Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-13

  1. Εν αναμονή της έκθεσης
  2. Ιράκ: Εκτέλεση Βούλγαρου ομήρου
  3. Σημαντική αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών
  4. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τις Φιλιππίνες
  5. Το σύστημα θα ανταποκριθεί
  6. Παρέλυσε η Νάουσα την Τρίτη
  7. Στο έλεος των μουσώνων
  8. Ενώπιον της δικαιοσύνης ο Μεσούτ Γιλμάζ
  9. Η δικαίωση της Κομισιόν
  10. Η νίκη της «ψυχής»
  11. AIDS: Αποχή κατά προφυλακτικών
  12. Υποχωρούν οι Φιλιππίνες
  13. ΗΠΑ: «Προεκλογικό» Ιράκ
  14. Αμφιβολίες για την επίθεση

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004 - 02:32 (Ώρα Λονδίνου)

Εν αναμονή της έκθεσης

Την Τετάρτη ανακοινώνεται το πόρισμα του λόρδου Μπάτλερ σχετικά με τη συλλογή και αξιολόγηση των στοιχείων από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, που οδήγησαν στην εισβολή στο Ιράκ.

Ο βρετανικός Τύπος εξετάζει τις επιπτώσεις της έκθεσης Μπάτλερ στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και την κυβέρνηση.

«Δεχόμενος επίθεση για το Ιράκ, ο Μπλερ εμμένει στα όπλα του» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) που αναφέρει ότι καθώς ο βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να δεχτεί σφοδρές επικρίσεις, έχει αρχίσει ήδη να περνά στην αντεπίθεση, αρνούμενος ότι οδήγησε τη χώρα σε πόλεμο με βάση ψευδή στοιχεία και επιμένοντας πως ο κόσμος είναι ασφαλέστερος χωρίς των Σαντάμ Χουσεΐν.

«Ο Μπλερ αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, σχετικά με την εισβολή στο Ιράκ» είναι ο τίτλος της Τάιμς (The Times) που εκτιμά πως ο βρετανός πρωθυπουργός θα κληθεί να προχωρήσει σε αναμόρφωση των υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και της διοίκησης του πρωθυπουργικού γραφείου.

Σε ανάλογους τόνους η Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρει ότι ο αρχηγός της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, Τζον Σκάρλετ «πρέπει να φύγει, [όπως] λένε οι βουλευτές». Πάντως η εφημερίδα αναμένει πως η έκθεση του λόρδου Μπάτλερ θα απαλλάξει τον Τόνι Μπλερ από τις κατηγορίες ότι είχε παραπλανήσει εσκεμμένα το έθνος σχετικά με τα στοιχεία για το Ιράκ.

BBC

Η Γκάρντιαν (The Guardian) αναφέρεται στην έρευνα που διετάχθη σχετικά με το BBC, καθώς «οι θεατές επικρίνουν τη πτώση της ποιότητας» του προγράμματος, ιδιαίτερα στο πρώτο κανάλι του BBC.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 22:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Εκτέλεση Βούλγαρου ομήρου

Οι ένοπλοι απειλούν ότι θα σκοτώσουν και τον δεύτερο όμηρο

Οι ένοπλοι που απήγαγαν τους δύο Βούλγαρους οδηγούς φορτηγών πιστεύεται ότι ανήκουν στην ομάδα του Ιορδανού Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι που θεωρείται ότι συνδέεται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι έλαβε βιντεοταινία που δείχνει την εκτέλεση του Βούλγαρου ομήρου.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας επιβεβαίωσε αργά την Τρίτη την εκτέλεση του ομήρου.

Οι ένοπλοι απειλούν ότι θα εκτελέσουν και τον δεύτερο Βούλγαρο όμηρο μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αλ Τζαζίρα πρόβαλε βιντεοταινία η οποία έδειχνε τους δύο Βούλγαρους ομήρους γονατισμένους μπροστά από τους μασκοφόρους απαγωγείς τους.

Η Βουλγαρία έχει στείλει σχεδόν 500 στρατιώτες στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές οι δύο όμηροι, ο Ιβαίλο Κεπόφ και ο Γκεόργκι Λαζόφ, αιχμαλωτίσθηκαν ενώ ταξίδευαν προς τη Μοσούλη.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 19:29 (Ώρα Λονδίνου)

Σημαντική αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών

Η πτώση του δολλαρίου βοήθησε τις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Μάιο καθώς η πτώση της τιμής του δολλαρίου και η επιτάχυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, προκάλεσαν σημαντική άνοδο των αμερικανικών εξαγωγών.

Οι εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 3% κυρίως λόγω της ζήτησης για αεροσκάφη, βιομηχανικές μηχανές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μηχανήματα εξόρυξης πετρελαίου.

