Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-09

  1. Νέο πλήγμα για Μπλερ
  2. Ελέγχουμε το Αφγανιστάν δηλώνει ο υπασπιστής του Μπιν Λάντεν
  3. Χάουαρντ: Δεν θα υποκύψουμε στους τρομοκράτες
  4. Αποχωρούν οι συνήγοροι του Μιλόσεβιτς
  5. Φερχόιγκεν: Αγκάθι το Κυπριακό για την Τουρκία
  6. Γενοκτονία στο Νταρφούρ καταγγέλει ο Πάουελ
  7. Ζώνη ασφαλείας ο Καύκασος
  8. Τυφώνας σαρώνει την Καραΐβική
  9. Επίθεση κατά πρεσβείας στην Τζακάρτα
  10. Εκρηκτικά σε ρωσικό σινεμά
  11. Επίθεση κατά πρεσβείας στη Τζακάρτα
  12. Εκστρατεία κατά Ισλαμιστών
  13. Αναγκαία η ενίσχυση της επαρχίας
  14. Νέος πρόεδρος στο Χρηματιστήριο
  15. Τη Δευτέρα η κατάθεση Τζέκου
  16. «Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;
  17. Ξεκινά η παραολυμπιακή λαμπαδηδρομία
  18. Ήθελε αλλά δεν μπορούσε
  19. Τουλάχιστον 7 οι νεκροί στη Τζακάρτα
  20. H Β. Κορέα προειδοποιεί για κούρσα εξοπλισμών
  21. Ρωσικά «προληπτικά χτυπήματα»
  22. Οικονομία και εσωκομματικά
  23. Μεγάλη έκρηξη στη Τζακάρτα
  24. Η απαγωγή των Ιταλίδων

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 00:34 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο πλήγμα για Μπλερ

«Νέο πλήγμα για Μπλερ λόγω Ιράκ», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της «Γκάρντιαν» και διευκρινίζει ότι η «Επιτροπή Ερευνών για το Ιράκ απεφάνθη: δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής.»

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας η έκθεση της επιτροπής θα δοθεί στη δημοσιότητα σε δύο εβδομάδες και το συμπέρασμά της θα επιβεβαιώνει τις υποψίες όλων: ότι, δηλαδή, δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ αλλά ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν συνιστούσε απειλή για τη διεθνή κοινότητα.

«Η χρονική στιγμή της δημοσιοποίησης της έκθεσης είναι η χειρότερη για τον Τόνι Μπλερ, καθώς όπως επισημαίνει η «Γκάρντιαν», συμπίπτει με το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Μπράιτον.

«Οι επικριτές των Εργατικών αναμένουν από τον Μπλερ να επιδείξει μεταμέλεια και δώσει υπόσχεση για αποχή από το δόγμα των «προληπτικών πολέμων.»

Στο θέμα της διαδοχής στο Εργατικό Κόμμα αναφέρεται η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» με τίτλο: «Ο Μίλμπερν ποζάρει ως ο εκλεκτός για το νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ».

«Πολλοί βουλευτές πιστεύουν ότι ο Μπλερ προωθεί τον Μίλμπερν ως διάδοχό του, καθώς φαίνεται ότι έχει χάσει την υπομονή του με τον υπουργό Οικονομίας», αναφέρει σε άλλο σημείο η εφημερίδα.

Πάουελ για Νταρφούρ

«Γενοκτονία», είναι ο μονολεκτικός τίτλος της «Ιντιπέντεντ» ο οποίος αναφέρεται στα εγκλήματα που συνεχίζονται να διαπράττονται στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

Η «Ιντιπέντεντ» προσθέτει στον πηχυαίο τίτλο: «Επιτέλους, ο Κόλιν Πάουελ χρησιμοποιεί τις λέξεις που εδώ και τόσο καιρό τού ζητούσαν να εκφραστεί οι οργανώσεις που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στη σφαγή του Σουδάν.»

«Η αποτυχία των ΗΠΑ να αποτρέψουν τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994 έχει στιγματίσει αλλεπάλληλες αμερικανικές ηγεσίες», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει, «ωστόσο, η χθεσινή τοποθέτηση των Αμερικανών δε αποτελεί δέσμευση για στρατιωτική επέμβαση στο Σουδάν, ενώ το πιθανότερο κίνητρο ήταν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και το ανθρωπιστικό προφίλ που θέλει να περάσει στους ψηφοφόρους της η κυβέρνηση Μπους.»

ΜΙ5 στις υπηρεσίες

των φαρμακοβιομηχάνων

Για δεύτερη ημέρα στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» φιλοξενεί το θέμα της αντιμετώπισης των ακραίων οργανώσεων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ζώων.

«Πράκτορες της ΜΙ5 σκοπεύουν να διεισδύσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Τάιμς», η οποία επισημαίνει ότι «αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας βρίσκονται σε συνομιλίες με το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας για την ανάγκη συγκέντρωσης πληροφοριών για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών που απειλούν τις φαρμακοβιομηχανίες.»

Οι οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του 70. Για πολλά χρόνια οι εν λόγω οργανώσεις περιορίζονταν σε μικρής κλίμακας εμπρησμούς αλλά η «Τάιμς» υποστηρίζει ότι από τη δεκαετία του 90 και έπειτα οι ενέργειές τους έχουν γίνει πιο επιθετικές.

«Το ζήτημα είναι πολύ καυτό», ανέφερε στους «Τάιμς» κυβερνητική πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι η ανάμειξη των πρακτόρων της ΜΙ5 θα εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι τα μέλη αυτών των οργανώσεων έχουν ξεπεράσει τα όρια.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ελέγχουμε το Αφγανιστάν δηλώνει ο υπασπιστής του Μπιν Λάντεν

Ελέγχουμε το Αφγανιστάν λέει ο υπασπιστής του Μπιν Λάντεν

Φορώντας ένα λευκό τουρμπάνι και με ένα αυτόματο όπλο υπό μάλης, ο Αιμάν αλ Ζαουάχρι, υπ αριθμόν 2 στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα λέει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τους μουτζαχεντίν.

Κατά το Αλ Τζαζίρα η μετάδοση του μαγνητοσκοπημένου μηνύματος του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα είναι μια ακόμα αποκλειστικότητα του καναλιού.

Η ταινία προβάλλεται δύο ημέρες πριν την τρίτη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και λίγες ώρες μετά την επίθεση του πακιστανικού στρατού εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης μαχητών της Αλ Κάιντα στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν κατά την οποία, συμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, σκοτώθηκαν 50 ξένοι παραστρατιωτικοί.

Ανασυγκρότηση

Στο μήνυμα του ο αιγυπτιακής καταγωγής γιατρός Αιμάν αλ Ζαουάχρι λέει ότι το ανατολικό και νότιο Αφγανιστάν έχουν περάσει στον έλεγχο των ανασυγκροτημένων μοτζαχεντίν.

«Ο έχθρός εχει περιορισθεί στην Καμπούλ και ωρισμένες ακόμη μεγάλες πόλεις. Οι Αμερικανοί κρύβονται στα οχυρά τους και αρνούνται να αντιμετωπίσουν τους μοτζαχεντίν που τους μάχονται σε όλα τα μέτωπα, και κερδίζουν» λέει ο Αλ Ζαουάχρι

Πνευματικός καθοδηγητής

Ο Αλ Ζαουάχρι θεωρείται πνευματικός καθοδηγητής της Αλ Κάιντα, ο ανθρωπος που παράγει ιδέες.

Το 1998, από κοινού με τον Μπιν Λάντεν εξέδωσε φετφά με τον οποίο καλούσε όλα τα μέλη της Αλ Κάιντα σε ιερό αγώνα (τζιχάντ) εναντίον αμερικανών πολιτών.

Η γυναίκα και τα παιδιά του σκοτώθηκαν κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των αμερικανών στα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου του 2001.

Καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές για την εμπλοκή του στις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Αφρική ενώ έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην Αίγυπτο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της οργάνωσης του Ισλαμική Τζιχάντ στη δεκαετία του '90.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:17 (Ώρα Λονδίνου)

Χάουαρντ: Δεν θα υποκύψουμε στους τρομοκράτες

Η έκρηξη πιθανότητα προκλήθηκε από βόμβα

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 180 τραυματίστηκαν από την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Πέμπτη το πρωί έξω από την πρεσβεία της Αυστραλίας στην Τζακάρτα, πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

Ο αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ χαρακτήρισε την επίθεση ως ανοιχτή πρόκληση εναντίον της χώρας του, παρόλο που τα θύματα της δεν ήταν Αυστραλοί.

Ο αστυνομικός διευθυντής της Τζακάρτα δήλωσε ότι πρόκειται μάλλον για επίθεση αυτοκτονίας κατέστησε δε υπεύθυνο τον Αζαχάρι Χουσίν, φανατικό ισλαμιστή ειδικευμένο στα εκρηκτικά.

Ο ινδονήσιος αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη πως η επίθεση είναι πανομοιότυπη με εκείνες εναντίον του ξενοδοχείου Τζακάρτα Μάριοτ πέρυσι και εναντίον νάιτ κλάμπ στο Μπαλί το 2002.

«Φέρει την σφραγίδα της ισλαμικής οργάνωσης Τζεμά Ισλαμίγια και προκλήθηκε από αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγηθήκαμε μετά την ανεύρεση μεταλλικών κομματιών στον τόπο της επίθεσης.«

«Το μόντους οπεράντι είναι πανομοιότυπο με άλλες επιθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Ως εκ τούτου μποφούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πρόκειται για την ίδια ομάδα» υπογράμμισε ο ατυνομικός διευθυντής της Τζακάρτα.

Ψυχραιμία

Η πρόεδρος της Ινδονησίας Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι επέστρεψε εσπευσμένα από το Μπρουνέι όπου είχε μεταβεί την Τρίτη για τον γάμο του διαδόχου του σουλτανάτου .

Σε τηλεοπτικό της διάγγελμα η ινδονήσια Πρόεδρος εξέφρασε αποτροπιασμό για την σφαγή αθώων, κάλεσε δε τους συμπατριώτες της να κρατήσουν την ψυχραιμία τους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επίθεση στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα προς την κυβέρνηση εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Μέτρα ασφαλείας

Οι δυτικές πρεσβείες στη Τζακάρτα έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.

