Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-16

  1. Οι εισβολείς του Κοινοβουλίου
  2. Απαισιοδοξία για το Ιράκ
  3. «Απολύτως νόμιμη»
  4. Νέες απαγωγές
  5. Στο έλεος του τυφώνα
  6. Σίγησε η κιθάρα των Ραμόνες
  7. «Απολύτως νόμιμη»
  8. Νέες απαγωγές
  9. Απαισιοδοξία για το Ιράκ
  10. Στο έλεος του τυφώνα
  11. Στο έλεος του τυφώνα
  12. Η Μπόινγκ για το δυστύχημα
  13. Οξύνεται η αντιπαράθεση
  14. «Δεν θα αποκρυβεί κανείς»
  15. Άμεση αντίδραση
  16. «Δεν θα αποκρυβεί κανείς»
  17. Η Μπόινγκ για το δυστύχημα
  18. Οξύνεται η αντιπαράθεση
  19. Για τη διάσωση των θερινών σινεμά
  20. Οξύνεται η αντιπαράθεση
  21. Επανεξέταση της υπόθεσης ΡΙΚΟΜΕΞ
  22. Στο ρυθμό των αποκαλύψεων
  23. Απαγωγή Βρετανών στο Ιράκ
  24. Θετικό ξεκίνημα για Ολυμπιακό
  25. Η Ελληνική μάχη του ΟΥΕΦΑ
  26. Εισβολή στο Κοινοβούλιο
  27. Τουρκία και Σύνταγμα
  28. Ανάν: «Παράνομη η εισβολή στο Ιράκ»

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2004 - 00:56 (Ώρα Λονδίνου)

Οι εισβολείς του Κοινοβουλίου

Η εισβολή στο βρετανικό κοινοβούλιο διαδηλωτών κατά τη συνεδρίαση για την απαγόρευση του κυνηγιού με σκυλιά, απασχολεί σχεδόν το σύνολο του βρετανικού Τύπου, που σχολιάζει δυσμενώς τα μέτρα ασφαλείας στο κοινοβούλιο.

«Η αστυνομία αγνόησε τρεις προειδοποιήσεις» λέει η Γκάρντιαν (The Guardian) που αναφέρει ότι σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτή των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, η αστυνομία αγνόησε τρεις προσπάθειες ενός πολίτη που αναγνώρισε έναν από τους εισβολείς και ειδοποίησε τις αρχές οι οποίες αδιαφόρησαν.

Η Τάιμς (The Times) αποκαλύπτει πως ένα νέο σχέδιο για την ασφάλεια του βρετανικού κοινοβουλίου, που μεταξύ άλλων προέβλεπε και τη δημιουργία μιας θέσης διευθυντή ασφαλείας, απορρίφθηκε ως αδύνατον λειτουργήσει, μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Όπως λέει η εφημερίδα το σώμα που συμβουλεύει το Ουέστμινστερ για θέματα ασφαλείας του κοινοβουλίου απέρριψε το σχέδιο, που όπως φαίνεται έπεσε θύμα των εσωτερικών αντιπαραθέσεων των δύο αιθουσών του βρετανικού κοινοβουλίου, της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Βασιλικός σύνδεσμος μεταξύ των εισβολέων στη Βουλή των Κοινοτήτων» λέει η Ιντιπέντεντ (The Independent) που σημειώνει ότι ένας εκ των συλληφθέντων εισβολέων είναι στενός φίλος και συνεργάτης του πρίγκιπα Κάρολου και των γιων του.

Οι οπαδοί του κυνηγιού με σκυλιά δεν εκπροσωπούν την κοινωνική διαστρωμάτωση της βρετανικής επαρχίας, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, αλλά «η πλειοψηφία τους είναι μια παρέα πλουσίων με καλές διασυνδέσεις, από τη νοτιοδυτική Αγγλία» λέει η Ιντιπέντεντ.

«Ο Χάιν στο κυνήγι για αποδιοπομπαίο τράγο» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αναφερόμενη στις προτάσεις του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Πίτερ Χάιν για τη δημιουργία θέσης διευθυντή ασφαλείας που θα αντικαταστήσει τον παραδοσιακό φύλακα του κοινοβουλίου θέση με ιστορία 600 χρόνων και πλέον.

Ιράκ

Μόνο η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times)φαίνεται να επικεντρώνεται στο πρωτοσέλιδό της στις εξελίξεις στο Ιράκ.

«Οι Ιρακινοί ηγέτες απορρίπτουν τις ανησυχίες σχετικά με τις εκλογές» στη χώρα λέει η εφημερίδα που σημειώνει ότι προτεραιότητα των σιιτών είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας.

Η Γκάρντιαν λέει πως οι «νέες απαγωγές ομήρων [στο Ιράκ, σημειώνονται ] καθώς αυξάνεται η ανησυχία στις ΗΠΑ».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αποκαλύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση περιμένει τα χειρότερα στο Ιράκ ακόμα και έναν εμφύλιο πόλεμο.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:01 (Ώρα Λονδίνου)

Απαισιοδοξία για το Ιράκ

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον παραδέχτηκαν πως υπάρχει όντως εμπιστευτική έκθεση των μυστικών υπηρεσιών η οποία είναι περισσότερο απαισιόδοξη, στις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές που υπάρχουν όσον αφορά την αποκατάασταση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Ιράκ.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι πολύ διαφορετικές από τις περισσότερο αισιόδοξες δηλώσεις στις οποίες προβαίνει δημοσία η κυβέρνηση Μπους.

Η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών, σχολιάζοντας τι μπορεί να συμβεί στο Ιράκ μέχρι τα τέλη του 2005, αναφέρει τρία πιθανά σενάρια.

Τα σενάρια αυτά μιλούν για «ασήμαντη σταθερότητα», «πολιτικό τεμαχισμό» και για «εμφύλιο πόλεμο».

Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί μες στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση, είναι να υπάρξει μεν σταθερότητα στο Ιράκ , η οποία όμως θα είναι μάλλον ισχνή και δυσδιάκριτη.

Το χειρότερο σενάριο μιλάει για ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο.

Η έκθεση αυτή ετοιμάστηκε για λογαριασμό του προέδρου Μπους τον περασμένο Ιούλιο, δηλ. πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων και των ιρακινών δυνάμεων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπους δήλωσε πως η κατάσταση στο Ιράκ ήταν δύσκολη, αλλά επέμεινε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο, όπως έχει προγραμματισθεί.

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία, Τζον Κέρι, κατηγόρησε τον κ. Μπους ότι κρύβει την αλήθεια από τον αμερικανικό λαό, αλλά και από τα αμερικανικά στρατεύματα που υπηρετούν στο Ιράκ.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Απολύτως νόμιμη»

Η απόφαση για εισβολή στο Ιράκ δεν θα έπρεπε να ήταν μονομερής, δηλώνει ο Κόφι Ανάν

Μετά τη Βρετανία, την Αυστραλία και την Πολωνία, και οι ΗΠΑ απέρριψαν τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο BBC, ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν παράνομη.

Η βρετανική κυβέρνηση επισήμανε ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας είχε κρίνει ότι υπήρχε νομική βάση που δικαιολογούσε την εισβολή.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, τόνισε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης συνάδει απολύτως με το διεθνές δίκαιο.

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε πως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ από το 1990 δικαιολογούσαν την προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη αργότερα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δια στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Στο ίδιο το Ιράκ, εν τω μεταξύ, η μεταβατική κυβέρνηση δήλωσε πως ο ιρακινός λαός είναι ευτυχής, γιατί απηλλάγη από τον Σαντάμ Χουσεΐν.

«Παράνομη ενέργεια»

«Παράνομη ενέργεια» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράκ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε συνέντευξή του στο BBC.

Είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού χρησιμοποιεί τόσο σκληρούς χαρακτηρισμούς για την αμερικανικής εμπνεύσεως επιχείρηση στο Ιράκ.

«Η εισβολή στο Ιράκ έγινε κατά παράβαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη μας, ήταν παράνομη» τόνισε στην συνέντευξή του στο BBC ο Κόφι Ανάν.

Η εισβολή στο Ιράκ έγινε κατά παράβαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών

Κόφι Ανάν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι θα έπρεπε να είχε υπάρξει ένα δεύτερο ψήφισμα «επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε κάνει σαφή την θέση του πως αν η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν δεν συμμορφωνόταν, θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών στο Ιράκ τον Ιανουάριο, ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα έχει ρόλο «συμβουλευτικό και εποπτικό».

«Άλλωστε οι εκλογές είναι δικές τους και όχι δικές μας. Ελπίζω ότι με την βοήθεια μας θα τα καταφέρουν αν και εκτιμώ ότι καθοριστικός θα είναι ο παράγοντας της ασφάλειας» είπε ο κ. Ανάν.

Αλλά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως η ιρακινή κυβέρνηση θ'αποφασίσει τελικά για το αν και κατά πόσον θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές στις αρχές του 2005.

Ο ΟΗΕ, εξήγησε ο Κόφι Ανάν, θα τους συμπαρασταθεί αλλά παράλληλα θα προβεί και στη δική του, ανεξάρτητη αξιολόγηση της εκλογικής διαδικασίας.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:39 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες απαγωγές

Τρεις ξένοι που εργάζονταν στο Ιράκ έπεσαν θύματα απαγωγής στη Βαγδάτη.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην ιρακινή πρωτεύουσα επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι ένοπλοι απήγαγαν δύο Αμερικανούς κι ένα Βρετανό που εργάζονταν για λογαριασμό μιας κατασκευαστικής εταιρείας η οποία έχει την έδρα της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι τρεις άνδρες απήχθησαν από το σπίτι τους στη συνοικία Αλ Μανσούρ της ιρακινής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για μία εύπορη συνοικία στην οποία μένουν πολλοί πολίτες δυτικών χωρών.

H σουηδική κυβέρνηση δήλωσε πως ερευνά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι μέχρι και τρεις Σουηδοί πολίτες απήχθησαν στο Ιράκ.

Στο βόρειο Ιράκ ένας Σύρος οδηγός φορτηγού έπεσε επίσης θύμα απαγωγής.

