Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-25

  1. Καληνύχτα Φρανσουάζ, καλημέρα θλίψη
  2. Επίθεση Φίσερ στην Ιταλία
  3. Από τις Μπαχάμες πέρασε ο Τζιν
  4. Nέα αμερικανική επίθεση στη Φαλούτζα
  5. Επιθέσεις ενόψει εκλογών
  6. Στην αντεπίθεση ο Μπους
  7. Ανησυχίες ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του Νταρφούρ
  8. Καταστροφή σπιτιών στη Λωρίδα της Γάζας
  9. Κίνδυνος επιδημιών στην Αϊτή
  10. Μετά τους τυφώνες, το κόστος
  11. Καληνύχτα Φρανσουάζ, καλημέρα θλίψη
  12. «Ιπτάμενη» Ανθή
  13. Διιστάμενες θέσεις για εκλογές
  14. Η μαύρη λίστα του ΙΝΚΑ
  15. Νέο σύστημα μεταγραφών
  16. Τα εμπόδια στο δρόμο του Τόνι Μπλερ
  17. Περί μεταγραφών
  18. Βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στο Ιράκ

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου)

Καληνύχτα Φρανσουάζ, καλημέρα θλίψη

«Έφυγε» η συγγραφεύς που ενσάρκωσε τη σύγχρονη Γαλλία

Σύσσωμος ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος της Γαλλίας αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη της συγγραφέως Φρανσουάζ Σαγκάν, που πέθανε το βράδυ της Παρασκευής, σε ηλικία 69 ετών, από πνευμονική εμβολή.

Οι θεράποντες γιατροί στο νοσοκομείο της βορειοδυτικής γαλλικής πόλης Χορνφλέρ, όπου απεβίωσε, ανακοίνωσαν ότι η Σαγκάν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας (καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια) επί πολλά χρόνια και νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι η χώρα έχασε μία από τις πιο λαμπρές και ευαίσθητες δημιουργούς της.

«Με χάρη, πνεύμα και λεπτότητα, η Φρανσουάζ Σαγκάν εξερεύνησε τα ελατήρια και το πάθος της ανθρώπινης ψυχής και συνέβαλε στην ανύψωση του ρόλου της γυναίκας στη χώρα μας», αναφέρει ο κ. Σιράκ.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνιών, Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ, έκανε λόγο για μια λαμπερή προσωπικότητα. «Με την Φρανσουάζ Σαγκάν, ένα βλέμμα θελκτικό και ειρωνικό, μια εξαιρετική διάνοια, μια αριστοτεχνική γραφίδα, ένα φωτεινό πρόσωπο μας εγκαταλείπουν αυτό το βράδυ», είπε.

Για τη ζήλεια, δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το χαμόγελο

Φρανσουάζ Σαγκάν

Και ο προκάτοχός του στο υπουργείο Πολιτισμού, Ζακ Λανγκ, δήλωσε: "Θρηνούμε σήμερα τη συγγραφέα που σημάδεψε με το ζωηρό και φλογερό της ταλέντο τη σύγχρονη λογοτεχνία και ενσάρκωσε μέσα στον κόσμο μια Γαλλία της ζωής και της κίνησης».

Αστέρι της πέννας από την εφηβεία

Η Φρανσουάζ Κουαρέζ (το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Σαγκάν το δανείστηκε από έργο του Μαρσέλ Προυστ) γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1935 στο Καζάρκ της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Αν και γόνος εύπορης οικογένειας χαρακτηριζόταν από ατίθασο και επαναστατικό πνεύμα, που της στοίχισε την αποβολή από το γυμνάσιο καλογραιών όπου φοιτούσε.

Το καλοκαίρι του 1953, σε ηλικία μόλις 17 ετών, έγραψε μέσα σε επτά εβδομάδες των καλοκαιρινών της διακοπών το πρώτο της βιβλίο «Καλημέρα Θλίψη». Αυτό έγινε το δημοφιλέστερο από τα 50 και πλέον μυθιστορήματα και θεατρικά έργα της, και έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες.

Στη συνέχεια θα δημοσιεύσει πολλές νουβέλες με τις ίντριγκες και τους έρωτες της μεγαλοαστικής κοινωνίας.

Ανάμεσα στις μεγάλες της επιτυχίες είναι οι νουβέλες «Ένα κάποιο χαμόγελο» (1956), «Σας αρέσει ο Μπραμς;» (1956), «Η συγκίνηση» (1965), έργα που διακρίνονται για το ανάλαφρο και πικρό, χωρίς προσποίηση, ύφος τους.

Ζούσε πάντοτε «στα όρια»

Αλλά η ζωή της σημαδεύτηκε από καταχρήσεις κάθε είδους, καθώς ήταν λάτρης των γρήγορων αυτοκινήτων, του τζόγου και κατανάλωνε ανεξέλεγκτα ναρκωτικά και αλκοόλ.

Το 1957 γλύτωσε μετά από ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Το 1985 υπέστη ένα σοβαρό αναπνευστικό επεισόδιο στη διάρκεια ταξιδιού στην Κολομβία, με τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, με τον οποίο ήταν φίλοι.

Το 1995 καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός χρόνου με αναστολή και καταβολή προστίμου για χρήση κοκαΐνης.

