Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-10

  1. Ελλείψεις και στα πιο στοιχειώδη φάρμακα
  2. Κονγκό: Φρένο στο εμπόριο διαμαντιών
  3. Απένταρος με περιουσία
  4. Σωρεία σκανδάλων με ντόπινγκ
  5. Ρουντ... Γιουνάιτεντ
  6. Προειδοποίηση Σαακασβίλι προς τη Ρωσία
  7. «Όχι» του Ρεχάγκελ στους Γερμανούς
  8. Απειλή για εκτέλεση ομήρου εντός 24 ωρών
  9. Υπέρ της παραμονής Μπλερ στην εξουσία
  10. Άρχισε το Σάββατο ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ
  11. Συναγερμός για το Έιτζ στη Κίνα
  12. Αίσιο τέλος ομηρίας στο Ιράκ
  13. Νέα έκρηξη στη Γάζα
  14. Καύσωνας προ των πυλών
  15. «Στο σπίτι της» η Ολυμπιακή Φλόγα ύστερα από 35 ημέρες
  16. Ιράκ: Έκκληση ομήρου
  17. «Τα σφάλματα της CIA»
  18. Οι ΗΠΑ επικρίνουν την απόφαση για το τείχος
  19. Δολοφονία δημοσιογράφου στη Μόσχα
  20. Υποσχέσεις Μπους για αναμόρφωση των μυστικών υπηρεσιών

Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 23:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ελλείψεις και στα πιο στοιχειώδη φάρμακα

Η συνεχιζόμενη βία έχει εξαντλήσει τα αποθέματα φαρμάκων στα ιρακινά νοσοκομεία

Έκκληση για οικονομική ενίσχυση με στόχο την αγορά φαρμάκων απηύθυνε η νέα ηγεσία του Ιράκ προς τη διεθνή κοινότητα.

Ο υπουργός Υγείας του Ιράκ, Αλαντίν Αλαουάν τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη βασικών αντιβιοτικών καθώς και φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Πρόσθεσε ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος το Ιράκ πρέπει να διπλασιάσει τον ετήσιο προϋπολογισμό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την υγεία.

Ο κ. Αλαουάν παραδέχτηκε ότι η κακοδιαχείριση και η διαφθορά διαιωνίζουν το πρόβλημα στο ιρακινό σύστημα υγείας και έχουν σαν αποτέλεσμα τα περισσότερα αποθέματα φαρμάκων να καταλήγουν στην μαύρη αγορά.

Ένας από τους βασικούς λόγους που παρατηρείται μεγάλη έλλειψη φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας είναι η συνεχιζόμενη βία.

Διεθνείς παρατηρητές στο Ιράκ επισημαίνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψε άλλο ένα πρόβλημα αυτό της απορρόφησης ιρακινού ιατρικού προσωπικού στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Υγείας του Ιράκ διευκρίνισε ότι η ηγεσία της χώρας βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και πολλών άλλων κρατών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια επιπλέον για την κάλυψη των αναγκών μας», κατέληξε ο κ. Αλαουάν.

Η απεσταλμένη του ΒΒC στη Βαγδάτη, Κάρολαϊν Χόλι επεσήμανε ότι έλλειψη φαρμάκων παρατηρείτο και στο προηγούμενο καθεστώς τόσο εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα αλλά και εξαιτίας της διαφθοράς και της αδιαφορίας του κράτους.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 22:02 (Ώρα Λονδίνου)

Κονγκό: Φρένο στο εμπόριο διαμαντιών

Το διεθνές σύστημα «Διαδικασία του Κίμπερλι» απέκλεισε τη Δημοκρατία του Κονγκό από τον κατάλογο των κρατών μελών, στα οποία επιτρέπεται το εμπόριο ακατέργαστων διαμαντιών, σε μια προσπάθεια πάταξης της χρηματοδότησης συρράξεων στην αφρικανική ήπειρο μέσω του εμπορίου διαμαντιών.

Οι αξιωματούχοι του διεθνούς συστήματος «Διαδικασία Κίμπερλι» τόνισαν ότι η εν λόγω αφρικανική χώρα απέτυχε να δώσει πειστικές εξηγήσεις για την προέλευση των ακατέργαστων διαμαντιών που εξήγαγε.

Έπειτα από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η Δημοκρατία του Κονγκό εξήγαγε ακατέργαστα διαμάντια άλλων αφρικανικών κρατών στην Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να μην υπόκειται σε ελέγχους.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία συνορεύει με τη Δημοκρατία του Κονγκό, καταγγέλλει εδώ και χρόνια ότι τη γείτονα χώρα για λαθρεμπόριο διαμαντιών από τις περιοχές της.

Η Δημοκρατία του Κονγκό αρνείται τις κατηγορίες.

Στη «Διαδικασία Κίμπερλι» συμμετέχουν 43 κράτη. Η Δημοκρατία του Κονγκό μέχρι πρότινος κάλυπτε το 98% του παγκόσμιου εμπορίου ακατέργαστων διαμαντιών.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 21:34 (Ώρα Λονδίνου)

Απένταρος με περιουσία

Βουτηγμένος στα χρέη φέρεται να πέθανε ο θρύλος του παγκόσμιου κινηματόγραφου

Περιουσία 21,6 εκατομμυρίων δολαρίων άφησε πίσω του ο εκλιπών θρύλος του παγκόσμιου κινηματογράφου, Μάρλον Μπράντο σύμφωνα με το δικηγόρο του, Ντέιβιντ Σίλι, ο οποίος θέλησε να διαψεύσει τις φήμες που έφεραν τον Αμερικανό ηθοποιό να πεθαίνει απένταρος.

