Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-03

  1. Στο στόχαστρο ο Μπους για τρομοκρατία
  2. Συλλήψεις 13 «υπόπτων» στη Βρετανία
  3. Σαμποτάζ στο Κιρκούκ, βόμβα στη Μπακούμπα
  4. Περικοπές ωφελημάτων στη Ρωσία
  5. «Η κρίση στο Νταρφούρ δεν έληξε»
  6. Αύξηση θυμάτων και εισαγγελική έρευνα
  7. «Παλιές» οι αντιτρομοκρατικές πληροφορίες
  8. Οι Χριστιανοί του Ιράκ
  9. Καταγγελίες για ξυλοδαρμό
  10. «Παλιές» οι πληροφορίες για χτυπήματα
  11. «Τρελές τιμές»
  12. Ασθενεί ο Γ. Παπανδρέου
  13. Ακριβότερα όλα
  14. Έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη
  15. Ασθενεί ο Γ. Παπανδρέου
  16. Οι Έλληνες κερδίζουν το στοίχημα
  17. Έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη
  18. Νεκροί Παλαιστίνιοι στη Ράφα
  19. Τρομοκρατικός «πυρετός»
  20. «Παράγων Χ»
  21. Αντιπαράθεση σε ...χρώμα πορτοκαλί

Τετάρτη 04 Αυγούστου 2004 - 01:10 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο ο Μπους για τρομοκρατία

βρετανικός Τύπος

Η Ιντιπέντεντ (Independent) γράφει ότι οι «πληροφορίες τεσσάρων ετών» ερμηνεύθηκαν ότι συνιστούν «άμεσο κίνδυνο». Η κυβέρνηση Μπους αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι οι «υποτιθέμενες νέες πληροφορίες για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση είναι παλιές και προηγούνται των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου».

Η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι οι προειδοποιήσεις των αμερικανικών αρχών «γκρέμισαν από τα πρωτοσέλιδα» την προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι και μετατόπισαν το ενδιαφέρον από την οικονομία στην τρομοκρατία και την εθνική ασφάλεια «στα θέματα που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος Μπους προηγείται του αντιπάλου του», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Κρίνοντας από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το επιτελείο του Τζορτζ Μους δεν διστάζει να παίξει βρώμικα παιχνίδια», σημειώνει η Ιντιπέντεντ. Το ερώτημα παραμένει εάν «θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει τη τρομοκρατία για να βελτιώσει τις πιθανότητες επανεκλογής του προέδρου».

Πιο συγκρατημένη εμφανίζεται η Γκάρντιαν (Guardian) που σημειώνει μεν ότι «δεν χρειάζεται κάποιος να ασπάζεται την συνωμοτική θεωρία» για να εκφράσει ισχυρούς ενδοιασμούς για τον αντιτρομοκρατικό συναγερμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως, συνεχίζει η Γκάρντιαν, «καμία δημοκρατική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκρύπτει πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις». ΟΙ πληροφορίες που έχουν θα πρέπει να «γίνονται γνωστές» γιατί μόνο έτσι «θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τη τρομοκρατία».

«Παλιές πληροφορίες εξακολουθούν να αποτελούν απόδειξη πραγματικού και άμεσου κινδύνου» αποφαίνονται οι Τάιμς (Times).

Η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει σχόλια βρετανών ειδικών τους οποίους δεν κατονομάζει οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αλ Κάιντα «σχεδιάζει τις επιθέσεις της για πολλά χρόνιαολοκληρώνουν τον σχεδιασμό και μετά αποφασίζουν το χρονικό σημείο για να εκδηλώσουν την επίθεση» λέει η ανώνυμη πηγή των Τάιμς.

Γκουαντάναμο

Η Γκάρντιαν (Guardian) μεταφέρει καταθέσεις βρετανών κρατουμένων της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο στη Κούβα. Σύμφωνα με τις καταθέσεις, οι κρατούμενοι «ανακρίνονταν υπό την απειλή όπλου, και εξαναγκάζονταν να στέκονται γυμνοί μπροστά στους φρουρούς τους».

Οι καταγγελίες αυτές βασίζονται σε καταθέσεις τριών βρετανών κρατουμένων που συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν και μεταφέρθηκαν στο Γκοαυντάναμο χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία. Οι τρεις αφέθησαν ελεύθεροι πριν λίγους μήνες.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Η συρροή των επισκεπτών για τους Ολυμπιακούς αγώνες θα «αποτελέσει δοκιμή» για την ασφάλεια των ελληνικών συνόρων γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σε ανταπόκριση της Κέριν Χοπ.

Η βρετανίδα δημοσιογράφος γράφει ότι αξιωματούχοι από την Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας συνεργάζονται για να αποτρέψουν μποτιλιαρίσματα στα σύνορα των δυο χωρών.

Στην ανταπόκριση τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς μεταφέρουν τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των οχημάτων που θα εισέλθει στην Ελλάδα τον Αύγουστο θα ξεπεράσει τις 300 χιλιάδες.

Οι ξένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι εάν οι αθλητές των Βαλκανικών χωρών σημειώσουν επιτυχίες στους αγώνες τότε ο αριθμός αυτός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει αυστηρά μέτρα για να αποτρέψει την είσοδο στη χώρα «άτομα που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα».


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 23:50 (Ώρα Λονδίνου)

Συλλήψεις 13 «υπόπτων» στη Βρετανία

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε απόψε ότι 13 άνδρες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο Λονδίνο και στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης οι περισσότερες συλλήψεις εκτός Λονδίνου έγιναν στις κομητείες Χερφορντσερ, Μπέντφορντσερ και Λίνκολνσερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ, υπάρχουν υποψίες ότι οι συλληφθέντες ενέχονται σε «προετοιμασία και πρόκληση τρομοκρατικών ενεργειών».

Όπως ανακοινώθηκε η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνεχίζεται με επιδρομές και έρευνες σε οικίες υπόπτων.

Κανένας από τους συλληφθέντες δεν κατονομάστηκε, αλλά πληροφορίες μιλούν για νεαρούς άνδρες ηλικίας 20-40 ετών.


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 21:45 (Ώρα Λονδίνου)

Σαμποτάζ στο Κιρκούκ, βόμβα στη Μπακούμπα

Σε μόνιμη επιφυλακή οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας μετά την επίθεση

Δολιοφθορά με στόχο την ενεργειακή υποδομή του Ιράκ σημειώθηκε δυτικά της πόλης Κιρκούκ, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εξαγωγές πετρελαίου προς την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ιρακινός αξιωματούχος.

Οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη δίπλα σε αγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου που συνδέει το διυλιστήριο Μπαϊτζί με τον τερματικό σταθμό του Τσεϊχάν στη γειτονική Τουρκία.

Σύμφωνα με ανταποκριτές που βρίσκονται επί τόπου έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά και τεράστια νέφη καλύπτουν την περιοχή.

Στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά πυροδοτήθηκε μπροστά σε φυλάκιο της Ιρακινής Εθνικής Φρουράς, έξω από την πόλη Μπακούμπα, βορείως της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι και να τραυματισθούν τέσσερις φρουροί.

Πρόκειται για την δεύτερη βομβιστική ενέργεια μέσα στην τελευταία εβδομάδα, καθώς περισσότερα από 70 άτομα βρήκαν το θάνατο την περασμένη Τετάρτη από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Εξάλλου ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει μόνο 544 εκατομμύρια δολάρια από τα 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια που αποδεσμεύτηκαν πριν από οκτώ μήνες από το αμερικανικό Κογκρέσο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, σύμφωνα με ένα επίσημο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των πόρων.


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 22:57 (Ώρα Λονδίνου)

Περικοπές ωφελημάτων στη Ρωσία

Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης συναντούν αντιδράσεις

Στη Ρωσία τα μέλη της Κάτω Βουλής ενέκριναν νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών παροχών.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα άρθρα του είναι η κατάργηση της χορήγησης επιδοτούμενων φαρμάκων και των δωρεάν καρτών μετακίνησης σε συνταξιούχους.

Σε αντάλλαγμα οι μέχρι σήμερα δικαιούχοι θα λαμβάνουν χρηματική αποζημίωση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα θα είναι πιο δίκαιο και αποτελεσματικό αλλά οι επικριτές του νομοσχεδίου λένε ότι οι αποζημιώσεις αυτές θα μειώνονται σταδιακά λόγω πληθωρισμού.

Η εξαγγελία των μέτρων προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ την ώρα της κοινοβουλευτικής συζήτησης αντιπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που στο παρελθόν ελάμβαναν άδιακρίτως τα παραπάνω ωφελήματα διαδήλωναν έξω από την Κάτω Βουλή και ήλθαν σε δυναμική αντιπαράθεση με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το νομοσχέδιο αποτελεί τμήμα δέσμης κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε να εφαρμόσει ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής του θητείας.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας αλλά ανταποκριτές εκτιμούν ότι οι περικοπές προνομίων απειλούν να μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 23:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Η κρίση στο Νταρφούρ δεν έληξε»

Η κυβέρνηση του Σουδάν δεν έχει πείσει πρόσφυγες ότι είναι ασφαλές να γυρίσουν στα σπίτια τους

Μέλη ανθρωπιστικών συνεργείων των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στο δυτικό Σουδάν κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση του Χαρτούμ συνεχίζει να ασκεί πιέσεις σε πρόσφυγες για να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της περιοχής Νταρφούρ έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μετά το κύμα δολοφονιών, βιασμών και απαγωγών που έχει εξαπολύσει η φιλοκυβερνητική αραβική πολιτοφυλακή που ονομάζεται Τζάντζαγουιντ.

Η κυβέρνηση του Σουδάν λέει ότι έληξε η κρίση, αλλά το προσωπικό του ΟΗΕ λέει ότι τουλάχιστον μια ομάδα προσφύγων που πήγαν στα σπίτια τους τελικά επέστρεψαν στον προσφυγικό καταυλισμό διότι ένοιωθαν ανασφαλείς.

Μου πήραν όλα μου τα ρούχα, πήραν τα πάντα και δεν έχω πού να πάω

Πρόσφυγας από το Νταρφούρ

Σε έναν άλλο καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών υπάλληλοι ανθρωπιστικών συνεργείων αναφέρουν αυξημένη παρουσία της αραβικής πολιτοφυλακής.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμά Ισμαήλ, δήλωσε ότι έχει καταρτίσει πρόγραμμα δράσης τριάντα ημερών συμμορφούμενος στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτεί από τον αφοπλισμό της αραβικής πολιτοφυλακής.


Αύξηση θυμάτων και εισαγγελική έρευνα

Πάνω από 460 άτομα βρήκαν το θάνατο στην πύρινη κόλαση της Ασουνσιόν

Στην Παραγουάη τα θύματα από την σφοδρή πυρκαγιά σε υπεραγορά της πρωτεύουσας Ασουνσιόν έφθασαν τα 464 σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγγελία της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή 325 σοροί έχουν αναγνψριστεί και 139 όχι, ενώ οι τραυματίες που νοσηλεύονται ακόμα φθάνουν τα 405.

Την ίδια ώρα οι εισαγγελικές αρχές στην Παραγουάη άσκησαν ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εναντίον των ιδιοκτητών του σουπερμάρκετ, που την Κυριακή μετατράπηκε σε πύρινη κόλαση.

Ανακρίνεται ο ιδιοκτήτης της υπεραγοράς, ο γιός του και 4 φρουροί

Ήδη ανακρίνονται ο ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου «Ούκουα Μπολάνος», ο υιός του και τέσσερις φρουροί.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες επιζώντων του δυστυχήματος ότι μετά την πυρκαγιά κλείδωσαν τις εξόδους διαφυγής για να μην φύγουν οι πελάτες χωρίς να πληρώσουν.


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 20:07 (Ώρα Λονδίνου)

«Παλιές» οι αντιτρομοκρατικές πληροφορίες

To χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναφερόταν ως πιθανός στόχος της Αλ Κάϊντα

Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους για να κηρύξει τρεις πόλεις σε κατάσταση αντιτρομοκρατικής επιφυλακής την Κυριακή χρονολογούνται από το 2001, πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι πληροφορίες αυτές όπως έγινε γνωστό χθες βρέθηκαν στον υπολογιστή ενός υπόπτου ως στελέχους της Αλ Κάιντα, που συνελήφθη στο Πακιστάν.

Η Αλ Κάιντα τις συνέλεξε πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, γράφουν οι εφημερίδες Ουάσιγκτον Ποστ και Νιου Γιορκ Ταϊμς, που σημειώνουν ότι οι αξιωματούχοι δεν είναι βέβαιοι εάν το δίκτυο του Μπιν Λάντεν είχε υπό την επιτήρησή του τις ιστοσελίδες (οι οποίες φέρονται να είχαν τις πληροφορίες για επιθέσεις).

Η Ουάσιγκτον Ποστ σημειώνει ότι οι αξιωματούχοι πιστεύουν πως η Αλ Κάιντα συνέλεξε πολλές πληροφορίες από πηγές προσιτές σε όλους, όπως το ίντερνετ.

Η σύμβουλος Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις πάντως δήλωσε ότι οι πληροφορίες που οδήγησαν στην έκδοση της προειδοποίησης είναι λεπτομερέστατες και «τελείως διαφορετικές από αυτές που έχει δει μέχρι τώρα».

Οι αρχές του Πακιστάν διαψεύδουν ότι οι πληροφορίες που διεβίβασαν προς τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας έδειχναν ότι προετοιμάζεται νέα βομβιστική επίθεση στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μάλιστα ο υπουργός Πληροφόρησης του Πακιστάν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Ισλαμαμπάντ ποτέ δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο προς την Ουάσινγκτον.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, χαρακτήρισε ανεύθυνη και εσφαλμένη την άποψη ότι τα στοιχεία που οδήγησαν στην άνοδο του επιπέδου του συναγερμού για τα οικονομικά κέντρα στις ΗΠΑ δεν ήταν πρόσφατα.

