Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-02

  1. Τρομοκρατικός «πυρετός»
  2. Επεκτατικά σχέδια Ισραήλ
  3. Ιράκ: Ανάφλεξη στη Νατζάφ
  4. Εν ψυχρώ δολοφονία ομήρου
  5. Μπους: «Το έθνος μας κινδυνεύει»
  6. Μπαράζ εκρήξεων σε εκκλησίες του Ιράκ
  7. Νικητής των εκλογών η... τηλεόραση
  8. Δευτέρα των ληστειών
  9. Εκτέλεση Τούρκου ομήρου
  10. Εκτός φυλακών οι τρεις
  11. Τάξη και ασφάλεια
  12. Στο «πορτοκαλί» οι ΗΠΑ
  13. Με «άριστα» το πρώτο τεστ της Αθήνας
  14. Πύρινη «παγίδα» το εμπορικό κέντρο
  15. «Το στάδιο των θεών»
  16. «Με άριστα» το πρώτο τεστ της Αθήνας

Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 00:51 (Ώρα Λονδίνου)

Τρομοκρατικός «πυρετός»

Ο βρετανικός τύπος

Ο κίνδυνος ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Οι πληροφορίες για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο - προέρχονται από κρυπτογραφημένα ηλεκτρονικά μηνύματα που βρέθηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ενός μέλους της αλ Κάιντα που συνελήφθη τη περασμένη εβδομάδα στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) τα σχέδια τρομοκρατικής επίθεσης περιλαμβάνουν επιθέσεις κατά μεγάλων τραπεζών και άλλων οικονομικών ιδρυμάτων σε Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία. Μεταξύ των στόχων σύμφωνα με την εφημερίδα είναι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και τα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Η Ντέιλι Τέλεγρκαφ προσθέτει η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει τους στόχους της Αλ Κάιντα στο Λονδίνο, αν και ανώτατοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο κίνδυνος είναι «σοβαρός».

Οι Τάιμς (Times) σημειώνουν ότι στόχος της αλ Κάιντα στο Λονδίνο είναι οι αμερικανικές τράπεζες που εδρεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι πληροφορίες είναι τόσο αξιόπιστες που οδήγησαν στην έκτακτη συνεδρίαση του διακυβερνητικού κλιμακίου για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών που έχει τον κωδικό «Κόμπρα».

Η Ιντιπέντεντ (Independent) ενστερνίζεται μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Με πρωτοσέλιδο «Κίνδυνος για ένα έθνος ή για ένα πρόεδρο;», η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκδώσει σωρεία πληροφοριών για επικείμενη επίθεση τα τελευταία τρία χρόνια.

«Αρκετοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις τελευταίες προειδοποιήσεις» γράφει η Ιντιπέντεντ που φιλοξενεί και δηλώσεις του πρώην υποψηφίου των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα, Χάουαρντ Ντιν που λέει ότι «κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά με τον πρόεδρο Μπους, αναγείρεται το πρόβλημα της τρομοκρατίας».

Ολυμπιακοί

Με τίτλο «δεν θα έπρεπε να αναλάβουμε την διοργάνωση των Ολυμπιακών» , η Ιντιπέντεντ (Independent) δημοσιεύει άρθρο του συγγραφέα και ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας Γιώργου Κασιμέρη.

Ο κύριος Κασιμέρης υποστηρίζει ότι η οργάνωση των αγώνων είναι «ένα έργο μαμούθ» που μόνο μερικές χώρες μπορούν να φέρουν εις πέρας, ιδιαίτερα με τις αυξημένες ανάγκες ασφαλείας.

« Η Ελλάδα δεν έχει πείσει ότι οι επισκέπτες στην Αθήνα θα είναι ασφαλείς», γράφει ο Γιώργος Κασιμέρης, που προσθέτει ότι οι δαπάνες «για δυο εβδομάδες Ολυμπιακής υπερηφάνειας» θα έπρεπε να διοχετευθούν στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών παροχών.

Εργατικό Κόμμα

Η Γκάρτιαν (Guardian) αποκαλύπτει ότι τα μέλη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο Τόνι Μπλερ το 1997.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι η μείωση στα μέλη του κόμματος οφείλεται στον πόλεμο του Ιράκ.


Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 23:04 (Ώρα Λονδίνου)

Επεκτατικά σχέδια Ισραήλ

600 νέες κατοικίες θα αποκτήσει ο εβραϊκός οικισμός Μααλέ Αντουμίμ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει παράσχει άδεια για την ανέγερση εκατοντάδων νέων κατοικιών σε έναν από τους μεγαλύτερους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι η απόφαση ελήφθη προ μηνών από τον πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, και τον υπουργό Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ.

Αφορά δε 600 νέα σπίτια που θα χτιστούν στον οικισμό Μάαλε Αντουμίμ, όπου διαμένουν ήδη 28 χιλιάδες έποικοι, έξω από την Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση δεν συνάδει με τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου για την περιοχή, που προέβλεπε πάγωμα των κατασκευών σε όλους τους εβραϊκούς οικισμούς.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η σχετική κίνηση της κυβέρνησης Σαρόν έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους των Παλαιστινίων ότι η επικείμενη στρατιωτική απόσυρση από τη Γάζα θα οδηγήσει σε ενίσχυση της εβραϊκής ισχύος στη Δυτική Όχθη και σε μελλοντική μόνιμη προσάρτηση των εκεί κατεχόμενων εδαφών.


Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 20:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Ανάφλεξη στη Νατζάφ

Νέες συγκρούσεις Σιιτών - Αμερικανών στην ιερή πόλη Νατζάφ

Στο Ιράκ αμερικανικά στρατεύματα περικύκλωσαν το σπίτι του ριζοσπάστη θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών, Μοκτάντα Αλ Σαντρ, στην ιερή πόλη Νατζάφ, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Αμερικανικά στρατεύματα υποστηριζόμενα από τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης απέκλεισαν την ανατολική συνοικία της πόλης, Αλ Ζαχρά, όπου βρίσκεται η οικία Αλ Σαντρ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες καπνός υψωνόταν πάνω από την περιοχή ενώ ακούγονταν σφοδρές ανταλλαγές πυρών, ρίψη όλμων και οπλοβομβίδων.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για πολλές ώρες μέχρι που κατέφθασαν στην περιοχή Ιρακινοί αστυνομικοί και οι αμερικανικές δυνάμεις απεχώρησαν.

Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του στις συγκρούσεις αυτές.

Καταδίκη των επιθέσεων

Η κυβέρνηση και η ισλαμική θρησκευτική ηγεσία του Ιράκ καταδίκασαν τις χθεσινές συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον χριστιανικών εκκλησιών, που προκάλεσαν το θάνατο 11 ανθρώπων - πλην των δραστών - και τον τραυματισμό δεκάδων.

Ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών, Αγιατολάχ Αλί Σιστανί, με ανακοινωθέν του υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία εγκληματική εκστρατεία που έχει σκοπό να πλήξει την ενότητα, τη σταθερότητα και την ανεξαρτησία της χώρας.


Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 21:21 (Ώρα Λονδίνου)

Εν ψυχρώ δολοφονία ομήρου

Η οργάνωση «Ταουχίντ Βα Αλ Τζιχάντ» έχει αναλάβει την ευθύνη πολλών αιματηρών ενεργειών

Οι Τούρκοι οδηγοί φορτηγών θα σταματήσουν τη μεταφορά αγαθών για λογαριασμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, μετά το κύμα απαγωγών και το θάνατο ενός συναδέλφου τους στα χέρια ενόπλων ισλαμιστών.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η ένωση διεθνών μεταφορών της Τουρκίας, στην οποία μετέχουν 873 από τις περίπου 900 εταιρείες του κλάδου.

Ο επικεφαλής της ένωσης δήλωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει ασφάλεια για τους οδηγούς και μέχρι να διασφαλισθούν οι κατάλληλες αυτές συνθήκες σταματούν οι δραστηριότητες των 40 περίπου μεταφορικών εταιρειών που μεταφέρουν προϊόντα προς τις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Η ανακοίνωση γίνεται καθώς σε ισλαμική ιστοσελίδα δημοσιεύθηκαν στιγμιότυπα που δείχνουν ομάδα ενόπλων να δολοφονεί εν ψυχρώ με τρεις πυροβολισμούς στο κεφάλι έναν Τούρκο εργαζόμενο στο Ιράκ.

Πρόκειται για την πρώτη δολοφονία Τούρκου πολίτη από ένοπλους απαγωγείς στο Ιράκ.

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το θύμα ονομάζεται Μουράτ Γιους και ότι είχε απαχθεί από μέλη της οργάνωσης Ταουχίντ Βα Αλ Τζιχάντ, ηγέτης της οποίας θεωρείται ο καταζητούμενος από τις ΗΠΑ Μουσπάμπ Αλ Ζαρκάουι.

Εξάλλου εκπρόσωπος της εταιρείας στην οποία εργαζόταν ο δολοφονηθείς δήλωσε ότι το θύμα απήχθη κατά τη διάρκεια ενός οδικού δρομολογίου από μία στρατιωτική βάση σε μιάν άλλη, για λογαριασμό μάλιστα μίας ιορδανικής εταιρείας καθαρισμού.

Πρόσθεσε δε ότι ο Γιούς τα τελευταία λίγα 24ωρα φερόταν ως αγνοούμενος, ενώ ανέφερε ότι πλέον αγνοείται και ένας συνοδός του.

Πάντως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς ο αριθμός των Τούρκων, που είναι όμηροι τώρα στο Ιράκ.


Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 18:40 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους: «Το έθνος μας κινδυνεύει»

Νέο «εθνικό συντονιστή» θα αποκτήσουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη δημιουργία νέας θέσης - με τίτλο «Εθνικός Διοικητής Πληροφοριών» - ακολουθώντας τις συστάσεις της επιτροπής του Κογκρέσου που ερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Υπενθυμίζεται ότι τα κενά επικοινωνίας που παρατηρήθηκαν ανάμεσα στη CIA και στις υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες πριν τις επιθέσεις οδήγησαν την επιτροπή να προτείνει τη δημιουργία θέσης γενικού συντονιστή πληροφοριών.

Ο κ. Μπους είπε ότι ο νέος διοικητής θα βοηθά την κυβέρνηση να διαμορφώνει μια ολοκληρωμένη πολιτική στον κλάδο των πληροφοριών και θα διοριστεί από τον πρόεδρο, αλλά δεν θα έχει τα γραφεία του στο Λευκό Οίκο.

Πάντως η νέα θέση δεν θα είναι υπουργικό χαρτοφυλάκιο, σε αντίθεση με τις συστάσεις της επιτροπής του Κογκρέσου.

Είμαστε έθνος εν κινδύνω

Τζορτζ Γουόκερ Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου που θα αναλάβει το συντονισμό των 15 διαφορετικών υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τη συλλογή και την ανάλυση πληροφοριών.

«Είμαστε έθνος εν κινδύνω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι το έργο της προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει τελειώσει.

Και χαρακτήρισε τις πληροφορίες για πιθανότητα νέων βομβιστικών επιθέσεων στο αμερικανικό έδαφος ως υπόμνηση των απειλών που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα του.

Εξάλλου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Γερουσιαστής Τζον Κέρι, δήλωσε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά οι πληροφορίες που σχετίζονται με πιθανή εκδήλωση τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.


Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 08:52 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ εκρήξεων σε εκκλησίες του Ιράκ

Ανάμεσα στα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά που παρακολουθούσαν τη θεία λειτουργία

Το Βατικανό και η Ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας καταδίκασαν τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή σε χριστιανικές εκκλησίες του Ιράκ.

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις.

Εκπρόσωπος του Πάπα Ιωάννη Παύλου είπε ότι οι ενέργειες αυτές ήταν τραγικές και ανησυχητικές καθώς ήταν η πρώτη φορά που χριστιανικές εκκλησίες αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων στη χώρα.

Στη Ρωσία, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης εκκλησίας καταδίκασε τις επιθέσεις λέγοντας ότι κάποιοι επιχειρούν να μετατρέψουν την κατάσταση στο Ιράκ σε θρησκευτική διαμάχη.

Συντονισμένες επιθέσεις

Οι συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής.

Οι δύο πρώτες επιθέσεις σημειώθηκαν με διαφορά ολίγων λεπτών και συγκλόνισαν το κέντρο της Βαγδάτης, στην εύπορη συνοικία Καράντα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και εκπροσώπους των αμερικανικών δυνάμεων επρόκειτο για εκρήξεις παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων που οδηγούσαν καμικάζι.

Πρώτα επλήγη μια αρμενική εκκλησία την ώρα της θείας λειτουργίας, και στη συνέχεια ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός της χώρας που ανήκει στο συριακό καθολικό δόγμα και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από την πρώτη εκκλησία.

Αποτέλεσμα της δεύτερης αυτής επίθεσης ήταν να σκοτωθούν δύο άτομα, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες και οδηγοί ασθενοφόρων που έσπευσαν στην περιοχή.

Μια τρίτη διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα σημειώθηκε κοντά σε χριστιανική εκκλησία της πόλης Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, κατά τη διάρκεια των εσπερινών προσευχών, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου.

Λίγο αργότερα ακόμα δύο εκρήξεις σημειώθηκαν δίπλα σε άλλες δύο εκκλησίες της Βαγδάτης - μία από αυτές βρίσκεται σε μοναστήρι στη νότια συνοικία Ντούρα.

Εκεί σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άτομα, όπως δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία αξιωματούχος της αστυνομίας.

Ανταποκριτές επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά στην 15μηνη εξέγερση τους ενάντια στις δυνάμεις κατοχής, οι βομβιστές βάζουν στο στόχαστρο τη χριστιανική μειονότητα της χώρας, που αριθμεί πάνω από 700 χιλιάδες πιστούς.


