Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-01

  1. «Το στάδιο των θεών»
  2. Εκατόμβες θυμάτων από πυρκαγιά
  3. Μπαράζ εκρήξεων σε εκκλησίες του Ιράκ
  4. Εκατόμβες θυμάτων από πυρκαγιά
  5. Ο μήνας των αγώνων
  6. Σε «πορτοκαλί» συναγερμό οι ΗΠΑ
  7. Επιτέλουςενδιαφέρον!
  8. Μπαράζ εκρήξεων σε εκκλησίες του Ιράκ
  9. Μπαράζ εκρήξεων σε εκκλησίες του Ιράκ
  10. Επιτέλους Ενδιαφέρον!
  11. Έκρηξη στην Πράγα
  12. Συνεχίζεται η βία στο Ιράκ
  13. «Iστορική συμφωνία-πλαίσιο»
  14. «Δεν είναι ζωή αυτή!»
  15. Συνεχίζεται η βία στο Ιράκ
  16. «Δεν είναι ζωή αυτή!»

Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 02:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Το στάδιο των θεών»

Ο βρετανικός τύπος

Δισέλιδο αφιέρωμα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις ους Ολυμπιακούς Αγώνες δημοσιεύει σε ένθετό της η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian), υπό τον τίτλο «Το στάδιο των θεών».

«Στην Αθήνα μπορεί να επικρατεί χάος», γράφει ο Τζόναθαν Τζόουνς, «οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις όμως με τις όμορφες σπείρες και καμπύλες είναι αντάξιες των αρχαίων».

Αναφέρεται εξάλλου εκτενώς στο ζήτημα του Μουσείου της Ακρόπολης, υπενθυμίζοντας ότι θα φιλοξενούσε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

«Όποια και να είναι η αιτία, η βούληση για την ανέγερση του Μουσείου της Ακροπόλεως μέχρι το 2004 εξανεμίστηκε. Η πιο σημαντική πολιτιστική συνέπεια είναι ότι τα Ελγίνεια δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ στην Αθήνα. Αν δεν συμβεί αυτό τώρα, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Δεν θα υπάρξει ποτέ καλύτερη ευκαιρία. Αδυνατώντας να φέρουν εις πέρας αυτό το μεγάλο έργο, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία. Οι Φιλέλληνες πρέπει να βρουν άλλο λόγο (για την επιστροφή των Μαρμάρων) γιατί αυτός εκλείπει πλέον», γράφει ο Τζόναθαν Τζόουνς.

«'Ολα για την ασφάλεια»

Στο ζήτημα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror), στο οποίο σημειώνεται ότι διατίθενται ένα δισεκατομμύριο στερλίνες για την προστασία των αποστολών από τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι 10.000 θα προστατεύονται από 70.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, γράφει η Ντέιλι Μίρορ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση ασφαλείας του ΝΑΤΟ σε περίοδο ειρήνης, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, υποβρύχια και ειδικοί για την αντιμετώπιση χημικών όπλων.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι το κόστος των Αγώνων φθάνει στα 4 δισεκατομμύρια στερλίνες, ποσό διπλάσιο από εκείνο που δαπανήθηκε πριν τέσσερα χρόνια στους Αγώνες του Σίδνεϊ.

Η Αθήνα διοργανώνει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Στους φόβους που απορρέουν από αυτό το γεγονός, αποδίδεται και η πενιχρή ζήτηση εισιτηρίων. Έχουν πωληθεί μόνο 2,2 από τα 5,3 διαθέσιμα εισιτήρια, καταλήγει το δημοσίευμα της Ντέιλι Μίρορ.

«Συμμόρφωση, ειδάλλως επέμβαση»

Στα γεγονότα στην επαρχία του Σουδάν, Νταρφούρ, αναφέρεται κεντρικό σχόλιο της Εφημερίδας Ταϊμς (The Times) στο οποίο σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να θέσει τέρμα στην εξόντωση του μαύρου πληθυσμού, ειδάλλως να τεθεί ενώπιον του ενδεχομένου στρατιωτικής επέμβασης. Το Νταρφούρ είναι μακριά και δεν έχει οικονομική ή στρατηγική σημασία. Για τη διεθνή κοινότητα όμως αποτελεί πρόκληση, όπως παλιότερα το Κοσσυφοπέδιο και η Ρουάντα, να υπεραμυνθεί το καθολικό δικαίωμα της ζωής», καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας Ταϊμς.

Η συμφωνία του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου για την απελευθέρωση των διεθνών συναλλαγών είναι το αντικείμενο του κεντρικού σχολίου της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς (Financial Times), στο οποίο γίνεται λόγος για «ένα μικρό θαύμα». Πρόκειται για ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση απελευθέρωσης του εμπορίου, για ένα ζωτικό βήμα όμως σε ό,τι αφορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, σημειώνει ο σχολιαστής της εφημερίδας. Μετά τις αποτυχίες στο Σίατλ και το Κανκούν, μία άλλη αποτυχία θα είχε μοιραίες συνέπειες για τον διεθνή οργανισμό, γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς.

Η Εφημερίδα Ντέιλι Tέλεγκραφ (The Daily Telegraph) γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σκοπεύει, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, να προχωρήσει σε ριζική αναδόμηση του υπουργείου Εσωτερικών, επικεφαλής του οποίου είναι σήμερα ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ. Σύμφωνα με την εφημερίδα προβλέπεται η δημιουργία υπουργείων Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων, που θα αντικαταστήσουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Συνταγματικών Υποθέσεων.


Εκατόμβες θυμάτων από πυρκαγιά

Πάνω από 230 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στην πύρινη κόλαση της Ασουνθιόν

Στην Παραγουάη τουλάχιστον 236 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φωτιά που ξέσπασε μέσα σε υπεραγορά, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ασουνσιόν.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής μέσα στο σουπερμάρκετ που ήταν γεμάτο κόσμο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που προέρχονται από τους πυροσβέστες που έσπευσαν επιτόπου, η πυρκαγιά μπορεί να οφείλεται σε έκρηξη δύο φιαλών αερίου.