Ο φήμες παρουσίαζαν έναν Μάρλον Μπράντο «βουτηγμένο» στα χρέη, ο οποίος επιβίωνε τα τελευταία χρόνια χάρις σε μια πενιχρή σύνταξη και σε δωρεές φίλων του.

Ο Μάρλον Μπράντο, κάποτε από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, απεβίωσε στις 1 Ιουλίου σε ηλικία 80 ετών.

Ο δικηγόρος του εκλιπόντος διευκρίνισε ότι ο εκλιπών κατά βάση επένδυε σε ακίνητα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μία κοραλλιογενής νησίδα της Ταϊτής και ένα κτήμα στην Καλιφόρνια.

Σενάρια και σκίτσα

Ο δικηγόρος, Ντέιβιντ Σίλι προέβη στις εν λόγω δηλώσεις σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κίνησε τις διαδικασίες για το άνοιγμα των περιουσιακών στοιχείων του εκλιπόντος.

Ο κ. Σίλι πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία του Μάρλον Μπράντο, η αξία των οποίων ακόμα δεν έχει εκτιμηθεί.

Χαρακτήρισε τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία «χρυσωρυχείο» και ανέφερε ότι πρόκειται για τα πρωτότυπα σενάρια των ταινιών, καθώς και πίνακες και σκίτσα που είχε ο ίδιος ο εκλιπών φιλοτεχνήσει.

Οι κληρονόμοι του Μπράντο στο σύνοδο δέκα και ηλικίας από δέκα έως 46 ετών αναφέρονται όλοι στη διαθήκη πλην ενός εγγονού του και ενός υιοθετημένου παιδιού του.

Η αποτέφρωση του Μάρλον Μπράντο τελέστηκε σε κλειστό κύκλο την περασμένη εβδομάδα.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 22:47 (Ώρα Λονδίνου)

Σωρεία σκανδάλων με ντόπινγκ

του ανταποκριτή μας στο Σίδνεϊ, Γιώργου Διαμαντούλη

Τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα ντόπινγκ έχουν αμαυρώσει την εικόνα της Αυστραλίας στο εξωτερικό

Η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή αποδέχεται ότι τα σκάνδαλα στην ποδηλατική ομάδα της χώρας και στην άρση βαρών έχουν αμαυρώσει την αθλητική φήμη της Αυστραλίας.

Η αθλήτρια της άρσης βαρών, Καρολάιν Πιλέρτζι αποκλείστηκε από την ολυμπιακή αποστολή για την Αθήνα καθώς αρνήθηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις για τη χρήση βελτιωτικών της απόδοσης της ουσιών.

Είναι η δεύτερη αθλήτρια μετά τον ποδηλάτη πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή, Τζόμπι Ντάζκα που η συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα εκκρεμεί καθώς όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζον Κόατς το όνομά του εμπλέκεται σε δύο έρευνες.

Η βετεράνος πρωταθλήτρια της κολύμβησης, Ντον Φρέιζερ δήλωσε ότι γνώριζε ότι επί πολλά έτη κορυφαίοι Αυστραλοί αθλητές χρησιμοποιούσαν φαρμακευτικές ουσίες γεγονός που όπως ισχυρίζεται την αηδίαζε.

Ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ολυμπιακής επιτροπής, Τζον Κόατς απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής της επιτροπής για την χρήση ενισχυτικών ουσιών στον αθλητισμό από τον οποίο ζητά πληροφορίες για το αν υπάρχουν κι άλλοι Αυστραλοί αθλητές για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 23:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ρουντ... Γιουνάιτεντ

Ο φαν Νίστελροϊ παντρεύτηκε στη γενέτειρά του Χις στη νότια Ολλανδία

Ο Ολλανδός στράικερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρουντ φαν Νίστελροϊ ήρθε εις γάμου κοινωνία με την επί σειρά ετών εκλεκτή της καρδιάς του, Λεοντίεν Σλάατς.

Εκατοντάδες θαυμαστές του διεθνούς επιθετικού έσπευσαν στο δημαρχείο της πόλης Χις για να τον συγχαρούν.

Παρών στην τελετή και ο τεχνικός της Γιουνάιτεντ, Άλεξ Φέργκιουσον καθώς και πολλοί συμπαίκτες του Ολλανδού.

Τον Νίστελροϊ τίμησαν οι νεαροί ποδοσφαιριστές της ομάδος Νοιτγκεντάχτ, όπου ο Ολλανδός πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο σε ηλικία έξι ετών.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης υπήρχε γερανός από τον οποίο κρεμόταν μια γιγάντια φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο 28χρονος Ολλανδός διεθνής ήταν από τους κορυφαίους σκόρερ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Πορτογαλία με τέσσερα τέρματα.

Ωστόσο, το Euro 2004 άφησε πικρή γεύση στον Ολλανδό όχι μόνο επειδή η ομάδα του αποκλείστηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης από την Τσεχία αλλά και επειδή ο ίδιος αποκλείστηκε από τους πρώτες αγώνες της προκριματικής φάσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Η ΦΙΦΑ τιμώρησε τον Ολλανδό για το αδικαιολόγητο ξέσπασμά του προς το διαιτητή του αγώνα με την Τσεχία.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 22:22 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση Σαακασβίλι προς τη Ρωσία

Αιχμάλωτοι ανταρτών από τη Νότια Οσέτια παρέμειναν για 24 ώρες δεκάδες Γεωργιανοί στρατιώτες

Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι απηύθυνε νέα προειδοποίηση προς τη Ρωσία, την οποία καλεί να πάψει να στηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην αποσχισθείσα επαρχία της Νότιας Οσετίας.

Η Νότια Οσετία αποσχίσθηκε από τη Γεωργία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά ο Γεωργιανός ηγέτης αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προσάρτησή της.