Τον Αύγουστο του 2003, 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του βομβιστή, έχασαν τη ζωή τους έξω από το ξενοδοχείο Μάριοτ της Τζακάρτας, που βρίσκεται κοντά στο σημείο της σημερινής επίθεσης.

Τον Οκτώβριο του 2002, 202 άτομα, κατεξοχήν Αυστραλοί, έχασαν τη ζωή τους από δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:03 (Ώρα Λονδίνου)

Αποχωρούν οι συνήγοροι του Μιλόσεβιτς

Την απαλλαγή τους από τον ρόλο του συνηγόρου του Μιλόσετς ζητούν δύο βρετανοί νομικοί

Οι βρετανοί δικηγόροι Στίβεν Κέι και Τζίλιαν Χίγκινς διορίστηκαν από το Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία ως συνήγοροι υπεράσπισης του Σλόμπονταν Μιλόσεβις μετά την διαπίστωση του δικαστηρίου ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας είναι πολύ άρρωστος για να υπερασπίζεται ο ίδιος τον εαυτό του.

Ο κ. Μιλόσεβιτς που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καρδιάς, αρνείται να συναντηθεί με τους δικηγόρους του.

Ο κατηγορούμενος βαρύνεται με 66 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στους διάφορους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας στην δεκαετία του '90.

Οι συνήγοροι του κ. Μιλόσεβιτς προειδοποιούν ότι η στέρηση του δικαιώματος υπεράσπισης του εαυτού του μπορεί να επηρρεάσει το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Σε γραπτή δήλωση τους προς το δικαστήριο ο κ. Κέι και η κα Χίγκινς αναφέρουν:

«Άποψη του κατηγορουμένου είναι ότι οι διορισμένοι άπό το διαστήριο συνήγοροι δεν θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν την υπόθεση του τόσο καλά όσο ο ίδιος»

Ο κ. Μιλόσεβιτς ζητά, σε καθημερινή βάση, από την έδρα να του ξαναδώσει το δικαίωμα της αυτο-υπεράσπισης.

Σύμφωνα με το Γαλικό Πρακτορείο δύο μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Μιλόσεβιτς αρνήθηκαν να καταθέσουν διαμαρτυρόμενοι για την αφαίρεση του δικαιώματος υπεράσπισης από τον ίδιο τον κατηγορούμενο.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:19 (Ώρα Λονδίνου)

Φερχόιγκεν: Αγκάθι το Κυπριακό για την Τουρκία

Άρης Χατζησρεφάνου, Κωνσταντινούπολη

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ο Φερχόιγκεν για την Τουρκία

Ένα διαφορετικό πρόσωπο επεφύλαξε απέναντι στην Τουρκία ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν που ολοκλήρωσε σήμερα την τετραήμερη επίσκεψή του στη χώρα- την τελευταία πριν από την δημοσίευση της έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία.

Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τη μοιχεία δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα δώσει την εντύπωση ότι η χώρα εισάγει στοιχεία του ισλαμικού νόμου στο νέο ποινικό κώδικα.

«Μόνο σαν αστείο μπορώ να χαρακτηρίσω το γεγονός ότι αυτό το θέμα προέκυψε τώρα» είπε ο Γερμανός επίτροπος σε μια δήλωση που θεωρήθηκε από πολλούς ως ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του ο Φερχόιγκεν επεφύλαξε σκληρότερα σχόλια για την Τουρκία μετριάζοντας το κλίμα ενθουσιασμού επικράτησε κατά την άφιξή του και το οποίο εκτίναξε στα ύψη το δείκτη του χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης.

Μάλιστα σε συνέντευξή του στο CNN Turk ο κοινοτικός Επίτροπος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό

«Μπορεί να είναι τεχνικό θέμα αλλά και ένα από τα σημαντικότερα που θα βρεί μπροστά της η Τουρκία μαζί με το κουρδικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε ο επίτροπος για τη διεύρυνση.

Πριν αναχωρήσει ο Φερχόιγκεν συναντήθηκε με τις θρησκευτικές ηγεσίες των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων της Τουρκίας στον Πατριαρχικό Οίκο, στο Φανάρι.

Εν τω μεταξύ το πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο όπως συνηθίζει ανώνυμες διπλωματικές πηγές, παρουσίασε σειρά σεναρίων για το τι θα περιλαμβάνει η έκθεση της Κομισιόν.

Από όλα τα σενάρια οι Τούρκοι διπλωμάτες θεωρούν ως πιθανότερο να προτείνεται συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προωθει.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:33 (Ώρα Λονδίνου)

Γενοκτονία στο Νταρφούρ καταγγέλει ο Πάουελ

Εικόνες καταστροφής και ερήμωσης στην επαρχία του Νταρφούρ

«Γενοκτονία» απεκάλεσε τις επιθέσεις κατά αμάχων στο Νταρφούρ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο κ. Πάουελ τόνισε ότι στηρίζει την κατηγορία του στις προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων από το Νταφούρ.

Οι δηλώσεις Πάουελ γίνονται λίγο πριν την συζήτηση για την ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Συζήτηση που αποβλέπει στην κατάθεση σχεδίου ψηφίσματος που θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά της κυβέρνησης του Σουδάν στην περίπτωση που συνεχίσει να ανέχεται την την δράση των αράβων παραστρατιωτικών στο δυτικό Σουδάν.

Η χρήση του σκληρού όρου «γενοκτονία» γίνεται εσκεμμένα για να επηρρεάσει τον διαλογο στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισημαίνουν αναλυτές.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ζώνη ασφαλείας ο Καύκασος

Τρομοκρατημένο παιδί-όμηρος στο σχολείου του Μπεσλάν

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Ρασίντ Νουργκαλίγιεφ δήλωσε ότι 13 ανώτατοι αξιωματικοί τίθενται επικεφαλής ειδικών αντιτρομοκρατικών μονάδων που θα επιφορτισθούν με το έργο της αποτροπής τρομοκρατικών επιθέσεων κατά αμάχων, όπως η πρόσφατη στο Μπεσλάν της Β.Οσετίας.

Ο Βλαδίμιρ Πούριν έχει εξαγγείλει εκ βαθέων αναδιαρθρωση της δομής των Μυστικών Υπηρεσιών μετά την έντονη κριτική που δέχτηκαν αυτές εξ αιτίας του χειριασμού της υπόθεσης των ομήρων στην πόλη Μπεσλάν της Δημοκρατίας της Β.Οσετίας.

Εν τω μεταξύ 62 τραυματίες από τη Μπεσλάν, παιδιά στην πλειοψηφία τους μεταφέρθηκαν την Πέμπτη στη Μόσχα όπου θα νοσηλευτούν σε εξειδικευμένα νοσοκομεία.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:18 (Ώρα Λονδίνου)

Τυφώνας σαρώνει την Καραΐβική

Ανέμους ταχύτητας 225 χιλιομέτρων και βροχοπτώσεις έφερε ο τυφώνας

Περισσότεροι από 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη νοτιοανατολική Καραϊβική, καθώς για τρίτη φορά σε διάστημα ενός μηνός ενέσκηψε καταστροφικός τυφώνας στην περιοχή.

Στο έλεος του τυφώνα Άιβαν βρέθηκε το νησί της Γρενάδα όπου 12 κάτοικοι βρήκαν το θάνατο.

Θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα 225 χιλιομέτρων την ώρα κατέστρεψαν ακόμα αι την πρωθυπουργική κατοικία, με αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός της Γρενάδα Κιθ Μίτσελ, να βρεί καταφύγιο σε Βρετανικό πολεμικό πλοίο που βρίσκονταν αγκυροβολημένο στην περιοχή

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο τυφώνας Άιβαν αναμένεται να πλήξει την Τζαμάΐκα την Παρασκευή και την Κούβα το Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για τον χειρότερο τυφώνα που πλήττει την περιοχή της Καραΐβικής εδώ και μια δεκαετία.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:24 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση κατά πρεσβείας στην Τζακάρτα

Η έκρηξη πιθανότητα προκλήθηκε από βόμβα

Ο αστυνομικός διευθυντής της Τζακάρτα δήλωσε ότι πρόκειται μάλλον για επίθεση αυτοκτονίας κατέστησε δε υπεύθυνο τον Αζαχάρι Χουσίν, φανατικό ισλαμιστή ειδικευμένο στα εκρηκτικά.

Ο ινδονήσιος αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη πως η επίθεση είναι πανομοιότυπη με εκείνες εναντίον του ξενοδοχείου Τζακάρτα Μάριοτ πέρυσι και εναντίον νάιτ κλάμπ στο Μπαλί το 2002.

«Η επίθεση φέρει την σφραγίδα της ισλαμικής οργάνωσης Τζεμά Ισλαμίγια και προκλήθηκε από αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγηθήκαμε μετά την ανεύρεση μεταλλικών κομματιών στον τόπο της επίθεσης.«

«Το μόντους οπεράντι είναι πανομοιότυπο με άλλες επιθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Ως εκ τούτου μποφούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πρόκειται για την ίδια ομάδα» υπογράμμισε ο ατυνομικός διευθυντής της Τζακάρτα.

Ψυχραιμία

Η πρόεδρος της Ινδονησίας Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι επέστρεψε εσπευσμένα από το Μπρουνέι όπου είχε μεταβεί την Τρίτη για τον γάμο του διαδόχου του σουλτανάτου .

Σε τηλεοπτικό της διάγγελμα η ινδονήσια Πρόεδρος εξέφρασε αποτροπιασμό για την σφαγή αθώων, κάλεσε δε τους συμπατριώτες της να κρατήσουν την ψυχραιμία τους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επίθεση στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα προς την κυβέρνηση εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Στόχος η Αυστραλία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα βέβαιη η ταυτότητα των θυμάτων προσθέτοντας ότι μάλλον δεν πρόκειται για Αυστραλούς αλλά για ντόπιους υπαλλήλους της πρεσβείας καθώς και περαστικούς.

Εκτός κινδύνου βρίσκονται οι τρεις υπάλληλοι της πρεσβείας οι οποίοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών, «από την έκρηξη και το ωστικό της κύμα προεκλήθησαν σοβαρές ζημιές εκτός και εντός των γραφείων της Πρεσβείας, που στεγάζονται στον 12ο όροφο πολυωρόφου κτιρίου.

