Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-11

  1. «Δεν υπήρχε λόγος πανικού»
  2. Καταγγελίες για νέα βία στο Σουδάν
  3. Μέτρια η ελληνική παρουσία
  4. Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό του Τύπου
  5. Σχεδιάζεται επιδρομή στη Νατζάφ
  6. Εναρκτήριο λάκτισμα
  7. Πρώην πράκτορας ο νέος διευθυντής της CIA
  8. Νέο δυστύχημα στην Τουρκία
  9. ’ρωμα Θεσσαλονίκης ενόψει Ολυμπιακών
  10. «Σφίξτε τα ζωνάρια»
  11. Κατέπλευσε το «Κουήν Μαίρη ΙΙ»
  12. Και αντίστροφα ο χρόνος μετράει
  13. Αμήχανος ΠΑΟΚ
  14. Η Φλόγα της Αθήνας
  15. Εναρκτήριο λάκτισμα
  16. Εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας
  17. Αιματοκύλισμα Σιιτών στη Νατζάφ
  18. «Το Σουδάν βομβαρδίζει στο Νταρφούρ»
  19. Τρομοκρατία: ευαισθησίες και ανησυχίες

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004 - 02:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν υπήρχε λόγος πανικού»

Με ένα οκτασέλιδο αφιέρωμα ετοιμάζεται για την Ολυμπιάδα η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Πέρα από τον οδηγό των αγώνων και των αθλητών που αναμένεται να διαπρέψουν (από ελληνικής πλευράς ο Κώστας Κεντέρης) η εφημερίδα φιλοξενεί σύντομο άρθρο της προέδρου του Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Με τίτλο «Είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε και πάλι στον παγκόσμιο στίβο» η πρόεδρος του Αθήνα 2004 λέει ότι ένα είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει στον κόσμο καθώς πλησιάζει η έναρξη της Ολυμπιάδας: «είμαστε έτοιμοι για αυτούς τους Αγώνες στην Αθήνα και θα είναι μαγικοί».

Και σημειώνει πως «εκείνοι που ανησυχούσαν για την προετοιμασία μας για την Ολυμπιάδα δεν θα πρέπει να ξεχνούν τη νίκη της εθνικής ομάδας στο Euro 2004 εκπλήσσουμε αυτούς που μας υποτιμούν».

Στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος, ο αρθρογράφος της Τέλεγκραφ, Τζιμ Ουάιτ, αναφέρεται στο πώς η νίκη της Εθνικής και η Ολυμπιάδα έχουν φέρει την Ελλάδα, την κλασσική αρχαιότητα και την ελληνική μυθολογία στο προσκήνιο της καθημερινής χρήσης της αγγλικής γλώσσας (και όχι πάντα εύστοχα, όπως λέει).

Ο Ουάιτ είναι ενθουσιασμένος με τα όσα βλέπει στην Αθήνα και παραδέχεται ότι «δεν υπήρχε λόγος πανικού. Ο ελληνικός τρόπος του να τα αφήνουν όλα την τελευταία στιγμή, απέδωσε και όλα φαίνεται πως θα αποδειχτούν συγκλονιστικά εντυπωσιακά».

Αυτό που επεδίωκε η οργανωτική επιτροπή, συμβαίνει, λέει ο αρθρογράφος της Ντέιλι Τέλεγκραφ: «ένας από τους πιο αρχαίους πολιτισμούς αποδείχτηκε ότι είναι και ένας από τους πιο σύγχρονους. Και τελικά, αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που έχει σημασία για τους Έλληνες».

Αβεβαιότητα

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σε ολοσέλιδη ανάλυσή της αναφέρεται στις οικονομικές συνέπειες της Ολυμπιάδας.

«Η Αθήνα ελπίζει πως η Ολυμπιάδα θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη αύξηση του τουρισμού και των επενδύσεων και θα διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο.

Αλλά το κόστος των Αγώνων έχει διογκωθεί ενώ τα οφέλη παραμένουν αβέβαια» λέει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, Κάριν Χόουπ.

Η εφημερίδα σημειώνει πάντως ότι η Ελλάδα επωφελείται των εξελίξεων στην Ευρώπη όπως τη σχετικά σταθερότητα στα Βαλκάνια που έδωσε τη δυνατότητα στις ελληνικές εταιρείες να αρχίσουν να έχουν κερδοφόρες επενδύσεις στις γειτονικές χώρες.

Σε άλλο σημείο η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρεται στην «περιορισμένη διοικητική δυνατότητα» της Ελλάδας, που φαίνεται χαρακτηριστικά στα προβλήματα του σχεδιασμού και εφαρμογής των σχεδίων για την ασφάλεια των Αγώνων που «υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η διαφθορά και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κυβερνητικών τμημάτων συνεχίζουν να θέτουν περιορισμούς στις οργανωτικές δυνατότητες της Ελλάδας».

Η εφημερίδα αναφέρεται μεταξύ άλλων στα προβλήματα με το σύστημα Tetra, τη διένεξη με την αμερικανική εταιρεία SAIC και τον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, Ευάγγελο Μαλέσιο που είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση.

Κούρεμα και λόμπι

Για το πρωτοσέλιδο της Γκάρντιαν (The Guardian) «δεν είναι ο στίβος ή πισίνα ή το γήπεδο, ο χώρος για το σημαντικότερο γεγονός της Ολυμπιάδας» αλλά το ξενοδοχείο Χίλτον.

Εκεί μένουν οι «αθάνατοι» και εκεί ασκούνται οι πιέσεις και γίνονται οι δημόσιες σχέσεις για την Ολυμπιάδα του 2012, λέει η εφημερίδα που από μια προφανώς βρετανική γωνία εξετάζει τις προσπάθειες του Λονδίνου να κερδίσει την ανάθεση των Αγώνων.

Η Γκάρντιαν, μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο πώς οι 17 Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετέχουν ως αθλητές στην αμερικανική ομάδα μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να μη γίνου στόχος επίθεσης: «αφήστε μαλλιά» ήταν η συμβουλή που τους δόθηκε, έτσι ώστε να μην φαίνεται το στρατιωτικό τους κούρεμα και να μην αποτελούν στόχο.

Οι στρατιώτες-αθλητές πάντως δεν φαίνεται να ακούνε τη συμβουλή, λέει η εφημερίδα.

Βασανιστήρια

Η απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να επιτρέψει την αποδοχή αποδεικτικών στοιχείων που αποσπάστηκαν με βασανιστήρια, αν σε αυτά δεν είχαν ανάμιξη Βρετανοί, απασχολεί και την Γκάρντιαν και την Ιντιπέντεντ (The Independent) που δημοσιεύει μια εικόνα από τους κρατούμενους του Γουαντάναμο, μαζί με τη δήλωση του δικαστή λόρδου Λος, ότι αδυνατεί να δει γιατί «η οποιαδήποτε αρχή απαγορεύει στον υπουργό Εσωτερικών να στηριχτεί σε στοιχεία που ελήφθησαν ή ίσως ελήφθησαν με βασανιστήρια από υπηρεσίες ή άλλα κράτη» όπου δεν έχει δυνατότητα επηρεασμού.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 23:04 (Ώρα Λονδίνου)

Καταγγελίες για νέα βία στο Σουδάν

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο

Οι φιλοκυβερνητικές αραβικές πολιτοφυλακές στο Σουδάν συνεχίζουν να επιτίθενται εναντίον του άμαχου πληθυσμού στο Νταρφούρ, παρά τις εκκλήσεις για τερματισμό της βίας.