Αυτήν την εβδομάδα οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Γεωργία, Νότια Οσετία και Ρωσία ναυάγησαν για άλλη μια φορά, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για νέες ταραχές στην περιοχή.

Το Σάββατο τέσσερις Γεωργιανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις με αυτονομιστές αντάρτες.

Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγορεί τη Γεωργία για την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών.

Την εβδομάδα που πέρασε ομάδα αυτονομιστών ανταρτών συνέλαβαν στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης της Γεωργίας για 24 ώρες και προέβαλαν σε κρατικό κανάλι της Γεωργίας στιγμιότυπα από την κράτηση των στρατιωτών.

Επρόκειτο για την απάντηση των ανταρτών στην αναχαίτιση ρωσικού στρατιωτικού φορτηγού από Γεωργιανούς στρατιώτες.

Η Ρωσία που περιπολεί από κοινού με τη Γεωργία και τη Νότια Οσετία την περιοχή ανακοίνωσε ότι το φορτηγό μετέφερε στρατιωτικό υλικό για την ειρηνευτική δύναμη.

«Εάν η Ρωσία εμπλακεί στις συγκρούσεις της Γεωργίας εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο», τόνισε ο πρόεδρος της Γεωργίας.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 19:32 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» του Ρεχάγκελ στους Γερμανούς

Ο Ότο Ρεχάγκελ είχε επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, εκ μέρους της διοίκησης της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB), δήλωσε στο δεύτερο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι ο τεχνικός της εθνικής Ελλάδος, Ότο Ρεχάγκελ, απέρριψε πρόταση της DFB ν αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής Γερμανίας.

Ο Ότο Ρεχάγκελ υπογράμμισε ότι θα παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της εθνικής Ελλάδος μέχρι το 2006 σεβόμενος το συμβόλαιό του με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αλλά και επειδή πήρε «μια ομάδα από το μηδέν και την οδήγησε στην κορυφή.»

Ο Γερμανός τεχνικός πρόσθεσε ότι δέχθηκε παρακλήσεις και από την ελληνική πολιτική ηγεσία για την παραμονή του στο τιμόνι της εθνικής.

Την απόρριψη του Ότο Ρεχάγκελ επιβεβαίωσε, επίσης, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Χάραλντ Στένγκερ.

Νωρίτερα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο την ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Μπιλντ μετέδωσε ότι η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προσέφερε στον Ότο Ρεχάγκελ το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής Γερμανίας.

Μέρος της συμφωνίας ήταν η προσφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ στην ΕΠΟ για την μετεγγραφή του Γερμανού προπονητή, ο οποίος εάν δεχόταν την πρόταση θα γινόταν ο πιο ακριβοπληρωμένος τεχνικός στην Ευρώπη.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 19:54 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλή για εκτέλεση ομήρου εντός 24 ωρών

Ο Άντζελο ντε λα Κρουζ εργαζόταν σε σαουδαραβική εταιρεία

Άγνωστη παραμένει η τύχη του Φιλιππινέζου οδηγού φορτηγού που έπεσε προ ημερών θύμα απαγωγής στο Ιράκ, καθώς οι πληροφορίες περί απελευθέρωσής του διαψεύσθηκαν.

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα δηλώσεις της υπουργού Εργασίας των Φιλιππίνων, Πατρίσια Σάντο Τόμας, μετέδιδαν νωρίτερα ότι ο απαχθείς έχει ήδη μεταφερθεί σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης.

Αλλά αργότερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι απαγωγείς απειλούν να σκοτώσουν τον Φιλιππινέζο όμηρο εντός 24ώρου εάν η ηγεσία της χώρας του δεν αποδείξει έμπρακτα τις διαθέσεις περί αποχώρησης των δυνάμεων της από το Ιράκ.

Έκκληση ομήρου

Νωρίτερα, ο Φιλιππινέζος οδηγός φορτηγού απηύθυνε έκκληση στη κυβέρνηση της χώρας του να αποσύρει την ολιγάριθμη δύναμη που έχει αναπτύξει στο Ιράκ, όπως απαιτούν οι απαγωγείς του που απειλούσαν να τον αποκεφαλίσουν.

Ο Άντζελο ντε λα Κρουζ απηύθυνε την έκκληση από βιντεοταινία που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα.

Ο Άντζελο ντε λα Κρουζ εργαζόταν σε σαουδαραβική εταιρεία ως οδηγός φορτηγού όταν έπεσε θύμα απαγωγής.

Πριν από την προβολή της βιντεοταινίας η κυβέρνηση των Φιλιππίνων είχε επαναλάβει την απόφασή της να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το Ιράκ τον ερχόμενο μήνα και είχε τονίσει ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν απάντηση στις απαιτήσεις των ανταρτών.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι η αποχώρηση των 51 μελών της δύναμης των Φιλιππίνων από το Ιράκ είναι απίθανο να έχει οποιονδήποτε αντίκτυπο στην πολυεθνική, υπό αμερικανική διοίκηση, δύναμη που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ.

Όμως, προσθέτει, μπορεί να θεωρηθεί «προπαγανδιστικό πλήγμα».

Στην βιντεοταινία ο Άντζελο ντε λα Κρουζ φοράει πορτοκαλιά φόρμα, παρόμοια με αυτή που φορούσαν οι δύο όμηροι που αποκεφαλίστηκαν πρόσφατα από τους αντάρτες, ο Αμερικανός Νικ Μπεργκ και ο Νοτιοκορεάτης, Κιμ Σουν Ιλ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι είναι ζωντανοί οι δύο Βούλγαροι πολίτες που έχουν επίσης πέσει θύματα απαγωγής και απειλούνται επίσης με αποκεφαλισμό.

