Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-27

  1. Σεξ , ασθένειες και το μέλλον του Σβεν...
  2. Προειδοποιήσεις Σουδάν
  3. Οι πλαστογράφοι ψηφίζουν ευρώ
  4. Ανοιχτοί λογαριασμοί
  5. Πλήθος προσφύγων από Β. Κορέα
  6. Εκδόθηκε η απόφαση για τη «Ρικομέξ»
  7. Έρευνα για τη διαρροή δρώμενων της τελετής έναρξης
  8. «Είμαστε απόλυτα έτοιμοι»
  9. Έρευνα για τη διαρροή
  10. Οικονομία, εργασία και ασφάλεια
  11. Ο Κλίντον στηρίζει τον Κέρι
  12. Τα φυλλάδια για την τρομοκρατία
  13. Μάχη για τις κοινοτικές καρέκλες
  14. Αντιδράσεις στα Σκόπια
  15. Ιράκ: Ελεύθερος Αιγύπτιος διπλωμάτης

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 - 02:10 (Ώρα Λονδίνου)

Σεξ , ασθένειες και το μέλλον του Σβεν...

Στη Βρετανία η έξαρση των αφροδίσιων νοσημάτων έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας , υπογραμμίζει η εφημερίδα «Τάϊμς» στην πρώτη της σελίδα.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας , σε σχέση με πέρσι , έχουμε αύξηση κατά 9% των γυναικών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω μόλυνσης του τραχήλου της μήτρας (χλαμύδια) ενώ ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από σύφιλη αυξήθηκε κατά 28%.

«Το μήνυμα κάνετε ασφαλές σεξ δεν έχει περάσει», ο πηχυαίος τίτλος του σχετικού άρθρου στην «Τάϊμς».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 10% των νέων , ηλικίας από 16 μέχρι 24 ετών , είναι πιθανό να είναι φορείς του χλαμυδίου - του μικροοργανισμού δηλαδή που ζει και πολλαπλασιάζεται μέσα σε ζωικά κύτταρα και αποτελεί βασική αιτία μολύνσεων της ουρύθρας και του τραχήλου της μήτρας , γράφει η «Τάϊμς».

Η αρχή του τέλους για τον Σβεν ;

«Πανικός στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για το σκάνδαλο Φαρία» , ο τίτλος της ίδιας εφημερίδας.

Το άρθρο αναφέρεται στις τεράστιες πιέσεις που δέχεται ο προπονητής της Εθνικής Αγγλίας Σβεν Γκόραν Έρικσον για να αποχωρήσει από τη θέση του μετά τις αποκαλύψεις για τις ερωτικές σχέσεις που διατηρούσε με τη Φαρία Αλάμ γραμματέα του γενικού διευθυντή της Ομοσπονδίας Μαρκ Παλιός.

Σημειωτέον ότι η Αλάμ πριν «μπλέξει» με τον Έρικσον για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχε σχέσεις και με τον Παλιός.

«Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον είναι καταδικασμένος» , γράφει η «Εξπρές» που επισημαίνει ότι ο Παλιός τον άφησε τελείως «ακάλυπτο».

«Οκτώ μέρες έχει για να σώσει το κεφάλι του» , σημειώνει η «Σταρ» αναφερόμενη στις πιθανότητες που έχει ο Σουηδός τεχνικός να διατηρήσει τη θέση του στο πηδάλιο της Εθνικής Αγγλίας.

Aνθεί το εμπόριο του οπίου

Η συγκομιδή του οπίου στο Αφγανιστάν φέτος θα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών σύμφωνα με το Βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών , υπογραμμίζει η «Ιντιπέντεντ».

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα στους δρόμους της Βρετανίας να έχουμε μία πλημμύρα ηρωίνης , γράφει η εφημερίδα.

Οι εκτιμήσεις του Φόρεϊν Όφις σε μεγάλο βαθμό θα δυσαρεστήσουν τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι ένας από τους βασικούς λόγους για την εισοβλή στο Αφγανιστάν ήταν η μείωση της προσφοράς ηρωίνης.

Η αύξηση της παραγωγής οπίου ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος των Ταλεμπάν μετά την επέμβαση των Αμερικανών και των Βρετανών στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλεμπάν όταν ήταν στην εξουσία είχαν κατορθώσει να περιορίσουν τον αριθμό των καλλιεργητών οπίου , σημειώνει ο συντάκτης της «Ιντιπέντεντ».


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 21:38 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις Σουδάν

Οι υπηρεσίες αρωγής λένε πως εξαντλούνται τα εφόδια για τους πρόσφυγες

Το Σουδάν προειδοποίησε με αντίποινα αν σταλθούν ξένα στρατεύματα για να σταματήσουν τις συγκρούσεις στην περιοχή του Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας, όπου περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της εθνοτικής βίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ είπε ότι η κυβέρνησή του έχει την ευθύνη του αφοπλισμού των ένοπλων ομάδων και της σύλληψης των Τζαντζαγουίντ, των Αράβων μαχητών που ευθύνονται για τη βία.

Τα σχόλια του Σουδανού υπουργού Εξωτερικών γίνονται καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις στο Χαρτούμ,

Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, υποβάθμισε τον ενδεχόμενο πιθανής στρατιωτικής ανάμιξης.

Σε δηλώσεις του Κάιρο, είπε ότι είναι πρόωρο να συζητούνται τέτοιες ενέργειες.

Ο αρχηγός της μεγαλύτερης ανταρτικής οργάνωσης στο Νταρφούρ, Αμπντ αλ-Ουαχίντ Μοχάμαντ Αμπντάλ Νουρ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στείλει στρατεύματα το συντομότερο δυνατόν.


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 19:31 (Ώρα Λονδίνου)

Οι πλαστογράφοι ψηφίζουν ευρώ

Γιώργος Δαράτος

Βρυξέλλες

Στροφή στο ευρώ κάνουν οι πλαστογράφοι

Περισσότερα από 500.00 πλαστά χαρτονομίσματα σε ευρώ κατέσχεσαν οι αστυνομικές αρχές των κοινοτικών χωρών τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γιούροπολ (Ευρωαστυνομία) οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών απέσυραν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο φέτος 307.000 πλαστά ευρωχαρτονομίσματα ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2003 είχαν αποσύρει 312.000.

