Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-06

  1. Λιγότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ
  2. Εν τη ρύμη του λόγου...
  3. Νέο κύμα βίας στο Ιράκ
  4. Οι τιμές πετρελαίου απειλούν την οικονομία
  5. Στο «φουλ» οι αντλίες του ΟΠΕΚ
  6. Άνοιξαν οι πύλες της «κολάσεως»
  7. «Βρείτε τα»
  8. Νυκτερινός πολιτισμός
  9. Εγκαινιάστηκε το μουσείο Αθλητισμού
  10. Αντίστροφη μέτρηση
  11. Νέο κύμα βίας στο Ιράκ
  12. Αύξηση επιτοκίων στη Βρετανία
  13. Οι υψηλές τιμές πετρελαίου απειλούν την παγκόσμια οικονομία
  14. «Mακροχρόνια οφέλη» για την Αθήνα
  15. «Τι πρέπει να κάνει ο Ζακ Ρογκ»
  16. Η ασθένεια των «Τρελλών Αγελάδων» απειλεί

Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 21:06 (Ώρα Λονδίνου)

Λιγότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Η αμερικανική αγορά εμφανίζεται αδύναμη

Οι εργοδότες στις ΗΠΑ πρόσθεσαν μόλις 32 χιλιάδες νέους υπαλλήλους στο εργατικό δυναμικό τους, το περασμένο μήνα.

Το νούμερο αυτό είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Με τη δημοσίευση των στοιχείων τα διεθνή χρηματιστήρια άρχισαν να καταγράφουν απώλειες, ενώ το δολάρια έπεσε σε σχέση με το ευρώ και τη στερλίνα.

Παρ όλ αυτά, κατά το μήνα Ιούλιο το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ έπεσε στο 5.5% από το 5.6% που βρισκόταν τον Ιούνιο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2001.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζον Σνόου.

«Ωστόσο, μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας.»

Ο μικρός αριθμός των προσλήψεων εκτιμάται ότι θα έχει αντίχτυπο στην προεκλογική εκστρατεία του Τζορτζ Μπους.

Η είδηση έγινε γνωστή καθώς οι διεθνείς χρηματαγορές δέχονται ήδη πιέσεις μετά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι θέσεις εργασίας για τον Ιούλιο θα κυμαίνονταν από 125 χιλιάδες έως 240 χιλιάδες.


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 18:04 (Ώρα Λονδίνου)

Εν τη ρύμη του λόγου...

Σε ομιλία του ο πρόεδρος Μπους υπέπεσε και πάλι σε λεκτικό ατόπημα

Σε νέο λεκτικό ατόπημα υπέπεσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, όταν μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο αμερικανικό Πεντάγωνο, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επεξεργάζεται τρόπους για να βλάψει τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό.

«Οι εχθροί μας είναι πολυμήχανοι και εφευρετικοί, αλλά είμαστε κι εμείς» είπε ο πρόεδρος Μπους ενώπιον επιτελών του Πενταγώνου.

Και συνέχισε με το γνωστό του στόμφο: «[Οι εχθροί μας] Δεν σταματούν να σκέπτονται νέους τρόπους για να βλάψουν τη χώρα και το λαό μας, όπως κι εμείς».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολιάζοντας τα λάθη του προέδρου στις ομιλίες του είπε ότι αυτά πρέπει να καθησυχάζουν παρά να ανησυχούν» τους παρατηρητές.

«Ακόμα και οι πλέον ευπροσήγοροι και απλοί άνθρωποι κάνουν φραστικά λάθη» είπε ο κ. Μακλίλαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

«Ο αμερικανικός λαός γνωρίζει ότι αυτός ο πρόεδρος μιλά με σαφήνεια και πεποίθηση, ενώ οι τρομοκράτες γνωρίζουν από τις πράξεις του ότι δεν αστειεύεται», πρόσθεσε ο προεδρικός εκπρόσωπος.

«Αγαπητός γκαφατζής»

Σύμφωνα με τον Γιάκομπ Βάισμπεργκ, που έχει αφιερώσει πολλές ώρες στο να καταγράφει τις διάφορα φραστικά λάθη του προέδρου, γνωστά και ως «Μπουσισμούς», το ότι ο κ. Μπους μπερδεύει τα λόγια του δεν είναι απαραίτητα επιζήμιο για την εικόνα του.

«Δεν νομίζω ότι του προκαλεί ζημιά πραγματική, γιατί όσοι τον επικρίνουν για τις γκάφες του τείνουν να ανήκουν στο στρατόπεδο των πολεμίων της πολιτικής του, ούτως ή άλλως» είπε ο Αμερικανός αναλυτής στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Γουέρλντ Τουντέι» του BBC.

Μάλιστα ο . Βάισμπεργκ υποστηρίζει ότι οι γεμάτες λάθη ομιλίες του προέδρου δεν πρέπει να «παρανοεξηγηθούν» - εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έναν από τους πιο προσφιλείς «Μπουσισμούς».

«Νομίζω ότι η δυσκολία του στο λόγο αποτελεί μέρος της γοητείας του, καθώς ο απλός πολίτης μπορεί να ταυτιστεί μαζί του. Ξέρετε είναι δύσκολο να μιλά κανείς σε ακροατήριο, γίνονται λάθη που φέρνουν τον ομιλητή σε δύσκολη θέση. Και αυτό ακριβώς είναι που τον κάνει προσιτό στο λαό» ισχυρίζεται ο κ. Βάισμπεργκ.


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 17:24 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο κύμα βίας στο Ιράκ

Οι σιίτες πολιτοφύλακες δεν είναι πολλοί, αλλά είναι καλά εκπαιδευμένοι

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ συγκρούστηκαν με Σιίτες πολιτοφύλακες.

Αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτες το κοιμητήριο της ιερής για τους Σιίτες πόλης, ενώ ανταλλαγές πυρών σημειώνονταν σε άλλες συνοικίες.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού υπολόγισε ότι περίπου 300 ένοπλοι έχουν σκοτωθεί το τελευταίο διήμερο στη Νατζάφ και ότι δύο πεζοναύτες βρήκαν το θάνατο το τελευταίο 24ωρο.

