Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-24

  1. Δημοσιογράφε, που πας;
  2. Πλούσιοι και φτωχοί
  3. Υψηλές ινδο-πακιστανικές συνομιλίες
  4. Προς πρόωρη αποχώρηση από το Ιράκ
  5. Ομοσπονδία για το Σουδάν
  6. Το δράμα της Αϊτής
  7. Κριτική ΟΗΕ στον Ράμσφελντ
  8. Ta σκυλιά «οσμίζονται» τον καρκίνο
  9. Κριτική ΟΗΕ στον Ράμσφελντ
  10. Διαβεβαιώσεις Πούτιν
  11. «Έφυγε» η Διδώ Σωτηρίου
  12. «Θα δικαστεί ο Μπασάγεφ για το Μπεσλάν»
  13. Αλλάζουν οι εισαγωγικές
  14. Μετά τον υιό Τσιτουρίδη, η κόρη Βούγια
  15. «Έφυγε» η Διδώ Σωτηρίου
  16. Χάλκινο ο Αγγουράκης
  17. ΗΠΑ: Διαφορετικές ερμηνείες για Ιράκ
  18. Μετεγγραφών συνέχεια
  19. ΗΠΑ: Διαφορετικές ερμηνείες για Ιράκ
  20. Πορεία Ερντογάν προς Δυσμάς

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:28 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοσιογράφε, που πας;

Της ανταποκρίτριας της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στην Αθήνα, Λαμπρινής Χ. Θωμά

Άγώνες για αθλητές αλλά όχι και δημοσιογράφους με ειδικές ανάγκες

Ένα είναι βέβαιο: Οι Παραολυμπιακοί αγώνες μας ευαισθητοποίησαν στα προβλήματα μετακίνησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Πρώτη φορά κοιτώ να δω αν η στάση επί της Κηφισίας, για τα λεωφορεία που μεταφέρουν εκπροσώπους των ΜΜΕ στο διεθνές κέντρο μεταδόσεων, έχει μπάρα για καροτσάκι.

Δεν έχει.

Προφανώς οι δημοσιογράφοι θεωρούνται άπαντες αρτιμελείς θέσει και φύσει, μιας και στην αίτηση διαπίστευσης δεν μας ρώτησαν για την κατάσταση της υγείας μας.

Στο κέντρο τύπου, ανακαλύπτω ότι δεν υπάρχει πρες κιτ για τους ραδιοτηλεοπτικούς. Δηλαδή, το βασικό και πρώτο «εργαλείο» μας σε έναν ξένο τόπο, μια ξένη διοργάνωση.

Για την ιστορία, έχουμε διαπιστευτεί δύο χιλιάδες άνθρωποι των ΜΜΕ στους Παραολυμπιακούς. Ευτυχώς είμαι Ελληνίδα, ευτυχώς ζω στην Αθήνα.

Η πρώτη βόλτα στο Ολυμπιακό Στάδιο, το πρωί του Σαββάτου, είναι μάλλον μοναχική. Ελάχιστοι οι επισκέπτες. Το κέντρο τύπου για τους εκπροσώπους εφημερίδων και περιοδικών, βρίσκεται κάτω από την κερκίδα 21. Πινακίδες που να δείχνουν την κατεύθυνση δεν υπάρχουν. Ρωτώντας (στα ελληνικά) πας στην Πόλη.

Κατεβαίνω μια περιστροφική σκάλα, ανεβαίνω δυο μαρμάρινες, για να φτάσω στην υποδοχή. Οι δημοσιογράφοι θεωρούνται όλοι θέσει και φύσει αρτιμελείς, είπαμε.

Ρωτώ στην υποδοχή αν υπάρχει κάποιο σχεδιάγραμμα, κάποιο φυλλάδιο των χώρων, ώστε να μπορέσω να δω αν έχει κι άλλες προσβάσεις. Δεν υπάρχει. «Είναι η πρώτη σας φορά, τη δεύτερη θα τα βρείτε ευκολότερα». Ευχαριστώ.

Τριγυρίζω για λίγο κι αναζητώ ασανσέρ και μπάρες. Δεν βρήκα - όμως, μες στους δαιδαλώδεις και στενούς διαδρόμους είναι πιθανό να μου διέφυγαν. Εγκαταλείπω το στάδιο και βγαίνω από μιαν έξοδο στο ύψος της θύρας 21.

Τρεις αστυνομικοί συνεδριάζουν δίπλα στο συρματόπλεγμα, και δύο κυρίες σε καροτσάκια περιμένουν υπομονετικά δίπλα τους. Ρωτώ τις κυρίες τι συμβαίνει. Είναι από τη Σκωτία, ήρθαν για να παρακολουθήσουν, κρατούν τα εισιτήρια στο χέρι τους, σε δέκα λεπτά αρχίζει ο αγώνας, είναι αγχωμένες, δεν θέλουν να μιλήσουν στο μικρόφωνο.

Προβλήματα στην πρόσβαση στο Ολυμπιακό Στάδιο

Το λεωφορείο του ξενοδοχείου που τις έφερε ως το ΟΑΚΑ, κάνει στάση υποχρεωτικά σε αυτό το σημείο. Το ίδιο σημείο όπου έκανε στάση και στους Ολυμπιακούς. Μόνο που εδώ δεν υπάρχει πρόσβαση για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Οι αστυνομικοί αναλαμβάνουν, τελικά, τη δύσκολη αποστολή, να τις μεταφέρουν, με δύο ψηλά πεζοδρόμια και μία νησίδα ανάμεσα σε αυτές και την μόνη προσβάσιμη είσοδο, αφού, φυσικά, διακόψουν την κυκλοφορία.

Η σκηνή είναι από αυτές που σε κάνουν να παρακαλείς να περάσει κάποιος με κάμερα. Ρωτώ τον έναν αστυνομικό γιατί δεν επέτρεψαν στο λεωφορείο να προχωρήσει στο προσβάσιμο σημείο. «Αυτή είναι η στάση, με απόφαση της οργανωτικής. Ρωτήστε στην οργανωτική». Είναι ημέρα αγώνων. Και παραλόγου.

Το βράδυ, στις ειδήσεις, ακούω πόσο καλά είναι όλα. Πόσο επιτυχείς (θα) είναι οι αγώνες. Πρωί Κυριακής, επισκέπτομαι και πάλι το χώρο. Γεμάτο επισκέπτες, θεατές, ανθρώπους που αποφασίζουν να κάνουν βόλτα. Δύο νεαρές εθελόντριες, στην είσοδο Σπύρου Λούη, σχολιάζουν την εμφάνιση, πιθανώς αλλοδαπής, επισκέπτριας με «πονηρά» μισόλογα.

Στο χώρο των εισιτηρίων υπάρχει πρόσβαση, είναι όμως ψηλότερα απ' ότι θα έπρεπε, για να εξυπηρετηθεί κάποιος με καροτσάκι, τα ταμεία. Οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στο χώρο είναι ελάχιστοι, οι περισσότεροι εξ αυτών αθλητές, που τους ξεχωρίζεις από τα υψηλής τεχνολογίας αμαξίδιά τους. Εισέρχονται από ειδικές πύλες, άριστα εξοπλισμένες. Ακόμη κι οι γονείς με μωρά στο καροτσάκι είναι λίγοι.

Οι αριθμοί των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι αντιστρόφως ανάλογοι εκείνων των σκαλιών και των ανωμαλιών του εδάφους ή των πεζοδρομίων στις πύλες για τους «κοινούς θνητούς».

Οι δύο πρώτες μέρες «φωνάζουν» ότι είμαστε πολύ πίσω. Ότι οι Παραολυμπιακοί δεν θα συγκεντρώσουν «συγχαρητήρια και πολύ θετικά σχόλια» όπως επέμεναν τα κανάλια. Εκτός αν αποδεχθούμε ότι υπάρχουν αγώνες «δύο ταχυτήτων».


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:46 (Ώρα Λονδίνου)

Πλούσιοι και φτωχοί

Της ανταποκρίτριας της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στην Αθήνα, Λαμπρινής Χ. Θωμά

«Ως κορυφαίους αθλητές» αντιμετωπίζουν οι Νεοζηλανδοί την αντιπροσωπεία τους στην Παραολυμπιάδα

Με την είδηση της άφιξης των πρώτων παραολυμπιακών ομάδων στο παραολυμπιακό χωριό της Αθήνας, έγιναν γνωστές και οι πρώτες ακυρώσεις. Ενώ αναμένονταν πάνω από 145 ομάδες, τελικά ήρθαν 135.

Οι περισσότερες ακυρώσεις ήταν από κράτη της υπό τη Σαχάρα Αφρικής, μερικά από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου.

