Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-12

  1. Χονγκ Κονγκ: προηγούνται οι φιλοκυβερνητικοί
  2. Νέα εκατόμβη στο Ιράκ
  3. Βαρύ το κόστος του Ιβάν στηνΒρετανία
  4. Διπλός βρετανικός θρίαμβος στην Βενετία
  5. Την Κούβα απειλεί τώρα ο «Ιβάν»
  6. Έκκληση για ηρεμία στην Χεράτ
  7. Σύγχυση για την έκρηξη
  8. Το Ιράν ανθίσταται στην Ουάσιγκτον
  9. Βυθίσθηκε λέμβος με λαθρομετανάστες στη Σάμο
  10. Ζητήθηκε η παραίτηση του αρχηγού ΓΕΑ
  11. Μέτρα Καραμανλή
  12. Συγκρούσεις και βόμβες στο Ιράκ
  13. Bρέθηκε η σορός του Πατριάρχη
  14. «Εργατικές» ανησυχίες
  15. Πληροφορίες για έκρηξη στη Β. Κορέα
  16. Νεκρός ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας
  17. Συγκρούσεις στη Βαγδάτη
  18. Προς την Κούβα ο «Ιβάν»
  19. Εξαγγελίες ανάπτυξης

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 00:13 (Ώρα Λονδίνου)

Χονγκ Κονγκ: προηγούνται οι φιλοκυβερνητικοί

Η διεύρυνση της δημοκρατίας μπορεί να περιμένει...

Καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές στο Χονγκ Κονγκ, δημοσκοπήσεις εξόδου δείχνουν ότι οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από την Κινεζική κυβέρνηση θα επικρατήσουν.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν εντυπωσιακή και ανάγκασε την κυβέρνηση της πρώην αυτής βρετανικής αποικίας να ζητήσει συγνώμη για την έλλειψη καλπών σε ορισμένα εκλογικά τμήματα.

Οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης είχαν παρουσιάσει την εκλογική αναμέτρηση ως δημοψήφισμα για την διεύρυνση της δημοκρατίας στο νησί.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC ότι σε τελική ανάλυση το κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και οι αποφάσεις λαμβάνονται από την εκτελεστική εξουσία που στην πραγματικότητα διορίζεται από το Πεκίνο.


Νέα εκατόμβη στο Ιράκ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ξένοι στρατιώτες στο Ιράκ

Τουλάχιστον 45 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε μάχες που διεξήχθησαν σε πολλές περιοχές του Ιράκ. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Βαγδάτη μεταξύ αμερικανικών μονάδων και Ιρακινών ανταρτών με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 27 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100.

Στην αποκαλούμενη «πράσινη ζώνη» τα κτίρια της προσωρινής κυβέρνησης και των ξένων πρεσβειών χτυπήθηκαν από όλμους και ρουκέτες των ανταρτών που αντιτίθενται στην παρουσία των Αμερικανικών στρατευμάτων στην χώρα.

Πολύωρες ανταλλαγές πυρών πραγματοποιήθηκαν στην οδό Χάιφα, προπύργιο, όπως αναφέρεται, της ιρακινής αντίστασης, μετά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών είναι δύο παιδιά.

Αμερικανικά ελικόπτερα έβαλαν εναντίον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί μπροστά σε αμερικανικό στρατιωτικό όχημα που είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Aπό τα πυρά των ελικοπτέρων σκοτώθηκε ένας δημοσιογράφος του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια και τραυματίστηκαν δύο φωτογράφοι. Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν έναν άνδρα που επιχείρησε να περάσει με αυτοκίνητο την πύλη των φυλακών Αμπού Γκράιμπ.

Οι συγκρούσεις μαίνονταν και στην πόλη Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης, όπου, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σκοτώθηκαν 2 και τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Στην πόλη Χίλα του κεντρικού Ιράκ σκοτώθηκαν σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολωνικής δύναμης τρεις Ιρακινοί, μέλη των σωμάτων ασφαλείας, από ταυτόχρονες εκρήξεις δύο βομβών.

