυγή του να αναγνωριστεί ότι το φιλμ βασίζεται στο βιβλίο του, το οποίο συνέγραψε με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Κάλι Ντόνερ.

«Κοινά στοιχεία»

Ο 77χρονος καθηγητής του πανεπιστημίου Χάρβαντ ισχυρίστηκε ότι η κινηματογραφική επιτυχία του Ρόλαντ Έμεριχ είχε κλέψει στοιχεία από το βιβλίο του.

Ζητούσε από τον αποκλειστικό εμπορικό αντιπρόσωπο των παραγωγών Τουέντιεθ Σέντσουρι Φοξ στη Γερμανία (20th Century Fox Deutschland) να δημοσιεύσει στους κινηματογράφους ότι πηγή έμπνευσης του σεναρίου ήταν το βιβλίο του.

Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι τόσο το μυθιστόρημά του όσο και το έργο είχαν κοινά στοιχεία σε σκηνές που γυρίστηκαν, όπως η σκηνή στο κέντρο ερευνών της Αρκτικής και η φυγή των Αμερικανών μέσω των συνόρων του Μεξικού.

Επίσης ο συγγραφέας μίλησε και για ομοιότητες ανάμεσα στους ήρωες του βιβλίου του και της ταινίας.

Όταν έγινε η πρώτη εξέταση των μαρτύρων τον Ιούνιο, ο δικηγόρος της εταιρείας, κ. Τόμας Χέρτελ, είπε ότι ο Έμεριχ δεν γνώριζε το περιεχόμενο του βιβλίου του κ. Ντι Μπενεντέτο.

Την Τετάρτη η δικαστής Μαργκαρέτε Ρέσκε έκρινε ότι πολλές από τις ομοιότητες που ισχυρίστηκε ο συγγραφέας του βιβλίου «πολύ απλά δεν βρέθηκαν».

Από την πρώτη μέρα της προβολής έως και σήμερα, η ταινία έχει κάνει τζίρο πάνω από 180 εκατομμύρια δολάρια στους αμερικάνικους κινηματογράφους.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Ντένις Κουέιντ και ο Τζέικ Γκίλενχααλ.


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 21:39 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή

Τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποιούν εδώ και μία εβδομάδα επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Ένα ακόμα 24ωρο αιματηρής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ισραηλινά στρατεύματα και Παλαιστίνιους έζησε η Μέση Ανατολή.

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά το βράδυ της Πέμπτης στο χωριό Χάτζα, κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης όπως αναφέρουν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας.

Νωρίτερα σφοδρές μάχες μαίνονταν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ Παλαιστινίων, τον τραυματισμό 20 Παλαιστινίων και το σοβαρό τραυματισμό πέντε Ισραηλινών στρατιωτών.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν τα ξημερώματα στον συνοικισμό Μπέιτ Χανούν, όπου εδώ και μια εβδομάδα οι Ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούσαν να εξουδετερώσουν τις παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες σε παρακείμενους εβραϊκούς οικισμούς.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται μέλη των μαχητικών οργανώσεων Χαμάς και Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Τεμένους Αλ Ακσά, αλλά και δύο άμαχοι.

Την ίδια ώρα ισραηλινά άρματα μάχης και στρατιωτικοί εκσκαφείς εισχώρησαν στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κατεδαφίζοντας είκοσι κατοικίες και τραυματίζοντας πολλούς Παλαιστίνιους.


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 20:03 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα Άγκυρας προς Βαγδάτη

Οι Κούρδοι μαχητές του βορείου Ιράκ εξακολουθούν να αποτελούν «πονοκέφαλο» για τους στρατηγούς της Άγκυρας

Η Τουρκία προειδοποιεί τους Κούρδους του Ιράκ να μη προβούν σε καμιά ενέργεια η οποία θα επηρέαζε τον εθνογραφικό χάρτη στο Κιρκούκ, την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή που φιλοξενεί μια αρκετά πολυάριθμη τουρκόφωνη κοινότητα.

Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ο τουρκικός στρατός εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας εξ αιτίας ορισμένων κινήσεων, στόχος των οποίων είναι η δημογραφική αλλαγή της περιοχής.

«Ορισμένες εθνοτικές ομάδες επιδίδονται σε συνεχείς προσπάθειες αλλαγής της δημογραφικής δομής στο Κιρκούκ» δήλωσε ο δεύτερος τη τάξει στην στρατιωτική ιεραρχία της Τουρκίας, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ.

Ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας πρόσθεσε ότι οι «τρομοκρατικές δραστηριότητες» στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας έχουν αυξηθεί, αλλά η συνεχιζόμενη παρουσία του τουρκικού στρατού μέσα στο βόρειο Ιράκ θα συμβάλει όπως είπε - στην εξουδετέρωσή τους.

«Αναμένουμε από την μεταβατική κυβέρνηση [του Ιγιάντ Αλάουι] να αποτρέψει κάθε προσπάθεια αλλαγής του δημογραφικού χάρτη στο Βόρειο Ιράκ» προειδοποίησε ο Τούρκος στρατηγός.

Οι Κούρδοι του Ιράκ ισχυρίζονται ότι το Κιρκούκ ήταν πριν από την επικράτηση του μπααθικού καθεστώτος μια ακραιφνώς κουρδική περιοχή.