Έχουν γίνει πολλές απαγωγές τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ: δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι και δύο Ιταλίδες που εργάζονταν σε υπηρεσίες αρωγής είναι μεταξύ των ομήρων.

Εν τω μεταξύ, αφέθη ελεύθερος ένας Ιορδανός οδηγός φορτηγού, ο οποίος είχε απαχθεί την Τρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών, η απελευθέρωσή του κατέστη δυνατή λόγω των προσπαθειών που κατέβαλαν οι ηγέτες των κοινοτήτων που ζουν στην Φαλούτζα.

Εξάλλου, σημειώθηκε έκρηξη στη Βαγδάτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:35 (Ώρα Λονδίνου)

Στο έλεος του τυφώνα

Ο τυφώνας «Ιβάν», που έπληξε τις νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια έκταση περίπου εξακοσίων χιλιομέτρων από τη Λουϊζιάνα μέχρι τη Φλόριντα, είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Γέφυρες κατέρρευσαν, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημίες σε σπίτια.

Μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί να προκληθούν τις επόμενες μέρες, λόγων των βροχοπτώσεων, μεγάλες πλημμύρες στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας.

Όπως εκτιμούν, μπορεί να πλημμυρίσουν οι πληγείσες περιοχές με σχεδόν εκατοστά βροχής.

Οι άνεμοι είχαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, ταχύτητα μέχρι και 217 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι τρεις πολιτείες--η Αλαμπάμα, η Λουιζιάνα και το Μισισίπι--βρίσκονται σε κατάσταση καταστροφής και δικαιούνται έτσι να ζητήσουν βοήθεια από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Αναμένεται να δηλώσει κάτι ανάλογο, πολύ σύντομα, και για τη Φλόριντα.

Ο «Ιβάν» είναι ο τρίτος μεγάλος τυφώνας που πλήττει τις ΗΠΑ μέσα σ'ένα μήνα και, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές ασφαλιστικών εταιρειών στη Νέα Υόρκη, μπορεί ν'αποδειχθεί και ο πιο ακριβός.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 60 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο νωρίτερα από τον ίδιο τυφώνα στην Καραϊβική.

Ο Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε ήδη έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθηθούν όσοι έμειναν άστεγοι στην Καραϊβική λόγω του τυφώνα.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος τυφώνας--ο τυφώνας Τζιν αυτή τη φορά--έπληξε το Πουέρτο Ρίκο πριν κατευθυνθεί προς τη Δομινικανή Δημοκρατία και τις Μπαχάμες.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:45 (Ώρα Λονδίνου)

Σίγησε η κιθάρα των Ραμόνες

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1974 για να τιμηθεί με την είσοδό του στην Αίθουσα της Δόξας (Hall of Fame) του Ροκ εν Ρολ το 2002

Ο 55χρονος κιθαρίστας των Ραμόνες (The Ramones), Τζόνι Ραμόν, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Λος Άντζελες την Τετάρτη, περιστοιχιζόμενος από συγγενείς και φίλους, όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος, Αρτούρο Βέγκα.

Ο Τζόνι Ραμόν -πραγματικό όνομα Τζον Κάμινγκς- πάλευε με τον καρκίνο του προστάτη την τελευταία πενταετία.

Οι Ραμόνες υπήρξαν ένα από τα συγκροτήματα με τη μεγαλύτερη μουσική επιρροή στο χώρο της ροκ, κατατασσόμενο στην πανκ μουσική.

Ο Τζόνι Ραμόν είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που πεθαίνει τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας μόνο επιζών τον Τόμι Ραμόν.

Ο τραγουδιστής Τζόι Ραμόν, ψευδώνυμο του Τζεφ Χάιμαν, πέθανε το 2001 από καρκίνο στα λεμφαγγεία.

Ο μπασίστας Ντι Ντι Ραμόν (πραγματικό όνομα Ντάγκλας Κόλβιν) έφυγε από τη ζωή τον επόμενο χρόνο από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Μόλις την περασμένη Κυριακή είχε διοργανωθεί εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για την αντιμετώπιση του καρκίνου, με αφορμή την τριακοστή επέτειο από την ίδρυση των Ραμόνες.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Απολύτως νόμιμη»

Η απόφαση για εισβολή στο Ιράκ δεν θα έπρεπε να ήταν μονομερής, δηλώνει ο Κόφι Ανάν

Η Βρετανία, η Αυστραλία και η Πολωνία απέρριψαν τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο BBC, ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν παράνομη.

Η βρετανική κυβέρνηση επισήμανε ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας είχε κρίνει ότι υπήρχε νομική βάση που δικαιολογούσε την εισβολή.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, τόνισε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης συνάδει απολύτως με το διεθνές δίκαιο.

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε πως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ από το 1990 δικαιολογούσαν την προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ.

«Παράνομη ενέργεια»

«Παράνομη ενέργεια» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράκ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε συνέντευξή του στο BBC.

Είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού χρησιμοποιεί τόσο σκληρούς χαρακτηρισμούς για την αμερικανικής εμπνεύσεως επιχείρηση στο Ιράκ.

«Η εισβολή στο Ιράκ έγινε κατά παράβαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη μας, ήταν παράνομη» τόνισε στην συνέντευξή του στο BBC ο Κόφι Ανάν.

Η εισβολή στο Ιράκ έγινε κατά παράβαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών

Κόφι Ανάν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι θα έπρεπε να είχε υπάρξει ένα δεύτερο ψήφισμα «επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε κάνει σαφή την θέση του πως αν η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν δεν συμμορφωνόταν, θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών στο Ιράκ τον Ιανουάριο, ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα έχει ρόλο «συμβουλευτικό και εποπτικό».

«Άλλωστε οι εκλογές είναι δικές τους και όχι δικές μας. Ελπίζω ότι με την βοήθεια μας θα τα καταφέρουν αν και εκτιμώ ότι καθοριστικός θα είναι ο παράγοντας της ασφάλειας» είπε ο κ. Ανάν.

Αλλά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως η ιρακινή κυβέρνηση θ'αποφασίσει τελικά για το αν και κατά πόσον θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές στις αρχές του 2005.

Ο ΟΗΕ, εξήγησε ο Κόφι Ανάν, θα τους συμπαρασταθεί αλλά παράλληλα θα προβεί και στη δική του, ανεξάρτητη αξιολόγηση της εκλογικής διαδικασίας.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:16 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες απαγωγές

Τρεις ξένοι που εργάζονταν στο Ιράκ έπεσαν θύματα απαγωγής στη Βαγδάτη.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην ιρακινή πρωτεύουσα επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι ένοπλοι απήγαγαν δύο Αμερικανούς κι ένα Βρετανό που εργάζονταν για λογαριασμό μιας κατασκευαστικής εταιρείας η οποία έχει την έδρα της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι τρεις άνδρες απήχθησαν από το σπίτι τους στη συνοικία Αλ Μανσούρ της ιρακινής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για μία εύπορη συνοικία στην οποία μένουν πολλοί πολίτες δυτικών χωρών.

Πληροφορίες από τη Σουηδία αναφέρουν ότι κι ένας Σουηδός πολίτης ιρακινής απαγωγής έπεσε επίσης θύμα απαγωγής.

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, θα πρόκειται για τη δεύτερη απαγωγή Σοηδού στο Ιράκ.

Έχουν γίνει πολλές απαγωγές τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ: δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι και δύο Ιταλίδες που εργάζονταν σε υπηρεσίες αρωγής είναι μεταξύ των ομήρων.

Εν τω μεταξύ, αφέθη ελεύθερος ένας Ιορδανός οδηγός φορτηγού, ο οποίος είχε απαχθεί την Τρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών, η απελευθέρωσή του κατέστη δυνατή λόγω των προσπαθειών που κατέβαλαν οι ηγέτες των κοινοτήτων που ζουν στην Φαλούτζα.

Εξάλλου, σημειώθηκε έκρηξη στη Βαγδάτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:01 (Ώρα Λονδίνου)

Απαισιοδοξία για το Ιράκ

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον παραδέχτηκαν πως υπάρχει όντως εμπιστευτική έκθεση των μυστικών υπηρεσιών η οποία είναι περισσότερο απαισιόδοξη όσον αφορά τις προοπτικές στο Ιράκ απ'ό,τι έδειχναν οι πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης Μπους.

Η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών, σχολιάζοντας τι μπορεί να συμβεί στο Ιράκ μέχρι τα τέλη του 2005, αναφέρει τρία πιθανά σενάρια.

Τα σενάρια αυτά μιλούν για «ασήμαντη σταθερότητα», «πολιτικό τεμαχισμό» και για «εμφύλιο πόλεμο».

Η έκθεση αυτή ετοιμάστηκε για λογαριασμό του προέδρου Μπους τον περασμένο Ιούλιο, πριν κλιμακωθούν δηλ. οι επιθέσεις των αναρτών εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων και των ιρακινών δυνάμεων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπους δήλωσε πως η κατάσταση στο Ιράκ ήταν δύσκολη, αλλά επέμεινε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο, όπως έχει προγραμματισθεί.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:35 (Ώρα Λονδίνου)

Στο έλεος του τυφώνα

Ο τυφώνας Ιβάν έχει πλήξει τις νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια έκταση περίπου εξακοσίων χιλιομέτρων, από τη Λουϊζιάνα μέχρι τη Φλόριντα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 8 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και χιλιάδες άλλοι να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί να προκληθούν τις επόμενες μέρες, λόγων των βροχοπτώσεων, μεγάλες πλημμύρες στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας.

Οι άνεμοι είχαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, ταχύτητα 217 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Μπομπ Ράιλεϊ, δήλωσε πως προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημίες στην πολιτεία του, όπου ο τυφώνας προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες, ιδιαίτερα κατά μήκος των ακτών.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 60 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί νωρίτερα από τον ίδιο τυφώνα στην Καραϊβική.