Αλλά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων προκλήθηκε γιατί ορισμένοι από το προσωπικό ασφαλείας του καταστήματος κλείδωσαν τις εξόδους φοβούμενοι ότι μέσα στη γενική αναστάτωση θα επακολουθούσε λεηλασία των προϊόντων από πελάτες.

Το μέγεθος της καταστροφής ήταν τέτοιο που οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν πλήρως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αστυνομικοί μετέφεραν πάνω σε φορτηγά τα θύματα και τους πάνω από 300 τραυματίες καθώς ο αριθμός των ασθενοφόρων δεν επαρκούσε.

Ο τελικός απολογισμός του αριθμού των θυμάτων δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι στιγμής, ενώ αρχικά υπήρχαν φόβοι για πάνω από 300 νεκρούς, φόβοι που τείνουν να επιβεβαιωθούν.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας, Ουμπέρτο Νούνες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα από το σουπερμάρκετ.

«Δεν έχω αντικρίσει ποτέ μου τέτοια καταστροφή» είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δημόσιας Υγείας, Χούλιο Σέζαρ Βελάσκεζ, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Νικανόρ Ντουάρτε, που μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος είπε: «Είναι στιγμές μεγάλου πόνου».


Κυριακή 01 Αυγούστου 2004 - 17:13 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ εκρήξεων σε εκκλησίες του Ιράκ

Ανάμεσα στα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά που παρακολουθούσαν τη θεία λειτουργία

Στο Ιράκ συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχο χριστιανικές εκκλησίες το απόγευμα της Κυριακής είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν - εκτός των δραστών - τουλάχιστον ένδεκα άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες ακόμη.

Οι δύο πρώτες επιθέσεις σημειώθηκαν με διαφορά ολίγων λεπτών και συγκλόνισαν το κέντρο της Βαγδάτης, στην εύπορη συνοικία Καράντα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και εκπροσώπους των αμερικανικών δυνάμεων επρόκειτο για εκρήξεις παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων που οδηγούσαν καμικάζι.

Πρώτα επλήγη μια αρμενική εκκλησία την ώρα της θείας λειτουργίας, και στη συνέχεια ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός της χώρας που ανήκει στο συριακό καθολικό δόγμα και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από την πρώτη εκκλησία.

Αποτέλεσμα της δεύτερης αυτής επίθεσης ήταν να σκοτωθούν δύο άτομα, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες και οδηγοί ασθενοφόρων που έσπευσαν στην περιοχή.

Μια τρίτη διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα σημειώθηκε κοντά σε χριστιανική εκκλησία της πόλης Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, κατά τη διάρκεια των εσπερινών προσευχών, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου.

Λίγο αργότερα ακόμα δύο εκρήξεις σημειώθηκαν δίπλα σε άλλες δύο εκκλησίες της Βαγδάτης - μία από αυτές βρίσκεται σε μοναστήρι στη νότια συνοικία Ντούρα.

Εκεί σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άτομα, όπως δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία αξιωματούχος της αστυνομίας.

Πάντως αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ένας βομβιστής ανατίναξε το παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε μέσα σε χώρο στάθμευσης την ώρα που οι πιστοί έβγαιναν από την εκκλησία, προκαλώντας το θάνατο 12 ατόμων.

Ανταποκριτές επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά στην 15μηνη εξέγερση τους ενάντια στις δυνάμεις κατοχής, οι βομβιστές βάζουν στο στόχαστρο τη χριστιανική μειονότητα της χώρας, που αριθμεί πάνω από 700 χιλιάδες πιστούς.

Επιθέσεις κατά αστυνομίας και ΗΠΑ

Νωρίτερα τουλάχιστον έξη άτομα βρήκαν το θάνατο και 53 τραυματίστηκαν μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Ο καμικάζι βομβιστής οδήγησε ένα τζιπ γεμάτο εκρηκτικά πάνω σε πλήθος που περίμενε έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Εξάλλου οι δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο συνάδελφοί του τραυματίστηκαν σε νέα αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Σαμάρα, 100 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, όταν βόμβα εξερράγη στο σημείο απ΄ όπου διερχόταν αμερικανική περίπολος.


Κυριακή 01 Αυγούστου 2004 - 22:21 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατόμβες θυμάτων από πυρκαγιά

Πάνω από 140 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στην πύρινη κόλαση της Ασουνθιόν

Στην Παραγουάη τουλάχιστον 215 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φωτιά που ξέσπασε μέσα σε υπεραγορά, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ασουνσιόν.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής μέσα στο σουπερμάρκετ που ήταν γεμάτο κόσμο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που προέρχονται από τους πυροσβέστες που έσπευσαν επιτόπου, η πυρκαγιά μπορεί να οφείλεται σε έκρηξη δύο φιαλών αερίου.

Αλλά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων προκλήθηκε γιατί ορισμένοι από το προσωπικό ασφαλείας του καταστήματος κλείδωσαν τις εξόδους φοβούμενοι ότι μέσα στη γενική αναστάτωση θα επακολουθούσε λεηλασία των προϊόντων από πελάτες.

Το μέγεθος της καταστροφής ήταν τέτοιο που οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν πλήρως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αστυνομικοί μετέφεραν πάνω σε φορτηγά τα θύματα και τους τραυματίες καθώς ο αριθμός των ασθενοφόρων δεν επαρκούσε.

Ο τελικός απολογισμός του αριθμού των θυμάτων δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι στιγμής, ενώ αρχικά υπήρχαν φόβοι για πάνω από 300 νεκρούς, που τείνουν να επιβεβαιωθούν.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας, Ουμπέρτο Νούνες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα από το σουπερμάρκετ.

«Δεν έχω αντικρίσει ποτέ μου τέτοια καταστροφή» είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δημόσιας Υγείας, Χούλιο Σέζαρ Βελάσκεζ, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Νικανόρ Ντουάρτε, που μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος είπε: «Είναι στιγμές μεγάλου πόνου».