Το τελεσίγραφο των απαγωγέων για τους Βούλγαρους ομήρους έχει ήδη λήξει.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 18:42 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρ της παραμονής Μπλερ στην εξουσία

Τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας ανησύχησαν τόσο πολύ τον περασμένο μήνα για ενδεχόμενη παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Τόνι Μπλερ που ανέλαβαν πρωτοβουλία για να πείσουν τον κ. Μπλερ να παραμείνει στην εξουσία.

Σε ξεχωριστές συναντήσεις οι υπουργοί Τζον Ριντ , Τέσα Τζάουλς και Τσαρλς Κλαρκ διαβεβαίωσαν τον Τόνι Μπλερ ότι χαίρει μεγάλης κυβερνητικής υποστήριξης, ενώ η υπουργός Πατρίσια Χιούιτ απέστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του BBC, Άντριου Μαρ ο Τόνι Μπλερ «εξέταζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο υποβολής της παραίτησής του.»

Την επόμενη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Μπάτλερ για τους χειρισμούς των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφορικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ.

«Καμμία συμφωνία»

Ο πολιτικός συντάκτης του BBC πρόσθεσε ότι «οι εσωκομματικές διαφορές στο κυβερνητικό συμβούλιο είναι οι χειρότερες των τελευταίων ετών.»

Οι φήμες φέρουν μάλιστα να έχει συναφθεί συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και του υπουργού Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν τον περασμένο Νοέμβριο για την παράδοση της εξουσίας στον κ. Μπράουν αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, επεσήμανε ο Άντριου Μαρ «ο πρωθυπουργός δήλωσε σε φιλικό κύκλο ότι οι εν λόγω φήμες είναι σαχλαμάρες.»

Η υπουργός Πολιτισμού, Τέσα Τζάουελ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει από την εξουσία.

Εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ τόνισε ότι ο κ. Μπλερ είναι αποφασισμένος να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές ως αρχηγός του Εργατικού Κόμματος.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 16:21 (Ώρα Λονδίνου)

Άρχισε το Σάββατο ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

Xιλιάδες οι υποψήφιοι για μια θέση στο Δημόσιο

Στη μάχη για μια θέση στο δημόσιο έχουν ριχτεί 123.000 υποψήφιοι, που μετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το Σάββατο και την Κυριακή.

Μόνο ένας στους 36 θα τα καταφέρει, εκτιμάται όμως ότι η αποχή ενδέχεται φέτος να αγγίξει το 40%.

Ιδιαίτερα σκληρός ο ανταγωνισμός στον κλάδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς για 582 θέσεις έχουν υποβληθεί περισσότερες από 79.000 αιτήσεις, διαμορφώνοντας κατά συνέπεια την αναλογία σε 136 προς 1.

Αντίθετα, ευκολότερα θα είναι τα πράγματα για όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τεχνολογική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όπου μία θέση αναλογεί σε 14 και 16 υποψηφίους αντιστοίχως.

Χωρίς προβλήματα κύλησε η πρώτη ημέρα του διαγωνισμού, στα συνολικά 384 κέντρα ανά τη χώρα. Οι διαγωνιζόμενοι έδωσαν το πρώτο μάθημα στις 8 το πρωί του Σαββάτου και το δεύτερο στις 2 το μεσημέρι, ενώ ίδιο είναι το πρόγραμμα και για την Κυριακή, δεύτερη και τελευταία ημέρα της εξέτασης.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 15:49 (Ώρα Λονδίνου)

Συναγερμός για το Έιτζ στη Κίνα

Ο κ. Γουέν ζήτησε τη συνδρομή του κινεζικού λαού για την αντιμετώπιση του Έιτζ

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο παραδέχθηκε ότι το Έιτζ έχει εξαπλωθεί σ όλα τα στρώματα της κινεζικής κοινωνίας και ζήτησε να γίνει η καταπολέμηση της ασθένειας βασική προτεραιότητα όλων.

Αυτό το ασυνήθιστο ξέσπασμα ειλικρίνειας του πρωθυπουργού της Κίνας πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την έναρξη διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του Έιτζ στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε έκθεση για την κατάσταση του Έιτζ στη Κίνα, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μέχρι το 2010 ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV δέκα εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής καταγράψει περισσότερα 800.000 κρούσματα του ιού στη χώρα. Οι ειδικοί, ωστόσο, εμμένουν ότι ο πραγματικός αριθμός των προσβληθέντων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία της Κίνας αναγνώρισε το Έιτζ ως πρόβλημα μόλις πέρσι.

Αισιόδοξος για την εκπλήρωση του στόχου για την περίθαλψη τριών εκατομμυρίων ασθενών μέχρι το 2005, εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Αντίθετη γνώμη είχε ο καθηγητής Λάνγκε και συμπροεδρεύων του αυριανού συνεδρίου στην Μπανγκόκ, ο οποίος επεσήμανε ότι χωρίς υποδομές σε πολλές χώρες, είναι αδύνατο να αντιμετωπισθεί η εξάπλωση του Έιτζ και η περίθαλψη των ασθενών.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 16:52 (Ώρα Λονδίνου)

Αίσιο τέλος ομηρίας στο Ιράκ

Ο Άντζελο ντε λα Κρουζ εργαζόταν σε σαουδαραβική εταιρεία

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αφέθη ελεύθερος ο Φιλιππινέζος οδηγός φορτηγού που έπεσε προ ημερών θύμα απαγωγής στο Ιράκ.

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα δηλώσεις της υπουργού Εργασίας των Φιλιππίνων, Πατρίσια Σάντο Τόμας, μεταδίδουν ότι ο απαχθείς έχει ήδη μεταφερθεί σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης.