Ο κύριος Λάμπης Κωνσταντινίδης είναι ο προϊστάμενος του τμήματος σχέσεων με τις αφρικανικές επιτροπές της «Αθήνα 2004». Εργάστηκε σκληρά για να μπορεί η Αθήνα να υπερηφανεύεται ότι έχει τις περισσότερες συμμετοχές από Αφρικανικές χώρες στην ιστορία των Παραολυμπιακών. Και πάλι όμως δεν κατάφερε να φέρει όσες θα ήθελε.

«Αρχικά ο σκοπός μας ήταν ένα νέο ρεκόρ συμμετοχών στο σύνολο των χωρών, κι ειδικά από την Αφρική όπου λόγω αντικειμενικών δυσκολιών έχουμε πάντα τη μικρότερη συμμετοχή.

»Αρχικά 34 χώρες έδειξαν όλη την καλή διάθεση να έρθουν. Δυστυχώς χρηματικοί λόγοι επέτρεψαν μόνο στις 29 να συμμετάσχουν από τις οποίες οι 20 χάρη στο δικαίωμα της ελευθέρας συμμετοχής».

Το δικαίωμα αυτό διεκδίκησε από την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή η «Αθήνα 2004», και σήμαινε ότι οι αθλητές ορισμένων εκ των φτωχότερων κρατών του κόσμου δεν χρειαζόταν να περάσουν προκριματικούς για να συμμετάσχουν. Και πάλι, όμως, ακόμη κι όταν έφτασαν στην Αθήνα, η κατάσταση δεν ήταν εύκολη.

Οι Αφρικανοί αθλητές έχουν συχνά να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση

«Μιλάμε για χώρες που δεν έχουν χρήματα για τις στολές, που έχουν έλθει ν' αγωνιστούν χωρίς αμαξίδιο σε σπορ που το απαιτούν. Χώρες στις οποίες ο απεσταλμένος προπονητής είναι και γραμματέας και υποστήριξη. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίστηκαν και στην μεταξύ μας συνεργασία. Είχαν πολύ μεγάλη ανάγκη υποστήριξης στο ολυμπιακό χωριό», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Δίπλα του, ο Χαρούνα Ουσμάνε, επικεφαλής της αποστολής του Νίγηρα, συμφωνεί. Εξηγεί, σα να λέει το φυσικότερο πράγμα του κόσμου, ότι το ποσό των 2.300 ευρώ που κόστιζε κάθε εισιτήριο για την έλευση στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της χώρας του, όπου οι πολίτες επιβιώνουν με λιγότερο από ενάμισι δολλάριο τη μέρα.

Ο Δόκτωρ Φρεντ Σόρελς, προπονητής και συνοδός της παραολυμπιακής ομάδας του Νίγηρα, παλαιότερα προπονητής της παραολυμπιακής ομάδας της Ζιμπάμπουε, περιγράφει την δύσκολη κατάσταση στην Αφρική για το παραολυμπιακό κίνημα.

«Εκεί έχουμε άλλα προβλήματα που ο ανεπτυγμένος κόσμος δε φαίνεται να αντιλαμβάνεται. Οι αθλητές μας μπορούν να αγωνιστούν μόνο σε αθλήματα που δεν χρειάζονται προσθετική ή αμαξίδιο. Διότι, πολύ απλά το κόστος της προσθετικής ή του αμαξιδίου δεν μπορούν να το σηκώσουν».

Ωστόσο, η ανάπτυξη του παραολυμπιακού κινήματος είναι ζωτικής σημασίας για τους ανάπηρους στην Αφρική, λέει. «Οι ανάπηροι ζουν με το στίγμα. Θεωρούνται σημαδεμένοι από το Θεό. Όταν όμως φέρουν μετάλλια, το κλίμα αλλάζει, ειδικά στις χώρες που οι ολυμπιακές συμμετοχές δεν κατάφεραν ποτέ να φέρουν μετάλλια».

Το οικονομικό κόστος, όμως, ακόμη κι όταν έρθει το πρώτο μετάλλιο, παραμένει δυσβάστακτο. Ευτυχώς, οι παραολυμπιακές επιτροπές ορισμένων εκ των πλουσίων κρατών έχουν ευαισθητοποιηθεί. «Η γαλλική παραολυμπιακή επιτροπή πλήρωσε τα έξοδα της ομάδας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας». Ένα πρόγραμμα «υιοθεσίας» ομάδων θα βοηθούσε

Στον αντίποδα

Αν στην Αφρική ακόμη και το αμαξίδιο αποτελεί πολυτέλεια κι οι ανάπηροι αθλητές απλώς μαθαίνουν να περπατούν με τα χέρια, στη Νέα Ζηλανδία το παραολυμπιακό κίνημα ανθεί όσο και το Ολυμπιακό.

Δύσκολη η συμμετοχή σε αθλήματα με αμαξίδιο για πολλές αφρικανικές χώρες

Κατά τον επικεφαλής της αθλητικής ομάδας της χώρας στην Αθήνα, Γκρεγκ Χομπς, η κοινωνική αποδοχή των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του παραολυμπιακού αθλητισμού.

«Βοηθά να βγάζεις τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες έξω, στην κοινότητα. Βοηθά τους άλλους ανθρώπους να κατανοήσουν το πρόβλημα. Αν αντί να κλείνεις τους αναπήρους στο σπίτι, στα ιδρύματα, όπως παλιά, τους κάνεις ορατούς στην κοινότητα, οι άλλοι νοιώθουν όλο και πιο άνετα με όσους έχουν ειδικές ανάγκες.

»Εξ αυτού έχουμε και πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τους Παραολυμπιακούς. Νομίζω ότι το ένα δημιουργεί το άλλο. Η ανοικτή κοινωνία της Νέας Ζηλανδίας βοηθά να συμμετάσχουν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και εμείς δημιουργούμε τις ευκαιρίες συμμετοχής».

Η ιστορία του νεοζηλανδέζικου παραολυμπιακού κινήματος έχει τις ρίζες της στα προγράμματα επανένταξης αναπήρων, όμως σήμερα είναι ένα αυτόνομο, αφιερωμένο στον αθλητισμό, κίνημα.

«Το παραολυμπιακό κίνημα στηρίχθηκε αρχικά κυρίως στα προγράμματα επανένταξης που επικεντρώνονται στις ειδικές ανάγκες και όχι στον αθλητισμό. Με τα χρόνια όμως, αυτό άλλαξε και πήρε τα πρωτεία ο πρωταθλητισμός. Οι ειδικές ανάγκες δεν έχουν πια σχέση με τη δουλειά μας.

Η ολυμπιακή επιτυχία βοηθά στην αλλαγή της εικόνας των ατόμων με ειδικές ανάγκες

»Βεβαίως, το γεγονός ότι οι αθλητές μας είναι άτομα με ειδικές ανάγκες τους επιτρέπει τη συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς, αλλά εμείς τους αντιμετωπίζουμε ως κορυφαίους αθλητές». Κι ο καθένας τους έχει γύρω του μια πλήρη ομάδα υποστήριξης: προπονητές, γιατροί, ψυχολόγοι, μάνατζερς βοηθούν στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων.

Η Νέα Ζηλανδία της ανοικτής κοινωνίας έχει και τον πλούτο που της επιτρέπει να προσφέρει στους αθλητές της. Ρωτάμε τον κ. Χομπς αν τελικά οι Παραολυμπιακοί αποτελούν αγώνες των πλουσίων κρατών του κόσμου μας.

«Δυστυχώς η πραγματικότητα λέει ότι με το κόστος που έχει η συμμετοχή στους αγώνες, με τις διαρκείς μετακινήσεις και την ανάγκη παρουσίας των αθλητών στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα για άτομα με ειδικές ανάγκες, την ανάγκη να προπονούνται διαρκώς για να φτάνουν σε υψηλές επιδόσεις, ο παραολυμπιακός αθλητισμός κοστίζει πια σχεδόν όσο κι ο ολυμπιακός.

»Τα κράτη πρέπει να σπαταλήσουν πολλά χρήματα για να φτάσουν σε υψηλές επιδόσεις, να έχουν παρόντες τους αθλητές τους στις μεγάλες διοργανώσεις. Κι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι όπως οτιδήποτε άλλο: για να είσαι ανταγωνιστικός, για να φτάσεις σε υψηλά επίπεδα, πρέπει να έχεις χρήματα να ξοδέψεις, δυστυχώς».


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:28 (Ώρα Λονδίνου)

Υψηλές ινδο-πακιστανικές συνομιλίες

Στη Νέα Υόρκη συζητήθηκε και το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου

Στη δημιουργία κλίματος που να επιτρέπει την ανάπτυξη καλών σχέσεων και συνεργασίας, συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στη νέα Υόρκη ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, και ο νέος πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ.