Έκθεση της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Γουότς καταγράφει μία σειρά βιαιοπραγιών και βιασμών στο Νταρφούρ.

Περίπου 50.000 άτομα έχουν σκοτωθεί και πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Οι αραβικές πολιτοφυλακές είχαν την υποστήριξη της κυβέρνησης, η οποία ήθελε να εξοντώσει τις οργανώσεις ανταρτών στην περιοχή.

Το Χαρτούμ αρνείται τις κατηγορίες

Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν την κυβέρνηση του Χαρτούμ ότι χρησιμοποίησε πρόσφατα μαχητικά ελικόπτερα στο Νταρφούρ, παρά τις υποσχέσεις της να επιβάλει την τάξη.

Η ίδια η κυβέρνηση της χώρας όμως αρνείται ότι συνέβη κάτι τέτοιο και επιμένει ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει την ηρεμία στο Νταρφούρ.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε δημοψήφισμα ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας να θέσει τέρμα στη βία μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Η κυβέρνηση του Χαρτούμ αναφέρει ότι έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα στο Νταρφούρ σε μία προσπάθεια να επιβάλει την τάξη.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 22:17 (Ώρα Λονδίνου)

Μέτρια η ελληνική παρουσία

Δύο τέρματα σημείωσε η ελληνική ολυμπιακή ομάδα ποδοσφαίρου

Ισόπαλος έληξε ο παρθενικός αγώνας της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου (ανδρών) που αντιμετώπισε, στον Α' όμιλο, την Νότιο Κορέα στο κατάμεστο Καυτατζόγλειο.

Η ελληνική ομάδα σημείωσε δύο τέρματα στα τελευταία δεκαπέντε λεπτά του αγώνα (Γιάννης Ταραλίδης στο 78΄και Δημήτρης Παπαδόπουλος με πέναλτι στο 82΄) ισοφαρίζοντας την Κορέα που προηγείτο χάρη σε γκολ του Ζιν Ντονγκ Κιμ (43΄) και αυτογκόλ του Βύντρα (65΄).

Η ολυμπιακή ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών της Ελλάδας που αγωνίστηκε νωρίτερα εναντίον της ομάδας των ΗΠΑ, έχασε με 3-0.

Ο άλλος αγώνας του Α' ομίλου των ανδρών, μεταξύ Μάλι και Μεξικό έληξε ισόπαλος χωρίς να σημειωθεί τέρμα.

Στον Γ' όμιλο των ανδρών, η Αργεντινή συνέτριψε την ομάδα Σερβίας- Μαυροβουνίου με 6-0 ενώ ισόπαλος έληξε ο αγώνας Τυνησίας-Αυστραλίας (1-1).

Στους αγώνες του γυναικείου τουρνουά ποδοσφαίρου, τα λοιπά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξης: Σουηδία-Ιαπωνία 0-1, Γερμανία-Κίνα 8-0, Βραζιλία-Αυστραλία 1-0.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 22:03 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό του Τύπου

Στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα παραστούν δημοσιογράφοι

Η απόφαση να μη χορηγηθεί διαπίστευση στους δημοσιογράφους στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι «δεν είναι κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους δεν χορηγείται διαπίστευση σε δημοσιογράφους για την παρουσία τους στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας» κι εκφράζεται η ελπίδα το ζήτημα να διευθετηθεί.

Το ΚΚΕ ανέφερε λακωνικά σε σχόλιο που απεστάλη από το γραφείο Τύπου της κεντρικής του επιτροπής ότι «ο αποκλεισμός δημοσιογράφων από τη δεξίωση που θα δοθεί την Παρασκευή στην Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί γεγονός απαράδεκτο».

Τέλος, ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει «εύλογα τα ερωτηματικά» που δημιουργούνται ως προς το ποιος ωφελείται και «για το εάν τελικά βλάπτουν και την εικόνα της χώρας και τη Δημοκρατία τέτοιοι αποκλεισμοί στη λειτουργία της δημοσιότητας.

Η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να επιδιώκει τη μεγίστη δημοσιότητα και διαφάνεια που εξασφαλίζει η παρουσία των δημοσιογράφων και καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να θεωρείται προσχηματικά υπέρτερη αυτής της λειτουργίας» καταλήγει.

Στην δεξίωση της Προεδρίας, που θα δοθεί την Παρασκευή 13 Αυγούστου, θα βρίσκεται ως μέλος της ΔΟΕ και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.


Σχεδιάζεται επιδρομή στη Νατζάφ

Οι οπαδοί του Μοκτάντα Αλ Σαντρ έχουν εξεγερθεί εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων

Τα αμερικανικά στρατεύματα και οι ιρακινές δυνάμεις προετοιμάζουν μία μεγάλη επιχείρηση εναντίον των σιιτών ανταρτών στην ιερή πόλη Νατζάφ, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον του σκληροπυρηνικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ εδώ και μία εβδομάδα.

Εκατοντάδες άτομα έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις στην ιερή πόλη.

Υψηλόβαθμος Ιρακινός αξιωματούχος, ο Ιμπραϊμ Τζαφαρί, έχει ζητήσει από τις αμερικανικές δυνάμεις να αποσυρθούν προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας.

«Ζητώ από τις πολυεθνικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη Νατζάφ, προκειμένου να παραμείνουν εκεί μόνο οι ιρακινές δυνάμεις», είπε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Έτοιμος ο αμερικανικός στρατός

Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός υπογράμμισε ότι δεν σχεδιάζει να ματαιώσει την επιχείρησή του στη Νατζάφ.

undefined

Ζητώ από τις πολυεθνικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη Νατζάφ, προκειμένου να παραμείνουν εκεί μόνο οι ιρακινές δυνάμεις

Ιμπραϊμ Τζαφαρί, Ιρακινός αξιωματούχος

Η παρέμβαση του αμερικανικού στρατού ζητήθηκε από τον κυβερνήτη της Νατζάφ την περασμένη εβδομάδα.

Ο αμερικανικός στρατός έχει ανακοινώσει πως έχει λάβει την άδεια του κυβερνήτη της πόλης, Αντνάν Αλ Ζορφί, να πραγματοποιήσει επίθεση στο μαυσωλείο του ιμάμη Αλί.

Οι αμερικανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούν το μαυσωλείο ως καταφύγιο, αλλά μία επίθεση εκεί θα εξόργιζε τους σιίτες μουσουλμάνους.

Το μαυσωλείο του ιμάμη Αλί είναι ένας από τους πιο ιερούς χώρους των σιιτών.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου)

Εναρκτήριο λάκτισμα

Ξεκινά την Τετάρτη η προκριματική φάση του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου Γυναικών, στα στάδια των τεσσάρων Ολυμπιακών πόλεων.

Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί στις 18.00 ώρα Ελλάδος, στον αγώνα της ολυμπιακής ομάδας των Γυναικών, η οποία αντιμετωπίζει την ομάδα των ΗΠΑ στο Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο.

