Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-08-15

  1. Ημέρα εκπλήξεων στους Ολυμπιακούς
  2. «Με το δεξί» η 'Αρσεναλ
  3. Σκιές
  4. Παρεμβαίνει ο εισαγγελέας
  5. Ιράκ: Οι συγκρούσεις επισκιάζουν την πολιτική
  6. Απεργία πείνας Παλαιστινίων κρατουμένων
  7. Εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου
  8. Ελεύθερη πτώση για τον τουρισμό
  9. «Επηρεάστηκε από μυθιστορήματα»
  10. «Οι Έλληνες μεγάλοι και πάλι»
  11. Εγκώμια και σκιές
  12. Κρίσιμο δημοψήφισμα για τον Τσάβες

Κυριακή 15 Αυγούστου 2004 - 23:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ημέρα εκπλήξεων στους Ολυμπιακούς

O τούρκος αρσιβαρίστας κατέκτησε το δεύτερο χρυσό για τη χώρα του

Στον υγρό στίβο όπου όλοι ανέμεναν ότι η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κυριαρχούσαν, η Γαλλία, Ιαπωνία και Νότιος Αφρική κατέκτησαν χρυσά μετάλλια.

Μάλιστα η ομάδα ανδρών της Νότιας Αφρικής έκανε παγκόσμιο ρεκόρ κερδίζοντας τα 4 επί 100 στο ελεύθερο.

Στην άρση βαρών η Ούντοπορν Πόλσακ έγινε η πρώτη γυναίκα από την Ταϊλάνδη που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς, ενώ ο Χαλίλ Μουτλού από την Τουρκία κατέκτησε το δεύτερο χρυσό για τη χώρα της σε διάστημα δυο ημερών.

Η μεγαλύτερη έκπληξη έγινε στο μπάσκετ όπου το Πόρτο Ρίκο νίκησε την «ντρίμ-τιμ» των Ηνωμένων Πολιτειών 92-73.

Είναι μόλις η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ χάνουν αγώνα μπάσκετ στην ιστορία των Ολυμπιακών.

Στο ποδόσφαιρο, το Ιράκ προκρίθηκε στους προημιτελικούς.

Μετά από δυο ημέρες αγώνων στο πίνακα των μεταλλίων προηγούνται η Κίνα, Αυστραλία και Ιαπωνία.

Ελληνική συμμετοχή

Από ελληνικής πλευράς σημαντική ήταν η νίκη της ομάδας μπάσκετ επί της Αυστραλίας με 76-54 και της ομάδας βόλεϊ επί της Τυνησίας με 3-0 σετ.

Αντίθετα στο πόλο η Ελλάδα γνώρισε την ήττα από τη Γερμανία με 5-4, ενώ στο μπέιζμπολ τη συντριβή από την Ολλανδία με 11-0.

Στην ιστιοπλοΐα δύο ελληνικά πληρώματα βρίσκονται μέχρι στιγμής μέσα στα μετάλλια.

Οι Τσουλφά/Μπεκατώρου προπορεύονται σταθερά στα 470 γυναικών, ενώ στην ίδια κατηγορία των ανδρών οι Κοσματόπουλος/Τριγκώνης αναρριχήθηκαν στην 3η θέση.

Στη πέμπτη θέση βρίσκεται ο Νίκος Κακλαμανάκης στα Mistral.


Κυριακή 15 Αυγούστου 2004 - 18:38 (Ώρα Λονδίνου)

«Με το δεξί» η 'Αρσεναλ

Σκόραρε ο Μπέργκαμπ στην 500 συμμετοχή στο αγγλικό πρωτάθλημα

«Με το δεξί» ξεκίνησε την νέα αγωνιστική περίοδο η πρωταθλήτρια Αγγλίας, Αρσεναλ, που σύνετριψε 4-1 την Εβερτον και μάλιστα εκτός έδρας.

Οι «κανονιέρηδες» με σκόρερ τους Μπέργκαμπ που σήμερα συμπλήρωσε 500 συμμετοχές στην πρέμιερσιπ Ρέγιες, Λιούνγκμπεργκ και Πιρές, θα μπορούσαν να σημειώσουν και άλλα τέρματα απέναντι στην ομάδα του Λίβερπουλ που ήταν «πολύ λίγη» για να αντιμετωπίσει το καταιγιστικό ποδόσφαιρο των πρωταθλητών Αγγλίας.

Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο, η Τσέλσι κέρδισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Ισλανδού Γκουντγιόνσεν στο 14.

Το αποτέλεσμα αδικεί τη Γιουνάιτεντ, που παρά τις σημαντικές ελλείψεις της, είχε τον περισσότερο χρόνο τον έλεγχο του αγώνα και έχασε σημαντικές ευκαιρίες να σημειώσει τουλάχιστον ένα τέρμα.

