Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-11

  1. «Η εβδομάδα της κρίσης για τον Τόνι Μπλερ»
  2. Κονγκό: Φρένο στο εμπόριο διαμαντιών
  3. Απένταρος με περιουσία
  4. «Για όλα φταίει το Τρεϊνσπότινγκ»
  5. Ζητείται διάδοχος του Τένετ στη CIA
  6. Συρία και Ιράκ θωρακίζουν τα σύνορά τους
  7. Ο Σαρόν γυρίζει την πλάτη του στη Χάγη
  8. «Όχι» των Φιλιππίνων στους απαγωγείς
  9. Ορκίστηκε ο πρόεδρος της Σερβίας
  10. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ
  11. Μάρτυρας στο γάμο της κόρης Ερντογάν
  12. «Πρώτη γεύση» από την Ευρωλίγκα 2004
  13. «Το Έιτζ πρέπει να καταπολεμηθεί»
  14. Βόμβα στο Τελ Αβίβ σε ώρα αιχμής
  15. Εννέα χρόνια μετά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα
  16. «Το Aids πρέπει να καταπολεμηθεί»
  17. Ερωτηματικά για το μέλλον του Τόνι Μπλερ;
  18. Βόμβα στο Τελ Αβίβ
  19. Βόμβα στο Τελ Αβίβ

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 - 02:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Η εβδομάδα της κρίσης για τον Τόνι Μπλερ»

«Η εβδομάδα της κρίσης για τον Τόνι Μπλερ» ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ (Independent).

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι αυτή την εβδομάδα κορυφώνεται η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον υπουργό οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, καθώς «κύκλοι προσκείμενοι» στην Ντάουνινγκ Στριτ πιστεύουν ότι το περιβάλλον του κυρίου Μπράουν διοχετεύει πληροφορίες που έφεραν τον Τόνι Μπλερ στα «πρόθυρα της παραίτησης» την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι την Τετάρτη δίνεται στην δημοσιότητα η έκθεση Μπάτλερ για τις πληροφορίες που παρείχαν οι μυστικές υπηρεσίες για τα όπλα του Ιράκ, μια έκθεση που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καυστική για την ηγεσία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το Σάββατο προσθέτει η βρετανική εφημερίδα - κλείνει ένας χρόνος από την εξαφάνιση του Ντέιβιντ Κέλι, του επιστημονικού συμβούλου του υπουργείου αμύνης που βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης BBC και αυτοκτόνησε.

Στο θέμα των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών αναφέρεται και άρθρο του πρώην υπουργού εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ που δημοσιεύεται στην Γκάρντιαν (Guardian).

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών» σημειώνει ο κύριος Κουκ που καταλογίζει ευθύνες στον Τόνι Μπλερ λέγοντας «ότι επέδειξε μια εντυπωσιακή έλλειψη περιέργειας για το πραγματικό μέγεθος της απειλής από το Ιράκ».

Τουρκία

Στο σχόλιο της σύνταξης οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) θα πρέπει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Μετά από «41 χρόνια υπεκφυγών οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει εν τέλει να αποφασίσουν» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα που προσθέτει ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Κοινότητα στην ιστορία της.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς υποστηρίζουν ότι η ένταξη της Τουρκίας δεν πρέπει να ανησυχεί τους φεντεραλιστές που εκφράζουν φόβους ότι θα μπει φρένο στην «Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Μετά την πρόσφατη διεύρυνση της η ΕΕ είναι μια κοινότητα «μεταβλητής γεωμετρίας» όπου χώρες-μέλη συνεργάζονται στα πλαίσια συγκεκριμένων πολιτικών.

Η απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας είναι όμως πάνω από όλα «στρατηγικής σημασίας». Καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και του Ισλάμ, η Τουρκία «έχει τη δυνατότητα να είναι ο φάρος μια μουσουλμανική δημοκρατία με κοσμικό πολίτευμα και ανεπτυγμένη οικονομία».

Ασφάλεια

Οι Τάιμς (Times) αποκαλύπτουν ότι η βρετανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας (MI5) αποκεντρώνεται δημιουργώντας «θύλακες πρακτόρων» σε περιοχές της Βρετανίας όπου δρουν ομάδες συμπαθούντων της αλ Κάιντα.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα η νέα πολιτική των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα των φόβων ότι «ο τρομοκρατικός κίνδυνος δεν προέρχεται από το εξωτερικό αλά από το εσωτερικό της χώρας».

Ιράκ

Σε συνέντευξη του στους Τάιμς (Times) ο πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι Μασάλ αλ-Γιάουα, αποκαλύπτει ότι η νέα μεταβατική κυβέρνηση πρόκειται να προσφέρει «αμνηστία» στους αντάρτες που καταθέτουν τα όπλα.

