Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-10

  1. Ο τυφώνας Ιβάν μαστίζει την Τζαμάικα
  2. Τουρκία: Σταματήστε τις επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ
  3. «Η Θεσσαλονίκη Μητρόπολη της Ν.Α. Ευρώπης»
  4. Στη Φυλακή Βρετανός «πραξικοπηματίας»
  5. Δεύτερος πυρήνας Ινδονήσιων ενόπλων
  6. Στο σφυρί το Σαβόι
  7. Τεράστιες απώλειες Ιαπωνικού τραπεζικού κολοσσού
  8. Ισλαμική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την Τζακάρτα
  9. Συνάντηση Παπανδρέου-Σημίτη
  10. «Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;
  11. Συνδρομή της αμερικάνικης δικαιοσύνης
  12. Αποζημίωση για τα θύματα της Ουάσιγκτον
  13. Παραολυμπιακή φλόγα
  14. Κοινοπραξία για την ΝΑ Ευρώπη
  15. Παραολυμπιακοί και ΔΕΘ
  16. Στη Τζαμάικα ο τρομερός Ιβάν
  17. Ελέγχουμε το Αφγανιστάν δηλώνει ο Ζαουάχρι
  18. Γενοκτονία καταγγέλλει ο Πάουελ
  19. Ισλαμική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την Τζακάρτα
  20. Νέο πλήγμα για Μπλερ
  21. Η εκλογική μάχη στις ΗΠΑ

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ο τυφώνας Ιβάν μαστίζει την Τζαμάικα

Την πλήρη καταστροφή έφερε σε πολλές περιοχές ο τυφώνας Ιβάν

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην πρωτεύουσα Κίγκστον μεταδίδει ότι υπήρξε σύγχυση αναφορικά με το πού βρίσκονταν και πως θα μεταφέρονταν οι πολίτες στα καταφύγια που προσέφερε η κυβέρνηση.

Οι περισσότεροι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχουν προμηθευτεί τρόφιμα νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Όλα τα αεροδρόμια, σχολεία και καταστήματα έχουν κλείσει.

Μέχρι στιγμής ο τυφώνας Ιβάν έχει προκαλέσει στην περιοχή της νοτιοανατολικής Καραϊβικής τον θάνατο 23 ατόμων και ζημιές που ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια. Ο τυφώνας είχε προηγουμένως πλήξει επίσης τη Βενεζουέλα και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η χώρα με τις μεγαλύτερες καταστροφές είναι η Γρενάδα, όπου ο τρομερός τυφώνας ισοπέδωσε σπίτια και ερείπωσε την πρωτεύουσα Σεν Τζορτζ.

Μετά τη Τζαμάικα ο τυφώνας αναμένεται να κατευθυνθεί προς την Κούβα και τις νότιες αμερικανικές ακτές. Οι τουρίστες έχουν ήδη εγκαταλείψει τις ακτές της Φλόριντα.

Ο πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί ανθρωπιστική βοήθεια από κυβερνήσεις που έχουν επιβάλει κυρώσεις στην χώρα του.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:05 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: Σταματήστε τις επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ

Αμερικανικές δυνάμεις σε δράση...να σταματήσουν ζητούν οι Τούρκοι

Ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην κάνουν υπερβολική χρήση βίας.

Σύμφωνα με το Τουρκικό υπουργείο περισσότεροι από το 50 τοις εκατό των κατοίκων της πόλη είναι Τουρκικής καταγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών αρχών 20 αντάρτες έχουν σκοτωθεί και πάνω από 70 έχουν τραυματισθεί στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στην Τελ Αφάρ.

Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν την επίθεση εναντίον της πόλης που βρίσκεται κοντά στην Μοσούλη όταν Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες δέχτηκαν σφοδρά πυρά και σειρά επιθέσεων από ένοπλους αντάρτες.

Οι ανταποκριτές σημειώνουν ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι ιδιαίτερα τεταμένες από τότε που άρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Η Θεσσαλονίκη Μητρόπολη της Ν.Α. Ευρώπης»

Την 69η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) εγκαινίασε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Απευθυνόμενος κατόπιν, ως είθισται, στις παραγωγικές δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η φετινή Έκθεση ανοίγει τις πύλες της μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, που έδωσαν το δικαίωμα να «προχωρούμε με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και περηφάνεια» διότι «μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε».

Η έναρξη της νέας αυτής μεταολυμπιακής εποχής, «απαιτεί να ανταποκριθούμε στα σύγχρονα δεδομένα και να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στη νέα μεγάλη Ευρώπη των 25».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι γείτονές μας πρέπει να ξέρουν ότι υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους. Υποστηρίζουμε την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ως το 2007.

Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τις προσπάθειες της Κυβέρνησής της να προσαρμόσει τη χώρα στο ευρωπαϊκό (πολιτικό και οικονομικό) κεκτημένο.

Αποβλέπουμε στην αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας και την πλήρη αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Παράλληλα, όλοι οι Έλληνες, επιδιώκουμε την ταχύτερη δυνατή επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε όλοι (στην Αθήνα και τη Λευκωσία) για να διατηρήσουμε έντονο το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας για μια λύση πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη.

Λύση στο περιβάλλον της ασφάλειας και της συνεργασίας που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο ρόλος της Βορείου Ελλάδος

Αναφερόμενος στο ρόλο της Βορείου Ελλάδος σε όλα αυτά, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει «στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα τη δυνατότητα να αποκτήσει το ρόλο που δικαιούται.

Να ανακτήσει τον ιστορικό (πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό ρόλο της) στην ευρύτερη περιοχή.

Να γίνει διεθνές κέντρο ανάπτυξης των επιστημών, της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, του εμπορίου. Κέντρο για τη Ν.Α. Ευρώπη, αλλά και πύλη εισόδου της Μέσης Ανατολής και της Ασίας στην Ευρώπη.

Να γίνει η Βόρειος Ελλάδα καρδιά της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου. Να γίνει η Θεσσαλονίκη Μητρόπολη της Ν.Α. Ευρώπης».

Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκεται «η άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων, η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Οικονομίας μας, η τόνωση της απασχόλησης, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, όλων ανεξαίρετα των κατοίκων της περιοχής, η ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση των παλιννοστούντων αδελφών μας, των Ελλήνων τσιγγάνων, αλλά και των οικονομικών μεταναστών, και η έγκαιρη προετοιμασία των προγραμμάτων που θα ενταχθούν στο Δ΄ ΚΠΣ (το ΚΠΣ της Περιφέρειας), όπου απαιτείται ακριβής στόχευση».

Ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που γίνονται και τα μέτρα που λαμβάνονται, ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκε μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων» και ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για καλύτερη ζωή όλων των πολιτών, όταν η ελληνική περιφέρεια μένει πίσω.

Κεντρική επιλογή μας για την τετραετία της νέας διακυβέρνησης είναι η ελληνική περιφέρεια.

Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Δύναμη στην Περιφέρεια» για την οποία «βασικό εργαλείο είναι η νέα επιθετική αγροτική πολιτική» αλλά και «η αναβάθμιση και η επέκταση της τουριστικής βιομηχανίας μας».

Έργα και μέτρα

Προς επίτευξη της κυβερνητικής πολιτικής στην Βόρειο Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι στόχοι και τα μέτρα έχουν ως εξής:

1) ανασυγκρότηση του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης

2) ολοκλήρωση, ως το 2008, του πλέγματος των δρόμων που συγκροτούν η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονες, τμήματος του ΜΕΤΡΟ και κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας.

3) επέκταση προς την Αυστρία του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία και την Ιταλία και προώθηση της υλοποίησης του πετρελαιαγωγού Μπουρκάς - Αλεξανδρούπολη.

4) Ενεργοποίηση του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

5) Δημιουργία του Πόλου Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ενός ισχυρού συμπλέγματος έρευνας, τεχνολογίας, πληροφορικής ιατρικής, τηλεπικοινωνιών, καινοτομικής επιχειρηματικότητας και γεωργίας στη Β. Ελλάδα.

6) Μεταφορά στη Θεσσαλονίκη της Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του INTERREG

7) Άμεση προώθηση σχεδίου νόμου για την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να αποτελέσει χώρο συνάντησης των πολιτισμών και ανάδειξης των αρχών της Ε.Ε.

8) Εισαγωγή ισχυρών κινήτρων για κάθε μορφής διαμετακομιστικά κέντρα (χερσαία, θαλάσσια ή εναέρια), για εφοδιαστικές υπηρεσίες και δίκτυα διανομής, η ανάπτυξη των οποίων αφορά ιδιαίτερα τη Β. Ελλάδα.

9) Ίδρυση, στη Θεσσαλονίκη, Γραφείου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

10) Ίδρυση, στη Θεσσαλονίκη, Φορέα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων

11) Ενεργοποίηση του Κέντρου Τεχνικής Βοήθειας του ΟΗΕ, για θέματα δημόσιας διοίκησης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:41 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Φυλακή Βρετανός «πραξικοπηματίας»

Οι επίδοξοι πραξικοπηματίες στο δικαστήριο του Χαράρε

Ο πρώην αξιωματικός των Βρετανικών ειδικών δυνάμεων Σάϊμον Μάν, καταδικάστηκε για απόπειρα αγοράς όπλων.

Η ομάδα που συνελήφθη τον Μάρτιο όταν το αεροπλάνο της προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Χαράρε αρνείται ότι συμμετείχε σε συνομωσία για πραξικόπημα. στην Ισημερινή Γουινέα, κράτος της Δυτικής Αφρικής πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Τα υπόλοιπα μέλη καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους για παράβαση των μεταναστευτικών νόμων, ενώ οι δύο πιλότοι θα εκτίσουν ποινή 16 μηνών.

Ο Μαν είναι στενός φίλος του Μάρκ Θάτσερ, γιού της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, ο οποίος συνελήφθη στην Νότιο Αφρική τον περασμένο μήνα κατηγορούμενος ότι ήταν ένας από τους χρηματοδότες της ομάδας αυτής.

Άλλοι 14 μισθοφόροι ύποπτοι για συμμετοχή στην συνομωσία πραξικοπήματος δικάζονται ήδη στην Ισημερινή Γουινέα.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:00 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερος πυρήνας Ινδονήσιων ενόπλων

H «Τζεμά Ισλαμίγια» ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Αυστραλία προειδοποίησε ότι ενδέχεται να έχει ενεργοποιηθεί και δεύτερος πυρήνας ενόπλων εκτός από αυτόν που ευθύνεται για την βομβιστική επίθεση έξω από την Αυστραλιανή πρεσβεία στην Τζακάρτα από την οποία σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ είχε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και νέα τρομοκρατική επίθεση στη Ινδονησία. Η αστυνομία της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να εξακριβώσει την ταυτότητα δύο νεκρών που πιστεύεται ότι είναι οι βομβιστές αυτοκτονίας.