Την ίδια ώρα το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και τους αγώνες Βραζιλία - Αυστραλία στο Καυτατζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, Γερμανία - Κίνα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο στην Πάτρα και Σουηδία - Ιαπωνία στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου.

Την Τετάρτη ξεκινά τις προσπάθειές της και η Ολυμπιακή ομάδα των Ανδρών. Στο Καυτατζόγλειο, η ομάδα του Στράτου Αποστολάκη, θα αντιμετωπίσει στις 20:30 την ομάδα της Κορέας. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων για το συγκεκριμένο αγώνα ήταν ιδιαίτερα υψηλές.

Εν τω μεταξύ, σε πραγματικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η γενική πρόβα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την «πρώτη μεγάλη γιορτή» η οποία μαγνητοσκοπήθηκε ώστε, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθούν τμήματα του βίντεο για την κάλυψη οποιουδήποτε προβλήματος στην τηλεοπτική μετάδοση της επίσημης τελετής.

Εξ άλλου, τα πρώτα κρούσματα διάθεσης εισιτηρίων στη μαύρη αγορά εμφανίστηκαν ήδη. Δύο Γάλλοι υπήκοοι προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου διότι πουλούσαν εισιτήρια (προσκλήσεις) των Ολυμπιακών Αγώνων στον περίβολο του Ολυμπιακού Σταδίου, προ της ενάρξεως της γενικής δοκιμής το απόγευμα της Τρίτης ενώ νωρίτερα συνελήφθη και ένας Αμερικανός για το ίδιο αδίκημα.

Ήδη εμφανίστηκαν δημοπρασίες σε διαδικτυακά κέντρα δημοπράτησης, στις οποίες διατίθενται σε υψηλότατες τιμές εισιτήρια για την τελετή έναρξης. Υπενθυμίζεται ότι η επαναπώληση εισιτηρίων απαγορεύεται.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 18:25 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώην πράκτορας ο νέος διευθυντής της CIA

Βαθύς γνώστης της CIA o Πόρτερ Γκος

Τον γερουσιαστή της Φλόριντα Πόρτερ Γκος διόρισε διευθυντή της CIA ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Ο κ. Γκος θα αναλάβει τα καθήκοντα του μόλις επικυρωθεί ο διορισμός του από το Κογκρέσο.

Ο Πόρτερ Γκος ανήκει στον σκληρό πυρήνα του ρεπουμπλικανικού κόμματος και δεν είναι καθόλου ανοίκειος με την δομή και λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών.

Είναι πρόεδρος της επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου αρμόδιας για τις μυστικές υπηρεσίες ενώ στο παρελθόν είχε χρηματίσει και πράκτορας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Το όνομα του αντικαταστάτη του προσφάτως παραιτηθέντα διευθυντού της CIA, Τζορτζ Τένετ, ήταν επτασφράγιστο μυστικό, αν και ορισμένοι στην Ουάσινκτον ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος Μπους είχε από πολύ νωρίς αποφασίσει ότι ο γερουσιαστής από της Φλόριντα θα ήταν ο επομένος διευθυντής της CIA

«Ο Πόρτερ Γκος έχει μακρά και πολύτιμη εμπειρία στον συγκεκριμένο χώρο και ως εκ τούτου είναι ο πιο κατάλληλος να αναλάβει τις μυστικές μας υπηρεσίες. Γνωρίζει την Υπηρεσία και ξέρει τι χρειάζεται για να την ενισχύσει. Θεωρεί ότι πέρα από την τεχνολογία το πιο σημαντικός παράγοντας στο τομέα αυτό είναι ο άνθρωπος» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώνοντας τον διορισμό του Πόρτερ Γκος ως επικεφαλής της CIA.

Ο Πόρτερ Γκός αναφέρεται ελάχιστα στον εαυτό του και αποφεύγει επιμελώς να μιλήσει για την θητεία του στην CIA.

Κι όμως στην δεκαετία του 60, στο απόγειο δηλαδή του Ψυχρού Πολέμου, ο Γκος υπηρέτησε, ως μυστικός πράκτορας σε στρατηγικές περιοχές του κόσμου: Καραιβική, Κεντρική Αμερική, Δυτική Ευρώπη.

Εγκατέλειψε την CIA το 1970 εξ αιτίας μιας ασθένειας που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή.

Εγκαταστάθηκε στην Φλόριντα και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα στην έντυπη δημοσιογραφία, μετεπήδησε στην πολιτική.

Εξελέγη για πρώτη φορά γερουσιαστής το 1988 και όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησε στην επιτροπή που ασχολείται με ζητήματα ασφάλειας και μυστικών υπηρεσιών.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 17:39 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο δυστύχημα στην Τουρκία

Τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στην Τουρκία προκαλούν πολλές διαμαρτυρίες

Νέα σύγκρουση τρένων πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, επιφέροντας το θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Πρόκειται, ας σημειωθεί, για το τρίτο σιδηροδρομικό ατύχημα μέσα σε έναν μήνα.

Η σύγκρουση έλαβε χώρα κοντά στη Νικομήδεια, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Το ένα τρένο πραγματοποιούσε δρομολόγιο από την ’γκυρα προς την Κωνσταντινούπολη, ενώ το δεύτερο είχε ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη.

Στις 22 Ιουλίου, μία υπερταχεία εκτροχιάσθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και την ’γκυρα.

Διαμαρτυρίες και δυσαρέσκεια

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη αναφέρει ότι το εν λόγω ατύχημα είχε επιφέρει πολλές διαμαρτυρίες.

Πολλοί μάλιστα είχαν ζητήσει την παραίτηση των αρμόδιων υπουργών, κατηγορώντας τους για χαμηλές προδιαγραφές ασφαλείας.

Στις 25 Ιουλίου, 15 άτομα σκοτώθηκαν όταν ένα τρένο συγκρούσθηκε με λεωφορείο στη δυτική Τουρκία.

Τον περασμένο μήνα έχουν συνολικά σκοτωθεί 38 άτομα από σιδηροδρομικά ατυχήματα.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 15:33 (Ώρα Λονδίνου)

’ρωμα Θεσσαλονίκης ενόψει Ολυμπιακών

Της απεσταλμένης μας, Λένας Χουρμούζη

Η Θεσσαλονίκη υλοποίησε μία σειρά από έργα λόγω των Ολυμπιακών

Δικαολογημένα ή μη οι Θεσσαλονικείς δεν τρέφουν όλοι τα καλύτερα των συναισθημάτων για την πρωτεύουσα των Αθηνών.

Τους ενοχλούν τ ανέκδοτα των νοτίων συμπατριωτών τους για την παχιά προφορά τους, τ ανέκδοτα για τις γραμματικές τους ιδιαιτερότητες, τ ανέκδοτα για τη γλυκιά και την αλμυρή μπουγάτσα.

Πάνω απ όλα οι Θεσσαλονικείς αισθάνονται κάπως παραμελημένοι από το κέντρο των αποφάσεων, την Αθήνα.

