Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-02

  1. Εικόνες και διδάγματα από το Μπεσλάν
  2. Προς αίσιο τέλος για τους Γάλλους ομήρους
  3. Διαπραγματεύσεων και αγωνίας συνέχεια
  4. Κατάσχεση των λογαριασμών της Γιούκος
  5. Γαλλία: Νέα σχολική χρονιά με το βλέμμα στο Ιράκ
  6. Επιθέσεις και απειλές στη Μέση Ανατολή
  7. Συνήγοροι για τον Μιλόσεβιτς
  8. Μακρυά από τις δεσμεύσεις του το Σουδάν
  9. Ελεύθεροι 32 από τους ομήρους
  10. Ελεύθεροι 26 από τους ομήρους
  11. Επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας
  12. Συνάντηση πρωθυπουργού- ΓΣΕΕ
  13. «Άκαρπες» συνομιλίες για τους ομήρους
  14. Αντιδρά στο διορισμό συνηγόρου
  15. Πυρά Τσένι κατά Κέρι
  16. Ειρηνικός εσπερινός στον Άγιο Μάμαντα
  17. Αποτίμηση «χωρίς περικοκλάδες»
  18. Όμηροι κι ολυμπιακοί
  19. «Άκαρπες» συνομιλίες για τους ομήρους
  20. «Πολυκέφαλη απειλή»
  21. Κυβερνήσεις - «όμηροι» των εξελίξεων

Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 01:57 (Ώρα Λονδίνου)

Εικόνες και διδάγματα από το Μπεσλάν

Οι ανταποκρίσεις από την κωμόπολη της Βόρειας Οσετίας όπου συνεχίζεται η ομηρία εκατοντάδων ατόμων και οι αναλύσεις για τον απόηχο της κρίσης κυριαρχούν θεματικά στις βρετανικές εφημερίδες.

Ενώ τα πρωτοσέλιδα μονοπωλεί η φωτογραφία ενός σωματώδους οπλισμένου άνδρα των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας που κρατά στα χέρια του ένα βρέφος ένα από τα 31 άτομα που δέχθηκαν να απελευθερώσουν οι ένοπλοι.

«Βρέφη απελευθερώνονται αλλά η αγωνία συνεχίζεται» τιτλοφορείται η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), επισημαίνοντας ότι στην περιοχή έχουν πάρει θέσεις επίλεκτες δυνάμεις, που είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να επιδράμουν στο σχολείο.

«Υπάρχει μόνο μία κατάληξη και αυτή είναι η αιματοχυσία» είναι εκτίμηση κατοίκων της πόλης Μπεσλάν, την οποία επιλέγει η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) για τίτλο στην σχετική ανταπόκριση του Άντριου Όσμπορν, που μεταδίδει ότι καθώς ακούγονταν πυροβολισμοί και εκρήξεις από το σχολείο οι γονείς υπόσχονταν εκδίκηση.

Οι Τάιμς (The Times) του Λονδίνου έχουν τίτλο «Σώστε μας από αυτούς τους ληστές, εκλιπαρούν οι συγγενείς», και σε ανταπόκριση του από τον τόπο της πολιορκίας ο Τζέρεμι Πέιτζ περιγράφει μεταφέρει τις δραματικές ώρες που περνούν οι οικογένειες των ομήρων.

Την προσωρινή ανακούφιση που δημιουργήθηκε μετά την απελευθέρωση κυρίως νηπίων και βρεφών ομήρων και τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου Πούτιν διαδέχθηκαν οι φόβοι για το χειρότερο, καθώς οι ένοπλοι καταληψίες αρνήθηκαν να δεχθούν την παροχή νερού και τροφής, όπως αναφέρει η εφημερίδα, που εκφράζει ανησυχίες για επέκταση της τσετσενικής σύρραξης σε γειτονικές δημοκρατίες του Καυκάσου.

«Φρικτό μάθημα»

«Μέσα στην αγριότητα της πολιορκίας, μία πράξη ανθρωπιάς» είναι ο πηχυαίος τίτλος στην Γκάρντιαν (The Guardian), που αναφέρεται στην απελευθέρωση μικρής ομάδας ομήρων, κάτι όμως που δεν καθησύχασε τους εκατοντάδες συγγενείς των ομήρων, που συνεχίζουν να παραμένουν στα όρια του κλοιού που έχουν εγκαταστήσει γύρω από το σχολείο οι δυνάμεις ασφαλείας, μεταδίδει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Μπεσλάν.

Και προσθέτει ότι πολλοί από τους συγγενείς των ομήρων δεν πιστεύουν τις διαβεβαιώσεις των αρχών, ούτε καν σε ότι αφορά τον αριθμό των ομήρων, ανεβάζοντάς τους σε 700 ή ακόμα και χίλιους.

Τα συναισθήματα του πλήθους που περιμένει την έκβαση της ομηρίας είναι αηδία, και μίσος προς το λαό της Τσετσενίας, μεταδίδει ο Νικ Πάτον Γουόλς.

Σε άρθρο γνώμης ο Σάιμον Τίνταλ της Γκάρντιαν γράφει ότι η Δύση δεν μπορεί πλέον να αγνοεί τη βία και τους σκοτωμούς στην Τσετσενία, αυτό είναι «το φρικτό μάθημα από μια σχολική αίθουσα στο Μπεσλάν».

Η παγκόσμια κοινή γνώμη φοβάται, συγκλονίζεται και θυμώνει αν και κορεσμένη πλέον από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ και αλλού εξαιτίας του ότι ανάμεσα στους ομήρους είναι και πολλά ανήλικα παιδιά, σημειώνει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι η κρίση και η 24ωρη ειδησεογραφική της κάλυψης φέρνει στο προσκήνιο το πρόβλημα «Τσετσενία».

Τα όρια ενός «Τσάρου»

Και η αρχισυνταξία της Γκάρντιαν εκτιμά ότι η κρίση αυτή είναι η μεγαλύτερη στην πολιτική σταδιοδρομία του Βλαντιμίρ Πούτιν, «ενός ανθρώπου που δημιούργησε την εικόνα σκληρού παράγοντα, αλλά που εν προκειμένω αδυνατεί να επιλέξει είτε την υποχώρηση στα αιτήματα των ενόπλων είτε την αιματηρή καταστολή τους.

«Ο κ. Πούτιν πρέπει να ζυγίσει προσεκτικά την κάθε του κίνηση τις επόμενες ώρες και ημέρες καθώς το τσετσενικό πρόβλημα αποδεικνύεται ανεπίδεκτο στρατιωτικής λύσης, επισημαίνει η εφημερίδα.

Oι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) υπερθεματίζουν, γράφοντας στο άρθρο της συντακτικής τους ομάδας ότι τα όρια της παντοκρατορίας του κ. Πούτιν δοκιμάζονται από την παρούσα κρίση.

Εν προκειμένω «το ερώτημα δεν είναι εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει την αποφασιστικότητα να ασκήσει περισσότερη βία. Σίγουρα την έχει. Το ερώτημα είναι εάν διαθέτει την πολιτική οξυδέρκεια να συνειδητοποιήσει ότι η άσκηση ωμής βίας ενέτεινε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει» αποφαίνεται η βρετανική εφημερίδα.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:58 (Ώρα Λονδίνου)

Προς αίσιο τέλος για τους Γάλλους ομήρους

Στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Παρίσι για την ομηρία των δύο Γάλλων δημοσιογράφων στο Ιράκ, συμμετείχε και η μουσουλμανική κοινότητα

Αυξήθηκαν οι ελπίδες για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, που κρατούνται ως όμηροι επί δύο εβδομάδες στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή αρχισυντάκτη της εφημερίδας Φιγκαρό (Le Figaro), στην οποία εργάζεται ένας από τους δύο δημοσιογράφους, οι Κριστιάν Σεσνό και Ζορζ Μαλμπρουνό, παραδόθηκαν από τους απαγωγείς τους σε μια ομάδα ανταρτών που έχει εκφραστεί υπέρ της απελευθέρωσής τους.

