Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-07

  1. «Στο σχολείο του τρόμου»
  2. Χάνει το «παιχνίδι» η Χαλιμπέρτον
  3. Συγκρούσεις και απαγωγές στη Βαγδάτη
  4. Ανασχηματισμός ενόψει στη Βρετανία
  5. Δεύτερη ημέρα πένθους σε κλίμα οργής
  6. Στον «αέρα» το σχέδιο για την Αλιτάλια
  7. Συγκρούσεις και απαγωγές στη Βαγδάτη
  8. Κηδεύτηκαν τα θύματα της Γάζας
  9. Δεύτερη ημέρα πένθους σε κλίμα οργής
  10. Επίσκεψη συνοδεία επίθεσης
  11. «Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;
  12. Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών
  13. «Οι εκλογές χάθηκαν από την περιφέρεια»
  14. Πρόωρη η προεδρολογία
  15. «Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;
  16. Τοξικό ναυάγιο
  17. Έτοιμες οι εξαγγελίες
  18. «Οι εκλογές χάθηκαν από την περιφέρεια»
  19. «Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;
  20. Ποδόσφαιρο, Πρόεδρος και ΔΕΘ
  21. Ηρεμία πριν τον αγώνα
  22. Ηρεμία πριν τον αγώνα
  23. Πολύνεκρη επίθεση στη Γάζα
  24. Πένθος και επικρίσεις
  25. «Αποφάσεις τον άλλο μήνα»
  26. «Στη χώρα των ψεμάτων»

Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου 2004 - 00:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Στο σχολείο του τρόμου»

Οι εικόνες που κατέγραψαν με τις κάμερές τους οι ίδιοι οι καταληψίες του σχολικού συγκροτήματος της Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία κυριαρχούν στα βρετανικά πρωτοσέλιδα καθώς και η εφ όλης της ύλης συνέντευξη του προέδρου της Ρωσίας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πανομοιότυποι, ως επί το πλείστον, είναι οι τίτλοι των βρετανικών εφημερίδων που συνοδεύουν τις φωτογραφίες από το βίντεο των καταληψιών που δόθηκε, χθες, στη δημοσιότητα από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, NTV.

«Η αδιανόητη φρίκη εντός του σχολείου νούμερο 1», είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ. «Μέσα στο σχολείο του τρόμου. Το φιλμ που γύρισαν οι απαγωγείς απεικονίζει την απελπιστική δοκιμασία των ομήρων», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Γκάρντιαν».

Εμείς ποτέ δε σας παροτρύναμε να καλέσατε τον Μπιν Λάντεν στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ ή το Λευκό Οίκο

Βλαντίμιρ Πούτιν

Και «Τα παιδιά ζαρώνουν από φόβο καθώς οι τρομοκράτες τοποθετούν τις βόμβες σ ένα ανατριχιαστικό βίντεο», είναι ο τίτλος στο κυρίως σώμα της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς».

Οι βρετανικές εφημερίδες «Ιντιπέντεντ» και «Γκάρντιαν» παραθέτουν, επίσης, μέρος των δηλώσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τις επικρίσεις που γράφτηκαν για το χειρισμό της κρίσης.

«Θα σας λέγαμε ποτέ ότι πρέπει να μιλήσετε με τον Μπιν Λάντεν?», είναι ο τίτλος του άρθρου της «Ιντιπέντεντ» και συνεχίζει, «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας προτρέπει να διαπραγματευτούμε με αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς ποτέ δε σας παροτρύναμε να καλέσατε τον Μπιν Λάντεν στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ ή το Λευκό Οίκο για να σας αναπτύξει τα αιτήματά του και εσείς να τα ικανοποιήστε ώστε να σας αφήσει στην ησυχία σας. Ωστόσο, εσείς μας λέτε ότι πρέπει να συνομιλούμε με τους πάντες ακόμα και με παιδοκτόνους», κατέληξε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Ο Μπους είναι συνεπής, προβλέψιμος και ιδιαίτερα αξιόπιστος. Πιστεύω ότι ένας καλός και αξιοπρεπής άνθρωπος.»

Βλαντίμιρ Πούτιν

«Ένας ειλικρινής Πούτιν απονέμει εύσημα και επιρρίπτει ευθύνες», είναι ο τίτλος της Γκάρντιαν για τη συνέντευξη του προέδρου της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στον Τζορτζ Μπους ο κ. Πούτιν είπε: «Ο Μπους είναι συνεπής, προβλέψιμος και ιδιαίτερα αξιόπιστος. Πιστεύω ότι ένας καλός και αξιοπρεπής άνθρωπος.»

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, είπε: «Δεν επιθυμώ να δω την κηδεία του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ υπάρχει και είναι σημαντικό. Χρειαζόμαστε ασφάλεια.»

Τέλος αναφερόμενος στην Τσετσενία υποστήριξε: «Ήμουν υπέρ του δημοψηφίσματος στην Τσετσενία και αυτοί τάχθηκαν υπέρ της παραμονής τους στη Ρωσία.»

Η Τουρκία διχάζει την Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα επιβιώσει της τουρκικής εισβολής», διαβάζουμε στα διεθνή της «Τάιμς» στο δημοσίευμα που αναφέρεται στις δηλώσεις του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιου για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Φόρων και Δασμών, Φριτς Μπόλκεσταϊν.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα καταρρεύσει με την είσοδο της Τουρκίας και συνέκρινε το μεταναστατευτικό ρεύμα από την Τουρκία με την εισβολή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη.

«Ο εκπρόσωπος Τύπου του Φριτς Μπόλκεσταϊν προσπάθησε, πάντως, να διασκεδάσει τις δηλώσεις του Ολλανδού επιτρόπου», καταλήγει η «Τάιμς».

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς με τίτλο «Οι προειδοποιήσεις για την ισλαμοποίηση της Ευρώπης επισκιάζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Φιτς Μπόλκεσταϊν ο Ολλανδός επίτροπος δεν αντιτίθεται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, απλά εξέφρασε κάποιες ανησυχίες του, με τις οποίες συμφωνούν έξι ακόμα μέλη της Κομισιόν.

Στο ίδιο ύφος και ο τίτλος Ντέιλι Τέλεγκραφ: «Τα εκατομμύρια των Τούρκων απειλούν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει επίτροπος»

Ανασχηματισμός με εκσυγχρονιστές

«Μακριά τα χέρια σας από τον ανασχηματισμό», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» για τον ανασχηματισμό της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού είναι να έρθουν στο προσκήνιο οι εκσυγχρονιστές, οι οποίοι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν στο Εργατικό Κόμμα μια τρίτη θητεία στην εξουσία.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:37 (Ώρα Λονδίνου)

Χάνει το «παιχνίδι» η Χαλιμπέρτον

Με καύσιμα εφοδιάζει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ η ΚBR, θυγατρική της Χαλιμπέρτον

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, επικαλούμενη εσωτερικά έγγραφα του στρατού, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα τερματίσουν τη συνεργασία με την εταιρεία, επικεφαλής της οποίας ήταν μέχρι το 2001 ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, μετά τις καταγγελίες για υπερτιμολόγηση των υπηρεσιών της.

Ο συνολικός όγκος του συμβολαίου επιμελητείας ανέρχεται στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με την εφημερίδα θα «διασπασθεί» τώρα σε έξι μέρη. Η θυγατρική εταιρεία της Χαλιμπέρτον, Κέλογκ-Μπράουν εντ Ρουτ (ΚΒR) εφοδιάζει με ανάθεση- τα στρατεύματα στο Ιράκ και το Κουβέϊτ, μεταξύ άλλων με καύσιμα, τρόφιμα και χώρους διαμονής.

Εξαιτίας καταγγελίες συνεργατών της για υπερτιμολόγηση παρεχόμενων υπηρεσιών, το Πεντάγωνο ζήτησε από την ΚΒR τον Αύγουστο λεπτομέρειες για λογαριασμούς ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ «παγοποίησε» το 15% των οφελών ,

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο αποκλεισμός της KBR από τη σύναψη νέων συμβολαίων δεν αποτελεί ενέργεια τιμωρίας εναντίον της, αλλά ο στόχος είναι η αποδοτικότερη διάθεση των αμυντικών κονδυλίων.

Ο Ντικ Τσένι υπήρξε επικεφαλής της Χαλιμπέρτον από το 1995 μέχρι το 200 και εξακολουθεί να διαθέτει στον όμιλο μεγάλες συμμετοχές, γεγονός που δίνει λαβή στους Δημοκρατικούς να ασκούν έντονη κριτική στον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 23:06 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις και απαγωγές στη Βαγδάτη

Θέσεις στο Σαντρ Σίτι έλαβαν αμερικανικά τεθωρακισμένα

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σε συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και σιιτών μαχητών στο προάστιο Σαντρ Σιτι της Baγδάτης.

Εκπρόσωπος των αμερικανών δυνάμεων ανακοίνωσε το θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ έφθασε στους 1000, γεγονός που οδήγησε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζον Κέρι, να ασκήσει έντονη κριτική στην πολιτική του προέδρου, Τζορτζ Μπους.

Η περιοχή Σαντρ Σίτι στην ανατολική Βαγδάτη θεωρείται προπύργιο του κληρικού, Μοκτάντα Σαντρ, ο οποίος προσφάτως είχε καλέσει τους οπαδούς του να επιτηρήσουν την εκεχειρία με τις ξένες δυνάμεις.

Τον Αύγουστο είχε συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στην πόλη των σιιτών Νατζάφ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι περισσότεροι μαχητές από τη Νατζάφ έχουν καταφύγει στο Σαντρ Σίτι, που πήρε την ονομασία του από τον πατέρα του κληρικού, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1999 από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Επίσης στη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκε ανεπιτυχής απόπειρα δολοφονίας του κυβερνήτη της πόλης, με επίθεση σε αυτοκινητοπομπή με το όχημα που τον μετέφερε.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έβαλαν από αέρος και με πυροβόλα εναντίον θέσεων των ανταρτών στις νότιες περιοχές της πόλης Φαλούτζα, απαντώντας, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους, σε επίθεση ανταρτών. Σύμφωνα με ανταποκριτές διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πόλης πολλοί τραυματίες.

Απαγωγή δύο Ιταλίδων

Στη Ρώμη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ,Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκάλεσε έκτακτα το υπουργικό συμβούλιο, μετά τις πληροφορίες για την απαγωγή στην πρωτεύουσα του Ιράκ δύο Ιταλίδων, συνεργατών της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Γέφυρα για τη Βαγδάτη».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένοπλοι εισήλθαν στα γραφεία της οργάνωσης και πήραν μαζί τους τις δύο γυναίκες, μαζί με άλλους δύο Ιρακινούς συνεργάτες της ίδιας οργάνωσης.

Στις 26 Αυγούστου εκτελέστηκε από τους απαγωγείς του στο Ιράκ ο Ιταλός δημοσιογράφος, Έντζο Μπαλντόνι, μετά την άρνηση της Ρώμης να ικανοποιήσει το αίτημα των απαγωγέων για απόσυρση των δυνάμεών της από το Ιράκ.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ανασχηματισμός ενόψει στη Βρετανία

Μέχρι το Σαββατοκύριακο θα «ανοίξει τα χαρτιά» του ο Τόνι Μπλερ

Τα σενάρια για τον ανασχηματισμό της βρετανικής κυβέρνησης ενισχύθηκαν τη Δευτέρα με την παραίτηση του υπουργού Εργασίας και Συντάξεων, Άντριου Σμιθ.

Παρά την παραίτηση του κ. Σμιθ, το κυβερνητικό σχήμα ήταν για χρόνια το «περισσότερο ενωμένο ιδεολογικά», είπε, στους δημοσιογράφους ο Βρετανός πρωθυπουργός, αντικρούοντας τις πληροφορίες που φέρουν τον υπουργό Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, να διαθέτει δικαίωμα βέτο σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό.

Πιθανότητες υπουργοποίηση, χωρίς χαρτοφυλάκιο, συγκεντρώνει συγκεντρώνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πρώην υπουργός, Άλαν Μίλμπερν, προοριζόμενος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία των Εργατικών τον ερχόμενο χρόνο.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, η παραίτηση του κ. Σμιθ, πολιτικού φίλου του Γκόρτον Μπράουν, παρακινήθηκε από τον πρωθυπουργό, με στόχο την ενδυνάμωση του κ. Μπλερ στην κυβέρνηση.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:52 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερη ημέρα πένθους σε κλίμα οργής

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας

Σε μία θάλασσα από σημαίες και συνθήματα μετέτρεψαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Μόσχα την Κόκκινη Πλατεία, στην οποία συγκεντρώθηκαν, μετά από έκκληση των ρωσικών αρχών, για να εκδηλώσουν την καταδίκη τους στην τρομοκρατία και τη συμπαράσταση τους στους συγγενείς των θυμάτων.

Ομιλητές από ολόκληρο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας καταδίκασαν το μακελειό στο σχολείο της πόλης Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, στο Βλαδιβοστόκ και σε πολλές άλλες πόλεις της ρωσικής ομοσπονδίας.

Ωστόσο από πολλές πλευρές ασκείται κριτική στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποιεί τις σημερινές εκδηλώσεις για να αντικρούσει τις επικρίσεις, ως προς τον αιματηρό τρόπο με τον οποίο τερματίσθηκε η κατάληψη του σχολείου στη Μπεσλάν.

Ο κ. Πούτιν ανέβαλε το προγραμματισμένο για την Παρασκευή ταξίδι του στη Γερμανία, ενώ με δηλώσεις του σε βρετανικές εφημερίδες απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνομιλιών με τους Τσετσένους αυτονομιστές.

Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας Βλαντικαυκάζ εκατοντάδες διαδηλωτές επέρριψαν ευθύνες στην ηγεσία της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς.

Ανταποκριτής του BBC στη Μπεσλάν μεταδίδει ότι επικρατεί εχθρικό κλίμα κατά της γειτονικής Ινγκουσετίας, στην οποία επιρρίπτονται ευθύνες για το δράμα στο σχολείο. Πληροφορίες απο τη Βλαντικαυκάζ, αναφέρουν ότι αρκετές οικογένειες Ινγκουσετών εγκαταλείπουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, φοβούμενοι αντίποινα.

Βίντεο από το εσωτερικό του σχολείου

Βίντεο διαρκείας 90 δευτερολέπτων που πήραν οι καταληψίες του σχολείου στη Μπεσλάν κατά την πρώτη ημέρα του δράματος, μετέδωσε την Τρίτη το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, NTV.

Το βίντεο που μετέδωσε το NTV

Στο βίντεο απεικονίζονται εκατοντάδες άνθρωποι στο γυμναστήριο του σχολείου και οι απαγωγείς που τοποθετούν εκρηκτικά. Διακρίνονται επίσης ίχνη αίματος και πολλοί εκρηκτικοί μηχανισμοί συνδεδεμένοι με καλώδια, καθώς και ένας εκτοξευτήρας ρουκετών. Απεικονίζεται επίσης ένας μασκοφόρος που έχει θέσει το πόδι του πάνω σε κάτι που μοιάζει με πυροκροτητή. Το δίκτυο δεν διευκρίνισε την προέλευση του βίντεο.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:25 (Ώρα Λονδίνου)

Στον «αέρα» το σχέδιο για την Αλιτάλια

Αντιδρούν τα συνδικάτα στη μείωση προσωπικού

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων το σχέδιο εξυγίανσης της διεύθυνσης της Αλιτάλια, το οποίο προβλέπει την κατάργηση του ενός τετάρτου των περίπου 22.000 θέσεων εργασίας και το «σπάσιμο» της εταιρείας σε δύο μέρη.

Με το σχέδιο η Αλιτάλια στοχεύει να εξοικονομήσει στα δύο επόμενα χρόνια 315 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο δεν παροτρύνουν τους εργαζόμενους της εταιρείας σε απεργιακές κινητοποιήσεις, προκρίνοντας την εξέταση των προτάσεων της διεύθυνσης «με ησυχία», όπως είπε εκπρόσωπός τους, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας το πρωί της Τρίτης.

Η διεύθυνση της Αλιτάλια επιμένει ότι απαιτείται η συγκατάθεση των συνδικάτων στο σχέδιο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να εγκριθεί από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση η δανειοδότηση της εταιρείας με 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα αφήσει να οδηγηθεί σε πτώχευση η Αλιτάλια, στην οποία η κρατική συμμετοχή ανέρχεται στο 62%, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία διεύθυνσης-συνδικάτων επί του σχεδίου εξυγίανσης.