Κυριακή 01 Αυγούστου 2004 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ο μήνας των αγώνων

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Χαράτσι τέλος στη Χαλκιδική. Με εισήγηση της κυβέρνησης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: 7.795 προσλήψεις σε Δημόσιο, νομαρχίες και ΟΕΕΚ. Μόνιμοι και εποχικοί υπάλληλοι.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζουν όλα στις Νομαρχίες. Με νομοσχέδιο του Πρ. Παυλόπουλου.

AΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Γενναία μέτρα για την κατοικία. Δέσμη παρεμβάσεων κοινωνικού χαρακτήρα μετά τους Αγώνες.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Η Αθήνα των Αγώνων. Τι αλλάζει στη ζωή της πόλης. Σε πλήρη εφαρμογή από σήμερα οι Ολυμπιακές ρυθμίσεις.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Συντελεστής δόμησης. Πώς θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός. Πώς θα ξεπεράσει η κυβέρνηση το σκόπελο του ΣτΕ για τη μεταφορά.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Ολυμπιακές ανατροπές από αύριο στη ζωή μας. Αθήνα 2004: Σε εφαρμογή το πρώτο μεγάλο κύμα αλλαγών στην καθημερινότητα.

Espresso της Κυριακής: Βρήκαν στην Κίνα το ελιξίριο του καρκίνου. Νέα ελπίδα για τους Έλληνες καρκινοπαθείς που συρρέουν στο Πεκίνο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η αγωνία της Γιάννας. "Το πραγματικό τέστ στους Αγώνες". Άρχισαν τα μέτρα και οι αφίξεις αθλητών και παραγόντων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέος γύρος αποβιομηχάνισης. Βροχή τα λουκέτα σε επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Έφοδος του ΣΔΟΕ στη Σοφοκλέους. Ελέγχονται ήδη 10 μεγάλες εισηγμένες. Τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Τα θύματα του 2004. Περιβάλλον: Πιο υποβαθμισμένο μετά τους Αγώνες.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Προσοχή μας ακούνε!!! Από σήμερα και για δύο μήνες καταγράφονται όλες οι συνομιλίες σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα ΔΕΝ του Αυγούστου. 2004 απαγορεύσεις από σήμερα. Πως θα ζήσουμε μέχρι την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κόστος Ολυμπιακών Αγώνων: "Καπέλο" 600% στις πλάτες των εργαζομένων.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε "θέση μάχης" κυβέρνηση και "Αθήνα 2004".

TΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Νοθευμένη εκλογή! 69% και ΟΧΙ 96% πήρε ο Μεϊμαράκης.

ΝΙΚΗ: Αγώνων εκκίνηση. Με δυσκολίες η προσαρμογή στην ολυμπιακή διαβίωση.

Traffic News Κυριακής: Ο πιο κακός στη θέση του κακού. Ψινάκης αντί Μουρατίδη στο Fame Story. Στο ρόλο του σκληρού της κριτικής επιτροπής.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Ακίνητα: Πού πέφτουν οι τιμές. Πίνακες με τις αξίες πώλησης των διαμερισμάτων.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απόβαση ολυμπιακών αθλητών απ' όλο τον κόσμο. Άρχισε από προχθές και θα ολοκληρωθεί αρχές Αυγούστου.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 01 Αυγούστου 2004 - 20:54 (Ώρα Λονδίνου)

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ λέει ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες για επιθέσεις

Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε την Κυριακή για πιθανές βομβιστικές επιθέσεις στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον οικονομικών οργανισμών που αποτελούν σύμβολα, στις πόλεις Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον και Νιούαρκ (που βρίσκεται στην πολιτεία Νιου Τζέρσι).

Αυτή είναι η πρώτη φορά (μετά την επανειλημμένη κήρυξη της χώρας σε συναγερμό) που οι αρχές των ΗΠΑ λένε ότι έχουν συγκεκριμένα στοιχεία για πιθανούς «τρομοκρατικούς» στόχους, που προέρχονται όπως υποστηρίζουν από ποικίλες πηγές πληροφοριών.

Ειδικότερα, οι πιθανοί στόχοι επίθεσης σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπους, είναι:

Το μέγαρο της τράπεζας Σίτικορπ και το κτίριο του Χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη,

τα κτίρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον,

και το κτίριο του χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού οργανισμού Προυντέντιαλ στο Νιούαρκ.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ, είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι μυστικές υπηρεσίες οι τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδιάζονταν, θα γίνονταν πρωταρχικά με αυτοκίνητα ή φορτηγά γεμάτα συμβατικά εκρηκτικά.

«Τέτοιου είδους πληροφορίες συνεπάγονται δράση. Πρόκειται για κακά μαντάτα»

Τομ Ριτζ, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας ΗΠΑ

Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έλαβαν το τελευταίο τριήμερο αξιόπιστες και συγκεκριμένες πληροφορίες για ενδεχόμενη συνωμοσία της οργάνωσης Αλ Κάιντα.

«Ενδελεχής σχεδιασμός»

Ο κ. Ριτζ δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν το πόσο προσεκτικά σχεδιάζει τις ενέργειές της η οργάνωση της Αλ Κάιντα.

Και ανήγγειλε ότι το επίπεδο συναγερμού όσον αφορά τους οικονομικούς οργανισμούς ανεβαίνει ένα σκαλί - στο χρώμα πορτοκαλί ή και γίνεται «υψηλός», ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και κτίρια παραμένει στο χρώμα κίτρινο - «αναβαθμισμένος».

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης συγκαταλέγεται στους πιθανούς στόχους

Ο πιθανός χρόνος εκδήλωσης των επιθέσεων είναι μέχρι τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Ριτζ.

Το επίπεδο, η λεπτομέρεια και η ποικίλη προέλευση των πληροφοριών είναι τέτοιο που ανάγκασαν την κυβέρνηση για πρώτη φορά να δημοσιοποιήσει τους πιθανούς στόχους των τρομοκρατών, επεσήμανε ο κ. Ριτζ.

Και παραδέχθηκε ότι η προστασία των πιθανών στόχων θα απαιτήσει τη λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας, καθώς χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά διέρχονται καθημερινά δίπλα από τα κτίρια αυτά.