Επιπλέον οι διωκτικές αρχές ανακάλυψαν και κατέσχεσαν άλλα 287.000 ευρωχαρτονομίσματα πριν αυτά διοχετευθούν στην αγορά.

Το πιο πλαστογραφημένο ευρωχαρτονόμισμα είναι αυτό των 50 ευρώ και ακολουθούν αυτό των 20 ευρώ και των 100 ευρώ.

Η Γιούροπολ επισημαίνει επίσης ότι τον τελευταίο καιρό έχει βελτιωθεί σημαντικά οι ποιότητα των πλαστών ευρωνομισμάτων που προέρχονται κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Συνολικά η Γιούροπολ σε συνεργασία με τις εθνικές διωκτικές αρχές, την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχει καταφέρει να εντοπίσει και να καταστρέψει δέκα παράνομα τυπογραφεία με υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα που εκτύπωναν πλαστά ευρώ.

Τέλος, η Γιούροπολ διαπιστώνει ότι οι πλαστογράφοι εγκαταλείπουν σταδιακά την εκτύπωση πλαστών δολαρίων και στρέφονται στην παραγωγή πλαστών ευρώ.


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 18:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοιχτοί λογαριασμοί

Εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τα ελληνικά Μάρμαρα

Αβοριγίνοι της Αυστραλίας κατέσχεσαν αυθεντικά αυστραλιανά γλυπτά που πλέον ανήκουν σε βρετανικά μουσεία.

Οι Βρετανοί είχαν δανείσει προσωρινά τα έργα τέχνης σε μουσεία της Αυστραλίας και οι Αβοριγίνοι εμπόδισαν την επιστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς τους στο βρετανικό έδαφος.

Με αφορμή αυτή την κινητοποίηση, το BBC εξετάζει τις πιθανότητες δανεισμού και άλλων αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν, βεβαίως, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Το 1810, συνολικά 56 αριστουργήματα αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα και μεταφέρθηκαν στη Βρετανία από το Βρετανό πρέσβη, Λόρδο Έλγιν.

Νέο τους σπίτι έγινε το Βρετανικό Μουσείο όπου βρίσκονται έκτοτε.

Εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν το αίτημα για επιστροφή των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, αλλά οι εκκλήσεις τους δεν εισακούγονται από το Βρετανικό Μουσείο.

Η Βρετανική Επιτροπή για την Αποκατάσταση των Μαρμάρων του Παρθενώνα έχει επανειλημμένα στηρίξει το αίτημα των Ελλήνων.

Η κ. Έλενα Κιούμπιτ, γραμματέας της Επιτροπής, δήλωσε στο BBC ότι επιθυμία της είναι να δει τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας να μιλούν ανοιχτά για το θέμα.

«Θέλουμε η βρετανική και η ελληνική κυβέρνηση να ανοίξουν ένα διάλογο για την επανένωση των Μαρμάρων και να αποφασίσουν από κοινού ποιος είναι ο καταλληλότερος τόπος για την έκθεσή τους», είπε η κ. Κιούμπιτ.

«Νομίζουμε ότι πρέπει να εκτίθενται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο».

Το Βρετανικό Μουσείο, που πρόσφατα απέρριψε αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για προσωρινό δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, ισχυρίζεται ότι οι επισκέπτες του είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς της Ακρόπολης.

Ο διευθυντής του μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ είπε: «Το Βρετανικό Μουσείο είναι το ιδανικό μέρος για τα γλυπτά του Παρθενώνα».

Άλλα αιτήματα

Και ενώ η διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι η πλέον γνωστή, το πιο γνωστό μουσείο της Αγγλίας φαίνεται πως έχει και άλλα ανοιχτά μέτωπα.

Πέρσι, η Αίγυπτος ζήτησε να της επιστραφούν, έστω και προσωρινά, κάποια από τα πραγματικά αριστουργήματά της που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Το αίτημά της απορρίφθηκε.

Στις αρχές του 1970 η κυβέρνηση της Νιγηρίας κατάφερε να αποκτήσει, με χρηματικό αντάλλαγμα, κάποια από τα Χάλκινα του Μπενίν, όμως το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να της επιστρέψει ολόκληρη τη συλλογή που αποτελείται από 700 χάλκινα κομμάτια.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι και το μόνο μουσείο της Ευρώπης με «οφειλές».

Η Αίγυπτος έχει ζητήσει να της επιστραφεί η τριών χιλιάδων ετών προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Βερολίνου, ενώ η Αιθιοπία απαιτεί από την κυβέρνηση της Ρώμης να της επιστρέψει ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης: έναν οβελίσκο.

Ο οβελίσκος μεταφέρθηκε στην Ιταλία από το Μπενίτο Μουσολίνι πριν από 60 χρόνια.

Αν και Ιταλοί αξιωματούχοι αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να ικανοποιήσουν το αίτημα της Αιθιοπίας, ο επαναπατρισμός του έργου δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

Μεταξύ των χωρών που έχουν καταγγείλει κλοπές αρχαιοτήτων είναι η Κίνα, το Ιράκ, η Λιβύη και η Συρία.


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 18:35 (Ώρα Λονδίνου)

Πλήθος προσφύγων από Β. Κορέα

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ναύλωσε ειδική πτήση για να φέρει τους πρόσφυγες

Μια ομάδα περίπου 200 πολιτικών προσφύγων από τη Βόρεια Κορέα έφτασε στη Σεούλ της Νοτίου Κορέας.

Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο σε στρατιωτική βάση της Σεούλ αλλά νοτιοκορεάτες επίσημοι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν από πού ξεκίνησαν το ταξίδι τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το Βιετνάμ, με τσάρτερ που είχε ναυλώσει η νοτιοκορεατική κυβέρνηση.