Ο κύριος αλ-Γιάουα προσθέτει όμως ότι επανέρχεται η θανατική καταδίκη. «Εναπόκειται στους αντάρτες να διαλέξουν» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιράκ.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 22:02 (Ώρα Λονδίνου)

Κονγκό: Φρένο στο εμπόριο διαμαντιών

Το διεθνές σύστημα «Διαδικασία του Κίμπερλι» απέκλεισε τη Δημοκρατία του Κονγκό από τον κατάλογο των κρατών μελών, στα οποία επιτρέπεται το εμπόριο ακατέργαστων διαμαντιών, σε μια προσπάθεια πάταξης της χρηματοδότησης συρράξεων στην αφρικανική ήπειρο μέσω του εμπορίου διαμαντιών.

Οι αξιωματούχοι του διεθνούς συστήματος «Διαδικασία Κίμπερλι» τόνισαν ότι η εν λόγω αφρικανική χώρα απέτυχε να δώσει πειστικές εξηγήσεις για την προέλευση των ακατέργαστων διαμαντιών που εξήγαγε.

Έπειτα από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η Δημοκρατία του Κονγκό εξήγαγε ακατέργαστα διαμάντια άλλων αφρικανικών κρατών στην Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να μην υπόκειται σε ελέγχους.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία συνορεύει με τη Δημοκρατία του Κονγκό, κατηγορεί εδώ και χρόνια ότι τη γείτονα χώρα για λαθρεμπόριο διαμαντιών από τις περιοχές της.

Η Δημοκρατία του Κονγκό αρνείται τις κατηγορίες.

Στη «Διαδικασία Κίμπερλι» συμμετέχουν 43 κράτη. Η Δημοκρατία του Κονγκό μέχρι πρότινος κάλυπτε το 98% του παγκόσμιου εμπορίου ακατέργαστων διαμαντιών.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 21:34 (Ώρα Λονδίνου)

Απένταρος με περιουσία

Βουτηγμένος στα χρέη φέρεται να πέθανε ο θρύλος του παγκόσμιου κινηματόγραφου

Περιουσία 21,6 εκατομμυρίων δολαρίων άφησε πίσω του ο εκλιπών θρύλος του παγκόσμιου κινηματογράφου, Μάρλον Μπράντο σύμφωνα με το δικηγόρο του, Ντέιβιντ Σίλι, ο οποίος θέλησε να διαψεύσει τις φήμες που έφεραν τον Αμερικανό ηθοποιό να πεθαίνει απένταρος.

Ο φήμες παρουσίαζαν έναν Μάρλον Μπράντο «βουτηγμένο» στα χρέη, ο οποίος επιβίωνε τα τελευταία χρόνια χάρις σε μια πενιχρή σύνταξη και σε δωρεές φίλων του.

Ο Μάρλον Μπράντο, κάποτε από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, απεβίωσε στις 1 Ιουλίου σε ηλικία 80 ετών.

Ο δικηγόρος του εκλιπόντος διευκρίνισε ότι ο Μάρλον Μπράντο κατά βάση επένδυε σε ακίνητα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μία κοραλλιογενής νησίδα της Ταϊτής και ένα κτήμα στην Καλιφόρνια.

Σενάρια και σκίτσα

Ο δικηγόρος, Ντέιβιντ Σίλι προέβη στις εν λόγω δηλώσεις σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κίνησε τις διαδικασίες για το άνοιγμα των περιουσιακών στοιχείων του εκλιπόντος.

Ο κ. Σίλι πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία του Μάρλον Μπράντο, η αξία των οποίων ακόμα δεν έχει εκτιμηθεί.

Χαρακτήρισε τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία «χρυσωρυχείο» και ανέφερε ότι πρόκειται για τα πρωτότυπα σενάρια των ταινιών, καθώς και πίνακες και σκίτσα που είχε ο ίδιος ο εκλιπών φιλοτεχνήσει.

Οι κληρονόμοι του Μπράντο στο σύνολο δέκα και ηλικίας από δέκα έως 46 ετών αναφέρονται όλοι στη διαθήκη πλην ενός εγγονού του και ενός υιοθετημένου παιδιού του.

Η αποτέφρωση του Μάρλον Μπράντο τελέστηκε σε κλειστό κύκλο την περασμένη εβδομάδα.


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 22:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Για όλα φταίει το Τρεϊνσπότινγκ»

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ ήταν ο πρωταγωνιστής της ταινίας στο ρόλο του Ρέντον

Η επιτυχία του «Τρεϊνσπότινγκ» κατέστρεψε το βρετανικό κινηματογράφο, δήλωσε ο Βρετανός ηθοποιός Κέβιν ΜακΚιντ.

Και πρόσθεσε, «το γεγονός ότι μια ταινία δύο εκατομμυρίων λιρών απέφερε κέρδη 38 εκατομμυρίων δολαρίων τον πρώτο χρόνο της προβολής της στις κινηματογραφικές αίθουσες έδωσε στους Βρετανούς κινηματογραφιστές την ψευδαίσθηση ότι είναι το κέντρο της γης.»

Αυτή η ψευδαίσθηση οδήγησε σε κινηματογραφικές αποτυχίες όπως το «Σάρλοτ Γκρέι» και στη χρεοκοπία της εταιρείας παραγωγής ταινιών Φιλμ 4, το 2002.

