Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-09

  1. «Ένοπλοι στην Ολυμπιάδα»
  2. Διαμαρτυρία του Πακιστάν προς ΗΠΑ
  3. Ισόβια για την επίθεση στην Οκλαχόμα
  4. «Ελλάδα με αξίες και αξία»
  5. Η «ασταθής» πυρηνική Ιαπωνία
  6. Παραδίδουν τον έλεγχο οι Πολωνοί
  7. Ιρακινός δικαστής φοβάται για τη ζωή του
  8. Ιρακινός δικαστής φοβάται για τη ζωή του
  9. Μια τράπεζα δίχως... τόκους
  10. Έφυγε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ
  11. Ευρωπαϊκό επιτελείο στην Καμπούλ
  12. «Δώστε λίγο χρόνο στο Χαρτούμ»
  13. Ιαπωνία: Δυστύχημα σε πυρηνικό σταθμό
  14. «Τηρήθηκαν οι υποσχέσεις»
  15. Η φλόγα κι η πρόβα
  16. Έκρηξη βόμβας, μάχες και απαγωγή διπλωμάτη
  17. Πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία
  18. Πανέτοιμοι στην αφετηρία
  19. Βομβιστική επίθεση, μάχες και απαγωγή διπλωμάτη
  20. «Δώστε λίγο σκόμα χρόνο στο Χαρτούμ»
  21. Δίωξη για Τσαλαμπί... εις διπλούν
  22. Συγκρούσεις και εξαφάνιση διπλωμάτη
  23. «Όλα έτοιμα ως εκ θαύματος»

Τρίτη 10 Αυγούστου 2004 - 02:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Ένοπλοι στην Ολυμπιάδα»

«Ένοπλες ομάδες έχουν σταλεί για τη φύλαξη των Ολυμπιακών αστέρων» λέει η Τάιμς (The Times).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που δεν αναφέρει τις πηγές της, οι Έλληνες επίσημοι έχουν συμφωνήσει κατ ιδίαν ότι οι αμερικανικές, βρετανικές και ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που θα συνοδεύσουν τις ολυμπιακές ομάδες των χωρών τους στην Αθήνα, θα οπλοφορούν παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε μια «προσπάθεια να κρατηθούν τα προσχήματα» λέει η Τάιμς τα όπλα θα μεταφερθούν στην Αθήνα με τον διπλωματικό σάκο στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και του Ισραήλ.

Αλλά, όπως λέει η εφημερίδα, μόνο στους Αμερικανούς πράκτορες έχει δοθεί το δικαίωμα να παρέχουν ένοπλη προστασία εκ του σύνεγγυς σε μεμονωμένους αθλητές.

Ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, αναφέρει η Τάιμς, είπε ότι είναι βέβαιο πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα είναι οπλισμένες.

Όταν του έγινε η υπενθύμιση πως η Ελληνική κυβέρνηση έχει δημοσίως απαγορεύσει κάτι τέτοιο, ο Αμερικανός επίσημος φέρεται να απάντησε «ακόμα κι έτσι».

Η Τάιμς αναφέρεται εκτεταμένα στις δηλώσεις των Ελλήνων επισήμων ότι απαγορεύεται να οπλοφορεί οποιοσδήποτε άλλος εκτός των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας και σημειώνει τη δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι οι ελληνικοί νόμοι θα εφαρμοστούν χωρίς εξαίρεση σε όσους ξένους οπλοφορούν.

Ακόμα η εφημερίδα αναφέρεται στα ισχυρά μέτρα ασφαλείας και φιλοξενεί δηλώσεις του Βρετανού υφυπουργού Αθλητισμού, Ρίτσαρντ Κάμπορν, που χαρακτηρίζει την Αθήνα ως «ίσως το ασφαλέστερο μέρος στη Γη».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι Βρετανοί αθλητές, λέει ο Κάμπορν, θα είναι η ζέστη.

Το κόστος

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν μια ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία αλλά αν η κυβέρνηση δεν ελέγξει τις δαπάνες η χώρα θα μπορούσε να δεχτεί πιέσεις σχετικά με τη δανειοληπτική της αξιολόγηση» αναφέρει έκθεση της μεγαλύτερης εταιρείας αξιολόγησης στον κόσμο, της Στάνταρντ εντ Πουρ (Standard & Poor) που δημοσιεύει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η έκθεση σημειώνει πως αν και η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία Α+ δεν παύει να είναι η τελευταία μεταξύ των κρατών της ευροζώνης.

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού αποτιμά γενικά θετικά τις επιπτώσεις της Ολυμπιάδας αλλά σημειώνει πως για να διατηρήσει η Ελλάδα την θέση της στην δανειοληπτική αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, να ελεγχθούν οι δαπάνες και να μειωθεί το χρέος, το οποίο, όπως σημειώνει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, «παραμένει επίμονα πάνω από το 100% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος».

Η έκθεση της Στάνταρντ εντ Πουρ προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» λέει η βρετανική εφημερίδα.

Πρωτοσέλιδα

«Το Ιράκ στην κόψη του ξυραφιού» είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent) καθώς , όπως λέει, το καθεστώς του μεταβατικού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι, βρίσκεται αντιμέτωπο «με τη βία και την πολιτική αστάθεια».

«Χάος και αψηφισιά στη Νατζάφ» βλέπει η Γκάρντιαν (The Guardian) καθώς ο σιίτης κληρικός Μοκταντά αλ Σαντρ και η πολιτοφυλακή του συνεχίζουν να αντιστέκονται στις αμερικανικές επιθέσεις.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 22:36 (Ώρα Λονδίνου)

Διαμαρτυρία του Πακιστάν προς ΗΠΑ

Το FBI διερευνούσε μία απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Μουνίρ Ακράμ

Την οργή του εξέφρασε το Πακιστάν προς τις ΗΠΑ, αποκαλώντας «στημένη» μια επιχείρηση του FBI για τη διερεύνηση μίας «δήθεν» - όπως είπε - απόπειρας δολοφονίας του Πακιστανού αντιπροσώπου στα ΗΕ.

Η Ισλαμαμπάντ χαρακτήρισε την επιχείρηση «απαράδεκτη» και «παράξενη».

Ο εκπρόσωπος της χώρας υπογράμμισε ότι η επιχείρηση έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του Μουνίρ Ακράμ, μόνιμου αντιπροσώπου του Πακιστάν στα ΗΕ.

Δύο άνδρες κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την κατηγορία ότι βοήθησαν έναν πράκτορα του FBI, ο οποίος είχε παρουσιασθεί ως εξτρεμιστής που ήθελε να σκοτώσει τον κ. Ακράμ.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μασούντ Καν, υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να ασχολούνται με τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Πακιστάν εξέφρασε τη διαμαρτυρία του στην αμερικανική πρεσβεία στην Ισλαμαμπάντ και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν συγνώμη.

Ο κ. Καν είπε ότι ετέθη σε κίνδυνο η ζωή πολλών Πακιστανών διπλωματών.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 20:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ισόβια για την επίθεση στην Οκλαχόμα

Ο Νίκολς μπορεί τώρα πλέον να καταδικασθεί με τη θανατική ποινή

Ένας από τους διοργανωτές της βομβιστικής επίθεσης στην Οκλαχόμα το 1995 καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς δικαίωμα χάριτος.