Η μεγάλη ανησυχία της Άγκυρας έχει να κάνει με τους τουρκόφωνους του Κιρκούκ και της Μοσούλης που πιστεύει ότι έχουν γίνει στόχος των Κούρδων, ιδιαίτερα μετά το καθεστώς αυτονομίας που τους εξασφάλισε η καθιέρωση ζωνών εναερίου αποκλεισμού στα 10 χρόνια που ακολούθησαν τον πρώτο πόλεμο στο Ιράκ.


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 15:55 (Ώρα Λονδίνου)

Πυρκαγιές απειλούν δασικές εκτάσεις

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης στον Άγιο Γεώργιο, κοντά στον Κάλαμο, μία μέρα μετά τη φωτιά στην Πάρνηθα, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 75χρονο, ενώ κατέκαψε περισσότερα από 150 στρέμματα δασικής έκτασης και 10 σπίτια.

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα, κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων. Στην περιοχή φιλοξενούνται τρεις παιδικές κατασκηνώσεις, οι οποίες εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.

Φωτιά, η οποία σύντομα ετέθη υπό μερικό έλεγχο, εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης και στο Μαραθώνα της Αίγινας, ενώ οι φλόγες απειλούν απρόσιτη δασική έκταση στη Βελβίνα της Ναυπάκτου και το Καστρί της Καρύστου.

Δύο πυρκαγιές την Πέμπτη στην Ικαρία και τη Σάμο, οι οποίες ωστόσο τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο, χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, νέα φωτιά ξέσπασε στην Πάρνηθα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, η εστία της απείχε από εκείνη της Τετάρτης, γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για αναζωπύρωση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται κατά τις προσεχείς ημέρες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, έχουν θέσει σε εγρήγορση των κρατικό μηχανισμό, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, και οδηγίες αποτροπής και αντιμετώπισης ενός τέτοιου ενδεχομένου.


Τρίτη 06 Ιουλίου 2004 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Ούτε ναί, ούτε όχι»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, έκανε σαφές την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της χώρας του όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα.

Ο κύριος Σαρόν δήλωσε ότι η πάγια πολιτική, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, δεν πρόκειται να αλλάξει.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγιναν δύο ημέρες πριν από τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαράντεϊ που επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα, ο κύριος ελ Μπάραντει είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ θα πρέπει ν'αρχίσει συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Μ. Ανατολή.

Ο κ. Μπαράντεϊ πιστεύει πως τα πυρηνικά δεν έχουν θέση στη Μ. Ανατολή

Τώρα, όμως, ο κ. ελ-Μπαράντεϊ δηλώνει πως δεν θα πιέσει τους Ισραηλινούς να υπογράψουν τη συνθήκη για την μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Όπως εξήγησε, θα ενθαρρύνει το Ιαραήλ να αρχίσει διάλογος στην περιοχή που θα οδηγήσει στην απαλλαγή της Μέσης Ανατολής από τα πυρηνικά όπλα.

Ο Ουζί Αράτ, σύμβουλος του ισρηλινού κοινοβουλίου σε θέματα ασφάλειας, μιλώντας την Τρίτη στο BBC, υπεραμύνθηκε της διφορούμενης πολιτικής της χώρας του στο θέμα των πυρηνικών.

«Νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ο κύριος ελ-Μπαράντεϊ περιμένει ότι το Ισραήλ θα αλλάξει την πολιτική του», επεσήμανε ο Ισραηλινός ειδικός. «Ο κύριος ελ-Μπαράντεϊ έχει δηλώσει ότι η πολιτική αυτή είναι κυριαρχικό διακαίωμα του Ισραήλ. Νομίζω ότι βαθειά μέσα του καταννοεί ότι η πολιτική μας είναι μια πολιτική χαμηλών τόνων και εγκράτειας. Γνωρίζω ότι οι αντίπαλοι μας στη περιοχή έχουν την αντίληψη ότι διαθέτουμε πυρηνική αποτρεπτική δύναμη. Αυτό είναι αρκετό και έτσι δεν χρειάζεται να ανακοινώσουμε εμείς τίποτε».

Συνομιλίες Σαρόν - ελ-Μπαράντεϊ

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ υποστηρίζει την ιδέα μιας Μέσης Ανατολής απαλλαγμένης από πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας στην περιοχή.

Η εγκατάσταση Ντιμόνα στο Ισραήλ (Δορυφορική φωτογραφία, 1971)

Μετά από συνομιλίες που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ο κ. Μπαράντεϊ δήλωσε επίσης ότι η ισραηλινή δέσμευση δεν αποτελεί νέα πολιτική αλλά ότι για πρώτη φορά εκφράστηκε σε αυτόν από Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Πάντως ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι, μετά τις συνομιλίες που είχε ο κ. ελ-Μπαράντεϊ, δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική «στρατηγικής αμφισημίας» του Ισραήλ, η οποία συνίσταται στο να μην επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και να διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 16:49 (Ώρα Λονδίνου)

Στο σκαμνί ο ιδρυτής της Ένρον

Αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη ο υπέρμαχος της απελευθέρωσης στον ενεργειακό τομέα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του χρεωκοπημένου ενεργειακού κολοσσού Ένρον παραδόθηκε στα γραφεία του FBI, στην πόλη Χιούστον του Τέξας.