Ο Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε ήδη έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθηθούν όσοι έμειναν άστεγοι στην Καραϊβική λόγω του τυφώνα.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος τυφώνας--ο τυφώνας Τζιν αυτή τη φορά--έπληξε το Πουέρτο Ρίκο πριν κατευθυνθεί προς τη Δομινικανή Δημοκρατία και τις Μπαχάμες.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:35 (Ώρα Λονδίνου)

Στο έλεος του τυφώνα

Ο τυφώνας Ιβάν έχει πλήξει τις νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια έκταση περίπου εξακοσίων χιλιομέτρων, από τη Λουϊζιάνα μέχρι τη Φλόριντα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 8 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και χιλιάδες άλλοι να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί να προκληθούν τις επόμενες μέρες, λόγων των βροχοπτώσεων, μεγάλες πλημμύρες στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας.

Οι άνεμοι είχαν σε ορισμένες περιπτώσεθις ταχύτητα 217 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Μπομπ Ράιλεϊ, δήλωσε πως προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημίες στην πολιτεία του, όπου ο τυφώνας προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες, ιδιαίτερα κατά μήκος των ακτών.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 60 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί νωρίτερα από τον ίδιο τυφώνα στην Καραϊβική.

Ο Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε ήδη έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθηθούν όσοι έμειναν άστεγοι στην Καραϊβική λόγω του τυφώνα.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος τυφώνας--ο τυφώνας Τζιν αυτή τη φορά--έπληξε το Πουέρτο Ρίκο πριν κατευθυνθεί προς τη Δομινικανή Δημοκρατία και τις Μπαχάμες.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Η Μπόινγκ για το δυστύχημα

Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη

Η Μπόινγκ παρακολουθεί τις εξελίξεις για το Σινούκ με ενδιαφέρον

Σε συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο εκπρόσωπος της Μπόινγκ (Boeing), Τζακ Σάτερφιλντ, δηλώνει ότι η εταιρεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την έρευνα που ξεκίνησε στην Ελλάδα σχετικά με τις συνθήκες συντριβής του ελικοπτέρου Σινούκ, στο Βόρειο Αιγαίο, όπου σκοτώθηκαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος και συνοδοί του.

Η Μπόινγκ επιβεβαιώνει ότι βρισκόταν στην Ελλάδα πριν το δυστύχημα τεχνικός της εταιρείας ο οποίος στάλθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηρίξει τις ελληνικές τεχνικές υπηρεσίες των ελικοπτέρων Σινούκ που είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας σε όλη την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες σχετικά με το αν στο συγκεκριμένο ελικόπτερο είχαν γίνει επιδιορθώσεις και τι είδους.

«Ο τεχνικός μας ήταν εκεί για να παράσχει τεχνική υποστήριξη στους Έλληνες τεχνικούς» είπε.

Ο συγκεκριμένος τεχνικός ολοκλήρωσε την αποστολή του και έφυγε μετά τους Ολυμπιακούς και αν του ζητηθεί είναι στην διάθεση των αρχών που διεξάγουν τις σχετικές έρευνες δήλωσε ο Σάτερφιλντ.

Σε ερώτησή μας γιατί θεωρήθηκε αναγκαία η παρουσία του στη Ελλάδα μας είπε ότι «επρόκειτο για χειρονομία καλής θέλησης της εταιρείας η οποία προσφέρθηκε να βοηθήσει σε μία περίοδο εντατικότατης χρησιμοποίησης των Σινούκ -όπως ήταν αυτή των Ολυμπιακών».

Ο εκπρόσωπος της Μπόινγκ είπε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν έχει υπ όψιν του άλλες χώρες στις οποίες τα Σινούκ χρησιμοποιούνται για μετακινήσεις επισήμων και άλλων προσωπικοτήτων.

«Ενδέχεται να γίνεται όμως εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω» είπε ο Σάτερφιλντ, προσθέτοντας ότι στις ΗΠΑ τα Σινούκ χρησιμοποιούνται για καθαρά στρατιωτικούς σκοπούς, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.

Θέσαμε υπ όψιν του εκπροσώπου της Μπόινγ τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο δεν διέθετε το λεγόμενο μαύρο κουτί, ούτε σύστημα καταγραφής των συνομιλιών στον θάλαμο διακυβέρνησης και δεν έφερε εξοπλισμό πομπού για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου μετά από ατύχημα.

Ο εκπρόσωπος της Μπόινγκ εξήγησε ότι δεν ξέρει για το συγκεκριμένο ελικόπτερο αλλά είπε ότι «στα στρατιωτικά ελικόπτερα γενικά δεν τοποθετείται ο εξοπλισμός αυτός».

Παραμένει συνεπώς αναπάντητο το ερώτημα, αν οι σχετικές πληροφορίες ευσταθούν, γιατί δεν υπήρχε ο εξοπλισμός αυτός στο ελικόπτερο που χρησιμοποιούνταν για τις μετακινήσεις επισήμων.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:07 (Ώρα Λονδίνου)

Οξύνεται η αντιπαράθεση

Εντοπίστηκε, σε περιοχή νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω και σε βάθος 886 μέτρων, το μεγαλύτερο μέρος των κυρίων τμημάτων του ελικοπτέρου Σινούκ που κατέπεσε το Σάββατο.

Ο εντοπισμός έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, από το ωκεανογραφικό σκάφος του ελληνικού κέντρου θαλασσίων ερευνών του υπουργείου ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πτώση του ελικοπτέρου, που οδήγησε στο θάνατο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και άλλους 16 ανθρώπους, συνεχίζεται σε οξύτατους τόνους και μεταφέρεται και στη βουλή.

Σχετική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσαν 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Στο κατατεθέν κείμενο γίνεται λόγος για «ολιγωρία στην έγκαιρη ενημέρωση και στην άμεση επέμβαση των πολιτικών και στρατιωτικών υπευθύνων» η οποία έχει «προκαλέσει το πανελλήνιο» και ερωτάται ο πρωθυπουργός γιατί ζητήθηκε η παραίτηση του αρχηγού ΓΕΑ και όχι του αρχηγού ΓΕΣ αφού ο Στρατός Ξηράς έχει την επιχειρησιακή εκμετάλλευση των ελικοπτέρων Σινούκ και γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν το κέντρο επικοινωνίας ελέγχου πτήσεων ελικοπτέρων του Πηλίου, η μονάδα στην Πάχη Μεγάρων (4ο ΤΕΑΣ), το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΣ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ κλπ.

Επίσης, ζητείται να κατατεθούν στη Βουλή σειρά εγγράφων όπως το αναλυτικό ημερολόγιο του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, κατάσταση κλήσεων των εμπλεκομένων προσώπων, οι διαταγές για αποστρατείες και επαναφορές αποστράτων, το έγγραφο με το οποίο έχει χαρακτηριστεί η πτήση ως VIP κλπ.

Παράλληλα, τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, για τη διερεύνηση των αιτιών της πτώσης του ελικοπτέρου, ζήτησε την Πέμπτη το ΚΚΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, τόνισε ότι η εξεταστική επιτροπή πρέπει να διερευνήσει ζητήματα, όπως αυτά των κριτηρίων αγοράς των «Σινούκ», των εγγυήσεων ασφάλειας τους, της εκπαίδευσης και της επαρκούς στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, της διάχυσης ευθυνών μεταξύ της ΥΠΑ και των στρατιωτικών υπηρεσιών, καθώς και της καθυστέρησης λειτουργίας των τριών ραντάρ της ΥΠΑ, ώστε να καλύπτεται όλη η χώρα.

Επιπλέον, ο κ. Κολοζώφ αναφέρει ότι η επιτροπή πρέπει να διερευνήσει τυχόν ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό αλλά και τις ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο.

Μία ημέρα νωρίτερα, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, είχε πει ότι το κόμμα του δεν σκεφτόταν να ζητήσει τη σύσταση επιτροπής της βουλής.

Ο κ. Βούγιας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τετάρτη, επέρριψε την πλήρη ευθύνη για τον χειρισμό του θέματος της πτώσης του ελικοπτέρου στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι «η ασυνεννοησία, ο τραγέλαφος και το αλαλούμ που επικράτησε» οδηγούν να χαρακτηριστεί «η κυβέρνηση ως κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης η οποία έχει τα ραντάρ της στραμμένα στον εντοπισμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον κρατικό μηχανισμό».

Έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης της πραγματικότητας σχετικά με το χρόνο που ενημερώθηκαν κρίσιμα πρόσωπα της κυβέρνησης και κατέληξε ότι η μη ανάληψη ευθυνών δείχνει πολιτική δειλία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος απάντησε σχετικά ότι «η πολιτική θρασύτης του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται πως δεν έχει όρια.

Κομματικοποίησαν το κράτος, διέλυσαν τους μηχανισμούς, επέτρεψαν, επί χρόνια, στα διαπλεκόμενα συμφέροντα να αλωνίζουν παντού και τώρα τυμβωρυχούν. Ντροπή πια».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΣ τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) για τον τρόπο παραλαβής του συγκεκριμένου Σινούκ που κατέπεσε και συνετρίβη το Σάββατο.

Στόχος της ΕΔΕ είναι να αποκαλυφθεί γιατί έγινε η παραλαβή του ελικοπτέρου τον Δεκέμβριο του 2001 παρά τη διαπίστωση ισχυρών δονήσεων σε ταχύτητες πάνω από 120 κόμβους, αν έγιναν και ποιες ενέργειες όταν η εταιρία κατασκευής ανακοίνωσε το πρόβλημα στα πτερύγια, γιατί οι πτέρυγες δεν αντικαταστάθηκαν και γιατί έγινε δεκτή η επιμήκυνση του χρόνου επιθεώρησης των πτερύγων του από τις 300 ώρες σε τριακόσιες είκοσι 320 ώρες εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν θα αποκρυβεί κανείς»

O υπουργός Εθνικής Αμύνης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος

«Δεν πρόκειται να απαλλαγεί και να αποκρυβεί κανένας» από όσους ευθύνονται για την πτώση του «Σινούκ», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Άννας Διαμαντοπούλου, έκανε επίσης γνωστό ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για την καθυστέρηση ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας θα ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ο υπουργός τόνισε ότι το θέμα απαιτεί σοβαρότητα και έκανε λόγο για πολλά και απαράδεκτα κρούσματα πολιτικής τυμβωρυχίας, παρότι «ο πολιτικός κόσμος - στην πλειοψηφία του - συμπεριφέρεται σοβαρά».