Νικητής των εκλογών η... τηλεόραση

Η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση είχε σχεδιασθεί από την Ντίσνεϊ

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις είναι αναπόσπαστο στοιχείο κάθε προεκλογικής καμπάνιας στις ΗΠΑ, αλλά στα πρώτα βήματα της μικρής οθόνης συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο.

Όταν εμφανίσθηκε στο προσκήνιο η μικρή οθόνη, οι πολιτικοί δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να εμφανισθούν σε αυτήν, καθώς θεωρούσαν αναξιοπρεπή την τηλεοπτική διαφήμιση.

Όταν, το 1952, ο Αϊζενχάουερ έκανε την πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση στην ιστορία - ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία - ο Δημοκρατικός αντίπαλός του είχε καταδικάσει αυτή την ενέργεια.

«Νομίζω ότι ο αμερικανικός λαός θα σοκαρισθεί. Ο Αϊζενχάουερ υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου. Δεν πρόκειται στην περίπτωσή μας για μία αναμέτρηση ανάμεσα σε μία σαπουνόπερα και μία διαφήμιση σαπουνιού», είχε πει τότε ο Αντλάι Στίβενσον.

Πλέον όμως, οι τηλεοπτικές διαφημίσεις αποτελούν τον βασικό άξονα κάθε προεκλογικής εκστρατείας.

Οι εκλογικοί υποψήφιοι δαπανούν το 50% με 70% των χρημάτων τους σε αυτές. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό τετραπλασιάζεται σε κάθε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Οι βάσεις για το μέλλον

Πιστεύεται ότι οι υποψήφιοι Τζορτζ Μπους και Τζον Κέρι θα ξοδέψουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις φέτος.

Νομίζω ότι ο αμερικανικός λαός θα σοκαρισθεί. Ο Αϊζενχάουερ υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου

Ο Στίβενσον για την τηλεοπτική διαφήμιση του Αϊζενχάουερ

Ήδη μάλιστα, τα υποψήφια κόμματα έχουν αγοράσει τον τηλεοπτικό χρόνο των διαφημίσεων 17 συνολικά αμερικανικών καναλιών.

Οι πρώτες τηλεοπτικές προεκλογικές εκστρατείες ήταν πολύ διαφορετικές από τις σημερινές.

Όταν ο Αντλάι Στίβενσον πείσθηκε τελικά να εμφανισθεί στη μικρή οθόνη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το πιο σημαντικό όπλο του, δηλαδή την ικανότητα του λέγειν που διέθετε.

Συνολικά προβλήθηκαν 18 ώρες ομιλίας του Δημοκρατικού υποψήφιου στις αμερικανικές τηλεοπτικές οθόνες.

Εκείνη την περίοδο όμως τέθηκαν οι βάσεις για το μέλλον της πολιτικής διαφήμισης.

Το σόου της Λούσι Μπολ

Ένας διαφημιστής είπε τότε στον μελλοντικό πρόεδρο Αϊζενχάουερ να τοποθετήσει διαφημιστικά μηνύματα πριν από το διάσημο χιουμοριστικό σόου της Λούσι Μπολ στην αμερικανική τηλεόραση.

Από τότε μέχρι τώρα όμως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, καθώς οι τεχνικές του μάρκετινγκ γίνονται όλο και πιο εξεζητημένες.

Ο Κλίντον είχε χρησιμοποιήσει το σλόγκαν «Γέφυρα για τον 21ο αιώνα»

Κάθε φράση και κάθε εικόνα έχει προηγουμένως μελετηθεί και εξετασθεί δεκάδες φορές, ενώ παράλληλα έχει δοκιμασθεί ενώπιον αντιπροσωπευτικού δείγματος του ειδικού κοινού που θέλει να προσεγγίσει η διαφήμιση.

«Οι πολιτικοί εντοπίζουν τι θέλουν οι ψηφοφόροι και τους το δίνουν μέσα από τις διαφημίσεις», είχε πει ο Μπρους Νιούμαν, σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του Κλίντον το 1996.

Στις αρχές του 1994, η φήμη του Μπιλ Κλίντον είχε πάρει την κατιούσα, λόγω των σκανδάλων που τον είχαν περικυκλώσει.

Οι έρευνες αποκάλυπταν ότι οι Αμερικανοί είχαν χάσει την πίστη τους στο αμερικανικό όνειρο, αλλά ήθελαν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

«Γέφυρα για τον 21ο αιώνα»

Ο Μπρους Νιούμαν λοιπόν χρησιμοποίησε το σλόγκαν «γέφυρα για τον 21ο αιώνα», το οποίο φάνηκε να είναι πιο ισχυρό και από την ίδια την προσωπικότητα του Κλίντον.

Οι πολιτικοί εντοπίζουν τι θέλουν οι ψηφοφόροι και τους το δίνουν μέσα από τις διαφημίσεις

Μπρους Νιούμαν, σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του Κλίντον

Το σλόγκαν μάλιστα είχε γίνει κεντρικό στην εκστρατεία για την επανεκλογή του Μπιλ Κλίντον.

Πάντως, για τον κ. Νιούμαν η πιο επιτυχημένη διαφήμιση στην αμερικανική ιστορία ήταν εκείνη του Τζορτζ Μπους εναντίον του Μάικλ Δουκάκης.

Ο Μάικλ Δουκάκης πρότεινε να αφήνονται ελεύθεροι το Σαββατοκύριακο οι κρατούμενοι των φυλακών.

Το διαφημιστικό μήνυμα του πατέρα του νυν προέδρου επικεντρωνόταν στο πόσο επικίνδυνη ήταν η πρόταση του Μάικλ Δουκάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Νιούμαν, η διαφήμιση απευθύνθηκε στις φοβίες του συλλογικού ασυνείδητου του αμερικανικού κοινού που στράφηκε εναντίον του Μάικλ Δουκάκης.

Τζον Κέρι και Τζορτζ Μπους

Τόσο ο Τζον Κέρι όσο και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος έχουν αρχίσει από τώρα να εξετάζουν λεπτομερώς το συλλογικό ασυνείδητο των Αμερικανών.

Ο Τζον Κέρι θα χρησιμοποιήσει ως γερό του χαρτί τη θητεία του στο Βιετνάμ

Ο Τζορτζ Στρίμπλ, ο οποίος έχει αναλάβει το στρατηγικό σχεδιασμό της καμπάνιας των Ρεπουμπλικανών, υπογραμμίζει ότι ο Τζορτζ Μπους πρέπει να δείξει πόσο ισχυρός ηγέτης είναι.

Για να το κάνει αυτό πρέπει να ενισχύσει τις φοβίες των Αμερικανών για την τρομοκρατία και να δείξει ότι είναι πιο ικανός να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες από τον αντίπαλό του.

Ο Τζον Κέρι, από την άλλη πλευρά, πρόκειται να επικεντρωθεί στη στρατιωτική του θητεία στο Βιετνάμ.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να παρουσιάσει τον Τζορτζ Μπους ως κάποιον που δεν λέει την αλήθεια και κάποιον που έκανε τον πόλεμο στο Ιράκ για τους δικούς του λόγους.


Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 14:07 (Ώρα Λονδίνου)

Δευτέρα των ληστειών

Τέσσερις ληστείες, τρεις στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, έγιναν το πρωί της Δευτέρας, ημέρα διακίνησης μεγάλων ποσών και πληρωμής συντάξεων.

Το μεγαλύτερο ποσό, περίπου 400.000 ευρώ, απέσπασαν τρεις ληστές που εισέβαλλαν στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Παλαιό Φάληρο και, με τη απειλή όπλων, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και άδειασαν το χρηματοκιβώτιο. Κατόπιν διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ληστές άφησαν «αξιοποιήσιμα» δαχτυλικά αποτυπώματα στο χρηματοκιβώτιο, καθώς δεν φορούσαν γάντια.

Επίσης, οπλισμένος νεαρός λήστεψε το πρωί κατάστημα ΠΡΟΠΟ στην Καλλιθέα, αποσπώντας περίπου 2.000 ευρώ, και κατόπιν διέφυγε με μοτοποδήλατο που οδηγούσε συνεργός του.

Η τρίτη ληστεία στην Αθήνα είχε ως θύμα τον ταχυδρομικό υπάλληλο Μιχαήλ Μεταξάκη, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από άγνωστο ενώ διένειμε την αλληλογραφία σε γειτονιά των Αμπελοκήπων. Ο άγνωστος ληστής κατάφερε κι απέσπασε από τον 46χρονο ταχυδρόμο τον υπηρεσιακό σάκο που περιείχε γράμματα και επιταγές για τους συνταξιούχους της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, ένοπλη ληστεία σημειώθηκε και στο υποκατάστημα Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης της τράπεζας Eurobank, απ όπου οι άγνωστοι δράστες, κατόρθωσαν υπό την απειλή όπλου να αποσπάσουν από ταμία 39.000 ευρώ.


Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτέλεση Τούρκου ομήρου

Η οργάνωση Ταουαχίντ και Τζιχάντ έχει διαπράξει πολλές δολοφονίες

Βίντεο που προβλήθηκε σε ιστοσελίδα ακραίας ισλαμικής οργάνωσης παρουσιάζει τη δολοφονία ενός Τούρκου ομήρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βίντεο που είδαν δημοσιογράφοι του Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δείχνει τον όμηρο να είναι γονατιστός μπροστά από μία ομάδα κουκουλοφόρων.

Ένας από τους άνδρες, που πιστεύεται ότι είναι ο αρχηγός της οργάνωσης ανέγνωσε μια ανακοίνωση και στη συνέχεια πυροβόλησε τρεις φορές τον όμηρο στο κεφάλι.

Το Σάββατο, ακραία ισλαμική οργάνωση ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε δύο Τούρκους οδηγούς φορτηγών. Η εξτρεμιστική οργάνωση απειλούσε με τη δολοφονία των Τούρκων εάν η εταιρεία για την οποία εργάζονταν δεν εγκατέλειπε τα συμφέροντά της στο Ιράκ.

Την Κυριακή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας απάντησε ότι θα ανέστειλε τις αποστολές εμπορευμάτων, για να προστατεύσει τους εργάτες.


Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτός φυλακών οι τρεις

Η παρέλευση του 18μηνου, ανώτατου προβλεπόμενου ορίου προσωρινής κράτησης, οδήγησε, τη Δευτέρα, στην αποφυλάκιση τριών εκ των κατηγορουμένων στη «δίκη του ΕΛΑ».

Συγκεκριμένα, οι Αγγελέτος Κανάς, Ειρήνη Αθανασάκη και Κώστας Αγαπίου αποφυλακίστηκαν, με μόνη υποχρέωση να παραμείνουν εντός ορίων νομού Αττικής και να δίνουν το παρών στο οικείο αστυνομικό τμήμα, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου που τους δικάζει.

Οι δύο πρώτοι εγκατέλειψαν νωρίς το πρωί τις φυλακές, καθώς είχαν καταβάλλει την εγγύηση για παράλληλη υπόθεση εκρήξεων.

Ο Κώστας Αγαπίου έφυγε λίγες ώρες αργότερα, αφού έγινε δεκτό το αίτημα του αρμόδιου εισαγγελέα και ήρθη ο περιοριστικός όρος καταβολής εγγύησης για την ίδια υπόθεση.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας της δίκης, το πρωί της Δευτέρας, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελισάβετ Μπρίλλη, ανέφερε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη δίκη, η οποία χαρακτηρίστηκε από «ελλιπή στοιχεία και απουσία ουσιωδών μαρτύρων».

Η πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι το δικαστήριο αναγκάστηκε να επιταχύνει τους ρυθμούς του λόγω της Ολυμπιάδας αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει την κρίση των δικαστών.


Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 08:32 (Ώρα Λονδίνου)

Τάξη και ασφάλεια

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Καταναλωτές στα πρόθυρα... τρέλας. Από το φθινόπωρο έρχεται νέο κύμα ακρίβειας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εφάπαξ: αυξάνεται μέχρι 5.000 ευρώ. Πώς θα υπολογίσετε τα χρήματα που θα πάρετε.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Άνω-κάτω η Αθήνα! Φεύγουν οι Αθηναίοι, έρχονται οι ξένοι.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο τιμοκατάλογος της Ολυμπιάδας. Πόσο κοστίζει η ζωή στην πρωτεύουσα τον Αύγουστο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 10 δώρα σε μισθωτούς και σε επιχειρηματίες. Ευνοϊκές φορολογικές αλλαγές για όλους ετοιμάζει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Δραματική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ καταγράφουν μία σειρά από έρευνες. Εισηγήσεις για "κάλπες" με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δέχεται ο Καραμανλής.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φορο-ανάσες στα ακίνητα με αιχμή την πρώτη κατοικία. Ευνοϊκά φορολογικά μέτρα για την κτηματαγορά.

ΕΘΝΟΣ: Απόφαση όπλο για τους πολίτες. ΣτΕ: Τολμηρή τομή βάζει τέλος στις δικαστικές διαμάχες με το κράτος.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από σήμερα η Αθήνα αλλάζει ρυθμούς για την Ολυμπιάδα με το "τελεσίγραφο": Μη μου τους κύκλους τάραττε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκρηκτική κληρονομιά. Μεγαλύτερο έλλειμμα κατέδειξε η δεύτερη απογραφή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αθήνα 2004: στην τελική ευθεία. 10+1 ημέρες με έργα, τάξη και ασφάλεια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: WELCOME στο "φρούριο Ελλάς". Πρώτες αφίξεις και τα μέτρα σε αυστηρή εφαρμογή.

ΕΣΤΙΑ: Κρίσιμο δεκαήμερο. Γενική προσαρμογή για τους Αγώνες.

ESPRESSO: 1 δισ. πνίγει την Τατιάνα. Γιατί την πάνε στα δικαστήρια. Όλη η αγωγή που κατατέθηκε εναντίον της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στενάζει ο τουρισμός στη Β. Ελλάδα. Μείωση αφίξεων 60% στην Πιερία.