Πάντως ο κ. Ριτζ είχε ήδη δώσει οδηγίες για αύξηση των μέτρων ασφαλείας στις τοπικές και πολιτειακές αρχές.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης έδωσε το Σάββατο στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει: «Πληροφορίες δείχνουν ότι η Αλ Κάιντα συνεχίζει να έχει στο στόχαστρο οικονομικούς και εμπορικούς θεσμούς για την πραγματοποίηση επιθέσεων, όπως και διεθνείς θεσμούς, στο εσωτερικό των ΗΠΑ».

«Με το νι και με το σίγμα»

Αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι η στοχοθέτηση των κτιρίων αυτών έγινε με τέτοιο τρόπο που δείχνει ανάμιξη της Αλ Κάιντα.

Η έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί πιθανό στόχο, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή γύρω από τους στόχους αυτούς κάποιοι συνέλεξαν το τελευταίο διάστημα πληροφορίες όπως τις λεπτομέρειες φρούρησης των κτιρίων, τη ροή κυκλοφορίας των πεζών γύρω απ αυτά, τις ιδανικές τοποθεσίες για παρατήρηση των στόχων, τους τρόπους για να έρθει κάποιος σε επαφή με εργαζόμενους στους οργανισμούς αυτούς, τους τρόπους κατασκευής και τη δομική ευστάθεια των κτιρίων, τις τάσεις τροχαίας κυκλοφορίας, την τοποθεσία των πλησιέστερων νοσοκομείων και αστυνομικών τμημάτων καθώς και το ποια ημέρα της εβδομάδας τα κτίρια αυτά φρουρούνται λιγότερο.

Ο ανώνυμος αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά ότι στα 24 χρόνια που υπηρετεί στις υπηρεσίες ασφάλειας ποτέ του δεν έχει αντικρίσει συγκεντρωμένα τόσο λεπτομερή στοιχεία.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με τους νέους στόχους είναι πολύ «φρέσκες, των τελευταίων 72 ωρών».

Ο Έριν Χίλι δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους συμφώνησε με την σύσταση του κ. Ριτζ για αύξηση του επιπέδου του συναγερμού επιλεκτικά σε ορισμένες περιοχές.


Κυριακή 01 Αυγούστου 2004 - 13:41 (Ώρα Λονδίνου)

Επιτέλουςενδιαφέρον!

Στόχο να συντηρήσουν την φήμη τους ως «λαός της τελευταίας στιγμής», παρά την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, είχαν ως φαίνεται οι Έλληνες.

Το ενδιαφέρον για εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία περίοδο και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Χαρακτηριστικά, την εβδομάδα που έληξε διατέθηκαν περισσότερα από 80.000 εισιτήρια, ενώ τον Ιούνιο οι πωλήσεις είχαν μέσο ημερήσιο όρο τα 4.000 εισιτήρια.

Για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, η «Αθήνα 2004» προσθέτει από τη Δευτέρα δύο ακόμη εκδοτήρια, στον πεζόδρομο της Κοραή, στο κέντρο της Αθήνας και στην πλατεία Κασταλίας στο Μαρούσι.

Ηλεκτρονικά, μπορεί όποιος επιθυμεί να προμηθεύεται εισιτήρια μέσω της σχετικής επίσημης ιστοσελίδας www.athens2004.com/tickets.


Κυριακή 01 Αυγούστου 2004 - 17:13 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ εκρήξεων σε εκκλησίες του Ιράκ

Ανάμεσα στα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά που παρακολουθούσαν τη θεία λειτουργία

Στο Ιράκ συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχο χριστιανικές εκκλησίες το απόγευμα της Κυριακής είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν - εκτός των δραστών - τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες ακόμη.

Οι δύο πρώτες επιθέσεις σημειώθηκαν με διαφορά ολίγων λεπτών και συγκλόνισαν το κέντρο της Βαγδάτης, στην εύπορη συνοικία Καράντα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και εκπροσώπους των αμερικανικών δυνάμεων επρόκειτο για εκρήξεις παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων που οδηγούσαν καμικάζι.

Πρώτα επλήγη μια αρμενική εκκλησία την ώρα της θείας λειτουργίας, και στη συνέχεια ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός της χώρας που ανήκει στο συριακό καθολικό δόγμα και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από την πρώτη εκκλησία.

Αποτέλεσμα της δεύτερης αυτής επίθεσης ήταν να σκοτωθούν δύο άτομα, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες και οδηγοί ασθενοφόρων που έσπευσαν στην περιοχή.

Μια τρίτη διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα σημειώθηκε κοντά σε χριστιανική εκκλησία της πόλης Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, κατά τη διάρκεια των εσπερινών προσευχών.

Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας έκανε λόγο για πολλά θύματα χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό νεκρών ή τραυματιών.

Λίγο αργότερα ακόμα δύο εκρήξεις σημειώθηκαν δίπλα σε άλλες δύο εκκλησίες της Βαγδάτης - μία από αυτές βρίσκεται σε μοναστήρι στη νότια συνοικία Ντούρα - προκαλώντας μεγάλο αριθμό απωλειών, όπως δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία αξιωματούχος της αστυνομίας.

Πάντως αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ένας βομβιστής ανατίναξε το παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε μέσα σε χώρο στάθμευσης την ώρα που οι πιστοί έβγαιναν από την εκκλησία, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων.

Ανταποκριτές επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά στην 15μηνη εξέγερση τους ενάντια στις δυνάμεις κατοχής, οι βομβιστές βάζουν στο στόχαστρο τη χριστιανική μειονότητα της χώρας, που αριθμεί πάνω από 700 χιλιάδες πιστούς.

Επιθέσεις κατά αστυνομίας και ΗΠΑ

Νωρίτερα τουλάχιστον έξη άτομα βρήκαν το θάνατο και 53 τραυματίστηκαν μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Ο καμικάζι βομβιστής οδήγησε ένα τζιπ γεμάτο εκρηκτικά πάνω σε πλήθος που περίμενε έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Εξάλλου οι δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο συνάδελφοί του τραυματίστηκαν σε νέα αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Σαμάρα, 100 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, όταν βόμβα εξερράγη στο σημείο απ΄ όπου διερχόταν αμερικανική περίπολος.