Πιστεύεται ότι είχαν όπου είχαν καταφύγει μέσω Κίνας διανύοντας μια διαδρομή 2.000 χιλιομέτρων.

Όπως σχολιάζουν οι ανταποκριτές ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοιας έκτασης φυγή βορειοκορεατών από τη χώρα.

Μια άλλη, αναλόγου μεγέθους, ομάδα προσφύγων αναμένεται να φτάσει μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο.

Ανταποκριτής του BBC στη Σεούλ μεταδίδει πως η μυστικότητα που καλύπτει την πτήση αντανακλά την επιθυμία των γειτόνων της Βόρειας Κορέας να περιορίσουν την κατάσταση στην απομονωμένη και καταπιεσμένη χώρα.

Ειδικά η Κίνα δεν θέλει να ενθαρρύνει τις αυτομολήσεις που θα μπορούσε να μετατρέψουν μια σταγόνα σε πλημμύρα.

Απειλές Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα λέει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τις συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, μετά από νόμο που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η Γερουσία των ΗΠΑ και που επικρίνει το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κομμουνιστικό κράτος.

Δήλωση του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο νέος νόμος είναι γεμάτος από ψέματα και κατασκευασμένες πληροφορίες σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

Ο αμερικανός νόμος καλεί τις ΗΠΑ να στηρίξουν τους βορειοκορεάτες που αυτομολούν και να ασκήσουν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Βόρεια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα συμμετέχουν σε συνομιλίες με στόχο να πειστεί η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 14:10 (Ώρα Λονδίνου)

Εκδόθηκε η απόφαση για τη «Ρικομέξ»

Προκλητική θεώρησαν συγγενείς των θυμάτων της «Ρικομέξ» την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου συγγενείς, δήλωναν χαρακτηριστικά ότι τα θύματα της «Ρικομέξ» αποτιμήθηκαν σαν θύματα τροχαίου.

Αν και ο εισαγγελέας έδρας Χρήστος Σατλάνης, είχε προτείνει την ενοχή τριών εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, και την μετατροπή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο, το Μικτό Ορκωτό αθώωσε δύο εκ των κατηγορουμένων και εκδίκασε ποινή πενταετούς φυλάκισης στους άλλους δύο.

Ένοχοι κρίθηκαν ο αρχιτέκτονας Νίκος Σχολίδης και ο πολιτικός μηχανικός Αλέξανδρος Δόβας, με μετατροπή του κατηγορητηρίου (πλειοψηφία 5-2) από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) σε ανθρωποκτονία από αμέλεια (πλημμέλημα).

Οι δικαστές έκριναν αθώους για την υπόθεση τους πολιτικούς μηχανικούς Αδαμάντιο Βασιλάκη και Εμμανουήλ Κοτζαστράφτη.

Ο αρχιτέκτονας και οι τρεις πολιτικοί μηχανικοί, κατηγορούνταν για το θάνατο 39 εργαζομένων, που καταπλακώθηκαν όταν κατέρρευσε το εργοστάσιο της «Ρικομέξ», κατά το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999.


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 12:09 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για τη διαρροή δρώμενων της τελετής έναρξης

«Δεν είναι πολιτική μας να αποκαλύπτουμε, πρόωρα και χωρίς την έγκριση των πελατών μας, λεπτομέρειες οποιασδήποτε από τις δημόσιες εκδηλώσεις που οργανώνουμε.

Όλοι οι εργαζόμενοι στην Τζακ Μόρτον υπόκεινται στις πιο αυστηρές συμφωνίες εχεμύθειας και μη-αποκάλυψης. Δεν μπορούμε, ως εκ τούτου, να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόσφατη εικασία του Τύπου. Η ομάδα μας παραμένει προσηλωμένη στην παραγωγή δύο ωραίων και ικανών να εμπνεύσουν τελετών, συνεργαζόμενη με την Αθήνα2004».

Αυτή την απάντηση έδωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο διευθυντής δημοσίων εκδηλώσεων της βρετανικής εταιρίας «Τζακ Μόρτον», κ. Ντέιβιντ Ζόλκερ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η διαρροή στοιχείων προς την βρετανική εφημερίδα Σάντεϊ Μίρρορ για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκίνησε από την εταιρία.

Η Τζακ Μόρτον έχει αναλάβει την παραγωγή τόσο της τελετής έναρξης όσο και της τελετής λήξης των Αγώνων.

Εν τω μεταξύ, η Οργανωτική Επιτροπή αναζητεί την πηγή της διαρροής μεταξύ του περιορισμένου αριθμού προσώπων που γνώριζαν το πλήρες περιεχόμενο της τελετής, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη -Πετραλιά.

Η υπουργός εξέφρασε παράλληλα τη θλίψη της για το γεγονός, τονίζοντας όμως ότι το δημοσίευμα, όσο δυσάρεστο κι αν είναι, δεν είναι δυνατόν να θίξει την μαγεία του τελικού αποτελέσματος.

Λιτό ήταν το σχόλιο επί του δημοσιεύματος από την Οργανωτικής Επιτροπή.

Ανέφερε μόνο ότι «η απάντηση θα δοθεί το βράδυ της Παρασκευής, στις 13 Αυγούστου, ενώπιον τεσσάρων δισεκατομμυρίων θεατών και τηλεθεατών».

Τη λύπη της για τη διαρροή εξέφρασε και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι αρκούν «λίγες ημέρες υπομονής ακόμη, προκειμένου να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτιστικό μήνυμα σε όλον τον πλανήτη, όχι μόνο για την ιστορική αλλά και για τη σημερινή Ελλάδα».

Η τελετή έναρξης όφειλε να κρατηθεί μυστική ως την 13η Αυγούστου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, πλήρη στοιχεία για την τελετή είχαν ελάχιστα υψηλόβαθμα στελέχη της «Αθήνα2004» και της Τζακ Μόρτον, πλην, φυσικά, του εμπνευστή της, Δημήτρη Παπαϊωάννου και των στενών συνεργατών του.


