Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-09

  1. Ωμή δολοφονία στην καρδιά της Μόσχας
  2. Φθινοπωρινές κάλπες στο Αφγανιστάν
  3. «Σαθρά» τα στοιχεία υπέρ της εισβολής στο Ιράκ
  4. Συλλήψεις στην Κύπρο
  5. «Στον αέρα» το σύστημα ασφαλείας των ΟΑ
  6. Στις βρετανικές οθόνες το «Φαρενάιτ 9/11»
  7. Απόφαση - σταθμός για το τείχος
  8. Μια πανάκριβη διευθέτηση
  9. Και δεύτερος νεκρός στους Θρακομακεδόνες
  10. Η επόμενη μέρα
  11. Η ώρα της επιστροφής για τη Φλόγα
  12. Νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση
  13. Απόφαση «κατά του Ισραήλ»
  14. Στα ύψη και πάλι
  15. 360.000 ευρώ για ένα γράμμα
  16. Συμβασιούχων συνέχεια
  17. Βούλγαροι όμηροι στο Ιράκ
  18. Απόφαση στη Χάγη για το τείχος
  19. «Επιστροφή στην παράδοση»
  20. «Μεγάλος αδελφός» και Γιούκος
  21. H CIA στο στόχαστρο

Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 00:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ωμή δολοφονία στην καρδιά της Μόσχας

Πάβελ Χλέμπνικοφ, ο δολοφονηθείς αρχισυντάκτης της ρωσικής έκδοσης του οικονομικού περιοδικού Φόρμπς

Στη Μόσχα φονική επίθεση δέχθηκε έξω από το γραφείο του ο αρχισυντάκτης της ρωσικής έκδοσης του οικονομικού περιοδικού Φόρμπς (Forbes).

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στην κατοχή της, δύο ένοπλοι πλησίασαν και πυροβόλησαν εξ επαφής τον Πολ Κλέμπνικοφ στο δρόμο, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Το θύμα δέχθηκε τέσσερις σφαίρες και υπέκυψε στα τραύματά του μέσα στο ασθενοφόρο, κατά τη διάρκεια της διακομιδής του στο νοσοκομείο.

Τα κεντρικά γραφεία του περιοδικού Φορμπς στη Νέα Υόρκη εξέδωσαν ανακοίνωσε με την οποία ο εκλιπών αρχισυντάκτης χαρακτηρίζεται ως άπταιστος και θαραλλέος ρεπόρτερ που αγαπούσε πολύ τη Ρωσία.

Η ρωσική έκδοση του Φορμπς εγκαινιάστηκε μόλις φέτος και προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού προ δύο μηνών, με τη μεγάλης κλίμακας έρευνα στην οικονομική ελίτ της χώρας.

Ο Κλέμπνικοφ είχε κριτικάρει ανοικτά τους «ολιγάρχες» της Ρωσίας και έγραψε και ένα βιβλίο για τον μεγιστάνα Μπορίς Μπερεζόφσκι.

Μάλιστα ο κ. Μπερεζόφκσι προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του περιοδικού και πέτυχε να ανακαλέσει τις κατηγορίες που περιείχε άρθρο του Κλέμπνικοφ, που ανέφερε ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας είχε αναμιχθεί στο φόνο ενός ρεπόρτερ της τηλεόρασης.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 22:48 (Ώρα Λονδίνου)

Φθινοπωρινές κάλπες στο Αφγανιστάν

Αντάρτες πιστοί στους Ταλεμπάν λένε ότι θα εμποδίσουν την εγγραφή ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους

Στο Αφγανιστάν ανακοινώθηκε - μετά από μήνες αβεβαιότητας σχετικά με τον ορισμό της ημερομηνίας τους - ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Οκτωβρίου.

Τότε ο αφγανικός λαός θα προσέλθει στις κάλπες για να αποφασίσει εάν ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, θα γίνει ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ εκτιμά ότι ο ορισμός ημερομηνίας για τις προεδρικές εκλογές αποτελεί άλλο ένα ορόσημα στην πορεία εκδημοκρατισμού του Αφγανιστάν από το ισλαμικό καθεστώς των Ταλεμπάν.

Οι γενικές βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν την ίδια ημέρα με τις προεδρικές, αναβλήθηκαν για τον Απρίλιο ή Μάιο του 2005.

Πάντως αντάρτες πιστοί στους Ταλεμπάν προειδοποίησαν ότι θα εμποδίσουν την εκλογική διαδικασία και ήδη άρχισαν επιθέσεις με στόχο αξιωματούχους των εφορευτικών επιτροπών και μέλη συνεργείων που εγγράφουν τους ψηφοφόρους στους εκλογικούς καταλόγους.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 21:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Σαθρά» τα στοιχεία υπέρ της εισβολής στο Ιράκ

Πολλές ευθύνες επιρρίπτονται στη CIA για υπερβολή στα στοιχεία του ιρακινού οπλοστασίου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έντονες επικρίσεις για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες περιέχει η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας που ασχολήθηκε με τα πεπραγμένα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Στο επίκεντρο της κριτικής της έκθεσης βρίσκεται η ελλιπής ποιότητα και ο εσφαλμένος τρόπος ανάλυσης και αξιολόγησης των στοιχείων που συγκέντρωναν και προωθούσαν στην κυβέρνηση Μπους η CIA και οι συναφείς υπηρεσίες.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι υπηρεσίες υπερέβαλαν τα στοιχεία για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και προϋπέθεταν ότι το σχετικό πρόγραμμα ήταν σε φάση ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, γερουσιαστής Πατ Ρόμπερτς είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών κατέληγαν σε συμπεράσματα που δεν στηρίζονταν ούτε στη λογική ούτε στα υπάρχοντα στοιχεία.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία της επιτροπής οι αναλυτές των πληροφοριών δεν δέχθηκαν πιέσεις από το Λευκό Οίκο για να μεγαλοποιήσουν την ιρακινή απειλή, αν και σύμφωνα με Δημοκρατικούς γερουσιαστές της επιτροπής τέτοιες πιέσεις και υπήρξαν και ήταν ασφυκτικές.

Το γεγονός παραδείγματος χάριν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντικ Τσένι επισκέφθηκε πριν τον πόλεμο δέκα φορές το αρχηγείο της CIA, αποτελεί σύμφωνα με Δημοκρατικούς απόδειξη ότι ασκήθηκαν πιέσεις στους πράκτορες και αναλυτές της υπηρεσίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Χρήσιμη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Μπους την έκθεση της Γερουσίας, επιμένοντας πάντως ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε την πρόθεση να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο κ. Μπους διαβεβαίωσε πως επιθυμεί να βρει τρόπους βελτίωσης των μυστικών υπηρεσιών, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ακόμα διαβάσει την αποτελούμενη από 511 σελίδες έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών.

«Δεν έχω διαβάσει ακόμη την έκθεση. Γνωρίζω πως είναι αρκετά επικριτική. Υπήρξαν κάποια λάθη. Νομίζαμε πως θα βρίσκαμε αποθήκες όπλων. Εγώ το νόμιζα, το Κογκρέσο το νόμιζε, τα Ηνωμένα Έθνη το νόμιζαν» υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εξάλλου ο υποδιοικητής της CIA, Τζον Μακλάφλιν, αναγνώρισε ότι οι αναφορές της υπηρεσίας του για την προπολεμική κατάσταση στο Ιράκ είχαν κενά, αντέκρουσε όμως τον ισχυρισμό ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών αντιμετωπίζει γενικότερο πρόβλημα.

«Είναι λάθος να διογκώνονται αυτά τα κενά ή να συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι δυσχέρειες στην εξακρίβωση του ιρακινού οπλοστασίου προπολεμικά, φανερώνουν ένα γενικότερο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μακλάφλιν.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 17:43 (Ώρα Λονδίνου)

Συλλήψεις στην Κύπρο

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Δέκα Πακιστανούς φοιτητές πού σπούδαζαν σε διαφορετικά κολλέγια συνέλαβε η κυπριακή αστυνομία επικαλούμενη λόγους υψίστης δημόσιας ασφάλειας.

Οι δέκα Πακιστανοί κρατήθηκαν σε τέσσερεις αστυνομικούς σταθμούς γιά λόγους ασφαλείας και στη συνέχεια απελάθηκαν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της κυπριακής αστυνομίας έφεραν τους δέκα να σχετίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάϊντα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης, Δώρος Θοδώρου, δήλωσε ότι οι κυπριακές αρχές ασφαλείας έχουν συνεχή συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών πολλών κρατών.

