Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-03

  1. «Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες
  2. Δραματικό φινάλε στην ομηρία
  3. Στο νοσοκομείο ο Κλίντον
  4. Γαλλο-ιρακινές παρεξηγήσεις
  5. Δράμα δίχως τέλος
  6. Αιματηρό τέλος στην ομηρία
  7. Προς πτώχευση η Γιούκος
  8. Αιματηρό τέλος στην ομηρία
  9. Τέλος στην ομηρία
  10. «Αποφάσεις τον άλλο μήνα»
  11. «Τελείωσαν τ αστεία»
  12. Οι «χαμένοι» Clash
  13. Αντιπαραθέσεις και Οσετία
  14. Όσβαλντ: «Ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες μου»
  15. Όσβαλντ: «Ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες μου»
  16. Δοκιμασία ομήρων και Πούτιν
  17. Ασφάλεια υπόσχεται ο Μπους
  18. Διαπραγματεύσεις

Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:40 (Ώρα Λονδίνου)

«Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έληξαν με ένα εντυπωσιακό πάρτι

Οι Αγώνες τελείωσαν και είναι η ώρα της αποτίμησης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι αθλητές, οι θεατές και οι τηλεθεατές κάνουν τον απολογισμό τους.

Εσείς τι θα κρατήσετε στη μνήμη σας από την Ολυμπιάδα της Αθήνας; Tι ήταν αυτό που ξεχώρισε; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα θυμόμαστε τους Αγώνες έπειτα από χρόνια;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

() Είναι άσχημο που αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι "δικοί μας" αγώνες, ξεκίνησαν εν μέσω της φιλολογίας και της παραφιλολογίας του doping. Και είναι ακόμη πιο άσχημο που πολλοί αθλητές-ανάμεσα σ' αυτούς και Έλληνες- αναμείχθηκαν σε σκάνδαλα χρήσης παράνομων αναβολικών ουσιών.

Αναμφισβήτητα αυτό είναι ένα μελανό σημείο για τους Αγώνες που θα θυμόμαστε έπειτα από πολύ καιρό. Οι ευχάριστες αναμνήσεις όμως που θα μείνουν είναι ασύγκριτα περισσότερες.

Κατά την λαμπρή Τελετή Έναρξης των Αγώνων, παρακολουθήσαμε -εμείς και άλλα 4 δισεκατομμύρια ζεύγη ματιών σε όλο τον πλανήτη- ένα μαγευτικό υπερθέαμα, που αντί να αρκεστεί σε οπτικούς εντυπωσιασμούς, έδωσε μαθήματα ιστορίας, μουσικής, τεχνολογίας, λιτότητας και κομψότητας. Κατά την διάρκεια των Αγώνων, πρωταγωνιστές ήταν οι αθλητές και οι προσπάθειες τους.

Φυσικά, δεν ξεχνούμε ότι υπήρξαν αρκετοί που αγωνίστηκαν σε περίοδο αποθεραπείας από κάποιον πρόσφατο τραυματισμό ή γενικά σε δύσκολες γι' αυτούς περιόδους μόνο και μόνο για την χαρά της συμμετοχής.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αθλητές μας, στεφανωμένους για πρώτη φορά με τον "κότινο", που φόρεσαν στο στήθος τους ένα εκ των τριών πολύτιμων μεταλλίων και έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους για μία μεγάλη διάκριση στους "δικούς μας" αγώνες.

Δεν θα ξεχάσουμε το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας που από το 393 μ.Χ. φιλοξένησε για πρώτη φορά αθλητικό γεγονός!

Δεν θα ξεχάσουμε την άριστη διοργάνωση, τις συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, τα zeppelin, τις ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας, τα άψογα κατασκευασμένα στάδια μας.

Μάλιστα, όσοι από εμάς παρακολούθησαν έστω και έναν αγώνα από κοντά δεν θα ξεχάσουν ποτέ το κλίμα που επικρατούσε στις κερκίδες μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων αλλά και μεταξύ Ελλήνων και ξένων, τους ήχους του "Ζορμπά" που ακούγονταν σε όλες τις εγκαταστάσεις και τους φιλάθλους που εμψύχωναν τους συμπατριώτες μας αθλητές σε κάθε αγώνα τους.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Τελετή Λήξης. Ένα θέαμα εμπνευσμένο από σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας μας που κατέληξε σε ένα μεγάλο πάρτυ. Τι κι αν όλοι ριγήσαμε από συγκίνηση και μελαγχολία όταν ένα μικρό κοριτσάκι με ένα φύσημά του έσβησε τον βωμό όπου για 17 μέρες έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα;

Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μας ως η αρτιότερη διοργάνωση που έγινε από την εποχή της σύγχρονης ιστορίας τους, ως οι Αγώνες που επανέφεραν στο προσκήνιο το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο, πατέρα του μεγάλου, του ωραίου και τ΄ αληθινού"... Και μετά τους Αγώνες τι;

Mαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:51 (Ώρα Λονδίνου)

Δραματικό φινάλε στην ομηρία

Περίπου 150 παιδιά πιστεύεται πως έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο

Δραματικές ήταν οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις στην υπόθεση ομηρίας Ρώσων δασκάλων, παιδιών και γονέων, που κρατούνταν επί τρία 24ωρα όμηροι από ενόπλους απαγωγείς σε σχολικό συγκρότημα της πόλης Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία του ρωσικού Νότου.

Ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται διαρκώς, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Πούτιν για την Τσετσενία, Ασλαμπένκ Ασλαχάνοφ, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ομήρων μπορεί να φτάνει και τους 1200, εκ των οποίων το 70% ήταν παιδιά. Επισημαίνεται ότι οι αρχές είχαν κάνει αρχικά λόγο για 354 ομήρους.

Οι άνδρες των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας βρέθηκαν μέσα στο σχολικό συγκρότημα, μετά από πολύωρη ανταλλαγή πυροβολισμών και αλλεπάλληλες εκρήξεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόγειο του κτιρίου βρίσκονταν ακόμα τρεις από τους απαγωγείς, μεταξύ των οποίων θεωρείτο ότι ήταν και ο επικεφαλής τους.

Η τελευταία ανακοίνωση των Ρώσων στρατιωτικών διοικητών, πάντως, αναφέρει ότι η επιχείρηση έληξε, πως οι περισσότεροι από τους απαγωγείς σκοτώθηκαν, πολλοί συνελήφθησαν, αλλά και ότι τέσσερις διαφεύγουν μέχρι στιγμής τη σύλληψη.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι 13 από τους ένοπλους απαγωγείς είχαν διαφύγει βρίσκοντας καταφύγιο σε άλλο κτίριο του συγκροτήματος, το οποίο περικύκλωσαν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι διαφυγόντες απαγωγείς είχαν ανοίξει εκ νέου πυρ εναντίον των μελών των δυνάμεων ασφαλείας, ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης, ενώ όπως ανακοινώθηκε δεν είχαν απελευθερωθεί όλοι οι όμηροι.

Μέσα στο σχολείο βρίσκονται πυροτεχνουργοί, ώστε να εξουδετερώσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετήσει οι απαγωγείς και στους οποίους οφείλονται πολλές από τις εκρήξεις.

Μεγάλος αριθμός θυμάτων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων, στο χώρο του σχολείου κείτονταν περίπου εκατό πτώματα, ο θάνατος των οποίων αποδίδεται στην κατάρρευση της στέγης, που προκλήθηκε από την κατά λάθος πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού από τους απαγωγείς.