Τέλος, στο βόρειο Ιράκ οι αντάρτες εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων


Βαρύ το κόστος του Ιβάν στηνΒρετανία

Πότε και πώς θα έρθουν τώρα οι τουρίστες;

Οι Βρετανικοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί καταβάλουν υπεράνθρωπες και δαπανηρότατες προσπάθειες για να πετύχουν την επιστροφή των πελατών τους από τις πληγείσες περιοχές.

Οι ταξιδιωτικές ασφάλειες δεν καλύπτουν ζημίες από θεομηνίες αλλά οι εταιρείες πληρώνουν από την τσέπη τους για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν αναμένουν παρατεταμένη πτώση στις κρατήσεις αλλά αυτό θα εξαρτηθεί, λένε , και από το μέγεθος των καταστροφών στις υποδομές.

Ο τυφώνας έχει ήδη προξενήσει τεράστιες καταστροφές στην Γρενάδα και την Τζαμάικα και μαστίζει τώρα τις νήσους Καϊμάν ενώ κατευθύνεται προς την Κούβα.

Πάνω από 60 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι στιγμής στην περιοχή ενώ στην Γρενάδα εννέα στα δέκα σπίτια έχουν υποστεί ζημίες


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004 - 23:04 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλός βρετανικός θρίαμβος στην Βενετία

Θριαμβεύτρια του φεστιβάλ σε ρόλο...καθαρίστριας

Η ταινία του Μάικ Λι απέσπασε το σημαντικότερο βραβείο του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας.

Η ταινία του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη αναφέρεται στο θέμα των αμβλώσεων στην δεκαετία του 50.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Ιμέλντα Στόντον κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο ρόλο της μιας καθαρίστριας που αναλαμβάνει να κάνει αμβλώσεις όχι για ίδιο οικονομικό όφελος άλλα επειδή συμμερίζεται το δράμα των γυναικών και θέλει να τις βοηθήσει.

Το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας απέσπασε ο εξαιρετικός Χαβιέρ Μπαρντέμ για την ερμηνεία του στην ταινία που κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Πρόκειται για την ταινία του ταλαντούχου Ισπανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Αμενάμπαρ «Έξω στην θάλασσα» που αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός άνδρα που διεκδικεί το δικαίωμα στον θάνατο.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 23:31 (Ώρα Λονδίνου)

Την Κούβα απειλεί τώρα ο «Ιβάν»

H Kούβα προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον «Ιβάν»

Την καταστροφική μανία του Ιβάν νοιώθουν τώρα οι κάτοικοι των νήσων Καϊμάν που βρίσκονται ανάμεσα στην Τζαμάικα και την Κούβα. Οι καταστροφές είναι εκτεταμένες παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι εξασθένησαν προσωρινά αλλά οι μετεωρολόγοι λένε πως αναμένεται να ενισχυθούν και πάλι σύντομα.

Στη μεταξύ τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Τζαμάικα, ενώ τεράστιες είναι οι υλικές ζημίες, ο απολογισμός των οποίων μπορεί να γίνει μετά την αποκατάσταση των συγκοινωνιών και τηλεπικοινωνιών.

Ο ισχυρότερος μέχρι τώρα τυφώνας που στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 41 ανθρώπους στην Καραϊβική, κατευθύνεται προς την Κούβα και τις νοτιοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σχετικά μικρές ήταν οι ζημίες που προκάλεσε στην πρωτεύουσα Κίνγκστον, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι, ταχύτητας 240 χιλιομέτρων την ώρα, άλλαξαν κατεύθυνση και κινήθηκαν προς τα δυτικά, περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα.

Ο τυφώνας κινείται τώρα βόρεια της Κούβας, την οποία αναμένεται να πλήξει τη Δευτέρα. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC, οι κάτοικοι της χώρας προετοιμάζονται ήδη, προσπαθώντας να προστατέψουν τα υπάρχοντα τους.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:59 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση για ηρεμία στην Χεράτ

...απο τους πλέον ισχυρούς τοπικούς ηγέτες σε πορεία σύγκρουσης με τον Αφγανό πρόεδρο