Οι αναλυτές πιστεύουν πως η αύξηση των εξαγωγών είναι πολύ πιθανό να προστατεύσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Είχαν εκφραστεί συχνά τους τελευταίους μήνες ανησυχίες για το πόσο σταθερή είναι η ανάκαμψη αν δεν αυξηθούν οι αμερικανικές εξαγωγές.

Τα τελευταία στοιχεία μπορεί να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των προβλέψεων για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν, στο τρίμηνο Απρίλιος, Μάιος Ιούνιος, γύρω στο 3,5%.

Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου δείχνουν ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε τον Μάιο στα 46 δισεκατομμύρια δολλάρια από 48,1 που ήταν τον Απρίλιο.

Η σημαντική αυτή μείωση έγινε ενώ παραμένει ισχυρή στις ΗΠΑ η ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα.

Η συνολική αξία των εισαγωγών αυξήθηκε τον Μάιο λίγο και έφθασε τα 143,1 δις ενώ η αξία των αμερικανικών εξαγωγών ήταν, τον ίδιο μήνα, 97,1 δισεκατομμύρια δολλάρια.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 20:22 (Ώρα Λονδίνου)

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τις Φιλιππίνες

Δημόσιες προσευχές οργανώθηκαν στις Φιλιππίνες για τον όμηρο

Αδιευκρίνιστη παραμένει η μοίρα του Φιλιππινέζου οδηγού φορτηγού που κρατείται όμηρος και απειλείται με αποκεφαλισμό εάν η κυβέρνηση της Μανίλας δεν αποσύρει τους 50 στρατιώτες και αστυνομικούς που έχει στείλει στο Ιράκ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων των Φιλιππίνων μετέβη στη Βαγδάτη και μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ζήτησε έλεος από τους ένοπλους απαγωγείς, υποσχόμενος μάλιστα να ανταποκριθεί στο αίτημά τους το συντομότερο δυνατόν.

Λίγο μετά, Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι «η στάση αυτή θα στείλει τα λάθος μηνύματα στους τομοκράτες όλου του κόσμου».

Ο Άντζελο ντε λα Κρουζ, 46 ετών και πατέρας οκτώ παιδιών, έπεσε θύμα απαγωγής στις 7 Ιουλίου.

Εξάλλου, ένας υπουργός της διορισμένης μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, ανακοίνωσε τον αριθμό των αλλοδαπών που βρίσκονται σε ιρακινές φυλακές κατηγορούμενοι ως υπαίτιοι ισλαμικής εξέγερσης.

Ο Ιρακινός υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μπεχτιάρ Αμίν, είπε ότι 99 ύποπτοι κρατούνται και ανακρίνονται, ανάμεσά τους 26 άτομα από τη Συρία, 14 Σαουδάραβες και 14 Ιρανοί.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 18:10 (Ώρα Λονδίνου)

Το σύστημα θα ανταποκριθεί

Σε λειτουργία τον Αύγουστο πέντε νέοι υποσταθμοί

Την Τρίτη, μία μέρα μετά την εκτεταμένη διακοπή ρεύματος που έπληξε ολόκληρη τη νότιο Ελλάδα, οι αρχές παρέχουν διαβεβαιώσεις ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας επεσήμανε ότι υπάρχει υπερεπάρκεια του συστήματος, αποδίδοντας το μπλακ άουτ σε διαχειριστικό λάθος και βεβαιώνοντας ότι το σύστημα έχει αναβαθμισθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των Αγώνων.

Ανακοίνωση σχετικά με τη διακοπή παροχής ρεύματος εξέδωσε και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών, αναφέροντας ότι από τις 8 Αυγούστου θα τεθούν σε λειτουργία σταθεροποιητές τάσης και γεννήτριες σε όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ θα λειτουργούν και οι πέντε νέοι υποσταθμοί της ΔΕΗ.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ Γιώργος Γκαραβέλας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, κατήγγειλε κακοσυντήρηση και ημιτέλεια των έργων ηλεκτροδότησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Εν τω μεταξύ, την διεξαγωγή σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε την Τρίτη ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Εντολή για τον εντοπισμό των αιτίων και την απόδοση των όποιων ευθυνών έδωσε και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 18:47 (Ώρα Λονδίνου)

Παρέλυσε η Νάουσα την Τρίτη

Κρίση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας

Με γενική αποχή από την εργασία τους αντέδρασαν την Τρίτη οι κάτοικοι της Νάουσας στην απόφαση των κλωστηρίων Λαναρά, σύμφωνα με την οποία 500 εργαζόμενοι στην επιχείρηση τίθενται υπό καθεστώς αναγκαστικής άδειας.

Έτσι, όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς και οι δημόσιες υπηρεσίας δεν λειτούργησαν.