Πάντως οι Σιίτες κατεβάζουν τον αριθμό των νεκρών μαχητών τους σε 36.

Συγκρούσεις διεξάγονται επίσης στις πόλεις Νασιρίγια και Σαμάρα με αποτέλεσμα το θάνατο έξι Ιρακινών.

Την Πέμπτη, στις σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης αμερικανικά στρατεύματα έδωσαν μάχες με πολιτοφύλακες με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 30 Ιρακινών.

Κύμα συγκρούσεων

Την Πέμπτη ένοπλοι Σιίτες συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους στη Νατζάφ, στη Βασόρα κι επίσης στη Βαγδάτη.

Αμερικανικό ελικόπτερο κατερρίφθη στη Νατζάφ, κατά τη διάρκεια μεγάλων συγκρούσεων ανάμεσα στα αμερικανικά στρατεύματα και τους οπαδούς του ριζοσπάστη κληρικού, Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Tραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο μέλη του πληρώματος.

Ο κυβερνήτης της Νατζάφ είχε ζητήσει τη βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων όταν οι αντάρτες επετέθησαν εναντίον αστυνομικού τμήματος.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

undefined

Ο Σαντρ ανακοίνωσε πως μας δεσμεύει η εκεχειρία και οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να την τηρήσουν

Αχμέντ αλ-Σαϊμπάνι, εκπρόσωπος του Σαντρ στη Νατζάφ

Όμως, εκπρόσωποι του Μοκτάντα Αλ Σαντρ τόσο στη Νατζάφ όσο κι στη Βαγδάτη δήλωσαν πως επιθυμούν την ανανέωση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί με τα αμερικανικά στρατεύματα.

Οι πολιτοφύλακες του Μοκτάντα Αλ Σαντρ συγκρούστηκαν επίσης την Πέμπτη με βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στις συγκρούσεις που έγιναν στην πόλη αυτή του νοτίου Ιράκ.


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 08:34 (Ώρα Λονδίνου)

Οι τιμές πετρελαίου απειλούν την οικονομία

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο έχει αυξηθεί

Ο δόκτωρ Φατίχ Μπιρόλ, οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, τόνισε ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου απειλούν την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας.

«Όταν η τιμή του πετρελαίου είναι στα 35 δολλάρια το βαρέλι τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομία μειώνεται κατά 0,5%» είπε ο δόκτωρ Μπιρόλ.

Την Πέμπτη, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου παραδοτέου τον Σεπτέμβριο έκλεισε στο επίπεδο ρεκόρ των 44 δολλαρίων και 41 σεντς το βαρέλι, την υψηλότερη τιμή εδώ και 21 χρόνια.

Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών επηρέασε αρνητικά τα χρηματιστήρια, στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έπεσε για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες κάτω των 10 χιλιάδων μονάδων.

Οι ανησυχίες για τρομοκρατικές ενέργειες που θα επηρέαζαν τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, αλλά και η απόφαση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης να μην επιτρέψει τελικά στον πετρελαϊκό κολοσσό της Ρωσίας, Γιούκος, να χρησιμοποιεί τραπεζικούς λογαριασμούς για τη συνέχιση της λειτουργίας του, είναι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλουν στην άνοδο των τιμών.

Παράλληλα, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών και επίσης το γεγονός ότι τα αποθέματα σε πετρέλαιο πολλών χωρών είναι χαμηλά, σημαίνουν ότι η ζήτηση για «μαύρο χρυσό» είναι αυξημένη.

Κινδυνεύει και πάλι η παγκόσμια οικονομία

Ο δόκτωρ Μπιρόλ είπε ότι με τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών, ο μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου το 2004 έχει φθάσει τα 35 δολλάρια το βαρέλι. Αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει σε αυτό το επίπεδο τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα μειωθεί κατά 0,5% τουλάχιστον.

Οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, ειδικότερα οι ευρωπαϊκές με εξαίρεση τη Νορβηγία και τη Βρετανία που εκμεταλλεύονται το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες καθώς και οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, που εδρεύει στο Παρίσι, υπολογίζει ότι αν οι τιμές πετρελαίου παραμείνουν τόσο υψηλές τότε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των 12 χωρών μελών της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,5%, ενώ της Ιαπωνίας θα μειωθεί κατά 0,4% και των ΗΠΑ κατά 0,2%.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας ( ΟΟΣΑ ) έχει προβλέψει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης θα είναι 1,6% το 2004 και 2,4% το 2005.


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

Στο «φουλ» οι αντλίες του ΟΠΕΚ

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ προέβη σε δηλώσεις καθώς ανεβαίνουν οι τιμές

Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται η παραγωγή μαύρου χρυσού από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή του στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και ενδέχεται να την αυξήσει κατά 1 1.5 εκατομμύριο βαρέλια επιπλέον, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Ο Πουρνόμο Γιουσγκιαντόρο, πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Πετρελαίου της Ινδονησίας, είπε ότι τα 11 μέλη του Οργανισμού έχουν ξεπεράσει κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την προβλεπόμενη, για τη συγκεκριμένη περίοδο, παραγωγή.

Οποιαδήποτε νέα αύξηση θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Σεπτέμβριο, είπε ο πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, στο ζενίθ κυμαίνονται και την Παρασκευή οι τιμές του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου πλησίασε τα 45 δολάρια το βαρέλι καθώς ένα ατύχημα στο τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών υπογράμμισε το πόσο ευάλωτη είναι η προσφορά τη στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση επιταχύνεται με τους μεγαλύτερους ρυθμούς εδώ και 20 χρόνια.

Στο Λονδίνο η τιμή πετρελαίου τύπου Μπρεντ εκτινάχθηκε στα 41 δολάρια και 50 σεντς το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης των προθεσμιακών συμβολαίων το 1988.