Στις συνομιλίες των δύο ανδρών κυριάρχησε το ζήτημα του Κασμίρ και όπως δήλωσαν θα εξετάσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, η οποία θα τερματίσει την ένταξη και τις διενέξεις δεκαετιών μεταξύ του Κασμίρ και του Ισλαμαμπάντ.

Δήλωσαν ακόμη ότι συζήτησαν το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, σε μία προσπάθεια ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ ωστόσο μεταδίδει ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έξαρση των αντιινδικών αισθημάτων με αφορμή τη διένεξη στο κασμίρ και ότι πολλοί Πακιστανοί εκτιμούν ότι η ειρηνευτική διαδικασία κινδυνεύει σοβαρά με κατάρρευση.


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:37 (Ώρα Λονδίνου)

Προς πρόωρη αποχώρηση από το Ιράκ

Δεν ανέφερε χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση δυνάμεων από το Ιράκ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Μετά τις δηλώσεις του περί ενδεχομένου να μην πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την επικράτεια του Ιράκ οι εκλογές που προγραμματίζονται για τον επόμενο Ιανουάριο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ , αιφνιδίασε λέγοντας ότι η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα ενδέχεται να αρχίσει πριν από την πλήρη αποκατάσταση της ειρήνης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρις ότου επικρατήσει στο Ιράκ η ειρήνη και όλα να είναι τέλεια, για να αποσύρουν τις δυνάμεις τους, τόνισε ο κ. Ράμσφελντ, σημειώνοντας, μετά από συνάντηση με τον προσωρινό Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, ότι υπάρχει η δέσμευση για τη διασφάλιση της διεξαγωγής των εκλογών.

«Στόχος μας είναι», είπε, «να επενδύσουμε χρήματα, χρόνο και προσπάθειες στην εκπαίδευση των Ιρακινών, οι οποίοι θα αναλάβουν ευθύνες για την ασφάλεια». Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δεν ανέφερε πάντως χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση δυνάμεων από το Ιράκ.

Αγωνία για τους ομήρους

Άγνωστη παραμένει η τύχη των αλλοδαπών που κρατούνται όμηροι από ομάδες ισλαμιστών στο Ιράκ, και στους οποίους προστέθηκαν την Πέμπτη άλλοι δύο Αιγύπτιοι που απήχθηκαν στη Βαγδάτη.

Η κυβέρνηση στο Κάιρο επιβεβαίωσε ότι συνολικά τις τελευταίες ημέρες έπεσαν θύματα απαγωγών έξι Αιγύπτιοι, συνεργάτες εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι αποστέλλει αντιπροσωπεία στο Ιράκ, σε μία προσπάθεια να συμβάλλει στην απελευθέρωση του 62χρονου Βρετανού ομήρου, Κένεθ Μπίγκλι.


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ομοσπονδία για το Σουδάν

Oυδέτερη στρατιωτική δύναμη για το Νταρφούρ ζητά πρώην ηγέτης ανταρτών

Με σχετική επιφύλαξη έκανε δεκτή η σουδανική κυβέρνηση την ιδέα που εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Ρουούντ Λιούμπερς, για τη μετατροπή της χώρας σε μία χαλαρή ομοσπονδία, στο πλαίσιο της οποίας θα απολαμβάνει ευρεία αυτονομία η δυτική επαρχία του Νταρφούρ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Σουδάν, Χαάν Αμπντίν, δήλωσε στο ΒΒC ότι οι συμφωνία με τους αντάρτες για αυτονομία στις νότιες περιοχές της χώρας, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για έναν παρόμοιο διακανονισμό σχετικά με το Νταρφούρ.

Ο Τζον Τζάρανγκ, πρώην ηγέτης των ανταρτών στα νότια του Σουδάν, δήλωσε στο ΒΒC ότι για να δοθεί τέρμα στην κρίση του Νταρφούρ, όπου καταδιώκεται ο ντόπιος μαύρος πληθυσμός από αραβικές πολιτοφυλακές, θα πρέπει να αποσταλεί στην περιοχή μία ουδέτερη στρατιωτική δύναμη.

Ο κ. Τζάρανγκ προτείνει να απαρτίζεται η δύναμη 30.000 στρατιωτών από μονάδες του τακτικού στρατού του Σουδάν, των ανταρτών που δρουν στα νότια της χώρας και στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης.


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:44 (Ώρα Λονδίνου)

Το δράμα της Αϊτής

Κάτοικοι της Αϊτής που έχασαν τα πάντα, δίνουν μάχη για λίγα εφόδια

Δραματικές σκηνές εξελίσσονται στην Αϊτή στα κέντρα χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας, στα οποία συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι που έχουν χάσει από τις πλημμύρες τα πάντα.

Στην πόλη Γκοναίβ οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών αναγκάστηκαν να ρίξουν στον αέρα προειδοποιητικές βολές, προκειμένου να αποτρέψουν λεηλασίες από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Στην πόλη υποχωρούν τα νερά από τις πλημμύρες, οι δρόμοι όμως παραμένουν κάτω από τη λάσπη και τα λύματα, ενώ εξακολουθούν να κείτονται άταφα τα πτώματα πολλών θυμάτων. Ελάχιστες ελπίδες εξάλλου υπάρχουν για να βρεθούν εν ζωή οι περίπου 1200 αγνοούμενοι.

Στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα οι κάτοικοι προετοιμάζονται να «υποδεχθούν» το σαββατοκύριακο τον τυφώνα που κινείται στον ατλαντικό με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα και πλησιάζει στις Μπαχάμες. Θα είναι η τέταρτη συνεχή φορά που η Φλόριντα θα πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:28 (Ώρα Λονδίνου)

Κριτική ΟΗΕ στον Ράμσφελντ

Άγνωστη παραμένει η τύχη των δύο Ιταλίδων, όπως και πολλών άλλων ξένων που έπεσαν θύματα απαγωγής στο Ιράκ

Κριτική στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, άσκησε ο επικεφαλής της επιφορτισμένης με την προετοιμασία των εκλογών στο Ιράκ αποστολής του ΟΗΕ, Κάρλος Βαλεντζουέλα.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε μιλώντας στο ΒΒC «υποθέσεις» που δεν βοηθούν, τις απόψεις του κ. Ράμσφελντ ότι σε περιοχές της χώρας ενδέχεται να μη στηθούν κάλπες.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι μάλλον δεν θα γίνουν εκλογές στις περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με αντάρτες. Μέχρι τώρα η ιρακινή και η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωναν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά τον Ιανουάριο.

Η κατάσταση στο Ιράκ πάντως παραμένει έκρυθμη, καθώς συνεχίστηκαν και σήμερα τα βίαια επεισόδια και οι συγκρούσεις ανταρτών με ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις σε πολλές περιοχές.

Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι από έκρηξη όλμου σε κεντρική πλατεία της Βαγδάτης σκοτώθηκαν τέσσερις και τραυματίστηκαν 14 Ιρακινοί.

Το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκαν εκρήξεις όλμων σε περιοχή της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται η ιταλική πρεσβεία, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις Ιρακινοί - ανάμεσά τους δύο γυναίκες.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις, ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις βλημάτων, περισσότεροι από 300 Ιρακινοί.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία εταιρείας τηλεπικοινωνιών στη Βαγδάτη και απήγαγαν δύο Αιγυπτίους μηχανικούς. Άγνωστη εξακολουθεί να παραμένει η τύχη των δύο Ιταλίδων, μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης, δύο Γάλλων δημοσιογράφων, ενός Βρετανού μηχανικού και των υπόλοιπων αλλοδαπών που έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι από ομάδες ενόπλων.


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ta σκυλιά «οσμίζονται» τον καρκίνο

Τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν για να αναγνωρίζουν αν τα αφεντικά τους έχουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας.

Πολλές ιστορίες έχουν ακουστεί για σκύλους που καταλαβαίνουν αν το αφεντικό τους έχει καρκίνο, τώρα όμως για πρώτη φορά οι ιστορίες αυτές αποκτούν επιστημονική τεκμηρίωση.

Ερευνητές στο νοσοκομείο Άμερσαμ της Αγγλίας ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να βρούν τρόπο ανίχνευσης εξίσου αποτελεσματικό με τη «μύτη» των αξιαγάπητων ζώων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.