Ανάληψη ευθύνης

H σλαμική οργάνωση «Τζεμά Ισλαμίγια» ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση. Με μήνυμά της στο διαδίκτυο η ακραία ισλαμική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται στη νοτιοανατολική Ασία, τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο θέλησε να τιμωρήσει την Αυστραλία για την υποστήριξη που παρέχει στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Η οργάνωση Αλ Ισλαμίγια ανέλαβε για άλλη μια φορά την ευθύνη για βομβιστική επίθεση

Η οργάνωση «Τζεμά Ισλαμίγια»είχε αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης πριν από δύο χρόνια στο Μπαλί, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 200 ανθρώπους, κυρίως Αυστραλούς. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ μετέβη στην Τζακάρτα μαζί με ομάδα εγκληματολόγων της αστυνομίας.

«Τα συστήματα ασφαλείας που είχαμε εγκαταστήσει στη πρεσβεία άντεξαν παρά την ισχύ της έκρηξης. Το τείχος γύρω από τη πρεσβεία τα τελευταία χρόνια είχε ενισχυθεί και συνέβαλε σημαντικά στην προστασία των εργαζομένων εντός του κτιρίου. Επιπλέον, είχαμε τοποθετήσει τζάμια με ειδική επικάλυψη ανθεκτικά στις βόμβες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας.

Πολιτική πίεση

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν, μετά και τη χθεσινή επίθεση, ότι οι ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα, προσπαθούν να επηρεάσουν τα ανά τον κόσμο εκλογικά αποτελέσματα.Τον Μάρτιο, η επίθεση στην Ισπανία έγινε παραμονή των βουλευτικών εκλογών και συνέβαλε στην ήττα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο στήριξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ.

Προετοιμασία για εκλογές

Όπως εκτιμά ο συντάκτης του ΒΒC, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, Γκόρντον Κορέρα, η χρονική στιγμή που επελέγη για αυτήν την επίθεση είναι ανησυχητικός παράγων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ινδονησία και οι Αυστραλοί της Ινδονησίας γίνονται στόχος. Η Ινδονησία έχει εκλογές σε δύο εβδομάδες και η Αυστραλία σε ένα μήνα από σήμερα.

Μία από τις ανησυχίες των ειδικών είναι ότι οι ακραίες οργανώσεις συνειδητοποίησαν τον αντίκτυπο των επιθέσεων της Μαδρίτης, λέει ο συντάκτης μας.

«Είδαν ότι με μια επίθεση μια φιλοαμερικανική, συντηρητική κυβέρνηση έχασε την εξουσία για να αντικατασταθεί από μια λιγότερο φιλοαμερικανική, η οποία αμέσως ανακάλεσε τις δυνάμεις της από το Ιράκ. Το ίδιο ισχύει στην Αυστραλία, όπου η αντιπολίτευση έχει εξαγγείλει ότι από τις πρώτες της ενέργειες θα είναι η αποχώρηση των δυνάμεων της από το Ιράκ», σχολιάζει ο συντάκτης του BBC για θέματα ασφαλείας, Γκόρντον Κορέρα.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:29 (Ώρα Λονδίνου)

Στο σφυρί το Σαβόι

Στα χέρια Σαουδάραβα ενδέχεται να περάσει το ξενοδοχείο Σαβόι.

Το Σαβόι, το φημισμένο ξενοδοχείο του Λονδίνου που βρίσκεται στις όχθες του Τάμεση καθώς επίσης το κατάστημα Σίμσονς στην οδό Στράντ το οποίο είναι μέρος του ξενοδοχείου, ενδέχεται να περάσουν στην ιδιοκτησία του Σαουδάραβα πρίγκηπα Αλ Ουλέντ μπιν Ταλάλ.

Ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος είχε αποτύχει, πριν από τέσσερις μήνες, να αποκτήσει το ξενοδοχείο και το κατάστημα, όταν αυτά βγήκαν προς πώληση, μαζί με τα ξενοδοχεία Μπέρκλι, Κόνο, Κλάριτζις καθώς και το θέατρο Σαβόι.

Στην πώληση εκείνη πλειοψήφησε επιχειρηματικός όμιλος που εκπροσωπείται από τον Ιρλανδό Ντέρεκ Κουίνλαν, πρώην εφοριακό.

Η εταιρία Κουίνλαν που διαχειρίζεται κεφάλαια πλούσιων ατόμων, αγόρασε τον όμιλο Σαβόι για 750 εκ. στερλίνες.

Πιστεύεται ότι ο πρίγκηπας Αλ Ουαλέντ μπιν Ταλάλ είναι διατεθειμένος να δώσει πάνω από 200 εκατ.στερλίνες για να αγοράσει μόνο το Σαβόι και το παρακείμενο κατάστημα Σίμσονς.

Αν, τελικά, ή προσφορά του Σαουδάραβα γίνει δεκτή το ιστορικό ξενοδοχείο και το κατάστημα θα περάσουν στην διαχείριση του ομίλου Fairmont Hotels & Resorts, που έχει έδρα το Τορόντο του Καναδά και στον οποίο ο Σαουδάραβας πρίγκηπας διατηρεί μεγάλο αριθμό μετοχών.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Τεράστιες απώλειες Ιαπωνικού τραπεζικού κολοσσού

Μεγάλες οι ζημίες της UFJ

Η UFJ, η μικρότερη από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιαπωνίας, αναμένεται να έχει απώλειες ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους 6 μήνες.

Την οικονομική ενίσχυση θα την δεχθεί από τον τραπεζικό όμιλο που προτιμά να την εξαγοράσει, τον Οικονομικό Όμιλο Μιτσουμπίσι Τόκιο, τον δεύτερο σε μέγεθος της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Η Μιτσουμπίσι Τόκιο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το ποσό που προτίθεται να καταβάλει για την εξαγορά της UFJ αλλά ορισμένα μέλη της διοίκησής της φέρονται τώρα να εκφράζουν επιφυλάξεις.

Η Σουμιτόμο Μιτσούι, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας έχει κάνει αντιπροσφορά για την εξαγορά της UFJ ύψους 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ισλαμική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την Τζακάρτα

Βάναυση χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ είπε ότι η αστυνομία της Ινδονησίας έλαβε απειλητικό μήνυμα για επικείμενη επίθεση σε δυτική πρεσβεία 45 λεπτά πριν από την έκρηξη έξω από την Αυστραλιανή πρεσβεία στη Τζακάρτα.

Ο κ. Χάουαρντ είπε ότι η αστυνομία δέχτηκε τηλεφωνικό μήνυμα που ζητούσε την απελευθέρωση από τη φυλακή του ισλαμιστή κληρικού, Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, που πιστεύεται ότι είναι ο πνευματικός ηγέτης της ακραίας οργάνωσης, Τζεμάα Ισλαμίγια.

Ο κ. Χάουαρντ παραδέχτηκε ότι ο χρόνος από την λήψη του μηνύματος μέχρι την επίθεση ήταν λίγος και η επίθεση δεν θα μπορούσε να αποτραπεί.

Ωστόσο, η ινδονησιακή αστυνομία αρνείται ότι έλαβε ποτέ τέτοιο μήνυμα.

Η αστυνομία λέει ότι πιστεύει πώς στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε μικρό φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά, και πιθανόν ο οδηγός του να πέθανε από την έκρηξη.

Ανάληψη ευθύνης

Η ισλαμική οργάνωση «Τζεμά Ισλαμίγια» ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση.

Με μήνυμά της στο διαδίκτυο η ακραία ισλαμική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται στη νοτιοανατολική Ασία, τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο θέλησε να τιμωρήσει την Αυστραλία για την υποστήριξη που παρέχει στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Η οργάνωση «Τζεμά Ισλαμίγια»είχε αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης πριν από δύο χρόνια στο Μπαλί, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 200 ανθρώπους, κυρίως Αυστραλούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ μετέβη στην Τζακάρτα μαζί με ομάδα εγκληματολόγων της αστυνομίας.

«Τα συστήματα ασφαλείας που είχαμε εγκαταστήσει στη πρεσβεία άντεξαν παρά την ισχύ της έκρηξης. Το τείχος γύρω από τη πρεσβεία τα τελευταία χρόνια είχε ενισχυθεί και συνέβαλε σημαντικά στην προστασία των εργαζομένων εντός του κτιρίου. Επιπλέον, είχαμε τοποθετήσει τζάμια με ειδική επικάλυψη ανθεκτικά στις βόμβες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας.

Πολιτική πίεση

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν, μετά και τη χθεσινή επίθεση, ότι οι ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα, προσπαθούν να επηρεάσουν τα ανά τον κόσμο εκλογικά αποτελέσματα.

Τον Μάρτιο, η επίθεση στην Ισπανία έγινε παραμονή των βουλευτικών εκλογών και συνέβαλε στην ήττα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο στήριξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ.

Για εκλογές ετοιμάζονται η Αυστραλία και η Ινδονησία.

Όπως εκτιμά ο συντάκτης του ΒΒC, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, Γκόρντον Κορέρα, η χρονική στιγμή που επελέγη για αυτήν την επίθεση είναι ανησυχητικός παράγων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ινδονησία και οι Αυστραλοί της Ινδονησίας γίνονται στόχος.

Η Ινδονησία έχει εκλογές σε δύο εβδομάδες και η Αυστραλία σε ένα μήνα από σήμερα.

Μία από τις ανησυχίες των ειδικών είναι ότι οι ακραίες οργανώσεις συνειδητοποίησαν τον αντίκτυπο των επιθέσεων της Μαδρίτης, λέει ο συντάκτης μας.

«Είδαν ότι με μια επίθεση μια φιλοαμερικανική, συντηρητική κυβέρνηση έχασε την εξουσία για να αντικατασταθεί από μια λιγότερο φιλοαμερικανική, η οποία αμέσως ανακάλεσε τις δυνάμεις της από το Ιράκ. Το ίδιο ισχύει στην Αυστραλία, όπου η αντιπολίτευση έχει εξαγγείλει ότι από τις πρώτες της ενέργειες θα είναι η αποχώρηση των δυνάμεων της από το Ιράκ», σχολιάζει ο συντάκτης του BBC για θέματα ασφαλείας, Γκόρντον Κορέρα.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:15 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Παπανδρέου-Σημίτη

Περισσότερο από μία ώρα κράτησε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

Η συνάντηση, που έγινε στην κατοικία του κ. Σημίτη, στην οδό Αναγνωστοπούλου, χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως «φιλική».

Από το περιβάλλον των δύο ανδρών έγινε γνωστό ότι, διαπίστωσαν ταύτιση απόψεων για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής, την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και την προεδρική εκλογή.