«Γιά θέματα τρομοκρατίας αλλά και άλλα σοβαρά εγκλήματα πολύ συχνά έχουμε πληροφορίες» δήλωσε ο κ.Θεοδώρου.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σημειώνοντας όμως εύγλωττα ότι «γιά θέματα υψίστης δημόσιας ασφάλειας ή τρομοκρατίας δεν μπορεί να μιλήσει δημόσια».

Ο κ.Χρυσοστομίδης βεβαίωσε τέλος ότι όλες οι ενέργειες της αστυνομίας έγιναν με πλήρη σεβασμό προς τούς νόμους.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Στον αέρα» το σύστημα ασφαλείας των ΟΑ

Δεν διακυβεύεται η ασφάλεια των Αγώνων, κατά την αστυνομία

Αμφιβολίες για τη λειτουργία του πολυσυζητημένου και πανάκριβου ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων εγείρονται από δημοσίευμα της εφημερίδας Άθενς Νιουζ (Athens News).

Πέντε εβδομάδες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, και ενώ το παγκόσμιο ενδιαφέρον εστιάζεται στο μείζονος σημασίας ζήτημα της ασφαλούς διεξαγωγής τους, η εφημερίδα περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση του συστήματος ασφαλείας που έχει παραγγελθεί στην αμερικανική εταιρεία SAIC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία, που είχε αναλάβει την εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας εν όψει των Αγώνων έναντι 255 εκατομμυρίων ευρώ, δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Οι αρχικά προβλεπόμενες προθεσμίες δεν τηρήθηκαν, ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι ολοκληρωθείσες εγκαταστάσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Παρά τις ανησυχίες που εγείρει το θέμα, οι αστυνομικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, η ασφάλεια των Αγώνων δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από την ημιτελή εγκατάσταση, καθώς οι διάφορες υπηρεσίες έχουν ήδη εκπαιδευτεί θεωρώντας δεδομένη την απουσία του πανάκριβου συστήματος ασφαλείας, που δεν παραδόθηκε ποτέ.

Ανοικτό παραμένει το ερώτημα αν το ελληνικό δημόσιο, που υπεβλήθη σε σημαντική δαπάνη για την προμήθεια του συστήματος, θα κινηθεί δικαστικά για την είσπραξη της συμβατικά προβλεπόμενης ποινικής ρήτρας.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 19:04 (Ώρα Λονδίνου)

Στις βρετανικές οθόνες το «Φαρενάιτ 9/11»

Στις βρετανικές αίθουσες άρχισε να προβάλεται η αντιπολεμική ταινία του Μάικλ Μουρ

Το αμφιλεγόμενο κινηματογραφικό έργο του Μάικλ Μουρ προβάλλεται και στη Μεγάλη Βρετανία από την Παρασκευή.

Η ταινία, η οποία επικρίνει την πολιτική του προέδρου Μπους στο Ιράκ, έχει σπάσει τα ταμεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που είχε απαγορευτεί η προβολή της σε κάποιες κινηματογραφικές αίθουσες.

Ήδη από τις δύο πρώτες εβδομάδες προβολής της ταινίας, τα κέρδη ξεπέρασαν το ποσό των 49 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το φιλμ κατέκτησε την κορυφαία θέση στις προτιμήσεις των κινηματογραφόφιλων κατά τη διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου προβολής του.

Η ταινία κέρδισε επίσης το βραβείο «Χρυσός Φοίνικας» (Palm d' Or) στο φετινό φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες.

Στο έργο ο κ. Μπους κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ως δικαιολογητικό για να προχωρήσει σε πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ο σκηνοθέτης θεωρεί ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έγινε ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν γιατί ο πρόεδρος ήθελε να ελέγχει τις πετρελαιοπηγές της χώρας.

Επίσης πιστεύει ότι η οικογένεια του Αμερικανού προέδρου σχετίζεται με την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μάικλ Μουρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ταινία του αυτή θα οδηγήσει στο να χάσει τις προεδρικές εκλογές ο κ. Μπους, οι οποίες θα γίνουν το Νοέμβριο.

Συντηρητικές αντιδράσεις

Η κινηματογραφική εταιρεία Ντίσνευ (Disney) είχε αρχικά απαγορεύσει στη θυγατρική της εταιρεία Μίραμαξ (Miramax) να προβάλλει την ταινία λόγω του πολιτικού της περιεχομένου.

Η απόφαση αυτή προέτρεψε τους ιδρυτές της εταιρείας Μίραμαξ, Χάρβει και Μπομπ Γουάινστιν, να πληρώσουν για την εκ νέου απόκτηση των δικαιωμάτων προβολής της ταινίας και να κλείσουν άλλη συμφωνία με τους εμπορικούς διανομείς της ταινίας.

Στην Αμερική όμως εξελίσσεται ταυτόχρονα μια εκστρατεία συντηρητικών κύκλων με στόχο το φιλμ, το οποίο λένε - έχει πολιτικές σκοπιμότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Xόλιγουντ Ριπόρτερ» οι αλυσίδες κινηματογραφικών αιθουσών «GKC» και «Fridley Theaters» σε δύο πολιτείες αποφάσισαν να μην προβάλλουν την ταινία, γιατί χαρακτήρισαν το περιεχόμενο της ως «προπαγάνδα».

Η πρόεδρος της εταιρείας GKC, Μπεθ Καρασότις, δήλωσε ότι δεν θα προβληθεί η ταινία όσο χρόνο η Αμερική βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Στο μεταξύ ο συντηρητικών απόψεων σκηνοθέτης Μάικ Γουίλσον σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τη δική ταινία με τον τίτλο «Ο Μάικλ Μουρ μισεί την Αμερική».


Απόφαση - σταθμός για το τείχος

Την κατεδάφιση του ισραηλινού τείχους ζήτησε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κήρυξε με απόφασή του παράνομο το τείχος που οικοδομούν οι Ισραηλινοί κατά μήκος της Δυτικής Όχθης και ζήτησε την κατεδάφισή του.

Επίσης το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να επιστραφούν στους νόμιμους κατόχους τους τα εδάφη που κατασχέθηκαν από τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να ανεγερθεί το τείχος και να αποζημιωθούν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι των γύρων περιοχών για τις ζημιές που υπέστησαν.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε με ψήφους 14 υπέρ και μία κατά (του Αμερικανού δικαστή) ότι με την ανέγερση του τείχους το Ισραήλ παραβιάζει τις υποχρεώσεις του όπως αυτές απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Κινέζος Σι Τζιουγιόνγκ, ξεκίνησε με παρούσα όλη τη σύνθεση του Δικαστηρίου την ανάγνωση της μη δεσμευτικής γνωμοδότησης η οποία έχει ζητηθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στο προοίμιο της απόφασης απορρίπτεται η ένσταση αναρμοδιότητας που είχε υποβάλει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την απόφαση η ανέγερση του τείχους είναι παράνομη καθώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις ισραηλινές ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας και γιατί παραβιάζονται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Καλούνται δε τα Ηνωμένα Έθνη να εξετάσουν τι μέτρα μπορούν να λάβουν για να δοθεί τέλος σε μία «παράνομη κατάσταση».

Αντιδράσεις στην απόφαση

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου χαρακτηρίζοντάς την «νίκη για τον παλαιστινιακό λαό και για όλους τους ελεύθερους λαούς του κόσμου».

Ένας από τους συνεργάτες του Παλαιστίνιου προέδρου, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, μετά την καταδίκη του.

Ενώ ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουρέια, χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση.

Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου προήλθε από εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι έτσι δεν αντιμετωπίζεται η γενεσιουργός αιτία του τείχους, δηλαδή η «παλαιστινιακή τρομοκρατία».

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, Ραναάν Γκισίν, προέβλεψε ότι η απόφαση θα καταλήξει «στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι το κατάλληλο όργανο επίλυσης πολιτικών ζητημάτων, όπως αυτό του τείχους.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 17:14 (Ώρα Λονδίνου)

Μια πανάκριβη διευθέτηση

Η ΕΕ χάνει τεράστια ποσά από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Η καπνοβιομηχανία Φίλιπ Μόρις, που κατασκευάζει τη γνωστή μάρκα τσιγάρων Marlboro, θα καταβάλλει ένα δισεκατομμύριο 250 εκατομμύρια δολλάρια για τη διευθέτηση της διένεξης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση που κατηγόρησε την εταιρεία ότι συνεργάζεται στο λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες αλλά δέχθηκε να καταβάλλει μέσα στα επόμενα 12 χρόνια το ποσό αυτό ως συνεισφορά στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου που κοστίζει στην Κοινότητα εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Σε αντάλλαγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διακόψει τις διαδικασίες εναντίον της Φίλιπ Μόρις που ξεκίνησε στα δικαστήρια.