Ωστόσο, από ιρακινής πλευράς δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της είδησης.

Έκκληση ομήρου

Νωρίτερα ο Φιλιππινέζος οδηγός φορτηγού απηύθυνε έκκληση στη κυβέρνηση της χώρας του να αποσύρει την ολιγάριθμη δύναμη που έχει αναπτύξει στο Ιράκ, όπως απαιτούν οι απαγωγείς του που απειλούσαν να τον αποκεφαλίσουν.

Ο Άντζελο ντε λα Κρουζ απηύθυνε την έκκληση από βιντεοταινία που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα.

Ο Άντζελο ντε λα Κρουζ εργαζόταν σε σαουδαραβική εταιρεία ως οδηγός φορτηγού όταν έπεσε θύμα απαγωγής.

Πριν από την προβολή της βιντεοταινίας η κυβέρνηση των Φιλιππίνων είχε επαναλάβει την απόφασή της να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το Ιράκ τον ερχόμενο μήνα και είχε τονίσει ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν απάντηση στις απαιτήσεις των ανταρτών.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι η αποχώρηση των 51 μελών της δύναμης των Φιλιππίνων από το Ιράκ είναι απίθανο να έχει οποιονδήποτε αντίκτυπο στην πολυεθνική, υπό αμερικανική διοίκηση, δύναμη που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ.

Όμως, προσθέτει, μπορεί να θεωρηθεί «προπαγανδιστικό πλήγμα».

Στην βιντεοταινία ο Άντζελο ντε λα Κρουζ φοράει πορτοκαλιά φόρμα, παρόμοια με αυτή που φορούσαν οι δύο όμηροι που αποκεφαλίστηκαν πρόσφατα από τους αντάρτες, ο Αμερικανός Νικ Μπεργκ και ο Νοτιοκορεάτης, Κιμ Σουν Ιλ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι είναι ζωντανοί οι δύο Βούλγαροι πολίτες που έχουν επίσης πέσει θύματα απαγωγής και απειλούνται επίσης με αποκεφαλισμό.

Το τελεσίγραφο των απαγωγέων για τους Βούλγαρους ομήρους έχει ήδη λήξει.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 16:25 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα έκρηξη στη Γάζα

Κάποιες πληροφορίες αποδίδουν την έκρηξη σε πυρά αρμάτων μάχης των Ισραηλινών

Έκρηξη σημειώθηκε σε κεντρική περιοχή της Λωρίδας της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι.

Τα αίτια της έκρηξης του οχήματος σε προάστιο της Πόλης της Γάζας παραμένουν άγνωστα.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον εβραϊκό οικισμό της Ντεζαρίμ.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στο όχημα επέβαιναν τρία μέλη ακραίας ισλαμικής οργάνωσης, ενώ το τέταρτο θύμα ήταν ένας μοτοσικλετιστής που βρισκόταν δίπλα στο όχημα τη στιγμή της έκρηξης.

Σύμφωνα με μια πληροφορία η έκρηξη προκλήθηκε από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης.

Η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ αρνείται κάθε ανάμειξη με την έκρηξη, την οποία απέδωσε σε εκπυρσοκρότηση των εκρηκτικών που πιθανώς μετέφερε το όχημα.

Μη κατονομαζόμενος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι μαχητικό ισραηλινό ελικόπτερο έριξε προειδοποιητικές βολές κατά Παλαιστινίων μαχητών.

Στο μεταξύ, η φιλοσυριακή ισλαμική οργάνωση Χεζμπολά ανακοίνωσε ότι η παλαιστινιακή αντίσταση και όχι μια δικαστική απόφαση είναι μόνο εις θέσιν να κατεδαφίσει το τείχος ασφαλείας του Ισραήλ.

Νωρίτερα, οι αραβικές χώρες εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσει τη χθεσινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η οποία χαρακτηρίζει παράνομο το τείχος ασφαλείας που οικοδομεί το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και ζητά την κατεδάφισή του.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 14:28 (Ώρα Λονδίνου)

Καύσωνας προ των πυλών

Στις παραλίες για λίγη δροσιά οι Αθηναίοι

Δύσκολο αναμένεται το Σαββατοκύριακο στην Eλλάδα, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, που προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 40 βαθμούς στα ηπειρωτικά, αλλά σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα.

Αν και οι θερμοκρασίες θεωρούνται φυσιολογικές για την εποχή, οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η έντονη ζέστη, σε συνδυασμό με τα νέφη σκόνης από τα εργοτάξια στα μεγάλα αστικά κέντρα, κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Χιλιάδες Αθηναίοι έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Εν τω μεταξύ, σε επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός, καθώς έντονος ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης και νέων πυρκαγιών από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με συνεχείς ανακοινώσεις της, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, προκειμένου να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιάς. Ήδη η πυροσβεστική υπηρεσία αντιμετώπισε 200 εστίες φωτιάς, σε όλη τη χώρα, από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Tην ίδια ώρα, κύμα καύσωνα πλήττει τα Βαλκάνια. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, τριάντα τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρουμανία και στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Mακεδονίας τις τελευταίες ημέρες.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 13:53 (Ώρα Λονδίνου)

«Στο σπίτι της» η Ολυμπιακή Φλόγα ύστερα από 35 ημέρες

Στην Κνωσό η Ολυμπιακή Φλόγα δια χειρός Γιάννας Αγγελοπούλου

Για 35 ημέρες, εκατομμύρια άνθρωποι σε πέντε ηπείρους της γης την υποδέχθηκαν με τιμές. Μεταλαμπάδευσε σε όλο τον κόσμο το Ολυμπιακό μήνυμα και από το μεσημέρι της Παρασκευής βρίσκεται «στο σπίτι της».

