Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-20

  1. Δοκιμασία Μπλερ
  2. Πιές καφέ για να ξεχάσεις !!...
  3. Προς πώληση μονάδα της Γιούκος
  4. Κύπρος: Επέτειος εισβολής
  5. Η Μακεδονική πορεία της Φλόγας
  6. Προσεκτικά βήματα Ερντογάν σε γαλλικό έδαφος
  7. Μεγαλώνει το «Ολυμπιακό» ενδιαφέρον
  8. «Με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα»
  9. Πρωτοσέλιδες ασφάλεια και διαφθορά
  10. Ελεύθερος ο Φιλιππινέζος όμηρος
  11. Ο Μπλερ για το Ιράκ
  12. Οι ήρωες μιας αποτυχημένης συνωμοσίας
  13. Διεθνείς πιέσεις προς τον Αραφάτ
  14. Επίθεση κατά αξιωματούχου στη Βασόρα
  15. Αρχή για το ευρωκοινοβούλιο
  16. Αποδείξεις ενοχής του Χαρτούμ
  17. Γαλλία - Ισραήλ: Βολές εκατέρωθεν
  18. «Ένα καλύτερο και ασφαλέστερο Ιράκ»

Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 22:03 (Ώρα Λονδίνου)

Δοκιμασία Μπλερ

Υπεραμύνθηκε των επιλογών του στο Ιράκ, ο Τόνι Μπλερ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, επανέλαβε ότι οι πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του πριν την εισβολή στο Ιράκ, δεν άφηναν αμφιβολίες ότι ο ανατραπείς πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, διέθετε πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Μπλερ μιλούσε σε συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με την έκθεση της επιτροπής Μπάτλερ που εξέτασε τη συλλογή και χρήση πληροφοριών πριν την εισβολή.

Η ομιλία του διεκόπη επανειλημμένα από παρεμβάσεις βουλευτών του κόμματός του και της αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός των Συντηρητικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ, είπε ότι η έκθεση Μπάτλερ βρήκε τις πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την εισβολή, «σποραδικές, αποσπασματικές, λίγες και περιορισμένες» ενώ ο Μπλερ τις είχε παρουσιάσει ως «εκτεταμένες, λεπτομερείς και αξιόπιστες».

Ο Χάουαρντ επέκρινε ακόμα την κυβέρνηση για την έλλειψη σχεδιασμού για την κατάσταση που επακολούθησε την εισβολή.

Στη Βουλή των Λόρδων η υφυπουργός Εξωτερικών Βαρόνη Σίμονς είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, είχε υπόψη του ότι βασικά σημεία των πληροφοριών ήταν λανθασμένα, τον περασμένο Σεπτέμβριο -δέκα μήνες πριν το μάθει ο Τόνι Μπλερ.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 17:41 (Ώρα Λονδίνου)

Πιές καφέ για να ξεχάσεις !!...

Η πολύ καφεΐνη επηρεάζει κατά τα φαινόμενα τη μνήμη

Ο καφές μας ζωηρεύει και μας δίνει κουράγιο να αρχίσουμε τη μέρα, σύμφωνα όμως με μία νέα μελέτη η πολύ καφεΐνη μπορεί να έχει επιπτώσεις στη μνήμη με αποτέλεσμα κατά τη διάρκειας της μέρας να μη μπορούμε να θυμηθούμε ορισμένες λέξεις.

Η καφεΐνη κάνει πιό δύσκολο για ορισμένους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν μία λέξη που ήδη γνωρίζουν, υποστηρίζει η Βάλερι Λεσκ , του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών στην Ιταλία.

Η Λεσκ ισχυρίζεται ότι η καφεΐνη διεγείρει την ευστροφία παράλληλα όμως «μπλοκάρει» ορισμένες διόδους του εγκεφάλου.

Το «μπλοκάρισμα» αυτό της καφεΐνης καθιστά τη μνήμη «προβληματική» και ειδικότερα δυσκολεύει αυτούς που προσπαθούν να «θυμηθούν» την κατάλληλη λέξη για να εκφρασθούν σωστά.

Πειράματα με φοιτητές

Η Βάλερι Λεσκ και ο συνάδελφός της Στίβεν Γουόμπλ από το κολέγιο Τρίνιτι στο Δουβλίνο ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει η να εξασθενίσει τη μνήμη ανάλογα με το τι προσπαθούμε να θυμηθούμε.

Χώρισαν 32 φοιτητές σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα έδωσαν στον κάθε φοιτητή 200 χιλιογραμμάρια καφεΐνης που ισοδυναμούν με δύο φλιτζάνια καφέ.

Στη δεύτερη ομάδα έδωσαν μία χημική ουσία που έμοιαζε με τον καφέ δεν περιείχε όμως καθόλου καφεΐνη.

Όταν οι φοιτητές και των δύο ομάδων ρωτήθηκαν να απαντήσουν μονολεκτικά σε ορισμένες ερωτήσεις αυτοί που είχαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες ήταν αυτοί που είχαν πιεί το «καφεδάκι» τους.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Προς πώληση μονάδα της Γιούκος

Η Γιούκος βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης

Οι ρωσικές αρχές λένε πως σχεδιάζουν να πουλήσουν την κύρια πετρελαιοπαραγωγό μονάδα της Γιούκος, προκειμένου να αποπληρωθούν οι φόροι που χρωστά η εταιρεία στο ρωσικό δημόσιο.

Οι δικαστικοί επιμελητές προσπαθούν να εκτιμήσουν την αξία της Γιουκανσνεφτεγκάζ, που παράγει το 60% της παραγωγής της Γιούκος.

Έτσι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας θα χάσει το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο.

Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει πως κατά τα φαινόμενα οι αρχές εισπράττουν το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα από την ρωσική εταιρεία, στην διένεξή τους μαζί της.

Η Γιούκος χρωστά 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους, μόνο για το έτος 2000.