Οι απαγωγείς των δύο δημοσιογράφων απαιτούσαν από τη γαλλική κυβέρνηση να ανακαλέσει τον αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει στους μαθητές της χώρας να φορούν στα σχολεία ευδιάκριτα θρησκευτικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένης της ισλαμικής μαντίλας.

Ο νέος νόμος, όμως, τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη και η πρώτη ημέρα της καινούριας σχολικής χρονιάς έδειξε ότι οι μαθητές συμμορφώθηκαν με τους νέους κανονισμούς.

Η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των απαγωγέων και ενέτεινε τις διπλωματικές προσπάθειες να φέρει στη Γαλλία σώους τους δύο δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, είχε νέες συνομιλίες με μουσουλμάνους αξιωματούχους στο Αμμάν της Ιορδανίας, ενώ επιφανείς Γάλλοι μουσουλμάνοι συναντήθηκαν με σημαίνοντες σουνίτες κληρικούς στη Βαγδάτη, σε μια προσπάθεια να επιδιωχθεί συμφωνία με τους απαγωγείς.

Οι Γάλλοι αντιπρόσωποι είχαν δηλώσει ότι τους παρουσιάστηκαν αποδείξεις πως οι δύο όμηροι είναι ζωντανοί και σώοι.

Εξάλλου, οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι στη Γαλλία ο κόσμος έχει συσπειρωθεί ενάντια στον εκβιασμό των απαγωγέων, καθιστώντας δύσκολο για τη μουσουλμανική κοινότητα να ζητήσει την ανάκληση του νόμου.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:08 (Ώρα Λονδίνου)

Διαπραγματεύσεων και αγωνίας συνέχεια

Αγωνία για την τύχη των ομήρων

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται η ομηρία περίπου 320 παιδιών, δασκάλων και γονέων από ενόπλους σε σχολικό συγκρότημα της πόλης Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετίας του ρωσικού Νότου.

Οι τουλάχιστον 17 ένοπλοι άνδρες και γυναίκες άφησαν ελεύθερους 32 ομήρους, συγκεκριμένα παιδά και ηλικιωμένες γυναίκες.

Η ενέργεια των απαγωγέων ακολούθησε τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του Ρουσλάν Αούσεφ, πρώην προέδρου της γειτονικής δημοκρατίας της Ινγκουσετίας και σεβαστής πολιτικής φυσιογνωμίας στην περιοχή.

Το βράδυ, ωστόσο, από την περιοχή γύρω από το σχολείο ακούστηκαν δύο εκρήξεις, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πού οφείλονταν.

«Αποφυγή χρήσης βίας»

Ενώ οι διαπραγματευτές επιθυμούν να κρατήσουν ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τους δράστες, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να σωθούν οι όμηροι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται περίπου 130 παιδιά.

Πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες θα αποφύγουν τη χρήση βίας, ωστόσο, νωρίτερα είχε ακουστεί άλλη μια σειρά εκρήξεων και πυροβολισμών από την κατεύθυνση του σχολικού συγκροτήματος, χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις περί τίνος επρόκειτο.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας στη Βόρεια Οσετία, «αποκλείεται η χρήση βίας και θα υπάρξει μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους ενόπλους».

Οι γονείς των παιδιών που κρατούνται ως όμηροι ζητούν από τους διαπραγματευτές να συμφωνήσουν στα αιτήματα των ενόπλων, οι οποίοι αρχικά ζήτησαν την απελευθέρωση των Τσετσένων ανταρτών που κρατούνται στη γειτονική δημοκρατία της Ινγκουσετίας και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία.

Αργότερα, όμως, αναφέρθηκε ότι τα αιτήματά τους ίσως έχουν αλλάξει.

Οι ρωσικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 12 άτομα έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ομηρίας, μεταξύ των οποίων και ένας από τους απαγωγείς.

Διεθνής καταδίκη

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επιχείρηση των ανταρτών και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Ρωσία που ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτήριζε μέχρι πρότινος «εσωτερική υπόθεση» το ζήτημα της Τσετσενίας, ανθιστάμενη σε διάφορες προτάσεις για εξωτερική παρέμβαση.

Κλοιός γύρω από το σχολείο

Οι ρωσικές αρχές ασφαλείας που έχουν περικυκλώσει το σχολείο λένε ότι οι προσπάθειες για την απελευθέωση όλων των ομήρων με διαπραγματεύσεις μέσω τηλεφώνου, έχουν αποβεί άκαρπες.

Ορισμένα παιδιά κατάφεραν να ξεφύγουν με τη βοήθεια των Ρώσων στρατιωτών

Οι ένοπλοι δράστες έχουν μάλιστα τοποθετήσει έναν ελεύθερο σκοπευτή στην οροφή του σχολείου και απειλούν να ανατινάξουν τα εκρηκτικά με τα οποία είναι ζωσμένοι, εάν οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσουν να επιτεθούν εναντίον τους.

Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι στο σχολείο κρατούνταν αρχικά 354 όμηροι - ανάμεσά τους και 132 παιδιά - από μια ομάδα αποτελούμενη από τουλάχιστον 17 ένοπλους, άνδρες και γυναίκες.

Στο μεταξύ νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το πρωί στην Τσετσενία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Ρώσοι στρατιώτες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της αυτόνομης δημοκρατίας, βόμβα εξερράγη δίπλα σε διερχόμενη στρατιωτική φάλαγγα.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Κατάσχεση των λογαριασμών της Γιούκος

Σε εξέλιξη είναι οι ποινικές διαδικασίες σε βάρος του προέδρου της Γιούκος, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι

Νέα άνοδο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Γιούκος, ότι δικαστήριο στη Μόσχα διέταξε την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας.

Η παραγωγή της εταιρείας αντιστοιχεί στο 2% της παγκόσμιας παραγωγής μαύρου χρυσού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση σηματοδοτεί την «απώλεια ελέγχου επί των οικονομικών των διαφόρων θυγατρικών εταιρειών» της Γιούκος.

Επιπλέον, η εταιρεία τονίζει ότι απειλείται πλέον η ικανότητα συνέχισης της παραγωγής πετρελαίου, καθώς και ότι δημιουργούνται προβλήματα στην εξόφληση λογαριασμών και την καταβολή μισθών στους εργαζομένους.

Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι παρόμοιες ανακοινώσεις έχουν εκδοθεί από τη Γιούκος και στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο η εταιρεία πάντοτε κατόρθωνε και συνέχιζε τη λειτουργία της και την παραγωγή πετρελαίου.

Βασικοί τραπεζικοί λογαριασμοί του ρωσικού κολοσσού έχουν ήδη παγώσει, μετά τις διώξεις σε βάρος του προέδρου της Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Γιούκος δεν μπόρεσε να τηρήσει την προθεσμία καταβολής περισσότερων από τρία δισεκατομμύρια δολάρια σε οφειλόμενος φόρους.


Γαλλία: Νέα σχολική χρονιά με το βλέμμα στο Ιράκ

Στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Παρίσι για την ομηρία των δύο Γάλλων δημοσιογράφων στο Ιράκ, συμμετείχε και η μουσουλμανική κοινότητα

Σε ισχύ τέθηκε στη Γαλλία ο αμφιλεγόμενος νόμος που απαγορεύει στους μαθητές της χώρας να φορούν στα σχολεία ευδιάκριτα θρησκευτικά σύμβολα, όπως την ισλαμική μαντίλα.

Η πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς έδειξε ότι οι μαθητές συμμορφώθηκαν με τους νέους κανονισμούς.

Ωστόσο, στο Ιράκ οι απαγωγείς των δύο Γάλλων δημοσιογράφων εξακολουθούν να θέτους ως όρο για την απελευθέρωσή τους την ανάκληση του νόμου.

Η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των απαγωγέων και εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες να φέρει στη Γαλλία σώους τους δύο δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, έχει νέες συνομιλίες με μουσουλμάνους αξιωματούχους στο Αμμάν της Ιορδανίας, ενώ επιφανείς Γάλλοι μουσουλμάνοι συναντήθηκαν με σημαίνοντες σουνίτες κληρικούς στη Βαγδάτη, σε μια προσπάθεια να επιδιωχθεί συμφωνία με τους απαγωγείς.