Ένας από τους ισχυρότερους τοπικούς ηγέτες, ο Ισμαήλ Καν προέβη σε έκκληση να σταματήσει η βία στην πόλη Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν. Τα σοβαρότατα επεισόδια είχαν ξεσπάσει μετά την ανακοίνωση του προέδρου Καρζάι να τον αντικαταστήσει.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο Ισμαήλ Καν δήλωσε ότι λυπήθηκε πολύ για τα συμβάντα και κάλεσε τους οπαδούς του να σταματήσουν τις βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του προέδρου της χώρας Χαμίντ Καρζάι.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά αμερικανικών δυνάμεων, στη διάρκεια των συγκρούσεων που ακολούθησαν την απόφαση του προέδρου Καρζάι να αντικαταστήσει τον κυβερνήτη Ισμαήλ Καν, ο οποίος διαθέτει μεγάλη επιρροή στον τοπικό πληθυσμό. Εξαγριωμένο πλήθος λεηλάτησε και έβαλε φωτιά στα γραφεία του ΟΗΕ στην πόλη.

Στην Χεράτ έχει απαγορευθεί πλέον η κυκλοφορία αλλά παρ όλα αυτά εξακολουθούν να ακούγονται σποραδικά πύρα, λένε οι ανταποκριτές

Ο πρόεδρος Καρζάι που αντιμετωπίζει εκλογές τον ερχόμενο μήνα επιχειρεί να περιορίσει την εξουσία των ισχυρών τοπικών πολέμαρχων.

Ο Ισμαήλ Κάν έχει αρνηθεί θέση υπουργού στην κυβέρνηση Καρζάι και ανθίσταται στις προσπάθειες του Αφγανού προέδρου να περιλάβει την περιοχή υπό τον έλεγχό του.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:01 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγχυση για την έκρηξη

Στρατιωτική βάση υπάχρει στην περιοχή, όπου, όπως μεταδίδεται, σημειώθηκε η έκρηξη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για το ενδεχόμενο να οφείλεται σε δοκιμή πυρηνικής βόμβας, ισχυρή έκρηξη στη Βόρεια Κορέα την περασμένη εβδομάδα.

Δεν πιστεύει ότι επρόκειτο για πυρηνική δοκιμή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και στη Σεούλ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τοποθέτηση από τη βορειοκορεατική κυβέρνηση, ούτε από την Κίνα, κοντά στα σύνορα της οποίας σημειώθηκε η έκρηξη.

H έκρηξη σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Γιαγκγκάγκ, όπου βρίσκεται μεγάλη στρατιωτική βάση. Σεισμογράφοι στη Νότια Κορέα δεν κατέγραψαν σεισμική δόνηση.

Ο ανταποκριτής του BBC Τσάρλς Σκάνλον λέει ότι ο λόγος που νευρικότητα επικρατεί στην περιοχή είναι ότι έχουν υπάρξει πληροφορίες από την Ουάσιγκτον τις τελευταίες εβδομάδες πως η Βόρεια Κορέα ίσως ετοιμάζει μια "φθινοπωρινή έκπληξη", ενδεχομένως δοκιμή ατομικής βόμβα, μέσα στις τελευταίες εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:16 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράν ανθίσταται στην Ουάσιγκτον

Οι επικριτές διερωτούνται τί χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια το πλούσιο σε πετρέλαιο Ιράν

«Εάν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διαβεβαιώσεις ότι η πυρηνική τεχνολογία του Ιράν χρησιμοποιείται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε εγγυήσεις, δήλωσε στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών».

Η κυβέρνηση του Ιράν απέρριψε συγχρόνως το αίτημα των δυτικών χωρών για εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος.

Οι δηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα μία ημέρα πριν την σημαντική σύσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας η οποία θα εξετάσει εκ νέου το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Τεχεράνη πιστεύει ότι τηρεί κατά γράμμα τις σχετικές διεθνείς συμφωνίες για την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως κατηγορούν το Ιράν ότι στοχεύει στην κατασκευή ατομικής βόμβας και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλλει κυρώσεις.

Στο μεταξύ η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία σε μια προσπάθεια να εκτονώσουν την κατάσταση ετοιμάζουν σχέδιο απόφασης με το οποίο καλείται η Τεχεράνη να προβεί σε βήματα μέχρι τον Νοέμβριο που θα αποβάλουν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας πως επιχειρεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

Βυθίσθηκε λέμβος με λαθρομετανάστες στη Σάμο

Θανατηφόρα απέβη για τουλάχιστον έξι παράνομους μετανάστες η αναζήτηση καλύτερης τύχης

Εννέα λαθρομετανάστες, εκ των οποίων μόνο οι έξι εν ζωή, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Κέδρου Σάμου, έπειτα από τις έρευνες που ξεκίνησαν από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του ΥΕΝ, όταν ενημερώθηκε ότι πολίτης εντόπισε ναυαγό.