«Οποιοσδήποτε έβλεπε τη λεπτομέρεια και το σαφή χαρακτήρα αυτών των πληροφοριών, που εμπλουτίστηκαν με νέα στοιχεία σε ορισμένες περιπτώσεις, και τις συνδέσει με αυτές που ήδη γνωρίζουμε για τις πολύ προηγμένες μεθόδους και την ιστορία της Αλ Κάιντα και τη συνεχόμενη ροή πληροφοριών που έχουμε για την επιθυμία της Αλ Κάιντα να μας επιτεθεί αυτό το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, δεν θα έκανε αυτήν την ανεύθυνη υπόθεση» σημείωσε ο κ. Μακλίλαν.


Οι Χριστιανοί του Ιράκ

Τα δικαιώματα των χριστιανών στο Ιράκ προστατεύονταν από τον Σαντάμ Χουσεϊν

Η ιστορία της χριστιανικής κοινότητας στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το Ιράκ αριθμεί πολλούς αιώνες, καθώς τα ίχνη των πρώτων Χριστιανών είχαν εμφανισθεί στην αρχαία Μεσοποταμία και τις γύρω περιοχές πριν από 2.000 χρόνια περίπου.

Καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των αιώνων, η ιστορία του χριστιανισμού στην περιοχή σημαδεύθηκε από πολλές δυσκολίες και εμπόδια.

Πριν από τον πρώτο πόλεμο στον Περσικό Κόλπο, το 1991, η χριστιανική κοινότητα του Ιράκ αποτελείτο από περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα.

Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει περιορισθεί σε 800.000 άτομα και συνεχώς μειώνεται.

Κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν και παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία αποτελείτο από μουσουλμάνους, αρκετοί Χριστιανοί είχαν καταφέρει να φθάσουν στα υψηλά κλιμάκια.

Δικαιώματα χριστιανών

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρίκ Αζίζ. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για το γεγονός ότι το κόμμα Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεϊν προστάτευε τα δικαιώματα των χριστιανών στη χώρα.

Οι χριστιανοί στο Ιράκ είχαν δικαίωμα να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα χωρίς καμία απαγόρευση ή εκφοβισμό.

Τα μόνα προβλήματα που υπήρχαν ήταν με τα καταστήματα χριστιανών που πουλούσαν αλκοολούχα ποτά, καθώς το αλκοόλ απαγορεύεται από το ισλάμ.

Με την έναρξη του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο, όμως, πολλοί χριστιανοί - οι οποίοι είχαν ζήσει με τους μουσουλμάνους γείτονές τους αρμονικά για δεκαετίες - έφυγαν για τη Δύση για να ζήσουν με τις οικογένειές τους.

Σήμερα, οι περισσότεροι χριστιανοί ζουν στη Βαγδάτη, ενώ υπάρχουν αρκετοί και στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη.

Οι περισσότεροι χριστιανοί είναι Χαλδαίοι, δηλαδή αυτόνομοι από τη Ρώμη καθολικοί, οι οποίοι όμως αναγνωρίζουν την εξουσία του πάπα.

Άλλες χριστιανικές κοινότητες

Η άλλη σημαντική κοινότητα είναι εκείνοι των Ασύριων, οι οποίοι προσηλυτίσθηκαν στον χριστιανισμό τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Η εκκλησία τους μάλιστα πιστεύεται ότι είναι η πιο παλιά στο Ιράκ.

Η εκκλησία τους θεωρείται παράρτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Συρίας, αλλά και της Εκκλησίας των Χαλδαίων.

Όταν το Ιράκ έγινε ανεξάρτητο, το 1932, ο ιρακινός στρατός είχε πραγματοποιήσει σφαγές εναντίον των Ασύριων, επειδή είχε θεωρηθεί πως είχαν συνεργασθεί με τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

Στο Ιράκ βρίσκονται όμως και Σύροι καθολικοί, Αρμένιοι Ορθόδοξοι και Αρμένιοι Καθολικοί, οι οποίοι έφυγαν από την Τουρκία στις αρχές του 20ού αιώνα για να γλιτώσουν τη γενοκτονία από τους Τούρκους.

Στη χώρα παραμένουν επίσης και μικρές κοινότητες Ελλήνων Ορθοδόξων και Ελλήνων Καθολικών, αλλά και Αγγλικανοί και Ευαγγελιστές.


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 12:47 (Ώρα Λονδίνου)

Καταγγελίες για ξυλοδαρμό

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε ο Αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Χρήστος Δελημιχάλης, ώστε να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες τριών μεξικάνων δημοσιογράφων περί ξυλοδαρμών τους από ένστολους λιμενικούς των Ειδικών Δυνάμεων.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς του Λιμενικού, οι ένστολοι έδειξαν «υπερβάλλοντα ζήλο», λόγω του γεγονότος ότι οι μεξικάνοι δημοσιογράφοι, Εδουάρδο Σαλαζάρ, Ρουσέλ Βακέϊρο και ο μεταφραστής, Φερνάντο Καστιέλλα, αν και διέθεταν κάρτες διαπίστευσης από τον "Αθήνα2004", αρχικά τις απέκρυψαν.

Οι τρεις φωτογράφιζαν την είσοδο Ακτής Ξαβερίου, όπου θα δέσουν τα οκτώ κρουαζιερόπλοια με τους υψηλούς προσκεκλημένους και παρότι κατήγγειλαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τον ξυλοδαρμό τους, δεν κατέθεσαν μηνύσεις.


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 11:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Παλιές» οι πληροφορίες για χτυπήματα

To χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναφέρονταν ως πιθανός στόχος της Αλ Κάϊντα

Την ώρα που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι «το έθνος βρίσκεται σε κίνδυνο», εφημερίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες γράφουν ότι αξιωματούχοι που ερευνούν τις πληροφορίες περί ενδεχομένων επιθέσεων της Αλ Κάιντα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για «παλιές» πληροφορίες.

Η Αλ Κάιντα τις συνέλεξε πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, γράφουν οι εφημερίδες Ουάσιγκτον Ποστ και Νιου Γιορκ Ταϊμς, που σημειώνουν ότι οι αξιωματούχοι δεν είναι βέβαιοι εάν το δίκτυο του Μπιν Λάντεν είχε υπό την επιτήρησή του τις ιστοσελίδες (οι οποίες φέρονται να είχαν τις πληροφορίες για επιθέσεις).

Η Ουάσιγκτον Ποστ σημειώνει ότι οι αξιωματούχοι πιστεύουν πως η Αλ Κάιντα συνέλεξε πολλές πληροφορίες από πηγές προσιτές σε όλους, όπως το ίντερνετ.

Η σύμβουλος Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις πάντως δήλωσε ότι οι πληροφορίες που οδήγησαν στην έκδοση της προειδοποίησης είναι λεπτομερέστατες και «τελείως διαφορετικές από αυτές που έχει δει μέχρι τώρα».