Το 2002 καταδικάστηκε και πάλι σε φυλάκιση ενός χρόνου με αναστολή για φοροδιαφυγή.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:16 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση Φίσερ στην Ιταλία

Nα θέσει υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας, κάλεσε την Ιταλία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντελα Σέρα, ο «πράσινος» υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ καλεί την ιταλική κυβέρνηση να ασκήσει πολιτική πίεση για να κερδίσει μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντί να στρέφεται κατά της προσπάθειας της χώρας του να γίνει μόνιμο μέλος.

«Δεν την κατανοώ αυτή την θέση. Καλώ τους Ιταλούς φίλους να θέσουν υποψηφιότητα. Θα είναι ένδειξη νόμιμου ανταγωνισμού μεταξύ δύο φίλων και συμμάχων χωρών», τόνισε ο Γιόσκα Φίσερ.

Η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Βραζιλία επιδιώκουν να γίνουν μόνιμα μέλη ενός διευρυμένου στο πλαίσιο της προβλεπόμενης μεταρρύθμισης του ΟΗΕ- Συμβουλίου Ασφαλείας (10 μέλη), το οποίο θα είναι πιο αντιπροσωπευτικό για όλες στις περιοχές της γης.

Η Ρώμη διαβλέπει τον κίνδυνο να τεθεί στο περιθώριο, εάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας διαθέτουν μόνιμη εκπροσώπηση οι εταίροι της στην G 8 (Γερμανία, Ιαπωνία, Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία), ενώ η ίδια θα απουσιάζει.

Μέχρι τώρα η Ιταλία έχει υποστηρίξει διάφορες προτάσεις μεταξύ των οποίων και την κάλυψη μιας εναλλασσόμενης θέσης μόνιμου μέλους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να θέτει όμως υποψηφιότητα η ίδια, παρότι είναι μία από τις χώρες που συμβάλλουν σημαντικά στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ και λαμβάνει μέρος σε πολλές ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 23:16 (Ώρα Λονδίνου)

Από τις Μπαχάμες πέρασε ο Τζιν

Xιλιάδες άνθρωποι στις Μπαχάμες ζήτησαν προστασία σε καταφύγια

Χιλιάδες άνθρωποι στις βόρειες Μπαχάμες ζήτησαν προστασία από τον τυφώνα Τζιν σε καταφύγια.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, όπως μεταδίδεται όμως βρίσκονται κάτω από τα νερά πολλές περιοχές, ενώ οι ισχυροί άνεμοι κατέστρεψαν σκεπές κτιρίων και εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης.

Στη Φλόριντα περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκειμένου να αναζητήσουν προστασία από τον τυφώνα, τον τέταρτο που πλήττει την αμερικανική πολιτεία στις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Φόβοι επιδημιών στην Αϊτή

Μέλη των ανθρωπιστικών συνεργείων που έσπευσαν στην περιοχή της πόλης Γκοναίβ στην Αϊτή προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών είναι υψηλότατος, καθώς οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει το σύστημα αποχέτευσης της πόλης.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Ζεράρ Λατορτού, δήλωσε στο BBC ότι η απομάκρυνση των κατοίκων ίσως αποδειχθεί απαραίτητη για να συνεχιστεί το έργο ανάσυρσης των νεκρών, που σύμφωνα με τον ίδιο, υπερβαίνουν τους 1.500.

Στην περιοχή κατέφθασαν στρατιωτικές ενισχύσεις από τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη που σταθμεύει στο νησί της Καραϊβικής, για να προστατεύσουν τη διαδικασία διανομής ανθρωπιστικών εφοδίων.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:49 (Ώρα Λονδίνου)

Nέα αμερικανική επίθεση στη Φαλούτζα

Ο νέος αμερικανικός βομβαρδισμός ισοπέδωσε πολλές κατοικίες στη Φαλούτζα

Εκρήξεις συγκλόνισαν τη Φαλούτζα τη νύχτα του Σαββάτου, ενώ νοσοκομειακές πηγές έκαναν λόγο για επτά νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Από πλευράς αμερικανικού στρατού δεν έγιναν ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στόχος της επίθεσης ήταν τρία σπίτια στη συνοικία Γκολάν ,στο βόρειο τμήμα της πόλης. Στην περιοχή εκτιμάται ότι βρίσκονται πυρήνες της οργάνωσης του στελέχους της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Επτά Ιρακινοί σκοτώθηκαν σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν το πρωί του Σαββάτου με αυτόματα όπλα σε ομάδα νεοσύλλεκτων της Ιρακινής Εθνοφρουράς, δυτικά της Βαγδάτης.

Την ίδια ώρα ο αμερικανικός Στρατός ανακοίνωνε ότι τρεις πεζοναύτες βρήκαν το θάνατο, σε ξεχωριστές επιθέσεις που σημειώθηκαν δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Δίωξη για βασανισμό κρατουμένων

Τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες κατηγορούνται για ξυλοδαρμό και κακομεταχείριση δύο κρατουμένων στο Ιράκ οι οποίοι απεβίωσαν στα χέρια των δεσμοφυλάκων τους.

Όπως ανακοινώθηκε οι τρεις κατηγορούμενοι υπόκεινται σε πειθαρχική δίωξη, μετά την έρευνα που διεξήχθη για βασανισμούς κρατουμένων στο Ιράκ από τον Οκτώβριο του 2003 μέχρι τον Απρίλιο του 2004.