METRO: Η αντίστροφη μέτρηση. Αγώνας δρόμου για να αντιμετωπιστούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

ΤΑ ΝΕΑ: Τεστ έναρξης για 4 "αγωνίσματα". Πρόβα τζενεράλε για την Αθήνα.

TRAFFIC NEWS: 1 δισ. ζητάνε από την Τατιάνα. Ο Κουρής και ο Γιαννίκος κυνηγάνε την Στεφανίδου για την ξαφνική φυγή της στον ΑΝΤ1.

Η ΧΩΡΑ: Χρυσή ευκαιρία η Ολυμπιάδα για να απογειωθεί η Ελλάδα. Όλοι μαζί για τους καλύτερους Αγώνες, οι οποίοι θα βελτιώσουν θεαματικά τη ζωή μας.

City Press: Συμβασιούχοι: Μπαράζ προσφυγών για μονιμοποίηση. Πολυάριθμοι συμβασιούχοι επιδιώκουν μονιμοποίηση μέσω δικαστικής δικαίωσης.

Ολυμπιακή Προετοιμασία

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "νέα αίγλη και διεθνές κύρος αναμένεται ότι θα προσδώσουν στη χώρα μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Από την επιτυχία της διοργάνωσης εξαρτάται αν πολλοίς η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και βεβαίως αθλητικής δραστηριότητας. Σε εγρήγορση όλη η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους υπουργούς και τους διοργανωτές".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινότητας θα βρίσκεται για τους επόμενους δύο μήνες η χώρα μας, με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και των Παραολυμπιακών, γεγονός που κινητοποιεί στο έπακρο την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, με σκοπό όχι μόνο την επιτυχημένη και ασφαλή διοργάνωσή τους αλλά και τη διεθνή προβολή της χώρας".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "στο περιθώριο της διοργάνωσης παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, αφού θα βρίσκονται στην Αθήνα, βασιλείς, πρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί και μεγιστάνες του επιχειρηματικού χώρου από πάρα πολλές χώρες. Έτσι, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού τις ημέρες εκείνες έχει γεμίσει ραντεβού, ενώ θα πραγματοποιηθεί και επίσημη δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "πρόβα τζενεράλε σε τέσσερα...νέα Ολυμπιακά αγωνίσματα- το κυκλοφοριακό έμφραγμα, την αστυνόμευση , τις μεγάλες αλλαγές στην αγορά και την ακρίβεια- έχουν από σήμερα οι Αθηναίοι".

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι " σε ολυμπιακούς ρυθμούς έχει εισέλθει η Αθήνα, καθώς δώδεκα μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, τίθενται σε εφαρμογή τα διάφορα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων, δίδοντας στους κατοίκους της Αττικής μια πρώτη γεύση για τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των Αγώνων".

Σύμφωνα με το Μetro , "στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις ήδη έχει αναπτυχθεί "ομπρέλα" προστασίας από πυραύλους Πάτριοτ. Ιπτάμενα ραντάρ ελέγχουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας σαρώνουν κάθε περιοχή του FIR Αθηνών, ενώ στη Χαλκίδα έχει ήδη εγκατασταθεί τάγμα του ΝΑΤΟ, οι άνδρες του οποίου έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση βιολογικού και χημικού πολέμου".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: "η πρόκληση για τη σύγχρονη Ελλάδα είναι μεγάλη. Για τη χώρα και τους πολίτες της η διοργάνωση της Ολυμπιάδας των Αθηνών, της πρώτης Ολυμπιάδας της νέας χιλιετίας, είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία για να αποδείξουν ότι η Ελλάδα είναι πλέον ανάμεσα στις προηγμένες χώρες του πλανήτη. Για να συμβεί αυτό δεν αρκεί ασφαλώς η επίκληση του αρχαίου πνεύματος. Θα πρέπει όλοι μας να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας".

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "ας καταλάβουμε κάποτε ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας. Αφ' ης στιγμής θέλαμε να αναλάβουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό μοιραίως θα εσήμαινε και κάποιες θυσίες εκ μέρους μας. Η δε κυκλοφοριακή ταλαιπωρία που θα υποστούμε επί ένα μήνα είναι το ελάχιστο τίμημα έναντι της τελέσεως της μεγαλύτερης αθλητικής εκδηλώσεως του κόσμου στον τόπο μας".

Οικονομία

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "ακόμη μεγαλύτερο από 3,2% του ΑΕΠ θα είναι τελικά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Οι λογιστικές και στατιστικές αλχημείες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που επέφεραν αλλά και έκρυβαν επιμελώς το χάος στα δημοσιονομικά, οδήγησαν στην ανάγκη διενέργειας και μίας δεύτερης απογραφής με πρόσθετο αντικείμενο τα κρυφά χρέη".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι "δέκα ευνοϊκές στο φορολογικό καθεστώς επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υλοποιώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού για φορολογικές ελαφρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τα 10.000 ευρώ που είναι σήμερα, η καθιέρωση οικογενειακού αυξημένου αφορολογήτου ορίου για τις οικογένειες στην περίπτωση που εργάζεται μόνο ο ένας από τους δύο συζύγους, με στόχο την ελάφρυνση των χαμηλόμισθων και την ενίσχυση της οικογένειας. Επίσης σχεδιάζεται η μείωση των συντελεστών φορολογίας σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 08:11 (Ώρα Λονδίνου)

Στο «πορτοκαλί» οι ΗΠΑ

«Στόχος» το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Οι εργαζόμενοι σε κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ δεν πρέπει να απέχουν από τα καθήκοντά τους παρά τις «αξιόπιστες» πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Περιοχές της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό, αυξάνοντας την ετοιμότητά τους κατά μία βαθμίδα.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες που έφτασαν στο γραφείο του σχετικά με ενδεχόμενο χτύπημα της Αλ Κάιντα, είναι εξαιρετικά λεπτομερείς.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι μεταξύ των πιθανών στόχων.

Ο κ. Ριτζ σε τηλεοπτικό μήνυμά του είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως η επίθεση είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Λίγες ώρες αργότερα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κάλεσε τους δημότες του να συνεχίσουν φυσιολογικά τη ζωή τους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη έχουν αυξηθεί.

Οι περιοχές

Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε για πιθανές βομβιστικές επιθέσεις εναντίον οικονομικών οργανισμών που αποτελούν σύμβολα, στις πόλεις Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον και Νιούαρκ (που βρίσκεται στην πολιτεία Νιου Τζέρσι).

Αυτή είναι η πρώτη φορά (μετά την επανειλημμένη κήρυξη της χώρας σε συναγερμό) που οι αρχές των ΗΠΑ λένε ότι έχουν συγκεκριμένα στοιχεία για πιθανούς «τρομοκρατικούς» στόχους, που προέρχονται όπως υποστηρίζουν από ποικίλες πηγές πληροφοριών.

