Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 10 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-14

  1. Και τελικά, ποιος φταίει;
  2. Καταπέλτης για τις μυστικές υπηρεσίες
  3. Πολιτική κρίση στην Ιταλία
  4. ΗΠΑ: Μείωση της κατανάλωσης
  5. 100 χρόνια από τη γέννηση του Νερούδα
  6. Γαλλία: Δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα
  7. Καταπέλτης για τις μυστικές υπηρεσίες
  8. Αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ
  9. Απεργία στα ΜΜΕ Τετάρτη και Πέμπτη
  10. Έκρηξη συγκλονίζει το κέντρο της Βαγδάτης
  11. Ισχυρή έκρηξη στη Βαγδάτη
  12. Διπλωματικές επαφές της Τουρκίας
  13. Ισχυρή έκρηξη στη Βαγδάτη
  14. Ξανά ώρα κρίσης για Μπλερ
  15. Η νίκη της Κομισιόν
  16. Αιματηρή τροπή στο Ιράκ

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 02:33 (Ώρα Λονδίνου)

Και τελικά, ποιος φταίει;

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει και εξετάζει τις επιπτώσεις του πορίσματος της επιτροπής του λόρδου Μπάτλερ που ερεύνησε τον τρόπο συλλογής, αξιολόγησης και χρήσης των πληροφοριών για το ιρακινό οπλοστάσιο, από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τα προϊστάμενά τους κυβερνητικά κλιμάκια, το διάστημα πριν την εισβολή στο Ιράκ.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) συνοψίζει στο πρωτοσέλιδο της:

«Η έκθεση Μπάτλερ:

Οι πληροφορίες: λανθασμένες

Ο φάκελος: προβληματικός

Ο ισχυρισμός για τα 45 λεπτά: λανθασμένος

Ο δρ Μπράιαν Τζόουνς [ΣΣ: που είχε διαφωνήσει με σημεία του φακέλου για το Ιράκ]: δικαιωμένος

Η σχέση Ιράκ και αλ Κάιντα: αναπόδεικτη

Το κοινό: παραπλανημένο

Τα επιχειρήματα υπέρ του πολέμου: διογκωμένα

Και ποιος φταίει: Κανείς»

Σε ανάλογους τόνους η Γκάρντιαν (the Guardian) λέει «Λιτανεία λαθών αλλά κανείς δεν ευθύνεται». «Οι πληροφορίες για το Ιράκ ήταν λανθασμένες και χρησιμοποιήθηκαν με λάθος τρόπος, αλλά ο Μπλερ καταφέρνει να βγει χαμογελαστός» λέει η εφημερίδα.

Η φωτογραφία του χαμογελαστού βρετανού πρωθυπουργού μετά την ομιλία του στο κοινοβούλιο βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και στο πρωτοσέλιδο της Τάιμς (The Times) η οποία κάνει λόγο για ένα «Λανθασμένο κράμα κατασκόπων και πολιτικής προπαγάνδας».

«Σοβαρά λανθασμένος» ο φάκελος του Ιράκ, λέει το πρωτοσέλιδο της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που δημοσιεύει τη φωτογραφία του λόρδου Μπάτλερ με τη χαρακτηριστική λεζάντα «Το παιχνίδι της μη απόδοσης ευθυνών».

«Ο φάκελος για το Ιράκ δεν περιέλαβε τις προειδοποιήσεις για τις λανθασμένες πληροφορίες, λέει ο Μπάτλερ» είναι ο τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 00:13 (Ώρα Λονδίνου)

Καταπέλτης για τις μυστικές υπηρεσίες

Λόρδος Μπάτλερ

Καταπέλτης για τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας ήταν το πόρισμα της έκθεσης του Λόρδου Μπάτλερ.

Η επιτροπή Μπάτλερ ερεύνησε τον τρόπο συλλογής, αξιολόγησης και χρήσης των πληροφοριών για το ιρακινό οπλοστάσιο, από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τα προϊστάμενα κυβερνητικά κλιμάκια το διάστημα πριν την εισβολή στο Ιράκ.

Η έκθεση Μπάτλερ συμπεραίνει ότι πολλές πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ - πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν το πόλεμο - δεν ήταν αξιόπιστες. Οι πληροφορίες αυτές διογκώθηκαν λέει το πόρισμα της επιτροπής.

Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ιράκ κατά πάσα πιθανότητα δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, πόσο μάλλον όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε 45 λεπτά για μια επίθεση εναντίον της Δύσης.

Ο Τόνι Μπλερ δεν μετανιώνει για την εισβολή

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τη βρετανική κυβέρνηση για να αποδείξει ότι το Ιράκ αποτελούσε άμεση απειλή για την ασφάλεια της Δύσης.

«Θεωρούμε ότι ήταν σφάλμα, σοβαρό σφάλμα, ότι στο ντοσιέ της κυβέρνησης δεν υπήρχαν προειδοποιήσεις για την ισχνότητα των στοιχείων, αν και ανάλογες προειδοποιήσεις είχαν γίνει από την κοινή επιτροπή πληροφοριών», είπε ο λόρδος Μπάτλερ.

Προς ανακούφιση του Βρετανού πρωθυπουργού, το πόρισμα της επιτροπής αναφέρει ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαστρεβλώθηκαν σκόπιμα πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών .

Η έκθεση αναφέρει ότι ο κύριος Μπλερ δεν πρέπει να θεωρείται υπεύθυνος για τις αποτυχίες και τις παραλήψεις των μυστικών υπηρεσιών.