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Είμαστε απόλυτα έτοιμοι»

Αισιόδοξος και καθησυχαστικός προς τους επισκέπτες της Ελλάδας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, εμφανίζεται σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στην εφημερίδα Metro, δηλώνει κάθετα ότι «Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση όμως, πιστεύω ότι κανείς δεν θα σκεφθεί να πλήξει τους Αγώνες, μια γιορτή της ειρήνης, του πολιτισμού, της κατανόησης μεταξύ των λαών».

Τόνισε δε πως «οι φωνές της δυσπιστίας εξαφανίζονται όσο πλησιάζει η 13η Αυγούστου.

»Η Ελλάδα, κάθε μέρα που περνά, πείθει ακόμη και τους πιο δύσπιστους ότι το 2004 θα μείνει στην ολυμπιακή ιστορία για τους πετυχημένους και ασφαλείς Αγώνες της Αθήνας».

Καθησυχαστικός εμφανίζεται και προς το εσωτερικό της χώρας, απαντώντας σε εκείνους που εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα μετά τους Αγώνες:

«Η Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι μια πιο έμπειρη, πιο σίγουρη για τον εαυτό της, πιο φιλόδοξη χώρα», ανέφερε o πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δείξει «μηδενική ανοχή απέναντι στην αισχροκέρδεια», ένα πρόβλημα που ήδη εμφανίζεται έντονο στην Αττική.


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 12:09 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για τη διαρροή

Χαμηλών τόνων ήταν οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Σάντεϊ Μίρορ, το οποίο αποκάλυπτε δρώμενα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Οι οργανωτές αναζητούν την πηγή της διαρροής μεταξύ του περιορισμένου αριθμού προσώπων που γνώριζαν το πλήρες περιεχόμενο της τελετής, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη -Πετραλιά.

Η υπουργός εξέφρασε παράλληλα τη θλίψη της για το γεγονός, τονίζοντας όμως ότι το δημοσίευμα, όσο δυσάρεστο κι αν είναι, δεν είναι δυνατόν να θίξει την μαγεία του τελικού αποτελέσματος.

Λιτό ήταν το σχόλιο επί του δημοσιεύματος από την Οργανωτικής Επιτροπή. Ανέφερε μόνο ότι «η απάντηση θα δοθεί το βράδυ της Παρασκευής, στις 13 Αυγούστου, ενώπιον τεσσάρων δισεκατομμυρίων θεατών και τηλεθεατών».

Τη λύπη της εξέφρασε και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι αρκούν «λίγες ημέρες υπομονής ακόμη, προκειμένου να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτιστικό μήνυμα σε όλον τον πλανήτη, όχι μόνο για την ιστορική αλλά και για τη σημερινή Ελλάδα».

Η τελετή έναρξης όφειλε να κρατηθεί απολύτως μυστική ως την 13η Αυγούστου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, πλήρη στοιχεία για την τελετή είχαν ελάχιστα υψηλόβαθμα στελέχη της «Αθήνα2004» και της βρετανικής εταιρίας Τζακ Μόρτον, πλην, φυσικά, του εμπνευστή της, Δημήτρη Παπαϊωάννου και των στενών συνεργατών του.

Η Τζακ Μόρτον έχει αναλάβει την παραγωγή τόσο της τελετής έναρξης όσο και της τελετής λήξης των Αγώνων.


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία, εργασία και ασφάλεια

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Άδειασαν τη Θ' Εφορία. Θεσσαλονίκη: "ποντικοί" χτύπησαν το Σαββατοκύριακο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις: Νέος γύρος για μικρομεσαίους. Τρίτη προκήρυξη με επιχορηγήσεις 40%.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις: 20.000 για μερική απασχόληση. Τι περιλαμβάνει η εγκύκλιος του Πρ. Παυλόπουλου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταιγίδα τροπολογιών. Η κυβέρνηση κατέθεσε επειγόντως στη Βουλή 11 νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 23.728 νέες θέσεις στο Δημόσιο. Το κείμενο της εγκυκλίου για τις προσλήψεις μερικής απασχόλησης.

Η ΑΥΓΗ: Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα. Έντονη ανησυχία για τους Ολυμπιακούς της καταστολής.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μεγάλη ανατροπή στη δίκη του ΕΛΑ. Μετά τις αποκαλύψεις της "Αυριανής". Έκθετο αφήνει η αντιτρομοκρατική τον αρχηγό της ΕΛΑΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Συγχωροχάρτι 20 δισ. ευρώ. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης τόλμησε ό,τι δεν μπόρεσε ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης. Οι εκτιμήσεις για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 20.000 προσλήψεις μερικής απασχόλησης σε Δημόσιο και ΟΤΑ. Απεστάλη στους φορείς η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

ΕΘΝΟΣ: 1.086 νέες θέσεις μονίμων και εποχικών. Έδωσαν "πράσινο φως" για 20.000 προσλήψεις μερικής απασχόλησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σκοτεινοί μουσουλμανικοί κύκλοι βρήκαν την ευκαιρία, εν όψει της Ολυμπιάδας, για φονταμενταλιστικούς στόχους, να γίνει η ασφάλεια των Αγώνων μοχλός... πίεσης για το τέμενος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τορπίλη στην εικόνα της χώρας. Από σύμβουλο του Παπανδρέου. Ο ρόλος του Άλεξ Ρόντου σε επικριτικό δημοσίευμα εναντίον της Ελλάδας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ομπρέλα από "Πάτριοτ" για τους Ολυμπιακούς. Αποκάλυψη: Αντιαεροπορική ασπίδα σε Τατόι και άλλες βάσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψυχραιμία: 17 και γλιτώνουμε! Ολυμπιακός μαραθώνιος για να προλάβουμε.

ΕΞΠΡΕΣ:''Κοινοτικοί πόροι Γ' ΚΠΣ: Επαναρχίζουν οι εισροές. Υποβλήθηκε αίτημα 1 δισ. ευρώ για προγράμματα που έχουν εκτελεσθεί".