Στα άλλα αποτελέσματα της πρεμιέρας της πρέμιερσιπ:

Πόρτσμουθ Μπέρμπινγχαμ 1-1

Μπλάκμπερν Γουέστ Μπρόμιτς Αλμπιον 1-1

Μπόλτον Τσάρλτον 4-1

Νόργουιτς- Κρίσταλ Πάλας 1-1

Μίντλεσμπρο Νιούκαστλ 2-2

Τότεναμ Λίβερπουλ 1-1

Αστον Βίλα Σάουθάμπτον 2-0


Κυριακή 15 Αυγούστου 2004 - 13:52 (Ώρα Λονδίνου)

Σκιές

Σημαντικά ερωτήματα ανακύπτουν μετά τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπαρχηγού της Ολυμπιακής Ομάδας Μανόλη Κολυμπάδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «’λφα», ότι οι Κεντέρης-Θάνου γνώριζαν από την πρώτη στιγμή της εισόδου τους στο Ολυμπιακό Χωριό, ότι τους έψαχνε η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιμετώπισης Ντόπινγκ (WADA).

Όπως είπε ο κ Κολυμπάδης, ήταν αυτός που τους υποδέχθηκε στην είσοδο του Χωριού στις 16:15 και μάλιστα συνοδευόταν από τον Χρήστο Τζέκο, φθάνοντας ο καθένας με το δικό του αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον κ. Κολυμπάδη οι δύο αθλητές φορούσαν κασκέτο για να μην αναγνωρίζονται και ήταν τρομαγμένοι.

Μάλιστα, όπως είπε, οι αθλητές ρωτούσαν διαρκώς «τι θέλουν επιτέλους από μας».

Ο κ. Κολυμπάδης δήλωσε μάλιστα ότι πηγαίνοντας στο γραφείο του, είπε στον Χρήστο Τζέκο παρουσία των δύο αθλητών ότι τους έψαχνε η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιμετώπισης Ντόπινγκ (WADA) και από την στιγμή που μπαίνουν στο Ολυμπιακό Χωριό είναι υποχρεωμένοι μέσα σε 20 λεπτά απ τη στιγμή θα κληθούν για αντιντόπινγκ κοντρόλ, να παρουσιαστούν ενώπιον των γιατρών για δειγματοληψία.

Η αποκάλυψη αυτή καταρρίπτει το επιχείρημα που είχε επικαλεστεί νωρίτερα ο δικηγόρος των δύο αθλητών, κ. Δημητρακόπουλος, ότι οι αθλητές δεν γνώριζαν ότι θα αναζητούνταν να περάσουν αντιντόπινγκ κοντρόλ. Ο κ. Κολυμπάδης υποστήριξε ότι αγνοεί τι έγινε απ τη στιγμή που τους πήγε στα δωμάτια τους, αφού ο ίδιος έφυγε για το Γαλάτσι.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσημη ανακοίνωση πριν από λίγες ημέρες του αρχηγού της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, κ. Παπαδογιαννάκη, ότι οι δύο αθλητές ήταν στο Σικάγο, όπου τους αναζήτησε η WADA σύμφωνα με δήλωση και του γ.γ. της IAAF και δεν τους βρήκε και τελικά όπως αποδεικνύεται ήταν στο Λέχιο Κορινθίας, ο κ. Κολυμπάδης διευκρίνισε ότι ο κ. Παπαδογιαννάκης είχε αυτήν την ενημέρωση από τον ΣΕΓΑΣ, στον οποίο υπάγονται οι δύο αθλητές.

Επισήμανε δε ότι την περασμένη Πέμπτη ο γιατρός της Υγειονομικής Επιτροπής της ΔΟΕ που επισκέφθηκε τον κ. Παπαδογιαννάκη στο γραφείο του στο Ολυμπιακό Χωριό, αναζήτησε και άλλους αθλητές διαφόρων αθλημάτων και στο αίτημα του κ. Παπαδογιαννάκη να ενημερωθεί για το που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή ο κάθε αθλητής, απάντησαν όλες οι Ομοσπονδίες εκτός από τον ΣΕΓΑΣ.


Κυριακή 15 Αυγούστου 2004 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

Παρεμβαίνει ο εισαγγελέας

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε πλήρη ενημέρωση για όλα τα στοιχεία της υπόθεσης Κεντέρη -Θάνου από κάθε αρμόδιο φορέα.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να του παραδοθούν τόσο τα στοιχεία όσον αφορά το ζήτημα του ελέγχου αντιντόπινγκ που ζητήθηκε για τους δύο αθλητές από τα αρμόδια όργανα της ΔΟΕ όσο και τον φάκελο της τροχαίας Γλυφάδας για το ατύχημα που ο Κεντέρης και η Θάνου υπέστησαν το βράδυ της Πέμπτης, όπως δήλωσαν οι δύο αθλητές και ο προπονητής τους.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει ζητήσει επίσης δημοσιεύματα και οπτικό υλικό για το θέμα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αφού μελετήσει τα στοιχεία ο εισαγγελέας αναμένεται να αποφανθεί αν θα παρέμβει ή όχι στην υπόθεση η Εισαγγελία.