Χαμένα έσοδα από φόρους

Η Επίτροπος αρμόδια για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, Μικαέλα Σρέιερ, δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα «στη μάχη κατά των λαθραίων τσιγάρων».

Οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες κατηγορούνται ότι εξάγουν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων σε χώρες που δεν μπορούν να απορροφήσουν τις ποσότητες αυτές με αποτέλεσμα τα πλεονάζοντα τσιγάρα να διατίθενται από λαθρέμπορους σε χώρες μέλη της ΕΕ.

Το 2000, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολόγισε ότι έχασε ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε διαφυγόντα τέλη, λόγω του λαθρεμπορίου τσιγάρων.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 16:08 (Ώρα Λονδίνου)

Και δεύτερος νεκρός στους Θρακομακεδόνες

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες

Δεύτερο πτώμα εντοπίστηκε την Παρασκευή σε ρέμα στους Θρακομακεδόνες, κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε απανθρακωμένος ο 74χρονος Νίκος Φουρτούνας.

Πιθανολογείται ότι πρόκειται για το δεύτερο θύμα της εκτεταμένης πυρκαγιάς στη Πάρνηθα, που κατέκαψε περισσότερα από 150 στρέμματα δάσους.

Εν τω μεταξύ, 198 πύρινα μέτωπα άνοιξαν σε διάφορες περιοχές της χώρας από την Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Το απόγευμα της Παρασκευής εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Χέρομα Βάρης, πίσω από το παιδικό χωριό SOS.

Μεγάλη πυρκαγιά και στα Οινόφυτα Αττικής, για την αντιμετώπιση της οποίας, επιστρατεύθηκαν ενισχυμένες δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος.

Την ίδια ώρα, 10 πυροσβεστικά οχήματα και δύο ελικόπτερα επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που κατακαίει δυσπρόσιτη περιοχή, στους Μολάους Λακωνίας.

Στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, απειλούνται σπίτια, ενώ στην Ερμιόνη, μαίνεται πυρκαγιά σε γεωργική έκταση.

Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στις φωτιές στην Ανάβυσσο, την Κάρυστο και τα Αχλάδια Αιγίου.

Εν τω μεταξύ, για δεύτερη συνεχή ημέρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά το προσεχές διήμερο, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για υψηλές θερμοκρασίες, που στα ηπειρωτικά θα φτάσουν τους 40 βαθμούς.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου)

Η επόμενη μέρα

Γράφει η απεσταλμένη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Πορτογαλία, Ρόζυ Βουδούρη

Λισαβόνα, Δευτέρα 5 Ιουλίου 2004. Η επόμενη μέρα του τελικού. Η επόμενη μέρα του EURO 2004. Η επόμενη μέρα του ελληνικού θριάμβου.

Στο κέντρο Τύπου, στις εγκαταστάσεις της ΕXPO 98, επιγραφές αφαιρούνται, έπιπλα μεταφέρονται, στούντιο ξηλώνονται. Λίγο πιο πέρα, το πάρκο των φιλάθλων, που είχε στήσει η ΟΥΕΦΑ και έσφυζε από ζωή επί ένα μήνα, είναι έρημο και περιμένει κι αυτό την αποκαθήλωση.

Στο κέντρο της Λισαβόνας, στην περιοχή του Ρόσιο, όπου πανηγύριζαν και γιόρταζαν ολημερίς κι ολονυχτίς οι κάθε αποχρώσεως οπαδοί σ όλη τη διάρκεια του τουρνουά, έχουν απομείνει μόνο μερικοί Έλληνες, απ όλο τον κόσμο, με σημαίες και κασκόλ να φωνάζουν, ως πρωταθλητές Ευρώπης πλέον.

Σ ολόκληρη την πόλη, οι Πορτογάλοι επιστρέφουν στις καθημερινές τους ασχολίες, αρκετοί ακόμη με τα αξεσουάρ στα χρώματα της εθνικής να τους συνοδεύουν, όχι όμως όλοι όπως συνέβαινε μέχρι την προηγουμένη.

Μοναδικά λάβαρα που έμειναν να θυμίζουν τη γιορτή του ποδοσφαίρου είναι οι σημαίες που εξακολουθούν να κρέμονται από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια, καθώς και τα πανό που διαφήμιζαν τους αγώνες σε διάφορα σημεία της πόλης.

Το αναπόφευκτο κενό που αφήνει το τέλος μιας τέτοιας μεγάλης σε διάρκεια διοργάνωσης, σημαδεύει όλους, κυρίως στο χώρο τέλεσής της εν προκειμένω στην Πορτογαλία-, ακόμη κι εκείνους που δε νοιάζονται και πολύ για το ποδόσφαιρο, αν και επί ένα μήνα στη χώρα της Ιβηρικής δε συναντήσαμε τέτοιους.

Οι νικητές

Ο απολογισμός του τουρνουά είναι θετικός, τουλάχιστον για τρεις κατηγορίες εμπλεκομένων σε αυτό. Είναι θετικός φυσικά για την Ελλάδα, που, για τους πολλούς, ήρθε «από το πουθενά» και το κατέκτησε.

Είναι θετικός για τους Πορτογάλους, που το διοργάνωσαν και το αγκάλιασαν θερμά μαζί με όλους όσους επισκέφθηκαν τη χώρα τους. Και είναι θετικός για το ποδόσφαιρο το ίδιο, που έδειξε στον κόσμο το όμορφο πρόσωπό του, μακριά από τη βία, την κακοπιστία και την επιτήδευση που συχνά το χαρακτηρίζει.

«Ελλάς ολέ»

Όσοι βρέθηκαν στην Πορτογαλία για το ΕURO 2004 μπορούν πλέον να αποκαλούν την Ελλάδα με το πραγματικό όνομά της και όχι με τη λατινική μετάφρασή του. Ήταν τέτοια η επικοινωνία των φιλάθλων μεταξύ τους και τόσο δυναμική η παρουσία των Ελλήνων στις κερκίδες όπως βεβαίως και στον αγωνιστικό χώρο- ώστε ακούσαμε ακόμη και Ιάπωνες φίλους του ποδοσφαίρου να τραγουδούν μαζί τους το «Ελλάς ολέ» και άλλα συνθήματα.

Η πορτογαλική τηλεόραση άλλωστε έδειχνε όλη την ημέρα τις εκδηλώσεις των φιλάθλων. Μερικοί Έλληνες δε δίστασαν να τραγουδήσουν στο μικρόφωνο και τα λιγότερο ευγενικά συνθήματά τους, φροντίζοντας μάλιστα να τα μεταφράσουν επί λέξει στα αγγλικά και να μάθουν έτσι όλοι πριν από τον τελικό με την Πορτογαλία τι έλεγαν, φέρ ειπείν, για το Λουίς Φίγο και το... τι ήθελαν να κάνουν μαζί του.

Παρόλα αυτά, η παρουσία των Ελλήνων στις κερκίδες, κυρίως του Ντα Λους, ήταν συγκλονιστική. Σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασε τα όρια και στο τέλος κάθε αγώνα έφευγαν όλοι, μαζί με τους αντιπάλους, αγκαλιασμένοι, ανταλλάσσοντας λάβαρα και δίνοντας ραντεβού σε επόμενη ευκαιρία.

Η έκπληξη

Η εμφάνιση των παικτών στο γήπεδο ήταν η ανταμοιβή των Ελλήνων εκδρομέων για τη δική τους προσπάθεια.

Την επομένη κάθε αγώνα της ελληνικής ομάδος, στο κέντρο Τύπου στη Λισαβόνα επικρατούσε μια «αναστάτωση». Μετά το πρώτο ματς με την Πορτογαλία όλοι μιλούσαν για έκπληξη. Μετά την Ισπανία, άρχισαν να κάνουν υπολογισμούς για την κατάταξη σε περίπτωση ισοβαθμίας. Μετά τη Ρωσία, άρχισαν να ψάχνουν περισσότερα στοιχεία για τους παίκτες της εθνικής. Μετά τη Γαλλία, ε, τότε υπήρχε μια γενική ευφορία, θαρρείς και έβλεπαν στην Ελλάδα κάτι φρέσκο και συμπαθητικό που ήρθε να «γκρεμίσει» κάτι κουρασμένο και αλαζονικό.

Μέχρι εκεί όμως. Στον ημιτελικό με την Τσεχία ήταν όλοι πεπεισμένοι ότι το «αστείο» θα τελείωνε. Ακόμη και μέσα στο Ντραγκάου διαισθανόσουν ότι η ευνοϊκή προδιάθεση των ουδετέρων, η οποία συνόδευε ως τότε την Ελλάδα στις εμφανίσεις της, είχε χαθεί.