Η Αλιτάλια είχε παθητικό της τάξης των 520 εκατομμυρίων ευρώ το 2003, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους παρουσίασε ζημίες ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:14 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις και απαγωγές στη Βαγδάτη

Θέσεις στο Σαντρ Σίτι έλαβαν αμερικανικά τεθωρακισμένα

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σε συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και σιιτών μαχητών στο προάστιο Σαντρ Σιτι της Baγδάτης.

Εκπρόσωπος των αμερικανών δυνάμεων ανακοίνωσε το θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Η περιοχή στην ανατολική Βαγδάτη θεωρείται προπύργιο του κληρικού, Μοκτάντα Σαντρ, ο οποίος προσφάτως είχε καλέσει τους οπαδούς του να επιτηρήσουν την εκεχειρία με τις ξένες δυνάμεις.

Τον Αύγουστο είχε συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στην πόλη των σιιτών Νατζάφ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι περισσότεροι μαχητές από τη Νατζάφ έχουν καταφύγει στο Σαντρ Σίτι, που πήρε την ονομασία του από τον πατέρα του κληρικού, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1999 από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Επίσης στη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκε ανεπιτυχής απόπειρα δολοφονίας του κυβερνήτη της πόλης, με επίθεση σε αυτοκινητοπομπή με το όχημα που τον μετέφερε.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έβαλαν από αέρος και με πυροβόλα εναντίον θέσεων των ανταρτών στις νότιες περιοχές της πόλης Φαλούτζα, απαντώντας, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους, σε επίθεση ανταρτών. Σύμφωνα με ανταποκριτές διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πόλης πολλοί τραυματίες.

Απαγωγή δύο Ιταλίδων

Στη Ρώμη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ,Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκάλεσε έκτακτα το υπουργικό συμβούλιο, μετά τις πληροφορίες για την απαγωγή στην πρωτεύουσα του Ιράκ δύο Ιταλίδων, συνεργατών της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Γέφυρα για τη Βαγδάτη».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένοπλοι εισήλθαν στα γραφεία της οργάνωσης και πήραν μαζί τους τις δύο γυναίκες, μαζί με άλλους δύο Ιρακινούς συνεργάτες της ίδιας οργάνωσης.

Στις 26 Αυγούστου εκτελέστηκε από τους απαγωγείς του στο Ιράκ ο Ιταλός δημοσιογράφος, Έντζο Μπαλντόνι, μετά την άρνηση της Ρώμης να ικανοποιήσει το αίτημα των απαγωγέων για απόσυρση των δυνάμεών της από το Ιράκ.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:50 (Ώρα Λονδίνου)

Κηδεύτηκαν τα θύματα της Γάζας

Εκδίκηση για το θάνατο των μελών της ορκίζεται η Χαμάς

Τα θύματα ήταν μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και συμμετείχαν σε στρατιωτική άσκηση όταν δέχθηκαν τα ισραηλινά πυρά.

Μαχητές της Χαμάς ορκίζονται εκδίκηση και εξαπέλυσαν όλμους και οβίδες από τη Λωρίδα της Γάζας, εναντίον της ισραηλινής πόλης Σντερότ.

Στις κατηγορίες προς τη Συρία για υποστήριξη τρομοκρατών επανήλθε το Ισραήλ με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Δαμασκό μπορούν να ξεκινήσουν μόνον αν αλλάξει η πολική της Συρίας. Ο κ. Σαλόμ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη φιλοξενία που παρέχει η Δαμασκός στην ηγεσία της οργάνωσης Χαμάς.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από πληροφορίες ότι η Συρία εκδηλώνει ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Τις πληροφορίες δημοσίευσε την Τρίτη η αραβική εφημερίδα του Λονδίνου Αλ Χαγιάτ, αναφέροντας ότι την προθυμία της Συρίας για διαπραγματεύσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Ασάντ, κατά τη συνάντησή του με πρώην διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση ανατολή, Τέργιε Ροεντ Λάρσεν, δήλωσε στην ισραηλινή στρατιωτική ραδιοφωνία πως έχει την εντύπωση ότι ο κ. Ασάντ επιθυμεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε μία προσπάθεια επίλυσης της ισραηλινο-συριακής διένεξης.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:17 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερη ημέρα πένθους σε κλίμα οργής

Δεκαδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας

Σε μία θάλασσα από σημαίες και συνθήματα μετέτρεψαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Μόσχα την Κόκκινη Πλατεία, στην οποία συγκεντρώθηκαν, μετά από έκκληση των ρωσικών αρχών, για να εκδηλώσουν την καταδίκη τους στην τρομοκρατία και τη συμπαράσταση τους στους συγγενείς των θυμάτων.

Ομιλητές από ολόκληρο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας καταδίκασαν το μακελειό στο σχολείο της πόλης Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Άγια Πετρούπολη, στο Βλαδιβοστόκ και σε πολλές άλλες πόλεις της ρωσικής ομοσπονδίας.

Ωστόσο από πολλές πλευρές ασκείται κριτική στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποιεί τις σημερινές εκδηλώσεις για να αντικρούσει τις επικρίσεις, ως προς τον αιματηρό τρόπο με τον οποίο τερματίσθηκε η κατάληψη του σχολείου στη Μπεσλάν. Ο κ. Πούτιν ανέβαλε το προγραμματισμένο για την Παρασκευή ταξίδι του στη Γερμανία, ενώ με δηλώσεις του σε βρετανικές εφημερίδες απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνομιλιών με τους Τσετσένους αυτονομιστές.

Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας Βλαντικαυκάζ εκατοντάδες διαδηλωτές επέρριψαν ευθύνες στην ηγεσία της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς.

Ανταποκριτής του BBC στη Μπεσλάν μεταδίδει ότι επικρατεί εχθρικό κλίμα κατά της γειτονικής Ινγκουσετίας, στην οποία επιρρίπτονται ευθύνες για το δράμα στο σχολείο. Πληροφορίες απο τη Βλαντικαυκάζ, αναφέρουν ότι αρκετές οικογένειες Ινγκουσετών εγκαταλείπουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, φοβούμενοι αντίποινα.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:17 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη συνοδεία επίθεσης

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Επίθεση πραγματοποίησαν Κούρδοι αντάρτες εναντίον τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γκίντερ Φερχόιγκεν

Μια γεύση από την ένταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην νοτιανατολική Τουρκία καθώς πληθαίνουν οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και κούρδων μαχητών είχε την ευκαιρία να πάρει ο επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν που επισκέπτεται την Τουρκία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες άγνωστοι οπλοφόροι σκότωσαν ένα στρατιώτη και έναν φύλακα λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ντιγιάρμπακιρ όπου βρισκόταν ο Φερχόιγκεν.

Απτόητος ο Γερμανός επίτροπος συνέχισε τις συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες ενώ από χτες είχε συναντήσει και την αγωνίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεϊλά Ζανά. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος σε ότι αφορά τα δικαιώματα των Κούρδων αλλά επεσήμανε ότι απομένει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί. Τόνισε μάλιστα ότι οι Κούρδοι που είχαν απομακρυνθεί από τον τουρκικό στρατό από τα χωριά τους θα πρέπει να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα των Κούρδων της Τουρκίας θα απασχολήσει και επαφές που θα έχουν ηγετικά στελέχη των κουρδικών οργανώσεων του Βόρειου Ιράκ στην Άγκυρα. Οι οργανώσεις των Μπαρζανί και Ταλαμπανί που συνεργάζονται με τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής έχουν υποσχεθεί να συνεργαστούν και με την Τουρκία ενάντιων των μαχητών του PPK.

Κατά τα λοιπά η επίσκεψη Φερχόιγκεν στην Τουρκία- η τελευταία πριν από την κρίσιμη αναφορά προόδου της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας -δημιουργεί πανηγυρικό κλίμα στον τουρκικό Τύπο. Ιδιαίτερα ύστερα από τις χτεσινές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τεθούν νέοι όροι στην Τουρκία και συγκεκριμένα ότι η χώρα μπορεί να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ακόμη και αν δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έληξαν με ένα εντυπωσιακό πάρτι

Οι Αγώνες τελείωσαν και είναι η ώρα της αποτίμησης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι αθλητές, οι θεατές και οι τηλεθεατές κάνουν τον απολογισμό τους.

Εσείς τι θα κρατήσετε στη μνήμη σας από την Ολυμπιάδα της Αθήνας; Tι ήταν αυτό που ξεχώρισε; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα θυμόμαστε τους Αγώνες έπειτα από χρόνια;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

What a excellent environmnet, organisation and atmosphere. I am happy that my self and my family we had the chance to be there and get that wonderful feeling that made us proud to be greek. Congratulations to Greece, to Athens 2004 and above all to all Greeks who directly or indirectly made the dream of bringing the games back home a reality.

Kostas Ladas (London, UK)

On the coming 28th of October, on school parades, we will NOT remember that many of the Greek champions were not Greek nationals.

Georgios (Bristol, UK)

Superb organisation with no mistakes, excellent security conditions, but does it worth? Doping events and the fact that some scientists work for it will make the whole of athletics to loose a lot.

Costas Kyprianou (Cyprus)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news.

Thomas Economou (UK)

Όλα ήταν εντυπωσιακά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι τελετές έναρξης και λήξης, η Αθήνα, η Ελλάδα μας γενικώς. Μόνο που οι Έλληνες δείξαμε σε πολλά σημεία τον εγωισμό μας. Ίσως δεν καταλάβανε όλοι ότι αυτοί οι αγώνες ήταν αγώνες όλων τον ανθρώπων και όχι μόνο των Eλλήνων. Αλήθεια, εάν έχουμε την τύχη να διοργανώσουμε κάποιο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπως η Πορτογαλία και χάσουμε στον τελικό πώς θα φερθούμε στους νικητές;

Kώστας Σ. (Μόναχο, Γερμανία)

Όσοι χειμώνες και αν περάσουν, η καρδιά μας και τα μάτια μας θα χαμογελούν στο όνειρο, που οι τυχεροί ζήσαμε.

Νίκος Κοκκορής (Αθήνα)

Aυτό που θα θυμάμαι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα είναι τα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης που μας έδωσαν οι Έλληνες αθλητές με τις επιτυχίες τους αλλά και η άψογη συντονισμένη οργάνωση των αγώνων. Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Aυτό το παγκόσμιο Ελληνικό Καλοκαίρι, κατέδειξε την δύναμη ενός ολόκληρου λαού, χάραξε τις τύχες του, είδε, ένοιωσε, έκανε θαύματα, προσπέρασε με χαμόγελο, αγάπη αλλά και οίκτο όλους αυτούς τούς διάφορους 'δήθεν' και έδωσε σε όλο το κόσμο χαρά και κέφι αλλά και αξίες και αλήθειες ζωής.

Αντώνης (Θεσσαλονίκη)

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τελετή Έναρξης της 28ης Ολυμπιάδας ήταν μαγευτική βαθύτατα πνευματική και "βουτηγμένη" στο διαχρονικό άρωμα και στο αθάνατο κι ασίγαστο κύμα της Θάλασσας του Ελληνικού Πολιτισμού. Το ίδιο ενδεδυμένη με τα Ελληνικά χρώματα ήταν σαφώς και η Τελετή Λήξης, όπου αποδώθηκε και συνδυάστηκε αρμονικά o καθημερινός βίος του Ελληνα Αγρότη και της Ελληνίδας Αγρότισσας. Μία Τελετή - Πανηγύρι. Ένα ξεφάντωμα αφιερωμένο σ΄ όλάκερη την οικουμένη.

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι.

Λάνα Καντιάνη (USA)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους. Αν λοιπόν, κάτι θα ήθελα να κρατήσω ζωντανό στην κλονισμένη μνήμη μου σίγουρα θα επιθυμούσα να ήταν μερικά στιγμιότυπα από τις Τελετές έναρξεως καί λήξεως tvn 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ένα προσωπικό ευχαριστώ στον ανεπνάληπτο, ευφυή και ταλαντούχο δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Τέλος, δεν θα λησμονούσα ποτέ τον Αγώνα της Τιμής που έδωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του Τένις Λένα Δανιηλίδου με τη Βουλγάρα Μαγκνταλένα Μαλέεβα. Η Λένα συγκίνησε για τη δύναμη της ψύχης, το αστείρευτο θάρρος, την ύψιστη πίστη της στο "Ευ Αγωνίζεσθαι". Παρά τους αφόρητους σωματικούς πόνους από τον τραυματισμό που προέκυψε στη διάρκεια του αγώνα, δεν λύγησε...και Νικησε.

Bασίλης Λάππας (Βόλος)

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην αγαπημένη Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς, αλλά μετά την δουλειά παρακολουθούσαμε με πάθος όλα τα αγωνίσματα και προπαντός τους Έλληνες αθλητές μας.

Τη θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Brighton, England)

Μπύρες, φωνές, μπράβο, φιλιά πεταχτά. Με αυτό τον τρόπο είμαστε όλοι μαζί για 17 Ολυμπιακές ημέρες και ας μην μας βλέπατε. Είμαστε πρώτοι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να παραμείνουν για πάντα στην Ελλάδα, από κει που ξεκίνησαν. Πίστευα ακράδαντα ότι όλα θα πήγαιναν καλά όσο θα διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί, γιατί η Ελλάδα είναι φιλική και ειλικρινής. Κάτι που μετράει πολύ στους φίλους και στον πονεμένο κόσμο που δυστυχώς είναι αρκετός σε αυτό τον πλανήτη.

Η ευχή που κάνουμε είναι η αγάπη, η ειρήνη, και ο σεβασμός που διακρίνει την Ελλάδα μας να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στα εκατομμύρια που παρακολούθησαν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων την πανέμορφη Ελλάδα μας.

Λάνα Καντιάνη (USA)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news. The Olympic spirit was all around the place. Thank you Ellada...

Τhomas Economou (UK)

Τhe overall thing was excellent!

Alex Livadas (Athens)

Η Αθήνα ήταν πραγματικά μια πανέμορφη και καθαρή Ευρωπαϊκή πόλη. Αντάξια οικόδεσποινα ενος τέτοιου event! Τι κρίμα όμως που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεατών (κατα την διάρκεια των αγώνων) γιουχάριζαν αναίτια και συστηματικά ξένους αθλητές, δίνοντας μία απολίτιστη εικόνα παρόμοια με αυτή του σταδίου των Τιράνων στο προχθεσινό μάτς με την Εθνική μας. Στην οργάνωση και διαχείριση λοιπόν των αγώνων παίρνουμε 9/10. Στην νοοτροπία και το "ευ αγωνίζεσθαι" μένουμε ακόμα μεταξεταστέοι...

Άρης Θεοδώρου (Ελλάς)

Την θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Βrighton, England)

Ήταν όλα εντυπωσιακά και μέσα στο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Όλος ο κόσμος ήταν κατά βάθος (άσχετα με το ποσό των εξόδων που και αυτό θα αντιμετωπισθεί) συγκινημένος βαθύτατα. Βοήθησαν πολύ και τα νέα παιδιά με την προσπάθεια και τη θέλησή τους με τον εθελοντισμό.

Αιβυ Αρχιτεκτονίδου (Αθήνα)

Για εμάς τους Έλληνες η Ολυμπιάδα των Αθηνών ήταν ένα όνειρο που το κάναμε πραγματικότητα ξεπερνώντας ποικίλους εφιάλτες. Τα δικά μας λάθη τα πληρώσαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά. Για των άλλων τα σφάλματα, που μας έβλαψαν σημαντικά, εισπράξαμε κατόπιν εορτής ένα συγγνώμη, άλλοτε ειλικρινές και άλλοτε ευγενικό. Υπήρξε και ένα υπερατλαντικό "sygnomi" στην ιστοσελίδα διεθνούς τηλεοπτικού καναλιού που ήταν δίβουλο και κακεντρεχές. Τέτοια πίκρα με τόσο μέλι θύμιζε "Σάουερ Γκρέϊπς".