«Από τις ζημιές αυτές τραυματίσθηκαν ελαφρά και ουδένα κίνδυνο διατρέχουν τρεις υπάλληλοι της Πρεσβείας μας».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει «με τον πλέον κατηγορηματικό και έντονο τρόπο το λυπηρό αυτό γεγονός, που αποτελεί μία ακόμα απεχθή και άνανδρη πράξη τρομοκρατίας, η οποία προκάλεσε τον θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών».

Μέτρα ασφαλείας

Οι δυτικές πρεσβείες στη Τζακάρτα έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.

Τον Αύγουστο του 2003, 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του βομβιστή, έχασαν τη ζωή τους έξω από το ξενοδοχείο Μάριοτ της Τζακάρτας, που βρίσκεται κοντά στο σημείο της σημερινής επίθεσης.

Τον Οκτώβριο του 2002, 202 άτομα, κατεξοχήν Αυστραλοί, έχασαν τη ζωή τους από δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:36 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρηκτικά σε ρωσικό σινεμά

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας βρίσκεται ολοκληρη η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τα όπλα ανακαλύφθηκαν μετά την σύλληψη τριών ανδρών από το Καζακστάν.

Ολόκληρη η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας μετά το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες τρείς εβδομάδες με αποκορύφωμα την τραγωδία των ομήρων στην Β.Οσετία, όπου τρομοκράτες σφαγίασαν 330 ανθρώπους στην πλειοψηφία τους μικρά παιδιά.

Στην διάρκεια της επιδρομής οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν 23 κάλυκες, 900 γραμμάρια πλαστικών εκρηκτικών, δύο αυτοσχέδιες βόμβες και μια καραμπίνα.

Η έρευνα του χώρου συνεχίζεται καθώς η αστυνομία πιστεύει ότι πιθανότατα υπάρχουν και άλλες κρυψώνες όπλων στο κτίριο.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:24 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση κατά πρεσβείας στη Τζακάρτα

Η έκρηξη πιθανότητα προκλήθηκε από βόμβα

Ο αστυνομικός διευθυντής της Τζακάρτα δήλωσε ότι πρόκειται μάλλον για επίθεση αυτοκτονίας κατέστησε δε υπεύθυνο τον Αζαχάρι Χουσίν, φανατικό ισλαμιστή ειδικευμένο στα εκρηκτικά.

Ο ινδονήσιος αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη πως η επίθεση είναι πανομοιότυπη με εκείνες εναντίον του ξενοδοχείου Τζακάρτα Μάριοτ πέρυσι και εναντίον νάιτ κλάμπ στο Μπαλί το 2002.

«Η επίθεση φέρει την σφραγίδα της ισλαμικής οργάνωσης Τζεμά Ισλαμίγια και προκλήθηκε από αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγηθήκαμε μετά την ανεύρεση μεταλλικών κομματιών στον τόπο της επίθεσης.«

«Το μόντους οπεράντι είναι πανομοιότυπο με άλλες επιθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Ως εκ τούτου μποφούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πρόκειται για την ίδια ομάδα» υπογράμμισε ο ατυνομικός διευθυντής της Τζακάρτα.

Ψυχραιμία

Η πρόεδρος της Ινδονησίας Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι επέστρεψε εσπευσμένα από το Μπρουνέι όπου είχε μεταβεί την Τρίτη για τον γάμο του διαδόχου του σουλτανάτου .

Σε τηλεοπτικό της διάγγελμα η ινδονήσια Πρόεδρος εξέφρασε αποτροπιασμό για την σφαγή αθώων, κάλεσε δε τους συμπατριώτες της να κρατήσουν την ψυχραιμία τους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επίθεση στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα προς την κυβέρνηση εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Στόχος η Αυστραλία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα βέβαιη η ταυτότητα των θυμάτων προσθέτοντας ότι μάλλον δεν πρόκειται για Αυστραλούς αλλά για ντόπιους υπαλλήλους της πρεσβείας καθώς και περαστικούς.

Εκτός κινδύνου βρίσκονται οι τρεις υπάλληλοι της πρεσβείας οι οποίοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών, «από την έκρηξη και το ωστικό της κύμα προεκλήθησαν σοβαρές ζημιές εκτός και εντός των γραφείων της Πρεσβείας, που στεγάζονται στον 12ο όροφο πολυωρόφου κτιρίου.

«Από τις ζημιές αυτές τραυματίσθηκαν ελαφρά και ουδένα κίνδυνο διατρέχουν τρεις υπάλληλοι της Πρεσβείας μας».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει «με τον πλέον κατηγορηματικό και έντονο τρόπο το λυπηρό αυτό γεγονός, που αποτελεί μία ακόμα απεχθή και άνανδρη πράξη τρομοκρατίας, η οποία προκάλεσε τον θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών».

Μέτρα ασφαλείας

Οι δυτικές πρεσβείες στη Τζακάρτα έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.

Τον Αύγουστο του 2003, 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του βομβιστή, έχασαν τη ζωή τους έξω από το ξενοδοχείο Μάριοτ της Τζακάρτας, που βρίσκεται κοντά στο σημείο της σημερινής επίθεσης.

Τον Οκτώβριο του 2002, 202 άτομα, κατεξοχήν Αυστραλοί, έχασαν τη ζωή τους από δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:38 (Ώρα Λονδίνου)

Εκστρατεία κατά Ισλαμιστών

70.000 πακιστανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν

Πάνω από 50 άτομα σκοτώθηκαν από επίθεση που εξαπέλυσε η αεροπορία του Πακιστάν εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης ξένων τρομοκρατών, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του Πακιστάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην επιχείρηση συμμετείχαν βομβαρδιστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και διεξήχθη στην αγροτική κοινότητα Ουαζιριστάν κοντά στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα.

Κατά τον πακιστανό εκπρόσωπο οι νεκροί ήταν Τσετσένοι, Ουζμπέκοι και Άραβες που συνεργάζονταν με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.

Συμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και Πακιστανοί.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:26 (Ώρα Λονδίνου)

Αναγκαία η ενίσχυση της επαρχίας

Αισιόδοξος για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας εμφανίστηκε την Τετάρτη το βράδυ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, μιλώντας σε εκδήλωση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Ο κ. Γκαργκάνας προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί το 2004 κατά 4% και ανέφερε πως η επιβράδυνση που παρουσίασε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, θα αντιστραφεί στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

Για το 2005 η διοίκηση της ΤτΕ εκτιμά ότι η διατήρηση του αναπτυξιακού βηματισμού της οικονομίας θα εξαρτηθεί κυρίως από την προώθηση των έργων υποδομής στην επαρχία.

Η δημοπράτηση των έργων αυτών, τα οποία είχαν παραμεληθεί εξαιτίας των Ολυμπιακών έργων, επισημαίνεται ότι μπορεί να διατηρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο τη ζήτηση.

Παράλληλα οι αναπτυξιακές επιδόσεις του επόμενου χρόνου συναρτώνται από την ικανότητα της χώρας μας να βελτιώσει την απορροφητικότητα των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ.

Ακόμη, ο κ. Γκαργκάνας εξέφρασε την ανησυχία του για την επιτάχυνση του πληθωρισμού, καθώς προβλέπεται ότι σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός το τέταρτο τρίμηνο του 2004 θα επιταχυνθεί στο 3,5%, και εκτίμησε ότι για να αντιμετωπιστούν οι εγγενείς πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, απαιτείται τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος και συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Γκαργκάνας παρότρυνε τους τραπεζίτες να αυξήσουν τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τους κινδύνους που συνεπάγεται η επερχόμενη άνοδος των επιτοκίων.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:34 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος πρόεδρος στο Χρηματιστήριο

Μετά τους Παραολυμπιακούς αγώνες θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), Σπύρος Καπράλος.

Ο κ. Καπράλος, που είναι γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου πολιτισμού, επελέγη για τη θέση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ) την Τετάρτη.

Την σχετική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ, Ιάκωβος Γεωργάνας, ο οποίος αξιολόγησε τα συμπεράσματα σχετικής εργασίας της PriceWaterhouseCoopers.

Ο κ. Καπράλος διετέλεσε Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004, θέση την οποία εγκατέλειψε λίγο μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, οπότε και ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων στο υπουργείο πολιτισμού.

Κατά την προηγούμενη εικοσαετία (1979-2000) διετέλεσε στέλεχος και μέλος της διοικήσεως χρηματοπιστωτικών οργανισμών στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Έχει διατελέσει υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας την περίοδο 1991-1993 και συγχρόνως πρόεδρος στην ΕΤΕΒΑ και στην ασφαλιστική εταιρεία Αστήρ.

Μετά τη θητεία του στην ΕΤΕ έγινε διευθύνων σύμβουλος της ΕFG Βalkan Ιnvestment.

Επίσης ήταν μέλος στα ΔΣ της Ήπειρος ΑΕΒΕ και της Τράπεζας Αθηνών.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:41 (Ώρα Λονδίνου)

Τη Δευτέρα η κατάθεση Τζέκου

Προθεσμία για να καταθέσει τη Δευτέρα, στις 9 το πρωί, ζήτησε και έλαβε από τους εισαγγελείς, Σπύρο Μουζακίτη και Αθηνά Θεοδωροπούλου, ο προπονητής, Χρήστος Τζέκος.

Ο προπονητής της Κατερίνας Θάνου και πρώην προπονητής του Κώστα Κεντέρη κλήθηκε σε κατάθεση κυρίως για το ζήτημα της κατοχής παράνομων συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι εισαγγελείς ερευνούν και το θέμα της εμπλοκής του σε παρακώλυση ελέγχου για την περίπτωση χρήσης απαγορευμένων ουσιών, την 12η Αυγούστου, από τους δύο ολυμπιονίκες που προπονούσε όπως και το θέμα του δηλωθέντος την ίδια μέρα τροχαίου.

Οι ίδιοι εισαγγελείς ερευνούν και το θέμα των χρηματοδοτήσεων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προς αθλητικά σωματεία.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έληξαν με ένα εντυπωσιακό πάρτι

Οι Αγώνες τελείωσαν και είναι η ώρα της αποτίμησης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι αθλητές, οι θεατές και οι τηλεθεατές κάνουν τον απολογισμό τους.