Κυριακή 01 Αυγούστου 2004 - 17:13 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ εκρήξεων σε εκκλησίες του Ιράκ

Τέσσερις εκκλησίες της Βαγδάτης και μία της Μοσούλης δέχθηκαν βομβιστικές επιθέσεις

Στο Ιράκ μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με στόχο χριστιανικές εκκλησίες το απόγευμα της Κυριακής είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες ακόμη.

Οι δύο πρώτες επιθέσεις συγκλόνισαν το κέντρο της Βαγδάτης, στην εύπορη συνοικία Καράντα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τις αμερικανικές δυνάμεις επρόκειτο για εκρήξεις παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων που οδηγούσαν καμικάζι και σημειώθηκαν με διαφορά ολίγων λεπτών.

Πρώτα επλήγη μια αρμενική εκκλησία και στη συνέχεια μια συριακή χριστιανική εκκλησία της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες και οδηγοί ασθενοφόρων.

Μια τρίτη διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε κοντά σε χριστιανική εκκλησία της πόλης Μοσούλη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Λίγο αργότερα ακόμα δύο εκρήξεις σημειώθηκαν δίπλα σε άλλες δύο εκκλησίες της Βαγδάτης και προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες, όπως δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία αξιωματούχος της αστυνομίας.

Ανταποκριτές επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά στην 15μηνη εξέγερση μπαίνει στο στόχαστρο των βομβιστών η χριστιανική μειονότητα της χώρας.

Επιθέσεις κατά αστυνομίας και ΗΠΑ

Νωρίτερα τουλάχιστον έξη άτομα βρήκαν το θάνατο και 53 τραυματίστηκαν μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Ο καμικάζι βομβιστής οδήγησε ένα τζιπ γεμάτο εκρηκτικά πάνω σε πλήθος που περίμενε έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Εξάλλου οι δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο συνάδελφοί του τραυματίστηκαν σε νέα αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Σαμάρα, 100 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, όταν βόμβα εξερράγη στο σημείο απ΄ όπου διερχόταν αμερικανική περίπολος.


Κυριακή 01 Αυγούστου 2004 - 13:41 (Ώρα Λονδίνου)

Επιτέλους Ενδιαφέρον!

Στόχο να συντηρήσουν την φήμη τους ως «λαός της τελευταίας στιγμής», παρά την διοργάνωση των Ολυμπιακών, είχαν ως φαίνεται οι Έλληνες.

Το ενδιαφέρον για εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία περίοδο και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Χαρακτηριστικά, την εβδομάδα που έληξε διατέθηκαν περισσότερα από 80.000 εισιτήρια, ενώ τον Ιούνιο οι πωλήσεις είχαν μέσο ημερήσιο όρο τα 4.000 εισιτήρια.

Για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, η «Αθήνα 2004» προσθέτει από τη Δευτέρα δύο ακόμη εκδοτήρια, στον πεζόδρομο της Κοραή, στο κέντρο της Αθήνας και στην πλατεία Κασταλίας στο Μαρούσι.

Ηλεκτρονικά, μπορεί όποιος επιθυμεί να προμηθεύεται εισιτήρια μέσω της σχετικής επίσημης ιστοσελίδας www.athens2004.com/tickets .


Κυριακή 01 Αυγούστου 2004 - 13:56 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στην Πράγα

Όπως μεταδίδει το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τουλάχιστον 16 άτομα τραυματίσθηκαν, τα περισσότερα ελαφρά, από έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο εμπορικό κέντρο της Πράγας.

Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, η έκρηξη προκλήθηκε από χειροβομβίδα που έρριψαν οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου που περνούσε έξω από καζίνο της τσεχικής πρωτευούσης.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και δύο Βρετανοί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αρχές πιστεύουν πως πρόκειται μάλλον για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και δεν θεωρούν έτσι ότι η επίθεση ήταν έργο τρομοκρατών.

Η περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη έχει πολλά καταστήματα και εστιατόρια και είναι συνήθως γεμάτη με τουρίστες.


Κυριακή 01 Αυγούστου 2004 - 10:03 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η βία στο Ιράκ

Τα αμερικανικά στρατεύματα απάντησαν με αεροπορικό βομβαρδισμό σε πυρά αυτομάτων όπλων και όλμων

Τουλάχιστον πέντε νεκροί και περίπου 50 τραυματίες είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Η επίθεση είχε ως στόχο αστυνομικό τμήμα.

Εξάλλου, μεγάλες μάχες έγιναν τη νύχτα στη Φαλούτζα στο κεντρικό Ιράκ, όπου τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που έγιναν ανάμεσα στους Αμερικανούς πεζοναύτες και τους αντάρτες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν σε διάφορες περιοχές της πόλης όπου οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και μαχητικά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, τα άρματα μάχης άνοιξαν πυρ για ν'αποκρούσουν τις επιθέσεις των ανταρτών και αεροσκάφος βομβάρδισε κτίριο που εχρησιμοποιείτο από τους ενόπλους.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως η πόλη χρησιμοποιείται από μαχητές που παραμένουν πιστοί στον Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, έναν Ιορδανό για τον οποίον υπάρχουν υποψίες πως έχει διασυνδέσεις με την αλ-Κάιντα.

Ο αλ-Ζαρκάουι κατηγορείται για τον σχεδιασμό πολλών επιθέσεων στο Ιράκ.

Βόμβα εξερράγη επίσης στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άμαχοι και να τραυματισθούν δύο άλλοι.

Όμηροι

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Άγκυρα, δύο τουρκικές εταιρείες μεταφορών δήλωσαν πως μπορεί ν'αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράκ για να σώσουν έτσι τη ζωή δύο οδηγών φορτηγών οι οποίοι κρατούνται ως όμηροι από Ιρακινούς αντάρτες.