Οι Γάλλοι αντιπρόσωποι δήλωσαν ότι τους παρουσιάστηκαν αποδείξεις πως οι δύο όμηροι είναι ζωντανοί και σώοι.

Εξάλλου, οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι στη Γαλλία ο κόσμος έχει συσπειρωθεί ενάντια στον εκβιασμό των απαγωγέων, καθιστώντας δύσκολο για τη μουσουλμανική κοινότητα να ζητήσει την ανάκληση του νόμου.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις και απειλές στη Μέση Ανατολή

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έπονται πολύνεκρης βομβιστικής ενέργειας στην πόλη Μπέερ Σεβά

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλα της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, κατά την εισβολή δυνάμεων του ισραηλινού στρατού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκοπός της επιχείρησης ήταν η αποκάλυψη μιας σήραγγας που είχαν σκάψει Παλαιστίνιοι μαχητές για να κρύψουν όπλα ή για να εξαπολύσουν επίθεση σε κοντινό εβραϊκό οικισμό.

Νωρίτερα, ισραηλινές δυνάμεις είχαν εισβάλει με άρματα μάχης και μπουλντόζες στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, επίσης στη Λωρίδα της Γάζας, γκρεμίζοντας δύο πολυκατοικίες, που θεωρούνταν ορμητήρια εξτρεμιστών.

Έξι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυραύλους που εξαπέλυσαν ισραηλινά ελικόπτερα.

Ένταση στις σχέσεις Ισραήλ-Συρίας

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Σιράα, απέρριψε ως απειλές που στηρίζονται σε αβάσιμες και αναξιόπιστες κατηγορίες τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο θα επιτεθεί στη Συρία, ως αντίποινα για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας της Τρίτης στην πόλη Μπεερ Σεβά, που στοίχισαν τη ζωή 16 ανθρώπων.

Ισραηλινοί πολιτικοί κατηγορούν τη Συρία για υπόθαλψη ηγετών της Χαμάς, της παλαιστινιακής οργάνωσης που ανέλαβε την οργάνωση των επιθέσεων αυτοκτονίας.

«Η Δαμασκός συνεχίζει να υποστηρίζει και να βοηθά την οργάνωση Χαμάς με στρατόπεδα εκπαίδευσης και με άλλα μέσα», δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, τονίζοντας στη συνέχεια πως το γεγονός ότι η Χαμάς σχεδιάζει τις επιχειρήσεις της στη Συρία, δεν της εξασφαλίζει προστασία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2003 ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν στρατόπεδο που θεωρούσαν ότι ανήκει στην οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ» κοντά στη Δαμασκό, μία ημέρα μετά από επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Χάιφα με 21 θύματα.

Λήξη απεργίας πείνας Παλαιστινίων κρατουμένων

Οι σωφρονιστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, εξάλλου, ανακοίνωσαν ότι έληξε η απεργία πείνας των εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων, που επί δύο εβδομάδες διαμαρτύρονταν κατ' αυτόν τον τρόπο για τις συνθήκες κράτησής τους στις ισραηλινές φυλακές.

Ένας εκ των Παλαιστινίων κρατουμένων, μιλώντας στο BBC από το κελί του μέσω κινητού τηλεφώνου, προειδοποίησε ότι η απεργία πείνας θα επαναληφθεί εφόσον δε βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Συνήγοροι για τον Μιλόσεβιτς

Ο κ. Μιλόσεβιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία

Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου για την πρώην Γιουγκοσλαβία διόρισε δύο Βρετανούς συνηγόρους για τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του κατηγορουμένου.

Οι δικαστές επικαλέστηκαν για την απόφασή τους τις ιατρικές γνωματεύσεις που δείχνουν ότι ο κ. Μιλόσεβιτς δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει να υπερασπίζεται ο ίδιος τον εαυτό του, όπως τα τελευταία δυόμιση χρόνια που διαρκεί η δίκη του.

Οι δύο συνήγοροι, Γκίλιαν Χίγκινς και Στίβεν Κέι, κατείχαν ήδη την ιδιότητα των «φίλων του δικαστηρίου», με αρμοδιότητα την εξασφάλιση της δίκαιας δίκης για τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.

Εφόσον, πάντως, το επιθυμεί και η υγεία του τού το επιτρέπει, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα συνεχίσει να εξετάζει ο ίδιος τους μάρτυρες. Οι δύο συνήγοροι θα τον αναπληρώνουν όποτε η παρουσία του στο δικαστήριο δεν καθίσταται δυνατή.

Αντιδράσεις Μιλόσεβιτς

Ο κ.Μιλόσεβιτς που πάσχει από υψηλή αρτηριακή πίεση, έχοντας προκαλέσει καθυστερήσεις μηνών στη διεξαγωγή της δίκης, χαρακτήρισε την απόφαση παράνομη, καθώς δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Μιλόσεβιτς σημείωσε ότι θέλει να παραπεμφθεί το θέμα στο Εφετείο της Χάγης, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση αυτή παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμά μου να υπερασπιστώ ο ίδιος τον εαυτό μου».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Πάτρικ Ρόμπινσον, διέκοψε τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ακούσει τους ισχυρισμούς του.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:21 (Ώρα Λονδίνου)

Μακρυά από τις δεσμεύσεις του το Σουδάν

Εικόνες καταστροφής και ερήμωσης στην επαρχία του Νταρφούρ

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι αρχές της χώρας δεν προχώρησαν στον αφοπλισμό των φιλοκυβερνητικών αραβικών πολιτοφυλακών, που ευθύνονται για το θάνατος χιλιάδων και τον εκτοπισμό περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ.

Ο ειδικός απεσταλμένος, Γιαν Προνκ, τόνισε ότι το Σουδάν απέτυχε να εκπληρώσει την πιο βασική δέσμευσή του, να προστατεύσει τους ίδιους τους πολίτες του.

«Εφόσον η κυβέρνηση δεν μπορεί να πράξει όσα οφείλει, τότε πρέπει να αποδεχθεί τη διεθνή βοήθεια», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ζητώντας την επέκταση της διεθνούς δύναμης παρατηρητών που βρίσκονται στο Νταρφούρ.

Ο κ.Προνκ διευκρίνισε, πάντως, ότι το Χαρτούμ τήρησε την υπόσχεσή του για την ανάπτυξη μεγαλύτερης αστυνομικής δύναμης και τη βελτίωση της ασφάλειας σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Χαρακτήρισε δε την ανθρωπιστική κρίση που σημειώνεται στην περιοχή ως «τραγική» και απηύθυνε έκκληση για έκτακτες οικονομικές δωρεές.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Σουδάν και οργανώσεις ανταρτών είχαν συμφωνήσει σε πρόγραμμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της επαρχίας Νταρφούρ.

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από συνομιλίες των δύο πλευρών στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στους πρόσφυγες από το Νταρφούρ, που υπερβαίνουν το ένα εκατομύριο.

Πάντως για να προκύψει συμφωνία χρειάστηκε πρώτα να παραπεμφθεί στο μέλλον το φλέγον θέμα της ασφάλειας, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι 32 από τους ομήρους

Αγωνία για την τύχη των ομήρων

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται η ομηρία περίπου 320 παιδιών, δασκάλων και γονέων από ενόπλους σε σχολικό συγκρότημα της πόλης Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετίας του ρωσικού Νότου.

Οι τουλάχιστον 17 ένοπλοι άνδρες και γυναίκες άφησαν ελεύθερους 32 ομήρους, συγκεκριμένα παιδά και ηλικιωμένες γυναίκες.

Η ενέργεια των απαγωγέων ακολούθησε τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του Ρουσλάν Αούσεφ, πρώην προέδρου της γειτονικής δημοκρατίας της Ινγκουσετίας και σεβαστής πολιτικής φυσιογνωμίας στην περιοχή.

«Αποφυγή χρήσης βίας»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να σωθούν οι όμηροι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται περίπου 130 παιδιά.

Πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες θα αποφύγουν τη χρήση βίας, ωστόσο, νωρίτερα είχε ακουστεί άλλη μια σειρά εκρήξεων και πυροβολισμών από την κατεύθυνση του σχολικού συγκροτήματος, χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις περί τίνος επρόκειτο.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας στη Βόρεια Οσετία, «αποκλείεται η χρήση βίας και θα υπάρξει μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους ενόπλους».

Οι ρωσικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 12 άτομα έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ομηρίας, μεταξύ των οποίων και ένας από τους απαγωγείς.

Αιτήματα και εκκλήσεις

Οι γονείς των παιδιών που κρατούνται ως όμηροι ζητούν από τους διαπραγματευτές να συμφωνήσουν στα αιτήματα των ενόπλων, οι οποίοι αρχικά ζήτησαν την απελευθέρωση των Τσετσένων ανταρτών που κρατούνται στη γειτονική δημοκρατία της Ινγκουσετίας και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία.

Αργότερα, όμως, αναφέρθηκε ότι τα αιτήματά τους ίσως έχουν αλλάξει.

Διεθνής καταδίκη

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επιχείρηση των ανταρτών και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Ρωσία που ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτήριζε μέχρι πρότινος «εσωτερική υπόθεση» το ζήτημα της Τσετσενίας, ανθιστάμενη σε διάφορες προτάσεις για εξωτερική παρέμβαση.

Κλοιός γύρω από το σχολείο

Οι ρωσικές αρχές ασφαλείας που έχουν περικυκλώσει το σχολείο λένε ότι οι προσπάθειες για την απελευθέωση όλων των ομήρων με διαπραγματρεύσεις μέσω τηλεφώνου, έχουν αποβεί άκαρπες.

Ορισμένα παιδιά κατάφεραν να ξεφύγουν με τη βοήθεια των Ρώσων στρατιωτών

Οι ένοπλοι δράστες έχουν μάλιστα τοποθετήσει έναν ελεύθερο σκοπευτή στην οροφή του σχολείου και απειλούν να ανατινάξουν τα εκρηκτικά με τα οποία είναι ζωσμένοι, εάν οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσουν να επιτεθούν εναντίον τους.

Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι στο σχολείο κρατούνταν αρχικά 354 όμηροι - ανάμεσά τους και 132 παιδιά - από μια ομάδα αποτελούμενη από τουλάχιστον 17 ένοπλους, άνδρες και γυναίκες.

Στο μεταξύ νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το πρωί στην Τσετσενία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Ρώσοι στρατιώτες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της αυτόνομης δημοκρατίας, βόμβα εξερράγη δίπλα σε διερχόμενη στρατιωτική φάλαγγα.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι 26 από τους ομήρους

Αγωνία για την τύχη των ομήρων

Καθώς το δράμα ομηρίας εκατοντάδων παιδιών, δασκάλων και γονέων από ένοπλους σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο, οι ένοπλοι απαγωγείς άφησαν ελεύθερους 26 ομήρους, παιδιά και ηλικιωμένς γυναίκες.

Οι ρωσικές αρχές ασφαλείας απέκλεισαν το ενδεχόμενο χρήσης βίας προκειμένου απελευθερωθούν οι όμηροι στην παρούσα τουλάχιστον φάση της κρίσης.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας στη Βόρεια Οσετία «αποκλείεται η χρήση βίας και θα υπάρξει μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους ενόπλους».

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επιχείρηση των ανταρτών και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Ρωσία που ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτήριζε μέχρι πρότινος «εσωτερική υπόθεση» το ζήτημα της Τσετσενίας, ανθιστάμενη σε διάφορες προτάσεις για εξωτερική παρέμβαση.

Κλοιός γύρω από το σχολείο

Οι ρωσικές αρχές ασφαλείας που έχουν περικυκλώσει το σχολείο λένε ότι άκαρπες έχουν αποβεί οι πρώτες διαπραγματεύσεις μέσω τηλεφώνου με τους ενόπλους που κατέλαβαν το σχολικό συγκρότημα στην πόλη Μπεσλάν.

Ορισμένα παιδιά κατάφεραν να ξεφύγουν με τη βοήθεια των Ρώσων στρατιωτών

Οι δράστες ζητούν την αποφυλάκιση Τσετσένων ανταρτών που κρατούνται στη γειτονική δημοκρατία της Ινγκουσετίας και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Τσετσενία.

Έχουν μάλιστα τοποθετήσει έναν ελεύθερο σκοπευτή στην οροφή του σχολείου και προειδοποιούν ότι θα ανατινάξουν τα εκρηκτικά με τα οποία είναι ζωσμένοι εάν οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσουν να επιτεθούν εναντίον τους.

Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι στο σχολείο κρατούνται 354 όμηροι - ανάμεσά τους και 132 παιδιά - από μια ομάδα αποτελούμενη από τουλάχιστον 17 ένοπλους, άνδρες και γυναίκες.

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Πούτιν

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Πέμπτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Ιβανόφ ανέβαλαν την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή τους στην Τουρκία.

Για την αναβολή της διήμερης επίσκεψης οι ρωσικές διπλωματικές αρχές ειδοποίησαν το πρωί την τουρκική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το πρωί στην Τσετσενία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Ρώσοι στρατιώτες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της αυτόνομης δημοκρατίας, βόμβα εξερράγη δίπλα σε διερχόμενη στρατιωτική φάλαγγα.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου)

Επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έπονται πολύνεκρης βομβιστικής ενέργειας στην πόλη Μπερσίβα

Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πέμπτης με άρματα μάχης και μπουλντόζες στη Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφοντας σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν δύο πολυκατοικίες που «βλέπουν» προς το γειτονικό εβραϊκό οικισμό Νέβε Ντεκαλίμ και διέταξαν τους ενοίκους να τις εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με δήλωση Ισραηλινού στρατιωτικού διοικητή στόχος της επιχείρησης ήταν να αποτραπούν οι επιθέσεις με όλμους που δέχεται ο εβραϊκός οικισμός από την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι μαχητικό ελικόπτερο έβαλε εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους στον καταυλισμό, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν πέντε άνθρωποι.

Στο μεταξύ το Ισραήλ καταλογίζει ευθύνες στη Συρία για τις συγχρονισμένες βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Τρίτης που προκάλεσαν το θάνατο 16 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων στην πόλη Μπιρσέβα.

«Η Δαμασκός συνεχίζει να υποστηρίζει και να βοηθά την οργάνωση Χαμάς με στρατόπεδα εκπαίδευσης και με άλλα μέσα», δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, τονίζοντας στη συνέχεια πως το γεγονός ότι η Χαμάς σχεδιάζει τις επιχειρήσεις της στη Συρία, δεν της εξασφαλίζει προστασία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2003 ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν στρατόπεδο που θεωρούσαν ότι ανήκει στην οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ» κοντά στη Δαμασκό, μία ημέρα μετά από επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Χάιφα με 21 θύματα.


Συνάντηση πρωθυπουργού- ΓΣΕΕ

Η οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης προωθεί την ήπια προσαρμογή στις συνθήκες που αναδεικνύει η δημοσιονομική καταγραφή και όχι τη σκληρή λιτότητα, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Καραμανλής δέχθηκε το πρωί της Πέμπτης τους συνδικαλιστές στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός πριν διαμορφώσει το τελικό κείμενο των εξαγγελιών του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θέλησε να ακούσει τις θέσεις των συνδικάτων.