«Δεν είναι, λοιπόν, άξιο απορίας το γεγονός ότι οι επενδυτές έχασαν το ενδιαφέρον για το βρετανικό κινηματογράφο», σημείωσε ο Κέβιν ΜακΚιντ.

Η καριέρα του Κέβιν ΜακΚιντ στον κινηματογράφο ξεκίνησε με το Trainspotting, όπου υποδύθηκε το ρόλο του Τόμι ΜακΚένζι.

Απαντώντας στις δηλώσεις του ΜακΚιντ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ του Εδιμβούργου, Σέιν Ντάνιελσεν υποστήριξε ότι η συμβολή του Trainspotting ήταν σημαντική αλλά υπερεκτιμήθηκε.

«Οι κινηματογραφικές βιομηχανίες της Σκωτίας και της Αγγλίας δεν είναι μεγάλες, δεν δημιουργούν πολλές ταινίες και ως εκ τούτου οι αποτυχίες και οι επιτυχίες συνήθως διογκώνονται», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ του Εδιμβούργου.


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 23:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ζητείται διάδοχος του Τένετ στη CIA

Ο Τζορτζ Τένετ αποτελεί και επισήμως παρελθόν στη CIA

Εν μέσω των αυξημένων ανησυχιών για νέο τρομοκρατικό χτύπημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους να επιληφθεί του θέματος το ταχύτερο δυνατό.

Ανέτοιμη η CIA

Παράλληλα η προεκλογική διαμάχη φουντώνει και οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος δε χάνουν την ευκαιρία για χτυπήματα κάτω απ' τη ζώνη.

«Ανέτοιμη» να εμποδίσει νέο τρομοκρατικό χτύπημα σ' αμερικανικό έδαφος χαρακτήρισε τη CIA ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Τζον Ντ. Ρόκεφελερ.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η εν λόγω επιτροπή δημοσίευσε μια άκρως επικριτική έκθεση για τον τρόπο που η CIA αξιολόγησε τις πληροφορίες που προηγήθηκαν του πολέμου στο Ιράκ.

Η δήλωση του Τζον Ντ. Ρόκεφελερ έγινε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Αντιμετωπίζοντας το Έθνος» του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Η δήλωση, μάλιστα, συνέπεσε με την ημέρα της επίσημης αποχώρησης του Τζορτζ Τένετ από επικεφαλής της CIA.

Κατά τον Τζον Ντ. Ρόκεφελερ η CIA αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής υποστήριξε ότι η αμερικανική υπηρεσία προσπαθεί εδώ και χρόνια να κάνει αλλαγές, ν' εκσυγχρονιστεί.

Ωστόσο, το εγχείρημα αποδεικνύεται πολύ δύσκολο για μια υπηρεσία που για 50 χρόνια λειτουργεί σ' ένα ψυχροπολεμικό περιβάλλον και τρόπο σκέψης.

Η άλλη άποψη

Την άποψη του Δημοκρατικού γερουσιαστή δε συμμερίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφός του και πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Πατ Ρόμπερτς.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής τόνισε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε η CIA μοιράζεται τις πληροφορίες της.

Απόδειξη αυτού ότι δεν υπάρχει μέλος του κογκρέσου που να μη γνωρίζει για την πιθανότητα εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης το διάστημα που υπολείπεται μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.»

Το βέβαιο είναι ότι το μεγάλο στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι οι αλλαγές που θα εισηγηθεί η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας για να μην επαναλάβει η CIA τα λάθη του πρόσφατος παρελθόντος, όπως τα φερόμενα όπλα μαζικής καταστροφής που διέθετε το Ιράκ και η 11η Σεπτεμβρίου.


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 21:34 (Ώρα Λονδίνου)

Συρία και Ιράκ θωρακίζουν τα σύνορά τους

Οι Αμερικανοί καταγγέλουν ότι αλλοδαποί μαχητές εισέρχονται στο Ιράκ για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον τους

Ιράκ και Συρία συμφώνησαν για τη δημιουργία μιας ειδικής δύναμης ασφαλείας, η οποία θα αναλάβει να δώσει ένα τέλος στη διείσδυση μελών ισλαμικών οργανώσεων από τη Συρία προς το Ιράκ.

Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής ηγεσίας, Μπαρχάμ Σάλεχ και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εσύναψαν την εν λόγω συμφωνία κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες η συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ οφείλεται στην παρουσία αλλοδαπών μελών ακραίων ισλαμικών οργανώσεων στο ιρακινό έδαφος.

Η συμφωνία υποδηλώνει ότι εμμέσως η Συρία παραδέχεται την ύπαρξη μαχητών από άλλα κράτη στο έδαφός της.

Στις αρχές του έτους οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στη Συρία κατηγορώντας την για ανεπαρκή λήψη μέτρων κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος μετέβη στη Συρία για να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει της επίσκεψης του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιγάντ Αλάουι στη Συρία.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Συρίας είχε την Κυριακή και ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε τις συνομιλίες με το Σύρο πρόεδρο εποικοδομητικές και ενθαρρυντικές.