ΕΣΤΙΑ: Γενναίες τομές στην Παιδεία. Ώστε να μην παράγουμε "άνεργους πτυχιούχους".

ESPRESSO: Απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει: Κύκλωμα μαστροπών "λάδωνε" αστυνομικούς.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Έξι αυστηροί όροι για την εισαγωγή στη Σοφοκλέους. "Πιστοποιητικό καταλληλότητας" της εταιρείας θα καταθέτουν οι ανάδοχοι".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καλοδεχούμενα τα κεφάλαια. Ο επαναπατρισμός τους θα συνοδευτεί από ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις.

ΚΕΡΔΟΣ:''Υψηλές προσδοκίες εισροής κεφαλαίων. Ευεργετικές οι επιδράσεις στην ανάπτυξη".

Ο ΛΟΓΟΣ: SOS στον Τουρισμό. Μείωση έως 10% στην τουριστική κίνηση προβλέπει η ΠΟΕΤ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προσλήψεις για μερική απασχόληση. Οδηγίες για 20.000 θέσεις εργασίας σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.

METRO: Είμαστε απόλυτα έτοιμοι. Μήνυμα Καραμανλή μέσω της "Metro" για την Ολυμπιάδα της Αθήνας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Νέα διαδικασία εισαγωγής εταιρειών στη Σοφοκλέους. Αλλάζει το περιεχόμενο των φακέλων της αίτησης".

ΤΑ ΝΕΑ: Έρευνα του Πολυτεχνείου: Σούπερ νοθεία και ακρίβεια στα καύσιμα.

Η ΝΙΚΗ: Οι τουριστικοί πράκτορες στο "παρά πέντε" των Αγώνων καταθέτουν μήνυση κατά του "2004".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Φερμποτεν" σε εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα. Ξαναζούν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Από το συνέδριο της ΝΔ εξελέγη ισχυρή νέα κεντρική επιτροπή.

TRAFFIC NEWS: Μάχη Αλιάγα-Τατιάνας για τον αντι-Ανδρέα. Ποιος θα παρουσιάσει το νέο Fame Story;

Η ΧΩΡΑ: "Πεθαίνουμε". Κραυγή αγωνίας από 800.000 μικρομεσαίους. Χιλιάδες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Πληγή το παραεμπόριο και οι πολυεθνικές.

City Press: Πρώτες αλλαγές στην ενέργεια. Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδη ραγίζει το σύστημα του θεσμοθετημένου μεσάζοντα στην εμπορία καυσίμων.

Προσλήψεις

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «το "πράσινο" φως για τη διενέργεια 20.000 προσλήψεων, μερικής απασχόλησης, στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, στις περιφέρειες, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στα υπουργεία δόθηκε με την εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, με την οποία εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διενέργειά τους».

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "τις 1.086 φτάνουν οι θέσεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού που έχουν προκηρυχθεί. Αφορούν 114 δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες και οργανισμούς. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν για την κατάθεση δικαιολογητικών. Οι προθεσμίες λήγουν για τις μόνιμες θέσεις στις αρχές Αυγούστου και τις εποχικές στο τέλος της εβδομάδας".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "τονωτική ένεση στην αγορά εργασίας, ο χάρτης της οποίας αλλάζει προς την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, αποτελεί η απόφαση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Προκόπη Παυλόπουλου να υλοποιηθεί άμεσα και στο σύνολό του το μέτρο της μερικής απασχόλησης".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "μακροχρόνια άνεργοι, μητέρες με ανήλικα τέκνα, αλλά και άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω των 50% θα προτιμηθούν για την κάλυψη των θέσεων μερικής απασχόλησης".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "στην πρόσληψη 734 θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα προχωράει η κυβέρνηση. Πρόκειται για 136 θέσεις μόνιμου προσωπικού, 16 αορίστου χρόνου και 582 ορισμένου χρόνου".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι "ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την πρόσληψη 23.728 υπαλλήλων μερικής απασχόλησης. Μέχρι τις 7 Αυγούστου πρέπει να προκηρυχθούν οι πρώτες θέσεις στο Δημόσιο και σε δήμους. Με το νέο νόμο οι άνεργοι θα απασχοληθούν για 18 μήνες, έχοντας κανονική ασφάλιση. Πρόκειται επίσης να προσληφθούν άλλοι 728 σε υπουργεία.

Ολυμπιακή Ασφάλεια

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "τα περίεργα δημοσιεύματα συνεχίζονται με την "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν" χθες να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η Ελληνική Αστυνομία ανησυχεί για το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος από εν υπνώσει πυρήνα Αράβων. Οι μονάδες αντιμετώπισης βιολογικού πολέμου έφτασαν ήδη. Και εμείς πρέπει να οπλιστούμε με ψυχραιμία".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "αντιαεροπορική "ομπρέλα" έχει ήδη αναπτυχθεί πάνω από την Αθήνα για την προστασία των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ο "ΕΤ" φωτογράφισε τους "Πάτριοτ" που έχουν πάρει θέση μάχης στο αεροδρόμιο του Τατοϊου.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "νέο χτύπημα δέχθηκε η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκαοκτώ ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων, η μεγάλη σε κυκλοφορία εφημερίδα "International Herald Tribune" καλλιέργησε τον κίνδυνο χτυπήματος της Αλ Κάιντα στην Αθήνα επικαλούμενη τον μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων και Αράβων που διαβιούν στη χώρα μας".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "σημαντική παρέμβαση στο κλίμα που καλλιεργείται και στα μέτρα ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί η κοινή δήλωση μη κυβερνητικών οργανώσεων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Με κεντρική θέση ότι "Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα" εκφράζουν την ανησυχία τους για σοβαρές επιπτώσεις στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "όπως δείχνουν τα πράγματα, σκοτεινοί μουσουλμανικοί κύκλοι, εκμεταλλεύθηκαν την ασφάλεια της Ολυμπιάδας και για φονταμενταλιστικούς στόχους άσκησαν πίεση με όπλο την ασφάλεια, για να εξασφαλίσουν την άδεια ανέγερσης του τεμένους. Δεν είναι απλό τζαμί".