Οι κύριοι Παπανδρέου και Σημίτης φέρονται να συμφώνησαν ότι υπάρχει κυβερνητική προχειρότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, κάτι το οποίο δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας, το οποίο επιτείνεται από την έλλειψη σχεδίου αξιοποίησης του ευνοϊκού για την Ελλάδα κλίματος που δημιούργησε η επιτυχής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ,υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι χρειάζεται άμεση, ενεργός και συνεχής αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής ,στις περιπτώσεις που υπάρχει ανατροπή λαϊκών κατακτήσεων ή δημιουργούνται προβλήματα για τη χώρα, καθώς επίσης και όταν δεν αντιμετωπίζονται θέματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Περί του μέλλοντος του κινήματος, φέρονται να χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα σημαντική την αναδιοργάνωση και η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, θεωρούν κι οι δύο «άκαιρη» τη συζήτηση περί της προεδρικής εκλογής.

Πηγές εκ του κινήματος, έφεραν ως τεταμένες τις σχέσεις των δύο ανδρών και θεωρούσαν σημαντική τη συνάντηση ώστε να αποφευχθεί εσωκομματική κρίση.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έληξαν με ένα εντυπωσιακό πάρτι

Οι Αγώνες τελείωσαν και είναι η ώρα της αποτίμησης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι αθλητές, οι θεατές και οι τηλεθεατές κάνουν τον απολογισμό τους.

Εσείς τι θα κρατήσετε στη μνήμη σας από την Ολυμπιάδα της Αθήνας; Tι ήταν αυτό που ξεχώρισε; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα θυμόμαστε τους Αγώνες έπειτα από χρόνια;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Πολλά είναι αυτά που έκαναν την Ολυμπιάδα της Αθήνας ξεχωριστή και θα μείνει στην μνήμη του κόσμου για πάντα. Οι τελετές έναρξης και λήξης που ήταν διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει ως τώρα. Εξέφραζαν με πολύ ξεχωριστό τρόπο την Ελλάδα του χτες, την Ελλάδα του σήμερα. Οι υπέροχοι εθελοντές που σαν τις μέλισσες βρισκόντουσαν παντού, πάντοτε πρόθυμοι και χαμογελαστοί. Η χαρά και το πάθος του κοινού στα στάδια. Η όμορφη εικόνα της Αθήνας και η ζεστασιά των κατοίκων. Τα όμορφα στάδια. Οι αγώνες στην Ολυμπία.

Αυτό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι όταν η Αθανασία Τσουμελέκα μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο αποθεωμένη από τον κόσμο, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα 20χλ. βάδην.

Thomas (Newcastle Upon Tyne, UK)

Το στεφάνωμα των νικητών με κλαδιά ελιάς. Μα πάνω απ' όλα το αίσθημα της χαράς, του κεφιού και του ενθουσιασμού που ήταν ξεχείλιζαν από παντού. Έγινε παντού φανερό ότι αυτοί οι αγώνες δεν ήταν απλά ένα γεγονός που έπρεπε να γίνει ήταν η ψυχή της Ελλάδας μας που άνοιγε διάπλατη σ' όλο το κόσμο και έδειχνε το μεγαλείο της, τη λεβεντιά της, το φιλότιμό της. Ήταν πραγματικά επιτυχημένοι και ονειρεμένοι αγώνες. Είμαι περήφανη γιατί είμαι Ελληνίδα!

Μαρία Χριστουλάκη (Ελλάς)

Οι αγώνες Αθήνα 2004 είχαν μια υπέροχη τελετή έναρξης και λήξης. Μόνο και μόνο επειδή πραγματοποιήθηκαν στη πατρίδα τους, τη χώρα μας, μας έκαναν να μην τους ξεχάσουμε ποτέ.

Eλεονώρα Κουνένη-Φατούρου (Αθήνα)

H δύναμη της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού παρέδωσε στην ανθρωπότητα ακόμα μία φορά την σκυτάλη του φωτός, της αγάπης, και την δύναμη της αλήθειας! Αυτό φυσικά μένει αναλλοίωτο στο διάβα του χρόνου. Εύγε Έλληνες!

Γιώργος Λικάκης (Καναδάς)

I am the prowdest person in the world. I come from the best country in the world and we made the best ever games. Eυχαριστούμε πάρα πολύ. Τhose memories will stay with us for ever.

Τheodoros Megalokonomos (Australia)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την Ελλάδα μας. Όρθιοι μπροστά στην τηλεόραση τραγουδήσαμε τον εθνικό μας ύμνο, χειροκροτούσαμε, χαιρόμαστε και νοιώθουμε ευτυχισμένοι που επιτέλους όλοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες των Ελλήνων να αποδείξουν στα πέρατα της γης τι θα πει ελληνικό πνεύμα, πολιτισμός και σεβασμός! Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά τι θα πει ελληνικό γλέντι και ζεστή ελληνική φιλοξενία. Είμαστε πρώτοι! Πάντα!

Lana Theodossis (California, USA)

Ίσως δεν υπάρχουν λόγια στην πλούσια συναισθημάτων ελληνική γλώσσα για να περιγράψουν τα συναισθήματα των καλοπροαίρετων Ελλήνων που αισθάνθηκαν το τι ελάμβανε χώρα τις ανεπανάληπτες εκείνες μέρες. Ένα τεράστιο εύγε σε όλους όσους εργάσθηκαν μα περισσότερο όλων στους γελαστούς εθελοντές. Ήταν όλοι τους ανεπανάληπτοι.

Παναγιώτης Αξαόπουλος (Ελλάς)

Άλλη μια φορά αυτός ο λαός απέδειξε ότι μπορεί και μαθαίνει στον κόσμο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τα γράμματα!

Πάνος Μίχας (Αθήνα)

Ήταν ένα πραγματικό όνειρο που κράτησε 17 ημέρες ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ξανάρχονται στη χώρα που τους γέννησε. Αυτό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι όταν η Αθανασία Τσουμελέκα μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο αποθεωμένη από τον κόσμο, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα 20χλ. βάδην.

Τhomas (Newcastle Upon Tyne, UK)

The Οlympics are over. Soon everything will be forgotten. The only thing the Greeks are going to remember is the cost for the Olympics 10.000.000.000 bilions dollars.

Elias (Toronto, Canada)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους.

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

For eighteen days we felt proud to be Greek. For eighteen days we remembered our strong heritage. For eighteen days we showed the world that we do exist. For us, immigrants, it was a justification to the ignorant population around us that we were the greatest contribution to every modern civilization. Too bad that the broadcasters of NBC did not spend some time to learn to pronounce the name of the the Greek stadiums and locations. Bravo to the motherland for an unforgettable eighteen days trip to history.

John Andrews (Arizona, USA)

The Athens 2004 Games were not only well organized but more importantly brought the Games home where they belong. Greece was very well prepared, and left the best impression an all its guests and citizens.

Stan Kontogiannis (USA)

Come back often and take hold of Athens!

Antje Mairhoefer (Athens)

Το συναίσθημα που έμεινε, είναι αμφίσημο. Δυστυχώς παρ όλο που προσπαθώ, αυτό που μένει είναι και καλό και πικρό. Καλό, διότι έδειξε η χώρα μας, ένα πρόσωπο που δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια και παρά τα εκατομμύρια που όλες οι κυβερνήσεις ξόδεψαν στην διαφήμιση να δείξουν. Έτσι οι αγώνες το έκαναν, από μόνοι τους. Κακό, διότι, διότι όλοι οι πολιτικοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και το μετέτρεψαν σε δικό τους θέμα και ντρέπομαι για αυτό. Μόνο ο Σουφλιάς, είπε, μίλησε και ανέφερε για όλους και καλά έκανε, παρ όλο που με τους σοσιαλιστές με χωρίζει μία άβυσσος. Καλό, διότι έμαθαν όλοι την φιλοξενία μας (...)

Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Κακό, διότι δώσαμε λάθος όνομα στον μαραθωνοδρόμο που είπε το «νικήσαμε» και του δώσαμε όνομα δρόμου στην Αθήνα, χωρίς λόγο και αιτία που όλοι υποστηρίζουμε. () Καλό, διότι όλη η υφήλιος είδε και γνώρισε την Ολυμπία. Αυτό το μαγικό, το παραδεισένιο μέρος της ελληνικής γης. Καλό, διότι συζητάνε ορισμένα αγωνίσματα να γίνονται μόνιμα σε όλες τις Ολυμπιάδες εκεί ()

Κακό, διότι έλειπαν από την τελετή λήξεως οι Νάνα Μούσκουρη, ο Γιάννης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Ντέμης Ρούσσος. Όλοι μαζί, από τους τραγουδήσαντες στην τελετή δεν πιάνουν ούτε το 3% της δημοτικότητας του ενός από τους τέσσαρις. Γιατί; Διότι αυτούς τους τραγούδησε όλη η οικουμένη. () Κακό, διότι έλειπαν οι αναφορές από την Μαρία Κάλλας, τον Δημήτρη Μητρόπουλο την Τζίνα Μπαχάουερ () Καλό, διότι έμαθαν το σουβλάκι και τους έτρεχαν τα σάλια τους, όπως τα δικά μου.

Γιώργος Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα)

What a excellent environmnet, organisation and atmosphere. I am happy that my self and my family we had the chance to be there and get that wonderful feeling that made us proud to be greek. Congratulations to Greece, to Athens 2004 and above all to all Greeks who directly or indirectly made the dream of bringing the games back home a reality.

Kostas Ladas (London, UK)

On the coming 28th of October, on school parades, we will NOT remember that many of the Greek champions were not Greek nationals.

Georgios (Bristol, UK)

Superb organisation with no mistakes, excellent security conditions, but does it worth? Doping events and the fact that some scientists work for it will make the whole of athletics to loose a lot.

Costas Kyprianou (Cyprus)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news.

Thomas Economou (UK)

Όλα ήταν εντυπωσιακά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι τελετές έναρξης και λήξης, η Αθήνα, η Ελλάδα μας γενικώς. Μόνο που οι Έλληνες δείξαμε σε πολλά σημεία τον εγωισμό μας. Ίσως δεν καταλάβανε όλοι ότι αυτοί οι αγώνες ήταν αγώνες όλων τον ανθρώπων και όχι μόνο των Eλλήνων. Αλήθεια, εάν έχουμε την τύχη να διοργανώσουμε κάποιο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπως η Πορτογαλία και χάσουμε στον τελικό πώς θα φερθούμε στους νικητές;

Kώστας Σ. (Μόναχο, Γερμανία)

Όσοι χειμώνες και αν περάσουν, η καρδιά μας και τα μάτια μας θα χαμογελούν στο όνειρο, που οι τυχεροί ζήσαμε.

