Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-07-23
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 20:32 (Ώρα Λονδίνου) Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε εικόνες του Αιγύπτιου αιχμαλώτου Ακραία οργάνωση στο Ιράκ απήγαγε Αιγύπτιο διπλωμάτη στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Αιγύπτου στην ιρακινή πρωτεύουσα. Το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι πρόκειται για τον Μοχάμεντ Μαμντούχ Κουτμπ, ο οποίος απήχθη μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Αχμέντ Ναζίφ. Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι η απαγωγή του διπλωμάτη είναι η απάντηση σε αυτές τις δηλώσεις. Ο κ. Ναζίφ είπε ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να βοηθήσει με την εμπειρία της σε θέματα ασφαλείας τη νέα μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ. Η ταινία που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο δείχνει τον Αιγύπτιο να κάθετε μπροστά από έξι κουκουλοφόρους, ντυμένους στα μαύρα. Η πρώτη αντίδραση της Αιγύπτου ήλθε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών ο οποίος τόνισε ότι η Αίγυπτος αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στο Ιράκ. Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη απαγωγή επισήμου από το ξεκίνημα του κύματος των απαγωγών στο Ιράκ. Την ίδια ώρα, οι απαγωγείς επτά αλλοδαπών εργαζομένων στο Ιράκ έδωσαν νέα προθεσμία 48 ωρών στην κουβετιανή εταιρεία που τους απασχολεί για να εγκαταλείψει τα συμφέροντά της στο Ιράκ. Οι επτά τρεις Ινδοί, τρεις Κενυάτες και ένας Αιγύπτιος εξαφανίστηκαν την Τετάρτη. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα οι απαγωγείς τους διατύπωσαν και νέα αιτήματα, όπως την καταβολή αποζημιώσεων από την εταιρεία προς τις οικογένειες των Ιρακινών που έχουν σκοτωθεί στη Φαλούτζα. Επίσης απαιτούν την απελευθέρωση Ιρακινών αιχμαλώτων από αμερικανικές και κουβετιανές φυλακές. Επιβεβαίωση Εν τω μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία στη Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι το κεφάλι που εντοπίστηκε σε επιδρομή της αστυνομίας είναι αυτό του Αμερικανού ομήρου Πολ Τζόνσον, ο οποίος εκτελέστηκε από τους απαγωγείς του. Πολ Τζόνσον Ο Πολ Τζόνσον απήχθη από ομάδα ακραίων ισλαμιστών οι οποίοι συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Φωτογραφίες από τον αποκεφαλισμό του δημοσιεύθηκαν σε ιστοσελίδα ισλαμικής οργάνωσης στις 18 Ιουνίου. Ο 49χρονος Αμερικανός καταγόταν από το Νιού Τζέρσει και εργαζόταν σαν μηχανικός ελικοπτέρων στη Σαουδική Αραβία για την αμερικανική εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 19:49 (Ώρα Λονδίνου) Διεθνής σκεπτικισμός για το Σουδάν Πολλοί από τους πρόσφυγες λένε ότι οι αραβικές πολιτοφυλακές συνεργάζονται με τους κυβερνητικές δυνάμεις Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους κάλεσε την κυβέρνηση του Σουδάν να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να τερματιστεί η βία στην επαρχία Νταρφούρ. Την ίδια ώρα η αμερικανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις προκειμένου να επέμβει και να σταματήσει τη βία, τις ανθρωποκτονίες και τους βιασμούς. Ο κ. Μπους κάλεσε το Χαρτούμ να σταματήσει τη δράση των αραβικών πολιτοφυλακών και να επιτρέψει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να φροντίσουν τους πληγέντες. Νωρίτερα το αμερικανικό Κογκρέσο - με μια μη δεσμευτική ψηφοφορία - χαρακτήρισε επισήμως τον εκτοπισμό και τις δολοφονίες χιλιάδων μη Αράβων κατοίκων ως γενοκτονία Μέχρι πρόσφατα τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΗΠΑ απέφευγαν αυτόν τον χαρακτηρισμό, καθώς η αναγνώριση μιας γενοκτονίας απαιτεί την παρέμβαση της Διεθνούς κοινότητας. Η κίνηση αυτή του αμερικανικού Κογκρέσου αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τη Διεθνή κοινότητα. Η Διεθνής Αμνηστία αναγνώρισε ότι στο Νταρφούρ συντελούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Απέφυγε όμως να διευκρινίσει εάν τα εγκλήματα αυτά συνιστούν γενοκτονία. Η Αφρικανική Ένωση που αναπτύσσει παρατηρητές στο Νταρφούρ ανακοίνωσε ότι η έκταση των βίαιων επεισοδίων στο Νταρφούρ δεν παραπέμπει σε γενοκτονία. Κυρώσεις Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε την κυβέρνηση Σουδάν την οποία κατηγόρησε για αδράνεια. «Πρέπει να σταματήσουν τη βία των αραβικών πολιτοφυλακών, πρέπει να επιτρέψουν την παρέμβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων για τους ανθρώπους που υποφέρουν», δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο κ. Μπους. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ένωση «για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν σε αυτή την περιοχή». Οι φιλο-κυβερνητικές αραβικές πολιτοφυλακές έχουν αναγκάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αφρικανούς, μη Άραβες, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ έχουν δολοφονήσει χιλιάδες άλλους. Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο προβλέπει κυρώσεις για την κυβέρνηση του Σουδάν εάν δεν συμμορφωθεί.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 17:46 (Ώρα Λονδίνου) Η γέφυρα ξαναχτίστηκε με τις αυθεντικές μεθόδους Ημέρα εορτασμών είναι η Παρασκευή για τους κατοίκους της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθώς ξαναδόθηκε στην κυκλοφορία μια από τις πλέον ιστορικές γέφυρες της περιοχής. Η γέφυρα του Μόσταρ αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη. Η γέφυρα είχε καταστραφεί πριν από δέκα χρόνια από τις δυνάμεις των Κροατών της Βοσνίας, αλλά τελικά οι αρχές της χώρας κατάφεραν να την αποκαταστήσουν. Η Παλαιά Γέφυρα του Μοσταρ κατασκευάσθηκε το 1566 και έγινε αντικείμενο θαυμασμού. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δόθηκε το όνομά της και στην περιοχή. Η γέφυρα κατάφερε να παραμείνει στη θέση της για τέσσερις αιώνες, αλλά καταστράφηκε το Νοέμβριο του 1993 από τις δυνάμεις των Κροατών της Βοσνίας. Ο βομβαρδισμός της γέφυρας, η οποία δεν είχε καμία στρατηγική σημασία, είχε θεωρηθεί σκόπιμο πλήγμα εναντίον των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων της περιοχής. Χρειάσθηκαν πολλά χρόνια για την επισκευή της. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που δεν καταλαβαίνουν γιατί δαπανήθηκαν 13 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση της γέφυρας, ενώ θα μπορούσαν να είχαν δοθεί για άλλους σκοπούς. «Οι μουσουλμάνοι, οι Κροάτες και οι Σέρβοι της περιοχής δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους γιατί είναι κατεστραμμένα. Μου αρέσει η παλιά γέφυρα, αλλά νομίζω ότι πιο σημαντικό είναι να κατασκευασθούν κτίρια για να στεγάσουν τους ανθρώπους της περιοχής», λέει ένας κάτοικος, ο Ρενάτο Σκρόμπο. Στα εγκαίνια της γέφυρας παρευρέθηκαν πολιτικοί ηγέτες απ όλη την Ευρώπη. Φιλαρμονικές και χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής έχουν ανοίξει τον κύκλο των εκδηλώσεων.