Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-07

  1. Τελεία και παύλα
  2. Σκηνοθετημένος αποκεφαλισμός
  3. Σε διαθεσιμότητα ...
  4. Έπαιρνε ... τα γράμματα!
  5. Το Χαρτούμ «πίσω από τους φόνους στο Νταρφούρ»
  6. Εγκώμια από Βρετανούς
  7. Σε διαθεσιμότητα ...
  8. Αμνηστία και επιθέσεις
  9. Βομβιστικές επιθέσεις στην Ισπανία
  10. Σκηνοθετημένος αποκεφαλισμός
  11. Σε διαθεσιμότητα ...
  12. Αμνηστία και επιθέσεις
  13. Το Χαρτούμ «πίσω από τους φόνους στο Νταρφούρ»
  14. Εγκώμια από Βρετανούς
  15. Ακάθεκτος ο Λευκορώσος
  16. «Αξιοποίηση προς κοινό όφελος»
  17. Χωρίς Καραμανλή αλλά με «Ζιζού» η γέφυρα!
  18. Εγκώμια από Βρετανούς
  19. Τραυματίσθηκε σοβαρά Ελληνίδα πρωταθλήτρια
  20. Ολυμπιακοί και έλλειμμα
  21. Ακάθεκτος ο Λευκορώσος
  22. Σύγκρουση γιγάντων
  23. Φονική έκρηξη στο Καράτσι
  24. Πεδίο μάχης η Νατζάφ

Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 23:37 (Ώρα Λονδίνου)

Τελεία και παύλα

Το Εθνικό Κόμμα, όταν βρισκόταν στην εξουσία, είχε κηρύξει παράνομο το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο του Νέλσον Μαντέλα

Το κόμμα, το οποίο εισήγαγε τις φυλετικές διακρίσεις στη Νότια Aφρική, ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα για τη διάλυσή του. Καλεί δε τα μέλη του να ενταχθούν στο κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, το οποίο, ως γνωστόν, είχε ηγηθεί του αγώνα κατά του «απαρχάιντ».

Το Νέο Εθνικό Κόμμα είναι απόγονος του Εθνικού κόμματος που κυβερνούσε την αφρικανική αυτή χώρα επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες μέχρι το 1994, όταν έγιναν οι πρώτες πραγματικά δημοκρατικές εκλογές.

Όταν το Εθνικό Κόμμα ανέλαβε την εξουσία το 1948, καθιέρωσε καθεστώς φυλετικών διακρίσεων, το οποίο δεν έδιδε στους μαύρους Νοτιοαφρικανούς το δικαίωμα της ψήφου.

Ο σημερινός ηγέτης του Νέου Εθνικού Κόμματος, Μαρτίνους βαν Σάλκγουικ, θα ζητήσει ο ίδιος να γίνει μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου μέσα σ'ένα ή δύο μήνες, ενώ το κόμμα του θα διαλυθεί τον Σεπτέμβριο του 2005.

Όπως επισημαίνει ένας από τους ανταποκριτές του BBC στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Νέο Εθνικό Κόμμα προσπάθησε να δώσει την εικόνα ενός πολυφυλετικού κόμματος, αλλά δεν τα πήγε καθόλου καλά στις πρόσφατες εκλογές και βαδίζει έτσι προς τη λήθη.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Νοτιοαφρικανών δεν πρόκειται να χύσει ... μαύρο δάκρυ γι'αυτή την απώλεια, παρατηρεί ο ανταποκριτής του BBC.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 21:13 (Ώρα Λονδίνου)

Σκηνοθετημένος αποκεφαλισμός

Ένας 21χρονος Αμερικανός εξήγησε με ποιό τρόπο κατάφερε να ξεγελάσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πείθοντάς τα ότι ζηλωτές του Ισλάμ είχαν εκτελέσει έναν Αμερικανό στο Ιράκ.

Ο Μπέντζαμιν Βάντερφορντ δήλωσε ότι μαγνητοσκόπησε την δική του, ψεύτικη εκτέλεση στο γκαράζ ενός φίλου του κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Η βιντεοκασέτα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν έργο ακραίων ισλαμιστών που έχουν διασυνδέσεις μ'ένα από τα πλέον καταζητούμενα ηγετικά, όπως πιστεύεται, στελέχη της αλ-Κάιντα, τον Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι.

Κυκλοφορούσε επί μήνες στο Ίντερνετ και τελικά κάποιοι το είδαν σε μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν ακραίοι ισλαμιστές.

Η βιντεοκασέτα έδειχνε έναν άνθρωπο να κάθεται σε μια καρέκλα με τα χέρια στην πλάτη και να λέει: «Πρέπει να φύγουμε από το Ιράκ αμέσως. Διαφορετικά, θα σκοτωθούν όλοι με τον ίδιο τρόπο».

Αμέσως μετά, η κασέτα δείχνει ένα σώμα, προφανώς με κομμένο το κεφάλι, στο πάτωμα.

Πολλοί ειδησογραφικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το BBC, αναφέρθηκαν στη βιντεοκασέτα αυτή πριν αποδειχθεί πως ήταν ψεύτικη.

Ο κ. Βάντερφορντ δήλωσε πως ήθελε να δείξει πόσο εύκολο είναι να παραπλανήσει κανείς τα μέσα ενημέρωσης.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 18:11 (Ώρα Λονδίνου)

Σε διαθεσιμότητα ...

Ο Βούλγαρος Ιβάν Σλάβκοφ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), που συνεδρίασε στην Αθήνα, έθεσε σε διαθεσιμότητα ένα Βούλγαρο αξιωματούχο, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για σκάνδαλο διαφθοράς που περιέχονται σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC που μεταδόθηκε την περασμένη Τετάρτη.

To πρόγραμμα της σειράς «Πανόραμα» ανέφερε πως ήταν δυνατόν οι πόλεις που έχουν ζητήσει να φιλοξενήσουν στο μέλλον τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορούν να εξαγοράσουν την ψήφο ορισμένων μελών της ΔΟΕ.

Εκπρόσωπος της ΔΟΕ δήλωσε πως αφαιρείται η διαπίστευση του Βούλγαρου Ιβάν Σλάβκοφ για όσο διάστημα θα συνεχίζονται οι έρευνες κι έτσι δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο κ. Σλάβκοφ είναι ο επικεφαλής της Βουλγαρικής Ολυμπιακής Επιτροπής και επίσης της Βουλγαρικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Είναι επίσης γαμπρός του κομμουνιστή πρώην ηγέτη της χώρας, Τοντόρ Ζίβκοφ.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, διέταξε να ερευνηθεί το όλο θέμα πλήρως.

Όπως τόνισε, οι καταγγελίες για διαφθορά τον εξόργισαν και τον απογοήτευσαν.

Το πρόγραμμα του BBC αναφέρει επίσης τέσσερα ονόματα παραγόντων που θεωρούνται πλέον «ανεπιθύμητα πρόσωπα» στους κόλπους του Ολυμπιακού κινήματος.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 21:45 (Ώρα Λονδίνου)

Έπαιρνε ... τα γράμματα!

Στη Μαλαισία, η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τα ίχνη ενός πρώην ταχυδρομικού στο δωμάτιο του οποίου βρέθηκαν πάνω από 20.000 επιστολές οι οποίες δεν είχαν διανεμηθεί ποτέ στους παραλήπτες τους.