Νίκος Κοκκορής (Αθήνα)

Aυτό που θα θυμάμαι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα είναι τα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης που μας έδωσαν οι Έλληνες αθλητές με τις επιτυχίες τους αλλά και η άψογη συντονισμένη οργάνωση των αγώνων. Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Aυτό το παγκόσμιο Ελληνικό Καλοκαίρι, κατέδειξε την δύναμη ενός ολόκληρου λαού, χάραξε τις τύχες του, είδε, ένοιωσε, έκανε θαύματα, προσπέρασε με χαμόγελο, αγάπη αλλά και οίκτο όλους αυτούς τούς διάφορους 'δήθεν' και έδωσε σε όλο το κόσμο χαρά και κέφι αλλά και αξίες και αλήθειες ζωής.

Αντώνης (Θεσσαλονίκη)

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τελετή Έναρξης της 28ης Ολυμπιάδας ήταν μαγευτική βαθύτατα πνευματική και "βουτηγμένη" στο διαχρονικό άρωμα και στο αθάνατο κι ασίγαστο κύμα της Θάλασσας του Ελληνικού Πολιτισμού. Το ίδιο ενδεδυμένη με τα Ελληνικά χρώματα ήταν σαφώς και η Τελετή Λήξης, όπου αποδώθηκε και συνδυάστηκε αρμονικά o καθημερινός βίος του Ελληνα Αγρότη και της Ελληνίδας Αγρότισσας. Μία Τελετή - Πανηγύρι. Ένα ξεφάντωμα αφιερωμένο σ΄ όλάκερη την οικουμένη.

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι.

Λάνα Καντιάνη (USA)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους. Αν λοιπόν, κάτι θα ήθελα να κρατήσω ζωντανό στην κλονισμένη μνήμη μου σίγουρα θα επιθυμούσα να ήταν μερικά στιγμιότυπα από τις Τελετές έναρξεως καί λήξεως των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ένα προσωπικό ευχαριστώ στον ανεπνάληπτο, ευφυή και ταλαντούχο δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Τέλος, δεν θα λησμονούσα ποτέ τον Αγώνα της Τιμής που έδωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του Τένις Λένα Δανιηλίδου με τη Βουλγάρα Μαγκνταλένα Μαλέεβα. Η Λένα συγκίνησε για τη δύναμη της ψύχης, το αστείρευτο θάρρος, την ύψιστη πίστη της στο "Ευ Αγωνίζεσθαι". Παρά τους αφόρητους σωματικούς πόνους από τον τραυματισμό που προέκυψε στη διάρκεια του αγώνα, δεν λύγησε...και Νικησε.

Bασίλης Λάππας (Βόλος)

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην αγαπημένη Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς, αλλά μετά την δουλειά παρακολουθούσαμε με πάθος όλα τα αγωνίσματα και προπαντός τους Έλληνες αθλητές μας.

Τη θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Brighton, England)

Μπύρες, φωνές, μπράβο, φιλιά πεταχτά. Με αυτό τον τρόπο είμαστε όλοι μαζί για 17 Ολυμπιακές ημέρες και ας μην μας βλέπατε. Είμαστε πρώτοι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να παραμείνουν για πάντα στην Ελλάδα, από κει που ξεκίνησαν. Πίστευα ακράδαντα ότι όλα θα πήγαιναν καλά όσο θα διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί, γιατί η Ελλάδα είναι φιλική και ειλικρινής. Κάτι που μετράει πολύ στους φίλους και στον πονεμένο κόσμο που δυστυχώς είναι αρκετός σε αυτό τον πλανήτη.

Η ευχή που κάνουμε είναι η αγάπη, η ειρήνη, και ο σεβασμός που διακρίνει την Ελλάδα μας να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στα εκατομμύρια που παρακολούθησαν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων την πανέμορφη Ελλάδα μας.

Λάνα Καντιάνη (USA)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news. The Olympic spirit was all around the place. Thank you Ellada...

Τhomas Economou (UK)

Τhe overall thing was excellent!

Alex Livadas (Athens)

Η Αθήνα ήταν πραγματικά μια πανέμορφη και καθαρή Ευρωπαϊκή πόλη. Αντάξια οικόδεσποινα ενος τέτοιου event! Τι κρίμα όμως που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεατών (κατα την διάρκεια των αγώνων) γιουχάριζαν αναίτια και συστηματικά ξένους αθλητές, δίνοντας μία απολίτιστη εικόνα παρόμοια με αυτή του σταδίου των Τιράνων στο προχθεσινό μάτς με την Εθνική μας. Στην οργάνωση και διαχείριση λοιπόν των αγώνων παίρνουμε 9/10. Στην νοοτροπία και το "ευ αγωνίζεσθαι" μένουμε ακόμα μεταξεταστέοι...

Άρης Θεοδώρου (Ελλάς)

Την θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Βrighton, England)

Ήταν όλα εντυπωσιακά και μέσα στο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Όλος ο κόσμος ήταν κατά βάθος (άσχετα με το ποσό των εξόδων που και αυτό θα αντιμετωπισθεί) συγκινημένος βαθύτατα. Βοήθησαν πολύ και τα νέα παιδιά με την προσπάθεια και τη θέλησή τους με τον εθελοντισμό.

Αιβυ Αρχιτεκτονίδου (Αθήνα)

Για εμάς τους Έλληνες η Ολυμπιάδα των Αθηνών ήταν ένα όνειρο που το κάναμε πραγματικότητα ξεπερνώντας ποικίλους εφιάλτες. Τα δικά μας λάθη τα πληρώσαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά. Για των άλλων τα σφάλματα, που μας έβλαψαν σημαντικά, εισπράξαμε κατόπιν εορτής ένα συγγνώμη, άλλοτε ειλικρινές και άλλοτε ευγενικό. Υπήρξε και ένα υπερατλαντικό "sygnomi" στην ιστοσελίδα διεθνούς τηλεοπτικού καναλιού που ήταν δίβουλο και κακεντρεχές. Τέτοια πίκρα με τόσο μέλι θύμιζε "Σάουερ Γκρέϊπς".

Αγάπησα το Βραζιλιάνο αθλητή που αν κι έπεσε θύμα πρανοϊκού δεν παραπονέθηκε. Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Χρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Η "Ατλάντα" κάτι όφειλε να είχε διδαχτεί. Τώρα το τι πρόκειται να μείνει από τη σημερινή Ολυμπιάδα στη μνήμη μας, ο χρόνος θα το δείξει και είναι νωρίς ακόμη. Αν η δίωξη του doping αποδειχτεί αμερόληπτη και καθολική, ίσως η "Αθήνα" να οριοθέτησε τη καλή αρχή. Οι συγκινήσεις της δικής μου "κοντής μνήμης" ήταν πολλές και σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσαν στους αθλητές του στίβου με τις καλές ή κακές προσωπικές στιγμές τους - ή και τα δύο μαζί: Guerrouj, Fredericks, Δήμας, Lima, Radcliffe, Τσουμελέκα, η Κα Merlin Ottey...

Ήταν και ο "τρόμος" της συμμετοχής μου στο παλιρροϊκό κύμα εκδηλώσεων μέσα σε ένα απερίγραπτα μαγευτικό στάδιο. Καλά κράτησε η στέγη Καλατράβα τη πληθωρική συγκίνησή μας! Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την "εικόνα" της τελετής και την "αύρα" χιλιάδων νεαρών εθελοντών. Η πρώτη ήταν ασύγκριτη και η δεύτερη αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο παίρνει το "χρυσό" και ποιο το "ασημένιο", όμως το "χάλκινο" ανήκει σε όσους χάρηκαν άδολα μαζί μας τούτη την πανεθνική γιορτή είτε στην Αθήνα είτε μακριά μας.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Ήσαν οι ωραιότεροι Ολυμπιακοί αγώνες από κάθε άποψη: οργάνωσης, συμμετοχής του κόσμου, συναδέλφωσης και ασφάλειας. Ήταν κάτι απίστευτα και απρόσμενα μεγαλειώδες και βαθιά συγκινητικό. Όλα τα αγωνίσματα με συγκίνησαν ιδιαίτερα ο στίβος.

Το άλμα επί κοντώ γυναικών, τα 400 με εμπόδια γυναικών, ο μαραθώνιος. Πρέπει τουλάχιστον δύο αγωνίσματα, η σφυροβολία, ο δίσκος και ο μαραθώνιος να διεξάγονται μόνιμα στην Ελλάδα (αρχαία Ολυμπία, κλασσική μαραθώνιος διαδρομή).

Βάσος Χαραλαμπίδης (Αθήνα)

What I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 am, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka.

Takis (Boston, USA)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες. Χρυσά ασημένια και χάλκινα μετάλλια από αυτούς που πίστεψαν στην προσπάθεια και όχι στους χορηγούς και τις κάμερες.

Αγώνες της ασφάλειας, αστρονομικά ποσά λόγω της ανασφάλειας Άγγλων και Αμερικανών. Αθήνα 2004. Η Ελλάδα φιλοξένησε τον πλανήτη. 202 χώρες φιλοξενήθηκαν από την Ελλάδα. Υπέροχη εμπειρία.

Παναγιώτης Σοπιάδης

Η Αθήνα ήταν για πρώτη, και μάλλον τελευταία, φορά τόσο όμορφη.

Νίκος (Θεσσαλονίκη)

Θα θυμάμαι τον Πύρρο Δήμα να βγάζει τα παπούτσια του και να αποθεώνεται στην απονομή της άρσης βαρών. Επίσης θα θυμάμαι όλες τις προσπάθειες κάποιων δημοσιογράφων να προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν άχρηστο το σύστημα ασφαλείας πολύ πριν αυτό τεθεί σε ενεργοποίηση, μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθούν. ΑΙΣΧΟΣ.

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι η όλη διοργάνωση ήταν υπέροχη. Η τελετή έναρξης ήταν ανεπανάληπτη! Μπράβο στην Ελλάδα.

Αχιλλέας (Θεσσαλονίκη)

Στην Αθήνα για 17 ημέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνον τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνον ειρηνικά.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή ξεχώριζα τη σπατάλη του Εθνικού προϊόντος τη στιγμή που ο λαουτζίκος προσπαθούσε να μπει στο νόημα του ευρώ και της ευρωπαϊκής διάστασής μας και να καταλάβει πως ο μαϊντανός στη λαϊκή αγορά από 50 δραχ.πήγε στις 170, δηλ. 0.50 ευρώ. Όλο το σινάφι από κομματικούς και μη καλοπροαίρετους και ανιδιοτελείς σκόρπαγε χωρίς να ρωτά ή να νοιάζεται αν αυτοί που θα τα χρεωθούν δέχονται να πληρώσουν.

Στο τέλος καταλάβαμε πως μια αναδρομή της ιστορίας ενός μοναδικού πολιτισμού έγινε ντεκόρ στη παρουσίαση της αγέλης των... αθανάτων συμπεριλαμβανομένης και της θνητής Γιάννας, υπό τους ήχους κονσερβαρισμένης μουσικής D.J. και τα στήφη των μελλοθάνατων στην αρένα με τα εθνικά τους σύμβολα να παρελαύνουν. Όσο για τη γκλαμουράτη τελετή λήξης πληρώσαμε το ντάτσουν με τα καρπούζια και τα νινανάι τραγούδια για να παρουσιάσομε στο παγκόσμιο τηλεθεάμον κοινό τη σημερινή ταρατατζούμ κατάστασή μας.