Αγάπησα το Βραζιλιάνο αθλητή που αν κι έπεσε θύμα πρανοϊκού δεν παραπονέθηκε. Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Χρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Η "Ατλάντα" κάτι όφειλε να είχε διδαχτεί. Τώρα το τι πρόκειται να μείνει από τη σημερινή Ολυμπιάδα στη μνήμη μας, ο χρόνος θα το δείξει και είναι νωρίς ακόμη. Αν η δίωξη του doping αποδειχτεί αμερόληπτη και καθολική, ίσως η "Αθήνα" να οριοθέτησε τη καλή αρχή. Οι συγκινήσεις της δικής μου "κοντής μνήμης" ήταν πολλές και σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσαν στους αθλητές του στίβου με τις καλές ή κακές προσωπικές στιγμές τους - ή και τα δύο μαζί: Guerrouj, Fredericks, Δήμας, Lima, Radcliffe, Τσουμελέκα, η Κα Merlin Ottey...

Ήταν και ο "τρόμος" της συμμετοχής μου στο παλιρροϊκό κύμα εκδηλώσεων μέσα σε ένα απερίγραπτα μαγευτικό στάδιο. Καλά κράτησε η στέγη Καλατράβα τη πληθωρική συγκίνησή μας! Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την "εικόνα" της τελετής και την "αύρα" χιλιάδων νεαρών εθελοντών. Η πρώτη ήταν ασύγκριτη και η δεύτερη αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο παίρνει το "χρυσό" και ποιο το "ασημένιο", όμως το "χάλκινο" ανήκει σε όσους χάρηκαν άδολα μαζί μας τούτη την πανεθνική γιορτή είτε στην Αθήνα είτε μακριά μας.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Ήσαν οι ωραιότεροι Ολυμπιακοί αγώνες από κάθε άποψη: οργάνωσης, συμμετοχής του κόσμου, συναδέλφωσης και ασφάλειας. Ήταν κάτι απίστευτα και απρόσμενα μεγαλειώδες και βαθιά συγκινητικό. Όλα τα αγωνίσματα με συγκίνησαν ιδιαίτερα ο στίβος.

Το άλμα επί κοντώ γυναικών, τα 400 με εμπόδια γυναικών, ο μαραθώνιος. Πρέπει τουλάχιστον δύο αγωνίσματα, η σφυροβολία, ο δίσκος και ο μαραθώνιος να διεξάγονται μόνιμα στην Ελλάδα (αρχαία Ολυμπία, κλασσική μαραθώνιος διαδρομή).

Βάσος Χαραλαμπίδης (Αθήνα)

What I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 am, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka.

Takis (Boston, USA)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες. Χρυσά ασημένια και χάλκινα μετάλλια από αυτούς που πίστεψαν στην προσπάθεια και όχι στους χορηγούς και τις κάμερες.

Αγώνες της ασφάλειας, αστρονομικά ποσά λόγω της ανασφάλειας Άγγλων και Αμερικανών. Αθήνα 2004. Η Ελλάδα φιλοξένησε τον πλανήτη. 202 χώρες φιλοξενήθηκαν από την Ελλάδα. Υπέροχη εμπειρία.

Παναγιώτης Σοπιάδης

Η Αθήνα ήταν για πρώτη, και μάλλον τελευταία, φορά τόσο όμορφη.

Νίκος (Θεσσαλονίκη)

Θα θυμάμαι τον Πύρρο Δήμα να βγάζει τα παπούτσια του και να αποθεώνεται στην απονομή της άρσης βαρών. Επίσης θα θυμάμαι όλες τις προσπάθειες κάποιων δημοσιογράφων να προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν άχρηστο το σύστημα ασφαλείας πολύ πριν αυτό τεθεί σε ενεργοποίηση, μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθούν. ΑΙΣΧΟΣ.

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι η όλη διοργάνωση ήταν υπέροχη. Η τελετή έναρξης ήταν ανεπανάληπτη! Μπράβο στην Ελλάδα.

Αχιλλέας (Θεσσαλονίκη)

Στην Αθήνα για 17 ημέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνον τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνον ειρηνικά.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή ξεχώριζα τη σπατάλη του Εθνικού προϊόντος τη στιγμή που ο λαουτζίκος προσπαθούσε να μπει στο νόημα του ευρώ και της ευρωπαϊκής διάστασής μας και να καταλάβει πως ο μαϊντανός στη λαϊκή αγορά από 50 δραχ.πήγε στις 170, δηλ. 0.50 ευρώ. Όλο το σινάφι από κομματικούς και μη καλοπροαίρετους και ανιδιοτελείς σκόρπαγε χωρίς να ρωτά ή να νοιάζεται αν αυτοί που θα τα χρεωθούν δέχονται να πληρώσουν.

Στο τέλος καταλάβαμε πως μια αναδρομή της ιστορίας ενός μοναδικού πολιτισμού έγινε ντεκόρ στη παρουσίαση της αγέλης των... αθανάτων συμπεριλαμβανομένης και της θνητής Γιάννας, υπό τους ήχους κονσερβαρισμένης μουσικής D.J. και τα στήφη των μελλοθάνατων στην αρένα με τα εθνικά τους σύμβολα να παρελαύνουν. Όσο για τη γκλαμουράτη τελετή λήξης πληρώσαμε το ντάτσουν με τα καρπούζια και τα νινανάι τραγούδια για να παρουσιάσομε στο παγκόσμιο τηλεθεάμον κοινό τη σημερινή ταρατατζούμ κατάστασή μας.

Ύστερα από την παραπάνω γκρίνια πρέπει να ομολογήσω ότι τα χαμογελαστά πρόσωπα των αθλητών κερδισμένων και χαμένων έδειξαν πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι του εύ αγωνίζεσθαι σε αντίθεση με το σκοτεινό παρασκήνιο της ντόπας και της διαφήμισης. Αυτά και μόνο πρέπει να θυμόμαστε, τ' άλλα θα περάσουν με το σβήσιμο των προβολέων.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες-Χίου)

Τhe overall thing was excellent!

Αlex Livadas (Athens)

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους. Αυτή η χώρα η μικρή αλλά με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά απόδειξε σε όλους ότι εξακολουθεί ακόμα και το 2004 μ.Χ. να δίνει τα φώτα του πολιτισμού σε ολόκληρο των κόσμο.

Ιωάννης (Χίος)

Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την «εικόνα» της τελετής την «αύρα» χιλιάδων νεαρών εθελοντών.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Οι αγώνες ήταν ωραίοι. Ίσως ποτέ να μη μάθουμε πού χάθηκε η αγνότητά τους - ίσως επειδή δεν υπήρξε ποτέ. Η Ελλάδα απέδειξε για ακόμα μια φορά στην πολιτισμένη ανθρωπότητα πως τα κατάφερε και δεκάδες εργάτες σκοτώθηκαν στο όνομα των ιδανικών της - που είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής σε όφελος των χορηγών της. Η δήθεν εκεχειρία βρέθηκε νεκρή στα σκουπίδια της ιστορίας των ιδεών.

Οι τουρ οπερέιτορς αφού απαξίωσαν την Ελλάδα ως προορισμό για λόγους ασφαλείας, έστειλαν τα μεθυσμένα αγγλάκια στην ανατολική Ευρώπη - για να επιδείξουν τη ξεφτίλα τους και σε άλλους ανυποψίαστους λαούς. Οι Έλληνες εργαζόμενοι εν τω μεταξύ χρεώθηκαν μέτρα ασφαλείας και διεθνείς χαφιέδες για να μπορεί ο πλούσιος Ελβετός να αισθάνεται άνετος και ασφαλής. Ας είναι. Όμως... Όχι άλλα εθνικά οράματα παρακαλώ.

Άγγελος (Αθήνα)

Μια θαυμάσια, συντονισμένη προσπάθεια πέτυχε. Παρά τη σκιά του ντόπινγκ-του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που νοθεύει την αγνότητα πολλών αθλητών και το πνεύμα των αγώνων- θα θυμάμαι αυτούς τους αγώνες σαν ένα χαρούμενο παγκόσμιο πάρτι τόσο μέσα όσο και έξω από τα σταδία.

Στην Αθήνα για 17 μέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνο τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνο ειρηνικά. Μακάρι οι κυβερνήσεις του κόσμου να ενισχύουν τέτοιες ατμοσφαιρες. Τα τραγικά όμως γεγονότα της Οσετίας μας ξαναέδειξαν την κτηνώδη πλευρά του ανθρώπου και δυστυχώς απέδειξαν ότι το χαρούμενο πάρτι ήταν μόνο παρένθεση ανθρωπιάς. Αυτή την παρένθεση όμως θα τη θυμάμαι για πάντα.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα. Ας ξεχάσουμε κάθε τι δυσάρεστο και ας μείνουμε στα ευχάριστα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες.

Παναγιώτης Σοπιάδης

If I had not gone to the Olympics, I would probably not be too sad, not knowing exactly what I missed. Now that I had the experience, I know I should be pissed if I had missed the games. It was the best party ever. And what I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 AM, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka. It was as if you were exiting a stadium continuously, after your team had won 7-0. Thanks Athens!

Τakis (Boston, USA)

Η προπαγανδιστική παραφιλολογία των Australian owned-British based εφημερίδων με απώτερο σκοπό τη ταύτιση των ελληνικών αγώνων με την αποτυχία στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού τους, πιστεύω πως είχε να κάνει πιο πολύ με τη μετέπειτα πώληση του γνωστού πλέον Olympic know-how στην Κίνα παρά σε ανάδειξη των αγώνων του Σίδνευ σε καλύτερους όλων των εποχών.

Δυστυχώς δε θα μπορέσω να συγχωρήσω ποτέ στο συμπαθή κατά τα άλλα βρετανικό λαό τη μη επιστροφή στη κοιτίδα τους των Μαρμάρων του Παρθενώνα και του Περικλή-και όχι του Ελγιν- στο φυσικό τους περιβάλλον και ειδικά σε μια τόση σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τα γλυπτά του Φειδία ταιριάζουν στο ελληνικό φως παρά στο γκρίζο και μουντό λονδρέζικο ουρανό.

Γκόρμπι

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους.

Iωάννης (Χίος)

Η τελετή έναρξης ήταν σχεδόν τέλεια. Με συγκίνησαν τα δικά μας παιδιά δαφνοστεφανωμένα. Τη Χαλκιά και την Τζουμελέκα τις λάτρεψα, με την προσπάθεια του Πύρρου συγκινήθηκα πολύ. Ωστόσο με συγκίνησε και η Αγγλίδα μαραθωνοδρόμος Ράντκλιφ που έκλαψε δείχνοντας τον πόνο της με τόσο ανθρώπινο τρόπο. Αγάπησα τον Βραζιλιάνο αθλητή που αν και έπεσε θύμα παρανοϊκού δεν παραπονέθηκε.

Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το ακριβώς αντίθετο μετάλλιο το παίρνει ο Ιταλός νικητής που δεν βρήκε να πει ένα λόγο συμπάθειας παρά δήλωσε πώς έτσι κι αλλιώς θα νικούσε. Οι Ολυμπιακοί απαιτούν και υψηλό ήθος, όχι μόνο επιδόσεις και νίκες. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς όρους θέσπισής τους. Τέλος, το κοριτσάκι που έσβησε τη φλόγα και τα παιδάκια που σκορπίσανε με τα φαναράκια ήταν συγκινητικά. ()

Xρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

() Είναι άσχημο που αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι "δικοί μας" αγώνες, ξεκίνησαν εν μέσω της φιλολογίας και της παραφιλολογίας του doping. Και είναι ακόμη πιο άσχημο που πολλοί αθλητές-ανάμεσα σ' αυτούς και Έλληνες- αναμείχθηκαν σε σκάνδαλα χρήσης παράνομων αναβολικών ουσιών.

Αναμφισβήτητα αυτό είναι ένα μελανό σημείο για τους Αγώνες που θα θυμόμαστε έπειτα από πολύ καιρό. Οι ευχάριστες αναμνήσεις όμως που θα μείνουν είναι ασύγκριτα περισσότερες.

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Κατά την λαμπρή Τελετή Έναρξης των Αγώνων, παρακολουθήσαμε -εμείς και άλλα 4 δισεκατομμύρια ζεύγη ματιών σε όλο τον πλανήτη- ένα μαγευτικό υπερθέαμα, που αντί να αρκεστεί σε οπτικούς εντυπωσιασμούς, έδωσε μαθήματα ιστορίας, μουσικής, τεχνολογίας, λιτότητας και κομψότητας. Κατά την διάρκεια των Αγώνων, πρωταγωνιστές ήταν οι αθλητές και οι προσπάθειες τους.

Φυσικά, δεν ξεχνούμε ότι υπήρξαν αρκετοί που αγωνίστηκαν σε περίοδο αποθεραπείας από κάποιον πρόσφατο τραυματισμό ή γενικά σε δύσκολες γι' αυτούς περιόδους μόνο και μόνο για την χαρά της συμμετοχής.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αθλητές μας, στεφανωμένους για πρώτη φορά με τον "κότινο", που φόρεσαν στο στήθος τους ένα εκ των τριών πολύτιμων μεταλλίων και έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους για μία μεγάλη διάκριση στους "δικούς μας" αγώνες.

Δεν θα ξεχάσουμε το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας που από το 393 μ.Χ. φιλοξένησε για πρώτη φορά αθλητικό γεγονός!

Δεν θα ξεχάσουμε την άριστη διοργάνωση, τις συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, τα zeppelin, τις ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας, τα άψογα κατασκευασμένα στάδια μας.

Μάλιστα, όσοι από εμάς παρακολούθησαν έστω και έναν αγώνα από κοντά δεν θα ξεχάσουν ποτέ το κλίμα που επικρατούσε στις κερκίδες μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων αλλά και μεταξύ Ελλήνων και ξένων, τους ήχους του "Ζορμπά" που ακούγονταν σε όλες τις εγκαταστάσεις και τους φιλάθλους που εμψύχωναν τους συμπατριώτες μας αθλητές σε κάθε αγώνα τους.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Τελετή Λήξης. Ένα θέαμα εμπνευσμένο από σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας μας που κατέληξε σε ένα μεγάλο πάρτυ. Τι κι αν όλοι ριγήσαμε από συγκίνηση και μελαγχολία όταν ένα μικρό κοριτσάκι με ένα φύσημά του έσβησε τον βωμό όπου για 17 μέρες έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα;

Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μας ως η αρτιότερη διοργάνωση που έγινε από την εποχή της σύγχρονης ιστορίας τους, ως οι Αγώνες που επανέφεραν στο προσκήνιο το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο, πατέρα του μεγάλου, του ωραίου και τ΄ αληθινού"... Και μετά τους Αγώνες τι;

Mαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου)

Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών

Στις 2 Νοεμβρίου θα λύσουν τις διαφορές τους οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ξεχωρίζουν ο Ρεπουμπλικανός νυν πρόεδρος, Τζορτζ Μπους και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, Τζον Κέρι.

Στην προηγούμενη αναμέτρηση, το 2000, ο Μπους και ο Αλ Γκορ, υποψήφιος τότε των Δημοκρατικών, πάλεψαν μέχρι το τέλος. Η έκβαση της αναμέτρησης κρίθηκε στο εκλογοδικείο.

Διαβάστε το βιογραφικό των δύο τωρινών μονομάχων, κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους.

Η ζωή του Τζορτζ Μπους σε εικόνες

Η ζωή του Τζον Κέρι σε εικόνες


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Οι εκλογές χάθηκαν από την περιφέρεια»

Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την ύπαρξη περιφερειακών ανισοτήτων είναι μεγάλες και συνδέονται με την εκλογική του ήττα τον περασμένο Μάρτιο, παραδέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη, λόγω ΔΕΘ, από το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του κινήματος και βουλευτής Θεσσαλονίκης, συσκέφθηκε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Κατά τη σύσκεψη, ζήτησε τα στελέχη να αναφερθούν στο ζήτημα των περιφερειακών ανισοτήτων, πως εκδηλώνονται στην κάθε περιφέρεια αλλά και πως επέδρασαν τότε στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Κατόπιν, τόνισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να δώσει περισσότερη έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και γι' αυτό πολύ συχνά όργανα του κινήματος θα συνεδριάζουν στην περιφέρεια.

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε, πάντως, ευθύνες και στην παρούσα κυβέρνηση, θεωρώντας ότι δεν είναι μικρό το διάστημα κατά το οποίο έχει την εξουσία για να λάβει μέτρα υπέρ της περιφέρειας.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:07 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόωρη η προεδρολογία

Δεν απασχολεί την κυβέρνηση το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, τονίστηκε την Τρίτη, δια στόματος τριών κορυφαίων υπουργών.