Πιστεύεται πως ο 27χρονος ταχυδρομικός, του οποίου το όνομα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, κρατούσε τα γράμματα αυτά επί σειράν ετών στο δωμάτιο που νοίκιαζε.

Τον περασμένο Μάιο είχε απολυθεί από την υπηρεσία του επειδή απουσίαζε συχνά φορές απ'τη δουλειά του.

Πάντως, οι παθόντες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να δείχνουν υπομονή.

Η αστυνομία δεν θα βιαστεί να τους επιστρέψει όλες αυτές τις επιστολές, πριν ολοκληρώσει τις ανακρίσεις.

Ο επικεφαλής των ταχυδρομείων της Μαλαισίας δήλωσε, πάντως, πως το προσωπικό του θα παρακολουθείται περισσότερο στενά στο μέλλον.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αγάπη για τα ... γράμματα δεν γνωρίζει γεωγραφικούς περιορισμούς.

Πριν από μήνες, βρέθηκαν στο σπίτι ενός Βρετανού ταχυδρομικού πάνω από 3.000 επιστολές και δέματα που δεν είχαν παραδοθεί ποτέ στους παραλήπτες τους.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 22:28 (Ώρα Λονδίνου)

Το Χαρτούμ «πίσω από τους φόνους στο Νταρφούρ»

To Νταρφούρ έχει χαρακτηρισθεί η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών που ερεύνησε τις εκτελέσεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες στο Νταρφούρ επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση του Σουδάν.

«Η κυβέρνηση του Χαρτούμ ευθύνεται για πολλές εκτελέσεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες» αναφέρει σε έκθεση που συνέταξε η Άσμα Τζαχανγκίρ η οποία χαρακτηρίζει τις πράξεις αυτές εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Προσθέτει δε ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή «εκατομμυρίων αμάχων» που έχουν εμπλακεί στην κρίση πουν έχει ξεσπάσει στην περιοχή αυτή του δυτικού Σουδάν.

Σύμφωνα με την κ. Τζαχανγκίρ, η οποία είναι Πακιστανή δικηγόρος που ειδικεύεται σε θάματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλές από τις θηριωδίες διεπράχθησαν από μέλη της Δύναμης Λαϊκής Άμυνας που τελεί επισήμως υπό την διοίκηση του σουδανικού στρατού.

Το Χαρτούμ, πάντως, αρνείται πως υποστηρίζει τους αντάρτες Τζαντζουαΐντ στους οποίους επιρρίπτονται οι ευθύνες για ένα μεγάλο μέρος της βίας.

Όπως υποστηρίζει, προσπαθεί επί εβδομάδες να επιτύχει την απορρόφηση των ανταρτικών αυτών στοιχείων από την παραστρατιωτική Δύναμη Λαϊκής Άμυνας και την αστυνομία της χώρας.

Όμως, η ερευνήτρια του ΟΗΕ επιμένει πως συχνά είναι αδύνατο να ξεχωρίσει τους στρατιώτες από την Δύναμη Λαϊκής Άμυνας και την πολιτοφυλακή Τζαντζουαΐντ.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Παρασκευή ότι το υπουγικό συμβούλιο του Σουδάν ενέκρινε σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Νταρφούρ.

Eπιδημίες

Στελέχη των ηπηρεσιών αγωγής του ΟΗΕ στο Νταρφούρ, εν τω μεταξύ, δεν κρύβουν τους φόβους τους για τις επιδημίες που απειλούν να ξεσπάσουν στους καταυλισμούς, οι οποίοι φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού στο Νταρφούρ δήλωσε στο ΒBC ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της ελονοσίας και επίσης νόσων του αναπνευστικού συστήματος.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ότι έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 150 κρούσματα ηπατίτιδας-Ε στο Νταρφούρ, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Αντάρτες παραδίδονται»

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης του βορείου Νταρφούρ, Οσμάν Γιουσούφ Κιμπίρ, δήλωσε πως πάνω από 2.000 μέλη μιας ανταρτικής οργάνωσης έχουν παραδοθεί.

Πρόκειται για μέλη του Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή και, όπως εξήγησε, είναι έτοιμος να επιτρέψει την απορρόφηση των ανταρτών από την κρατική μηχανή καιο τον στρατό.

Όμως, ο διοικητής των ανταρτών, συνταγματάρχης Ομάρ Άνταμ, δήλωσε στο ΒBC πως παραδόθηκε κάποιος απ'τους στρατιώτες του.

Όπως είπε, η κυβέρνηση του Σουδάν έφερε ανθρώπους από το Τσαντ, τους έδωσε όπλα και τους έκανε να μοιάζουν με μέλη των ανταρτών.

Το σχέδιο δράσης που βρίσκει σύμφωνους τον ΟΗΕ και την κυβέρνηση του Σουδάν προβλέπει ότι οι αντάρτες θα υποχωρήσουν σε περιοχές που θα τελούν υπό την εοπίβλεψη της Αφρικανικής Ένωσης και θα καταθέσουν τα όπλα.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 11:42 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκώμια από Βρετανούς

βρετανικός Τύπος

Εγκωμιαστικά πλην ενός είναι τα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας που ξεκινούν σε έξη ημέρες.

«Η Αθήνα διαψεύδει όλους εκείνους που αμφέβαλλαν για την ικανότητά της να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς» αναφέρει ο τίτλος άρθρου της Γκάρντιαν.

«Μετά από μήνες ανησυχίας και επικρίσεων για την ολυμπιακή προετοιμασία, όλα τα ολυμπιακά έργα είναι πανέτοιμα για την μεγάλη διοργάνωση» γράφει η Γκάρντιαν, η οποία έχει κάνει την δική της εκτενή έρευνα για την ετοιμότητα των έργων τα οποία βρίσκει όχι μόνο έτοιμα αλλά και υπερσύγχρονα.

Η εφημερίδα έχει για όλα μια καλή κουβέντα για τα επίπεδα ασφαλείας, για την αθλητική υποδομή, για τις συγκοινωνίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η συντηρητική Ντειλι Τελεγκραφ αναφέρει ότι τα πάντα είναι έτοιμα και η Αθήνα δείχνει πιο όμορφη από ποτέ άλλοτε.

Η Τέλεγκραφ στέκεται με ιδιαίτερη προσοχή στα συγκοινωνιακά έργα που έχουν, όπως λέει αλλάξει ριζικά την λειτουργία της πρωτεύουσας, αλλά και στην «υποδειγματική» συμπεριφορά των κατοίκων της οι οποίοι σέβονται απολύτως τους κανόνες ολυμπιακής κυκλοφορίας και γενικότερα τον κώδικα ευπρέπειας που έχουν επιβάλλει οι αρχές.

Ενα δισέλιδο αφιέρωμα όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι η συνεισφορά των Φαινάνσιαλ Τάιμς στα εγκωμιαστικά δημοσιεύματα για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Με άρθρο διθύραμβο για τα ολυμπιακών έργα καλύπτει τις τελευταίες προετοιμασίες της ολυμπιακής διοργάνωσης η Ιντιπέντεντ.

«Πως η Αθήνα αποστομώνει τους επικριτές της» επιγράφεται το σχετικό άρθρο της Ιντιπέντεντ.

Η εφημερίδα γράφει πως τα πάντα είναι πανέτοιμα, επαινεί την ποιότητα των ολυμπιακών έργων και υπογραμμίζει τα τεράστια έργα υποδομής που έχουν μετουσιώσει την Αθήνα σε μια πρωτεύουσα σύγχρονων προδιαγραφών.