Ύστερα από την παραπάνω γκρίνια πρέπει να ομολογήσω ότι τα χαμογελαστά πρόσωπα των αθλητών κερδισμένων και χαμένων έδειξαν πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι του εύ αγωνίζεσθαι σε αντίθεση με το σκοτεινό παρασκήνιο της ντόπας και της διαφήμισης. Αυτά και μόνο πρέπει να θυμόμαστε, τ' άλλα θα περάσουν με το σβήσιμο των προβολέων.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες-Χίου)

Τhe overall thing was excellent!

Αlex Livadas (Athens)

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους. Αυτή η χώρα η μικρή αλλά με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά απόδειξε σε όλους ότι εξακολουθεί ακόμα και το 2004 μ.Χ. να δίνει τα φώτα του πολιτισμού σε ολόκληρο των κόσμο.

Ιωάννης (Χίος)

Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την «εικόνα» της τελετής την «αύρα» χιλιάδων νεαρών εθελοντών.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Οι αγώνες ήταν ωραίοι. Ίσως ποτέ να μη μάθουμε πού χάθηκε η αγνότητά τους - ίσως επειδή δεν υπήρξε ποτέ. Η Ελλάδα απέδειξε για ακόμα μια φορά στην πολιτισμένη ανθρωπότητα πως τα κατάφερε και δεκάδες εργάτες σκοτώθηκαν στο όνομα των ιδανικών της - που είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής σε όφελος των χορηγών της. Η δήθεν εκεχειρία βρέθηκε νεκρή στα σκουπίδια της ιστορίας των ιδεών.

Οι τουρ οπερέιτορς αφού απαξίωσαν την Ελλάδα ως προορισμό για λόγους ασφαλείας, έστειλαν τα μεθυσμένα αγγλάκια στην ανατολική Ευρώπη - για να επιδείξουν τη ξεφτίλα τους και σε άλλους ανυποψίαστους λαούς. Οι Έλληνες εργαζόμενοι εν τω μεταξύ χρεώθηκαν μέτρα ασφαλείας και διεθνείς χαφιέδες για να μπορεί ο πλούσιος Ελβετός να αισθάνεται άνετος και ασφαλής. Ας είναι. Όμως... Όχι άλλα εθνικά οράματα παρακαλώ.

Άγγελος (Αθήνα)

Μια θαυμάσια, συντονισμένη προσπάθεια πέτυχε. Παρά τη σκιά του ντόπινγκ-του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που νοθεύει την αγνότητα πολλών αθλητών και το πνεύμα των αγώνων- θα θυμάμαι αυτούς τους αγώνες σαν ένα χαρούμενο παγκόσμιο πάρτι τόσο μέσα όσο και έξω από τα σταδία.

Στην Αθήνα για 17 μέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνο τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνο ειρηνικά. Μακάρι οι κυβερνήσεις του κόσμου να ενισχύουν τέτοιες ατμοσφαιρες. Τα τραγικά όμως γεγονότα της Οσετίας μας ξαναέδειξαν την κτηνώδη πλευρά του ανθρώπου και δυστυχώς απέδειξαν ότι το χαρούμενο πάρτι ήταν μόνο παρένθεση ανθρωπιάς. Αυτή την παρένθεση όμως θα τη θυμάμαι για πάντα.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα. Ας ξεχάσουμε κάθε τι δυσάρεστο και ας μείνουμε στα ευχάριστα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες.

Παναγιώτης Σοπιάδης

If I had not gone to the Olympics, I would probably not be too sad, not knowing exactly what I missed. Now that I had the experience, I know I should be pissed if I had missed the games. It was the best party ever. And what I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 AM, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka. It was as if you were exiting a stadium continuously, after your team had won 7-0. Thanks Athens!

Τakis (Boston, USA)

Η προπαγανδιστική παραφιλολογία των Australian owned-British based εφημερίδων με απώτερο σκοπό τη ταύτιση των ελληνικών αγώνων με την αποτυχία στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού τους, πιστεύω πως είχε να κάνει πιο πολύ με τη μετέπειτα πώληση του γνωστού πλέον Olympic know-how στην Κίνα παρά σε ανάδειξη των αγώνων του Σίδνευ σε καλύτερους όλων των εποχών.

Δυστυχώς δε θα μπορέσω να συγχωρήσω ποτέ στο συμπαθή κατά τα άλλα βρετανικό λαό τη μη επιστροφή στη κοιτίδα τους των Μαρμάρων του Παρθενώνα και του Περικλή-και όχι του Ελγιν- στο φυσικό τους περιβάλλον και ειδικά σε μια τόση σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τα γλυπτά του Φειδία ταιριάζουν στο ελληνικό φως παρά στο γκρίζο και μουντό λονδρέζικο ουρανό.

Γκόρμπι

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους.

Iωάννης (Χίος)

Η τελετή έναρξης ήταν σχεδόν τέλεια. Με συγκίνησαν τα δικά μας παιδιά δαφνοστεφανωμένα. Τη Χαλκιά και την Τζουμελέκα τις λάτρεψα, με την προσπάθεια του Πύρρου συγκινήθηκα πολύ. Ωστόσο με συγκίνησε και η Αγγλίδα μαραθωνοδρόμος Ράντκλιφ που έκλαψε δείχνοντας τον πόνο της με τόσο ανθρώπινο τρόπο. Αγάπησα τον Βραζιλιάνο αθλητή που αν και έπεσε θύμα παρανοϊκού δεν παραπονέθηκε.

Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το ακριβώς αντίθετο μετάλλιο το παίρνει ο Ιταλός νικητής που δεν βρήκε να πει ένα λόγο συμπάθειας παρά δήλωσε πώς έτσι κι αλλιώς θα νικούσε. Οι Ολυμπιακοί απαιτούν και υψηλό ήθος, όχι μόνο επιδόσεις και νίκες. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς όρους θέσπισής τους. Τέλος, το κοριτσάκι που έσβησε τη φλόγα και τα παιδάκια που σκορπίσανε με τα φαναράκια ήταν συγκινητικά. ()

Xρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

() Είναι άσχημο που αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι "δικοί μας" αγώνες, ξεκίνησαν εν μέσω της φιλολογίας και της παραφιλολογίας του doping. Και είναι ακόμη πιο άσχημο που πολλοί αθλητές-ανάμεσα σ' αυτούς και Έλληνες- αναμείχθηκαν σε σκάνδαλα χρήσης παράνομων αναβολικών ουσιών.

Αναμφισβήτητα αυτό είναι ένα μελανό σημείο για τους Αγώνες που θα θυμόμαστε έπειτα από πολύ καιρό. Οι ευχάριστες αναμνήσεις όμως που θα μείνουν είναι ασύγκριτα περισσότερες.

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Κατά την λαμπρή Τελετή Έναρξης των Αγώνων, παρακολουθήσαμε -εμείς και άλλα 4 δισεκατομμύρια ζεύγη ματιών σε όλο τον πλανήτη- ένα μαγευτικό υπερθέαμα, που αντί να αρκεστεί σε οπτικούς εντυπωσιασμούς, έδωσε μαθήματα ιστορίας, μουσικής, τεχνολογίας, λιτότητας και κομψότητας. Κατά την διάρκεια των Αγώνων, πρωταγωνιστές ήταν οι αθλητές και οι προσπάθειες τους.

Φυσικά, δεν ξεχνούμε ότι υπήρξαν αρκετοί που αγωνίστηκαν σε περίοδο αποθεραπείας από κάποιον πρόσφατο τραυματισμό ή γενικά σε δύσκολες γι' αυτούς περιόδους μόνο και μόνο για την χαρά της συμμετοχής.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αθλητές μας, στεφανωμένους για πρώτη φορά με τον "κότινο", που φόρεσαν στο στήθος τους ένα εκ των τριών πολύτιμων μεταλλίων και έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους για μία μεγάλη διάκριση στους "δικούς μας" αγώνες.

Δεν θα ξεχάσουμε το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας που από το 393 μ.Χ. φιλοξένησε για πρώτη φορά αθλητικό γεγονός!

Δεν θα ξεχάσουμε την άριστη διοργάνωση, τις συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, τα zeppelin, τις ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας, τα άψογα κατασκευασμένα στάδια μας.

Μάλιστα, όσοι από εμάς παρακολούθησαν έστω και έναν αγώνα από κοντά δεν θα ξεχάσουν ποτέ το κλίμα που επικρατούσε στις κερκίδες μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων αλλά και μεταξύ Ελλήνων και ξένων, τους ήχους του "Ζορμπά" που ακούγονταν σε όλες τις εγκαταστάσεις και τους φιλάθλους που εμψύχωναν τους συμπατριώτες μας αθλητές σε κάθε αγώνα τους.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Τελετή Λήξης. Ένα θέαμα εμπνευσμένο από σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας μας που κατέληξε σε ένα μεγάλο πάρτυ. Τι κι αν όλοι ριγήσαμε από συγκίνηση και μελαγχολία όταν ένα μικρό κοριτσάκι με ένα φύσημά του έσβησε τον βωμό όπου για 17 μέρες έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα;

Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μας ως η αρτιότερη διοργάνωση που έγινε από την εποχή της σύγχρονης ιστορίας τους, ως οι Αγώνες που επανέφεραν στο προσκήνιο το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο, πατέρα του μεγάλου, του ωραίου και τ΄ αληθινού"... Και μετά τους Αγώνες τι;

Mαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Συνδρομή της αμερικάνικης δικαιοσύνης

Όλα τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αμερικανική δικαιοσύνη για την εταιρία Μπάλκο, που παρασκεύαζε παράνομες ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνταν από αθλητές, θα ζητήσουν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, οι εισαγγελείς Σπύρος Μουζακίτης και Αθηνά Θεοδωροπούλου θα ζητήσουν εντός των ημερών από την αμερικανική δικαιοσύνη να τους διατεθούν τα στοιχεία για την υπόθεση της αμερικανικής εταιρίας.

Όπως είναι γνωστό, οι δύο εισαγγελείς ερευνούν τα γεγονότα της 12ης Αυγούστου, όταν οι ολυμπιονίκες Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου δεν παρέστησαν σε ιατρική εξέταση για τον εντοπισμό χρήσης απαγορευμένων ουσιών, αλλά και το είδος των εισαγωγών που πραγματοποιούσε ο προπονητής Χρήστος Τζέκος.