«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο αποδεικτικό στοιχείο για το ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να παραπλανήσει το λαό είναι το πόσο ανόητο θα ήταν να πει ότι αυτά τα όπλα υπήρχαν, ενώ στη συνέχεια ο πόλεμος θα απεκάλυπτε την αλήθεια», είπε ο Λόρδος Μπάτλερ.

«Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου»

Αμέσως μετά, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το BBC, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι αποδέχεται τα συμπεράσματα της έκθεσης Μπάτλερ και τόνισε ότι η κυβέρνησή του πρέπει να απαλλαγεί όλων των κατηγοριών.

«Έψαξα στη συνείδησή μου, όχι με πνεύμα πεισματικό, αλλά με πραγματική διάθεση αναθεώρησης, και με βάσει τα όσα γνωρίζουμε τώρα. Τα στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής ήταν λιγότερο διασταυρωμένα, λιγότερο βάσιμα απ' ότι παρουσιάστηκαν. Όμως από εκεί δεν μπορώ να πάω στο αντίθετο σημείο. Ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε την πρόθεση και τη δυνατότητα να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής. Και ο μόνος λόγος που επέτρεψε στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να εισέλθουν στη χώρα του ήταν γιατί είχαμε 180 χιλιάδες στρατιώτες στην πόρτα του», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Τόνι Μπλερ επανέλαβε ότι δεν μετανοεί για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, και τόνισε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα κάνει τον κόσμο μας πιο ασφαλή.

«Για όσα λάθη έγιναν - καλή τη πίστη - αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Όμως δεν θα ήμουν ειλικρινής εάν έλεγα ότι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν λάθος. Το Ιράκ, η Μέση Ανατολή και ολόκληρος ο κόσμος έγιναν μέρη πιο ασφαλή χωρίς αυτόν» , είπε ο Τόνι Μπλερ.

Η αντίδραση του ειδικού

H πρώτη αντίδραση στο πόρισμα της έκθεσης Μπάτλερ ήλθε από τον Χανς Μπλιξ, τον πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τις επιθεωρήσεις στο Ιράκ δήλωσε στο BBC ότι η εγκυρότητα των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Ιράκ θα έπρεπε να είχε επανεξετασθεί αφού οι επιθεωρητές δεν είχαν βρει όπλα μαζικής καταστροφής στη χώρα.

«Οι πολιτικοί έβαζαν θαυμαστικά εκεί που έπρεπε να βάζουν ερωτηματικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χανς Μπλιξ.

Ο ίδιος είπε ότι είχε προειδοποιήσει τον Τονι Μπλερ για την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων στο έδαφος του Ιράκ. Όμως διευκρίνισε ότι ούτε και εκείνος μπορούσε να είναι απόλυτα βέβαιος ότι τα όπλα αυτά δεν θα βρίσκονταν κάποια στιγμή.

«Ήταν κάτι που δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε», είπε.


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2004 - 00:04 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτική κρίση στην Ιταλία

Το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του κ.Μπερλουσκόνι δεν πήγε καλά στις ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος προσπαθεί να διασώσει την κυβέρνηση συνασπισμού των τεσσάρων κομμάτων, τόνισε στο κοινοβούλιο ότι είναι βέβαιος πως θα ολοκληρώσει την πενταετή της θητεία.

Αμέσως μετά όμως, υπέστη πλήγμα καθώς ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Χριστιανοδημοκράτες υπέβαλλαν πρόταση μομφής κατά του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής τηλεόρασης με το επιχείρημα ότι ήταν υποχείρια του.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση του κ.Μπερλουσκόνι έχει αρχίσει να καταρρέει παρά τις παραχωρήσεις που έχει κάνει για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εταίρων του.

Ο κ.Μπερλουσκόνι προέβη σε παραχωρήσεις στο ζήτημα της αποκέντρωσης όπως ζητούσε η Λίγκα του Βορρά, ικανοποίησε τα αιτήματα για τον εκλογικό νόμο των Χριστιανοδημοκρατών και αυτά για την οικονομική πολιτική της Εθνικής Συμμαχίας.

Αφορμή της πολιτικής κρίσης υπήρξε η ήττα που υπέστη στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του κ.Μπερλουσκόνι.

Στη συνέχεια ο Ιταλός πρωθυπουργός απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι και ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο.

Ο κ.Μπερλουσκόνι δυσκολεύεται να βρει τον αντικαταστάτη του κ.Τρεμόντι αν και αυτό είναι ένα θέμα που επείγει δεδομένου του μεγάλου δημόσιου ελλείμματος και χρέους της Ιταλίας.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ιταλίας, ιδιοκτήτης μιας αυτοκρατορίας στον χώρο των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει το 95% των ιταλικών εμπορικών τηλεοπτικών σταθμών.

Αν και η κυβέρνηση συνασπισμού κλυδωνίζεται, το κοινοβούλιο τελικά ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει στους Ιταλούς πολιτικούς να ελέγχουν επιχειρήσεις αλλά τους υποχρεώνει να παραδίδουν τον διοικητικό έλεγχο τους.

Η αντιπολίτευση καταδίκασε το νομοσχέδιο και ο Λουτσιάνο Βιολάντε, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι έρχεται σε αντίθεση με τις υπάρχουσες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004 - 21:52 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Μείωση της κατανάλωσης

Η πορεία της οικονομίας είναι κρίσιμος παράγοντας στις προεδρικές εκλογές

Οι πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Η πτώση, η μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2003, οφείλεται και στην κατακόρυφη μείωση, κατά 4,3%, των πωλήσεων αυτοκινήτων που αποδίδεται στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Παράλληλα μειώθηκαν οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και ενδυμάτων καθώς οι προσλήψεις τον Ιούνιο ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες.

Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πεπεισμένη πως η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι σταθερή και αρκετά ισχυρή πλέον ώστε να δικαιολογείται αύξηση των επιτοκίων.

Τα αμερικανικά επιτόκια δεν έχουν αυξηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια.

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι θα μειωθούν οι πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών τον Ιούνιο, αλλά μόνο κατά 0,7%. Επίσης είχαν προβλέψει πως τον ίδιο μήνα οι προσλήψεις θα φθάσουν τις 250 χιλιάδες ενώ τελικά προσλήφθηκαν μόνο 112 χιλιάδες.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου λειτούργησαν ουσιαστικά σαν επιπρόσθετος φόρος.

Όμως παρά την πτώση του 1,1% που σημειώθηκε τον Ιούνιο, οι πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών φέτος έχουν αυξηθεί κατά 6,3%.


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004 - 20:46 (Ώρα Λονδίνου)

100 χρόνια από τη γέννηση του Νερούδα

Ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έχει μελοποιήσει το Κάντο Χενεράλ

Η ιδιαίτερή του πατρίδα, η Χιλή, αλλά και οι φίλοι της ποίησης σε ολόκληρο τον κόσμο γιόρτασαν τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Ο Νερούδα είχε γεννηθεί τον Ιούλιο του 1904 στην πόλη Παράλ της Χιλής.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Νεφτάλι Ρικάρντο Ρέγες Μπασοάλτο.

Σε ηλικία 16 χρόνων αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του σε Πάμπλο Νερούδα για να τιμήσει την μνήμη του Τσεχοσλοβάκου ποιητή Ζαν Νερούδα.

Το 1971 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο έρωτας είναι το κεντρικό θέμα πολλών έργων του, για αυτό και το όνομά του έγινε συνώνυμο με την ρομαντική ποίηση.

Η πλευρά αυτή του έργου του Νερούδα αποκαλύφθηκε στη ταινία «Ο Ταχυδρόμος» (Il Postino), που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ.

Ο Νερούδας έγραψε επίσης, ωδές για πιο απλά και στοιχειώδη πράγματα της καθημερινής ζωής.

Ο γνωστός συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα του Νερούδα, το «Κάντο Χενεράλ».

«Η ποίησή του δεν είναι στατική, για αυτό και έχει απήχηση σε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους», επισημαίνει ο συντάκτης του ΒΒC, Κλαούντιο Ρόχας.

Και συνεχίζει: «Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του ποιητή ήταν ότι πάντοτε ήταν αφοσιωμένος στην τέχνη του. Ποτέ δεν ασχολήθηκε με κάποιο άλλο επάγγελμα, με εξαίρεση το λίγο χρονικό διάστημα που εργάστηκε ως διπλωμάτης στην Βιρμανία».

Μεταφυσική

Ο πιο γνωστός συγγραφέας της Κολομβίας, Γκάμπριελ Γκαρθία Μαρκέζ, χαρακτηρίζει τον Νερούδα ως τον «μεγαλύτερο ποιητή του 20ου αιώνα».

Ο Νερούδα καθιερώθηκε από τα πρώτα κιόλας έργα του. Η συλλογή του, τα «20 ερωτικά τραγούδια και ένα τραγούδι της απόγνωσης», πουλήθηκε σε εκατομμύρια αντίτυπα.

«Τα ποιήματα του μιλούν για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κανείς, όταν αγαπάει, για τον πόνο του χωρισμού ή όταν οι κοινωνικές και πολιτιστικές διαφορές αποδεικνύονται αγεφύρωτες», λέει ο Κλαούντιο Ρόχας.

Παρόλα αυτά, η ποίησή του δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της αγάπης.

Όταν βρέθηκε στη Βιρμανία, έγραψε το Κατοικία στη Γη (Residence on Earth), για τον χρόνο, τη μεταφυσική, καθώς και για τη σημασία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Όπως συνέβη σε πολλούς πνευματικούς ανθρώπους, ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος είχε μεγάλη επίδραση στην ποίησή του.

«Η δραματική αυτή εμπειρία στην Ισπανία τον έκανε να γράψει ακόμη πιο ριζοσπαστική ποίηση», λέει ο Κλαούντιο Ρόχας.

Το 1943 επέστρεψε στη Χιλή, αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε στόχος του καθεστώτος του προέδρου Κονζάλεζ Βιντέλα, επειδή είχε διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο αντιμετώπισης των ανθρακωρύχων που απεργούσαν.

Το 1949 κατάφερε να φύγει από τη Χιλή και κατευθύνθηκε- εξόριστος πλέον- προς την Ευρώπη. Ανάμεσα στα μέρη που έζησε ήταν και το νησί Κάπρι της νότιας Ιταλίας. Στη ζωή του στο Κάπρι στηρίζεται η ταινία «Ο ταχυδρόμος».

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

Ο Κλαούντιο Ρόχας πιστεύει ότι ο Νερούδα ήταν αγαπητός σε τόσο διαφορετικούς ανθρώπους, διότι είχε μια «αντιφατική» προσωπικότητα.

Επισημαίνει: «Ενώ ήταν κομμουνιστής, ήταν πλούσιοςκαι ενώ μιλούσε στα έργα του για την αγάπη, δεν ήταν ποτέ πιστός στις σχέσεις του».