Κυριακή 15 Αυγούστου 2004 - 13:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Οι συγκρούσεις επισκιάζουν την πολιτική

Υποστηρικτές του Μοκτάντα αλ-Σαντρ στη Νατζάφ

Νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο Ιράκ, την ώρα που στην πρωτεύουσα Βαγδάτη άρχιζε σύνοδος με τη συμμετοχή περίπου χιλίων πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών της χώρας. Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένα σημεία της πόλης, τρεις οβίδες όλμων έπληξαν σταθμό λεωφορείων στο κέντρο της πρωτεύουσας, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό 17.

Σκοπός της συνόδου είναι ο ορισμός εθνικής συνέλευσης που θα συνδράμει τη μεταβατική κυβέρνηση στην προετοιμασία των εθνικών εκλογών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον προσεχή Ιανουάριο.

Πολλοί από τους συνέδρους, ακούγοντας τις εκρήξεις -όχι πολύ μακριά από το σημείο όπου διεξάγεται η σύνοδος- αποχώρησαν, λέγοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατή η συνέχιση των εργασιών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι αλ Γιαβάρ, είχε χαρακτηρίσει τη σύνοδο «ιστορικό ξεκίνημα στο μακρύ δρόμο προς τη δημοκρατία».

Νατζάφ

Την ίδια ώρα, ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στη Νατζάφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις από το νεκροταφείο που βρίσκεται κοντά στο ιερό τέμενος του ιμάμη Αλί, όπου είναι οχυρωμένοι οι σιίτες μαχητές, οπαδοί του σκληροπυρηνικού κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

Στην πόλη είχε κηρυχθεί την Παρασκευή προσωρινή εκεχειρία, η οποία κατέρρευσε μαζί με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ σιιτών και ιρακινής κυβέρνησης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Νατζάφ κάλεσε όλους τους δημοσιογράφους, δυτικούς, Ιρακινούς και υπόλοιπους ’ραβες να εγκαταλείψουν την πόλη για την προσωπική τους ασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος του Μοκτάντα αλ-Σαντρ, πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, στο νότιο Ιράκ ένας Ολλανδός στρατιώτης σκοτώθηκε όταν η περίπολος στην οποία συμμετείχε δέχθηκε επίθεση, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ιρανός όμηρος

Σε άλλες εξελίξεις στο Ιράκ, η οργάνωση Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ που υποστηρίζει ότι κρατά ως όμηρο έναν Ιρανό διπλωμάτη, ζητά την απελυθέρωση 500ων Ιρακινών κρατουμένων που όπως λέγεται βρίσκονται σε φυλακές στο Ιράν, από τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών τη δεκαετία του 1980.

Ο Φερεϊντούν Τζαχανί απήχθη ενώ ταξίδευε από τη Βαγδάτη για να αναλάβει καθήκοντα προξένου του Ιράν στην Καρμπάλα.

Απειλές κατά Ιταλίας

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, καλεί με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο τους μαχητές της, να επιτεθούν «εναντίον όλων των στόχων στην Ιταλία», καθώς σήμερα έληγε το τελεσίγραφο για την αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποτελεί «βασικό στόχο».


Κυριακή 15 Αυγούστου 2004 - 13:58 (Ώρα Λονδίνου)

Απεργία πείνας Παλαιστινίων κρατουμένων

Νεαροί Παλαιστίνιοι διαμρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης των συμπατριωτών τους

Περισσότεροι από 1500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε τρεις ισραηλινές φυλακές ξεκίνησαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τζαχί Χανέγκμπι, δήλωσε ότι οι κρατούμενοι δε θα επιτύχουν τίποτα με τη διαμαρτυρία τους, για να προσθέσει ότι όσον αφορά τον ίδιο «μπορούν να πεθάνουν από την πείνα».

Οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των φυλακισμένων δηλώνουν ότι οι Παλαιστίνιοι ζητούν να τους επιτραπεί να δέχονται επισκέψεις και να τηλεφωνούν στους οικείους τους. Ζητούν επίσης την απαγόρευση του σωματικού ελέγχου που τους γίνεται αφού πρώτα υποχρεώνονται να βγάλουν όλα τους τα ρούχα.

Σε αντίποινα οι αξιωματούχοι των φυλακών απαγόρευσαν και τις λιγοστές επισκέψεις που επιτρέπονταν, κατέσχεσαν ραδιόφωνα και τηλέφωνα και σταμάτησαν την πώληση τσιγάρων και γλυκών.

Νέα επεισόδια

Εν τω μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από τα πυρά Ισραηλινού αστνομικού στην Ιερουσαλήμ. Το θύμα, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, είχε πρώτα επιτεθεί με μαχαίρι εναντίον του αστυνομικού, λίγο έξω από τα τείχη της παλαιάς πόλης, τραυματίζοντάς τον ελαφρά.

Νωρίτερα ισραηλινά ελικόπτερα είχαν εκτοξεύσει τουλάχιστον δύο πυραύλους εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με το Ισραήλ οικίες χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για επιθέσεις εναντίον στρατιωτών του. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.