Υπενθυμίζεται ότι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έφεραν μεταξύ των πελατών της Μπάλκο και έλληνα προπονητή.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:40 (Ώρα Λονδίνου)

Αποζημίωση για τα θύματα της Ουάσιγκτον

Για τις δολοφονίες καταδικάστηκαν ο Λι Μπόιντ Μάλβο (φωτ.) και ο Τζον ΄Αλεν Μουχαμάντ.

Τα θύματα των ακροβολιστών της Ουάσιγκτον κατέληξαν σε εξωδικαστική ρύθμιση με τις εταιρείες εναντίον των οποίων είχαν ασκήσει μήνυση.

Η μήνυση είχε ασκηθεί εναντίον κατασκευάστριας εταιρείας όπλων και κατά εταιρείας εμπορίας όπλων.

Βάση της μήνυσης ήταν ότι οι δύο εταιρείες επέδειξαν εγκληματική αμέλεια.

Δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων χαρακτήρισαν την συμφωνία ιστορική, επειδή, όπως είπαν, θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της εμπορίας μικρών όπλων.

Η εταιρεία Bull's Eye Shooter Supply, που πούλησε το τουφέκι που χρησιμοποιήθηκε στις δολοφονίες, συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των δύο εκατομμύριων δολλαρίων.

Η εταιρεία Bushmaster Firearms, που κατασκεύασε το όπλο, συμφώνησε να πληρώσει μισό εκατομμύριο δολλάρια.

Για πρώτη φορά εταιρεία εμπορίας όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνεί να καταβάλει αποζημίωση για περίπτωση αμέλεια.

Οι δολοφόνοι ακροβολιστές έσπειραν τον τρόμο στην Ουάσιγκτον πριν από δύο χρόνια.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ακροβολιστές που χρησιμοποίησαν ένα τουφέκι τύπου Bushmaster.

Ο Τζον Άλεν Μουχάμαντ και ο νεαρός συνεργός του, Λι Μάλβο, εκτίουν ποινή για δολοφονία.

Οι δικηγόροι της Bushmaster Firearms είπαν ότι αποφάσισαν να κάνουν την εξωδικαστική ρύθμιση για να αποφύγουν τα δικαστικά έξοδα και τόνισαν ότι επ΄ουδενί δεν θεωρούν ότι φέρουν από τη μεριά τους ευθύνη.

Ωστόσο, ως μέρος της συμφωνίας, η εταιρεία δέχτηκε να εκπαιδεύει τους πωλητές της σε θέματα ασφάλειας κατά την πώληση όπλων.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:48 (Ώρα Λονδίνου)

Παραολυμπιακή φλόγα

Στο ναό του Ηφαίστου, του κουτσού θεού εκ των αρχαίων δώδεκα της Ελλάδας, έγινε το βράδυ της Πέμπτης η τελετή αφής της φλόγας των παραολυμπιακών αγώνων, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

Η φλόγα άναψε με μια σπίθα που προκλήθηκε από την σφυρηλάτηση του σίδερου στο αμόνι -πάλι κατά τον ηφαίστειο τρόπο.

Έξι κοπέλες του Χοροθεάτρου «Ροές» μετέφεραν με κάνιστρα έξω από το ναό τη φλόγα ενώ, ταυτόχρονα, ογδόντα εθελοντές, κρατώντας πήλινα δοχεία με φωτιά, δημιούργησαν ένα «πύρινο ποτάμι» στην πλαγιά του λόφου από το ναό ως το βωμό.

Τη φλόγα στο βωμό μετέφερε ο χορευτής Ντανίλλο Ζέκα ενώ πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο χρυσός παραολυμπιονίκης Κώστας Φύκας.

Πέραν του προέδρου της δημοκρατίας, στην τελετή παρέστησαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η πρόεδρος της Αθήνα2004, Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρόεδρος της διεθνούς παραολυμπιακής επιτροπής Φιλ Κρέιβεν κ.α.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «με την επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, στείλαμε σ' ολόκληρο τον κόσμο μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας ανθρώπων και λαών. Με τη Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων, στέλνουμε μήνυμα Πολιτισμού και πάνω απ' όλα μήνυμα Ανθρωπισμού».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Φιλ Κρέιβεν, χαρακτήρισε «τέλεια αρχή» την αφή στο ναό του Ηφαίστου και ανακοίνωσε ότι βρίσκεται και ο ίδιος μεταξύ των λαμπαδηδρόμων της Παρασκευής.

Η φλόγα «διανυκτέρευσε» την Πέμπτη στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, αφού πέρασε από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, καθώς και από σημαντικά κέντρα της κλασικής Ελλάδας, όπως τα Μέγαρα και η Ελευσίνα.

Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου θα μπει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, όπου και θα ανάψει τον κεντρικό βωμό.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου)

Κοινοπραξία για την ΝΑ Ευρώπη

Kοινοπραξία αποτελούν πλέον τρία από τα μεγαλύτερα εν Ελλάδι ινστιτούτα για την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ορθή χρήση και ο συντονισμός της τεχνικής και άλλης βοήθειας που παρέχεται στις χώρες της Νοτιο -Ανατολικής Ευρώπης που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέλη της Κοινοπραξίας, η οποία ονομάστηκε «Μαζί στην Ευρώπη», είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας-Πληροφόρησης και Πολιτισμού και το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν σε εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών κ.Γιάννη Βαληνάκη, οι εκπρόσωποί τους Θόδωρος Κουλουμπής, Λουκάς Ανανίκας και Θάνος Βερέμης, η κοινοπραξία, είναι ανοιχτή σε συνεργασίες που θα ενδυναμώσουν την προσπάθεια αυτή.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:35 (Ώρα Λονδίνου)

Παραολυμπιακοί και ΔΕΘ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 3.000 κενά στα νοσοκομεία. Βόρεια Ελλάδα: σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 47 μέτρα-ασπίδα για επιχειρήσεις, καταναλωτές. Νέο θεσμικό πλαίσιο στη λειτουργία της αγοράς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανάσα για 125.000 αγρότες. 3 μονάδες κάτω τα επιτόκια δανείων και εξόφληση σε 10 χρόνια.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φθηνό χρήμα για αγρότες- εργαζομένους. Μήνυμα στήριξης των μη προνομιούχων από την κυβέρνηση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Φθηνά σπίτια για τους μη προνομιούχους. Με συναρπαστικό επιδοτούμενο επιτόκιο 3% (από 5,5%).

Η ΑΥΓΗ: Εγρήγορση κατά του ρατσισμού. Η Δημοκρατική Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πόλεμος για το ψωμί. Εκβιάζουν για αυξήσεις 30% οι βιομήχανοι.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι αριθμοί ευημερούν οι τιμές όμως ανεβαίνουν...Στο 2,7% έπεσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο λόγω των εκπτώσεων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στεγαστικά χωρίς επιτόκιο! Για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω. Παράδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας από την κυβέρνηση.

ΕΘΝΟΣ: Φορτώνουν στα ΙΧ έξτρα αυξήσεις. 10% πάνω τα τέλη κυκλοφορίας και 7% τα ασφάλιστρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το βαθύ κράτος επιδιώκει για τον Πατριάρχη κρεμάλα και το Φανάρι σβηστό. Από το 1955 ως το 2004 και έχει ο ....Αλλάχ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σαρώνει η γκρίνια το ΠΑΣΟΚ. Όλοι εναντίον όλων και του Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φθηνότερα σπίτια από τον ΟΕΚ. Δάνεια: Μειώνεται το επιτόκιο κατά 2,5 μονάδες/ Ολυμπιακό Χωριό: 580 ευρώ η τιμή ανά τετραγωνικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σφαγές, σφαγές....Πολύνεκρη επίθεση στη Τζακάρτα , 70 νεκροί στο Ιράκ, 50 στο Πακιστάν, 5 στη Γάζα.

ΕΞΠΡΕΣ: "Ζητείται σχέδιο για την οικονομία. Άλμα "σοκ" στο χρέος φθάνει στο 112%".

ΕΣΤΙΑ: Χώρα δημιουργών και όχι υπαλλήλων . Ανάπτυξη και απασχόληση θα φέρουν οι νέοι επιχειρηματίες.

ESPRESSO: Η Espresso αποκαλύπτει: Το μεγάλο κόλπο! Πού πάνε οι θησαυροί από τις ληστείες και τα ριφιρί.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Μεταρρύθμιση ή επανάπαυση; Η ελληνική οικονομία σε κρίσιμο σταυροδρόμι".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Άτοκα στεγαστικά δάνεια. Για δικαιούχους του ΟΕΚ-Μέτρα υπέρ της λαϊκής κατοικίας και της οικοδομής.

ΚΕΡΔΟΣ: "Έρχονται και άλλοι ξένοι στην αγορά σούπερ μάρκετ".

Ο ΛΟΓΟΣ: Η ώρα της ΔΕΘ. Στο επίκεντρο η τόνωση της Περιφέρειας και η λήψη μέτρων για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και αγρότες.

Μetro: Όλα τα φώτα στη ΔΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη από σήμερα το κέντρο των εξελίξεων.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Ποιοι κερδίζουν με τον "κύκλο του χρήματος".

ΤΑ ΝΕΑ: Τα ράντζα ζουν και βασιλεύουν. Έξι μήνες μετά...

Η ΝΙΚΗ: Εξηγήσεις εκατέρωθεν. Σήμερα η συνάντηση Παπανδρέου - Σημίτη. Με στόχο να αρθούν οι μεταξύ τους παρεξηγήσεις.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Για να πάμε μπροστά! Αγωνιστικό πλαίσιο.

TRAFFIC NEWS: Έκανε όργια σε ξενοδοχείο και έστειλε στο σύζυγο τη "λυπητερή". Ο απατημένος προπονητής έχει χάσει τον ύπνο του.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 69η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Σβούρα η ΔΕΘ φέτος μέσα στη νέα εποχή που δημιουργεί νέες επιτεύξεις.

Η ΧΩΡΑ: Στο 5% μειώνει τα επιτόκια η Αγροτική. Ευνοϊκές ρυθμίσεις- ανάσα για 100.000 αγρότες.

City Press: Παροχές- έκπληξη. Εντυπωσιακό άνοιγμα λίγο πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Εγκαίνια ΔΕΘ-Εξαγγελίες Πρωθυπουργού

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "στο τρίπτυχο ανάπτυξη- απασχόληση- κοινωνική συνοχή θα στηρίζονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ με στόχο την ισχυροποίηση της οικονομίας και τη δίκαιη κατανομή του κοινωνικού μερίσματος προς όλες τις ομάδες του πληθυσμού".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "σε συγκεκριμένα έργα και χρονοδιαγράμματα με ακρίβεια θα επικεντρώσει τις αναφορές του για τις υποδομές στη Μακεδονία και τη Θράκη ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής που θα βρίσκεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την 69η ΔΕΘ. Είναι ξεκάθαρο ότι θ΄αποφύγει τις ..."συνήθεις εξαγγελίες". Δεν θέλει, επίσης, φιέστες "τύπου ΠΑΣΟΚ".