Τα ολυμπιακά έργα είναι κατά την Ιντιπέντεντ υπόδειγμα από όλες τις απόψεις ενώ το ολυμπιακό χωριό είναι το καλύτερο που έγινε ποτέ σε ολυμπιακή διοργάνωση.

Παραφωνία σε όλα αυτά είναι το άρθρο των Τάιμς στο οποίο η γνωστή στους Ελληνες Λόρα Πίκ που για άλλη μια φορά προβαίνει σε ανυπόστατους χαρακτηρισμούς κατά της Ελλάδος .

Ελλείψει στοιχείων η κ. Πικ επικαλείται τις 20, όπως ισχυρίζεται, δεσμεύσεις που περιέχονται στην προσφορά της Ελλάδος προς την ΔΟΕ.

Η δημοσιογράφος των Ταιμς λέει πως έχει αντίγραφο της «μυστικής», όπως αναφέρει, προσφοράς και «αποκαλύπτει» ότι οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν.

Για του λόγου το αληθές, η δημοσιογράφος των Ταιμς αναφέρεται στις υπερβάσεις όσον αφορά το κόστος του ολυμπιακού σταδίου, στη ρύπανση και την έλλειψη πρασίνου.

Πάντως, στο τέλος, αναγνωρίζει ότι όλα τα έργα έχουν ολοκληρωθεί στην ώρα τους, ενώ επικαλείται σχόλιο του γνωστού Ντικ Πάουντ της ΔΟΕ ο οποίος παραδέχεται ότι πολλές άλλες πόλεις στα παρελθόν είχαν πολλά οργανωτικά προβλήματα και δεν ικανοποίησαν όλες τις δεσμεύσεις τους.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 18:11 (Ώρα Λονδίνου)

Σε διαθεσιμότητα ...

Ο Βούλγαρος Ιβάν Σλάβκοφ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), που συνεδρίασε στην Αθήνα, έθεσε σε διαθεσιμότητα ένα Βούλγαρο αξιωματούχο, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για σκάνδαλο διαφθοράς που περιέχονται σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC που μεταδόθηκε την περασμένη Τετάρτη.

To πρόγραμμα της σειράς «Πανόραμα» ανέφερε πως ήταν δυνατόν οι πόλεις που έχουν ζητήσει να φιλοξενήσουν στο μέλλον τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορούν να εξαγοράσουν την ψήφο ορισμένων μελών της ΔΟΕ.

Εκπρόσωπος της ΔΟΕ δήλωσε πως αφαιρούνται τα ολυμπιακά διαπιστευτήρια του Βούλγαρου Ιβάν Σλάβκοφ για όσο διάστημα θα συνεχίζονται οι έρευνες.

Ο κ. Σλάβκοφ είναι ο επικεφαλής της Βουλγαρικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πίσης της Βουλγαρικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Είναι επίσης γαμπρός του κομμουνιστή πρώην ηγέτη της χώρας, Τοντόρ Ζίβκοφ.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, διέταξε να ερευνηθεί το όλο θέμα πλήρως.

Όπως τόνισε, οι καταγγελίες για διαφθορά τον εξόργισαν και τον απογοήτευσαν.

Το πρόγραμμα του BBC αναφέρει επίσης τέσσερα ονόματα παραγόντων που θεωρούνται πλέον «ανεπιθύμητα πρόσωπα» στους κόλπους του ολυμπιακού κινήματος.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 20:26 (Ώρα Λονδίνου)

Αμνηστία και επιθέσεις

Τριανταήμερη αμνηστία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, σε μια προσπάθεια που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της συνοχής της ιρακινής κοινωνίας και στην αποδυνάμωση της βίαιης αντίστασης.

Από την αμνηστεία επωφελούνται άτομα που έχουν καταδικαστεί για ελαφρά ποινικά αδικήματα, όπως είναι η κατοχή ελαφρών όπλων και εκρηκτικών υλών.

Όπως είπε ο κ. Αλάουι, η νομοθεσία αυτή θα επιτρέψει σε πολλούς Ιρακινούς να επανενταχθούν στην κοινωνία των πολιτων παρά να χάνουν τη ζωή τους σε μια χαμένη υπόθεση.

Νατζάφ

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα, αν και με μικρότερη ένταση τώρα, οι συγκρούσεις μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών και των Ιρακινών ανταρτών στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ.

Πολιτοφύλακες, πιστοί στον ριζοσπάστη σιίτη κληρικό, Μοκτάντα αλ-Σαντρ, εθεάθησαν στους δρόμους, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνήτης της Νατζάφ τούς είχε διατάξει να αποχωρήσουν.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επέρριψε τις ευθύνες σε τοπικά εγκληματικά στοιχεία και σε οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο κ. Αλάουι δήλωσε πως θα ήθελε να συμμετάσχει περισσότερο στην πολιτική διαδικασία ο Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

Ιρανοί ηγέτες εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις επιθέσεις που, όπως είπαν, δέχονται τα ιερά μνημεία των σιιτών.

Ο πρόεδρος Χαταμί του Ιράν δήλωσε πως όλοι οι μουσουλμάνοι και όχι μόνον οι σιίτες θεωρούν απολύτως απαράδεκτες τις επιθέσεις αυτές.

Αλ-Τζαζίρα

Η ιρακινή κυβέρνηση έδωσε εντολή στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό αλ-Τζαζίρα να κλείσει για ένα μήνα τα γραφεία του στη Βαγδάτη.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, η προθεσμία αυτή θα δώσει στον σταθμό τη δυνατότητα να αλλάξει την πολιτική του η οποία, όπως είπε, είναι να ενθαρρύνει τους κακοποιούς και τους εγκληματίες να αυξάνουν τις σραστηριότητές τους στο Ιράκ.

Το βράδυ του Σαββάτου, Ιρακινοί αστυνομικοί εισήλθαν στα γραφεία του αλ-Τζαζίρα, για να εφαρμόσουν την απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, των αρχών.

«Εκτός Ιράκ»

Μία τουρκική εταιρεία δήλωσε πως αποσύρεται από το Ιράκ, λόγω των απειλών που έλαβε από τους απαγωγείς ενός από τους οδηγούς της ο οποίος κρατείται στο βόρειο Ιράκ.

Εκπρόσωπος της εταιρείας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απαγωγείς δεν θα πειράξουν τον οδηγό.

Αγνοείται η τύχη και άλλων Τούρκων οδηγών στο Ιράκ.

Ψεύτικο βίντεο

Ένας 21χρονος Αμερικανός εξήγησε πώς κατάφερε να ξεγελάσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πείθοντάς τα ότι ζηλωτές του Ισλάμ είχαν εκτελέσει έναν Αμερικανό στο Ιράκ.

Ο

Μπέντζαμιν Βάντερφορντ δήλωσε ότι μαγνητοσκόπησε την δική του, ψεύτικη εκτέλεση στο γκαράζ ενός φίλου του κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Το βίντεο κυκλοφορούσε επί μήνες στο Ίντερνετ και τελικά κάποιοι το είδαν σε μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν ακραίοι ισλαμιστές.

Πολλοί ειδησογραφικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το BBC, αναφέρθηκαν στο βίντεο, πριν αποδειχθεί πως ήταν ψεύτικο.