Ο συνολικός λογαριασμός για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να φτάσει στα οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι φίλοι της Γιούκος λένε ότι πρόκειται για ενορχηστρωμένη εκστρατεία του Κρεμλίνου εναντίον της εταιρείας και του ιδρυτή της, Μιχαήλ Χανταρκόβσκι, επειδή αυτός επέδειξε πολιτικές φιλοδοξίες.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 14:35 (Ώρα Λονδίνου)

Κύπρος: Επέτειος εισβολής

Πάρης Ποταμίτης

Λευκωσία

Συγκίνηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για την επέτειο

«Η απόρριψη από τον κυπριακό λαό του σχεδίου Ανάν δεν ήταν απόρριψη της λύσης. Αντίθετα, θέλουμε και μάλιστα επειγόντως να βρούμε λύση», διεκήρυξε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά το επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες του 1974.

Στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου το κλίμα είναι σήμερα Τρίτη βαρύ. Με σειρήνες να ηχούν θυμίζοντας την αποφράδα ημέρα της εισβολής και με μνημόσυνα σε εκκλησίες, τύμβους και κοιμητήρια.

Στην άλλη πλευρά του οδοφράγματος, στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, το κλίμα είναι πανηγυρικό.

Στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας κατέπλευσαν δύο φρεγάτες κι ένα υποβρύχιο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ενώ τουρκικά αεροσκάφη υπερίπταντο της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γκιουλ επικαλέστηκε δικαιώματα στη βάση των συμφωνιών του 1960 για να δικαιολογήσει την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο και τη μέχρι τώρα παραμονή δεκάδων χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών.

Σε πολιτικό επίπεδο ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, πέραν της ανάγκης επίτευξης λύσης, υπέδειξε πως μέχρι να φθάσει η λύση, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αυτά πού πρότεινε η κυπριακή κυβέρνηση, είναι δυνατό να βοηθήσουν σημαντικά.

Αντίθετα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, βεβαιώνοντας κι αυτός ότι επιθυμεί λύση προέταξε ως ενδιάμεση ανάγκη όχι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά τα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων προς άρση της λεγόμενης απομόνωσής τους.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Η Μακεδονική πορεία της Φλόγας

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης ανάβει το βωμό της Ολυμπιακής Φλόγας στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Πρώην και νυν αθλητές και πρωταθλητές όλων σχεδόν των αθλημάτων είναι οι περισσότεροι από τους 224 λαμπαδηδρόμους που θα διασχίσουν με την Ολυμπιακή Φλόγα στους ακριτικούς νομούς Σερρών και Δράμας.

Ανάμεσά τους ο Ολυμπιονίκης γυμναστής Δημοσθένης Ταμπάκος και ο πρωταθλητής Ευρώπης ποδοσφαιριστής Άγγελος Χαριστέας, οι οποίοι απόψε θα ανάψουν μαζί το βωμό στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών.

Στην πρωτεύουσα του νομού Δράμας, το βωμό άναψε ο σκιέρ Θανάσης Τσακίρης, ο οποίος έχει μετάσχει πέντε φορές σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όντας τις τέσσερις εξ αυτών σημαιοφόρος της εθνικής ομάδας.

Η σημερινή διαδρομή της Φλόγας, μήκους ενενήντα χιλιομέτρων, ξεκίνησε στις 9 το πρωί από το θέατρο των Αρχαίων Φιλίππων και θα καταλήξει το βράδυ στις Σέρρες, όπου το γεγονός θα γιορταστεί με πυροτεχνήματα και συναυλία των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Χρήστου Θηβαίου.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 11:54 (Ώρα Λονδίνου)

Προσεκτικά βήματα Ερντογάν σε γαλλικό έδαφος

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Συνάντηση με τον Ζακ Σιράκ θα έχει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η εφημερίδα Μιλιέτ υποστηρίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραστούν συν γυναιξί γεγονός που σύμφωνα με την εφημερίδα αποτελούσε ένα μήνυμα προς τους Τούρκους πολιτικούς να μην έρθουν με τις συζύγους τους, που φορούν την μουσουλμανική μαντίλα.

Το θέμα φαντάζει δευτερεύον. Όχι όμως για την Τουρκία και τον Ερντογάν που αυτές τις ώρες δίνει μια μάχη να αποδείξει τον ευρωπαϊκό και κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους στη Γαλλία όπου 2 στους 3 πολίτες δεν επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Στη Γαλλία, όπου η μουσουλμανική μαντίλα έχει προκαλέσει εξίσου θυελλώδεις συζητήσεις όσο και στην Τουρκία.

Τουρκικές εφημερίδες σχολιάζουν και σήμερα ότι ο Ερντογάν θα πρέπει μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα να παρουσιάσει όλα τα φιλοευρωπαϊκά εχέγγυα της χώρας του.

Να θυμίσει ότι η Τουρκία απαγόρευσε τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων προς το Ιράκ, ότι είναι εξίσου επικριτικός απέναντι στο Ισραήλ όσο και η γαλλική κυβέρνηση και ακόμη ότι θα προτιμήσει να αγοράσει γαλλικά και όχι αμερικανικά αεροσκάφη για να ανανεώσει το στόλο των τουρκικών αερογραμμών.

Το πρώτο ισορροπημένο μήνυμα του Γάλλου πρωθυπουργού για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν επέτρεψε στους Τούρκους αναλυτές να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις του Παρισιού και περιμένουν για αυτό το λόγο τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Ζακ Σιράκ.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 11:02 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγαλώνει το «Ολυμπιακό» ενδιαφέρον

Έξι στους δέκα Αθηναίους, ή ποσοστό 60,5%, δηλώνουν ότι τις ημέρες των Αγώνων θα παραμείνουν στην περιοχή της πρωτεύουσας και το 40,7% εξ αυτών δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Αθήνα ακριβώς για να μπορέσει να παρακολουθήσει τα αγωνίσματα στα στάδια ή να παραβρεθεί στις ολυμπιακές τελετές.