Όταν το 1997 η ΔΟΕ έδωσε στην Αθήνα το πράσινο φως για τη διοργάνωση της 28ης Ολυμπιάδας, αρκετοί Βορειοελλαδίτες είχαν αντιδράσει με δυσφορία υποστηρίζοντας ότι το βάρος της διοργάνωσης θα πέσει και στους δικούς τους ώμους.

Παραμερίζονται οι τοπικισμοί

Ωστόσο, λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας οι τοπικισμοί φαίνεται να έχουν ξεχαστεί.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη, διαφήμιση της Αθήνας.

Σε όλες τις κεντρικές οδούς έχουν τοποθετηθεί λάβαρα που προβάλλουν τόσο τη Θεσσαλονίκη όσο την Αθήνα.

Κάτω από τις πινακίδες που δείχνουν την κατεύθυνση προς διάφορες περιοχές της πόλης, έχει προστεθεί και μια δεύτερη που αναγράφει, τι άλλο: «Αθήνα 2004».

Και γιατί όχι; Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα έδωσαν στη Θεσσαλονίκη την ευκαιρία να υλοποιήσει μια σειρά από έργα και δράσεις, τα οποία θα μείνουν στη συμπρωτεύουσα.

Ολοκλήρωση έργων

Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 11 Αυγούστου, από τη Θεσσαλονίκη δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη στο ΟΑΚΑ φέρνει την πόλη στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας.

Έργα όπως η ανακαίνιση του ιστορικού Καυτατζογλείου σταδίου, η διαμόρφωση χώρων σταθμεύσης στη Χαριλάου, η ανάπλαση της αλάνας της Τούμπας είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης.

Αξιόλογο είναι επίσης το πρώτο Μουσείο Αθλητισμού, το οποίο εγκαινίασε προ ημερών ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ χαρακτηρίζοντάς το εφάμιλλο του ολυμπιακού μουσείου της Λοζάνης.

Τέλος, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει και είναι από μόνη της μια διαφήμιση για όλη την Ελλάδα.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 13:20 (Ώρα Λονδίνου)

«Σφίξτε τα ζωνάρια»

Συνέντευξη στη Δόξα Σιβροπούλου

Την ανάγκη περιστολής των δαπανών επισημαίνει αναλυτής της εταιρείας Στάνταρντ Εντ Πουρς

Το μεγαλύτερο από το αρχικώς προβλεπόμενο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων υπογραμμίζει την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα, αποφαίνεται σε έκθεσή της η εταιρεία Αξιολογήσεων Οικονομικών Δεδομένων Standard & Poor's (S & P).

Μάλιστα η εταιρεία αναφέρει ότι πριν από ενδεχόμενη μείωση των φόρων θα πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο οι δημόσιες δαπάνες.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθύνων συμβουλος του τμήματος για την Ευρώπη της S & P, Κόνραντ Ρόις, είπε πως το κύριο συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Και εκτίμησε ότι τα τελευταία χρόνια είχε γίνει μια πολύ εντυπωσιακή προσπάθεια στην Ελλάδα, που επιβραβεύθηκε με την ένταξη στην ευρωζώνη.

Τα αίτια της ελληνικής «άνοιξης»

«Η Ελλάδα είχε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η άνθηση της ελληνικής οικονομίας υποστηρίχθηκε εν μέρει στα κοινοτικά κονδύλια και εν μέρει από τις σημαντικές δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής για τους Ολυμπιακούς, που φυσικά μετά τους αγώνες θα μειωθούν» διαπίστωσε ο κ. Ρόις.

Και προέβλεψε: «Έτσι, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα εξαρτάται πλέον πολύ περισσότερο από το μέγεθος της εσωτερικής ζήτησης. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο η εσωτερική ζήτηση από τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα να μην είναι αρκετά ισχυρή ώστε να συνεχίσει η οικονομία να αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό. Είναι πολύ πιθανό ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης να παραμείνει στο 3 ως 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ετησίως».

Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα;

«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκτίμηση μας είναι ότι η μείωση των φόρων τώρα θα ήταν πρόωρη και ότι θα έπρεπε να προηγηθεί μια συστηματική περικοπή των δημοσίων δαπανών» απάντησε ο κ. Ρόις.

Και κατέληξε: «Επίσης η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και των δημοσίων επιχειρήσεων. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι ένας από τους κύριους λόγους που το δημόσιο χρέος είναι τόσο μεγάλο είναι τα κονδύλια που απορροφούν οι δημόσιες επιχειρήσεις, συνεπώς η αναδιάρθρωση τους επιβάλλεται».


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 10:08 (Ώρα Λονδίνου)

Κατέπλευσε το «Κουήν Μαίρη ΙΙ»

Στην προβλήτα 12Α της Ολυμπιακής ζώνης κρουαζιερόπλοιων έδεσε το πρωί της Τετάρτης το «Κουήν Μαίρη ΙΙ», το υπερπολυτελές μεγαλύτερο πλωτό ξενοδοχείο του κόσμου.

Στο «Κουήν Μαίρη ΙΙ» θα φιλοξενηθούν οι υψηλοί προσκεκλημένοι του «Αθήνα2004», μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τη σύζυγό του Μπάρμπαρα και τις εγγονές του. Τον κ. Μπους συνοδεύει και ο Ελληνοαμερικάνος επιχειρηματίας ’λεξ Σπάνος.

Η «μπλε ζώνη» του λιμανιού του Πειραιά, γνωστότερη ως «ζώνη Κουήν Μαίρη» είναι η αυστηρότερα φυλασσόμενη του λιμανιού και με την άφιξη του πλοίου ενεργοποιήθηκαν πλήρως τα μέτρα ασφάλειας, με την ανάπτυξη των 700 και πλέον ενόπλων λιμενικών.

Την Τετάρτη αναμένονται επίσης στον Πειραιά τα κρουαζιερόπλοια «Γουέστερνταμ» και «Ρότερνταμ», την Πέμπτη το «Αΐντα ’ουρα» και το πρωί της Παρασκευής το κρουαζιερόπλοιο «Σίλβερ Γουίντ».


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 09:38 (Ώρα Λονδίνου)

Και αντίστροφα ο χρόνος μετράει

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Προσωρινή σύνταξη! Θα χορηγεί το ΙΚΑ στους νέους συνταξιούχους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις 1.050 νέες θέσεις στο ΙΚΑ. Μόνιμο διοικητικό προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ολυμπιακοί Αγώνες 2004. Citius Altius Fortius. Πλήρης οδηγός για να γνωρίζετε όλα τα ολυμπιακά ρεκόρ, τους αστέρες του παγκόσμιου αθλητισμού, τους πιθανούς νικητές κα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Λίμιτ απ στη μαύρη αγορά. Ο φακός της «Α» εντόπισε ξένους να μοσχοπουλάνε εισιτήρια στο κέντρο της Αθήνας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δώρο δύο εισιτήρια με την αγορά ΙΧ! Και οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στο ρυθμό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ΑΥΓΗ: Απέκλεισαν τη Σ. Σακοράφα! Την «έκοψε» η ΔΟΕ με προσχήματα. Θα αγωνιζόταν με την παλαιστινιακή σημαία.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανάβει φωτιές ο Κωνσταντίνος. Μετά από 37 χρόνια επισκέπτεται το Προεδρικό Μέγαρο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η γιορτή της γιορτής. Μάγεψε 70.000 θεατές η γενική δοκιμή. Τύμπανα, κομήτες, τεχνητές λίμνες, Κένταυροι, ειδώλια, κούροι, λιόδεντρα, λαϊκές μουσικές και... κρυφά χαρτιά.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σύνταξη από το ΙΚΑ σε πέντε μέρες! Μέτρα- ανάσες για χιλιάδες ασφαλισμένους.