Η απόφαση αυτή ήρθε λίγες ημέρες ύστερα από δήλωση του επιχειρηματία, ο οποίος τόνισε ότι στόχος του Ομίλου Λαναρά είναι το 50% των συνολικών εσόδων της επιχείρησης να προέρχονται από τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται, ότι η δήλωση αυτή επέτεινε την ήδη κρατούσα απαισιοδοξία στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 18:27 (Ώρα Λονδίνου)

Στο έλεος των μουσώνων

Οι κακές καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις διάσωσης

Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στη νότιο Ασία δίνουν μάχη με τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς η περιοχή πλήττεται από τους σφοδρότερους μουσώνες της δεκαετίας.

Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδία τις τελευταίες ημέρες ενώ εκατομμύρια έχουν μείνει άστεγοι.

Οι 22 από τις 24 περιφέρειες της Άσαμ βρίσκονται κάτω από το νερό

Ινδός αξιωματούχος

Από τις πλημμύρες υποφέρει και το ένα τρίτο του Μπαγκλαντές. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους και δεκάδες έχουν πνιγεί.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Νεπάλ, όπου οι μουσώνες έγιναν αιτία θανάτου για τουλάχιστον πενήντα πολίτες μέσα σε μια εβδομάδα.

Μάχη με το χρόνο

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή της νοτίου Ασίας. Πέρσι, την ίδια εποχή εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις κατολισθήσεις.

Μόνο, που αυτή την περίοδο αξιωματούχοι στο Μπαγκλαντές και στην Ινδία επισημαίνουν ότι η φετινή καταστροφή είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια μεγαλύτερη πλημμύρα. Οι 22 από τις 24 περιφέρειες της Άσαμ βρίσκονται κάτω από το νερό», είπε Ινδός αξιωματούχος.

Προσπαθούν να σώσουν τα υπάρχοντά τους

Τα νερά της βροχής που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια παρασύρουν στο πέρασμά τους ολόκληρα χωριά στην επαρχία Άσαμ της Ινδίας. Η κατάσταση των κατοίκων είναι απελπιστική, περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες.

Στην πολύπαθη αυτή περιοχή, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 51 άνθρωποι. Οι περισσότεροι ήταν ψαράδες που πνίγηκαν όταν οι βάρκες τους ανετράπησαν στον ποταμό Βραχμαπούτρα.

Τα συνεργεία διάσωσης λένε ότι οι κακές καιρικές συνθήκες και η έλλειψη λέμβων δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις τους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει διαθέσει περίπου δύο δισεκατομμύρια ρούπια (43.5 εκατομμ. δολ.) για την ανακούφιση των πληγέντων.

Οι καλλιέργειες τσαγιού έχουν καταστραφεί ενώ πλημμύρισε και ένα πάρκο με 1600 ρινόκερους.

Βοήθεια από ψηλά

Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν και την επαρχία Μπιχάρ στα βόρεια της Ινδίας.

Εκατοντάδες στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης και διανομής τροφίμων.

Αξιωματούχοι λένε ότι οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι της περιοχής έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε κοντινούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ ο στρατός ρίχνει τρόφιμα και φάρμακα από αέρος.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 16:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ενώπιον της δικαιοσύνης ο Μεσούτ Γιλμάζ

Ο κ.Ερντογάν υποσχέθηκε να πατάξει τη διαφθορά

Το τουρκικό κοινοβούλιο υπερψήφισε πρόταση για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη του πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ για το σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης της Τούρκμπανκ.

Το κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης την άσκηση δίωξης με την ίδια κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του κ.Γιλμάζ, Γκινές Τάνερ.

Οι κατηγορίες έχουν σχέση με την ιδιωτικοποίηση της τράπεζα Τούρκμπανκ στη δεκαετία του 1990.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ κατηγορείται ότι είχε προαποφασίσει ποιος θα αγοράσει την κρατική τράπεζα και μάλιστα είχε ζητήσει από αρχηγό της μαφίας να εκφοβίζει άλλους πιθανούς αγοραστές.

Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία με την υπόσχεση ότι θα πατάξει τη διαφθορά η οποία, όπως υποστηρίζει, προκάλεσε πολλά από τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας τρεις φορές στη δεκαετία του 1990.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 14:06 (Ώρα Λονδίνου)

Η δικαίωση της Κομισιόν

Δικαίωση της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην διένεξη για το πoιό όργανο της Κοινότητας έχει την ευθύνη για την εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά την απόφαση των υπουργών οικονομικών της κοινότητας -ECOFIN - πέρυσι να μην επιβάλουν κυρώσεις κατά της Γερμανίας και Γαλλίας που αθέτησαν τους κανόνες του Συμφώνου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του ECOFIN να μην επιβάλει κυρώσεις κατά της Γερμανίας και Γαλλίας, οι οποίες είχαν δημοσιονομικά ελλείμματα που ξεπέρασαν το 3% του Ακαθάριστου Eγχώριου Προϊόντος. Το όριο του 3% θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στην ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ήθελε να προστατέψει το Σύμφωνο ήταν έτοιμη να πάρει μέτρα κατά των δυο χωρών. Όμως, οι υπουργοί οικονομικών με πολιτική τους απόφαση ανέστειλαν τις κυρώσεις.

Τώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την Κομισιόν, καθώς έκρινε ότι το ECOFIN λειτούργησε παράνομα. Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σημαίνει ότι ακόμη και τα μεγάλα κράτη της Κοινότητας θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες.

Θεωρητικά η Γαλλία και Γερμανία αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα αλλά στην πράξη μάλλον αυτό θα αποφευχθεί. Και αυτό γιατί -καταλήγει ο ανταποκριτής μας - ακόμη και η Κομισιόν παραδέχεται ότι το Σύμφωνο θα πρέπει να τροποποιηθεί και μάλλον δε θα διαλέξει το δρόμο της αντιπαράθεσης με τις μεγάλες χώρες της Ένωσης.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 15:13 (Ώρα Λονδίνου)

Η νίκη της «ψυχής»

Συνεντεύξεις στην απεσταλμένη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Πορτογαλία, Ρόζυ Βουδούρη

Με την επικράτηση της Ελλάδος επί της Πορτογαλίας στον τελικό του EURO 2004 ολοκληρώθηκε «η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου», όπως συμφωνούν οι περισσότεροι, και μια από τις συγκλονιστικότερες επιτυχίες στην ιστορία του παγκοσμίου αθλητισμού.

Την επομένη του τελικού, όταν είχαν καταλαγιάσει οι πρώτες εντυπώσεις, ρωτήσαμε δημοσιογράφους από διάφορες χώρες, οι οποίοι κάλυψαν τους αγώνες, την άποψή τους για το τουρνουά και για τη νίκη της Ελλάδος. Είχαν πολλά να πουν, αλλά αυτό που έβλεπε κάποιος όταν μιλούσε μαζί τους ήταν η αίσθηση ότι είχαν βιώσει κάτι μοναδικό.

«Πιστεύω ότι ήταν ένα υπέροχο τουρνουά, με μια πολύ μεγάλη έκπληξη στο τέλος, αλλά νομίζω ότι η ελληνική ομάδα είχε όλα τα ποιοτικά στοιχεία που ήταν απαραίτητα για να το κατακτήσει.

»Είχε μια πολύ οργανωμένη άμυνα, ένα πολύ καλό κέντρο και φυσικά σε κάθε αγώνα πετύχαινε τουλάχιστον ένα γκολ, κάτι που χρειαζόταν για να κερδίσει ένα ματς. Νομίζω, λοιπόν, ότι η Ελλάδα είναι άξια πρωταθλήτρια Ευρώπης», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Ζολτ Κόρμανικ, της ουγγρικής αθλητικής εφημερίδας Νεμζέτι Σπορτ.

Άξια νικήτρια

«To τουρνουά ήταν φανταστικό. Η Πορτογαλία ήταν η κατάλληλη χώρα για να το διοργανώσει και προσέφερε σε όλους φιλοξενία και φιλία. Είχε και πολλές εκπλήξεις, από τις οποίες η μεγαλύτερη ήταν η Ελλάδα. Το επίτευγμά της ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Το άξιζε όμως.

»Οι Έλληνες παίκτες έπαιξαν με τον πιο αποτελεσματικό γι΄αυτούς τρόπο. Εκπλήξεις γίνονται μια φορά, το πολύ δύο, από κει και πέρα όμως παύουν τα αποτελέσματα να είναι τυχαία. Κι έτσι, πιστεύω ότι η Ελλάδα κέρδισε άξια», μας είπε ο Μέτοντ Γκρκμαν της αθλητικής εφημερίδας Εκίπα, της Σλοβενίας.

Ενθουσιασμένος με την ελληνική επιτυχία ήταν ο Πολωνός Πιοτρ Κοζμίνσκι, απεσταλμένος της εφημερίδας Σούπερ Εξπρές στην Πορτογαλία:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που η Ελλάδα κέρδισε αυτό τον τίτλο, διότι εγκαινίασε μια νέα τάση στο ποδόσφαιρο. Έδειξε ότι μόνο αν παίζεις με την καρδιά σου, μόνο όταν τα δίνεις όλα στον αγωνιστικό χώρο, είναι δυνατόν να κερδίσεις. Εκτιμήσαμε πολύ την επιτυχία της Ελλάδος και των παικτών της, που είναι φυσιολογικοί άνθρωποι, που μπορούν να χαρούν αυτή τη νίκη.

»Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι απ όσα πέτυχαν εδώ. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αλλά μια πολύ θετική έκπληξη, καθώς οι Έλληνες απέδειξαν, όπως προείπα, ότι όταν παίζεις με την καρδιά σου μπορείς να κερδίσεις κάθε αντίπαλο, ακόμη κι εκείνους που είναι θεωρητικά πιο δυνατοί από σένα.

»Άκουσα διάφορους να λένε ότι είναι η μεγαλύτερη ελληνική επιτυχία από τα αρχαία χρόνια. Ίσως να είναι, αλλά είναι επίσης και μια νέα τάση, μια νέα εποχή στο ποδόσφαιρο», μας είπε ο Πολωνός δημοσιογράφος, στον οποίο θέσαμε τα επικριτικά σχόλια για το θέαμα που προσφέρει η εθνική:

Περήφανοι

«Διαφωνώ με όσους λένε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τα πίσω. Εντάξει, το ποδόσφαιρο που έπαιξε η ελληνική ομάδα δεν ήταν το πιο όμορφο που μπορεί να φανταστεί κάποιος, αλλά οι ίδιοι οι Έλληνες παίκτες είπαν ότι παίζουν αυτό που μπορούν, δεν είναι Βραζιλιάνοι, αλλά είναι Έλληνες και πρέπει να είναι περήφανοι γι αυτό».

Για την ψυχή έκαναν λόγο σόλες τις συνεντεύξεις τους άλλωστε οι Έλληνες ποδοσφαιριστές στην Πορτογαλία. Ρωτήσαμε τον Τραϊανό Δέλλα ποιο ήταν το μυστικό, μετά την πρώτη νίκη επί των διοργανωτών:

«Τη νίκη έφερε η ελληνική ψυχή, κι αυτό που πιστεύαμε μέσα μας».

Τον ξαναρωτήσαμε μετά τον τελικό:

«Σ αυτά τα παιχνίδια δε μετράει πολύ η φυσική κατάσταση ή το πόσους αγώνες έχεις δώσει (στη διάρκεια της σεζόν). Μετρούν η καρδιά που έχει ο καθένας και τα ψυχικά αποθέματα».

Ρεκόρ

Τον τελικό της 4ης Ιουλίου κάλυψαν 1.300 δημοσιογράφοι, αριθμός ρεκόρ για αγώνα ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ρεκόρ σημειώθηκαν αρκετά. Ο Ότο Ρεχάγκελ έγινε ο πρώτος ξένος και ο μεγαλύτερος σε ηλικία προπονητής που οδηγεί εθνική ομάδα στην κατάκτηση του τροπαίου.

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ομάδα που νικά στο ίδιο τουρνουά και τους διοργανωτές και τους κατόχους του τίτλου. Το γκολ του Τραϊανού Δέλλα στο 105ο λεπτό της παράτασης με την Τσεχία ήταν το πρώτο και το τελευταίο αργυρό γκολ τελικής φάσης ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, καθώς ο κανόνας καταργείται.

«Λογική» έκπληξη

O Φρεντερίκ Λαρσιμόν, απεσταλμένος της βελγικής πολιτικής εφημερίδας Λε Σουάρ στην Πορτογαλία, μας έδωσε τη δική του εκτίμηση για το τουρνουά:

«Ήταν ένα συγκλονιστικό τουρνουά, καθώς τα πέντε μεγάλα φαβορί δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, από την πλευρά της Δανίας, της Σουηδίας και της Πορτογαλίας υπήρχε μια αίσθηση φρεσκάδας, ενώ η Ελλάδα ήταν το μεγάλο ερωτηματικό και η πιο αμφιλεγόμενη ομάδα της διοργάνωσης.

»Είπαν ότι δεν έπαιξε καλά, ότι χρησιμοποιούσε ένα ξεπερασμένο σύστημα, αντίστοιχο μεκείνο της γερμανικής μπουντεσλίγκα του παρελθόντος. Στο τέλος, όμως, πήρε τον τίτλο και δε γίνεται να έχουν δίκαιο, γιατί δεν είναι δυνατόν να κερδίζει κάποιος στη σειρά την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Τσεχία κατά τύχη.

»Εγώ θεωρώ λοιπόν, βλέποντας το τουρνουά συνολικά, ότι η Ελλάδα ήταν μια νικήτρια - έκπληξη αλλά απολύτως λογική» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Βέλγος δημοσιογράφος, ο οποίος έκανε μια γενικότερη σύγκριση του ΕURO 2004, με το προηγούμενο που διεξήχθη στην πατρίδα του και την Ολλανδία:

Το τουρνουά της συνύπαρξης

«Έπειτα από το πρωτάθλημα που διοργάνωσαν το Βέλγιο και η Ολλανδία, όπου τα γήπεδα δεν ήταν τόσο όμορφα όσο αυτά της Πορτογαλίας, βρήκα αυτή τη διοργάνωση τέλεια, με την εξαίρεση του κυκλοφοριακού και του πάρκινγκ που ήταν μια κόλαση.