Μπαράζ επιθέσεων

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία.

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας στην πόλη Σαμάρα, νοτίως της Βαγδάτης.

Νωρίτερα στη Μοσούλη σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας ένας Αμερικανός στρατιώτης και ένας Ιρακινός πολίτης.

Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ τον περασμένο Μάρτιο.

Στη Σαμάρα ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κατά τη διάρκεια αμερικανικής περιπόλου.

Το Σάββατο τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην επαρχία Ανμπάρ κατά τη διάρκεια της περιπόλου.


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 17:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σαρόν γυρίζει την πλάτη του στη Χάγη

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κήρυξε το τείχος «παράνομο»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, απέρριψε κατηγορηματικά την απόφαση ότι το τείχος που οικοδομούν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη είναι παράνομο και είπε ότι η απόφαση είναι «μονόπλευρη και πολιτικά υποκινούμενη».

Πρόσθεσε, δε, ότι η ανέγερση του τείχους θα συνεχιστεί κανονικά.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα των Παλαιστινίων.

Αραβικές χώρες έχουν ζητήσει από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσει ψήφισμα που υποστηρίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ενώ ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών συνέρχεται την Κυριακή για να εξετάσει το θέμα.

Βόμβα στο Τελ Αβίβ

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Τελ Αβίβ σε ώρα αιχμής, 7 το πρωί τοπική ώρα.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πάνω από 20 τραυματίσθηκαν.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Τελ Αβίβ, Γόσι Σεντμπόν, δήλωσε ότι δεν επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

Η βομβιστική επίθεση σημειώνεται μετά από αρκετούς μήνες σχετικής ηρεμίας στο Ισραήλ.

Στην ίδια περιοχή του Τελ Αβίβ είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2003 διπλή επίθεση αυτοκτονίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 άνθρωποι.

Άγνωστοι τηλεφώνησαν σε αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία στην Ιερουσαλήμ και ανέλαβαν την ευθύνη εκ μέρους της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης, Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ Άκσα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ «δολοφονική πράξη» που συνδέεται με την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 18:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» των Φιλιππίνων στους απαγωγείς

Ο οδηγός φορητγού απηύθυνε έκκληση για την αποχώρηση των δυνάμεων των Φιλιππίνων του Ιράκ

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα Ιρακινών απαγωγέων για αποχώρηση των δυνάμεων τους από το Ιράκ.

Οι απαγωγείς κρατούν εδώ και ημέρες όμηρο τον Φιλλιπινέζο οδηγό φορτηγού, Άντζελο ντε λα Κρουζ, τον οποίο και απειλούν μ΄ αποκεφαλισμό εάν η κυβέρνηση των Φιλιππίνων δε συμφωνήσει με το αίτημά τους μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

Οι απαγωγείς ζητούν να έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ οι δυνάμεις των Φιλιππίνων μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Οι Φιλιππίνες διευκρίνισαν ότι δε σκοπεύουν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους νωρίτερα από τις 20 Αυγούστου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας επιβεβαίωσε πως είναι ζωντανοί οι δύο Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών που κρατούνται από Ιρακινούς αντάρτες παρά το γεγονός ότι έχει περάσει η προθεσμία που έδωσαν οι απαγωγείς για την εκτέλεσή τους.

Σύγχυση για τον όμηρο

Άγνωστη παραμένει η τύχη του Φιλιππινέζου οδηγού. Αρχικές πληροφορίες τον εμφάνιζαν να έχει αφεθεί ελεύθερος και να έχει οδηγηθεί σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα οι απαγωγείς του διέψευσαν την είδηση μέσω του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου, Αλ Τζαζίρα.

Φιλιππινέζος διπλωμάτης σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων είπε ότι οι απαγωγείς ανανέωσαν για άλλες εννέα ημέρες την προθεσμία για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους.

Να σημειωθεί ότι κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων και στρατιωτών που κρατούνται όμηροι από μέλη της ιρακινής αντίστασης.


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 18:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ορκίστηκε ο πρόεδρος της Σερβίας

Ο Τάντιτς δεσμεύτηκε να φέρει τη Σερβία πιο κοντά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Ο φιλοδυτικός ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπόρις Τάντιτς ορκίστηκε πρόεδρος της Σερβίας σε επίσημη τελετή στο Βελιγράδι.

Ο προεδρικός θώκος της Σερβίας παρέμεινε κενός για 18 μήνες.

Ο Μπορίς Τάντιτς εξελέγη τον Ιούνιο μετά την κατάργηση του ελάχιστου ορίου στη συμμετοχή των ψηφοφόρων που απαιτείτο για να είναι έγκυρες οι εκλογές.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και ο νέος πρόεδρος της Σερβίας δεσμεύτηκε να συνεχίσει το έργο του δολοφονηθέντος προκατόχου του, Ζόραν Τζίντζιτς.