Το 1989, ερευνητές δημοσίευσαν επιστολή στην ιατρική επιθεώτηση Λάνσετ, περιγράφοντας πώς μια γυναίκα πήγε στον γιατρό μετά από το παράδοξο ενδιαφέρον που έδειξε το σκυλάκι της σε μια δερματική της εκδορά.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η γυναίκα είχε μελάνωμα.

undefined

Είχαν να αναγνωρίσουν την οσμή για καρκίνου της ουροδόχου κύστης ανάμεσα σε εκατοντάδες δείγματα ούρων - δεν είναι αστείο πράγμα

Κάρολιν Γουίλις, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας

Αντίστοιχες ιστορίες είχαν ακουστεί για ανίχνευση, από σκύλους, καρκίνου των εσωτερικών οργάνων, όπως μαστού και πνευμόνων.

Τα καρκινώματα πιστεύεται ότι εκλύουν χαρακτηριστικές οσμές.

Τα σκυλιά, που διαθέτουν εξαιρετική οσμή μπορούν να διακρίνουν αυτές τις χαρακτηριστικές οσμές, ακόμη και όταν υπάρχουν σε πολύ μικρά δείγματα.

Η Δρ. Κάρολιν Γουίλις και οι συνεργάτες της έκαναν πειράματα για να δουν αν οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν για να ξεχωρίζουν, από την μυρωδιά, τα ούρα ασθενών με καρκίνο της ούροδόχου κύστης από τα ούρα υγιών ή ασθενών με άλλες παθήσεις.

Υψηλό ποσοστό επιτυχίας

Επί επτά μήνες εκπαίδευσαν έξι σκύλους από διαφορετικές ράτσες.

Σε εννέα διαφορετικές περιπτώσεις, μπροστά σε κάθε σκύλο τοποθετήθηκαν επτά δείγματα ούρων, εκ των οποίων μόνο ένα ανήκε σε καρκινοπαθή με καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Συνολικά, τα σκυλιά εντόπισαν τα ούρα των καρκινοπαθών στις 22 από τις 54 περιπτώσεις.

Το ποσοστό επιτυχίας ήταν 41%, πολύ μεγαλύτερο από το στατιστικό της τυχαίας ανεύρεσης του 14%.

Την καλύτερη επίδοση είχαν τα σπάνιελ... ακόμη όμως δεν έχουμε καταλήξει ποιά ράτσα μπορεί να είναι η καλύτερη

Επιπλέον, όλα τα σκυλιά αναγνώρισαν ως θετικό ένα δείγμα καταγεγραμμένο ως «δείγμα χωρίς καρκίνο της ουροδόχου κύστης».

Ο ασθενής είχε εξεταστεί και εθεωρείτο υγιής.

Ο γιατρός του θορυβημένος από την αντίδραση των σκυλιών υπέβαλε τον ασθενή του σε περαιτέρω εξετάσεις.

Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο ασθενής είναι καρκίνο στο δεξί νεφρό.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ. Γουίλις, δήλωσε:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί είναι η πρώτη φορά που έχουμε επιστημονική τεκμηρίωση».

undefined

Την καλύτερη επίδοση είχαν τα σπάνιελ... ακόμη όμως δεν έχουμε καταλήξει ποιά ράτσα μπορεί να είναι η καλύτερη

Κλερ Γκεστ, εκπαιδεύτρια σκύλων

«Τα σκυλιά είχαν να αναγνωρίσουν την οσμή για καρκίνου της πυροδόχου κύστης ανάμεσα σε εκατοντάδες δείγματα ούρων - δεν είναι αστείο πράγμα».

Η εκπαιδεύτρια των σκύλων, Κλερ Γκεστ, είπε:

«Την καλύτερη επίδοση είχαν τα σπάνιελ... ακόμη όμως δεν έχουμε καταλήξει ποιά ράτσα μπορεί να είναι η καλύτερη».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν το ακριβές μίγμα των χημικών ουσιών που μυρίζουν τα σκυλιά.

Στη συνέχεια μπορούν να κατασκευάσουν ένα ιατρικό εργαλείο που να αναγνωρίζει τις χαρακτηριστικές οσμές και να ανιχνεύει τον καρκίνο στους ασθενείς.

Θα ερευνήσουν επίσης αν τα σκυλιά μπορούν να εντοπίζουν και άλλες μορφές καρκίνου σε ασθενείς.


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:38 (Ώρα Λονδίνου)

Κριτική ΟΗΕ στον Ράμσφελντ

Άγνωστη παραμένει η τύχη των δύο Ιταλίδων, όπως και πολλών άλλων ξένων που έπεσαν θύματα απαγωγής στο Ιράκ

Κριτική στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, άσκησε ο επικεφαλής της επιφορτισμένης με την προετοιμασία των εκλογών στο Ιράκ αποστολής του ΟΗΕ, Κάρλος Βαλεντζουέλα.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε μιλώντας στο ΒΒC «υποθέσεις» που δεν βοηθούν, τις απόψεις του κ. Ράμσφελντ ότι σε περιοχές της χώρας ενδέχεται να μη στηθούν κάλπες.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι μάλλον δεν θα γίνουν εκλογές στις περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με αντάρτες. Μέχρι τώρα η ιρακινή και η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωναν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά τον Ιανουάριο.

Η κατάσταση στο Ιράκ πάντως παραμένει έκρυθμη, καθώς συνεχίστηκαν και σήμερα τα βίαια επεισόδια και οι συγκρούσεις ανταρτών με ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις σε πολλές περιοχές.

Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι από έκρηξη όλμου σε κεντρική πλατεία της Βαγδάτης σκοτώθηκαν τέσσερις και τραυματίστηκαν 14 Ιρακινοί.

Το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκαν εκρήξεις όλμων σε περιοχή της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται η ιταλική πρεσβεία, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις Ιρακινοί - ανάμεσά τους δύο γυναίκες.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις, ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις βλημάτων, περισσότεροι από 300 Ιρακινοί.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία εταιρείας τηλεπικοινωνιών στη Βαγδάτη και απήγαγαν δύο Αιγυπτίους μηχανικούς. Άγνωστη εξακολουθεί να παραμένει η τύχη των δύο Ιταλίδων, μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης, δύο Γάλλων δημοσιογράφων, ενός Βρετανού μηχανικού και των υπόλοιπων αλλοδαπών που έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι από ομάδες ενόπλων.


Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Χάλκινο ο Αγγουράκης

Ένα ακόμη μετάλλιο στη συγκομιδή της Ελλάδας στους 12ους Παραολυμπιακούς Αγώνες πρόσθεσε την Πέμπτη ο Χρήστος Αγγουράκης.

Πλούσιοι και φτωχοί

Επιτυχιών συνέχεια

Ο «πόλεμος» των μασκώτ

Βιομηχανικός σχεδιασμός για όλους

Λιγότερες οι τελικές συμμετοχές

«Θέλω να είμαι σημαιοφόρος»

Δημοσιογράφε, που πας;

Τα προβλήματα του ΟΑΚΑ για άτομα με ειδικές ανάγκες

Η ιστορία των Παραολυμπιακών

Πώς ξεκίνησε η ιδέα των Παραολυμπιακών

Οι αριθμοί των Αγώνων

Μια διοργάνωση, μεγάλη σε μέγεθος και σημασία

Τα αγωνίσματα

Άρση Βαρών σε πάγκο

Σκοποβολή

Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο

Ξιφασκία με αμαξίδιο

Τα αγωνίσματα

Γκόλμπολ

Ποδόσφαιρο

Τζούντο

Ράγκμπι με αμαξίδιο

Ιστιοπλοΐα

Τα αγωνίσματα

Αντισφαίριση (Τένις) με αμαξίδιο

Τοξοβολία

Στίβος

Μπότσια

Ποδηλασία

Ιππασία

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:57 (Ώρα Λονδίνου)

Διαβεβαιώσεις Πούτιν

Η Ρωσία έχει κάνει τις επιλογές της υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας εδώ και χρόνια, είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας

Η Ρωσία επιμείνει στο δρόμο της δημοκρατίας και της οικονομίας της αγοράς, παρά τις προτεινόμενες πολιτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την κεντρική εξουσία του Κρεμλίνου και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό και στις χώρες της Δύσης, διαβεβαίωσ εο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο διευθυντών μέσων ενημέρωσης ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ρωσία έχει κάνει τις επιλογές της εδώ και χρόνια και δεν πρόκειται να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η παγκόσμια αντιτρομοκρατική εκστρατεία ως πρόσχημα για περιστολή της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Τύπου.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Πούτιν υπεραμύνθηκε του συλλογικού συστήματος ασφαλείας και ανάληψης αποφάσεων στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, χαιρετίζοντας παράλληλα την υπόσχεση του ιρανικού καθεστώτος ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει οποιασδήποτε μορφής πυρηνικά όπλα.