Ο Τέρι Νίκολς καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη 161 φορές - όσες ήταν δηλαδή και οι κατηγορίες που τον βάρυναν.

Κατά την επίθεση σε ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα το 1995 είχαν σκοτωθεί συνολικά 168 άτομα.

Ήδη είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για συνωμοσία και για τη δολοφονία οκτώ ομοσπονδιακών πρακτόρων που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

Ο συνεργάτης του, Τίμοθι Μακ Βέι, ο οποίος είχε τοποθετήσει τη βόμβα, εκτελέσθηκε το 2001.

Μεταμέλεια και θλίψη

Μιλώντας ενώπιον του δικαστηρίου, ο Νίκολς διάβασε το ανακοινωθέν του, εκφράζοντας τη μεταμέλειά του.

undefined

Θέλω να ζητήσω συγνώμη από όλα τα θύματα, τους επιζώντες και όλους εκείνους που υπέφεραν λόγω της βομβιστικής επίθεσης στην Οκλαχόμα

Τέρι Νίκολς

«Τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν τη θλίψη μου για το θρήνο όλων εκείνων που υπέφεραν», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ζήτησε άφεση αμαρτιών και κάλεσε όλους να πιστέψουν στην ύπαρξη του Θεού.

Ανακοινώνοντας την ποινή του, ο δικαστής Στίβεν Τέιλορ χαρακτήρισε τον Νίκολς «τρομοκράτη».

«Ελπίζω να θυμάσαι για όλη την υπόλοιπη ζωή σου όλες εκείνες τις ψυχές που σκότωσες», είπε ο δικαστής.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 18:40 (Ώρα Λονδίνου)

«Ελλάδα με αξίες και αξία»

«Εθνική υπόθεση» και «προσφορά της σύγχρονης Ελλάδας στον 21ο αιώνα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η επιτυχία ανήκει σε όλους» κι ότι αυτή θα αποτελέσει «νίκη της Ελλάδας που ενώνει τις δυνάμεις της και δίνει τον καλύτερο εαυτό της».

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού» η εικόνα της χώρας θα πάει παντού, σε όλο τον κόσμο και τόνισε ότι έγινε «ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς οι αποστολές κι οι επισκέπτες μας» καθώς όλα γίνονται «σε συνθήκες μεγίστης ασφαλείας».

Αναφερόμενος στο μέλλον των έργων, είπε ότι «μετά τους αγώνες η υπεραξία θα μετατραπεί σε προστιθέμενη αξία για το σήμερα και για τις επόμενες γενεές» ώστε να αναδειχθεί μια «Ελλάδα με αξίες και αξία».

«Διανύσαμε ανηφορική διαδρομή, με θυσίες αγωνίες και σκληρή προσπάθεια», ανέφερε, απευθύνοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ» σε όλους όσους συνεισέφεραν στη μεγάλη προσπάθεια, από «όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις πολιτικές δυνάμεις από τη διεκδίκηση ως σήμερα» ως τους εθελοντές και τους «έλληνες και ξένους εργαζόμενους στα έργα».

«Ότι έγινε και γίνεται οφείλεται στις θυσίες όλων των πολιτών», τόνισε. Ο κ. Καραμανλής κάλεσε, τέλος, τους Έλληνες να αλλάξουν για λίγες μέρες τις συνήθειές τους «όπως όταν στο σπίτι μας έρχονται φιλοξενούμενοι», υπενθυμίζοντας την ιερότητα της φιλοξενίας στην ελληνική παράδοση, αλλά και να γεμίσουν τα στάδια ώστε να έχουν «μια ζωντανή ανάμνησητης γιορτής».


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 10:02 (Ώρα Λονδίνου)

Η «ασταθής» πυρηνική Ιαπωνία

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Μιχάμα (φωτογραφία αρχείου)

Μία ημέρα μνήμης για τους Ιάπωνες, την 59η επέτειο των αποτρόπαιων συνεπειών της έκρηξης της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, έμελλε να τεθεί για άλλη μία φορά επιτακτικό το ερώτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Η κοινή γνώμη της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου έχει ούτως ή άλλως τις αμφιβολίες της σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας που επικρατούν στα ιαπωνικά πυρηνικά εργοστάσια.

Τη Δευτέρα τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και επτά τραυματίστηκαν από διαρροή ατμού, θερμοκρασίας 200οC στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας Μιχάμα, στην επαρχία Φουκούι.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξε έκλυση ραδιενεργών αερίων και ότι δεν υπήρξε ο παραμικρός κίνδυνος για τους περίοικους ή τους υπόλοιπους εργαζομένους στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ανάγκες και φόβοι

Η χώρα είναι φτωχή σε φυσικές πηγές ενέργειας, με τεράστια όμως ζήτηση από τις βιομηχανίες και τον ενεργειακά πολυδάπανο τρόπο ζωής των Ιαπώνων.

Τα δεδομένα αυτά υπαγορεύουν την παραγωγή ποσοστού 25% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα από τα πυρηνικά εργοστάσια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ.

Το δυστύχημα, όμως, στην επαρχία Φουκούι, οδήγησε αναλυτές στο ερώτημα κατά πόσο η Ιαπωνία βασίζεται υπερβολικά σε μια δυνητικά επικίνδυνη βιομηχανία.

Η νησιωτική χώρα εισήγαγε τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα για εμπορικούς σκοπούς από τη Μεγάλη Βρετανία το 1966 και ολοκλήρωσε τους πρώτους κατασκευασμένους εξ ολοκλήρου στην Ιαπωνία αντιδραστήρες το 1970.

Σήμερα υπάρχουν σε λειτουργία περισσότεροι από 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες που παρέχουν το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Συγκριτικά, στις ΗΠΑ, η πυρηνική ενέργεια συνιστά το 20% των συνολικών πηγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, ενώ η Ιαπωνία φημίζεται για τη δημόσια ασφάλεια, οι πυρηνικές της εγκαταστάσεις προβληματίζουν τους ειδικούς.

Πέρα από κάποια μάλλον συχνά ατυχήματα, έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που έχουν σταθεί μοιραίες για εργαζομένους στα πυρηνικά εργοστάσια.

Το 1999 στις εγκαταστάσεις της Τοκαϊμούρα, δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες υπέστησαν διαφόρων ειδών τραυματισμούς, όταν κάποιοι από τους συναδέλφους τους, θέλοντας να εξοικονομήσουν χρόνο προσπάθησαν να ανακατέψουν μεγάλες ποσότητες ουρανίου σε κοινούς κουβάδες.

Εξάλλου, μόλις τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο (Tepco) υποχρεώθηκε να κλείσει προσωρινά και τις 17 πυρηνικές της εγκαταστάσεις, παραδεχόμενη πλαστογράφηση των δεδομένων ασφαλείας.

Οι ανήσυχοι Ιάπωνες πολίτες έχουν από το 1975 συστήσει το Κέντρο Πυρηνικής Πληροφόρησης Πολιτών, ώστε να επιτηρούν και να καταγράφουν τυχόν παρατυπίες στη λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων ανά τη χώρα.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 18:54 (Ώρα Λονδίνου)

Παραδίδουν τον έλεγχο οι Πολωνοί

Τα συμμαχικά στρατεύματα δέχονται συνεχείς επιθέσεις

Τα πολωνικά στρατεύματα στο Ιράκ παρέδωσαν την εξουσία στις αμερικανικές δυνάμεις σε δύο περιοχές εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα στην ιερή πόλη Νατζάφ.