Ο Μπόρις Τάντιτς είναι εκπρόσωπος του μεταρρυθμιστικού κινήματος που συνέβαλε στην πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη του κοινοβουλίου ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι το «μέλλον της Σερβίας περνάει μέσα από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»


Σάββατο 10 Ιουλίου 2004 - 16:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

Xιλιάδες οι υποψήφιοι για μια θέση στο Δημόσιο

Στη μάχη για μια θέση στο δημόσιο ρίχτηκαν 123.000 υποψήφιοι, που μετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το Σάββατο και την Κυριακή.

Μόνο ένας στους 36 θα τα καταφέρει, ενώ η αποχή άγγιξε φέτος το 50%.

Ιδιαίτερα σκληρός ο ανταγωνισμός στον κλάδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς για 582 θέσεις υπεβλήθησαν περισσότερες από 79.000 αιτήσεις, διαμορφώνοντας κατά συνέπεια την αναλογία σε 136 προς 1.

Αντίθετα, ευκολότερα θεωρούνται τα πράγματα για όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την τεχνολογική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όπου μία θέση αναλογεί σε 14 και 16 υποψηφίους αντιστοίχως.

Χωρίς προβλήματα κύλησε η πρώτη ημέρα του διαγωνισμού, στα συνολικά 384 κέντρα ανά τη χώρα.

Οι διαγωνιζόμενοι έδωσαν το πρώτο μάθημα στις 8 το πρωί του Σαββάτου και το δεύτερο στις 2 το μεσημέρι, ενώ ίδιο ήταν το πρόγραμμα της Κυριακής, δεύτερης και τελευταίας ημέρας της εξέτασης.


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 16:11 (Ώρα Λονδίνου)

Μάρτυρας στο γάμο της κόρης Ερντογάν

Στην Κωνσταντινούπολη από το Σάββατο το ζεύγος Καραμανλή

Μια συνάντηση διαφορετική από τις άλλες είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστας Καραμανλής και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει το ζεύγος Καραμανλή στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Τούρκο Πρωθυπουργό συνόδευαν τα δύο παιδιά του, ενώ στη συνάντηση παρίστατο επίσης και ο Κώστας Μπακογιάννης, συμφοιτητής του υιού Ερντογάν στο πανεπιστήμιο Χάρβαντ. Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης με τη σύζυγό του.

Ο κ. Καραμανλής έλαβε ένα ιδιαίτερο δώρο από τον Τούρκο πρωθυπουργό, ένα αναμνηστικό δίσκο στον οποίο είχε αποτυπωθεί η εικόνα της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη από το Σάββατο, προσκεκλημένος του Τούρκου ομολόγου του, ο οποίος τον κάλεσε να παραστεί στο γάμο της κόρης του, την Κυριακή στο συνεδριακό κέντρο «Λουτφί Κιρντάρ».

Ο κ. Καραμανλής είναι ένας από τους τρεις μάρτυρες, μαζί με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Αντριάν Ναστάζε.


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Πρώτη γεύση» από την Ευρωλίγκα 2004

Στη μάχη για μια διάκριση στη Ευρωλίγκα 2004 ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΟΣΦΠ

Tους αντιπάλους τους στην Ευρωλίγκα της επόμενης σεζόν γνωρίζουν πλέον οι εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ, μετά την κλήρωση των ομίλων της πρώτης φάσης της διοργάνωσης, που έγινε στη Βαρκελώνη.

Ο πρωταθλητής Παναθηναικός κληρώθηκε στον τρίτο όμιλο, με ισχυρότερους αντιπάλους την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Μπενετόν Τρεβίζο. Στον ίδιο όμιλο μετέχουν ακόμη οι: Φράνκφουρτ Σκαϊλάινερς, Ορτέζ, Ουνικάχα Μάλαγα, Ούλκερ και Ταουγκρές.

Το δυσκολότερο έργο θα έχει η ΑΕΚ, που κληρώθηκε στο δεύτερο όμιλο, όπου θα αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μακάμπι Τελ Αβίβ και τις Μπαρτσελόνα, Σιένα, Ζαλγκίρις Κάουνας, Ολίμπια Λουμπλιάνας, Σκαβολίνι Πεζάρο και Βιλερμπάν.

Ο Ολυμπιακός Πειραιώς, τέλος, αγωνίζεται στον πρώτο όμιλο με αντιπάλους τις Σκίπερ Μπολόνια, Εφές Πίλσεν, Ρεάλ Μαδρίτης, Παρτιζάν Βελιγραδίου, Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, Προκόμ Τρεφλ και Εστουντιάντες.

Στην πρώτη αγωνιστική, που θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Νοεμβρίου, ο Παναθηναικός θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Ουνικάχα Μάλαγα, η ΑΕΚ θα αγωνισθεί με τη Μπαρτσελόνα στο Παλαού Μπλαουγκράνα, ενώ ο Ολυμπιακός Π. θα υποδεχθεί την Σκίπερ Μπολόνια.