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 16:51 (Ώρα Λονδίνου) Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης Η υφυπουργός δεν έχει να προτείνει νέα λύση στο Κυπριακό Την απογοήτευσή της για την μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό εξέφρασε εκ νέου η βοηθος υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λώρα Κένεντι μετά από συνάντησή της με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στη Λευκωσία. Η νέα αρμόδια για το Κυπριακό στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, η οποία διευκρίνισε ότι δεν κομίζει νέες πρωτοβουλίες ,σημείωσε ότι σε αυτή της την επίσκεψη ήθελε να ακούσει τις απόψεις τού προέδρου Παπαδόπουλου. «Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ξεκίνημα» δήλωσε αναχωρώντας από το προεδρικό η κα Κένεντι η οποία είχε πρίν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου. Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών η Αμερικανίδα διπλωμάτης αφού διαβεβαίωσε ότι η χώρα της είναι καθετα αντίθετη σε αναγνώριση οποιουδηποτε άλλου κράτους στην Κύπρο, υπέδειξε ότι επιβάλλεται η επίλυση του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατό ενώ ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της. Σύμφωνα πάντα με τον κ.Ιακώβου, ο ίδιος διευκρίνισε στην Λώρα Κένεντι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα χρειαστεί κάποιο περιορισμένο χρόνο γιά διαβουλεύσεις στα πλαίσια τού Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, πριν υποβάλει τη δική της συνολική πρόταση. Αύριο η αμερικανίδα διπλωμάτης συναντάται με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 17:14 (Ώρα Λονδίνου) Πολυεθνικό φεστιβάλ στο Ρέντινγκ Το φεστιβάλ φιλοξενεί συγκροτήματα από όλο τον κόσμο Ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του καλοκαιριού άρχισε την Παρασκευή στο Ρέντινγκ της Αγγλίας, όπου θα καταφθάσουν δεκάδες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Περίπου 70 καλλιτέχνες και μουσικοί από 30 χώρες αναμένεται να πραγματοποιήσουν συναυλίες και παραστάσεις στις επτά σκηνές του φεστιβάλ Γούμαντ (Womad). Υπολογίζεται ότι οι θεατές του φεστιβάλ αναμένεται να ξεπεράσουν τους 26.000, ενώ οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν μέχρι τις 25 Ιουλίου. Το Γούμαντ είναι μία πανηγυρική τελετή όλων των διαφορετικών μουσικών στιλ και περιλαμβάνει συναυλίες λάτιν, γκόσπελ, σιτάρ, σάλσα και φολκ μουσικής. Ανάμεσα στους μουσικούς και τα γκρουπ που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ είναι οι JJC&419 από τη Νιγηρία, οι Μπέις, οι Ρέισιν Ντογκς από την Αυστραλία και οι Μπλόκο Ελέκτρο από το Ρέντινγκ. Παγκοσμιότητα των φεστιβάλ Το Τρίτο Πρόγραμμα του BBC θα μεταδίδει ζωντανά συναυλίες από το φεστιβάλ σε καθημερινή βάση. Μία από τις σκηνές του φεστιβάλ θα φιλοξενήσει μουσικούς που ζουν στη Βρετανία, αλλά προέρχονται από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και άλλες περιοχές. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν παρακολουθήσει τα φεστιβάλ Γούμαντ σε 22 χώρες από τότε που έγινε το πρώτο του είδους στη Βρετανία το 1982. Το φεστιβάλ αρχικώς διοργανώθηκε από τον Πίτερ Γκάμπριελ, ο οποίος ήθελε να φέρει κοντά καλλιτέχνες και μουσικούς από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Σιγά σιγά, το φεστιβάλ άρχισε να μεγαλώνει. Το 1988, τα φεστιβάλ άρχισαν να πραγματοποιούνται στη Δανία και τον Καναδά. Πλέον όμως πραγματοποιούνται επίσης και στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τους Κανάριους Νήσους και τη Σικελία της Ιταλίας.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 15:29 (Ώρα Λονδίνου) Επίθεση σε κρησφύγετο του Ζαρκάουι Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι στα σπίτια αυτά κρύβονταν μαχητές του Ζαρκάουι Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον κρυψώνας ανταρτών, η οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιείτο από τους οπαδούς του Ιορδανού μαχητή, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι. Ο αμερικανικός στρατός δεν ανακοίνωσε εάν υπήρξαν θύματα, αλλά νοσοκομειακές πηγές στη Φαλούτζα έκαναν λόγο για τον τραυματισμό πέντε ατόμων, ανάμεσα στα οποία και δύο παιδιά. Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν συχνά αεροπορικές επιδρομές στη Φαλούτζα, την οποία θεωρούν βάση των οργανώσεων ανταρτών σε όλο το Ιράκ. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η επίθεση είχε στόχο 12 υποστηρικτές του Ζαρκάουι, οι οποίοι βρίσκονταν σε προαύλιο ενός στπιτιού στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με ανακοινώσεις, η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ιρακινή κυβέρνηση. Ο Ζαρκάουϊ θεωρείται διοργανωτής των περισσότερων επιθέσεων εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ αυτή την περίοδο, είπε ο ανταποκριτής του BBC. Νωρίτερα, ας σημειωθεί, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες σε βομβιστική επίθεση στην πόλη Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 12:31 (Ώρα Λονδίνου) Οι Αρμένιοι της Γαλλίας ζητούν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων Όσο πλησιάζει ο καιρός για τις ανακοινώσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τόσο εντείνεται η αντιπαράθεση στους κόλπους της κοινότητας για το εάν η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος ή όχι. Η ολλανδική προεδρία προειδοποίησε τις χώρες-μέλη να μην αφήσουν τις φοβίες τους για το Ισλάμ να σκιάσουν την απόφαση για το εάν πρέπει να δοθεί ή όχι στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειες να κερδίσει τη συμπάθεια των Ευρωπαίων. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε ταξίδι στη Γαλλία, σε μία προσπάθεια να αλλάξει τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το θέμα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι ψηφοφόροι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αρνητική στάση στην Ευρώπη όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η κοινότητα των Αρμενίων στη Γαλλία ζητά από την Τουρκία να αναγνωρίσει πρώτα τη γενοκτονία των Αρμενίων στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Εμπόδιο το Ισλάμ; Ο Εντί Φουζιέρ, του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, πιστεύει ότι η θρησκεία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. «Στη Γαλλία ζει η μεγαλύτερη ισλαμική κοινότητα στην Ευρώπη. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη σύγκρουση των δύο θρησκειών είναι μεγάλα. Πιστεύω ότι η αρνητική εκτίμηση που υπάρχει για την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα οφείλεται στις αρνητικές εντυπώσεις που υπάρχουν για το Ισλάμ και για τους μουσουλμάνους μετανάστες», είπε ο Εντί Φουζιέρ. Ορισμένοι άλλοι πάντως πιστεύουν ότι η ένταξη ενός δημοκρατικού μουσουλμανικού κράτους μπορεί να ενισχύσει την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εξηγεί η Νάταλι Τότσι από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. «Μπορεί κανείς να αναφερθεί στα ιδιαίτερα οφέλη - κυρίως στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής - που θα μπορούσε να επιφέρει η ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα», λέει η ειδικός. «Για κάποιους το γεγονός ότι η Τουρκία συνορεύει με χώρες όπως η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και με χώρες του νότιου Καυκάσου, μπορεί να θεωρηθεί απειλή. Όμως, για άλλους είναι θετικό αυτό, γιατί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνορεύει με αυτές τις χώρες, αυτό μπορεί να αυξήσει την επιρροή της σε αυτές», επεσήμανε η Νάταλι Τότσι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εξετάσει μέχρι το τέλος του χρόνου εάν η Τουρκία πραγματοποίησε αρκετές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσει να λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 14:16 (Ώρα Λονδίνου) Ο Αμπού Χάμζα έχασε το χέρι του πολεμώντας στο Αφγανιστάν Ο διαβόητος μουσουλμάνος κληρικός Αμπού Χάμζα αλ Μασρί αποτέλεσε στοιχείο μιας «παγκόσμιας συνομωσίας για την εξάπλωση του ιερού πολέμου» εναντίον της Δύσης - αυτό υποστηρίζουν οι νομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης. Την Παρασκευή, ο Αμπού Χάμζα παρουσιάζεται ενώπιον του ειρηνοδικείου του Μπέλμαρς, στη Βρετανία, όπου αναμένεται να αποφασισθεί εάν ο ακραίος κληρικός θα εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ο 46χρονος άνδρας, που με τα κηρύγματά του κατά της Δύσης έχει προκαλέσει πολλές φορές τη μήνη των Βρετανών, συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές τον περασμένο Μάρτιο. Οι συνήγοροί του ζητούν την αναβολή της διαδικασίας για να προετοιμαστεί καλύτερα η υπεράσπισή του. Στον Αμπού Χάμζα αναμένεται να απαγγελθούν έως και εννέα κατηγορίες. Μία από αυτές αφορά το σχεδιασμό απαγωγών στην Υεμένη το 1998 που κατέληξαν στο θάνατο τεσσάρων ομήρων. Επίσης κατηγορείται για απόπειρα στησίματος ενός τρομοκρατικού στρατοπέδου μέσα σε αμερικανικό έδαφος, όπου θα εκπαιδεύονταν μαχητές για το Αφγανιστάν. Την αμερικανική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο δικηγόρος Τζέιμς Λιούις: «Ο Αμπού Χάμζα αποτελεί μέλος μιας παγκόσμιας συνομωσίας για την εξάπλωση του ιερού πολέμου εναντίον των ΗΠΑ και άλλων χωρών». «Κήρυττε πάντα το μίσος και τη βία εναντίων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τις οποίες αποκαλούσε Ηνωμένα Φίδια της Αμερικής», δήλωσε ο Αμερικανός δικηγόρος. Πρόκειται για μια ακροαματική διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ο δικαστής θα αποφασίσει εάν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν την έκδοση του κατηγορουμένου στις ΗΠΑ. Την τελική έγκριση για την έκδοση ή όχι του ακραίου μουσουλμάνου θα δώσει ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ. Στη συνέχεια ο Άμπου Χάμζα θα έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Οι ΗΠΑ λένε ότι εάν ο Άμπου Χάμζα καταλήξει τελικά στις δικές τους δικαστικές αίθουσες θα αντιμετωπίσει ακόμα και τη θανατική ποινή. Όμως οι βρετανικές αρχές, πριν αποφασίσουν εάν θα τον εκδώσουν, ζητούν εγγυήσεις για τη ζωή του.
Μεγαλειώδη υποδοχή ετοιμάζουν οι θεσσαλονικείς στην Ολυμπιακή Φλόγα, που αναμένεται το βράδυ της Παρασκευής να καταλήξει προς «διανυκτέρευση» στο Λευκό Πύργο. Στους εορτασμούς θα συμμετέχει και η πρόεδρος του Οργανισμού «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου. Περίπου 200 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα από τη Χαλκιδική, όπου διανυκτέρευσε, στη Θεσσαλονίκη μέσω Μουδανιών, Νέας Τρίγλιας, Επανωμής, Μηχανιώνας και Θέρμης. Τον βωμό στο Λευκό Πύργο θα ανάψουν οι αθλητές της εθνικής ομάδας μπάσκετ και θα ακολουθήσουν ομιλίες, παράσταση χορευτικής ακροβατικής γυμναστικής από την ελληνική ομάδα και συναυλία με το Νίκο Πορτοκάλογλου και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Το πρωί του Σαββάτου, τη Φλόγα θα παραλάβει από το βωμό ο μόνος πολιτικός που επετράπη να μετάσχει στην λαμπαδηδρομία, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που ως παλαιός αθλητής εξαιρέθηκε του κανόνα. Μεταξύ των λαμπαδηδρόμων στο νομό Θεσσαλονίκης είναι και οι θρυλικοί ποδοσφαιριστές Γ. Κούδας, Β. Χατζηπαναγής, Κ. Αϊδινίου, Κ. Κούης, ο ποδηλάτης Κλ. Μπάρκας, ο παραολυμπιονίκης Σ. Παλτσανιτίδης, ο αθλητής του τάε κβο ντο Αλεξ. Νικολαΐδης, οι ιστιοπλόοι Αν. Κοσματόπουλος και Κ. Τριγκώνης, η αθλήτρια της άρσης βαρών Ι. Χατζηιωάννου και τα μέλη της εθνική μας ομάδας μπάσκετ. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών που η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία περνά από τη Θεσσαλονίκη - η πρώτη ήταν το 1936, όταν οι Ολυμπιακοί είχαν γίνει στο Βερολίνο. Χθες, η Φλόγα μεταφέρθηκε από το Κιλκίς στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπου το βωμό άναψε ο γνωστός τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 12:31 (Ώρα Λονδίνου) Οι Αρμένιοι της Γαλλίας ζητούν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων Όσο πλησιάζει ο καιρός για τις ανακοινώσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τόσο εντείνεται η αντιπαράθεση στους κόλπους της κοινότητας για το εάν η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος ή όχι. Η ολλανδική προεδρία προειδοποίησε τις χώρες-μέλη να μην αφήσουν τις φοβίες τους για το Ισλάμ να σκιάσουν την απόφαση για το εάν πρέπει να δοθεί ή όχι στην Τουρκία ημερομηνία ένταξης διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειες να κερδίσει τη συμπάθεια των Ευρωπαίων. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε ταξίδι στη Γαλλία, σε μία προσπάθεια να αλλάξει τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το θέμα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι ψηφοφόροι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αρνητική στάση στην Ευρώπη όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η κοινότητα των Αρμενίων στη Γαλλία ζητά από την Τουρκία να αναγνωρίσει πρώτα τη γενοκτονία των Αρμενίων στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Εμπόδιο το Ισλάμ; Ο Εντί Φουζιέρ, του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, πιστεύει ότι η θρησκεία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. «Στη Γαλλία ζει η μεγαλύτερη ισλαμική κοινότητα στην Ευρώπη. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη σύγκρουση των δύο θρησκειών είναι μεγάλα. Πιστεύω ότι η αρνητική εκτίμηση που υπάρχει για την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα οφείλεται στις αρνητικές εντυπώσεις που υπάρχουν για το Ισλάμ και για τους μουσουλμάνους μετανάστες», είπε ο Εντί Φουζιέρ. Ορισμένοι άλλοι πάντως πιστεύουν ότι η ένταξη ενός δημοκρατικού μουσουλμανικού κράτους μπορεί να ενισχύσει την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εξηγεί η Νάταλι Τότσι από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. «Μπορεί κανείς να αναφερθεί στα ιδιαίτερα οφέλη - κυρίως στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής - που θα μπορούσε να επιφέρει η ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα», λέει η ειδικός. «Για κάποιους το γεγονός ότι η Τουρκία συνορεύει με χώρες όπως η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και με χώρες του νότιου Καυκάσου, μπορεί να θεωρηθεί απειλή. Όμως, για άλλους είναι θετικό αυτό, γιατί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνορεύει με αυτές τις χώρες, αυτό μπορεί να αυξήσει την επιρροή της σε αυτές», επεσήμανε η Νάταλι Τότσι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εξετάσει μέχρι το τέλος του χρόνου εάν η Τουρκία πραγματοποίησε αρκετές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσει να λάβει ημερομηνία ένταξης των διαπραγματεύσεων.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 09:32 (Ώρα Λονδίνου) Ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε την τελική έγκριση στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου των ΗΠΑ με το Μαρόκο. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους με χώρα της Αφρικής και η δεύτερη με αραβική χώρα. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος, ο εκπρόσωπος Εμπορίου Ρόμπερτ Ζέλικ, η συμφωνία σηματοδοτεί τη δέσμευση της κυβέρνησης να εμβαθύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση με άμεση ισχύ του 95% των δασμών σε καταναλωτικά αγαθά και βιομηχανικά προϊόντα. Οι υπόλοιποι δασμοί θα καταργηθούν εντός των επόμενων εννέα ετών. Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών δεν αγγίζει καν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, η αμερικανική πλευρά όμως εκτιμά ότι με τη συμφωνία θα διπλασιαστεί. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι από τη συμφωνία θα ωφεληθούν σημαντικά οι Αμερικανοί αγρότες. Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Μαρόκου είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η ευθύνη στους νεκρούς!. Το πόρισμα για το θάνατο των 5 στρατιωτών στον Έβρο. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Συνέδριο ΝΔ: Σταθμός για τον άνθρωπο, για την κοινωνία, για την Ελλάδα. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΝΔ: Κόμμα του λαού και της κοινωνίας. Το Συνέδριο τα αλλάζει όλα. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 6ο Συνέδριο της ΝΔ: Οι 4.396 πρωταγωνιστές. Όλα τα ονόματα των συνέδρων. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι 4.397 σύνεδροι της ΝΔ. Όλα τα ονόματα. Η ΑΥΓΗ: Μέσω του ΝΑΤΟ οι 400 Αμερικανοί κομάντος. Χθες αποφασίστηκε επίσημα. ΑΥΡΙΑΝΗ: Πράκτορας της CIA πίσω από το μακελειό στο μπαρ «OSCAR». Στο φως τα απόρρητα έγγραφα για τον τρομοκράτη «GEORGE» μετά τις αποκαλύψεις της «Α». ΤΟ ΒΗΜΑ: Ιδού οι δρόμοι του 2004. Ο επίσημος λεπτομερής χάρτης της Αττικής με όλες τις ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 6ο Συνέδριο ΝΔ: Με το βλέμμα στο μέλλον για τον πολίτη και την κοινωνία. ΕΘΝΟΣ: Με «βίζα» του ΝΑΤΟ έρχονται οι Ράμπο. Μέσω Βρυξελλών «λύθηκε» το θέμα με τους 400 Αμερικανούς. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Γιάννα είναι πλύστρα βρώμικου χρήματος. Ανέλαβαν δύο Εισαγγελείς και ερευνούν τις καταγγελίες που αφορούν αδικήματα απάτης, υπεξαίρεσης και πλαστογραφίας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ταραχή για το ξήλωμα του κομματικού κράτους. Αποκαλύψεις στη Βουλή για τον κομματικό στρατό στο δημόσιο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συνέδριο προοπτικής. ΝΔ: Νέα ιστορική περίοδος για τη χώρα και το κόμμα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρε... γκάφες. Δύο καταγγελίες στον αέρα από τον υφυπουργό Α. Ρεγκούζα. ΕΞΠΡΕΣ: Επιτέλους, επιστροφή ΦΠΑ! Για τις 55.000 εξαγωγικές επιχειρήσεις. ΕΣΤΙΑ: Πλήρης διαχωρισμός Κόμματος - Κράτους. Το σημερινό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. ESPRESSO: Απαγόρευσαν την εισαγωγή στο «δηλητήριο του σκορπιού». Μπλόκο στο αεροδρόμιο. Απελπισμένοι οι Έλληνες καρκινοπαθείς. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Θα ζητήσω συγγνώμη δηλώνει ο Α. Ρεγκούζας. Αναδίπλωση μετά τις καταγγελίες κατά του πρώην βουλευτή Μ. Νεονάκη. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υποχωρεί ο πυρετός ασφάλειας του 2004. Ούτε οι ΗΠΑ βλέπουν «αξιόπιστη απειλή» - Πληρέστερο πλέγμα μέτρων. ΚΕΡΔΟΣ: Ρωσική «βόμβα» στην αγορά πετρελαίου. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της YUKOS πυροδοτεί τις τιμές. Ο ΛΟΓΟΣ: Τα διλήμματα του συνεδρίου της ΝΔ. Κρυφός στόχος η διατήρηση της κυριαρχίας του κόμματος. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η φλόγα στη Θεσσαλονίκη. METRO: Έργα - ανάσα αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας. Και διευκολύνουν τις μετακινήσεις των κατοίκων της πρωτεύουσας. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αυθημερόν επιστροφή ΦΠΑ στους εξαγωγείς. Μέχρι 6.000 ευρώ εξόφληση αμέσως, 90% για μεγαλύτερα ποσά. ΤΑ ΝΕΑ: SOS: Αθήνα καλεί (ξανά) ΝΑΤΟ. Κρυφό αίτημα για την ασφάλεια του 2004. Η ΝΙΚΗ: Αδέξια σκανδαλολογία. Νέα συκοφαντική επίθεση σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Άρχισε η «εισβολή» των «τρομο - προστατών». Δεκάδες Αμερικάνοι πράκτορες στο Βόλο. CITY PRESS: ΗΠΑ - Ολυμπιακοί Αγώνες: Ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα. TRAFFIC NEWS: Ποιοι φοβούνται την Καϊλή. Η τηλεοπτική εμφάνισή της προκαλεί απανωτές εκρήξεις. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έρευνα του ΣΒΒΕ: Αθηνοκεντρικότητα σε βάρος της περιφέρειας. Η ΧΩΡΑ: 10 καυτές ερωτήσεις της βάσης της ΝΔ που ζητάνε απαντήσεις στο Συνέδριο. Ο Καραμανλής θα χαράξει το μέλλον της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία. Νέα Δημοκρατία Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι «το 6ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ξεκινά σήμερα και αναμένεται να σηματοδοτήσει την πορεία του κόμματος για το μέλλον. Με την ομιλία του, ο πρόεδρος και πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, το απόγευμα θα δώσει το ιδεολογικό στίγμα της κυβερνητικής παράταξης και όχι μόνον. Η 'Α' δημοσιεύει σήμερα, σε ειδικό πολυσέλιδο ένθετο, όλες τις λεπτομέρειες αλλά και τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης». Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι «κόμμα του λαού είναι η ΝΔ, όπως θα επιβεβαιωθεί και στο συνέδριο του κόμματος που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή, με την ψήφιση των μελών της ΚΕ και του νέου γραμματέα (θέση την οποία διεκδικεί εκ νέου ο κ. Β. Μεϊμαράκης)». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «η ΝΔ προτάσσει τη διευρυμένη εκπροσώπηση των κοινωνικών ρευμάτων, ώστε οι πολίτες να εισπράξουν το πολιτικό μέρισμα που δικαιούνται». Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) «με κεντρικά συνθήματα 'Νέοι Δρόμοι - Νέα Πορεία' και 'ΝΔ, Δύναμη προοπτικής' αρχίζουν σήμερα στο εκθεσιακό Κέντρο της Ανθούσας οι εργασίες του 6ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή». Η ESPRESSO επισημαίνει ότι «η προσέγγιση των κοινωνικών ομάδων είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή». Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι «νέοι δρόμοι για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας και κατ' επέκταση της χώρας ανοίγουν σήμερα το απόγευμα ταυτόχρονα με την έναρξη των εργασιών του 6ου Συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος». Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι «με κεντρικό σύνθημα 'νέοι δρόμοι, νέα πολιτική' αρχίζει σήμερα στο Εκθεσιακό Κέντρο της Ανθούσας το τριήμερο 6ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο αναμένεται να επικυρώσει τη μετεξέλιξη του κυβερνώντος κόμματος σε κεντρώο κόμμα». Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι «το έκτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έχει ως βασικό του στόχο την 'επισημοποίηση' της 'πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας' που συμπεριλαμβάνει μεν τους 'παραδοσιακούς' δεξιούς ψηφοφόρους, ταυτόχρονα όμως προσελκύει ευρύτερα 'στρώματα' πολιτών, μέχρι και τους μετριοπαθείς κεντροαριστερούς». Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «κύριο ζητούμενο του 6ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που αρχίζει σήμερα, είναι να καθορισθούν σαφή όρια μεταξύ κράτους και κυβερνώντος κόμματος». Ολυμπιακοί Αγώνες - Ασφάλεια ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας με μυστικό αίτημα στο ΝΑΤΟ ζήτησε πρόσθετες στρατιωτικές ενισχύσεις εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων. Το γεγονός ήρθε στην επιφάνεια ύστερα από επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, που έκανε δεκτό και το αίτημα της Ελλάδας». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «υποχωρεί σταδιακά ο πυρετός ασφάλειας γύρω από τους Αγώνες της Αθήνας, καθώς από καμία επίσημη ή ανεπίσημη πηγή δεν προκύπτει πραγματική και αξιόπιστη απειλή. Παρά τις συνεχείς αναφορές των μέσων ενημέρωσης, αμερικανικές πηγές διαβεβαίωναν χθες την 'Κ' ότι από πουθενά δεν προκύπτει διεθνής τρομοκρατική απειλή για την Αθήνα και μιλούσαν μόνο για περιορισμένες δυνατότητες χτυπημάτων μικρής εμβέλειας από τα υπολείμματα της εγχώριας τρομοκρατίας». Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «με ΝΑΤΟϊκή βίζα θα συμμετέχει στο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων η ομάδα των Αμερικανών 'Ράμπο'». Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι «κατηγορηματική ήταν η διαβεβαίωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη στη Βουλή ότι με κανένα τρόπο δεν θα υπάρξει ξένος στρατός καμίας χώρας σε κανένα σημείο στη χώρα μας κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων». Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι «αποφασίστηκε τελικά χθες από το ΝΑΤΟ η ενεργοποίηση της βαρύτατα οπλισμένης αντιτρομοκρατικής δύναμης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας». Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι «στο Βόλο έχουν εγκατασταθεί, ήδη, 20 Αμερικανοί πράκτορες, με πρόσχημα την ασφάλεια της γυναικείας ομάδας πόλο των ΗΠΑ, η οποία παίρνει μέρος στο εκεί διεξαγόμενο διεθνές τουρνουά». Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι «και ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα του ΝΑΤΟ, η οποία θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα στη Γερμανία (σε βάση του ΝΑΤΟ) θα συνδράμει στην περαιτέρω ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με την προϋπόθεση ότι θα κληθεί να αναλάβει δράση μόνο αν το ζητήσουν οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές ασφαλείας». Η Traffic News γράφει ότι «με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εκτιμάται ότι ολοκληρώνονται τα μέτρα συνδρομής του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι «εγκρίνεται και το δεύτερο αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας στη Συμμαχία και αφορά την ετοιμότητα της ειδικής ομάδας αντιτρομοκρατικής κρούσης να επέμβει σε ελληνικό έδαφος». Το ΒΗΜΑ τονίζει ότι «υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ απαντώντας θετικά σε ελληνικά αιτήματα που υπεβλήθησαν προ τετραμήνου, έχει ήδη διαθέσει ιπτάμενα ραντάρ (Awacs), έχει εντείνει και επεκτείνει τις ναυτικές περιπολίες στη Μεσόγειο και έχει θέσει σε ετοιμότητα στην Τσεχία μία ειδική ομάδα αντιμετώπισης τρομοκρατικής επίθεσης με βιοχημικά όπλα». Σύμφωνα με την City Press «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί μέσω της ιστοσελίδας του τους Αμερικανούς τουρίστες για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι μπορεί να κινδυνεύουν δευτερεύοντες στόχοι, επειδή φυλάσσονται ιδιαίτερα καλά οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η σκιά της '11ης Σεπτεμβρίου' εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τον ελληνικό τουρισμό». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου) Ακρόαση για την έκδοση του Αμπού Χάμζα Ο αμφιλεγόμενος μουσουλμάνος κληρικός με έδρα το Λονδίνο, Αμπού Χαμζά αλ Μάσρι Σε δικαστήριο του Λονδίνου εμφανίζεται ο αμφιλεγόμενος μουσουλμάνος κληρικός Αμπού Χάμζα αλ Μάσρι, εναντίον του οποίου εκκρεμεί αίτηση έκδοσης από τις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για εγκλήματα βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου. Η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται για να αποφασίσει το δικαστήριο κατά πόσο πρέπει να γίνει αποδεκτό το αμερικανικό αίτημα. Μία από τις κατηγορίες που καταλογίζει στον Αμπού Χάμζα η Ουάσινγκτον, είναι η συνέργια στην οργάνωση απαγωγής αλλοδαπών στην Υεμένη το 1998, η οποία οδήγησε στο θάνατο τεσσάρων ομήρων. Επίσης, κατηγορείται ότι επιχείρησε να δημιουργήσει στο έδαφος των ΗΠΑ στρατόπεδο εκπαίδευσης εθελοντών, με σκοπό να πολεμήσουν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Οι συνήγοροι του μουσουλμάνου κληρικού αναμένεται να ζητήσουν την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας, προκειμένου να προετοιμάσουν καλύτερα τα επιχειρήματα υπεράσπισης του πελάτη τους. Όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τη συνεργασία ειδικών στις ΗΠΑ.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 08:37 (Ώρα Λονδίνου) Εστίες έντασης στο κεντρικό Ιράκ Οι Αμερικανοί έπληξαν περιοχή που θεωρείται κρησφύγετο του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε το θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτών αργά τη νύχτα της Πέμπτης, από βομβιστική επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής, κοντά στην πόλη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης. Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ ο δεύτερος ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιθέσεων γύρω από την πόλη της Σαμάρα. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύουν την παρουσία τους στην πόλης, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε ένα ακόμα ισχυρό προπύργιο των Ιρακινών ανταρτών. Φαλούτζα Στην κοντινή πόλη της Φαλούτζα, εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή εναντίον περιοχής που θεωρείται κρησφύγετο του Ιορδανού καταζητούμενου, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ. Ο Αλ Ζαρκάουϊ πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από τις πολλές πρόσφατες απαγωγές αλλοδαπών στο Ιράκ. Στην περιοχή βρίσκονταν συγκεντρωμένοι 12 ένοπλοι υποστηρικτές του Ιορδανού καταζητούμενου. Η επίθεση έγινε σε συνεννόηση με την ιρακινή κυβέρνηση, σύμφωνα με τους Αμερικανούς. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 10:44 (Ώρα Λονδίνου) Έρευνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα Οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν τα αίτια του εκτροχιασμού ταχείας αμαξοστοιχίας στη βορειοδυτική Τουρκία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη-Άγκυρα. Ο διευθυντής των Τουρκικών Σιδηροδρόμων, Σουλεϊμάν Καραμάν, απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Ορισμένοι από τους επιβάτες και αυτόπτες μάρτυρες του δυστυχήματος έκανα λόγο για υπερβολική ταχύτητα του τρένου, κάτι που αποκλείουν ως ενδεχόμενη αιτία του δυστυχήματος οι αρμόδιοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες πληροφορίες, έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι και περίπου 80 τραυματίστηκαν. Μακάβριες εικόνες «Μοιάζει με σφαγή Άνθρωποι κείτονται παντού», μεταδίδει ο δημοσιογράφος Ογκούζ Ντιζέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Το CNN Τουρκ μεταδίδει ότι ένα από τα τελευταία βαγόνια εκτροχιάστηκε πρώτο. Η ταχεία εκτελούσε μια διαδρομή που εγκαινιάστηκε πρόσφατα για να συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Άγκυρα χωρίς ενδιάμεσες στάσεις. Πιστεύεται ότι το τρένο ταξίδευε με 70-80 χιλιόμετρα την ώρα μεταφέροντας περίπου 230 επιβάτες. Οι κάτοικοι κοντινής περιοχής έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος και προσπαθούσαν να ανασύρουν τους όσους είχαν εγκλωβιστεί μέσα από τα σπασμένα παράθυρα. Ο Φεριντούν Τουράν, δήμαρχος της κοντινής πόλης Παμούκοβα, δήλωσε στο CNN Τουρκ: «Ήρθαμε στο σημείο του δυστυχήματος πέντε λεπτά αφότου συνέβη. Ακρωτηριασμένες σοροί, ανθρώπινα μέλη είχαν πεταχτεί σε όλο το μέρος».
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου) Αποδέχεται τα πορίσματα της έκθεσης ο Μπους Ριζική αναδιάρθρωση των μυστικών υπηρεσιών προτείνει η επιτροπή Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι συμφωνεί με το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης της επιτροπής που επί δύο χρόνια διερευνούσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ο κ. Μπους είπε ότι συμφωνεί με την άποψη ότι οι αεροπειρατές κατάφεραν να εκμεταλλευτούν μεγάλα κενά των θεσμών για την άμυνα των ΗΠΑ, πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Ανέφερε ότι πολλές από τις συστάσεις της επιτροπής έχουν ήδη γίνει πράξη, ενώ δεν έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για οπιεσδήποτε άλλες αλλαγές στη δομή και λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Η επιτροπή, από την πλευρά της, ζητά τη ριζική αναδιάρθρωση των μυστικών υπηρεσιών και τη δημιουργία εθνικού κέντρου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Η έκθεση Η έκθεση αποτελεί καταπέλτη για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας αποτυχία το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να προλάβουν και να αποτρέψουν τις αεροπειρατείες που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις χιλιάδες ανθρώπους. Η Σάλι Ρέγκενχαρντ, της οποίας ο πυροσβέστης γιος σκοτώθηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, δήλωσε στο BBC ότι έφτασε επιτέλους η ώρα να λογοδοτήσουν κάποιοι για αυτές τις επιθέσεις. «Δεν αποδόθηκαν ποτέ ευθύνες σε κανέναν, σε κανένα επίπεδο», δήλωσε στο πρόγραμμα «World Today». «Έστειλαν το γιο μου στους πύργους με ασύρματο που δεν δούλευε. Η πόλη της Νέας Υόρκης δεν είχε σχέδιο αντιμετώπισης τρομοκρατικού χτυπήματος. Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου δε διέθετε σχέδιο αντιμετώπισης τρομοκρατικού χτυπήματος. Έγιναν τόσα πολλά λάθη.» Το πόρισμα της επιτροπής περιέχεται σε ένα φάκελο 547 σελίδων, ενώ στην επιτροπή κατέθεσαν περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι. «Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου προκάλεσαν σοκ αλλά δεν θα έπρεπε να είχαν αιφνιδιάσει τις ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση, η οποία προσθέτει ότι ακραίοι ισλαμιστές είχαν από καιρό κάνει σαφείς τις προθέσεις τους να επιτεθούν σε αμερικανικούς στόχους. «Δεν πιστεύουμε ότι η αμερικανική ηγεσία είχε αντιληφθεί το μέγεθος της τρομοκρατικής απειλής». Το θέμα της τρομοκρατίας δεν είχε απασχολήσει τις κυβερνήσεις του Μπιλ Κλίντον και του Τζορτζ Μπους αναφέρει η έκθεση.