Κυριακή 15 Αυγούστου 2004 - 12:01 (Ώρα Λονδίνου)

Εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου

Χιλιάδες πιστοί έχουν συρρεύσει σε πολλές περιοχές της χώρας όπου βρίσκονται ιεροί ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία, χάρη στη εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι και εφέτος ο ναός της Ευαγγελίστριας στην Τήνο, η εκκλησία της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Πάρο και η Παναγία Σουμελά στην περιοχή Καστανιάς Βέροιας.

Oι εορτασμοί έχουν ιστορία 168 χρόνων και κορυφώνονται με την περιφορά της εικόνας της Παναγίας στο κέντρο του νησιού μετά τη δοξολογία που τελείται ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι εκδηλώσεις έχουν ξεχωριστή λαμπρότητα, καθώς παράλληλα τιμάται και η επέτειος του τορπιλισμού της «Έλλης».

Μεγάλη είναι η προσέλευση του κόσμου και στον ναό της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο, ο οποίος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αφιερωμένα στην Παναγία προσκυνήματα, αλλά και στην Παναγία Σουμελά, η οποία είναι σημείο συνάντησης χιλιάδων Ποντίων από όλον τον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρακολούθησε τη λειτουργία στη Μονή Πεντέλης, συνοδευόμενός από τη σύζυγό του.


Κυριακή 15 Αυγούστου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθερη πτώση για τον τουρισμό

Μακριά από υψηλές επιδόσεις και πολύ μακρύτερα από ολυμπιακά «ρεκόρ» αφίξεων, διανυκτερεύσεων και εσόδων μένει φέτος ο ελληνικός τουρισμός (πλην Αθήνας) ακόμα και τον Αύγουστο. Σε ορισμένες περιοχές, η μέση μείωση της κίνησης φέτος θα φτάσει το 30-50%.

Χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, εστιατορίων, καφέ, μπαρ και πάσης φύσεως εμπορικών επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές διαπιστώνουν ότι η ανάκαμψη της κίνησης περιορίζεται, ουσιαστικά, στις δύο εβδομάδες πριν και μετά τη γιορτή της Παναγίας.

Ακόμα και σ' αυτό το διάστημα, ωστόσο, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», οι πληρότητες που καταγράφονται δεν φτάνουν τις αντίστοιχες άλλων εποχών, ενώ χιλιάδες δωμάτια παραμένουν αδιάθετα σε όλη τη χώρα.

Τουριστικοί επιχειρηματίες εκτιμούν ότι μόνο στην Κρήτη οι κλίνες σε μονάδες που δεν λειτούργησαν ενδέχεται να φτάνουν ακόμα και τις 30.000.

Οι Κυκλάδες καταγράφουν μείωση περί το 40% τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ τη φετινή χρονιά η μείωση της κίνησης είναι 20-25% σε σχέση με πέρυσι. Σε ορισμένους προορισμούς, πάντως, η πτώση φτάνει το 30-40%.

Ακόμα και στη Μύκονο, η πτώση είναι αισθητή. Οι πιο δημοφιλείς μονάδες του νησιού φέρονται να καταγράφουν πληρότητα 85-90%.

Οι τιμές που διαμορφώνονται στο κοσμοπολίτικο νησί ωστόσο, μαρτυρούν πολλά για τη φετινή άσχημη τουριστική χρονιά.

Ξενοδοχεία που διέθεταν αρχικά τα δωμάτιά τους έναντι 400 ευρώ τη βραδιά, μείωσαν σταδιακά τις τιμές τους στα 200 ευρώ. Τις καθημερινές, μάλιστα, (εκτός Σαββατοκύριακων) οι τιμές πέφτουν στα 80-120 ευρώ.


Κυριακή 15 Αυγούστου 2004 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Επηρεάστηκε από μυθιστορήματα»

Στην μυθιστορηματική φαντασία του δημοσιογράφου Μπομπ Γκράχαμ, της βρετανικής εφημερίδας «Sunday Mirror» απέδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, τις πληροφορίες ότι από τις 6 Ιουλίου εργάζεται στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας δημοσιογράφος της εφημερίδας, με το όνομα Μπιν Λάντεν.

Ο κ. Βουλγαράκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με άρθρο που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα «Sunday Mirror», σχολίασε: «Θα συνιστούσα στον κύριο Μπομπ Γκράχαμ να διαβάζει λιγότερα αστυνομικά μυθιστορήματα. Ρεπορτάζ τέτοιου είδους συνιστούν βαθύτατη προσβολή για τη δημοσιογραφία και τις αρχές της αντικειμενικής και υπεύθυνης ενημέρωσης».

Λίγο νωρίτερα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο σχεδιασμός ολυμπιακής ασφάλειας είναι πλήρης. Στο Ο.Α.Κ.Α. έγινε ενδελεχής έλεγχος ασφαλείας, «σάρωμα» και «κλείδωμα», όπως σε όλες τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Οι χώροι είναι απολύτως ασφαλείς».