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 14:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Το Έιτζ πρέπει να καταπολεμηθεί»

Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμυρία έχουν πεθάνει από την ασθένεια

Άρχισε στην πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης, Μπανγκόγκ η 15η Διεθνής Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Έιτζ, με τη συμμετοχή 20 χιλιάδων πολιτικών και ειδικών από 160 χώρες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν διατίθενται επαρκή κονδύλια για την αντιμετώπιση της ασθένειας και ότι οι κυβερνήσεις δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση της.

Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια και ότι αυτή τη στιγμή 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό του HIV.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Διάσκεψης ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τόνισε ότι οι πολιτικοί ηγέτες κρατούν το κλειδί για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Ο κ.Ανάν επέκρινε ιδιαίτερα την ανεπαρκή βοήθεια που δίδεται στις γυναίκες οι οποίες, όπως υπογράμμισε, υφίστανται όλο και περισσότερο τις συνέπειες.

Νωρίτερα, ο κ.Ανάν είχε προειδοποιήσει τους ηγέτες των χωρών της Ασίας ότι έχουν προθεσμία τριών ετών για να προλάβουν μια κρίση σοβαρότερη και από αυτή που έχει προκαλέσει η ασθένεια στις χώρες της Αφρικής.

Η εξάπλωση της ασθένειας στις χώρες της Ασίας εξακολουθεί να είναι πιο αργή από αυτή στις αφρικανικές χώρες. Επειδή όμως ο πληθυσμός χωρών όπως η Ινδία και η Κίνα είναι τεράστιος, ακόμη και χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τον ιό σημαίνουν μεγάλο αριθμό φορέων.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Κίνας παραδέχθηκε ότι η ασθένεια έχει προσβάλει όλα τα κοινωνικά στρώματα στη χώρα του.


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 17:15 (Ώρα Λονδίνου)

Βόμβα στο Τελ Αβίβ σε ώρα αιχμής

Είναι η πρώτη βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ μετά από μήνες

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν μικρής ισχύος.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Τελ Αβίβ την ώρα αιχμής, 7 το πρωί τοπική ώρα.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πάνω από 14 τραυματίσθηκαν.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Τελ Αβίβ, Γόσι Σεντμπόν, δήλωσε ότι δε επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

Η βομβιστική επίθεση σημειώνεται μετά από αρκετούς μήνες σχετικής ηρεμίας στο Ισραήλ.

Στην ίδια περιοχή του Τελ Αβίβ είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2003 διπλή επίθεση αυτοκτονίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 άνθρωποι.

Άγνωστοι τηλεφώνησαν σε αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία στην Ιερουσαλήμ και ανέλαβαν την ευθύνη εκ μέρους της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης, Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ Άκσα.

Η έκρηξη σημειώνεται δύο μέρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η οποία χαρακτήριζε παράνομο το τείχος ασφαλείας που οικοδομεί το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

«Μονόπλευρη και πολιτικά υποκινούμενη»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, χαρακτήρισε την βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ «δολοφονική πράξη» που συνδέεται με την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο κ.Σαρόν απέρριψε κατηγορηματικά την απόφαση ότι το τείχος που οικοδομούν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη είναι παράνομο και είπε ότι η απόφαση είναι «μονόπλευρη και πολιτικά υποκινούμενη».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα των Παλαιστινίων.

Αραβικές χώρες έχουν ζητήσει από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσει ψήφισμα που υποστηρίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ενώ ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών συνέρχεται την Κυριακή για να εξετάσει το θέμα.


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 17:02 (Ώρα Λονδίνου)

Εννέα χρόνια μετά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Συγγενείς των θυμάτων ταξίδεψαν από κάθε άκρη της Βοσνίας για να παραστούν στον ενταφιασμό

Έως και 20.000 Βόσνιοι παρακολούθησαν την τελετή για την ένατη επέτειο από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995 στην ανατολική Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η οποία θεωρείται η χειρότερη ανθρωπιστική τραγωδία μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περισσότεροι από 7.000 μουσουλμάνοι άνδρες και παιδιά σκοτώθηκαν από τα πυρά των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, σε μια περιοχή η οποία θεωρητικά τελούσε υπό την προστασία Ολλανδών κυανοκράνων.

Τον περασμένο μήνα, οι σερβοβοσνιακές αρχές παραδέχτηκαν για πρώτη φορά ότι οι δυνάμεις τους διέπραξαν τις σφαγές του 1995.

Η επέτειος τιμήθηκε και στη Χάγη με την απελευθέρωση εκατοντάδων λευκών μπαλονιών στον αέρα στη μνήμη των θυμάτων.

Ομαδικοί τάφοι

Κατά τη διάρκεια της τελετής ενταφιάστηκαν 338 πρόσφατα αναγνωρισμένα θύματα, οι σοροί των οποίων ανακαλύφθηκαν σε ομαδικούς τάφους στα σύνορα με τη Σερβία.

Χάρις στη μέθοδο της ανάλυσης του γενετικού υλικού (DNA) έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρισθεί οι σοροί 988 θυμάτων.

Περισσότερα από 5.000 θύματα της σφαγής δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί.

Τα 338 θύματα που ενταφιάστηκαν την Κυριακή ήταν ηλικίας από 15 έως 77 ετών.