Η συζήτηση, είπε, έγινε σε θετικό κλίμα και σε πολλά ζητήματα διαπιστώθηκαν συμφωνίες με επίκεντρο τη θέση να μην πάει χαμένη η εθνική υπεραξία που δημιουργήθηκε από την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι τα συνδικάτα ζητούν μια πολιτική ευρύτερης αναδιανομής για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες με έμφαση στη στήριξη των συνταξιούχων και των ανέργων.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος ζήτησε με έμφαση να αξιοποιηθεί η δυναμική της χώρας που έχει δημιουργηθεί μετά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων με μέτρα που θα στηρίζουν την ανάπτυξη.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου πρότεινε να δοθούν κατά προτεραιότητα στις οικογένειες των εργατών που έχασαν τη ζωή τους στα Ολυμπιακά έργα κατοικίες στο Ολυμπιακό Χωριό.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:08 (Ώρα Λονδίνου)

«Άκαρπες» συνομιλίες για τους ομήρους

Αγωνία για την τύχη των ομήρων

Καθώς το δράμα ομηρίας εκατοντάδων παιδιών, δασκάλων και γονέων από ένοπλους σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η διεθνής κοινότητα καταδικάζει σύσσωμη την ενέργεια.

Οι ρωσικές αρχές ασφαλείας απέκλεισαν το ενδεχόμενο χρήσης βίας προκειμένου απελευθερωθούν οι όμηροι στην παρούσα τουλάχιστον φάση της κρίσης.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας στη Βόρεια Οσετία «αποκλείεται η χρήση βίας και θα υπάρξει μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους ενόπλους».

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επιχείρηση των ανταρτών και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Ρωσία που ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτήριζε μέχρι πρότινος «εσωτερική υπόθεση» το ζήτημα της Τσετσενίας, ανθιστάμενη σε διάφορες προτάσεις για εξωτερική παρέμβαση.

Κλοιός γύρω από το σχολείο

Οι Ρωσικές αρχές ασφαλείας που έχουν περικυκλώσει το σχολείο λένε ότι άκαρπες έχουν αποβεί οι πρώτες διαπραγματεύσεις μέσω τηλεφώνου με τους ενόπλους που κατέλαβαν το σχολικό συγκρότημα στην πόλη Μπεσλάν.

Ορισμένα παιδιά κατάφεραν να ξεφύγουν με τη βοήθεια των Ρώσων στρατιωτών

Οι δράστες ζητούν την αποφυλάκιση Τσετσένων ανταρτών που κρατούνται στη γειτονική δημοκρατία της Ινγκουσετίας και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Τσετσενία.

Έχουν μάλιστα τοποθετήσει έναν ελεύθερο σκοπευτή στην οροφή του σχολείου και προειδοποιούν ότι θα ανατινάξουν τα εκρηκτικά με τα οποία είναι ζωσμένοι εάν οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσουν να επιτεθούν εναντίον τους.

Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι στο σχολείο κρατούνται 354 όμηροι - ανάμεσά τους και 132 παιδιά - από μια ομάδα αποτελούμενη από τουλάχιστον 17 ένοπλους, άνδρες και γυναίκες.

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Πούτιν

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Πέμπτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Ιβανόφ ανέβαλαν την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή τους στην Τουρκία.

Για την αναβολή της διήμερης επίσκεψης οι ρωσικές διπλωματικές αρχές ειδοποίησαν το πρωί την τουρκική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το πρωί στην Τσετσενία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Ρώσοι στρατιώτες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της αυτόνομης δημοκρατίας, βόμβα εξερράγη δίπλα σε διερχόμενη στρατιωτική φάλαγγα.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδρά στο διορισμό συνηγόρου

Ο κ. Μιλόσεβιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία

Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, χαρακτήρισε ως «παράνομη» την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία να διορίσει δικηγόρο ο οποίος θα αναλάβει την υπεράσπισή του.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Μιλόσεβιτς σημείωσε ότι θέλει να παραπεμφθεί το θέμα στο Εφετείο της Χάγης, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση αυτή παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμά μου να υπερασπιστώ ο ίδιος τον εαυτό μου».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Πάτρικ Ρόμπινσον, διέκοψε τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ακούσει τους ισχυρισμούς του.

Το Δικαστήριο είχε αποφασίσει το διορισμό συνηγόρου υπεράσπισης μετά από την έκδοση ιατρικής γνωμάτευσης, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρόεδρος θέτει σε κίνδυνο την υγεία του συνεχίζοντας αποκλειστικά την υπεράσπισή του, όπως έκανε τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Ο κ. Μιλόσεβιτς υποφέρει από υψηλή αρτηριακή πίεση και τα προβλήματα υγείας του έχουν προκαλέσει επανειλημμένα διακοπή της δίκης του στη Χάγη.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Πυρά Τσένι κατά Κέρι

Ο κ. Τσένι αμφισβήτησε τις ικανότητες του Δημοκρατικού υποψηφίου, Τζον Κέρι

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένι, δήλωσε στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσένι η μεγαλύτερη πρόκληση για την αμερικανική κυβέρνηση είναι η υπεράσπιση των ΗΠΑ ενάντια στην τρομοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Τσένι είπε ότι όσον αφορά το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η χώρα του, υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων ανάμεσα στον πρόεδρο Μπους και τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι.

Ο Ντικ Τσενι αποδέχθηκε το χρίσμα του αντιπροέδρου εξαίροντας τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπους την τελευταία τετραετία στον τομέα της οικονομίας, «παρά τη δύσκολη συγκυρία που διαμορφώθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου».

«Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 κατέστησε σαφείς τις προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρισκόμαστε... Η Αμερική αφυπνίσθηκε για ένα περισσότερο ολέθριο ενδεχόμενο. Ο εχθρός, το μίσος του οποίου εναντίον μας είναι απεριόριστο, εξοπλίζεται με χημικά, με βιολογικά όπλα. Όπως οι Ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι Σοβιετικοί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο εχθρός που αντιμετωπίζουμε σήμερα αποσκοπεί στην καταστροφή μας. Όπως και σε άλλες εποχές βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο που δεν αρχίσαμε εμείς και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επικρατήσουμε», είπε στην ομιλία του ο κ. Τσένι.

Σημειώνοντας ότι οι δύο αντίπαλοι διεκδικούν το αξίωμα του επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο κ. Τσένι κατηγόρησε το Δημοκρατικό γερουσιαστή ότι είναι συνήθως αναποφάσιστος.

Σημειωτέον ότι ένας άλλος γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ζελ Μίλερ, κατηγόρησε επίσης τον κ. Κέρι ότι έσφαλε σε όλα τα θέματα που άπτονται της ελευθερίας και της εθνικής ασφάλειας τα τελευταία 20 χρόνια.


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ειρηνικός εσπερινός στον Άγιο Μάμαντα

Εκατοντάδες Ε/Κ πιστοί μετέβησαν στην κατεχόμενη Μόρφου όπου παρέστησαν σε εσπερινό στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου

Εμφανής ήταν η βαθιά κατάνυξη και η συγκίνηση των εκατοντάδων κυπρίων που παρέστησαν τον πανηγυρικό εσπερινό στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντα στη Μόρφου.

Όλα κύλησαν ήρεμα και δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις και απειλές εξτρεμιστικών στοιχείων που δρουν στα βόρεια του νησιού.

Ήταν η πρώτη ακολουθία που έγινε στον μητροπολιτικό ναό της Μόρφου, τα τελευταία 30 χρόνια.

Του εσπερινού προέστη ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

Παρέστησαν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και αρκετοί βουλευτές του Κόμματος του, όπως και βουλευτές του ΑΚΕΛ, των Ενωμένων Δημοκρατών.

Το καθεστώς της ούτως καλούμενης δημοκρατίας της βορείου Κύπρου δεν επέτρεψε στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη να περάσει για να παρακολουθήσει τον πανηγυρικό εσπερινό γιατί δεν είχε ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Μετά τον εσπερινό, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη ότι σιγά-σιγά θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε όλους να προβληματιστούν σοβαρά για να ξεπεραστούν οι όποιες επιφυλάξεις και να βρεθεί ο δρόμος για επανένωση της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι η παρουσία των πιστών στέλνει το μήνυμα ότι οι Άγιοι δεν γνωρίζουν σύνορα.

Ο δήμαρχος της Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, χαρακτήρισε την εκδήλωση στον Άγιο Μάμα ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των Μορφιτών στα πέρατα της οικουμένης.

Είπε επίσης ότι η παρουσία του ως Δημάρχου είναι για να στείλει το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να διεκδικήσουν τη λευτεριά αυτού του τόπου και να ζήσουν μαζί.