Ειδικότερα, οι πιθανοί στόχοι επίθεσης σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπους, είναι:

Το μέγαρο της τράπεζας Σίτικορπ και το κτίριο του Χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη,

τα κτίρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον,

και το κτίριο του χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού οργανισμού Προυντέντιαλ στο Νιούαρκ.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ, είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι μυστικές υπηρεσίες οι τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδιάζονταν, θα γίνονταν πρωταρχικά με αυτοκίνητα ή φορτηγά γεμάτα συμβατικά εκρηκτικά.

«Τέτοιου είδους πληροφορίες συνεπάγονται δράση. Πρόκειται για κακά μαντάτα»

Τομ Ριτζ, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας ΗΠΑ

Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έλαβαν το τελευταίο τριήμερο αξιόπιστες και συγκεκριμένες πληροφορίες για ενδεχόμενη συνωμοσία της οργάνωσης Αλ Κάιντα.

«Ενδελεχής σχεδιασμός»

Ο κ. Ριτζ δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν το πόσο προσεκτικά σχεδιάζει τις ενέργειές της η οργάνωση της Αλ Κάιντα.

Και ανήγγειλε ότι το επίπεδο συναγερμού όσον αφορά τους οικονομικούς οργανισμούς ανεβαίνει ένα σκαλί - στο χρώμα πορτοκαλί ή και γίνεται «υψηλός», ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και κτίρια παραμένει στο χρώμα κίτρινο - «αναβαθμισμένος».

Το επίπεδο, η λεπτομέρεια και η ποικίλη προέλευση των πληροφοριών είναι τέτοιο που ανάγκασαν την κυβέρνηση για πρώτη φορά να δημοσιοποιήσει τους πιθανούς στόχους των τρομοκρατών, επεσήμανε ο κ. Ριτζ.

Και παραδέχθηκε ότι η προστασία των πιθανών στόχων θα απαιτήσει τη λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας, καθώς χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά διέρχονται καθημερινά δίπλα από τα κτίρια αυτά.

Πάντως ο κ. Ριτζ είχε ήδη δώσει οδηγίες για αύξηση των μέτρων ασφαλείας στις τοπικές και πολιτειακές αρχές.

«Με το νι και με το σίγμα»

Αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι η στοχοθέτηση των κτιρίων αυτών έγινε με τέτοιο τρόπο που δείχνει ανάμιξη της Αλ Κάιντα.

Η έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί πιθανό στόχο, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή γύρω από τους στόχους αυτούς κάποιοι συνέλεξαν το τελευταίο διάστημα πληροφορίες όπως τις λεπτομέρειες φρούρησης των κτιρίων, τη ροή κυκλοφορίας των πεζών γύρω απ αυτά, τις ιδανικές τοποθεσίες για παρατήρηση των στόχων, τους τρόπους για να έρθει κάποιος σε επαφή με εργαζόμενους στους οργανισμούς αυτούς, τους τρόπους κατασκευής και τη δομική ευστάθεια των κτιρίων, τις τάσεις τροχαίας κυκλοφορίας, την τοποθεσία των πλησιέστερων νοσοκομείων και αστυνομικών τμημάτων καθώς και το ποια ημέρα της εβδομάδας τα κτίρια αυτά φρουρούνται λιγότερο.

Ο ανώνυμος αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά ότι στα 24 χρόνια που υπηρετεί στις υπηρεσίες ασφάλειας ποτέ του δεν έχει αντικρίσει συγκεντρωμένα τόσο λεπτομερή στοιχεία.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με τους νέους στόχους είναι πολύ «φρέσκες, των τελευταίων 72 ωρών».

Ο Έριν Χίλι δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους συμφώνησε με την σύσταση του κ. Ριτζ για αύξηση του επιπέδου του συναγερμού επιλεκτικά σε ορισμένες περιοχές.


Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 04:21 (Ώρα Λονδίνου)

Με «άριστα» το πρώτο τεστ της Αθήνας

Ευρωπαϊκός Τύπος

Το πρακτορείο Ρόιτερς στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα γράφει: «Η Αθήνα περνάει το πρώτο ολυμπιακό τεστ με άριστα. Οι οδηγοί έμειναν εκτός των ολυμπιακών λωρίδων κυκλοφορίας. Αθλητικοί παράγοντες επαίνεσαν τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ενώ ακόμα και οι αυστηρότεροι επικριτές της Αθήνας, οι Αυστραλοί, δεν είχαν πολλά να πουν».

Μπορεί η επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων να είναι σε 11 ημέρες, όμως οι διοργανωτές πήραν βαθιά ανάσα την Κυριακή όταν πέρασαν με επιτυχία την πρώτη τους δοκιμή, σημειώνει το πρακτορείο.

86 από τις 200 αποστολές έχουν ήδη ταχτοποιηθεί στο Ολυμπιακό χωριό χωρίς να υπάρξει κανένα παράπονο, γράφει ο Κάρολος Γκρόχμαν από τη Αθήνα.

«Κανένα σοβαρό πρόβλημα, καμία αιτία για ανησυχία», δήλωσε ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Οι διοργανωτές έκαναν πολύ καλή δουλειά με την φιλοξενία των ξένων αποστολών», είπε ο Τζον Κόουτς που στο παρελθόν είχε επικρίνει την Ελλάδα για τις καθυστερήσεις στα έργα.

Ένα άλλο μέλος της αυστραλιανής επιτροπής δηλώνει στο Ρόιτερς ότι η μεταφορά από το αεροδρόμιο προς το Ολυμπιακό χωριό ήταν πολύ ομαλή και πήρε μόλις 15 λεπτά, αφού η αστυνομία περιπολούσε όλους τους δρόμους.

Οι αθλητές που θα αγωνιστούν στο κανόε- καγιάκ δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι με τις εγκαταστάσεις τις οποίες ζητάνε να χρησιμοποιούν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες για προπονήσεις, γράφει το Ρόιτερς.

Εμπορική συμφωνία

Την απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου για την απελευθέρωση των διεθνών συναλλαγών σχολιάζει ο ευρωπαϊκός Τύπος.

«Οι παρατηρητές», γράφει η γαλλική Φιγκαρό (Le Figaro) «είχαν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα των 147 μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να έλθουν σε ένα συμβιβασμό που θα αναβίωνε τις προηγούμενες συνομιλίες στη Ντόχα».

Μετά όμως από ένα μαραθώνιο κατέληξαν, τελικά, σε συμφωνία το πρωί της Κυριακής, σχολιάζει η εφημερίδα.

Η αυστραική Ντι Πρέσε (Die Presse) χαιρετίζει τη συμφωνία.

«Για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια υπάρχει ένα ευρέως αποδεκτό σχέδιο για την απελευθέρωση των διεθνών συναλλαγών».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η συμφωνία λαμβάνει υπόψιν το γεγονός ότι ο γεωργικός τομέας αποδυναμώνεται μέρα με τη μέρα στις βιομηχανικές χώρες.