Ο κ. Βάντερφορντ δήλωσε πως ήθελε να δείξει πόσο εύκολο είναι να παραπλανήσει κανείς τα μέσα ενημέρωσης.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 20:47 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστικές επιθέσεις στην Ισπανία

Χτένισε η αστυνομία την περιοχή για να δει αν υπήρχαν κι άλλες βόμβες

Δύο μικρές βόμβες εξερράγησαν σε δύο παραθαλάσσιες κωμοπόλεις της βορείου Ισπανίας.

Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν περίπου στις 14:00 ώρα Ελλάδος στα θέρετρα Σαν Βισέντε ντε λα Μπαρκέρα και Ριμπαντεσέλα.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από κάποιον που υποστήριζε ότι εκπροσωπεί την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ.

Οι ισπανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει πως η ΕΤΑ, της οποίας πολλά μέλη έχουν συλληφθεί, μπορεί να σχεδιάζει κάποια επίθεση την περίοδο του καλοκαιριού.

Ο έπαρχος της Καντάμπρια δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι τελευταίες αυτές εκρήξεις είναι έργο της ΕΤΑ.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 21:13 (Ώρα Λονδίνου)

Σκηνοθετημένος αποκεφαλισμός

Ένας 21χρονος Αμερικανός εξήγησε με ποιό τρόπο κατάφερε να ξεγελάσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πείθοντάς τα ότι ζηλωτές του Ισλάμ είχαν εκτελέσει έναν Αμερικανό στο Ιράκ.

Ο Μπέντζαμιν Βάντερφορντ δήλωσε ότι μαγνητοσκόπησε την δική του, ψεύτικη εκτέλεση στο γκαράζ ενός φίλου του κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Η βιντεοκασέτα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν έργο ακραίων ισλαμιστών που έχουν διασυνδέσεις μ'ένα από τα πλέον καταζητούμενα ηγετικά, όπως πιστεύεται, στελέχη της αλ-Κάιντα, του Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι.

Κυκλοφορούσε επί μήνες στο Ίντερνετ και τελικά κάποιοι το είδαν σε μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν ακραίοι ισλαμιστές.

Η βιντεοκασέτα έδειχνε έναν άνθρωπο να κάθεται σε μια καρέκλα με τα χέρια στην πλάτη και να λέει: «Πρέπει να φύγουμε από το Ιράκ αμέσως. Διαφορετικά, θα σκοτωθούν όλοι με τον ίδιο τρόπο».

Αμέσως μετά, η κασέτα δείχνει ένα σώμα να κείται, προφανώς με κομμένο το κεφάλι, στο πάτωμα.

Πολλοί ειδησογραφικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το BBC, αναφέρθηκαν στο βίντεο, πριν αποδειχθεί πως ήταν ψεύτικο.

Ο κ. Βάντερφορντ δήλωσε πως ήθελε να δείξει πόσο εύκολο είναι να παραπλανήσει κανείς τα μέσα ενημέρωσης.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 18:11 (Ώρα Λονδίνου)

Σε διαθεσιμότητα ...

Ο Βούλγαρος Ιβάν Σλάβκοφ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), που συνεδρίασε στην Αθήνα, έθεσε σε διαθεσιμότητα ένα Βούλγαρο αξιωματούχο, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για σκάνδαλο διαφθοράς που περιέχονται σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC που μεταδόθηκε την περασμένη Τετάρτη.

To πρόγραμμα της σειράς «Πανόραμα» ανέφερε πως ήταν δυνατόν οι πόλεις που έχουν ζητήσει να φιλοξενήσουν στο μέλλον τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορούν να εξαγοράσουν την ψήφο ορισμένων μελών της ΔΟΕ.

Εκπρόσωπος της ΔΟΕ δήλωσε πως αφαιρούνται τα ολυμπιακά διαπιστευτήρια του Βούλγαρου Ιβάν Σλάβκοφ για όσο διάστημα θα συνεχίζονται οι έρευνες.

Ο κ. Σλάβκοφ είναι ο επικεφαλής της Βουλγαρικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πίσης της Βουλγαρικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Είναι επίσης γαμπρός του κομμουνιστή πρώην ηγέτη της χώρας, Τόντόρ Ζίβκοφ.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, διέταξε να ερευνηθεί το όλο θέμα πλήρως.

Όπως δήλωσε, οι καταγγελίες για διαφθορά τον εξόργισαν και τον απογοήτευσαν.

Το πρόγραμμα του BBC αναφέρει επίσης τέσσερα ονόματα παραγόνων που θεωρούνται πλέον «ανεπιθύμητα πρόσωπα» στους κόλπους του ολυμπιακού κινήματος.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 17:51 (Ώρα Λονδίνου)

Αμνηστία και επιθέσεις

Τριανταήμερη αμνηστία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, σε μια προσπάθεια που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της συνοχής της ιρακινής κοινωνίας και στην αποδυνάμωση της βίαιης αντίστασης.

Από την αμνηστεία επωφελούνται άτομα που έχουν καταδικαστεί για ελαφρά ποινικά αδικήματα, όπως είναι η κατοχή ελαφρών όπλων και εκρηκτικών υλών.

Όπως είπε ο κ. Αλάουι, η νομοθεσία αυτή θα επιτρέψει σε πολλούς Ιρακινούς να επανενταχθούν στην κοινωνία των πολιτων παρά να χάνουν τη ζωή τους σε μια χαμένη υπόθεση.

Νατζάφ

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα, αν και με μικρότερη ένταση τώρα, οι συγκρούσεις μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών και των Ιρακινών ανταρτών στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ.

Πολιτοφύλακες, πιστοί στον ριζοσπάστη σιίτη κληρικό,

Μοκτάντα αλ-Σαντρ, εθεάθησαν στους δρόμους, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνήτης της Νατζάφ τούς είχε διατάξει να αποχωρήσουν.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επέρριψε τις ευθύνες σε τοπικά εγκληματικά στοιχεία και σε οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο κ. Αλάουι δήλωσε πως θα ήθελε να συμμετάσχει περισσότερο στην πολιτική διαδικασία ο Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

Ιρανοί ηγέτες εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις επιθέσεις που, όπως είπαν, δέχονται τα ιερά μνημεία των σιιτών.

Ο πρόεδρος Χαταμί του Ιράν δήλωσε πως όλοι οι μουσουλμάνοι και όχι μόνον οι σιίτες θεωρούν απολύτως απαράδεκτες τις επιθέσεις αυτές.

Αλ-Τζαζίρα

Η ιρακινή κυβέρνηση έδωσε εντολή στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό αλ-Τζαζίρα να κλείσει για ένα μήνα τα γραφεία του στη Βαγδάτη.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, η προθεσμία αυτή θα δώσει στον σταθμό τη δυνατότητα να αλλάξει την πολιτική του η οποία, όπως είπε, είναι να ενθαρρύνει τους κακοποιούς και τους εγκληματίες να αυξάνουν τις σραστηριότητές τους στο Ιράκ.

Ψεύτικο βίντεο

Το τελευταίο βίντεο που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί και το οποίο υποτίθεται ότι έδειχνε τον αποκεφαλισμό ενός Αμερικανού στο Ιράκ είναι κατά τα φαινόμενα ψεύτικο.

Ο Αμερικανός που εμφανίζεται στο βίντεο λέγεται πως "έφτιαξε" το βίντεο για να δείξει πόσο εύκολο ήταν να γίνει κάτι τέτοιο.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 19:08 (Ώρα Λονδίνου)

Το Χαρτούμ «πίσω από τους φόνους στο Νταρφούρ»

To Νταρφιούρ έχει χαρακτηρισθεί η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών που ερεύνησε τις εκτελέσεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες στο Νταρφούρ επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση του Σουδάν.