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 08:09 (Ώρα Λονδίνου) Ινδονησία: Χωρίς αναδρομική ισχύ ο αντιτρομοκρατικός Περισσότερα από 200 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί Το συνταγματικό δικαστήριο της Ινδονησίας έκρινε αντισυνταγματική την εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού νόμου στην περίπτωση καταδίκης ενός ισλαμιστή μαχητή, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί το 2002. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, δεν έπρεπε να γίνει χρήση των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου. Αμέσως μετά την απόφαση, οι συνήγοροι του Μασικούρ Αμπντούλ Καντίρ, που καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη, άσκησαν έφεση, δεδομένου ότι ο σχετικός νόμος θεσπίστηκε μετά τις επιθέσεις στο Μπαλί. Το σύνταγμα της χώρας απαγορεύει την αναδρομική εφαρμογή του νόμου. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η απόφαση δεν επηρεάζει άμεσα τις υποθέσεις καταδίκης 31ός άλλων μαχητών, οι συνήγοροι των οποίων, ωστόσο, δήλωσαν ότι προτίθενται να καταθέσουν και οι ίδιοι έφεση. Εκπρόσωπος του δικαστηρίου υποστήριξε ότι οι μέχρι τώρα καταδικαστικές αποφάσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν, τόνισε όμως ότι στο μέλλον δε θα λαμβάνεται υπόψη σε παρόμοιες υποθέσεις ο αντιτρομοκρατικός νόμος.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 07:35 (Ώρα Λονδίνου) Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι του Νταρφούρ, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες παιδιά, έχουν εκτοπιστεί, βρίσκοντας καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε ψήφισμα το οποίο διακηρύσσει ότι οι επιχειρήσεις των αραβικών πολιτοφυλακών στην επαρχία Νταρφούρ, του δυτικού Σουδάν, σε βάρος του μη αραβικού αφρικανικού πληθυσμού, συνιστούν «γενοκτονία». Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, από τους παραστρατιωτικούς που έχουν την υποστήριξη της κυβέρνησης του Χαρτούμ. Η πρόταση ψηφίσματος έλαβε την ομόφωνη υποστήριξη τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο και της Γερουσίας. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε συνάντηση για το θέμα του Νταρφούρ με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Ο κ. Ανάν πρότεινε την κατάθεση από την Ουάσινγκτον προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενός αυστηρότερου του υπάρχοντος ψηφίσματος, το οποίο θα θέτει ένα ορισμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση του Σουδάν, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με επιβολή κυρώσεων στο Χαρτούμ. Ο πρέσβης του Σουδάν στα Ηνωμένα Έθνη, Ελφατίχ Μοχάμεντ Ερβά, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πράττει ό,τι είναι δυνατόν για τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών, αλλά ότι οι προσπάθειές της υπέστησαν πλήγμα από τη λήξη της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Νωρίτερα, ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 08:37 (Ώρα Λονδίνου) Εστίες έντασης στο κεντρικό Ιράκ Οι Αμερικανοί έπληξαν περιοχή που θεωρείται κρησφύγετο του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε το θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτών αργά τη νύχτα της Πέμπτης, από βομβιστική επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής, κοντά στην πόλη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης. Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ ο δεύτερος ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιθέσεων γύρω από την πόλη της Σαμάρα. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύουν την παρουσία τους στην πόλης, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε ένα ακόμα ισχυρό προπύργιο των Ιρακινών ανταρτών. Φαλούτζα Στην κοντινή πόλη της Φαλούτζα, εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή εναντίον πιθανού κρησφύγετου του Ιορδανού καταζητούμενου, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ. Ο Αλ Ζαρκάουϊ πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από τις πολλές πρόσφατες απαγωγές αλλοδαπών στο Ιράκ.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 04:47 (Ώρα Λονδίνου) «Το σύστημα αναβόσβηνε στο κόκκινο» Βρετανικές εφημερίδες «Η επίσημη έρευνα για την 11η Σεπτεμβρίου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν προφανείς προειδοποιήσεις για τις επιθέσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί», γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), υπό τον τίτλο «Το σύστημα αναβόσβηνε στο κόκκινο». Στην ίδια σελίδα η εφημερίδα απαριθμεί τις προειδοποιήσεις που είχαν απευθύνει οι υπηρεσίες ασφαλείας, ήδη από τον Απρίλιο του 2001. Η εφημερίδα Τάιμς (The Times) κυκλοφορεί με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πολύ πιθανή η επανάληψη της 11ης Σεπτεμβρίου», προβάλλοντας επίσης το συμπέρασμα της επιτροπής ότι οι επιθέσεις ήταν μεν σοκ, δεν θα έπρεπε όμως να είχαν αιφνιδιάσει κανέναν. Στο κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας σημειώνεται ότι οι επιθέσεις στις ΗΠΑ δίνουν στον κόσμο ορισμένα ενδιαφέροντα μαθήματα για το μέλλον. Σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου Τζορτζ Μπους ότι αν υπήρχαν ενδείξεις για τα χτυπήματα θα «κινούσε γη και ουρανό» για να τα αποτρέψει, η εφημερίδα σημειώνει ότι ακριβώς αυτό είναι που δεν έχουν καταλάβει πολλοί Ευρωπαίοι: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίζουν να «κινούν γη και ουρανό» εναντίον εκείνων που θέλουν να πραγματοποιήσουν νέες επιθέσεις. «Οι ηγέτες μας δεν κατανόησαν τη βαρύτητα της απειλής» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian), η οποία αναφέρεται επίσης διεξοδικά στην έκθεση της επιτροπής. «Στην έκθεση των 547 σελίδων αναφέρεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει τους πολίτες, εξ αιτίας μιας μοιραίας έλλειψης φαντασίας», γράφει η Γκάρντιαν. Στο κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας τονίζεται ότι το θέμα δεν είναι αν έκανε η κυβέρνηση Μπους περισσότερα λάθη από την κυβέρνηση Κλίντον, αλλά η συλλογική αδυναμία να φανταστεί κάποιος το μέγεθος της απειλής. «Το ζήτημα είναι εάν τώρα υπάρχουν οι σωστές πολιτικές και τα κατάλληλα συστήματα για να αποτραπούν παρόμοιες επιθέσεις. Στην ερώτηση αυτή δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστη απάντηση κανείς, είτε στην Ουάσιγκτον είτε στο Λονδίνο», σημειώνει ο σχολιαστής της Γκάρντιαν. «Οι ηγέτες ήταν τυφλοί ενώπιον της απειλής», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), προβάλλοντας τις δηλώσεις του υποψήφιου