Ο Κένεθ Λέι οδηγήθηκε για ανάκριση με χειροπέδες, πριν προσαχθεί το απόγευμα της Πέμπτης σε δικαστήριο όπου αντιμετωπίζει συνολικά ένδεκα κατηγορίες οικονομικών ατασθαλιών.

Συγκεκριμένα ο κ. Λέι είναι υπόδικος για εξαπάτηση και παραπλάνηση επενδυτών, ελεγκτών και εργαζομένων, ψευδείς δηλώσεις, λογιστικές ατασθαλίες και παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Οι κατηγορίες αυτές έχουν άμεση σχέση με την κατάρρευση της Ένρον προ τριετίας, όταν η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία στον τομέα της ενέργειας βρέθηκε υπερχρεωμένη με 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραπομπής

Η συλλογή του αποδεικτικού υλικού που ενέχει τον κ. Λέι στην υπόθεση διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια.

Ο 62χρονος πρώην πρόεδρος της Ένρον ειδοποιήθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο την προηγούμενη Πέμπτη.

Μέχρι τώρα ο κ. Λέι διακήρυττε την αθωότητά του τονίζοντας ότι οι εναντίον του κατηγορίες είναι αβάσιμες.

Και υποστήριζε ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις λογιστικές ατασθαλίες που χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν το τεράστιο χρέος της Ένρον, λίγο πριν την χρεωκοπία της.

Τον Ιούνιο ο κ. Λέι επέρριψε τις ευθύνες στον διευθυντή των οικονομικού τμήματος της εταιρείας, κ. Άντριου Φάστοου, ο οποίος εκρίθη ένοχος και εκτίει ποινή δέκα ετών.

Έχει διασαφηνιστεί πάντως, ότι άλλα στελέχη της εταιρείας τον είχαν προειδοποιήσει σχετικά. Αμέσως μετά την κατάρρευση της εταιρείας όμως, ο ίδιος αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη και περιορίστηκε στο να εκφράσει την «βαθιά του λύπη» για ό,τι συνέβη.

Σημειωτέων ότι πολλοί υπάλληλοι έχασαν όλες τους τις οικονομίες λόγω της κήρυξης χρεοκοπίας της εταιρείας.

Η εταιρεία κήρυξε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2001, όταν ανακαλύφθηκε ότι είχε αποκρύψει χρέη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η δίκη του Κένεθ Λέι θα έχει και σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις, καθώς ο υπόδικος πλέον ιδρυτής της Ένρον ήταν επιφανής υποστηρικτής του προέδρου Μπους, στην προεκλογική εκστρατεία του 2000.

Στη δίκη πρόκειται να γίνουν σχετικές αναφορές, γιατί ο κ. Λέι ενίσχυε οικονομικά τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως επίσης του παρείχε αεροσκάφη για επαγγελματικούς λόγους.

Πολλοί υποπτεύονται ότι ο κ. Λέι συμβούλευε την κυβέρνηση Μπους σε θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Πρόσφατα, σε συνέντευξη με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης (New York Times) ο κ. Λέι αναγνώρισε ότι ως διευθυντής της εταιρείας οφείλει να αναλάβει την ευθύνη.


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 16:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Eπίθεση εναντίον ΗΠΑ - συνεργατών

Συνεχίζονται οι επιθέσεις με στόχο δυνάμεις κατοχής και Ιρακινούς συνεργάτες τους

Τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ιρακινοί πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν μετά από επίθεση Ιρακινών ανταρτών στην πόλη Σαμάρα του κεντρικού Ιράκ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής τα τοπικά γραφεία της ιρακινής εθνικής φρουράς επλήγησαν από τέσσερις όλμους και το κτίριο κατέρρευσε.

Κατά πληροφορίες υπάρχουν επίσης περισσότεροι από 20 τραυματίες - 18 Αμερικανοί πεζοναύτες που βρίσκονταν στο κτίριο, και τρεις Ιρακινοί φρουροί.

Η Σαμάρα βρίσκεται 120 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, μέσα στην περιοχή του «σουνιτικού τριγώνου» που έχει αποτελέσει εστία αντίστασης ενάντια στα υπό αμερικανική διοίκηση στρατεύματα.

Επίθεση σε στέλεχος του κόμματος Μπάαθ

Εξάλλου το απόγευμα της Πέμπτης σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε νότιο προάστιο της Βαγδάτης, με στόχο έναν πρώην αξιωματούχο του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε στην συνοικία Αλ Ντούρα, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο Αλί Αμπάς Χασάν.

Το αιματηρό περιστατικό συνέβη έξω από εργοστάσιο που ανήκε στο θύμα, ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των εκτάκτων μέτρων ασφαλείας από την προσωρινή κυβέρνηση του Ιγιάντ Αλάουι, αποτελεί σύμφωνα με παρατηρητές ένδειξη ότι οι Ιρακινοί μαχητές δεν είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τα όπλα, παρά τη μεταβίβαση της εξουσίας σε ιρακινά χέρια, στα τέλη Ιουνίου.

Συνέχεια στην υπόθεση ομηρίας δεκανέα των ΗΠΑ

Τη ίδια στιγμή, αντικρουόμενες εξακολουθούν να είναι οι πληροφορίες σχετικά με την τύχη του Αμερικανού δεκανέα των πεζοναυτών, Ουασέφ Αλί Χασούν.

Αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη του Αμερικανού δεκανέα Γουασέφ Αλί Χασούν

Όταν εξαφανίστηκε από τη μονάδα του πριν από δύο εβδομάδες πολλοί πίστεψαν ότι είχε λιποτακτήσει.

Η εκδοχή αυτή ανετράπη όταν η φωτογραφία του πεζοναύτη πεσμένου στα γόνατα και με δεμένα τα μάτια μπροστά σε ομάδα ένοπλων κουκουλοφόρων, εμφανίστηκε σε ισλαμικό διαδικτυακό τόπο.

Στη συνέχεια, και πάλι μέσω του Ίντερνετ, ανακοινώθηκε ο αποκεφαλισμός του από ισλαμική οργάνωση, αργότερα όμως η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε.

Την περασμένη Δευτέρα μια άλλη ομάδα ισχυρίστηκε πως κρατά όμηρο τον αμερικανό στρατιώτη σε ασφαλές κρησφύγετο και πως απεφάσισε να μη τον εκτελέσει.

Τώρα η αμερικανική πρεσβεία στο Λίβανο λέει πως έχει αξιόπιστες αν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ο δεκανέας Χασούν βρίσκεται σώος στον Λίβανο.

Οι συγγενείς του στρατιώτη λένε πως αν δεν τον δουν ζωντανό μπροστά τους δεν πιστεύουν τίποτα.


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν επιδιώκουμε τουρκοκυπριακή αναγνώριση»

Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν θεωρεί ότι τα οικονομικά μέτρα θα βοηθήσουν και τις δύο κοινότητες

Τα μέτρα για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων δεν συνιστούν ντε φάκτο αναγνώριση της ούτως αποκαλούμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Στην ίδια δήλωσε προέβη και ο εκπρόσωπος του κ. Φερχόιγκεν, Ζαν Κριστόφ Φιλορί, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

«Όχι δεν πρόκειται για αναγνώριση. Ούτε αυτός είναι ο στόχος μας ούτε άλλωστε έχουμε την εντολή από τα 25 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προωθήσουμε κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Φιλορί.

«Η διακαής επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η επανένωση της Κύπρου».

»Μετά την απόρριψη του πολιτικού σχεδίου για την επανένωση της νήσου σειρά έχουν τα οικονομικά μέτρα στήριξης έτσι ώστε οι δυο κοινότητες να εντείνουν τις επαφές τους και να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους», υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο εκπρόσωπος του Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Οικονομική βοήθεια

Το υπουργικό συμβούλιο της ΕΕ συζητά την Πέμπτη τις προτάσεις της Κομισιόν για την οικονομική αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων.

Όχι δεν πρόκειται για αναγνώριση. Ούτε αυτός είναι ο στόχος μας ούτε άλλωστε έχουμε την εντολή από τα 25 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προωθήσουμε κάτι τέτοιο

Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του Γκίντερ Φερχόιγκεν

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα σχέδια της για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνουν πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ και επιτρέπουν τις εμπορικές συναλλαγές των Τουρκοκυπρίων κατευθείαν με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Μάλιστα, ο πρέσβυς της ΕΕ στην Λευκωσία, Άντριαν Βαν ντερ Μιρ, δήλωσε ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορεί να αρχίσει ακόμα και από την Πέμπτη, αν και πρέπει να διευθετηθούν πρώτα κάποια διαδικαστικά ζητήματα.

Δυσαρέσκεια της Λευκωσίας

Δυσαρέσκεια εξέφρασε ο Kύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης για τα μέτρα της ΕΕ υπέρ των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι περιέχουν στοιχεία που καλλιεργούν διαχωριστικές τάσεις.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν μπορεί η EE να υποκαταστήσει τα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη διάνοιξη διόδων και τη λειτουργία παράνομων αεροδρομίων και λιμανιών.

Άφησε δε να νοηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφύγει στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε περίπτωση που τα μέτρα υιοθετηθούν τελικά από το συμβούλιο υπουργών.

Η κυβέρνηση -πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης- συμφωνεί με μέτρα οικονομικής στήριξης και αναβάθμισης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τα οποία όμως θα πρέπει στοχεύουν στην οικονομική ενοποίηση των δύο κοινοτήτων και να εξυπηρετούν τον τελικό στόχο της επανένωσης.

Eξάλλου, ο Kύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκύπριους και οι κανονισμοί για το εμπόριο από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές έχουν παραπεμφθεί σε ειδική επιτροπή, η οποία θα αρχίσει να τα μελετά από την Πέμπτη.

Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη όσον αφορά το θέμα του απ' ευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα και θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της σε πνεύμα συνεργασίας.

Eπεσήμανε, τέλος, ότι παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, δεν έχει τέτοια πρόθεση, αλλά επιδιώκει τη συνεργασία της προεδρίας της EE.

H άλλη πλευρά

Aντίθετα, ικανοποίηση για τις εξελίξεις στις σχέσεις EE - Tουρκοκυπρίων εξέφρασε ο πρωθυπουργός του αυτόκλητου τουρκοκυπριακού κράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι αν και δεν τα έχει μελετήσει ακόμα σε βάθος, φαίνεται ότι με τα μέτρα θα αρθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο, κάτι που αποτελούσε επιδίωξη της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Αυτό -πρόσθεσε- συνιστά βήμα προς τα εμπρός, αφού στην ουσία οι Tουρκοκύπριοι και η EE θα συστήσουν ένα καθεστώς τελωνειακής ένωσης.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η EE θα επιτρέψει και απ' ευθείας πτήσεις από τις χώρες - μέλη της στα κατεχόμενα.

Aνακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα μέτρα αναφέρει, ότι «θεωρούμε το σχέδιο ως σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της πολιτικής βούλησης που εκφράσθηκε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της EE, στις 26 Απριλίου 2004, για τον τερματισμό της απομόνωσης της ΤΔΒΚ».


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 10:37 (Ώρα Λονδίνου)

O απολογισμός της πυρκαγιάς

Oι ισχυροί άνεμοι επέτειναν την καταστροφή

Eρευνώνται τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, που προκάλεσε το θάνατο ενός ατόμου και την καταστροφή δάσους έκτασης 150 στρεμμάτων και οικοπεδικών χώρων 50 στρεμμάτων.

Θύμα της πυρκαγιάς είναι ο 75χρονος συνταξιούχος Νικόλαος Φουρτούνας, ο οποίος δεν κατάφερε να απομακρυνθεί εγκαίρως από την φλεγόμενη περιοχή στο Πανόραμα.

Σε επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, αφού λόγω των ισχυρών ανέμων υπάρχουν φόβοι αναζωπύρωσης της φωτιάς.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Pουσόπουλος δήλωσε, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε πλήρη και αντικειμενική καταγραφή των ζημιών προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Eν τω μεταξύ, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έθεσαν υπό έλεγχο μία άλλη πυρκαγιά, στην περιοχή του Aγίου Δημητρίου, στο 37ο χιλιόμετρο Αθηνών - Λαυρίου.


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 10:18 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκτό το ΠΔ για τους συμβασιούχους

Παυλόπουλος: Θα συμμορφωθούμε προς τις παρατηρήσεις του ΣτE

Eγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Eπικρατείας η ρύθμιση του υπουργείου Eσωτερικών για την πολυσυζητημένη μονιμοποίηση μερίδας συμβασιούχων του δημοσίου.

Mε πλειοψηφία πέντε ψήφων έναντι τεσσάρων, η ολομέλεια του ΣτE έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις του σχετικού προεδρικού διατάγματος, το οποίο πρόκειται να αποσταλεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή την ερχομένη Δευτέρα.

O υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε πως το ΣτE έκανε μόνον ορισμένες μικρές παρατηρήσεις που δεν αλλάζουν την ουσία του διατάγματος, προς τις οποίες το υπουργείο θα συμμορφωθεί πλήρως.

Πάντως, ασαφής παραμένει ο ακριβής αριθμός των ευεργετούμενων συμβασιούχων που θα μονιμοποιηθούν. O κ. Παυλόπουλος επεσήμανε, ότι όσοι δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις θα ενταχθούν σε σύστημα μοριοδότησης.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠAΣOK σημειώνει ότι για τους υπαγόμενους στις ρυθμίσεις αρχίζει ένας «Γολγοθάς», ενώ τους υπολοίπους περιμένει η ανεργία.


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

H ρύθμιση για τους συμβασιούχους

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πράσινο φως για συμβασιούχους. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το Προεδρικό Διάταγμα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 700 προσλήψεις σε δήμους της Αττικής. Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κόλαση στην Πάρνηθα. Κάηκαν σπίτια και άνθρωποι. Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μόνιμοι οι συμβασιούχοι. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το διάταγμα Παυλόπουλου. Γενναία μοριοδότηση για όσους δεν καλύπτει η ρύθμιση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΣΕΠ... Μαρς! Το Σαββατοκύριακο ο διαγωνισμός - μαμούθ με 122.858 υποψήφιους για 3.455 θέσεις. Όλα τα μυστικά για την εισαγωγή στο Δημόσιο.

Η ΑΥΓΗ: Ουρά 103.000 αιτήσεων για άδειες μεταναστών! «Καταρρέει» η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ριζικές ανατροπές τώρα σε ολόκληρο το σύστημα. Να πάρει ο Καραμανλής τολμηρές αποφάσεις για Οικονομία, Διοίκηση, Υγεία και Παιδεία. Να μη χαθεί η χρυσή ευκαιρία που δημιούργησε ο Εθνικός θρίαμβος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιοι συμβασιούχοι μονιμοποιούνται. Ενιαία τα κριτήρια για Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Με οριακή πλειοψηφία 5 - 4 το ΣτΕ έκρινε νόμιμες τις ρυθμίσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συμβασιούχοι: Πράσινο φως για όλους από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μονιμοποιούνται ακόμα και στις δημοτικές επιχειρήσεις.

ΕΘΝΟΣ: Πύρινο θρίλερ στην «αυλή» της Αθήνας. Πάρνηθα: Ένας νεκρός, στάχτη δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μην αφήνετε... τον γάμο και πάτε για πουρνάρια. Δεν είναι ώρα για τον επόμενο ένοικο της Ηρώδου Αττικού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι τελικές ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ και τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμβασιούχοι: «Πράσινο» από ΣτΕ για νομιμοποιήσεις. Υπουργείο Εσωτερικών: Πώς θα γίνει η μετατροπή σε αορίστου χρόνου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το τέλος για συμβασιούχους. ΣτΕ: Πέρασε το ΠΔ ως έχει. Οριακά (5 - 4) για συνταγματικότητα.