Μετά την συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και η υπουργός Παιδείας, κα Γιαννάκου, χαρακτήρισαν κάθε σχετική συζήτηση πρόωρη.

Ο κ. Σουφλιάς είπε χαρακτηριστικά ότι «το θέμα είναι πρόωρο και σύνθετο. Διάβασα στις εφημερίδες οτι ο κ. Σημίτης διαμαρτυρήθηκε γιατί αναμείχθηκε το όνομά του.

Δεν είναι ευχάριστο και δεν μου είναι ευχάριστο να γράφεται και να ακούγεται αν είναι κανείς υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ως ΥΠΕΧΩΔΕ έχω πολλή δουλειά να κάνω και με ενδιαφέρει να την κάνω καλά».

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του κ. Σουφλιά βρίσκεται μεταξύ αυτών που οι φήμες φέρουν ως υποψηφίους για την προεδρία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, επανέλαβε οτι δεν είναι αυτής της ώρας να συζητείται το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Μάρτιο.

Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, υπογράμμισε οτι κάθε συζήτηση είναι πρόωρη και τόνισε ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι πρόσωπο που γνωρίζει το πολιτικό γίγνεσθαι και δημιουργεί ενότητα με την παρουσία του. «Δεν είναι ανάγκη να προέρχεται απο τους κόλπους της ΝΔ» ανέφερε.

Πρόωρη χαρακτήρισε την προεδρολογία και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την επίσκεψή του σε έργα της Εγνατίας Οδού.

Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο για εκλογές σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε «είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι μετά το Συνέδριο του κόμματός μας».

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε αναφέρει ότι πρόθεση του ΠΑΣΟΚ είναι «να προταθεί προσωπικότητα πέραν των κομματικών ορίων» και ότι περιμένει τις κινήσεις της κυβέρνησης αρνούμενος «να μπει σε ονοματολογία».


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:27 (Ώρα Λονδίνου)

«Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έληξαν με ένα εντυπωσιακό πάρτι

Οι Αγώνες τελείωσαν και είναι η ώρα της αποτίμησης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι αθλητές, οι θεατές και οι τηλεθεατές κάνουν τον απολογισμό τους.

Εσείς τι θα κρατήσετε στη μνήμη σας από την Ολυμπιάδα της Αθήνας; Tι ήταν αυτό που ξεχώρισε; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα θυμόμαστε τους Αγώνες έπειτα από χρόνια;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

On the coming 28th of October, on school parades, we will NOT remember that many of the Greek champions were not Greek nationals.

Georgios (Bristol, UK)

Superb organisation with no mistakes, excellent security conditions, but does it worth? Doping events and the fact that some scientists work for it will make the whole of athletics to loose a lot.

Costas Kyprianou (Cyprus)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news.

Thomas Economou (UK)

Όλα ήταν εντυπωσιακά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι τελετές έναρξης και λήξης, η Αθήνα, η Ελλάδα μας γενικώς. Μόνο που οι Έλληνες δείξαμε σε πολλά σημεία τον εγωισμό μας. Ίσως δεν καταλάβανε όλοι ότι αυτοί οι αγώνες ήταν αγώνες όλων τον ανθρώπων και όχι μόνο των Eλλήνων. Αλήθεια, εάν έχουμε την τύχη να διοργανώσουμε κάποιο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπως η Πορτογαλία και χάσουμε στον τελικό πώς θα φερθούμε στους νικητές;

Kώστας Σ. (Μόναχο, Γερμανία)

Όσοι χειμώνες και αν περάσουν, η καρδιά μας και τα μάτια μας θα χαμογελούν στο όνειρο, που οι τυχεροί ζήσαμε.

Νίκος Κοκκορής (Αθήνα)

Aυτό που θα θυμάμαι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα είναι τα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης που μας έδωσαν οι Έλληνες αθλητές με τις επιτυχίες τους αλλά και η άψογη συντονισμένη οργάνωση των αγώνων. Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Aυτό το παγκόσμιο Ελληνικό Καλοκαίρι, κατέδειξε την δύναμη ενός ολόκληρου λαού, χάραξε τις τύχες του, είδε, ένοιωσε, έκανε θαύματα, προσπέρασε με χαμόγελο, αγάπη αλλά και οίκτο όλους αυτούς τούς διάφορους 'δήθεν' και έδωσε σε όλο το κόσμο χαρά και κέφι αλλά και αξίες και αλήθειες ζωής.

Αντώνης (Θεσσαλονίκη)

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τελετή Έναρξης της 28ης Ολυμπιάδας ήταν μαγευτική βαθύτατα πνευματική και "βουτηγμένη" στο διαχρονικό άρωμα και στο αθάνατο κι ασίγαστο κύμα της Θάλασσας του Ελληνικού Πολιτισμού. Το ίδιο ενδεδυμένη με τα Ελληνικά χρώματα ήταν σαφώς και η Τελετή Λήξης, όπου αποδώθηκε και συνδυάστηκε αρμονικά o καθημερινός βίος του Ελληνα Αγρότη και της Ελληνίδας Αγρότισσας. Μία Τελετή - Πανηγύρι. Ένα ξεφάντωμα αφιερωμένο σ΄ όλάκερη την οικουμένη.

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι.

Λάνα Καντιάνη (USA)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους. Αν λοιπόν, κάτι θα ήθελα να κρατήσω ζωντανό στην κλονισμένη μνήμη μου σίγουρα θα επιθυμούσα να ήταν μερικά στιγμιότυπα από τις Τελετές έναρξεως καί λήξεως tvn 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ένα προσωπικό ευχαριστώ στον ανεπνάληπτο, ευφυή και ταλαντούχο δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Τέλος, δεν θα λησμονούσα ποτέ τον Αγώνα της Τιμής που έδωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του Τένις Λένα Δανιηλίδου με τη Βουλγάρα Μαγκνταλένα Μαλέεβα. Η Λένα συγκίνησε για τη δύναμη της ψύχης, το αστείρευτο θάρρος, την ύψιστη πίστη της στο "Ευ Αγωνίζεσθαι". Παρά τους αφόρητους σωματικούς πόνους από τον τραυματισμό που προέκυψε στη διάρκεια του αγώνα, δεν λύγησε...και Νικησε.

Bασίλης Λάππας (Βόλος)

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην αγαπημένη Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς, αλλά μετά την δουλειά παρακολουθούσαμε με πάθος όλα τα αγωνίσματα και προπαντός τους Έλληνες αθλητές μας.

Τη θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Brighton, England)

Μπύρες, φωνές, μπράβο, φιλιά πεταχτά. Με αυτό τον τρόπο είμαστε όλοι μαζί για 17 Ολυμπιακές ημέρες και ας μην μας βλέπατε. Είμαστε πρώτοι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να παραμείνουν για πάντα στην Ελλάδα, από κει που ξεκίνησαν. Πίστευα ακράδαντα ότι όλα θα πήγαιναν καλά όσο θα διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί, γιατί η Ελλάδα είναι φιλική και ειλικρινής. Κάτι που μετράει πολύ στους φίλους και στον πονεμένο κόσμο που δυστυχώς είναι αρκετός σε αυτό τον πλανήτη.

Η ευχή που κάνουμε είναι η αγάπη, η ειρήνη, και ο σεβασμός που διακρίνει την Ελλάδα μας να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στα εκατομμύρια που παρακολούθησαν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων την πανέμορφη Ελλάδα μας.

Λάνα Καντιάνη (USA)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news. The Olympic spirit was all around the place. Thank you Ellada...

Τhomas Economou (UK)

Τhe overall thing was excellent!

Alex Livadas (Athens)

Η Αθήνα ήταν πραγματικά μια πανέμορφη και καθαρή Ευρωπαϊκή πόλη. Αντάξια οικόδεσποινα ενος τέτοιου event! Τι κρίμα όμως που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεατών (κατα την διάρκεια των αγώνων) γιουχάριζαν αναίτια και συστηματικά ξένους αθλητές, δίνοντας μία απολίτιστη εικόνα παρόμοια με αυτή του σταδίου των Τιράνων στο προχθεσινό μάτς με την Εθνική μας. Στην οργάνωση και διαχείριση λοιπόν των αγώνων παίρνουμε 9/10. Στην νοοτροπία και το "ευ αγωνίζεσθαι" μένουμε ακόμα μεταξεταστέοι...

Άρης Θεοδώρου (Ελλάς)

Την θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Βrighton, England)

Ήταν όλα εντυπωσιακά και μέσα στο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Όλος ο κόσμος ήταν κατά βάθος (άσχετα με το ποσό των εξόδων που και αυτό θα αντιμετωπισθεί) συγκινημένος βαθύτατα. Βοήθησαν πολύ και τα νέα παιδιά με την προσπάθεια και τη θέλησή τους με τον εθελοντισμό.

Αιβυ Αρχιτεκτονίδου (Αθήνα)

Για εμάς τους Έλληνες η Ολυμπιάδα των Αθηνών ήταν ένα όνειρο που το κάναμε πραγματικότητα ξεπερνώντας ποικίλους εφιάλτες. Τα δικά μας λάθη τα πληρώσαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά. Για των άλλων τα σφάλματα, που μας έβλαψαν σημαντικά, εισπράξαμε κατόπιν εορτής ένα συγγνώμη, άλλοτε ειλικρινές και άλλοτε ευγενικό. Υπήρξε και ένα υπερατλαντικό "sygnomi" στην ιστοσελίδα διεθνούς τηλεοπτικού καναλιού που ήταν δίβουλο και κακεντρεχές. Τέτοια πίκρα με τόσο μέλι θύμιζε "Σάουερ Γκρέϊπς".

Αγάπησα το Βραζιλιάνο αθλητή που αν κι έπεσε θύμα πρανοϊκού δεν παραπονέθηκε. Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Χρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Η "Ατλάντα" κάτι όφειλε να είχε διδαχτεί. Τώρα το τι πρόκειται να μείνει από τη σημερινή Ολυμπιάδα στη μνήμη μας, ο χρόνος θα το δείξει και είναι νωρίς ακόμη. Αν η δίωξη του doping αποδειχτεί αμερόληπτη και καθολική, ίσως η "Αθήνα" να οριοθέτησε τη καλή αρχή. Οι συγκινήσεις της δικής μου "κοντής μνήμης" ήταν πολλές και σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσαν στους αθλητές του στίβου με τις καλές ή κακές προσωπικές στιγμές τους - ή και τα δύο μαζί: Guerrouj, Fredericks, Δήμας, Lima, Radcliffe, Τσουμελέκα, η Κα Merlin Ottey...

Ήταν και ο "τρόμος" της συμμετοχής μου στο παλιρροϊκό κύμα εκδηλώσεων μέσα σε ένα απερίγραπτα μαγευτικό στάδιο. Καλά κράτησε η στέγη Καλατράβα τη πληθωρική συγκίνησή μας! Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την "εικόνα" της τελετής και την "αύρα" χιλιάδων νεαρών εθελοντών. Η πρώτη ήταν ασύγκριτη και η δεύτερη αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο παίρνει το "χρυσό" και ποιο το "ασημένιο", όμως το "χάλκινο" ανήκει σε όσους χάρηκαν άδολα μαζί μας τούτη την πανεθνική γιορτή είτε στην Αθήνα είτε μακριά μας.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Ήσαν οι ωραιότεροι Ολυμπιακοί αγώνες από κάθε άποψη: οργάνωσης, συμμετοχής του κόσμου, συναδέλφωσης και ασφάλειας. Ήταν κάτι απίστευτα και απρόσμενα μεγαλειώδες και βαθιά συγκινητικό. Όλα τα αγωνίσματα με συγκίνησαν ιδιαίτερα ο στίβος.

Το άλμα επί κοντώ γυναικών, τα 400 με εμπόδια γυναικών, ο μαραθώνιος. Πρέπει τουλάχιστον δύο αγωνίσματα, η σφυροβολία, ο δίσκος και ο μαραθώνιος να διεξάγονται μόνιμα στην Ελλάδα (αρχαία Ολυμπία, κλασσική μαραθώνιος διαδρομή).

Βάσος Χαραλαμπίδης (Αθήνα)

What I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 am, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka.

Takis (Boston, USA)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες. Χρυσά ασημένια και χάλκινα μετάλλια από αυτούς που πίστεψαν στην προσπάθεια και όχι στους χορηγούς και τις κάμερες.

Αγώνες της ασφάλειας, αστρονομικά ποσά λόγω της ανασφάλειας Άγγλων και Αμερικανών. Αθήνα 2004. Η Ελλάδα φιλοξένησε τον πλανήτη. 202 χώρες φιλοξενήθηκαν από την Ελλάδα. Υπέροχη εμπειρία.

Παναγιώτης Σοπιάδης

Η Αθήνα ήταν για πρώτη, και μάλλον τελευταία, φορά τόσο όμορφη.

Νίκος (Θεσσαλονίκη)

Θα θυμάμαι τον Πύρρο Δήμα να βγάζει τα παπούτσια του και να αποθεώνεται στην απονομή της άρσης βαρών. Επίσης θα θυμάμαι όλες τις προσπάθειες κάποιων δημοσιογράφων να προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν άχρηστο το σύστημα ασφαλείας πολύ πριν αυτό τεθεί σε ενεργοποίηση, μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθούν. ΑΙΣΧΟΣ.

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι η όλη διοργάνωση ήταν υπέροχη. Η τελετή έναρξης ήταν ανεπανάληπτη! Μπράβο στην Ελλάδα.

Αχιλλέας (Θεσσαλονίκη)

Στην Αθήνα για 17 ημέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνον τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνον ειρηνικά.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή ξεχώριζα τη σπατάλη του Εθνικού προϊόντος τη στιγμή που ο λαουτζίκος προσπαθούσε να μπει στο νόημα του ευρώ και της ευρωπαϊκής διάστασής μας και να καταλάβει πως ο μαϊντανός στη λαϊκή αγορά από 50 δραχ.πήγε στις 170, δηλ. 0.50 ευρώ. Όλο το σινάφι από κομματικούς και μη καλοπροαίρετους και ανιδιοτελείς σκόρπαγε χωρίς να ρωτά ή να νοιάζεται αν αυτοί που θα τα χρεωθούν δέχονται να πληρώσουν.

Στο τέλος καταλάβαμε πως μια αναδρομή της ιστορίας ενός μοναδικού πολιτισμού έγινε ντεκόρ στη παρουσίαση της αγέλης των... αθανάτων συμπεριλαμβανομένης και της θνητής Γιάννας, υπό τους ήχους κονσερβαρισμένης μουσικής D.J. και τα στήφη των μελλοθάνατων στην αρένα με τα εθνικά τους σύμβολα να παρελαύνουν. Όσο για τη γκλαμουράτη τελετή λήξης πληρώσαμε το ντάτσουν με τα καρπούζια και τα νινανάι τραγούδια για να παρουσιάσομε στο παγκόσμιο τηλεθεάμον κοινό τη σημερινή ταρατατζούμ κατάστασή μας.

Ύστερα από την παραπάνω γκρίνια πρέπει να ομολογήσω ότι τα χαμογελαστά πρόσωπα των αθλητών κερδισμένων και χαμένων έδειξαν πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι του εύ αγωνίζεσθαι σε αντίθεση με το σκοτεινό παρασκήνιο της ντόπας και της διαφήμισης. Αυτά και μόνο πρέπει να θυμόμαστε, τ' άλλα θα περάσουν με το σβήσιμο των προβολέων.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες-Χίου)

Τhe overall thing was excellent!

Αlex Livadas (Athens)

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους. Αυτή η χώρα η μικρή αλλά με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά απόδειξε σε όλους ότι εξακολουθεί ακόμα και το 2004 μ.Χ. να δίνει τα φώτα του πολιτισμού σε ολόκληρο των κόσμο.

Ιωάννης (Χίος)

Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την «εικόνα» της τελετής την «αύρα» χιλιάδων νεαρών εθελοντών.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Οι αγώνες ήταν ωραίοι. Ίσως ποτέ να μη μάθουμε πού χάθηκε η αγνότητά τους - ίσως επειδή δεν υπήρξε ποτέ. Η Ελλάδα απέδειξε για ακόμα μια φορά στην πολιτισμένη ανθρωπότητα πως τα κατάφερε και δεκάδες εργάτες σκοτώθηκαν στο όνομα των ιδανικών της - που είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής σε όφελος των χορηγών της. Η δήθεν εκεχειρία βρέθηκε νεκρή στα σκουπίδια της ιστορίας των ιδεών.