Η κα Διαμαντοπούλου, από τη θέση της συντονίστριας Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί την πρώτη κρίση της θητείας της» και την επέκρινε διότι απέδωσε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και επιλεκτικά σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά όχι στον εαυτό της.

Ανταπαντώντας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά από την ώρα της κινητοποίησης και μετά και επισήμανε ότι δεν είναι της ώρας να κάνει συγκρίσεις με το παρελθόν «όταν ψάχναμε να βρούμε το C-130 στο όρος Όρθυς», με τους 150 νεκρούς της δεκαετίας στις Ένοπλες Δυνάμεις και με άλλα περιστατικά.

Για τον αρχηγό του ΓΕΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης είπε ότι ουδείς τον κατηγόρησε ότι ευθύνεται για την πτώση.

«Γιατί σκοπίμως μετατίθενται οι ευθύνες της ηγεσίας από αυτές που της ανήκουν, δηλαδή από την αδυναμία εφαρμογής των διαταγών και των κανονισμών για την έγκαιρη έναρξη της έρευνας και της διάσωσης και την έγκαιρη ενημέρωση της ηγεσίας;», αναρωτήθηκε.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Άμεση αντίδραση

Η απόφαση για εισβολή στο Ιράκ δεν θα έπρεπε να ήταν μονομερής, δηλώνει ο Κόφι Ανάν

Η Βρετανία και η Αυστραλία απέρριψαν τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο BBC, ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν παράνομη.

Η βρετανική κυβέρνηση επισήμανε ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας είχε κρίνει ότι υπήρχε νομική βάση που δικαιολογούσε την εισβολή.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, τόνισε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης συνάδει απολύτως με το διεθνές δίκαιο.

«Παράνομη ενέργεια»

«Παράνομη ενέργεια» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράκ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε συνέντευξή του στο BBC.

Είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού χρησιμοποιεί τόσο σκληρούς χαρακτηρισμούς για την αμερικανικής εμπνεύσεως επιχείρηση στο Ιράκ.

«Η εισβολή στο Ιράκ έγινε κατά παράβαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη μας, ήταν παράνομη» τόνισε στην συνέντευξή του στο BBC ο Κόφι Ανάν.

Η εισβολή στο Ιράκ έγινε κατά παράβαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών

Κόφι Ανάν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι θα έπρεπε να είχε υπάρξει ένα δεύτερο ψήφισμα «επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε κάνει σαφή την θέση του πως αν η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν δεν συμμορφωνόταν, θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών στο Ιράκ τον Ιανουάριο, ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα έχει ρόλο «συμβουλευτικό και εποπτικό».

«Άλλωστε οι εκλογές είναι δικές τους και όχι δικές μας. Ελπίζω ότι με την βοήθεια μας θα τα καταφέρουν αν και εκτιμώ ότι καθοριστικός θα είναι ο παράγοντας της ασφάλειας» είπε ο κ. Ανάν.

Αλλά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως η ιρακινή κυβέρνηση θ'αποφασίσει τελικά για το αν και κατά πόσον θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές στις αρχές του 2005.

Ο ΟΗΕ, εξήγησε ο Κόφι Ανάν, θα τους συμπαρασταθεί αλλά παράλληλα θα προβεί και στη δική του, ανεξάρτητη αξιολόγηση της εκλογικής διαδικασίας.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν θα αποκρυβεί κανείς»

O υπουργός Εθνικής Αμύνης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος

«Δεν πρόκειται να απαλλαγεί και να αποκρυβεί κανένας» από όσους ευθύνονται για την πτώση του «Σινούκ», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Άννας Διαμαντοπούλου, έκανε επίσης γνωστό ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για την καθυστέρηση ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας θα ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ο υπουργός τόνισε ότι το θέμα απαιτεί σοβαρότητα και έκανε λόγο για πολλά και απαράδεκτα κρούσματα πολιτικής τυμβωρυχίας, παρότι «ο πολιτικός κόσμος - στην πλειοψηφία του - συμπεριφέρεται σοβαρά».

Η κα Διαμαντοπούλου, από τη θέση της συντονίστριας Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί την πρώτη κρίση της θητείας της» και την επέκρινε διότι απέδωσε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και επιλεκτικά σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά όχι στον εαυτό της.

Ανταπαντώντας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά από την ώρα της κινητοποίησης και μετά και επισήμανε ότι δεν είναι της ώρας να κάνει συγκρίσεις με το παρελθόν «όταν ψάχναμε να βρούμε το C-130 στο όρος Όρθυς», με τους 150 νεκρούς της δεκαετίας στις Ένοπλες Δυνάμεις και με άλλα περιστατικά.

Για τον αρχηγό του ΓΕΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης είπε ότι ουδείς τον κατηγόρησε ότι ευθύνεται για την πτώση.

«Γιατί σκοπίμως μετατίθενται οι ευθύνες της ηγεσίας από αυτές που της ανήκουν, δηλαδή από την αδυναμία εφαρμογής των διαταγών και των κανονισμών για την έγκαιρη έναρξη της έρευνας και της διάσωσης και την έγκαιρη ενημέρωση της ηγεσίας;», αναρωτήθηκε.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Η Μπόινγκ για το δυστύχημα

Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη

Η Μπόινγκ παρακολουθεί τις εξελίξεις για το Σινούκ με ενδιαφέρον

Σε συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο εκπρόσωπος της Μπόινγκ (Boeing), Τζακ Σάτερφιλντ, λέει ότι η εταιρεία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την έρευνα που ξεκίνησε στην Ελλάδα σχετικά με τις συνθήκες συντριβής του ελικοπτέρου Σινούκ, στο Βόρειο Αιγαίο, όπου σκοτώθηκαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος και συνοδοί του.

Η Μπόινγκ επιβεβαιώνει ότι βρισκόταν στην Ελλάδα πριν το δυστύχημα τεχνικός της εταιρείας ο οποίος στάλθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηρίξει τις ελληνικές τεχνικές υπηρεσίες των ελικοπτέρων Σινούκ που είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας σε όλη την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες σχετικά με το αν στο συγκεκριμένο ελικόπτερο είχαν γίνει επιδιορθώσεις και τι είδους.

«Ο τεχνικός μας ήταν εκεί για να παράσχει τεχνική υποστήριξη στους Έλληνες τεχνικούς» είπε.

Ο συγκεκριμένος τεχνικός ολοκλήρωσε την αποστολή του και έφυγε μετά τους Ολυμπιακούς και αν του ζητηθεί είναι στην διάθεση των αρχών που διεξάγουν τις σχετικές έρευνες δήλωσε ο Σάτερφιλντ.

Σε ερώτησή μας γιατί θεωρήθηκε αναγκαία η παρουσία του στη Ελλάδα μας είπε ότι «επρόκειτο για χειρονομία καλής θέλησης της εταιρείας η οποία προσφέρθηκε να βοηθήσει σε μία περίοδο εντατικότατης χρησιμοποίησης των Σινούκ -όπως ήταν αυτή των Ολυμπιακών».

Ο εκπρόσωπος της Μπόινγκ είπε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν έχει υπ όψιν του άλλες χώρες στις οποίες τα Σινούκ χρησιμοποιούνται για μετακινήσεις επισήμων και άλλων προσωπικοτήτων.

«Ενδέχεται να γίνεται όμως εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω» είπε ο Σάτερφιλντ, προσθέτοντας ότι στις ΗΠΑ τα Σινούκ χρησιμοποιούνται για καθαρά στρατιωτικούς σκοπούς, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.

Θέσαμε υπ όψιν του εκπροσώπου της Μπόινγ τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο δεν διέθετε το λεγόμενο μαύρο κουτί, ούτε σύστημα καταγραφής των συνομιλιών στον θάλαμο διακυβέρνησης και δεν έφερε εξοπλισμό πομπού για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου μετά από ατύχημα.

Ο εκπρόσωπος της Μπόινγκ εξήγησε ότι δεν ξέρει για το συγκεκριμένο ελικόπτερο αλλά είπε ότι «στα στρατιωτικά ελικόπτερα γενικά δεν τοποθετείται ο εξοπλισμός αυτός».

Παραμένει συνεπώς αναπάντητο το ερώτημα, αν οι σχετικές πληροφορίες ευσταθούν, γιατί δεν υπήρχε ο εξοπλισμός αυτός στο ελικόπτερο που χρησιμοποιούνταν για τις μετακινήσεις επισήμων.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:07 (Ώρα Λονδίνου)

Οξύνεται η αντιπαράθεση

Εντοπίστηκε, σε περιοχή νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω και σε βάθος 886 μέτρων, το μεγαλύτερο μέρος των κυρίων συγκροτημάτων του ελικοπτέρου Σινούκ που κατέπεσε το Σάββατο.

Ο εντοπισμός έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, από το ωκεανογραφικό σκάφος του ελληνικού κέντρου θαλασσίων ερευνών του υπουργείου ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πτώση του ελικοπτέρου, που οδήγησε στο θάνατο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και άλλους 16 ανθρώπους, συνεχίζεται σε οξύτατους τόνους και μεταφέρεται και στη βουλή.

Σχετική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσαν 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Στο κατατεθέν κείμενο γίνεται λόγος για «ολιγωρία στην έγκαιρη ενημέρωση και στην άμεση επέμβαση των πολιτικών και στρατιωτικών υπευθύνων» η οποία έχει «προκαλέσει το πανελλήνιο» και ερωτάται ο πρωθυπουργός γιατί ζητήθηκε η παραίτηση του αρχηγού ΓΕΑ και όχι του αρχηγού ΓΕΣ αφού ο Στρατός Ξηράς έχει την επιχειρησιακή εκμετάλλευση των ελικοπτέρων Σινούκ και γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν το κέντρο επικοινωνίας ελέγχου πτήσεων ελικοπτέρων του Πηλίου, η μονάδα στην Πάχη Μεγάρων (4ο ΤΕΑΣ), το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΣ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ κλπ.

