Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-19

  1. Κοσμοσυρροή για το φιλμ του Χίτλερ
  2. Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους
  3. Υπερεξουσίες από τον πρόεδρο της Κίνας
  4. Άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία
  5. Αλάουϊ: «Εκλογές τον Ιανουάριο»
  6. Λήγει η περίοδος χάριτος;
  7. «Σοβαρευτείτε και κυβερνήστε»
  8. Σινούκ και παρενέργειες
  9. Επαφές Αλάουϊ με Μπλερ και Μπους
  10. Στα πρόθυρα ρήξης ΟΗΕ και Ιράν
  11. Με κυρώσεις απειλείται το Σουδάν
  12. Το μεγάλο κενό του Ιράκ

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:41 (Ώρα Λονδίνου)

Κοσμοσυρροή για το φιλμ του Χίτλερ

Η ερμηνεία του Μπρούνο Γκαντζ θεωρήθηκε πολύ καλή

Περισσότεροι από 100.000 Γερμανοί κινηματογραφόφιλοι παρακολούθησαν ένα αμφιλεγόμενο φιλμ υψηλού προϋπολογισμού για τον Αδόλφο Χίτλερ κατά την πρεμιέρα του στη Γερμανία.

Η ταινία «Downfall» προβλήθηκε σε 400 αίθουσες και προκάλεσε αντιπαράθεση γιατί παρουσιάζει την ανθρώπινη πλευρά του Αδόλφου Χίτλερ.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο Ελβετός ηθοποιός, Μπρούνο Γκαντζ, ενώ τη σύζυγό του Χίτλερ, Εύα Μπράουν, παίζει η Τζουλιάν Κοέλερ.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, είπε ότι το φιλμ μπορεί να υπενθυμίσει στις νέες γενιές τη φρίκη που προκάλεσε στην ανθρωπότητα ο Χίτλερ.

Διχασμένη κριτική

Οι παραγωγοί του φιλμ, το οποίο στοίχισε εννέα εκατομμύρια δολάρια, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι στην πρεμιέρα παρευρέθηκαν άτομα από όλες τις ηλικίες.

Οι κριτικοί ήταν διχασμένοι για το φιλμ, το οποίο αφηγείται το τέλος του Τρίτου Ράιχ και την αυτοκτονία του Χίτλερ στις 30 Απριλίου του 1945.

Ο Γερμανός ιστορικός Χανς Μόμσεν είπε: «Το να υποβιβάζεται η ιστορία σε αφηγήσεις για τη ζωή ενός ανθρώπου δεν βοηθά το κοινό να αντιληφθεί την ευρύτερη ιστορική διαδικασία».

Όμως, ο Βρετανός ιστορικός και βιογράφος της ζωής του Χίτλερ, Ίαν Κέρσοου, είπε: «Από όλα τα πορτρέτα του Χίτλερ που έχω δει, αυτό είναι το πιο πειστικό».

Το φιλμ θα προβληθεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και στην Ιαπωνία. Οι παραγωγοί ελπίζουν να διανεμηθεί επίσης στη Βόρεια Αμερική και στη Βρετανία.


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:50 (Ώρα Λονδίνου)

Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Οι τρεις όμηροι απήχθησαν από το σπίτι τους στη Βαγδάτη την Πέμπτη

Εντατικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται στο Ιράκ προκειμένου να απελευθερωθούν ο ένας Βρετανός και οι δύο Αμερικανοί όμηροι, τους οποίους έχουν απειλήσει να σκοτώσουν οι απαγωγείς τους.

Η σύζυγος ενός από τους Αμερικανούς ομήρους έστειλε βίντεο στο αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

Έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων έγινε επίσης και από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, οι απαγωγείς δεν έχουν ακόμη απαντήσει στιε εκκλήσεις, ενώ πλησιάζει η προθεσμία που έχουν θέσει για τη δολοφονία των ομήρων.