Πάντως αναλυτές επισημαίνουν ότι μπορεί οι τιμές του αργού να σημειώνουν απότομη άνοδο σε σχέση με τα επίπεδα του 2002, των περίπου 20 δολαρίων το βαρέλι, αλλά παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που έφθασαν την εποχή του «πετρελαϊκού σοκ», στις αρχές της δεκαετίας του '80


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοιξαν οι πύλες της «κολάσεως»

Χιλιάδες άνθρωποι έμεναν γύρω από το Αιγυπτιακό φυλάκιο

Μετά από εβδομάδες ταλαιπωρίας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν πλέον στη διάθεσή τους μερικές ώρες για να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός είχε κλείσει το πέρασμα της Ραφά, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν στις συνοριακές γραμμές όσοι Παλαιστίνιοι είχαν περάσει στην Αίγυπτο.

Το πέρασμα της Ραφά είναι η μόνη διέξοδος για τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Όμως, στις 18 Ιουλίου, το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει απροειδοποίητα τα σύνορα για λόγους ασφαλείας.

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά παγιδευμένοι στις συνοριακές γραμμές. Στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για ασθενείς που είχαν επισκεφθεί το Κάιρο για να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλου είδους ιατρικές εξετάσεις.

Έχοντας λιγοστά χρήματα και ακόμα πιο λίγες δυνάμεις, βασίστηκαν στον Αιγυπτιακό Ερυθρό Σταυρό που προσπαθούσε να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες τους.

«Το πέρασμα άνοιξε και πάλι στις 0900 και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 1800 της Παρασκευής», είπε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Γέννες και αποβολές

Ο ανταποκριτής του BBC στη Γάζα, Άλαν Τζόνστον μεταδίδει ότι οι περισσότεροι από τους Παλαιστίνιους ταξιδιώτες δεν διέθεταν τα χρήματα που χρειάζονταν για να βρουν καταφύγιο σε κάποιο ξενοδοχείο.

Για δύο περίπου εβδομάδες κοιμούνταν στο ύπαιθρο, κοντά στο συνοριακό φυλάκιο που είναι χτισμένο στην πλευρά της Αιγύπτου.

Το νερό ήταν λιγοστό όπως και ο αριθμός των τουαλετών.

Για όσους ξέμεναν από χρήματα, υπήρχε μια πολύ φτωχή μερίδα φαγητού που διένειμε ο Ερυθρός Σταυρός της Αιγύπτου.

Μαζί με τους πολλούς αρρώστους και τους ηλικιωμένους, υπήρχε και μια ομάδα παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα χίλιοι άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν με διάρροια, μια γυναίκα γέννησε και τρεις άλλες απέβαλαν.

Διπλωματικές πιέσεις

Στις αρχές της εβδομάδας, οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε το κλείσιμο των συνόρων.

Επίσης, η Αίγυπτος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Αμπουλ Γκέιτ έστειλε «κατεπείγον μήνυμα στον Κόφι Αννάν».

Το Ισραήλ κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή για τη διόγκωση του προβλήματος γιατί δεν δέχτηκε το άνοιγμα εναλλακτικού περάσματος.

Όμως οι Παλαιστίνιοι είπαν ότι δεν μπορούσαν να δεχθούν μια εναλλακτική λύση που θα επέτρεπε την είσοδο μόλις 200 Παλαιστινίων ανά ημέρα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Πριν από λίγες ημέρες, ανθρωπιστικές οργανώσεις του Ισραήλ ξεκίνησαν εκστρατεία για να προστατεύσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που βρίσκονταν στα σύνορα.


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 10:08 (Ώρα Λονδίνου)

«Βρείτε τα»

Πρωτοβουλία ώστε να επιτευχθεί η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ ξενοδοχοϋπαλλήλων και ξενοδόχων της Αττικής προσφέρθηκε να αναλάβει ο υπουργός απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, Π. Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διαμεσολαβήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να αποφευχθεί παράταση της απεργιακής σύγκρουσης τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής έχουν προβεί σε σειρά κινητοποιήσεων, με κορυφαία την πρόσφατη απεργιακή, ζητώντας την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων τους.

Η παρέμβαση του κ. Παναγιωτόπουλου έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την παρουσίαση έρευνας του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης (Ανώνυμος Εταιρία, θυγατρική του ΟΑΕΔ), σύμφωνα με την οποία την επόμενη τριετία αναμένεται να αυξηθεί η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Παρουσιάζοντας την συγκεκριμένη έρευνα, ο υπουργός είπε ότι ανάλογες έρευνες θα γίνονται τακτικά και με βάση τα πορίσματά τους θα προωθηθεί η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ με στόχο τη σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης απασχόλησης, την καλύτερη αξιοποίηση της επαγγελματικής κατάρτισης και την ενίσχυση της εξατομικευμένης αντιμετώπισης των ανέργων.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν ως «πωλήσεις απασχόλησης».


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 10:52 (Ώρα Λονδίνου)

Νυκτερινός πολιτισμός

Από τη Δευτέρα 9 Αυγούστου και καθ' όλη τη διάρκεια των Αγώνων, τα μουσεία κι οι αρχαιολογικοί χώροι στην Αθήνα και τις άλλες ολυμπιακές πόλεις θα λειτουργούν μέχρι τις 8.30 το βράδυ.

Το νέο ωράριο αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως έγινε γνωστό, οι αρχαιοφύλακες συμφώνησαν να εργαστούν υπερωριακά χωρίς την καταβολή του ολυμπιακού επιδόματος.


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 10:33 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκαινιάστηκε το μουσείο Αθλητισμού

Με λαμπρότητα και πολλές υψηλές παρουσίες έγιναν την Πέμπτη το βράδυ τα εγκαίνια του Μουσείου Αθλητισμού Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των παρευρισκομένων, ήταν ο, και τιμώμενος, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και o μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος.

Μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων, ο κ. Ρογκ δήλωσε ότι η ΔΟΕ θεωρεί σημαντικό το συγκεκριμένο μουσείο διότι «μαζί με το αντίστοιχο της Λωζάνης, συνεχίζουν το έργο του Πιέρ Ντε Κουμπερτέν».

Τόνισε ακόμη ότι «η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν ανέθεσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, το Ηράκλειο, σε όλους τους Έλληνες εντός της χώρας, αλλά και αυτούς της διασποράς».

Τέλος, συνεχάρη «τις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη και του κ. Καραμανλή που έχουν συντελέσει για την καλύτερη οργάνωση των Αγώνων».