ΕΘΝΟΣ: Η παράσταση αρχίζει. Αθήνα 2004: Πρεμιέρα των αγώνων σήμερα με τις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παραμένει για τον ελληνικό λαό Αθάνατος. Αν και μόλις ακούνε τ' όνομά του βγάζουν σπυράκια οι ποικίλοι... δημοκράτες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συντάξεις εξπρές από το ΙΚΑ. Σε μία εβδομάδα. Στη δικαιοσύνη ατασθαλίες δισ. σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μαγεία... ελληνική. Πρόβα τελετής. Μοναδικές στιγμές κι ακόμη δεν είδαμε τίποτα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ’θλημα 1ον Πεζοπορία. Κλειστόν άστυ από σήμερα η Αθήνα και έπεται συνέχεια.

ΕΣΤΙΑ: Ολυμπιακοί 1896. Το Πανηγυρικό Τεύχος. Με εξώφυλλο του Λύτρα και γνώμες κορυφαίων ξένων.

ΕΞΠΡΕΣ: Πάει για Σεπτέμβριο το σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων. Δεκτό το αίτημα των κατασκευαστών.

ESPRESSO: Το ξέσπασμα του Γιάννη Παπαμιχαήλ. Κατέρρευσε η Νάντια Μουρούζη στην κηδεία του Δημήτρη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η Moody's προειδοποιεί την ΑΤΕ για υποβάθμιση. Δεύτερη ηχηρή «καμπάνα». Αυτή τη φορά, αιτία η ρύθμιση για τα πανωτόκια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρυθμίζονται και τα χρέη προς ΙΚΑ. Με χαμηλότερη προκαταβολή και πολλές δόσεις- Ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΚΕΡΔΟΣ: Επί τάπητος η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Η μεταολυμπιακή χρήση συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο ΛΟΓΟΣ: Κλειστό το κέντρο. Ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω της ποδηλασίας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Έναρξη από τη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος αγώνας στις 18.00 στο Καυταντζόγλειο.

METRO: Κερδίζουμε το στοίχημα. Θετικό το τελευταίο τεστ της τελετής έναρξης στο ΟΑΚΑ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Όλη η Ελλάδα έτοιμη για τους Ολυμπιακούς. Κυβέρνηση και ΔΟΕ διαπιστώνουν ολοκλήρωση της προετοιμασίας.

ΤΑ ΝΕΑ: Πυρετός για την πρεμιέρα. Λαμπρή η πρόβα με 70.000 θεατές.

Η ΝΙΚΗ: Πολιτικά παρατράγουδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Μεθοδεύσεις πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τιμή στους νεκρούς των Ολυμπιακών έργων. Μια ξεχωριστή εκδήλωση του ΠΑΜΕ χτες στο Σύνταγμα.

CITY PRESS: Το πετρέλαιο άγγιξε τα 45 δολάρια.

TRAFFIC NEWS: Τα μυστικά παζάρια της Τατιάνας με τον Μίνωα. Πώς έκλεισε η Στεφανίδου στον ΑΝΤ1. Γιατί δεν πήγε μαζί της ο Ευαγγελάτος.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Να γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα. Ιστορική πρωτοβουλία Παπαγεωργόπουλου.

Η ΧΩΡΑ: Τίναξαν την οικονομία στον αέρα. Έκθεση διεθνούς οργανισμού επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα της «Χ».

Ολυμπιακοί Αγώνες

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι είναι «πανέτοιμη η Ελλάδα για τις εξετάσεις μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. ’ψογη η λειτουργία της πόλης και των εγκαταστάσεων. Πρεμιέρα σήμερα με τις Ολυμπιακές ομάδες ποδοσφαίρου. Εξαφανίζονται τα εισιτήρια, συρρέουν οι VIP στην Αθήνα. Θριαμβευτική η Φλόγα, φώτισε την Αττική. Η μεγάλη στιγμή της σύγχρονης Ελλάδας έφτασε. Τα βλέμματα όλου του πλανήτη στρέφονται από σήμερα στην Ελλάδα, όπου ξεκινά το αγωνιστικό μέρος των Αγώνων και μεθαύριο δισεκατομμύρια τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης της μεγαλύτερης παγκόσμιας εκδήλωση, των Ολυμπιακών Αγώνων, που επιστρέφουν στην κοιτίδα τους ύστερα από 108 χρόνια».

Το METRO αναφέρει ότι «λαμπερή και απόλυτα επιτυχημένη ήταν η χθεσινή πρόβα τζενεράλε της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ. Η δεύτερη και τελευταία πρόβα της τελετής έγινε σε πραγματικές συνθήκες, με τη συμμετοχή συνολικά 70.000 ατόμων, εθελοντών, προσωπικού της 'Αθήνα 2004', εκπροσώπων χορηγών και διαπιστευμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μαγευτικό υπερθέαμα και να πάρουν μια πρώτη γεύση της μεγάλης γιορτής που θα γίνει την Παρασκευή».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «μοναδικό υπερθέαμα με ελληνικό χρώμα, μουσική και μνήμες από την Ιστορία της χώρας μας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 70.000 τυχεροί θεατές χθες βράδυ στο ΟΑΚΑ. Επιτυχής η πρόβα τζενεράλε της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Έρχονται κι άλλες εκπλήξεις την Παρασκευή».

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «η μεθαυριανή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας θα είναι μια γιορτή που δεν θα μοιάζει με καμία ανάλογη του παρελθόντος. Μια γιορτή γεμάτη Ελλάδα και μαγεία. Ακόμη και χθες πάντως η Οργανωτική Επιτροπή κράτησε κρυφά αρκετά από τα χαρτιά της».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι «τελειωμό δεν έχουν τα κολακευτικά σχόλια των ξένων μέσων ενημέρωσης όσον αφορά την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Αθήνα που είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών».

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι «στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας εισέρχεται από σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα, με τελικό προορισμό το βωμό του ΟΑΚΑ, το βράδυ της Παρασκευής. Η διαδρομή της φλόγας διατρέχει σχεδόν όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου και τα προάστια της Αθήνας με σχεδόν 600 λαμπαδηδρόμους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται γνωστές προσωπικότητες της αθλητικής και κοινωνικής ζωής από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «για τις ένοπλες δυνάμεις οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ήδη αρχίσει: Από χθες -'με το πρώτο φως' όπως λένε τα στρατιωτικά εγχειρίδια- σχεδόν ολόκληρη η πολεμική μηχανή της χώρας είναι σε 'κόκκινο συναγερμό' σε απόλυτη δηλαδή ετοιμότητα εφαρμογής των σχεδίων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνολικά 170 μαχητικά και άλλα αεροσκάφη, 51 πολεμικά πλοία , 52 ελικόπτερα, 22 αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες και 53.363 άνδρες και γυναίκες αποτελούν τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη θωράκιση των Ολυμπιακών Αγώνων με κάθε τρόπο».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, «εξειδικευμένοι ξένοι αστυνομικοί, που φέρουν κάρτες διαπίστευσης με άλλες ιδιότητες, βρίσκονται στο Ολυμπιακό Χωριό και σε άλλες εγκαταστάσεις όπου διαμένουν αθλητές. Υπολογίζονται σε περίπου 500 και δεν οπλοφορούν. Υπό προϋποθέσεις, σε περιπτώσεις κρίσεων, μπορούν να εφοδιαστούν με όπλα, όπως προβλέπουν ακραία σενάρια χειρισμού έκρυθμων καταστάσεων».

