Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-29

  1. Απογοήτευσε και ηττήθηκε
  2. Το δράμα του βρετανού ομήρου
  3. Στην Κρίσταλ Πάλας ο Βασίλης Λάκης
  4. Nέο βίντεο με ομήρους
  5. Nέο βίντεο με ομήρους
  6. Αύξηση των μέτρων επιτήρησης στα σύνορα Συρίας-Ιράκ
  7. Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία
  8. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές
  9. Θαυματουργά βότανα και γιατροσόφια
  10. Τα 70χρονα της Μπριζίτ Μπαρντό
  11. Επιβάτης με πέλεκυ
  12. Παιδιά θύματα επίθεσης με πύραυλο στο Ισραήλ
  13. 50 χρόνια CERN
  14. Nέο βίντεο με ομήρους
  15. Πού και πόσο αξιόπιστα βαδίζουμε;
  16. Εκλογές στην Αυστραλία , αποτελέσματα στις ΗΠΑ
  17. Ο λόγος στη δικαιοσύνη
  18. Στη Βουλή οι εξοπλισμοί
  19. Ο λόγος στη δικαιοσύνη
  20. Έπεσε η αυλαία
  21. Στη Βουλή οι εξοπλισμοί
  22. Στο εδώλιο ο μισός ανδρικός πληθυσμός
  23. Τροχαία και εξοπλισμοί
  24. Ελεύθεροι οκτώ όμηροι στο Ιράκ
  25. Τουρκία: Μουσουλμανικός δείκτης τιμών
  26. Το τέλος ενός εφιάλτη

Απογοήτευσε και ηττήθηκε

Απογοήτευσε ο Παναθηναϊκός

Με γκολ που δέχτηκε στο 80', όταν ο Χέσελινκ άλλαξε την πορεία της μπάλας μετά από την πρώτη κεφαλιά του Άλεξ, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στο δεύτερο παιχνίδι της φετινής διοργάνωσης του Τσάμπιονς Λιγκ από την Αϊντχόβεν στην Ολλανδία με 1-0.

Οι «πράσινοι» δεν έπεισαν σε κανένα σημείο του αγώνα, καθώς φάνηκαν ότι αρκούνται στο βαθμό της ισοπαλίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκαν οι σωτήριες επεμβάσεις του Κώστα Χαλκιά για να «κρατηθεί» η ελληνική ομάδα στον αγώνα..

Η ομάδα του Σουμ, έπαιξε παθητικά με αποτέλεσμα να δεχθεί πίεση σε όλο τον αγώνα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε ούτε ένα κόρνερ και «πάτησε» την περιοχή των Ολλανδών στο πρώτο ημίχρονο μόνο μια φορά με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου. Βύντρα, Γκούμας και Χαλκιάς οι διακριθέντες για τον Παναθηναϊκό.

Στον Ε' όμιλο προηγείται η Άρσεναλ με 4 βαθμούς, ακολουθούν ο ΠΑΟ και η Αϊντχόβεν με 3 βαθμούς και η Ρόζεμποργκ με 1 βαθμό.

Τα αποτελέσματα των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν:

Ε' όμιλος:

Ρόζεμποργκ - Άρσεναλ 1-1

Σκόρερς οι Στραντ 51' και Λιούμπεργκ 5',

Αϊντχόβεν - Παναθηναϊκός 1-0

Σκόρερ ο Χέσελινκ στο 80'

Στ' όμιλος:

Μίλαν - Σέλτικ 3-1

Σκόρερς οι Σεβτσένκο 7', Ιντζάγκι 88', Πίρλο 90' και Βάργκα 74'

Μπαρσελόνα - Σαχτιόρ 3-0

Σκόρερς οι Ντέκο 14', Ροναλντίνιο 64', Ετο 89'

Ζ' όμιλος:

Βέρντερ Βρέμης - Βαλένθια 2-1

Σκόρερς οι Κλόζε 59', Χαριστέας 84' και Βιθέντε 2' (στο 56' αποβλήθηκε ο Μαρτσένα της Βαλένθια)

Άντερλεχτ - Ίντερ 1-3

Σκόρερς οι Μπασέτζιο 90' και Μάρτινς 8', Αντριάνο 51', Στάνκοβιτς 54',

Η' όμιλος:

Τσέλσι - Πόρτο 3-1

Σκόρερς οι Σμέρτιν 6', Ντρογκμπά 50', Τέρι 70' και Μακάρθι 67'

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Παρί Σεν Ζερμέν 2-0

Σκόρερς οι Σέμακ 63', Βάγκνερ 76'


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 01:12 (Ώρα Λονδίνου)

Το δράμα του βρετανού ομήρου

Το δράμα του βρετανού ομήρου στο Ιράκ, Κένεθ Μπίγκλεϊ, δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων. Φωτογραφίες από το βίντεο στο οποίο ο Μπίγκλεϊ εκλιπαρεί για τη ζωή του ζητώντας τη βοήθεια του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ κυριαρχούν στις πρώτες σελίδες.

«Εγκλωβισμένος και αλυσοδεμένος ο Μπίγλεϊ ικετεύει για τη ζωή του», ο χαρακτηριστικός τίτλος των Τάιμς (Times).

Η Ντέϊλι Τέλεγραφ (Daily Telegraph) στο κεντρικό της σχόλιο γράφει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας και να πετύχει την απελευθέρωση του Μπίγκλεϊ.

Θα μπορούσε να πληρώσει λύτρα για την απελευθέρωση του ή θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στους Αμερικανούς να αφήσουν ελεύθερες τις δυο Ιρακινές κρατούμενες όπως ζητούν οι απαγωγείς.

Όμως συνεχίζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ μια τέτοια πρωτοβουλία θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

«Δεν αντιμετωπίζεται η τρομοκρατία πληρώνοντας λύτρα» γράφει η εφημερίδα που προσθέτει ότι η καταβολή λύτρων «δίνει θάρρος» σε «τρομοκράτες» σαν τον Αμού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουϊ να συνεχίσουν την πρακτική των απαγωγών.

Αντίθετα η Γκάρτνιαν (Guardian) υποστηρίζει ότι «σαν εσχάτη λύση» η καταβολή λύτρων μέσω τρίτων «σώζει ζωές».

Η πρακτική της διαπραγμάτευσης είναι «ρεαλιστική πρακτική» υπογραμμίζει η εφημερίδα που σημειώνει ότι στο παρελθόν οι Αμερικανοί διαπραγματευόντουσαν με τις σιιτικές ένοπλες ομάδες που κρατούσαν αμερικανούς ομήρους στον Λίβανο, και το Ισραήλ αντάλλαξε εκατοντάδες παλαιστίνιους κρατούμενους με δικούς του στρατιώτες.

Ελλάδα Ε.Ε

Τις απειλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα όσο αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα μεταδίδει μέρος του βρετανικού Τύπου.

«Η Ελλάδα υπόσχεται να μειώσει το έλλειμμα κατά το ήμισυ μετά τις απειλές από τη Κομμισιόν» ο τίτλος ανταπόκρισης των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) από Βρυξέλλες και Αθήνα. «Σε κίνδυνο οι χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα», ο τίτλος ανταπόκρισης της Γκάρντιαν (Guardian) από την Αθήνα

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς μεταδίδει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να «εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Συνοχής». Το θέμα θα εξετασθεί από τους υπουργούς οικονομικών τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απειλήσει πρόσφατα και τη Πορτογαλία με διακοπή των χρηματοδοτήσεων για το μεγάλο της δημοσιονομικό έλλειμμα με αποτέλεσμα η Λισσαβόνα να πάρει δραστικά μέτρα για τη περικοπή του.

Όμως όπως σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς «στην Ελλάδα ίσως επιφυλαχθεί ιδιαίτερα σκληρή αντιμετώπιση καθώς πολλοί υπουργοί Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απογοητευμένοι με την αποτυχία της χώρας να παράσχει ακριβή στοιχεία για το δημοσιονομικό της έλλειμμα», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Πετρέλαια Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκτούν πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές του Ιράκ γράφουν οι Τάιμς (Times) που αναλύουν εκτενώς τη συμφωνία του αμερικανικού κολοσσού Conoco με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil.