Ήθελαν την Τσεχία στον τελικό, τη μοναδική ομάδα που είχε μόνο νίκες και που είχε παίξει σε όλους τους αγώνες της όμορφο επιθετικό ποδόσφαιρο.

Οι Έλληνες παίκτες όμως δεν τους έκαναν το χατίρι. Μπορεί στον κανονικό αγώνα να έριξαν λάδι στη φωτιά όσων κατηγορούσαν αυτούς και τον Ότο Ρεχάγκελ ότι έπαιζαν καταστροφικά, στην παράταση όμως, με ένα δεκαπεντάλεπτο σφυροκόπημα των εξουθενωμένων Τσέχων, πήραν την πιο μεγάλη πρόκριση της ιστορίας για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι Πορτογάλοι θορυβήθηκαν. Το πρώτο ματς ήταν μια ένδειξη για τις δυσκολίες που είχε ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι απέναντι στην ελληνική οργάνωση και το πάθος για τη νίκη, κι ας προσπαθούσαν όλοι στο γαλανόλευκο στρατόπεδο να πείσουν ότι εκείνη η αναμέτρηση ανήκε στο παρελθόν.

Η «σελεσάο» είχε βελτιωθεί πολύ στη διάρκεια του τουρνουά, αλλά απέναντι στην Ελλάδα λύγισε ξανά. Και λύγισε, όπως και οι άλλοι αντίπαλοι της εθνικής, εκεί που φαινόταν ότι οι Έλληνες τα είχαν δώσει όλα, ότι θα παρέδιδαν τα όπλα.

Τα πυροτεχνήματα στον ουρανό της Λισαβόνας, το βράδυ της 4ης Ιουλίου ήταν προς τιμήν της Ελλάδος. Οι γηπεδούχοι έμειναν στα πανηγύρια και λίγο αργότερα, στους δρόμους της πρωτεύουσας, γιόρτασαν μαζί με τους νικητές.

Γιόρτασαν τη δεύτερη θέση, γιατί, όπως είπε και ο Σκολάρι, «η Πορτογαλία είναι δεύτερη στην Ευρώπη, κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ στο παρελθόν, και πρέπει να το χαίρεται, ενώ στην Ελλάδα αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτιά».

Με αυτή τη χαρακτηριστική γενναιοψυχία και αξιοπρέπεια δέχθηκαν και τις δύο ήττες τους οι οικοδεσπότες, από τον προπονητή και τους παίκτες μέχρι τους φιλάθλους και τα μέσα ενημέρωσης.

Άφωνοι

Η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την ανυπόληπτη, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, εθνική Ελλάδος άφησε άφωνους τους επαΐοντες του ποδοσφαίρου παγκοσμίως. Ακόμη και την ημέρα του τελικού, γνωστοί σχολιαστές και όχι μόνο Πορτογάλοι- προέβλεπαν νίκη των γηπεδούχων με 3-0.

Οι μόνοι από τους ξένους που πίστευαν σταθερά στην εθνική ήταν οι συμπατριώτες του Ότο Ρεχάγκελ. Οι Γερμανοί φίλαθλοι και δημοσιογράφοι ιδίως μετά τον αποκλεισμό της ομάδος τους- προσέρχονταν μαζικά στα ματς της Ελλάδος για να δουν και να εμψυχώσουν το Ρεχάγκελ και τους παίκτες του.

«Είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο», μας έλεγαν Γερμανοί οπαδοί πριν από τον ημιτελικό. «Είναι ο άνθρωπος που έκανε τη διαφορά σε μια ομάδα με καλές μονάδες, αλλά χωρίς σύνολο», μας έλεγαν Γερμανοί δημοσιογράφοι, όπου τους συναντούσαμε.

Στις συνεντεύξεις Τύπου του 65χρονου τεχνικού υπήρχε πάντοτε κοσμοσυρροή. Κι εκείνος έδινε παράσταση, χωρίς να προδίδει ποτέ τα μυστικά του. Κάποιοι... αφελείς τον ρωτούσαν στα ίσια, ένας μάλιστα μετά το τέλος του τελικού νόμισε ότι θα έπαιρνε απάντηση: «Τώρα που τελείωσε το τουρνουά, θα μας πείτε το μυστικό σας στον τομέα της τακτικής;» ήταν η ερώτηση και η απάντηση, όπως πάντα κατηγορηματική, «αυτά δε λέγονται».

Περιζήτητοι

Μετά την πρόκριση στον τελικό, το κυνήγι στοιχείων για την Ελλάδα εντάθηκε. «Γνωρίζει ελληνικά ο Ρεχάγκελ, κι αν ναι, γιατί δεν τα μιλάει;», «πώς νιώθουν οι Έλληνες γι αυτό το Γερμανό που τους οδήγησε τόσο ψηλά;», «είναι αλήθεια ότι υπάρχει διαφωνία για το πριμ;», «τι προβλήματα έχουν οι παίκτες της ΑΕΚ;», ήταν ερωτήσεις που μας έκαναν συνάδελφοι από διάφορες χώρες.

Ακόμη και μέσα στη μικτή ζώνη, μετά την κατάκτηση του τροπαίου, η ζήτηση για συνεντεύξεις σε ξένα μέσα δεν περιοριζόταν στους πρωταγωνιστές της αναμέτρησης, αλλά έφτανε και στους παράγοντες, στους δημοσιογράφους, σε οποιονδήποτε είχε σχέση με τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης.

«Η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου», όπως τη χαρακτήρισαν αρκετοί, έφτανε για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης διεθνώς. Η αναφορά στην Ελλάδα γινόταν πάντα σε συνδυασμό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι έτσι, η διοργάνωση του Αυγούστου έτυχε, αναπάντεχα, μεγάλης διαφήμισης.

«Πισωγύρισμα»

Δεν ήταν, ωστόσο, όλες οι αναφορές θετικές. Κάποια μέσα προέβαλαν στους τίτλους τους τον αμυντικό προσανατολισμό της ομάδας του Ρεχάγκελ και χαρακτήρισαν βήμα προς τα πίσω για το ποδόσφαιρο την επικράτηση αυτής της τακτικής.

Άλλοι όμως, έδωσαν βάρος στην αποτελεσματικότητα του συστήματος που ακολούθησε η εθνική, στο πάθος και την επιθυμία για τη νίκη, στην εκμετάλλευση των ατομικών δυνατοτήτων του κάθε παίκτη στο έπακρο, στην ομαδικότητα.

Αυτό το τελευταίο, το γεγονός δηλαδή ότι οι παίκτες του Ρεχάγκελ έπαιζαν «σαν ένα σώμα», το ότι ήταν ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, το τόνιζαν όλοι, ακόμη κι οπαδοί του ελκυστικού επιθετικού ποδοσφαίρου.

Γι αυτούς, η εμφάνιση -και η επικράτηση- της Ελλάδος ήταν τρόπον τινά μια απογοήτευση, αλλά, όπως μας είπε και ένας Πολωνός δημοσιογράφος, «οι άνθρωποι δεν είπαν ποτέ ότι είναι Βραζιλιάνοι κι όταν οι Ιταλοί κέρδιζαν με παρόμοιο τρόπο πανευρωπαϊκά και παγκόσμια κύπελλα κανείς δε διαμαρτυρόταν».

Είναι επίσης οι Έλληνες παίκτες «φυσιολογικοί άνθρωποι, σε αντίθεση με πολλούς σταρ συναδέλφους τους από τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, κάτι που σε κάνει να χαίρεσαι με το κατόρθωμά τους», μας είπε ένας Σλοβένος.

Πανηγύρι

Σε κάθε περίπτωση, όπως μέχρι τώρα γινόταν λόγος για την έκπληξη της Δανίας το 1992, από εδώ και πέρα θα γίνεται λόγος για την παραμυθένια άνοδο της Ελλάδος στο θρόνο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το EURO 2004 θα μείνει στην ιστορία για τα κατορθώματα του Θοδωρή Ζαγοράκη και των συμπαικτών του, σε μια φιλόξενη χώρα, σε ένα γιορτινό περιβάλλον, σε μια όμορφη διοργάνωση.

Προβλήματα υπήρξαν και σ αυτό το τουρνουά, αλλά δεν κατάφεραν να επισκιάσουν τα θετικά.

Στον τομέα της διοργάνωσης, τα γήπεδα ήταν καινούργια, όμορφα και λειτουργικά, όμως τα μπάζα γύρω γύρω, οι σκόνες στα καθίσματα, ή η επιμονή στη χρήση εμφανούς σκυροδέματος έδιναν μια αίσθηση μισοτελειωμένου. Οι υπάλληλοι και οι εθελοντές ήταν εξαιρετικά πρόθυμοι, πλην όμως ελλιπώς κατατοπισμένοι και -οι πιο πολλοί- χωρίς ούτε βασικές γνώσεις ξένων γλωσσών, με αποτέλεσμα να σε κατευθύνουν μονίμως λάθος. Η κυκλοφορία, κυρίως προς τα γήπεδα της Λισαβόνας, τις ώρες πριν και μετά τους αγώνες, ήταν δραματική.