Το πρωί της Πέμπτης, ανήμερα της εορτής του προστάτη της Μόρφου Αγίου Μάμαντος θα τελεσθεί στον ναό θεία λειτουργία.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:36 (Ώρα Λονδίνου)

Αποτίμηση «χωρίς περικοκλάδες»

Την πρώτη σύσκεψη με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης του, εν όψει των εξαγγελιών του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπουργών, οι παροχές και τα αναπτυξιακά μέτρα θα υλοποιηθούν εντός της τετραετίας και ο προϋπολογισμός θα είναι μεν σφικτός, αλλά η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα είναι ήπια και συναινετική.

Όπως ανέφερε κορυφαίος υπουργός στη σύσκεψη έγινε ρεαλιστική αποτίμηση της οικονομίας «χωρίς περικοκλάδες».

Τονίστηκε, επίσης, ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι πρόγραμμα τετραετίας, ενώ στόχος για το 2005 είναι να πέσει το έλλειμμα κάτω από 3%.

Το στίγμα των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ είχε δώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός σε γεύμα με τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

«Δεν είναι του χαρακτήρα μου και δεν προτίθεμαι να κάνω παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που θα προκαλέσουν σοκ.

Το βάρος μας θα πέσει στην οικονομία για να έρθει η ανάπτυξη χωρίς περιοριστική πολιτική. Με αυτή τη λογική θα κινηθώ και στη ΔΕΘ», είπε.

Σε σχόλιο βουλευτών ότι υπάρχει πιθανότητα εκλογών το Μάρτιο, δεν απήντησε.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:30 (Ώρα Λονδίνου)

Όμηροι κι ολυμπιακοί

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μας άφησαν χωρίς νερό. Στον αφρό η μιζέρια της Θεσσαλονίκης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Συγχαρητήρια για τους καταπληκτικούς Αγώνες". Ξαφνικό τηλεφώνημα Μπους στον Καραμανλή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 121 εκατ. ευρώ τα χρέη των ΠΑΕ - ΚΑΕ. Στη δημοσιότητα η λίστα των οφειλών στο ΙΚΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Παράγκα" και στην Αγροτική. Πόρισμα αποκαλύπτει τη νοσηρή νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 150.000 προσλήψεις ανέργων. Με αποδοχές 568,48 ευρώ, αλλά και ασφαλιστική κάλυψη.

Η ΑΥΓΗ: Δημόσιος δανεισμός: Έκρηξη! Χωρίς ακόμη να γίνει ο πλήρης ολυμπιακός απολογισμός.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εφιάλτης για το ΠΑΣΟΚ ο Σημίτης. Αν αποδεχθεί πρόταση του Καραμανλή για την προεδρία της Δημοκρατίας θα προκαλέσει διάσπαση του Κινήματος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μίνι ανταρσίες στη ΝΔ. Ποιους και γιατί κατηγορεί ο κ. Έβερτ. Προβλήματα πολιτικής αλλά και προβλήματα πολιτικών θέσεων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μέχρι 75.000 ευρώ για κάθε νέο επιχειρηματία. Τι περιλαμβάνουν τα νέα προγράμματα επιχειρηματικότητας.

ΕΘΝΟΣ: Γαλάζια έφοδος σε Σχολεία- Αστυνομία- Τράπεζες. Νύχτα και εν κρυπτώ το σχέδιο της "επανίδρυσης του κράτους".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μεγάλη νύχτα για τους ομήρους μαθητές-γονείς - δασκάλους, σχολείου της Βόρειας Οσετίας και ..Φονική μυιγα τσε-τσε (νια) τσίμπησε τη Ρωσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έκρηξη στην οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής. Κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μείωση θητείας με κοινωνικά κριτήρια. Υπ. Άμυνας: 9 μήνες θα υπηρετούν οι πρωτότοκοι οικογενειών με τρία παιδιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μάθημα τρόμου για 400 μαθητές και γονείς. 30 καμικάζι και "μαύρες χήρες" κατέλαβαν σχολείο στον Καύκασο.

ΕΞΠΡΕΣ: Στα 40 δισ. ο δανεισμός. Νέα υπέρβαση για το Δημόσιο.

ΕΣΤΙΑ: Η νέα μορφή της τρομοκρατίας. Ένοπλοι κατέλαβαν σχολείο στη Ρωσία.

ESPRESSO: Ο εγκέφαλος της κόκας λύνει τη σιωπή του. Συνέντευξη μέσα από τη φυλακή.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μετάλλιο 25 δισ. δίνουν οι Αγώνες στην οικονομία. Μελέτη της Alpha Bank καταδεικνύει το μεγάλο όφελος για τη χώρα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τρόμος με παιδιά στη Ρωσία. Ημέρες κρίσης για τον Πούτιν, η χώρα σε κατάσταση πολέμου.

ΚΕΡΔΟΣ: "Πώς θα κλείσουν οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Η ρύθμιση αφορά 750.000 επαγγελματίες, εμπόρους και επιχειρήσεις".

Ο ΛΟΓΟΣ: Η ώρα των τιμών. Δεξίωση του προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμήν των Ολυμπιονικών. Να μην θέτουν το σώμα τους σε κινδύνους και πειρασμούς, κάλεσε τους αθλητές ο Κ. Στεφανόπουλος.

Μetro: Θύελλα μετά το θρίαμβο. Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πώς θα κλείσουν 800.000 εκκρεμείς φοροϋποθέσεις. Αφορούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις".

ΤΑ ΝΕΑ: Παράνοια! 132 παιδιά όμηροι. Επιφυλακή στα ρωσικά πυρηνικά.

Η ΝΙΚΗ: Κράτος της Δεξιάς. Κομματική επέλαση της ΝΔ στη δημόσια διοίκηση. Έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Άμεσο ξήλωμα η λαϊκή απαίτηση. Μηχανισμοί παρακολούθησης- καταστολής.

TRAFFIC NEWS: Βέτο της Ελένης. Δεν θέλω την Τατιάνα στον πρωινό καφέ. Μην τη βάλετε στη θέση μου όσο θα λείπω με το μωρό.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ανάσα" στις επιχειρήσεις από τον ΟΑΕΔ! Με προωθημένης αντίληψης πρόγραμμα.

Η ΧΩΡΑ: 2η ευκαιρία δίνει λύσεις σε συμβασιούχους. Νέο νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για μονιμοποιήσεις. Θα μοριοδοτούνται όσοι θα πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

City Press: Το Ισλάμ χτύπησε τη Ρωσία. Ισλαμιστές Τσετσένοι κατέλαβαν σχολείο στη Βόρειο Οσετία και πήραν 300 ομήρους, μεταξύ των οποίων πάνω από 130 παιδιά.

Ολυμπιακοί Αγώνες-Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "σε πεδίο πολεμικής αναμέτρησης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πλέον μετατραπεί ο αθλητισμός με λάφυρο τον έλεγχο των ομοσπονδιών. Με τον θόρυβο που προεκλήθη εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων για το ντόπινγκ και τις χρηματοδοτήσεις ημετέρων και μη έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για έφοδο από την πλευρά της κυβέρνησης στα λεγόμενα "κάστρα του ΠΑΣΟΚ" στον αθλητικό χώρο".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "εκ μέρους όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε για τις επιτυχίες στους Ολυμπιακούς, είπε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ο οποίος δέχτηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τους 200 αθλητές της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής που πήραν θέση στην πρώτη οκτάδα των αγωνισμάτων τους".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι " έκθεση με αναλυτικά στοιχεία για το κόστος των Αγώνων και την εξέλιξη του κόστους ανά έργο, ανά υπουργείο και ανά κατηγορία καταρτίζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "είναι αλήθεια ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και κατά την επίσημη επίσκεψη του κ. Καραμανλή στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορούσε να διοργανώσει καλούς και ασφαλείς Αγώνες, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην πράξη".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ , "τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα πρότειναν με κύριο άρθρο τους προχθές οι "New York Times". Η εφημερίδα επισημαίνει και πάλι ότι η χώρα μας "διέψευσε όλες τις δυσμενείς προβλέψεις" και συμφωνεί με την πρόταση Καραμανλή για επιμερισμό του κόστους ασφάλειας από τη διεθνή κοινότητα σε μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "τα συγχαρητήριά του για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων εξέφρασε χθες στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας περίπου πέντε λεπτών".

Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, το θέμα που συζητείται είναι πλέον η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και αν οι Αγώνες θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα".

H TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι "σε ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες οι συζητήσεις για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων μετά την πρόταση του κ. Μιλτιάδη Έβερτ, να κληθούν διεθνείς ελεγκτικοί οίκοι, οι εκθέσεις των οποίων δεν μπορούν να αμφισβητηθούν".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "ο δημόσιος δανεισμός φέτος αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ έναντι 30 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η τεράστια αυτή υπέρβαση μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη όταν γίνει (πότε;) η απογραφή του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων".

Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ , "τακτική συσκότισης, παραπλάνησης και εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής εφαρμόζει η κυβέρνηση, με στόχο να αποφύγει "κοινωνικές συγκρούσεις" και να υπονομεύσει τις λαϊκές διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις".

Η ομηρία 300 ατόμων στη βόρεια Οσετία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "ο τρόμος στην πιο ακραία εκδοχή του, με την αιχμαλωσία και την απειλή της ζωής τουλάχιστον 132 μικρών παιδιών, μαθητών των πρώτων τάξεων ενός Δημοτικού σχολείου της πόλης Μπεζλάν της Βόρειας Οσετίας, σκιάζει τη Ρωσία και κλονίζει τον πρόεδρο Πούτιν. Η Μόσχα φαίνεται να βιώνει με τον χειρότερο τρόπο απειλή αντίστοιχη της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως μαρτυρεί και το αίτημά της για εσπευσμένη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "τη διεθνοποίηση του προβλήματος της τρομοκρατίας, που αντιμετωπίζει η Ρωσία, αποφάσισε ο Πούτιν προσφεύγοντας στο Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά το τέταρτο πλήγμα, μάλλον από Τσετσένους αυτονομιστές, μέσα σε 9 μέρες. Τετρακόσια άτομα, μεταξύ των οποίων 132 μαθητές, παραμένουν όμηροι στο σχολείο τους. Οι 30 ένοπλοι έχουν παγιδεύσει το κτίριο και απειλούν να το ανατινάξουν. Και χρησιμοποιούν τους μαθητές ως ασπίδες στα παράθυρα. Ο Πούτιν επέστρεψε επειγόντως στη Μόσχα".

Τα ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "παράνοια: μόνον αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει τη σύλληψη και ομηρία δεκάδων παιδιών, μαζί με τους γονείς τους και τους δασκάλους τους, με αίτημα να απελευθερωθούν κάποιοι αντάρτες, να αποχωρήσουν κάποιες δυνάμεις κατοχής, να λυθούν κάποια προβλήματα ετών, δεκαετιών, ακόμη και αιώνων".

Η Espresso επισημαίνει ότι "η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο. Μόνο που, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Ιβανόφ, "ο εχθρός δεν είναι ορατός και δεν υπάρχει μέτωπο". Η κατάληψη του σχολείου στη βόρεια Οσετία, πολύ κοντά στην Τσετσενία, είναι το τρίτο συμβάν στη χώρα, που σχετίζεται με την τρομοκρατία και σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, δεν θα είναι το τελευταίο ούτε στη Ρωσία ούτε στον κόσμο".

Η City Press προσθέτει ότι "η δράση των ισλαμιστών Τσετσένων αποδεικνύει ότι η ισλαμική τρομοκρατία δεν είναι μόνο πρόβλημα των ΗΠΑ και της ΕΕ αλλά θέτει σε αμφισβήτηση την πολιτική ομαλότητα και την ίδια την ενότητα της ρωσικής ομοσπονδίας. Ο Πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος έχει παρελθόν μηδενικής ανοχής στην τρομοκρατία, βρίσκεται για μία ακόμη φορά μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις".

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "το πλέον ανησυχητικό είναι ότι αυξάνονται τα κρούσματα της συλλήψεως ομήρων και της απειλής θανατώσεώς τους ως μέσον εκβιασμού για την αλλαγή στάσεως ή πολιτικής από δημοκρατικές κυβερνήσεις. Καθώς και ότι πίσω από όλες σχεδόν τις επιθέσεις κρύβεται το ακραίο Ισλάμ που έχει αποδείξει ότι δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:08 (Ώρα Λονδίνου)

«Άκαρπες» συνομιλίες για τους ομήρους

Αγωνία για την τύχη των ομήρων

Καθώς το δράμα ομηρίας εκατοντάδων παιδιών, δασκάλων και γονέων από ένοπλους σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η διεθνής κοινότητα καταδικάζει σύσσωμη την ενέργεια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επιχείρηση των ανταρτών και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Ρωσία που ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτήριζε μέχρι πρότινος «εσωτερική υπόθεση» το ζήτημα της Τσετσενίας, ανθιστάμενη σε διάφορες προτάσεις για εξωτερική παρέμβαση.

Κλοιός γύρω από το σχολείο

Οι Ρωσικές αρχές ασφαλείας που έχουν περικυκλώσει το σχολείο λένε ότι άκαρπες έχουν αποβεί οι πρώτες διαπραγματεύσεις μέσω τηλεφώνου με τους ενόπλους που κατέλαβαν το σχολικό συγκρότημα στην πόλη Μπεσλάν.

Ορισμένα παιδιά κατάφεραν να ξεφύγουν με τη βοήθεια των Ρώσων στρατιωτών

Οι δράστες ζητούν την αποφυλάκιση Τσετσένων ανταρτών που κρατούνται στη γειτονική δημοκρατία της Ινγκουσετίας και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Τσετσενία.

Έχουν μάλιστα τοποθετήσει έναν ελεύθερο σκοπευτή στην οροφή του σχολείου και προειδοποιούν ότι θα ανατινάξουν τα εκρηκτικά με τα οποία είναι ζωσμένοι εάν οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσουν να επιτεθούν εναντίον τους.

Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι στο σχολείο κρατούνται 354 όμηροι - ανάμεσά τους και 132 παιδιά - από μια ομάδα αποτελούμενη από τουλάχιστον 17 ένοπλους, άνδρες και γυναίκες.

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Πούτιν

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Πέμπτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Ιβανόφ ανέβαλαν την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή τους στην Τουρκία.

Για την αναβολή της διήμερης επίσκεψης οι ρωσικές διπλωματικές αρχές ειδοποίησαν το πρωί την τουρκική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το πρωί στην Τσετσενία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Ρώσοι στρατιώτες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της αυτόνομης δημοκρατίας, βόμβα εξερράγη δίπλα σε διερχόμενη στρατιωτική φάλαγγα.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 01:53 (Ώρα Λονδίνου)

«Πολυκέφαλη απειλή»

«Παιδιά στην πρώτη γραμμή του πολέμου της Ρωσίας κατά της τρομοκρατίας» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ταϊμς (The Times), στο κεντρικό σχόλιο της οποία υπογραμμίζεται ότι η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή από την αλλαγή τακτικής στο ζήτημα της Τσετσενίας.

Και συνεχίζει: «Ίσως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατανοήσει ότι η πολιτική της επίδειξης δύναμης δεν έχει αποδώσει».

«Μέσα σε δέκα χρόνια ο αγώνας των Τσετσένων για αυτονομία, όχι μόνο δημιούργησε μεταστάσεις και μεταμορφώθηκε σε πολυκέφαλη απειλή, έχει συνδεθεί και με τους διεθνείς ισλαμιστές εξτρεμιστές». Ο Ρώσος πρόεδρος έχει περιθώριο για ελιγμούς (στην πολιτική του για την Τσετσενία) και πρέπει να το χρησιμοποιήσει, καταλήγει ο σχολιαστής της εφημερίδας Ταϊμς.