Οι τουρ οπερέιτορς αφού απαξίωσαν την Ελλάδα ως προορισμό για λόγους ασφαλείας, έστειλαν τα μεθυσμένα αγγλάκια στην ανατολική Ευρώπη - για να επιδείξουν τη ξεφτίλα τους και σε άλλους ανυποψίαστους λαούς. Οι Έλληνες εργαζόμενοι εν τω μεταξύ χρεώθηκαν μέτρα ασφαλείας και διεθνείς χαφιέδες για να μπορεί ο πλούσιος Ελβετός να αισθάνεται άνετος και ασφαλής. Ας είναι. Όμως... Όχι άλλα εθνικά οράματα παρακαλώ.

Άγγελος (Αθήνα)

Μια θαυμάσια, συντονισμένη προσπάθεια πέτυχε. Παρά τη σκιά του ντόπινγκ-του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που νοθεύει την αγνότητα πολλών αθλητών και το πνεύμα των αγώνων- θα θυμάμαι αυτούς τους αγώνες σαν ένα χαρούμενο παγκόσμιο πάρτι τόσο μέσα όσο και έξω από τα σταδία.

Στην Αθήνα για 17 μέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνο τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνο ειρηνικά. Μακάρι οι κυβερνήσεις του κόσμου να ενισχύουν τέτοιες ατμοσφαιρες. Τα τραγικά όμως γεγονότα της Οσετίας μας ξαναέδειξαν την κτηνώδη πλευρά του ανθρώπου και δυστυχώς απέδειξαν ότι το χαρούμενο πάρτι ήταν μόνο παρένθεση ανθρωπιάς. Αυτή την παρένθεση όμως θα τη θυμάμαι για πάντα.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα. Ας ξεχάσουμε κάθε τι δυσάρεστο και ας μείνουμε στα ευχάριστα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες.

Παναγιώτης Σοπιάδης

If I had not gone to the Olympics, I would probably not be too sad, not knowing exactly what I missed. Now that I had the experience, I know I should be pissed if I had missed the games. It was the best party ever. And what I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 AM, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka. It was as if you were exiting a stadium continuously, after your team had won 7-0. Thanks Athens!

Τakis (Boston, USA)

Η προπαγανδιστική παραφιλολογία των Australian owned-British based εφημερίδων με απώτερο σκοπό τη ταύτιση των ελληνικών αγώνων με την αποτυχία στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού τους, πιστεύω πως είχε να κάνει πιο πολύ με τη μετέπειτα πώληση του γνωστού πλέον Olympic know-how στην Κίνα παρά σε ανάδειξη των αγώνων του Σίδνευ σε καλύτερους όλων των εποχών.

Δυστυχώς δε θα μπορέσω να συγχωρήσω ποτέ στο συμπαθή κατά τα άλλα βρετανικό λαό τη μη επιστροφή στη κοιτίδα τους των Μαρμάρων του Παρθενώνα και του Περικλή-και όχι του Ελγιν- στο φυσικό τους περιβάλλον και ειδικά σε μια τόση σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τα γλυπτά του Φειδία ταιριάζουν στο ελληνικό φως παρά στο γκρίζο και μουντό λονδρέζικο ουρανό.

Γκόρμπι

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους.

Iωάννης (Χίος)

Η τελετή έναρξης ήταν σχεδόν τέλεια. Με συγκίνησαν τα δικά μας παιδιά δαφνοστεφανωμένα. Τη Χαλκιά και την Τζουμελέκα τις λάτρεψα, με την προσπάθεια του Πύρρου συγκινήθηκα πολύ. Ωστόσο με συγκίνησε και η Αγγλίδα μαραθωνοδρόμος Ράντκλιφ που έκλαψε δείχνοντας τον πόνο της με τόσο ανθρώπινο τρόπο. Αγάπησα τον Βραζιλιάνο αθλητή που αν και έπεσε θύμα παρανοϊκού δεν παραπονέθηκε.

Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το ακριβώς αντίθετο μετάλλιο το παίρνει ο Ιταλός νικητής που δεν βρήκε να πει ένα λόγο συμπάθειας παρά δήλωσε πώς έτσι κι αλλιώς θα νικούσε. Οι Ολυμπιακοί απαιτούν και υψηλό ήθος, όχι μόνο επιδόσεις και νίκες. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς όρους θέσπισής τους. Τέλος, το κοριτσάκι που έσβησε τη φλόγα και τα παιδάκια που σκορπίσανε με τα φαναράκια ήταν συγκινητικά. ()

Xρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

() Είναι άσχημο που αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι "δικοί μας" αγώνες, ξεκίνησαν εν μέσω της φιλολογίας και της παραφιλολογίας του doping. Και είναι ακόμη πιο άσχημο που πολλοί αθλητές-ανάμεσα σ' αυτούς και Έλληνες- αναμείχθηκαν σε σκάνδαλα χρήσης παράνομων αναβολικών ουσιών.

Αναμφισβήτητα αυτό είναι ένα μελανό σημείο για τους Αγώνες που θα θυμόμαστε έπειτα από πολύ καιρό. Οι ευχάριστες αναμνήσεις όμως που θα μείνουν είναι ασύγκριτα περισσότερες.

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Κατά την λαμπρή Τελετή Έναρξης των Αγώνων, παρακολουθήσαμε -εμείς και άλλα 4 δισεκατομμύρια ζεύγη ματιών σε όλο τον πλανήτη- ένα μαγευτικό υπερθέαμα, που αντί να αρκεστεί σε οπτικούς εντυπωσιασμούς, έδωσε μαθήματα ιστορίας, μουσικής, τεχνολογίας, λιτότητας και κομψότητας. Κατά την διάρκεια των Αγώνων, πρωταγωνιστές ήταν οι αθλητές και οι προσπάθειες τους.

Φυσικά, δεν ξεχνούμε ότι υπήρξαν αρκετοί που αγωνίστηκαν σε περίοδο αποθεραπείας από κάποιον πρόσφατο τραυματισμό ή γενικά σε δύσκολες γι' αυτούς περιόδους μόνο και μόνο για την χαρά της συμμετοχής.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αθλητές μας, στεφανωμένους για πρώτη φορά με τον "κότινο", που φόρεσαν στο στήθος τους ένα εκ των τριών πολύτιμων μεταλλίων και έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους για μία μεγάλη διάκριση στους "δικούς μας" αγώνες.

Δεν θα ξεχάσουμε το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας που από το 393 μ.Χ. φιλοξένησε για πρώτη φορά αθλητικό γεγονός!

Δεν θα ξεχάσουμε την άριστη διοργάνωση, τις συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, τα zeppelin, τις ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας, τα άψογα κατασκευασμένα στάδια μας.

Μάλιστα, όσοι από εμάς παρακολούθησαν έστω και έναν αγώνα από κοντά δεν θα ξεχάσουν ποτέ το κλίμα που επικρατούσε στις κερκίδες μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων αλλά και μεταξύ Ελλήνων και ξένων, τους ήχους του "Ζορμπά" που ακούγονταν σε όλες τις εγκαταστάσεις και τους φιλάθλους που εμψύχωναν τους συμπατριώτες μας αθλητές σε κάθε αγώνα τους.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Τελετή Λήξης. Ένα θέαμα εμπνευσμένο από σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας μας που κατέληξε σε ένα μεγάλο πάρτυ. Τι κι αν όλοι ριγήσαμε από συγκίνηση και μελαγχολία όταν ένα μικρό κοριτσάκι με ένα φύσημά του έσβησε τον βωμό όπου για 17 μέρες έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα;

Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μας ως η αρτιότερη διοργάνωση που έγινε από την εποχή της σύγχρονης ιστορίας τους, ως οι Αγώνες που επανέφεραν στο προσκήνιο το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο, πατέρα του μεγάλου, του ωραίου και τ΄ αληθινού"... Και μετά τους Αγώνες τι;

Mαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Τοξικό ναυάγιο

Πλοίο που μετέφερε τοξικά απόβλητα από σταθμό ηλεκτροπαραγωγής βυθίστηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Το MV Ulla βρισκόταν στο λιμάνι εδώ και τέσσερα χρόνια καθώς επικρατούσε αβεβαιότητα για την τύχη του.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Γκρίνπις (Greenpeace) μετέφερε απόβλητα, παράγωγα από την καύση άνθρακα.

Οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν τα πλοία να αποφεύγουν τον κόλπο της Αλεξανδρέττας και το Κέντρο Θαλασσίων Καταστροφών της Τουρκίας είπε ότι τα τοξικά που βρίσκονται στο πλοίο θα μπορούσε να μολύνουν πάνω από 300.000 τόνους νερού.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν υπάρχει διαρροή των αποβλήτων.

«Δυστυχώς αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο» είπε η Μπανού Ντοκμετσίμπασι, του Γραφείου Μεσογείου της Γκρίνπις.

Όπως είπε, οι αρχές είχαν αγνοήσει προειδοποιήσεις ότι το πλοίο θα βυθιζόταν.

Οι τουρκικές αρχές είχαν προσπαθήσει να επιστρέψουν το πλοίο στην Ισπανία από όπου και προερχόταν και η οποία το είχε αρχικά στείλει στην Αλγερία.

Το πλοίο κατέληξε στην Τουρκία όταν η Αλγερία αρνήθηκε να αναλάβει το φορτίο.

Οι ισπανικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστραφεί το πλοίο, αλλά στο μεταξύ αυτό ενεπλάκη σε δικαστική υπόθεση στην Τουρκία, λένε στελέχη της Γκρίνπις.


Έτοιμες οι εξαγγελίες

Την προσπάθεια για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί το βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, θα εξαγγείλει από τη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Ακόμη, θα τονίσει ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα, με πρώτες τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αγρότες, τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις.

Οι βασικοί άξονες της πρωθυπουργικής ομιλίας συζητήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν χθες, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης, Γιώργο Σιούφα και ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά.

Τις προηγούμενες μέρες ο κ. Καραμανλής είχε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών και εργοδοτικών φορέων της χώρας.

Βάσει όσων έχουν διαρρεύσει, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει τη σταδιακή αύξηση από το 2005 του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ.

Σε ότι αφορά την εισοδηματική πολιτική το 2005, θα διαβεβαιώσει ότι οι αυξήσεις που θα προβλέπει θα καλύπτουν τον πληθωρισμό ενώ θα αναφερθεί στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,3% για το 2004 με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη δημοσιονομική απογραφή.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει επίσης τη σταδιακή αύξηση από το 2005 του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους καθώς και την μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων σταδιακά από τον επόμενο χρόνο από το 35% στο 25%.

Κεντρικό στοιχείο της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ αναμένεται να είναι και η αναφορά του κ. Καραμανλή στην ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια προκειμένου να μειωθεί η ανεργία και να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση των μισθών με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός θα τονίσει ιδιαίτερα ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα κινείται προς την κατεύθυνση αυτή και θα προβλέπει κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα προχωρούν σε επενδύσεις.

Τέλος, θα τονίσει ότι στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια θα είναι η ενίσχυση της περιφέρειας με νέες επενδύσεις.


«Οι εκλογές χάθηκαν από την περιφέρεια»

Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την ύπαρξη περιφερειακών ανισοτήτων είναι μεγάλες και συνδέονται με την εκλογική του ήττα τον περασμένο Μάρτιο, παραδέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη, λόγω ΔΕΘ, από το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του κινήματος και βουλευτής Θεσσαλονίκης, συσκέφθηκε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Κατά τη σύσκεψη, ζήτησε τα στελέχη να αναφερθούν στο ζήτημα των περιφερειακών ανισοτήτων, πως εκδηλώνονται στην κάθε περιφέρεια αλλά και πως επέδρασαν τότε στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Κατόπιν, τόνισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να δώσει περισσότερη έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και γι' αυτό πολύ συχνά όργανα του κινήματος θα συνεδριάζουν στην περιφέρεια.

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε, πάντως, ευθύνες και στην παρούσα κυβέρνηση, θεωρώντας ότι δεν είναι μικρό το διάστημα κατά το οποίο έχει την εξουσία για να λάβει μέτρα υπέρ της περιφέρειας.

Μετά τη σύσκεψη και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Παπανδρέου κράτησε αποστάσεις από το κλίμα προεδρολογίας των τελευταίων ημερών.

Δήλωσε ότι από την αρχή ήταν στις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ να προταθεί προσωπικότητα πέραν των κομματικών ορίων και πρόσθεσε ότι περιμένει τις κινήσεις της κυβέρνησης αρνούμενος «να μπει σε ονοματολογία».


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έληξαν με ένα εντυπωσιακό πάρτι

Οι Αγώνες τελείωσαν και είναι η ώρα της αποτίμησης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι αθλητές, οι θεατές και οι τηλεθεατές κάνουν τον απολογισμό τους.

Εσείς τι θα κρατήσετε στη μνήμη σας από την Ολυμπιάδα της Αθήνας; Tι ήταν αυτό που ξεχώρισε; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα θυμόμαστε τους Αγώνες έπειτα από χρόνια;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Όσοι χειμώνες και αν περάσουν, η καρδιά μας και τα μάτια μας θα χαμογελούν στο όνειρο, που οι τυχεροί ζήσαμε.

Νίκος Κοκκορής (Αθήνα)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news.

Thomas Economou (UK)

Aυτό που θα θυμάμαι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα είναι τα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης που μας έδωσαν οι Έλληνες αθλητές με τις επιτυχίες τους αλλά και η άψογη συντονισμένη οργάνωση των αγώνων. Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Aυτό το παγκόσμιο Ελληνικό Καλοκαίρι, κατέδειξε την δύναμη ενός ολόκληρου λαού, χάραξε τις τύχες του, είδε, ένοιωσε, έκανε θαύματα, προσπέρασε με χαμόγελο, αγάπη αλλά και οίκτο όλους αυτούς τούς διάφορους 'δήθεν' και έδωσε σε όλο το κόσμο χαρά και κέφι αλλά και αξίες και αλήθειες ζωής.

Αντώνης (Θεσσαλονίκη)

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τελετή Έναρξης της 28ης Ολυμπιάδας ήταν μαγευτική βαθύτατα πνευματική και "βουτηγμένη" στο διαχρονικό άρωμα και στο αθάνατο κι ασίγαστο κύμα της Θάλασσας του Ελληνικού Πολιτισμού. Το ίδιο ενδεδυμένη με τα Ελληνικά χρώματα ήταν σαφώς και η Τελετή Λήξης, όπου αποδώθηκε και συνδυάστηκε αρμονικά o καθημερινός βίος του Ελληνα Αγρότη και της Ελληνίδας Αγρότισσας. Μία Τελετή - Πανηγύρι. Ένα ξεφάντωμα αφιερωμένο σ΄ όλάκερη την οικουμένη.

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι.

Λάνα Καντιάνη (USA)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους. Αν λοιπόν, κάτι θα ήθελα να κρατήσω ζωντανό στην κλονισμένη μνήμη μου σίγουρα θα επιθυμούσα να ήταν μερικά στιγμιότυπα από τις Τελετές έναρξεως καί λήξεως tvn 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ένα προσωπικό ευχαριστώ στον ανεπνάληπτο, ευφυή και ταλαντούχο δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Τέλος, δεν θα λησμονούσα ποτέ τον Αγώνα της Τιμής που έδωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του Τένις Λένα Δανιηλίδου με τη Βουλγάρα Μαγκνταλένα Μαλέεβα. Η Λένα συγκίνησε για τη δύναμη της ψύχης, το αστείρευτο θάρρος, την ύψιστη πίστη της στο "Ευ Αγωνίζεσθαι". Παρά τους αφόρητους σωματικούς πόνους από τον τραυματισμό που προέκυψε στη διάρκεια του αγώνα, δεν λύγησε...και Νικησε.

Bασίλης Λάππας (Βόλος)

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην αγαπημένη Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς, αλλά μετά την δουλειά παρακολουθούσαμε με πάθος όλα τα αγωνίσματα και προπαντός τους Έλληνες αθλητές μας.