Προσέλκυση κεφαλαίων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "στην προσέλκυση του συσσωρευμένου από δεκαετίες πλούτου των Ελλήνων στο εξωτερικό, ύψους 70-80 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, στοχεύει η κυβέρνηση με τα προωθούμενα κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων. Όπως εξηγούσε στην "Κ" ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, η πολιτική που εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ευκαιριακό χαρακτήρα λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας, αλλά είναι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανάδειξης της χώρας σε κέντρο χρηματοπιστωτικό και σε μια προηγμένη αγορά όπου τα κεφάλαια είναι καλοδεχούμενα για τοποθετήσεις και επενδύσεις".

Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης κάλεσε όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό να τα φέρουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο 3%. Εγγυήθηκε ότι δεν θα υποστούν στο μέλλον καμία άλλη φορολογική επιβάρυνση για τα συγκεκριμένα κεφάλαια".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "με φοροαπαλλαγές και άλλα 'δωράκια' προς τις τράπεζες, συνόδευσε η κυβέρνηση την τελική ρύθμιση για τα πανωτόκια. Παράλληλα, κατέθεσε και ειδική τροπολογία-πρόσκληση προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών που θα ... επαναπατρίσουν τα φυγαδευμένα στο εξωτερικό κεφάλαια".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 08:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κλίντον στηρίζει τον Κέρι

Tον Μπιλ Κλίντον κάλεσε στο βήμα η σύζυγός του, Χίλαρι

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, υποσχέθηκε να υπηρετήσει ως «απλός στρατιώτης» τον Τζον Κέρι στην μάχη του για την διεκδίκηση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπιλ Κλίντον είναι ένας από τους δημοφιλείς βετεράνους που θα εκφωνήσουν λόγους στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως και ο πρώην Αμερικανός προέδρος Τζίμι Κάρτερ.

Ο κ. Κλίντον απευθύνθηκε στον κόσμο που παρακολουθεί στη Βοστώνη το συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα δοθεί στον Τζον Κέρι επισήμως το «χρίσμα» του προεδρικού υποψηφίου για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Σήμερα σας μιλώ ως πολίτης που θέλω να ενώσω τις προσπάθειές μου μαζί σας.... ως απλός στρατιώτης στη μάχη για το μέλλον μας», είπε ο κ. Κλίντον.

Ο Τζον Κέρι επέλεξε υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τζον Έντουαρντς στην αρχή του μήνα

Ο Τζον Κέρι αναμένεται να φτάσει στη Βοστώνη την Τετάρτη και να λάβει το χρίσμα την Πέμπτη.

Μέχρι τότε, μαζί με τον άνθρωπο που έχει επιιλέξει ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, τον Τζον Έντουαρντς, συνεχίζει την προεκλογική του περιοδεία σε όλη τη χώρα.

«Ο Τζον Κέρι και ο Τζον Έντουαρντς είναι καλοί άνθρωποι με καλές ιδέες», είπε ο κ. Κλίντον υπό τις επεφημίες των Δημοκρατικών συνέδρων.

Ο κ. Κλίντον χαρακτήρισε τον κ. Κέρι «γενναίο, καλό άνθρωπο που ξέρει πώς να οδηγεί ένα πλοίο μέσα από τη τρικυμία».

Δριμεία κριτική στον Μπους

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε επίσης του Ρεπουμπλικάνους του Τζορτζ Μπους ότι απομονώνουν τη χώρα στη διεθνή σκηνή, λέγοντας ότι η Αμερική δεν μπορεί να σκοτώσει ή να φυλακίσει όλους τους εχθρούς της».

«Η δύναμη και η σοφία δεν είναι αντιδιαμετρικές αξίες», είπε ο κ. Κλίντον και πρόσθεσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «χρειάζονται μια διαιρεμένη Αμερική, εμείς όμως όχι».

Τον κ. Κλίντον κάλεσε στο βήμα η σύζυγός του, Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι, που αποκάλεσε τον κ. Κέρι «σοβαρό άνθρωπο για μια σοβαρή δουλειά».

Προηγουμένως, ένας άλλος πρώην Αμερικανός πρόεδρος, ο Τζίμι Κάρτερ είπε: «μονομερείς πράξεις... έχουν απομονώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τα κράτη εκείνα που χρειαζόμαστε να έχουμε μαζί μας για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία».

Ο κ. Κάρτερ είπε ότι ο πρόεδρος Μπους διέλυσε την καλή διάθεση του κόσμου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πού είχε δημιουργηθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, «με σειρά λαθών και κακών υπολογισμών».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης είναι δρακόντεια, καθώς πρόκειται για το πρώτο συνέδριο κόμματος που πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Παραμονή του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος οι δημοσκοπήσεις έδιναν μικρό προβάδισμα στον Τζον Κέρι με 46% έναντι 43% του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Περισσότεροι από 100 ανώτατοι αξιωματούχοι αναμένεται να πάρουν το λόγο στο συνέδριο.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφωνίες και ότι όσοι ανέβουν στο βήμα θα έχουν πρώτα εγκριθεί από την ομάδα του Κέρι.

Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν 5.000 σύνεδροι, 15.000 καλεσμένοι και 15.000 δημοσιογράφοι.

Εκτός από τις συνεχείς περιπολίες στον αέρα, τη θάλασσα και τη ξηρά, έχουν αποκλειστεί πολλοί δρόμοι και έχουν κλείσει πολλοί σταθμοί του υπογείου.

Οι αρχές ανησυχούν ότι η Αλ Κάιντα μπορεί να οργανώσει μαζική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πλήξει τις εκλογές.

Επίσης, το FBI προειδοποιεί ότι εσωτερική ριζοσπαστική οργάνωση μπορεί να επιχειρήσει να διαταράξει τις εργασίες του συνεδρίου, πιθανόν με βομβιστικές επιθέσεις σε δημοσιογραφικά οχήματα.