Οι κυριότερες κατηγορίες σε βάρος τους αφορούν την «κακομεταχείριση, επίθεση με σκοπό τον τραυματισμό ή το θάνατο, χρήση επικίνδυνων όπλων και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης».

Τα στοιχεία των τριών κατηγορουμένων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί και η ημερομηνία της προκαταρκτικής ακρόασης.

Οι τρεις στρατιώτες δεν κατηγορούνται για ανθρωποκτονία καθώς από την έρευνα δεν στάθηκε δυνατό να καθοριστεί εάν ο θάνατος των δύο κρατουμένων (στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης και σε κέντρο κράτησης κοντά στη Μοσούλη) οφειλόταν στην κακομεταχείριση που υπέστησαν.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:43 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις ενόψει εκλογών

Θα ενταθούν οι επιθέσεις ανταρτών, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, εκτιμούν οι Αμερικανοί

Αφγανός αξιωματούχος ανακοίνωσε στο Κανταχάρ ότι σκοτώθηκαν εννέα άνδρες του κυβερνητικού στρατού σε επιθέσεις εναντίον φυλακίου στη δυτική επαρχία Φαράχ.

Ο ίδιος έκανε λόγο για επιχειρήσεις «εχθρών της χώρας» που αποσκοπούν να σαμποτάρουν τις εκλογές της 9ης Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως η Αλ Κάιντα ενισχύει προσπάθειες για να οδηγηθούν σε αποτυχία οι επικείμενες εκλογές και έκανε λόγο για ξένους μαχητές του δικτύου που δρουν στο χώρα.

Τόνισε συγχρόνως ότι οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις στις περιοχές των συνόρων με το ΣΑφγανιστάν για να αποτρέψουν τη διείσδυση μαχητών της Αλ Κάιντα.

Οι συντονισμένες προσπάθειες των δυνάμεων της συμμαχίας και του Πακιστάν έχουν θέσει υπό μεγάλη πίεση τους τρομοκράτες εντός και εκτός Πακιστάν, είπε ο Αμερικανός αξιωματικός, προεξοφλώντας ότι οι επιθέσεις των ανταρτών θα ενταθούν, όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:05 (Ώρα Λονδίνου)

Στην αντεπίθεση ο Μπους

Ο κ. Μπους είπε ότι θα διπλασιαστούν στις 200.000 οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας μέχρι το τέλος του 2005

Στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική του ομιλία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους έκανε λόγο για «σταθερή πρόοδο» στο Ιράκ, αντικρούοντας τις κατηγορίες του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζον Κέρι.

Ο κ. Κέρι, θέτοντας το ζήτημα του Ιράκ στο επίκεντρο της προεκλογικής του καμπάνιας, έκανε λόγο για επιδείνωση της κατάστασης.

Ο κ. Μπους είπε ότι θα διπλασιαστούν στις 200.000 οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας μέχρι το τέλος του 2005, παραδεχόμενος συγχρόνως ότι σε αρκετές πόλεις της χώρας παραμένουν τα προβλήματα.

Οι ΗΠΑ, είπε, υποστηρίζει τη στρατηγική της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης για απομόνωση των ανταρτών στις περιοχές όπου δρουν, για να εξασφαλισθούν οι δυνατότητες διαπραγματεύσεων από θέση ισχύος.

Ο κ. Μπους έκανε λόγο για σχέδιο πέντε βαθμίδων, στην κατεύθυνση ενός σταθερού και αυτοκυβερνούμενου Ιράκ, με τελευταίο τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών «όχι αργότερα από τον Ιανουάριο».

Είπε ακόμη ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπογραφούν συμβόλαια εννέα δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα που θα αποσκοπούν στην ανοικοδόμηση σχολείων, την ανακαίνιση νοσοκομείων, την επισκευή γεφυρών και την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτροδότησης.

Δημοσκόπηση π[ου έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Ταϊμ έδειξε ότι το 37% των ψηφοφόρων πιστεύει πως ο κ. Μπους λέει την αλήθεια σε σχέση με την κατάσταση στο Ιράκ, ενώ το 55% είναι της άποψης ότι η κατάσταση αυτή είναι χειρότερη απ΄ ό,τι περιγράφει ο πρόεδρος.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του Νταρφούρ

Περισσότερο προσωπικό του ΟΗΕ στο Σουδάν ζητά η Λουίς Αρμπούρ

Η Ύπατη Αρμόστρια του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λουίζ Αρμπούρ, δήλωσε μετά την επιστροφή της από το Σουδάν, ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Νταρφούρ, ζουν σε κλίμα φόβου, χωρίς να έχουν εμπιστοσύνη στις αρχές ότι θα τους προστατεύσουν.