των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζον Κέρι, με τις οποίες τάχθηκε -στην περίπτωση που εκλεγεί- υπέρ της μεταρρύθμισης των αρχών ασφαλείας των ΗΠΑ, μέσω διακομματικής συνεννόησης με τους Ρεπουμπλικανούς. «Η επιτροπή προτρέπει σε λεπτομερή επιθεώρηση των μυστικών υπηρεσιών», γράφει στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). Στο κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Ημέρα κρίσης στην Αμερική» σημειώνεται: «Η 11η Σεπτεμβρίου συνιστά αποτυχία της πολιτικής, της κυβέρνησης, αλλά και της φαντασίας. Διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να χειριστούν το ενδεχόμενο αποτροπής μιας φαινομενικά απίθανης απειλής. Αλλαγές είναι τώρα αναπόφευκτες, παρότι παγιωμένα συμφέροντα μπορεί να προβάλουν αντίσταση». Αθήνα και ασφάλεια Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς δημοσιεύουν, επίσης, ανταπόκριση από την Αθήνα για τις επιθέσεις με κοκτέιλ μολότοφ κατά του υπουργείου Πολιτισμού. «Βόμβα πυροδοτεί φόβους για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων», είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης, στην οποία γίνεται υπενθύμιση προηγούμενων βομβιστικών ενεργειών. «Οι χθεσινές επιθέσεις συμπίπτουν με την ανανέωση της αντιπαράθεσης για το ρόλο των ξένων δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια των Αγώνων και για το ερώτημα αν θα πρέπει να είναι οπλισμένες», γράφει η ανταποκρίτρια της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στην Αθήνα, Κάριν Χόουπ.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 04:30 (Ώρα Λονδίνου) Νέος πρόεδρος και νέα έκθεση «χωρίς εκπλήξεις» Ευρωπαϊκός Τύπος Η έγκριση της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου, απασχολεί το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου. Στη Σλοβακία, η Πράβδα (Pravda), αν και σχολιάζει πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν η αναμενόμενη, σημειώνει πως ο κ. Μπαρόσο, «όπως συνηθίζουν οι Πορτογάλοι συμπατριώτες του, ίσως επιφυλάσσει ορισμένες εκπλήξεις για το μέλλον». Η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη μνεία στη ομιλία του κ. Μπαρόσο, με την οποία έθεσε τους στόχους και τις προτεραιότητές του από το νέο του αξίωμα. Σύμφωνα με την Πράβδα, ο Πορτογάλος πολιτικός επιθυμεί να διαδραματίσει το ρόλο ενός «πρωταγωνιστή καπετάνιου». Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι εκτιμήσεις της Χοσπόνταρσκε Νόβινι (Hospodarske Noviny) από την Τσεχία. Όπως σημειώνεται σε κύριο άρθρο της, «όσοι νοσταλγούν τις επιτυχίες της Κομισιόν την περίοδο 1985-1995, υπό την προεδρία του Ζακ Ντελόρ, θα πρέπει να έχουν απογοητευτεί». Η εφημερίδα εξηγεί ότι ο κ. Ντελόρ είχε την υποστήριξη τόσο του Γερμανού καγκελαρίου Κολ, όσο και του Γάλλου προέδρου Μιτεράν. Αντίθετα, σημειώνει η τσέχικη εφημερίδα, ο κ. Μπαρόσο πιθανότατα δε θα μπορεί να ελπίζει, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον στην υποστήριξη Παρισίων και Βερολίνου, ιδίως μετά την απόρριψη της ιδέας του Γκέρχαρντ Σρέντερ για έναν υπερ-επίτροπο. Η αυστριακή Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) εκτιμά ότι ο κ. Μπαρόσο έκανε καλή εντύπωση κατά την παρουσίασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, η εφημερίδα προσθέτει ότι θα χρειαστεί να θέσει σωστές πολιτικές προτεραιότητες, ώστε να γίνει «ισχυρός πρόεδρος». Έκθεση 9/11 «Χωρίς εκπλήξεις» βρήκαν την έκθεση της επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ οι περισσότερες εφημερίδες στην Ευρώπη. «Από τις πρώτες αντιδράσεις, δεν πρόκειται για εντυπωσιακά πορίσματα», κρίνει η Κομερσάντ (Kommersant) στη Ρωσία. «Μάλιστα», συνεχίζει η εφημερίδα, «ακόμα και οι υποτιθέμενες μεγάλες αποκαλύψεις, στην τελική τους διατύπωση κάθε άλλο παρά βαρυσήμαντες αποδείχθηκαν», σχολιάζοντας ότι οι κ.κ. Μπους και Κλίντον δε δέχονται κανένα επικριτικό σχόλιο από τους αρμόδιους συντάκτες της έκθεσης. Συμμεριζόμενη την παραπάνω άποψη, η επίσης ρωσική Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα (Nezavisimaya Gazeta) θεωρεί ότι ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στο Κογκρέσο, η επιτροπή πλήττει την αξιοπιστία του μοναδικού σώματος που θα μπορούσε να ελέγξει τους πραγματικούς υπευθύνους. Στην Ελβετία, η Λε Ταν (Le Temps) χαρακτηρίζει την έκθεση ως την «αναμενόμενη εξέταση των σφαλμάτων των υπηρεσιών ασφαλείας, δηλαδή έναν προσεκτικό συμβιβασμό, εν μέσω προεκλογικής περιόδου».
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2004 - 00:27 (Ώρα Λονδίνου) Τουρκία: Δεκάδες θύματα από εκτροχιασμό τρένου Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν, όταν ταχεία αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε στη βορειο-δυτική Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ο πρωθυπουργός, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έσπευσε στον τόπο του συμβάντος, έκανε λόγο για 36 νεκρούς και 68 τραυματίες, επικαλούμενος πληροφορίες από τα νοσοκομεία. Αρχικά οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι σκοτώθηκαν 139 άνθρωποι. «Μοιάζει με σφαγή Άνθρωποι κείτονται παντού», μεταδίδει ο δημοσιογράφος Ογκούζ Ντιζέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Κάποια βαγόνια είναι αναποδογυρισμένα, όμως δεν είναι ακόμα σαφές τι προκάλεσε τον εκτροχιασμό του τρένου. Το CNN Τουρκ μεταδίδει ότι ένα από τα τελευταία βαγόνια εκτροχιάστηκε πρώτο. Η ταχεία εκτελούσε μια διαδρομή που εγκαινιάστηκε πρόσφατα για να συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Άγκυρα χωρίς ενδιάμεσες στάσεις. Όμως αξιωματούχοι των σιδηροδρομικών υπηρεσιών λένε ότι το σημείο που το τρένο εκτροχιάστηκε δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μεγάλης ταχύτητας. Πιστεύεται ότι το τρένο ταξίδευε με 70-80 χιλιόμετρα την ώρα μεταφέροντας περίπου 230 επιβάτες. Μαρτυρίες Οι κάτοικοι κοντινής περιοχής έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος και προσπαθούσαν να ανασύρουν τους όσους είχαν εγκλωβιστεί μέσα από τα σπασμένα παράθυρα. Ο Φεριντούν Τουράν, δήμαρχος της κοντινής πόλης Παμούκοβα, δήλωσε στο CNN Τουρκ: "Ήρθαμε στο σημείο του δυστυχήματος πέντε λεπτά αφότου συνέβη. Ακρωτηριασμένες σοροί, ανθρώπινα μέλη είχαν πεταχτεί σε όλο το μέρος". Ο κ Τουράν είπε ότι η κατάσταση είναι "χαοτική". Ο ίδιος εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς πιστεύει ότι κάτω από τα έξι βαγόνια, που έχουν ανατραπεί, βρίσκονται παγιδευμένοι και άλλοι επιβάτες. Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι τέτοιου είδους δυστυχήματα είναι σπάνια στην Τουρκία, όπου τα τρένα δεν είναι από τα βασικά μέσα μεταφοράς.
|