Οι Τάιμς γράφουν ότι η συμφωνία συνεργασίας των δυο εταιρειών «ίσως παραδώσει στην Conoco τα κλειδιά στη περιοχή Δυτική Κούρνα του Ιράκ που είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Lukoil είχε αναλάβει την εκμετάλλευση του «μαύρου χρυσού» στη περιοχή αυτή του Ιράκ πριν την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Η συμφωνία Conoco - Lukoil παρέχει στην αμερικανική εταιρεία το 30% των δραστηριοτήτων της ρωσικής εταιρείας στη βόρεια Ρωσία αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα «το μεγάλο λάφυρο είναι τα πετρέλαια του Ιράκ».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) μεταδίδουν ότι οι πλούσιες σε πετρέλαιο επαρχίες του νότιου Ιράκ μελετούν το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν «αυτόνομη περιοχή».

Η κίνηση που σύμφωνα με την εφημερίδα ενορχηστρώνεται από το δημοτικό συμβούλιο της Βασόρας είναι αποτέλεσμα της απογοήτευσης που κυριαρχεί για την αποτελεσματικότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Αν τα σχέδια αυτά γίνουν πράξη «τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η ενότητα της χώρας», γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Οι τρεις επαρχίες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τη σύσταση αυτόνομης περιοχής «ανάλογης με αυτή που έχουν οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ» διαθέτουν το 80% των αποθεμάτων πετρελαίου στο Ιράκ σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:19 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Κρίσταλ Πάλας ο Βασίλης Λάκης

Στα γήπεδα της Αγγλίας θα συνεχίσει την καριέρα του ο Βασίλης Λάκης (μ)

Στην νεοφώτιστη στην Πρέμιερσιπ Κρίσταλ Πάλας του Λονδίνου, θα συνεχίσει την καριέρα του ο 28χρονος διεθνής μέσος, Βασίλης Λάκης.

Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της Κρίσταλ Πάλας το συμβόλαιο συνεργασία θα έχει διάρκεια ενός έτους.

«Είμαστε ευχαριστημένοι που εντάσουμε στις δυνάμεις μας έναν παίκτη με την ποιότητα του Βασίλη», δήλωσε στην ιστοσελίδα της Κρίσταλ Πάλας ο μάνατζερ της αγγλικής ομάδας, Ιεν Ντάουϊ, συμπληρώνοντας ότι ο Έλληνας διεθνής θα ενταχθεί ήδη στην ομάδα για το παιχνίδι της Δευτέρας με τη Φούλαμ.

Ο Λάκης, που ήταν στην αποστολή της εθνικής ομάδας στο Γιούρο της Πορτογαλίας, έμεινε ελεύθερος μετά από έξι χρόνια από την ΑΕΚ, για την οποία πέτυχε 37 γκολ σε 149 αγώνες.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:56 (Ώρα Λονδίνου)

Nέο βίντεο με ομήρους

Ο Κένεθ Μπίγλι κατηγορεί τον Τόνι Μπλερ ότι δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε νέο βίντεο με δυτικούς ομήρους οργάνωσης στο Ιράκ.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο Βρετανός όμηρος Κένεθ Μπίγκλι, μέσα σε σιδερένιο κλουβί, να ζητά από τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, την ικανοποίηση του αιτήματος των απαγωγέων του για την αποφυλάκιση δύο Ιρακινών γυναικών, ενώ αναφέρει ότι δεν θέλουν να τον σκoτώσουν.

Ο όμηρος κατηγορεί τον κ. Μπλερ ότι λέει ψέματα, δείχνονταν ενδιαφέρον για την τύχη του. «Δεν νοιάζεται για μένα», αναφέρει. Ο αδελφός του ομήρου, Πολ Μπίγκλι, δήλωσε στο ΒΒC ότι «είναι η ύστατη στιγμή για να γίνει κάτι».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε προσπάθεια των απαγωγέων του κ. Μπίγκλι να έρθει σε επαφή μαζί της, μέχρι στιγμής όμως δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσουν μαζί τους, ούτε εκείνοι έκαναν παρόμοια προσπάθεια. Επανέλαβε δε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση του ομήρου και τόνισε ότι οι απαγωγείς δεν είναι Ιρακινοί αλλά ξένοι τρομοκράτες.

Προηγουμένως το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι γίνεται αποδέκτης πολλών μηνυμάτων περί επικείμενης απελευθέρωσης του Κένεθ Μπίγκλι. Ωστόσο, σημείωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η αξιοπιστία αυτών των μηνυμάτων.