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι στο Πακιστάν πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες πολλές συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα. Εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ότι οι ύποπτοι ανακρίνονται.

Προηγουμένως είχε μεταδοθεί ότι οι πληροφορίες που οδήγησαν στην αναβάθμιση του τρομοκρατικού κινδύνου στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται από το Πακιστάν.


«Τρελές τιμές»

Ρεκόρ των τελευταίων 21 χρόνων κατέγραψε στη Νέα Υόρκη η τιμή του πετρελαίου

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο αύξησης της παραγωγής πετρελαίου δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Πουρνόμο Γιουσγιαντότρο, ο οποίος είπε ακόμη ότι οι επίσημοι της Σαουδικής Αραβίας ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο- του έχουν πει ότι μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή, όχι όμως άμεσα.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ τόνισε ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι πολύ υψηλές. «Είναι τρελό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες άντλησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των τιμών, μέσω αύξησης της παραγωγής.

Ο αναλυτής της ΑΒΝ Amro, Τζον Μπρέιντι, εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν για «κάποιο χρονικό διάστημα» στα ύψη, εξ αιτίας των φόβων για τρομοκρατικό χτύπημα μεγάλων διαστάσεων.

Η δραματική αύξηση των τιμών του πετρελαίου αποδίδεται αυτή τη φορά στο συναγερμό που επιβλήθηκε σε περιοχές των ΗΠΑ, από το φόβο επιθέσεων της Αλ Κάιντα.

Η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε στη Νέα Υόρκη στα 43,82 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 χρόνων, ενώ στα χρηματιστήρια της Ασίας σήμερα το πρωί κυμαίνονταν στα 43,73 δολάρια.


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 08:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ασθενεί ο Γ. Παπανδρέου

Στο Αττικό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι εισήχθη το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου νοσηλεύεται με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή από τους ιατρούς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που επέστρεψε από τις διακοπές του στην Κρήτη με επίμονο υψηλό πυρετό, μετέβη στο νοσοκομείο για μιαν απλή εξέταση.

Η αξονική τομογραφία στην οποία υπεβλήθη, έδειξε λοίμωξη στη βάση του αριστερού πνεύμονα και οι θεράποντες ιατροί αποφάσισαν την παραμονή του για νοσηλεία.

Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης στο νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικήτας Κακλαμάνης, που είχε χθες επικοινωνήσει με τους θεράποντες ιατρούς και την σύζυγο του κ. Παπανδρέου, Άντα.

Ο κ. Κακλαμάνης μίλησε κατόπιν στους δημοσιογράφους τονίζοντας, κυρίως με την ιδιότητα του γιατρού, ότι «η κατάσταση της υγείας του Γιώργου Παπανδρέου εξελίσσεται ομαλά.

Ο πυρετός έχει πέσει, η ακτινολογική εικόνα είναι καλύτερη. Σε δυο ή τρεις ημέρες, θα βγει υγιής από το νοσοκομείο». Προσέθεσε ότι ο ασθενής, κατά τη συνάντησή τους «ήταν εύχαρις».

Με τους θεράποντες ιατρούς αλλά και την σύζυγο του κ. Παπανδρέου επικοινώνησε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος μετέφερε στην Άντα Παπανδρέου τις πρωθυπουργικές ευχές για ταχεία ανάρρωση.


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ακριβότερα όλα

Αυξημένος κατά 5,1% ήταν ο γενικός δείκτης αξίας λιανικών πωλήσεων το Μάιο του 2004, σε σύγκριση με το Μάιο του 2003, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο μέσος δείκτης αξίας λιανικών πωλήσεων το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2004 παρουσίασε αύξηση 7,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Ιανουαρίου-Μαΐου 2003.

Η αύξηση του δείκτη αξίας λιανικών πωλήσεων το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2004, κατά 7,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του πεντάμηνου Ιανουαρίου-Μαΐου 2003, προήλθε από τις αυξήσεις των επιμέρους δεικτών των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων (10,1%), των πολυκαταστημάτων (9,2%), των καταστημάτων φαρμακευτικών - καλλυντικών (9,1%) και των καταστημάτων βιβλίων-χαρτικών και λοιπών ειδών (8,6%).


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη

Σε μόνιμη επιφυλακή οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν πολλές επιθέσεις

Από έκρηξη βόμβας στη συνοικία αλ Γουασάς στη δυτική Βαγδάτη το πρωί της Τρίτης σκοτώθηκε ο διοικητής των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων και ένας ακόμη αστυνομικός.

Οι δύο είχαν μεταφερθεί τραυματισμένοι μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο, γιατρός του οποίου επιβεβαίωσε το θάνατό τους.

Άγνωστοι πραγματοποίησαν επίθεση στον αγωγό στο βόρειο Ιράκ, δυτικά του Κιρκούκ, μέσω του οποίου μεταφέρεται πετρέλαιο στην Τουρκία. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι προκλήθηκαν ζημίες από την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν η έκρηξη επηρεάζει τις ιρακινές εξαγωγές πετρελαίου.

Όχι δρομολόγια στο Ιράκ

Οι Τούρκοι οδηγοί φορτηγών ανακοίνωσαν ότι σταματούν τον εφοδιασμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, μετά το κύμα απαγωγών και το θάνατο ενός συναδέλφου τους στα χέρια ενόπλων ισλαμιστών.

Η ανακοίνωση του συνδικάτου των Τούρκων οδηγών γίνεται καθώς σε ισλαμική ιστοσελίδα δημοσιεύθηκαν στιγμιότυπα που δείχνουν ομάδα ενόπλων να δολοφονεί εν ψυχρώ με τρεις πυροβολισμούς στο κεφάλι τον Μουράτ Γιους έναν Τούρκο εργαζόμενο στο Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα ενόπλων κρατά δυο ακόμη Τούρκους ομήρους.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η διακοπή της τροφοδοσίας των αμερικανικών δυνάμεων από τη Τουρκία αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τους Αμερικανούς, καθώς σχεδόν κάθε μέρα περίπου 300 φορτηγά περνούν από την Τουρκία για το Ιράκ μεταφέροντας τρόφιμα, καύσιμα και άλλα εφόδια.

Στο προσκήνιο τα βασανιστήρια

Αμερικανικό στρατοδικείο αποφασίζει την Τρίτη, εάν θα παραπέμψει σε δίκη την Λίντι Ιγκλαντ - την αμερικανίδα στρατιώτη που ενέχεται στο σκάνδαλο με τα βασανιστήρια στην διαβόητη φυλακή Αμπου Γκράιμπ της Βαγδάτης. Η Λίντι Ινγκλαντ αντιμετωπίζει κατηγορίες για κακοποίηση ιρακινών κρατουμένων.