Το Ηράκλειο της Κρήτης, μία από τις πέντε Ολυμπιακές πόλεις, ήταν ο πρώτος σταθμός του Ολυμπιακού φωτός στην Ελλάδα. Μετά από μια λιτή τελετή στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, πρώτος μετέφερε τη φλόγα ο τεχνικός της εθνικής ομάδας μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης.

Το πρωί του Σαββάτου, η φλόγα έφθασε τα ανάκτορα της Κνωσού, δια χειρός της προέδρου του οργανισμού «Aθήνα 2004» Γιάννας Αγγελοπούλου.

Εκατοντάδες Κρητικοί αλλά και τουρίστες βγήκαν στους δρόμους για να προϋπαντήσουν τη Φλόγα που το μεσημέρι έφθασε στα Μάλλια και τον Άγιο Νικόλαο.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα διασχίσει 49 νομούς της χώρας τις επόμενες 33 ημέρες. Στις 12 Αυγούστου θα διανυκτερεύσει σε βωμό στον Παρθενώνα, ενώ μία μέρα αργότερα θα φωτίσει το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, σημαίνοντας την έναρξη των Ολυμπιακών Aγώνων.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 14:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Έκκληση ομήρου

Ο Άντζελο ντε λα Κρουζ εργαζόταν σε σαουδαραβική εταιρεία

Ο Φιλιππινέζος οδηγός φορτηγού που αιχμαλωτίσθηκε από Ιρακινούς αντάρτες απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της χώρας του να αποσύρει την ολιγάριθμη δύναμη που έχει στείλει στο Ιράκ, όπως απαιτούν οι απαγωγείς του που απειλούν να τον αποκεφαλίσουν.

Ο Άντζελο ντε λα Κρουζ απηύθυνε την έκκληση από βιντεοταινία που πρόβαλε ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα.

Ο κ.ντε λα Κρουζ εργαζόταν σε σαουδαραβική εταιρεία ως οδηγός φορτηγού όταν έπεσε θύμα απαγωγής.

Πριν από την προβολή της βιντεοταινίας η κυβέρνηση των Φιλιππίνων είχε επαναλάβει την απόφαση της να αποσύρει την δύναμη της από το Ιράκ τον ερχόμενο μήνα και είχε τονίσει ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν απάντηση στις απαιτήσεις των ανταρτών.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι η αποχώρηση των 51 μελών της δύναμης των Φιλιππίνων από το Ιράκ είναι απίθανο να έχει οποιονδήποτε αντίκτυπο στην πολυεθνική, υπό αμερικανική διοίκηση, δύναμη που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ.

Όμως, προσθέτει, μπορεί να θεωρηθεί «προπαγανδιστικό πλήγμα».

Στην βιντεοταινία ο Άντζελο ντε λα Κρουζ φοράει πορτοκαλιά φόρμα, παρόμοια με αυτή που φορούσαν οι δύο όμηροι που αποκεφαλίστηκαν πρόσφατα από τους αντάρτες, ο Αμερικανός Νικ Μπεργκ και ο Νοτιοκορεάτης, Κιμ Σουν Ιλ.

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ μετέδωσε ότι η οικογένεια του Φιλιππινέζου ομήρου ανακοίνωσε πως οι αντάρτες τον άφησαν ελεύθερο.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 11:48 (Ώρα Λονδίνου)

«Τα σφάλματα της CIA»

Η έκθεση της Επιτροπής της Γερουσίας που επέκρινε την αξιολόγηση πληροφοριών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, σχολιάζεται εκτενώς από τις βρετανικές εφημερίδες.

Η εφημερίδα Τάιμς (Times) συμφωνεί με το πόρισμα της έκθεσης ότι η CIA έκανε σφάλματα, αλλά άρθρο του συντάκτη της υποστηρίζει πως η ευθύνη ανήκει και στους πολιτικούς «οι οποίοι δεν έθεσαν τα σωστά ερωτήματα».

«Οι πολιτικοί δεν μπορούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους για το Ιράκ» είναι ο υπότιτλος του άρθρου του συντάκτη της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «είναι οι πολιτικοί που πρέπει να λογοδοτήσουν για τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράκ, αλλά και για τις συνέπειες του».

Ο συντάκτης της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς υπενθυμίζει επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί και η έκθεση του Λόρδου Μπάτλερ για τα πεπραγμένα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών πριν από τον πόλεμο και προβλέπει ότι «η έκθεση Μπάτλερ θα ασκεί κριτική» όχι μόνο στον τρόπο που οι μυστικές υπηρεσίες δεν αξιολόγησαν σωστά αμφιλεγόμενες πληροφορίες για τη δυνατότητα της Βαγδάτης να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά και στον τρόπο που χρησιμοποίησε τις εν λόγω πληροφορίες ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα του πολέμου.

Το άρθρο της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επισημαίνει επίσης ότι η έκθεση της Επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας απάλλαξε την κυβέρνηση Μπους από κάθε κατηγορία ότι άσκησε πιέσεις στην CIA. «Αυτό όμως είναι μάλλον απίθανο διότι όπως κάθε κρατικός οργανισμός η CIA υπακούει στα αιτήματα των πολιτικών της προϊσταμένων. Και ήταν ο Λευκός Οίκος που κατέστησε σαφές πως το Ιράκ ήταν προτεραιότητα και ζητούσε στοιχεία που θα δικαιολογούσαν τον πόλεμο» γράφει ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας.