79 από τα θύματα έχουν αναγνωριστεί. Το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, πάντως, μετέδωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων υπερβαίνει κατά πολύ τα 150.

Επίσης, 646 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά τραύματα, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είναι νήπια και παιδιά.

Αραβικός σύνδεσμος

Μεταξύ των πτωμάτων βρίσκονται τουλάχιστον 20 από τους ένοπλους απαγωγείς, εκ των οποίων, όπως ανακοινώθηκε, οι δέκα ήταν αραβικής καταγωγής.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας επικαλούμενο πηγές ασφαλείας μετέδωσε ότι η επιχείρηση ομηρίας σχεδιάστηκε από τον αυτονομιστή αντάρτη Σαμίλ Μπασάγιεφ και εκτελέστηκε από τον Μαγκόμετ Γιεβλόγεφ, με τη στήριξη του εκπροσώπου της Αλ Κάιντα στην Τσετσενία, Αμπού Ουμάρ αλ-Σάιφ.

Επίσημες δηλώσεις

Οι επίλεκτες ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σχολείο όταν μία ομάδα 30 ομήρων, που στην πλειοψηφία τους αποτελούνταν από παιδιά, κατόρθωσε να δραπετεύσει από το κτίριο.

Ο τοπικός επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας δήλωσε ότι η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας δεν ήταν προσχεδιασμένη.

Αντίθετα, όπως υποστήριξε, οι ρωσικές αρχές μελετούσαν περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους δράστες.

Η επίθεση στο σχολείο διατάχθηκε ώστε να προστατευθούν οι όμηροι που επιχειρούσαν να δραπετεύσουν, αφού πρώτα είχαν σημειωθεί δύο ισχυρές εκρήξεις, υποστήριξε η ίδια πηγή.

Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε ως βάρβαρη την ομηρία των Ρώσων πολιτών, κατηγορώντας τους απαγωγείς για τους θανάτους ομήρων.

Οι απαγωγείς είχαν θέσει ως αίτημα την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:19 (Ώρα Λονδίνου)

Στο νοσοκομείο ο Κλίντον

Το επίπονο πρόγραμμα του κ. Κλίντον επιβάρυνε την κατάσταση της υγείας του

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, εισήχθη στο νοσοκομείο με πόνους στο στήθος και συμπτώματα εξάντλησης.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Νέα Υόρκη μεταδίδει ότι ο κ. Κλίντον υποβάλλεται σε εξετάσεις σε μεγάλο νοσοκομείο της πόλης, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα χρειαστεί να υποβληθεί σε πολλαπλή επέμβαση μπαϊπάς, πιθανότατα το πρωί του Σαββάτου.

Οι σχετικές πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, αλλά ο κ. Κλίντον ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στο πλαίσιο της πολιτικής εκστρατείας της συζύγου του, γερουσιαστού Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, για λόγους υγείας.

Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ακολουθούσε τελευταία ένα εξαιρετικά επίπονο καθημερινό πρόγραμμα, με σκοπό να διαφημίσει την αυτοβιογραφία του.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:39 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλο-ιρακινές παρεξηγήσεις

Τα σχόλια του Ιρακινού πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση της Γαλλίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι αλ-Γιαβάρ, ματαίωσε την προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα επίσκεψή του στο Παρίσι, λόγω της ομηρίας των δύο Γάλλων δημοσιογράφων από ένοπλη ιρακινή οργάνωση.

Η απόφαση έπεται των δηλώσεων του Ιρακινού πρωθυπουργού, Iγιάντ Αλάουϊ, ότι η Γαλλία δεν ακολουθεί αρκετά σκληρή πολιτική στον τομέα της τρομοκρατίας.

Οι δηλώσεις Αλάουι χαρακτηρίστηκαν "απαράδεκτες" από το Παρίσι.

Γάλλοι όμηροι

Η τύχη των δύο ομήρων, εν τω μεταξύ, παραμένει αβέβαιη.

Οι ελπίδες για την απελευθέρωσή τους, μετά από δύο εβδομάδες ομηρίας στο Ιράκ, αυξήθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι παραδόθηκαν από τους αρχικούς απαγωγείς τους σε μια σουνιτική οργάνωση που έχει ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσής τους.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ωστόσο, συνέστησε επιφυλακτικότητα έναντι των πληροφοριών ότι επίκειται η απελευθέρωσή τους.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:51 (Ώρα Λονδίνου)

Δράμα δίχως τέλος

Περίπου 150 παιδιά πιστεύεται πως έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο

Δραματικές είναι οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις στην υπόθεση ομηρίας Ρώσων δασκάλων, παιδιών και γονέων, που κρατούνταν επί τρία 24ωρα όμηροι από ενόπλους απαγωγείς σε σχολικό συγκρότημα της πόλης Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία του ρωσικού Νότου.

Ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται διαρκώς, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Πούτιν για την Τσετσενία, Ασλαμπένκ Ασλαχάνοφ, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ομήρων μπορεί να φτάνει και τους 1200, εκ των οποίων το 70% ήταν παιδιά. Αρχικά, οι αρχές έκαναν λόγο για 354 ομήρους.

Οι άνδρες των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται μέσα στο σχολικό συγκρότημα, μετά από πολύωρη ανταλλαγή πυροβολισμών και αλλεπάλληλες εκρήξεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόγειο του κτιρίου βρίσκονται ακόμα τρεις από τους απαγωγείς, μεταξύ των οποίων θεωρείται ότι είναι και ο επικεφαλής τους.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας στη Βόρεια Οσετία, Βαλέρι Αντρέγιεφ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δίνουν ακόμα σφοδρές μάχες για την απελευθέρωση ομήρων.

Μια νέα δυνατή έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή λίγο μετά τις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι 13 από τους ένοπλους απαγωγείς διέφυγαν, βρίσκοντας καταφύγιο σε άλλο κτίριο του συγκροτήματος, το οποίο περικύκλωσαν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας, οι διαφυγόντες απαγωγείς άνοιξαν εκ νέου πυρ εναντίον των μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Μέσα στο σχολείο βρίσκονται πυροτεχνουργοί, ώστε να εξουδετερώσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετήσει οι απαγωγείς και στους οποίους οφείλονται πολλές από τις εκρήξεις.

Μεγάλος αριθμός θυμάτων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων, στο χώρο του σχολείου κείτονταν περίπου εκατό πτώματα, ο θάνατος των οποίων αποδίδεται στην κατάρρευση της στέγης, που προκλήθηκε από την κατά λάθος πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού από τους απαγωγείς.

79 από τα θύματα έχουν αναγνωριστεί. Το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, πάντως, μετέδωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων υπερβαίνει κατά πολύ τα 150.

Επίσης, 646 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά τραύματα, εκ των οποίων 227 είναι νήπια και παιδιά.

Αραβικός σύνδεσμος

Μεταξύ των πτωμάτων βρίσκονται τουλάχιστον 20 από τους ένοπλους απαγωγείς, εκ των οποίων, όπως ανακοινώθηκε, οι δέκα ήταν αραβικής καταγωγής.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας επικαλούμενο πηγές ασφαλείας μετέδωσε ότι η επιχείρηση ομηρίας σχεδιάστηκε από τον αυτονομιστή αντάρτη Σαμίλ Μπασάγιεφ και εκτελέστηκε από τον Μαγκόμετ Γιεβλόγεφ, με τη στήριξη του εκπροσώπου της Αλ Κάιντα στην Τσετσενία, Αμπού Ουμάρ αλ-Σάιφ.