Αιτήματα απαγωγέων

Οι απαγωγείς, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι οπαδοί του στελέχους της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουϊ, ζητούν την απελευθέρωση των γυναικών κρατουμένων από τις ιρακινές φυλακές.

Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι υπό κράτηση στο Ιράκ βρίσκονται μόνο δύο γυναίκες - βιολόγοι που κατηγορούνται για την ανάπτυξη χημικών και βιολογικών όπλων.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη θεωρεί απίθανο να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα των απαγωγέων.

Και οι τρεις όμηροι, οι οποίοι έπεσαν θύματα απαγωγής μέσα από το σπίτι τους στη Βαγδάτη, είναι υπάλληλοι κατασκευαστικής εταιρείας.

Αυτή τη στιγμή στο Ιράκ κρατούνται 17 όμηροι, μεταξύ των οποίων δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι και δύο Ιταλίδες υπάλληλοι οργανώσεων αρωγής.


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:15 (Ώρα Λονδίνου)

Υπερεξουσίες από τον πρόεδρο της Κίνας

Οι δύο άντρες κατάφεραν να ξεπεράσουν την αντιπαλότητά τους

Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, Ζιάνγκ Ζεμίν, παραιτήθηκε και του τελευταίου αξιώματος που κατείχε, αυτό του αρχηγού του στρατού της χώρας.

Το αξίωμα ανέλαβε ο ο νυν πρόεδρος της Κίνας και ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, Χου Τζιντάο.

Το εν λόγω γεγονός κάνει τους αναλυτές να κάνουν λόγο για συγκεντρωτικές τάσεις του Χου Τζιντάο.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις έγιναν μετά τις συνομιλίες του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι από εδώ και στο εξής είναι πιθανόν να γίνουν ορισμένες αλλαγές στην πολιτική της Κίνας.

Ομαλή μεταβίβαση εξουσίας

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Πεκίνο αναφέρει ότι η αντιπαλότητα ανάμεσα στον κ. Ζιάνγκ, 78 χρόνων, και τον κ. Χου, 61 χρόνων, ήταν μεγάλη.

Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη ομαλή μεταβίβαση καθηκόντων από την επανάσταση του 1949.

Η μεταβίβαση της εξουσίας άρχισε το 2002, όταν ο Ζιάνγκ Ζεμίν παρέδωσε τη θέση του αρχηγού του κόμματος στον νεότερό του, Χου Τζιντάο, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα προέδρου το Μάρτιο του 2003.

Ο κ. Ζιάνγκ διατηρούσε τη θέση του επικεφαλής του κολοσσιαίου στρατού της Κίνας, αλλά τον τελευταίο καιρό οργίαζαν οι φήμες ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:56 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία

Η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται στην απογοήτευση και τους υψηλούς δείκτες ανεργίας

Σημαντική άνοδο σημειώνουν τα κόμματα της ακροδεξιάς κατά τις τοπικές εκλογές στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με πρώτα εκλογικά αποτελέσματα.

Το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα και η Γερμανική Λαϊκή Ένωση αναμένεται να καταλάβουν έδρες στις τοπικές εθνοσυνελεύσεις, καθώς φαίνεται ότι συγκεντρώνουν το 9% των ψήφων στη Σαξονία και το 6% των ψήφων στο Βραδεμβούργο.

Ωστόσο, οι μεγάλοι κερδισμένοι στο Βραδεμβούργο είναι οι πρώην κομμουνιστές, οι οποίοι με το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα που ίδρυσαν φαίνεται να κερδίζουν το 30% των ψήφων.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο θεωρεί ότι τα αποτελέσματα αντανακλούν το θυμό του εκλογικού σώματος για τις περικοπές του ασφαλιστικού συστήματος.

Απογοήτευση και ανεργία

Οι ψηφοφόροι στην ανατολική Γερμανία είναι απογοητευμένοι για τους υψηλούς δείκτες ανεργίας, για τους οποίους κατηγορούν τους Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι 15 χρόνια μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών, οι κάτοικοι της ανατολικής Γερμανίας συνεχίζουν να λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς, χαμηλότερα επιδόματα και χαμηλότερες συντάξεις σε σχέση με τους κατοίκους της δυτικής Γερμανίας.