Οι δυνάμεις που βρίσκονταν υπό πολωνικό έλεγχο θα υπάγονται πλέον υπό τις εντολές της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Νατζάφ και τις γύρω περιοχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του πολωνικού στρατού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη από υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους στο Ιράκ.

Οι δυνάμεις που βρίσκονται υπό πολωνικό έλεγχο θα συνεχίσουν να υπάγονται στην ίδια διοίκηση σε τρεις άλλες περιοχές.

Εκκλήσεις της ιρακινής κυβέρνησης

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη ενώ συνεχίζονται για πέμπτη συνεχή ημέρα οι συγκρούσεις ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τους οπαδούς του σκληροπυρηνικού σιίτη κληρικού, Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Ο Μοκτάντα Αλ Σαντρ απέρριψε τις εκκλήσεις της ιρακινής κυβέρνησης, η οποία είχε ζητήσει να εγκαταλείψουν οι οπαδοί του τη Νατζάφ.

Ο ίδιος ορκίσθηκε ότι πρόκειται να υπερασπισθεί την ιερή πόλη και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα λάβουν τον έλεγχο εκεί μόνο «πάνω από το πτώμα του».

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη είναι οι πρώτες που πραγματοποιούνται από τον Ιούνιο, όταν υπεγράφη συμφωνία εκεχειρίας στη Νατζάφ.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 14:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ιρακινός δικαστής φοβάται για τη ζωή του

Ο Σαλέμ Τσαλάμπι θεωρεί ότι κινδυνεύει η ζωή του

Ο επικεφαλής του ειδικού δικαστηρίου που θα εκδικάσει την υπόθεση του Σαντάμ Χουσεϊν, Σαλέμ Τσαλάμπι, είπε στο BBC ότι φοβάται για τη ζωή του, μετά τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του.

Ο Σαλέμ Τσαλάμπι κατηγορείται για τη δολοφονία του Χαϊθέμ Φαντχίλ, γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομίας του Ιράκ.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Λονδίνο, δήλωσε ότι είναι θύμα μίας εκστρατείας σπίλωσης της υπόληψής του και διευκρίνισε ότι το σπίτι του στη Βαγδάτη έγινε πρόσφατα στόχος επίθεσης.

Ο Σαλέμ Τσαλάμπι υπογράμμισε ότι θέλει να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά του πριν επιστρέψει στο Ιράκ.

Εντάλματα συλλήψεως

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ιράκ έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για το θείο του κ. Τσαλάμπι, τον πολιτικό Αχμέντ Τσαλάμπι, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του.

Η ζωή μου κινδυνεύει εξαιτίας της υπόθεσης που έχω αναλάβει. Πρόκειται για μία εκστρατεία σπίλωσης εναντίον μου

Σαλέμ Τσαλάμπι

Ο Σαλέμ Τσαλάμπι υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Ιρακινό πρόεδρο Γκαζί Γιάουερ και τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουϊ, ζητώντας εγγυήσεις για να επιστρέψει στο Ιράκ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί η έκδοση του Σαλέμ Τσαλάμπι στο Ιράκ από τη Βρετανία.

Ο διορισμένος από τους Αμερικανούς Ιρακινός δικαστής που εξέδωσε το ένταλμα συλλήψεως και για τα δύο μέλη της οικογένειας Τσαλάμπι, Ζουχαϊρ Αλ Μαλίκι, δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα συλληφθούν και οι δύο αμέσως μόλις επιστρέψουν στο Ιράκ.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 14:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ιρακινός δικαστής φοβάται για τη ζωή του

Ο Σαλέμ Τσαλάμπι θεωρεί ότι κινδυνεύει η ζωή του

Ο επικεφαλής του ειδικού δικαστηρίου που θα εκδικάσει την υπόθεση του Σαντάμ Χουσεϊν, Σαλέμ Τσαλάμπι, είπε στο BBC ότι φοβάται για τη ζωή του, μετά τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του.

Ο Σαλέμ Τσαλάμπι κατηγορείται για τη δολοφονία του Χαϊθέμ Φαντχίλ, γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομίας του Ιράκ.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Λονδίνο, δήλωσε ότι είναι θύμα μίας εκστρατείας σπίλωσης της υπόληψής του και διευκρίνισε ότι το σπίτι του στη Βαγδάτη έγινε πρόσφατα στόχος επίθεσης.

Ο Σαλέμ Τσαλάμπι υπογράμμισε ότι θέλει να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά του πριν επιστρέψει στο Ιράκ.

Εντάλματα συλλήψεως

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ιράκ έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για το θείο του κ. Τσαλάμπι, τον πολιτικό Αχμέντ Τσαλάμπι, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του.

undefined

Η ζωή μου κινδυνεύει εξαιτίας της υπόθεσης που έχω αναλάβει. Πρόκειται για μία εκστρατεία σπίλωσης εναντίον μου

Σαλέμ Τσαλάμπι

Ο Σαλέμ Τσαλάμπι υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Ιρακινό πρόεδρο Γκαζί Γιάουερ και τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουϊ, ζητώντας εγγυήσεις για να επιστρέψει στο Ιράκ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί η έκδοση του Σαλέμ Τσαλάμπι στο Ιράκ από τη Βρετανία.

Ο διορισμένος από τους Αμερικανούς Ιρακινός δικαστής που εξέδωσε το ένταλμα συλλήψεως και για τα δύο μέλη της οικογένειας Τσαλάμπι, Ζουχαϊρ Αλ Μαλίκι, δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα συλληφθούν και οι δύο αμέσως μόλις επιστρέψουν στο Ιράκ.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου)

Μια τράπεζα δίχως... τόκους

«Καμία επένδυση σε αλκοολούχα προϊόντα» υπόσχεται η Ισλαμική Τράπεζα Βρετανίας

Στη Βρετανία οι νομισματικές αρχές έδωσαν άδεια για να λειτουργήσει η πρώτη ισλαμική τράπεζα.

Η «Ισλαμική Τράπεζα της Βρετανίας» θα έχει την έδρα της στο Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας, μια πόλη με μεγάλο ποσοστό μουσουλμανικού πληθυσμού.

Η τράπεζα αυτή θα παρέχει στα δυο εκατομμύρια Βρετανών μουσουλμάνων τραπεζικά προϊόντα που συμβαδίζουν με τους κανόνες του Ισλάμ, το οποίο απαγορεύει την πίστωση ή χρέωση τόκων.

Οι αποταμιεύσεις των καταθετών θα επενδύονται και τα κέρδη θα μοιράζονται ανάμεσα στους καταθέτες και την τράπεζα, που θα καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα χρεώνοντας ένα ελάχιστο ποσό προμήθειας.

Για παράδειγμα εάν ένας πελάτης θέλει να αποκτήσει μηχανολογικό εξοπλισμό η τράπεζα θα αγοράζει για λογαριασμό του τα μηχανήματα και θα τα εκμισθώνει με προκαθορισμένο ενοίκιο, μέχρι να αποσβεσθεί πλήρως η αξία αγοράς.

Επίσης η Ισλαμική Τράπεζα υπόσχεται να μην επενδύει σε εταιρείες που σχετίζονται προϊόντα καπνού, αλκοόλ και πορνογραφία.