Στην Ιταλία εντείνονται οι φήμες ότι καταβλήθηκαν λύτρα για την απελευθέρωση των δύο γυναικών, συνεργατών ανθρωπιστικής οργάνωσης, που είχαν απαχθεί στο Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, διαψεύσει τις φήμες.

Διαψεύδει την καταβολή λύτρων ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας

Ωστόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων, Γκουστάβο Σέλβα, δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του έχουν καταβληθεί στους απαγωγείς λύτρα ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Οι δύο γυναίκες δήλωσαν ότι οι απαγωγείς τους, τους οποίους χαρακτήρισαν θρησκευόμενους, τις μεταχειρίστηκαν καλά και με σεβασμό.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:16 (Ώρα Λονδίνου)

Nέο βίντεο με ομήρους

Ο Κένεθ Μπίγλι κατηγορεί τον Τόνι Μπλερ ότι δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε νέο βίντεο με δυτικούς ομήρους οργάνωσης στο Ιράκ.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο Βρετανός όμηρος Κένεθ Μπίγκλι, μέσα σε σιδερένιο κλουβί, να ζητά από τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, την ικανοποίηση του αιτήματος των απαγωγέων του για την αποφυλάκιση δύο Ιρακινών γυναικών, ενώ αναφέρει ότι δεν θέλουν να τον σκοτώσουν.

Ο όμηρος κατηγορεί τον κ. Μπλερ ότι λέει ψέματα, δείχνονταν ενδιαφέρον για την τύχη του. «Δεν νοιάζεται για μένα», αναφέρει. Ο αδελφός του ομήρου, Πολ Μπίγκλι, δήλωσε στο ΒΒC ότι «είναι η ύστατη στιγμή για να γίνει κάτι».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε προσπάθεια των απαγωγέων του κ. Μπίγκλι να έρθει σε επαφή μαζί της, μέχρι στιγμής όμως δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσουν μαζί τους, ούτε εκείνοι έκαναν παρόμοια προσπάθεια. Επανέλαβε δε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση του ομήρου και τόνισε ότι οι απαγωγείς δεν είναι Ιρακινοί αλλά ξένοι τρομοκράτες.

Προηγουμένως το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι γίνεται αποδέκτης πολλών μηνυμάτων περί επικείμενης απελευθέρωσης του Κένεθ Μπίγκλι. Ωστόσο, σημείωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η αξιοπιστία αυτών των μηνυμάτων.

Στην Ιταλία εντείνονται οι φήμες ότι καταβλήθηκαν λύτρα για την απελευθέρωση των δύο γυναικών, συνεργατών ανθρωπιστικής οργάνωσης, που είχαν απαχθεί στο Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, διαψεύσει τις φήμες.

Διαψεύδει την καταβολή λύτρων ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας

Ωστόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων, Γκουστάβο Σέλβα, δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του έχουν καταβληθεί στους απαγωγείς λύτρα ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Οι δύο γυναίκες δήλωσαν ότι οι απαγωγείς τους, τους οποίους χαρακτήρισαν θρησκευόμενους, τις μεταχειρίστηκαν καλά και με σεβασμό.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 23:10 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση των μέτρων επιτήρησης στα σύνορα Συρίας-Ιράκ

Η Συρία φέρεται να ενδίδει στις αμερικανικές πιέσεις

Ο εκπρόσωπος του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η Συρία συμφώνησε να αναλάβει «ειδική δράση», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα περνούν από το έδαφός της στο Ιράκ «άτομα που υποδαυλίζουν τη βία και την αποσταθεροποίηση της χώρας».

Σημασία έχει τώρα η υλοποίηση συγκεκριμένων βημάτων, τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Από συριακής πλευράς δεν υπήρξε καμία σχετική δήλωση.

Διπλωματικές πηγές στη Δαμασκό δήλωναν μετά τη διμερή συνάντηση αμερικανικής αντιπροσωπείας με Σύριους αξιωματούχους ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος μαχητών από το εξωτερικό στο ιρακινό έδαφος. Δεν έγινε όμως γνωστό εάν επήλθε συμφωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στια αρχές του μήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει ότι η Συρία εκφράζει μια «νέα ετοιμότητα» να συνεργαστεί με τις ξένες δυνάμεις στο Ιράκ, προκειμένου να ανακοπεί η είσοδος μαχητών και κεφαλαίων που χρησιμοποιούν για τις επιχειρήσεις τους οι αντάρτες στο Ιράκ.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:42 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία

Αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς, παρά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου

Παρά τις τιμές ρεκόρ του πετρελαίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει τον τρέχοντα χρόνο αύξηση κατά 5%, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 30 χρόνων.