Σύμφωνα με την ESPRESSO, "νέα ήθη στην πολιτική ζωή της χώρας και την εφαρμογή της γενικής οδηγίας "σεμνά και ταπεινά" στην καθημερινότητα σηματοδοτεί η επιθυμία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή , η υποδοχή του στη Θεσσαλονίκη να μη θυμίζει σκηνές...ρωμαϊκής φιέστας!".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "μείωση του κόστους παραγωγής, στροφής στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, γενναία ενίσχυση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, γρήγορη καταβολή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, επανίδρυση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ είναι οι βασικοί άξονες στο "αγροτικό πακέτο" που θα παρουσιάσει ο κ. Κώστας Καραμανλής στη ΔΕΘ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "μέτρα υπέρ της λαϊκής κατοικίας και της οικοδομής θα συνοδεύουν την πολιτική ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής που θα παρουσιάσει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και θα είναι αυτά που θα αναδείξουν το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης".

Το metro γράφει ότι "στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης μετατοπίζεται από σήμερα το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος με την οικονομικού περιεχομένου ομιλία του κ. Καραμανλή".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "με στόχο να "κλείσει" δύο κεφαλαιώδη ζητήματα που αφορούν την πορεία της χώρας το 2005, μεταβαίνει σήμερα στη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος το απόγευμα θα εγκαινιάσει την 69η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "κυβερνητικές εξαγγελίες που θα διακρίνονται από "πολιτικό ρεαλισμό", με δύο χρονοδιαγράμματα, το 2005 και το τέλος της τετραετίας, θα παρουσιάσει ο Κώστας Καραμανλής στην πρώτη του πρωθυπουργική εμφάνιση στη ΔΕΘ".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "η ώρα της ελληνικής οικονομίας έφθασε. Το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εγκαινιάζει στη συμπρωτεύουσα την 69η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, η οποία ντύνεται στα γιορτινά της και γίνεται το σημείο αναφοράς στην Ευρώπη για το επόμενο δεκαήμερο".

Παραολυμπιακοί Αγώνες

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι "η οικουμένη γιορτάζει ξανά. "Λούζεται" με το φως των υψηλών ιδανικών, της ευγενούς άμιλλας, του ανθρωπισμού, ενώνεται κάτω από το αγνό φως του Ολυμπισμού...Η ιερή δάδα των Αγώνων άναψε για δεύτερη φορά κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "η αντίστροφη μέτρηση έως την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε με τη λιτή αλλά εντυπωσιακή τελετή Αφής της Φλόγας χθες στο ναό του Ηφαίστου. Με σπίθα που προκλήθηκε από τη σφυρηλάτηση του σίδερου στο αμόνι, το "ιερό φως " άναψε στο εσωτερικό του ναού του Ηφαίστου".

H CITY PRESS αναφέρει ότι "η τελετή αφής των Παραολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ναό του Ηφαίστου στο Θησείο, μέσα σε κλίμα πολιτικού παρασκηνίου και παρεξηγήσεων. Η δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννη αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την "περιθωριοποίηση" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με απόφαση της ΟΕ "Αθήνα 2004".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "σε μια λιτή, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακή τελετή στο Ναό του Ηφαίστου (του χωλού θεού) στο Θησείο άναψε και πάλι η ιερή Φλόγα στο Βωμό της Παραολυμπιάδας. Ο πρωθυπουργός τόνισε με σημασία πως αυτοί οι Αγώνες είναι μια ευκαιρία για να στραφούμε με ευαισθησία προς τους συνανθρώπους μας με αναπηρία και κάλεσε όλους τους Έλληνες να είναι παρόντες στα στάδια".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "μια σπίθα που προκλήθηκε από τη σφυρηλάτηση του σίδερου στο αμόνι, με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, που άναβε τη φωτιά ο θεός Ήφαιστος κατά τη μυθολογία, άναψε χθες το βράδυ στο Θησείο η Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων".

Συνάντηση Παπανδρέου- Σημίτη

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "αμοιβαίες εξηγήσεις πρόκειται να δοθούν σήμερα από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, σε μία προσπάθεια να διαλυθούν οι σκιές που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο ανδρών, εξαιτίας της εκατέρωθεν δυσφορίας για μία σειρά ζητημάτων".

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "Καθοριστική κρίνεται η σημερινή συνάντησις των κ. κ. Παπανδρέου και Σημίτη τόσο για τις μεταξύ των σχέσεις όσο και για τα θέματα που αφορούν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και στην επιλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Μάρτιο".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "Στο πρόγευμα που θα έχουν σήμερα στην οδό Αναγνωστοπούλου οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτης αναμένεται να ξεκαθαριστεί πλήθος θεμάτων".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "το ραντεβού Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη που είχε εξελιχθεί σε σήριαλ τις τελευταίες δυο εβδομάδες πραγματοποιείται τελικά αυτήν την ώρα στο σπίτι του τέως πρωθυπουργού στην οδό Αναγνωστοπούλου".

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "η στάση του ΠΑΣΟΚ στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το κυρίαρχο θέμα της συνάντησης που θα έχουν το πρωί ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Παπανδρέου και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, παρότι η συνάντηση έχει χαρακτηριστεί-και αναμένεται να είναι-"εφ΄όλης της ύλης".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Στη Τζαμάικα ο τρομερός Ιβάν

Κάτοικοι και τουρίστες στη Τζαμάικα φεύγουν προτού έρθει ο τυφώνας

Στην Τζαμάικα ο κόσμος προετοιμάζεται για την έλευση του τυφώνα Ιβάν, που έχει σαρώσει την νοτιοανατολική Καραϊβική.

Μέχρι στιγμής ο φοβερός τυφώνας έχει προκαλέσει τον θάνατο 23 ατόμων και ζημιές που ανέρχονται σε εκατομμύρια δολλάρια.

Αναμένεται να είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που θα πλήξει την Τζαμάικα.

Όλα τα σχολεία, τα καταστήματα και τα αεροδρόμιοα έχουν κλείσει.

Ουρές σχηματίζονται στα σουπερμάρκετ και οι κάτοικοι εφοδιάζονται με τρόφιμα, φακούς και μπαταρίες.

Η κυβέρνηση της Τζαμάικα έχει ζητήσει από μισό εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές.

Ο τυφώνας έπληξε τη Βενεζουέλα και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η χώρα με τις μεγαλύτερες καταστροφές είναι η Γρενάδα, όπου ισοπέδωσε σπίτια και ερείπωσε την πρωτεύουσα Σεν Τζορτζ.

Μετά τη Τζαμάικα ο τυφώνας αναμένεται να κατευθυνθεί προς την Κούβα και τις νότιες αμερικανικές ακτές.

Οι τουρίστες έχουν ήδη εγκαταλείψει τις ακτές της Φλόριντα.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ελέγχουμε το Αφγανιστάν δηλώνει ο Ζαουάχρι

Ελέγχουμε το Αφγανιστάν λέει ο υπασπιστής του Μπιν Λάντεν

Ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του δικτύου της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, δήλωσε ότι δυνάμεις των μουτζαχεντίν ελέγχουν το μεγαλύτερος μέρος των περιοχών στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που μεταδόθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι εμφανίστηκε φορώντας ένα λευκό τουρμπάνι και με ένα αυτόματο όπλο υπό μάλης.

Ο υπασπιστής του Μπιν Λάντεν υποστηρίζει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τους μουτζαχεντίν.

«Το πεδίο στο ανατολικό και νότιο Αφγανιστάν είναι πλέον ελεύθερο στους μουτζαχεντίν. Οι υποκριτές έχουν κλειστεί στις πρωτεύουσες των επαρχιών».

«Όσον αφορά τους Αμερικανούς, αυτοί έχουν κλειστεί στα ξενοδοχεία τους και φοβούνται να ξεμυτίσουν για να αντιμετωπίσουν τους μουτζαχεντίν που δε σταματούν να τους προκαλούν με τα πυρά τους και τον αποκλεισμό των δρόμων. Η μόνη τους άμυνα είναι οι βομβαρδισμοί, οι οποίοι δεν είναι τίποτε άλλο παρά σπατάλη του αμερικανικού χρήματος στην άμμο», φέρεται να είπε ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα.

Κατά το Αλ Τζαζίρα η μετάδοση του μαγνητοσκοπημένου μηνύματος του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα είναι μια ακόμα αποκλειστικότητα του καναλιού.

Το βίντεο μεταδόθηκε δύο ημέρες πριν από την τρίτη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και λίγες ώρες μετά την επίθεση του πακιστανικού στρατού εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης μαχητών της Αλ Κάιντα στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν κατά την οποία, συμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, σκοτώθηκαν 50 ξένοι μαχητές.

Ανασυγκρότηση

Στο μήνυμα του ο αιγυπτιακής καταγωγής γιατρός Αϊμάν αλ Ζαουάχρι λέει ότι το ανατολικό και νότιο Αφγανιστάν έχουν περάσει στον έλεγχο των ανασυγκροτημένων μοτζαχεντίν.

«Ο εχθρός εχει περιορισθεί στην Καμπούλ και oρισμένες ακόμη μεγάλες πόλεις. Οι Αμερικανοί κρύβονται στα οχυρά τους και αρνούνται να αντιμετωπίσουν τους μοτζαχεντίν που τους μάχονται σε όλα τα μέτωπα και κερδίζουν» λέει ο Αλ Ζαουάχρι.

Ο Αλ Ζαουάχρι θεωρείται πνευματικός καθοδηγητής της Αλ Κάιντα, ο άνθρωπος που παράγει ιδέες.

Το 1998, από κοινού με τον Μπιν Λάντεν εξέδωσε φατουά και καλούσε όλα τα μέλη της Αλ Κάιντα σε ιερό αγώνα (τζιχάντ) εναντίον αμερικανών πολιτών.

Η γυναίκα και τα παιδιά του σκοτώθηκαν κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των αμερικανών στα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου του 2001.

Καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές για την εμπλοκή του στις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Αφρική ενώ έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην Αίγυπτο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της οργάνωσης του Ισλαμική Τζιχάντ στη δεκαετία του '90.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

Γενοκτονία καταγγέλλει ο Πάουελ

Εικόνες καταστροφής και ερήμωσης στην επαρχία του Νταρφούρ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ απεκάλεσε «γενοκτονία» τις επιθέσεις κατά αμάχων στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση του Σουδάν και οι αραβικές πολιτοφυλακές, Τζατζαγουίντ, φέρουν την ευθύνη για τη γενοκτονία που συνεχίζεται στην αφρικανική χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη τη διεξαγωγή έρευνας για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο Νταρφούρ.