Οι σύνεδροι θα μεταφέρονται με λεωφορεία στον συνεδριακό χώρο και θα πρέπει να περνούν μέσα από περιφράξεις ασφαλείας.


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 02:43 (Ώρα Λονδίνου)

Τα φυλλάδια για την τρομοκρατία

Το φυλλάδιο για την ενημέρωση του κόσμου σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης, μια επαναστατική επέμβαση από Έλληνα καθηγητή και τα σκάνδαλα του Έρικσον απασχολούν τον βρετανικό τύπο.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ στην πρώτη σελίδα αναφέρεται στο φυλλάδιο που κυκλοφορεί η βρετανική κυβέρνηση για ενημέρωση των πολιτών σε περίπτωση ανάγκης, και περιλαμβάνει και οδηγίες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι παράλληλα το Λονδίνο μπορεί να επαναφέρει τα σχέδια που είχαν καταρτιστεί στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου για τη μαζική εκκένωση πόλεων σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης με πυρηνικά όπλα.

Στο ίδιο θέμα η Ιndependent παρατηρεί ότι η κοινωνία της αφθονίας έχει κάνει τον κόσμο ευάλωτο στην αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης.

Αγγειοπλαστική εμβρύων

Οι Τάιμς, στις εσωτερικές σελίδες, μιλούν για μια πρωτοποριακή τεχνική αγγειοπλαστικής που μπορεί να σώσει τη ζωή πολλών παιδιών.

Η εγχείρηση γίνεται προτού το παιδί γεννηθεί, όταν είναι ακόμη στη μήτρα, όπως εξηγεί ο καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης.

Ο Έλληνας επιστήμονας, καθηγητής στο King's Hospital του Λονδίνου, συνεργάστηκε με άλλους επιστήμονες στο Βέλγιο και την Ισπανία για την επαναστατική αυτή εγχείρηση.

Η επέμβαση αφορά έμβρυα που έχουν οπή στο διάφραγμα.

Αν το πρόβλημα δεν εντοπιστεί λιγότερο από το 10% των εμβρύων επιβιώνουν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία πεθαίνουν στη μήτρα, ή μόλις γεννηθούν.

Από την αγγειοπλαστική επέμβαση σώθηκαν τα δύο τρίτα των εμβρύων που παρακολουθούσαν οι επιστήμονες.

Τα ερωτικά σκάνδαλα του Έρικσον

«Η Εθνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου είναι έτοιμη να ζητήσει από τον Έρικσον να δώσει εξηγήσεις», ο πηχυαίος τίτλος στην «Τάϊμς» .

Δεν αποκλείεται να συνέλθει έκτακτα η Ομοσπονδία για να συζητήσει το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με κεντρικό ήρωα τον προπονητή της εθνικής ομάδας, γράφει η «Τάϊμς».

Tα οργισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας ζητούν να ανακρίνουν τον Σβεν, γράφει η «Σαν».

Ο ηλικίας 56 ετών προπονητής της Εθνικής Αγγλίας κατηγορείται ότι παραπλάνησε την Ομοσπονδία όσον αφορά τις σχέσεις του με τη Φαρία Αλάμ, τη 38χρονη γραμματέα του προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Ντέϊβιντ Ντέϊβις.

Σημειωτέον ότι η Αλάμ για ένα μικρό χρονικό διάστημα διατηρούσε ερωτικές σχέσεις και με τον Μάρκ Παλιός , διευθυντή της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

«Μήπως πρέπει να φύγει ο Έρικσον; »

Ο Ράσελ Κέμσον της εφημερίδας «Τάϊμς» αναρωτιέται αν ο Έρικσον μπορεί, μετά το νέο σκάνδαλο, να παραμείνει στο πηδάλιο της Εθνικής Αγγλίας.

Οι σκεπτικιστές επισημαίνουν ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια που είναι προπονητής της Εθνικής Αγγλίας , ο Σβεν Γκόραν Έρικσον δεν μπόρεσε να εμψυχώσει τους παίκτες του και να τους παρακινήσει να κερδίσουν ένα σημαντικό τρόπαιο στη διεθνή σκηνή , παρατηρεί ο συντάκτης της «Τάϊμς».

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θέλει να διώξει τον Έρικσον χωρίς να του δώσει το ποσό των επτά εκατομμυρίων λιρών που δικαιούται ως αποζημίωση , γράφει η «Εξπρές».

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον θα απαιτήσει αποζημίωση ύψους 14 εκατομμυρίων λιρών αν η Ομοσπονδία αποφασίσει να τον διώξει, υποστηρίζει η «Ντέίλι Μέϊλ».

«Σοβαρή κρίση αντιμετωπίζει ο Σβεν», ο τίτλος στη «Ντέϊλι Μίρορ».

Τεράστιες πιέσεις δέχεται ο Σβεν Γκόραν Έρικσον ως προπονητής της Εθνικής Αγγλίας , επισημαίνει η «Μίρορ».

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον είναι πολύ πιθανό να εκδιωχθεί από τη θέση του και δεν αποκλείεται να χάσει και την αποζημίωση των επτά εκατομμυρίων λιρών, γράφει η «Σταρ».

Επικίνδυνος ιός

Η Γκάρντιαν, στην πρώτη σελίδα, προειδοποιεί για την ύπαρξη ιού.

Όσοι ετοιμάζονται για διακοπές στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά πρέπει να προσέχουν ένα δυνητικά θανάσιμο ιό, που μεταδίδεται με τσιμπήματα κουνουπιών.

Πρόκειται για τον ιό του δυτικού Νείλου, που εντοπίστηκε στη Βρετανία σε δύο Ιρλανδούς που είχαν κάνει διακοπές στην Πορτογαλία.

Για να μην μεταφερθεί στην Βρετανία ο ιός, η συμβουλή είναι να αποφεύγονται τα κουνούπια αλλά και ελώδεις περιοχές και στάσιμα νερά.


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 05:27 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχη για τις κοινοτικές καρέκλες

Ευρωπαϊκός Τύπος

Πολλά θέματα εσωτερικής επικαιρότητας καλύπτει ο ευρωπαϊκός τύπος.