«Η κυβέρνηση του Χαρτούμ ευθύνεται για πολλές εκτελέσεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες» αναφέρει σε έκθεση που συνέταξε η Άσμα Τζαχανγκίρ η οποία χαρακτηρίζει τις πράξεις αυτές εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Προσθέτει δε ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή «εκατομμυρίων αμάχων» που έχουν εμπλακεί στην κρίση πουν έχει ξεσπάσει στην περιοχή αυτή του δυτικού Σουδάν.

Σύμφωνα με την κ. Τζαχανγκίρ, η οποία είναι Πακιστανή δικηγόρος που ειδικεύεται σε θάματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλές από τις θηριωδίες διεπράχθησαν από μέλη της Δύναμης Λαϊκής Άμυνας που τελεί επισήμως υπό την διοίκηση του σουδανικού στρατού.

Το Χαρτούμ, πάντως, αρνείται πως υποστηρίζει τους αντάρτες Τζαντζουαΐντ στους οποίους επιρρίπτονται οι ευθύνες για ένα μεγάλο μέρος της βίας.

Όπως υποστηρίζει, προσπαθεί επί εβδομάδες να επιτύχει την απορρόφηση των ανταρτικών αυτών στοιχείων από την παραστρατιωτική Δύναμη Λαϊκής Άμυνας και την αστυνομία της χώρας.

Όμως, η ερευνήτρια του ΟΗΕ επιμένει πως συχνά είναι αδύνατο να ξεχωρίσει τους στρατιώτες από την Δύναμη Λαϊκής Άμυνας και την πολιτοφυλακή Τζαντζουαΐντ.

«Αντάρτες παραδίδονται»

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης του βορείου Νταρφούρ, Οσμάν Γιουσούφ Κιμπίρ, δήλωσε πως πάνω από 2.000 μέλη μιας ανταρτικής οργάνωσης έχουν παραδοθεί.

Πρόκειται για μέλη του Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή και, όπως εξήγησε, είναι έτοιμος να επιτρέψει την απορρόφηση των ανταρτών από την κρατική μηχανή καιο τον στρατό.

Όμως, ο διοικητής των ανταρτών, συνταγματάρχης Ομάρ Άνταμ, δήλωσε στο ΒBC πως παραδόθηκε κάποιος απ'τους στρατιώτες του.

Όπως είπε, η κυβέρνηση του Σουδάν έφερε ανθρώπους από το Τσαντ, τους έδωσε όπλα και τους έκανε να μοιάζουν με μέλη των ανταρτών.

Το σχέδιο δράσης που βρίσκει σύμφωνους τον ΟΗΕ και την κυβέρνηση του Σουδάν προβλέπει ότι οι αντάρτες θα υποχωρήσουν σε περιοχές που θα τελούν υπό την εοπίβλεψη της Αφρικανικής Ένωσης και θα καταθέσουν τα όπλα.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 11:42 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκώμια από Βρετανούς

βρετανικός Τύπος

Εγκωμιαστικά πλην μιας εξαίρεσης είναι τα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας που ξεκινούν σε έξη ημέρες.

«Η Αθήνα διαψεύδει όλους εκείνους που αμφέβαλλαν για την ικανότητά της να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς» αναφέρει ο τίτλος εγκωμιαστικού άρθρου της Γκάρντιαν.

«Μετά από μήνες ανησυχίας και επικρίσεων για την ολυμπιακή προετοιμασία, όλα τα ολυμπιακά έργα είναι πανέτοιμα για την μεγάλη διοργάνωση» γράφει η Γκάρντιαν

Η οποία έχει κάνει την δική της εκτενή έρευνα για την ετοιμότητα των έργων τα οποία βρίσκει όχι μόνο έτοιμα αλλά και υπερσύγχρονα.

Η εφημερίδα έχει για όλα μια καλή κουβέντα για τα επίπεδα ασφαλείας, για την αθλητική υποδομή, για τις συγκοινωνίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος η συντηρητική Ντειλι Τελεγκραφ αναφέρει ότι τα πάντα είναι έτοιμα και η Αθήνα δείχνει πιο όμορφη από ποτέ άλλοτε.

Η Τέλεγκραφ στέκεται με ιδιαίτερη προσοχή στα συγκοινωνιακά έργα που έχουν, όπως λέει αλλάξει ριζικά την λειτουργία της πρωτεύουσας αλλά και στην «υποδειγματική» συμπεριφορά των κατοίκων της οι οποίοι σέβονται απολύτως τους κανόνες ολυμπιακής κυκλοφορίας και γενικότερα τον κώδικα ευπρέπειας που έχουν επιβάλλει οι αρχές.

Ενα δισέλιδο αφιέρωμα όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι η συνεισφορά των Φαινάνσιαλ Τάιμς στα εγκωμιαστικά δημοσιεύματα για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Με άρθρο διθύραμβο για τα ολυμπιακών έργα καλύπτει τις τελευταίες προετοιμασίες της ολυμπιακής διοργάνωσης η Ιντιπέντεντ.

«Πως η Αθήνα αποστομώνει τους επικριτές της» επιγράφεται το σχετικό άρθρο της Ιντιπέντεντ

Η εφημερίδα γράφει πως τα πάντα είναι πανέτοιμα. Επαινεί την ποιότητα των ολυμπιακών έργων και υπογραμμίζει τα τεράστια έργα υποδομής που έχουν μετουσιώσει την Αθήνα σε μια πρωτεύουσα σύγχρονων προδιαγραφών.

Τα ολυμπιακά έργα είναι κατά την Ιντιπέντεντ υπόδειγμα από όλες τις απόψεις ενώ το ολυμπιακό χωριό είναι το καλύτερο που έγινε ποτέ σε ολυμπιακή διοργάνωση.

Παραφωνία σε όλα αυτά είναι το άρθρο των Τάιμς στο οποίο η γνωστή στους Ελληνες Λόρα Πίκ που για άλλη μια φορά προβαίνει σε ανυπόστατους χαρακτηρισμούς κατά της Ελλάδος

Ελλείψει στοιχείων η κ. Πικ επικαλείται τις 20, όπως ισχυρίζεται, δεσμεύσεις που περιέχονται στην προσφορά της Ελλάδος προς την ΔΟΕ. Η δημοσιογράφος των Ταιμς λέει πως έχει αντίγραφο της «μυστικής», όπως αναφέρει, προσφοράς και «αποκαλύπτει» ότι οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν.

Για του λόγου το αληθές, η δημοσιογράφος των Ταιμς αναφέρεται στις υπερβάσεις όσον αφορά το κόστος του ολυμπιακού σταδίου, στη ρύπανση και την έλλειψη πρασίνου.