Tο πρώτο υποκατάστημα της τράπεζας θα ανοίξει το Σεπτέμβριο στην οδό Έτζγουεαρ του Λονδίνου και φιλοδοξεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Μουσουλμάνους όλων των ευρωπαϊκών χωρών.


Κυριακή 08 Αυγούστου 2004 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Ξαφνικά έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και από τους καλύτερους θεατρικούς ηθοποιούς της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ υπέστη ανακοπή καρδιάς ενώ παραθέριζε στην Ερμιόνη. Η τελευταία σύντροφός του, ηθοποιός Νάντια Μουρούζη, μετέφερε τον 70χρονο ηθοποιό στο κέντρο υγείας Κρανιδίου όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

H σορός του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, εκτίθεται από τις 10.00 το πρωί της Δευτέρας σε λαϊκό προσκύνημα, στο παρεκκλήσι του Αγ. Λαζάρου στη Μητρόπολη Αθηνών.

Την Τρίτη στις 16.00 θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στο ναό των Αγίων Θεοδώρων, στο Α' νεκροταφείο της Αθήνας, όπου θα γίνει η ταφή.

Απόφοιτος της σχολής του Εθνικού, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ξεκίνησε μικρός τόσο την θεατρική όσο και την κινηματογραφική του καριέρα, ως ένας από τους πολλά υποσχόμενους ζεν πρεμιέ της εποχής.

Η συνάντησή του, στα κινηματογραφικά πλατώ της ταινίας «Αστέρω», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη αποτελεί απαρχή της ιστορίας του διασημότερου ζευγαριού στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Γίνονται το γνωστότερο και πιο αγαπητό κινηματογραφικό ζευγάρι μετά την ταινία «Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο».

Το 1965 παντρεύονται. Ο θυελλώδης γάμος τους δεν κρατά πολύ. Αποκτούν ένα γιο, το Γιάννη. Μετά το διαζύγιό τους, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στρέφεται περισσότερο στο ποιοτικό θέατρο, που ήδη έχει υπηρετήσει είτε στο Εθνικό είτε με τον Κάρολο Κουν.

Οι πρωταγωνιστικές του ερμηνείες σε έργα το κλασσικού ρεπερτορίου και την αρχαία τραγωδία αποτελούν σημείο αναφοράς για τους νέους Έλληνες ηθοποιούς.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 12:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκό επιτελείο στην Καμπούλ

To «Ευρωπαϊκό Σώμα Στρατού» ενισχύει την Διεθνή Δύναμη του ΝΑΤΟ (ISAF) στο Αφγανιστάν

Μια μονάδα με 360 στρατιώτες και αξιωματικούς που προέρχονται από πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ανέλαβε σήμερα την πρώτη της αποστολή, δηλαδή τη διοίκηση της διεθνούς δύναμης ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Η μονάδα, που ονομάζεται «Ευρωπαϊκό Σώμα Στρατού («Εurocorps») θα αντικαταστήσει τους Καναδούς αξιωματικούς που στελεχώνουν το επιτελείο της δύναμης, ασκώντας τα σχετικά καθήκοντα κατά το επόμενο εξάμηνο.

Στη μονάδα αυτή συμμετέχουν αξιωματικοί από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία.

Ανταποκριτής του BBC λέει ότι η ανάληψη της διοίκησης γίνεται ενώ ολοένα αυξάνουν οι επικρίσεις για την έλλειψη νατοϊκής βοήθειας στην αστυνόμευση του Αφγανιστάν.

Ο ανταποκριτής μας λέει ότι δεν έχουν ακόμα αφιχθεί στην Καμπούλ νατοϊκά στρατεύματα που θα έπρεπε να έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα προστασίας και φρούρησης, ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Δώστε λίγο χρόνο στο Χαρτούμ»

To Νταρφούρ έχει χαρακτηρισθεί «χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή των τελευταίων ετών»

Ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση του Χαρτούμ για να θέσει τέρμα στην ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν.

Αυτό τονίστηκε κατά την έναρξη της έκτακτης συνάντησης του οργανισμού στο Κάιρο.

Το ίδιο το Σουδάν είχε ζητήσει τη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου.

Όπως είχε τονίσει νωρίτερα ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, θα πρέπει να ληφθούν σαφείς αποφάσεις στο Κάιρο που να υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιβολή, ενδεχομένως, διεθνών κυρώσεων.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προειδοποιήσει με πρόσφατο ψήφισμά τους την σουδανική κυβέρνηση πως εάν δεν λάβει μέτρα για να θέσει τέρμα στις επιθέσεις που δέχονται μη Άραβες στο Νταρφούρ μέσα σε διάστημα 30 ημερών, διατρέχει τον κίνδυνο να της επιβληθούν κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Όπως επισημαίνει ένας από τους απεσταλμένους του BBC στις συνομιλίες, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανησυχεί μήπως η κρίση στο Νταρφούρ αποτελέσει πρόσχημα για διπλωματική ή/και στρατιωτική παρέμβαση στο Σουδάν.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Σουδάν για ν'αντιμετωπίσει μόνο του το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί--χωρίς ν'απειλείται η κυριαρχία ή η εδαφική του αξκεραιότητα, τόνισε πως είναι κατά της επιβολής κυρώσεων στην αφρικανική αυτή χώρα.

Ο κ. Μούσα είχε επίσης χωριστές συνομιλίες νωρίτερα με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Πονκ, και τον επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, Άλφα Ομάρ Κονάρε.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 10:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ιαπωνία: Δυστύχημα σε πυρηνικό σταθμό

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Μιχάμα (φωτογραφία αρχείου)

Στην Ιαπωνία πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα που συνέβη σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της χώρας.

Αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Εργοστασιακής Ασφάλειας δήλωσε ότι περίπου άλλα δέκα άτομα που εργάζονταν στον πυρηνικό σταθμό φέρουν εγκαύματα από τη διαρροή.

Νωρίτερα οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πέντε άτομα που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο έπειτα από διαρροή ατμού σε πυρηνικό εργοστάσιο.

Οι πέντε εργαζόμενοι στο πυρηνικό αντιδραστήρα Μιχάμα υπέστησαν καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας μετέδωσε επίσης ότι έχει σημειωθεί διαρροή στο εργοστάσιο που βρίσκεται σε απόσταση 320 χιλιομέτρων δυτικά του Τόκιο.

Πάντως τα μέσα ενημέρωσης λένε ότι σύμφωνα με δηλώσεις των αρχών δεν σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή και ότι η κατάσταση έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

«Τηρήθηκαν οι υποσχέσεις»

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας 9 Αυγούστου, τα πάντα στην Αθήνα λειτουργούν σε ολυμπιακούς ρυθμούς.

Εκτός των καταστημάτων, που από ημερών τηρούν το ειδικό ωράριο, το τραμ, πέντε γραμμές λεωφορείων και τέσσερεις των τρόλεϊ θα κυκλοφορούν επί 24ώρου βάσεως.

Το μετρό λειτουργεί με ευρύτερο ωράριο και σταματά μόνο το τρίωρο 02.00-05.00, ενώ ο προαστιακός λειτουργεί με τέσσερα δρομολόγια ανά ώρα.

Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Αυγούστου και, κατόπιν, από τις 13 ως τις 29 Αυγούστου.