Η κ. Αρμπούρ, που χαρακτήρισε τους καταυλισμούς προσφύγων που επισκέφτηκε «φυλακές χωρίς τείχους», εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη των γυναικών προσφύγων, καθώς σημειώνονται πολλά κρούσματα βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Αρμόστρια θα παρουσιάσει στα Ηνωμένα Έθνη την έκθεσή της την ερχόμενη εβδομάδα και προτίθεται να ζητήσει την αύξηση του αριθμού των συνεργατών του Οργανισμού στο Σουδάν, με την αποστολή επιπλέον παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αιτήματα για περισσότερα τρόφιμα και νερό, αλλά και προστασία, έθεσαν πρόσφυγες από το Νταρφούρ στο Τσάντ, στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για θέματα προσφύγων, Ρουούντ Λούμπερς, ο οποίος επισκέφτηκε εκεί καταυλισμούς.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:10 (Ώρα Λονδίνου)

Καταστροφή σπιτιών στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινές δυνάμεις με μπουλντόζες και τεθωρακισμένα κατέστρεψαν τα σπίτια Παλαιστινίων στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιουνίς, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκε ένας 55χρονος Παλαιστίνιος

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά τη βολή όλμων από την Χαν Γιουνίς, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός Εβραίου εποίκου- είχε στόχο κτίρια, ακατοίκητα ως επί το πλείστον, που χρησιμοποιούν μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, καταστράφηκαν τα σπίτια 60 οικογενειών, με συνολικά 230 μέλη. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Γάζα, Άλαν Τζόνσον, μεταδίδει ότι δεν είναι δυνατό στους δημοσιογράφους να επισκεφτούν την περιοχή.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην πόλη Μπεϊτ Χανούν, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι ακόμη γνωστά.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:30 (Ώρα Λονδίνου)

Κίνδυνος επιδημιών στην Αϊτή

Οι δυνάμεις του ΟΗΕ έχουν την αποστολή να αποτρέψουν τη λεηλασία της ανθρωπιστικής βοήθειας

Μέλη των ανθρωπιστικών συνεργείων που έσπευσαν στην περιοχή της πόλης Γκοναίβ προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών είναι υψηλότατος, καθώς οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει το σύστημα αποχέτευσης της πόλης.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Ζεράρ Λατορτού, δήλωσε στο BBC ότι η απομάκρυνση των κατοίκων ίσως αποδειχθεί απαραίτητη για να συνεχιστεί το έργο ανάσυρσης των νεκρών, που σύμφωνα με τον ίδιο, υπερβαίνουν τους 1.500.

Στην περιοχή κατέφθασαν στρατιωτικές ενισχύσεις από τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη που σταθμεύει στο νησί της Καραϊβικής, για να προστατεύσουν τη διαδικασία διανομής ανθρωπιστικών εφοδίων.

Ο τυφώνας Τζιν κατευθύνεται προς τις Μπαχάμες, και αναμένεται να φτάσει την Κυριακή στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα. Οι αρχές έχουν κηρύξει εκτεταμένες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκη και συνέστησαν σε πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο τυφώνας έχει ενισχυθεί και κινείται με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα προς την περιοχή. Είναι η τέταρτη συνεχής φορά μέσα σε διάστημα ενός μηνός, που η Καραϊβική πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:30 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τους τυφώνες, το κόστος

Τρεις μονάδες έχασε την Παρασκευή η μετοχή της Swiss re

Οι ζημίες από τους τυφώνες των τελευταίων εβδομάδων στις ΗΠΑ προκαλούν «πονοκέφαλο» στις ειδικευμένες μεγαλύτερες ασφάλιστικές εταιρείες του κόσμου, οι οποίες φοβούνται τώρα σοβαρές επιπτώσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Εκπρόσωπος της γερμανικής, Muenchener Rueck, δήλωσε την Παρασκευή στο Μόναχο ότι το συνολικό κόστος για την εταιρεία του από τις ζημίες που προκάλεσαν οι τυφώνες «Τσάρλι», «Ιβάν» και «Φράνσις», εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο επίπεδο εκτιμά το κόστος που προκύπτει για την ίδια η δεύτερη σε μέγεθος ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο, η ελβετική, Swiss Re.

Ωστόσο η γερμανική εταιρεία εμμένει στο στόχο της να σημειώσει στο τρέχον οικονομικό έτος κέρδη-ρεκόρ της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, παρότι, όπως είπε ο εκπρόσωπός της, αυτό έχει καταστεί πολύ δύσκολο.

Η μετοχή της Μuenchener Rueck σημείωσε την Παρασκευή απώλειες της τάξης των 2%, ενώ η μετοχή του βασικού της ανταγωνιστή, της Swiss Re, παρουσίασε μεγαλύτερες απώλειες (-3%).

Εκπρόσωποι των δύο συγκροτημάτων δήλωσαν ότι τα συνεχιζόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση των ασφάλιστρων.


Καληνύχτα Φρανσουάζ, καλημέρα θλίψη

«Έφυγε» η συγγραφεύς που ενσάρκωσε τη σύγχρονη Γαλλία

Σύσσωμος ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος της Γαλλίας αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη της συγγραφέως Φρανσουάζ Σαγκάν, που πέθανε το βράδυ της Παρασκευής, σε ηλικία 69 ετών, από πνευμονική εμβολή.

Οι θεράποντες γιατροί στο νοσοκομείο της βορειοδυτικής γαλλικής πόλης Χορνφλέρ, όπου απεβίωσε, ανακοίνωσαν ότι η Σαγκάν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας (καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια) επί πολλά χρόνια και νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι η χώρα έχασε μία από τις πιο λαμπρές και ευαίσθητες δημιουργούς της.