Επιπλέον, ο ένας στους πέντε κατοίκους της ανατολικής Γερμανίας είναι άνεργος.

Παρ' όλα αυτά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας μάλλον θα καταφέρουν να διατηρήσουν το προβάδισμα, σύμφωνα με τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να συγκεντρώνουν το 33% των ψήφων στο Βραδεμβούργο, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται να συγκεντρώνουν το 43% των ψήφων στη Σαξονία.


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Αλάουϊ: «Εκλογές τον Ιανουάριο»

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουϊ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και ο Ιρακινός ομόλογός του, Ιγιάντ Αλάουϊ, ζήτησαν από κοινού μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη στην αντιμετώπιση των βίαιων εξεγέρσεων στο Ιράκ.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Λονδίνο, πρώτη στάση της περιοδείας του κ. Αλάουϊ, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση ασφαλείας και τις πολιτικές διαδικασίες στο Ιράκ, καθώς και στο Βρετανό όμηρο που κρατείται από ένοπλη οργάνωση στη Βαγδάτη.

Ο Τόνι Μπλερ προειδοποίησε ότι η σύρραξη που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στο Ιράκ θα καθορίσει το μέλλον της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Όπως είπε, αν η εξέγερση επιτύχει, το τρομοκρατικό δίκτυο θα μεγαλώσει.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται, ώστε να διεξαχθούν με επιτυχία οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Ιανουάριο.

Ο κ. Αλάουϊ, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να διοργανωθούν οι εκλογές παρά τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είχε εκτιμήσει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ασφαλείας οι εκλογές είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

Η συνάντηση Αλάουϊ - Μπλερ πραγματοποιήθηκε μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία περίπου τριακόσιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια και επιθέσεις σε όλο το Ιράκ.

Ο κ. Αλάουϊ, ωστόσο, σε συνέντευξή του σε αμερικανικό κανάλι, δηλώνει ότι οι ένοπλοι μαχητές στη χώρα του που επιχειρούν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης δεν ενισχύουν τη θέση τους, αλλά αντίθετα αρχίζουν να απογοητεύονται.

Νέες επιθέσεις στο Ιράκ

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ πραγματοποίησαν νέες επιχειρήσεις στην πόλη Φαλούτζα.

Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ορισμένα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορική επίθεση με πύραυλο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων ανέφερε ότι στόχος ήταν ένα παράνομο σημείο ελέγχου το οποίο είχαν στήσει αντάρτες ώστε να εκφοβίζουν τον τοπικό πληθυσμό.

Το αμερικανικό πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα πραγματοποίησαν επίσης επιχειρήσεις σε βιομηχανική ζώνη της πόλης.


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:57 (Ώρα Λονδίνου)

Λήγει η περίοδος χάριτος;

Την εκτίμηση ότι τελειώνει η περίοδος χάριτος, την οποία είχαν δώσει οι πολίτες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διατυπώνει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», βασιζόμενη σε δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών «Metron Analysis».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από την έρευνα προκύπτει ότι αν και η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ συνεχίζει να έχει ισχυρά στηρίγματα στην κοινή γνώμη, «ωστόσο αρχίζουν να μειώνονται τα στοιχεία της απόλυτης υπεροχής, που διέθετε μέχρι και το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η εφημερίδα, διατυπώνει και την άποψη ότι «είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι οι επόμενοι δύο τρεις μήνες, μέσα στους οποίους θα αναπτυχθεί ο πλήρης σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στην ερώτηση για το πώς κρίνουν την οικονομική πολιτική της ΝΔ, το 23,2% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, το 25,9% αρνητικά και το 42,7% ουδέτερα, ενώ το 8,2% δεν πήρε θέση.