Ατμομηχανές της ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο είναι οι βιομηχανικές χώρες και η Κίνα, η οικονομία της οποίας παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του το ΔΝΤ βασίζει την πρόβλεψή του στην αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και των χρηματιστηρίων, ενώ για το 2005 προβλέπει σχετική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου προβλέψεις, εξ αιτίας της εξέλιξης στις τιμές του πετρελαίου.

Γι α την ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει για το 2004 ρυθμό ανάπτυξης της τάξης των 2,2%, παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στη γερμανική οικονομία.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:02 (Ώρα Λονδίνου)

Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές

Προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση δημιουργώντας πολωτικό κλίμα τόσο με την απογραφή όσο και με τα εισαγγελικά πορίσματα για τους εξοπλισμούς, εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. ο κ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου του κόμματός του, αναφερόμενος στο εισαγγελικό πόρισμα για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ότι «η ασυντόνιστη, κατά τα άλλα, κυβέρνηση συντονίζεται στη σκανδαλολογία και σηκώνει κεφάλι, δημιουργώντας πολωτικό κλίμα για να προετοιμάσει τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις».

Όπως ανέφερε στο ΠΑΣΟΚ είναι «έτοιμοι για όλα», και θα παλέψουν για τη διαφάνεια και την αλήθεια μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά και δεν θα μπουν σε ομηρία, ούτε θα επιτρέψουν τη σπίλωση της δημοκρατικής παράταξης.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε έντονη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας και τους «κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης». Χαρακτήρισε «αδιαφανή» την απογραφή, και είπε ότι η εικόνα της οικονομίας σήμερα είναι δημιούργημα της κυβέρνησης, αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών, αλχημειών, καταστροφικής λογιστικής και κακής διαχείρισης.

Τέλος, απέδωσε στην κυβέρνηση την ευθύνη για την απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς, που οδηγεί σε απαξίωση με οδυνηρές συνέπειες για τον Έλληνα πολίτη.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:27 (Ώρα Λονδίνου)

Θαυματουργά βότανα και γιατροσόφια

Εμφανή εργαστηριακά αποτελέσματα έδειξαν ότι έχουν ορισμένα βότανα

Επιστημονικά τεστ που έγιναν σε μια σειρά από παραδοσιακά θεραπευτικά βότανα έδειξαν ότι αυτές πράγματι έχουν επωφελή για την υγεία αποτελέσματα.

Ειδικοί από το Κολέγιο Κινγκς του Πανεπιστημίου του Λονδίνου λένε ότι τα «γιατροσόφια» που χρησιμοποιούνται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενειών όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος.

Την ίδια ώρα οι επαΐοντες στο χώρο των εναλλακτικών θεραπειών λένε ότι για να επιβεβαιωθούν τα ευεργετικά αποτελέσματα των παραδοσιακών βοτάνων θα πρέπει να διεξαχθούν πλήρεις κλινικές δοκιμές.

Οι ερευνητές του Kings College εξέτασαν την αποτελεσματικότητα ινδικών εκχυλισμάτων κατά του διαβήτη, των φυτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη Γκάνα για την επούλωση των πληγών και των αντικαρκινικών βοτάνων που απαντώνται στην Κίνα και την Ταϋλάνδη.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα των ερευνών τους θα βοηθήσουν τους κατοίκους των περιοχών αυτών να εξακριβώσουν ποια φυτά συνιστώνται και θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή νέων φαρμακευτικών ουσιών.

Αντιδιαβητικό εκχύλισμα

Ένα από τα φυτά που εξετάστηκαν ήταν το φύλλο του δέντρου κάρι στην Ινδία, το οποίο φημίζεται για τις ευεργετικές επιδράσεις του στη θεραπεία του διαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκχυλίσματα από το φύλλο κάρι περιορίζουν τη δράση της Πανκρεατικής Άλφα Αμυλάσης (ΠΑΑ), ενός πεπτικού ενζύμου που υποβοηθά την μετατροπή των αμυλούχων τροφών σε γλυκόζη.