«Με χάρη, πνεύμα και λεπτότητα, η Φρανσουάζ Σαγκάν εξερεύνησε τα ελατήρια και το πάθος της ανθρώπινης ψυχής και συνέβαλε στην ανύψωση του ρόλου της γυναίκας στη χώρα μας», αναφέρει ο κ. Σιράκ.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνιών, Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ, έκανε λόγο για μια λαμπερή προσωπικότητα. «Με την Φρανσουάζ Σαγκάν, ένα βλέμμα θελκτικό και ειρωνικό, μια εξαιρετική διάνοια, μια αριστοτεχνική γραφίδα, ένα φωτεινό πρόσωπο μας εγκαταλείπουν αυτό το βράδυ», είπε.

Για τη ζήλεια, δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το χαμόγελο

Φρανσουάζ Σαγκάν

Και ο προκάτοχός του στο υπουργείο Πολιτισμού, Ζακ Λανγκ, δήλωσε: "Θρηνούμε σήμερα τη συγγραφέα που σημάδεψε με το ζωηρό και φλογερό της ταλέντο τη σύγχρονη λογοτεχνία και ενσάρκωσε μέσα στον κόσμο μια Γαλλία της ζωής και της κίνησης».

Αστέρι της πέννας από την εφηβεία

Η Φρανσουάζ Κουαρέζ (το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Σαγκάν το δανείστηκε από έργο του Μαρσέλ Προυστ) γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1935 στο Καζάρκ της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Αν και γόνος εύπορης οικογένειας χαρακτηριζόταν από ατίθασο και επαναστατικό πνεύμα, που της στοίχισε την αποβολή από το γυμνάσιο καλογραιών όπου φοιτούσε.

Το καλοκαίρι του 1953, σε ηλικία μόλις 17 ετών, έγραψε μέσα σε επτά εβδομάδες των καλοκαιρινών της διακοπών το πρώτο της βιβλίο «Καλημέρα Θλίψη». Αυτό έγινε το δημοφιλέστερο από τα 50 και πλέον μυθιστορήματα και θεατρικά έργα της, και έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες.

Στη συνέχεια θα δημοσιεύσει πολλές νουβέλες με τις ίντριγκες και τους έρωτες της μεγαλοαστικής κοινωνίας.

Ανάμεσα στις μεγάλες της επιτυχίες είναι οι νουβέλες «Ένα κάποιο χαμόγελο» (1956), «Σας αρέσει ο Μπραμς;» (1956), «Η συγκίνηση» (1965), έργα που διακρίνονται για το ανάλαφρο και πικρό, χωρίς προσποίηση, ύφος τους.

Ζούσε πάντοτε «στα όρια»

Αλλά η ζωή της σημαδεύτηκε από καταχρήσεις κάθε είδους, καθώς ήταν λάτρης των γρήγορων αυτοκινήτων, του τζόγου και κατανάλωνε ανεξέλεγκτα ναρκωτικά και αλκοόλ.

Το 1957 γλύτωσε μετά από ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Το 1985 υπέστη ένα σοβαρό αναπνευστικό επεισόδιο στη διάρκεια ταξιδιού στην Κολομβία, με τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, με τον οποίο ήταν φίλοι.

Το 1995 καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός χρόνου με αναστολή και καταβολή προστίμου για χρήση κοκαΐνης.

Το 2002 καταδικάστηκε και πάλι σε φυλάκιση ενός χρόνου με αναστολή για φοροδιαφυγή.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:04 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιπτάμενη» Ανθή

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Ανθή Καραγιάννη στον τελικό του μήκους γυναικών της κατηγορίας Τ 13 με άλμα στα 5.29μ που σημείωσε με την πρώτη της προσπάθεια.

Την πρώτη θέση κατέλαβε η Κουβανέζα Χιμένεζ με 5.40 και το χάλκινο η Λευκορωσίδα Σιβίτσκαϊά με 5.22μ.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής για την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου των Παραολυμπιακών Αγώνων από την Ανθή Καραγιάννη στο μήκος (κατηγορία Τ13) έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ανθή Καραγιάννη απέδειξε σήμερα τις μεγάλες δυνατότητές της. Υπερβάλλοντας εαυτήν, πέτυχε μια σπουδαία διάκριση για τα ελληνικά χρώματα. Στην Ολυμπιονίκη μας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια».


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου)

Διιστάμενες θέσεις για εκλογές

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών επιμένει ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για εκλογές σε όλο το Ιράκ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές αμφισβητούν ότι η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να διασφαλίσει ότι οι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο εκλογές στο Ιράκ θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα αντικρουόμενες δηλώσεις για το θέμα έκαναν ο πρωθυπουργός της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι, και στελέχη της κυβέρνησης Μπους.

Ο κ. Αλάουι διαβεβαίωσε μετά τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι οι εκλογές θα είναι καθολικές και ότι «όλοι οι Ιρακινοί θα μπορούν να ψηφίσουν».

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιταζ, είπε ότι οι εκλογές θα είναι ταραχώδεις αλλά θα πρέπει να είναι ανοικτές σε όλους τους πολίτες του Ιράκ.

Εμφανιζόμενος ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου ο κ. Άρμιταζ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλιστεί η καθολικότητα των εκλογών.

«Τίποτα δεν είναι τέλειο» είπε ο κ. Ράμσφελντ, προβλέποντας εκλογές μόνο σε τμήματα του Ιράκ

Αλλά λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε υποστηρίξει ότι οι εκλογές ενδέχεται να γίνουν «στα τρία τέταρτα ή στα τέσσερα πέμπτα» του Ιράκ, αποκλείοντας τις περιοχές όπου μαίνεται η βία.