«Το κράτος δεν έχει σκοπό την εθνικοποίηση της εταιρείας Γιούκος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν, αναφερόμενος στην υπόθεση του ενεργειακού κολοσσού, η διοίκηση του οποίου διώκεται για φοροδιαφυγή ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Έφυγε» η Διδώ Σωτηρίου

Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από τη ζωή η γνωστή Ελληνίδα συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου, υποκύπτοντας σε πνευμονική λοίμωξη. Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα, από το νεκροταφείο Ζωγράφου, δημοσία δαπάνη και με έξοδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Συλλυπητήριες δηλώσεις για τον θάνατο της Διδούς Σωτηρίου έκαναν ο πρωθυπουργός και υπουργός πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Φ. Πάλλη - Πετραλιά, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος.

Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε το 1909 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Το 1914 η οικογένεια Παπά εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη απ' όπου έφυγε μετά την καταστροφή για να καταλήξει στον Πειραιά.

Η εμπειρία της προσφυγιάς κι η μικρασιατική καταστροφή, όπως και ο εμφύλιος κι όσα την ακολούθησαν, σημάδεψαν το έργο της.

Το γνωστότερο βιβλίο της, «Ματωμένα Χώματα», κυκλοφόρησε το 1962 και καταγράφει την εμπειρία και οπτική της για τη μικρασιατική καταστροφή. Πέραν του συγγραφικού της έργου, η Διδώ Σωτηρίου υπηρέτησε συνεπώς τη δημοσιογραφία από το 1935.

Υπηρέτησε ως αρχισυντάκτις του περιοδικού «Γυναίκα» και, από το 1944, ως αρχισυντάκτις της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Θα δικαστεί ο Μπασάγεφ για το Μπεσλάν»

Ο Σαμίλ Μπασάγιεφ θεωρείται οργανωτής της αιματηρής κατάληψης στο Μπεσλάν

Ο ηγέτης των ανταρτών της Τσετσενίας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ασλάν Μασχάντοφ, είπε σήμερα ότι κάποια ημέρα θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη ο πολέμαρχος που κατηγορείται ως οργανωτής της κατάληψης σχολείου στη ρωσική πόλη Μπεσλάν, που κατέληξε στη σφαγή πλέον των 330 ανθρώπων (μαθητών, δασκάλων και γονέων).

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα Τσετσένων αυτονομιστών, ο κ. Μασχάντοφ αναλαμβάνει να παραπέμψει στη δικαιοσύνη μετά το τέλος του πολέμου «όσα άτομα ευθύνονται για παράνομες πράξεις, συμπεριλαμβανομένου και του Σαμίλ Μπασάγιεφ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατηγορήσει ως υπεύθυνους για τη σφαγή του Μπεσλάν τους κ.κ. Μπασάγεφ και Μασχάντοφ και προσφέρει υψηλή αμοιβή σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή τους.

Ωστόσο, ο κ. Μασχάντοφ, αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση αυτή.

Ο Ασλάν Μασχάντοφ είχε εκλεγεί πρόεδρος στην Τσετσενίας το 1997, αλλά δύο χρόνια αργότερα αναγκάστηκε να διαφύγει από την πρωτεύουσα Γκρόζνι, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν για δεύτερη φορά στη δημοκρατία του Καυκάσου.


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:41 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλάζουν οι εισαγωγικές

Τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα ισχύσει κατά το σχολικό έτος 2005 - 2006, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Παιδείας.

Η αλλαγή γίνεται μετά από τη σχετική εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και με παιδαγωγικά κριτήρια, όπως επισήμανε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου.

Βασικότερη διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, είναι αυτή που αφορά στον αριθμό των μαθημάτων στα οποία θα εξετάζονται οι μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου και Δ' τάξης εσπερινού ενιαίου λυκείου, που μειώνεται από εννέα σε έξι μαθήματα.

Η μείωση του αριθμού των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων από εννέα σε έξι έχει ως φυσικό επακόλουθο τον περιορισμό των επιλογών εισαγωγής που έχουν στην διάθεσή τους οι υποψήφιοι.

Έως τώρα οι μαθητές μπορούσαν, από τα πέντε επιστημονικά πεδία να επιλέγουν τα δύο, οποιαδήποτε επιθυμούσαν, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση την οποία παρακολουθούσαν.

Με τη νέα ρύθμιση οι μαθητές κάθε κατεύθυνσης έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν έως δύο επιστημονικά πεδία.

Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα γενικής Παιδείας είναι, σύμφωνα με τον πίνακα του υπουργείο Παιδείας τα εξής: Νεοελληνική γλώσσα, νεότερη ελληνική ιστορία, μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής, βιολογία και φυσική.

Οι ακολουθούντες τη θεωρητική κατεύθυνση εξετάζονται στα Αρχαία ελληνικά, ιστορία, νεοελληνική λογοτεχνία και λατινικά. Οι ακολουθούντες τη θετική στα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία.

Ο βαθμός πρόσβασης κάθε μαθήματος για τους μαθητές της τρίτης τάξης διαμορφώνεται σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία, ενώ ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης διαμορφώνεται κατά 100% από το βαθμό πρόσβασης των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της τρίτης τάξης.

Όλα τα μαθήματα γενικής Παιδείας και Κατευθύνσεων της Β' λυκείου, εξετάζονται πλέον σε επίπεδο σχολικής μονάδος (αφού καταργούνται γι' αυτούς τους μαθητές οι πανελλαδικές εξετάσεις), σε κοινά για όλα τα τμήματα της ίδιας τάξης λυκείου, θέματα, τα οποία διατυπώνονται με τη συνεργασία των διδασκόντων το ίδιο μάθημα στην ίδια τάξη.

Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι με τις αλλαγές αυτές οι μαθητές και οι γονείς απαλλάσσονται από τον ασφυκτικό κλοιό των πανελληνίων εξετάσεων της Β΄ λυκείου, ενώ το λύκειο αποκτά τη μορφωτική του αποστολή και δυναμική ως σχολείο γενικής μόρφωσης.


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τον υιό Τσιτουρίδη, η κόρη Βούγια

Σε αποπομπή του «στενού του συνεργάτη» Σπύρου Βούγια οφείλει να προχωρήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Ο κ. Ρουσόπουλος κατηγόρησε «βαρύτατο ολίσθημα» το γεγονός ότι ο κ. Βούγιας φρόντισε για τη μεταγραφή της κόρης του στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με μέθοδο που δεν προβλέπεται από την νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, μετά την αποκάλυψη, ο Σπύρος Βούγιας, η κόρη του μετεγγράφηκε στο ΑΠΘ βάση μιας «διοικητικής πρακτικής» που «δίνει τη δυνατότητα στους πανεπιστημιακούς όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, να μετεγγραφούν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο στο οποίο υπηρετούν».

Ωστόσο, όπως και ο ίδιος ο κ. Βούγιας παραδέχθηκε, η συγκεκριμένη πρακτική δεν στηρίζεται σε νομοθέτημα. Απαντώντας στις αιτιάσεις Βούγια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Οι αιτιολογίες που ψέλλισε ότι τα παιδιά των Καθηγητών Πανεπιστημίου δικαιούνται να μετεγγραφούν είναι αναληθείς. Ουδεμία διάταξη νόμου προβλέπει κάτι τέτοιο. Αν υπάρχει νόμος ας τον προσκομίσει. Διαφορετικά ας παραιτηθεί».

Ο κ. Βούγιας απέδωσε σε «αντιπερισπασμό» της ΝΔ το όλο θέμα που προέκυψε, και σε «προσπάθεια συμψηφισμού» με την υπόθεση μεταγγραφής του γιου του πρώην υπουργού αγροτικής ανάπτυξης, Σάββα Τσιτουρίδη, που οδήγησε στην παραίτηση του τελευταίου για λόγους ευθιξίας.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε σχετική δήλωση του πρώην πρύτανη Γ. Βαβούρα, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός, δήλωσε ότι «ουδεμία ανάμειξη είχε στην υπόθεση μεταγραφής του υιού του συναδέλφου του κ. Τσιτουρίδη».

Ο πρώην πρύτανης είχε πει ότι όταν επισκέφθηκε ο κ. Τσιτουρίδης συνοδευόταν από τον κ. Καλό.

«Πριν περίπου ένα χρόνο», τονίζεται στην ανακοίνωση του υφυπουργού Παιδείας «όταν και οι δύο ήμασταν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο συνάδελφός (σ.σ. εννοεί τον Σ. Τσιτουρίδη) μου είχε ζητήσει να του γνωρίσω τον τότε Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βαβούρα για να διερευνήσει αν υπάρχει νόμιμος τρόπος μετεγγραφής του υιού του, ο οποίος μόλις είχε πετύχει στη Σχολή κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πράγμα το οποίο έπραξα χωρίς έκτοτε να ασχοληθώ με το θέμα».