Επίσημες δηλώσεις

Οι επίλεκτες ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σχολείο όταν μία ομάδα 30 ομήρων, που στην πλειοψηφία τους αποτελούνταν από παιδιά, κατόρθωσε να δραπετεύσει από το κτίριο.

Ο τοπικός επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας δήλωσε ότι η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας δεν ήταν προσχεδιασμένη.

Αντίθετα, όπως υποστήριξε, οι ρωσικές αρχές μελετούσαν περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους δράστες.

Η επίθεση στο σχολείο διατάχθηκε ώστε να προστατευθούν οι όμηροι που επιχειρούσαν να δραπετεύσουν, αφού πρώτα είχαν σημειωθεί δύο ισχυρές εκρήξεις., υποστήριξε η ίδια πηγή.

Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε ως βάρβαρη την ομηρία των Ρώσων πολιτών, κατηγορώντας τους απαγωγείς για τους θανάτους ομήρων.

Οι απαγωγείς είχαν θέσει ως αίτημα την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:51 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρό τέλος στην ομηρία

Περίπου 150 παιδιά πιστεύεται πως έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την κατάληξη της περιπέτειας των εκατοντάδων Ρώσων δασκάλων, παιδιών και γονέων, που κρατούνταν για τρίτο 24ωρο όμηροι από Τσετσένους ενόπλους, όπως πιστεύεται, σε σχολικό συγκρότημα της πόλης Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία του ρωσικού Νότου.

Μετά από πολύωρη ανταλλαγή πυροβολισμών και αλλεπάλληλες εκρήξεις, τα μέλη των ρωσικών επίλεκτων δυνάμεων βρέθηκαν μέσα στο κτίριο.

Εκεί και συγκεριμένα στο υπόγειο, βρίσκονται ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις από τους απαγωγείς, μεταξύ των οποίων θεωρείται ότι είναι και ο αρχηγός της ομάδας.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας στη Βόρεια Οσετία, Βαλέρι Αντρέγιεφ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δίνουν ακόμα σφοδρές μάχες για την απελευθέρωση ομήρων.

Παράλληλα 13 από τους ένοπλους Τσετσένους διέφυγαν, βρίσκοντας καταφύγιο σε παρακείμενο οίκημα, το οποίο περικύκλωσαν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας, οι διαφυγόντες απαγωγείς άνοιξαν εκ νέου πυρ εναντίον των μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Μέσα στο σχολείο βρίσκονται πυροτεχνουργοί, ώστε να εξουδετερώσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετήσει οι απαγωγείς και στους οποίους οφείλονται πολλές από τις εκρήξεις.

Μεγάλος αριθμός θυμάτων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων, στο χώρο του σχολείου κείτονται περίπου εκατό πτώματα, ο θάνατος των οποίων κατά ορισμένες πληροφορίες οφείλεται στην κατάρρευση της στέγης, που προκλήθηκε από την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού από τους απαγωγείς.

60 από τα θύματα έχουν αναγνωριστεί. Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, πάντως, μετέδωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων υπερβαίνει κατά πολύ τα 150.

Επίσης, 409 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά τραύματα, εκ των οποίων 219 είναι νήπια και παιδιά.

Μεταξύ των πτωμάτων βρίσκονται τουλάχιστον 20 από τους ένοπλους απαγωγείς, εκ των οποίων οι δέκα ήταν αραβικής καταγωγής.

Επίσημες δηλώσεις

Οι επίλεκτες ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σχολείο όταν μία ομάδα 30 ομήρων, που στην πλειοψηφία τους αποτελούνταν από παιδιά, κατόρθωσε να δραπετεύσει από το κτίριο.

Ο τοπικός επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας δήλωσε ότι η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας δεν ήταν προσχεδιασμένη.

Αντίθετα, όπως υποστήριξε, οι ρωσικές αρχές μελετούσαν περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους δράστες.

Η επίθεση στο σχολείο διατάχθηκε ώστε να προστατευθούν οι όμηροι που επιχειρούσαν να δραπετεύσουν, αφού πρώτα είχαν σημειωθεί δύο ισχυρές εκρήξεις.

Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε ως βάρβαρη την ομηρία των Ρώσων πολιτών, κατηγορώντας τους απαγωγείς για τους θανάτους ομήρων.

Οι απαγωγείς είχαν θέσει ως αίτημα νωρίτερα την πλήρη ανεξαρτησία της Τσετσενίας από τη Ρωσία.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Προς πτώχευση η Γιούκος

Σε εξέλιξη είναι οι ποινικές διαδικασίες σε βάρος του προέδρου της Γιούκος, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι

Ενα βήμα πριν την πτώχευση βρίσκεται ο ρωσικός πετρελαικός κολοσσός Γιούκος, μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας να αυξήσει το οφειλόμενο από μη καταβληθέντες φόρους ποσό.

Είναι μια κίνηση που πολλοί αναλυτές στη Μόσχα εκτιμούν ότι οδηγεί την εταιρία στην πλήρη κατάρρευση.

Με βάση τη νέα απόφαση, η Γιούκος καλείται να καταβάλει στο ρωσικό δημόσιο 120 δισ. ρούβλια (4.1 δισ.δολάρια) αντί του αρχικού ποσού των 98 δισ.ρουβλίων.

Ήδη η εταιρία είναι εκπρόθεσμη στην καταβολή 3.4 δισ.δολαρίων που αντιπροσωπεύουν μή καταβληθέντες φόρους για το έτος 2000.

Εκπρόσωπος της Γιούκος απεκάλεσε την αύξηση της φορολογίας «καταστροφική».

Πάγωμα λογαριασμών

Νέα άνοδο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, τη Πέμπτη, μετά το νέο πάγωμα των λογαριαμών της Γιούκος από δικαστηριο της Μόσχας,

Η παραγωγή της εταιρείας αντιστοιχεί στο 2% της παγκόσμιας παραγωγής μαύρου χρυσού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, η απόφαση σηματοδοτεί την «απώλεια ελέγχου επί των οικονομικών των διαφόρων θυγατρικών εταιρειών» της Γιούκος.

Επιπλέον, η ανακοίνωση τονίζει ότι απειλείται πλέον η ικανότητα συνέχισης της παραγωγής πετρελαίου, καθώς και ότι δημιουργούνται προβλήματα στην εξόφληση λογαριασμών και την καταβολή μισθών στους εργαζομένους.

Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι παρόμοιες ανακοινώσεις έχουν εκδοθεί από τη Γιούκος και στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο η εταιρεία πάντοτε κατόρθωνε και συνέχιζε τη λειτουργία της και την παραγωγή πετρελαίου.

Βασικοί τραπεζικοί λογαριασμοί του ρωσικού κολοσσού έχουν ήδη παγώσει, μετά τις διώξεις σε βάρος του προέδρου της Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:51 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρό τέλος στην ομηρία

Περίπου 150 παιδιά πιστεύεται πως έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο

Βαρύ είναι το τίμημα της ολοκλήρωσης της περιπέτειας των εκατοντάδων Ρώσων δασκάλων, παιδιών και γονέων, που κρατούνταν για τρίτο 24ωρο όμηροι από Τσετσένους ενόπλους, σε σχολικό συγκρότημα της πόλης Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία του ρωσικού Νότου.