«Ωστόσο, οι γεωργοί δεν θα πρέπει να αισθάνονται προδομένοι από τη συμφωνία καθώς αυτή συνάδει με τις αποφάσεις της ΕΕ».

Στη Γερμανία η Ντι Τάγκες Τσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) γράφει ότι η συμφωνία είναι ασαφής και μεροληπτεί υπέρ των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα δυσκολευθούν στη διαπραγμάτευση μιας τελικής συμφωνίας που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

«Οι πιο φτωχές χώρες είναι εκτεθειμένες σε εκβιασμούς, όταν για παράδειγμα απειλούνται με διακοπή της διανομής τροφίμων», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.

«Οι χώρες του Νότου», πιστεύει η εφημερίδα, «θα αποκτήσουν αρκετή δύναμη για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, μόνο εάν σταματήσουν να επιτρέπουν τη διαίρεσή τους».

Στη Γενεύη, η Λα Τριμπιούν ντε Ζενέβ (La Tribune De Geneve) τονίζει ότι τίποτα δεν κατοχυρώθηκε με τη συμφωνία του Οργανισμού.

«Τίποτα δεν συμφωνήθηκε στη Γενεύη που δεν μπορεί να ανατραπεί», σημειώνει η εφημερίδα τονίζοντας ότι η συμφωνία «πρέπει να σταθεροποιηθεί με πραγματικές δεσμεύσεις».


Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 05:41 (Ώρα Λονδίνου)

Πύρινη «παγίδα» το εμπορικό κέντρο

Την ώρα της πυρκαγιάς, εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο κέντρο

Σε 283 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε εμπορικό κάντρο στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν.

Εκατοντάδες άλλοι έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν συνεχώς ανθρώπινες σορούς.

Την πυρκαγιά πιστεύεται ότι προκάλεσε έκρηξη υγραερίου.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και ενώ το εμπορικό κέντρο ήταν κατάμεστο.

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε την κατάσταση», δήλωσε ένας άνδρας που μόλις είχε αναγνωρίσει το πτώμα της ανιψιάς του.

Έχασα τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου πάνω στον πανικό. Τώρα προσπαθώ απεγνωσμένα να τους βρω

Ένας από τους επιζώντες

Ο Ορλάντο Κορέα έψαχνε και για τη σορό της αδελφής του μέσα στα πτώματα που είχαν ανασυρθεί από τα ερείπια και είχαν στοιβαχτεί σε κοντινή ντισκοτέκ, η οποία μετατράπηκε αναγκαστικά σε νεκροτομείο.

Το μέγεθος της καταστροφής έχει εξουθενώσει τα σωστικά συνεργεία της Παραγουάης, που είναι ένα από τα πιο φτωχά κράτη της Νοτίου Αμερικής.

Η αστυνομία αναγκάστηκε να μεταφέρει τους τραυματίες στα νοσοκομεία με τα περιπολικά εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρων.

Η τοπική τηλεόραση έδειξε εικόνες πυροσβεστών να προσπαθούν ν' ανοίξουν τρύπες στις μάνικες, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο σημειώνει ότι έχουν γίνει εκκλήσεις για δωρεές προμηθειών στα νοσοκομεία της χώρας.

Η γειτονική Αργεντινή έχει ήδη στείλει ιατρικό προσωπικό και σωστικά συνεργεία.

«Σφραγισμένες πόρτες»

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μέχρι και 600 άτομα μπορεί να βρίσκονταν μέσα στο εμπορικό κέντρο την ώρα της πυρκαγιάς.

Καθώς το κτίριο έλιωνε από τις φλόγες και τον καπνό, το ισόγειο κατέρρευσε.

Πιστεύεται ότι στη συνέχεια κατέρρευσαν και άλλοι όροφοι.

Αξιωματούχοι λένε ότι οι τραυματίες είναι περίπου 300.

Ανεπιβεβαίωτες πηγές αναφέρουν ότι ο κόσμος προσπαθούσε να γλιτώσει από την πύρινη λαίλαπα πηδώντας από τα παράθυρα καθώς οι πόρτες κλείδωσαν με εντολή της διεύθυνσης, προκειμένου να μη φύγουν οι καταναλωτές χωρίς να πληρώσουν.

Ο ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου ανακρίνεται από το γενικό εισαγγελέα που έχει ήδη διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας.

«Έκρηξη»

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν είναι ακόμα γνωστά, όμως αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι προηγήθηκε έκρηξη.

Πυροσβέστες λένε ότι φιάλες με υγραέριο που βρίσκονταν στην κουζίνα του εμπορικού κέντρου ίσως να εξερράγησαν.

«Έχασα τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου πάνω στον πανικό», λέει ένας από τους επιζώντες. «Τώρα προσπαθώ απεγνωσμένα να τους βρω».

Ο πρόεδρος Ντουάρτε που έσπευσε στην περιοχή είπε ότι η χώρα του περνά «στιγμές αγωνίας».

Ενώ ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του παρόμοια καταστροφή.


Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 02:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Το στάδιο των θεών»

Ο βρετανικός τύπος

Δισέλιδο αφιέρωμα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Αθήνας δημοσιεύει σε ένθετό της η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian), υπό τον τίτλο «Το στάδιο των θεών».

«Στην Αθήνα μπορεί να επικρατεί χάος», γράφει ο Τζόναθαν Τζόουνς, «οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις όμως με τις όμορφες σπείρες και καμπύλες είναι αντάξιες των αρχαίων».

Αναφέρεται εξάλλου εκτενώς στο ζήτημα του Μουσείου της Ακρόπολης, υπενθυμίζοντας ότι θα φιλοξενούσε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

«Όποια και να είναι η αιτία, η βούληση για την ανέγερση του Μουσείου της Ακροπόλεως μέχρι το 2004 εξανεμίστηκε. Η πιο σημαντική πολιτιστική συνέπεια είναι ότι τα Ελγίνεια δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ στην Αθήνα. Αν δεν συμβεί αυτό τώρα, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Δεν θα υπάρξει ποτέ καλύτερη ευκαιρία. Αδυνατώντας να φέρει εις πέρας αυτό το μεγάλο έργο, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία. Οι Φιλέλληνες πρέπει να βρουν άλλο λόγο (για την επιστροφή των Μαρμάρων) γιατί αυτός εκλείπει πλέον», γράφει ο Τζόναθαν Τζόουνς.

«'Ολα για την ασφάλεια»

Στο ζήτημα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror), στο οποίο σημειώνεται ότι διατίθενται ένα δισεκατομμύριο στερλίνες για την προστασία των αποστολών από τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι 10.000 αθλητές θα προστατεύονται από 70.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, γράφει η Ντέιλι Μίρορ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση ασφαλείας του ΝΑΤΟ σε περίοδο ειρήνης, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, υποβρύχια και ειδικοί για την αντιμετώπιση χημικών όπλων.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι το κόστος των Αγώνων φθάνει στα 4 δισεκατομμύρια στερλίνες, ποσό διπλάσιο από εκείνο που δαπανήθηκε πριν τέσσερα χρόνια στους Αγώνες του Σίδνεϊ.