Aποφυλακισμένοι κρατούμενοι των φυλακών Αμπου Γκράιμπ

Οι κατηγορίες στοιχειοθετούνται από τις φωτογραφίες που έκαναν το γύρο του κόσμου, απεικονίζουν την Ινγκλαντ να χειρονομεί κατά ιρακινού κρατουμένου που είναι γυμνός και να σέρνει ένα άλλο που φορά περιλαίμιο για σκυλιά. Η Ιγκλαντ αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι εκτελούσε διαταγές, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζουν ότι η πελάτης τους γίνεται το εξιλαστήριο θύμα για την αποτυχημένη αμερικανική πολιτική στο Ιράκ.


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 08:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ασθενεί ο Γ. Παπανδρέου

Στο Αττικό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι εισήχθη το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου νοσηλεύεται με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή από τους ιατρούς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που επέστρεψε από τις διακοπές του στην Κρήτη με επίμονο υψηλό πυρετό, μετέβη στο νοσοκομείο για μιαν απλή εξέταση.

Η αξονική τομογραφία στην οποία υπεβλήθη, έδειξε λοίμωξη στη βάση του αριστερού πνεύμονα και οι θεράποντες ιατροί αποφάσισαν την παραμονή του για νοσηλεία.

Ο κ. Παπανδρέου δέχεται αντιβίωση ενδοφλεβίως και εφόσον αντιδράσει στην θεραπευτική αγωγή θα επιστρέψει σπίτι του σε δύο ημέρες.

Με τους θεράποντες ιατρούς αλλά και την σύζυγο του κ. Παπανδρέου επικοινώνησαν χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος και ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης.

Ο κ. Ρουσόπουλος μετέφερε στην Άντα Παπανδρέου τις πρωθυπουργικές ευχές για ταχεία ανάρρωση.


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 08:30 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Έλληνες κερδίζουν το στοίχημα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φωτιά στα δίδακτρα. Σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, ΙΕΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις 9.000 ευρώ για να στήσετε την επιχείρησή σας. Νέο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καθαρίζει το ποδόσφαιρο. Σε σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκαν αυστηρά μέτρα. Οικονομική εξυγίανση των ΠΑΕ, τέρμα στη βία.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το φιλότιμο του Έλληνα λειτούργησε, αλλά...Το κράτος έχασε το τρένο. Οι πολίτες πειθάρχησαν. Άφησαν το αυτοκίνητο και πήγαν στη στάση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δημόσιο: Οι αλλαγές που ψήφισε η Βουλή. Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για διορισμούς, προαγωγές, μεταθέσεις.

Η ΑΥΓΗ: Απελευθέρωση διδάκτρων. Αύξηση 7% φέτος και από του χρόνου....

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έξωση από την Σοφοκλέους για δεκάδες εταιρίες. Οι τρεις κατηγορίες εισηγμένων που βγαίνουν σύντομα εκτός ταμπλό.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Καβγάς για τα δίδακτρα. Αντιδρούν καθηγητές και γονείς. Αυξήσεις 7% για τα ιδιωτικά σχολεία ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στη φυλακή η αλητεία των γηπέδων. Εντολή Καραμανλή: Να τελειώνουμε με τους χούλιγκαν.

ΕΘΝΟΣ: 1.557 νέες προσλήψεις σε ΕΣΥ- συγκοινωνίες. Δύο νέες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ιδιώνυμο...σουτ για τους χούλιγκανς των γηπέδων. Ενώ οι ομάδες αναλαμβάνουν την τάξη εντός των γηπέδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ποιοι συμβασιούχοι μένουν εκτός ρυθμίσεως. Σήμερα η γνωμοδότηση της ΟΚΕ για το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Απασχόλησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θετικό τεστ. Αθήνα 2004 -10 ημέρες. Διθυραμβικά τα σχόλια των ξένων ΜΜΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξαφνικά ο Γιώργος στο νοσοκομείο. Στις 9 μμ χθες με πνευμονία εισήχθη στο Χαϊδάρι. Μόλις γύρισε από τις διακοπές.

ΕΞΠΡΕΣ:''Επιχειρηματική Ολυμπιάδα. Φιλόδοξο πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών".

ΕΣΤΙΑ: Οι αγώνες αλλάζουν τα πάντα. Για την εύρυθμη λειτουργία των Αθηνών.

ESPRESSO: Πόλεμος για τη σημαία! Δήμας- Καχιασβίλι.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Με "μαθηματικό τύπο" τα δίδακτρα των σχολείων. Αυξήσεις 6,5%-7% θα πληρώσουν φέτος 80.000 μαθητές ιδιωτικών σχολείων".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Αθήνα ανταποκρίθηκε. Ανοιχτοί δρόμοι, θετικές εντυπώσεις. Μεταβάλλει στάση ο διεθνής Τύπος. Αυξάνεται η ζήτηση των εισιτηρίων.

ΚΕΡΔΟΣ:''Πιέζονται τα κέρδη στη γαλακτοβιομηχανία. Έντονος ανταγωνισμός και επενδύσεις στον κλάδο".

Ο ΛΟΓΟΣ: Απελευθερώνονται τα δίδακτρα. Από τη σχολική χρονιά 2005-2006.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αυξήσεις 7% στα ιδιωτικά σχολεία. Απελευθερώνονται τα δίδακτρα στα φροντιστήρια.

Μetro: Ανάρπαστα τα εισιτήρια. Οι Έλληνες αγκαλιάζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Οικονομίες σε δημόσιες επενδύσεις και άμυνα. Πάνω από το 6% του ΑΕΠ το έλλειμμα του Προϋπολογισμού φέτος".

ΤΑ ΝΕΑ: Βάζουν φωτιά στα δίδακτρα! Για σχολεία και φροντιστήρια. Νεοφιλελεύθερο άνοιγμα στο ...κοινωνικό κέντρο.

Η ΝΙΚΗ: Ελεύθερα τα δίδακτρα. Νεοφιλελεύθερη πολιτική από την κυβέρνηση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κούρσα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος. Ολυμπιακά έργα Μεταφορών.

TRAFFIC NEWS: Η Ελένη τα ξηλώνει όλα στον πρωινό καφέ. Ποιοι συνεργάτες της φεύγουν και ποιοι μένουν.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανάρπαστα τα εισιτήρια των Ολυμπιακών. Αυτοί είναι οι Έλληνες.

Η ΧΩΡΑ: Στη φυλακή οι χούλιγκανς. Ο Καραμανλής αποφασισμένος να σπάσει το απόστημα της βίας. Ιδιώνυμο το αδίκημα για όσους προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα.

City Press: Ο τρόμος χτυπάει την οικονομία. Μετά τον τουρισμό οι δυσκολίες περνάνε στο κόστος των καυσίμων και στη Σοφοκλέους.

Μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "να σπάσει το απόστημα της βίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τους υπουργούς του, ώστε να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό ο κ. Καραμανλής ζήτησε να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Πορτογαλία και να γεμίσουν πάλι τα γήπεδα της χώρας μας".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "το απόστημα της βίας στα γήπεδα σπάει η κυβέρνηση με νομοθετικό πλαίσιο - τομή για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά. Το αδίκημα της πρόκλησης επεισοδίων θα μετατραπεί σε ιδιώνυμο, με αποτέλεσμα όταν θα συλλαμβάνονται οι βάνδαλοι των γηπέδων να φυλακίζονται άμεσα χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία του Αυτοφώρου. Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από το εφετινό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα αποσκοπούν στην επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να πατάξει την βία στα γήπεδα και να "σουτάρει" τους ταραξίες. Ο χουλιγκανισμός είναι πληγή που φορμίζει εδώ και χρόνια και έχει αναγκάσει τους πραγματικούς φιλάθλους να μένουν μακριά, παρακολουθώντας τα παιχνίδια από την τηλεόραση".

Ολυμπιακοί Αγώνες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "η Αθήνα και οι πολίτες της ανταποκρίθηκαν πέραν κάθε προσδοκίας στα έκτακτα ολυμπιακά μέτρα και με ελάχιστες εξαιρέσεις απέδωσαν μια πόλη λειτουργική, έτοιμη να καλύψει τις πολλαπλές ανάγκες του μεγάλου διεθνούς αθλητικού γεγονότος".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "συσκέψεις ολυμπιακού ενδιαφέροντος, επιχειρησιακά και επικοινωνιακά σενάρια κρίσεως, επισκέψεις σε έργα και συναντήσεις του πρωθυπουργού με κορυφαίους υπουργούς συνθέτουν την "ολυμπιακή ατζέντα" της κυβέρνησης για τις ημέρες που έρχονται. Η τελική ευθεία για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για Μαξίμου και Ρηγίλλης".

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Ευρύ πρόγραμμα επιχειρηματικής αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων έχει δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο, όπως δήλωσε χθες κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης, η Ολυμπιάδα να καταστεί το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της οικονομίας".

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "το 15θήμερο των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για την εύρυθμη λειτουργία της πόλεως επί μονίμου βάσεως. Το γεγονός ότι κατά τις ημέρες αυτές οι απαιτήσεις θα είναι αυξημένες λόγω των Αγώνων, δεν σημαίνει ότι οι απαιτήσεις δεν υπάρχουν και χωρίς τους Αγώνες. Απλώς κανένας δεν ήταν μέχρι τώρα διατεθειμένος να προβεί στις αναγκαίες τομές, λόγω των συντεχνιακών αντιδράσεων και του πολιτικού κόστους που συνεπάγονται οι αλλαγές που θίγουν "κεκτημένα".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "όσοι πίστεψαν ότι η Ολυμπιακή Αθήνα θα λειτουργούσε άψογα, έσφαλαν. Από χθες ξεκίνησαν μόνο οι υποχρεώσεις των Αθηναίων. Οι υποχρεώσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ξεκινούν από την ερχόμενη Κυριακή. Πάντως, η εικόνα χθες ήταν καλή. Οι πολίτες πειθάρχησαν στα μέτρα και μικρή ήταν η ταλαιπωρία τους".

Η Traffic News προσθέτει ότι "με εντυπωσιακούς, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ρυθμούς "εξαφανίζονται" τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τις τελευταίες ημέρες, λίγο πριν από την έναρξη της μεγάλης διοργάνωσης. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον από την πλευρά του κόσμου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα πωλήθηκαν 80.000 εισιτήρια, όταν τον Ιούνιο ο μέσος όρος ήταν μόλις 4.000 εισιτήρια την ημέρα".

Σύμφωνα με την ESPRESSO, "ένα μεγάλο πλάνο προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό, παράλληλα με την προσπάθεια φιλοξενίας και εξυπηρέτησης των χιλιάδων δημοσιογράφων που βρίσκονται στην Αθήνα είναι σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά της Γενική Γραμματείας Τύπου. Η ομάδα του στρατηγού της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, βρίσκεται στο πόδι εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο".

Δίδακτρα

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων από φέτος στην απελευθέρωση των διδάκτρων στα φροντιστήρια και τα ΙΕΚ κάνει η κυβέρνηση με νομοσχεδίου που παρουσίασε χθες. Για φέτος τα δίδακτρα των σχολείων θα αυξηθούν κατά 7% αλλά από του χρόνου οι αυξήσεις θα προσδιορίζονται από μαθηματικό τύπο με βάση τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών".

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "το αληθινό, νεοφιλελεύθερο πρόσωπο που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει πίσω από παραπλανητικές διακηρύξεις περί "κοινωνικού κέντρου", αποκαλύπτει η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική που στην πράξη ακολουθεί στο χώρο της οικονομίας, όπου στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού, αφήνει την αγορά ουσιαστικά ασύδοτη και τους καταναλωτές έρμαιο στην κερδοσκοπική βουλιμία ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σε απελευθέρωση των διδάκτρων για τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια προχωρεί η κυβέρνηση, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις - φωτιά για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Το μέτρο αυτό, που έχει έντονο νεοφιλελεύθερο άρωμα, ανακοινώθηκε χθες λίγες μέρες μετά τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού για το κοινωνικό κέντρο".

Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "με στόχο την επιβίωση των ιδιωτικών σχολείων και εκπαιδευτηρίων, τα οποία πλήττονται από τον πληθωρισμό και από τα αυξημένα λειτουργικά κόστη. Το υπουργείο προωθεί την απελευθέρωση των διδάκτρων. Η κατάργηση του πλαφόν στις αυξήσεις η οποία ισχύει από υπουργίας Κοντογιαννόπουλου, σημαίνει ουσιαστικά απελευθερωμένες αυξήσεις και σε όποιο ύψος θεωρεί ο καθένας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 08:23 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη

Σε μόνιμη επιφυλακή οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν πολλές επιθέσεις

Από έκρηξη βόμβας στη συνοικία αλ Γουασάς στη δυτική Βαγδάτη το πρωί της Τρίτης σκοτώθηκε ο διοικητής των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων και ένας ακόμη αστυνομικός.

Οι δύο είχαν μεταφερθεί τραυματισμένοι μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο, γιατρός του οποίου επιβεβαίωσε το θάνατό τους.

Όχι δρομολόγια στο Ιράκ

Οι Τούρκοι οδηγοί φορτηγών ανακοίνωσαν ότι σταματούν τον εφοδιασμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, μετά το κύμα απαγωγών και το θάνατο ενός συναδέλφου τους στα χέρια ενόπλων ισλαμιστών.

Η ανακοίνωση του συνδικάτου των Τούρκων οδηγών γίνεται καθώς σε ισλαμική ιστοσελίδα δημοσιεύθηκαν στιγμιότυπα που δείχνουν ομάδα ενόπλων να δολοφονεί εν ψυχρώ με τρεις πυροβολισμούς στο κεφάλι τον Μουράτ Γιους έναν Τούρκο εργαζόμενο στο Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα ενόπλων κρατά δυο ακόμη Τούρκους ομήρους.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η διακοπή της τροφοδοσίας των αμερικανικών δυνάμεων από τη Τουρκία αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τους Αμερικανούς, καθώς σχεδόν κάθε μέρα περίπου 300 φορτηγά περνούν από την Τουρκία για το Ιράκ μεταφέροντας τρόφιμα, καύσιμα και άλλα εφόδια.