Τα επεισόδια ήταν ελάχιστα, με πρωταγωνιστές μερικούς Άγγλους, στη συντριπτική πλειοψηφία τους όμως οι Άγγλοι οπαδοί συμπεριφέρθηκαν υποδειγματικά και χάρηκαν τους αγώνες, ακόμη και μετά τον αποκλεισμό της εθνικής τους.

Παράπονα για τη διαιτησία δεν έγιναν, με εξαίρεση εκείνη του Ελβετού Μάγιερ στο ματς Πορτογαλίας Αγγλίας. Οι υπερβολικές αντιδράσεις που ακολούθησαν πυροδοτήθηκαν κυρίως από τα εμπρηστικά δημοσιεύματα ορισμένων αγγλικών εφημερίδων. Το επίπεδο της διαιτησίας ήταν πάντως υψηλό και απόδειξη για το ότι τα πήγε καλά είναι η πρόοδος της «μικρής» Ελλάδος.

Στα αρνητικά καταγράφεται ο θόρυβος που δημιουργήθηκε με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο αποκλείστηκε η Ιταλία. Είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι οι Δανοί και οι Σουηδοί «έστησαν» το μεταξύ τους παιχνίδι για να αφήσουν απ' έξω τους «ατζούρι», είναι όμως εξίσου δύσκολο να πειστούν οι τελευταίοι ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Η περίπτωση της αποτυχίας των «μεγάλων» (Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας) είναι αμφιλεγόμενη. Στο μέτρο που αυτή οφείλεται στην εξάντληση των παικτών-σταρ τους από τη μακρά και απαιτητική σεζόν με τις πολυάριθμες εγχώριες και διεθνείς υποχρεώσεις τους, η ΟΥΕΦΑ, οι εθνικές ομοσπονδίες και οι σύλλογοί τους καλούνται να βρουν μια λύση. «Λύση όμως δε θα βρεθεί, διότι όλοι υποκρίνονται όταν λένε ότι ενδιαφέρονται για τους παίκτες και το θέαμα, τη στιγμή που ενδιαφέρονται μόνο για τα έσοδα που φέρνουν οι διάφορες διοργανώσεις», μας είπε ένας Ολλανδός δημοσιογράφος, εκφράζοντας μια άποψη που υποστηρίζεται από πολλούς.

Στο μέτρο πάντως, που μια τέτοια αποτυχία σε ό,τι κι αν τελικώς οφείλεται- έδωσε την ευκαιρία να φτάσουν στον τελικό δύο ομάδες που δεν είχαν καμιά διάκριση στην ιστορία τους και στη «σταχτοπούτα» Ελλάδα να κατακτήσει το τρόπαιο, είναι μάλλον ενθαρρυντικό στοιχείο για τους οπαδούς της... ποικιλίας.

Παραμύθι;

«Η Ελλάδα, πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο». Ακόμη και για όσους έζησαν την πορεία της προς τον άθλο βήμα προς βήμα, ακόμη και για όσους πίστευαν με πάθος στις δυνατότητές της, ακόμη και για τους ίδιους τους παίκτες που έβγαιναν σαστισμένοι το βράδυ της 4ης Ιουλίου με τα μετάλλια στο στήθος για να συναντήσουν τους -εξίσου εμβρόντητους- δημοσιογράφους, πρόκειται για ένα απίστευτο επίτευγμα. Και οι μέρες που περνούν, αντί να το κάνουν πιο πιστευτό, το περιβάλλουν με ένα παραμυθένιο πέπλο.

Το είδαμε όλοι με τα μάτια μας, κι όμως έμοιαζε με μαγική εικόνα. Όπως μαγική εικόνα έμοιαζε και η σκηνή στον έλεγχο διαβατηρίων, κατά την επιστροφή στη Βρετανία, όπου ο αστυνομικός βλέπει το ελληνικό διαβατήριο και μια ρωγμή στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και ρωτά, «αυτό έγινε στα πανηγύρια για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού»;

«Οι Έλληνες υπερβάλλουν στη χαρά και στη λύπη και οι στιγμές αυτές είναι εφήμερες, ας τις χαρούμε όμως όσο κρατήσουν», είπε ο Ότο Ρεχάγκελ σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά το ματς με την Ισπανία «γιατί οι Έλληνες πανηγύριζαν την ισοπαλία σα νίκη».

Τα λόγια αυτά έχουν μεγαλύτερη σημασία όταν γίνεται η επιστροφή στην καθημερινότητα, η οποία συχνά είναι πραγματικά δραματική κι όχι «τεχνητά», όπως συμβαίνει με το ποδόσφαιρο.

Ωστόσο, το επίτευγμα της 4ης Ιουλίου στο Ντα Λους χαρακτηρίζει πλέον τους νεοέλληνες απανταχού της Γης, είτε το επιθυμούν είτε όχι. Ο Βρετανός αστυνομικός δεν ενδιαφέρθηκε αν είχε να κάνει με φίλαθλο ή όχι. Γι αυτόν Ελλάδα εκείνη τη στιγμή σήμαινε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Και για τους περισσότερους στον κόσμο αφού το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να κάνει κάτι γνωστό παντού- θα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της μικρής μεσογειακής χώρας για πολύ καιρό, θα είναι κάτι σαν ένα αληθινό παραμύθι.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 15:33 (Ώρα Λονδίνου)

Η ώρα της επιστροφής για τη Φλόγα

Τη Φλόγα συνοδεύει η Γιάννα Αγγελοπούλου

Ολοκληρώθηκε η περιφορά της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της ανά τον κόσμο, και την Παρασκευή το απόγευμα φθάνει στο Ηράκλειο, από όπου θα αρχίσει η λαμπαδηδρομία σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Φλόγα πέρασε από το Παραλίμνι, την κωμόπολη κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου έγινε τελετουργικό, στην κεντρική πλατεία, στην οποία είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Μετά την περιήγησή της στην κωμόπολη, η Φλόγα μεταφέρθηκε στη Λάρνακα, όπου έγινε επιβλητικό τελετουργικό στην ακτή του Κίμωνα, παρουσία των αρχών της πόλης και χιλιάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων και ξένων τουριστών, που γέμισαν την περιοχή.

Το μεσημέρι, ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ο Κύπριος παλαιός πρωταθλητής του στίβου Σταύρος Τζωρτζής, παρέδωσε τη Φλόγα για μεταφορά στην Κρήτη με το αεροσκάφος Δίας.

Η Φλόγα παραδόθηκε στο αεροσκάφος με τιμές αρχηγού κράτους, υπό τους ήχους του Ολυμπιακού ύμνου και εμβατηρίων.

Τη Φλόγα συνοδεύει στο ταξίδι της προς το Ηράκλειο η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, που είχε φθάσει νωρίτερα σήμερα στην Κύπρο για αυτό το σκοπό.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 15:03 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση

Δεν συζητήθηκε το θέμα των συμβασιούχων

Το νομοσχέδιο θα τη δημόσια διοίκηση και, ειδικότερα την αξιολόγηση των γενικών διευθυντών και προϊσταμένων παρουσίασε στην κυβερνητική επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος.

Εκτός από το νομοσχέδιο αυτό, στην κυβερνητική επιτροπή συζητήθηκαν και διάφορα άλλα ζητήματα διοίκησης και οικονομίας, όπως η φορολογική ρύθμιση των εκκρεμών υποθέσεων της περιόδου 1999 - 2002 που προώθησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Όπως έγινε γνωστό, η ρύθμιση αφορά προαιρετική και όχι υποχρεωτική ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα των συμβασιούχων.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε σειρά συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης και εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου.

Ο κ. Καραμανλής συζήτησε με τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Φώλια θέματα του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη το θέμα της διεκδίκησης της έκθεσης EXPO 2008.

Ο κ. Καραμανλής δέχθηκε επίσης το γλύπτη Κώστα Βαρώτσο, την τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη με την οποία συζήτησε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, πειρατείας και εξαγωγής ελληνικών πολιτιστικών προϊόντων στο εξωτερικό, και το συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη που θα επιμεληθεί τη μουσική των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 13:34 (Ώρα Λονδίνου)

Απόφαση «κατά του Ισραήλ»

Μήκος 640 χιλιομέτρων θα έχει το τείχος

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ετοιμάζεται να ανακοινώσει εάν και κατά πόσον ήταν νόμιμη η απόφαση των ισραηλινών αρχών να αναγείρει «φράκτη ασφαλείας», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό της κυβέρνησης Σαρόν, στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης, η οποία ας σημειωθεί, δεν είναι δεσμευτική, και το οποίο δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο, το Δικαστήριο χαρακτηρίζει παράνομη την ανέγερση του φράκτη-τείχους που παραβιάζει, όπως τονίζει, τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να εξετάσουν τι μέτρα μπορούν να λάβουν για να δοθεί τέλος σε μία «παράνομη κατάσταση».