Ο Πάμπλο Νερούδα πέθανε το 1973 λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αγιέντε.

Η κηδεία του ήταν η πρώτη εκδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο στρατιωτικό καθεστώς που απαγόρευσε τα έργα του ποιητή. Η απαγόρευση ίσχυε ως το 1990.


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004 - 19:54 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλία: Δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα

Ο πρόεδρος Σιράκ έκανε την ανακοίνωση την μέρα της εθνικής γιορτής

Το νέο σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενέκριναν τον περασμένο μήνα οι ηγέτες των 25 χωρών μελών, θα πρέπει να επικυρωθεί από τις χώρες αυτές είτε από το κοινοβούλιο τους είτε από τους πολίτες της με δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος Σιράκ ανακοίνωσε, μιλώντας από την τηλεόραση την μέρα της εθνικής γιορτής της Βαστίλης, ότι στη Γαλλία θα γίνει δημοψήφισμα.

Άλλες χώρες που έχουν αποφασίσει να διεξάγουν δημοψηφίσματα είναι η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Δανία και η Δημοκρατία της Τσεχίας.

Από τις υπόλοιπες μερικές δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ενώ ορισμένες θα θέσουν την νέα συνθήκη της ΕΕ για επικύρωση στο κοινοβούλιο.

Η νέα συνθήκη ορίζει τις εξουσίες των κυβερνήσεων των χωρών μελών και των κοινοτικών θεσμών ενώ περιλαμβάνει χάρτη των βασικών δικαιωμάτων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να υπογραφεί το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα στη Ρώμη φέτος στις 29 Οκτωβρίου στην ίδια αίθουσα των ανακτόρων Καμπιντόγλιο που είχαν υπογραφεί οι ιδρυτικές συνθήκες της κοινότητας πριν από 50 χρόνια.

Τα ιδρυτικά μέλη που υπέγραψαν τη συνθήκη της Ρώμης ήταν 6. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 25 μέλη, 10 χώρες έγιναν φέτος μέλη της.


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004 - 17:56 (Ώρα Λονδίνου)

Καταπέλτης για τις μυστικές υπηρεσίες

Λόρδος Μπάτλερ

Καταπέλτης για τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας ήταν το πόρισμα της έκθεσης του Λόρδου Μπάτλερ.

Η επιτροπή Μπάτλερ ερεύνησε τον τρόπο συλλογής, αξιολόγησης και χρήσης των πληροφοριών για το ιρακινό οπλοστάσιο, από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τα προϊστάμενα κυβερνητικά κλιμάκια το διάστημα πριν την εισβολή στο Ιράκ.

Η έκθεση Μπάτλερ συμπεραίνει ότι πολλές πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ - πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν το πόλεμο - δεν ήταν αξιόπιστες. Οι πληροφορίες αυτές διογκώθηκαν λέει το πόρισμα της επιτροπής.

Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ιράκ κατά πάσα πιθανότητα δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, πόσο μάλλον όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε 45 λεπτά για μια επίθεση εναντίον της Δύσης.

Ο Τόνι Μπλερ δεν μετανιώνει για την εισβολή

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τη βρετανική κυβέρνηση για να αποδείξει ότι το Ιράκ αποτελούσε άμεση απειλή για την ασφάλεια της Δύσης.

«Θεωρούμε ότι ήταν σφάλμα, σοβαρό σφάλμα, ότι στο ντοσιέ της κυβέρνησης δεν υπήρχαν προειδοποιήσεις για την ισχνότητα των στοιχείων, αν και ανάλογες προειδοποιήσεις είχαν γίνει από την κοινή επιτροπή πληροφοριών», είπε ο λόρδος Μπάτλερ.

Προς ανακούφιση του Βρετανού πρωθυπουργού, το πόρισμα της επιτροπής αναφέρει ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαστρεβλώθηκαν σκόπιμα πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών .

Η έκθεση αναφέρει ότι ο κύριος Μπλερ δεν πρέπει να θεωρείται υπεύθυνος για τις αποτυχίες και τις παραλήψεις των μυστικών υπηρεσιών.

«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο αποδεικτικό στοιχείο για το ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να παραπλανήσει το λαό είναι το πόσο ανόητο θα ήταν να πει ότι αυτά τα όπλα υπήρχαν, ενώ στη συνέχεια ο πόλεμος θα απεκάλυπτε την αλήθεια», είπε ο Λόρδος Μπάτλερ.

«Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου»

Αμέσως μετά, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το BBC, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι αποδέχεται τα συμπεράσματα της έκθεσης Μπάτλερ και τόνισε ότι η κυβέρνησή του πρέπει να απαλλαγεί όλων των κατηγοριών.

«Έψαξα στη συνείδησή μου, όχι με πνεύμα πεισματικό, αλλά με πραγματική διάθεση αναθεώρησης, και με βάσει τα όσα γνωρίζουμε τώρα. Τα στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής ήταν λιγότερο διασταυρωμένα, λιγότερο βάσιμα απ' ότι παρουσιάστηκαν. Όμως από εκεί δεν μπορώ να πάω στο αντίθετο σημείο. Ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε την πρόθεση και τη δυνατότητα να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής. Και ο μόνος λόγος που επέτρεψε στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να εισέλθουν στη χώρα του ήταν γιατί είχαμε 180 χιλιάδες στρατιώτες στην πόρτα του», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Τόνι Μπλερ επανέλαβε ότι δεν μετανοεί για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, και τόνισε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα κάνει τον κόσμο μας πιο ασφαλή.