«Ο Τόνι Μπλερ θα είναι χωρίς αμφιβολία πολύ ικανοποιημένος αν η έκθεση Μπάτλερ είναι τόσο ευνοϊκή για την κυβέρνηση του όσο ήταν η έκθεση της Γερουσίας για την κυβέρνηση Μπους» υπογραμμίζει το άρθρο του συντάκτης μιας άλλης εφημερίδας, της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian) αναφέρεται στους ισχυρισμούς Δημοκρατικών ότι τα στελέχη της CIA δέχθηκαν πιέσεις για να καταλήξουν σε εκτιμήσεις που θα δικαιολογούσαν τον πόλεμο. Για τη Γκάρντιαν αυτό, η παραδοχή δηλαδή ότι άλλαξαν τις εκτιμήσεις τους μετά από πιέσεις, είναι χειρότερο από το παραδεχθούν ότι έκαναν σφάλματα και λανθασμένες εκτιμήσεις.

«Οι πληροφορίες ήταν λανθασμένες. Όμως ακόμη δεν γνωρίζουμε γιατί» είναι ο τίτλος του άρθρου του συντάκτη της εφημερίδας Ιντιπένταντ (Independent) της οποίας το πρωτοσέλιδο, όπως συνήθως, είναι αφιερωμένο σε ένα θέμα. Σήμερα η Ιντιπένταντ αποκαλύπτει ότι η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων Μαρκς & Σπένσερ χρησιμοποιεί ξυλεία από τροπικά δάση.

«Η οικολογική συνείδηση της M&S»

«Η οικολογική οργάνωση Γκρινπίς κατηγορεί την εταιρεία ότι ενώ διεκδικεί πράσινες δάφνες πουλάει έπιπλα κήπου κατασκευασμένα στην Ινδονησία από ξυλεία που έχει κοπεί παράνομα» αναφέρει το πρωτοσέλιδο άρθρο της Ιντιπένταντ.

Η Γκρίνπις «καλεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα που δεν έχουν εγγυήσεις ότι η κατασκευή τους δεν βλάπτει το περιβάλλον» υπογραμμίζει η Ιντιπένταντ.

«Και τα σαλιγκάρια έχουν δικαιώματα»

Μια μεγάλη φωτογραφία σαλιγκαριού κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τάιμς.

Το σχετικό άρθρο φέρει τον τίτλο «Φυλακή για τον φόνο σαλιγκαριού;» και αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα από τη βρετανική κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ποινή φυλάκισης ως και 12 μηνών και πρόστιμο ως και 30 χιλιάδων ευρώ για κακομεταχείριση ζώων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης προστασία και για άλλα όντα όπως σαλιγκάρια, έντομα, πεταλούδες ή σκουλήκια εφόσον οι επιστήμονες προσφέρουν αποδείξεις ότι αισθάνονται πόνο.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

Οι ΗΠΑ επικρίνουν την απόφαση για το τείχος

Την κατεδάφιση του ισραηλινού τείχους ζήτησε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την απόφαση που έλαβε χθες το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το τείχος-ασφαλείας που καατσκευάζουν οι Ισραηλινοί.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμαντ, Ρίτσαρνμτ Μπάουτσερ, είπε ότι η απόφαση «μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ειρηνευτική διαδικασία».

Ο κ.Μπάουτσερ είπε επίσης ότι η συζήτηση για την ανέγερση του τείχους είναι πολιτική και όχι υπόθεση για το δικαστήριο.

Το Ισραήλ δήλωσε αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ότι είναι «άδικη».

Απόφαση - σταθμός

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κήρυξε με απόφασή του παράνομο το τείχος που οικοδομούν οι Ισραηλινοί κατά μήκος της Δυτικής Όχθης και ζήτησε την κατεδάφισή του.

Επίσης το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να επιστραφούν στους νόμιμους κατόχους τους τα εδάφη που κατασχέθηκαν από τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να ανεγερθεί το τείχος και να αποζημιωθούν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι των γύρων περιοχών για τις ζημιές που υπέστησαν.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε με ψήφους 14 υπέρ και μία κατά (του Αμερικανού δικαστή) ότι με την ανέγερση του τείχους το Ισραήλ παραβιάζει τις υποχρεώσεις του όπως αυτές απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Κινέζος Σι Τζιουγιόνγκ, ξεκίνησε με παρούσα όλη τη σύνθεση του Δικαστηρίου την ανάγνωση της μη δεσμευτικής γνωμοδότησης η οποία έχει ζητηθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στο προοίμιο της απόφασης απορρίπτεται η ένσταση αναρμοδιότητας που είχε υποβάλει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την απόφαση η ανέγερση του τείχους είναι παράνομη καθώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις ισραηλινές ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας και γιατί παραβιάζονται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Καλούνται δε τα Ηνωμένα Έθνη να εξετάσουν τι μέτρα μπορούν να λάβουν για να δοθεί τέλος σε μία «παράνομη κατάσταση».

Αντιδράσεις στην απόφαση

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου χαρακτηρίζοντάς την «νίκη για τον παλαιστινιακό λαό και για όλους τους ελεύθερους λαούς του κόσμου».

Ένας από τους συνεργάτες του Παλαιστίνιου προέδρου, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, μετά την καταδίκη του.

Ενώ ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουρέια, χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση.

Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου προήλθε από εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι έτσι δεν αντιμετωπίζεται η γενεσιουργός αιτία του τείχους, δηλαδή η «παλαιστινιακή τρομοκρατία».

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, Ραναάν Γκισίν, προέβλεψε ότι η απόφαση θα καταλήξει «στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι το κατάλληλο όργανο επίλυσης πολιτικών ζητημάτων, όπως αυτό του τείχους.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 07:41 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονία δημοσιογράφου στη Μόσχα

Οι εκδότες του περιοδικού χαρακτήρισαν τον Κλεμπνίκοφ «γενναίο δημοσιογράφο»

Ο Πολ Κλεμπνίκοφ, ο 41 ετών συντάκτης της ρωσικής έκδοσης του οικονομικού περιοδικού Forbes τραυματίσθηκε θανάσιμα κοντά στο γραφείο του στη Μόσχα στις 10 το βράδυ τοπική ώρα και εξέπνευσε στο ασθενοφόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας του φυσίγγια διαφορετικού διαμετρήματος γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δράστες ήταν τουλάχιστον δύο.