Ο αριθμός όσων δηλώνουν ότι θα μείνουν για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες στην Αθήνα είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο μόλις ένα μήνα πριν και συνοδεύεται από αύξηση στη ζήτηση εισιτηρίων για σχεδόν όλα τα αγωνίσματα.

Τα στοιχεία για την αύξηση των πωλήσεων εισιτηρίων για τους Αγώνες είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι οι Έλληνες απλώς δεν βιάστηκαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Χαρακτηριστικά, στην έρευνα εμφανίζεται να έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των Ελλήνων που έχει προμηθευτεί εισιτήρια, φτάνοντας το 7,3% έναντι 2,9% του Μαΐου 2004.

Τα ποσοστά και, μέσω αυτών, την διαμόρφωση ενός συνεχώς ευνοϊκότερου κλίματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έφερε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση της τελευταίας προγραμματισμένης -για λογαριασμό της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004- έρευνας της κοινοπραξίας MRB, Research International, VPRC.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 2.000 ατόμων από τις 25 Ιουνίου έως και τις 2 Ιουλίου 2004, καταγράφει ακόμη το γεγονός ότι το 74,1% των Ελλήνων θεωρεί πως η ως σήμερα προετοιμασία των Ολυμπιακών έχει επιδράσει θετικά στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα»

Συμπληρωματικά προς τα υπόλοιπα εναέρια μέσα που κατέχει η Ελληνική Αστυνομία θα δρα το ειδικά εξοπλισμένο αερόπλοιο Ζέπελιν, που ως τις αρχές Οκτώβρη θα κατοπτεύει με δεκάδες κάμερες την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αστυνομικό διευθυντή Ελευθέριο Οικονόμου, το Ζέπελιν, που έχει τη δυνατότητα να πετά σε μέγιστο ύψος 3.300 μέτρων για 16 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, ημέρα και νύχτα, θα «μεταδίδει στο Ολυμπιακό Κέντρο Ασφάλειας (σ.σ. στεγάζεται στη ΓΑΔΑ) μόνο εικόνα και λειτουργεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Ευαίσθητων Δεδομένων».

Ο κ. Οικονόμου απήντησε και στις ανησυχίες Οργανώσεων και συλλογικοτήτων για πιθανές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν ονόματι της Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, το Ζέπελιν, οι επίγειες κάμερες και τα λοιπά «μέτρα ασφάλειας εφαρμόζονται με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος είχε αναφερθεί επικριτικά στην παρουσία του αερόπλοιου στον Αττικό ουρανό, αναφέροντας ότι «γεμίσαμε από παντεπόπτες μηχανισμούς παρακολούθησης, οι οποίοι αλωνίζουν πάνω και πέρα από τους δημοκρατικούς θεσμούς» και κατήγγειλε ως «στρεβλή δημοκρατία αυτή τη δημοκρατία των μηχανισμών προληπτικού ελέγχου και προληπτικής καταστολής στο όνομα της ασφάλειας».


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 10:18 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτοσέλιδες ασφάλεια και διαφθορά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στη «φάκα» του ΟΠΑΠ. Πως εντοπίστηκε ο Έλληνας «Εσκομπάρ» Αλ. Αγγελόπουλος.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αυθαίρετα: Πότε και πώς ρυθμίζονται τα πρόστιμα. Επωφελούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μέτρα εξυγίανσης στο ποδόσφαιρο. Το κράτος «ρυθμίζει» άλι τα χρέη των ΠΑΕ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Φαγώθηκε» για το καζίνο το δεξί χέρι υπουργού. «Κατηγορείται» για υπόνοιες συναλλαγής με επιχειρηματία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσλήψεις: Νέες θέσεις το καλοκαίρι. Οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις και οι διαγωνισμοί σε εξέλιξη.

Η ΑΥΓΗ: Οι δύο όψεις των Ολυμπιακών: Όχι στο Ζέπελιν του «Μεγάλου Αδελφού» - Οι Αθηναίοι αγκάλιασαν την επανεμφάνιση του τραμ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Υπουργός έστειλε στον εισαγγελέα τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου. Μάθημα στα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Έσκασε» το πρώτο κρούσμα διαφθοράς. Στον Εισαγγελέα διευθυντής του πολιτικού γραφείου υφυπουργού. Θορυβημένος ο Πρωθυπουργός ζητεί άμεση πάταξη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φορο - ανάσα για 850.000 οφειλέτες. Σε ισχύ η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

ΕΘΝΟΣ: Ανοιχτές 1.710 θέσεις σε Δημόσιο-Οργανισμούς. Τρέχουν οι προθεσμίες για 106 διαγωνισμούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από σήμερα Ζέπελιν κ.ά. θα ερευνούν μέχρι και τα... αχαμνά μας. Κύριε, Κύριε, επίβλεψον εξ ουρανού και ίδε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαχαίρι στη διαφθορά. Ο υφυπουργός Τουρισμού στέλνει στον εισαγγελέα τον διευθυντή του γραφείου του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 2.436 νέες θέσεις σε υπουργεία-ΔΕΚΟ. Και τέσσερα προγράμματα ενίσχυσης για 4.055 ανέργους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κεραμίδα το 1ο κρούσμα διαφθοράς. Καταγγελία για διευθυντή πολιτικού γραφείου υφυπουργού.

ΕΣΤΙΑ: Ζημιογόνες συγκοινωνίες. Το εισιτήριο στο 1/3 του κόστους λειτουργίας.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το τραμ ξεκίνησε με ατέλειες. Αγωνιώδεις παραδόσεις και άλλων έργων κατά τις επόμενες ημέρες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Άμεση αποπομπή για υπόθεση διαφθοράς. Στον εισαγγελέα έστειλε τον διευθυντή του ο υφυπουργός Τουρισμού.

METRO: Στους Αγώνες λέμε «ναι». Αποκαλυπτική δημοσκόπηση για τις διαθέσεις των πολιτών.