Σύμφωνα με την εταιρία, στο ίδιο ερώτημα, σε αντίστοιχο γκάλοπ που είχε διενεργηθεί μεταξύ 3 και 4 Μαΐου, οι θετικές γνώμες ήταν 27,7% και οι αρνητικές μόλις 17,3%.

Σχετικά με τη δημοφιλία της κυβέρνησης, η έρευνα καταδεικνύει ότι η ΝΔ «διατηρεί τη θετική εικόνα που έχει στους πολίτες, αν και η πλειοψηφία τους (45,8%) απαντούν ότι ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία τα πηγαίνει όπως τα περίμεναν, ενώ οι πιστοί οπαδοί της, που δηλώνουν ότι τα πηγαίνει καλύτερα απ' ό,τι περίμεναν φτάνει στο 21,1%.

Στα ίδια ποσοστά περίπου (22,4%), κυμαίνονται και οι επικριτές της, που τη βρίσκουν χειρότερη απ' ό,τι ανέμεναν».

Στο ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση το 38,9% απάντησε πως είναι ικανοποιημένοι, το 25,5% ούτε ικανοποιημένοι αλλά ούτε και δυσαρεστημένοι, το 29,3% δυσαρεστημένοι, ενώ το 6,3% δεν απάντησε.

Κατά το γκάλοπ του Μαΐου, το 44,3% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση.

Στο ερώτημα «γενικά, θα λέγατε ότι τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση;», το 37,9% των ερωτηθέντων απάντησε προς τη σωστή, το 35,6% προς τη λάθος, το 22,2% ούτε το ένα, ούτε το άλλο, ενώ το 4,2% δεν απάντησε. Στο γκάλοπ του περασμένου Μαΐου, το 42,8% είχε απαντήσει προς τη σωστή και το 28,3% προς τη λάθος.


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Σοβαρευτείτε και κυβερνήστε»

Τον «κώδωνα κινδύνου» για την πορεία της χώρας έκρουσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη ομιλία του στην 69η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδείχθηκε απροετοίμαστη να κυβερνήσει και δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τη μεταολυμπιακή εποχή.

O κ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνηση να σοβαρευτούν και να κυβερνήσουν τη χώρα: «κύριε πρωθυπουργέ σοβαρευτείτε», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του παρομοίασε την κυβέρνηση με τον κακό διευθυντή μιας εταιρίας, τον οποίο θα απέλυσε. Κι επειδή οι κυβερνήσεις δεν απολύονται παρατήρησε: «Φτάνει πια. Σοβαρευτείτε και κυβερνήστε αυτή τη χώρα».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό αλλά και στο θέμα της ενδεχόμενης μείωσης των αμυντικών δαπανών μετά από «προφορική συνεννόηση» με την Τουρκία.

«Τι είδους «συνεννόηση» έγινε, τόνισε, «είναι αυτός νέος όρος της διπλωματίας; Έγινε συζήτηση, λένε. Τι είδους συζήτηση; Ιδιωτική ή θεσμική; Γιατί αν έγινε ιδιωτική συζήτηση δεν αφορά κανέναν. Και αν έγινε θεσμική, γιατί δεν ενημερώθηκε κανείς για το περιεχόμενο της «συνεννόησης; Επιτέλους, ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να παίζει με την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για κομματισμό στη δημόσια διοίκηση και την παιδεία. Δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προστατεύσει τα κεκτημένα του ελληνικού λαού, δεν θα αφήσει τη Ν.Δ. να οδηγήσει τη χώρα προς τα πίσω κι αυτό το λέει όχι μόνο ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ως εν δυνάμει κυβέρνηση.

Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Για εύκολη και ανεύθυνη επιλογή της κινδυνολογίας και της καταστροφολογίας κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο πλαίσιο της 69ης ΔΕΘ.

«Είναι αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα η εξιστόρηση των περιηγητικών εντυπώσεων του κ. Παπανδρέου. Ωστόσο, το πρώτο που οφείλει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πράξει, είναι να αντιληφθεί την ελληνική πραγματικότητα.

Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου, υιοθετώντας την εύκολη, αλλά και ανεύθυνη, επιλογή της κινδυνολογίας και της καταστροφολογίας, κατέδειξε ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν πολλά ακόμη να πράξουν για να απευθυνθούν με αξιοπιστία στους Έλληνες», ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος.


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:15 (Ώρα Λονδίνου)

Σινούκ και παρενέργειες

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Υπόθεση «Σινούκ»: Μιλούν ειδικοί και αποκαλύπτουν Μυστικά και ψέματα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Συμφέρουσα επένδυση για όλα τα βαλάντια. Χρυσές ευκαιρίες σε μικρά διαμερίσματα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αποκάλυψη - Βόμβα νο 3 στο φάκελο 916 του μοιραίου «Σινούκ». Διαρροή και υδραυλικών υγρών!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής:Τί έμαθε από την κρίση ο Καραμανλής.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός; Σκληρές επιλογές για τον Καραμανλή.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ:Σκληρή απάντηση στη Γιάννα από τους δύο δικαστές: Θα δώσουμε εμείς το πόρισμα για τις ρεμούλες και τις απάτες στο «2004».

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Τί γράφει στην επίσημη έκθεσή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Το απόρρητο πόρισμα για το μοιραίο Σινούκ. Τα πρόσωπα του δράματος και οι ευθύνες.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής:Ανοίγει νέος κύκλος προσλήψεων με την αποχώρηση της παλιάς φρουράς. Κίνητρα έκπληξη για πρόωρη σύνταξη.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: «Ροκανίζεται» η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Γκάλοπ της ΜETRON ANALYSIS: Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη ΔΕΘ και την πτώση του Σινούκ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αναγκαστική προσγείωση. Το κυβερνητικό αλαλούμ στην υπόθεση «Σινούκ», πρώτο αποτυχημένο τέστ για τον Καραμανλή.

Η ΕΠΟΧΗ:Υποχωρεί το «φύλλο συκής» της κυβέρνησης. Η «ήπια προσαρμογή» θα αποδειχθεί επώδυνη για τους εργαζόμενους.

Espresso της Κυριακής: Γιατί η αστυνομία ερευνά την ατζέντα της βασίλισσας των διαμαντιών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η πρόκληση της οικονομίας. Νέες δουλειές, στήριξη εισοδημάτων. Διέξοδος για την κυβέρνηση και τον Καραμανλή μετά την κρίση.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Τα πρώτα στοιχεία της αρμόδιας επιτροπής αποκλείουν έκρηξη στο Σινούκ.

ΝΙΚΗ: Εκτεθειμένοι πρωθυπουργός και αρμόδιοι υπουργοί. Μοιραίοι και άβουλοι αντάμα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Δεν είναι πλέον στο απυρόβλητο μετά την τραγωδία με το Σινούκ. Που είναι ο Καραμανλής;

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παντού να φτάσει το μήνυμα του ΚΚΕ. Καμιά ανοχή στη ΝΔ καμιά εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ.

Traffic News Κυριακής: Τέρμα το σεξ για γνωστό ηθοποιό. Μου έκανε μάγια για να με κάνει ανίκανο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η έκθεση. Ανοιξε με Καραμανλή έκλεισε με Παπανδρέου.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Αποκλειστικό: Η υπουργική απόφαση για τις εξετάσεις της Γ΄Λυκείου. Τα νέα μαθήματα των πανελλαδικών.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Τί αλλάζει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Σπίτια δάνεια με μηδενικό τόκο. Στα 9.900 ευρώ το όριο επιδότησης ενοικίου.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Επαφές Αλάουϊ με Μπλερ και Μπους

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουϊ

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Αγιάντ Αλάουϊ, έχει στο Λονδίνο συνομιλίες με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ, σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας και τις πολιτικές διαδικασίες στο Ιράκ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία περίπου τριακόσιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια και επιθέσεις σε όλο το Ιράκ.