Μετά από την πολύωρη ανταλλαγή πυροβολισμών και τις αλλεπάλληλες εκρήξεις, οι Ρώσοι στρατιώτες βρέθηκαν μέσα στο κτίριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων, στο χώρο του σχολείου κείτονται περίπου εκατό πτώματα, ενώ περισσότερα από 400 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά τραύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 158 είναι νήπια και παιδιά.

Μεταξύ των πτωμάτων βρίσκονται τουλάχιστον δέκα από τους ένοπλους απαγωγείς, ενώ 13 διέφυγαν, βρίσκοντας καταφύγιο σε παρακείμενο οίκημα, το οποίο περικύκλωσαν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.

Μέσα στο σχολείο βρίσκονται πυροτεχνουργοί, ώστε να εξουδετερώσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετήσει οι απαγωγείς και στους οποίους οφείλονται πολλές από τις εκρήξεις.

Οι επίλεκτες ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σχολείο όταν μία ομάδα ομήρων, που στην πλειοψηφία τους αποτελούνταν από παιδιά, κατόρθωσε να δραπετεύσει από το κτίριο.

Οι απαγωγείς είχαν θέσει ως αίτημα νωρίτερα την πλήρη ανεξαρτησία της Τσετσενίας από τη Ρωσία.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:51 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος στην ομηρία

Περίπου 150 παιδιά πιστεύεται πως έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο

Σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών σημειώνονται στο σχολείο της ρωσικής δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας, όπου εκατοντάδες παιδιά και μεγάλοι είχαν απαχθεί ως όμηροι από Τσετσένους αυτονομιστές, πριν τρεις μέρες.

Δεν είναι γνωστό πώς ξέσπασαν τα βίαια επεισόδια, αλλά αρχικά ακούστηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις και στη συνέχεια, εν μέσω των πυροβολισμών, μια ομάδα ομήρων δραπέτευσε ανάμεσά τους και περίπου 30 παιδιά που ήταν γεμάτα αίματα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι απαγωγείς πυροβόλησαν κατά των παιδιών που επιχειρούσαν να δραπετεύσουν.

Πολλά από αυτά έφεραν τραύματα στα πόδια.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως είδαν τμήματα του σχολείου να ανατινάσσονται.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αλλά σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν το χώρο του σχολείου και τα περισσότερα παιδιά είναι ζωντανά.

Έξω από το πανδαιμόνιο παιδιά διαφόρων ηλικιών, ορισμένα ημίγυμνα, δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στην ύπαιθρο ενώ ασθενοφόρα μετέφεραν άλλους βαρύτερα τραυματισμένους.

Ορισμένοι συγγενείς των ομήρων έτρεχαν φωνάζοντας και αναζητώντας τους ανθρώπους τους.

Οι απαγωγείς είχαν θέσει ως αίτημα νωρίτερα την πλήρη ανεξαρτησία της Τσετσενίας από τη Ρωσία.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Αποφάσεις τον άλλο μήνα»

Δηλώσεις για το θέμα της οικονομικής στήριξης των τουρκοκυπρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λίγο πριν αναχωρήσει για την άτυπη σύνοδο του συμβουλίου υπουργών, στο Μάαστριχτ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου.

Ο υπουργός εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον θα υπάρχει κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, έτοιμος για έγκριση από το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών, που θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε, φαίνεται πως οι αποφάσεις της ΕΕ για την οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων θα ληφθούν τον ερχόμενο μήνα.

Αναφερόμενος στις θέσεις που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (Κορεπέρ) την Πέμπτη, με θέματα το χρηματοδοτικό κανονισμό και τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με την τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ότι η ολλανδική προεδρία έκανε μια γενική τοποθέτηση, αφού είχε ήδη διανείμει τη γνωμάτευση της νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας τόνισε ότι υπό το φως της δεσμευτικής γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, δεν υπάρχει πλέον λόγος να υπάρξει ο δεύτερος κανονισμός περί απ' ευθείας εμπορίου.

Ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Αιμιλίου, είπε ότι δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος να προχωρήσουν σε ένα κανονισμό, ο οποίος, εάν βασιστεί πάνω σε άλλη βάση από αυτή την οποία έχει υιοθετήσει η Νομική υπηρεσία, θα εφεσιβληθεί στα Δικαστήρια και θα κηρυχθεί ανυπόστατος μέσα σε λίγους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η νομική επιτροπή του συμβουλίου της ΕΕ απέρριψε, ως νομική βάση εξέτασης του ζητήματος του απ ευθείας εμπορίου με την τουρκοκυπριακή πλευρά, τα όσα προβλέπονται για τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτα κράτη.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Τελείωσαν τ αστεία»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη τύπου με θέμα «Η 3η του Σεπτέμβρη και η προοπτική της Ελλάδας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Ιδιαίτερα υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Μιλώντας την Πέμπτη, με αφορμή την 30η επέτειο από την ίδρυση του κινήματος, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανυπαρξία προγράμματος.

Αφού παρουσίασε σύντομα τα 30 χρόνια έργου του ΠΑΣΟΚ και παραδέχθηκε ότι υπήρξαν «αδυναμίες», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «τελείωσαν τα αστεία» και με το τέλος των Ολυμπιακών έληξε και η περίοδος χάρητος προς την ΝΔ.

«Δεν υπάρχουν άλλοθι. Θα πρέπει πλέον να δείξει ότι έχει σχέδιο και πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατά τον κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί την καλή εικόνα της χώρας και φέρνει στον τόπο πάλι «τη μιζέρια» και τη λογική «της ψωροκώσταινας».

Εκτίμησε ότι «ο λαός θα ζητήσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ» γιατί κατανοεί ότι «η χώρα δεν μπορεί να προχωράει χωρίς πυξίδα».

Είπε μάλιστα ότι το κίνημα του οποίου ηγείται θα είναι έτοιμο να διεκδικήσει την εξουσία σε περίπτωση προεδρικών εκλογών (Μάρτιος 2005).

Η στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής πιθανότατα θα καθοριστεί από το συνέδριο του κινήματος, το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου θα γίνει στις 20-23 Ιανουαρίου 2005.

Για την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, οργανώνεται σειρά εκδηλώσεων.

Στην κεντρική εκδήλωση της Αθήνας, την Παρασκευή, ομιλητής θα είναι ο κ. Παπανδρέου. Επίσης, θα δοθεί συναυλία από το Θάνο Μικρούτσικο.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:51 (Ώρα Λονδίνου)

Οι «χαμένοι» Clash

Για πολλούς οι Clash ήταν το σημαντικότερο -και πιο πολιτικό- συγκρότημα της πανκ

Το BBC μετέδωσε σε παγκόσμια πρώτη αποσπάσματα από τα «χαμένα» τραγούδια και ταινίες του θρυλικού πανκ συγκροτήματος, The Clash.

Τα πρώην μέλη των Clash, Μικ Τζόουνς και Πολ Σιμόνον έδωσαν συνέντευξη στο πρόγραμμα Newsnight του BBC σχετικά με την επανέκδοση του ιστορικού τους άλμπουμ, του 1979, London Calling.

Παράλληλα με τον δίσκο που κυκλοφορεί αυτό τον μήνα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25ετίας από την πρώτη κυκλοφορία, κυκλοφορούν και άγνωστα μέχρι τώρα τραγούδια και κινηματογραφημένα στιγμιότυπα από τις ηχογραφήσεις.