«Για όσα λάθη έγιναν - καλή τη πίστη - αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Όμως δεν θα ήμουν ειλικρινής εάν έλεγα ότι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν λάθος. Το Ιράκ, η Μέση Ανατολή και ολόκληρος ο κόσμος έγιναν μέρη πιο ασφαλή χωρίς αυτόν» , είπε ο Τόνι Μπλερ.

Η αντίδραση του ειδικού

H πρώτη αντίδραση στο πόρισμα της έκθεσης Μπάτλερ ήλθε από τον Χανς Μπλιξ, τον πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τις επιθεωρήσεις στο Ιράκ δήλωσε στο BBC ότι η εγκυρότητα των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Ιράκ θα έπρεπε να είχε επανεξετασθεί αφού οι επιθεωρητές δεν είχαν βρει όπλα μαζικής καταστροφής στη χώρα.

«Οι πολιτικοί έβαζαν θαυμαστικά εκεί που έπρεπε να βάζουν ερωτηματικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χανς Μπλιξ.

Ο ίδιος είπε ότι είχε προειδοποιήσει τον Τονι Μπλερ για την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων στο έδαφος του Ιράκ. Όμως διευκρίνισε ότι ούτε και εκείνος μπορούσε να είναι απόλυτα βέβαιος ότι τα όπλα αυτά δεν θα βρίσκονταν κάποια στιγμή.

«Ήταν κάτι που δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε», είπε.


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004 - 18:23 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις εννέα το πρωί, τοπική ώρα

Ο κυβερνήτης της πόλης Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ σκοτώθηκε σε επίθεση που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή του ενώ κατευθυνόταν προς τη Βαγδάτη.

Αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι όχημα πλησίασε το αυτοκίνητο του κυβερνήτη, Γιουσέφ Κασμόλα. Οι επιβάτες του έριξαν χειροβομβίδα και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον του αυτοκινήτου του κυβερνήτη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί αυτός και δύο άτομα που τον συνόδευαν.

Αιματοχυσία στη Βαγδάτη

Νωρίτερα είχε εκραγεί παγιδευμένο αυτοκίνητο στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη, στην κεντρική Βαγδάτη.

Στην περιοχή αυτή στεγάζεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων, τα γραφεία της μεταβατικής κυβέρνησης, καθώς επίσης και αρκετές πρεσβείες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Ιγιάντ Αλάουι, που επισκέφθηκε το χώρο της επίθεσης, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η πράξη αυτή έγινε σε αντίποινα για τις πρόσφατες συλλήψεις ακραίων ισλαμιστών στην κεντρική Βαγδάτη.

Την ώρα της έκρηξης, πολύ κοντά στην Πράσινη Ζώνη βρέθηκε ο ανταποκριτής του BBC, Πίτερ Γκρέστε και οι εικόνες που περιγράφει είναι συγκλονιστικές:

«Η έκρηξη μας πέταξε κυριολεκτικά έξω από το αυτοκίνητο, και παρ' όλο που δεν έπεσαν θραύσματα πάνω στο αυτοκίνητό μας, το πίσω μέρος του έχει υποστεί ζημιές από το ωστικό κύμα.»

Ο ίδιος λέει ότι ακολούθησαν πυροβολισμοί καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν ελέγξουν τον πανικό που προκλήθηκε.

«Είδαμε τουλάχιστον τέσσερις σορούς να ανασύρονται από καμένα αυτοκίνητα και ανθρώπινα μέλη μεταξύ των θραυσμάτων.»

Ο ανταποκριτής του BBC τόνισε ότι ο στόχος της έκρηξης στην περιοχή δεν είναι ακόμα γνωστός.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στη χώρα από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία η προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ.

Αμερικανικά άρματα μάχης απέκλεισαν την περιοχή για λόγους ασφαλείας.


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Απεργία στα ΜΜΕ Τετάρτη και Πέμπτη

Βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών διεκδικούν οι δημοσιογράφοι

Χωρίς εφημερίδες μένει η Ελλάδα την Τετάρτη και την Πέμπτη εξαιτίας της 48ωρης απεργίας των ενώσεων εργαζομένων στο χώρο του Τύπου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η απεργία είναι συνέπεια της αδιάλλακτης στάσης των εργοδοτών απέναντι στα αιτήματα των εργαζόμενων.

Το βασικό αίτημα είναι να υπογραφεί άμεσα η νέα συλλογική σύμβαση εργασία για το 2004. Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι ζητούν αυξήσεις ανάλογες των πληθωριστικών τάσεων και βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο.

Ιδιαίτερη μέριμνα ζητείται και για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, καθώς υπόκεινται στο καθεστώς των αλυσιδωτών συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Στην απεργία μετέχουν από τις 6.00 π.μ. της Τετάρτης έως τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης και οι εργαζόμενοι σε όλους τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι εργαζόμενοι στην κρατική ραδιοτηλεόραση μετέχουν στις κινητοποιήσεις με τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ την Τετάρτη στις 10 το πρωί στον πεζόδρομο της οδού Βουκουρεστίου, απέναντι από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη συγκλονίζει το κέντρο της Βαγδάτης

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις εννέα το πρωί, τοπική ώρα

Αυτοκινητοβόμβα εξερράγη στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη, στην κεντρική Βαγδάτη.