Σύμφωνα με δηλώσεις των λαθρομεταναστών είχαν ξεκινήσει σε ξύλινη λέμβο από τις τουρκικές ακτές συνολικά 20 άτομα.

Από τους εννέα λαθρομετανάστες που ανασύρθηκαν, οι έξι (τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες) ήταν ζωντανοί και οι τρεις νεκροί (δυο άνδρες και μία γυναίκα). Οι διασωθέντες και οι σωροί των θυμάτων έχουν μεταφερθεί στο γενικό νοσοκομείο Σάμου.

Στην περιοχή επικρατούν βόρειοι-βορειοδυτική άνεμοι, εντάσεως 8 Μποφόρ. Οι έρευνες συνεχίζονται.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:17 (Ώρα Λονδίνου)

Ζητήθηκε η παραίτηση του αρχηγού ΓΕΑ

ΔΕν έγινε νδεκτή η παραίτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την έναρξη της καθιερωμένης εφ' όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι υπήρξε ολιγωρία από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας σε ό,τι αφορά στο θέμα της ενημέρωσης για την πτώση του ελικοπτέρου «Σινούκ, που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Πέτρο, την ενδεκαμελή συνοδεία του και πέντε μέλη πλήρωμα στο Άγιο Όρος.

Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ζήτησε την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε πως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας του υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, παραίτηση η οποία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν έγινε αποδεκτή.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:27 (Ώρα Λονδίνου)

Μέτρα Καραμανλή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: ΔΕΚΑΘΛΟ Παροχών. Το Κοινωνικό πακέτο Καραμανλή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυτό το κράτος θέλουμε! Αποκλειστικό : Ολόκληρο το σχέδιο Παυλόπουλου. Στα χέρια του πρωθυπουργού το νομοθετικό πλαίσιο της "επανίδρυσης" του δημόσιου τομέα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Λιγότεροι φόροι, μικρότερο κράτος. Ανταγωνιστική οικονομία με κοινωνικό πρόσωπο εξήγγειλε ο Καραμανλής στη ΔΕΘ.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Η τραγωδία στον Αθω. Πένθος αλλά και ερωτηματικά. Νεκροί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και δεκαέξι ακόμη.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Τα άμεσα κέρδη από το πακέτο της ΔΕΘ. Μέτρα- ανάσα για τους πολίτες εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός.

Espresso της Κυριακής: 5 ακόμα επώνυμοι γλίτωσαν τη στράτευση. 7-15 εκ. έπαιρνε το κύκλωμα που χορηγούσε απαλλαγές.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Περίλυπος έως θανάτου εστί η ψυχή των Ορθοδόξων. Τραγικός χαμός του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου, της συνοδείας του και του πληρώματος του ελικοπτέρου ΣΙΝΟΥΚ που κατέπεσε στη θάλασσα της Χαλκιδικής.

Η ΕΠΟΧΗ: Ο νέος δρόμος προς τη λιτότητα. Μετά τη φήμη ότι θα εξαγγελθεί στη ΔΕΘ οικονομική πολιτική με "κοινωνικό πρόσωπο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τροχιά μεταρρύθμισης. Στο κράτος και στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ επέλεξε την οδό της προσπάθειας, φειδωλός στις παροχές.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: 1 δισ ευρώ το πακέτο Καραμανλή. Τι θα πάρουν αγρότες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και πολύτεκνοι.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Αλλά λόγια ο Καραμανλής. Ενώ η ΕΕ βγάζει "κόκκινη κάρτα". Από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός προσπαθεί να είναι σε όλους αρεστός.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαύρο σκοτάδι στο Πεντάγωνο. Με 2,5 ώρες καθυστέρηση ενημερώθηκε ο υπουργός Άμυνας για την συντριβή του Σινούκ.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διεθνής Έκθεση (ιδεών). Θεσσαλονίκη. Λίγες παροχές, ελάχιστα συγκεκριμένα μέτρα, πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Από τα "πακέτα" κοροϊδίας του Σημίτη....στα "Πακέτα " κοροϊδίας του Καραμανλή.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Λύση των προβλημάτων ....χωρίς συνέπειες για τους πολίτες. Υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων, αλλά μέχρι τη λήξη της τετραετίας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Οι "δύο " του Καραμανλή! Ποιους έχει επιλέξει για την προεδρία της Δημοκρατίας.