ΤΑ ΝΕΑ: Βάσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ από 2.500 έως 21.200 μόρια. Πίνακες για Σχολές και στα 5 Πεδία.

Η ΝΙΚΗ: Απάντηση στον εμπαιγμό. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέες τιμές σε δεκάδες φάρμακα: Φαρμακερές αυξήσεις μέχρι και 38%.

CITY PRESS: Η Αθήνα με ολυμπιακή λάμψη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανάπτυξη παντού, ανάπτυξη για όλους. Όπως τόνισε ο κ. Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη.

Η ΧΩΡΑ: Διευθυντής υπουργού στον εισαγγελέα. Με εντολή Καραμανλή το χτύπημα κατά της διαφθοράς.

Ολυμπιακοί Αγώνες - Ασφάλεια

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «την καθολική αναγνώριση των εταίρων στην ΕΕ έχουν αποσπάσει οι προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για τη διεξαγωγή ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων. Η ολλανδική προεδρία και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών επιβράβευσαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, δίνοντας παράλληλα απάντηση σε δημοσιεύματα ορισμένων, κακόπιστων, ξένων εφημερίδων».

Η City Press αναφέρει ότι «ζεσταίνεται το κλίμα μεταξύ των κατοίκων της πρωτεύουσας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύμφωνα με έρευνα της κοινής γνώμης 6 στους 10 θα μείνουν στην Αθήνα τον Αύγουστο και 4 στους 10 από αυτούς θέλουν να παρακολουθήσουν κάποια αγωνίσματα. Εντυπωσιακή η άνοδος στη ζήτηση των εισιτηρίων. Τρεις στους τέσσερις αξιολογούν θετικά τα έργα και τη διεθνή ολυμπιακή εικόνα της Ελλάδας».

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «μόλις 24 ημέρες απομένουν ως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ σε 10 ημέρες ξεκινά και η εφαρμογή των μέτρων κυκλοφορίας που θα ισχύσουν στη διάρκεια των Αγώνων. Η επιτυχία των Αγώνων είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την χώρα. Ένα στοίχημα το οποίο θα επηρεάσει καταλυτικά τόσο τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας όσο και την πορεία της οικονομίας μας στα επόμενα χρόνια».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι «στον τομέα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, αναμένεται σήμερα η πρώτη πτήση του αερόπλοιου παρακολούθησης, ενώ από 16 επίγεια σημεία της Αττικής θα παρακολουθείται ο ουρανός της πρωτεύουσας για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν ύποπτων ιπτάμενων αντικειμένων που θα πετούν σε χαμηλό ύψος».

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «ΝΑΙ στο τραμ-ΟΧΙ στην παρακολούθηση του 'Μεγάλου Αδελφού'. Οι Αθηναίοι από την πρώτη μέρα απέρριψαν τα σχέδια επέκτασης της παρακολούθησης με το αερόπλοιο (Ζέπελιν), που χθες λόγω των ανέμων δεν μπόρεσε να απογειωθεί. Ενώ αγκάλιασαν την επιστροφή στους δρόμους της πόλης του τραμ - ως μέσου σταθερής τροχιάς που αναμένεται να διευκολύνει τις μετακινήσεις. Πάντως δεν έλειψαν οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σε άρθρο του εκτιμά ότι «η 'ασφάλεια' των Ολυμπιακών Αγώνων, που ενισχύθηκε με το αερόπλοιο επιτήρησης του Λεκανοπεδίου, ενισχύει τη στρατοκρατική λειτουργία κάθε περιοχής όπου θα γίνουν οι Αγώνες και όχι μόνον».

Η Traffic Νews επισημαίνει ότι «κλειστό για δύο ώρες και συγκεκριμένα από τις 09.00 έως τις 11.00 σήμερα το πρωί θα παραμείνει το λιμάνι του Πειραιά, για τις ανάγκες της κατασκευής υποβρύχιου δικτύου οπτικών ινών, στο πλαίσιο των μέτρων ασφάλειας, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων».

Το Metro γράφει ότι «υψηλές προσδοκίες για την ανταπόκριση των Ελλήνων σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες καλλιεργεί η πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της οργανωτικής επιτροπής 'Αθήνα 2004'».

Κρούσμα διαφθοράς

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι «σαν... κεραμίδα έπεσε το πρώτο κρούσμα διαφθοράς στην κυβέρνηση, η οποία σε λίγο κλείνει πέντε μήνες ζωής. Ο υφυπουργός Τουρισμού Αν. Λιάσκος δήλωσε χθες ότι έστειλε στον εισαγγελέα τον διευθυντή του γραφείου του και δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ, στα Ψαχνά Εύβοιας Ιωάννη Κεραμιδά, για τον οποίο πήρε καταγγελία από ξενοδόχο ότι του ζήτησε οικονομικά ανταλλάγματα για να διευθετήσει υπόθεσή του. 'Θα είμαστε αμείλικτοι', διαμήνυσε το Μαξίμου, 'άρχισαν κιόλας τα φαινόμενα διαφθοράς', σχολίασε ο Χρ. Παπουτσής, αν και έδωσε συγχαρητήρια στον υφυπουργό για την άμεση αντίδρασή του. Ο κατηγορούμενος, πάντως, αρνείται τα πάντα».

Το ΒΗΜΑ τονίζει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είχε χθες επανειλημμένες επαφές με τους βασικούς του υπουργούς, αλλά και με τον γενικό γραμματέα της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη, όπου συζήτησε μαζί τους μέτρα και μεθοδεύσεις που θα αποτρέψουν επανάληψη παρόμοιων περιστατικών».