Ο Σουδανός ομόλογός του, Νατζίμπ Αμπντούλ Ουχάμπ, απέρριψε τον όρο γενοκτονία και είπε ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη δήλωση Πάουελ.

Εν τω μεταξύ, στα Ηνωμένα Έθνη ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση επί του προτεινομένου από τις ΗΠΑ σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στο Σουδάν.

Το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος προτείνει ενίσχυση της παρουσίας της Αφρικανικής Ένωσης στο Σουδάν καθώς και τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα διεξάγει έρευνα για παραβίασεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ.

Παρόλο που για την πρώτη πρόταση φάνηκε να υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η δεύτερη πρόταση συνάντησε σθεναρές αντιδράσεις.

Παράλληλα, η Κίνα, η Αλγερία και το Πακιστάν διατηρούν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Σουδάν.

Η ανταποκρίτρια του BBC έδρα των Ηνωμένων Εθνών μεταδίδει ότι περαιτέρω συζητήσεις θα γίνουν σήμερα και επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η ψηφοφορία να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ισλαμική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την Τζακάρτα

Βάναυση χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών

Η ισλαμική οργάνωση «Τζεμά Ισλαμίγια» ανέλαβε την ευθύνη της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης έξω από την πρεσβεία της Αυστραλίας στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Με μήνυμά της στο διαδίκτυο η ακραία ισλαμική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται στη νοτιοανατολική Ασία, τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο θέλησε να τιμωρήσει την Αυστραλία για την υποστήριξη που παρέχει στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 173.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η αστυνομία της έχει βάσιμες υποψίες ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας με τρεις βομβιστές και όχι για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Η οργάνωση «Τζεμά Ισλαμίγια»είχε αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης πριν από δύο χρόνια στο Μπαλί, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 200 ανθρώπους, κυρίως Αυστραλούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ μετέβη στην Τζακάρτα μαζί με ομάδα εγκληματολόγων της αστυνομίας

«Τα συστήματα ασφαλείας που είχαμε εγκαταστήσει στη πρεσβεία άντεξαν παρά την ισχύ της έκρηξης. Το τείχος γύρω από τη πρεσβεία τα τελευταία χρόνια είχε ενισχυθεί και συνέβαλε σημαντικά στην προστασία των εργαζομένων εντός του κτιρίου. Επιπλέον, είχαμε τοποθετήσει τζάμια με ειδική επικάλυψη ανθεκτικά στις βόμβες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν, μετά και τη χθεσινή επίθεση, ότι οι ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα, προσπαθούν να επηρεάσουν τα ανά τον κόσμο εκλογικά αποτελέσματα.

Τον Μάρτιο, η επίθεση στην Ισπανία έγινε παραμονή των βουλευτικών εκλογών και συνέβαλε στην ήττα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο στήριξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ.

Για εκλογές ετοιμάζονται η Αυστραλία και η Ινδονησία.

Όπως εκτιμά ο συντάκτης του ΒΒC, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, Γκόρντον Κορέρα, η χρονική στιγμή που επελέγη για αυτήν την επίθεση είναι ανησυχητικός παράγων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ινδονησία και οι Αυστραλοί της Ινδονησίας γίνονται στόχος.

Η Ινδονησία έχει εκλογές σε δύο εβδομάδες και η Αυστραλία σε ένα μήνα από σήμερα.

Μία από τις ανησυχίες των ειδικών είναι ότι οι ακραίες οργανώσεις συνειδητοποίησαν τον αντίκτυπο των επιθέσεων της Μαδρίτης, λέει ο συντάκτης μας.

«Είδαν ότι με μια επίθεση μια φιλοαμερικανική, συντηρητική κυβέρνηση έχασε την εξουσία για να αντικατασταθεί από μια λιγότερο φιλοαμερικανική, η οποία αμέσως ανακάλεσε τις δυνάμεις της από το Ιράκ. Το ίδιο ισχύει στην Αυστραλία, όπου η αντιπολίτευση έχει εξαγγείλει ότι από τις πρώτες της ενέργειες θα είναι η αποχώρηση των δυνάμεων της από το Ιράκ», σχολιάζει ο συντάκτης του BBC για θέματα ασφαλείας, Γκόρντον Κορέρα.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 00:34 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο πλήγμα για Μπλερ

«Νέο πλήγμα για Μπλερ λόγω Ιράκ», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της «Γκάρντιαν» και διευκρινίζει ότι η «Επιτροπή Ερευνών για το Ιράκ απεφάνθη: δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής.»

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας η έκθεση της επιτροπής θα δοθεί στη δημοσιότητα σε δύο εβδομάδες και το συμπέρασμά της θα επιβεβαιώνει τις υποψίες όλων: ότι, δηλαδή, δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ αλλά ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν συνιστούσε απειλή για τη διεθνή κοινότητα.

«Η χρονική στιγμή της δημοσιοποίησης της έκθεσης είναι η χειρότερη για τον Τόνι Μπλερ, καθώς όπως επισημαίνει η «Γκάρντιαν», συμπίπτει με το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Μπράιτον.

«Οι επικριτές των Εργατικών αναμένουν από τον Μπλερ να επιδείξει μεταμέλεια και να δώσει υπόσχεση για αποχή από το δόγμα των «προληπτικών πολέμων.»

Στο θέμα της διαδοχής στο Εργατικό Κόμμα αναφέρεται η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» με τίτλο: «Ο Μίλμπερν ποζάρει ως ο εκλεκτός για το νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ».

«Πολλοί βουλευτές πιστεύουν ότι ο Μπλερ προωθεί τον Μίλμπερν ως διάδοχό του, καθώς φαίνεται να έχει χάσει την υπομονή του με τον υπουργό Οικονομίας», αναφέρει σε άλλο σημείο η εφημερίδα.

Πάουελ για Νταρφούρ

«Γενοκτονία», είναι ο μονολεκτικός τίτλος της «Ιντιπέντεντ» ο οποίος αναφέρεται στα εγκλήματα που συνεχίζονται να διαπράττονται στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

Η «Ιντιπέντεντ» προσθέτει στον πηχυαίο τίτλο: «Επιτέλους, ο Κόλιν Πάουελ χρησιμοποιεί τις λέξεις με τις οποίες τόσο καιρό τού ζητούσαν να εκφραστεί οι οργανώσεις που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στη σφαγή του Σουδάν.»

«Η αποτυχία των ΗΠΑ να αποτρέψουν τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994 έχει στιγματίσει αλλεπάλληλες αμερικανικές ηγεσίες», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει, «ωστόσο, η χθεσινή τοποθέτηση των Αμερικανών δε αποτελεί δέσμευση για στρατιωτική επέμβαση στο Σουδάν, ενώ το πιθανότερο κίνητρο ήταν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και το ανθρωπιστικό προφίλ που θέλει να περάσει στους ψηφοφόρους της η κυβέρνηση Μπους.»

ΜΙ5 στις υπηρεσίες

των φαρμακοβιομηχάνων

Για δεύτερη ημέρα στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» φιλοξενεί το θέμα της αντιμετώπισης των ακραίων οργανώσεων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ζώων.

«Πράκτορες της ΜΙ5 σκοπεύουν να διεισδύσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Τάιμς», η οποία επισημαίνει ότι «αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας βρίσκονται σε συνομιλίες με το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας για την ανάγκη συγκέντρωσης πληροφοριών για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών που απειλούν τις φαρμακοβιομηχανίες.»

Οι οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του 70. Για πολλά χρόνια οι εν λόγω οργανώσεις περιορίζονταν σε μικρής κλίμακας εμπρησμούς αλλά η «Τάιμς» υποστηρίζει ότι από τη δεκαετία του 90 και έπειτα οι ενέργειές τους έχουν γίνει πιο επιθετικές.

«Το ζήτημα είναι πολύ καυτό», ανέφερε στους «Τάιμς» κυβερνητική πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι η ανάμειξη των πρακτόρων της ΜΙ5 θα εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι τα μέλη αυτών των οργανώσεων έχουν ξεπεράσει τα όρια.


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:49 (Ώρα Λονδίνου)

Η εκλογική μάχη στις ΗΠΑ

Ο ευρωπαϊκός τύπος έχει εκτενή σχόλια για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και το προβάδισμα του Τζορτζ Μπους.

Η ελβετική Λε Ταμπ (Le Temps) χαρακτηρίζει την προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ πιο ενδιαφέρουσα από κάθε άλλη φορά.

Και αυτό γιατί η επιλογή ανάμεσα στην λύση των διαπραγματεύσεων, από τη μια, και την λύση των όπλων, από την άλλη, «αφορά πολιτικές αξίες που έχουν επιπτώσεις για τους πολίτες όλου του κόσμου και έτσι ο κάθε ένας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, θέλει να εκφέρει την άποψή του».

«Μπορεί οι απόψεις του κάθε πολίτη να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα, αλλά τα αρνητικά αισθήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διεθνή σκηνή μπορεί να μην ρίξουν πρόεδρο, μπορεί όμως να γεννήσουν αντιδράσεις και εξεγέρσεις και να μετατρέψουν τις απόψεις σε έργα», λέει η ελβετική εφημερίδα.

Η Αυστριακή Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) αμφιβάλλει για το κατά πόσο ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, που έφτασε τους χίλιους, θα βοηθήσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι.

«Με χίλιους νεκρούς μπορείς, πολύ κυνικά, να κάνεις μια θαυμάσια προεκλογική εκστρατεία, που, όμως, δεν θα φανεί χρήσιμη στον Τζον Κέρι».

Ο αριθμός των χιλίων «αντισταθμίζεται από τους 3000 χιλιάδες νεκρούς των Δίδυμων Πύργων και η κυβέρνηση Μπους καταφέρνει ακόμη εύκολα να συνδέει την 11η Σεπτεμβρίου με το Ιράκ».

Σχολιαστής της Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Le Nouvel Observateur) υποστηρίζει ότι ο προέδρος Μπους είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι του Τζον Κέρι επειδή «το ακατέργαστο και τραχύ Τεξανό του στυλ ικανοποιεί τις ανάγκες του αμερικανικού κοινού που από τη φύση του προτιμά την δράση από τη συζήτηση».

«Η μεγάλη αδυναμία των Δημοκρατικών», εκτιμά η γαλλική εφημερίδα, είναι ότι η αμφιταλάντευση του Τζον Κέρι για το Ιράκ αντανακλά ένα πολιτικό πρόγραμμα που δείχνει αναποφασιστικότητα σε κάθε τομέα, από την εξωτερική πολιτική έως τον κοινωνικό τομέα».

Την παρούσα στιγμή, «σε μια Αμερική ταραγμένη και ανήσυχη από τις εικόνες της τραγωδίας του Μπεσλάν, ο κόσμος καταλήγει να προτιμά την λάθος λύση από την ανυπαρξία λύσης».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.