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Έφυγε» η Διδώ Σωτηρίου

Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από τη ζωή η γνωστή Ελληνίδα συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου, υποκύπτοντας σε πνευμονική λοίμωξη. Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα, από το νεκροταφείο Ζωγράφου, δημοσία δαπάνη και με έξοδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Συλλυπητήριες δηλώσεις για τον θάνατο της Διδούς Σωτηρίου έκαναν ο πρωθυπουργός και υπουργός πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Φ. Πάλλη - Πετραλιά, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος.

Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε το 1909 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Το 1914 η οικογένεια Παπά εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη απ' όπου έφυγε μετά την καταστροφή για να καταλήξει στον Πειραιά.

Η εμπειρία της προσφυγιάς κι η μικρασιατική καταστροφή, όπως και ο εμφύλιος κι όσα την ακολούθησαν, σημάδεψαν το έργο της.

Το γνωστότερο βιβλίο της, «Ματωμένα Χώματα», κυκλοφόρησε το 1962 και καταγράφει την εμπειρία και οπτική της για τη μικρασιατική καταστροφή. Πέραν του συγγραφικού της έργου, η Διδώ Σωτηρίου υπηρέτησε συνεπώς τη δημοσιογραφία από το 1935.

Υπηρέτησε ως αρχισυντάκτις του περιοδικού «Γυναίκα» και, από το 1944, ως αρχισυντάκτις της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

Χάλκινο ο Αγγουράκης

Ένα ακόμη μετάλλιο στη συγκομιδή της Ελλάδας στους 12ους Παραολυμπιακούς Αγώνες πρόσθεσε την Πέμπτη ο Χρήστος Αγγουράκης, αγωνιζόμενος στον τελικό της σφαιροβολίας ανδρών της κατηγορίας F53.

Ο Έλληνας αθλητής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, με βολή στα 7 μέτρα και 65 εκατοστά. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο έτερος Έλληνας του τελικού, Γεράσιμος Βρυώνης, ο οποίος κατετάγη 4ος με βολή στα 7 μέτρα και 48 εκατοστά.


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:29 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Διαφορετικές ερμηνείες για Ιράκ

Η παρουσία και οι δηλώσεις του Ιγιάντ Αλάουι στην Ουάσινγκτον προκάλεσαν σχόλια

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υποψήφιος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπους και τον πρωθυπουργό της ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι, για παραπλάνηση της κοινής γνώμης στο θέμα του Ιράκ.

Ο κ. Κέρι δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση που προκάλεσε η πολιτική τους στο Ιράκ, αλλά σημείωσε ότι οι προβλέψεις της CIA και οι πληροφορίες που δημοσιεύονται παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα.

Νωρίτερα η παρουσία και οι δηλώσεις του κ. Αλάουι στην Ουάσινγκτον ερμηνεύθηκαν από αναλυτές ως τμήμα της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Μπους.

Ο κ. Αλάουι, που έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο, είπε ότι η ελευθερία και η δημοκρατία στο Ιράκ ήδη εδραιώνονται, ευχαριστώντας τους Αμερικανούς για την ανατροπή του τυραννικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ενώ χαρακτήρισε τις επικείμενες εκλογές "γιγαντιαίο βήμα στην πολιτική επανάσταση της χώρας".

Εκλογές με περιορισμούς

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, άφησε να εννοηθεί ότι οι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο εκλογές στο Ιράκ θα περιοριστούν στις περιοχές που ελέγχουν οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και τα ξένα στρατεύματα.

Περιορισμένες κατά τόπους ιρακινές εκλογές προβλέπει ο κ. Ράμσφελντ, λόγω της συνεχιζόμενης βίας

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι μάλλον δεν θα γίνουν εκλογές στις περιοχές όπου έχει κλιμακωθεί η βία και μαίνονται συγκρούσεις με αντάρτες.

Σημειωτέον ότι λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός της μεταβατικής Ιρακινής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι, είχε εκφράσει την πεποίθηση μιλώντας στο Κογκρέσο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο Ιράκ.

«Όχι» Μουσάραφ σε αποστολή στρατευμάτων

Στο μεταξύ ο ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ για να βοηθήσουν στις προσπάθειες αποκατάστασης της σταθερότητας, απορρίπτοντας σχετική έκκληση των κυβερνήσεων του Ιράκ και των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης, Ιγιαντ Αλάουι, δήλωσε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ότι άσκησε πιέσεις στο στρατηγό Μουσάραφ να στείλει στρατεύματα για να βοηθήσουν τις δυνάμεις που μάχονται εναντίον Ιρακινών ανταρτών.

Όχι στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ από το στρατηγό Μουσάραφ

Όμως ο στρατηγός Μουσάραφ απάντησε ότι οι πακιστανικές δυνάμεις δεν θέλουν να αντιμετωπίζονται ως κατοχικές δυνάμεις, άρα τυχόν αποστολή τους στο Ιράκ θα ήταν απολύτως αντιπαραγωγική ενέργεια.

Και πρόσθεσε ότι όπως είναι τα πράγματα σήμερα στο Ιράκ, με την προσωρινή κυβέρνηση να προετοιμάζεται για εκλογές, «οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να προέρχονται από την ίδια τη χώρα».


Μετεγγραφών συνέχεια

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Μύλος» η πολιτική ζωή. Συνεχείς αποκαλύψεις και φήμες για... παρασπονδίες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μπούμερανγκ για το ΠΑΣΟΚ το... ριάλιτι. Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Ο Σπύρος Βούγιας πέτυχε μετεγγραφή εκτός νόμου για την κόρη του, αλλά το κόμμα του... τον καλύπτει!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πανελλήνια συμπάθεια για τον Σάββα Τσιτουρίδη. Φίλοι και αντίπαλοι επαινούν την εντιμότητά του και την αποτελεσματικότητά του ως υπουργού.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παράνομος ξανά ο Βούγιας. Με ανύπαρκτο... εθιμικό δίκαιο πέτυχε τη μετεγγραφή της κόρης του.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ναι 52% στον Καραμανλή για τη στάση αρχών στο θέμα Σ. Τσιτουρίδη. Πανελλαδική δημοσκόπηση της American Research.

Η ΑΥΓΗ: Εαυτούς και αλλήλους αποκαλύπτουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δικομματικός καυγάς και κυνισμός.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κόλαση με βουλευτές και υπουργούς για τα ρουσφέτια και την κονόμα. Να ακολουθήσει το παράδειγμα του Καραμανλή ο Γ. Παπανδρέου και να διώξει τον Βούγια.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Λάθη και ρουσφέτια ταλανίζουν την κυβέρνηση. Αλληλοκατηγορούνται για «καρφώματα» υπουργοί και βουλευτές.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Παραιτηθείτε κύριε Βούγια. Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

ΕΘΝΟΣ: Τι φταίνε τα παιδιά μας; Η υπόθεση Τσιτουρίδη άνοιξε τη «μαύρη βίβλο» των μετεγγραφών και η κυβέρνηση για αντιπερισπασμό ανοίγει θέμα Πανελλαδικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο διάβολος όταν δεν έχει δουλειά... ισιώνει τρίχες! Ενώ ο τόπος στενάζει από τα άλυτα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, η υπόθεση Τσιτουρίδη προχωρεί με υποκρισία και κομματική μικροπρέπεια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο σκαμνί για τα ψέματα στην Οικονομία. Ορατός ο κίνδυνος παραπομπής στο ευρωδικαστήριο για την παραποίηση των στοιχείων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πολιτικό στριπτίζ για ΠΑΣΟΚ-Βούγια. Υπόθεση μετεγγραφών: Ιδού η διαφορά ήθους και πολιτικής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Καλός, ο Κακός κι ο Βούγιας. Στα δύσκολα η ΝΔ αντιδρά με «κι εσείς τα ίδια κάνατε».

ΕΞΠΡΕΣ: Προέχει η αξιοπιστία... Υπό αναθεώρηση τα δημοσιονομικά μας και προ του 2000.

ΕΣΤΙΑ: Τεράστιο θέμα με τις μετεγγραφές. Καταστρατηγούν το ενιαίο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

ESPRESSO: Επώνυμοι μπλεγμένοι σε λαθρεμπόριο τσιγάρων και όπλων. Οι περίεργες νυχτερινές πτήσεις. Το καταγγέλλει Ρουμάνος βουλευτής που έζησε από κοντά το μεγάλο κόλπο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η Κομισιόν ανοίγει τον φάκελο της ένταξής μας στην ΟΝΕ. Εκτάκτως στην Αθήνα η Eurostat για να ελέγξει τα στοιχεία 1997, 1998 και 1999.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έλεγχος από Βρυξέλλες στα οικονομικά προ 2000. Και απειλή Ευρωδικαστηρίου αν συνεχιστεί η δημιουργική λογιστική.