Επίσης, ζητείται να κατατεθούν στη Βουλή σειρά εγγράφων όπως το αναλυτικό ημερολόγιο του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, κατάσταση κλήσεων των εμπλεκομένων προσώπων, οι διαταγές για αποστρατείες και επαναφορές αποστράτων, το έγγραφο με το οποίο έχει χαρακτηριστεί η πτήση ως VIP κλπ.

Παράλληλα, τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, για τη διερεύνηση των αιτιών της πτώσης του ελικοπτέρου, ζήτησε την Πέμπτη το ΚΚΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, τόνισε ότι η εξεταστική επιτροπή πρέπει να διερευνήσει ζητήματα, όπως αυτά των κριτηρίων αγοράς των «Σινούκ», των εγγυήσεων ασφάλειας τους, της εκπαίδευσης και της επαρκούς στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, της διάχυσης ευθυνών μεταξύ της ΥΠΑ και των στρατιωτικών υπηρεσιών, καθώς και της καθυστέρησης λειτουργίας των τριών ραντάρ της ΥΠΑ, ώστε να καλύπτεται όλη η χώρα.

Επιπλέον, ο κ. Κολοζώφ αναφέρει ότι η επιτροπή πρέπει να διερευνήσει τυχόν ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό αλλά και τις ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο.

Μία ημέρα νωρίτερα, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, είχε πει ότι το κόμμα του δεν σκεφτόταν να ζητήσει τη σύσταση επιτροπής της βουλής.

Ο κ. Βούγιας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τετάρτη, επέρριψε την πλήρη ευθύνη για τον χειρισμό του θέματος της πτώσης του ελικοπτέρου στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι «η ασυνεννοησία, ο τραγέλαφος και το αλαλούμ που επικράτησε» οδηγούν να χαρακτηριστεί «η κυβέρνηση ως κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης η οποία έχει τα ραντάρ της στραμμένα στον εντοπισμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον κρατικό μηχανισμό».

Έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης της πραγματικότητας σχετικά με το χρόνο που ενημερώθηκαν κρίσιμα πρόσωπα της κυβέρνησης και κατέληξε ότι η μη ανάληψη ευθυνών δείχνει πολιτική δειλία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος απάντησε σχετικά ότι «η πολιτική θρασύτης του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται πως δεν έχει όρια.

Κομματικοποίησαν το κράτος, διέλυσαν τους μηχανισμούς, επέτρεψαν, επί χρόνια, στα διαπλεκόμενα συμφέροντα να αλωνίζουν παντού και τώρα τυμβωρυχούν. Ντροπή πια».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΣ τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) για τον τρόπο παραλαβής του συγκεκριμένου Σινούκ που κατέπεσε και συνετρίβη το Σάββατο.

Στόχος της ΕΔΕ είναι να αποκαλυφθεί γιατί έγινε η παραλαβή του ελικοπτέρου τον Δεκέμβριο του 2001 παρά τη διαπίστωση ισχυρών δονήσεων σε ταχύτητες πάνω από 120 κόμβους, αν έγιναν και ποιες ενέργειες όταν η εταιρία κατασκευής ανακοίνωσε το πρόβλημα στα πτερύγια, γιατί οι πτέρυγες δεν αντικαταστάθηκαν και γιατί έγινε δεκτή η επιμήκυνση του χρόνου επιθεώρησης των πτερύγων του από τις 300 ώρες σε τριακόσιες είκοσι 320 ώρες εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:33 (Ώρα Λονδίνου)

Για τη διάσωση των θερινών σινεμά

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, για το μέλλον των θερινών κινηματογράφων στην Ελλάδα.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι η φετινή θερινή περίοδος ήταν «ιδιαίτερά δύσκολη για τους λίγους εναπομείναντες θερινούς κινηματογράφους της χώρας που μείωσαν κατά 50% τα ήδη μειωμένα εισιτήριά τους με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδά τους και πολλοί από αυτούς να οδηγούνται στο κλείσιμο».

Ακολούθως, ο κ. Αλαβάνος, αφού χαρακτηρίζει τους θερινού κινηματογράφους «μια μοναδική και πολύτιμη Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά που χρήζει ιδιαίτερης μέριμνας για να διατηρηθεί», ερωτά τους υπουργούς αν σκοπεύουν να αναζητήσουν άμεσα πόρους για να ενισχυθούν οικονομικά οι θερινοί κινηματογράφοι με σκοπό να μη μειωθεί ο αριθμός των αιθουσών και να λάβουν πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη τους από διάφορα κοινοτικά προγράμματα (ΚΠΣ, Πολιτισμός 2000, MEDA κλπ).

Τέλος, ερωτάται το υπουργείο Εργασίας αν προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των εισιτηρίων της Εργατικής Εστίας.


Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Βιομηχανικός σχεδιασμός για όλους

Δύο εκθέσεις για τις «κρυφές» πλευρές του βιομηχανικού σχεδιασμού (design), που βοηθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οργανώνονται στο πλαίσιο των παραολυμπιακών αγώνων.

Λιγότερες οι τελικές συμμετοχές

«Θέλω να είμαι σημαιοφόρος»

Σε παραολυμπιακούς ρυθμούς η Αθήνα

Ξεκινά η παραολυμπιακή λαμπαδηδρομία

Ο «Πρωτέας» μασκότ των Παραολυμπιακών

Η ιστορία των Παραολυμπιακών

Πώς ξεκίνησε η ιδέα των Παραολυμπιακών

Οι αριθμοί των Αγώνων

Μια διοργάνωση, μεγάλη σε μέγεθος και σημασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα

Τα αγωνίσματα

Άρση Βαρών σε πάγκο

Σκοποβολή

Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο

Ξιφασκία με αμαξίδιο

Τα αγωνίσματα

Γκόλμπολ

Ποδόσφαιρο

Τζούντο

Ράγκμπι με αμαξίδιο

Ιστιοπλοΐα

Τα αγωνίσματα

Αντισφαίριση (Τένις) με αμαξίδιο

Τοξοβολία

Στίβος

Μπότσια

Ποδηλασία

Ιππασία

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:07 (Ώρα Λονδίνου)

Οξύνεται η αντιπαράθεση

Εντοπίστηκε, σε περιοχή νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω και σε βάθος 886 μέτρων, το μεγαλύτερο μέρος των κυρίων συγκροτημάτων του ελικοπτέρου Σινούκ που κατέπεσε το Σάββατο.

Ο εντοπισμός έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, από το ωκεανογραφικό σκάφος του ελληνικού κέντρου θαλασσίων ερευνών του υπουργείου ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πτώση του ελικοπτέρου, που οδήγησε στο θάνατο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και άλλους 16 ανθρώπους, συνεχίζεται σε οξύτατους τόνους και μεταφέρεται και στη βουλή.

Σχετική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσαν 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Στο κατατεθέν κείμενο γίνεται λόγος για «ολιγωρία στην έγκαιρη ενημέρωση και στην άμεση επέμβαση των πολιτικών και στρατιωτικών υπευθύνων» η οποία έχει «προκαλέσει το πανελλήνιο» και ερωτάται ο πρωθυπουργός γιατί ζητήθηκε η παραίτηση του αρχηγού ΓΕΑ και όχι του αρχηγού ΓΕΣ αφού ο Στρατός Ξηράς έχει την επιχειρησιακή εκμετάλλευση των ελικοπτέρων Σινούκ και γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν το κέντρο επικοινωνίας ελέγχου πτήσεων ελικοπτέρων του Πηλίου, η μονάδα στην Πάχη Μεγάρων (4ο ΤΕΑΣ), το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΣ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ κλπ.

Επίσης, ζητείται να κατατεθούν στη Βουλή σειρά εγγράφων όπως το αναλυτικό ημερολόγιο του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, κατάσταση κλήσεων των εμπλεκομένων προσώπων, οι διαταγές για αποστρατείες και επαναφορές αποστράτων, το έγγραφο με το οποίο έχει χαρακτηριστεί η πτήση ως VIP κλπ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, επέρριψε την πλήρη ευθύνη για τον χειρισμό του θέματος της πτώσης του ελικοπτέρου στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι «η ασυνεννοησία, ο τραγέλαφος και το αλαλούμ που επικράτησε» οδηγούν να χαρακτηριστεί «η κυβέρνηση ως κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης η οποία έχει τα ραντάρ της στραμμένα στον εντοπισμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον κρατικό μηχανισμό».

Έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης της πραγματικότητας σχετικά με το χρόνο που ενημερώθηκαν κρίσιμα πρόσωπα της κυβέρνησης και κατέληξε ότι η μη ανάληψη ευθυνών δείχνει πολιτική δειλία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος απάντησε σχετικά ότι «η πολιτική θρασύτης του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται πως δεν έχει όρια.

Κομματικοποίησαν το κράτος, διέλυσαν τους μηχανισμούς, επέτρεψαν, επί χρόνια, στα διαπλεκόμενα συμφέροντα να αλωνίζουν παντού και τώρα τυμβωρυχούν. Ντροπή πια».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΣ τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) για τον τρόπο παραλαβής του συγκεκριμένου Σινούκ που κατέπεσε και συνετρίβη το Σάββατο.