ΝΙΚΗ: "Παίζει" με τις εκλογές. Ο Καραμανλής αγοράζει χρόνο μέχρι το Μάρτιο. Απέφυγε συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Traffic News Κυριακής: Γνωστή ηθοποιός "τριβόταν" στα καμαρίνια. "Πιάστηκε στα πράσα" σε λεσβιακές περιπτύξεις. Σοκ σε αρχαίο θέατρο.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Τραγωδία. Συνετρίβη Σινούκ με ιερό πλήρωμα! 17 επιβάτες στη μοιραία πτήση προ το Άγιο Όρος.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Το στοίχημα του Καραμανλή. Ερευνά της ΚΑΠΑ Research: Τι προσδοκά η Β. Ελλάδα από τον πρωθυπουργό.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Καραμανλής ανήγγειλε Αναδιάρθρωση της Ελλάδας το 2005.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:36 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις και βόμβες στο Ιράκ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ξένοι στρατιώτες στο Ιράκ

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών μονάδων και Ιρακινών ανταρτών σημειώνονται σε κεντρικές περιοχές της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 20 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100.

Στην αποκαλούμενη «πράσινη ζώνη» όπου βρίσκονται τα κτίρια της προσωρινής κυβέρνησης και των ξένων πρεσβειών σημειώθηκαν εκρήξεις όλμων και ρουκετών, ενώ πολύωρες ανταλλαγές πυρών πραγματοποιήθηκαν στην οδό Χάιφα, προπύργιο, όπως αναφέρεται, της ιρακινής αντίστασης, μετά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών είναι δύο παιδιά.

Αμερικανικά ελικόπτερα έβαλαν εναντίον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί μπροστά σε αμερικανικό στρατιωτικό όχημα που είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Aπό τα πυρά των ελικοπτέρων σκοτώθηκε ένας δημοσιογράφος του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια και τραυματίστηκαν δύο φωτογράφοι. Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν έναν άνδρα που επιχείρησε να περάσει με αυτοκίνητο την πύλη των φυλακών Αμπού Γκράιμπ.

Συγκρούσεις μαίνονται και στην πόλη Ραμάντι, όπου ,σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σκοτώθηκαν 2 και τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Στην πόλη Χίλα του κεντρικού Ιράκ σκοτώθηκαν σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολωνικής δύναμης τρεις Ιρακινοί, μέλη των σωμάτων ασφαλείας, από ταυοχρονες εκρήξεις δύο βομβών.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:37 (Ώρα Λονδίνου)

Bρέθηκε η σορός του Πατριάρχη

Σίγουρο μεταφορικό μέσο θεωρούνται τα ελικόπτερα σινούκ, σε ένα από τα οποία επέβαινε ο Πατριάρχης Πέτρος και η συνοδεία του

Αναγνωρίστηκε την Κυριακή το πτώμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου.

Συγκεκριμένα, το πτώμα του Πατριάρχη αναγνώρισε ένας κληρικός από τη Χαλκιδική, ο οποίος είχε υπηρετήσει μαζί του στο Καμερούν.

Η σορός του Πατριάρχη, ανασύρθηκε σε θαλάσσια περιοχή 11 ναυτικά μίλια από την άκρα Άμπελο της Σιθωνίας από τα σωστικά συνεργεία.

Ο συνολικό αριθμός των ανευρεθέντων νεκρών είναι εννέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την αέύρεση και τωψν άλλων αγνοουμένων.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Εργατικές» ανησυχίες

«Βουλευτές προειδοποιούν ότι το Εργατικό Κόμμα θα αντιμετωπίσει καταστροφή στις επικείμενες εκλογές», γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), που σημειώνει ακόμη ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αλλάζουν την τακτική τους, στοχεύοντας στην απόσπαση ψήφων από τους Εργατικούς.