Ακούστε τα «χαμένα» τραγούδια

Στο Newsnight της Πέμπτης μεταδόθηκαν μια άγνωστη εκτέλεση (demo) του London Calling και άγνωστα κινηματογραφικά στιγμιότυπα.

Το υλικό αποτελεί μέρος των χαμένων ηχογραφήσεων των Clash που τις βρήκε τον Μάρτιο ο κιθαρίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος, Μικ Τζόουνς, σε ένα χαρτόκουτο, καθώς ετοιμαζόταν για να μετακομίσει.

Τα τραγούδια είχαν ηχογραφηθεί στο αγαπημένο στούντιο του συγκροτήματος, το Βανίλα, στο Πίμλικο του κεντρικού Λονδίνου το καλοκαίρι του 1979, λίγους μήνες πριν αρχίσουν την «κανονική» ηχογράφηση του London Calling στα Wessex Studios.

«Αμέσως κατάλαβα περί τίνος επρόκειτο» είπε ο Τζόουνς στο Newsnight, αναφερόμενος στο χαμένο ως τώρα υλικό.

«Μετά τα έβαλα κάπου κι έπρεπε να τα ξαναβρώ [Είναι υλικό] που έχει να ακουστεί από πριν ακόμα γίνει ο δίσκος» είπε.

Οι ταινίες με το υλικό αυτό θεωρούνταν οριστικά χαμένες, όταν ο συνεργάτης του συγκροτήματος, Τζόνι Γκριν, τις ξέχασε στο μετρό του Λονδίνου καθώς πήγαινε να τις αφήσει στον παραγωγό Γκι Στίβενς.

Ανάμεσά τους είναι και πρώιμες ηχογραφήσεις τραγουδιών όπως τα Clampdown, London Calling, Guns of Brixton και Rudie Can't Fail.

Στα 21 ακυκλοφόρητα τραγούδια περιλαμβάνονται και ορισμένα άγνωστα, όπως τα: Heart And Mind, Where You Gonna Go (Soweto), Lonesome Me, Walking The Slidewalk (ορχηστικό) και μια εκτέλεση του τραγουδιού του Μπομπ Ντίλαν, The Man In Me.

Το Newsnight μετέδωσε και άγνωστο απόσπασμα από το αρχείο του κινηματογραφιστή των Clash, Ντον Λετς που θα συμπεριληφθεί σε ένα τριπλό DVD.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν ακόμα χειρόγραφα και σημειώσεις του τραγουδιστή των Clash, Τζο Στράμερ, που πέθανε το 2002, σε ηλικία 50 ετών.

Το επετειακό London Calling κυκλοφορεί στις 21 Σεπτεμβρίου.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπαραθέσεις και Οσετία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Να παρέμβει ο εισαγγελέας. Το "μαρτύριο της σταγόνας" στη Θεσσαλονίκη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 5 άξονες πολιτικής για τον εργαζόμενο. "Δεν θα υπάρξει λιτότητα" διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 97,2 εκατ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές μόνο τον Ιούλιο! Αρχίζουν τα δύσκολα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 39ωρο με φθηνές υπερωρίες. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δέσμευση Καραμανλή για μισθούς και συντάξεις. "Τέρμα η περίοδος της σκληρής λιτότητας", λέει ο πρωθυπουργός.

Η ΑΥΓΗ: Κ. Καραμανλής-Γ. Παπανδρέου: Σχεδιάζουν με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισβολή της ΔΑΚΕ στο υπουργείο Παιδείας. Τα έκαναν λίμπα οι συνδικαλιστές της ΝΔ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τέρμα τ΄αστεία με τη Δεξιά! Ο κ. Γ. Παπανδρέου προαγγέλλει σκληρή αντιπολίτευση. "Είμαστε έτοιμοι να πάμε σε εκλογές".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο νέος χάρτης της κτηματαγοράς. Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν οι τιμές των ακινήτων.

ΕΘΝΟΣ: Πυξίδα αλλαγής για την πορεία του ΠΑΣΟΚ. 3η Σεπτέμβρη: Στην επέτειο των 30 χρόνων του Κινήματος, ο Γ. Παπανδρέου άνοιξε τα χαρτιά του για το μέλλον.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήμερα γιορτάζουν στο ΠΑΣΟΚ τα 30 χρόνια από τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη που μέσα από αγώνες τους οδήγησε απ΄το ζιβάγκο στα... μεταξωτά πουκάμισα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πέντε δεσμεύσεις Καραμανλή προς τα συνδικάτα και την κοινωνία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τριπλή δέσμευση υπέρ των εργαζομένων. Κ. Καραμανλής: Όχι σε λιτότητα, κομματικό κράτος και δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εφιάλτης. Παιδιά, γονείς και δάσκαλοι χωρίς νερό και τρόφιμα, θύματα του τρόμου.

ΕΞΠΡΕΣ: "Προκαταβολή στα καύσιμα! Εισηγήσεις για τους φόρους κατανάλωσης".

ΕΣΤΙΑ: Πρωταθλητισμός και στην Παιδεία. Να δημιουργηθούν πρότυπα σχολεία για τους αρίστους.

ESPRESSO: Θέλω πίσω το μετάλλιο. Το ξέσπασμα του Σαμπάνη. Νέα στοιχεία αλλάζουν τα δεδομένα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιπλέον φόροι 70 εκ. ευρώ στα νοικοκυριά για πετρέλαιο. Διπλασιάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κορύφωση αγωνίας για τα παιδιά στη Ρωσία. Απελευθερώθηκαν 26 όμηροι. Σε αδιέξοδο ο πρόεδρος Πούτιν.

ΚΕΡΔΟΣ: "Φρένο" στο λαθρεμπόριο της αγοράς καυσίμων. Δημιουργείται ενιαίος τύπος πετρελαίου πολλαπλών χρήσεων.

Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΧΙ στη σκληρή λιτότητα ...η δέσμευση Καραμανλή στη ΓΣΕΕ. Πολιτικές ήπιας προσαρμογής.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Όμηρος των τεράτων και ένας Έλληνας. Με κομμένη την ανάσα η υφήλιος παρακολουθεί το δράμα.

METRO: Κομβικό σημείο η ΔΕΘ. Οι εργαζόμενοι αναμένουν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Δέσμευση για έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ το 2005. Διαβεβαιώσεις προς ΔΝΤ και Eurostat από την κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ: Αγωνία για την ώρα μηδέν. Παρά τις απελευθερώσεις, φόβοι για επίθεση.

Η ΝΙΚΗ: Εκεχειρία τέλος. Δυναμική επίθεση Παπανδρέου κατά ΝΔ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμιά ανοχή! Οι ταξικοί αγώνες συνεχίζονται. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν.

TRAFFIC NEWS: Πέταξαν αβγά στα παιδιά του Fame Story. Χαμός σε Καστοριά και Κύπρο. Άγρια υποδοχή στις συναυλίες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στο κύμα τρόμου: Ανακούφιση από Ρωσία στην ανθρωπότητα.

Η ΧΩΡΑ: "Δεσμεύομαι". Θα τηρήσω ό,τι έχω υποσχεθεί. Διαβεβαιώσεις Καραμανλή σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πολιτική λιτότητας.

City Press: Καραμανλής: Δέσμευση για μη λιτότητα.