Στόχος της ΕΔΕ είναι να αποκαλυφθεί γιατί έγινε η παραλαβή του ελικοπτέρου τον Δεκέμβριο του 2001 παρά τη διαπίστωση ισχυρών δονήσεων σε ταχύτητες πάνω από 120 κόμβους, αν έγιναν και ποιες ενέργειες όταν η εταιρία κατασκευής ανακοίνωσε το πρόβλημα στα πτερύγια, γιατί οι πτέρυγες δεν αντικαταστάθηκαν και γιατί έγινε δεκτή η επιμήκυνση του χρόνου επιθεώρησης των πτερύγων του από τις 300 ώρες σε τριακόσιες είκοσι 320 ώρες εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:13 (Ώρα Λονδίνου)

Επανεξέταση της υπόθεσης ΡΙΚΟΜΕΞ

Την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου της Αθήνας που επιδίκασε αποζημιώσεις σε συγγενείς των θυμάτων του εργοστασίου της «Ρικομέξ», φέρεται ότι θα εισηγηθεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο αρεοπαγίτης Ε. Τσακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακόπουλος πρόκειται να εισηγηθεί αναίρεση του σκέλους της απόφασης που αφορά τον βαθμό υπαιτιότητας των υπευθύνων της «Ρικομέξ» και την απόρριψη όλων των άλλων ισχυρισμών τους σχετικά με θέματα παραγραφής των αδικημάτων, κ.ά.

Η πρόταση του αρεοπαγίτη θα στηριχθεί στην πάγια νομολογία περί ενδεχόμενου δόλου, που θεωρεί ότι, για την διακρίβωσή του, απαιτείται να έχει προβλέψει ο δράστης το αποτέλεσμα ως δυνατή συνέπεια της πράξεως του και να το έχει αποδεχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο είχε επιδικάσει στους συγγενείς των θυμάτων της «Ρικομέξ» αποζημιώσεις συνολικού ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ και είχε αποδώσει την κατάρρευση του εργοστασίου σε εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων ιδιοκτητών και πολιτικών μηχανικών, αναγνωρίζοντας μάλιστα ενδεχόμενο δόλο.

Μετά την απόφαση, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου κατέθεσαν στον Αρειο Πάγο αίτηση για την αναίρεση των αποφάσεων του Εφετείου.

Το εργοστάσιο της Ρικομέξ στην Αττική κατέρρευσε με το μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το 1999, παρασύροντας στο θάνατο 39 εργαζόμενους στην εταιρία.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Στο ρυθμό των αποκαλύψεων

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βρήκαν την άτρακτο του "Σινούκ", αλλά... Αγνοούνται οι ευθύνες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρικομέξ: "Λάδι" οι υπεύθυνοι; Η εισήγηση στον Αρειο Πάγο "μπλοκάρει" τις αποζημιώσεις!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 5.300 ανύπαντροι έπαιρναν επίδομα... συζύγου. Εκτός από τις συντάξεις σε χιλιάδες αναπήρους-"μαϊμούδες". Απίστευτη ρεμούλα από το "Σύστημα ΠΑΣΟΚ".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έκρυψε ονόματα η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ. Απρόθυμοι και δειλοί οι στρατηγοί στο Πεντάγωνο να βρουν τους υπευθύνους.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ακίνητα: Οι 10 περιοχές με τα χρυσά οικόπεδα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκτίναξαν στα ύψη τις τιμές.

Η ΑΥΓΗ: Κυβερνητική απραξία για την Παιδεία. Επερώτηση των βουλευτών Αλ. Αλαβάνου και Φ. Κουβέλη. Μεγάλα λόγια, λίγα χρήματα, πολλά κενά.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η μαφία των μεσαζόντων χτυπάει το υπουργείο Άμυνας. Για να σταματήσει τις έρευνες για ρεμούλες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων και να ακυρώσει τις παραπομπές στην Δικαιοσύνη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανατρέπονται (πάλι) οι κανόνες δόμησης. Με την καθιέρωση χρήσεων γης που επιδιώκει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Παγώνουν τα σχέδια που έχουν ήδη καταρτιστεί.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα έξι κλειδιά για μεγαλύτερη σύνταξη. Κέρδος μέχρι και 300 ευρώ το μήνα.

ΕΘΝΟΣ: Οι έξι ρουκέτες που έπληξαν την κυβέρνηση. Σε μπούμερανγκ για τον Καραμανλή εξελίσσεται η κάλυψη που πρόσφερε στον υπουργό Άμυνας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα ζητήσουν ευθύνες... κι από τον θυρωρό της Ρηγίλλης. Έτσι όπως το πάνε μερικοί μικροπολιτικοί σχετικά με το τι συνέβη στο θέμα της ενημέρωσης για το μοιραίο Σινούκ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έξι οδηγίες για τους ασφαλισμένους. Τι πρέπει να προσέξουν ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σοκ και δέος από τα συντρίμμια σε βάθος 866μ. Σινούκ: Εντοπίστηκε 11 μίλια από τις ακτές της Σιθωνίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το "λάθος" του Καραμανλή. Άρθρο-παρέμβαση της "Ε": Η πολιτική ευθύνη είναι δεδομένη.

ΕΞΠΡΕΣ: "Λύση στο ασφαλιστικό επιζητεί ο ΣΕΒ. Εντός της τετραετίας".

ΕΣΤΙΑ: Άμεση ανασύνταξις του κράτους-οπερέττα. Έξι υπουργεία για να κινητοποιηθή ο κρατικός μηχανισμός!

ESPRESSO: Κατηγορούμε τον Ιακώβου για αναβολικά. Δύο αρσιβαρίστες ρίχνουν "βόμβα". Η απάντηση του προπονητή και η διάσταση που δίνει ο Σγουρός.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, τρία καυτά μέτωπα ανοίγουν:Στο τραπέζι ασφαλιστικό, εργασιακό και ωράριο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πληρώνουμε τα βάρη των κρυφών δαπανών. Αγωνία για τα άδεια ταμεία του κράτους από τη "δημιουργική λογιστική" του ΠΑΣΟΚ.

ΚΕΡΔΟΣ: "Στον γκισέ της εφορίας και πάλι οι μικρομεσαίοι. Επανέρχονται αναπροσαρμοσμένοι οι μοναδικοί συντελεστές".

Ο ΛΟΓΟΣ: Πολιτική αντιπαράθεση χωρίς τέλος. Συνεχίστηκαν τα "πυρά" μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το Σινούκ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η βιομηχανία διαφωνεί με την ήπια πολιτική. Οδ. Κυριακόπουλος: Τέλος στην περίοδο χάριτος και απογραφής".

ΤΑ ΝΕΑ: Σε πανικό η κυβέρνηση για τα ψέματα. Πότε ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός;

Η ΝΙΚΗ: Ήρθε η ώρα του Καραμανλή... Το ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει τις ευθύνες στον πρωθυπουργό. Για πολιτική δειλία τον κατηγορεί η Χ. Τρικούπη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΕΒ-ΔΝΤ-Κυβέρνηση: Άνοιγμα ασφαλιστικού με ...ήπια προετοιμασία.

TRAFFIC NEWS: Το δράμα της Πατρίτσια. Αποκάλυψη-σοκ για τη σχέση της.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ισχυρή η κυβέρνηση όσο θα είναι ισχυρός ο πρωθυπουργός της. Στην μετά Σινούκ εποχή...

Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις: Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο χρόνο για περισσότερα λεφτά. 6 κρίσιμες απαντήσεις για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και δημόσιους υπαλλήλους.

City Press: Το πικρό αντίο του αρχηγού. Σπάζοντας το πρωτόκολλο, έθεσε κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής επτά καίρια ερωτήματα για τους υπεύθυνους της τραγωδίας.

METRO: Καμπανάκι αυξήσεων. Αναπροσαρμογή των τιμών αναμένεται τον Οκτώβριο.

Σινούκ- Έρευνες- πολιτική αντιπαράθεση

Η Espresso σημειώνει ότι "σε βάθος περίπου 850 μέτρων εντόπισε χθες αργά το απόγευμα το βαθυσκάφος του ωκεανογραφικού "Αιγαίο" ένα μεγάλο κομμάτι της ατράκτου του μοιραίου Σινούκ, ενώ λίγες ώρες αργότερα, έφτασαν "φωτογραφίες" στις οποίες διακρίνονται ανθρώπινα μέλη από δυο πτώματα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "με σκληρή γλώσσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε χθες στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανευθυνότητα, ασυνεννοησία και έλλειψη συντονισμού στην υπόθεση του Σινούκ και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει να "τυμβωρύχει", τη στιγμή που φέρει ευθύνες για τη χρόνια κομματικοποίηση του κράτους και τη διάλυση των μηχανισμών".

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "στην προσπάθειά του να καλύψει τους χειρισμούς που οδήγησαν στο πρωτοφανές επικοινωνιακό αλαλούμ της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός βρίσκεται ο ίδιος εκτεθειμένος και το ΠΑΣΟΚ σπεύδει, ευθέως πλέον, να θέσει ζήτημα για τον Κώστα Καραμανλή, θεωρώντας ότι η υπόθεση αυτή προσφέρει την ευκαιρία για να επιχειρηθεί η αποδόμηση του θετικού προφίλ που είχε οικοδομήσει τους τελευταίους μήνες ο αρχηγός της ΝΔ".

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "έχουν περάσει τόσες μέρες από την τραγωδία του "Σινούκ", έχει αποκαλυφθεί πλήρως η δυσλειτουργία στον τομέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την οποία ομολόγησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που σημαίνει ότι η πολιτική ευθύνη είναι δεδομένη και ομολογημένη. Η κυβέρνηση, όμως, επιμένει να μην αποδέχεται τις συνέπειές της".