Ο κ. Αλάουϊ, ωστόσο, σε συνέντευξή του σε αμερικανικό κανάλι, δηλώνει ότι οι ένοπλοι μαχητές στη χώρα του που επιχειρούν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης δεν ενισχύουν τη θέση τους, αλλά αντίθετα αρχίζουν να απογοητεύονται.

Τόσο ο κ. Αλάουϊ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, υποστήριξαν ότι οι εκλογές στο Ιράκ θα διεξαχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα τον προσεχή Ιανουάριο, παρά τις ανησυχίες που εγείρουν τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας. Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Τόνι Μπλερ.

Μετά το Λονδίνο, ο Ιρακινός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον.

Νέες επιθέσεις στο Ιράκ

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ πραγματοποίησαν νέες επιχειρήσεις στην πόλη Φαλούτζα.

Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ορισμένα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορική επίθεση με πύραυλο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων ανέφερε ότι στόχος ήταν ένα παράνομο σημείο ελέγχου το οποίο είχαν στήσει αντάρτες ώστε να εκφοβίζουν τον τοπικό πληθυσμό.

Το αμερικανικό πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα πραγματοποίησαν επίσης επιχειρήσεις σε βιομηχανική ζώνη της πόλης.


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:46 (Ώρα Λονδίνου)

Στα πρόθυρα ρήξης ΟΗΕ και Ιράν

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Πάρτσιν συγκεντρώνουν τα περισσότερα πυρά και τις μεγαλύτερες ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας

Το Ιράν απέρριψε το αίτημα της αρμόδιας για τα πυρηνικά υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών να ανασταλεί αμέσως το πρόγραμμα εμπλουστισμού ουρανίου της χώρας.

Η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας με ψήφισμά της ζητά την αναστολή του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο, οπότε και λήγει η προθεσμία που τίθεται στην Τεχεράνη ώστε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που εκκρεμούν σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών, Χασάν Ροχάνι, χαρακτήρισε το αίτημα της Υπηρεσίας παράνομο, λέγοντας ότι κανένα διεθνές σώμα δεν μπορεί να επιβάλλει τέτοιου είδους υποχρεώσεις στην Τεχεράνη.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν ανησυχίες ότι οι εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου γίνονται στο πλαίσιο προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Η κυβέρνηση του Ιράν διατείνεται ότι ο εμπλουτιμός ουρανίου γίνεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να τονίσουν ότι εφόσον τελικά η Τεχεράνη δε συμμορφωθεί, η υπόθεση θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε τέτοια περίπτωση, πάντως, το Ιράν απείλησε να αναστείλει την άδεια για ξαφνικούς ελέγχους επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, καθώς και να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών.


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Με κυρώσεις απειλείται το Σουδάν

Τα ΗΕ απειλούν με κυρώσεις εάν η κυβέρνηση του Σουδάν δεν προστατεύσει τους πολίτες της

Το Σουδάν καταδίκασε ως άδικο το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απειλεί με επιβολή κυρώσεων το Χαρτούμ, σε περίπτωση που δε ληφθούν μέτρα αποτροπής περαιτέρω βίας από τις αραβικές πολιτοφυλακές που δρουν στην επαρχία Νταρφούρ.

Ωστόσο, ο Σουδανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Ελφατίχ Ερβά, δήλωσε ότι παρά τις ενστάσεις, η χώρα του θα συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κυρώσεις

Έντεκα χώρες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος και τέσσερις χώρες δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Οι ενδεχόμενες κυρώσεις θα έχουν στόχο τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας, όπως γίνεται σαφές στο ψήφισμα, ενώ θα επιβληθούν αφού πρώτα έχει υπάρξει συνεννόηση με την Αφρικανική Ένωση.

Η Κίνα δήλωσε αργότερα ότι θα προβάλλει βέτο σε μια ενδεχόμενη απόφαση για επιβολή κυρώσεων.