Εσείς τι θα κρατήσετε στη μνήμη σας από την Ολυμπιάδα της Αθήνας; Tι ήταν αυτό που ξεχώρισε; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα θυμόμαστε τους Αγώνες έπειτα από χρόνια;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Οι αγώνες Αθήνα 2004 είχαν μια υπέροχη τελετή έναρξης και λήξης. Μόνο και μόνο επειδή πραγματοποιήθηκαν στη πατρίδα τους, τη χώρα μας, μας έκαναν να μην τους ξεχάσουμε ποτέ.

Eλεονώρα Κουνένη-Φατούρου (Αθήνα)

H δύναμη της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού παρέδωσε στην ανθρωπότητα ακόμα μία φορά την σκυτάλη του φωτός, της αγάπης, και την δύναμη της αλήθειας! Αυτό φυσικά μένει αναλλοίωτο στο διάβα του χρόνου. Εύγε Έλληνες!

Γιώργος Λικάκης (Καναδάς)

I am the prowdest person in the world. I come from the best country in the world and we made the best ever games. Eυχαριστούμε πάρα πολύ. Τhose memories will stay with us for ever.

Τheodoros Megalokonomos (Australia)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την Ελλάδα μας. Όρθιοι μπροστά στην τηλεόραση τραγουδήσαμε τον εθνικό μας ύμνο, χειροκροτούσαμε, χαιρόμαστε και νοιώθουμε ευτυχισμένοι που επιτέλους όλοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες των Ελλήνων να αποδείξουν στα πέρατα της γης τι θα πει ελληνικό πνεύμα, πολιτισμός και σεβασμός! Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά τι θα πει ελληνικό γλέντι και ζεστή ελληνική φιλοξενία. Είμαστε πρώτοι! Πάντα!

Lana Theodossis (California, USA)

Ίσως δεν υπάρχουν λόγια στην πλούσια συναισθημάτων ελληνική γλώσσα για να περιγράψουν τα συναισθήματα των καλοπροαίρετων Ελλήνων που αισθάνθηκαν το τι ελάμβανε χώρα τις ανεπανάληπτες εκείνες μέρες. Ένα τεράστιο εύγε σε όλους όσους εργάσθηκαν μα περισσότερο όλων στους γελαστούς εθελοντές. Ήταν όλοι τους ανεπανάληπτοι.

Παναγιώτης Αξαόπουλος (Ελλάς)

Άλλη μια φορά αυτός ο λαός απέδειξε ότι μπορεί και μαθαίνει στον κόσμο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τα γράμματα!

Πάνος Μίχας (Αθήνα)

Ήταν ένα πραγματικό όνειρο που κράτησε 17 ημέρες ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ξανάρχονται στη χώρα που τους γέννησε. Αυτό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι όταν η Αθανασία Τσουμελέκα μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο αποθεωμένη από τον κόσμο, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα 20χλ. βάδην.

Τhomas (Newcastle Upon Tyne, UK)

The Οlympics are over. Soon everything will be forgotten. The only thing the Greeks are going to remember is the cost for the Olympics 10.000.000.000 bilions dollars.

Elias (Toronto, Canada)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους.

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

For eighteen days we felt proud to be Greek. For eighteen days we remembered our strong heritage. For eighteen days we showed the world that we do exist. For us, immigrants, it was a justification to the ignorant population around us that we were the greatest contribution to every modern civilization. Too bad that the broadcasters of NBC did not spend some time to learn to pronounce the name of the the Greek stadiums and locations. Bravo to the motherland for an unforgettable eighteen days trip to history.

John Andrews (Arizona, USA)

The Athens 2004 Games were not only well organized but more importantly brought the Games home where they belong. Greece was very well prepared, and left the best impression an all its guests and citizens.

Stan Kontogiannis (USA)

Come back often and take hold of Athens!

Antje Mairhoefer (Athens)

Το συναίσθημα που έμεινε, είναι αμφίσημο. Δυστυχώς παρ όλο που προσπαθώ, αυτό που μένει είναι και καλό και πικρό. Καλό, διότι έδειξε η χώρα μας, ένα πρόσωπο που δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια και παρά τα εκατομμύρια που όλες οι κυβερνήσεις ξόδεψαν στην διαφήμιση να δείξουν. Έτσι οι αγώνες το έκαναν, από μόνοι τους. Κακό, διότι, διότι όλοι οι πολιτικοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και το μετέτρεψαν σε δικό τους θέμα και ντρέπομαι για αυτό. Μόνο ο Σουφλιάς, είπε, μίλησε και ανέφερε για όλους και καλά έκανε, παρ όλο που με τους σοσιαλιστές με χωρίζει μία άβυσσος. Καλό, διότι έμαθαν όλοι την φιλοξενία μας (...)

Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Κακό, διότι δώσαμε λάθος όνομα στον μαραθωνοδρόμο που είπε το «νικήσαμε» και του δώσαμε όνομα δρόμου στην Αθήνα, χωρίς λόγο και αιτία που όλοι υποστηρίζουμε. () Καλό, διότι όλη η υφήλιος είδε και γνώρισε την Ολυμπία. Αυτό το μαγικό, το παραδεισένιο μέρος της ελληνικής γης. Καλό, διότι συζητάνε ορισμένα αγωνίσματα να γίνονται μόνιμα σε όλες τις Ολυμπιάδες εκεί ()

Κακό, διότι έλειπαν από την τελετή λήξεως οι Νάνα Μούσκουρη, ο Γιάννης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Ντέμης Ρούσσος. Όλοι μαζί, από τους τραγουδήσαντες στην τελετή δεν πιάνουν ούτε το 3% της δημοτικότητας του ενός από τους τέσσαρις. Γιατί; Διότι αυτούς τους τραγούδησε όλη η οικουμένη. () Κακό, διότι έλειπαν οι αναφορές από την Μαρία Κάλλας, τον Δημήτρη Μητρόπουλο την Τζίνα Μπαχάουερ () Καλό, διότι έμαθαν το σουβλάκι και τους έτρεχαν τα σάλια τους, όπως τα δικά μου.

Γιώργος Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα)

What a excellent environmnet, organisation and atmosphere. I am happy that my self and my family we had the chance to be there and get that wonderful feeling that made us proud to be greek. Congratulations to Greece, to Athens 2004 and above all to all Greeks who directly or indirectly made the dream of bringing the games back home a reality.

Kostas Ladas (London, UK)

On the coming 28th of October, on school parades, we will NOT remember that many of the Greek champions were not Greek nationals.

Georgios (Bristol, UK)

Superb organisation with no mistakes, excellent security conditions, but does it worth? Doping events and the fact that some scientists work for it will make the whole of athletics to loose a lot.

Costas Kyprianou (Cyprus)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news.

Thomas Economou (UK)

Όλα ήταν εντυπωσιακά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι τελετές έναρξης και λήξης, η Αθήνα, η Ελλάδα μας γενικώς. Μόνο που οι Έλληνες δείξαμε σε πολλά σημεία τον εγωισμό μας. Ίσως δεν καταλάβανε όλοι ότι αυτοί οι αγώνες ήταν αγώνες όλων τον ανθρώπων και όχι μόνο των Eλλήνων. Αλήθεια, εάν έχουμε την τύχη να διοργανώσουμε κάποιο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπως η Πορτογαλία και χάσουμε στον τελικό πώς θα φερθούμε στους νικητές;

Kώστας Σ. (Μόναχο, Γερμανία)

Όσοι χειμώνες και αν περάσουν, η καρδιά μας και τα μάτια μας θα χαμογελούν στο όνειρο, που οι τυχεροί ζήσαμε.

Νίκος Κοκκορής (Αθήνα)

Aυτό που θα θυμάμαι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα είναι τα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης που μας έδωσαν οι Έλληνες αθλητές με τις επιτυχίες τους αλλά και η άψογη συντονισμένη οργάνωση των αγώνων. Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Aυτό το παγκόσμιο Ελληνικό Καλοκαίρι, κατέδειξε την δύναμη ενός ολόκληρου λαού, χάραξε τις τύχες του, είδε, ένοιωσε, έκανε θαύματα, προσπέρασε με χαμόγελο, αγάπη αλλά και οίκτο όλους αυτούς τούς διάφορους 'δήθεν' και έδωσε σε όλο το κόσμο χαρά και κέφι αλλά και αξίες και αλήθειες ζωής.

Αντώνης (Θεσσαλονίκη)

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τελετή Έναρξης της 28ης Ολυμπιάδας ήταν μαγευτική βαθύτατα πνευματική και "βουτηγμένη" στο διαχρονικό άρωμα και στο αθάνατο κι ασίγαστο κύμα της Θάλασσας του Ελληνικού Πολιτισμού. Το ίδιο ενδεδυμένη με τα Ελληνικά χρώματα ήταν σαφώς και η Τελετή Λήξης, όπου αποδώθηκε και συνδυάστηκε αρμονικά o καθημερινός βίος του Ελληνα Αγρότη και της Ελληνίδας Αγρότισσας. Μία Τελετή - Πανηγύρι. Ένα ξεφάντωμα αφιερωμένο σ΄ όλάκερη την οικουμένη.

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι.

Λάνα Καντιάνη (USA)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους. Αν λοιπόν, κάτι θα ήθελα να κρατήσω ζωντανό στην κλονισμένη μνήμη μου σίγουρα θα επιθυμούσα να ήταν μερικά στιγμιότυπα από τις Τελετές έναρξεως καί λήξεως των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ένα προσωπικό ευχαριστώ στον ανεπνάληπτο, ευφυή και ταλαντούχο δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Τέλος, δεν θα λησμονούσα ποτέ τον Αγώνα της Τιμής που έδωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του Τένις Λένα Δανιηλίδου με τη Βουλγάρα Μαγκνταλένα Μαλέεβα. Η Λένα συγκίνησε για τη δύναμη της ψύχης, το αστείρευτο θάρρος, την ύψιστη πίστη της στο "Ευ Αγωνίζεσθαι". Παρά τους αφόρητους σωματικούς πόνους από τον τραυματισμό που προέκυψε στη διάρκεια του αγώνα, δεν λύγησε...και Νικησε.