Επίσης στην πρώτη τους σελίδα, τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "ΕΙΤΕ θα πρέπει να παραδεχθεί πως ο Πρωθυπουργός γνώριζε πολύ νωρίτερα από την ώρα που έχει επισήμως ανακοινωθεί.... ΑΡΑ, μας είπαν ψέματα... ΕΙΤΕ θα πρέπει να παραδεχθεί πως μια πλειάδα κυβερνητικών στελεχών γνώριζαν για τις έρευνες που είχαν ξεκινήσει... ΚΑΝΕΝΑΣ όμως δεν σκέφθηκε πως υπάρχει ανάγκη να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "η ώρα κατά την οποία ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για το τραγικό δυστύχημα με το Σινούκ εξακολουθεί να διχάζει και να προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "αναζητούν παντού πολιτικές ευθύνες για την πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ. Μέχρι και στον πρωθυπουργό επέρριψε το ΠΑΣΟΚ την πλήρη ευθύνη για τον χειρισμό -τρελαθήκαμε τελείως - του θέματος".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "τα ρέστα της δίνει η μαφία που λυμαίνεται εδώ και πολλά χρόνια τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας προκειμένου να θέσει εκτός υπουργείου Εθνικής Άμυνας τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο. Οι μόνιμοι προμηθευτές οπλικών συστημάτων, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα του Σαββάτου, έχουν φτιάξει μία καλοστημένη παγίδα ρίχνοντας καθημερινά τόνους λάσπης στον υπουργό. Και αυτό γιατί ο κ. Σπηλιωτόπουλος τους χάλασε τα σχέδια, καθώς πρόκειται για έναν έντιμο άνθρωπο που δεν έχει καμία σχέση με τη διαπλοκή".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "οι χειρισμοί του υπουργού Άμυνας με την άμεση αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΑ και τη διατήρηση του αρχηγού ΓΕΣ, οι ανακοινώσεις του για την ώρα ενημέρωσης για την τραγωδία, η επίρριψη ευθυνών στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι αόριστες καταγγελίες και η δήλωση για τη μείωση των εξοπλισμών πλήττουν την κυβέρνηση".

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "αν η Κυβέρνησις Καραμανλή δεν προχωρήση σε άμεση ανασύνταξη του κράτους-οπερέττα που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ, σύντομα θα βρη μπροστά της φαινόμενα αντίστοιχα των όσων επηκολούθησαν μετά την τραγική πτώση του Σινούκ. Η τομή πρέπει να είναι βαθειά και σε όλους τους χώρους της δημοσίας διοικήσεως. Όχι μόνον στις Ένοπλες Δυνάμεις".

Η City Press υποστηρίζει ότι "σπάζοντας το πρωτόκολλο, έθεσε κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής επτά καίρια ερωτήματα για τους υπεύθυνους της τραγωδίας. Ο υπουργός Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος απέφυγε να παραστεί. Η πολιτική και κομματική αντιπαράθεση υπονομεύει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε "ευθύνες με ονοματεπώνυμο" για την πτώση του Σινούκ. Αντ' αυτού όμως, πήρε μια γενική κι αόριστη έκθεση, την οποία κι επέστρεψε στους συντάκτες της με την ένδειξη "απαράδεκτη". Τώρα, η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ καλείται να γίνει πιο συγκεκριμένη".

Σινούκ-Έρευνα για καταλληλότητα

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "το μοιραίο Σινούκ κανονικά δεν έπρεπε να πετάει. Ελλείψεις είχαν τα έξι από τα επτά ελικόπτερα κατά την παραλαβή τους, αλλά και σοβαρές ζημιές διαπιστώθηκαν στις πτήσεις".

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "δεν χωρά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ρίξει φως σε κάθε πτυχή της υπόθεσης και κυρίως στα σκοτεινά σημεία της προμήθειας και παραλαβής του μοιραίου ελικοπτέρου, αλλά και στις ευθύνες που τυχόν φέρει τόσο η κατασκευάστρια εταιρεία όσο και η αντιπροσωπία της εδώ στην Ελλάδα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:58 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγωγή Βρετανών στο Ιράκ

Πλήθος απαγωγών στο Ιράκ τους τελευταίους μήνες

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε πως τρεις Βρετανοί πολίτες απήχθηκαν στη Βαγδάτη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι κατά τα φαινόμενα οι τρεις είναι πολιτικοί υπάλληλοι και απήχθηκαν από οπλοφόρους που εισέβαλαν στην κατοικία τους το πρωί της Πέμπτης.

Το σπίτι τους βρισκόταν στην πλούσια συνοικία αλ Μανσούρ, όπου κατοικούν πολλοί ξένοι και εδρεύουν πολλές ξένες εταιρείες.

Η βρετανική πρεσβεία στη Βαγδάτη λέει πως ερευνά τις πληροφορίες.

Τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκε κύμα απαγωγών απαγωγές ξένων.

Μεταξύ των 20 ατόμων που εξακολουθούν να κρατούνται από απαγωγείς, είναι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι και δυο Ιταλίδες εργαζόμενες σε οργανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:59 (Ώρα Λονδίνου)

Θετικό ξεκίνημα για Ολυμπιακό

Κατάφερε να αποσπάσει βαθμό στην Ισπανία ο Ολυμπιακός

Με «λευκή ισοπαλία» ξεκίνησε ο Ολυμπιακός τις υποχρεώσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο «Ριαθόρ», που πριν από τρία χρόνια ο Ολυμπιακός πήρε τον τελευταίο του εκτός έδρας βαθμό στο Τσάμπιον Λιγκ στις 18 Σεπτεμβρίου του 2001, στο ίδιο γήπεδο κατάφερε τώρα να πάρει πάλι την ισοπαλία.

Στο πρώτο ημίχρονο, το διάστημα που οι Ισπανοί είχαν σημαντικά προβλήματα ανάπτυξης, οι Πειραιώτες απώλεσαν μία σημαντική ευκαιρία: Ο Ριβάλντο εκτέλεσε φάουλ, ο Ισπανός τερματοφύλακας έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του, ο Σούρερ βρέθηκε στην τροχιά της μπάλας, όμως πλάσαρε πάνω στον Μολίνα.

Σ' αυτό το διάστημα, ο σύλλογος της Γαλικίας, απείλησε μόνο δύο φορές, με την κεφαλιά του Θέσαρ (20') και το φάουλ του Παντιάνι (38').

Στην επανάληψη φάνηκε η έλλειψη αγώνων και η κούραση από τους παίκτες του Ολυμπιακού, ενώ η Ντεπορτίβο ανέβασε την απόδοση της.

Προς το τέλος του αγώνα ο Μπάγεβιτς έριξε στην «μάχη» τον Μαυρογενίδη, προκειμένου να «κρατήσει» το αποτέλεσμα.

Πολύ καλή απόδοση είχαν οι Πάντος, Ανατολάκης και Σούρερ, ενώ λίγες αλλά εντυπωσιακές στιγμές είχε ο Ριβάλντο.

«Ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι για την ομάδα μου και τηρουμένων των αναλογιών είμαι ευχαριστημένος με την απόδοση και τον βαθμό. Ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει καλύτερα δήλωσε ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς.

«Είχαμε κλασσικές ευκαιρίες για γκολ, περισσότερες από την Λα Κορούνια και θα μπορούσαμε να πάρουμε την νίκη, αλλά δεν πρέπει να γκρινιάζουμε με την ισοπαλία» κατέληξε ο Ελληνοσέρβος τεχνικός.

Ο προπονητής της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Χαβιέρ Ιρουρέτα, χαρακτήρισε τον Ολυμπιακό «δυνατή και καλή ομάδα που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους σε οποιονδήποτε αντίπαλο».

Ο Ολυμπιακός έπαιξε όπως η Εθνική Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό και αν συνεχίσει έτσι μπορεί να πάρει αποτελέσματα».


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:10 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελληνική μάχη του ΟΥΕΦΑ

Οι Κατσουράνης (α) και Λυμπερόπουλος (δ) ετοιμάζονται για το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της νέα ΑΕΚ

Η ευρωπαϊκή περιπέτεια του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ξεκινάει για τους τέσσερις εκπρόσωπους της Ελλάδας την Πέμπτη.

Η ΑΕΚ φιλοξενείται από την σλοβενική Γκόριτσα, με ελπίδα να περάσει στους ομίλους της διοργάνωσης, κάτι που θα αποτελέσει μια πραγματική οικονομική ανάσα για το σύλλογο.

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Άλκμααρ με στόχο να γλιτώσει κάτι από την χαμένη «παρτίδα» του Τσάμπιονς Λιγκ και τα «φαντάσματα» του αποκλεισμού.

Ο Πανιώνιος αντιμετωπίζει στη Νέα Σμύρνη την Ουντινέζε με τον Κάρολ Πέτσε να είναι αισιόδοξος για πρόκριση.

Παρθενική ευρωπαϊκή εμφάνιση του Αιγάλεω κόντρα στην τουρκική Γκεντσλερμπιρλίγκι.


Εισβολή στο Κοινοβούλιο

Στην επιδρομή διαδηλωτών στην αίθουσα του Κοινοβουλίου και στα σενάρια γύρω από την παραλίγο παραίτηση του Τόνι Μπλέρ, δίνουν μεγάλη έκταση οι βρετανικές εφημερίδες με σελίδες επί σελίδων δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, αναλύσεις και άρθρα γνώμης,

«Επιδρομή στο Γουεστμίνστερ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Τάιμς. Η εφημερίδα τονίζει ότι η έως τώρα γραφική Συμμαχία της Υπαίθρου, μια πλατφόρμα που εκπροσωπεί οργανώσεις και ομάδες αγροτών αλλά και άλλων τάξεων της περιφέρειας, έχει πάρει μια πιο δυναμική μορφή. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η αντιπαράθεση της με την κυβέρνηση θα ενταθεί υποστηρίζοντας ότι με αφορμή την απαγόρευση του κυνηγιού που ψήφισε το βρετανικό Κοινοβούλιο, τα πιο φανατικά στοιχεία της Συμμαχίας της Υπαίθρου σχεδιάζουν μια σειρά διαδηλώσεων στις οποίες δεν θα διστάσει να εφαρμόσουν ακόμα και βίαιες μεθόδους, αντίστοιχες με την εισβολή στην Βουλή των Κοινοτήτων.

«Η ύπαιθρος πάει στην πόλη» είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ που θεωρεί ότι ο φανατισμός και η βία που επέδειξαν οι διαδηλωτές είναι απόδειξη της πολωτικής τάσης που ακολουθεί η Συμμαχία της Υπαίθρου, που ξεκίνησε την δράση της με ανώδυνα αιτήματα ου όμως στην συνέχεια παίρνουν πολιτικό χαρακτήρα.

«Η εκστρατεία για την προστασία της υπαίθρου, των αθλημάτων της και του τρόπου ζωής απεδείχθη ιδιαίτερα προσοδοφόρα αφού η Συμμαχία έχει εξελιχθεί σε μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα με γραφεία παντού και μια υποστηρικτική βάση που ολοένα και διευρύνεται» υπογραμμίζει η Ιντιπέντεντ.