Ο Σερβοβόσνιος πρόεδρος, Ντράγκαν Τσάβιτς χαρακτήρισε την επέτειο «μαύρη σελίδα στην ιστορία του σερβικού λαού.»


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 14:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Το Aids πρέπει να καταπολεμηθεί»

Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμυρία έχουν πεθάνει από την ασθένεια

Άρχισε στην πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης, Μπανγκόγκ η 15η Διεθνής Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Aids, με τη συμμετοχή 20 χιλιάδων πολιτικών και ειδικών από 160 χώρες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν διατίθενται επαρκή κονδύλια για την αντιμετώπιση της ασθένειας και ότι οι κυβερνήσεις δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση της.

Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια και ότι αυτή τη στιγμή 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό του HIV.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Διάσκεψης ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τόνισε ότι οι πολιτικοί ηγέτες κρατούν το κλειδί για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Ο κ.Ανάν επέκρινε ιδιαίτερα την ανεπαρκή βοήθεια που δίδεται στις γυναίκες οι οποίες, όπως υπογράμμισε, υφίστανται όλο και περισσότερο τις συνέπειες.

Νωρίτερα, ο κ.Ανάν είχε προειδοποιήσει τους ηγέτες των χωρών της Ασίας ότι έχουν προθεσμία τριών ετών για να προλάβουν μια κρίση σοβαρότερη και από αυτή που έχει προκαλέσει η ασθένεια στις χώρες της Αφρικής.

Η εξάπλωση της ασθένειας στις χώρες της Ασίας εξακολουθεί να είναι πιο αργή από αυτή στις αφρικανικές χώρες. Επειδή όμως ο πληθυσμός χωρών όπως η Ινδία και η Κίνα είναι τεράστιος, ακόμη και χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τον ιό σημαίνουν μεγάλο αριθμό φορέων.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Κίνας παραδέχθηκε ότι η ασθένεια έχει προσβάλει όλα τα κοινωνικά στρώματα στη χώρα του.


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ερωτηματικά για το μέλλον του Τόνι Μπλερ;

Την ερχόμενη εβδομάδα δημοσιεύεται η έκθεση του Λόρδου Μπάτλερ για τα πεπραγμένα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ και οι βρετανικές εφημερίδες, προβλέποντας ότι θα είναι επικριτική, ασχολούνται εκτενώς σήμερα με το πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Οι υπότιτλοι, στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Ομπσέρβερ ( Observer ) συνοψίζουν τα προβλήματα που ίσως αντιμετωπίσει ο κ.Μπλερ.

«Η ΜΙ6 πληροφόρησε τον Μπλερ για τις αμφιβολίες σχετικά με τα νέα όπλα τρόμου», «Νέο ρεπορτάζ του BBC αναζωπυρώνει τη διαμάχη για τον φάκελο των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ» και «Ο πρωθυπουργός θα κριθεί ενώπιον του Θεού, λέει ο Αρχιεπίσκοπος».

Το άρθρο της Ομπσέρβερ εξηγεί ότι πρώην στελέχη της βρετανικής αντικατασκοπίας αναίρεσαν τις εκτιμήσεις για το οπλοστάσιο του Ιράκ, εκτιμήσεις τις οποίες χρησιμοποίησε ο κ.Μπλερ για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα του πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Πάντως σύμφωνα με την εφημερίδα Ιντιπένταντ ( Independent on Sunday ) κύκλοι προσκείμενοι στον πρωθυπουργό «απέρριψαν τις φήμες για παραίτηση του».

Η Ιντιπένταντ δημοσιεύει επίσης τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Τσαρλς Κλαρκ, στην εφημερίδα ο οποίος είπε ότι «20 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της συνομιλίας που είχε με τον κ.Μπλερ συνειδητοποίησε πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην παραιτηθεί».

«Μην παραιτηθείς! Ικετεύει η Σερί τον αμφιταλαντευόμενο Μπλερ» είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας Σάντεϊ Τέλεγκραφ ( Sunday Telegraph ). Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται άρθρο του πολιτικού αναλυτή Μάθιου Ντ Ανκόνα ο οποίος εκτιμά ότι «αν ο Τόνι Μπλερ αποφασίσει να μην παραιτηθεί, τότε θα πρέπει να κάνει κάτι για να αποδυναμώσει τον υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν».

Η εφημερίδα Μέιλ ον Σάντεϊ ( Mail on Sunday ) υποστηρίζει ότι ο κ.Μπερ έδωσε εντολή να συνταχθεί «έκθεση πλαίσιο» για το πώς θα ανακοινώσει την παραίτηση του.

Αντίθετα, η εφημερίδα Σάντεϊ Μίρορ ( Sunday Mirror ) επικαλούμενη «ανώτερο στέλεχος του Εργατικού κόμματος» αναφέρει ότι οι φήμες για παραίτηση του Τόνι Μπλερ δεν είναι τίποτα άλλο από «παραπλανητικές».