Β. Οσετία - Ομηρία 300 ατόμων

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ώρα με την ώρα ο εφιάλτης του τρόμου μεγαλώνει. Χωρίς νερό και τρόφιμα οι εκατοντάδες όμηροι και οι συγγενείς τους αναμένουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, που μπορεί να καταλήξουν σε τραγωδία. Συναίνεση του ΟΗΕ για τη χρήση βίας. Ο Πούτιν χαρακτηρίζει την κατάσταση "φρικτή". Μόνο με "θαύμα" η επίσκεψή του στην Ελλάδα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "παρά την απελευθέρωση 26 γυναικών και παιδιών, κορυφώνεται η αγωνία για το παρατεινόμενο δράμα των 350 ομήρων, στο δημοτικό σχολείο της πόλης Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν μέχρι χθες τη νύχτα 17 νεκρούς".

Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των εκατοντάδων ομήρων που παραμένουν για τρίτο εικοσιτετράωρο στα χέρια Τσετσένων τρομοκρατών σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας. Πολλοί φοβούνται ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα διατάξει επίθεση".

Η Espresso σημειώνει ότι "δύο Έλληνες βρίσκονται ανάμεσα στους ομήρους, στο ρωσικό σχολείο του τρόμου! Η 11χρονη κόρη μιας Ελληνορωσίδας που εργάζεται στην Ελλάδα και ένας 74χρονος δάσκαλος".

Η Traffic news εκτιμά ότι "οι δραματικές εξελίξεις στη Βόρεια Οσετία είχαν ως συνέπεια και τη ματαίωση της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσίας στην Τουρκία, ενώ για πολλούς είναι αμφίβολη πλέον η επίσκεψή του και στο Άγιο Όρος".

Κυβέρνηση - Κοινωνική πολιτική

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "την έναρξη ενός ειλικρινούς κοινωνικού διαλόγου με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την αύξηση της απασχόλησης, την προαγωγή της εργασιακής ασφάλειας και την εξάλειψη των ανισοτήτων κήρυξε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός στις χθεσινές συναντήσεις του με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "οι πέντε άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι οι εξής: ενίσχυση του τομέα κοινωνικής προστασίας, διάλογος για τα εργασιακά, όχι σε κομματικό κράτος, δεν θα ακολουθηθεί πολιτική λιτότητας, δεν θα αλλάξει το ασφαλιστικό".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "συνθήκες μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας θα δημιουργήσει η διαφαινόμενη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο προκειμένου να παγιωθεί η εργασιακή ειρήνη, με την υιοθέτηση του 39ωρου σε συνδυασμό, όμως, με φθηνότερες υπερωρίες".

Η City Press υπογραμμίζει ότι "ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ πως η οικονομική προσαρμογή θα είναι ήπια. Οι συνδικαλιστικοί φορείς επιμένουν σε διεκδικήσεις πέρα από τα όρια της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Διαβεβαίωση του υπουργού Απασχόλησης κ. Παναγιωτόπουλου ότι δεν τίθεται θέμα νέου ασφαλιστικού νόμου".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η περίοδος της σκληρής λιτότητας έληξε. "Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για το επόμενο έτος θα κυμανθούν πάνω από τον πληθωρισμό", επεσήμανε. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τώρα δεν υπάρχει θέμα Ασφαλιστικού".

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "καμία αλλαγή στο ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς δεν πρόκειται να υπάρξει, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στους συνδικαλιστικούς φορείς της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Με τη δέσμευση αυτή κλείνει οριστικά η συζήτηση γύρω από τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "η απάντηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μπροστά στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι μία: Καμιά ανοχή. Ένταση της παρέμβασης του ΚΚΕ, συσπείρωση δυνάμεων, ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος".

Η Metro γράφει ότι "τη δυσπιστία του ΚΚΕ απέναντι στη δέσμευση της κυβέρνησης να μην αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους και να μην επιβάλει πολιτική σκληρής λιτότητας, διατύπωσε χθες η γγ του κόμματός".

Κριτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "αδυναμία να διαχειρισθεί το μεγάλο κεφάλαιο της μεταολυμπιακής Ελλάδας καταλόγισε χθες στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Με σκληρές διατυπώσεις επεσήμανε ότι το διάστημα που χρειάζεται μια κυβέρνηση για να δώσει το δείγμα γραφής της πέρασε, χωρίς έργο και πρωτοβουλίες, και υπογράμμισε: "Τελείωσαν τα αστεία".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "τέρμα τ΄αστεία, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα άλλοθι", προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ενώ απηύθυνε και αυστηρά μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του, τονίζοντας πως κανείς δεν έχει μόνιμη θέση και ζητώντας από τα στελέχη του να ξεφύγουν από τη λογική του κατεστημένου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "για όλους και για όλα μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της χθεσινή συνέντευξης Τύπου κατά την οποία βέβαια δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για αδράνεια και έλλειψη σχεδίου".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου 2005 θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Κινήματος σε μακρά συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ καθώς και για τη μεταολυμπιακή Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε περήφανος για το μέχρι έργο του κόμματος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και έλλειψη σχεδίου".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "με έκδηλη την αγωνία για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ αλλά και το προσωπικό του σε αυτό, προσέρχεται απόψε ο Γιώργος Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την ίδρυση του Κινήματος".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε τέλος χθες στην "πολιτική εκεχειρία" και στην περίοδο χάριτος προς τη νέα κυβέρνηση απευθύνοντας προς κάθε κατεύθυνση την προειδοποίηση ότι αρχίζει η περίοδος της σκληρής, αλλά εποικοδομητικής αντιπολίτευσης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "ο κ. Παπανδρέου άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα συνεχιστεί η πολιτική διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα να επιστρέψει μιλώντας για πολιτική ανοικτών θυρών".

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου μετέθεσε το συνέδριο του κόμματος για μετά τις γιορτές, κοντά στην προεδρική εκλογή, και δήλωσε έτοιμος για εκλογές την άνοιξη. Ο κ. Παπανδρέου επετέθη μάλιστα στην κυβέρνηση ότι υπερκοστολογεί τον ολυμπιακό απολογισμό και δεν βλέπει τα θετικά από τη διοργάνωση".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "κατηγόρησε επίσης ο κ. Παπανδρέου την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, τονίζοντας ότι η οικονομία αντί να πάει μπροστά εμφανίζει διογκωμένα ελλείμματα, παρόλο που το ΠΑΣΟΚ την είχε αφήσει σε πολύ καλή κατάσταση".

Κατά την ΕΣΤΙΑ, "το ΠΑΣΟΚ είναι αμετανόητο. Επιμένει στη δημαγωγία. Προσπαθεί να πείση τον ελληνικό λαό ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αναξιόπιστη, όταν όλα συνηγορούν υπέρ του αντιθέτου. Μέχρι στιγμής η κυβέρνησις Καραμανλή, δεν έχει δώσει κανένα δείγμα ότι θα αθετήσει έστω και κατ΄ελάχιστο τις προεκλογικές της υποσχέσεις".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Όσβαλντ: «Ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες μου»

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο συντονιστής της ΔΟΕ

Την έκπληξή του εκφράζει για την απόλυτη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ο ίδιος ο συντονιστής της ΔΟΕ, Ντένις Όσβαλντ.

Ο Όσβαλντ, σε συνέντευξή στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. είπε ότι εντυπωσιάστηκε από την πειθαρχία των οδηγών αλλά και την ολοκλήρωση του έργου του τραμ και του προαστιακού σιδηροδρόμου.