»Η διοργάνωση εδώ ήταν τέλεια και το λέω έχοντας παρακολουθήσει τις δύο προηγούμενες, στην Αγγλία τη χώρα του ποδοσφαίρου- και στις Κάτω Χώρες. Εδώ υπήρχε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα γιορτής.

»Οι Πορτογάλοι υποστήριζαν με πάθος τη χώρα τους, την ομάδα τους, ποτέ όμως δε νιώσαμε να μας απειλούν. Ήταν πατριώτες αλλά όχι επιθετικοί προς τους άλλους. Βρήκα επίσης τη στάση των Άγγλων οπαδών εξαιρετική. Μπορεί να δημιουργήθηκαν κάποια επεισόδια στο Αλγκάρβ, ήταν όμως ήσσονος σημασίας.

»Γενικώς έδειξαν σεβασμό και συνυπήρξαν χωρίς προβλήματα με τους άλλους. Είδαμε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα συναδέλφωσης όλων των φιλάθλων. Θα θυμόμαστε αυτό το EURO ως το πρωτάθλημα της συνύπαρξης και αυτό είναι πραγματικά σημαντικό γιατί το έχει ανάγκη το ποδόσφαιρο».

Η πιο αποτελεσματική

Ο Ρόμπερτ Μισέτ της ολλανδικής Ντε Φόλκσκραντ, από την πλευρά του, δήλωσε μπερδεμένος:

«Για τον τελικό έχω ανάμικτα συναισθήματα, επειδή νομίζω ότι ένας ονειρεμένος τελικός θα ήταν ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Τσεχία, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για την ελληνική ομάδα και να πούμε ότι υπήρξε η πιο αποτελεσματική και άρα άξιζε τον ευρωπαϊκό τίτλο, αν και μπορεί να μη μας αρέσει το ποδόσφαιρο που έπαιξε. Πρέπει όμως να θαυμάσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα κατάφερε».

«Ο Ολλανδός δημοσιογράφος μας εξήγησε γιατί δεν ήθελε την εθνική της χώρας του στον τελικό, αλλά την ομάδα η οποία την απέκλεισε:

Πιστεύω ότι η Πορτογαλία ήταν πολύ καλύτερη από την Ολλανδία. Για μας ο ημιτελικός ήταν το μάξιμουμ το οποίο μπορούσαμε να επιτύχουμε. Κερδίσαμε μόνο τη Λετονία, φέραμε δυο ισοπαλίες και χάσαμε άλλα δύο ματς. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που φτάσαμε στα ημιτελικά και να μη θέλουμε παραπάνω, μας είπε ο Ολλανδός Ρόμπερτ Μισέτ, του οποίου ζητήσαμε την άποψη για την αποτυχία των λεγομένων μεγάλων ομάδων:

«Ήταν αξιοσημείωτη, αλλά όχι αναπάντεχη. Η τάση αυτή είχε αρχίσει να διαφαίνεται από το Μουντιάλ του 2002 και δείχνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχει μια τόσο απαιτητική σεζόν για παίκτες σταρ όπως ο Ανρί, ο Μπέκαμ, ο Ραούλ ή ο Φίγο, με τους συλλόγους τους, στο Τσάμπιονς Λιγκ και στα εγχώρια πρωταθλήματα. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν».

Υποκρισία

Κάτι πρέπει να κάνουν λοιπόν η ΟΥΕΦΑ και οι εθνικές ομοσπονδίες ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αγώνων:

«Δε θα γίνει τίποτε όμως. Είναι υποκριτικό εκ μέρους της ΟΥΕΦΑ να λέει ότι κάτι πρέπει να γίνει αφού αυτή πρώτη δίνει τόσο μεγάλη σημασία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το θεωρεί πιο σημαντικό από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γιατί της φέρνει τα πολλά χρήματα. Δε θα το καταργήσει ποτέ φυσικά. Είναι η μεγάλη της επιτυχία.

»Αν και το EURO, μάς έδειξε ότι, ευτυχώς, δεν κερδίζουν πάντα οι μεγάλες ομάδες τα μεγάλα τρόπαια. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, μπορείς ακόμη να δεις να βγαίνουν αληθινά όνειρα, όπως συνέβη με την Ελλάδα εδώ, ενώ λογικά στο Τσάμπιονς Λιγκ θα ήταν αδύνατο για έναν ελληνικό σύλλογο να το κερδίσει. Είναι, επομένως, καλό που υπάρχουν και τέτοιου είδους διοργανώσεις», μας είπε ο Ολλανδός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Μισέτ.