Η ισραηλινή εφημερίδα «Χα'αρέτζ» αναφέρει ότι 14 δικαστές υποστήριξαν την άποψη ότι η ανέγερση τιου «φράκτη ασφαλείας» αποτελεί σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και δεν θεωρούν επαρκείς τους λόγους εθνικής ασφαλείας που προβάλλει η κυβέρβνηση Σαρόν, με τις οποίες συμφώνησε μόνον ένας δικαστής.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις για το θέμα αυτό προέβη και η Κομισιόν η οποία τονίζει ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου επιβεβαιώνει κατά τα φαινόμενα την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι είναι παράνομος ο «φράκτης ασφαλείας» και θα πρέπει να κατεδαφιστεί.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 12:01 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ύψη και πάλι

Στα ύψη εκτοξεύεται και πάλι η τιμή του πετρελαίου--στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού πετρελαίου ξεπέρασε τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Πολλοί αναλυτές συνδυάζουν την αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού με τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν την Πέμπτη Αμερικανοί αξιωματούχοι για πιθανές επιθέσεις της αλ Κάιντα που ίσως διαταράξουν την διοχέτευση πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Όπως επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης του BBC, Άντριου Γουόκερ, οι αγορές αναστατώθηκαν μετα την προειδοποίηση του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ, ότι η αλ Κάιντα μπορεί να εξαπολύσει επίθεση κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η προειδοποίηση αυτή ενέτεινε τις ανησυχίες των πετρελακών αγορών καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχόμενη επίθεση θα διαταράξει την ομαλή διάθεση του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές.

Οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ έχουν διακοπεί αρκετές φορές μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες εναντίον αγωγών πετρελαίου, ενώ οι επιθέσεις κατά ξένων στη Σαουδική Αραβία εντείνουν τους φόβους για την σταθερότητα της χώρας.

Η τιμή του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υορκης βρίσκεται κατά δύο δολάρια το βαρέλι κάτω από το ανώτατο σημείο στο οποίο έφτασε πριν περίπου από ένα μήνα, αλλά παρ'όλ' αυτά εξακολουθεί να θεωρείται υπερβολικά υψηλή.

Οι χώρες-μέλη της ΟΠΕΚ αποφάσισαν τον περασμένο μήνα να αυξήσουν την παραγωγή που είχε έστω και βραχυπρόθεσμα ευεργετικές συνέπειες στη τιμή του μαύρου χρυσού.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ αναμένεται στην επόμενη συνάντησή τους στα τέλη Ιουλίου να εγκρίνουν νέα αύξηση της παραγωγής έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή του αργού πετρελαίου, εκτιμά ο οικονομικός συντάκτης του ΒΒC.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 10:15 (Ώρα Λονδίνου)

360.000 ευρώ για ένα γράμμα

Θα πρέπει να είναι μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες ερωτικές επιστολές που γράφτηκαν ποτέ.

Ένας συλλέκτης, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, κατέβαλε 240.800 στερλίνες, δηλ. κάπου 360.000 ευρώ, για ναποκτήσει ένα γράμμα που είχε στείλει ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, ο Τζέιμς στην ερωμένη του, Νόρα Μπάρνακλ, τον χειμώνα του 1909, πολύ πριν γίνει διάσημος.

Ο οίκος Σόθμπις (Sothebys) που έβγαλε την επιστολή αυτή στο σφυρί, υπολόγιζε πως δεν θα ξεπερνούσε τις 60.000 στερλίνες, δηλ. τα 90.000 ευρώ.

Το γράμμα που έγραψε ο Τζόις στην αγαπημένη του από το Δουβλίνο, όπου είχε επιστρέψει από την Τεργέστη, είναι αρκετά αποκαλυπτικό και υπέρ το δέον τολμηρό.

Αυτά τα γράμματα είναι αυστηρώς προσωπικά ... Δεν έχουν καμιά λογοτεχνική ή ιστορική αξία. Δεν θα έπρεπε να εκτίθενται σε δημόσια θέα καταυτό τον τρόπο ... Οταν γράφεις ένα ερωτικό γράμμα στη φιλενάδα σου, δεν θέλεις να δημοσιευτεί κάποτε, ακόμα κι αν αποκτήσεις μεγάλη φήμη, καλή ή κακή.

Σολάνζ Τζόις

Στο γράμμα αυτό, που έχει έκταση τριών σελίδων, ο Τζόις μιλάει στη Νόρα για μια ερωτική συνάντηση σαν αυτή που είχαν οι ίδιοι για πρώτη φορά στις 16 Ιουνίου 1904.

Της λέει επίσης πόσο θέλει να ικανοποιήσει κάθε της επιθυμία και δική του και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις αγαπημένες τους ερωτικές στάσεις.

Κι εδώ έγκειται η αξία του, όπως εξήγησε στο BBC o Πίτερ Σέλεϊ του οίκου Σόθμπις, ειδικός σε θέματα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, που εξηγεί πως το γράμμα αυτό αποτελεί ένα καταρρακτώδες ξέσπασμα σεξουαλικών εικόνων και αισθημάτων.

«Η υψηλή τιμή στην οποία πουλήθηκε η ερωτική επιστολή του Τζόις», είπε, «αντανακλά πλήρως τη σημασία που είχε η σχέση του ζεύγους.»

Από τη σχέση αυτή πήγαζε ένα μεγάλο μέρος της δημιουργικότητας του Τζόις κι αυτό φαίνεται σε ολόκληρο το έργο του, ιδιαίτερα στο μυθιστόρημά του Οδυσσέας (Ulysses).»

Είναι ένα καταρρακτώδες ξέσπασμα σεξουαλικών εικόνων και αισθημάτων

Πίτερ Σέλεϊ

»Όπως έγραψε δε ο κριτικός της εφημερίδας Ομπσέρβερ (The Observer), Ντέιβιντ Σμιθ, ειδικοί θεωρούν την επιστολή αυτή ως «το γράμμα-κλειδί που έλλειπε από την πιο γνωστή ερωτική αλληλογραφία στη μοντέρνα λογοτεχνία».

Εκτός από την επιστολή αυτή βγήκαν επίσης στο σφυρί από τον οίκο Σόθμπις στο Λονδίνο κι ένα από τα πρώτα αντίτυπα του Οδυσσέα, με προσωπική αφιέρωση του Τζόις προς τον αδελφό του, Στάνισλας, κι επίσης τα τυπογραφικά δοκίμια των Δουβλινέζων (Dubliners)της έκδοσης του 1910, του Δουβλίνου, που τελικά εγκαταλείφθηκε.

Συνολικά, κατεβλήθησαν £721,620 (πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ) για την απόκτηση όλων αυτών των αντικειμένων.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι στενοί συγγενείς του Τζόις είχαν σπεύσει να καταδικάσουν την πώληση της ερωτικής επιστολής την οποία χαρακτήρισαν ως «επιδρομή στην ιδιωτική ζωή του συγγραφέα, την οποία και ο ίδιος ο Τζόις θα αποστρεφόταν».


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 11:00 (Ώρα Λονδίνου)

Συμβασιούχων συνέχεια

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 5.136 νέες προσλήψεις. Δημόσιο: Εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση. Η ΓΣΕΕ για τους συμβασιούχους: 8 στους 10 «εκτός».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 8.400 ευρώ στους άνεργους για να δημιουργήσουν δική τους δουλειά. Για ατομική ή συμμετοχή σε εταιρική επιχείρηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανάσα για 700.000 μικρομεσαίους. Κλείνουν οριστικά οι ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 16 επαγγέλματα για σίγουρη δουλειά. Έρευνα του ΣΕΒ για τις ειδικότητες με ζήτηση την επόμενη τριετία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Φάρμακο βόμβα για τον καρκίνο. Πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία από Κινέζους επιστήμονες.

Η ΑΥΓΗ: Ο τιμάριθμος πέφτει, αλλά η ακρίβεια ανεβαίνει! Τον Ιούνιο υποχώρησε οριακά κατά 0,1%.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Βγαίνουν στο δρόμο οι συμβασιούχοι. Τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα δημιουργεί η στρατιά των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολυμπιακή απεργία Νο 1. Όλοι ζητούν ειδικά επιδόματα Αγώνων. Η χθεσινή εξάωρη στάση στις συγκοινωνίες παρέλυσε την Αθήνα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς θα κλείσετε τις εκκρεμείς υποθέσεις σας με την εφορία. Για την περίοδο 1999-2002.