Καταγγελίες γενοκτονίας

Το ψήφισμα ζητά να αυξηθεί η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης που έχει σταλεί στην περιοχή.

Παράλληλα, αναφέρει ότι θα συσταθεί μία διεθνής επιτροπή για να διερευνήσει εάν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ συνιστούν γενοκτονία.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από την κυβέρνηση του Χαρτούμ να αφοπλίσει τις αραβικές πολιτοφυλακές των Τζαντζαουϊντ, οι οποίες οφείλονται για τη δολοφονία τουλάχιστον 50.000 ατόμων.

Παράλληλα, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Νταρφούρ.

Η κυβέρνηση του Χαρτούμ κατηγορείται ότι υποστηρίζει τις αραβικές πολιτοφυλακές, στην προσπάθειά της να καταπνίξει το κίνημα των ανταρτών στο Νταρφούρ.


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:21 (Ώρα Λονδίνου)

Το μεγάλο κενό του Ιράκ

Η Ιντιπέντεντ της Κυριακής (The Independent on Sunday) αναφέρεται στη βιντεοταινία που μετέδωσε το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, στην οποία οι ένοπλοι απαγωγείς ενός 62χρονου Βρετανού ομήρου απειλούσαν να τον εκτελέσουν, όπως και τους δύο Αμερικανούς συγκρατούμενούς του, αν δεν απελευθερωθούν οι γυναίκες που κρατούνται στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ και στην πόλη Ουμ Κασρ.

Η εφημερίδα φιλοξενεί πρωτοσέλιδη φωτογραφία των τριών ομήρων με έναν από τους απαγωγείς να διαβάζει τα αιτήματα της οργάνωσης, που υπάγεται στον υπαρχηγό της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουϊ.

Σε εκτενείς ανταποκρίσεις από το Ιράκ, η εφημερίδα κάνει λόγο για «την εβδομάδα που χάθηκε η ειρήνη στο Ιράκ».

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Ιντιπέντεντ στη Βαγδάτη, το τοπίο του Ιράκ ήταν μια σύνθεση απαγωγών, δολοφονιών και χάους.

Όπως επισημαίνει ο Βρετανός ανταποκριτής, η χώρα έζησε επτά μέρες απόλυτης βίας, «κάτι που όμως αγνοεί το αμερικανικό κοινό, καθώς η κάλυψη των γεγονότων στο Ιράκ είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνη για τα αμερικανικά τηλεοπτικά συνεργεία».

Η Ιντιπέντεντ αναφέρεται επίσης στα μυστικά κυβερνητικά έγγραφα και επιστολές που είχαν διαρρεύσει χθες, μέσω της Τέλεγκραφ, τα οποία περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις συμβούλων και του υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, προς τον πρωθυπουργό Τόνο Μπλερ, ότι τυχόν ανάμιξη στο Ιράκ θα έχει μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες συνέπειες.

Ο κ. Μπλερ υποχρεώθηκε να απαντήσει στις πληροφορίες που διέρρευσαν, λέγοντας ότι υπήρχε σχέδιο δράσης στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα μάλιστα υιοθετεί το ερώτημα του κ. Στρο ένα χρόνο πριν από την εισβολή στο Ιράκ: «σε τι θα αποσκοπούσε μια τέτοια κίνηση».

Ο κ. Στρο είχε εκτιμήσει ότι υπάρχει «μεγάλο κενό» σε μια ενδεχόμενη τότε απόφαση στρατιωτικής εμπλοκής στο Ιράκ.

«Σε αυτό το κενό», σχολιάζει η Ιντιπέντεντ, «έπεσαν τελικά οι Μπους και Μπλερ. Ωστόσο», συνεχίζει, «τώρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι δύο χώρες να φέρουν εις πέρας την καταστροφική αποστολή που ανέλαβαν. Οι στρατιώτες δεν έχουν επιλογή από το να μείνουν επί πολλά χρόνια στο Ιράκ, όπως ακριβώς προειδοποιούσε πριν από δυόμισι χρόνια το Φόρεϊν Όφις», καταλήγει το άρθρο της Ιντιπέντεντ.