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίστροφη μέτρηση

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 53.000 θέσεις στα αζήτητα. Πανελλήνια έρευνα σε 7.500 ιδιωτικές επιχειρήσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φορο - οδηγός για γονικές παροχές. δωρεές και μεταβιβάσεις. Νέος μπούσουλας από το υπουργείο Οικονομικών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δουλειά για 146.360 ανέργους. Θα απορροφηθούν στα επόμενα 3 χρόνια.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 53.400 κενές θέσεις εργασίας. Έκθεση - σοκ του ΟΑΕΔ ακτινογραφεί τον παραλογισμό στην αγορά εργασίας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πτυχία για δουλειά και καριέρα. Ποιοι κλάδοι έχουν ανάγκη και από τι προσωπικό.

Η ΑΥΓΗ: Πλατείες χωρίς πράσινο! Σύνταγμα, Ομόνοια, Κάνιγγος.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Και νέο μπλακ άουτ στην μισή Αθήνα. Το πρώτο... μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων κερδίζει επάξια η ΔΕΗ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η απόρρητη λίστα. Ποιοι επίσημοι θα έλθουν στην Αθήνα. Αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, γαλαζοαίματοι.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι ειδικότητες που υπόσχονται δουλειά με μέλλον. Ποια επαγγέλματα έχουν προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

ΕΘΝΟΣ: «Κλέβουν» πιστωτικές μέσω των κινητών. SOS από τις Τράπεζες για τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ήταν στραβό το κλίμα το 'φαγε κι ο γάιδαρος. Είχαμε τον φόβο της Αλ Κάιντα τώρα έχουμε και τους αναρχικούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Επαγγέλματα με μέλλον. Ενώ οι επιχειρήσεις προτιμούν τις υπερωρίες από τη μερική απασχόληση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αραβικό μήνυμα ασφάλειας. Βαρυσήμαντη δήλωση με πολλούς αποδέκτες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Και ο Αλλάχ βοήθειά μας... Άραβες: Όποιος χτυπήσει, χτυπάει εμάς και τη φίλη Ελλάδα.

ΕΞΠΡΕΣ: Οι πρώτες συστάσεις... Το ΙΟΒΕ για την οικονομική πολιτική.

ΕΣΤΙΑ: Γιατί υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία. Συμβάλλουν στην συνολική αναβάθμιση της Παιδείας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μέτρα τον Σεπτέμβριο ζητούν οι επιχειρηματίες. Δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία και κριτική στην κυβέρνηση από το ΙΟΒΕ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανατροπή στα φροντιστήρια. Θα ιδρύονται και από ιδιωτικά σχολεία.

ΚΕΡΔΟΣ: Αυξάνεται η αβεβαιότητα των επιχειρηματιών για το μέλλον.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ανάρπαστα τα εισιτήρια. Στην τελική ευθεία για τους Αγώνες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ρώσικη ρουλέτα στην αγορά πετρελαίου. Και νέο ρεκόρ τιμών στα 44,5 δολάρια ανά βαρέλι.

METRO: Απάντηση στη λάσπη. Τρομοσενάρια για την Αθήνα πλάθουν Βρετανία, Ιταλία.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Κινήσεις προσαρμογής ζητεί επειγόντως το ΙΟΒΕ. Προτάσεις για περιορισμούς σε προσλήψεις και περικοπές δαπανών.

ΤΑ ΝΕΑ: 10 απαγορεύσεις αξίας 570 εκατ. ευρώ. Ο κρυφός πόλεμος των εταιρειών.

Η ΝΙΚΗ: Ζητείται συναίνεση. Επαφές Μεϊμαράκη με την αντιπολίτευση για την Ολυμπιάδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμερο - χαφιέδες εν δράσει! Να ποιους παρακολουθούν οι υπηρεσίες.

CITY PRESS: Κόντρα για... τις κορδέλες. Προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των μεγάλων και ολυμπιακών έργων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

TRAFFIC NEWS: Άσπα: Συνέντευξη - δηλητήριο: Η Βίσση τραγουδάει «σκουπίδια» και η Βανδή κρεμάει λαμπάκια.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απόκτημα το Αθλητικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Χθες τα εγκαίνια.

Η ΧΩΡΑ: 9 λύσεις για τις συναλλαγές με την Εφορία. Φορολογικός οδηγός για ληξιπρόθεσμες οφειλές και για να αποφύγετε την κατάσχεση.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «ορκισμένο εχθρό των Αράβων κατέστησε χθες ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου, και μάλιστα με κάθετη δήλωση μη επιδεχόμενη άλλη ερμηνεία, ακόμη και όποιον σκεφτεί κάτι σε βάρος της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κοφτή τοποθέτησή του γέμισε με ενθουσιασμό την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θεωρείται μήνυμα με δύο βασικούς αποδέκτες».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι «σίγουρος για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων που επέστρεψαν στη γενέτειρά τους, είναι οι πρεσβευτές χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, στους οποίους παρέθεσε γεύμα ο υπουργός Δημ. Τάξης Γ. Βουλγαράκης».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ «τρεις σοβαρούς λόγους για να πετύχουν και να διεξαχθούν με ασφάλεια οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έχουν οι Άραβες, όπως δήλωσε χθες ο προεδρεύων του Αραβικού Συνδέσμου πρέσβης του Λιβάνου στην Αθήνα Γουίλιαμ Χαμπίμπ. 'Αισθανόμαστε ότι είμαστε υποχρεωμένοι έναντι της Ελλάδας για τις πολύ υποστηρικτικές θέσεις. Δικαιούται με τη βοήθεια του Θεού να κάνει μια επιτυχία περίλαμπρη εφάμιλλη με ανάλογες επιτυχίες μεγάλων χωρών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην περιοχή της Μεσογείου, όπου και γεννήθηκαν'».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «στο μικροσκόπιο του πολυάριθμού Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας (ΣΥΣΟΑ) τίθεται σήμερα το πλέγμα μέτρων που έχει διαμορφωθεί στην πρωτεύουσα, τις άλλες ολυμπιακές πόλεις και σε ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό την αποτροπή κάθε ενδεχόμενου που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων».

H TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι «σε πλήρη ανάπτυξη έχουν τεθεί τα μέτρα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και στην Κρήτη, καθώς από προχθές καταφθάνουν στα Χανιά οι Αμερικανοί αθλητές της ομάδας στίβου των ΗΠΑ που θα προπονηθούν στο Ρέθυμνο. Χθες, στη ναυτική βάση της Σούδας έγινε η τελετή αλλαγής διοικητή στη Νατοϊκή Δύναμη της Μεσογείου, η οποία αναλαμβάνει την από θαλάσσης ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων».

Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, «ο ξένος τύπος βάλθηκε να μας 'σπάσει' τα νεύρα, κατά το κοινώς λεγόμενον. Τα δημοσιεύματα είναι από αντιφατικά έως υποβολιμαία, αλλά ορισμένα εάν έχουν ίχνος αληθείας είναι ανησυχητικά».

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «εξήντα έξι ηγέτες από όλον τον κόσμο έχουν ως σήμερα επιβεβαιώσει στην ελληνική κυβέρνηση και στην 'Αθήνα 2004' ότι θα είναι παρόντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Είκοσι εννέα αρχηγοί κρατών, 26 πρωθυπουργοί και 11 μέλη βασιλικών οικογενειών με τις πολυπληθείς συνοδείες τους έχουν ήδη κλείσει τις κρατήσεις τους σε πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας και σε κρουαζιερόπλοια».

Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι «βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πανέτοιμη να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα διοργανώνοντας εξαιρετικούς, επιτυχείς και ασφαλείς Αγώνες είναι η Ελλάδα , διαβεβαιώνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Χθες παραδόθηκαν και τα τελευταία έργα και η πρωτεύουσα με το νέο πρόσωπό της υποδέχεται τα μέλη της παγκόσμιας αθλητικής οικογένειας αλλά και τους υψηλούς προσκεκλημένους της».

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι «σε έργα 'ολυμπιακής πρόσοψης' μετατρέπονται οι πολυδιαφημισμένες βασικές αναπλάσεις πλατειών στο κέντρο της Αθήνας. Με πολύ μάρμαρο, με γκαράζ, αλλά χωρίς πράσινο. Χαρακτηριστική του νέου στυλ η πλατεία Κάνιγγος που παραδόθηκε χθες 'φαλακρή' με υπόγειο γκαράζ όμως...».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι «με οπτικό ζουμ 35Χ (που μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερο), δυνατότητα λήψης φωτογραφιών ακόμα και εισόδου σπιτιών ή προσώπων που περπατούν στο δρόμο και με αλλοδαπούς τεχνικούς να χειρίζονται τα σχετικά μηχανήματα, το 'Ζέπελιν' αποτελεί μόνιμη, επικίνδυνη και πάνω από τα κεφάλια όλων των πολιτών ιπτάμενη απειλή».

ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι «δέκα απαγορεύσεις -που αφορούν ως και τα... μπουκαλάκια με μεταλλικό νερό- επιβάλλει στους θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων ο 'κρυφός πόλεμος' των χορηγών, οι οποίοι έδωσαν συνολικά 570 εκατομμύρια ευρώ για να προβληθούν μέσω των ειδικών προνομίων που προβλέπονται γι' αυτούς».

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «υπό τον φόβο της 'άδειας κερκίδας' την πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων για την ενίσχυση της αστυνομοκρατίας και για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών από τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας (κάμερες, 'Ζέπελιν' κα) καθώς και την αιωρούμενη πιθανότητα της πραγματοποίησης απεργιών και εργατικών διαδηλώσεων, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Βαγγ. Μεϊμαράκης, προτίθεται να ζητήσει τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ ώστε να επιτευχθεί 'η ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών' στην κορυφαία διεθνή αθλητική διοργάνωση».

H CITY PRESS αναφέρει ότι «προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των μεγάλων και ολυμπιακών έργων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Χαμηλού επιπέδου αποδεικνύεται ο πολιτικός πολιτισμός μας. Τα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου δείχνουν το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ πολιτικής και λογικής. Τα έργα 'ανήκουν' στους εργαζόμενους που τα κατασκεύασαν και στους φορολογούμενους πολίτες που τα πλήρωσαν».

Απασχόληση

Η METRO σημειώνει ότι «αύξηση της απασχόλησης κατά 5,3% την επόμενη τριετία προβλέπει η έρευνα του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ που δημοσιοποιήθηκε χθες. Με βάση την εν λόγω αύξηση, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα το 2006 αναμένεται να αγγίξουν τα 3 εκατομμύρια».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, η ανεργία, θα μπορούσε να απαλυνθεί με πιο έξυπνες πολιτικές. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Παρατηρητηρίου Εργασίας του ΟΑΕΔ. Περί τους 53.400 εργαζομένους ζητούν οι επιχειρήσεις (μισές απ' αυτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), αλλά οι προσφερόμενες ειδικότητες δεν συμπίπτουν με τη ζήτηση».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι «περισσότερες από 145.000 θέσεις απασχόλησης εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν έως το τέλος της τετραετίας η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης. Σύμφωνα με μελέτη του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης προκύπτουν τα επαγγέλματα που δεν θα... πεινάσουν και οι περιζήτητες ειδικότητες κατά κλάδο - αλλά και γεωγραφική περιφέρεια».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο κύμα βίας στο Ιράκ

Οι σιίτες πολιτοφύλακες δεν είναι πολλοί, αλλά είναι καλά εκπαιδευμένοι

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί της Παρασκευής στην ιερή για τους Σιίτες μουσουλμάνους πόλη Νατζάφ.

Αμερικανικά ελικόπτερα βομβάρδισαν το νεκροταφείο της πόλης όπου είχαν καταφύγει ένοπλοι οπαδοί του Σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πόλη έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση και τηλεφωνικές γραμμές.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και στις πόλεις Νασιρίγια και Σαμάρα καθώς και στη συνοικία Σαντρ της Βαγδάτης.

Στη συνοικία Σαντρ είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες Ιρακινοί στις αρχές του χρόνου όταν εξεγέρθηκαν οι οπαδοί του Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Την Παρασκευή, η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ ορκίστηκε να εξολοθρεύσει όλες τις παράνομες πολιτοφυλακές.