Ένας διαβητικός οργανισμός δεν παράγει ποσότητα ινσουλίνης ικανή να ρυθμίσει την απότομη αύξηση των σακχάρων στο αίμα. Η επιβράδυνση της μετατροπής αμύλου σε γλυκόζη που επιτυγχάνεται με το μπλοκάρισμα της ΠΑΑ μπορεί να οδηγήσει σε πιο ισορροπημένη διοχέτευση γλυκόζης στο αίμα από το έντερο.

Οι ερευνητές αυτή τη στιγμή προσπαθούν να διαπιστώσουν ποιο από τα συστατικά του φύλλου κάρι έχει αυτό το αποτέλεσμα.

Γιατροσόφι για πληγές

Οι ερευνητές του Κολεγίου Κινγκς σε συνεργασία με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γκάνα, εξέτασαν τα φυτά που χρησιμοποιούνται για θεραπεία από τη φυλή των Ασάντι.

Αφού έκαναν συνεντεύξεις με παραδοσιακούς θεραπευτές για να διαπιστώσουν ποια φυτά χρησιμοποιούνται στη θεραπεία πληγών, στη συνέχεια εξέτασαν στο εργαστήριο κατά πόσο τα φυτά αυτά επέφεραν το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Και βρήκαν ότι το εκχύλισμα του αναρριχώμενου λουλουδιού «Κομελίνα Ντιφούσα» έχει τόσο αντιβακτηριακή όσο και αντιμυκητιακή δράση, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και στην αποτροπή περαιτέρω μόλυνσης των πληγών.

Αντικαρκινικά βότανα

Σε μια τρίτη έρευνα οι επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου εξέτασαν κατά πόσο μπορούν να αναστείλουν την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων ορισμένα φυτά που ενδημούν στην Ταϋλάνδη και την Κίνα και χρησιμοποιούνται σε γιατροσόφια.

Είδαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα όσον αφορά το ενάλιο ζιζάνιο της Ταϋλάνδης «Αμάνια Μπακίφερα» και τον αστερωτό άνηθο «Ιλίκιουμ Βέρουμ», που φύεται στην Κίνα - υπάρχει σημαντική και ενθαρρυντική αντικαρκινική δράση.

Μιλώντας στο BBC ο καθηγητής εναλλακτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Έξετερ, Έντζαρντ Έρνστ, χαρακτήρισε την έρευνα πολύ ενδιαφέρουσα, πολλά υποσχόμενη και πολύ απαραίτητη.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:30 (Ώρα Λονδίνου)

Τα 70χρονα της Μπριζίτ Μπαρντό

Παρά τα 70 χρόνια της η Μπαρντο εξακολουθεί να εμπνέει τους θαυμαστές της

Περισσότεροι από 200 θαυμαστές της Μπριζίτ Μπαρντό, της θρυλικής «γατούλας του σεξ» κατέκλυσαν αίθουσα δημοπρασιών στο κέντρο του Παρισιού όπου πωλούνταν αναμνηστικά από την Χρυσή Εποχή της ηθοποιού, στις δεκαετίες 1950 και 1960.

Αφορμή για την δημοπρασία ήταν τα εβδομηκοστά γενέθλια της πιο διάσημης ενζενί του γαλλικού κινηματογράφου.

Στα αντικείμενα προς δημοπράτηση συμπεριλαμβάνονταν 8.500 αφίσες από κινηματογραφικές ταινίες της Μπε Μπε, αναμνηστικές κάρτες, φωτογραφίες, εξώφυλλα περιοδικών, δίσκοι και βιβλία.

Η πώληση έγινε στον οίκο δημοπρασιών Ντρούο στο Παρίσι και τα περισσότερα αντικείμενα προήλθαν από την συλλογή του 61χρονου Ολλανδού συλλέκτη Γκες Στορμ.

Τα αντικείμενα που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες προσφορές ήταν αφίσες από την ταινία «Και ο Θεός έπλασε τη Γυναίκα», του Ροζέ Βαντίμ, που έκανε σύμβολο του σεξ την Μπαρντο καθώς και από την ταινία Περιφρόνηση του 1963.