Πολλοί συνέκριναν το επίτευγμα της Ελλάδος στο EURO 2004 με τη νίκη της Ουρουγουάης επί της διοργανώτριας Βραζιλίας στον τελικό του Μουντιάλ του 1950. Οι Πορτογάλοι μάλιστα χρησιμοποίησαν σε δημοσιεύματα τη σύγκριση για να πείσουν εαυτούς ότι μπορούν να επιτύχουν ό,τι πέτυχε η Βραζιλία μετά την ήττα εκείνη, κυριαρχώντας στον κόσμο.

Πάντως, όπως έγραφε την επομένη του τελικού η πολιτική εφημερίδα Κορέιο ντα Μανιά, δε θα ξεχάσουν ποτέ τον Άγγελο Χαριστέα που τους έσβησε το εθνικό όνειρο και τους βύθισε στο κλάμα, όπως οι Βραζιλιάνοι δεν ξέχασαν κι ας έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας- τον Ουρουγουανό Γκίτζα, που έβαλε το γκολ στην ήττα του 1950.

Το γκολ του Χαριστέα δε θα ξεχάσουν ποτέ, για διαφορετικούς φυσικά λόγους, και οι όπου Γης Έλληνες.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 07:26 (Ώρα Λονδίνου)

AIDS: Αποχή κατά προφυλακτικών

Οι φορείς του ιού HIV σε όλον τον κόσμο υπολογίζονται σε 40 εκατομμύρια

Στη διεθνή διάσκεψη για το AIDS, που διεξάγεται στην Ταϊλάνδη, η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά την καλύτερη μέθοδο για την καταπολέμηση της νόσου.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι και ορισμένες κυβερνήσεις, με προεξάρχουσα την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θεωρούν ότι η καλύτερη συνταγή για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS είναι η καμπάνια ενημέρωσης υπέρ της προγαμιαίας σεξουαλικής αποχής, και απορρίπτουν τη μέθοδο του προφυλακτικού.

Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις διαπιστώνουν ότι η χρήση προφυλακτικών μέσων μείωσε τα κρούσματα του AIDS, όπου εφαρμόστηκε.

Ο επίτροπος Διεθνούς Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πουλ Νίλσεν, χαρακτήρισε απάνθρωπο τον ισχυρισμό της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η εκστρατεία υπέρ της σεξουαλικής αποχής είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση προφυλακτικών και είπε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους από το AIDS.

H Αμερικανίδα γερουσιαστής Μπάρμπαρα Λι είπε ότι η σεξουαλική αποχή δεν αποτελεί ούτε ρεαλιστική επιλογή ούτε πανάκεια:

«Την ώρα που πέντε εκατομμύρια άνθρωποι γίνονται φορείς κάθε χρόνο, την ώρα που γυναίκες και νεαρά κορίτσια πολλές φορές δεν έχουν την ελευθερία επιλογής, η καμπάνια υπέρ της αποχής δεν είναι μόνο ανεύθυνη αλλά και απάνθρωπη. Τέτοια προγράμματα που λένε όχι στην ενημέρωση για τη χρήση προφυλακτικών μέσων, αγνοούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι γυναίκες σε πολλές χώρες του κόσμου» είπε η Αμερικανίδα γερουσιαστής.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου)

Υποχωρούν οι Φιλιππίνες

Δημόσιες προσευχές οργανώθηκαν στις Φιλιππίνες για τον όμηρο

Αδιευκρίνιστη παραμένει η μοίρα του Φιλιππινέζου οδηγού φορτηγού που κρατείται όμηρος και απειλείται με αποκεφαλισμό εάν η κυβέρνηση της Μανίλας δεν αποσύρει τους 50 στρατιώτες και αστυνομικούς που έχει στείλει στο Ιράκ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων των Φιλιππίνων μετέβη στη Βαγδάτη και μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ζήτησε έλεος από τους ένοπλους απαγωγείς, υποσχόμενος μάλιστα να ανταποκριθεί στο αίτημά τους το συντομότερο δυνατόν.

Την ίδια ώρα ένας υπουργός της διορισμένης μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, ανακοίνωσε τον αριθμό των αλλοδαπών που βρίσκονται σε ιρακινές φυλακές κατηγορούμενοι ως υπαίτιοι ισλαμικής εξέγερσης.

Ο Ιρακινός υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μπεχτιάρ Αμίν, είπε ότι 99 ύποπτοι κρατούνται και ανακρίνονται, ανάμεσά τους 26 άτομα από τη Συρία, 14 Σαουδάραβες και 14 Ιρανοί.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 05:28 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: «Προεκλογικό» Ιράκ

Έπρεπε να υπερασπιστώ τις ΗΠΑ, λέει Μπους

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, υπερασπίστηκε εκ νέου τον πόλεμο στο Ιράκ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τη δριμεία κριτική που δέχθηκαν από επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για το χειρισμό των πληροφοριών σχετικά με το ιρακινό οπλοστάσιο.