Τη θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Brighton, England)

Μπύρες, φωνές, μπράβο, φιλιά πεταχτά. Με αυτό τον τρόπο είμαστε όλοι μαζί για 17 Ολυμπιακές ημέρες και ας μην μας βλέπατε. Είμαστε πρώτοι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να παραμείνουν για πάντα στην Ελλάδα, από κει που ξεκίνησαν. Πίστευα ακράδαντα ότι όλα θα πήγαιναν καλά όσο θα διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί, γιατί η Ελλάδα είναι φιλική και ειλικρινής. Κάτι που μετράει πολύ στους φίλους και στον πονεμένο κόσμο που δυστυχώς είναι αρκετός σε αυτό τον πλανήτη.

Η ευχή που κάνουμε είναι η αγάπη, η ειρήνη, και ο σεβασμός που διακρίνει την Ελλάδα μας να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στα εκατομμύρια που παρακολούθησαν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων την πανέμορφη Ελλάδα μας.

Λάνα Καντιάνη (USA)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news. The Olympic spirit was all around the place. Thank you Ellada...

Τhomas Economou (UK)

Τhe overall thing was excellent!

Alex Livadas (Athens)

Η Αθήνα ήταν πραγματικά μια πανέμορφη και καθαρή Ευρωπαϊκή πόλη. Αντάξια οικόδεσποινα ενος τέτοιου event! Τι κρίμα όμως που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεατών (κατα την διάρκεια των αγώνων) γιουχάριζαν αναίτια και συστηματικά ξένους αθλητές, δίνοντας μία απολίτιστη εικόνα παρόμοια με αυτή του σταδίου των Τιράνων στο προχθεσινό μάτς με την Εθνική μας. Στην οργάνωση και διαχείριση λοιπόν των αγώνων παίρνουμε 9/10. Στην νοοτροπία και το "ευ αγωνίζεσθαι" μένουμε ακόμα μεταξεταστέοι...

Άρης Θεοδώρου (Ελλάς)

Την θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Βrighton, England)

Ήταν όλα εντυπωσιακά και μέσα στο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Όλος ο κόσμος ήταν κατά βάθος (άσχετα με το ποσό των εξόδων που και αυτό θα αντιμετωπισθεί) συγκινημένος βαθύτατα. Βοήθησαν πολύ και τα νέα παιδιά με την προσπάθεια και τη θέλησή τους με τον εθελοντισμό.

Αιβυ Αρχιτεκτονίδου (Αθήνα)

Για εμάς τους Έλληνες η Ολυμπιάδα των Αθηνών ήταν ένα όνειρο που το κάναμε πραγματικότητα ξεπερνώντας ποικίλους εφιάλτες. Τα δικά μας λάθη τα πληρώσαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά. Για των άλλων τα σφάλματα, που μας έβλαψαν σημαντικά, εισπράξαμε κατόπιν εορτής ένα συγγνώμη, άλλοτε ειλικρινές και άλλοτε ευγενικό. Υπήρξε και ένα υπερατλαντικό "sygnomi" στην ιστοσελίδα διεθνούς τηλεοπτικού καναλιού που ήταν δίβουλο και κακεντρεχές. Τέτοια πίκρα με τόσο μέλι θύμιζε "Σάουερ Γκρέϊπς".

Αγάπησα το Βραζιλιάνο αθλητή που αν κι έπεσε θύμα πρανοϊκού δεν παραπονέθηκε. Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Χρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Η "Ατλάντα" κάτι όφειλε να είχε διδαχτεί. Τώρα το τι πρόκειται να μείνει από τη σημερινή Ολυμπιάδα στη μνήμη μας, ο χρόνος θα το δείξει και είναι νωρίς ακόμη. Αν η δίωξη του doping αποδειχτεί αμερόληπτη και καθολική, ίσως η "Αθήνα" να οριοθέτησε τη καλή αρχή. Οι συγκινήσεις της δικής μου "κοντής μνήμης" ήταν πολλές και σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσαν στους αθλητές του στίβου με τις καλές ή κακές προσωπικές στιγμές τους - ή και τα δύο μαζί: Guerrouj, Fredericks, Δήμας, Lima, Radcliffe, Τσουμελέκα, η Κα Merlin Ottey...

Ήταν και ο "τρόμος" της συμμετοχής μου στο παλιρροϊκό κύμα εκδηλώσεων μέσα σε ένα απερίγραπτα μαγευτικό στάδιο. Καλά κράτησε η στέγη Καλατράβα τη πληθωρική συγκίνησή μας! Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την "εικόνα" της τελετής και την "αύρα" χιλιάδων νεαρών εθελοντών. Η πρώτη ήταν ασύγκριτη και η δεύτερη αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο παίρνει το "χρυσό" και ποιο το "ασημένιο", όμως το "χάλκινο" ανήκει σε όσους χάρηκαν άδολα μαζί μας τούτη την πανεθνική γιορτή είτε στην Αθήνα είτε μακριά μας.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Ήσαν οι ωραιότεροι Ολυμπιακοί αγώνες από κάθε άποψη: οργάνωσης, συμμετοχής του κόσμου, συναδέλφωσης και ασφάλειας. Ήταν κάτι απίστευτα και απρόσμενα μεγαλειώδες και βαθιά συγκινητικό. Όλα τα αγωνίσματα με συγκίνησαν ιδιαίτερα ο στίβος.

Το άλμα επί κοντώ γυναικών, τα 400 με εμπόδια γυναικών, ο μαραθώνιος. Πρέπει τουλάχιστον δύο αγωνίσματα, η σφυροβολία, ο δίσκος και ο μαραθώνιος να διεξάγονται μόνιμα στην Ελλάδα (αρχαία Ολυμπία, κλασσική μαραθώνιος διαδρομή).

Βάσος Χαραλαμπίδης (Αθήνα)

What I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 am, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka.

Takis (Boston, USA)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες. Χρυσά ασημένια και χάλκινα μετάλλια από αυτούς που πίστεψαν στην προσπάθεια και όχι στους χορηγούς και τις κάμερες.

Αγώνες της ασφάλειας, αστρονομικά ποσά λόγω της ανασφάλειας Άγγλων και Αμερικανών. Αθήνα 2004. Η Ελλάδα φιλοξένησε τον πλανήτη. 202 χώρες φιλοξενήθηκαν από την Ελλάδα. Υπέροχη εμπειρία.

Παναγιώτης Σοπιάδης

Η Αθήνα ήταν για πρώτη, και μάλλον τελευταία, φορά τόσο όμορφη.

Νίκος (Θεσσαλονίκη)

Θα θυμάμαι τον Πύρρο Δήμα να βγάζει τα παπούτσια του και να αποθεώνεται στην απονομή της άρσης βαρών. Επίσης θα θυμάμαι όλες τις προσπάθειες κάποιων δημοσιογράφων να προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν άχρηστο το σύστημα ασφαλείας πολύ πριν αυτό τεθεί σε ενεργοποίηση, μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθούν. ΑΙΣΧΟΣ.

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι η όλη διοργάνωση ήταν υπέροχη. Η τελετή έναρξης ήταν ανεπανάληπτη! Μπράβο στην Ελλάδα.

Αχιλλέας (Θεσσαλονίκη)

Στην Αθήνα για 17 ημέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνον τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνον ειρηνικά.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή ξεχώριζα τη σπατάλη του Εθνικού προϊόντος τη στιγμή που ο λαουτζίκος προσπαθούσε να μπει στο νόημα του ευρώ και της ευρωπαϊκής διάστασής μας και να καταλάβει πως ο μαϊντανός στη λαϊκή αγορά από 50 δραχ.πήγε στις 170, δηλ. 0.50 ευρώ. Όλο το σινάφι από κομματικούς και μη καλοπροαίρετους και ανιδιοτελείς σκόρπαγε χωρίς να ρωτά ή να νοιάζεται αν αυτοί που θα τα χρεωθούν δέχονται να πληρώσουν.

Στο τέλος καταλάβαμε πως μια αναδρομή της ιστορίας ενός μοναδικού πολιτισμού έγινε ντεκόρ στη παρουσίαση της αγέλης των... αθανάτων συμπεριλαμβανομένης και της θνητής Γιάννας, υπό τους ήχους κονσερβαρισμένης μουσικής D.J. και τα στήφη των μελλοθάνατων στην αρένα με τα εθνικά τους σύμβολα να παρελαύνουν. Όσο για τη γκλαμουράτη τελετή λήξης πληρώσαμε το ντάτσουν με τα καρπούζια και τα νινανάι τραγούδια για να παρουσιάσομε στο παγκόσμιο τηλεθεάμον κοινό τη σημερινή ταρατατζούμ κατάστασή μας.

Ύστερα από την παραπάνω γκρίνια πρέπει να ομολογήσω ότι τα χαμογελαστά πρόσωπα των αθλητών κερδισμένων και χαμένων έδειξαν πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι του εύ αγωνίζεσθαι σε αντίθεση με το σκοτεινό παρασκήνιο της ντόπας και της διαφήμισης. Αυτά και μόνο πρέπει να θυμόμαστε, τ' άλλα θα περάσουν με το σβήσιμο των προβολέων.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες-Χίου)

Τhe overall thing was excellent!

Αlex Livadas (Athens)

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους. Αυτή η χώρα η μικρή αλλά με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά απόδειξε σε όλους ότι εξακολουθεί ακόμα και το 2004 μ.Χ. να δίνει τα φώτα του πολιτισμού σε ολόκληρο των κόσμο.

Ιωάννης (Χίος)

Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την «εικόνα» της τελετής την «αύρα» χιλιάδων νεαρών εθελοντών.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Οι αγώνες ήταν ωραίοι. Ίσως ποτέ να μη μάθουμε πού χάθηκε η αγνότητά τους - ίσως επειδή δεν υπήρξε ποτέ. Η Ελλάδα απέδειξε για ακόμα μια φορά στην πολιτισμένη ανθρωπότητα πως τα κατάφερε και δεκάδες εργάτες σκοτώθηκαν στο όνομα των ιδανικών της - που είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής σε όφελος των χορηγών της. Η δήθεν εκεχειρία βρέθηκε νεκρή στα σκουπίδια της ιστορίας των ιδεών.

Οι τουρ οπερέιτορς αφού απαξίωσαν την Ελλάδα ως προορισμό για λόγους ασφαλείας, έστειλαν τα μεθυσμένα αγγλάκια στην ανατολική Ευρώπη - για να επιδείξουν τη ξεφτίλα τους και σε άλλους ανυποψίαστους λαούς. Οι Έλληνες εργαζόμενοι εν τω μεταξύ χρεώθηκαν μέτρα ασφαλείας και διεθνείς χαφιέδες για να μπορεί ο πλούσιος Ελβετός να αισθάνεται άνετος και ασφαλής. Ας είναι. Όμως... Όχι άλλα εθνικά οράματα παρακαλώ.

Άγγελος (Αθήνα)

Μια θαυμάσια, συντονισμένη προσπάθεια πέτυχε. Παρά τη σκιά του ντόπινγκ-του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που νοθεύει την αγνότητα πολλών αθλητών και το πνεύμα των αγώνων- θα θυμάμαι αυτούς τους αγώνες σαν ένα χαρούμενο παγκόσμιο πάρτι τόσο μέσα όσο και έξω από τα σταδία.

Στην Αθήνα για 17 μέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνο τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνο ειρηνικά. Μακάρι οι κυβερνήσεις του κόσμου να ενισχύουν τέτοιες ατμοσφαιρες. Τα τραγικά όμως γεγονότα της Οσετίας μας ξαναέδειξαν την κτηνώδη πλευρά του ανθρώπου και δυστυχώς απέδειξαν ότι το χαρούμενο πάρτι ήταν μόνο παρένθεση ανθρωπιάς. Αυτή την παρένθεση όμως θα τη θυμάμαι για πάντα.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα. Ας ξεχάσουμε κάθε τι δυσάρεστο και ας μείνουμε στα ευχάριστα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες.

Παναγιώτης Σοπιάδης

If I had not gone to the Olympics, I would probably not be too sad, not knowing exactly what I missed. Now that I had the experience, I know I should be pissed if I had missed the games. It was the best party ever. And what I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 AM, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka. It was as if you were exiting a stadium continuously, after your team had won 7-0. Thanks Athens!

Τakis (Boston, USA)

Η προπαγανδιστική παραφιλολογία των Australian owned-British based εφημερίδων με απώτερο σκοπό τη ταύτιση των ελληνικών αγώνων με την αποτυχία στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού τους, πιστεύω πως είχε να κάνει πιο πολύ με τη μετέπειτα πώληση του γνωστού πλέον Olympic know-how στην Κίνα παρά σε ανάδειξη των αγώνων του Σίδνευ σε καλύτερους όλων των εποχών.

Δυστυχώς δε θα μπορέσω να συγχωρήσω ποτέ στο συμπαθή κατά τα άλλα βρετανικό λαό τη μη επιστροφή στη κοιτίδα τους των Μαρμάρων του Παρθενώνα και του Περικλή-και όχι του Ελγιν- στο φυσικό τους περιβάλλον και ειδικά σε μια τόση σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τα γλυπτά του Φειδία ταιριάζουν στο ελληνικό φως παρά στο γκρίζο και μουντό λονδρέζικο ουρανό.

Γκόρμπι

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους.

Iωάννης (Χίος)

Η τελετή έναρξης ήταν σχεδόν τέλεια. Με συγκίνησαν τα δικά μας παιδιά δαφνοστεφανωμένα. Τη Χαλκιά και την Τζουμελέκα τις λάτρεψα, με την προσπάθεια του Πύρρου συγκινήθηκα πολύ. Ωστόσο με συγκίνησε και η Αγγλίδα μαραθωνοδρόμος Ράντκλιφ που έκλαψε δείχνοντας τον πόνο της με τόσο ανθρώπινο τρόπο. Αγάπησα τον Βραζιλιάνο αθλητή που αν και έπεσε θύμα παρανοϊκού δεν παραπονέθηκε.

Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το ακριβώς αντίθετο μετάλλιο το παίρνει ο Ιταλός νικητής που δεν βρήκε να πει ένα λόγο συμπάθειας παρά δήλωσε πώς έτσι κι αλλιώς θα νικούσε. Οι Ολυμπιακοί απαιτούν και υψηλό ήθος, όχι μόνο επιδόσεις και νίκες. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς όρους θέσπισής τους. Τέλος, το κοριτσάκι που έσβησε τη φλόγα και τα παιδάκια που σκορπίσανε με τα φαναράκια ήταν συγκινητικά. ()

Xρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

() Είναι άσχημο που αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι "δικοί μας" αγώνες, ξεκίνησαν εν μέσω της φιλολογίας και της παραφιλολογίας του doping. Και είναι ακόμη πιο άσχημο που πολλοί αθλητές-ανάμεσα σ' αυτούς και Έλληνες- αναμείχθηκαν σε σκάνδαλα χρήσης παράνομων αναβολικών ουσιών.

Αναμφισβήτητα αυτό είναι ένα μελανό σημείο για τους Αγώνες που θα θυμόμαστε έπειτα από πολύ καιρό. Οι ευχάριστες αναμνήσεις όμως που θα μείνουν είναι ασύγκριτα περισσότερες.

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Κατά την λαμπρή Τελετή Έναρξης των Αγώνων, παρακολουθήσαμε -εμείς και άλλα 4 δισεκατομμύρια ζεύγη ματιών σε όλο τον πλανήτη- ένα μαγευτικό υπερθέαμα, που αντί να αρκεστεί σε οπτικούς εντυπωσιασμούς, έδωσε μαθήματα ιστορίας, μουσικής, τεχνολογίας, λιτότητας και κομψότητας. Κατά την διάρκεια των Αγώνων, πρωταγωνιστές ήταν οι αθλητές και οι προσπάθειες τους.

Φυσικά, δεν ξεχνούμε ότι υπήρξαν αρκετοί που αγωνίστηκαν σε περίοδο αποθεραπείας από κάποιον πρόσφατο τραυματισμό ή γενικά σε δύσκολες γι' αυτούς περιόδους μόνο και μόνο για την χαρά της συμμετοχής.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αθλητές μας, στεφανωμένους για πρώτη φορά με τον "κότινο", που φόρεσαν στο στήθος τους ένα εκ των τριών πολύτιμων μεταλλίων και έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους για μία μεγάλη διάκριση στους "δικούς μας" αγώνες.