Τα μέτρα ασφάλειας και οι έλεγχοι είναι σε πλήρη εξέλιξη και ανταποκρίνονται στα πιο αυστηρά διεθνή κριτήρια, αξιοποιώντας το σύνολο της διεθνούς εμπειρίας και τεχνολογίας. Η ίδια η πραγματικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Κάποιοι άλλοι θα πρέπει να επανεξετάσουν δεοντολογίες και συμπεριφορές», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κυριακή 15 Αυγούστου 2004 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Οι Έλληνες μεγάλοι και πάλι»

Σε άρθρο - ύμνο για την σύγχρονη Ελλάδα που δημοσιεύεται στον Ομπσέρβερ (Observer) η γνωστή βρετανίδα δημοσιογράφος, Έλενα Σμιθ, καλεί τους συμπατριώτες της «αντί να χλευάζουν τα υποτιθέμενα ελαττώματα» των Ελλήνων να «αντιμετωπίσουν τις δικές τους αδυναμίες».

Με τίτλο «Μα τω Δία, οι Έλληνες είναι μεγάλοι και πάλι», η Έλενα Σμιθ σημειώνει ότι αν οι αγώνες πάνε όσο καλά όσο η «θαυμάσια τελετή έναρξης», τότε οι Έλληνες, αφού καταφέρουν να αποτινάξουν την αμφισβήτηση που και οι ίδιοι ορισμένες φορές διατυπώνουν για τις δυνατότητές τους, ίσως αποδείξουν και στους Βρετανούς σκεπτικιστές ότι η «Αθήνα δεν είναι ένα ελληνορθόδοξο περίσσευμα της Ευρώπης».

«’λλωστε», προσθέτει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, «η Ελλάδα είναι η μικρότερη χώρα που διοργανώνει Ολυμπιάδα, η οποία τυχαίνει να είναι και η μεγαλύτερη».

Στην Βρετανία σημειώνει η δημοσιογράφος εξακολουθούν να υπάρχουν απαράδεκτες στερεότυπες αντιλήψεις για την Ελλάδα, «ακόμα και από ανθρώπους που ειδάλλως σέβεται και η ίδια». Αυτό που ξεχνούν «είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια».

«Μερικές φορές αναρωτιέμαι εάν τελικά οι Βρετανοί είναι αυτοί που έχουν πιο οπισθοδρομικές αντιλήψεις από τους Έλληνες» γράφει η Έλενα Σμιθ, που εκφράζει την αγανάκτηση της για την άρνηση της Βρετανίας να δανείσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και την αντικοινωνική συμπεριφορά μερίδας ’γγλων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει» γράφει η Βρετανίδα δημοσιογράφος και οι «Έλληνες», όπως τους αποκαλεί και και γραπτώς, είναι πλέον ώριμοι πολίτες με ώριμες πολιτικές. Επισημαίνει τα πολλά έργα που έχουν γίνει «σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με ένα μετρό που κάνει τον υπόγειο του Λονδίνου να μοιάζει πρωτόγονος», διερωτώμενη παράλληλα για την ταχύτητα με την οποία ανάλογα έργα θα γίνονταν στο Λονδίνο.

Στην πρώτη του σελίδα ο Ομπσέρβερ αναφέρεται στην απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να θέσει εκτός Ολυμπιακής ομάδας τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου, όσο εκκρεμεί η απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ΔΟΕ, ενώπιον της οποίας παρουσιάζονται τη Δευτέρα οι αθλητές.

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνα για το ατύχημα που είχαν οι δύο αθλητές, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ή μάρτυρες για το συμβάν.

Στη συνέχεια μάλιστα αναφέρεται ότι υπάρχουν υποψίες περί σκηνοθετημένου ατυχήματος για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. «Από δημοφιλείς κατέληξαν να θεωρούνται προδότες», σημειώνει η εφημερίδα.

Σε άλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας, με τίτλο «Η δόξα στηνΕλλάδα μετά την εκπληκτική έναρξη», σημειώνεται ότι ενώ χθες, πρώτη ημέρα αγωνιστικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα, οι Έλληνες περηφανεύονταν για τα εγκωμιαστικά σχόλια όλου του κόσμου σχετικά με την τελετή έναρξης, έβλεπαν με λύπη άδεια τα γήπεδα.

Επισημαίνεται ότι ενώ δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την ποδηλατοδρομία στους δρόμους της πρωτεύουσας, αθλήματα όπως το μπάντμιντον, το σόφτμπολ και η σκοποβολή διεξήχθησαν ενώπιον άδειων κερκίδων.

«Οι Έλληνες χθες ψήφισαν με το πορτοφόλι τους», γράφει η εφημερίδα εκτιμώντας ότι δε θέλησαν να καταβάλλουν το απιτούμενο ποσό για να παρακολουθήσουν παρόμοια αθλήματα.