Οι αυθεντικές αφίσες από τις δύο ταινίες θεωρούνται σπάνιες.

Πάθος

Ο ολλανδός συλλέκτης Γκες Στορμ παθιάστηκε, κυριολεκτικά, με την γαλλίδα σειρήνα όταν ήταν 15 ετών και επί 45 χρόνια συνέλεγε αναμνηστικά της Μπαρντό, ψάχνοντας σε όλες τις αγορές και τις αντικερί της Γαλλίας.

Ο ίδιος, μάλιστα, λέει ότι έκανε και ένα προσκύνημα στο Σεν Τροπέζ, το θέρετρο της Νότιας Γαλλίας που έκανε διάσημο η γαλλίδα σταρ.

Μέρος των χρημάτων από την πώληση των αναμνηστικών της Μπριζίτ Μπαρντό θα πάνε στην φιλοζωΐκή οργάνωση που έχει ιδρύσει η σταρ και στην οποία η ίδια αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της, από το 1980 και έπειτα


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:27 (Ώρα Λονδίνου)

Επιβάτης με πέλεκυ

Το 2005 θα τεθεί σε εφαρμογή στη Νορβηγία το σύστημα ελέγχων ασφαλείας σε εσωτερικές πλτήσεις.

Λίγο πριν την προσγείωση μικρού αεροσκάφους, τύπου Dornier 228, στο αεροδρόμιο της νορβηγικής πόλης Μποντόε, ένας επιβάτης επιτέθηκε με τσεκούρι και τραυμάτισε τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη, καθώς και έναν συνεπιβάτη του.

Ο άνδρας που περιγράφεται ως ψυχικά διαταραγμένος, είχε την πρόθεση να προκαλέσει τη συντριβή του αεροσκάφους με επτά επιβάτες, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μποντόε. Οι πιλότοι και ο επιβάτης που δέχτηκα την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά στα χέρια.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 34χρονος δράστης είναι Αλγερινός και είχε ζητήσει στη Νορβηγία πολιτικό άσυλο, η αίτησή του όμως είχε απορριφθεί.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πέλεκυς που χρησιμοποίησε ο δράστης δεν προέρχονταν, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, από τον εξοπλισμό μέσων διάσωσης του αεροσκάφους, αλλά «πέρασε» με τη χειραποσκευή του δράστη στο αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Kato Air.

O εισαγγελέας του Μποντόε δήλωσε ότι δεν υπήρχε έλεγχος ασφαλείας στο αεροδρόμιο στο αεροδρόμιο της πόλης Ναρβίκ, από την οποία απογειώθηκε το αεροσκάφος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν διαθέτει διαχωριστικό μεταξύ πιλοτηρίου και καμπίνας επιβατών.

Η Νορβηγία βρίσκεται στη διαδικασία εγκατάστασης ελέγχων ασφαλείας στα αεροδρόμια εσωτερικών πτήσεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2005.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:12 (Ώρα Λονδίνου)

Παιδιά θύματα επίθεσης με πύραυλο στο Ισραήλ

Με τον φόβο πυραυλικών επιθέσεων ζούν οι κάτοικοι της ισραηλινής πόλης Σντερότ

Σύμφωνα με ισραηλινές νοσοκομειακές πηγές δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλοι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη πυραύλου, τύπου Κασάμ, που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας.

Είχε προηγηθεί ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον ομάδας Παλιστινίων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στα βόρεια της Λωρίδας τη Γάζας, από την οποία σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι, δύο φερόμενοι ως μέλη της ακραίας οργάνωσης Χαμάς και τρεις νεαροί άμαχοι.

Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλλαν το βράδυ της Τετάρτης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, από την οποία συχνά μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις εκτοξεύουν πυραύλους Κασάμ εναντίον ισραηλινών πόλεων.

Στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, όταν επιχείρησε να αποφύγει τη σύλληψή του, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τη Τζενίν, όπου στη διάρκεια διήμερων επιχειρήσεων σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και πραγματοποίησαν περισσότερες από 100 συλλήψεις.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:22 (Ώρα Λονδίνου)

50 χρόνια CERN

Το CERN ποντάρει το μέλλον του στην επιτυχία του νέου σωματιδιακού επιταχυντή

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο που βοήθησε να κατανοήσουμε τη στοιχειώδη φύση της ύλης και εφηύρε το κυριότερο πρωτόκολλο επικοινωνίας του Διαδικτύου, τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web - www), έκλεισε τα 50 χρόνια του.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) έχει την έδρα του στη Γενεύη της Ελβετίας και είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο του κόσμου για έρευνες σε υποατομικά σωματίδια.