ΕΞΠΡΕΣ: Προσπάθεια εξυγίανσης. Με το νέο σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων.

ΕΣΤΙΑ: Εσείετο και το 1896 το Παναθηναϊκό Στάδιο κατά την τελετή βραβεύσεως των πρώτων Ολυμπιονικών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε 12 δόσεις ο επιπλέον φόρος για τις εκκρεμείς. Σήμερα η οριστική ρύθμιση για τις ανέλεγκτες χρήσεις της 4ετίας 1999 - 2002.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιστρέφει ο εφιάλτης. Επικίνδυνη πυρκαγιά στην Πάρνηθα με έναν νεκρό και 11 σπίτια καμένα.

ΚΕΡΔΟΣ: Ύφεση στις κατασκευές μετά το 2004. Ημερίδα του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών.

Ο ΛΟΓΟΣ: Τραγικός απολογισμός. Ένας νεκρός δέκα καμένα σπίτια. Πιθανότητα εμπρησμού τα επτά μέτωπα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τελικό ΟΚ για τους συμβασιούχους. Μονιμοποιούνται στο δημόσιο περί τα 37.000 άτομα.

ΜETRORAMA: Χτύπησαν οι εμπρηστές. Έναν νεκρό και μεγάλη καταστροφή άφησε πίσω της η φωτιά στην Πάρνηθα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Νέες φοροαπαλλαγές και ειδικά κίνητρα ανάπτυξης. Ο αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει και επιδότηση επιτοκίου.

ΤΑ ΝΕΑ: Στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχοι. Κινητοποιήσεις για την αθέτηση των υποσχέσεων.

Η ΝΙΚΗ: Εκλογές προβλέπει ο Μητσοτάκης. Ξαφνική εμπλοκή του επίτιμου στην προεδρολογία. Αμήχανη αντίδραση από τη Ρηγίλλης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μέτρα ανακούφισης απαιτεί το ΚΚΕ. Ροκανίζει η ακρίβεια τα λαϊκά εισοδήματα.

CITY PRESS: Κίνηση ματ από Ντέμη. Με χθεσινές δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι αναλαμβάνει την προεδρία του ιστορικού συλλόγου (της ΑΕΚ) και αρχίζει από Δευτέρα την εξόφληση των οφειλών προς τους παίκτες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καύσωνα στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος αύριο σε όλη τη χώρα.

Η ΧΩΡΑ: Συμβασιούχοι: Ποιοι γίνονται μόνιμοι. Το ΣτΕ επικύρωσε τις προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών. Οριστική λύση και για τους εργαζομένους στους Δήμους.

Συμβασιούχοι

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «τέλος στην αγωνία και την... ομηρία των συμβασιούχων του δημοσίου τομέα έδωσε χθες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αποφάνθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, και δη της μεταβατικής διάταξης του άρθρου 9 που αφορά στη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι «πράσινο φως για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων άναψε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας, εγκρίνοντας το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου. Στο τελικό κείμενο περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ γενικά ο χρόνος προϋπηρεσίας ορίζεται στους 24 μήνες. Το χρονικό διάστημα της απόστασης μεταξύ των συμβάσεων καθορίζεται στους 3 μήνες το ανώτερο, ενώ η διάρκειά τους υπολογίζεται μέχρι και την ημερομηνία κατάθεσης του Π.Δ. Στις μεταβατικές διατάξεις περιλαμβάνονται και όσοι είχαν συμβάσεις που έληξαν δύο μήνες πριν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «η θετική κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, που ολοκληρώθηκε ύστερα από ενδελεχή επεξεργασία των ρυθμίσεων και για την οποία απαιτήθηκαν επτά διασκέψεις, αποτελεί επίσης πολιτική δικαίωση της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, για τον τρόπο που επέλεξε να επιλύσει το μείζον αυτό πρόβλημα».

Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ, «αποδεκτές δεσμεύθηκε να κάνει η κυβέρνηση τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο μονιμοποιούνται οι συμβασιούχοι του Δημοσίου. Η διευκρίνιση αυτή σημαίνει ότι θα υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση και θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια και οι προϋποθέσεις μονιμοποίησης για τους συμβασιούχους τόσο στον στενό δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ όσο και στις δημοτικές επιχειρήσεις».

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι «την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο δείχνει η κυβέρνηση σε χιλιάδες συμβασιούχους. Αντί των προεκλογικών δεσμεύσεων για μονιμοποίησή τους, με το Προεδρικό Διάταγμα -που κρίθηκε χθες συνταγματικό από το ΣτΕ- οδηγούνται στην ανεργία οι περισσότεροι και ετοιμάζονται να απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «τέλος συνεδριάσεων χθες στο ΣτΕ που έδωσε το 'πράσινο φως' στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην υπηρεσία τους. Τέλος η αγωνία και το εμπόριο της ελπίδας για χιλιάδες με τη δαμόκλειο σπάθη του διατάγματος να αφήνει αρκετούς εργαζόμενους εκτός νυμφώνος. Όσοι δεν καλύπτονται μπορούν να καταφύγουν στα δικαστήρια με αίτηση ακύρωσης ή να υπαχθούν στο νόμο για μοριοδότηση που θα ενισχύει το πριμ των συμβασιούχων στο 45%».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 08:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοίγει και πάλι η υπόθεση Ένρον

Ο πρώην πρόεδρος της Ένρον, Κένεθ Λέι, δηλώνει αθώος

Ο πρώην πρόεδρος του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Ένρον, Κένεθ Λέι, παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη κατηγορούμενος για τη χρεωκοπία της εταιρίας.