Κύμα συγκρούσεων

Την Πέμπτη ένοπλοι Σιίτες συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους στη Νατζάφ, στη Βασόρα κι επίσης στη Βαγδάτη.

Αμερικανικό ελικόπτερο κατερρίφθη στη Νατζάφ, κατά τη διάρκεια μεγάλων συγκρούσεων ανάμεσα στα αμερικανικά στρατεύματα και τους οπαδούς του ριζοσπάστη κληρικού, Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Tραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο μέλη του πληρώματος.

Ο κυβερνήτης της Νατζάφ είχε ζητήσει τη βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων όταν οι αντάρτες επετέθησαν εναντίον αστυνομικού τμήματος.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

undefined

Ο Σαντρ ανακοίνωσε πως μας δεσμεύει η εκεχειρία και οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να την τηρήσουν

Αχμέντ αλ-Σαϊμπάνι, εκπρόσωπος του Σαντρ στη Νατζάφ

Όμως, εκπρόσωποι του Μοκτάντα Αλ Σαντρ τόσο στη Νατζάφ όσο κι στη Βαγδάτη δήλωσαν πως επιθυμούν την ανανέωση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί με τα αμερικανικά στρατεύματα.

Οι πολιτοφύλακες του Μοκτάντα Αλ Σαντρ συγκρούστηκαν επίσης την Πέμπτη με βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στις συγκρούσεις που έγιναν στην πόλη αυτή του νοτίου Ιράκ.

«Τζιχάντ»

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οπαδοί του Μοκτάντα Αλ Σαντρ δήλωναν ότι θα κήρυτταν «τζιχάντ», δηλ. ιερό πόλεμο, κατά των βρετανικών δυνάμεων.

«Θα κηρύξουμε ιερό πόλεμο κατά των ξένων στρατευμάτων, όχι κατά της ιρακινής αστυνομίας και του ιρακινού στρατού», εφέρετο να δηλώνει ο Σεΐχης Σαάντ αλ-Μπάσρι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σαντρ Σίτι

Ένοπλοι συγκρούστηκαν επίσης με τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν έξι παραστρατιωτικοί, σύμφωνα με τους Αμερικανούς.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν και πέντε Ιρακινοί άμαχοι.

Μαλαουίλ

Στο Μαλαουίλ, νοτίως της Βαγδάτης, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από αστυνομικό τμήμα.

Στην ίδια περιοχή, ένοπλοι τραυμάτισαν θανάσιμα σύο αστυνομικούς.


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 08:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση επιτοκίων στη Βρετανία

Από το Νοέμβριο και μετά τα βασικά επιτόκια στη Βρετανία έχουν αυξηθεί πέντε φορές

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβασε για άλλη μια φορά τα βασικά επιτόκια κατά 0,25% τα οποία πλέον φθάνουν στο 4,75%.

Η εν λόγω απόφαση, η οποία είχε προβλεφθεί από τους αναλυτές, λαμβάνεται καθώς εκφράζονται ανησυχίες για την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό στους επόμενους μήνες.

Η αύξηση των επιτοκίων θεωρείται επίσης ως προσπάθεια να υποχωρήσουν οι τιμές στην αγορά κατοικίας, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, όμως, ήθελε να λάβει μέτρα επίσης και για τον περιορισμό των ελλειμμάτων που υπάρχουν λόγω των απλήρωτων δανείων και των χρεών που υπάρχουν από πιστωτικές κάρτες στη χώρα.

Πέντε φορές αύξηση

Μέσα σε οκτώ μήνες, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει πέντε φορές κατά 0,25% τα βασικά επιτόκια.

Η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει αυτομάτως τις δόσεις των δανείων που έχουν λάβει επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Αυτοί που αναμένεται να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη πίεση είναι οι εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας που πληρώνουν στεγαστικά δάνεια.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ότι όσοι έχουν αποταμιεύσεις θα απολαμβάνουν μεγαλύτερους τόκους.


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 08:34 (Ώρα Λονδίνου)

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο έχει αυξηθεί

Ο δόκτωρ Φατίχ Μπιρόλ, οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, τόνισε ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου απειλούν την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας.

«Όταν η τιμή του πετρελαίου είναι στα 35 δολλάρια το βαρέλι τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομία μειώνεται κατά 0,5%» είπε ο δόκτωρ Μπιρόλ.

Την Πέμπτη, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου παραδοτέου τον Σεπτέμβριο έκλεισε στο επίπεδο ρεκόρ των 44 δολλαρίων και 41 σεντς το βαρέλι, την υψηλότερη τιμή εδώ και 21 χρόνια.

Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών επηρέασε αρνητικά τα χρηματιστήρια, στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έπεσε για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες κάτω των 10 χιλιάδων μονάδων.

Οι ανησυχίες για τρομοκρατικές ενέργειες που θα επηρέαζαν τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, αλλά και η απόφαση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης να μην επιτρέψει τελικά στον πετρελαϊκό κολοσσό της Ρωσίας, Γιούκος, να χρησιμοποιεί τραπεζικούς λογαριασμούς για τη συνέχιση της λειτουργίας του, είναι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλουν στην άνοδο των τιμών.

Παράλληλα, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών και επίσης το γεγονός ότι τα αποθέματα σε πετρέλαιο πολλών χωρών είναι χαμηλά, σημαίνουν ότι η ζήτηση για «μαύρο χρυσό» είναι αυξημένη.

Κινδυνεύει και πάλι η παγκόσμια οικονομία

Ο δόκτωρ Μπιρόλ είπε ότι με τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών, ο μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου το 2004 έχει φθάσει τα 35 δολλάρια το βαρέλι. Αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει σε αυτό το επίπεδο τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα μειωθεί κατά 0,5% τουλάχιστον.

Οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, ειδικότερα οι ευρωπαϊκές με εξαίρεση τη Νορβηγία και τη Βρετανία που εκμεταλλεύονται το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες καθώς και οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, που εδρεύει στο Παρίσι, υπολογίζει ότι αν οι τιμές πετρελαίου παραμείνουν τόσο υψηλές τότε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των 12 χωρών μελών της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,5%, ενώ της Ιαπωνίας θα μειωθεί κατά 0,4% και των ΗΠΑ κατά 0,2%.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας ( ΟΟΣΑ ) έχει προβλέψει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης θα είναι 1,6% το 2004 και 2,4% το 2005.