Τέλος, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και αρχαιοφυλάκων, τα μουσεία κι οι αρχαιολογικοί χώροι των ολυμπιακών πόλεων λειτουργούν καθημερινά ως τις 20.30.

Εν τω μεταξύ, την πλήρη ικανοποίησή τους εξέφρασαν τα στελέχη της ΔΟΕ που βρίσκονται στην Αθήνα, για το γεγονός ότι όλα είναι έτοιμα και λειτουργούν εύρυθμα.

Οι Έλληνες «έχουν τηρήσει στο ακέραιο τις υποσχέσεις τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ ο οποίος επισκέφθηκε το Ολυμπιακό στάδιο το μεσημέρι της Δευτέρας.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 09:37 (Ώρα Λονδίνου)

Η φλόγα κι η πρόβα

Με επιτυχία διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής η πρώτη γενική δοκιμή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στο ολυμπιακό στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκ των εθελοντών που την παρακολούθησαν, η τελετή αποτελεί ένα φαντασμαγορικό πολυθέαμα που συνδέει την αρχαία με τη νέα Ελλάδα και έχει ντυθεί με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη. Η δεύτερη και τελική γενική δοκιμή θα γίνει αύριο, Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, αναχώρησε από τη Πάτρα στις 8.00 το πρωί της Δευτέρας η λαμπαδηδρομία, με τελευταίο μεγάλο σταθμό την Κόρινθο πριν εισέλθει στην Αττική Γη.

Εικόνες των φαντασμαγορικών εορτασμών που συνόδευσαν τη διέλευση της φλόγας από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου έκαναν το γύρο του κόσμου, ενώ μεγάλο ήταν το πλήθος που συγκεντρώθηκε κι από τις δύο πλευρές της γέφυρας για να χαρεί όχι μόνο τη λαμπαδηδρομία αλλά και το σημαντικό έργο, τη μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου που δίνεται στην κυκλοφορία στις 12 Αυγούστου.

Πρώτος λαμπαδηδρόμος πάνω στο οδόστρωμα της γέφυρας ήταν ο Γάλλος μηχανικός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας που κατασκεύασε τη γέφυρα, Ζαν - Πολ Τεσαντιέ.

Ο κ. Τεσαντιέ παρομοίασε την Ολυμπιακή Φλόγα και τη γέφυρα με κόρες του Προμηθέα, που έδωσε στους ανθρώπους τη φωτιά και την ελπίδα για ζωή.

Μεταξύ των λαμπαδηδρόμων ήταν ο κ. Κώστας Λαλιώτης, πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδος και πρωταθλήτριας Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, Ότο Ρεχάγκελ, η ολυμπιακή ομάδα ποδοσφαίρου, η τραγουδίστρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη κ.α.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 06:47 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη βόμβας, μάχες και απαγωγή διπλωμάτη

Επίκεντρο βομβιστικών ενεργειών η πόλη Μπακούμπα και πάλι

Στο Ιράκ βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας κοντά στην πόλη της Μπακούμπα, στην περιοχή που ονομάζεται σουνιτικό τρίγωνο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες πυροδοτήθηκε στο Μπαλαντ Σουρ, στα πλαίσια απόπειρας δολοφονίας του τοπικού κυβερνήτη της επαρχίας Ντιγιάλα.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άτομα -στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί, ενώ 16 άτομα τραυματίσθηκαν όπως ανακοίνωσε γιατρός σε νοσοκομείο της περιοχής.

Πεδίο μαχών εκ νέου η Νατζάφ

Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι συγκρούσεις στην πόλη Νατζάφ ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και σε ενόπλους που παραμένουν πιστοί στο ριζοσπάστη κληρικό Μοκτάντα Αλ Σαντρ, ο οποίος δήλωσε προ ολίγου ότι θα πολεμήσει ενάντια στην κατοχή της ιερής πόλης «μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός του».

«Ο "Στρατός του Μεχντί" και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε την αντίσταση. Θα παραμείνω στην ιερή Νατζάφ και δεν θα φύγω ποτέ» δήλωσε ο ριζοσπάστης κληρικός, σε δημοσιογραφική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσα στην ιερότερη τοποθεσία της πόλης, το τέμενος του Ιμάμη Αλί.

Αμερικανοί στρατιώτες στην ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ακούγονται ανταλλαγές πυρών από αυτόματα όπλα, όλμους και αντιαρματικές οβίδες.

Αμερικανικά ελικόπτερα ανέλαβαν και πάλι δράση, πλήττοντας με ρουκέτες θέσεις των Σιιτών, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη στην πόλη του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι.

Ο κ. Αλάουι κάλεσε όλους τους ενόπλους να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τους ιερούς τόπους της Νατζάφ.

Συνεργάτης του Αλ Σαντρ είπε ότι οι Σιίτες πολιτοφύλακες ήλπιζαν πως η επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά «ο Αλάουι δεν έφερε τίποτα καινούριο» όπως είπε.

Στο μεταξύ η διορισμένη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ επανέφερε χτες τη θανατική ποινή για μια σειρά εγκλημάτων ,μεταξύ των οποίων η δολοφονία, η απαγωγή, η χρήση ναρκωτικών και η διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας.

«Χάθηκαν τα ίχνη του προξένου»

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι είναι «ζωντανός και καλά στην υγεία του» ο Ιρανός διπλωμάτης που εξαφανίστηκε στο Ιράκ και πιστεύεται ότι έχει απαχθεί από αντάρτες.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Τεχεράνης είχε ανακοινώσει πως τα ίχνη του Φερεϊντούν Τζαχανί χάθηκαν την περασμένη Τετάρτη, καθώς ταξίδευε από τη Βαγδάτη στην ιερή πόλη των Σιιτών, Καρμπάλα, όπου θα αναλάμβανε τα καθήκοντα του προξένου.

Το διαβατήριο του απαχθέντος Ιρανού διπλωμάτη δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο

Μια οργάνωση με την επωνυμία «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ» έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει το διαβατήριο του Ιρανού διπλωμάτη, τον οποίο κατηγορούν ότι αναμοχλεύει τα εθνοτικά πάθη.

Τον περασμένο μήνα ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη για ανάμιξη στα εσωτερικά του Ιράκ.

Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν λέει πως επανειλημμένα έχει απορρίψει αυτές τις καταγγελίες ως αβάσιμες και ότι επιθυμεί να δει στο Ιράκ σταθερότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 10:02 (Ώρα Λονδίνου)

Πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Μιχάμα (φωτογραφία αρχείου)

Στην Ιαπωνία πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα που συνέβη σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της χώρας.

Αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Εργοστασιακής Ασφάλειας δήλωσε ότι περίπου άλλα δέκα άτομα που εργάζονταν στον πυρηνικό σταθμό φέρουν εγκαύματα από τη διαρροή.

Νωρίτερα οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πέντε άτομα που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο έπειτα από διαρροή ατμού σε πυρηνικό εργοστάσιο.

Οι πέντε εργαζόμενοι στο πυρηνικό αντιδραστήρα Μιχάμα υπέστησαν καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας μετέδωσε επίσης ότι έχει σημειωθεί διαρροή στο εργοστάσιο που βρίσκεται σε απόσταση 320 χιλιομέτρων δυτικά του Τόκιο.