Σε σημειώσεις από την Αθήνα αναφέρεται ο μεγάλος αριθμός προφυλακτικών που διατίθενται στους αθλητές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Έλενα Σμιθ, αναλογούν τρία προφυλακτικά ημερησίως σε κάθε αθλητή.

Σημειώνεται επίσης ο ενθουσιασμός που έδειξε για την εικόνα της Αθήνας η Ναόμι Κάμπελ, γνωστό φωτομοντέλο και μία από τις τελευταίες λαμπαδηδρόμους, καθώς και ότι στην Αθήνα μεταβαίνει η ηθοποιός Πάμελα ’ντερσον, για να εμψυχώσει μία νεαρή αθλήτρια της ενόργανης με ινδική καταγωγή, της οποίας το ταξίδι στην Ολυμπιάδα και χρηματοδότησε.

Σε άλλο σημείο ο Ομπσέρβερ φιλοξενεί ολοσέλοδοι ρεπορτάζ του Ντάνκαν Μακέι για την υπόθεση Κεντέρη. Χαρακτηρίζει την ιστορία που έχει διαδραματιστεί ως «σενάριο που ούτε το Χόλιγουντ δε θα μπορούσε να σκεφτεί».

Τέλος, σε ρεπορτάζ για τα πολλά κρούσματα ντόπινγκ που παρατηρούνται τελευταία μεταξύ κορυαφίων σπρίντερ σε όλο τον κόσμο, ο Ομπσέρβερ σημειώνει ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύον ότι «αυτές οι κορυφαίες μηχανές ταχύτητας είναι αληθινές».

Σε πρωτοσέλιδό τους ρεπορτάζ οι Κυριακάτικοι Τάιμς (The Sunday Times) κάνουν λόγο για «νέο σκάνδαλο» 250 εκατομμυρίων λιρών (320 εκ. ευρώ) που πλήττει την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, οι Μαρκ Φραντσέτι και Γκάι Αλεξάντερ, αναφέρονται στην έρευνα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών επί των κατηγοριών εναντίον της προέδρου του Αθήνα 2004, Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και του συζύγου της, Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ότι καταχράστηκαν το προαναφερθέν ποσό από την περιουσία της οικογένειας Αγγελοπούλου, το οποίο συμπεριλαμβάνει χρήματα που «υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων».

«Οι κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος χρημάτων», αναφέρει το ρεπορτάζ, «διατυπώνονται από τον αδερφό του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και αποτελούν συνέχιση μιας μακράς ενδοοικογενειακής διένεξης». Τονίζεται, πάντως, ότι η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούνιο και ότι δεν έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Κεντέρη Θάνου, η εφημερίδα σημειώνει ότι «η Ελλάδα που εντυπωσίασε με την ετοιμότητά ψγια τη διοργάνωση των Αγώνων, νιώθει ντροπή για τη συμπεριφορά των πρώην ηρώων της».

Όπως αναφέρεται στην υπόθεση υπάρχει «ύβρις και νέμεση, αλλά ακόμη όχι αλήθεια».

Τονίζεται επίσης πως μεγάλο μερίδιο από την επιτυχία της τελετής έναρξης πρέπει να αποδωθεί στη βρετανική εταιρεία τελετών, που είχε την ευθύνη παραγωγής της.

Την ύπαρξη αμφιβολιών για την αυθεντικότητα του ατυχήματος των Κεντέρη Θάνου διατυπώνουν και οι Τάιμς, προσθέτοντας ότι το κυρίαρχο συναίσθημα με ταξύ των Ελλήνων είναι «η απογοήτευση, ακόμα και ο θυμός για τη συμπεριφορά των αθλητών».

Επικαλούμενος δε μια νοσοκόμα που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ο συντάκτης των Τάιμς γράφει ότι οι δύο αθλητές έφτασαν στο νοσοκομείο «χωρίς εκδορές ή σκισμένα ρούχα».

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι δύο σπρίντερ «καταδικάστηκαν από μια οικουμενική αλήθεια: μπορείς να τρέξεις, αλλά δεν μπορείς να κρυφτείς». Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο προπονητής Χρήστος Τζέκος είχε καταφερθεί εναντίον των δημοσιογράφων, διότι ήταν οι μόνοι που στέκονταν εμπόδιο «στον τρόπο με τον οποίο χειριζόταν τους αθλητές του», μέχρι που η Διεθνής Υπηρεσία Αντι-Ντόπινγκ σκλήρυνε τη στάση της.

Η Ιντιπέντεντ της Κυριακής (The Independent on Sunday) σχολιάζει ότι η υπόθεση ντόπινγκ στην οποία έχουν εμπλακεί οι δύο Έλληνες Ολυμπιονίκες απειλεί να επισκιάσει «το θαυμάσιο επίτευγμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας» και ότι οι Έλληνες που χαμογελούσαν διαρκώς, σχεδόν ξέσπασαν σε κλάμματα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.