Ο κ. Λέι, ο οποίος αναμένεται να παρουσιασθεί ενώπιον δικαστηρίου στο Χιούστον, δήλωσε ότι είναι αθώος και ότι είναι αδικαιολόγητη η παραπομπή του στη δικαιοσύνη.

Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη και πρόκειται να απαγγελθούν μόνο ενώπιον του δικαστή στο Χιούστον.

Η κατηγορούσα αρχή προσπαθούσε επί δύο χρόνια να συγκεντρώσει στοιχεία εναντίον του Κένεθ Λέι, οπότε η παραπομπή του στη δικαιοσύνη ήταν αναμενόμενη, λένε οι ανταποκριτές.

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο»

Τον Ιούνιο, ο κ. Λέι είχε αποδώσει όλες τις ευθύνες στον ανώτατο οικονομικό αξιωματούχο της Ένρον, Άντριου Φάστοου.

Την Τετάρτη, ο 62χρονος πρώην πρόεδρος της Ένρον ειδοποιήθηκε για τη δίωξη εναντίον του και παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές.

Η εταιρία χρεωκόπησε το Δεκέμβριο του 2001 όταν έγινε γνωστό ότι είχε αποκρύψει χρέη και ελλείμματα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι οικονομικοί αναλυτές έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην επιχειρηματική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 05:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν επιδιώκουμε τουρκοκυπριακή αναγνώριση»

Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν θεωρεί ότι τα οικονομικά μέτρα θα βοηθήσουν και τις δύο κοινότητες

Τα μέτρα για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων δεν συνιστούν ντε φάκτο αναγνώριση της ούτως αποκαλούμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Στην ίδια δήλωσε προέβη και ο εκπρόσωπος του κ. Φερχόιγκεν, Ζαν Κριστόφ Φιλορί, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

«Όχι δεν πρόκειται για αναγνώριση. Ούτε αυτός είναι ο στόχος μας ούτε άλλωστε έχουμε την εντολή από τα 25 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προωθήσουμε κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Φιλορί.

«Η διακαής επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η επανένωση της Κύπρου».

»Μετά την απόρριψη του πολιτικού σχεδίου για την επανένωση της νήσου σειρά έχουν τα οικονομικά μέτρα στήριξης έτσι ώστε οι δυο κοινότητες να εντείνουν τις επαφές τους και να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους», υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο εκπρόσωπος του Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Οικονομική βοήθεια

Το υπουργικό συμβούλιο της ΕΕ συζητά την Πέμπτη τις προτάσεις της Κομισιόν για την οικονομική αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων.

Όχι δεν πρόκειται για αναγνώριση. Ούτε αυτός είναι ο στόχος μας ούτε άλλωστε έχουμε την εντολή από τα 25 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προωθήσουμε κάτι τέτοιο

Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του Γκίντερ Φερχόιγκεν

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα σχέδια της για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνουν πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ και επιτρέπουν τις εμπορικές συναλλαγές των Τουρκοκυπρίων κατευθείαν με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Μάλιστα, ο πρέσβυς της ΕΕ στην Λευκωσία, Άντριαν Βαν ντερ Μιρ, δήλωσε ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορεί να αρχίσει ακόμα και από την Πέμπτη, αν και πρέπει να διευθετηθούν πρώτα κάποια διαδικαστικά ζητήματα.

Δυσαρέσκεια της Λευκωσίας

Στη Λευκωσία επικρατεί δυσαρέσκεια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του τάσσεται υπέρ της οικονομικής αναβάθμισης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Τόνισε όμως ότι τα μέτρα αυτά περιέχουν στοιχεία που καλλιεργούν «διαχωριστικές τάσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα οικονομικά μέτρα, λέγοντας ότι έγινε μια αρχή.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η τουρκική κυβένηση του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 07:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ειδικά στρατοδικεία για το Γουαντάναμο

Στη βάση Γουαντάναμο στην Κούβα βρίσκονται περίπου 600 κρατούμενοι

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται να ιδρύσει ειδικά στρατοδικεία που θα αποφασίσουν εάν είναι νόμιμη η κράτηση των κρατουμένων στην αμερικανική βάση Γουαντάναμο στην Κούβα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Την περασμένη εβδομάδα, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αποφασίσει ότι οι κρατούμενοι στη βάση Γουαντάναμο θα μπορούν να έχουν το δικαίωμα προσφυγής στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Ως αποτέλεσμα της προηγούμενης απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, το Πεντάγωνο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εκδίκαση των υποθέσεων των περίπου 600 κρατουμένων, λέει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον.

Οι κρατούμενοι θα μαθαίνουν μέσα σε δέκα ημέρες εάν το δικαστήριο εγκρίνει την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Οι δικηγόροι εννέα κρατουμένων έχουν ήδη προσφύγει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον.

Αναμένονται και πάλι αντιδράσεις

Τα νέα στρατιωτικά δικαστήρια θα αποτελούνται από τρεις αξιωματικούς. Τουλάχιστον ο ένας από αυτούς θα είναι στρατιωτικός δικηγόρος.