ΚΕΡΔΟΣ: Έρχεται καταιγίδα! Οικονομικές και νομικές συνέπειες από την απογραφή.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Γαϊτανάκι» οι καταγγελίες... για παράτυπες μετεγγραφές φοιτητών. Το ΠΑΣΟΚ «κάλυψε» τον Σπύρο Βούγια για ανάλογη υπόθεση.

METRO: Άγρια σύγκρουση! Τώρα και ο Σπ. Βούγιας «ελέγχεται» για μετεγγραφή της κόρης του.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Καμία αμφισβήτηση για ένταξη σε ΟΝΕ, ευρώ. Πάλι στην Αθήνα η Eurostat για τα δημοσιονομικά πριν το 2000.

ΤΑ ΝΕΑ: Με προσωρινό σύστημα οι εξετάσεις! Πρωτοφανής αιφνιδιασμός Γιαννάκου.

Η ΝΙΚΗ: Ανασφάλεια Καραμανλή. Υπάρχει ζήτημα ευθυκρισίας για τις αποφάσεις του.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χωρίς στέγη η δήθεν δωρεάν Παιδεία. Ασήκωτο το οικονομικό βάρος των σπουδών.

CITY PRESS: Βούγιας, Καλός πάνε για... μετεγγραφή. Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» στην κομματική αντιπαράθεση.

TRAFFIC NEWS: Το δράμα με το γιο του υπουργού. Όλη η αλήθεια. Διέλυσαν την οικογένεια Τσιτουρίδη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αναστάτωση της πολιτικής μας ζωής. Με αφορμή την παραίτηση Τσιτουρίδη.

Η ΧΩΡΑ: Δεν με άφησαν να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, είπε σε στενούς συνεργάτες του ο πρώην υπουργός. Ο Ρουσόπουλος «έφαγε» τον Τσιτουρίδη, ενώ η παρουσία του αποσυνθέτει την κυβέρνηση.

Μετεγγραφές

H CITY PRESS γράφει ότι «τον 'ασκό του Αιόλου' των αποκαλύψεων - αναφορικά με τις μετεγγραφές παιδιών πολιτικών - και της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιξε η προχθεσινή παραίτηση του Σ. Τσιτουρίδη. Στο στόχαστρο μπήκαν χθες ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ . Ο Σπ. Βούγιας κατηγορείται ότι όταν ήταν υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ την περίοδο 2001-2002 πέτυχε τη μετεγγραφή της κόρης του από το Πανεπιστήμιο Θράκης στο Αριστοτέλειο όπου υπηρετεί και ο ίδιος».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι «άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου μετά την αποπομπή του Σάββα Τσιτουρίδη επειδή ζήτησε και πέτυχε τη μετεγγραφή του γιου του στην Αθήνα επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Από χθες βοούν τα δημοσιογραφικά γραφεία για δεκάδες σκάνδαλα βουλευτών και υπουργών της σημερινής κυβέρνησης οι οποίοι πίεσαν και πέτυχαν δεκάδες ρουσφέτια».

Το METRO σημειώνει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που έφθαναν μέχρι αργά χθες το βράδυ στα δημοσιογραφικά γραφεία, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις για 'ύποπτες' μετεγγραφές αλλά και για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε σειρά άλλων παρατυπιών. Όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα».

H ESPRESSO εκτιμά ότι «σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται εδώ και 48 ώρες τα κομματικά επιτελεία. Με εντολή των αρχηγών τους τόσο στη Ρηγίλλης όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη αρχίζει επισταμένη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν και όσα άλλα στελέχη εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε σκανδαλώδεις και προνομιακές εξυπηρετήσεις. Φοβούνται ότι η υπόθεση του Σάββα Τσιτουρίδη και του Σπύρου Βούγια είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και οι αποκαλύψεις που θα γίνουν στα επόμενα 24ωρα θα συμπαρασύρουν όλους».

Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι «'μύλος' με τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια, καθώς μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του γιου του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββα Τσιτουρίδη, χθες αποκαλύφθηκε η μετεγγραφή της κόρης θυγατέρας του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγια από την Ξάνθη στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης την περίοδο που αυτός ήταν υφυπουργός».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι «μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα εγείρεται για τον Σπύρο Βούγια, εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και εκ των συνεργατών του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Βούγιας βρίσκεται πλέον στη δίνη του κυκλώνα, καθώς ύστερα από καταγγελίες αποδείχτηκε ότι η κόρη του μετενεγράφη το 2001 όταν ήταν υφυπουργός στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη».

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) «ως 'μπούμερανγκ' γύρισε στο ΠΑΣΟΚ το 'ριάλιτι σόου' (κατά έκφραση του βουλευτή του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου), που επιχείρησε να στήσει με αφορμή την παραίτηση του Σάββα Τσιτουρίδη από το αξίωμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «μετά την υπόθεση Πάχτα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ εμπλέκεται και σε υπόθεση παράνομης μετεγγραφής της κόρης του από την Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη. Στελέχη του κόμματός του ζητούν την παραίτησή του. Όχι όμως και ο κ. Παπανδρέου».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «την παραίτηση Βούγια ζητεί η κυβέρνηση, στέλνοντας το μήνυμα αυτή τη φορά στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν θα αφήνει αναπάντητες τις επιθέσεις και δη αυτές κάτω από τη ζώνη. Παράλληλα, η κυβέρνηση παρεμβαίνει νομοθετικά και αλλάζει το πλαίσιο των μετεγγραφών. Την ερχόμενη εβδομάδα η Μ. Γιαννάκου καταθέτει σχετική τροπολογία».

Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) «έπαινοι για τον πρώην πλέον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου αλλά και για τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, που με αποφασιστικότητα παρενέβη για ένα ζήτημα που δημιούργησε την εντύπωση της διακριτικής μεταχείρισης».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «μπαράζ νέων αποκαλύψεων χθες ως συνέχεια στην υπόθεση Τσιτουρίδη. Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός συνόδευε τον παραιτηθέντα συνάδελφό του στο γραφεί του πρύτανη της Παντείου, από τον οποίο ζήτησαν και πέτυχαν τη μετεγγραφή. Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού , η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι η κόρη του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγια πήρε μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου είναι καθηγητής ο πατέρας της. Ο Ρουσόπουλος ζήτησε παραίτηση Βούγια. Εκείνος απάντησε ότι είναι η συνήθης πρακτική για παιδιά καθηγητών και υπαλλήλων των πανεπιστημίων. Έμμεσες βολές από εφημερίδες της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό διότι 'θυσίασε' τον κ. Τσιτουρίδη».

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι «τελικά ο υπουργός Επικρατείας βρήκε πάτημα για να κουκουλώσει το τεράστιο επικοινωνιακό κενό που δημιουργήθηκε εξαιτίας του στην κυβέρνηση. Η παραίτηση Τσιτουρίδη σχετίζεται άμεσα με την παρέμβαση του κ. Ρουσόπουλου αφού όπως λένε στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού, δεν τον άφησαν να υπερασπιστεί το παιδί του και την πολιτική του θέση. Δεκάδες υπουργοί και στελέχη όχι μόνο της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον Σάββα. Υποκρισία της Χ. Τρικούπη με την ανάλογη περίπτωση του Βούγια».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ «η περίπτωση κόρης Βούγια ήρθε στο φως ύστερα από την παραίτηση Τσιτουρίδη. Έτσι, η ΝΔ αφού έσυρε 'τον χορό' που την έβαλαν να χορέψει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, έδωσε το 'μαντήλι' στον Σπύρο Βούγια να σύρει πρώτος τον χορό. Ο νόμος όμως δεν δίνει τέτοια δικαιώματα αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα οι ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι το είχαν επιβάλλει σιωπηρώς και το ανήγαγαν σε Εθιμικό Δίκαιο».

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «από τη στιγμή που ο 'χείμαρρος' των συνεχών αποκαλύψεων καθιστά σαφές πλέον ότι η αποπομπή του Σάββα Τσιτουρίδη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπαγορεύθηκε από λόγους συμψηφισμού του λάθους που διέπραξε ο Κώστας Καραμανλής μη αποδεχόμενος την παραίτηση του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου για την υπόθεση του 'Σινούκ' γεννάται ευθέως ζήτημα ευθυκρισίας για τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Κατά την ΑΥΓΗ «ο δικομματικός καυγάς που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και στην παραίτηση του Σπ. Βούγια από τη θέση του εκπροσώπου, έχει προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις. Ξεπερνώντας τα όρια έχει φτάσει να χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα και να πλήττει οικογενειακές σχέσεις για να στηρίξει τη δικομματική αντιπαράθεση. Συγχρόνως, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την αλαζονεία που κυριαρχεί και στα δύο κόμματα εξουσίας».