Στο προσκήνιο τα βασανιστήρια

Αμερικανικό στρατοδικείο αποφασίζει την Τρίτη, εάν θα παραπέμψει σε δίκη την Λίντι Ιγκλαντ - την αμερικανίδα στρατιώτη που ενέχεται στο σκάνδαλο με τα βασανιστήρια στην διαβόητη φυλακή Αμπου Γκράιμπ της Βαγδάτης. Η Λίντι Ινγκλαντ αντιμετωπίζει κατηγορίες για κακοποίηση ιρακινών κρατουμένων.

Aποφυλακισμένοι κρατούμενοι των φυλακών Αμπου Γκράιμπ

Οι κατηγορίες στοιχειοθετούνται από τις φωτογραφίες που έκαναν το γύρο του κόσμου, απεικονίζουν την Ινγκλαντ να χειρονομεί κατά ιρακινού κρατουμένου που είναι γυμνός και να σέρνει ένα άλλο που φορά περιλαίμιο για σκυλιά. Η Ιγκλαντ αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι εκτελούσε διαταγές, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζουν ότι η πελάτης τους γίνεται το εξιλαστήριο θύμα για την αποτυχημένη αμερικανική πολιτική στο Ιράκ.


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 07:41 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκροί Παλαιστίνιοι στη Ράφα

Η Ράφα ήταν συχνά ο στόχος ισραηλινών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές τρεις παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και έως και δέκα τραυματίσθηκαν από έκρηξη στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση κοντά στη Ράφα, ενώ ορισμένοι είπαν ότι η έκρηξη οφείλεται σε πύραυλο που εκτόξευσε ισραηλινό ελικόπτερο. Μέχρι στιγμής, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση.

Τη Δευτέρα άγνωστοι σκότωσαν σε νοσοκομείο της Πόλης της Γάζας δύο Παλαιστίνιους που κατηγορούνται ότι είναι συνεργάτες των ισραηλινών. ΟΙ δύο άνδρες νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι από έκρηξη χειροβομβίδας που είχαν ρίξει άγνωστοι στο κελί τους σε παλαιστινιακή φυλακή, όπου κρατούνταν.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, είχαν ομολογήσει ότι συνεργάστηκαν με τους ισραηλινούς, στην εξόντωση δύο ηγετικών στελεχών ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν έκκληση στο Ισραήλ να τιρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τον τερματισμό της οικοδομικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη.

Η έκκληση της Ουάσιγκτον πραγματοποιείται καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή 600 νέων κτηρίων στον οικισμό Μάαλε Αντουμίμ, έξω από την Ιερουσαλήμ , όπου διαμένουν ήδη 28 χιλιάδες έποικοι.


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 06:34 (Ώρα Λονδίνου)

Τρομοκρατικός «πυρετός»

Ο βρετανικός τύπος

Ο κίνδυνος ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Οι πληροφορίες για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο - προέρχονται από κρυπτογραφημένα ηλεκτρονικά μηνύματα που βρέθηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ενός μέλους της αλ Κάιντα που συνελήφθη τη περασμένη εβδομάδα στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) τα σχέδια τρομοκρατικής επίθεσης περιλαμβάνουν επιθέσεις κατά μεγάλων τραπεζών και άλλων οικονομικών ιδρυμάτων σε Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία. Μεταξύ των στόχων σύμφωνα με την εφημερίδα είναι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και τα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Η Ντέιλι Τέλεγρκαφ προσθέτει η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει τους στόχους της Αλ Κάιντα στο Λονδίνο, αν και ανώτατοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο κίνδυνος είναι «σοβαρός».

Οι Τάιμς (Times) σημειώνουν ότι στόχος της αλ Κάιντα στο Λονδίνο είναι οι αμερικανικές τράπεζες που εδρεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι πληροφορίες είναι τόσο αξιόπιστες που οδήγησαν στην έκτακτη συνεδρίαση του διακυβερνητικού κλιμακίου για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών που έχει τον κωδικό «Κόμπρα».

Η Ιντιπέντεντ (Independent) ενστερνίζεται μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Με πρωτοσέλιδο «Κίνδυνος για ένα έθνος ή για ένα πρόεδρο;», η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκδώσει σωρεία πληροφοριών για επικείμενη επίθεση τα τελευταία τρία χρόνια.

«Αρκετοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις τελευταίες προειδοποιήσεις» γράφει η Ιντιπέντεντ που φιλοξενεί και δηλώσεις του πρώην υποψηφίου των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα, Χάουαρντ Ντιν που λέει ότι «κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά με τον πρόεδρο Μπους, αναγείρεται το πρόβλημα της τρομοκρατίας».

Ολυμπιακοί

Με τίτλο «δεν θα έπρεπε να αναλάβουμε την διοργάνωση των Ολυμπιακών» , η Ιντιπέντεντ (Independent) δημοσιεύει άρθρο του συγγραφέα και ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας Γιώργου Κασιμέρη.

Ο κ. Κασιμέρης υποστηρίζει ότι η οργάνωση των αγώνων είναι «ένα έργο μαμούθ» που μόνο μερικές χώρες μπορούν να φέρουν εις πέρας, ιδιαίτερα με τις αυξημένες ανάγκες ασφαλείας.

« Η Ελλάδα δεν έχει πείσει ότι οι επισκέπτες στην Αθήνα θα είναι ασφαλείς», γράφει ο Γιώργος Κασιμέρης, που προσθέτει ότι οι δαπάνες «για δυο εβδομάδες Ολυμπιακής υπερηφάνειας» θα έπρεπε να διοχετευθούν στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών παροχών.

Στις καταγγελίες και φήμες που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από έλληνες αθλητές αναφέρεται ολοσέλιδο αφιέρωμα της ίδιας εφημερίδας.

Με τίτλο «Οι Ολυμπιακοί επιστρέφουν σπίτι τους αλλά, μήπως οι Έλληνες αθλητές κρύβονται» η Ιντιπέντεντ γράφει ότι τέσσερα χρόνια μετά την κατάκτηση του χρυσού από τον Κώστα Κεντέρη στο Σίδνεϊ εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά για το αντι-ντόπινγκ κοντρόλ στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα ασημειώνει ότι ο Χρήστος Τσέκος, προπονητής του Κώστα Κεντέρη αλλά και της Κατερίνας Θάνου, τα τελευταία επτά χρόνια κρατά τους αθλητές του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι την διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Οι αθλητές του Τσέκου σπάνια κατεβαίνουν να αγωνισθούν σε μεγάλες μίτιγκ στην Ευρωπαική ήπειρο και το γεγονός αυτό «δημιουργεί υποψίες» σε ορισμένους κύκλους γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Εργατικό Κόμμα

Η Γκάρτιαν (Guardian) αποκαλύπτει ότι τα μέλη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο Τόνι Μπλερ το 1997.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι η μείωση στα μέλη του κόμματος οφείλεται στον πόλεμο του Ιράκ.