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ «επειδή πρόκειται για μια παραπομπή διερεύνησης καταγγελίας και επειδή η όλη υπόθεση στηρίζεται στην καταγγελία ενός ιδιώτη επιχειρηματία, καλό είναι η υπόθεση να διαλευκανθεί τάχιστα».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι «ο κ. Λιάσκος έκανε λόγο για μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης που επιδιώκεται να εδραιωθεί, κάνοντας πράξη όλα όσα εξαγγέλθηκαν προεκλογικά για την πάταξη κάθε φαινομένου αδιαφάνειας και διαφθοράς άμεσα και εν τη γενέσει του απ' όπου και αν προέρχονται».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «ο Ι. Κεραμίδας φέρεται να έχει ζητήσει οικονομικά ανταλλάγματα για να προωθήσει την υπόθεση ενός επιχειρηματία».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «ο υφυπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει κρούσματα διαφθοράς και σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, θα πατάξει κάθε τέτοιο κρούσμα, από όπου κι αν προέρχεται».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι «ήδη ο εν λόγω διευθυντής ωθήθηκε σε παραίτηση, ενώ η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα. Αμείλικτη σε θέματα ηθικής η νέα διακυβέρνηση».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 07:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθερος ο Φιλιππινέζος όμηρος

Ο Άνχελο δε λα Κρους κρατήθηκε όμηρος επί δύο εβδομάδες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Φιλιππινέζος οδηγός φορτηγού που κρατούνταν όμηρος επί δύο εβδομάδες από ένοπλους Ιρακινούς, αφέθηκε τελικά ελεύθερος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Άνχελο δε λα Κρους μεταφέρθηκε σώος στην πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Βαγδάτη.

Ωστόσο, η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, δήλωσε ότι αναμένει την επίσημη επιβεβαίωση της είδησης.

Νεκρός Ιρακινός αξιωματούχος

Ανώτερος αξιωματούχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, της Βασόρας, έπεσε νεκρός το πρωί της Τρίτης από τα πυρά αγνώστων.

Πρόκειται για το γενικό γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου της Βασόρας και προσωρινό κυβερνήτη της επαρχίας, Χαζέμ αλ-Αϊνάχι.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος δέχθηκε τη μοιραία επίθεση των ενόπλων σε σημείο ελέγχου, ενώ μετέβαινε στη δουλειά του.

Κατά αστυνομικών στη Βαγδάτη

Βυτιοφόρο πετρελαίου, που οδηγούσε βομβιστής, εξερράγη τη Δευτέρα έξω από αστυνομικό τμήμα στη Βαγδάτη.

Τουλάχιστον 9 άτομα σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άλλα πενήντα.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι το βυτιοφόρο εμφανίστηκε ξαφνικά σε πλατεία έξω από το αστυνομικό τμήμα, στην περιοχή Σεϊντιγιέ, την ώρα που οι αστυνομικοί περίμεναν να τους ανατεθούν τα καθήκοντα της ημέρας.

Η έκρηξη προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν σκηνές ερείπωσης, με πολλά καμμένα αυτοκίνητα γύρω από ένα τεράστιο κρατήρα στο έδαφος.

Επίσης, αντάρτες έριξαν ρουκέτα σε σταθμό πυροσβεστικής κοντά σε αμερικανικό στρατιωτικό συγκρότημα στη Βαγδάτη.

Ακόμη, το ιρακινό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου, ο γενικός διευθυντής, πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός έξω από το σπίτι του στη Βαγδάτη.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 10:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπλερ για το Ιράκ

Έτοιμος να υπερασπιστεί τις επιλογές του στο Ιράκ είναι ο κ. Μπλερ, που θα κληθεί, όμως, να αντιμετωπίσει αυστηρή κριτική

Στην κριτική που του ασκείται σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ θα απαντήσει την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η συζήτηση έρχεται μία εβδομάδα μετά την παρουσίαση της έκθεσης Μπάτλερ, η οποία ασκούσε κριτική για τον τρόπο συλλογής και παρουσίασης των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, ώστε να δικαιολογηθεί ο πόλεμος κατά του Ιράκ.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, αναμένεται να προκαλέσει τον πολιτικό του αντίπαλο να δηλώσει αν παραπλανήθηκε ο ίδιος από τις μυστικές υπηρεσίες ή αν αντίθετα εσκεμμένα εξαπάτησε το βρετανικό λαό.

Ο κ. Μπλερ προτίθεται να τονίσει τη σημασία της ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν, λέγοντας ότι «ο κόσμος έχει γίνει καλύτερος», με την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ.

Νέες επικρίσεις

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν τη συζήτηση, ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων των υπηρεσιών πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Αμύνης, Μπράιαν Τζόουνς, κατήγγειλε «βασικά λάθη», όπως είπε, στη διαμόρφωση των επιχειρημάτων υπέρ του πολέμου.

Σύμφωνα με τον κ. Τζόουνς, τα στοιχεία πριν από τον πόλεμο δε δικαιολογούσαν τη θεώρηση του Ιράκ ως «μεγάλης απειλής».

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Τζόουνς πρόσθεσε ότι το προσωπικό που είχε στη διάθεσή του δεν είχε πρόσβαση στο συγκεντρωθέν υλικό, καθώς προερχόταν από αναξιόπιστη πηγή.

Δημοσκόπηση

Μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση δέκα ετών από την ανάληψη της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος, ο κ. Μπλερ βρίσκεται μεν διαρκώς στο στόχαστρο κριτικής και δυσαρέσκειας, παραμένει όμως αδιαφιλονίκητος ως πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύει η εφημερίδα Γκάρντιαν η πλειοψηφία έχει αρνητική γνώμη για τον πρωθυπουργό, εξακολουθεί όμως να τον θεωρεί ικανό και έμπειρο στην άσκηση των καθηκόντων του.

Το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Τόνι Μπλέρ είπε ψέματα για τον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος κατά την άποψη του 56% δεν ήταν νόμιμος.

Σε διάστημα, δηλαδή, δύο μηνών, οι αντιτιθέμενοι στον πόλεμο αυξήθηκαν,σύμφωνα με τη δημοσκόπηςη, κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο το 48% είναι της άποψης ότι ο κ. Μπλερ πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι τις ερχόμενες εθνικές εκλογές (το 2005).