«Νομίζω ότι μπορώ να πω ανεπιφύλακτα ότι οι αγώνες ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Αν και πάντοτε ήμουν αισιόδοξος για την επιτυχία των αγώνων πίστευα ότι σε ένα -δυο τομείς οι αγώνες δεν θα μας ικανοποιούσαν απόλυτα. Είναι φυσιολογικό που ανησυχούσα γιατί όταν πριν μήνες έως και 20 έργα δεν είχαν ολοκληρωθεί είναι λογικό να φοβάμαι ότι θα υπάρξουν ένα -δυο τομείς στους οποίους δεν θα ήμαστε απολύτως έτοιμοι» είπε ο Ντένις Όσβαλντ.

Ο συντονιστής της ΔΟΕ είπε ότι η πειθαρχία των οδηγών σε σχέση με τις Ολυμπιακές λωρίδες «ήταν φανταστική» και είπε ότι η ολοκλήρωση του τραμ και του προαστιακού ξεπέρασε τις προσδοκίες του.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που εκφράσθηκαν για τη χαμηλή προσέλευση φιλάθλων στα αγωνίσματα ιδιαίτερα τη πρώτη εβδομάδα των Ολυμπιακών, ο αξιωματούχος της ΔΟΕ είπε ότι αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι πολλοί Αθηναίοι είχαν πάει διακοπές, από το γεγονός ότι τη πρώτη εβδομάδα πραγματοποιούνται κυρίως προκριματικοί αγώνες και έτσι το ενδιαφέρον αντικειμενικά δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο τη δεύτερη εβδομάδα και από το γεγονός ότι υπήρχε έλλειψη κλινών σε λογικές τιμές που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πολλοί περισσότερους ξένους φιλάθλους.

«Πολλοί Ευρωπαίοι αποφάσισαν να μην μεταβούν στην Αθήνα γιατί φοβήθηκαν ότι δεν θα βρουν διαμονή. Η εντύπωση που επικράτησε ήταν ότι ήταν αδύνατο να βρεθούν δωμάτια ότι όλα ήταν κλεισμένα και αυτά που ήταν ελεύθερα ήταν πανάκριβα. Όλες οι ενδείξεις που είχαμε πριν τους αγώνες ήταν ότι τα στάδια μπορεί να μην γεμίζανε ασφυκτικά αλλά τουλάχιστον η παρουσία του κόσμου θα ήταν απολύτως ικανοποιητική» είπε ο Ντένις Όσβαλντ.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Όσβαλντ: «Ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες μου»

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο συντονιστής της ΔΟΕ

Την έκπληξή του εκφράζει για την απόλυτη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ο ίδιος ο συντονιστής της ΔΟΕ, Ντένις Όσβαλντ.

Ο Όσβαλντ, σε συνέντευξή στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. είπε ότι εντυπωσιάστηκε από την πειθαρχία των οδηγών αλλά και την ολοκλήρωση του έργου του τραμ και του προαστιακού σιδηροδρόμου.

«Νομίζω ότι μπορώ να πω ανεπιφύλακτα ότι οι αγώνες ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Αν και πάντοτε ήμουν αισιόδοξος για την επιτυχία των αγώνων πίστευα ότι σε ένα -δυο τομείς οι αγώνες δεν θα μας ικανοποιούσαν απόλυτα. Είναι φυσιολογικό που ανησυχούσα γιατί όταν πριν μήνες έως και 20 έργα δεν είχαν ολοκληρωθεί είναι λογικό να φοβάμαι ότι θα υπάρξουν ένα -δυο τομείς στους οποίους δεν θα ήμαστε απολύτως έτοιμοι» είπε ο Ντένις Όσβαλντ.

Ο συντονιστής της ΔΟΕ είπε ότι η πειθαρχία των οδηγών σε σχέση με τις Ολυμπιακές λωρίδες «ήταν φανταστική» και είπε ότι η ολοκλήρωση του τραμ και του προαστιακού ξεπέρασε τις προσδοκίες του.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που εκφράσθηκαν για τη χαμηλή προσέλευση φιλάθλων στα αγωνίσματα ιδιαίτερα τη πρώτη εβδομάδα των Ολυμπιακών, ο αξιωματούχος της ΔΟΕ είπε ότι αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι πολλοί Αθηναίοι είχαν πάει διακοπές, από το γεγονός ότι τη πρώτη εβδομάδα πραγματοποιούνται κυρίως προκριματικοί αγώνες και έτσι το ενδιαφέρον αντικειμενικά δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο τη δεύτερη εβδομάδα και από το γεγονός ότι υπήρχε έλλειψη κλινών σε λογικές τιμές που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πολλοί περισσότερους ξένους φιλάθλους.

«Πολλοί Ευρωπαίοι αποφάσισαν να μην μεταβούν στην Αθήνα γιατί φοβήθηκαν ότι δεν θα βρουν διαμονή. Η εντύπωση που επικράτησε ήταν ότι ήταν αδύνατο να βρεθούν δωμάτια ότι όλα ήταν κλεισμένα και αυτά που ήταν ελεύθερα ήταν πανάκριβα. Όλες οι ενδείξεις που είχαμε πριν τους αγώνες ήταν ότι τα στάδια μπορεί να μην γεμίζανε ασφυκτικά αλλά τουλάχιστον η παρουσία του κόσμου θα ήταν απολύτως ικανοποιητική» είπε ο Ντένις Όσβαλντ.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:37 (Ώρα Λονδίνου)

Δοκιμασία ομήρων και Πούτιν

Ευρωπαϊκός Τύπος

Καθώς στην Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας συνεχίζεται η κράτηση εκατοντάδων ομήρων σε σχολείο, η ρωσική Ροσίσκαγια Γκαζέτα (Rossiyskaya Gazeta) σχολιάζει πως ο εχθρός της Ρωσίας στον Καύκασο έχει αλλάξει.

«Μέχρι πρόσφατα, λέει, κύριος αντίπαλος ήταν το αυτονομιστικό κίνημα των Τσετσένων, που όμως είδαμε ότι χάνει έδαφος».

Αλλά τώρα, εκτιμά η εφημερίδα, έχει εμφανιστεί μια νέα δύναμη «με σαφώς καλύτερη οικονομική υποδομή και μεγαλύτερους πόρους, ανθρώπινους και τεχνολογικούς, από ό,τι οι Τσετσένοι αυτονομιστές και φαίνεται πως [η δύναμη αυτή] συνδέεται με την διεθνή ισλαμική τρομοκρατία» λέει η εφημερίδα.

Η Ιζβέστια (Izvestiya) λέει πως «πρέπει να δεχτούμε ότι δεν κάνουμε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία. Διεξάγουμε πόλεμο κατά του τρόμου και οι πόλεμοι ποτέ δεν κερδίζονται από τις ειδικές δυνάμεις ακόμα και με τις πλέον εκπληκτικές επιχειρήσεις».

«Οι πόλεμοι κερδίζονται μόνο από την κοινωνία ως σύνολο, από τον λαό. Αλλά για να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να αγωνιστεί θα πρέπει να έχει ανάμιξη στον σχεδιασμό της στρατηγικής αυτού του πολέμου» λέει η ρωσική εφημερίδα.

Η εφημερίδα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Κράσναγια Ζβέζντα (Krasnaya Zvezda), λέει πως «θα πρέπει να βελτιωθεί δραστικά και επειγόντως»η αποτελεσματικότητα των αντιτρομοκρατικών μέτρων στη χώρα.