Όμως, οι κρατούμενοι δεν θα έχουν δικαίωμα να επιλέγουν συνήγορο της αρεσκείας τους. Αντ' αυτού, θα λαμβάνουν βοήθεια από κάποιο δικηγόρο που θα ορίζει ο στρατός.

Το θέμα των συνηγόρων αναμένεται να προκαλέσει και πάλι αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις που ζητούν δίκαιη δίκη των κρατουμένων στο Γουαντάναμο, τονίζει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον.

Οι περισσότεροι από τους κρατουμένους στο Γουαντάναμο θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία με την Αλ Κάιντα και για τη διοργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών.


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 03:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπλερ και η παιδεία

Τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της παιδείας απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου, τα οποία υπενθυμίζουν ότι όταν ο Τόνι Μπλερ είχε ανέβει στην εξουσία είχε πει ότι η παιδεία ήταν η πρώτη του προτεραιότητα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) φιλοξενεί τις δηλώσεις του Τόνι Μπλερ, ο οποίος παραδέχθηκε πως είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι παιδιά ηλικίας 11-12 χρόνων δεν μπορούν ακόμη να διαβάσουν, παρά το γεγονός ότι πηγαίνουν στο σχολείο.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι ο Τόνι Μπλερ είχε υποσχεθεί επτά χρόνια πριν, όταν είχε αναλάβει για πρώτη φορά την εξουσία, ότι η παιδεία ήταν η πρώτη του προτεραιότητα.

Την ίδια στιγμή πάντως, η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ παρουσιάζει την Πέμπτη τα σχέδιά της για την αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων και της παιδείας στη χώρα.

Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση Μπλερ επιθυμεί να προσελκύσει κονδύλια για τα δημόσια σχολεία από ιδιώτες και πολυεκατομμυριούχους φιλανθρώπους.

Τάσεις επιθετικότητας

Με θέματα παιδείας ασχολείται και η Γκάρντιαν (Guardian) η οποία αναφέρεται στις υποσχέσεις της κυβέρνησης Μπλερ να αναβαθμίσει τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Το θέμα ήλθε στο προσκήνιο όταν δημοσιοποιήθηκε έρευνα που αποκαλύπτει ότι τα παιδιά μέχρι δύο ετών που περνούν πολλές ώρες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αναπτύσσουν τάσεις επιθετικότητας και αντικοινωνικότητας, γράφει η εφημερίδα.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά τα επιχειρήματα της βρετανικής κυβέρνησης πριν από τον πόλεμο του Ιράκ αναμένεται να υποστηρίξει ότι μερικά από αυτά ήταν αβάσιμα

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times)

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αποκαλύπτει ότι η ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά τα επιχειρήματα της βρετανικής κυβέρνησης πριν από τον πόλεμο του Ιράκ αναμένεται να υποστηρίξει ότι μερικά από αυτά ήταν αβάσιμα.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο άρθρο, το επιχείρημα ότι το Ιράκ μπορούσε να αναπτύξει χημικά και βιολογικά όπλα μέσα σε 45 μόνο λεπτά - το ισχυρότερο επιχείρημα της κυβέρνησης Μπλερ - δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών.

Οι Βρετανοί βουλευτές ενδέχεται να επανεξετάσουν το νόμιμο όριο των εκτρώσεων, καθώς τα νέα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι το έμβρυο αρχίζει να αντιλαμβάνεται όσα συμβαίνουν πολύ νωρίς, γράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τάιμς (Times).

Μέχρι τώρα επιτρέπεται η έκτρωση ακόμη και στις 24 εβδομάδες της κυοφορίας, αλλά η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ αναμένεται να προτείνει να μειωθεί ριζικά αυτό το όριο, επισημαίνει το δημοσίευμα.


Πέμπτη 08 Ιουλίου 2004 - 03:48 (Ώρα Λονδίνου)

Προβλήματα οικονομίας

Με σοβαρά προβλήματα σε θέματα προϋπολογισμού, με τα ελλείμματα, τις περικοπές και τα ποσοστά ανεργίας, ασχολούνται τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) αναφέρεται σε μία έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία συνεισφέρει τους περισσότερους πόρους στον προϋπολογισμό της κοινότητας, λόγω των φόρων που καταβάλλει.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «η Βρετανία έχει γίνει η πιο πλούσια χώρα από το μπλοκ των ισχυρών χωρών, οπότε είναι δικαιολογημένο να καταβάλει περισσότερους φόρους από τις άλλες χώρες».

Με θέματα προϋπολογισμού ασχολείται και η Λιμπερασιόν (Liberation), η οποία όμως αναφέρεται στην απόφαση του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών να περικόψει τις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων κατά 14.000 με 17.000.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι μία τέτοια περικοπή πρέπει να γίνει κατανοητή με σοβαρά επιχειρήματα για να γίνει αποδεκτή.

Χρέη και ανεργία

Η Λε Φιγκαρό (Le Figaro) ανησυχεί για τα χρέη του κρατικού σιδηροδρομικού δικτύου, τα οποία φθάνουν τα 41 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το άρθρο ζητά την άμεση λήψη μέτρων λέγοντας ότι η συντήρηση του κρατικού σιδηροδρομικού δικτύου κοστίζει στους φορολογούμενους 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Για σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της Πολωνίας κάνει λόγο η εφημερίδα της Βαρσοβίας, Τριμπούνα (Trybuna).

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.