Πάντως τα μέσα ενημέρωσης λένε ότι σύμφωνα με δηλώσεις των αρχών δεν σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή και ότι η κατάσταση έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 09:13 (Ώρα Λονδίνου)

Πανέτοιμοι στην αφετηρία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το πρώτο χρυσό από τους «αθάνατους». Απάντηση στους λασπολόγους η ψήφος εμπιστοσύνης της ΔΟΕ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ηλεκτρονική κάρτα για όλους τους πολίτες. Απλοποιεί πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Καταργεί τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χτυπάμε 30 μετάλλια. Ποια είναι τα φαβορί και τα αουτσάιντερ της ελληνικής ομάδας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 50% κάτω ο φόρος. Ακίνητα: Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέα καθαρή τετραετία θέλει ο Καραμανλής. Κάλπες με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιχορηγήσεις 15 προγράμματα ύψους 450 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΕΘΝΟΣ: Είναι τρελοί οι Έλληνες... «Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτό το συρτάκι. Σε τρία χρόνια έφτιαξαν όσα άλλοι κάνουν σε επτά».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Διαθρησκειακή διάσκεψη για την ειρήνη και το Ολυμπιακό ιδεώδες. Με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Τζανίκο και κεντρικό πρόσωπο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φιέστα καπέλωμα. Με σκοπό να μη χαρισθεί η αποπεράτωση των έργων στην κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θαύμα! Ρίο - Αντίρριο. Φλόγα και υπερθέαμα στη γέφυρα που ενώνει. Ρογκ: Συγχαρητήρια, Έλληνες, τα καταφέρατε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η εκδίκηση της μακέτας. Τότε κατηγορίες και ειρωνεία, τώρα «όλοι μαζί τα καταφέραμε».

ΕΣΤΙΑ: Παγκόσμιο επίκεντρο. 4 δισεκατομμύρια τηλεθεατές θα βλέπουν Αθήνα.

ESPRESSO: Οι τελευταίες ώρες του Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Πώς έσβησε ξαφνικά ο μεγάλος ηθοποιός.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η εκδίκηση της μακέτας. Έμπρακτες απαντήσεις στους επικριτές.

Μetro: «Η Αθήνα γιορτάζει». Η Ντ. Μπακογιάννη καλωσορίζει τους επισκέπτες της πόλης.

ΤΑ ΝΕΑ: Κρυφό όπλο οι 58.000 εθελοντές. Ολυμπιακό ρεκόρ συμμετοχής.

TRAFFIC NEWS: Τατιάνα θα πληρώσεις ακριβά τη φυγή σου. Νέο εξώδικο από το ALTER.

Η ΧΩΡΑ: Έφαγαν τα δισ οι βαρώνοι και άφησαν τον ελληνικό τουρισμό χωρίς διαφήμιση. Θα κάνουμε φανταστική ολυμπιάδα, αλλά τα νησιά στενάζουν γιατί δεν έχουν κόσμο.

City Press: Ρίο - Αντίρριο : Η φλόγα πέρασε από την πιο σύγχρονη γέφυρα.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «πανέτοιμη να υποδεχθεί το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού της υφηλίου είναι η Ελλάδα όπως αναγνωρίζουν τώρα όλοι: ΔΟΕ, διεθνή ΜΜΕ, ξένοι αθλητές και επισκέπτες. Εντυπωσιασμένοι δηλώνουν οι 'αθάνατοι' στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΟΕ... Διαδοχικά ρεκόρ και στις πωλήσεις εισιτηρίων».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι «μόνο καλά λόγια είχαν να πουν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ντένις Όσβαλντ για την ετοιμότητα της χώρας μας να φιλοξενήσει σε τέσσερις ημέρες τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ».

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «ο αριθμός των τηλεθεατών που θα παρακολουθήσουν έστω και ένα ελάχιστο τμήμα των Αγώνων -κατά την κανονική μετάδοση ή την ειδησεογραφική κάλυψή τους- εκτιμάται ότι θα ανέλθη σε 4 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ όλων των εποχών. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με περίπου τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού της γης. Όλοι αυτοί κάτι θα δουν, κάτι θα ακούσουν, κάτι θα μάθουν για την Ελλάδα και την Αθήνα».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι «η χώρα μας άρχισε την απόσβεση της τεράστιας επένδυσης που έκανε στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο. Ήδη τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης έχουν αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα, και από εκεί που μέχρι πρότινος ασκούσαν σκληρή κριτική ενίοτε με σαρκασμό και σκωπτικότητα, τώρα αναφέρονται με διθυράμβους για την εικόνα που αντικρίζουν στην Αθήνα».

Η METRO εκτιμά ότι «τη δικαίωση των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αποτυπώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της 'Αθήνας 2004' σε 5 χώρες. Η έρευνα δείχνει εντυπωσιακή μεταστροφή της διεθνούς κοινής γνώμης υπέρ της Ελλάδας».

Η Espresso προσθέτει ότι «αυτό είναι το φρούριο που λέγεται... Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζουν την ομπρέλα ασφαλείας πάνω από την Αττική αγγλικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών τους. Στρατιώτες, αστυνομία, συστήματα ασφαλείας και κάμερες συνθέτουν τη 'μεγαλύτερη ασπίδα ασφαλείας που έχει στηθεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο', όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν».

Η City Press επισημαίνει ότι «εντυπωσιακά ήταν τα ολυμπιακά 'εγκαίνια' της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και γεμάτα πολιτισμικούς, αθλητικούς και πολιτικούς συμβολισμούς. Το κλίμα της εθνικής ανάτασης ενισχύθηκε από τη φαντασμαγορική γιορτή του Σαββάτου, αλλά και από τη λαμπαδηδρομία της Κυριακής, που συνέδεσε τις επιτυχίες στον τομέα της βασικής υποδομής με την επιτυχία του Euro 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι «το ΟΑΚΑ θα μετατραπεί σε μια μικρή θάλασσα, ενώ ένας φλεγόμενος κομήτης θα πέσει στο νερό, ανάβοντας τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους. Οι θεατές με μικρούς φακούς θα μετατρέψουν τις κερκίδες σε γαλαξία, ενώ το στάδιο θα πλημμυρίσει από μουσική. Σαντούρι και μπουζούκια θα δέσουν με τα τύμπανα, ενώ μέσα από τα νερά θα αναδυθεί ένα τεράστιο άγαλμα. Μπροστά στα μάτια των θεατών θα ξεδιπλωθούν εικόνες της ιστορίας και της μυθολογίας της αρχαίας Ελλάδας».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι «η ελληνική ομάδα είχε επιστρέψει από το Σίδνεϊ με 13 μετάλλια. Πρόσφατα, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος, σε συνέντευξή του στην 'Απογευματινή' προέβλεψε ότι οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες θα ανέβουν 17 φορές στο βάθρο. Όμως, κι αυτά τα 17 μετάλλια φαντάζουν πολύ λίγα απέναντι στα όνειρα της ελληνικής αποστολής, που όσο κι αν κρατάει χαμηλούς τόνους, δεν μπορεί να κρύψει τη φιλοδοξία της για 30 μετάλλια».

ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι «το μυστικό όπλο της Αθήνας είναι οι 58.000 εθελοντές, που επιλέχθηκαν από 160.000 υποψηφίους (αριθμός ρεκόρ). Αύριο θα παρακολουθήσουν τη γενική πρόβα της Τελετής Έναρξης».

Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «παγκόσμιος θαυμασμός για τα πολλά και εντυπωσιακά επιτεύγματα της Ελλάδας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όπως η ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου. Συγχαρητήρια Ρογκ για την ποιότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων και βεβαιότητα για τη διοργάνωση εξαιρετικών και ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι «είναι γλυκιά η εκδίκηση της μακέτας, δήλωσε ο Κ. Λαλιώτης, υπενθυμίζοντας όσα έλεγε η ΝΔ για τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Το ΠΑΣΟΚ έδωσε λίστα 56 έργων που είχαν δρομολογήσει οι κυβερνήσεις του και παραδίδονται τώρα. Τα εγκαίνια της γέφυρας θα γίνουν την Πέμπτη. Απών από την τελετή ο Κ. Καραμανλής που θα απευθύνει σήμερα μήνυμα με άξονα το "όλοι μαζί τα καταφέραμε».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 06:47 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση, μάχες και απαγωγή διπλωμάτη

Επίκεντρο βομβιστικών ενεργειών η πόλη Μπακούμπα και πάλι

Στο Ιράκ βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε το πρωί της Δευτέρας κοντά στην πόλη Μπακούμπα, στην περιοχή που ονομάζεται σουνιτικό τρίγωνο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες πυροδοτήθηκε στα πλαίσια απόπειρας δολοφονίας του τοπικού κυβερνήτη της επαρχίας Ντιγιάλα.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν επτά Ιρακινοί αστυνομικοί, ενώ 16 άτομα τραυματίσθηκαν, όπως ανακοίνωσε γιατρός σε νοσοκομείο της περιοχής.

Πεδίο μαχών εκ νέου η Νατζάφ

Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι συγκρούσεις στην ιερή πόλη των Σιιτών, Νατζάφ, ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και σε ενόπλους που παραμένουν πιστοί στο ριζοσπάστη κληρικό Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Αμερικανικά ελικόπτερα ανέλαβαν και πάλι δράση, πλήττοντας με ρουκέτες θέσεις των Σιιτών, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη στην πόλη του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι.

Αμερικανοί στρατιώτες στην ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ

Ο κ. Αλάουι κάλεσε όλους τους ενόπλους να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τους ιερούς τόπους της Νατζάφ.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ακούγονται ανταλλαγές πυρών από αυτόματα όπλα, όλμους και αντιαρματικές οβίδες.

Συνεργάτης του Αλ Σαντρ είπε ότι οι Σιίτες πολιτοφύλακες ήλπιζαν πως η επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά «ο Αλάουι δεν έφερε τίποτα καινούριο» όπως είπε.

Στο μεταξύ η διορισμένη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ επανέφερε χτες τη θανατική ποινή για μια σειρά εγκλημάτων ,μεταξύ των οποίων η δολοφονία, η απαγωγή, η χρήση ναρκωτικών και η διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας.

«Χάθηκαν τα ίχνη του προξένου»

Ιρανός διπλωμάτης εξαφανίστηκε στο Ιράκ και πιστεύεται ότι έχει απαχθεί από αντάρτες.

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης ανακοίνωσε πως τα ίχνη του Φερεϊντούν Τζαχανί χάθηκαν την περασμένη Τετάρτη, καθώς ταξίδευε από τη Βαγδάτη στην ιερή πόλη των Σιιτών, Καρμπάλα, όπου θα αναλάμβανε τα καθήκοντα του προξένου.

Το διαβατήριο του απαχθέντος Ιρανού διπλωμάτη δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο

Μια οργάνωση με την επωνυμία «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ» έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει το διαβατήριο του Ιρανού διπλωμάτη, τον οποίο κατηγορούν ότι αναμοχλεύει τα εθνοτικά πάθη.

Τον περασμένο μήνα ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη για ανάμιξη στα εσωτερικά του Ιράκ.

Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν λέει πως επανειλημμένα έχει απορρίψει αυτές τις καταγγελίες ως αβάσιμες και ότι επιθυμεί να δει στο Ιράκ σταθερότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Δώστε λίγο σκόμα χρόνο στο Χαρτούμ»

To Νταρφούρ έχει χαρακτηρισθεί «χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή των τελευταίων ετών»

Ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση του Χαρτούμ για να θέσει τέρμα στην ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν.

Αυτό τονίστηκε κατά την έναρξη της έκτακτης συνάντησης του οργανισμού στο Κάιρο.

Το ίδιο το Σουδάν είχε ζητήσει τη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου.

Όπως είχε τονίσει νωρίτερα ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, θα πρέπει να ληφθούν σαφείς αποφάσεις στο Κάιρο που να υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιβολή, ενδεχομένως, διεθνών κυρώσεων.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προειδοποιήσει με πρόσφατο ψήφισμά τους την σουδανική κυβέρνηση πως εάν δεν λάβει μέτρα για να θέσει τέρμα στις επιθέσεις που δέχονται μη Άραβες στο Νταρφούρ μέσα σε διάστημα 30 ημερών, διατρέχει τον κίνδυνο να της επιβληθούν κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Όπως επισημαίνει ένας από τους απεσταλμένους του BBC στις συνομιλίες, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανησυχεί μήπως η κρίση στο Νταρφούρ αποτελέσει πρόσχημα για διπλωματική ή/και στρατιωτική παρέμβαση στο Σουδάν.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Σουδάν για ν'αντιμετωπίσει μόνο του το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί--χωρίς ν'απειλείται η κυριαρχία ή η εδαφική του αξκεραιότητα, τόνισε πως είναι κατά της επιβολής κυρώσεων στην αφρικανική αυτή χώρα.

Ο κ. Μούσα είχε επίσης χωριστές συνομιλίες νωρίτερα με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Πονκ, και τον επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, Άλφα Ομάρ Κονάρε.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 05:55 (Ώρα Λονδίνου)

Δίωξη για Τσαλαμπί... εις διπλούν

Μέχρι πρότινος ο Αχμέντ Τσαλαμπί προαλειφόταν για την ιρακινή ηγεσία

Στο Ιράκ δικαστής εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο προβεβλημένα δημόσια πρόσωπα της χώρας, τον Αχμέντ Τσαλαμπί και τον ανηψιό του, Σαλέμ Τσαλαμπί.

Ο πρώτος είναι ο ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου και μέχρι πρότινος προαλειφόταν από τις ΗΠΑ για να αναλάβει την ηγεσία της χώρας, αλλά έπεσε σε δυσμένεια τους τελευταίους μήνες από την Ουάσινγκτον.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος είναι δικηγόρος και επικεφαλής του ειδικού ιρακινού δικαστηρίου ενώπιον του οποίου προσήχθη και θα δικαστεί ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Αχμέντ Τσαλαμπί κατηγορείται για πλαστογραφία χαρτονομισμάτων ενώ βαρύτερες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο ανηψιός του.

Στόχος των διωκτικών αρχών η οικογένεια Τσαλαμπί

Ο Σαλέμ Τσαλαμπί φέρεται εμπλεκόμενος στη δολοφονία του Χαιθάμ Φαντέλ, γενικού διευθυντή του ιρακινού υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο Ιούνιο.