Ο δημοσιογράφος ’λαν Χάμπαρντ, προσθέτει ότι οι υποψίες για τον Κεντέρη ειδικά υπήρχαν εδώ και καιρό και ότι δεν ήταν λίγοι οι αθλητικοί δημοσιογράφοι που χάρηκαν με τις εξελίξεις, θεωρώντας ότι αγωνιζόταν με αθέμιτα μέσα.

«Παρά τα όσα συνέβησαν όμως», τονίζει ο δημοσιογράφος, «εάν ήμουν Έλληνας θα εξακολουθούσα να νιώθω υπερήφανος αυτό το Σαββατοκύριακο, για τις πανέμορφες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και για τις ανέσεις που προσφέρονται στους αθλητές στο πιο όμορφο από τα 10 Ολυμπιακά χωριά που έχω επισκεφθεί».

Σε ρεπορτάζ από την πρώτη ημέρα των Αγώνων ο απεσταλμένος της εφημερίδας στην Αθήνα διαπιστώνει ότι η πόλη είναι όντως έτοιμη για την Ολυμπιάδα και ότι -όπως συμβόλιζε και η είσοδος του Πύρρου Δήμα στην τελετή έναρξης με την ελληνική σημαία τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος- έκλεισε ένας κύκλος, με τους Αγώνες να επιστρέφουν εκεί όπου γεννήθηκαν.

«Η πρώτη ημέρα έκλεισε τις πληγές της νύχτας», αναφέρει ο συντάκτης, παρά το γεγονός ότι η σκέψη των όσων προηγήθηκαν της τελετής έναρξης δεν μπορεί παρά να μένει στο βάθος του μυαλού όλων.

Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρονται οι υποψίες που συνόδευαν τα τελευταία χρόνια το όνομα του Κώστα Κεντέρη.

Ο «Ρόμπερτ μπιν Λάντεν»

Σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Μίρορ της Κυριακής (Sunday Μirror) χαρακτηρίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας «το όνειρο κάθε τρομοκράτη», κάνοντας λόγο για αξιοθρήνητα μέτρα ασφαλείας, για «σκάνδαλο Ολυμπιακών διαστάσεων».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δημοσιογράφος της Μίρορ, Μπομπ Γκράχαμ, κατάφερε να προσληφθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο ως υπάλληλος βρετανικής εταιρείας, χωρίς να περάσει από διαδικασία ελέγχου ή καν επίσημη συνέντευξη.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο δημοσιογράφος κατάφερε να έχει ελεύθερη πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου κυκλοφορούσε με διαπιστεύσεις που έφεραν ονόματα όπως «Μάικλ Μάους» και «Ρόμπερτ μπιν Λάντεν» και ότι βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τους πολιτκούς ηγέτες στην τελετή έναρξης.

Υποστηρίζει επίσης ότι τοποθέτησε τρεις ψεύτικες βόμβες οι οποίες δεν εντοπίστηκαν από τους ελέγχους ασφαλείας.

Συνέντευξη του Βρετανού ομήρου

Η Τέλεγκραφ της Κυριακής (The Sunday Telegraph) κυκλοφορεί με τη μαρτυρία του απεσταλμένου της στο Ιράκ, Τζέιμς Μπράντον, ο οποίος την περασμένη ενδομάδα πέρασε ώρες τρόμου ως όμηρος στα χέρια ενόπλων Ιρακινών στη Βασόρα.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος κάνει λόγο για πολλές εικονικές εκτελέσεις, για ξυλοδαρμό, αλλά και την προσωρινή απόδρασή του, καθώς μετά από λίγη ώρα εντοπίστηκε ξανά από τους απαγωγείς του.

Λίστα υπόπτων τρομοκρατών και Νατζάφ

Ο Ομπσέρβερ αποκαλύπτει ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταρτίσει λίστα με περίπου 100 ισλαμιστές ακτιβιστές, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ανάμιξης σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα πάντως με τις πηγές της εφημερίδας, οι οποίες έχουν δει τα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, πολλοί από τους υπόπτους είναι άνθρωποι «του περιθωρίου των ισλαμικών πυρήνων», που μάλλον καμία σχέση δεν έχουν με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Οι Κυριακάτικοι Τάιμς, εξάλλου, αναφέρονται στις δυσοίωνες προοπτικές που φαίνονται να διαγράφονται μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στη Νατζάφ.

Οι λυσσαλέες μάχες μεταξύ Αμερικανών και ιρακινής κυβέρνησης από τη μία πλευρά και σιιτών οπαδών του Μοκτάντα αλ-Σαντρ από την άλλη, πλέον είναι αναπόφευκτες, γράφει η εφημερίδα.