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 00:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Mακροχρόνια οφέλη» για την Αθήνα

βρετανικός Τύπος

Σε εξασέλιδο της αφιέρωμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναρωτιέται εάν «μια μικρή χώρα σαν της Ελλάδα θα αναλάβει ξανά την διοργάνωση των Αγώνων, ιδιαίτερα καθώς ο προγραμματισμός για ένα τέτοιο μεγάλο αθλητικό γεγονός γίνεται όλο και πιο πολυδάπανος και περίπλοκος».

Η Αθήνα «έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη με στόχο να πραγματοποιήσει καλούς αγώνες», γράφει η εφημερίδα που σημειώνει ότι παρά τις ανησυχίες του υπόλοιπου κόσμου για τις καθυστερήσεις στα έργα και για την ασφάλεια, στην Ελλάδα κυριαρχεί η αισιοδοξία, που είναι «αποτέλεσμα της ώθησης που έδωσε στην εθνική υπερηφάνεια η νίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου».

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς απαριθμεί τα έργα υποδομής που έχουν γίνει στην Αθήνα και σχολιάζει ότι η ελληνική πρωτεύουσα έχει δημιουργήσει «το πλαίσιο για να απολαύσει μακροχρόνια οφέληνα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού».

Τρομοκρατία

«Ανθρωποκυνηγητό καθώς πέντε μέλη της αλ Κάιντα διαφεύγουν» το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τάιμς (Times). Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι τα πέντε μέλη της αλ Κάιντα «είχαν ανάμειξη» στην σκευωρία τρομοκρατικής επίθεσης κατά του αεροδρομίου Χίθροου.

Οι πέντε διέφυγαν σύμφωνα με τη βρετανική εφημείδα κατά τη διάρκεια της αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης της βρετανικής αστυνομίας το βράδυ της Τρίτης, αλλά, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Βρετανία.

Οι πέντε είναι πακιστανικής καταγωγής και σύμφωνα με τους Τάιμς είναι μέλη της ομάδας «του αρχηγού της αλ Κάιντα στη Βρετανία», ο οποίος είναι μεταξύ των 12 που συνελήφθησαν την Τρίτη. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί η Γκάρντιαν (Guardian) που επικαλούμενη «πηγές και στις ακτές του Ατλαντικού» γράφει ότι το άτομο αυτό «είχε διοικητικό ρόλο στα υψηλότερα κλιμάκια» της αλ Κάιντα.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι οι πρόσφατες αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποτέλεσμα των συλλήψεων μελών της αλ Κάιντα στο Πακιστάν. Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ «δέχθηκε πιέσεις από τον πρόεδρο Μπους να εντείνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Η εφημερίδα Τάιμς στο σχόλιο της σύνταξης χαιρετίζουν «τη ζωτική βοήθεια που προσέφερε το Πακιστάν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Τουρκία

«Βήματα προς τη δημοκρατία» κάνει η Τουρκία σύμφωνα με ανταπόκριση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) από την Κωνσταντινούπολη. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην «επικείμενη» τοποθέτηση, για πρώτη φορά, πολιτικού προσώπου επικεφαλής του πανίσχυρου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Πρόκειται για καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια που καταβάλει η Τουρκία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς που προσθέτει ότι σύμφωνα με το πακέτο μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας «θα περιορισθεί».


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 05:46 (Ώρα Λονδίνου)

«Τι πρέπει να κάνει ο Ζακ Ρογκ»

Ευρωπαϊκός Τύπος

Πολλά και διάφορα τα θέματα που απασχολούν σήμερα τον ευρωπαϊκό τύπο. Στις ρωσικές εφημερίδες κυριαρχεί η διένεξη της Γεωργίας με τις δύο αποσχισθείσες επαρχίες της. Γαλλική εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του αρχηγού του κεντρώου κόμμα UDF ο οποίος εξηγεί γιατί είναι αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μια ισπανική εφημερίδα εκφράζει επιφυλάξεις για την «ακεραιότητα» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι έδωσε εντολή στις δυνάμεις της χώρας του να βάλλουν κατά των ρωσικών κρουαζιερόπλοιων που κατευθύνονται προς τα θέρετρα της αποσχισθείσας περιοχής της Απχαζίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η εφημερίδα Ισβέστια ( Izvestiya ) της Μόσχας επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Γεωργίας προειδοποίησε προσωπικά τους Ρώσους τουρίστες αλλά προσθέτει « οι Ρώσοι τουρίστες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν αφού πάνε στα θέρετρα αυτά οδικώς και όχι δια θαλάσσης».

Η Μοσκοβσκίι Κοσμομολέτς συγκρίνει τις επίσημες δηλώσεις του Κρεμλίνου ότι «η κατάσταση στη Νότια Οσετία παραμένει δύσκολη» με τις δηλώσεις πηγών προσκείμενων στις ρωσικές μυστικές πληροφορίες που όπως λέει η εφημερίδα πιστεύουν πως «ο πόλεμος με τη Γεωργία μπορεί να ξεσπάσει μέσα σε λίγες ώρες».

Πόσο ευρωπαϊκή χώρα είναι η Τουρκία;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, ηγέτης του κεντρώου κόμματος UDF το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γαλλίας, έδωσε στη συνέντευξη στην εφημερίδα Λε Πουέν ( Le Point ) στην οποία εξηγούσε γιατί αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Τουρκία» είπε ο κ.Μπαϊρού, «δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα ούτε γεωγραφικά, ούτε ιστορικά ή κοινωνιολογικά». Απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι «μόνο τα κράτη είναι κοσμικά, οι πολίτες δεν είναι» ο Γάλλος πολιτικός υποστηρίζει ότι « το κοσμικό κράτος έχει ρίζες στην Ευρώπη. Εμείς οι Ευρωπαίοι διαχωρίζουμε τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις από τη ζωή μας ως πολίτες».