Εξ άλλου, το πρακτορείο Ρόιτερς μεταδίδει από τη Βηρυτό ότι άλλος ένας πολίτης του Λιβάνου έπεσε θύμα απαγωγής στο Ιράκ.

Πηγή του υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου ανέφερε πως αγνοείται η τύχη δύο πολιτών, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.


Κυριακή 01 Αυγούστου 2004 - 10:52 (Ώρα Λονδίνου)

«Iστορική συμφωνία-πλαίσιο»

Η μείωση των επιδοτήσεων αναμένεται να ανοίξει τις αγορές των ανεπτυγμένων κρατών σε αγροτικά προϊόντα από πτωχότερες χώρες

Στη Γενεύη της Ελβετίας εκπρόσωποι από τις 147 χώρες μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου ενέκριναν σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των διεθνών συναλλαγών.

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία, που επετεύχθη μετά από μαραθώνιες συνομιλίες που κράτησαν πέντε ημέρες, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Σουπατσάι Πανιτσκπάντι.

Με τη συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη θα καταργηθούν εν καιρώ όλες οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες.

Θα μειωθούν σημαντικά οι επιδοτήσεις που δίδονται στους αγρότες στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως αντάλλαγμα, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μειώσουν τους δασμούς που έχουν επιβάλλει στα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα--οι δασμοί αυτοί θα γίνουν περισσότερο «διαφανείς».

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως με τη συμφωνία αυτή θα ενισχυθεί η παγκόσμια οικονομία με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια--με αποτέλεσμα, όπως τονίζει, μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι να βγούν από τα όρια της φτώχειας.

Πρώτες αντιδράσεις

Η νέα συμφωνία-πλαίσιο θα πρέπει τώρα να εξετασθεί λεπτομερώς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Σέλσο Αμορίμ, χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ορόσημο για τους αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν μπορούσαν ποτέ να ανταγωνισθούν με τα επιδοτούμενα προϊόντα της γεωργίας της Δύσης.

Ο πρέσβυς της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, Σουν Ζένιου, δήλωσε πως η συμφωνία δεν είναι κακή, αλλά πιστεύει πως οι αναπτυσσόμενες χώρες είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες.

Ο Ινδός υπουργός Εμπορίου, Καμάλ Ναθ, τόνισε πως οι ανεπτυγμένες χώρες ανεγνώρισαν ότι το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων που περιέχει ένα μεγάλο στοιχείο επιδότησης δεν είναι ελεύθερο εμπόριο.

Ο οικονομικός συντάκτης του BBC που παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τις συνομιλίες εκτιμά ότι η συμφωνία της Γενεύης θα μείνει στην ιστορία ως η στιγμή που οι αναπτυσσόμενες χώρες κατάφεραν, όπως λέει, να πλήξουν το καθεστώς των επιδοτήσεων που ίσχυε στις πλουσιότερες χώρες.


Κυριακή 01 Αυγούστου 2004 - 09:05 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν είναι ζωή αυτή!»

Ένας εργάτης στο Ολυμπιακό Χωριό

Η Κυριακάτικη Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) αναφέρεται στους πολυάριθμους παράνομους εργάτες από το εξωτερικό που απασχολούνται στην Ελλάδα σε μία «απέλπιδα» προσπάθεια, όπως γράφει, που αποσκοπεί στην ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων πριν από την έναρξη των Αγώνων.

Έρευνα της βρετανικής αυτής εφημερίδος αποκαλύπτει ότι Έλληνες εργολάβοι έχουν προσλάβει χιλιάδες εργάτες από την ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία τους οποίους απασχολούν υπό επικίνδυνες συνθήκες.

Πολλοί εργάζονται μέχρι και 14 ώρες την ημέρα, σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, και ζουν σε σπίτια χωρίς νερό ή ηλεκτρικό.

Όταν τ'αφεντικά βλέπουν την αστυνομία, μας λένε να το βάλουμε στα πόδια και να κρυφτούμε γιατί ξέρουν πως θα τους επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 400 ευρώ αν αποδειχθεί ότι απασχολούν παράνομους εργάτες

Καμάλ Αζίζ, Ιρακινός εργάτης

Η Κυριακάτικη Τέλεγκραφ αναφέρεται επίσης στις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας τις οποίες χαρακτηρίζει ανεπαρκείς: όπως επισημαίνει, τουλάχιστον 14 εργάτες έχουν βρει το θάνατο και 180 έχουν τραυματισθεί σοβαρά στα ολυμπιακά έργα της Αθήνας, ενώ στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, πριν από τέσσερα χρόνια, μόνον ένας εργάτης είχε σκοτωθεί και λίγοι είχαν τραυματισθεί σοβαρά.

Η ίδια εφημερίδα επικεντρώνει την προσοχή της στην περίπτωση ενός 43χρονου Ιρακινού, του Καμάλ Αζίζ, που ήλθε μαζί με 15 άλλους στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια, επειδή στη Σουλεμανίγια του βορειο-ανατολικού Ιράκ δεν μπορούσε να συντηρήσει τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά.

Οι υπεργολάβοι γδύνουν τους εργάτες και την κυβέρνηση

Δήμητρα Λεμπέση, Δικηγόρος

Στην Ελλάδα, δουλεύει 10 ώρες την ημέρα σαν εργάτης στην κατασκευή δρόμων, πέντε ή έξι μέρες την εβδομάδα.

Παίρνει 20 ευρώ την ημέρα--τα δύο τρίτα δηλ. του κατώτατου μεροκάματου.

Τον πειράζει τον Αζίζ που πληρώνεται λιγότερο από τους Έλληνες συναδέλφους του; «Είναι καλύτερα από το τίποτα κι έτσι δε λέμε όχι» είναι η απάντησή του.

Δεν είναι ζωή αυτή. Μόνον οι σκλάβοι ζουν έτσι

Κεβάν Μοχάμεντ, Ιρακινός εργάτης

«Καταφέρνει, παρ'όλ'αυτά, να στείλει τουλάχιστον 100 ευρώ το μήνα στην οικογένειά του.