Bασίλης Λάππας (Βόλος)

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην αγαπημένη Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς, αλλά μετά την δουλειά παρακολουθούσαμε με πάθος όλα τα αγωνίσματα και προπαντός τους Έλληνες αθλητές μας.

Τη θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Brighton, England)

Μπύρες, φωνές, μπράβο, φιλιά πεταχτά. Με αυτό τον τρόπο είμαστε όλοι μαζί για 17 Ολυμπιακές ημέρες και ας μην μας βλέπατε. Είμαστε πρώτοι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να παραμείνουν για πάντα στην Ελλάδα, από κει που ξεκίνησαν. Πίστευα ακράδαντα ότι όλα θα πήγαιναν καλά όσο θα διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί, γιατί η Ελλάδα είναι φιλική και ειλικρινής. Κάτι που μετράει πολύ στους φίλους και στον πονεμένο κόσμο που δυστυχώς είναι αρκετός σε αυτό τον πλανήτη.

Η ευχή που κάνουμε είναι η αγάπη, η ειρήνη, και ο σεβασμός που διακρίνει την Ελλάδα μας να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στα εκατομμύρια που παρακολούθησαν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων την πανέμορφη Ελλάδα μας.

Λάνα Καντιάνη (USA)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news. The Olympic spirit was all around the place. Thank you Ellada...

Τhomas Economou (UK)

Τhe overall thing was excellent!

Alex Livadas (Athens)

Η Αθήνα ήταν πραγματικά μια πανέμορφη και καθαρή Ευρωπαϊκή πόλη. Αντάξια οικόδεσποινα ενος τέτοιου event! Τι κρίμα όμως που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεατών (κατα την διάρκεια των αγώνων) γιουχάριζαν αναίτια και συστηματικά ξένους αθλητές, δίνοντας μία απολίτιστη εικόνα παρόμοια με αυτή του σταδίου των Τιράνων στο προχθεσινό μάτς με την Εθνική μας. Στην οργάνωση και διαχείριση λοιπόν των αγώνων παίρνουμε 9/10. Στην νοοτροπία και το "ευ αγωνίζεσθαι" μένουμε ακόμα μεταξεταστέοι...

Άρης Θεοδώρου (Ελλάς)

Την θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Βrighton, England)

Ήταν όλα εντυπωσιακά και μέσα στο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Όλος ο κόσμος ήταν κατά βάθος (άσχετα με το ποσό των εξόδων που και αυτό θα αντιμετωπισθεί) συγκινημένος βαθύτατα. Βοήθησαν πολύ και τα νέα παιδιά με την προσπάθεια και τη θέλησή τους με τον εθελοντισμό.

Αιβυ Αρχιτεκτονίδου (Αθήνα)

Για εμάς τους Έλληνες η Ολυμπιάδα των Αθηνών ήταν ένα όνειρο που το κάναμε πραγματικότητα ξεπερνώντας ποικίλους εφιάλτες. Τα δικά μας λάθη τα πληρώσαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά. Για των άλλων τα σφάλματα, που μας έβλαψαν σημαντικά, εισπράξαμε κατόπιν εορτής ένα συγγνώμη, άλλοτε ειλικρινές και άλλοτε ευγενικό. Υπήρξε και ένα υπερατλαντικό "sygnomi" στην ιστοσελίδα διεθνούς τηλεοπτικού καναλιού που ήταν δίβουλο και κακεντρεχές. Τέτοια πίκρα με τόσο μέλι θύμιζε "Σάουερ Γκρέϊπς".

Αγάπησα το Βραζιλιάνο αθλητή που αν κι έπεσε θύμα πρανοϊκού δεν παραπονέθηκε. Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Χρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Η "Ατλάντα" κάτι όφειλε να είχε διδαχτεί. Τώρα το τι πρόκειται να μείνει από τη σημερινή Ολυμπιάδα στη μνήμη μας, ο χρόνος θα το δείξει και είναι νωρίς ακόμη. Αν η δίωξη του doping αποδειχτεί αμερόληπτη και καθολική, ίσως η "Αθήνα" να οριοθέτησε τη καλή αρχή. Οι συγκινήσεις της δικής μου "κοντής μνήμης" ήταν πολλές και σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσαν στους αθλητές του στίβου με τις καλές ή κακές προσωπικές στιγμές τους - ή και τα δύο μαζί: Guerrouj, Fredericks, Δήμας, Lima, Radcliffe, Τσουμελέκα, η Κα Merlin Ottey...

Ήταν και ο "τρόμος" της συμμετοχής μου στο παλιρροϊκό κύμα εκδηλώσεων μέσα σε ένα απερίγραπτα μαγευτικό στάδιο. Καλά κράτησε η στέγη Καλατράβα τη πληθωρική συγκίνησή μας! Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την "εικόνα" της τελετής και την "αύρα" χιλιάδων νεαρών εθελοντών. Η πρώτη ήταν ασύγκριτη και η δεύτερη αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο παίρνει το "χρυσό" και ποιο το "ασημένιο", όμως το "χάλκινο" ανήκει σε όσους χάρηκαν άδολα μαζί μας τούτη την πανεθνική γιορτή είτε στην Αθήνα είτε μακριά μας.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Ήσαν οι ωραιότεροι Ολυμπιακοί αγώνες από κάθε άποψη: οργάνωσης, συμμετοχής του κόσμου, συναδέλφωσης και ασφάλειας. Ήταν κάτι απίστευτα και απρόσμενα μεγαλειώδες και βαθιά συγκινητικό. Όλα τα αγωνίσματα με συγκίνησαν ιδιαίτερα ο στίβος.

Το άλμα επί κοντώ γυναικών, τα 400 με εμπόδια γυναικών, ο μαραθώνιος. Πρέπει τουλάχιστον δύο αγωνίσματα, η σφυροβολία, ο δίσκος και ο μαραθώνιος να διεξάγονται μόνιμα στην Ελλάδα (αρχαία Ολυμπία, κλασσική μαραθώνιος διαδρομή).

Βάσος Χαραλαμπίδης (Αθήνα)

What I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 am, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka.

Takis (Boston, USA)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες. Χρυσά ασημένια και χάλκινα μετάλλια από αυτούς που πίστεψαν στην προσπάθεια και όχι στους χορηγούς και τις κάμερες.

Αγώνες της ασφάλειας, αστρονομικά ποσά λόγω της ανασφάλειας Άγγλων και Αμερικανών. Αθήνα 2004. Η Ελλάδα φιλοξένησε τον πλανήτη. 202 χώρες φιλοξενήθηκαν από την Ελλάδα. Υπέροχη εμπειρία.

Παναγιώτης Σοπιάδης

Η Αθήνα ήταν για πρώτη, και μάλλον τελευταία, φορά τόσο όμορφη.

Νίκος (Θεσσαλονίκη)

Θα θυμάμαι τον Πύρρο Δήμα να βγάζει τα παπούτσια του και να αποθεώνεται στην απονομή της άρσης βαρών. Επίσης θα θυμάμαι όλες τις προσπάθειες κάποιων δημοσιογράφων να προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν άχρηστο το σύστημα ασφαλείας πολύ πριν αυτό τεθεί σε ενεργοποίηση, μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθούν. ΑΙΣΧΟΣ.

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι η όλη διοργάνωση ήταν υπέροχη. Η τελετή έναρξης ήταν ανεπανάληπτη! Μπράβο στην Ελλάδα.

Αχιλλέας (Θεσσαλονίκη)

Στην Αθήνα για 17 ημέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνον τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνον ειρηνικά.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή ξεχώριζα τη σπατάλη του Εθνικού προϊόντος τη στιγμή που ο λαουτζίκος προσπαθούσε να μπει στο νόημα του ευρώ και της ευρωπαϊκής διάστασής μας και να καταλάβει πως ο μαϊντανός στη λαϊκή αγορά από 50 δραχ.πήγε στις 170, δηλ. 0.50 ευρώ. Όλο το σινάφι από κομματικούς και μη καλοπροαίρετους και ανιδιοτελείς σκόρπαγε χωρίς να ρωτά ή να νοιάζεται αν αυτοί που θα τα χρεωθούν δέχονται να πληρώσουν.

Στο τέλος καταλάβαμε πως μια αναδρομή της ιστορίας ενός μοναδικού πολιτισμού έγινε ντεκόρ στη παρουσίαση της αγέλης των... αθανάτων συμπεριλαμβανομένης και της θνητής Γιάννας, υπό τους ήχους κονσερβαρισμένης μουσικής D.J. και τα στήφη των μελλοθάνατων στην αρένα με τα εθνικά τους σύμβολα να παρελαύνουν. Όσο για τη γκλαμουράτη τελετή λήξης πληρώσαμε το ντάτσουν με τα καρπούζια και τα νινανάι τραγούδια για να παρουσιάσομε στο παγκόσμιο τηλεθεάμον κοινό τη σημερινή ταρατατζούμ κατάστασή μας.

Ύστερα από την παραπάνω γκρίνια πρέπει να ομολογήσω ότι τα χαμογελαστά πρόσωπα των αθλητών κερδισμένων και χαμένων έδειξαν πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι του εύ αγωνίζεσθαι σε αντίθεση με το σκοτεινό παρασκήνιο της ντόπας και της διαφήμισης. Αυτά και μόνο πρέπει να θυμόμαστε, τ' άλλα θα περάσουν με το σβήσιμο των προβολέων.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες-Χίου)

Τhe overall thing was excellent!

Αlex Livadas (Athens)

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους. Αυτή η χώρα η μικρή αλλά με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά απόδειξε σε όλους ότι εξακολουθεί ακόμα και το 2004 μ.Χ. να δίνει τα φώτα του πολιτισμού σε ολόκληρο των κόσμο.

Ιωάννης (Χίος)

Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την «εικόνα» της τελετής την «αύρα» χιλιάδων νεαρών εθελοντών.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Οι αγώνες ήταν ωραίοι. Ίσως ποτέ να μη μάθουμε πού χάθηκε η αγνότητά τους - ίσως επειδή δεν υπήρξε ποτέ. Η Ελλάδα απέδειξε για ακόμα μια φορά στην πολιτισμένη ανθρωπότητα πως τα κατάφερε και δεκάδες εργάτες σκοτώθηκαν στο όνομα των ιδανικών της - που είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής σε όφελος των χορηγών της. Η δήθεν εκεχειρία βρέθηκε νεκρή στα σκουπίδια της ιστορίας των ιδεών.