Ο Μπους παραδέχθηκε ότι δεν βρέθηκαν αποθέματα όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αλλά υποστήριξε ότι η εισβολή ήταν η σωστή επιλογή, γιατί οδήγησε στην απομάκρυνση ενός διακηρυγμένου εχθρού των ΗΠΑ, που είχε την δυνατότητα να παράγει στο μέλλον όπλα μαζικού ολέθρου, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να δοθούν σε τρομοκράτες, όπως είπε.

«Είχα να διαλέξω: είτε θα εμπιστευόμουν έναν παράφρονα είτε θα υπεράσπιζα την Αμερική. Σε αυτό το δίλημμα διαλέγω πάντα τη δεύτερη εναλλακτική λύση» είπε ο Τζορτζ Μπους.

Αντεπίθεση Κέρι

«Δεν αρκούν τα λογύδρια» λέει ο Κέρι

Όμως ο κύριος αντίπαλος του στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, γερουσιαστής, Τζον Κέρι, σημειώνει ότι οι ενέργειες του προέδρου Μπους κατέστησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο ευάλωτες.

«Δεν αρκούν μόνο τα λογύδρια. Η Αμερική θα γίνει ασφαλέστερη όταν επιτύχουμε αποτελέσματα. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Η Βόρεια Κορέα είναι αυτή τη στιγμή περισσότερο επικίνδυνη απ΄ όταν η κυβέρνηση Μπους ήρθε στα πράγματα» είπε ο Κέρι.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι το θέμα της ασφάλειας έχει πλέον έλθει στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας και των δύο προεδρικών υποψηφίων.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 04:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αμφιβολίες για την επίθεση

Μετά την κατακραυγή για την αντισημιτική επίθεση εναντίον μιας μητέρας στο παρισινό μετρό, την Παρασκευή, ο γαλλικός Τύπος εμφανίζεται τώρα πιο επιφυλακτικός.

«Ερωτηματικά εγείρονται σχετικά με την επίθεση» αναφέρει ο τίτλος της Λιμπερασιόν (Liberation) που σημειώνει πως «η έρευνα αντιμετωπίζει έλλειψη μαρτύρων και πειστικών αποδεικτικών στοιχείων».

«Επίσημοι και αστυνομία συνιστούν προσοχή» λέει η Λε Μοντ (le Monde), προσθέτοντας πως «οι ανακριτές έχουν εντοπίσει αντιφάσεις στις καταθέσεις της γυναίκας» και ότι τα βίντεο από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης στους επίμαχους σταθμούς του μετρό δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής καρπούς.

Η Λε Φιγκαρό (Le Figaro) πάει ένα βήμα πιο πέρα και αναφέρει ότι υπάρχουν «Αμφιβολίες για την επίθεση». Όπως λέει, «οι αμφιβολίες και τα ερωτηματικά αυξάνονται, τέσσερις μέρες μετά την καταγγελλόμενη επίθεση. «Οι ανακριτές, λέει η Φιγκαρό, έχουν μόνο την μαρτυρία του θύματος».

Ανατολική Γερμανία

Η Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) του Βερολίνου εκτιμά ότι η Γερμανία αποφάσισε πλέον να εγκαταλείψει τις προσπάθειες ανάπτυξης της ανατολικής Γερμανίας.

«Η πολιτική ιδέα της ανάπτυξης της ανατολικής Γερμανίας έχει πλέον εγκαταλειφθεί» λέει η εφημερίδα, μετά τις συζητήσεις, την Δευτέρα, του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, και των ηγετών των ανατολικογερμανικών τοπικών κυβερνήσεων.

Αποτέλεσμα αυτής κατάστασης εκτιμά η γερμανική εφημερίδα θα είναι οι ανατολικογερμανοί να μεταναστεύσουν στη δυτική Γερμανία και τα ανατολικογερμανικά κρατίδια θα μεταβληθούν σε βιομηχανικά μουσεία και μεγάλα ανοικτά γηροκομεία.

Αρχή του τέλους;

Η σουηδική Αφτονμπλάτετ (Aftonbladet) πιστεύει πως «άρχισε η αντίστροφη μέτρηση» για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σημειώνοντας τις απώλειες του κόμματος του Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια (Forza Italia) στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένου και του Μιλάνου όπου «ο αρχηγός της κυβέρνησης είχε αρχίσει κάποτε να κτίζει την περιουσία και την ισχύ του, χρησιμοποιώντας αμφιλεγόμενες μεθόδους», η εφημερίδα λέει ότι ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι «αρχίζει να καταρρέει και να διαλύεται από τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.