Η Αθήνα διοργανώνει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Στους φόβους που απορρέουν από αυτό το γεγονός, αποδίδεται και η πενιχρή ζήτηση εισιτηρίων. Έχουν πωληθεί μόνο 2,2 από τα 5,3 εκατομμύρια διαθέσιμα εισιτήρια, καταλήγει το δημοσίευμα της Ντέιλι Μίρορ.

«Συμμόρφωση, ειδάλλως επέμβαση»

Στα γεγονότα στην επαρχία του Σουδάν, Νταρφούρ, αναφέρεται κεντρικό σχόλιο της Εφημερίδας Ταϊμς (The Times) στο οποίο σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να θέσει τέρμα στην εξόντωση του μαύρου πληθυσμού, ειδάλλως να τεθεί ενώπιον του ενδεχομένου στρατιωτικής επέμβασης.

«Το Νταρφούρ είναι μακριά και δεν έχει οικονομική ή στρατηγική σημασία. Για τη διεθνή κοινότητα όμως αποτελεί πρόκληση, όπως παλιότερα το Κοσσυφοπέδιο και η Ρουάντα, να υπεραμυνθεί το καθολικό δικαίωμα της ζωής», καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας Ταϊμς.

Η συμφωνία του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου για την απελευθέρωση των διεθνών συναλλαγών είναι το αντικείμενο του κεντρικού σχολίου της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς (Financial Times), στο οποίο γίνεται λόγος για «ένα μικρό θαύμα». Πρόκειται για ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση απελευθέρωσης του εμπορίου, για ένα ζωτικό βήμα όμως σε ό,τι αφορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, σημειώνει ο σχολιαστής της εφημερίδας. Μετά τις αποτυχίες στο Σίατλ και το Κανκούν, μία άλλη αποτυχία θα είχε μοιραίες συνέπειες για τον διεθνή οργανισμό, γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς.

Η Εφημερίδα Ντέιλι Tέλεγκραφ (The Daily Telegraph) γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σκοπεύει, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, να προχωρήσει σε ριζική αναδόμηση του υπουργείου Εσωτερικών, επικεφαλής του οποίου είναι σήμερα ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ. Σύμφωνα με την εφημερίδα προβλέπεται η δημιουργία υπουργείων Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων, που θα αντικαταστήσουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Συνταγματικών Υποθέσεων.


Δευτέρα 02 Αυγούστου 2004 - 04:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Με άριστα» το πρώτο τεστ της Αθήνας

Ευρωπαϊκός Τύπος

Το πρακτορείο Ρόιτερς στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα γράφει: «Η Αθήνα περνάει το πρώτο ολυμπιακό τεστ με άριστα. Οι οδηγοί έμειναν εκτός των ολυμπιακών λωρίδων κυκλοφορίας. Αθλητικοί παράγοντες επαίνεσαν τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ενώ ακόμα και οι αυστηρότεροι επικριτές της Αθήνας, οι Αυστραλοί, δεν είχαν πολλά να πουν».

Μπορεί η επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων να είναι σε 11 ημέρες, όμως οι διοργανωτές πήραν βαθιά ανάσα την Κυριακή όταν πέρασαν με επιτυχία την πρώτη τους δοκιμή, σημειώνει το πρακτορείο.

86 από τις 200 αποστολές έχουν ήδη ταχτοποιηθεί στο Ολυμπιακό χωριό χωρίς να υπάρξει κανένα παράπονο, γράφει ο Κάρολος Γκρόχμαν από τη Αθήνα.

«Κανένα σοβαρό πρόβλημα, καμία αιτία για ανησυχία», δήλωσε ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Οι διοργανωτές έκαναν πολύ καλή δουλειά με την φιλοξενία των ξένων αποστολών», είπε ο Τζον Κόουτς που στο παρελθόν είχε επικρίνει την Ελλάδα για τις καθυστερήσεις στα έργα.

Ένα άλλο μέλος της αυστραλιανής επιτροπής δηλώνει στο Ρόιτερς ότι η μεταφορά από το αεροδρόμιο προς το Ολυμπιακό χωριό ήταν πολύ ομαλή και πήρε μόλις 15 λεπτά, αφού η αστυνομία περιπολούσε όλους τους δρόμους.

Οι αθλητές που θα αγωνιστούν στο κανόε- καγιάκ δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι με τις εγκαταστάσεις τις οποίες ζητάνε να χρησιμοποιούν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες για προπονήσεις, γράφει το Ρόιτερς.

Εμπορική συμφωνία

Την απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου για την απελευθέρωση των διεθνών συναλλαγών σχολιάζει ο ευρωπαϊκός Τύπος.

«Οι παρατηρητές», γράφει η γαλλική Φιγκαρό (Le Figaro) «είχαν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα των 147 μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να έλθουν σε ένα συμβιβασμό που θα αναβίωνε τις προηγούμενες συνομιλίες στη Ντόχα».

Μετά όμως από ένα μαραθώνιο κατέληξαν, τελικά, σε συμφωνία το πρωί της Κυριακής, σχολιάζει η εφημερίδα.

Η αυστραική Ντι Πρέσε (Die Presse) χαιρετίζει τη συμφωνία.

«Για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια υπάρχει ένα ευρέως αποδεκτό σχέδιο για την απελευθέρωση των διεθνών συναλλαγών».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η συμφωνία λαμβάνει υπόψιν το γεγονός ότι ο γεωργικός τομέας αποδυναμώνεται μέρα με τη μέρα στις βιομηχανικές χώρες.

«Ωστόσο, οι γεωργοί δεν θα πρέπει να αισθάνονται προδομένοι από τη συμφωνία καθώς αυτή συνάδει με τις αποφάσεις της ΕΕ».

Στη Γερμανία η Ντι Τάγκες Τσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) γράφει ότι η συμφωνία είναι ασαφής και μεροληπτεί υπέρ των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα δυσκολευθούν στη διαπραγμάτευση μιας τελικής συμφωνίας που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

«Οι πιο φτωχές χώρες είναι εκτεθειμένες σε εκβιασμούς, όταν για παράδειγμα απειλούνται με διακοπή της διανομής τροφίμων», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.

«Οι χώρες του Νότου», πιστεύει η εφημερίδα, «θα αποκτήσουν αρκετή δύναμη για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, μόνο εάν σταματήσουν να επιτρέπουν τη διαίρεσή τους».

Στη Γενεύη, η Λα Τριμπιούν ντε Ζενέβ (La Tribune De Geneve) τονίζει ότι τίποτα δεν κατοχυρώθηκε με τη συμφωνία του Οργανισμού.

«Τίποτα δεν συμφωνήθηκε στη Γενεύη που δεν μπορεί να ανατραπεί», σημειώνει η εφημερίδα τονίζοντας ότι η συμφωνία «πρέπει να σταθεροποιηθεί με πραγματικές δεσμεύσεις».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.