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 05:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Παράγων Χ»

Ευρωπαϊκός Τύπος

«Παράγων Χ» είναι ο τίτλος σχολίου της γερμανικής Φράνκφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) για το συναγερμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξ αιτίας του φόβου τρομοκρατικών επιθέσεων. Η εφημερίδα θέτει το ερώτημα εάν υπάρχουν πράγματι απειλές ή αν πρόκειται για προεκλογική σκοπιμότητα:

«Όποιος δεν θέλει να συμμετάσχει στη δημιουργία σεναρίων, μπορεί να διαπιστώσει τρία πράγματα: Στην κούρσα τους για την προεδρία, ο Τζορτζ Μπους και ο Τζον Κέρι μπορεί να γνωρίσουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Μία τρομοκρατική ενέργεια μπορεί να αλλάξει την πολιτική δυναμική, όπως επίσης μπορεί να την αλλάξουν η σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν ή μία καταστροφή στο Ιράκ.

Δεύτερον: επειδή δεν υπάρχει ακόμη το μεγάλο θέμα στον προεκλογικό αγώνα και επειδή και τα δύο στρατόπεδα είναι πολύ φιλόδοξα, ενωμένα και περίπου ισοδύναμα, αυτός ο παράγων X θα μπορούσε να είναι αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση των εκλογών. Και τρίτον, φυσικά μπορεί κανείς να εμπιστευτεί στους πολίτες των ΗΠΑ να πάρουν μία απόφαση στις 2 Νοεμβρίου, παρά την αυξανόμενη νευρικότητα που επικρατεί», γράφει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Στη συμφωνία του Παγκοσμίου Εμπορίου στη Γενεύη αναφέρεται η σουηδική Σιντβένσκα Ντάγκμπλαντετ (Sydsvenska Dagbladet), σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα θετικό, σημαντικό βήμα, απαιτούνται όμως περαιτέρω προσπάθειες για την επικράτηση δίκαιου ανταγωνισμού στο διεθνές εμπόριο.

Mετά τις αποτυχίες στις δύο προηγούμενες συναντήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η συμφωνία της Γενεύης βρίσκεται στη θετική κατεύθυνση, είναι όμως «υπερβολή» να πει κανείς ότι ήταν επιτυχία, γράφει μία άλλη σουηδική εφημερίδα, η Ντάγκενς Νίχετερ (Dagens Nyheter).

«Παράδοξος προστατευτισμός»

Για το ίδιο θέμα η γερμανική Βελτ (die Welt) σημειώνει ότι η παγκοσμιοποίηση και το αίτημα των φτωχών χωρών για πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, καθιστούν δυνατή την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ευνοούνται από το υψηλό κόστος των αγροτικών επιδοτήσεων, που προκαλούν δυσφορία στους φορολογούμενους και συμβάλλουν στην διόγκωση της γραφειοκρατίας.

«Ο προστατευτισμός στον αγροτικό τομέα είναι παράδοξος. Στη Φιλανδία επιδοτείται η ασύμφορη καλλιέργεια ζαχαρότευτλων, γεγονός που οδηγεί στην εξαθλίωση τους παραγωγούς ζαχαροκάλαμου στο Περού. Ή, πάλι, οι Αφρικανοί βαμβακοπαραγωγοί δεν έχουν καμία δυνατότητα ανταγωνισμού έναντι των επιδοτούμενων βαμβακοπαραγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει η Βελτ.

Κριτική στον Σρέντερ

Μία σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων αναφέρεται στην 60η επέτειο από την εξέγερση της Βαρσοβίας κατά των ναζί. Δυσφορία εκφράζει ο πολωνικός Τύπος για την απουσία από τις εκδηλώσεις για την επέτειο, υψηλόβαθμων εκπροσώπων από τη Ρωσία, υποδεικνύει η ρωσική εφημερίδα Ροσίισκαγια Γκαζέτα, σημειώνοντας ότι οι Πολωνοί δεν ξεχνούν ότι ο σοβιετικός στρατός δεν έσπευσε να βοηθήσει στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τη χώρα.

Κριτική στον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ ασκεί η ΦράνκφουρτερΆλγκεμαϊνε Τσάιτουγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) της Φρανκφούρτης, εξ αιτία της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον των οργανώσεων εκπατρισθέντων Γερμανών από την Πολωνία.

H αυστριακή Στάνταρντ (der Standard) εκτιμά ότι ο καγκελάριος τη Γερμανίας δεν θα μπορέσει να σταματήσει ιδιωτικές προσφυγές πολιτών της χώρας του κατά της Πολωνίας για την καταβολή αποζημιώσεων.


Τρίτη 03 Αυγούστου 2004 - 07:10 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπαράθεση σε ...χρώμα πορτοκαλί

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο πρόεδρος Τζιορτζ Μπους και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζον Κέρι, διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο θέμα της τρομοκρατίας, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά τις φερόμενες ως αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενη επίθεση σε μεγάλες τράπεζες και άλλους οικονομικούς οργανισμούς της χώρας.

Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τη πρόθεση του να θεσπίσει τη θέση Εθνικού Διοικητή Πληροφοριών, που θα συντονίζει τη συλλογή πληροφοριών σύμφωνα με τις προτάσεις της επιτροπής του Κογκρέσου, που ερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Ζητώ από το Κογκρέσο να δημιουργήσει τη θέση του Εθνικού Διοικητή Πληροφοριών που θα διορίζεται από τον πρόεδρο με την συγκατάθεση της Γερουσίας. Αυτός που θα αναλάβει τη θέση θα είναι ο βασικός σύμβουλος του προέδρου σε θέματα πληροφοριών και θα συντονίζει τη συλλογή πληροφοριών μέσα και έξω από τη χώρα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η νέα θέση πάντως δεν θα είναι υπουργικό χαρτοφυλάκιο, όπως είχε προτείνει η επιτροπή, γεγονός που [προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κέρι. «Εάν ο πρόεδρος έχει την αίσθηση του επείγοντος για τη θέση του Εθνικού Διοικητή Πληροφοριών και για τα άλλα μέτρα για την ενίσχυση της ασφαλείας μας, τότε θα πρέπει να συγκαλέσει το Κογκρέσο και να το κάνει τώρα», είπε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε το αίτημα του κ. Κέρι.

Aπό το Πακιστάν οι πληροφορίες

Όπως έγινε στο μεταξύ γνωστό, ότι οι πληροφορίες που οδήγησαν στην αναβάθμιση του τρομοκρατικού κινδύνου στο «πορτοκαλί», προέρχονται από το Πακιστάν. Οι αρχές της χώρας συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα ένα ανώτατο στέλεχος της Αλ -Καίντα, τον Τανζανό Αχμέντ Χαλφάν Γκαϊλανί, και έναν συνεργάτη του τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σύμφωνα με την πακιστανική κυβέρνηση βρέθηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα, με αξιόπιστες και συγκεκριμένες απειλές κατά οικονομικών στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία αποτελούσε επίσης στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι οι απειλές δεν ήταν συγκεκριμένες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.