Πάντως, στο τέλος αρχίζει να φάσκει και να αντιφάσκει αφού παραδέχεται ότι όλα τα έργα έχουν ολοκληρωθεί στην ώρα τους ενώ επικαλείται σχόλιο του γνωστού Ντικ Πάουντ της ΔΟΕ ο οποίος παραδέχεται ότι πολλές άλλες πόλεις στα παρελθόν είχαν πολλά οργανωτικά προβλήματα και δεν ικανοποίησαν όλες τις δεσμεύσεις τους.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 08:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ακάθεκτος ο Λευκορώσος

Διπλωματικό θέμα η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα υπουργού της λευκορωσίας

Παρά την άρνηση των ελληνικών αρχών να του χορηγήσουν βίζα, ο υπουργός Αθλητισμού της Λευκορωσίας Γιούρι Σιβάκοφ επιμένει ότι θά μεταβεί στις 13 Αυγούστου στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να απαγορεύσουν στον Λευκορώσο αξιωματούχο την είσοδο σε ευρωπαικό έδαφος λόγω της ανάμιξης του κ. Σιβάκοφ στις υποθέσεις εξαφανισμού τεσσάρων ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αθλητισμού στο Μίνσκ δήλωσε ότι ο κ. Σιβακόφ έχει ήδη διαπίστευση για τους Αγώνες και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται βίζα για να τους παρακολουθήσει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση υπογραμμίζοντας ότι είναι ενέργεια που δεν συνάδει με το Ολυμπιακό πνεύμα.

«Για μας είναι μια ακόμη προβοκατόρικη ενέργεια. Οποιαδήποτε προσπάθεια να τεθεί το ζήτημα αυτό εκτός ελέγχου θα είναι αντιπαραγωγική και αντίθετη προς τα ολυμπιακά ιδεώδη» δηλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ο Ρουσλάν Γιεσίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας

«Ο Γιούρι Σιβακόφ θα πάει στην Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέλος της εθνικής μας ομάδας και ως εκ τούτου θέμα βίζας δεν προκύπτει. Το μόνο που μετρά είναι η διαπίστευση και αυτή την έχουμε εξασφαλίσει», είπε ο Ανατόλι Αρτέμιεφ, εκπρόσωπος του κ. Σιβακόφ


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 11:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Αξιοποίηση προς κοινό όφελος»

Τα ολυμπιακά κέντρα σκοποβολής και ιππασίας στο Μαρκόπουλο και το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Τον κ. Καραμανλή συνόδευαν η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.

Ο πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψή του, επανέλαβε ακόμη μία φορά ότι «είμαστε πανέτοιμοι για εξαιρετικούς και ασφαλείς αγώνες», προσθέτοντας ότι μετά τους αγώνες πρώτη προτεραιότητά της κυβέρνησης «είναι να πετύχουμε την πλήρη, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων αυτών των υποδομών».

Και κατέληξε: «Όταν οι Αγώνες τελειώσουν, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι υποδομές αυτές, στην Αθήνα και στις άλλες Ολυμπιακές πόλεις, να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο. Να γίνουν πόλοι άθλησης και ψυχαγωγίας, χώροι αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των πολιτών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής».


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 11:53 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς Καραμανλή αλλά με «Ζιζού» η γέφυρα!

Στις 12 Αυγούστου, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου - Αντίρριου, του μεγαλύτερου έργου που κατασκευάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για την οδική σύνδεση της Στερεάς Ελλάδας με την Πελοπόννησο.

Στην τελετή εγκαινίων δεν θα παραστεί τελικά ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τα επίσημα εγκαίνια της γέφυρας θα γίνουν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, παρουσία του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και των προηγούμενων ηγεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Βάσως Παπανδρέου και του Κώστα Λαλιώτη.

Κατά την διάρκεια της μεταφοράς της Ολυμπιακής φλόγας, την Κυριακή 8 Αυγούστου, δεύτερος λαμπαδηδρόμος, μετά τον Γάλλο αρχιτέκτονα Τεσαντέ, που θα μεταφέρει τη Φλόγα στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου θα είναι ο Κώστας Λαλιώτης.

Ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα τρέξει με τη δάδα 400 μέτρα και στη συνέχεια θα παραδώσει τη Φλόγα στον Γάλλο ποδοσφαιριστή Ζινεντίν Ζιντάν.

Προηγουμένως, την Φλόγα θα έχει μεταφέρει στη διαδρομή προς την γέφυρα, ο προπονητής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος και θα την παραδώσει στον προπονητή της Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου, Στράτο Αποστολάκη.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 11:42 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκώμια από Βρετανούς

βρετανικός Τύπος

Εγκωμιαστικά πλην μιας εξαίρεσης είναι τα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας που ξεκινούν σε έξη ημέρες.

«Η Αθήνα διαψεύδει όλους εκείνους που αμφέβαλλαν για την ικανότητά της να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς» αναφέρει ο τίτλος εγκωμιαστικού άρθρου της Γκάρντιαν.

«Μετά από μήνες ανησυχίας και επικρίσεων για την ολυμπιακή προετοιμασία, όλα τα ολυμπιακά έργα είναι πανέτοιμα για την μεγάλη διοργάνωση» γράφει η Γκάρντιαν

Η οποία έχει κάνει την δική της εκτενή έρευνα για την ετοιμότητα των έργων τα οποία βρίσκει όχι μόνο έτοιμα αλλά και υπερσύγχρονα.

Η εφημερίδα έχει για όλα μια καλή κουβέντα για τα επίπεδα ασφαλείας, για την αθλητική υποδομή, για τις συγκοινωνίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος η συντηρητική Ντειλι Τελεγκραφ αναφέρει ότι τα πάντα είναι έτοιμα και η Αθήνα δείχνει πιο όμορφη από ποτέ άλλοτε.

Η Τέλεγκραφ στέκεται με ιδιαίτερη προσοχή στα συγκοινωνιακά έργα που έχουν, όπως λέει αλλάξει ριζικά την λειτουργία της πρωτεύουσας αλλά και στην «υποδειγματική» συμπεριφορά των κατοίκων της οι οποίοι σέβονται απολύτως τους κανόνες ολυμπιακής κυκλοφορίας και γενικότερα τον κώδικα ευπρέπειας που έχουν επιβάλλει οι αρχές.

Ενα δισέλιδο αφιέρωμα όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι η συνεισφορά των Φαινάνσιαλ Τάιμς στα εγκωμιαστικά δημοσιεύματα για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Με άρθρο διθύραμβο για τα ολυμπιακών έργα καλύπτει τις τελευταίες προετοιμασίες της ολυμπιακής διοργάνωσης η Ιντιπέντεντ.

«Πως η Αθήνα αποστομώνει τους επικριτές της» επιγράφεται το σχετικό άρθρο της Ιντιπέντεντ

Η εφημερίδα γράφει πως τα πάντα είναι πανέτοιμα. Επαινεί την ποιότητα των ολυμπιακών έργων και υπογραμμίζει τα τεράστια έργα υποδομής που έχουν μετουσιώσει την Αθήνα σε μια πρωτεύουσα σύγχρονων προδιαγραφών.

Τα ολυμπιακά έργα είναι κατά την Ιντιπέντεντ υπόδειγμα από όλες τις απόψεις ενώ το ολυμπιακό χωριό είναι το καλύτερο που έγινε ποτέ σε ολυμπιακή διοργάνωση.

Παραφωνία σε όλα αυτά είναι το άρθρο των Τάιμς στο οποίο η γνωστή στους Ελληνες Λόρα Πίκ καταβάλλει προσπάθεια να ξεπεράσει σε λίβελους ακόμα τον ίδιο τον εαυτό της.

Ελλείψει στοιχείων η κ. Πικ επικαλείται τις 20, όπως ισχυρίζεται, δεσμεύσεις που περιέχονται στην προσφορά της Ελλάδος προς την ΔΟΕ. Η δημοσιογράφος των Ταιμς λέει πως έχει αντίγραφο της «μυστικής», όπως αναφέρει, προσφοράς και «αποκαλύπτει» ότι οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν.