Ο Πολ Κλεμπνίκοφ είχε αμερικανική υπηκοότητα και ήταν ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές των Ρώσων ολιγαρχών.

Ο εκδοτικός οίκος του περιοδικού, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε τον Κλεμπνίκοφ «γενναίο δημοσιογράφο» που αγαπούσε με πάθος τη Ρωσία.

«Δεν πιστεύω ότι η δολοφονία του σχετίζεται με κάποιο άρθρο που δημοσιεύσαμε ή πρόκειται να δημοσιεύσουμε» είπε ο πρόεδρος της ρωσικής έκδοσης του Φορμπς, Μάξιμ Κασουλίνσκι, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Πολ Κλεμπνίκοφ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, αλλά οι γονείς του ήταν Ρώσοι μετανάστες και εργαζόταν στον οίκο Φορμπς επί 13 χρόνια.

Το 1996 έγραψε ένα αμφιλεγόμενο άρθρο που αμφισβητούσε την τιμιότητα του εξόριστου Ρώσου επιχειρηματία Μπόρις Μπερεζόφσκι ο οποίος και κατέθεσε μήνυση εναντίον του περιοδικού το οποίο αναγκάστηκε να αποσύρει τις κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί στο άρθρο.

Το 2001 όμως κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κλεμπνίκοφ «Νονός στο Κρεμλίνο» το οποίο έγινε μπεστ-σέλερ και το οποίο επέκρινε τον Μπερεζόφσκι που κατηγορείται για απάτες στη Ρωσία αλλά ζει στη Βρετανία που του παραχώρησε πολιτικό άσυλο.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 09:18 (Ώρα Λονδίνου)

Υποσχέσεις Μπους για αναμόρφωση των μυστικών υπηρεσιών

Πολλές ευθύνες επιρρίπτονται στη CIA για υπερβολή στα στοιχεία του ιρακινού οπλοστασίου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπο΄σχέθηκε μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών μετά τις επικρίσεις που δέχθηκαν από επιτροπή της Γερουσίας για τον τρόπο που αξιολόγησαν τις πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Ωστόσο, ο κ.Μπους υπεραμύνθηκε της απόφασης για εισβολή στο Ιράκ δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση του, το Κογκρέσο και τα Ηνωμένα Έθνη πίστευαν πως το Ιράκ αποτελούσε απειλή για την ειρήνη.

«Σαθρά» τα στοιχεία για το Ιράκ

Η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, που ασχολήθηκε με τα πεπραγμένα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, περιέχει έντονες επικρίσεις για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στο επίκεντρο της κριτικής της έκθεσης βρίσκεται η ελλιπής ποιότητα και ο εσφαλμένος τρόπος ανάλυσης και αξιολόγησης των στοιχείων που συγκέντρωναν και προωθούσαν στην κυβέρνηση Μπους η CIA και οι συναφείς υπηρεσίες.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι υπηρεσίες υπερέβαλαν τα στοιχεία για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και προϋπέθεταν ότι το σχετικό πρόγραμμα ήταν σε φάση ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, γερουσιαστής Πατ Ρόμπερτς είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών κατέληγαν σε συμπεράσματα που δεν στηρίζονταν ούτε στη λογική ούτε στα υπάρχοντα στοιχεία.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία της επιτροπής οι αναλυτές των πληροφοριών δεν δέχθηκαν πιέσεις από το Λευκό Οίκο για να μεγαλοποιήσουν την ιρακινή απειλή, αν και σύμφωνα με Δημοκρατικούς γερουσιαστές της επιτροπής τέτοιες πιέσεις και υπήρξαν και ήταν ασφυκτικές.

Το γεγονός παραδείγματος χάριν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντικ Τσένι επισκέφθηκε πριν τον πόλεμο δέκα φορές το αρχηγείο της CIA, αποτελεί σύμφωνα με Δημοκρατικούς απόδειξη ότι ασκήθηκαν πιέσεις στους πράκτορες και αναλυτές της υπηρεσίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Χρήσιμη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Μπους την έκθεση της Γερουσίας, επιμένοντας πάντως ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε την πρόθεση να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο κ. Μπους διαβεβαίωσε πως επιθυμεί να βρει τρόπους βελτίωσης των μυστικών υπηρεσιών, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ακόμα διαβάσει την αποτελούμενη από 511 σελίδες έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών.

«Δεν έχω διαβάσει ακόμη την έκθεση. Γνωρίζω πως είναι αρκετά επικριτική. Υπήρξαν κάποια λάθη. Νομίζαμε πως θα βρίσκαμε αποθήκες όπλων. Εγώ το νόμιζα, το Κογκρέσο το νόμιζε, τα Ηνωμένα Έθνη το νόμιζαν» υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εξάλλου ο υποδιοικητής της CIA, Τζον Μακλάφλιν, αναγνώρισε ότι οι αναφορές της υπηρεσίας του για την προπολεμική κατάσταση στο Ιράκ είχαν κενά, αντέκρουσε όμως τον ισχυρισμό ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών αντιμετωπίζει γενικότερο πρόβλημα.

«Είναι λάθος να διογκώνονται αυτά τα κενά ή να συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι δυσχέρειες στην εξακρίβωση του ιρακινού οπλοστασίου προπολεμικά, φανερώνουν ένα γενικότερο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μακλάφλιν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.