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Συντηρητικοί έχασαν έδαφος υπέρ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που κέρδισαν την περασμένη εβδομάδα μία από τις δύο συμπληρωματικές εκλογές.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

Οι ήρωες μιας αποτυχημένης συνωμοσίας

Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των αξιωματικών, που οργάνωσαν και συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη των Ναζί, Αδόλφου Χίτλερ, ακριβώς πριν από 60 χρόνια.

Ο κ. Σρέντερ θα καταθέσει από κοινού με τον πρόεδρο της Γερμανίας στεφάνι στο σημείο της πόλης του Βερολίνου, όπου εκτελέστηκε ο ιθύνων νους του σχεδίου δολοφονίας, ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, ώρες μόνο μετά την αποτυχημένη απόπειρα.

Ο Φον Στάουφενμπεργκ είχε τοποθετήσει βόμβα σε γραφείο του Χίτλερ στην τότε ανατολική Πρωσία (στη σημερινή Πολωνία).

Η βόμβα εξερράγη κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Χίτλερ με συνεργάτες του. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος τεσσάρων ατόμων, ενώ ο Αδόλφος Χίτλερ βγήκε σώος από το κατεστραμμένο γραφείο.

Τους μήνες που ακολούθησαν την απόπειρα της 20ής Ιουλίου του 1944, οι δυνάμεις των ναζί εκτέλεσαν εκατοντάδες άτομα τα οποία κατηγόρησαν για συνέργεια.

Η επέτειος συνοδεύεται και από μια σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ, βιβλίων και ταινιών.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 07:34 (Ώρα Λονδίνου)

Διεθνείς πιέσεις προς τον Αραφάτ

Μέχρι στιγμής ο Γιασέρ Αραφάτ έχει αρνηθεί την παραίτηση του Κουρέι

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, δέχεται έντονες διεθνείς πιέσεις να αλλάξει άμεσα τη δομή των υπηρεσιών ασφαλείας στην Λωρίδα της Γάζας και στην Δυτική Όχθη. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε τον κ. Αραφάτ να ακούσει τις απόψεις της κυβέρνησής του και να θέσει τις δυνάμεις ασφαλείας υπό κεντρικό έλεγχο.

Ο κ. Ανάν είπε ότι είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η τάξη μετά από τις βίαιες διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας από μαχητικούς Παλαιστίνιους που κατηγορούν τον κ. Αραφάτ για διαφθορά και νεποτισμό.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά.

Ο Μούσα Αραφάτ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Παλαιστινιακή Αρχή να δημιουργήσει ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να ενισχύσει τη δημιουργία κράτους.

Ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουρέι, σχημάτισε επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου για να συζητήσει με τον κ. Αραφάτ ποιός θα ελέγχει τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο κ. Κουρέι είπε ότι δεν αμφισβητεί τον ρόλο του κ. Αραφάτ ως ηγέτη των Παλαιστινίων, αλλά η κυβέρνησή του εξελέγη για να αποκαταστήσει την τάξη και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, που εξακολουθεί να απειλεί ότι θα παραιτηθεί, κάλεσε τους Παλαιστινίους να επιδείξουν εθνική ενότητα για να τερματιστεί η κρίση που, όπως είπε, ευνοεί μόνο τους εχθρούς των Παλαιστινίων.

Ο κ. Αραφάτ υπαναχώρησε από την απόφασή του να διορίσει τον ανηψιό του, Μούσα Αραφάτ, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας στη Γάζα.

Επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα της Τρίτης ισραηλινά ελικόπτερα έβαλαν με πυραύλους εναντίον σπιτιού στον προσφυγικό καταυλισμό Σατί, κοντά στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, πέντε άτομα τραυματίστηκαν.

Η ίδια κατοικία είχε γίνει στόχος επίθεσης και τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει στον ηγέτη της οργάνωσης Επιτροπή Λαϊκής Αντίστασης, Αμπέντ Κούκα.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 07:47 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση κατά αξιωματούχου στη Βασόρα

Επανειλημμένα έχουν γίνει επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων στη Βαγδάτη

Ανώτερος αξιωματούχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, της Βασόρας, έπεσε νεκρός το πρωί της Τρίτης από τα πυρά αγνώστων.

Πρόκειται για το γενικό γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου της Βασόρας, Χαζέμ αλ-Αϊνάτσι.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος δέχθηκε τη μοιραία επίθεση των ενόπλων σε σημείο ελέγχου, ενώ μετέβαινε στη δουλειά του.

Κατά αστυνομικών στη Βαγδάτη

Βυτιοφόρο πετρελαίου, που οδηγούσε βομβιστής, εξερράγη τη Δευτέρα έξω από αστυνομικό τμήμα στη Βαγδάτη.

Τουλάχιστον 9 άτομα σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άλλα πενήντα.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι το βυτιοφόρο εμφανίστηκε ξαφνικά σε πλατεία έξω από το αστυνομικό τμήμα, στην περιοχή Σεϊντιγιέ, την ώρα που οι αστυνομικοί περίμεναν να τους ανατεθούν τα καθήκοντα της ημέρας.

Η έκρηξη προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν σκηνές ερείπωσης, με πολλά καμμένα αυτοκίνητα γύρω από ένα τεράστιο κρατήρα στο έδαφος.

Επίσης, αντάρτες έριξαν ρουκέτα σε σταθμό πυροσβεστικής κοντά σε αμερικανικό στρατιωτικό συγκρότημα στη Βαγδάτη.