Κυριακή 15 Αυγούστου 2004 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκώμια και σκιές

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Ακίνητα. Ευκαιρίες σε καλές περιοχές. Χρηστικός οδηγός για καλό και φθηνό σπίτι.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο κέντρο του κόσμου η Ελλάδα. Οι μεγάλες μάχες άρχισαν! 4 δισεκατομμύρια τηλεθεατές με τα μάτια καρφωμένα στα στάδιά μας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Διθύραμβοι ξένων. Με την τελετή έναρξης δείξαμε στον κόσμο ποιοι είμαστε και με ποιους είμαστε. Διαπίστωσαν, όμως την πίκρα μας για την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Πρώτο χρυσό στην Ελλάδα. Τα κέρδη για τη χώρα από τη μαγική νύχτα. Η τελετή έναρξης της Παρασκευής ενίσχυσε τη βεβαιότητα για πετυχημένους Αγώνες.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Μέτρο, ήθος, πολιτισμός. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα προσφέρει και πάλι στον κόσμο αξίες.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Το μεγάλο μήνυμα της Αθήνας στην Υφήλιο. Δεύτε, λάβετε ανθρώπινο φως! Μια τελετή χωρίς προηγούμενο, ανέδειξε την ανθρώπινη αξία, τη μόνη αλήθεια του αθλητισμού.

Espresso της Κυριακής: Βιβλίο αποκαλύπτει τη σχέση της Ειρήνης Παππά και του ’ρη Βελουχιώτη. Το έγραψε η γυναίκα που υποστηρίζει ότι είναι καρπός του θυελλώδους έρωτά τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Και τώρα που τελείωσε ο Ρωμαϊκός...θρίαμβος. Περιμένουμε τα αντοπάριστα μετάλλια. Να «σβήσει» το κάζο Κεντέρη-Θάνου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με νέο πρόσωπο. Η Ελλάδα στον κόσμο. Εγκωμιαστικά σχόλια διεθνώς για την αισθητική των Αγώνων.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Βαρύ το κόστος για όλους τους Έλληνες. Με απόλυτη ειλικρίνεια ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης μιλάει στη «ΧτΚ».

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Προπονητής ή έμπορος ουσιών; Η περίπτωση Χρήστου Τζέκου αυτοαποκαλύπτεται.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Εξαφάνισε η Γιάννα Στεφανόπουλο, Καραμανλή, Ντόρα και Σημίτη. Με ...μαγικό τρόπο η κυρία του 2004 που χοροπηδούσε σαν κοριτσάκι...

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιστορία τους, αμαρτία τους. Υπόθεση Κεντέρη - Θάνου. Το θρίλερ, οι φήμες, ο ρόλος του Τζέκου και η ένοχη σιωπή της πολιτείας.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κόστος-ΝΑΤΟκρατία τα «καλά» της Ολυμπιάδας. «Ντόπα και χορηγία». Ξεκίνησαν οι 28ο Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Μονόδρομος η οργανωτική επιτυχία των αγώνων. Ύστερα από τη «σκιά» της υπόθεσης Κεντέρη - Θάνου.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Ποιοι τους πούλησαν. Κάποιοι τους είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν κινδυνεύουν...

ΝΙΚΗ: Παγκόσμια καταξίωση. Εγκώμια από τα διεθνή ΜΜΕ για την τελετή έναρξης. Το καλύτερο εφαλτήριο για την επιτυχία των Αγώνων.

Traffic News Κυριακής: Ο Κεντέρης «σκότωσε» την Ολυμπιακή ιδέα. Επιβεβαίωσε τους κριτές του. «Σκόρπισες την πίκρα σε ολόκληρη την Ελλάδα» γράφουν στο site του αθλητή.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Η Φλόγα έμεινα αμόλυντη. Τα παρασκήνια της μεγαλειώδους τελετής. Προσωρινή αποβολή για Κεντέρη, Θάνου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: ’ξιον Εστί. Η υφήλιος υποκλίθηκε στο μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Πολιτική Ολυμπιάδα». Με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καραμανλή.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 15 Αυγούστου 2004 - 10:58 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμο δημοψήφισμα για τον Τσάβες

Το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει στήριξη του Ούγκο Τσάβες και απόρριψη της πρότασης της αντιπολίτευσης

Ο λαός της Βενεζουέλας αποφασίζει σήμερα με δημοψήφισμα έαν θα αποπέμψει από το αξίωμά του τον πρόεδρο της χώρας, Ούγο Τσάβες.

Η αντιπολίτευση, που οργάνωσε το δημοψήφισμα, κατηγορεί τον πρόεδρο Τσάβες για «δικτατορική συμπεριφορά και καταστροφή της οικονομίας».

Οι υποστηρικτές του, αντίθετα, τονίζουν ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος που έδωσε στους φτωχούς δίκαιο μερίδιο από τα εισοδήματα που φέρνουν στη χώρα τα αποθέματα πετρελαίου.

Στόχος της αντιπολίτευσης είναι να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες, αλλά παράλληλα, για να εγκαταλείψει το αξίωμά του ο κ.Τσάβες, θα πρέπει οι ψήφοι αυτοί να υπερβαίνουν τις 3,5 εκατομμύρια ψήφων που είχε λάβει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στις τελευταίες γενικές εκλογές.

Σύμφωνα με αναλυτές, το αποτέλεσμα θεωρείται αμφίρροπο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.