Για του λόγου το αληθές, η δημοσιογράφος των Ταιμς αναφέρεται στις υπερβάσεις όσον αφορά το κόστος του ολυμπιακού σταδίου, στη ρύπανση και την έλλειψη πρασίνου.

Πάντως, στο τέλος αρχίζει να φάσκει και να αντιφάσκει αφού παραδέχεται ότι όλα τα έργα έχουν ολοκληρωθεί στην ώρα τους ενώ επικαλείται σχόλιο του γνωστού Ντικ Πάουντ της ΔΟΕ ο οποίος παραδέχεται ότι πολλές άλλες πόλεις στα παρελθόν είχαν πολλά οργανωτικά προβλήματα και δεν ικανοποίησαν όλες τις δεσμεύσεις τους.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

Τραυματίσθηκε σοβαρά Ελληνίδα πρωταθλήτρια

Σοκ στην ελληνική αθλητική οικογένεια, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η 20χρονη πρωταθλήτρια του τζούντο Ελένη Ιωάννου, έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, από το μπαλκόνι του σπιτιού της στη Νέα Ιωνία και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο, Βαγγέλη Σουφλέρη, η αθλήτρια είχε καβγά με τον σύντροφό της και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε από το μπαλκόνι.

«Μόνο η καρδιά της λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουφλέρης στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3 και προσέθεσε:

«Είμαι εκτός Αθηνών και το έμαθα το πρωί από τον προπονητή. Όπως μου είπαν, μάλωσε με τον σύντροφό της και έπεσε από το μπαλκόνι».

Καταλήγοντας τόνισε: «Αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρει η ψυχολογία της ομάδας, αλλά να γίνει καλά η Ελένη».


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 10:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ολυμπιακοί και έλλειμμα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η «μάχη» για το χαράτσι. Μετονομασία του τέλους σχεδιάζει ο Νομάρχης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φροντιστήρια και από τα ιδιωτικά σχολεία. Μεγάλες αλλαγές στο χώρο της Παιδείας. Πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων ζητούν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανεξέλεγκτη η άνοδος του πετρελαίου. Καλπάζει στα 45 δολάρια. Ανησυχία για ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φεύγουν αμέσως 25.000 διευθυντές. Από την ερχόμενη εβδομάδα σε εφαρμογή οι αλλαγές στο Δημόσιο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Χτίζουν τα μικρά οικόπεδα. Σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Οι νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Η ΑΥΓΗ: Τρία «μετάλλια» χάνει η οικονομία! Σε μεταολυμπιακούς ρυθμούς. Πάνω από 4% το έλλειμμα φέτος, υπολογίζει η Στατιστική.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Επίθεση Βενιζέλου σε όλα τα μέτωπα. Για να καλύψει το αντιπολιτευτικό κενό και τα διαλυτικά συμπτώματα στο ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: 'Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν' λέει η κυβέρνηση, αλλά... Ψυχραιμία, παιδιά! Οδηγός προς τους αστυνομικούς των Αγώνων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα εκτός σχεδίου. Ολοκληρώνονται τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

ΕΘΝΟΣ: Στοίχημα 6 σημείων στην τελική ευθεία. Αθήνα 2004: Πού θα κριθεί η επιτυχία των Αγώνων και η εικόνα της χώρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Να σε κάψω Γιάννη να σ΄αλείψω... λάδι. Μια μαύρα, μια άσπρα ο ξένος Τύπος για την Ολυμπιάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν. Εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οδηγός για τους αγώνες και τις μετακινήσεις. Ειδικό Περιοδικό: Τι θα δείτε πού/πώς θα πάτε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Α - τιμή Ολυμπιάδα. Έρευνα «Ε»: Ακτινογραφία αυξήσεων, φόβοι ότι θα μείνουν και μετά.

ΕΞΠΡΕΣ: Εκτίναξη του ελλείμματος πάνω από 4%. Για το 2003.

ΕΣΤΙΑ: Η διαφήμισις της Ελλάδος. Κατά το 15θήμερο των Ολυμπιακών Αγώνων.

ESPRESSO: Οι δραματικές ώρες του Νότη. Δεν του έδωσαν το 'δηλητήριο του σκορπιού' για να σώσει τον άρρωστο αδελφό του.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πώληση - εξπρές της Ολυμπιακής. Χωρίς δέσμευση για τη διατήρηση του συνόλου των θέσεων εργασίας.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγωνία λόγω πετρελαίου. Νέο άλμα διεθνώς - Πιέζονται οι καταναλωτές.

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Φρένο στη Φάνη και άλλους. Αυτοπροβολή και ακρίβεια καταστρέφουν το κλίμα.

ΚΕΡΔΟΣ: Από ρεκόρ σε νέο ρεκόρ το ύψος του ελλείμματος. Συρρικνώθηκε κατά ένα δισ. ευρώ η περίφημη 'λευκή τρύπα'.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Σκάνδαλο Γιάννας με τα εισιτήρια. Ενώ η Αθήνα είναι πανέτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Συνθήκες μεγίστης ασφαλείας. Κ. Καραμανλής: Είμαστε έτοιμοι για εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 'Κλείδωσε' ολόκληρη η Ελλάδα. Δρακόντεια και αποτελεσματικά τα μέτρα ασφαλείας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Παράταση στις ρυθμίσεις για εκκρεμείς υποθέσεις. Οι αδυναμίες του Taxis δίνουν 'ανάσα' σε όσους κληθούν να πληρώσουν.

ΤΑ ΝΕΑ: Νυχτερινές επιχειρήσεις βιτρίνας. Σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων. Διώχνουν τους 'ανεπιθύμητους' από τις πλατείες.

Η ΝΙΚΗ: Απρέπειες και γκάφες. Ο Καραμανλής δεν πάει στα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Αποκαθήλωση της Μελίνας από το λιμάνι της Πάτρας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι κάμερες παρακολουθούν και διαδηλωτές! Νέα διαμαρτυρία χτες της 'Δημοκρατικής Συσπείρωσης' για το Ζέπελιν.

TRAFFIC NEWS: Στην αντεπίθεση η Μπεζεντάκου, απαντά με 'καρφιά' στις βολές της Τσίνα. 'Ντροπή Άσπα να πιάνεις στο στόμα σου Βίσση και Αλεξίου'. 'Δεν πουλάει τώρα, γι αυτό τα λέει'.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Διαμάχη για φροντιστήρια από ιδιωτικά σχολεία.

Η ΧΩΡΑ: Πόλεμος για τα δίδακτρα. Πλήρη απελευθέρωση ζητούν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 08:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ακάθεκτος ο Λευκορώσος

Διπλωματικό θέμα η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα υπουργού της λευκορωσίας

Παρά την άρνηση των ελληνικών αρχών να του χορηγήσουν βίζα, ο υπουργός Αθλητισμού της Λευκορωσίας Γιούρι Σιβάκοφ επιμένει ότι θά μεταβεί στις 13 Αυγούστου στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ευρωπαική Ενωση ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να απαγορεύσουν στον λευκορώσο αξιωματούχο την είσοδο σε ευρωπαικό έδαφος λόγω της ανάμιξης του κ. Σιβάκοφ στις υποθέσεις εξαφανισμού τεσσάρων ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αθλητισμού στο Μίνσκ δήλωσε ότι ο κ. Σιβακόφ έχει ήδη διαπίστευση για τους Αγώνες και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται βίζα για να τους παρακολουθήσει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση υπογραμμίζοντας ότι είναι ενέργεια που δεν συνάδει με το Ολυμπιακό πνεύμα.