«Εισβολή στο Κοινοβούλιο» γράφει η Γκάρντιαν και ο ευφυής σχολιογράφος της Σαιμον Χόγκαρτ παρομοιάζει την εισβολή των οργισμένων διαδηλωτών στην αίθουσα συνεδράσεων της Βουλής με την εισβολή μεθυσμένων αλητών σε βαγόνι τραίνου.

«Κανείς δεν κάνει τίποτα και όλοι σκέφτονται ότι κάποιος πρέπει να αντιδράσει αρκεί αυτό ο κάποιος να μη είναι οι ίδιοι» ειρωνεύεται ο αρθρογράφος της Γκάρντιαν

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ προβάλει περισσότερο την έλλειψη ασφάλειας στο Κοινοβούλιο, την στιγμή μάλιστα που απέξω βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία διαμαρτυρίας.

«Οι εισβολείς εντυπωσιάστηκαν με τον εύκολο τρόπο που μπόρεσαν να διεισδύσουν στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Αν ήταν ένοπλοι θα μπορούσαν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν τους βουλευτές» τονίζει η Τέλεγκραφ.

Παραίτηση Αίνιγμα

Η δήλωση του Μέλβιν Μπράκ γνωστής προσωπικότητας στον χώρο των Γραμμάτων και Τεχνών και στενού φίλου του Τόνι Μπλερ, ότι ο βρετανός πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να παραιτηθεί στις αρχές του χρόνου, όχι για πολιτικούς αλλά και οικογενειακούς λόγους, ρίχνει λάδι στην φωτιά στην διαμάχη Μπλέρ-Μπράουν και προκαλεί ποικίλα σχόλια στον τύπο.

«Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει απόλυτα τι είχε στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο. Ο Μπλέρ είναι μέτρ στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για το ίδιο θέμα» γράφουν οι Τάιμς.

Η Ιντιπέντεντ αναφέρει ότι επιστρατεύθηκαν όλοι οι πιστοί του Μπλέρ για να διαψεύσουν τα περί παραιτήσεως.«Ο Τζον Ριντ, υπουργός Υγείας έσπευσε να δηλώσει ότι παρόλο που ο Μπλέρ πέρασε μια περίοδο «προσωπικής κρίσης» εν τούτοις ποτέ δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο παραίτησης.

Η Γκάρντιαν αναφέρεται στην ενόχληση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος εξ αιτίας των αποκαλύψεων του Μέλβιν Μπράκ περί παραιτήσεως και οικογενειακών κρίσεων.

«Η Ντάουνινγκ Στριτ θεωρεί ότι ήταν μεγάλο ατόπημα εκ μέρους του Μέλβιν. Μπράγκ, ενός εκ των ελάχιστών προσωπικοτήτων που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και φιλίας του πρωθυπουργικού ζεύγους » γράφει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι ο κ. Μπράγκ ήταν μεταξύ των ελαχίστων προσκεκλημένων στο πάρτι γενεθλίων της Σερί Μπλέρ.

Περί Τουρκίας

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται στις δηλώσεις του επικεφαλής του Λαικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Χανς Γκέρντ Πέτεριγκ ότι το καθεστώς που θα πρέπει να ισχύσει με την Τουρκία θα πρέπει να είναι αυτό του ειδικού συνεργάτη και όχι του εταίρου.

Ο κ. Πέτεριγκ εξέφρασς επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των εκσυγχρονιστικών νόμων στην Τουρκία, την στιγμή που εφαρμόζονται ακόμα βασανιστήρια σε βάρος φυλακισμένων.

«Αν η κατάσταση δεν είναι σαφής όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορούμε να μιλάμε για ημερομηνίες, είπε ο γερμανός ευρωβουλευτής που κάλεσε την Κομισιόν να μη δημοσιοποιήσει την έκθεση για την Τουρκία στις 6 Οκτωβρίου» γράφει η εγκυρη οικονομική εφημερίδα του Λονδίνου.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:38 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία και Σύνταγμα

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) εκτιμά ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο που θα ποινικοποιούσε τη μοιχεία, αποδεικνύει «αν χρειαζόταν κι άλλη απόδειξη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει την μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Τουρκία».

Η αλλαγή αυτή, λέει η εφημερίδα «δείχνει για άλλη μια φορά την αυξανόμενη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των φεμινιστικών οργανώσεων που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ψήφισης ενός τέτοιου νόμου».

Αλλά, η γαλλική εφημερίδα σημειώνει πως η τουρκική κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε επίσημα την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά απλώς «το έβαλε διακριτικά στο ράφι».

Στην Ισπανία η Ελ Παΐς (El Pais) θεωρεί την ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης ως απόδειξη «της δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσει τον εκδημοκρατισμό σε εκείνους που επιθυμούν να ενταχθούν».

Η απόφαση της Άγκυρας «αξίζει να επικροτηθεί» λέει η εφημερίδα, αλλά συμπληρώνει πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του «θα πρέπει να κάνουν σαφές πως το θέμα δεν πρόκειται να ξανατεθεί» καθώς ήδη αυτή η αποτυχημένη προσπάθεια ήταν «σοβαρό ατόπημα».

Η γερμανική Ντι Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) λέει πως το αποσυρθέν νομοσχέδιο για τη μοιχεία δεν θα πρέπει να αποβεί σε βάρος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας πως και στη Γερμανία η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα ως το 1969.

Με το να επικεντρώνεται κανείς σε αυτό το θέμα «χάνει το μέτρο του τι γίνεται» [στη χώρα] όπου στην πραγματικότητα «οι περισσότερες άλλες αλλαγές αποδεικνύουν πως η Τουρκία μετακινείται πλησιέστερα στα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Η Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) της Βιέννης χαρακτηρίζει «αξιοσημείωτο» με την αρνητική έννοια το γεγονός ότι στην Αυστρία όλα τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν κατά της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτό οφείλεται, λέει η εφημερίδα, σε προεκλογικές σκοπιμότητες και «δίνει την εντύπωση μιας άθλιας αναζήτησης πολιτικών οφελών, που μπορεί να αποκομιστούν εύκολα με την εκμετάλλευση των λαϊκίστικων αισθημάτων».

Ανησυχίες στο Παρίσι

Η παρισινή Λε Φιγκαρό (Le Figaro) αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στο θέμα που απασχολεί τη Γαλλία αυτή την εβδομάδα, συνοψίζοντας σε μια φράση: «Τι θα γίνει αν οι Σοσιαλιστές πουν όχι στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα;»

Η εφημερίδα σημειώνει πως από την «εντυπωσιακή ενέργεια» της περασμένης Κυριακής οπότε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε πως τάσσεται με το «Όχι» στο δημοψήφισμα του ερχόμενου έτους υπήρξε μια «σαφής εκδήλωση ανησυχίας στην ηγεσία του κόμματος που συντάσσεται με τον αρχηγό του, Φρανσουά Ολάντ, υπέρ του Ναι».

Η επίσης παρισινή Λε Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Le Nouvel Observateur) λέει ότι πριν αρχίσουν τα μέσα ενημέρωσης να κατακρίνουν τον Φαμπιούς θα πρέπει πρώτα να δει το κείμενο του Συντάγματος.

«Το πρώτο και προφανές σημείο» λέει είναι» γιατί ένα τόσο μεγάλο και πυκνό έγγραφο;».

Άλλωστε, όπως σημειώνει η εφημερίδα, σκοπός κάθε συντάγματος υποτίθεται πως είναι «να συνοψίσει τις βασικές αρχές ζωής σε μια δημοκρατία».

«Οι Δέκα Εντολές είχαν τεράστια επιρροή στην ανθρωπότητα θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα αν επρόκειτο για τις 1326 Εντολές;» διερωτάται η εφημερίδα.

Ο λόγος που το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι τόσο ογκώδες, λέει η Νουβέλ Ομπσερβατέρ, είναι επειδή «ασχολείται με θέματα που δεν αφορούν σε ένα σύνταγμα.

Είναι μακροσκελές «επειδή έχει στόχο να περιορίσει τις μελλοντικές επιλογές κι σε αυτό το σημείο είναι που ο Φαμπιούς έχει δίκιο» λέει η γαλλικής εφημερίδα.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάν: «Παράνομη η εισβολή στο Ιράκ»

Η απόφαση για εισβολή στο Ιράκ δεν θα έπρεπε να ήταν μονομερής, λέει ο Κόφι Ανάν

«Παράνομη ενέργεια» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράκ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε συνέντευξή του στο BBC.

Είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού χρησιμοποιεί τόσο σκληρούς χαρακτηρισμούς για την αμερικανικής εμπνεύσεως επιχείρηση στο Ιράκ.

«Η εισβολή στο Ιράκ έγινε κατά παράβαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη μας, ήταν παράνομη» τόνισε στην συνέντευξη του στο BBC ο Κόφι Ανάν.

Η εισβολή στο Ιράκ έγινε κατά παράβαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών

Κόφι Ανάν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι θα έπρεπε να είχε υπάρξει ένα δεύτερο ψήφισμα «επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε κάνει σαφή την θέση του πως αν η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν δεν συμμορφωνόταν θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών στο Ιράκ τον Ιανουάριο, ο Κόφι Ανάν είπε ότι ο ΟΗΕ θα έχει ρόλο «συμβουλευτικό και εποπτικό».

«Άλλωστε οι εκλογές είναι δικές τους και όχι δικές μας. Ελπίζω ότι με την βοήθεια μας θα τα καταφέρουν αν και εκτιμώ ότι καθοριστικός θα είναι ο παράγοντας της ασφάλειας» είπε.

Αλλά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως η τελική απόφαση για το κατά πόσο θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές στις αρχές του χρόνου είναι της ιρακινής κυβέρνησης.

Ο ΟΗΕ, είπε ο Κόφι Ανάν, θα τους συμπαρασταθεί αλλά παράλληλα θα προβεί και στη δική του, ανεξάρτητη αξιολόγηση της εκλογικής διαδικασίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.