«Προτιμούνται ξένοι φοιτητές»

Η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς ( Sunday Times ) δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα το αποτέλεσμα έρευνας που έκανε για τον τρόπο που τα βρετανικά πανεπιστήμια επιλέγουν σε ποιους υποψήφιους φοιτητές θα προσφέρουν θέσεις.

«Πωλούνται: θέσεις στα πανεπιστήμια πάνε σε πλούσιους ξένους» είναι ο τίτλος του άρθρου που εξηγεί πως ορισμένα από τα πιο γνωστά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας προτιμούν ξένους φοιτητές από χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν πλήρη δίδακτρα, από Βρετανούς υποψήφιους που έχουν ακριβώς τα ίδια προσόντα.

Η εφημερίδα έστειλε δύο νεαρά παιδιά που προσποιήθηκαν ότι ήταν φοιτητές από τη Νότια Αφρική και τη Βρετανία σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν μυστικά κριτήρια επιλογής των φοιτητών.

Η έρευνα έδειξε ότι τρία πανεπιστήμια, του Λιντς, το Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Λονδίνου και το Μάντσεστερ, ήταν πρόθυμα να δεχθούν τους όχι και εξαιρετικούς βαθμούς του ξένου φοιτητή αλλά όχι και της Βρετανίδας. Πέντε άλλα πανεπιστήμια, η Οξφόρδη, η Οικονομική Σχολή του Λονδίνου, το Εδιμβούργο, το Νορθάμπρια και το πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου ενθάρρυναν τον ξένο φοιτητή να κάνει αίτηση ενώ κατέστησαν σαφές στη Βρετανία υποψήφια ότι η αίτηση της θα απορριφθεί.

«Δεν αγαπούν τα αδέσποτα οι Έλληνες»

Η Κυριακάτικη Τέλεγκραφ ( Sunday Telegraph ) δημοσιεύει μεγάλο άρθρο για το οδυνηρό τέλος που περιμένει χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά της Αθήνας.

«Οι Έλληνες θα δηλητηριάσουν ως και 15 χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Βρετανική Βασιλική Εταιρεία Προστασίας Ζώων να εμποδίσει τη σφαγή» αναφέρει το άρθρο.

«Οι ελληνικές αρχές θέλουν να δείξουν στους ξένους επισκέπτες ότι η Αθήνα είναι μια σύγχρονη πόλη, αλλά δεν διαθέτουν αρκετά καταφύγια για αδέσποτα σκυλιά. Έτσι μάλλον θα εφαρμοστεί η συνηθισμένη στην Ελλάδα πρακτική εξόντωσης των αδέσποτων με δηλητήριο παρά το γεγονός ότι υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν την πρακτική αυτή» υπογραμμίζει το άρθρο της Κυριακάτικής Τέλεγκραφ.


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 08:44 (Ώρα Λονδίνου)

Βόμβα στο Τελ Αβίβ

Είναι η πρώτη βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ μετά από μήνες

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν μικρής ισχύος.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Τελ Αβίβ την ώρα αιχμής, 7 το πρωί τοπική ώρα.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πάνω από 14 τραυματίσθηκαν.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Τελ Αβίβ, Γόσι Σεντμπόν, δήλωσε ότι δε επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

Η βομβιστική επίθεση σημειώνεται μετά από αρκετούς μήνες σχετικής ηρεμίας στο Ισραήλ.

Στην ίδια περιοχή του Τελ Αβίβ είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2003 διπλή επίθεση αυτοκτονίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 άνθρωποι.

Άγνωστοι τηλεφώνησαν σε αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία στην Ιερουσαλήμ και ανέλαβαν την ευθύνη εκ μέρους της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης, Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ Άκσα.

Η έκρηξη σημειώνεται δύο μέρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η οποία χαρακτήριζε παράνομο το τείχος ασφαλείας που οικοδομεί το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

«Μονόπλευρη και πολιτικά υποκινούμενη»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, χαρακτήρισε την βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ «δολοφονική πράξη» που συνδέεται με την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο κ.Σαρόν απέρριψε κατηγορηματικά την απόφαση ότι το τείχος που οικοδομούν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη είναι παράνομο και είπε ότι η απόφαση είναι «μονόπλευρη και πολιτικά υποκινούμενη».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα των Παλαιστινίων.

Αραβικές χώρες έχουν ζητήσει από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσει ψήφισμα που υποστηρίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ενώ ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών συνέρχεται την Κυριακή για να εξετάσει το θέμα.


Κυριακή 11 Ιουλίου 2004 - 07:01 (Ώρα Λονδίνου)

Βόμβα στο Τελ Αβίβ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν μικρής ισχύος.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε πολυσύχναστο δρόμο του Τελ Αβίβ την ώρα αιχμής, 7 το πρωί τοπική ώρα.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πάνω από 14 τραυματίσθηκαν.

Η βομβιστική επίθεση σημειώνεται μετά από αρκετούς μήνες σχετικής ηρεμίας στο Ισραήλ.

Στην ίδια περιοχή του Τελ Αβίβ είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2003 διπλή επίθεση αυτοκτονίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 άνθρωποι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.