«Για μας είναι μια ακόμη προβοκατόρικη ενέργεια. Οποιαδήποτε προσπάθεια να τεθεί το ζήτημα αυτό εκτός ελέγχου θα είναι αντιπαραγωγική και αντίθετη προς τα ολυμπιακά ιδεώδη» δηλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ο Ρουσλάν Γιεσίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας

«Ο Γιούρι Σιβακόφ θα πάει στην Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέλος της εθνικής μας ομάδας και ως εκ τούτου θέμα βίζας δεν προκύπτει. Το μόνο που μετρά είναι η διαπίστευση και αυτή την έχουμε εξασφαλίσει» είπε ο Ανατόλι Αρτέμιεφ, εκπρόσωπος του κ. Σιβακόφ


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 08:52 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγκρουση γιγάντων

Το ποδόσφαιρο κινητοποιεί την κινεζική αστυνομία

Οι κινεζικές αρχές κάλεσαν τους φιλάθλους στο Πεκίνο να επιδείξουν κόσμιοτητα και αυτοσυγκράτηση εν όψει του τελικού αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των Εθνικών ομάδων Κίνας-Ιαπωνίας για το Ασιατικό πρωτάθλημα.

Ο αγώνας γίνεται στο στάδιο Εργατών στο Πεκίνο και οι αρχές της πόλης έχουν τεθεί σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο επεισοδίων.

Η αντιπαλλότητα και αντιπάθεια που τρέφουν μεταξύ τους οι δύο λαοί έχει βαθείες ρίζες στην Ιστορία.

Σε προηγούμενους αγώνες οι κινέζοι φίλαθλοι επέδειξαν ανοιχτή εχθρότητα προς την ιαπωνική ομάδα

Πάνω από 6.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν μέσα στο γήπεδο.

Η πρεσβεία της Ιαπωνίας συμβουλεύει τους ιάπωνες φιλάθλους να αποφεύγουν να φέρουν διακριτικά της εθνικής τους ομάδας όταν κυκλοφορούν στην κινεζική πρωτεύουσα.


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

Φονική έκρηξη στο Καράτσι

Δύο νεκροί και τρείς τραυματίες από έκρηξη βόμβας στο Καράτσι

Η αστυνομία στο Καράτσι ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τριών από εκρηξη βόμβας.

Η βόμβα εξερράγη τα ξημερώματα του Σαββάτου και είχε τοποθετηθεί έξω από γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων που βρίσκεται στην καλύτερη περιοχή της πόλης όπου ζούν εύποροι Πακιστανοί.

Η έκρηξη δημιουργησε ένα βαθύ κρατήρα στο πεζοδρόμιο.

Η αστυνομία ανακοινωσε ότι διερευνά την υπόθεση δεν έχει ωστόσο δώσει ακόμα καμμιά ένδειξη για το ποιός ή τι ευθύνεται για την ενέργεια αυτή.

Το Καράτσι είναι η μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν και τους τελευταίους μήνες έχει γίνει θέατρο τρομοκρατικών επιθέσεων οι οποίες αποδίδονται σε ακραίους ισλαμιστές.

Πολλές από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι της πόλης και συχνά στόχος τους ήταν αλλοδαποί, χριστιανοί ή σιίτες μουσουλμάνοι.

Οι μουσουλμάνοι του Πακιστάν είναι σουνίτες


Σάββατο 07 Αυγούστου 2004 - 07:11 (Ώρα Λονδίνου)

Πεδίο μάχης η Νατζάφ

Οι σιίτες πολιτοφύλακες δεν είναι πολλοί, αλλά είναι καλά εκπαιδευμένοι

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε πως στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Νατζάφ σκοτώθηκαν πάνω από 300 οπαδοί του σκληροπυρηνικού σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Την ανακοίνωση διέψευσε εκπρόσωπος της παραστρατιωτικής οργανωσης Μεχντί του σιίτη μουλά.

Ο δήμαρχος της Νατζάφ κάλεσε τους πολιτοφύλακες του Σαντρ να απομακρυνθούν αμέσως από την πόλη.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν επίσης δύο αμερικανοί πεζοναύτες ενώ ένας τρίτος αμερικανός σκοτώθηκε στη Βαγδάτη από χειροβομβίδα που εκτοξεύθηκε από απόσταση.

Το κύμα βίας που σαρώνει τη Νατζάφ από την Παρασκευή είναι το σφοδρότερο μετά την συμφωνία εκεχειρίας του Ιουνίου.

Κρανίου Τόπος

Αμερικανικά ελικόπτερα βομβάρδισαν το νεκροταφείο της Νατζάφ όπου είχαν καταφύγει ένοπλοι οπαδοί του Σαντρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πόλη έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση και τηλεφωνικές γραμμές.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και στις πόλεις Νασιρίγια και Σαμάρα καθώς και στη συνοικία Σαντρ της Βαγδάτης.

Στη συνοικία Σαντρ είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες Ιρακινοί στις αρχές του χρόνου όταν εξεγέρθηκαν οι οπαδοί του Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Την Παρασκευή, η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ ορκίστηκε να εξολοθρεύσει όλες τις παράνομες πολιτοφυλακές.

Την Πέμπτη ένοπλοι Σιίτες συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους στη Νατζάφ, στη Βασόρα κι επίσης στη Βαγδάτη.

Αμερικανικό ελικόπτερο κατερρίφθη στη Νατζάφ, κατά τη διάρκεια μεγάλων συγκρούσεων ανάμεσα στα αμερικανικά στρατεύματα και τους οπαδούς του ριζοσπάστη κληρικού, Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Tραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο μέλη του πληρώματος.

undefined

Ο Σαντρ ανακοίνωσε πως μας δεσμεύει η εκεχειρία και οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να την τηρήσουν

Αχμέντ αλ-Σαϊμπάνι, εκπρόσωπος του Σαντρ στη Νατζάφ

Όμως, εκπρόσωποι του Μοκτάντα Αλ Σαντρ τόσο στη Νατζάφ όσο κι στη Βαγδάτη δήλωσαν πως επιθυμούν την ανανέωση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί με τα αμερικανικά στρατεύματα.

Οι πολιτοφύλακες του Μοκτάντα Αλ Σαντρ συγκρούστηκαν επίσης την Πέμπτη με βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ.

«Τζιχάντ»

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οπαδοί του Μοκτάντα Αλ Σαντρ δήλωναν ότι θα κήρυτταν «τζιχάντ», δηλ. ιερό πόλεμο, κατά των βρετανικών δυνάμεων.

«Θα κηρύξουμε ιερό πόλεμο κατά των ξένων στρατευμάτων, όχι κατά της ιρακινής αστυνομίας και του ιρακινού στρατού», εφέρετο να δηλώνει ο Σεΐχης Σαάντ αλ-Μπάσρι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σαντρ Σίτι

Ένοπλοι συγκρούστηκαν επίσης με τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν έξι παραστρατιωτικοί, σύμφωνα με τους Αμερικανούς.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν και πέντε Ιρακινοί άμαχοι.

Μαλαουίλ

Στο Μαλαουίλ, νοτίως της Βαγδάτης, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από αστυνομικό τμήμα.

Στην ίδια περιοχή, ένοπλοι τραυμάτισαν θανάσιμα σύο αστυνομικούς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.