Οι Αυστριακές εφημερίδες σχολιάζουν το γεγονός ότι ο Καγγελάριος Βόλφγκαγκ Σούσελ δεν έχει ακόμη προτείνει υποψήφιο κοινοτικό επίτροπο.

Η Der Standard αντιπαραθέτει την «σιγή» της Αυστρίας στην «βροντερή» απαίτηση της Γερμανίας για τον διορισμό Γερμανού «υπερεπιτρόπου».

Μέχρι στιγμής, σχολιάζει η εφημερίδα, μόνο η Αυστρία, η Δανία και η Ολλανδία δεν έχουν προτείνει υποψηφίους και όσοι καθυστερούν διατρέχουν τον κίνδυνο ότι οι άλλοι θα πάρουν τα καλύτερα κοινοτικά χαρτοφυλάκια.

Η Ουγγαρία και το Ιράκ

Η Ουγγρική Nepszabadsag αναφέρεται στην ετήσια σύνοδο των ξένων διπλωματών που θα γίνει στη Βουδαπέστη.

Βασικοί ομιλητές θα είναι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα.

Η παρουσία τους, λέει η εφημερίδα, «δεν είναι μόνο πολιτική ενθάρρυνση για το ουγγρικό κοινό, αλλά και μήνυμα στο κόσμο και απόδειξη πόσο εκτιμάται η ουγγρική εξωτερική πολιτική».

Η εφημερίδα εξηγεί:

«Η συμμετοχή της Ουγγαρίας στο Ιράκ και ο ειρηνευτικός της ρόλος στο Αφγανιστάν είναι ο μόνος και κύριος παράγων για την κυβέρνηση Μπους».

«Η κυβέρνηση Μπους δεν θέλει να την εγκαταλείψουν και άλλοι σύμμαχοι αποχωρώντας από το Ιράκ και είναι διατεθειμένη να καταβάλει το τίμημα».


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 03:04 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις στα Σκόπια

Νίκος Φραγκόπουλος

Σκόπια

20.000 υπολογίζεται ότι ήταν ο αριθμός των Σλαβομακεδόνων διαδηλωτών χθες στα Σκόπια

Υπό ισχυρή βροχή, περίπου 20.000 Σλαβομακεδόνες ζήτησαν, στην χθεσινοβραδυνή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Σκόπια, την απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στην Βουλή και το οποίο εξασφαλίζει αυξημένες τοπικές εξουσίες στους Αλβανούς της χώρας.

Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, με τους συγκεντρωμένους να αποδοκιμάζουν έντονα την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε.

Οι αρχηγοί της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης που μίλησαν στην συγκέντρωση κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «εθνική προδοσία».

Παράλληλα ζήτησαν την παραίτηση της, ενώ απηύθυναν έκκληση για ενίσχυση της εκστρατείας που έχουν ξεκινήσει σχετικά με την συλλογή 150.000 υπογραφών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η προκήρυξη δημοψηφίσματος για το επίμαχο αυτό θέμα.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Το νομοσχέδιο που προσκρούει στις ισχυρές αντιδράσεις του σλαβομακεδονικού πληθυσμού, απορρέει από την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στην διεθνοτική κρίση που είχε ξεσπάσει τότε στην χώρα, και είναι το μοναδικό που δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την Βουλή.

Τα επίμαχα σημεία του που προκαλούν την έντονη αυτή αντιπάραθεση, αφορούν την επέκταση των διοιηκτικών ορίων των δήμων Σκοπίων και Στούγκας, με την προσάρτιση σε αυτούς περιοχών με αμιγή αλβανικό πληθυσμό.

Έτσι στην μεν πρωτεύουσα της χώρας, ο αλβανικός πληθυσμός θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 20% (από 15% που είναι σήμερα) και η αλβανική θα αναγορευθεί σε επίσημη γλώσσα (ισότιμη με την σλαβομακεδονική), στην δε νοτιοδυτική πόλη Στρούγκα, οι Αλβανοί δημότες θα αποτελούν πλειοψηφία (στα νυν διοικητικά όρια του δήμου αυτού, πλειοψηφούν οι Σλαβομακεδόνες).

Ωστόσο η ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας φαίνεται αποφασισμένη να μην υποκύψει στις εσωτερικές αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση διαθέτει και την ισχυρή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, η οποία, δια στόματος του ύπατου εκπροσώπου της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, έχει αναφέρει ότι το νομοσχέδιο, αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της χώρας και ενισχύει την ευρωπαϊκή της προοπτική.


Τρίτη 27 Ιουλίου 2004 - 06:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Ελεύθερος Αιγύπτιος διπλωμάτης

Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης επιβεβαίωσε την απελευθέρωσή του από τηλεφώνου

Ελεύθερος αφέθηκε ο Αιγύπτιος διπλωμάτης, ο οποίος απήχθη την Παρασκευή στο Ιράκ από ένοπλους μέλη ακραίας ισλαμικής οργάνωσης.

Ο Μοχαμέντ αλ Κουτμπ, ο τρίτος πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αιγυπτιακής αποστολής στη Βαγδάτη, αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες μετά την ανάγνωση ανακοίνωσης των απαγωγέων του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα.

Στο κείμενό τους οι απαγωγείς παρουσιάζουν τον όμηρό τους ως «θεοσεβούμενο και ηθικό άνθρωπο.»

Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, απήχθη την Παρασκευή ενώ έβγαινε από τέμενος στο οποίο είχε μεταβεί για την προσευχή της Παρασκευής.

Οι απαγωγείς δήλωσαν ότι προέβησαν στην εν λόγω πράξη ως απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης της Αιγύπτου να βοηθήσει την ιρακινή ηγεσία στον τομέα της ασφάλειας.

Η ισλαμική οργάνωση αρνήθηκε ότι άφησε τον Αιγύπτιο ελεύθερο έναντι χρηματικού ποσού.

Το ίδιο δήλωσε αργότερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και ο Αιγύπτιος διπλωμάτης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.