Οι τουρ οπερέιτορς αφού απαξίωσαν την Ελλάδα ως προορισμό για λόγους ασφαλείας, έστειλαν τα μεθυσμένα αγγλάκια στην ανατολική Ευρώπη - για να επιδείξουν τη ξεφτίλα τους και σε άλλους ανυποψίαστους λαούς. Οι Έλληνες εργαζόμενοι εν τω μεταξύ χρεώθηκαν μέτρα ασφαλείας και διεθνείς χαφιέδες για να μπορεί ο πλούσιος Ελβετός να αισθάνεται άνετος και ασφαλής. Ας είναι. Όμως... Όχι άλλα εθνικά οράματα παρακαλώ.

Άγγελος (Αθήνα)

Μια θαυμάσια, συντονισμένη προσπάθεια πέτυχε. Παρά τη σκιά του ντόπινγκ-του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που νοθεύει την αγνότητα πολλών αθλητών και το πνεύμα των αγώνων- θα θυμάμαι αυτούς τους αγώνες σαν ένα χαρούμενο παγκόσμιο πάρτι τόσο μέσα όσο και έξω από τα σταδία.

Στην Αθήνα για 17 μέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνο τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνο ειρηνικά. Μακάρι οι κυβερνήσεις του κόσμου να ενισχύουν τέτοιες ατμοσφαιρες. Τα τραγικά όμως γεγονότα της Οσετίας μας ξαναέδειξαν την κτηνώδη πλευρά του ανθρώπου και δυστυχώς απέδειξαν ότι το χαρούμενο πάρτι ήταν μόνο παρένθεση ανθρωπιάς. Αυτή την παρένθεση όμως θα τη θυμάμαι για πάντα.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα. Ας ξεχάσουμε κάθε τι δυσάρεστο και ας μείνουμε στα ευχάριστα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες.

Παναγιώτης Σοπιάδης

If I had not gone to the Olympics, I would probably not be too sad, not knowing exactly what I missed. Now that I had the experience, I know I should be pissed if I had missed the games. It was the best party ever. And what I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 AM, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka. It was as if you were exiting a stadium continuously, after your team had won 7-0. Thanks Athens!

Τakis (Boston, USA)

Η προπαγανδιστική παραφιλολογία των Australian owned-British based εφημερίδων με απώτερο σκοπό τη ταύτιση των ελληνικών αγώνων με την αποτυχία στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού τους, πιστεύω πως είχε να κάνει πιο πολύ με τη μετέπειτα πώληση του γνωστού πλέον Olympic know-how στην Κίνα παρά σε ανάδειξη των αγώνων του Σίδνευ σε καλύτερους όλων των εποχών.

Δυστυχώς δε θα μπορέσω να συγχωρήσω ποτέ στο συμπαθή κατά τα άλλα βρετανικό λαό τη μη επιστροφή στη κοιτίδα τους των Μαρμάρων του Παρθενώνα και του Περικλή-και όχι του Ελγιν- στο φυσικό τους περιβάλλον και ειδικά σε μια τόση σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τα γλυπτά του Φειδία ταιριάζουν στο ελληνικό φως παρά στο γκρίζο και μουντό λονδρέζικο ουρανό.

Γκόρμπι

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους.

Iωάννης (Χίος)

Η τελετή έναρξης ήταν σχεδόν τέλεια. Με συγκίνησαν τα δικά μας παιδιά δαφνοστεφανωμένα. Τη Χαλκιά και την Τζουμελέκα τις λάτρεψα, με την προσπάθεια του Πύρρου συγκινήθηκα πολύ. Ωστόσο με συγκίνησε και η Αγγλίδα μαραθωνοδρόμος Ράντκλιφ που έκλαψε δείχνοντας τον πόνο της με τόσο ανθρώπινο τρόπο. Αγάπησα τον Βραζιλιάνο αθλητή που αν και έπεσε θύμα παρανοϊκού δεν παραπονέθηκε.

Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το ακριβώς αντίθετο μετάλλιο το παίρνει ο Ιταλός νικητής που δεν βρήκε να πει ένα λόγο συμπάθειας παρά δήλωσε πώς έτσι κι αλλιώς θα νικούσε. Οι Ολυμπιακοί απαιτούν και υψηλό ήθος, όχι μόνο επιδόσεις και νίκες. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς όρους θέσπισής τους. Τέλος, το κοριτσάκι που έσβησε τη φλόγα και τα παιδάκια που σκορπίσανε με τα φαναράκια ήταν συγκινητικά. ()

Xρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

() Είναι άσχημο που αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι "δικοί μας" αγώνες, ξεκίνησαν εν μέσω της φιλολογίας και της παραφιλολογίας του doping. Και είναι ακόμη πιο άσχημο που πολλοί αθλητές-ανάμεσα σ' αυτούς και Έλληνες- αναμείχθηκαν σε σκάνδαλα χρήσης παράνομων αναβολικών ουσιών.

Αναμφισβήτητα αυτό είναι ένα μελανό σημείο για τους Αγώνες που θα θυμόμαστε έπειτα από πολύ καιρό. Οι ευχάριστες αναμνήσεις όμως που θα μείνουν είναι ασύγκριτα περισσότερες.

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Κατά την λαμπρή Τελετή Έναρξης των Αγώνων, παρακολουθήσαμε -εμείς και άλλα 4 δισεκατομμύρια ζεύγη ματιών σε όλο τον πλανήτη- ένα μαγευτικό υπερθέαμα, που αντί να αρκεστεί σε οπτικούς εντυπωσιασμούς, έδωσε μαθήματα ιστορίας, μουσικής, τεχνολογίας, λιτότητας και κομψότητας. Κατά την διάρκεια των Αγώνων, πρωταγωνιστές ήταν οι αθλητές και οι προσπάθειες τους.

Φυσικά, δεν ξεχνούμε ότι υπήρξαν αρκετοί που αγωνίστηκαν σε περίοδο αποθεραπείας από κάποιον πρόσφατο τραυματισμό ή γενικά σε δύσκολες γι' αυτούς περιόδους μόνο και μόνο για την χαρά της συμμετοχής.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αθλητές μας, στεφανωμένους για πρώτη φορά με τον "κότινο", που φόρεσαν στο στήθος τους ένα εκ των τριών πολύτιμων μεταλλίων και έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους για μία μεγάλη διάκριση στους "δικούς μας" αγώνες.

Δεν θα ξεχάσουμε το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας που από το 393 μ.Χ. φιλοξένησε για πρώτη φορά αθλητικό γεγονός!

Δεν θα ξεχάσουμε την άριστη διοργάνωση, τις συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, τα zeppelin, τις ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας, τα άψογα κατασκευασμένα στάδια μας.

Μάλιστα, όσοι από εμάς παρακολούθησαν έστω και έναν αγώνα από κοντά δεν θα ξεχάσουν ποτέ το κλίμα που επικρατούσε στις κερκίδες μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων αλλά και μεταξύ Ελλήνων και ξένων, τους ήχους του "Ζορμπά" που ακούγονταν σε όλες τις εγκαταστάσεις και τους φιλάθλους που εμψύχωναν τους συμπατριώτες μας αθλητές σε κάθε αγώνα τους.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Τελετή Λήξης. Ένα θέαμα εμπνευσμένο από σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας μας που κατέληξε σε ένα μεγάλο πάρτυ. Τι κι αν όλοι ριγήσαμε από συγκίνηση και μελαγχολία όταν ένα μικρό κοριτσάκι με ένα φύσημά του έσβησε τον βωμό όπου για 17 μέρες έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα;

Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μας ως η αρτιότερη διοργάνωση που έγινε από την εποχή της σύγχρονης ιστορίας τους, ως οι Αγώνες που επανέφεραν στο προσκήνιο το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο, πατέρα του μεγάλου, του ωραίου και τ΄ αληθινού"... Και μετά τους Αγώνες τι;

Mαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεκινά η παραολυμπιακή λαμπαδηδρομία

Με την τελετή αφής της Φλόγας των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, την Πέμπτη, στο Θησείο, κάτω από την Ακρόπολη, ξεκινά η παραολυμπιακή λαμπαδηδρομία.

Συνολικά 680 Λαμπαδηδρόμοι θα διανύσουν μια διαδρομή 410 χιλιομέτρων, μέσα από 54 Δήμους της Αττικής, μέχρι η φλόγα να καταλήξει στο ΟΑΚΑ.

Μεταξύ των Λαμπαδηδρόμων είναι Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, μέλη της Ελληνικής και Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, κ.α.

Η φλόγα θα «διανυκτερεύσει» το πρώτο βράδυ της λαμπαδηδρομίας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραολυμπιακοί αγώνες θα διεξαχθούν 17 με 28 Σεπτεμβρίου, και είναι οι σημαντικότεροι στην ιστορία του θεσμού, καθώς συμμετέχουν περισσότερες χώρες (142) και περισσότεροι αθλητές από οποιαδήποτε άλλη φορά.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 01:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ήθελε αλλά δεν μπορούσε

Οι Έλληνες δεν κατάφεραν να ζήσουν στιγμές Πορτογαλίας στο Καραϊσκάκη

Ισόπαλες ανεδείχθησαν (0-0) η Ελλάδα και η Τουρκία στο μεταξύ τους παιχνίδι για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 2006 που διεξήχθη στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Το παιχνίδι παρακολούθησαν περίπου 35.000 θεατές.

Μετά και το ματς με την Τουρκία η εθνική Ελλάδας έχει μόλις ένα βαθμό και θέλει πάση θυσία τη νίκη στο Κίεβο με την Ουκρανία στις 9 Οκτωβρίου για να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Το παιχνίδι ήταν μέτριο από κάθε άποψη, αφού έλειπαν οι καλές φάσεις.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και έδειξαν ότι «έψαχναν»την ισοπαλία. Με αντεπιθέσεις προσπάθησαν να πάρουν το προβάδισμα του σκορ.

Η εθνική φάνηκε ανέτοιμη και με πολλά προβλήματα ανάπτυξης, παρουσιάζοντας ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο από αυτό της Πορτογαλίας.

Δεν είχε ρυθμό στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και δεν απείλησε με ιδιαίτερες αξιώσεις την εστία του Ρουστού.

ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας (80' Παπαδόπουλος) Κατσουράνης, Καψής, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Βρύζας, Χαριστέας, Γιαννακόπουλος (80' Τσιάρτας).

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ρουστού, Σερκάν, Ντενίζ, Σερβέτ, Ουμίτ, Οκάν (72' Χουσεϊν), Ιμπραήμ, Εμρέ, Καραντενίζ, Νιχάτ (92' Σερχάτ), Φατίχ (88' Χαμίτ).

Η βαθμολογία του ομίλου ύστερα από δύο αγώνες:

Γεωργία 4, Ουκρανία 4, Αλβανία 3, Τουρκία 2, Δανία 1, Ελλάδα 1, Καζακστάν 0. Το Καζακστάν και η Δανία έχουν από ένα παιχνίδι.

Η επόμενη αγωνιστική (9/10): Ουκρανία - Ελλάδα, Αλβανία - Δανία, Τουρκία - Καζακστάν. Ρεπό η Γεωργία.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:08 (Ώρα Λονδίνου)

Τουλάχιστον 7 οι νεκροί στη Τζακάρτα

Η έκρηξη πιθανότητα προκλήθηκε από βόμβα

Τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη από βόμβα μεγάλης ισχύος έξω από την πρεσβεία της Αυστραλίας στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, σε συνέντευξη τύπου στη Μελβούρνη, είπε ότι πιστεύεται πως η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοκινητοβόμβα.

Εκτός κινδύνου βρίσκονται οι τρεις υπάλληλοι της πρεσβείας της χώρας, στη Τζακάρτα της Ινδονησίας, οι οποίοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

Η βόμβα, που είχε ως στόχο τη γειτονική πρεσβεία της Αυστραλίας, είχε τοποθετηθεί στο οδόστρωμα μεταξύ των κτιρίων των δύο πρεσβειών και εξερράγη στις 6.30 ώρα Ελλάδος (10.30 τοπική ώρα).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «από την έκρηξη και το ωστικό της κύμα προεκλήθησαν σοβαρές ζημιές εκτός και εντός των γραφείων της Πρεσβείας, που στεγάζονται στον 12ο όροφο πολυωρόφου κτιρίου.

«Από τις ζημιές αυτές τραυματίσθηκαν ελαφρά και ουδένα κίνδυνο διατρέχουν τρεις υπάλληλοι της Πρεσβείας μας».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει «με τον πλέον κατηγορηματικό και έντονο τρόπο το λυπηρό αυτό γεγονός, που αποτελεί μία ακόμα απεχθή και άνανδρη πράξη τρομοκρατίας, η οποία προκάλεσε τον θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών».

Περίμεναν επίθεση

Η έκρηξη δημιούργησε έναν τεράστιο κρατήρα στο έδαφος και προκάλεσε ζημιές σε παρακείμενα κτίρια και αυτοκίνητα.

Ελικόπτερα, ασθενοφόρα και αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή Κούνιγκεν, στα νότια της πόλης.

Αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφοι λένε ότι τουλάχιστον τρία πτώματα κείνται στο έδαφος.

Οι δυτικές πρεσβείες στη Τζακάρτα έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.

Τον Αύγουστο του 2003, 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του βομβιστή, έχασαν τη ζωή τους έξω από το ξενοδοχείο Μάριοτ της Τζακάρτας, που βρίσκεται κοντά στο σημείο της σημερινής επίθεσης.

Τον Οκτώβριο του 2002, 202 άτομα, κατεξοχήν Αυστραλοί, έχασαν τη ζωή τους από δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί.

Πίσω και από τις δύο επιθέσεις πιστεύεται ότι είναι η μαχητική ισλαμική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Ινδονησία.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:30 (Ώρα Λονδίνου)

H Β. Κορέα προειδοποιεί για κούρσα εξοπλισμών

Η κρίση για τις πυρηνικές δοκιμές στην Κορεατική χερσόνησο κλιμακώνεται τους τελευταίους 22 μήνες

Η Βόρειος Κορέα προειδοποιεί ότι οι πιθανότητες μιας νέας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή είναι αυξημένες μετά την αποκάλυψη ότι επιστήμονες της Νότιου Κορέας προχώρησαν στον εμπλουτισμό μικρής ποσότητας ουρανίου.

Από την πλευρά της η Νότιος Κορέα παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Αξιωματούχος της Βορείου Κορέας χαρακτήρισε τις νοτιοκορεατικές πυρηνικές δοκιμές επικίνδυνη ενέργεια, η οποία πολύ δύσκολα θα συγκρατήσει την επανέναρξη της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στη νοτιοανατολική Ασία.

Είναι η πρώτη επίσημη δήλωση της Βορείου Κορέας μετά την αποκάλυψη ότι Νοτιοκορεάτες επιστήμονες πραγματοποίησαν μυστικές δοκιμές εμπλουτισμού ουρανίου πριν από τέσσερα χρόνια -- μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC.

Ο υψηλόβαθμός αξιωματούχος της αντιπροσωπείας της Βορείου Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη υποστήριξε, επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, κάτι που αποδεικνύεται από την ήπια αντίδρασή τους στα μυστικά πειράματα της Νοτίου Κορέας.

Οι αξιωματούχοι της νοτιοκορεατικής ηγεσίας επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των δοκιμών επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια μεμονωμένη δοκιμή που έγινε χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ρωσικά «προληπτικά χτυπήματα»

Οι ηγέτες των Τσετσένων ανταρτών Ασλάν Μασχάντωφ και Σαμίλ Μπασάγιεφ έχουν επικηρυχθεί από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Βόρειας Οσετίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή της μέχρι το τέλος της εβδομάδας εξαιτίας του αναποτελεσματικού χειρισμού της κρίσης της κατάληψης του σχολικού συγκροτήματος της πόλης Μπεσλάν.

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο της εν λόγω ρωσικής δημοκρατίας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Γιούρι Μπαλουγέφσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να προβεί σε προληπτικά χτυπήματα «εναντίον βάσεων τρομοκρατών» οπουδήποτε στον κόσμο, ώστε να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις στο έδαφός της.

«Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αφανίσουμε τις βάσεις των τρομοκρατών σε όλες τις περιοχές».

«Αυτό δε σημαίνει ότι θα καταφέρουμε χτυπήματα με πυρηνικά όπλα, η μέθοδος των ενεργειών μας θα είναι ανάλογη της κάθε περίστασης», τόνισε ο Γιούρι Μπαλουγέφσκι.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε με επιφύλαξη στις εξαγγελίες του Ρώσου στρατιωτικού αξιωματούχου.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Έμα Αντούιν, υποστήριξε ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι δηλώσεις του Γιούρι Μπαλουγέφσκι αντικατοπτρίζουν την επίσημη γραμμή της Ρωσίας και του προέδρου της, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, υποστήριξε ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας οφείλει να σέβεται το κράτος δικαίου.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:13 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και εσωκομματικά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Συμβασιούχοι: πώς θα μονιμοποιηθούν. Σε ΔΕΚΟ και ιδιωτικό τομέα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι προθεσμίες για αιτήσεις μονιμοποίησης στον ιδιωτικό τομέα. Ανώνυμες εταιρίες εισηγμένες στο ΧΑΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Περικόπτονται οι εξοπλισμοί κατά 30%. Για την εξοικονόμηση κοινωνικών πόρων. Ασυδοσία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φρένο στη ...ΝΔ από το Μαξίμου. Κάλυψη στους υπουργούς που πιέζονται από "κομματικά αιτήματα" και παρεμβάσεις συνδικαλιστών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Σύνταξη και επίδομα σε 500.000 πολύτεκνους. Τι θα εξαγγείλει ο Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη.

Η ΑΥΓΗ: Απάντηση τώρα στη ρατσιστική βία. Σήμερα συλλαλητήριο αλληλεγγύης Ελλήνων και Αλβανών στην Ομόνοια στις 6μμ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξεσάλωσε η Γιάννα. Έκοψε τη Δήμαρχο της Αθήνας από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Παραολυμπιακούς.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Όχι σε νέες εκλογές από τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ. Η χώρα δεν αντέχει νέα προεκλογική περίοδο. Οι κκ Χρ. Πολυζωγόπουλος και Οδ. Κυριακόπουλος συμπίπτουν.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.000 προσλήψεις στα ΚΕΠ χωρίς διαγωνισμό. Με ενιαία προκήρυξη από το ΑΣΕΠ.

ΕΘΝΟΣ: Με ανοικτές πληγές ανοίγουν τα σχολεία. Πρεμιέρα τη Δευτέρα με χιλιάδες κενές θέσεις δασκάλων και καθηγητών, απλήρωτους εκπαιδευτικούς και εκπτώσεις στα ολοήμερα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ίδρωσαν τις φανέλες χωρίς αποτέλεσμα αλλά με....αξιοπρέπεια. Μπορεί η εθνική μας να έμεινε πίσω βαθμολογικά, αλλά δεν χάθηκε η ελπίδα για την πρόκριση, αλλά με το βάρος των πρωταθλητών...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ικέτης στον Σημίτη. Στο σπίτι του τέως πρωθυπουργού ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για άρση των παρεξηγήσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αντιπολίτευση με ανέκδοτα...περί αξιοκρατίας. Δημ. Διοίκηση: Το "σύστημα ΠΑΣΟΚ" επιθυμεί να διατηρήσει τη μονοκρατορία του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξορκίζουν εκλογές και οι δύο. Απροθυμία για νέες κάλπες ενόψει εκλογής Προέδρου.

ΕΞΠΡΕΣ: "Ακριβότερος ο δανεισμός. Παρά τα αμετάβλητα επιτόκια της ευρωζώνης".

ΕΣΤΙΑ: Καθ' όλα συνεπής η πολιτική Καραμανλή. Τι εξήγγειλε πέρυσι στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

ESPRESSO: Ζητούν να βγει από τη φυλακή έμπορος ναρκωτικών. 150 επώνυμοι με τις υπογραφές τους.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Έκθεση-κόλαφος από την Παγκόσμια Τράπεζα. Είμαστε πρωταθλητές κόσμου στην υπονόμευση της επιχειρηματικότητας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προληπτικά πλήγματα παντού. Προαναγγέλλει μετά την Αμερική και η Ρωσία.