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι «να βρίσκονται νυχθημερόν σε ετοιμότητα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να δοθεί άμεση λύση σε τυχόν μικρά ή μεγάλα προβλήματα ζήτησε από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χαρακτήρισε κρίσιμη δοκιμαστική περίοδο και έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις τονίζοντας ότι 'τώρα είναι η ώρα της δουλειάς. Αύριο του απολογισμού'».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «η Αθήνα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Και ενόσω οι ώρες λιγοστεύουν, συνειδητοποιεί κανείς πως το προχθεσινό 'χαστούκι' του προέδρου της Δημοκρατίας προς όλους εκείνους που αμφισβήτησαν κατά καιρούς το εθνικό τούτο εγχείρημα δεν αντηχεί παρά το γνήσιο συγκινησιακό φορτίο του Έλληνας- του Έλληνα που , έπειτα από τόσες και τόσες μικροπολιτικές διενέξεις, νιώθει τώρα την ανάγκη να υπερηφανευτεί για αυτή τη διαφήμιση του τόπου του. Πόσες φορές μας έχει συμβεί αυτό; Όχι πολλές. Η Ελλάδα είναι πρώτη είδηση σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια του κόσμου».

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι «τη στιγμή που η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων έχει αρχίσει, πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, λαμβάνουν χώρα διαφορετικά πολιτικά παρατράγουδα, τα οποία τραυματίζουν αν μη τι άλλο κάποιες από τις βαθύτερες Ολυμπιακές αξίες, όπως η ειρήνη και η συναδέλφωση των λαών που ουδεμία σχέση έχουν με το εμπορευματοποιημένο εποικοδόμημα της διοργάνωσης».

Κατά την ΑΥΓΗ , «τρεις μόλις ημέρες από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να απαγορεύσει στη Σοφία Σακοράφα να αγωνιστεί με τα χρώματα της Παλαιστίνης για 'τεχνικούς λόγους' ήλθε να πλήξει όχι μόνο την αξιοπιστία της ίδιας της Επιτροπής αλλά και τον ίδιο τον συμβολισμό των Ολυμπιακών Αγώνων. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, τόνισε χθες η Σ. Σακοράφα, 'απλά δεν συνάδει με τα ολυμπιακά ιδεώδη'».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ καταγράφει «'επίθεση' μαυραγοριτών στην ολυμπιακή Αθήνα! Δύο μόνον ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων οι επιτήδειοι έχουν απλώσει τα δίχτυα τους σε όλα τα περίπτερα πώλησης εισιτηρίων και κάνουν χρυσές δουλειές κάτω από τη μύτη της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και της Δημοτικής Αστυνομίας».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όχι τυχαία στο προχθεσινοβραδινό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ενόψει της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, χρησιμοποίησε πρώτο πληθυντικό. Είναι ο πρώτος πληθυντικός μιας ψευδεπίγραφης συμμετοχής, η υπόμνηση της ευθύνης που την επωμίζεται στο ακέραιο ο ελληνικός λαός να πληρώσει τα σπασμένα και γνωρίζουν πως θα το πράξει αδιαμαρτύρητα, στο βαθμό που πιάσουν τόπο στη συνείδησή του τα κηρύγματα περί 'εθνικού στόχου' που χρέος έχουμε να αγωνιστούμε ενωμένοι για την επίτευξή του».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι «'τα πάντα είναι έτοιμα. Η Αθήνα, η Ελλάδα ολόκληρη είναι πανέτοιμη για εξαιρετικούς και ασφαλείς αγώνες'. Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, με αντικείμενο τις τελευταίες λεπτομέρειες της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 10 Αυγούστου 2004 - 20:32 (Ώρα Λονδίνου)

Αμήχανος ΠΑΟΚ

’γγελος Αναστασιάδης: «Η Μακάμπι είναι καλύτερη από εμάς γιατί έχει περισσότερα παιχνίδια στα πόδια της»

Τα μεγάλα προβλήματα στην άμυνα κόστισαν στον ΠΑΟΚ τη νίκη στο ραντεβού του με την Μακάμπι Τελ-Αβίβ.

Ο αγώνας έληξε με 1-2 υπέρ της Μακάμπι που, όπως είχε πει πριν τον αγώνα ο ’γγελος Αναστασιάδης, ήταν πιο έτοιμη και σε μεγαλύτερη αγωνιστική φόρμα.

Οι ισραηλινοί εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη στην άμυνα του Δικέφαλου του Βορρά και επιβεβαίωσαν τους φόβους του προπονητή του ΠΑΟΚ.

Στην κατάμεστη Τούμπα, όπου 28.000 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ έδωσαν για άλλη μια φορά δυναμικό παρών, οι «Μακκαβαίοι» σκόραραν δύο φορές στο πρώτο ημίχρονο (’ντο στο 13 και Μεσίκα στο 43).

Η απάντηση του Δικέφαλου του Βορρά, στο 50ο λεπτό με γκολ του Γιασεμή Γιασεμάκη, έδωσε νέα πνοή στις κερκίδες αλλά δεν είχε συνέχεια, παρά κάποιες ευκαιρίες.

Τον αγώνα διαιτήτευσε ο Ισπανός Νταουντέν Ιβάνεφ με βοηθούς τους Α. Πλόου και Κ. Σάηζ.

Η ρεβάνς, που θα κρίνει ποια εκ των δύο ομάδων θα περάσει στους ομίλους, είναι προγραμματισμένη για την 25η Αυγούστου και θα γίνει στο Τελ Αβίβ.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Η Φλόγα της Αθήνας

«Εγκατέλειψε» το Μαραθώνα το πρωί της Τετάρτης η Ολυμπιακή φλόγα, ξεκινώντας τον τελευταίο της μαραθώνιο που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής, με την αφή του βωμού στο Ολυμπιακό στάδιο.

Φήμες που φέρουν ως τελευταίο λαμπαδηδρόμο τον ολυμπιονίκη του στίβου Κώστα Κεντέρη γίνονται εντονότερες τις τελευταίες ημέρες, αν και αμφισβητούνται από πηγές που υποστηρίζουν ότι η τελετή αφής επιφυλάσσει έκπληξη και ο βωμός δεν θα ανάψει από λαμπαδηδρόμο.

Την Τετάρτη, η λαμπαδηδρομία που ξεκίνησε στις 06:55 ώρα Ελλάδος, διασχίζει τα Μεσόγεια, τα βόρεια και τα δυτικά προάστια της Αθήνας, και καταλήγει στη Δραπετσώνα, από όπου με τριήρη θα μεταφερθεί στην Ακτή Μιαούλη.