Και το επιτυγχάνει αυτό γιατί δεν πληρώνει νοίκι--ζει με 9 άλλους συμπατριώτες του σ'ένα σπίτι δύο δωματίων, κοντά στο κέντρο, που το βρήκαν άδειο κι ερειπωμένο.

Ο Μαμάλ Αζίζ δεν παραλείπει επίσης ν'αναφερθεί στις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο εργασίας: «δε μας δίνουν νερό», λέει, «ο εξοπλισμός είναι ανεπαρκής, δεν μας εκπαιδεύουν και κάνουμε διάλειμμα μόνο λίγα λεπτά κάθε μέρα.»

Αναφέρει επίσης την περίπτωση ενός συμπατριώτη του που έχασε το αριστερό του χέρι όταν πιάστηκε το σακάκι του σε μία μηχανή: έμεινε, λέει, 15 μέρες στο νοσοκομείο, δεν πήρε καμία αποζημίωση κι επέστρεψε στο Ιράκ γιατί δε μπορούσε πια να βρει δουλειά λόγω της αναπηρίας του.

Οι εργάζες αναγκάζονται να κάνουν πολύ μεγάλες βάρδιες, μέχρι και 14 ώρες την ημέρα, στον καύσωνα, και δέχονται συνεχώς πιέσεις να τελειώσουν τη δουλειά τους έγκαιρα. Οι περισσότεροι δεν έχουν προστατευτικά κράνη ή παπούτσια κι αν διαμαρτυρηθούν, απολύονται.

Γιώργος Θεοδώρου, Συνδικαλιστής

Ανάλογα παράπονα έχει κι ένας άλλος άλλος Ιρακινός, ο 24χρονος Κεβάν Μοχάμεντ, ο οποίος εργάζεται παράνομα στα ολυμπιακά έργα: «Δεν είναι ζωή αυτή«, δηλώνει στην Κυριακάτικη Τέλεγκραφ. «Μόνον οι σκλάβοι ζουν έτσι.»

Όπως πληροφορεί η βρετανική εφημερίδα τους αναγνώστες της, το θέμα των συνθηκών εργασίας που επικρατούν σε πολλά ολυμπιακά έργα είναι ήδη γνωστό στην Ελλάδα.

Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος δηλώνει δια στόματος Γιώργου Θεοδώρου πως αν και γνωρίζει τα ονόματα 14 εργατών που βρήκαν το θάνατο στα ολυμπακά έργα, μπορεί ο αριθμός αυτός να είναι πολύ μεγαλύτερος: μπορεί να φθάνουν και τους 40.

Οι εργάτες«, εξηγεί ο κ. Θεοδώρου, «αναγκάζονται να κάνουν πολύ μεγάλες βάρδιες, μέχρι και 14 ώρες την ημέρα, στον καύσωνα, και δεχόμενοι συνεχώς πιέσεις να τελειώσουν τη δουλειά τους έγκαιρα. Οι περισσότεροι δεν έχουν προστατευτικά κράνη ή παπούτσια κι αν διαμαρτυρηθούν, απολύονται.»

Η Κυριακάτικη Τέλεγκραφ φιλοξενεί επίσης και τις απόψεις της δικηγόρου Δήμητρας Λεμπέση, που ειδικεύεται στο εργατικό δίκαιο και η οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά στους υπεργολάβους που, όπως λέει, «γδύνουν τους εργάτες και την κυβέρνηση».

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, καταλήγει η εφημερίδα, αρνείται πως απασχολούνται παράνομοι εργάτες, δηλ. άτομα που δεν έχουν άδεια εργασίας, όπως επίσης διαψεύδει τις πληροφορίες ότι θα διωχθούν ξένοι εργάτες μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

O ίδιος αξιωματούχος αρνήθηκε επίσης να παράσχει επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των εργατών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν: «είναι κάτι που μας λυπεί», είπε, «αλλά ατυχήματα συμβαίνουν σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρο εργασίας και άνθρωποι πεθαίνουν.»


Κυριακή 01 Αυγούστου 2004 - 10:03 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η βία στο Ιράκ

Τα αμερικανικά στρατεύματα απάντησαν με αεροπορικό βομβαρδισμό σε πυρά αυτομάτων όπλων και όλμων

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και περίπου 40 τραυματίες είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Η επίθεση είχε ως στόχο αστυνομικό τμήμα.

Εξάλλου, μεγάλες μάχες έγιναν τη νύχτα στη Φαλούτζα στο κεντρικό Ιράκ, όπου τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που έγιναν ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τους αντάρτες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοικων, ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν σε διάφορες περιοχές της πόλης όπου οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και μαχητικά ελικόπτερα.

Δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα από αμερικανικής πλευράς.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, τα άρματα μάχης άνοιξαν πυρ για ν'αποκρούσουν τις επιθέσεις των ανταρτών και αεροσκάφος βομβάρδισε κτίριο που εχρησιμοποιείτο από τους ενόπλους.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως η πόλη χρησιμοποιείται από μαχητές που παραμένουν πιστοί στον Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, έναν Ιορδανό για τον οποίον υπάρχουν υποψίες πως έχει διασυνδέσεις με την αλ-Κάιντα.

Ο αλ-Ζαρκάουι κατηγορείται για τον σχεδιασμό πολλών επιθέσεων στο Ιράκ.

Tέλος, βόμβα εξερράγη στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άμαχοι και να τραυματισθούν δύο άλλοι.


Κυριακή 01 Αυγούστου 2004 - 09:05 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν είναι ζωή αυτή!»

Ένας εργάτης στο Ολυμπιακό Χωριό

Η Κυριακάτικη Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) αναφέρεται στους πολυάριθμους παράνομους εργάτες από το εξωτερικό που απασχολούνται στην Ελλάδα σε μία «απέλπιδα» προσπάθεια, όπως γράφει, που αποσκοπεί στην ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων πριν από την έναρξη των Αγώνων.