Ακόμη, το ιρακινό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου, ο γενικός διευθυντής, πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός έξω από το σπίτι του στη Βαγδάτη.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 08:52 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχή για το ευρωκοινοβούλιο

H έγκριση ή απόρριψη της υποψηφιότητας του κ. Μπαρόσο για την προεδρία της Κομισιόν αποτελεί την αρχική υποχρέωση του νέου ευρωκοινοβουλίου

Αρχίζει την Τρίτη τις εργασίες του με τη συμμετοχή 732 βουλευτών, οι οποίοι εξελέγησαν στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά στα έδρανα θα καθίσουν οι ευρωβουλευτές των δέκα νέων χωρών-μελών.

Ευρωσκεπτικιστές και παραδοσιακοί ευρωπαϊστές αναμένεται να διαστραυρώσουν συχνά τα «ξίφη» τους στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ παραμένει και προβληματίζει η σκιά από τη χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές του Ιουνίου.

Ήδη, πάντως, μέσα στην πρώτη εβδομάδα των εργασιών του ευρωκοινοβουλίου, πρόκειται να διεξαχθούν δύο ψηφοφορίες βαρύνουσας σημασίας.

Η πρώτη αφορά την εκλογή του προέδρου του ιδίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επικρατέστερος υπιοψήφιος θεωρείται ο Ισπανός σοσιαλιστής, Χοσέπ Μπορέλ, τον οποίο πιθανώς θα διαδεχθεί στο μέσο της πενταετούς κοινοβουλευτικής περιόδου ένας Γερμανός χριστιανοδημοκράτης.

Η δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί για την έγκριση ή απόρριψη του υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Zοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, ο οποίος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Πορτογαλίας για να αναλάβει τη θέση, αναμένεται να λάβει το χρίσμα.

Όπως, πάντως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC, προβλέπεται να εκδηλωθεί έντονη αντιπαράθεση σε σχέση με τους στόχους και τις μεθόδους εργασίας συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 08:07 (Ώρα Λονδίνου)

Αποδείξεις ενοχής του Χαρτούμ

Διαστάσεις γενοκτονίας έχουν λάβει οι επιθέσεις εναντίον μη Αράβων κατοίκων του Νταρφούρ

Η ανθρωπιστική οργάνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει στη διάθεσή της, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Σουδάν στηρίζει τις αραβικές πολιτοφυλακές που έχουν επιδοθεί σε δολοφονίες και εκδίωξη χιλιάδων μη Αράβων κατοίκων της επαρχίας Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας.

Η οργάνωση φέρεται να έχει κυβερνητικά έγγραφα στα οποία φαίνεται ότι αξιωματούχοι του Χαρτούμ έδιναν εντολές για τη στρατολόγηση, τον εξοπλισμό και την υποστήριξη των πολιτοφυλάκων, γνωστών ως «τζαντζαγουίντ».

Η κυβέρνηση του Χαρτούμ έχει στο παρελθόν επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τους Άραβες ενόπλους.

Στο ίδιο το Νταρφούρ έχουν αναπτυχθεί περί τις έξι χιλιάδες αστυνομικοί, ώτσε να παράσχουν προστασία στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν εκτοπιστεί και συγκεντρωθεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς της περιοχής.

Η αποστολή αστυνομικών δυνάμεων ακολούθησε αναφορές για βιασμούς γυναικών στους καταυλισμούς από τους πολιτοφύλακες.


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 05:27 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλία - Ισραήλ: Βολές εκατέρωθεν

Ευρωπαϊκός Τύπος

Ο σημερινός ευρωπαϊκός Τύπος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του κυρίως στην ένταση που έχει προκληθεί στις σχέσεις Γαλλίας Ισραήλ. Οι εφημερίδες εξετάζουν τη δήλωση του προέδρου Σιράκ ότι ο πρωθυπουργός Σαρόν δε θα είναι ευπρόσδεκτος στη Γαλλία, έως ότου εξηγήσει γιατί κάλεσε τους Γάλλους εβραίους να μετοικήσουν στο Ισραήλ.

Η αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse) εντοπίζει αδυναμία συζήτησης επί του ιστορικού υπόβαθρου, στο οποίο στηρίζεται η σημερινή κόντρα μεταξύ των δύο χωρών.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι βασικός παράγοντας της όξυνσης των διμερών σχέσεων είναι και η οργή της κυβέρνησης Σαρόν για τις πρόσφατες συνομιλίες του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Επίσης, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός Ισραηλινών που μεταναστεύουν αφήνοντας τη χώρα τους, έχει ως φυσικό αποτέλεσμα την προσπάθεια του Αριέλ Σαρόν να ενισχύσει την πολιτική προσέλκυσης έμψυχου δυναμικού στο Ισραήλ.

Στο κύριο άρθρο της η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) τονίζει ότι «δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η δήλωση Σαρόν περί έντονου αντισημιτισμού στη Γαλλία έγινε στην Ιερουσαλήμ, ενώπιον οργανώσεων Αμερικανών εβραίων».

Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, όσες από τις οργανώσεις αυτές σχετίζονται με παραστρατιωτικές ομάδες, έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ορισμένα αντισημιτικά περιστατικά στη Γαλλία το 2002 να πείσουν ότι κανείς εβραίος δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής επί γαλλικού εδάφους.

Παρά τα έστω και καθυστερημένα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης για την αποτροπή αντισημιτικών εκδηλώσεων, η Λε Μοντ υποστηρίζει ότι πλέον η Γαλλία συνοδεύεται στις ΗΠΑ και το Ισραήλ από την εικόνα μιας αντισημιτικής χώρας στην καρδιά της Ευρώπης.

Η εφημερίδα διατυπώνει επίσης μια υπόθεση σχετικά με την πολιτική και τις δηλώσεις Σαρόν που αφορούν τις διμερείς σχέσεις. «Ίσως», αναφέρει η Λε Μοντ, «αποκλείοντας τη Γαλλία, ο Σαρόν απομονώνει την Ευρώπη από το πολιτικό παιχνίδι στη Μέση Ανατολή. Στα μάτια του Ισραήλ», καταλήγει το κύριο άρθρο της εφημερίδας, «η Γαλλία θεωρείται ως ο πρωτοστάτης της φιλοαραβικής πολιτικής των Ευρωπαίων».