Στην περιοχή αυτή στεγάζεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων, τα γραφεία της μεταβατικής κυβέρνησης, καθώς επίσης και αρκετές πρεσβείες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Ιγιάντ Αλάουι, που επισκέφθηκε το χώρο της επίθεσης, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η πράξη αυτή έγινε σε αντίποινα για τις πρόσφατες συλλήψεις ακραίων ισλαμιστών στην κεντρική Βαγδάτη.

Την ώρα της έκρηξης, πολύ κοντά στην Πράσινη Ζώνη βρέθηκε ο ανταποκριτής του BBC, Πίτερ Γκρέστε και οι εικόνες που περιγράφει είναι συγκλονιστικές:

«Η έκρηξη μας πέταξε κυριολεκτικά έξω από το αυτοκίνητο, και παρ' όλο που δεν έπεσαν θραύσματα πάνω στο αυτοκίνητό μας, το πίσω μέρος του έχει υποστεί ζημιές από το ωστικό κύμα.»

Ο ίδιος λέει ότι ακολούθησαν πυροβολισμοί καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν ελέγξουν τον πανικό που προκλήθηκε.

«Είδαμε τουλάχιστον τέσσερις σορούς να ανασύρονται από καμένα αυτοκίνητα και ανθρώπινα μέλη μεταξύ των θραυσμάτων.»

Ο ανταποκριτής του BBC τόνισε ότι ο στόχος της έκρηξης στην περιοχή δεν είναι ακόμα γνωστός.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στη χώρα από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία η προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ.

Αμερικανικά άρματα μάχης απέκλεισαν την περιοχή για λόγους ασφαλείας.


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004 - 08:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρή έκρηξη στη Βαγδάτη

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις εννέα το πρωί, τοπική ώρα

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν αρκετά θύματα.

Η έκρηξη που οφείλεται σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σημειώθηκε στην είσοδο της ασφαλούς περιοχής, της ιρακινής πρωτεύουσας, γνωστής ως Πράσινη Ζώνη.

Στην περιοχή αυτή, όπου βρισκόταν το αρχηγείο των δυνάμεων κατοχής, στεγάζονται τώρα οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας καθώς και γραφεία των ιρακινών αρχών.

Ανταποκριτής του BBC που βρισκόταν κοντά στο σημείο της έκρηξης μεταδίδει πως συντρίμμια σκορπίστηκαν σε ολόκληρη την περιοχή υψώθηκε πυκνός μαύρος καπνός.

Τουλάχιστον τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια φλεγόμενων αυτοκινήτων.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για εννέα νεκρούς.

Αμερικανικά άρματα μάχης και ελικόπτερα έχουν αποκλείσει την περιοχή.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 23:46 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλωματικές επαφές της Τουρκίας

Άρης Χατζηστεφάνου

Κωνσταντινούπολη

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η Άγκυρα στον κ.Βουλγαράκη

Τα διαφορετικά πρόσωπα της τουρκικής διπλωματίας αλλά και φιλοξενίας δείχνει η Άγκυρα κατά τη διάρκεια τριών επίσημων επισκέψεων που συμπίπτουν αυτά τα 24ωρα- του Σύρου πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης και του Έλληνα υπουργού δημόσιας τάξης.

Συνεχίζοντας την επίθεση φιλίας προς την Δαμασκό ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του Μοχάμεντ Νατζί Ότρι. Μεταξύ άλλων συμφώνησαν να ανοίξουν 4 νέους αεροδιαδρόμους για τη σύνδεση των δυο χωρών ενώ η Συρία υποσχέθηκε να μειώσει τα χωρικά της ύδατα από 35 που είναι σήμερα σε 12.

Οι δυο χώρες αναμένεται να υπογράψουν σύντομα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου αλλά και δεκάδες άλλες συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου. Από τις συζητήσεις δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια και το κουρδικό και συγκεκριμένα οι κοινές θέσεις Άγκυρας και Δαμασκού για τους Κούρδους του βόρειου Ιράκ και την πάταξη της οργάνωσης PKK/Κόνγκρα Γκελ.

Όμως, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ δεν είχε την τύχη να γνωρίσει την τουρκική φιλοξενία. Ο τουρκικός τύπος υποστηρίζει ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να συναντηθεί με τον Ερντογάν αλλά έλαβε την όχι και τόσο ευγενική απάντηση «λυπάμαι φεύγω για διακοπές».

Αν και οι δυο χώρες διαψεύδουν αυτές τις πληροφορίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ολμέρτ απέτυχε στην βασική αποστολή του που δεν ήταν άλλη από το να μειώσει την ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών. Ένταση την οποία ο Ερντογάν φροντίζει να αναζωπυρώνει κάνοντας λόγο για κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ. Ένταση ...που πήρε νέες διαστάσεις όταν δημοσιεύτηκαν φήμες πως το Ισραήλ εκπαιδεύει Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ.

Όσο για τον κ. Βουλγαράκη, όπως και ο Σύρος προσκεκλημένος έγινε δεκτός σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Ο Έλληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας και σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται την βοήθεια των γειτονικών της χωρών κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων.

Ο τουρκικός Τύπος πάντως σημείωνε ότι η Τουρκία δίνει μαθήματα ασφαλείας στην Ελλάδα έχοντας την πρόσφατη εμπειρία μεγάλων διοργανώσεων όπως η Γιουροβίζιον, η ισλαμική διάσκεψη και η σύνοδος του ΝΑΤΟ.


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004 - 07:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρή έκρηξη στη Βαγδάτη

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο της Βαγδάτης.