Στο μεταξύ ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβ Ομπέι, καταθέτοντας στην ίδια επιτροπή προέβλεψε ότι η κατοχή του Ιράκ πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και παρομοίασε με «μικρό θαύμα» το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών.

Ενώ η βουλευτίνα Νίτα Λόουι επεσήμανε ότι δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί εκλογικοί κατάλογοι και τα ιρακινά πολιτικά κόμματα δεν έχουν ακόμα σχηματισθεί.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:56 (Ώρα Λονδίνου)

Η μαύρη λίστα του ΙΝΚΑ

Συνολικά, οι καταγγελίες έφτασαν τις 7.980

Σχεδόν 8.000 καταγγελίες δέχτηκε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2004 η υπηρεσία προστασίας τουριστών του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), με το 79% των παραπόνων να προέρχεται από Έλληνες πολίτες και το υπόλοιπο 21% να έχει κατατεθεί από τουρίστες.

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στις καταγγελίες σχετικά με τις τιμές των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες έφτασαν στις 1.074, έναντι 877 πέρυσι.

Στη δεύτερη θέση της μαύρης λίστας του ΙΝΚΑ κατατάσσεται η αντιστοιχία τιμών και ποιότητας σε εστιατόρια, κέντρα και ταβέρνες (982 καταγγελίες από 864 το 2003).

Επίσης, παράπονα προκάλεσαν σε αρκετούς καταναλωτές η ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών (845 καταγγελίες από 792 πέρυσι), καθώς επίσης και τις τιμές των ξενοδοχείων (652 καταγγελίες από 461 πέρυσι).

Επίσης, οι καταναλωτές κατήγγειλαν σε αρκετές περιπτώσεις τα ταξιδιωτικά γραφεία, τις θαλάσσιες μεταφορές και τη συμπεριφορά και διάφορες αθέμιτες πρακτικές που εφήρμοσαν οδηγοί ταξί.

Συνολικά, οι καταγγελίες έφτασαν τις 7.980, παρά το γεγονός ότι φέτος έκαναν διακοπές λιγότεροι Έλληνες, ενώ και οι ξένοι τουρίστες ήταν λιγότεροι από ο, τι αναμενόταν για το ολυμπιακό 2004.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:09 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο σύστημα μεταγραφών

Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία παρέστη στη 47η Σύνοδο των πρυτάνεων στη Βέροια, επισήμανε ότι για το ζήτημα των μετεγγραφών δεν ευθύνονται τα πανεπιστήμια και ότι ο νόμος ήταν ασαφής.

Σημείωσε ότι στο θέμα της αλλαγής του νομικού πλαισίου για τις μετεγγραφές συμφώνησαν όλοι οι πρυτάνεις, οι οποίοι τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά κριτήρια, τα οποία δεν θα αφήνουν «πόρτες» ή «παράθυρα» ανοιχτά.

«Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έρθει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα είναι και σωστή και δεν θα αφήνει περιθώρια να κρίνεται κάθε φορά κάτι κατά το δοκούν», ανέφερε σε δηλώσεις της.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι πρυτάνεις δεν έκαναν παρανομίες, αλλά μέσα από την ασάφεια του νόμου δημιουργήθηκαν διάφορα ζητήματα και υποψίες στον ελληνικό λαό ότι γενικά οι πολιτικοί είναι πιο ίσοι από τους όλους. Θα κάνουμε ένα σύστημα με σαφή, μετρήσιμα και περιοριστικά κριτήρια που δεν θα έχει κανείς την αίσθηση ότι υπάρχουν Έλληνες περισσότεροι ίσοι από τους άλλους.

Η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι το υπουργείο δεν θα επιδιώξει άνοιγμα των φακέλων των μετεγγραφών προηγούμενων ετών, αλλά εφόσον τέθηκε το αίτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει από τα πανεπιστήμια να σταλούν οι μετεγγραφές, οι οποίες και θα διαβιβαστούν στο ΠΑΣΟΚ.


Τα εμπόδια στο δρόμο του Τόνι Μπλερ

Η συνεχιζόμενη ομηρία Βρετανού πολίτη στο Ιράκ μαζί με τις εσωκομματικές διαφορές επισκιάζουν το προσεχές συνέδριο των Εργατικών, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.

Η εφημερίδα Τάιμς (The Times) φιλοξενεί πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο μηχανικός Κένεθ Μπίγκλει που κρατείται όμηρος, πουλήθηκε από τους απαγωγείς του στον καταζητούμενο Ιορδανό Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, που θεωρείται υπεύθυνος για τον αποκεφαλισμό άλλων ομήρων.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο Αγγλικανός κληρικός Άντριου Γουάιτ, που έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων στη Μέση Ανατολή, δηλώνει ότι οι πιθανότητες απελευθέρωσης του Βρετανού μηχανικού είναι ελάχιστες, καθώς «δεν υπάρχει στον κόσμο χρηματικό ποσό που μπορεί να δοθεί ως λύτρα εάν ο όμηρος έχει πέσει στα χέρια πυρήνα της Αλ Κάιντα».