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι «η κυβέρνησις Καραμανλή πρέπει να αποκαταστήση την τάξη. Ενόσω ισχύει το ενιαίο σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πρέπει να αναθεωρηθή ριζικά το σύστημα των μετεγγραφών ακόμη και για λόγους υγείας. Διότι είναι φανερό ότι και αυτοί χρησιμοποιούνται για να καταστρατηγούνται οι κανόνες».

Οικονομία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «τα αποκαλυπτήρια του δημοσιονομικού ψεύδους, ηχηρά όσο τίποτε άλλο, συνοδεύθηκαν χθες από απειλές για παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην περίπτωση που συνεχισθεί και στο μέλλον η παραποίηση των στατιστικών στοιχείων. Επιπλέον από τη Eurostat ανακοινώθηκε πως νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων θα αποσταλεί στην Αθήνα προκειμένου να ελέγξουν την ακρίβεια των δημοσιονομικών στοιχείων και για τα προ του 2000 έτη».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι «τα ψέματα και οι λογιστικές αλχημείες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στη διαχείριση των οικονομικών μεγεθών, αποκαλύπτονται και αναδεικνύουν το άγος και την τριτοκοσμική αντίληψη και νοοτροπία των προηγούμενων υπουργών, αλλά και τον σεβασμό τους στο δημόσιο χρήμα».

Υπουργείο Παιδείας - Αλλαγές εξετάσεων

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι «εξεταστικό σύστημα... μεταβατικού χαρακτήρα που θα εφαρμοστεί από το επόμενο έτος και ύστερα από ένα-δύο χρόνια θα αλλάξει πάλι, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες το υπουργείο Παιδείας! Τα εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ' Λυκείου μειώνονται από 9 σε 6, εκ των οποίων τα 4 Κατεύθυνσης και τα 2 Γενικής Παιδείας, όμως ταυτόχρονα περιορίζονται και οι επιλογές των υποψηφίων. Όσοι επιλέγουν το 5ο Επιστημονικό Πεδίο θα εξετάζονται σε 7 μαθήματα. Οι εξετάσεις της Β΄τάξης γίνονται ενδοσχολικές».

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι «τη 'μαύρη βίβλο' των μετεγγραφών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα άνοιξε η υπόθεση Τσιτουρίδη. Μετά τη θύελλα, η κυβέρνηση για αντιπερισπασμό ανοίγει θέμα Πανελλαδικών εξετάσεων. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, τι φταίνε τα παιδιά μας;».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


ΗΠΑ: Διαφορετικές ερμηνείες για Ιράκ

Η παρουσία και οι δηλώσεις του Ιγιάντ Αλάουι στην Ουάσινγκτον προκάλεσαν σχόλια

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υποψήφιος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπους και τον πρωθυπουργό της ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι, για παραπλάνηση της κοινής γνώμης στο θέμα του Ιράκ.

Ο κ. Κέρι δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση που προκάλεσε η πολιτική τους στο Ιράκ, αλλά σημείωσε ότι οι προβλέψεις της CIA και οι πληροφορίες που δημοσιεύονται παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα.

Νωρίτερα η παρουσία και οι δηλώσεις του κ. Αλάουι στην Ουάσινγκτον ερμηνεύθηκαν από αναλυτές ως τμήμα της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Μπους.

Ο κ. Αλάουi, που έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο, είπε ότι η ελευθερία και η δημοκρατία στο Ιράκ ήδη εδραιώνονται, ευχαριστώντας τους Αμερικανούς για την ανατροπή του τυραννικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ενώ χαρακτήρισε τις επικείμενες εκλογές "γιγαντιαίο βήμα στην πολιτική επανάσταση της χώρας".

Εκλογές με περιορισμούς

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ντόναλντ Ράμσφελντ άφησε να εννοηθεί ότι οι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο εκλογές στο Ιράκ θα περιοριστούν στις περιοχές που ελέγχουν οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και τα ξένα στρατεύματα.

Περιορισμένες κατά τόπους ιρακινές εκλογές προβλέπει ο κ. Ράμσφελντ, λόγω της συνεχιζόμενης βίας

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι μάλλον δεν θα γίνουν εκλογές στις περιοχές όπου έχει κλιμακωθεί η βία και μαίνονται συγκρούσεις με αντάρτες.

Σημειωτέον ότι λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός της μεταβατικής Ιρακινής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι, είχε εκφράσει την πεποίθηση μιλώντας στο Κογκρέσο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο Ιράκ.

«Όχι» Μουσάραφ σε αποστολή στρατευμάτων

Στο μεταξύ ο ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ για να βοηθήσουν στις προσπάθειες αποκατάστασης της σταθερότητας, απορρίπτοντας σχετική έκκληση των κυβερνήσεων του Ιράκ και των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης, Ιγιαντ Αλάουι, δήλωσε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ότι άσκησε πιέσεις στο στρατηγό Μουσάραφ να στείλει στρατεύματα για να βοηθήσουν τις δυνάμεις που μάχονται εναντίον Ιρακινών ανταρτών.

Όχι στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ από το στρατηγό Μουσάραφ

Όμως ο στρατηγός Μουσάραφ απάντησε ότι οι πακιστανικές δυνάμεις δεν θέλουν να αντιμετωπίζονται ως κατοχικές δυνάμεις, άρα τυχόν αποστολή τους στο Ιράκ θα ήταν απολύτως αντιπαραγωγική ενέργεια.

Και πρόσθεσε ότι όπως είναι τα πράγματα σήμερα στο Ιράκ, με την προσωρινή κυβέρνηση να προετοιμάζεται για εκλογές, «οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να προέρχονται από την ίδια τη χώρα».


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:56 (Ώρα Λονδίνου)

Πορεία Ερντογάν προς Δυσμάς

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην έδρα της ΕΕ και η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων απασχολούν εκ νέου τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Στη Γαλλία η εφημερίδα Λε Φιγκαρό (Le Figaro) γράφει ότι η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες προλείανε το έδαφος για την υποψηφιότητα της Άγκυρας, διασφαλίζοντας τη θετική εισήγηση της Κομισιόν στις 6 Οκτωβρίου, όσον αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Αλλά σε αντίθεση με τον ενθουσιασμό των κυβερνήσεων, η κοινή γνώμη στις χώρες μέλη είναι περισσότερο επιφυλακτική απέναντι στην προοπτική τουρκικής ένταξης» σημειώνει η παρισινή εφημερίδα.

Στη Γερμανία η Ντι Βελτ (Die Welt) δημοσιεύει δέκα επιχειρήματα κατά της τουρκικής ένταξης αλλά ούτε ένα υπέρ.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Τουρκία δεν αποτελεί τμήμα της Ευρώπης. εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας προοπτικής σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η μετανάστευση, το κόστος της ένταξης, η πολιτική ενοποίηση και η ασφάλεια.

Κατηγορίες και υποψίες ελιγμών

Η επίσης γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) κατηγορεί τον Τούρκο πρωθυπουργό για τακτικούς ελιγμούς στο θέμα που απειλούσε με εκτροχιασμό την πορεία προσέγγισης της Άγκυρας προς τις Βρυξέλλες.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες τρίβουν έκπληκτοι τα μάτια τους μετά τη διαβεβαίωση Ερντογάν ότι η προτεινόμενη ποινικοποίηση της μοιχείας δεν θα γίνει νόμος, αφού μόλις πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποιούσε ότι δεν θα ανεχθεί καμία εξωτερική παρέμβαση στο θέμα αυτό.

Η εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) υποψιάζεται ότι η ανακίνηση του θέματος ποινικοποίησης της μοιχείας αποτέλεσε ενορχηστρωμένο ελιγμό της Άγκυρας.

Και πιστεύει ότι το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί σχεδόν βεβαιότητα, καθώς «έχει ήδη αποφασιστεί από την [πολιτική] ελίτ Όλα γίνονται για τις ευρασιατικές αγορές».

Παρόμοιες υποψίες συμμερίζεται και η αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε (Die Presse), που αναρωτιέται: «Γιατί έγινε όλη η φασαρία ; Γιατί ο Ερντογάν διακινδύνευσε κρίση στις σχέσεις Τουρκίας ΕΕ εξαιτίας της ποινικής διάταξης για τη μοιχεία;».

Πάντως για την εφημερίδα της Βιέννης το συμβάν δείχνει ότι οποιαδήποτε ενταξιακή διαδικασία διαπραγματεύσεων θα είναι δυσχερής και μακροχρόνια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.