Οι βουλευτές εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να απολέσει το κόμμα την μεγάλη πλειοψηφία, εξ αιτίας της απογοήτευσης και της «απάθειας» των υποστηρικτών του, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε αποχή από τις εκλογές του ερχόμενου χρόνου, γράφει η Ιντιπέντεντ.

Η εφημερίδα Ομπσέρβερ (The Observer) γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι παραμένουν οι προοπτικές να διαδεχθεί τον Τόνι Μπλερ στην πρωθυπουργία ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν.

Το περιβάλλον του κ. Μπλερ διαμηνύει ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ο πρωθυπουργός προτίθεται να παραιτηθεί μέσα στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι θα τον διαδεχθεί ο ισχυρότερος εσωκομματικός του αντίπαλος.

Η επιστροφή του Αλαν Μίλμπερν στην κυβέρνηση, με διευρυμένες αρμοδιότητες για την προεκλογική καμπάνια των Εργατικών, τροφοδότησε τα σενάρια ότι ο κ. Μπλερ τον προορίζει για διάδοχό του. Ωστόσο, τονίζει η Ομπσέρβερ, φαίνεται πως τα στρατόπεδα Μπλερ και Μπράουν έχουν κάνει ένα βήμα πίσω, για την αποτροπή δημιουργίας ρήγματος.

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα Σάντεϊ Ταϊμς (The Sunday Times) γίνεται λόγος για αντιμαχόμενες πτέρυγες στο Εργατικό Κόμμα και σημειώνεται ότι η σχέση Μπλερ-Μπάουν είναι καθοριστικής σημασίας για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Όταν είναι καλή, οι Εργατικοί είναι «αχτύπητοι». Όταν χειροτερεύει, αποσταθεροποιείται ολόκληρη η κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα, η οποία στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται εκτενώς στην αποκαλύψεις που κάνει γι΄ αυτή τη σχέση, πρώην σύμβουλος του Τόνι Μπλερ.

«Πέντε ατομικές βόμβες»

Στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αναφέρεται στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph).

Με αφορμή την έκφραση ανησυχιών από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για το ιρανικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου η εφημερίδα γράφει ότι με την ποσότητα που έχει στη διάθεσή της η Τεχεράνη, μπορεί να κατασκευάσει πέντε ατομικές βόμβες.

Σε άλλο της δημοσίευμα για το ίδιο θέμα η Σάντεϊ Τέλεγκραφ σημειώνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως η εμμονή της Τεχεράνης στο πρόγραμμά της αφήνει ελάχιστα περιθώρια για αμφιβολίες σχετικά με τις πραγματικές της προθέσεις.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

Πληροφορίες για έκρηξη στη Β. Κορέα

Στρατιωτική βάση υπάχρει στην περιοχή, όπου, όπως μεταδίδεται, σημειώθηκε η έκρηξη

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι πριν μερικές μέρες σημειώθηκε στη Βόρεια Κορέα κοντά στα σύνορα με την Κίνα έκρηξη, μεγαλύτερη από εκείνη του Απριλίου από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 150 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η έκρηξη σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Γιαγκγκάγκ, όπου βρίσκεται μεγάλη στρατιωτική βάση, και ήταν ορατό σύννεφο, διαμέτρου τριών χιλιομέτρων, στο σχήμα του μανιταριού, ενώ δορυφόρος κατέγραψε την ύπαρξη μεγάλου κρατήρα.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εκτιμά ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για πυρηνική δοκιμή. Ο αρμόδιος για τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα υπουργός δήλωσε στη Σεούλ ότι ένα τέτοιο ενδε4χόμενο δεν φαίνεται πιθανό. Σεισμογράφοι στη Νότια Κορέα δεν κατέγραψαν σεισμική δόνηση, που έπεται μιας παρόμοιας δοκιμής.

Δυτικοί διπλωμάτες στη Σεούλ εκτιμούν ότι είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή οποιωνδήποτε συμπερασμάτων.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που διατήρησε την ανωνυμία του, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι πληροφορίες (εμφανίζονται ενώ είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για νέο κύκλο συνομιλιών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας) για πυρηνική δοκιμή είναι αβάσιμες.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:10 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Θα ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Άγιο Όρος

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος μετέβαινε με την συνοδεία του επισήμως για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος με την ευκαιρία σημαντικής θρησκευτικής εορτής.