Φόβοι για αντίποινα

Η Γκάρντιαν (The Guardian) επιλέγει για πρώτο της θέμα τους φόβους για επιθέσεις με στόχο τις μουσουλμανικές κοινότητες στη Βρετανία λόγω της συνεχιζόμενης ομηρίας στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η κυβερνητική μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων φοβάται ότι εάν αποκεφαλιστεί ο όμηρος, αυτό θα δώσει το έναυσμα σε Βρετανούς ακροδεξιούς εξτρεμιστές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αντιποίνων σε μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το μετριοπαθές Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας έχει λάβει 2.000 απειλητικές επιστολές μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ αντιπροσωπεία του Συμβουλίου μεταβαίνει στη Βαγδάτη για να ενώσει τη φωνή της υπέρ της απελευθέρωσης του ομήρου.

Έκκληση από έναν άλλο δέσμιο

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) αφιερώνει όλη την πρώτη της σελίδα στη δραματική έκκληση προς τους απαγωγείς του Κένεθ Μπίγκλει, από έναν ύποπτο για σχέσεις με την Αλ Κάιντα, που κρατείται τρία χρόνια από τις βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας χωρίς να προσαχθεί σε δίκη.

Με πηχυαία γράμματα η εφημερίδα μεταφέρει τα κυριότερα σημεία της επιστολής του εγκλείστου:

«Είμαι Παλαιστίνιος κρατούμενος. Έχω βασανιστεί από τους Ισραηλινούς. Κρατούμαι εδώ και τρία χρόνια στην Αγγλία βάσει άδικων νόμων. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει να υποφέρεις αδικίες και βασανισμούς. Σας ζητώ να απελευθερώσετε τον Κεν Μπίγκλει» γράφει μεταξύ άλλων ο Μαχμούντ Αμπού Ριντέχ, ένας από τους 11 ανθρώπους που συνελήφθησαν στη Βρετανία λίγα 24ωρα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και εξακολουθούν να είναι στην απομόνωση, χωρίς δίκη και μη γνωρίζοντας τις κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος τους.

Η αρχισυνταξία της εφημερίδας υποστηρίξει σε άρθρο της ότι η «βαριά σκιά του Ιράκ επικρέμαται πάνω από τις προσδοκίες του κ. Μπλερ για τρίτη πρωθυπουργική θητεία».

Σε άρθρο γνώμης στο εσωτερικό της Ιντιπέντεντ, ο επί σειράν ετών ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Φισκ, υποστηρίζει ότι «όσο επιδεινώνεται η κατάσταση στο Ιράκ τόσο μεγαλύτερα ψεύδη μας λέει ο Τόνι Μπλερ».

Και ο ανταποκριτής προτρέπει τους αναγνώστες: «Θυμηθείτε, μας έλεγαν ότι το Ιράκ θα γινόταν το υπόδειγμα και ο καταλύτης για τη νέα [τάξη πραγμάτων στη] Μέση Ανατολή και ότι κάθε αραβικό κράτος θα ήθελε να γίνει όπως το Ιράκ».

Εν κατακλείδι ο Ρόμπερτ Φισκ υπενθυμίζει ότι όσο συγκλονιστική κι αν αποβεί η ομηρία του Βρετανού ομήρου, οι αναγνώστες δεν πρέπει να ξεχάσουν τι έχει προηγηθεί, αναφερόμενος στα βασανιστήρια γυναικών και ανηλίκων κρατουμένων από Αμερικανούς στο Αμπού Γκράιμπ, στους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών και στις καθημερινές ταπεινώσεις που υφίστανται οι Ιρακινοί στα χέρια των «απελευθερωτών» τους.

«Διογκούμενο ρήγμα» Μπλερ-Μπράουν

Η συντηρητική Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) φιλοξενεί συνέντευξη του Σερ Στίβεν Γουόλ, που διατέλεσε επί επτά χρόνια ανώτατος σύμβουλος του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στα ευρωπαϊκά θέματα.

Από τα λεγόμενα του πρώην διπλωμάτη η εφημερίδα συνάγει το συμπέρασμα ότι η διευρύνεται το χάσμα απόψεων ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και στον «τσάρο» της βρετανικής οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν.

Μάλιστα ο φιλο-ευρωπαϊστής πρώην σύμβουλος κατηγορεί το επιτελείο του υπουργού Οικονομίας ότι πραγματοποιεί «ανόητες και αχρείαστες» επιθέσεις ενάντια στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δημοσίευση δημοσκόπησης από τη Ντέιλι Τέλεγκραφ, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των 2.033 ερωτηθέντων Βρετανών πολιτών θεωρούν την κυβέρνηση ανέντιμη, και επιθυμούν να δουν στο πηδάλιο του κυβερνώντος κόμματος τον κ. Μπράουν αντί του κ. Μπλερ.

Αν και στο γενικό ερώτημα για την πρόθεση ψήφου, οι Εργατικοί διατηρούν βραχεία κεφαλή (36%) έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Τόρηδων (34%), «ο Μπλερ δεν θεωρείται πλέον ατού του κυβερνώντος κόμματος» αποφαίνεται η εφημερίδα.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

Περί μεταγραφών

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σημεία και...τερατώδεις μετεγγραφές-Απίστευτες αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μπούμερανγκ για το ΠΑΣΟΚ το θέμα Τσιτουρίδη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γκρεμίζει το παλιό σύστημα-Ο Καραμανλής βάζει νέους κανόνες στο πολιτικό σκηνικό.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τέρμα στα ρουσφέτια των μετεγγραφών.