Οι τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες δείχνουν ότι η «κτηνώδης καταπίεση» στην Τσετσενία δεν μπορεί να σταματήσει την τρομοκρατία, γράφει στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent).

«Μακροπρόθεσμα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν αποτελούν εναλλακτική λύση στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Πότιν πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο στην Τσετσενία και να αρχίσει συνομιλίες με θέμα τις προσδοκίες για αυτονομία της επαρχίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί μία πολιτική συμφωνία που θα οδηγήσει τη Τσετσενία στη διεξαγωγή εκλογών υπό διεθνή επίβλεψη. Εάν δεν συμβεί αυτό οι άνθρωποι στη Ρωσία θα είναι καταδικασμένοι να περιμένουν την επόμενη τρομακτική κρίση», γράφει ο σχολιαστής της Ιντιπέντεντ.

«Ευάλωτοι στόχοι»

Η αρχή του σχολικού έτους δεν ήταν μόνο στη Ρωσία αιματηρή, αλλά και στο Ισραήλ, καθώς και στο Ιράκ, επισημαίνει στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), υποδεικνύοντας τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Μπιρσέβα και την εκτέλεση των ομήρων από το Νεπάλ.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ υπενθυμίζει τα λόγια ενός Ταλιμπάν για τους Αμερικανούς -«αυτοί αγαπούν την κόκα - κόλα, εμείς αγαπούμε το θάνατο»- για να δείξει τη «φιλοσοφία» των επιθέσεων αυτοκτονίας. Το καλύτερο εργαλείο αυτής της «νοσηρής φιλοσοφίας» είναι η επιλογή «μαλακών» στόχων για τη διεξαγωγή επιθέσεων αυτοκτονίας, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Άρθρο της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian) ασκεί κριτική στον πρόεδρο Πούτιν τόσο για την πολιτική του στην Τσετσενία, όσο και σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου και τα ατομικά δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα, παραθέτοντας επικριτικές εκθέσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Κλείνουν το μάτι»

Οι μόνες που δεν ασκούν κριτική στον κ. Πούτιν είναι οι δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες «κλείνουν το ένα μάτι», εκφράζοντας αόριστα «ανησυχίες» για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι αυτό επειδή οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, χρειάζονται τη Ρωσία στο δικό τους πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Κυρίως όμως επειδή η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, στην παραγωγή φυσικού αερίου και η δεύτερη στην παραγωγή πετρελαίου, σημειώνει ο αρθρογράφος της Γκάρντιαν.

«Νέα κρίση για τον Πούτιν» γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς, (Financial Times) σημειώνοντας ότι οι τελευταίες επιθέσεις έπληξαν την δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου.

H εφημερίδα γράφει ότι στην κοινή γνώμη ενισχύονται οι φόβοι και για άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα, καθώς και η δυσαρέσκεια για την αποτυχία των αρχών ασφαλείας να προστατέψουν τους πολίτες.

Αναφέρει ακόμη ότι ο υπουργός Ατομικής Ενέργειας όρισε την ενίσχυση των δυνάμεων προστασίας των πυρηνικών σταθμών της χώρας, ενώ ματαιώνονται προγραμματισμένες εκδηλώσεις, στις οποίες αναμένονταν να συγκεντρωθούν πλήθη κόσμου.


Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:33 (Ώρα Λονδίνου)

Κυβερνήσεις - «όμηροι» των εξελίξεων

Ευρωπαϊκός Τύπος

Η ομηρία εκατοντάδων παιδιών στη Ρωσία, οι βομβιστικές επιθέσεις σε Μόσχα και Ισραήλ και το περιρρέον κλίμα παγκόσμιας ανασφάλειας προβληματίζουν τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Στη ρωσική πρωτεύουσα η εφημερίδα Μοσκόβσκι Κομσομόλετς (Moskovskiy Komsomolets) πιστεύει ότι όταν ανήλικα παιδιά γίνονται όμηροι η κατάσταση αλλάζει άρδην.

«Γνωρίζουμε πόσο σκληρή είναι η χώρα μας σε περιπτώσεις απαγωγής και ομηρίας ενηλίκων από ενόπλους» γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στην αιματηρή κατάληξη της ομηρίας σε θέατρο της Μόσχας, «αλλά δεν ξέρουμε πως θα αντιμετωπίσει τους ενόπλους τώρα που παίζονται οι ζωές εκατοντάδων παιδιών».

Και προειδοποιεί το Κρεμλίνο ότι εάν υποχωρήσει στην περίπτωση αυτή τότε μπορεί να δούμε το ίδιο δράμα να επαναλαμβάνεται σε άλλες χώρες.

Το δίλημμα Πούτιν

Στο Μόναχο η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται ενώπιον διλήμματος.

«Εάν το δράμα λήξει όπως στη Μόσχα πριν από δύο χρόνια, ο κ. Πούτιν θα βρεθεί στο μέσο μιας μείζονος κρίσης, εάν πάλι κάνει πίσω και ικανοποιήσει τα αιτήματα των ενόπλων αύριο θα γίνει επιδρομή σε ένα ακόμη σχολείο» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ενώ η εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) αποδίδει ευθύνες για την κρίση στους δύο διαδοχικούς πολέμους στην Τσετσενία που «προκάλεσαν μίσος και εκδικητικότητα», αλλά σημειώνει ότι αυτό δεν φθάνει για να δικαιολογήσει τους δράστες».

«Το πρόβλημα είναι ότι όχι μόνο ο πρόεδρος Πούτιν αλλά και κανείς στη Δύση δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα στην Τσετσενία» επισημαίνει η εφημερίδα.

«Ο κόσμος σύμφωνα με τον κ. Μπους»

Σε άρθρο με τον παραπάνω τίτλο η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) χαρακτηρίζει ως τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ο κ. Μπους εμφανίστηκε στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων κάτω από πανό με το σύνθημα «Δημιουργώντας έναν ασφαλέστερο κόσμο».

«Αυτό γίνεται τη στιγμή που εκατοντάδες παιδιά κρατούνται όμηροι σε ένα ρωσικό σχολείο, βόμβες εκρήγνυνται στη Μόσχα και πάνω σε δύο ρωσικά αεροσκάφη, στο Ιράκ δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι κρατούνται όμηροι και 12 Νεπαλέζοι δολοφονούνται και στο Ισραήλ 16 άτομα πεθαίνουν σε βομβιστικές ενέργειες» επισημαίνει η εφημερίδα της Μαδρίτης.

Και καταλήγει: «Φυσικά ο πρόεδρος Μπους δεν ευθύνεται για όλα αυτά τα κακά, αλλά η εισβολή και κατοχή στο Ιράκ, η αμέριστη υποστήριξη της ρωσικής πολιτικής στην Τσετσενία, και η αδράνεια του στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, όλα μαζί συνέβαλαν στην άνθιση της τρομοκρατίας, ισλαμικής ή εθνικιστικής προέλευσης».

«Εύγε» στους Μουσουλμάνους

Η παρισινή Λε Μοντ (Le Monde) θεωρεί πως ανεξάρτητα από την κατάληξη της ομηρίας των δύο Γάλλων δημοσιογράφων στο Ιράκ, οι απαγωγείς δεν πέτυχαν το στόχο τους.

«Αντί να διχάσουν τη γαλλική κοινωνία και τη μουσουλμανική της κοινότητα, αντί να ενισχύσουν τη ριζοσπαστική πτέρυγα των Γάλλων ισλαμιστών, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ρεύμα εθνικής ενότητας... κάτι το αδιανόητο πριν από λίγες ημέρες» γράφει.

Και προσθέτει: «Ακόμα κι αν η κοινωνική συναίνεση παραμένει εύθραυστη΄, ακόμα κι αν ο νόμος που απαγορεύει τη μουσουλμανική μαντίλα στα δημόσια σχολεία θεωρείται από πολλούς Μουσουλμάνους ως επίθεση στη θρησκεία, δεν μπορούμε παρά να χαρούμε όταν βλέπουμε τους Μουσουλμάνους της χώρας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία μας».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.