Καπνός υψώνεται από την είσοδο της αποκλεισμένης περιοχής της ιρακινής πρωτεύουσας, γνωστής ως Πράσινη Ζώνη.

Στην περιοχή αυτή, όπου βρισκόταν το αρχηγείο των δυνάμεων κατοχής, στεγάζονται τώρα οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας καθώς και γραφεία των ιρακινών αρχών.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα από την έκρηξη που πιστεύεται ότι οφείλεται σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Μετά την έκρηξη ακούστηκαν ριπές όπλων.


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004 - 05:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ξανά ώρα κρίσης για Μπλερ

Η έκθεση του λόρδου Μπάτλερ αναμένεται να είναι επικριτική για τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Στα χέρια του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, βρίσκεται ήδη η επίσημη έκθεση της επιτροπής που ερεύνησε τον τρόπο συλλογής, αξιολόγησης και χρήσης των πληροφοριών για το ιρακινό οπλοστάσιο, από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τα προϊστάμενά τους κυβερνητικά κλιμάκια, στο διάστημα πριν την εισβολή στο Ιράκ.

Το πλήρες περιεχόμενο και τα πορίσματα της έκθεσης θα δοθούν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, από τον πρόεδρο της επιτροπής, λόρδο Μπάτλερ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε για μια ακόμη φορά ότι ήταν λανθασμένα τα στοιχεία που χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη και στο κοινοβούλιο την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Τόσο ο Τόνι Μπλερ όσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, λένε ότι ανεξάρτητα από το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής που δεν βρέθηκαν στο Ιράκ, η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν κατέστησε τον κόσμο ασφαλέστερο.

Διαφορετική άποψη έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν από την Βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως και ο Αμερικανός πρώην επιθεωρητής των οπλικών συστημάτων του Ιράκ, Σκοτ Ρίτερ, που ηγήθηκε 14 φορές της αποστολής των διεθνών επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ μέχρι το 1998.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι έρευνες για όπλα στο Ιράκ μετά την εισβολή δεν μας οδήγησαν σε αποτελέσματα όπως αυτά που περίμεναν ο Τόνι Μπλερ και ο Τζορτζ Μπους. Μας λέγανε ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα όπλων, μας λέγανε ότι υπήρχαν ενεργά προγράμματα κατασκευής όπλων μαζικού ολέθρου. Τίποτε τέτοιο δεν βρέθηκε, επομένως η πληροφόρηση του κ. Μπλερ σίγουρα ήταν κακή» είπε ο Ρίτερ.


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004 - 03:33 (Ώρα Λονδίνου)

Η νίκη της Κομισιόν

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επί μήνες βρισκόταν στην εντατική, βγήκε χθες από το κώμα» λέει η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε παράνομη την περσινή απόφαση των υπουργών οικονομικών της Κοινότητας να απαλλάξουν την Γαλλία και τη Γερμανία από τα πρόστιμα που προβλέπονται σε περιπτώσεις υπέρβασης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου. Σε σχόλιό της με τον τίτλο «Επιστροφή στο μέλλον» η βερολινέζικη εφημερίδα λέει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται ενισχυμένη και αναγνωρίζεται πλέον ως ο θεματοφύλακας των συνθηκών, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μια άλλη εφημερίδα του Βερολίνου, η Ταγκεσπίγκελ (Tagesspiegel) εκτιμά ότι η Κομισιόν ενισχύεται μόνο μέχρι ενός σημείου, αφού όπως λέει, η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να μη δεχτούν τις οικονομικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) χαρακτηρίζει την απόφαση ως νίκη της Κομισιόν «που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να επιστρέψουν στο σημείο μηδέν».

Για την τσέχικη Οσποντάρσκε Νόβινι (Hospodarske Noviny) η απόφαση του δικαστηρίου «φαίνεται να είναι κατ αρχήν θετική για την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού επιβεβαιώνει τη βασική αρχή πως οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για όλους». Αλλά η εφημερίδα λέει πως η απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός πως το κακό έχει ήδη γίνει και «σε μια στιγμή που οι 15 έχουν γίνει 25, η εντύπωση πως ορισμένοι είναι πιο ίσοι από άλλους, αποτελεί το χειρότερο σημείο αφετηρίας».

Δίκη Μιλόσεβιτς

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) λέει πως αν το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν ένα κανονικό δικαστήριο «θα εξέταζε ήδη σοβαρά την αθώωση» του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του οποίου τα προβλήματα υγείας έχουν οδηγήσει σε αναβολή της υπεράσπισής του.

Η «πολιτική δίκη» του Μιλόσεβιτς «πολιτικοποιεί και παρεμποδίζει το έργο της δικαιοσύνης» λέει η εφημερίδα, που σημειώνει πως παρότι μέσα στα δύο χρόνια που πέρασαν, η εισαγγελία «κάλεσε πάνω από 100 μάρτυρες και κατέθεσε πάνω από 600.000 σελίδες εγγράφων ούτε ένας μάρτυρας δεν κατέθεσε πως ο Μιλόσεβιτς είχε διατάξει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου».

Επί πλέον, λέει η Ντι Βελτ, επίσημα έγγραφα και καταθέσεις μαρτύρων δείχνουν πως ο Μιλόσεβιτς «είχε δώσει εντολή στις μυστικές υπηρεσίες και στον στρατό να λάβουν μέτρα για την προστασία των αμάχων στο Κοσσυφοπέδιο κατά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του Ουτσεκά [του αυτονομιστικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσυφοπεδίου]».