Όπως έγινε γνωστό το ελικόπτερο απογειώθηκε από τα Μέγαρα στις 9¨30 ώρα Ελλάδας το πρωί του Σαββάτου και εξέπεμψε το τελευταίο σήμα στις 10:50 σε απόσταση 15 μιλίων από τις Καρυές.

Στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο Άγιο Όρος επέβαιναν επίσης:

Ο μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος

Ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος

Ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος

Ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά

Ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου

Ο διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος

Ο Γεώργιος Μαύρος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη

Ο Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη

Ο Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη

Ο Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη

Ο Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη,

Ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ

Ο ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου

Ο ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης

Ο αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης και

Ο επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός.

Σινούκ, ο τύπος του μοιραίου ελικοπτέρου

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Πατριάρχης Πέτρος υπηρέτησε την ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με όλη την ψυχή του και όλες τις δυνάμεις του. Αλλά και οι άλλοι απολεσθέντες είμαι βέβαιος ότι υπήρξαν άνθρωποι σημαντικοί, που υπηρέτησαν με αφοσίωση την Εκκλησία και τη χώρα».

Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας δήλωσε ότι ο θάνατος του 55 ετών Πατριάρχης Πέτρος αποτελεί σημαντικότατη απώλεια καθώς ο μακαριστός είχε εμφυσήσει νέα πνοή στην Ορθόδοξη εκκλησία της Αφρικής από τότε που εξελέγη πριν επτά χρόνια


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:39 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις στη Βαγδάτη

Ιρακινοί πανηγυρίζουν για χτύπημα κατά αμερικανικού στρατιωτικού οχήματος

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών μονάδων και Ιρακινών ανταρτών σημειώθηκαν το πρωί σε κεντρική περιοχή της Βαγδάτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν κοντά στην λεγόμενη «πράσινη ζώνη» όπου βρίσκεται η έδρα της προσωρινής κυβέρνησης και ξένες πρεσβείες, ενώ υπάρχει καπνός πάνω από την περιοχή. Αμερικανικά ελικόπτερα έβαλαν εναντίον πλήθους που πανηγύριζε μπροστά από αμερικανικό τεθωρακισμένο που καίγονταν.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Το πρακτορείο Ρόιτερς μεταδίδει ότι σημειώθηκε έκρηξη αυτοκινήτου-βόμβας έξω από τις φυλακές Αμπού Γκράιμπ και ότι υπάρχουν τρεις τραυματίες.

Σε μαγνητοφωνημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και αποδίδεται στον καταζητούμενο ως στέλεχος της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ Ζαρκάουι , εκφράζονται απειλές κατά της ζωής του προσωρινού πρωθυπουργού, Ιγιάντ Αλάουι. «Θα φροντίσουμε να έχει ο προδότης Αλάουι την τύχη που του αξίζει», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο μήνυμα.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου)

Προς την Κούβα ο «Ιβάν»

H Kούβα προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον «Ιβάν»

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σφοδρό τυφώνα Ιβάν στη Τζαμάικα, ενώ τεράστιες είναι οι υλικές ζημίες, ο απολογισμός των οποίων μπορεί να γίνει μετά την αποκατάσταση των συγκοινωνιών και τηλεπικοινωνιών.

Η τελική εκτίμηση της κατάστασης . Ο ισχυρότερος μέχρι τώρα τυφώνας που στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 41 ανθρώπους στην Καραϊβική, κατευθύνεται προς την Κούβα και τις νοτιοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σχετικά μικρές ήταν οι ζημίες που προκάλεσε στην πρωτεύουσα Κίνγκστον, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι, ταχύτητας 240 χιλιομέτρων την ώρα, άλλαξαν κατεύθυνση και κινήθηκαν προς τα δυτικά, περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα.