ΚΕΡΔΟΣ: " 14 θυγατρικές καταργεί η Εμπορική Τράπεζα. Απορρόφηση ή εκκαθάριση, λόγω χαμηλής ή και αρνητικής απόδοσης".

Ο ΛΟΓΟΣ: Ανησυχία για τον αγροτικό τομέα. Συναντήσεις Καραμανλή με ΠΑΣΕΓΕΣ και ΕΣΕΕ ενόψει ΔΕΘ.

Μetro: Η μάχη της φρατζόλας. Ανατιμήσεις μέχρι και 20% φοβάται η κυβέρνηση.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανησυχίες Αλογοσκούφη για υποβάθμιση αξιόχρεου. Ελπίδες για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2005".

ΤΑ ΝΕΑ: Καταιγίδα εξετάσεων στην Παιδεία. Όλο το πακέτο των αλλαγών.

Η ΝΙΚΗ: "Γαλάζιος " εμφύλιος. Διαφορετικές τακτικές για την επέλαση στο Δημόσιο. Πιο γρήγορους ρυθμούς ζητά ο Μεϊμαράκης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρόσχημα η τρομοκρατία. Ο εχθρός - λαός ο στόχος της "ολικής ασφάλειας".

TRAFFIC NEWS: 'Αγρια παράθυρα στην TV. Τι συμβαίνει με τη διαθήκη του Δημήτρη Παπαμιχαήλ; Γιάννης Παπαμιχαήλ: Απειλεί με αγωγές.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ελλάδα - Τουρκία 0-0. Ποδοσφαιρική ισοπαλία και πολιτική ισορροπία.

Η ΧΩΡΑ: Πως θα γίνουν μόνιμοι και οι συμβασιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Τι προβλέπει αναλυτικά το ΠΔ του υπουργείου Απασχόλησης.

City Press: Δυο "ΟΧΙ". "Όχι" στη λιτότητα , είπε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ μετά τη συνάντησή του χθες με τον πρωθυπουργό, ενώ λίγη ώρα αργότερα "όχι " σε πρόωρες εκλογές".

ΔΕΘ-Πρωθυπουργός - Οικονομία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή θα στηριχθεί στην περικοπή των δημόσιων δαπανών και θα συνοδευτεί από συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση της φορολογίας με ορίζοντας τριετίας και πλήθος αναπτυξιακών μέτρων που θα κατατείνουν στην αναγέννηση της υπαίθρου. Τούτο προκύπτει από τις συνεχείς συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με κυβερνητικά στελέχη εν όψει των εξαγγελιών στα εγκαίνια της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης το προσεχές Σάββατο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "στην κατεύθυνση της τόνωσης της παραγωγικότητας της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εμπέδωσης του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης με βάση και τις προεκλογικές δεσμεύσεις θα κινηθούν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο".

Η TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι "ρίχνει τους τόνους η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον κύκλο των αντιδράσεων αλλά και διαφοροποιήσεις που επισημάνθηκαν από τα χείλη κορυφαίων στελεχών του κόμματος όπως του κ. Μιλτιάδη Έβερτ σχετικά με την τακτική της πολιτικής και τις εξαγγελίες Καραμανλή εν όψει της ΔΕΘ".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "πολλά λέγονται και γράφονται για την οικονομική πολιτική που θα εξαγγείλη ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Εν τούτοις, τα περισσότερα σημεία της πολιτικής του , ο κ. Καραμανλής τα έχει ήδη εξαγγείλει με τον πλέον σαφή τρόπο κατά την περυσινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Και μέχρι στιγμής τα ακολουθεί με απόλυτη συνέπεια".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι "στο ακέραιο θα τηρήσει η κυβέρνηση την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειας, όπως θα τονίσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Σε ορίζοντα τετραετίας η κυβέρνηση θα χορηγήσει πολυτεκνικό επίδομα 105 ευρώ σε 160.000οικογένειες με τρία παιδιά και ισόβια σύνταξη στις μητέρες με τρία παιδιά.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "τέσσερα θέματα άμεσης προτεραιότητας για τον αγροτικό τομέα έθεσε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των υπουργών Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης".

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "ως θέματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ χαρακτήρισε την αποτελεσματική εφαρμογή της ΚΑΠ, την εξασφάλιση πόρων προκειμένου να συνεχισθούν οι επενδύσεις τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και τη μεταποίηση, την πάταξη της γραφειοκρατίας και το κλείσιμο της "ψαλίδας" μεταξύ των τιμών παραγωγού και εμπόρων".

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Η CITY PRESS αναφέρει ότι "κατά των πρόωρων εκλογών "επειδή θα βλάψουν την οικονομία" τάχθηκαν χθες από κοινού εργοδότες και εργαζόμενοι. Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις τις οποίες έκαναν μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου οι πρόεδροι του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος και της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δίνοντας άλλη διάσταση στην αναζήτηση υποψήφιων Προέδρων της Δημοκρατίας, στην οποία έχουν ήδη αρχίσει να επιδίδονται τα δύο μεγάλα κόμματα".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "ένας είδος "ταξικής συμμαχίας" με σκοπό να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές την προσεχή άνοιξη- όταν θα τεθεί το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας- διαμορφώθηκε από τη στιγμή που η επικαιρότητα κατακλύστηκε από τα σχετικά σενάρια. Το κλίμα αυτό επισημοποιήθηκε χθες όταν οι τυπικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων ,των εργοδοτών αλλά και των αγροτών (οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ και της ΠΑΣΕΓΕΣ) ετάχθησαν δημοσίως κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και της δημιουργίας κλίματος εκλογολογίας επικαλούμενοι το συμφέρον της οικονομίας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ λένε τώρα "όχι" στις πρόωρες εκλογές την άνοιξη, με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Αλογοσκούφη- Έβερτ και Πολυζωγόπουλου μετά από συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου. Το θέμα αναμένεται να κλείσει οριστικά ο πρωθυπουργός την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη".

Νέα Δημοκρατία

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υψώνει τείχος προστασίας στους υπουργούς της κυβέρνησης που τις τελευταίες ώρες δέχονται βροχή επιθέσεων από κομματικούς και συνδικαλιστικούς παράγοντες, για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "εσωκομματικές κόντρες πυροδοτεί στη ΝΔ η διαρκώς εντεινόμενη απαίτηση των στελεχών του κόμματος για ακόμη πιο ταχεία άλωση του κράτους από τα "γαλάζια παιδιά".

ΠΑΣΟΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι :"Ικέτης" στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι. αναμένεται να προσέλθει αύριο στις 10.00 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συζητήσουν για μία σειρά ζητήματα τα οποία έχουν δημιουργήσει παρεξηγήσεις.

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι :Σε "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" θέλει να προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι :Το "σύστημα ΠΑΣΟΚ" επιδιώκει να διατηρήσει τα κεκτημένα του "πράσινου κράτους" καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές επιλογές για αλλαγές στη διοίκηση.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:08 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλη έκρηξη στη Τζακάρτα

Η έκρηξη πιθανότητα προκλήθηκε από βόμβα

Τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους σε μεγάλη έκρηξη έξω από την πρεσβεία της Αυστραλίας στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, σε συνέντευξη τύπου στη Μελβούρνη, είπε ότι πιστεύεται πως η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοκινητοβόμβα.

Η έκρηξη δημιούργησε έναν τεράστιο κρατήρα στο έδαφος και προκάλεσε ζημιές σε παρακείμενα κτίρια και αυτοκίνητα.

Ελικόπτερα, ασθενοφόρα και αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή Κούνιγκεν, στα νότια της πόλης.

Αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφοι λένε ότι τουλάχιστον τρία πτώματα κείνται στο έδαφος.

Η έκρηξη έγινε στις 1030 τοπική ώρα.

Οι δυτικές πρεσβείες στη Τζακάρτα έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.

Τον Αύγουστο του 2003, 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του βομβιστή, έχασαν τη ζωή τους έξω από το ξενοδοχείο Μάριοτ της Τζακάρτας, που βρίσκεται κοντά στο σημείο της σημερινής επίθεσης.

Τον Οκτώβριο του 2002, 202 άτομα, κατεξοχήν Αυστραλοί, έχασαν τη ζωή τους από δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί.

Πίσω και από τις δύο επιθέσεις πιστεύεται ότι είναι η μαχητική ισλαμική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Ινδονησία.


Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:19 (Ώρα Λονδίνου)

Η απαγωγή των Ιταλίδων

Ο ευρωπαϊκός τύπος ασχολείται εκτενώς με την απαγωγή των δύο Ιταλίδων εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση στο Ιράκ και με τις εξαγγελίες του επικεφαλής του ρωσικού επιτελείου στρατού για προληπτικά χτυπήματα κατά των τρομοκρατών σε όλον τον κόσμο.

Η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) γράφει ότι η εν ψυχρώ απαγωγή των δύο γυναικών, «αναγκάζει και τις τελευταίες ανθρωπιστικές οργανώσεις να εγκαταλείψουν το Ιράκ».

Η ιταλική Κοριέρε ντε λα Σέρα (Corriere della Sera) επισημαίνει ότι καμμία σημασία δεν έπαιξε το γεγονός ότι οι δύο Ιταλίδες είναι δηλωμένες ειρηνίστριες και η αποστολή τους να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν.

«Αυτό δείχνει», σχολιάζει η εφημερίδα, «ότι το μόνο που μετρά για τους απαγωγείς είναι ο ολομέτωπος πόλεμος προς τη Δύση».

Στη Γερμανία, η Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) εκφράζει ανησυχία με την ανακοίνωση της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας ότι, μετά την τραγωδία του Μπεσλάν, μπορεί να γίνουν προληπτικές επιθέσεις κατά των τρομοκρατών σε οιοδήποτε μέρος του κόσμου.

«Σε αυτήν την περίπτωση ο κόσμος θα γίνει ακόμη πιο επικίνδυνος», εκτιμά η εφημερίδα.

Για αποτυχία της πολιτικής Πούτιν στον Καύκασο κάνει λόγο η Σουντόιτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutshe Zeitung).

«Τίποτε δεν δίνει στον επικεφαλής του ρωσικού επιτελείου στρατού το δικαίωμα να λέει στον υπόλοιπο κόσμο να σιγήσει», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.