Φωτογραφία του Βρετανού ομήρου φιλοξενεί στην πρώτη τους σελίδα και οι Κυριακάτικοι Τάιμς (The Sunday Times).

Στις εσωτερικές σελίδες της η εφημερίδα κάνει έναν απολογισμό των τελευταίων εξελίξεων στο Ιράκ με τους ανταποκριτές της σε διάφορες πόλεις.

Από τη Φαλούτζα περιγράφονται οι εικόνες παιδιών που τραυματίστηκαν από τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών.

Επίσης, σε ένα οδοιπορικό ανταποκριτή των Τάιμς στο Ιράκ, ο Βρετανός στρατηγός Μάικ Τζάκσον, εκτιμά ότι οι αντάρτες στο Ιράκ μπορούν να νικηθούν, «αλλά τα χτυπήματα που θα δεχθούν πρέπει να είναι πολύ βαριά».

Σε άρθρο συντάκτη της Τέλεγκραφ της Κυριακής (The Sunday Telegraph), εξάλλου, σημειώνεται ότι στο Ιράκ η κατάσταση έχει βελτιωθεί για περισσότερο από τα 2/3 των Ιρακινών μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Επίσης, σε ρεπορτάζ του ανταποκριτή της εφημερίδας στο Καράτσι τονίζεται ότι οι πακιστανικές αρχές εκτιμούν ότι ο Λίβυος Αμπού Φαράζ αλ Λίμπι, που καταζητείται στο Πακιστάν ως ο τρίτος τη τάξει αυτή τη στιγμή ηγέτης της Αλ Κάιντα, επικεντρώνει αυτή τη στιγμή την αποστολή του στο συντονισμό τρομοκρατικών πυρήνων στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ο Ομπσέρβερ (The Observer) ασχολείται με το χάος, που όπως γράφει, επικρατεί στο Ιράκ. Ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ που απαριθμεί τα βίαια περιστατικά της τελευταίας εβδομάδας είναι «Αίμα, θρήνος, βία αλλά με την ελπίδα ακόμα να τρεμοπαίζει».

Αναφερόμενη στις πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με τις προειδοποιήσεις προς τον Τόνι Μπλερ για την «παγίδα» του Ιράκ, η εφημερίδα κάνει λόγο για «ύβρη και αφέλεια» της Ντάουνινγκ Στριτ.

Εσωτερικές ειδήσεις

Ωστόσο, το μεγαλύτερο τμήμα του πρωτοσέλιδου των Τάιμς της Κυριακής καταλαμβάνει η είδηση ότι η κυβέρνηση Μπλερ μελετά σχέδια αποκλεισμού μελών του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η Τέλεγκραφ της Κυριακής επιλέγει ως κύριο θέμα τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι γονείς ενός στα τέσσερα παιδιά που φοιτούν σε δημόσιο βρετανικό σχολείο πληρώνει για ιδιωτικούς φροντιστές.

Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο παραιτηθείς διευθυντής επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού, Άλαστερ Κάμπελ, φέρεται να έχει εξασφαλισμένο ένα νέο ρόλο ως σύμβουλος επικοινωνίας στην επικείμενη προεκλογική εκστρατεία του κόμματος των Εργατικών.

Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την Τέλεγκραφ, θα δυσαρεστήσει πολύ τον υπουργό Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος έχει ήδη δυσφορήσει με την επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο ενός παλιού συνεργάτη του κ. Μπλερ, του πρώην υπουργού Υγείας, Άλαν Μίλμπερν.

Ο Ομπσέρβερ προβάλλει ως κύριο θέμα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Βρετανοί γιατροί βοηθούν σχεδόν 20 χιλιάδες ασθενείς το χρόνο να πεθάνουν, καθιστώντας κατ ουσία ενεργή την πρακτική της ευθανασίας στη Βρετανία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.