Έρευνα της βρετανικής αυτής εφημερίδος αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες εργολάβοι έχουν προσλάβει χιλιάδες εργάτες από την ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία τους οποίους απασχολούν υπό επικίνδυνες συνθήκες.

Πολλοί εργάζονται μέχρι και 14 ώρες την ημέρα, σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, και ζουν σε σπίτια χωρίς νερό ή ηλεκτρικό.

Όταν τ'αφεντικά βλέπουν την αστυνομία, μας λένε να το βάλουμε στα πόδια και να κρυφτούμε γιατί ξέρουν πως θα τους επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 400 ευρώ αν αποδειχθεί ότι απασχολούν παράνομους εργάτες

Καμάλ Αζίζ, Ιρακινός εργάτης

Η Κυριακάτικη Τέλεγκραφ αναφέρεται επίσης στις συνθήκες που επικρατούν στον εργατικό χώρο τις οποίες χαρακτηρίζει ανεπαρκείς: όπως επισημαίνει, τουλάχιστον 14 εργάτες έχουν βρει το θάνατο και 180 έχουν τραυματισθεί σοβαρά στα ολυμπιακά έργα της Αθήνας, ενώ στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, πριν από τέσσερα χρόνια, μόνον ένας εργάτης είχε σκοτωθεί και λίγοι είχαν τραυματισθεί σοβαρά.

Η ίδια εφημερίδα επικεντρώνει την προσοχή της στην περίπτωση ενός 43χρονου Ιρακινού, του Καμάλ Αζίζ, που ήλθε μαζί με 15 άλλους στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια, επειδή στη Σουλεμανίγια του βορειο-ανατολικού Ιράκ δεν μπορούσε να συντηρήσει τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά.

Οι υπεργολάβοι γδύνουν τους εργάτες και την κυβέρνηση

Δήμητρα Λεμπέση, Δικηγόρος

Στην Ελλάδα, δουλεύει 10 ώρες την ημέρα σαν εργάτης στην κατασκευή δρόμων, πέντε ή έξι μέρες την εβδομάδα.

Παίρνει 20 ευρώ την ημέρα--τα δύο τρίτα δηλ. του κατώτατου μεροκάματου.

Τον πειράζει τον Αζίζ που πληρώνεται λιγότερο από τους Έλληνες συναδέλφους του; «Είναι καλύτερα από το τίποτα κι έτσι δε λέμε όχι» είναι η απάντησή του.

Δεν είναι ζωή αυτή. Μόνον οι σκλάβοι ζουν έτσι

Κεβάν Μοχάμεντ, Ιρακινός εργάτης

«Καταφέρνει, παρ'όλ'αυτά, να στείλει τουλάχιστον 100 ευρώ το μήνα στην οικογένειά του.

Και το επιτυγχάνει αυτό γιατί δεν πληρώνει νοίκι--ζει με 9 άλλους συμπατριώτες του σ'ένα σπίτι δύο δωματίων, κοντά στο κέντρο, που ήταν άδειο κι εγκαταλελειμένο.

Ο Μαμάλ Αζίζ δεν παραλείπει επίσης ν'αναφερθεί στις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο εργασίας: «δε μας δίνουν νερό», λέει, «ο εξοπλισμός είναι ανεπαρκής, δεν μας εκπαιδεύουν και κάνουμε διάλειμμα μόνο λίγα λεπτά κάθε μέρα.»

Οι εργάζες αναγκάζονται να κάνουν πολύ μεγάλες βάρδιες, μέχρι και 14 ώρες την ημέρα, στον καύσωνα, και δέχονται συνεχώς πιέσεις να τελειώσουν τη δουλειά τους έγκαιρα. Οι περισσότεροι δεν έχουν προστατευτικά κράνη ή παπούτσια κι αν διαμαρτυρηθούν, απολύονται.

Γιώργος Θεοδώρου, Συνδικαλιστής

Ανάλογα παράπονα έχει κι ένας άλλος άλλος Ιρακινός, ο 24χρονος Κεβάν Μοχάμεντ, ο οποίος εργάζεται παράνομα στα ολυμπιακά έργα: «Δεν είναι ζωή αυτή«, δηλώνει στην Κυριακάτικη Τέλεγκραφ. «Μόνον οι σκλάβοι ζουν έτσι.»

Όπως πληροφορεί η βρετανική εφημερίδα τους αναγνώστες της, το θέμα των συνθηκών εργασίας που επικρατούν σε πολλά ολυμπιακά έργα είναι ήδη γνωστό στην Ελλάδα.

Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος δηλώνει δια στόματος Γιώργου Θεοδώρου πως αν και γνωρίζει τα ονόματα 14 εργατών που βρήκαν το θάνατο στα ολυμπακά έργα, μπορεί ο αριθμός αυτός να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι εργάτες«, εξηγεί ο κ. Θεοδώρου, «αναγκάζονται να κάνουν πολύ μεγάλες βάρδιες, μέχρι και 14 ώρες την ημέρα, στον καύσωνα, και δεχόμενοι συνεχώς πιέσεις να τελειώσουν τη δουλειά τους έγκαιρα. Οι περισσότεροι δεν έχουν προστατευτικά κράνη ή παπούτσια κι αν διαμαρτυρηθούν, απολύονται.»

Η Κυριακάτικη Τέλεγκραφ φιλοξενεί επίσης και τις απόψεις της δικηγόρου Δήμητρας Λεμπέση, που ειδικεύεται στο εργατικό δίκαιο και η οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά στους υπεργολάβους που, όπως λέει, «γδύνουν τους εργάτες και την κυβέρνηση».

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, καταλήγει η εφημερίδα, αρνείται πως απασχολούνται παράνομοι εργάτες, δηλ. άτομα που δεν έχουν άδεια εργασίας, όπως επίσης διαψεύδει τις πληροφορίες ότι θα διωχθούν ξένοι εργάτες μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

O ίδιος εκπρόσωπος αρνήθηκε επίσης να παράσχει επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των εργατών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν: «είναι κατί που μας λυπεί», είπε, «αλλά ατυχήματα συμβαίνουν σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρο εργασίας και άνθρωποι πεθαίνουν.»

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.