Ο πειραϊκός βωμός θα ανάψει στην πλατεία Κοραή από τον Λεωνίδα Ανδριανόπουλο. Στην διαδρομή ως τον Πειραιά, τον πυρσό θα κρατήσουν, μεταξύ άλλων, οι λαμπαδηδρόμοι Ευθύμης Μπακατσιάς, Εύα Χριστοδούλου, Κριστόφ Βαζέχα, Νίκος Μπουντούρης, Τάσος Μπουντούρης, Νίκος Χατζηνικολάου, ’ννα Βίσση, Μ. Σίμιτσεκ, Π. Φασούλας.

Την Πέμπτη η πομπή θα ξεκινήσει από τον Πειραιά, θα διασχίσει τα νότια προάστια και στις 20.30 θα εισέλθει στην Αθήνα. Στις 21.00 η πρωταθλήτρια Νίκη Μπακογιάννη θα ανάψει το βωμό στον ιερό βράχο. Μεταξύ των λαμπαδηδρόμων και οι Καρλ Λιούις, Παύλος Τσίμας, Χουάν Ρότσα, Βαλέριος Λεωνίδης, Καίτη Γαρμπή, Μιμή Ντενίση, Ζαν Κουστό.

Την Παρασκευή η Φλόγα θα διατρέξει το κέντρο της Αθήνας για να καταλήξει στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τον πυρσό θα μεταφέρουν και οι Μπάμπης Χολίδης, Λεωνίδας Κόκας, Νίκος Οικονόμου, Ιμπραήμ Κουτλάι, Πέτρος Κωστόπουλος, Κάρμεν Ρουγγέρη, Βασιλική (γλύπτρια), Δ. Σαββόπουλος, Α. Φασιανός, Σάκης Ρουβάς, Ναόμι Κάμπελ, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Κλάους Όρμαν, ’γγελος Παυλακάκης, Σόνια Θεοδωρίδου.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου)

Εναρκτήριο λάκτισμα

Ξεκινά την Τετάρτη η προκριματική φάση του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου Γυναικών, στα στάδια των τεσσάρων Ολυμπιακών πόλεων.

Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί στις 18.00 ώρα Ελλάδος, στον αγώνα της ολυμπιακής ομάδας των Γυναικών, η οποία αντιμετωπίζει την ομάδα των ΗΠΑ στο Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο.

Την ίδια ώρα το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και τους αγώνες Βραζιλία - Αυστραλία στο Καυτατζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, Γερμανία - Κίνα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο στην Πάτρα και Σουηδία - Ιαπωνία στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου.

Την Πέμπτη ξεκινά τις προσπάθειές της και η Ολυμπιακή ομάδα των Ανδρών. Στο Καυτατζόγλειο, η ομάδα του Στράτου Αποστολάκη, θα αντιμετωπίσει στις 20:30 την ομάδα της Κορέας. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων για το συγκεκριμένο αγώνα ήταν ιδιαίτερα υψηλές.

Εν τω μεταξύ, σε πραγματικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η γενική πρόβα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την «πρώτη μεγάλη γιορτή» η οποία μαγνητοσκοπήθηκε ώστε, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθούν τμήματα του βίντεο για την κάλυψη οποιουδήποτε προβλήματος στην τηλεοπτική μετάδοση της επίσημης τελετής.

Εξ άλλου, τα πρώτα κρούσματα διάθεσης εισιτηρίων στη μαύρη αγορά εμφανίστηκαν ήδη. Δύο Γάλλοι υπήκοοι προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου διότι πουλούσαν εισιτήρια (προσκλήσεις) των Ολυμπιακών Αγώνων στον περίβολο του Ολυμπιακού Σταδίου, προ της ενάρξεως της γενικής δοκιμής το απόγευμα της Τρίτης ενώ νωρίτερα συνελήφθη και ένας Αμερικανός για το ίδιο αδίκημα.

Ήδη εμφανίστηκαν δημοπρασίες σε διαδικτυακά κέντρα δημοπράτησης, στις οποίες διατίθενται σε υψηλότατες τιμές εισιτήρια για την τελετή έναρξης. Υπενθυμίζεται ότι η επαναπώληση εισιτηρίων απαγορεύεται.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας

Νέα εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν όταν ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με ρουκέτες προσφυγικό καταυλισμό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με πηγές τοπικού νοσοκομείου τέσσερις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν ένοπλοι αλλά και άμαχοι.

Την ίδια ώρα ισραηλινά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιωτικοί εκσκαφείς εισέβαλαν στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς, κατεδαφίζοντας δύο ακατοίκητα τετραώροφα κτίρια και αρκετά σπίτια.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι τα κτίρια αυτά χρησιμοποιούνταν από ενόπλους για να πλήττουν παρακείμενους εβραϊκούς οικισμούς.

Μετά την εισβολή επακολούθησε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στα ισραηλινά στρατεύματα και Παλαιστίνιους μαχητές.

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε το πρωί από τον προσφυγικό καταυλισμό χωρίς να υποστεί ανθρώπινες απώλειες, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 08:27 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματοκύλισμα Σιιτών στη Νατζάφ

Τα αμερικανικά στρατεύματα συναντούν ακόμη αντίσταση Σιιτών πολιτοφυλάκων

Στο Ιράκ αμερικανικά αεροσκάφη συνέχισαν να πλήττουν τις θέσεις που έχουν καταλάβει οι Σιίτες πολιτοφύλακες μέσα στην ιερή πόλη της Νατζάφ.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι βομβαρδισμοί και οι σφοδρές ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν για έβδομη ημέρα, και περιγράφουν νέφη καπνού να υψώνονται πάνω από το αρχαίο κοιμητήριο της πόλης.

Το ιρακινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο τριάντα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 219 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου εκτιμά ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι άμαχοι πολίτες.

Έκκληση για αποχώρηση

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ κάλεσε τα ξένα στρατεύματα να αποχωρήσουν από την πόλη της Νατζάφ.

«Ζητώ από τις πολυεθνικές δυνάμεις να φύγουν από τη Νατζάφ και να παραμείνουν εκεί μόνο ιρακινές δυνάμεις» είπε ο Ιμπραχίμ Τζααφάρι, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Και συμπλήρωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις μπορούν να ελέγξουν την πόλη και να θέσουν τέρμα στο φαινόμενο της βίας στην ιερή για όλους τους Μουσουλμάνους πόλη.

«Τρύπα» στα ιρακινά οικονομικά

Στο μεταξύ η διορισμένη μεταβατική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 50% με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει έσοδα ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα μετά τη διακοπή της λειτουργίας του νότιου πετρελαιαγωγού λόγω των απειλών για σαμποτάζ στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από αντάρτες.