Η εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνες για την παρούσα ανεπάρκεια στο «κλίμα συνεχών διοικητικών μεταρρυθμίσεων» της δεκαετίας του 1990 που «το μόνο που κατάφερε ήταν να εξασθενήσει την κρατική μηχανή και να καταφέρει σοβαρό πλήγμα στις ειδικές δυνάμεις».

Η Ελ Παΐς (El Pais) της Μαδρίτης λέει πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, «αντιμετωπίζει μια δοκιμασία της ικανότητας του, που για την ώρα αμφισβητείται, να βρει μια λύση χωρίς αιματοκύλισμα».

Η επίθεση στο σχολείο και οι επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας και στα ρωσικά αεροσκάφη δείχνουν ότι «αντί να εξασθενεί, ο πόλεμος στην Τσετσενία εντείνεται τόσο σε ένταση όσο και σε μένος» λέει η ισπανική εφημερίδα.

Με τίτλο «Ο Καύκασος στις φλόγες» η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) χαρακτηρίζει την επιχείρηση ομηρίας στην Μπεσλάν πράξη που «φέρνει σε ανυποληψία αυτούς που την διέπραξαν».

Από την άλλη όμως, η εφημερίδα εκτιμά πως «η πολιτική των ρωσικών αρχών από τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας και πάνω από όλα από τότε που ανέλαβε ο πρόεδρος Πούτιν, έχει συμβάλλει στο να επιδεινωθεί η κατάσταση».

Γάλλοι όμηροι

Η παρισινή Λε Φιγκαρό (Le Figaro) αναφέρεται στις πληροφορίες για απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που κρατούνταν όμηροι στο Ιράκ κάνοντας λόγο «για αχτίδα ελπίδας».

Η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) συμμερίζεται την αισιοδοξία και λέει πως «για τη Γαλλία που αντιστάθηκε στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ αυτό θα είναι μια μεγάλη νίκη».

Η γερμανική Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) σημειώνει πως ο μουσουλμανικός και αραβικός κόσμος έδειξε μεγαλύτερη συμπαράσταση στη Γαλλία από ότι σε άλλες περιπτώσεις ομήρων στο Ιράκ.

«Το Παρίσι μπορεί να είναι υπερήφανο για αυτή την συμπάθεια, λέει η εφημερίδα, καθώς πρόκειται για το αποκύημα μισού αιώνα γαλλικής διπλωματίας».


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ασφάλεια υπόσχεται ο Μπους

«Καλύτερη Αμερική» υποσχέθηκε ο Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, σε ομιλία του ενώπιον του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων υποσχέθηκε ότι τυχόν επανεκλογή του τον Νοέμβριο θα διασφαλίσει «μια καλύτερη Αμερική μέσα σε έναν ασφαλέστερο κόσμο».

Ο Τζορτζ Μπους παρέθεσε αρχικά το πρόγραμμά του για τη δεύτερη τετραετία, υποσχόμενος παγίωση των φορολογικών περικοπών, ενίσχυση των κονδυλίων στην παιδεία, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στο σύστημα υγείας, δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και μείωση της εξάρτησης των Ηνωμένων Πολιτειών από τις ξένες πηγές ενέργειας.

Εξωτερική πολιτική

Το μεγαλύτερο τμήμα της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου αναλώθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπους η κυβέρνησή του έχει ξεκάθαρη στρατηγική για μια πιο ασφαλή Αμερική, ενισχύοντας τα στρατιωτικά της μέσα και αναμορφώνοντας τις υπηρεσίες πληροφοριών, συνεχίζοντας, όπως είπε, να επιτίθεται εναντίον των τρομοκρατών στο εξωτερικό έτσι ώστε αυτοί να μην είναι σε θέση να πλήξουν ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η σκληρότερη αλλά και σωστή απόφαση» της προεδρικής του θητείας ήταν η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στον πόλεμο του Ιράκ, είπε ο Τζορτζ Μπους, υποσχόμενος ότι θα συνεχίσει ως πρόεδρος την υποστήριξη των μεταβατικών κυβερνήσεων και τον εκδημοκρατισμό στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Κατά Κέρι

Πάντως ο Μπους επιτέθηκε επανειλημμένα στον κύριο εκλογικό αντίπαλό του, ειρωνευόμενος τη δήλωση του Γερουσιαστή Τζον Κέρι, ότι εκπροσωπεί συντηρητικές αξίες.

Απαντώντας στις επιθέσεις της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, είχε πει ότι ο πρόεδρος Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι «αρνήθηκαν» να υπηρετήσουν την πατρίδα τους στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ρεκόρ συλλήψεων

Την ίδια ώρα συνεχίζονταν στους δρόμους της Νέας Υόρκης οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Μπους, με αιχμή του δόρατος την εναντίωση στον πόλεμο του Ιράκ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι συλλήψεις διαδηλωτών στην αμερικανική μεγαλούπολη έχουν ξεπεράσει τις 2.000, αριθμός - ρεκόρ για οποιοδήποτε συνέδριο κόμματος στα χρονικά.


Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:26 (Ώρα Λονδίνου)

Διαπραγματεύσεις

Την Πέμπτη αφέθηκαν ελέυθεροι μερικοί όμηροι

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η ομηρία εκατοντάδων παιδιών, δασκάλων και γονέων από ομάδα ενόπλων, στη ρωσική δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας στην περιοχή γύρω από το σχολείο της κωμόπολης Μπεσλάν όπου κρατούνται οι όμηροι ακούστηκαν σποραδικές εκρήξεις και πυροβολισμοί, ενώ εκατοντάδες συγγενείς των ομήρων παρέμειναν στα όρια του κλοιού που έχουν δημιουργήσει οι δυνάμεις ασφαλείας.

Οι διαμεσολαβητές στην κωμόπολη Μπεσλάν λένε ότι θέλουν να κρατήσουν ανοικτές όλες τις γραμμές επικοινωνίας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας υπόσχονται ότι δεν θα επιδράμουν στο σχολείο.

Η ένοπλη ομάδα που έχει καταλάβει το σχολείο απελευθέρωσε την Πέμπτη 32 ομήρους - ανάμεσά τους βρέφη και νήπια.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι σύμφωνα με τους απελευθερωθέντες οι ένοπλοι διαχώρισαν τους άνδρες ομήρους από τα γυναικόπαιδα σε άλλη αίθουσα του σχολείου.

Ο Ρώσος κοινοβουλευτικός σύμβουλος, Αντρέι Κορτούνοφ, προειδοποίησε για τα αποτελέσματα που θα είχε ενδεχόμενη προσπάθεια των δυνάμεων ασφαλείας να απελευθερώσουν τους ομήρους.

«Πιθανότατα ο αριθμός των νεκρών θα είναι υψηλός. Και εφόσον ανάμεσα στους ομήρους υπάρχουν παιδιά, ο συναισθηματικός αντίκτυπος μιας τυχόν επιδρομής θα είναι σημαντικός. Αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι εν λόγω τρομοκράτες έχουν διδαχθεί από το παρελθόν και έλαβαν κάποιες προφυλάξεις, ώστε να μην είναι εύκολο να αιφνιδιασθούν και να επαναληφθεί αυτό που συνέβη πριν δύο χρόνια στο θέατρο της Μόσχας» είπε ο Κορτούνοφ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.