Και οι δύο κατηγορούμενοι βρίσκονται εκτός Ιράκ αλλά δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν για να δώσουν απάντηση στους κατηγόρους τους.

Μάλιστα ο Αχμέντ Τσαλαμπί χαρακτήρισε την ποινική του δίωξη ως προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 06:47 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις και εξαφάνιση διπλωμάτη

Το διαβατήριο του απαχθέντος Ιρανού διπλωμάτη δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο

Ιρανός διπλωμάτης εξαφανίστηκε στο Ιράκ και πιστεύεται ότι έχει απαχθεί από αντάρτες.

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης ανακοίνωσε πως τα ίχνη του Φερεϊντούν Τζαχανί χάθηκαν την περασμένη Τετάρτη, καθώς ταξίδευε από τη Βαγδάτη στην ιερή πόλη των Σιιτών, Καρμπάλα, όπου θα αναλάμβανε τα καθήκοντα του προξένου.

Μια οργάνωση με την επωνυμία «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ» έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει το διαβατήριο του Ιρανού διπλωμάτη, τον οποίο κατηγορούν ότι αναμοχλεύει τα εθνοτικά πάθη.

Τον περασμένο μήνα ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη για ανάμιξη στα εσωτερικά του Ιράκ.

Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν λέει πως επανειλημμένα έχει απορρίψει αυτές τις καταγγελίες ως αβάσιμες και ότι επιθυμεί να δει στο Ιράκ σταθερότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πεδίο μαχών εκ νέου η Νατζάφ

Συνεχίστηκαν για τέταρτη ημέρα οι συγκρούσεις στην ιερή πόλη των Σιιτών, Νατζάφ, ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και σε ενόπλους που παραμένουν πιστοί στο ριζοσπάστη κληρικό Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Αμερικανοί στρατιώτες στην ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ

Αμερικανικά ελικόπτερα ανέλαβαν και πάλι δράση, πλήττοντας με ρουκέτες θέσεις των Σιιτών, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη στην πόλη του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι.

Ο κ. Αλάουι κάλεσε όλους τους ενόπλους να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τους ιερούς τόπους της Νατζάφ.

Συνεργάτης του Αλ Σαντρ είπε ότι οι Σιίτες πολιτοφύλακες ήλπιζαν πως η επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά «ο Αλάουι δεν έφερε τίποτα καινούριο» όπως είπε.

Στο μεταξύ η διορισμένη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ επανέφερε χτες τη θανατική ποινή για μια σειρά εγκλημάτων ,μεταξύ των οποίων η δολοφονία, η απαγωγή, η χρήση ναρκωτικών και η διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας.


Δευτέρα 09 Αυγούστου 2004 - 04:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Όλα έτοιμα ως εκ θαύματος»

Ευρωπαϊκός Τύπος

Με τις τελευταίες προετοιμασίες και τα μέτρα ασφαλείας λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ασχολείται μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, που δεν παραλείπει να σχολιάσει και την κρίση στο Νταρφούρ.

H γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) πιστεύει ότι η Ελλάδα που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 «δεν έχει πλέον πολλές ομοιότητες» με τη χώρα που φιλοξένησε τους Αγώνες το 1896.

Και επισημαίνει ότι η Ελλάδα του σήμερα όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, απολαμβάνει μια πρωτόγνωρη ευμάρεια και ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας.

Η παρισινή εφημερίδα αναρωτιέται εάν αυτό οδήγησε την Αθήνα στο να τρέφει υπερβολικές φιλοδοξίες και να υποτιμήσει τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά συμπεραίνει ότι στο τέλος «όλα θα διευθετηθούν ως εκ θαύματος».

Η Λε Μοντ διαισθάνεται ότι οι Αγώνες ακόμα κι αν γίνουν κάτω από το περιβόητο νέφος, θα αποτελέσουν μεγάλο εγκώμιο για τη διοργανώτρια χώρα.

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα σκιάσουν τους Αγώνες, γράφει η γαλλική εφημερίδα, αλλά υπό το παρόν κλίμα διεθνούς ανασφάλειας, κάτι τέτοιο είναι απολύτως κατανοητό.

Ισπανικές ανησυχίες

Στη Μαδρίτη η Ελ Παΐς (El Pais) εκφράζει ανησυχία για τους Αγώνες της Αθήνας, καθώς «δύσκολα θα βρισκόταν μεγαλύτερος πόλος έλξης για την τρομοκρατία».

Όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη ασφάλεια ενάντια σε ψυχοπαθείς που είναι έτοιμοι να αυτοκτονήσουν» αλλά παράλληλα επισημαίνεται ότι «Η Αθήνα φαίνεται ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Και ακολουθεί κατάλογος των 70 χιλιάδων αστυνομικών και στρατιωτών, οι εκατοντάδες κάμερες και οι συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών, χημικών και πυρηνικών όπλων, τα πολεμικά πλοία, τα αεροσκάφη, οι μονάδες του ΝΑΤΟ και οι συστοιχίες πυραύλων που έχουν επιστρατευθεί για την ασφάλεια των Αγώνων.

Η εντυπωσιακή αυτή παράταξη μέσων ασφαλείας «μας κάνει να νοσταλγούμε την εποχή που οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν τίποτε παρά ένα αθλητικό γεγονός».

Η συμπολίτισσα της Λα Ραθόν (La Razon) σημειώνει ότι στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών «έχει γίνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν».

Αλλά προειδοποιεί ότι η 100% ασφάλεια είναι ένας απραγματοποίητος στόχος, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι της αντιπαράθεσης με τον ισλαμικό εξτρεμισμό» και ότι «έχει να φυλάξει πάρα πολλά χερσαία και θαλάσσια σύνορα».

«Νταρφούρ: H ντροπή του Σουδάν»

Η εφημερίδα του Παρισιού Λιμπερασιόν (Liberation) φιλοξενεί συνέντευξη της δημοσιογράφου Σαμάνθα Πάουερ, κατόχου του βραβείου Πούλιτζερ και καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, που επισκέφθηκε για τρεις εβδομάδες το Τσαντ και το δυτικό Σουδάν.

Η Αμερικανίδα ρεπόρτερ περιγράφει το κλίμα φόβου κάτω από το οποίο ζουν οι

Αφρικανοί κάτοικοι του Νταρφούρ, αλλά και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στήσει τα Ηνωμένα Έθνη στο γειτονικό Τσαντ.

Απαντώντας στο ερώτημα «κατά πόσο η αραβική πολιτοφυλακή ελέγχεται από το Σουδάν» η Σαμάνθα Πάουερ λέει ότι όλοι οι ένοπλοι Άραβες δηλώνουν ότι «υπερασπίζονται την κοινότητά τους κατά παραγγελία της κυβέρνησης του Χαρτούμ» και ότι «μεγάλος αριθμός των επονομαζόμενων Τζαντζαγουίντ έχουν ενσωματωθεί στις σουδανικές αστυνομικές δυνάμεις ή στις τοπικές επιτροπές λαϊκής άμυνας».

«Θα ήταν πολύ δύσκολο για το Χαρτούμ να ξεδοντιάσει το τέρας που δημιούργησε. Μην ξεχνάμε ότι η ίδια η κυβέρνηση βομβάρδισε τον πληθυσμό στο Νταρφούρ» τονίζει η Αμερικανίδα δημοσιογράφος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.