Δεν θα ξεχάσουμε το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας που από το 393 μ.Χ. φιλοξένησε για πρώτη φορά αθλητικό γεγονός!

Δεν θα ξεχάσουμε την άριστη διοργάνωση, τις συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, τα zeppelin, τις ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας, τα άψογα κατασκευασμένα στάδια μας.

Μάλιστα, όσοι από εμάς παρακολούθησαν έστω και έναν αγώνα από κοντά δεν θα ξεχάσουν ποτέ το κλίμα που επικρατούσε στις κερκίδες μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων αλλά και μεταξύ Ελλήνων και ξένων, τους ήχους του "Ζορμπά" που ακούγονταν σε όλες τις εγκαταστάσεις και τους φιλάθλους που εμψύχωναν τους συμπατριώτες μας αθλητές σε κάθε αγώνα τους.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Τελετή Λήξης. Ένα θέαμα εμπνευσμένο από σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας μας που κατέληξε σε ένα μεγάλο πάρτυ. Τι κι αν όλοι ριγήσαμε από συγκίνηση και μελαγχολία όταν ένα μικρό κοριτσάκι με ένα φύσημά του έσβησε τον βωμό όπου για 17 μέρες έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα;

Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μας ως η αρτιότερη διοργάνωση που έγινε από την εποχή της σύγχρονης ιστορίας τους, ως οι Αγώνες που επανέφεραν στο προσκήνιο το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο, πατέρα του μεγάλου, του ωραίου και τ΄ αληθινού"... Και μετά τους Αγώνες τι;

Mαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ποδόσφαιρο, Πρόεδρος και ΔΕΘ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Καταστροφή. Ώρα 1πμ/ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Η φωτιά απειλεί τον Νέο Μαρμαρά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πακέτο ελαφρύνσεων μέσω ΔΕΘ για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ποια φορολογικά μέτρα- ανάσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Έτοιμος για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Έκλεισε ο κύκλος των επαφών με τους αρμόδιους υπουργούς.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο ....χάρακας του αίσχους. Διαφήμιση - πρόκληση με σεξιστικό περιεχόμενο για τα παιδιά.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Επίθεση Καραμανλή με δώρα για όλους! Φουλ οι μηχανές της νέας διακυβέρνησης μετά την ομιλία στη Θεσσαλονίκη.

Η ΑΥΓΗ: Αστυνομική ανοχή στη βία κατά Αλβανών. Για τις βιαιότητες του Σαββάτου, μετά την ήττα της εθνικής μας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγοράζει το χρίσμα η Γιάννα. Πάει για δήμαρχος Αθήνας με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Έτσι μπορεί να ....λυθεί και το οικονομικό πρόβλημα στη Χαριλάου Τρικούπη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πληθωρισμό κερδών διαπιστώνει η ΓΣΕΕ. Η έκθεση των συνδικάτων για την κατάσταση της οικονομίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δουλειά τώρα για 5.000 άνεργες γυναίκες. Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

ΕΘΝΟΣ: 1.378 νέες θέσεις μονίμων στην Υγεία. Πίνακες με κατανομή ειδικοτήτων, τα προσόντα και οι προθεσμίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μετά τα γεγονότα του Σαββάτου στα Τίρανα και σε όλη την Ελλάδα μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών αύριο το βράδυ στον αγώνα με την Τουρκία. Προσοχή μη ρίξει άγκυρα η προβοκάτσια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σχέδιο Γιώργου εναντίον Σημίτη. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την πλήρη εξουδετέρωση του τέως πρωθυπουργού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πακέτο 12.566 νέων θέσεων στο Δημόσιο. Υπ. Παιδείας: Άμεση πρόσληψη 9.500 αναπληρωτών για να καλυφθούν τα κενά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι βαθιές ρίζες του κακού. Ανατομία στα θλιβερά γεγονότα του νέου αλβανικού "έπους".

ΕΞΠΡΕΣ: "Η ώρα της περιφέρειας. Παρέμβαση των βιομηχάνων Β. Ελλάδος στον πρωθυπουργό".

ΕΣΤΙΑ: Συναίνεσις για Πρόεδρο; Η απειλή Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές.

ESPRESSO: Μπλόκο σε νταλίκα γεμάτη αναβολικά στα σύνορα. Το κράτησαν κρυφό και αποκαλύπτεται τώρα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανοίγει ασφαλιστικό και εργασιακό το ΔΝΤ. Βαρύ κλίμα και από τη Eurostat για τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ιδιότυπο προνόμιο η φρούρηση. Το 90% των "διασημοτήτων" δεν έχει πραγματικό πρόβλημα ασφάλειας-Άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού.

ΚΕΡΔΟΣ: "Φόβος στις τράπεζες για νέες "προβληματικές". Σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις".

Ο ΛΟΓΟΣ: Περιορισμένες παροχές και φοροελαφρύνσεις ....στο "πακέτο Καραμανλή" εν όψει ΔΕΘ. Οι άξονες της οικονομικής πολιτικής.

Μetro: Έτοιμο το "πακέτο". Οριστικοποιήθηκαν οι εξαγγελίες Καραμανλή στη ΔΕΘ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πακέτο Καραμανλή για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη".

ΤΑ ΝΕΑ: Σε ...διακοπές στέλνουν τα Ολοήμερα. Λείπουν 7.500 εκπαιδευτικοί.

Η ΝΙΚΗ: "Καίνε" τον Σημίτη. Προεδρολογίας το ανάγνωσμα από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Τον πρότεινε πρόωρα ο Σκανδαλίδης. Σε εκλογές προσανατολίζεται ο Καραμανλής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επικίνδυνος παροξυσμός εθνικισμού και ρατσισμού. Με αφορμή ποδοσφαιρικό αγώνα.

TRAFFIC NEWS: Η Άννα Βίσση πάει στο Χόλιγουντ. Η γνωστή τραγουδίστρια ανοίγει τα φτερά της στο χώρο της ηθοποΐας. Ο Νίκος Καρβέλας τα παρατάει όλα για να βρεθεί στο πλευρό της.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εκτεθειμένη η Τουρκία σ΄όλο τον κόσμο. Με τον αποτρόπαιο βανδαλισμό των γκρίζων λύκων.

Η ΧΩΡΑ: Που θα πάνε μισθοί, ΕΚΑΣ και συντάξεις. Πακέτο μέτρων θα εξαγγείλει ο Καραμανλής στη ΔΕΘ.

City Press: Ήπια προσαρμογή σε σκληρή πραγματικότητα.

Πρωθυπουργός-ΔΕΘ- Εξαγγελίες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "μέτρα τόνωσης των ιδιωτικών επενδύσεων, στήριξης της Περιφέρειας, αλλά και ενίσχυσης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, περιέχει σύμφωνα με πληροφορίες το "πακέτο" των εξαγγελιών, που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, το Σάββατο στη ΔΕΘ".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "με πακέτο ήπιων παροχών σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους και αγρότες καθώς και μέτρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής".

H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "μήνυμα αλλαγών, θα στείλει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη την προσεχή Παρασκευή. Το μεταολυμπιακό όραμα, το σχέδιο μιας άλλης Ελλάδας, που θα επιχειρεί να προσεγγίσει το επίπεδο των κεντροευρωπαϊκών χωρών και θα είναι ξεχωριστή στο βαλκανικό περίγυρο, ένα αγανωνιστικό κέντρο παραγωγής, μοντέρνων υπηρεσιών κα τουρισμού, θα περιγράψει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά την τελετή εγκαινίων της 69ης ΔΕΘ αλλά και την επομένη το Σάββατο στο δείπνο προς τιμήν του από τη διοίκηση της HELEXPO".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι "στο φουλ θα μπουν οι μηχανές της νέας διακυβέρνησης μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Το όραμα του Κ. Καραμανλή για τη μεταολυμπιακή Ελλάδα θα χαρακτηρίζεται από ένα διαφορετικό στυλ, το οποίο και θα περιγράψει ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, θα εξαγγείλει πακέτο φιλολαϊκών μέτρων και μεγάλα έργα στην Περιφέρεια. Μεταξύ άλλων, επίδομα στις οικογένειες που έχουν τρία παιδιά, αύξηση του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων, φορολογικές ελαφρύνσεις κα".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ , "πραγματική αύξηση μισθών και συντάξεων πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, επέκταση του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες ακόμη συνταξιούχους και διεύρυνση των φορολογικών απαλλαγών και ελαφρύνσεων περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Ο κ. Καραμανλής θα αναφερθεί στη χάραξη Νέας Οικονομικής Πολιτικής στοιχεία της οποία θα είναι ο δραστικός περιορισμός των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και η αύξηση των αφορολόγητων ορίων".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "σύμφωνα με την εισήγηση του οικονομικού επιτελείου, στόχος του πακέτου μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης θα είναι , αφενός μεν η απλούστευση του φορολογικού συστήματος και του πλαισίου των φορολογικών ελέγχων, ταυτόχρονα όμως θα επιδιωχθεί η δημιουργία κατάλληλου κλίματος στην αγορά".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών, με ταυτόχρονη ανάδειξη ενός μεταολυμπιακού αναπτυξιακού κύματος που θα μεταφέρει ευκαιρίες απασχόλησης στην περιφέρεια, θα στοχεύσει η νέα οικονομική πολιτική που θα παρουσιάσει το προσεχές Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής . Όπως προκύπτει από τις συνεχείς συναντήσεις του πρωθυπουργού με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη το 2005 δεν θα είναι έτος παροχών".

Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "ισχυρές δόσεις δημοσιονομικής απογραφής, περιορισμένες παροχές και φοροελαφρύνσει ςκαι υποσχέσεις για υλοποίηση του συνόλου των προεκλογικών υποσχέσεων προς το τέλος της τετραετίας θα περιλαμβάνει το "πακέτο Καραμανλή" που θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο".

Η CITY PRESS γράφει ότι "ισορροπία ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις από τις οποίες "δεν θα αποστεί" και στην κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία "δεν θα αποκρύψει" αναζητά η κυβέρνηση. Ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολογικών μειώσεων οι οποίες συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη Καραμανλή - Αλογοσκούφη, ενώ ο υπουργός Απασχόλησης διαβεβαίωνε ότι δεν θα επιβληθεί λιτότητα".

Το metro προσθέτει ότι "το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ με την οποία θα περιγράφεται η κατάσταση της οικονομίας και θα παρουσιαστεί το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, θα συζητηθεί σήμερα στην τελευταία κυβερνητική επιτροπή πριν τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης".

Αγώνας εθνικής Ελλάδας - Αλβανίας - Επεισόδια

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η κυβέρνηση καταδικάζει τους εθνοχούλιγκανς, οι οποίοι σημείωσαν έκτροπα μετά τον αγώνα Αλβανίας - Ελλάδας και αποστασιοποιείται από όσους με δηλώσεις τους , τους υποστηρίζουν. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έλαβε σαφέστατες αποστάσεις από τις δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος επέκρινε την πολιτική των ανοικτών συνόρων απέναντι στους μετανάστες, λέγοντας ότι οι θιασώτες αυτής της πολιτικής κληροδότησαν στις επόμενες γενιές μια "ανοικτή πληγή".

Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ , "έξαρση του εθνικιστικού κλίματος και του ρατσισμού είχαμε το Σαββατοκύριακο που πέρασε με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Αλβανίας - Ελλάδας στα Τίρανα που έληξε με 2-1 υπέρ της αλβανικής ομάδας".

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "τη δημοκρατική Ελλάδα προσβάλλουν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το Σάββατο το βράδυ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, όταν ομάδες "εθνοχούλιγκανς" αμφισβήτησαν το δικαίωμα των Αλβανών μεταναστών να πανηγυρίσουν για τη νίκη της ποδοσφαιρικής ομάδας τους με 2-1 επί της εθνικής Ελλάδος".

Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η κυβέρνηση κατά την προσφιλή της τακτική, προτιμά να κρύβεται και να κρατά αποστάσεις απ΄όλα τα δυσάρεστα ή ειδικού χειρισμού θέματα. Κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της , αφού ούτε καν διανοήθηκε να αποκηρύξει τον νομάρχη Θεσσαλονίκης και τους ομοίους του, σάρκα εκ της σαρκός της που δεν ένοιωσαν την ανάγκη, μέρες που είναι να αυτοσυγκρατηθούν και να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά. Αυτή λοιπόν είναι η πολιτική του μεσαίου χώρου την οποία επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός και στην οποία είχε την πρόθεση να αναφερθεί και πάλι στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Εκτός αν "μεσαίος χώρος" είναι ο μέσος όρος ανάμεσα στην εθνικιστική ακροδεξιά και τη φιλελεύθερη κεντροδεξιά".

Εκλογή προέδρου Δημοκρατίας

Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει μεταξύ άλλων ότι :Από τη στρατηγική Καραμανλή με κανένα τρόπο δεν προκύπτει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σχετικό πρόβλημα δεν το έχει ο πρωθυπουργός, που μπορεί να βρει εύκολα τον κατάλληλο υποψήφιο, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που είναι πιθανό να πιεστεί από τον κόμμα το να μην τον ψηφίσει προκειμένου να γίνουν εκλογές και ενδεχομένως αλλαγή ηγεσίας έπειτα από μια νέα ήττα του Γιώργου Παπανδρέου.

Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι " λίγους μήνες προ της συμπληρώσεως της δεύτερης θητείας του κ. Κ. Στεφανόπουλου, η χώρα εισέρχεται πάλι σε σκηνικό προεδρολογίας.

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι : Πρόωρα "καίγεται" η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Κώστα Σημίτη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αφού το όνομα του πρώην πρωθυπουργού έπεσε στο τραπέζι από τον Κώστα Σκανδαλίδη σε μία στιγμή που άπαντες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκτίμησαν ότι είναι ακατάλληλη, ενώ συμφώνησαν ότι η ονοματολογία είναι άκαιρη και βλάπτει όσους εμπλέκονται σε αυτήν.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι :Ο Κώστας Σημίτης είναι ο μεγάλος στόχος του Γιώργου Παπανδρέου. Και σ΄αυτόν επικεντρώνει, πλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα βέλη του, προκειμένου να ανακάμψει και να ακυρώσει το αναπόφευκτο: την επανάκαμψη του τέως πρωθυπουργού στην ηγεσία του Κινήματος.

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός θα αποφύγει την εξαγγελία σκληρών μέτρων και θα επαναλάβει τις προεκλογικές δεσμεύσεις".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ηρεμία πριν τον αγώνα

Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη

Υπό αστυνομική παρουσία και με βίαια επεισόδια γιόρτασαν οι Αλβανοί τη νίκη της ομάδας τους στην Αθήνα

Υπό τη σκιά των επεισοδίων μετά τη λήξη της αναμέτρησης με την Αλβανία διεξάγεται την Τετάρτη στο στάδιο Καραϊσκάκη ο αγώνας της Ελλάδος με την Τουρκία.

Ρωτήσαμε τον αναλυτή της τουρκικής εφημερίδα, Μιλιέτ, Σάμι Κοέν, για τον αντίκτυπο που είχαν στην χώρα του τα εκτεταμένα επεισόδια μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας-Ελλάδας.

« Ο τουρκικός τύπος αναφέρθηκε εκτενώς στα αιματηρά επεισόδια κυρίως λόγω του ότι υπήρξαν νεκροί. Χαρακτηριστικά η Μιλιέτ τιτλοφόρησε το πρωτοσέλιδο μακροσκελές άρθρο της, τη Δευτέρα: Οι γείτονες δεν μπόρεσαν να χωνέψουν την ήττα» είπε

Ο Σάμι Κοέν δεν πιστεύει ότι απειλούνται επεισόδια σε Ελλάδα ή Τουρκία με αφορμή τον αγώνα της Τετάρτης, μεταξύ των εθνικών ομάδων των δυο χωρών.

«Το όλο κλίμα, το σχόλια και δημοσιεύματα κινούνται σε αυστηρά αθλητικά πλαίσια. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πολιτική εθνικιστική χροιά» είπε ο αναλυτής της Μιλιέτ.