Χίτλερ και μαθήματα ιστορίας

Στη Γερμανία, ο Τύπος θυμάται το σχέδιο δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ από μια ομάδα Γερμανών στρατιωτικών αξιωματικών, ακριβώς πριν από 60 χρόνια.

Η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) σημειώνει ότι πλέον έχει αλλάξει ο τρόπος που εκλαμβάνουν οι Γερμανοί την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ στις 20 Ιουλίου του 44.

Στις αρχές της δεκαετίας του 50, γράφει η εφημερίδα, η απόπειρα ήταν ακόμα αμφιλεγόμενη για τους περισσότερους Γερμανούς. Σήμερα, όμως, όπως αναφέρεται, σχεδόν τα 3/4 του γερμανικού πληθυσμού αναγνωρίζουν τη συμβολική αξία εκείνου του σχεδίου.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) αναφέρει ότι τα γεγονότα της 20ης Ιουλίου του 1944 αποτελούν ένα σημαντικό μάθημα για τη σημερινή εποχή.

Όπως τονίζεται, ο αρχικός ενθουσιασμός που είχαν δείξει για τον Χίτλερ ορισμένοι από τους αξιωματικούς που οργάνωσαν την απόπειρας δολοφονίας του, αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρχει «ιδεολογικός εμβολιασμός» ενάντια στα πολιτικά εγκλήματα.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Εξάλλου, η Φιγκαρό (Le Figaro) στη Γαλλία αναφέρεται στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στη Γαλλία, ως μία «σημαντική φάση της εκστρατείας του για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Φιγκαρό σχολιάζει πως θέλοντας να εξαλείψει τις γαλλικές επιφυλάξεις, ο κ. Ερντογάν παρουσιάζει τη χώρα του ως «πρότυπο μαθητή στην τάξη του ευρωπαϊκού σχολείου».


Τρίτη 20 Ιουλίου 2004 - 02:02 (Ώρα Λονδίνου)

«Ένα καλύτερο και ασφαλέστερο Ιράκ»

Βρετανικές εφημερίδες

Μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ανάληψη της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος από τον Τόνι Μπλερ, η πλειοψηφία έχει αρνητική γνώμη για τον πρωθυπουργό, εξακολουθεί όμως να τον θεωρεί ικανό και έμπειρο, γράφει η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) στην πρώτη της σελίδα, υπό τον τίτλο «Μπλερ: η κρίση των ψηφοφόρων».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύει η εφημερίδα, το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα για τον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος κατά την άποψη του 56% δεν ήταν νόμιμος. Σε διάστημα δηλαδή δύο μηνών, οι αντιτιθέμενοι στον πόλεμο αυξήθηκαν σύμφωνα με τη δημοσκόπηση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο το 48% είναι της άποψης ότι ο κ. Μπλερ, πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι τις ερχόμενες εθνικές εκλογές (2005). Οι ψηφοφόροι πάντως των Εργατικών με μεγάλη πλειοψηφία (6&%) θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός είναι ειλικρινής και αξιόπιστος.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Συντηρητικοί έχασαν έδαφος υπέρ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που κέρδισαν την περασμένη εβδομάδα μία από τις δύο συμπληρωματικές εκλογές.

Στη στάση του Τόνι Μπλερ σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), με τίτλο «ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέρος», όπως χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το Ιράκ, μετά την παρουσίαση του πορίσματος Μπάτλερ για το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών.

Σε ανταπόκρισή του από την ιρακινή πόλη Νατζάφ, ο Ρόμπερτ Φισκ αντιδιαστέλλει στη ρήση του κ. Μπλερ την κατάσταση της εγκατάλειψης και της καταστροφής, της οποίας έγινε μάρτυρας.

Σε κεντρικό σχόλιο της Ιντιπέντεντ με αφορμή την αυριανή συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων του πορίσματος Μπάτλερ, ο Στιβ Ρίτσαρντς σημειώνει ότι οι βουλευτές έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν τη συνάφειά τους με το έθνος.

Η βουλή έδωσε στον Τόνι Μπερ το ελεύθερο για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, τώρα έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη, γράφει ο σχολιαστής της Ιντιπέντεντ.

«Αναβρασμός στη Γάζα»

Στις εξελίξεις στους κόλπους των Παλαιστινίων αναφέρεται κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας Τάιμς (The Times) με τον τίτλο «Αναβρασμός στη Γάζα».

Η διαφθορά του Αραφάτ έχει οδηγήσει αναπόφευκτα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου. Κανείς δεν έχει συμφέρον από έναν εμφύλιο στη Γάζα. Κυρίως οι Ισραηλινοί, παρότι βραχυπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση των διεθνών πιέσεων και την πραγματοποίηση βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας. Ο πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια πρέπει να παραμείνει στη θέση του για να αποτραπεί ο εμφύλιος, γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας Ταϊμς.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς (The Financial Times), προβάλλοντας την υπαναχώρηση του Παλαιστίνιου προέδρου Γιασέρ Αραφάτ στο θέμα ανάθεσης της ηγεσίας των σωμάτων ασφαλείας στον ανιψιό του Μούσα, σημειώνοντας ότι αναγκάσθηκε να ανακαλέσει την απόφασή του, υπό την πίεση των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

«Δικαιώματα των ζώων»

H Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) σημειώνει ότι αποσύρθηκε τελικά εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή εργαστηρίου ιατρικών ερευνών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μετά από καμπάνια εναντίον της από ακτιβιστές που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ζώων, και αφού προηγουμένως είχε μειωθεί κατά περίπου 5% η τιμή της μετοχής της.

Η εταιρεία αρνήθηκε να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν να αποσυρθεί από την κατασκευή του εργαστηρίου που προορίζεται για έρευνες σχετικά με τη νόσο Άλτσχαϊμερ και τη λευχαιμία, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.