Το Ιράκ πραγματοποιεί εξαγωγές 1,8 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τον νότιο τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης, ενώ ο αγωγός του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ δεν χρησιμοποιείται λόγω των πολλαπλών ενεργειών δολιοφθοράς.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Το Σουδάν βομβαρδίζει στο Νταρφούρ»

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως επιθέσεις που πραγματοποίησε εκ νέου ο στρατός του Σουδάν και φιλοκυβερνητικές αραβικές πολιτοφυλακές στην περιοχή Νταρφούρ προκάλεσαν ακόμα περισσότερους πρόσφυγες.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ λέει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις με μαχητικά ελικόπτερα βομβαρδίζοντας περιοχές στο νότιο Νταρφούρ.

Την ίδια ώρα οι ’ραβες πολιτοφύλακες, που ονομάζονται Τζαντζαουίντ, επέδραμαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Επίσης η κυβέρνηση του Σουδάν κατηγορείται ότι έχει επιβάλει μέσα στην τελευταία εβδομάδα νέους περιορισμούς στους εργαζομένους των συνεργείων ανθρωπιστικής αρωγής.

Η κυβέρνηση του Σουδάν εμμένει πως τηρεί την συμφωνηθείσα εκεχειρία και έχει αρχίσει τον αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων.

Η κυβέρνηση του Χαρτούμ επιρρίπτει ευθύνες για την κρίση στους αντάρτες

Ενώ επιρρίπτει ευθύνες για την κρίση στις ανταρτικές ομάδες που δρουν στην περιοχή.

Αλλά η οργάνωση προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων Human Rights Watch, σε έκθεση της λέει πως οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του Χαρτούμ ότι αφοπλίζει τους Τζαντζαουίντ είναι κενές περιεχομένου.

Για την απεσταλμένη της οργάνωσης στο Σουδάν, Λέσλι Λέφκοου, θεωρείται απαραίτητη πλέον η επιβολή κυρώσεων.

Στο μεταξύ ανώτατο στέλεχος του ΟΗΕ μεταβαίνει στο γειτονικό Τσαντ, στα πλαίσια των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Νταρφούρ.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004 - 05:19 (Ώρα Λονδίνου)

Τρομοκρατία: ευαισθησίες και ανησυχίες

Ευρωπαϊκός Τύπος

Η γερμανική δίκη ενός υπόπτου ως συνεργού των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη απασχολούν τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) «λυπάται», όπως γράφει, γιατί η Ουάσινγκτον αρνήθηκε στο δικαστήριο του Αμβούργου όπου δικάζεται ο Μονίρ Ελ Μοτασαντέκ το δικαίωμα να εξετάσει ως μάρτυρες άτομα που κρατούνται για συναφείς υποθέσεις στη στρατιωτική βάση του Γουαντάναμο, στην Κούβα.

Η εφημερίδα τονίζει ότι το δικαστήριο χρειάζεται «σωστές, πλήρεις και ακριβείς μαρτυρικές καταθέσεις» καθώς το κατηγορητήριο βασίζεται σε περιστασιακά αποδεικτικά στοιχεία.

Η στάση των αμερικανικών αρχών δίνει την ευκαιρία στην υπεράσπιση να υπογραμμίσει τις τεκμηριωμένες πλέον παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Γουαντάναμο και μπορεί να οδηγήσει σε δικαστική ετυμηγορία που θα απέχει πολύ από την αλήθεια των γεγονότων, αποφαίνεται η Ντι Βελτ.

«Καταθέσεις - προϊόντα βασανισμού;»

Αντίθετη άποψη έχει η Ντι Τάγκεςτσάιτουνγκ (Die Tageszeitung), που θεωρεί ότι η άρνηση της Ουάσινγκτον εξυπηρετεί στην ουσία τα συμφέροντα του Βερολίνου.

Η γερμανική εφημερίδα λέει ότι σε περίπτωση που το γερμανικό δικαστήριο χρησιμοποιούσε ως αποδεικτικό υλικό τις καταθέσεις εγκλείστων στο Γουαντάναμο, θα ήταν υποχρεωμένο να εξετάσει και εάν αυτά τα στοιχεία αντλήθηκαν με τη χρήση βασανιστηρίων.

«Πώς θα φαινόταν εάν ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάσιζε τελικά να αγνοήσει τις πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πληροφορίες που ζητούσε μετ επιτάσεως, και ταυτόχρονα έφερνε στο προσκήνιο το θέμα των βασανισμών κρατουμένων ;» αναρωτιέται, και προβλέπει ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μια «μίνι» διπλωματική κρίση.

Στο Παρίσι η Λιμπερασιόν (Liberation) λέει ότι η επανεκδίκαση της υπόθεσης του κ. Μοτασαντέκ «δείχνει τις δυσκολίες που έχουν μπροστά τους οι δημοκρατικές χώρες στον πόλεμο εναντίον ενός σκιώδους εχθρού».

Η γαλλική εφημερίδα εκτιμά ότι «δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το κράτος δικαίου και τις αρχές του», αλλά «κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στην απειλή [των τρομοκρατών]», κάτι που έχει ως συνέπεια «οι δυτικές δημοκρατίες να ισορροπούν στην κόψη του ξυραφιού ανάμεσα στην τρομο-υστερία και την αυτοκαταστροφική αφέλεια».

«Βόμβες που σπέρνουν το φόβο»

Το γεγονός ότι τέσσερις Ισπανοί συγκαταλέγονται στους τραυματίες των βομβιστικών επιθέσεων της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη δίνει λαβή για εκτεταμένη αρθρογραφία στον ισπανικό Τύπο.

Στη Μαδρίτη η Ελ Παΐς (El Pais) γράφει ότι όποιος και να ήταν υπεύθυνος, οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο να σπείρουν το φόβο και να υπονομεύσουν την τουριστική περίοδο στην πλέον προσφιλή στους ξένους επισκέπτες πόλη της Τουρκίας.

«Για την διεθνή ισλαμική τρομοκρατία η Τουρκία αποτελεί παραδειγματικό στόχο, καθώς είναι ένα κοσμικό κράτος με μουσουλμανικό πληθυσμό, μέλος του ΝΑΤΟ και επίδοξο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με μια μετριοπαθή κυβέρνηση» σημειώνει η ισπανική εφημερίδα.

Με τον τίτλο «η Τουρκία στο μάτι του κυκλώνα» κυκλοφορεί η εφημερίδα Α-Μπε-Θε (ABC), και γράφει ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε τη σύνοδο κορυφής του στην Κωνσταντινούπολη θέλοντας να δώσει το μήνυμα ότι «ο ελεύθερος κόσμος δεν πρόκειται να φοβηθεί τις τρομοκρατικές απειλές».

«Φαίνεται απαραίτητο πλέον να σταλεί εκ νέου στην ’γκυρα το ίδιο μήνυμα, ώστε να γνωρίζει ότι οι δυτικοί σύμμαχοί της δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουν αυτή την ώρα» γράφει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα Λα Ραθόν (La Razon) προσπαθεί να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας μετά τις επιθέσεις, προβλέποντας ότι τυχόν πτώση του τουριστικού ρεύματος προς την Κωνσταντινούπολη θα αποβεί προσωρινή μόνο.

«Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους Ισπανούς επισκέπτες και οι αρχές της πόλης κάνουν αξιόλογη προσπάθεια για να βελτιωθεί η ασφάλεια, προσπάθεια που σίγουρα θα στεφθεί από επιτυχία» γράφει η ισπανική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.