Ακόμα δεν υπήρξαν αποδείξεις πως ο Μιλόσεβιτς είχε κάποια ουσιαστική επιρροή στους Σέρβους της Βοσνίας ή της Κροατίας, λέει η γερμανική εφημερίδα, που σημειώνει πως παρόλα αυτά «οι δικαστές αποφάσισαν τον Ιούνιο να μην απορρίψουν καμιά κατηγορία ούτε καν αυτές για τις οποίες η εισαγγελία δεν κατάφερε να προσκομίσει έστω και ίχνος αποδεικτικών στοιχείων».

Έκθεση Μπάτλερ

«Ο Τόνι Μπλερ εγκλωβισμένος στο ν φάκελο του Ιράκ» είναι ο τίτλος της Λε Φιγκαρό σχετικά με την αναμενόμενη έκθεση του λόρδου Μπάτλερ για τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών εν όψει της εισβολής στο Ιράκ.

Η Ινφορμασιόν (Information) της Κοπεγχάγης λέει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει η έκθεση θα αναφέρει πως η βρετανική κυβέρνηση πολιτικοποίησε το μήνυμα του φακέλου του Ιράκ και ότι ασκήθηκαν αθέμιτες πιέσεις στις υπηρεσίες πληροφοριών.


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004 - 04:49 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρή τροπή στο Ιράκ

Οι Βούλγαροι μουσουλμάνοι προσεύχονταν για την απελευθέρωση των ομήρων

Αιματηρή τροπή πήραν εκ νέου στο Ιράκ οι απαγωγές αλλοδαπών εργατών, με το θάνατο του ενός εκ των δύο Βουλγάρων ομήρων από ενόπλους που ζητούν την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και την απελευθέρωση μαχητών από τις ιρακινές φυλακές.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας επιβεβαίωσε δια του εκπροσώπου της Ντίμιταρ Τσόνεφ ότι οι απαγωγείς αποκεφάλισαν τον όμηρο, ενώ νωρίτερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει βίντεο με τους απαγωγείς να απειλούν τον γονατισμένο μπροστά τους Βούλγαρο οδηγό.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Αλ Τζαζίρα υπάρχει επίσης βίντεο με τη σκηνή του αποκεφαλισμού, την οποία το κανάλι δεν θέλησε να μεταδώσει.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η δολοφονία του ομήρου έγινε παρά τις εκκλήσεις που απεύθυνε στους απαγωγείς η μουσουλμανική κοινότητας της Βουλγαρίας.

Φόβοι εκφράζονται για τη μοίρα του δεύτερου Βούλγαρου ομήρου ο οποίος απειλείται με αποκεφαλισμό εάν δεν αποφυλακισθούν κρατούμενοι από τις ιρακινές φυλακές.

Πάντως η κυβέρνηση της Σόφιας που έχει στείλει ένα τάγμα 480 ανδρών στην σιιτική περιοχή της Καρμπάλα, επιμένει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της και θα συνεχίσει να συνδράμει τις προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης στο Ιράκ.

Αποχωρούν οι Φιλιππινέζοι

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης της Μανίλα για τη διάσωση του Φιλιππινέζου ομήρου στο Ιράκ

Στο μεταξύ οι Φιλιππίνες επιβεβαίωσαν ότι «συντονίζουν την αποχώρηση» των στρατευμάτων τους από το Ιράκ και ότι ήδη μείωσαν από 51 σε 43 άνδρες τη δύναμη που σταθμεύει στη χώρα, μετά από τις απειλές ενόπλων μαχητών ότι θα αποκεφαλίσουν έναν Φιλιππινέζο οδηγό που κρατούν όμηρο.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε απογοητευμένος από την απόφαση της κυβέρνησης της Μανίλας και επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν παγίως ανυποχώρητη στάση απέναντι σε τέτοιου είδους απειλές, καθώς θα έστελναν λάθος μηνύματα εάν υποχωρούσαν σε αιτήματα τρομοκρατών.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρέσβης στις Φιλιππίνες συναντήθηκε εσπευσμένα με την πρόεδρο της χώρας, Γκλόρια Αρόγιο, και ζήτησε εξηγήσεις για την απόφαση πρόωρης αποχώρησης των στρατευμάτων.

Η μικρή δύναμη Φιλιππινέζων στρατιωτών και αστυνομικών ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να αποχωρήσει από το Ιράκ στις 20 Αυγούστου.

«Ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί»

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ λέει ότι δεν έχει κερδηθεί ο πόλεμος ενάντια σε όσους λαμβάνουν μέρος στην εξέγερση, παρά το γεγονός ότι επικρατεί σχετική ηρεμία μετά τη μεταβίβαση ορισμένων εξουσιών σε ιρακινά χέρια.

Ο ταξίαρχος Έρβιν Λέσελ προέβλεψε ότι ένοπλες ομάδες όπως αυτή του Αμπού Μπουσάμπ αλ Ζαρκάουι θα συνεχίσουν να εξαπολύουν μεγάλης και εντυπωσιακής κλίμακας επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιωτικό, οι Ιρακινές και αλλοδαπές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν την αντίσταση και να διαχωρίσουν τους εκατοντάδες - όπως είπε - ξένους μαχητές από τους αρκετούς χιλιάδες Ιρακινούς αντιστασιακούς.

Νωρίτερα οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν περίπου 500 εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου στη Βαγδάτη, στα πλαίσια γενικευμένης επιχείρησης ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.