Η ΑΥΓΗ: Η υπουργός δεν γνώριζε τις εξαγγελίες για τις εξετάσεις!

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αηδία στον κόσμο για την κατάντια της πολιτικής.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σίριαλ το ρουσφέτι-Νέες καταγγελίες για μετεγγραφές.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι συντάξεις και οι μισθοί του ΙΚΑ.

ΕΘΝΟΣ: Ρουλέτα με τις Πανελλαδικές.

EΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απρεπής, χαμερπής και ρουφιανόσπορος-Πολλά λέγονται και ακούγονται για τον Ιούδα της μετεγγραφής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συγκάλυπτε τα ψεύδη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εποχικό επίδομα για 150.000 εργαζόμενους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Υπουργείο...παιδιάς!- Πρωτοφανές αλαλούμ με το νέο εξεταστικό.

ΕΣΤΙΑ: Έτσι πετύχαμε την ένταξη στην ΟΝΕ.

ESPRESSO: Τηλεοπτική απάτη!- Συλλήψεις για τηλεπαιχνίδι με τζίρο πάνω από 3,5 δισ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σφικτός προϋπολογισμός-Συγκράτηση δαπανών πλην Παιδείας-Υγείας.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ανεξέλεγκτες πολιτικές προεκτάσεις-Μαίνεται ο «πόλεμος» κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ποια...τρομοκρατία; Έρωτας είναι η αιτία!

ΤΑ ΝΕΑ: Η Παιδεία...παίζει!- Πλήρης σύγχυση για το σύστημα των εξετάσεων.

Η ΝΙΚΗ: Έχει χάσει τον έλεγχο-Αλλεπάλληλα πλήγματα για την κυβέρνηση

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Γυρίστε την πλάτη και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

TRAFFIC NEWS: Έξαλλος ο Νίκος με τον Χίο-Στέφανε μην ξαναπειράξεις την Τατιάνα.

Η ΧΩΡΑ: Οι εξαρτήσεις και τα ασυμβίβαστα του κυρίου Ρουσόπουλου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αυξήσεις, αυξήσεις , αυξήσεις - Φωτιά στα δίδακτρα, καύσιμα και τέλη κυκλοφορίας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σύνοδος Πρυτάνεων στη Βέροια-Οξύ οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:40 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στο Ιράκ

Ο νέος αμερικανικός βομβαρδισμός ισοπέδωσε πολλές κατοικίες στη Φαλούτζα

Στο Ιράκ νέες αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο δυτικά της Βαγδάτης, στην περιοχή που αποκαλείται σουνιτικό τρίγωνο.

Επτά Ιρακινοί σκοτώθηκαν σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν το πρωί του Σαββάτου με αυτόματα όπλα σε ομάδα νεοσύλλεκτων της Ιρακινής Εθνοφρουράς, δυτικά της Βαγδάτης.

Την ίδια ώρα ο αμερικανικός Στρατός ανακοίνωνε ότι τρεις πεζοναύτες βρήκαν το θάνατο, σε ξεχωριστές επιθέσεις που σημειώθηκαν δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Βομβαρδισμός στη Φαλούτζα

Εξάλλου οι αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύκτας σφυροκόπησαν εκ νέου με πυροβόλα και αεροπορικούς βομβαρδισμούς τη Φαλούτζα - προπύργιο της σουνιτικής αντίστασης, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον επτά άνθρωποι, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες και γιατροί στο νοσοκομείο της πόλης.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται μία γυναίκα και τρία παιδιά, ενώ τραυματίσθηκαν επίσης 15 κάτοικοι της πόλης.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι στόχος της επιχείρησης ήταν ένας τόπος συνάντησης μελών της οργάνωσης του καταζητούμενου Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.

Δίωξη για βασανισμό κρατουμένων

Τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες κατηγορούνται για ξυλοδαρμό και κακομεταχείριση δύο κρατουμένων στο Ιράκ οι οποίοι απεβίωσαν στα χέρια των δεσμοφυλάκων τους.

Δίωξη τριών πεζοναυτών στις ΗΠΑ για βασανισμούς Ιρακινών κρατουμένων

Όπως ανακοινώθηκε οι τρεις κατηγορούμενοι υπόκεινται σε πειθαρχική δίωξη, μετά την έρευνα που διεξήχθη για βασανισμούς κρατουμένων στο Ιράκ από τον Οκτώβριο του 2003 μέχρι τον Απρίλιο του 2004.

Οι κυριότερες κατηγορίες σε βάρος τους αφορούν την «κακομεταχείριση, επίθεση με σκοπό τον τραυματισμό ή το θάνατο, χρήση επικίνδυνων όπλων και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης».

Τα στοιχεία των τριών κατηγορουμένων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί και η ημερομηνία της προκαταρκτικής ακρόασης.

Οι τρεις στρατιώτες δεν κατηγορούνται για ανθρωποκτονία καθώς από την έρευνα δεν στάθηκε δυνατό να καθοριστεί εάν ο θάνατος των δύο κρατουμένων (στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης και σε κέντρο κράτησης κοντά στη Μοσούλη) οφειλόταν στην κακομεταχείριση που υπέστησαν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.