Ο κ.Μπαϊρού επικρίνει τα επιχειρήματα για «τη συνεχή διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τονίζει «σήμερα είναι η Τουρκία, αύριο θα είναι η βόρεια Αφρική, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η Ουκρανία. Μετά θα ακολουθήσει η Ρωσία ως τα σύνορα με την Ιαπωνία».

«Αυτό είναι το όνειρο όσων δεν ήθελαν ποτέ την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλων αυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες που πιστεύουν ότι η Αμερική δεν πρέπει ποτές να αποκτήσει ανταγωνιστή» τονίζει ο Γάλλος πολιτικός.

«Αμφίβολης εντιμότητας οι Ολυμπιακοί»

Η ισπανική εφημερίδα Ελ Περιόντικο ( El Periodico ) σχολιάζει σε άρθρο της, που φέρει τον τίτλο «Διφορούμενοι Ολυμπιακοί», τις αμφιβολίες που εκφράζονται ξανά για το ήθος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Οι αμφιβολίες αυτές», λέει η ισπανική εφημερίδα, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο με το τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC « που έδειχνε μέλη της ΔΟΕ να είναι πρόθυμα να ακούσουν προτάσεις για να ψηφίσουν με το αζημίωτο, υπέρ της υποψηφιότητας του Λονδίνου να φιλοξενήσεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012».

Αυτό «είναι το πρώτο σκάνδαλο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο διάδοχος του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ στην προεδρία της ΔΟΕ» λέει η ισπανική εφημερίδα.

«Δεν θα ήταν κακή ιδέα αν ο κύριος Ζακ Ρογκ έδειχνε αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος σε αυτού του είδους τη διαφθορά από λίγα δημόσια πρόσωπα τα περισσότερα από τα οποία είναι πλούσια» συστήνει η ισπανική εφημερίδα στον Βέλγο πρόεδρο της ΔΟΕ.

«Ο Γερμανός ασθενής»

Η γερμανική εφημερίδα Ντι Τάγκεστσάιτουνγκ ( Die Tageszeitung ) επικρίνει τις συστάσεις στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και η οποία συστήνει στο Βερολίνο να προβεί «σε πιο ριζικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

«Τα μέτρα που προτείνονται θα προκαλούσαν αρχικά ακόμη πιο μεγάλη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και αυτό βραχυπρόθεσμα θα επιβράδυνε την ανάπτυξη της οικονομίας» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα που επισημαίνει επίσης ότι «οι ριζικές αυτές μεταρρυθμίσεις θα ήταν δύσκολο να γίνουν πολιτικά δεκτές».

Η ελβετική εφημερίδα Λε Ταμ ( Le Temps ) εκτιμά ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι θετική για την πορεία της γερμανικής οικονομίας. «Η Γερμανία πάει καλλίτερα αλλά είναι ακόμη σε ανάρρωση».

Τα θετικά στοιχεία της έκθεσης σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα είναι ότι «η γερμανική βιομηχανία είναι υγιής και οι εξαγωγές ικανοποιητικές που σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί το 2004 στο 1,5 ως το 2,5% και ότι από το 2005 το ποσοστό ανεργίας θα αρχίσει να μειώνεται».

Πάντως η γερμανική εφημερίδα Φράνκφουρτερ Ρουντσάου ( Frankfurter Rundschau ) πιστεύει πως τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών Πρασίνων του Γκέρχαρντ Σρέντερ κλόνισαν τα «αριστερά διαπιστευτήρια» της.


Παρασκευή 06 Αυγούστου 2004 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

Η ασθένεια των «Τρελλών Αγελάδων» απειλεί

Τα περισσότερα θύματα της ασθένειας προσβλήθηκαν τρώγοντας μολυσμένο κρέας

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να έχουν προσβληθεί στη Βρετανία από τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιέκομπ, τη λεγόμενη ασθένεια των «Τρελών Αγελάδων», από ότι πιστεύετο μέχρι τώρα.

Η αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης της ασθένειας ανακοίνωσε ότι ένας ηλικιωμένος άνδρας που είχε προσβληθεί από την ασθένεια μετά από μετάγγιση αίματος, ανήκε σε διαφορετική, γενετικά, ομάδα από όλα τα άλλα άτομα που είχαν μέχρι τώρα προσβληθεί από τη νόσο στη Βρετανία.

Ο ηλικιωμένος αυτός άνδρας είχε δεχθεί μετάγγιση αίματος από άτομο που είχε προσβληθεί από τη νόσο, αλλά δεν είχε εμφανίσει κανένα σύμπτωμα.

Μετά το θάνατο του διαπιστώθηκε κατά τη νεκροψία ότι είχε και αυτός προσβληθεί και ότι είχε δύο διαφορετικές εκδοχές του γονίδιου που ελέγχει τη συμπεριφορά της πρωτεΐνης πρίον . Η νόσος Κρόιστφελντ Γιέκομπ πιστεύεται ότι οφείλεται σε ελαττωματικά πρίον.

Κάθε άνθρωπος έχει δύο εκδοχές κάθε γονιδίου. Μέχρι τώρα τα θύματα της ασθένειας στη Βρετανία είχαν δύο πανομοιότυπες εκδοχές του γονίδιου και οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ομάδα αυτή, που αποτελεί το 37% του πληθυσμού της Βρετανίας, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη στην ασθένεια.

Η ανακάλυψη ότι ένα από τα θύματα της ασθένειας ανήκει σε άλλη γενετικά ομάδα, είναι αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Ο επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης της ασθένειας καθηγητής Τζέιμς Αϊρονσάιντ δήλωσε στο BBC ότι ο μισός πληθυσμός της Βρετανίας ανήκει στην ίδια γενετικά υπο-ομάδα με τον ηλικιωμένο άνδρα και πρόσθεσε ότι «αυτό υποδηλώνει ότι θα πρέπει να αναμένουμε και άλλα περιστατικά της ασθένειας μακροπρόθεσμα».

Μέχρι σήμερα 142 άνθρωποι έχουν πέσει θύματα της ασθένειας τα περισσότερα, πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν τρώγοντας , στη δεκαετία του 1980, μοσχαρίσιο κρέας από ζώα που είχαν προσβληθεί από τη λεγόμενη ασθένεια των «Τρελών Αγελάδων».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.