Και προσέθεσε όλοι τονίζουν ότι πρόκειται να καθαρά αθλητικό γεγονός και προβάλουν δηλώσεις του προπονητή ότι η Τουρκική ομάδα θα παίξει καθαρά και θα κερδίσει.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για έκτροπα, είπε ο Σάμι Κοέν, ο οποίος υπενθύμισε ότι έχουν προηγηθεί πλέον αρκετές Ελληνοτουρκικές αναμετρήσεις σε διάφορα σπορ και ότι οι πολιτιστικές και άλλες ανταλλαγές και ακόμη η γενική βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία δύο τρία χρόνια έχουν διαμορφώσει πολύ φιλική ατμόσφαιρα στην γείτονα χώρα.

« Στα τουρκικά ΜΜΕ δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλέψη ή εκτίμηση για επεισόδια που θα βλάψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» κατέληξε ο Σάμι Κοέν της Μιλλιέτ.


Ηρεμία πριν τον αγώνα

Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη

Υπό αστυνομική παρουσία και με βίαια επεισόδια γιόρτασαν οι Αλβανοί τη νίκη της ομάδας τους στην Αθήνα

Υπό τη σκιά των επεισοδίων μετά τη λήξη της αναμέτρησης με την Αλβανία διεξάγεται την Τετάρτη στο στάδιο Καραϊσκάκη ο αγώνας της Ελλάδος με την Τουρκία.

Ρωτήσαμε τον αναλυτή της τουρκικής εφημερίδα, Μιλιέτ, Σάμι Κοέν, για τον αντίκτυπο που είχαν στην χώρα του τα εκτεταμένα επεισόδια μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας-Ελλάδας.

« Ο τουρκικός τύπος αναφέρθηκε εκτενώς στα αιματηρά επεισόδια κυρίως λόγω του ότι υπήρξαν νεκροί. Χαρακτηριστικά η Μιλιέτ τιτλοφόρησε το πρωτοσέλιδο μακροσκελές άρθρο της, τη Δευτέρα: Οι γείτονες δεν μπόρεσαν να χωνέψουν την ήττα» είπε

Ο Σάμι Κοέν δεν πιστεύει ότι απειλούνται επεισόδια σε Ελλάδα ή Τουρκία με αφορμή τον αγώνα της Τετάρτης, μεταξύ των εθνικών ομάδων των δυο χωρών.

«Το όλο κλίμα, το σχόλια και δημοσιεύματα κινούνται σε αυστηρά αθλητικά πλαίσια. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πολιτική εθνικιστική χροιά» είπε ο αναλυτής της Μιλιέτ.

Και προσέθεσε όλοι τονίζουν ότι πρόκειται να καθαρά αθλητικό γεγονός και προβάλουν δηλώσεις του προπονητή ότι η Τουρκική ομάδα θα παίξει καθαρά και θα κερδίσει.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για έκτροπα, είπε ο Σάμι Κοέν, ο οποίος υπενθύμισε ότι έχουν προηγηθεί πλέον αρκετές Ελληνοτουρκικές αναμετρήσεις σε διάφορα σπορ και ότι οι πολιτιστικές και άλλες ανταλλαγές και ακόμη η γενική βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία δύο τρία χρόνια έχουν διαμορφώσει πολύ φιλική ατμόσφαιρα στην γείτονα χώρα.

« Στα Τουρκικά ΜΜΕ δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλέψη ή εκτίμηση για επεισόδια που θα βλάψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» κατέληξε ο Σάμι Κοέν της Μιλλιέτ.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:32 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στη Γάζα

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση του είδους

Τουλάχιστον 14 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός σειράς εκρήξεων σε αθλητικό κέντρο στην Πόλη της Γάζας κατά τη διάρκεια επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων.

Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε από αέρος επίθεση κατά του αθλητικού κέντρου, τις εγκαταστάσεις τους οποίου, υποστηρίζει, χρησιμοποιούσαν μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, όπως η Χαμάς.

«Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η Πόλη της Γάζας σείστηκε κυριολεκτικά από σειρά εκρήξεων» μεταδίδει ο ανταποκριτή του ΒΒC στη Γάζα, Άλαν Τζόνστον.

Πολύ γρήγορα ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι στόχος της επίθεσης ήταν ένα αθλητικό κέντρο στο ανατολικό τμήμα της πόλης, λέει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια μεγάλη ομάδα της ισλαμικής οργάνωσης Χάμας πραγματοποιούσε ασκήσεις την ώρα της επίθεσης.

Ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείτο τακτικά ως κέντρο εκπαίδευσης.

Οι πύραυλοι των Ισραηλινών δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο στάδιο, ενώ ακολούθησαν σκηνές πανικού στο κεντρικό νοσοκομείο της Πόλης της Γάζας, όπου μέλη της Χαμάς μετέφεραν τους τραυματίες τους.

Οι επιθέσεις των Ισραηλινών με ελικόπτερα κατά μελών της Χαμάς είναι συχνές στην Πόλη της Γάζας.

Ωστόσο, συνήθως οι Ισραηλινοί βάλλουν κατά ενός ή δύο ατόμων τη φορά.

Ο αριθμός των θυμάτων αυτής της επίθεσης είναι τόσο μεγάλος και χαρακτηρίζεται ως «το πιο αιματηρό μεμονωμένο επεισόδιο στη Γάζα εδώ και αρκετούς μήνες», μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου)

Πένθος και επικρίσεις

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες ενός εκ των τριών συλληφθέντων δραστών

Δεύτερη ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία, στη μνήμη των τουλάχιστον 335 νεκρών της τραγωδίας των ομήρων στο σχολικό συγκρότημα της πόλης Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας.

Κι ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ολοένα και περισσότερο αμφισβητείται ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση της Ρωσίας χειρίστηκε την κρίση.

Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC στη Μπεσλάν, Γιουσέφ Ανάνι, τα επικριτικά σχόλια αυξάνονται.

«Η κριτική που ασκείται στον πρόεδρο της Ρωσίας και στην οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ανήμπορος να αντιδράσει, είναι η κριτική που έρχεται από το εξωτερικό. Πριν από δύο ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπέρναντ Μποτ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε δικαίωμα να μάθει από τις ρωσικές αρχές πώς προέκυψε αυτή η τραγωδία. Τώρα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν εξέφρασε την ίδια επιθυμία» μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του στη Ρωσία, αλλά ζήτησε από τη Μόσχα «όλες τις απαραίτητες πληροφορίες».

«Σε όλες μας τις συναντήσεις αυτό που ζητούμε από τη Ρωσία είναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις της συνεργασίας μας», τόνισε ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν.

Αμφιβολίες

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες ως προς το τι πυροδότησε την ανταλλαγή πυρών που οδήγησε στη λύση της πολιορκίας του σχολείου.

Επιπλέον, αρχικώς οι ρωσικές αρχές είχαν αναφέρει ότι ανάμεσα στους απαγωγείς υπήρχαν ορισμένοι αραβικής καταγωγής.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

Τέλος, ορισμένοι δημοσιογράφοι αμφισβητούν τον αριθμό των θυμάτων, λέγοντας ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο.

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτουν και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην κυβέρνηση Πούτιν.

Λογοκρισία;

«Ακόμα και οι φίλα προσκείμενες στον Πούτιν εφημερίδες, όπως η Μοσκόφσκι Κοσμομόλετς, κατηγορούν την κυβέρνηση για υποβάθμιση της τραγωδίας. Ο ρωσικός Τύπος σε σύγκριση με τα τηλεοπτικά δίκτυα χαίρει μεγαλύτερης ελευθερίας. Και αυτό, όμως, τώρα φαίνεται να αλλάζει.

»Ο αρχισυντάκτης της Ιζβέστια, από τις εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Ρωσία, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε για τον επίσημο αριθμό των θυμάτων.

»Η εφημερίδα Νοβάγια Γκαζέτα καταγγέλλει ότι δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι είχαν στο παρελθόν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της Τσετσενίας, μυστηριωδώς δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στη Μπεσλάν», τόνισε ο Γιουσέφ Ανάνι του BBC.

Διπλωματία

Στον απόηχο της τραγωδίας πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται εάν ήρθε η στιγμή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανοίξει ένα δίαυλο διαλόγου και διαπραγματεύσεων με τους Τσετσένους.

Ο αναλυτής Ντιμίτρι Τρένιν του Κέντρου Κάρνεγκι της Μόσχας υποστήριξε στο ΒΒC ότι ο στόχος των ακραίων ισλαμιστών είναι η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής του Καυκάσου.

«Δεν πιστεύω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στο μυαλό του την επιλογή των διαπραγματεύσεων. Ακόμα κι αν ήταν να έρθει σε συνομιλίες με τον άλλοτε πρόεδρο της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, ο επικεφαλής των αυτονομιστών, Σαμίλ Μπασάγεφ δεν επρόκειτο να συμφωνήσει.

»Δεν πιστεύω ότι ο στόχος είναι η ανεξαρτησία της Τσετσενίας. Είναι πολύ πιο ευρύς πλέον» είπε ο Τρένιν.

Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί την Τρίτη έκτακτη συνάντηση για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στη Ρωσία.


Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Αποφάσεις τον άλλο μήνα»

Tου ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Η Λευκωσία επιθυμεί να δει την Τουρκία να συμμορφώνεται στις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρουού

Με μία σύντομη, λιτή αλλά γεμάτη νόημα δήλωση αντέδρασε η κυπριακή κυβέρνηση στα όσα ανέφερε χθες στην Αγκυρα ο Γκιντερ Φερχοϊγκεν.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία τού BBC ο διευθυντής τού Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Κάρογιαν, υπέδειξε κατ΄ αρχάς ότι ο κ.Φερχόιγκεν μίλησε ως επίτροπος διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνέχισε:

«Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλους εταίρους και θα τοποθετηθεί την κατάλληλη ώρα αφού λάβει γνώση τού περιεχομένου της έκθεσης της Επιτροπής».

Με τη δήλωση αφήνεται να νοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει αντίδραση της Λευκωσίας, αναλόγως τού περιεχομένου της έκθεσης της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες η κυπριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι από τη μία δεν επιθυμεί να προβάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκία,ς από την άλλη όμως επιθυμεί να δει την Τουρκία να συμμορφώνεται εντός τού ευρωπαϊκού πλαισίου στις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου.

Διπλωματικού κύκλοι στην κυπριακή πρωτεύουσα δε, υπεδείκνυαν ότι δεν είναι δυνατό να προχωρεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, χωρίς αυτή να διασυνδέεται -δίκην οδικού χάρτη- με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και την επίλυση τού κυπριακού.


Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Στη χώρα των ψεμάτων»

Ευρωπαϊκός Τύπος

Ο ευρωπαϊκός Τύπος συνεχίζει να ασχολείται με τα γεγονότων στο Μπεσλάν της Ρωσίας όπου πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 αγνοούνται.

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) επικρίνει τους χειρισμούς των ρωσικών αρχών.

«Φυσικά», λέει, η ευθύνη ανήκει στους «απαγωγείς και μόνο σε αυτούς και στις δολοφονικές σε μαζικό επίπεδο ισλαμικές εθνικιστικές αυταπάτες τους».

Αλλά προσθέτει πως η αντίδραση των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσε σοκ και ότι η ρωσική ηγεσία επεχείρησε να ελέγξει πολιτικά τη κατάσταση μέσω της παραπληροφόρησης..

Υπό τον τίτλο «στη χώρα των ψεμάτων» η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) συμφωνεί ότι το Κρεμλίνο προχώρησε σε παραπληροφόρηση σχετικά με την καταστροφή.

«Αυτό αποτελεί μια κακή παράδοση στη Ρωσία» λέει η βερολινέζικη εφημερίδα που συμπληρώνει ότι στη Ρωσία «οι παλιοί μηχανισμοί χειραγώγησης βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία».

«Ατμόσφαιρα λογοκρισίας»

«Το σύστημα Πούτιν δοκιμάζεται από την τρομοκρατία» λέει ο τίτλος της Φιγκαρό (Le Figaro).

Η γαλλική εφημερίδα λέει ότι «μετά την τραγωδία στο Μπεσλάν ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με την αποτυχία της πολιτικής του για την ασφάλεια».

Από τότε που ανέλαβε, πριν πέντε χρόνια, σημειώνει η Φιγκαρό, ο πρόεδρος Πούτιν «κάνει συνεχείς διοικητικές μεταρρυθμίσεις» στον μηχανισμό ασφαλείας «εν τούτοις, καμιά από αυτές ή από τη σκληρή γλώσσα που τις συνόδευσε, δεν έχει αποδειχτεί αποτελεσματική».

Επικριτική για το Κρεμλίνο και η παρισινή Λε Μοντ (Le Monde) που έχει ως τίτλο «ο Πούτιν υπόσχεται ισχύ σε μια Ρωσία που βρίσκεται κάτω από το σοκ της σφαγής».

Η εφημερίδα αναφέρει πως η ταυτότητα των δραστών «παραμένει συγκεχυμένη» σε μιαν «ατμόσφαιρα λογοκρισίας και ψευδών».

Η Λιμπερασιόν (Liberation) λέει πως η αναγνώριση του «θετικού ρόλου που ορισμένες φορές παίζουν οι Ρώσοι ηγέτες στη διεθνή σκηνή» δεν είναι ασύμβατη με το να γίνει σαφής στο πρόεδρο Πούτιν «η αποδοκιμασία της πολιτικής του για την Τσετσενία» ή «πολύ περισσότερο των διαταγμάτων του με τα οποία απειλεί τους επικριτές του».

«Ο σκοπός της διατήρησης της [εδαφικής] ακεραιότητας της Ρωσίας δεν δικαιολογεί τα μέσα του βρώμικου πολέμου στην Τσετσενία» λέει η Λιμπερασιόν.

Ποιοι «εμείς»;

Στη Ρωσία, η Κομσομόλσκαγια Πράβντα (Komsomolskaya Pravda) σχολιάζει ότι ορισμένοι αναλυτές χαρακτήρισαν το διάγγελμα Πούτιν σχετικά με το Μπεσλάν , «πράξη πολιτικής μεταμέλειας».

Αλλά λέει η εφημερίδα της Μόσχας, τίθεται το ερώτημα «πώς θα πρέπει να ερμηνεύσουμε το εμείς» στις φράσεις του προέδρου ότι «σταματήσαμε να προσέχουμε τα θέματα άμυνας και ασφάλειας» και «δεν καταφέραμε να αναγνωρίσουμε τη συνθετότητα και επικινδυνότητα της φύσης των διαδικασιών που συντελούνται στη χώρας μας και στον κόσμο».

Πού αναφέρεται ο πρόεδρος Πούτιν διερωτάται η εφημερίδα στον εαυτό του και στην ομάδα του ή γενικά στους Ρώσους;

Αν συμβαίνει το τελευταίο θα είναι «σαν να επιρρίπτει ευθύνη σε όλους τους πολίτες», σημειώνει η Κομσομόλσκαγια Πράβντα, την ώρα που «η προστασία της χώρας είναι ευθύνη της αρχής που εξελέγη από τον λαό», δηλαδή τον πρόεδρο.

Σχολιαστής της Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα (Nezavisimaya Gazeta) αναφέρεται στην έκκληση Πούτιν για εθνική ενότητα, λέγοντας πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά της αν θέλει να συσπειρωθούμε γύρω της».

Η συσπείρωση είναι δυνατή, λέει η εφημερίδα, «γύρω από μια κυβέρνηση που τουλάχιστον μιλά στους πολίτες της με κανονικό, διαφανή, κατανοητό και προβλεπόμενο».

«Αλλά γύρω από την παρούσα κυβέρνηση η ενότητα είναι αδύνατη» καταλήγει η ρωσική εφημερίδα.

Η Κράσναγια Ζβέζντα (Krasnaya Zvezda) σχολιάζει «την αδιαφορία και παθητικότητα ενός σημαντικού μέρους του κόσμου».

«Τις πρώτες τραγικές μέρες του Σεπτεμβρίου οι τηλεοπτικοί μας σταθμοί συνέχιζαν να ξερνούν γλυκανάλατες σαπουνόπερες, ενώ τα εστιατόρια και τα καζίνο της Μόσχας και άλλων πλούσιων πόλεων παρέμεναν γεμάτα με χαρούμενους πελάτες» λέει η εφημερίδα.

Αν η χώρα πρόκειται να είναι ενωμένη, λέει, τότε «ίσως πολλά να εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά της οικονομικής ελίτ που έχει κάνει απίστευτες περιουσίες».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.