Ο τυφώνας κινείται τώρα βόρεια της Κούβας, την οποία αναμένεται να πλήξει τη Δευτέρα. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC, οι κάτοικοι της χώρας προετοιμάζονται ήδη, προσπαθώντας να προστατέψουν τα υπάρχοντα τους.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:27 (Ώρα Λονδίνου)

Εξαγγελίες ανάπτυξης

H κυβέρνηση ανακηρύσσει το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας

Η αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και η δικαιότερη κατανομή του είναι κεντρικός στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου η κυβέρνηση ανακηρύσσει το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας και θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και συγκροτημένες πολιτικές σε οκτώ άξονες, που είναι:

Η ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, το θεσμικό πλαίσιο για τα συγχρηματοδοτούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, η ρυθμιστική αναμόρφωση των αγορών, η επίσπευση της απορρόφησης των πόρων του Γ΄ΚΠΣ, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας και η εθνική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων προβλέπονται:

-Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, από 35% στο 25% για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ και από το 25% στο 20% για τις προσωπικές εταιρίες.

-Σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα νοικοκυριά με ορίζοντα τριετίας.

-Κατάργηση των προσωπικών φορολογικών ελέγχων για ελεύθερους επαγγελματίες (που έχουν ακαθάριστα έσοδα έως 150 χιλ. ευρώ) και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με έσοδα έως 300 χιλ. ευρώ), εφόσον το δηλούμενο καθαρό εισόδημα ξεπερνά το όριο που καθορίζεται από το μοναδικό συντελεστή.

- Κατάργηση του Σ.Δ.Ο.Ε. με τη σημερινή μορφή του και συγκρότηση σε νέο Σώμα, με προσανατολισμό τη σύλληψη κυρίως της μεγάλης φοροδιαφυγής, αλλά και του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου και του οικονομικού εγκλήματος.

Σε ό,τι αφορά στην κοινωνική πολιτική ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ισχύει στο ακέραιο ο λόγος που έδωσε.

- Οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων για το 2005 (παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες) θα κινούνται πάνω από τον πληθωρισμό.

Η ανεργία παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα και η κυβέρνηση προχωράει σε επιθετική πολιτική.

Η κυβέρνηση εγκαινιάζει θεσμικές αλλαγές για τη ρύθμιση χρονιζόντων αιτημάτων της πολύτεκνης οικογένειας.

- Δόθηκε στους πολύτεκνους καθηγητές προτεραιότητα διορισμού.

- Απαλλάσσεται της στράτευσης ο πατέρας τριών τέκνων.

- Υπηρετεί θητεία εννέα (9) μηνών, ένα εκ των τριών παιδιών της οικογένειας.

Σχετικά με την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ,. από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στον τομέα της οικονομίας ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε:

Η xώρα αντιμετώπιζε οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα, που δεν κρυβόταν πια.

- Τα στοιχεία του 2003, για το δημόσιο έλλειμμα, όπως και τα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων, ήταν πλασματικά. Το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πολλαπλάσιο εκείνου που παρουσιαζόταν. Ήταν στο 4,6% του ΑΕΠ, έναντι 1,7% που παρουσιαζόταν. Ήταν σχεδόν τριπλάσιο.

- Τα στοιχεία του 2004, είναι ακόμη χειρότερα! Μεγάλο μέρος των ολυμπιακών, των κοινωνικών και άλλων δαπανών, δεν καταγράφονταν στον προϋπολογισμό. Το πραγματικό έλλειμμα δεν εμφανιζόταν. Αναφερόταν ότι θα διαμορφωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ Και θα είναι στο 5,3%. Είναι δηλαδή, παραπάνω από τετραπλάσιο.

- Το δημόσιο χρέος, ενώ μειωνόταν στα χαρτιά, στην πραγματικότητα αυξανόταν εκρηκτικά. Κοινωνική πολιτική γινόταν με δανεικά. Αμυντικές δαπάνες δεν εμφανίζονταν στον προϋπολογισμό. Χρέη δημιουργούνταν κρυφά, το ένα μετά το άλλο. Τελικά, το δημόσιο χρέος υπερβαίνει και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Αγγίζει το 112% του ΑΕΠ. Φτάνει τα 184 δισ. ευρώ. Σε κάθε οικογένεια αντιστοιχεί δημόσιο χρέος περισσότερο από 50 χιλ. ευρώ (17 εκ. δρχ.).

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.