ΕΘΝΟΣ: Πακέτο «φαρμάκι» για εκκρεμείς υποθέσεις - χρέη. Εφορία: Οι ρυθμίσεις για 800.000 επιχειρήσεις - επαγγελματίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το Σχέδιο Νόμου για χρέη και ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις. Οι ρυθμίσεις για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφορία: Ποιους συμφέρουν οι νέες ρυθμίσεις. Εκκρεμείς υποθέσεις: Τι προβλέπεται για 850.000 επαγγελματίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φορο - δαγκάνα για 4,5 δισ. ευρώ. Ταρίφα 1.000-2.000 ευρώ για ρύθμιση σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες.

ΕΞΠΡΕΣ: Ρύθμιση με στόχο 4,5 δισ. Για ανέλεγκτες και ληξιπρόθεσμα χρέη.

ΕΣΤΙΑ: Συμβασιούχοι και μονιμότης. Πλήττεται η παραγωγικότης του ελληνικού δημοσίου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Καίει» τους μικρούς η ρύθμιση για τις εκκρεμείς.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γενναία ρύθμιση χρεών και εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

ΚΕΡΔΟΣ: Πώς θα κλείσετε άμεσα τους λογαριασμούς σας με την εφορία.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αντιδρούν στις «ατέλειες» του Προεδρικού Διατάγματος. Με κινητοποιήσεις απαντούν οι συμβασιούχοι.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ο νέος νόμος για εκκρεμείς- ληξιπρόθεσμα. Φορολογική αμνηστία με ελάχιστο κόστος.

ΜETRORAMA: Ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις με τη ρύθμιση θα εισπραχθούν 5 δισ. ευρώ που οφείλονται στο δημόσιο.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Κλείσιμο φοροϋποθέσεων με κόστος 1% του τζίρου.

ΤΑ ΝΕΑ: Χαράτσι 2.000 ευρώ για 800.000 επαγγελματίες. Καίνε οι ρυθμίσεις της Εφορίας.

Η ΝΙΚΗ: Οι πρώτες αποδοκιμασίες κατά Καραμανλή. Τελειώνει η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μονιμοποιείται η έκτακτη και προσωρινή εργασία. Προεδρικό Διάταγμα για συμβασιούχους.

CITY PRESS: Euro 2004: Οι νίκες ανέβασαν την παραγωγικότητα. Διεθνής έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιτυχίες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου έκαναν τους Έλληνες εργαζόμενους πιο παραγωγικούς.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δέκα δις για τουριστική προβολή. Αλλάζει εντυπωσιακά η τουριστική μας πολιτική.

Η ΧΩΡΑ: 700.000 αυθαίρετα στο σχέδιο πόλεως. Μέχρι τον Σεπτέμβριο οι νομιμοποιήσεις με τις νέες πολεοδομικές μελέτες.

Συμβασιούχοι

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «μείζον πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα που δεν αποκλείεται να λάβει, στο μέλλον, απρόβλεπτες διαστάσεις, δημιουργείται λόγω της τροπής που έλαβε η υπόθεση των συμβασιούχων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί τελικά στο Προεδρικό Διάταγμα, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να πεταχτούν κυριολεκτικά στον δρόμο, μετά από πολλά χρόνια εργασίας».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι «μία καλοστημένη -πολιτικού χαρακτήρα- απάτη σε βάρος δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων αποκαλύπτει η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο υποτίθεται πως επρόκειτο να γίνει η μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS, «με κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι απαντούν οι συμβασιούχοι, αντιδρώντας στο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Υποστηρίζουν ότι αντί για τη μονιμοποίησή τους προβλέπει την εξαίρεσή τους».

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι «τώρα λοιπόν χιλιάδες συμβασιούχοι κατ ουσίαν μονιμοποιούνται. Και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα καταστούν και αυτοί εξ ίσου αντιπαραγωγικοί με τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν θα διατρέχουν κανένα κίνδυνο να υποστούν κυρώσεις, λόγω χαμηλής παραγωγικότητας. Και πάντως, δεν θα κινδυνεύουν να απολυθούν».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «την έξαρση της περιόδου καταλογισμού πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση σηματοδοτεί η χθεσινή αποδομικασία του πρωθυπουργού από δεκάδες συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού που βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 08:35 (Ώρα Λονδίνου)

Βούλγαροι όμηροι στο Ιράκ

Αίνιγμα παραμένει προς το παρόν η εμφάνιση στη Βηρυτό του Ουασέφ Αλί Χασούν, που είχε απαχθεί στο Ιράκ

Με την εκτέλεση δύο Βουλγάρων ομήρων απειλεί ακραία ισλαμική οργάνωση στο Ιράκ. Μαγνητοσκοπημένη ταινία που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, δείχνει τρεις ενόπλους με καλυμμένα πρόσωπα να κρατούν τους δύο ομήρους.

Οι ένοπλοι, που πιστεύεται ότι ανήκουν στην ομάδα του καταζητούμενου Ιορδανού, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, απειλούν να σκοτώσουν τους δύο Βούλγαρους εάν δεν απελευθερωθούν όλοι οι Ιρακινοί κρατούμενοι μέσα σε 24 ώρες. Στο Ιράκ βρίσκονται 485 Βούλγαροι στρατιώτες.

Ανησυχία εκφράζεται και για τη ζωή ενός Φιλιππινέζου ομήρου, του οποίοι οι απαγωγείς ζητούν από τη Μανίλα να απομακρύνει τους στρατιώτες της από το Ιράκ.

ΟΙ νέες απαγωγές ξένων εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν μερικές ώρες μετά την εμφάνιση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό, του Αμερικανού δεκανέα Ουασέφ Αλί Χασούν, τον οποίο είχε απαγάγει η ίδια οργάνωση στο Ιράκ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινισθεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο λιβανικής καταγωγής μουσουλμάνος Χασούν βρέθηκε στη Βηρυτό. Προηγουμένως είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι αφέθηκε ελεύθερος υπό την προϋπόθεση να εγκαταλείψει τον αμερικανικό στρατό.

ΤΗ νύχτα της Πέμπτης σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης σε επίθεση ανταρτών εναντίον περιπόλου στη Βαγδάτη.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 07:48 (Ώρα Λονδίνου)

Απόφαση στη Χάγη για το τείχος

Μήκος 640 χιλιομέτρων θα έχει το τείχος

Την απόφασή του επί της προσφυγής κατά του αποκαλούμενου από το Ισραήλ «τείχους ασφαλείας» θα ανακοινώσει στη Χάγη το Διεθνές Δικαστήριο, μετά από διαβουλεύσεις πέντε μηνών. Την απόφαση ζήτησε η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το τείχος -συνολικού μήκους 640 χιλιομέτρων- εκτείνεται κατά μήκος των πριν το 1967 συνόρων, κατά διαστήματα όμως κατασκευάζεται μέσα σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Η ισραηλινή πλευρά αιτιολογεί την κατασκευή του τείχους με την αναγκαιότητα αποτροπής επιθέσεων των Παλαιστίνιων, οι οποίοι αντίθετα κατηγορούν το Ισραήλ ότι με αυτό τον τρόπο καθιστά αδύνατη τη δημιουργία βιώσιμου κράτους.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική , είναι δυνατόν όμως να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μελλοντικές ενέργειες της γενικής συνέλευσης ή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο όλο ζήτημα.

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες είχαν ζητήσει να μην ασχοληθεί το Διεθνές Δικαστήριο με το θέμα, το οποίο κατά την άποψή τους είναι πολιτικής και όχι νομικής φύσης.

Κοντά στο δικαστήριο της Χάγης έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς θυμάτων από βομβιστικές επιθέσεις Παλαιστινίων.

Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν στην Ιερουσαλήμ συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και του προέδρου του Εργατικού Κόμματος, Σίμον Πέρες, με στόχο τη δημιουργία κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, η οποία θα επωμισθεί την αποστολή υλοποίησης του σχεδίου αποχώρησης από η Λωρίδα της Γάζας.

Στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ένας Παλαιστίνιος, μέλος ακραίας οργάνωσης όπως ανακοινώθηκε από ισραηλινής πλευράς.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 05:25 (Ώρα Λονδίνου)

«Επιστροφή στην παράδοση»

«Επιστροφή της παράδοσης στα σχολεία , με την καθιέρωση ξανά της σχολικής ενδυμασίας», γράφει στην πρώτη της σελίδα η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), ενώ ανάλογα είναι και τα δημοσιεύματα των άλλων εφημερίδων.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή επικαιρότητα, η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) παραχωρεί το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης της σελίδας στο θέμα που ανέκυψε με την αποκάλυψη της ύπαρξης «ιδιωτικής φυλακής» που διατηρούσε στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, Αμερικανός μισθοφόρος, πρώην στρατιώτης ειδικής δύναμης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη «φυλακή» κρατούνταν και βασανίζονταν Αφγανοί.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και δημοσίευμα της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία επίσης αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα της παιδείας. Σε κεντρικό σχόλιο της σημειώνεται ότι τα σχέδια του Εργατικού Κόμματος για την παιδεία σηματοδοτούν «το τέλος του ονείρου για τα μονοτάξια σχολεία».

«Η ιδέα του 1960 για εκπαίδευση σε ομοιογενή, κεντρικά διοικούμενα ιδρύματα, πέθανε. Το όνειρο γεννήθηκε την εποχή που κυβερνούσαν οι Εργατικοί και μετά από τέσσερις δεκαετίες πεθαίνει, πάλι επί κυβερνήσεως Εργατικών», τονίζει ο αρθρογράφος της Ιντιπέντεντ.

Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι. Ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σημειώνει ότι ενδεχόμενη νίκη του κ. Κέρι τις εκλογές θα συμβάλλει στην άμβλυνση των διαχωριστικών γραμμών που δημιουργήθηκαν στη Βρετανία με τον πόλεμο στο Ιράκ. Η νίκη του κ. Κέρι είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ευρώπης, τονίζει ο κ. Κουκ.

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι η επιτροπή Μπάτλερ που θα παρουσιάσει προσεχώς το πόρισμά της έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι βρετανικές mυστικές υπηρεσίας προσπάθησαν να δώσουν νομιμοποίηση στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η επιτροπή καταλήγει επίσης -σύμφωνα με την εφημερίδα- στο συμπέρασμα ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν αντιμετώπιζε το Ιράκ ως πρωταρχική απειλή, όταν εξέφραζε τις ανησυχίες της για τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και το ενδεχόμενο να προμηθευτούν παρόμοια όπλα τρομοκράτες.

«Για λόγους ασφαλείας»

Φόβοι για την ασφάλεια λειτουργούν αποτρεπτικά σε σους θέλουν να επισκεφτούν την Αθήνα, γράφει στις αθλητικές της σελίδες η εφημερίδα Τάιμς, φιλοξενώντας δηλώσεις του Σάιμον Τζιλέπσι, διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας Sportsworld, που έχει αναλάβει την προώθηση στη Βρετανία των εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο κ. Τζιλέπσι δηλώνει ότι αναμένει να διατεθούν 5000 εισιτήρια, όσα διατέθηκαν τέσσερα χρόνια προηγουμένως για την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, όταν οι τιμές των εισιτηρίων των αεροπορικών εταιρειών ήταν πολύ υψηλότερες.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας καθιστά υπεύθυνες για τη χαμηλή ζήτηση τους φόβους για την ασφάλεια που υπάρχουν παγκοσμίως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την αρνητική δημοσιότητα σε σχέση με τα ολυμπιακά έργα. Υπήρχε επίσης μία αίσθηση ότι εφόσον οι Αγώνες διεξάγονται στην Ευρώπη δεν υπάρχει αναγκαιότητα να γίνουν κρατήσεις.

Από τότε πάντως που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εμφανίζεται πεπεισμένη ότι θα έργα θα τελειώσουν εμπρόθεσμα, οι πωλήσεις παρουσιάζουν ανοδική πορεία, τονίζει στην εφημερίδα Τάιμς ο κ. Τζιλέπσι.


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 05:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Μεγάλος αδελφός» και Γιούκος

Στις ποικίλες αντιδράσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για την ηλεκτρονική παρακολούθηση αναφέρεται η εφημερίδα της Φρανκφούρτης Φράνκφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau).

Με το νομοσχέδιό της η ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής των επαγγελματικών ενώσεων δικηγόρων, δημοσιογράφων και γιατρών, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, γράφει η εφημερίδα.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην υλοποίηση των ορίων που έθεσε στην παρακολούθηση το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο έκρινε τον Μάρτιο αντισυνταγματικές ορισμένες από τις διατάξεις του νόμου περί ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Εκτενώς οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στη συνάντηση στη Μόσχα του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και την υπόθεση Γιούκος.

«Περίεργο» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) το γεγονός ότι η χρεοκοπία της Γιούκος δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών και διακρίνει την αιτία γι΄ αυτό στο γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες ενέργειας, η ΕΟΝ και η Ruhrgas συνεργάζονται με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Γκαζπρόμ, ο οποίος ενδεχομένως θα ωφεληθεί από τη χρεοκοπία της Γιούκος. «Η γερμανική οικονομία έχει ποντάρει στο σωστό άλογο», σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Στο θέμα της Γιούκος αναφέρεται και η γαλλική Μοντ (Le Monde), που σημειώνει ότι η εταιρεία βρίσκεται στο «χείλος της πτώχευσης» εξαιτίας του «νομικού, δημοσιονομικού και πολιτικού εμφυλίου πολέμου που διεξάγει ο πρόεδρος Πούτιν κατά της εταιρείας και του βασικού της μετόχου, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι».

Οι ρωσικές εφημερίδες αναφέρονται στο ίδιο θέμα αλλά και στη χρεοκοπία πολλών τραπεζών. Η Ισβέστια γράφει ότι για την κρίση στον τραπεζικό τομέα υπεύθυνες είναι και οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για διαφάνεια που απηύθυνε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Η αυστριακή Πρέσε (die Presse) σχολιάζει την επίσκεψη του προέδρου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να παρακινήσει την ισραηλινή κυβέρνηση στη δημιουργία ελεύθερης από πυρηνικά ζώνης στη Μέση Ανατολή.

Ακόμη και εάν ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν , μπορεί να φανταστεί τη δημιουργία μακροπρόθεσμα μιας τέτοιας ζώνης, για το Ισραήλ το όλο θέμα φαίνεται να είναι άνευ σημασίας, γράφει η εφημερίδα της Βιέννης.

Στις ισπανικές εφημερίδες καταγράφεται η δυσφορία της Μαδρίτης για την επίσκεψη βρετανικού πυρηνικού υποβρυχίου ΗΜS TIRELESS στο Γιβλαρτάρ.

Oι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι πλέον οι ίδιες, μετά την αποτυχία των Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Τόνι Μπλερ να συμφωνήσουν στο ζήτημα του Γιβλαρτάρ, στη βάση διαμοιρασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων, γράφει η εφημερίδα της Μαδρίτης Ελ Παϊς (El Pais).


Παρασκευή 09 Ιουλίου 2004 - 07:01 (Ώρα Λονδίνου)

H CIA στο στόχαστρο

Μετά από 7 χρόνια ο Τζορτζ Τένετ εγκαταλείπει την CIA

Έντονη κριτική στη CIA αναμένεται να ασκήσει η επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου, που ανέλαβε τη σύνταξη έκθεσης για τη λειτουργία της υπηρεσίας σε σχέση με την τρομοκρατία και τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο απερχόμενος αρχηγός της Υπηρεσίας, Τζορτζ Τένετ, αποχαιρέτησε το προσωπικό, κάνοντας λόγο για επιτυχίες αλλά και για «ερωτηματικά» σχετικά με τη δράση της.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από την Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι, που έχουν ήδη διαβάσει το πόρισμα της επιτροπής, το χαρακτηρίζουν δριμύτατο κατηγορητήριο κατά της μυστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με αυτούς του κύκλους, το πόρισμα κάνει λόγο για ανεπαρκή στοιχεία και για πρόχειρη αξιολόγησή τους. Αναμένεται εξάλλου να αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν άσκησε ποτέ πιέσεις στις μυστικές υπηρεσίες, για να παρουσιάσουν συγκεκριμένα πορίσματα, χωρίς να απαντά όμως στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση Μπους υπερέβαλε ως προς την ανάγκη διεξαγωγής του πολέμου στο Ιράκ.

Ο κ. Τένετ, που εγκαταλείπει την Κυριακή και τυπικά την κορυφή της CIA μετά από επτά χρόνια, είπε, μιλώντας στους υπαλλήλους της υπηρεσίας, ότι δήλωσε ότι ο Αμερικανικός λαός θα κρίνει στο μέλλον το έργο της, ενώ έδωσε έμφαση στα όσα επιτεύχθηκαν στην αναδιοργάνωση της υπηρεσίας.

Ο απερχόμενος αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις

επειδή η CIA δεν κατάφερε ν' αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και αδυνατεί να συλλάβει τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, καθώς και για το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.