Μεταξύ άλλων, διαθέτει και ένα τεράστιο υπόγειο επιταχυντή όπου η ύλη άτομα και υποατομικά σωματίδια- επιταχύνεται σε υψηλότατες ταχύτητες προτού υποβληθεί σε ποικίλες συγκρούσεις.

Οι εορτασμοί της Τετάρτης σηματοδοτούνται από ένα κύκλο φωτός, μήκους 27 χιλιομέτρων.

Οι προβολείς θα περιγράψουν με αυτόν τον τρόπο την περιφέρεια του νέου κυκλικού σωματιδιακού επιταχυντή του CERN (Large Hadron Collider), ένα νέο επιστημονικό εργαλείου που επιτρέπει πειράματα στα οποία φωτόνια και άλλα υποατομικά σωματίδια θα συγκρούονται όντας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ενεργείας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως όταν η μηχανή θα είναι έτοιμη για να λειτουργήσει το 2007 θα τους βοηθήσει να καταλάβουν τελικά γιατί όλα τα πράγματα που μπορούμε να δούμε και να ακουμπήσουμε έχουν ύλη. επιτρέψει να

Το ερώτημα αυτό είναι ένα από τα πολλά κενά που υπάρχουν στις γνώσεις μας για το σύμπαν.

Επί του παρόντος, το λεγόμενο Πρότυπο Μοντέλο των σωματιδίων και του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται μεταξύ τους, μας δίνει απλώς μια περιορισμένη ματιά στην πραγματική φύση της λεγόμενης «φυσιολογικής ύλης» και των δυνάμεων που την διέπουν.

Για παράδειγμα, μετρήσεις σε αστέρια που εκρήγνυνται έτη φωτός μακριά από την Γη έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως ο κόσμος κυριαρχείται από τη μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη» και «σκοτεινή ενέργεια».

Και πιθανότατα θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να εξηγηθούν πλήρως αυτά τα περίεργα φαινόμενα.

Διαδίκτυο

Το CERN υποστηρίζεται από 20 ευρωπαϊκά κράτη μέλη αλλά λειτουργεί με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλον τον κόσμο.

Δημιουργήθηκε το 1954 με στόχο να προσελκύσει πίσω στην Ευρώπη τους ευρωπαίους επιστήμονες που είχαν καταφύγει στη Βόρεια Αμερική την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και παράλληλα να κρατήσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο εκείνους τους επιστήμονες που σχεδίαζαν καριέρα στην φυσική.

Σήμερα, εργάζονται σε αυτό 9.000 άνθρωποι εκ των οποίων οι 6.550 είναι επιστήμονες.

Τρεις επιστήμονες του CERN Κάρλο Ρουμπία και Σιμόν βαν ντερ Μέερ το 1984 και Τζορτζ Τσάρπακ το 1992- έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ για τις εργασίες τους στο εργαστήριο.

Αλλά οι περισσότεροι γνωρίζουν ίσως το CERN κυρίως λόγω της δημιουργίας του Παγκόσμιου Ιστού.

Ο Παγκόσμιος Ιστός έγινε δυνατός μέσω ενός προγράμματος υπερκειμένου που δημιούργησε ο Τιμ Μπέρνερς-Λι πριν 20 χρόνια.

Το πρόγραμμα είχε στόχο να κάνει ευκολότερη την οργάνωση, σύνδεση και πρόσβαση σε πληροφορίες στο Ίντερνετ.

Στόχος του Μπέρνερς-Λι ήταν προσφέρει στους επιστήμονες του CERN ένα φιλικό εργαλείο που θα τους επέτρεπε να μοιράζονται τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους στο εργαστήριο.

Το εργαστήριο της Γενεύης βρίσκεται στην πρωτοπορία της δημιουργίας του Πλέγματος (Grid). ενός «Υπερ-Διαδικτύου» που θα επιτρέπει στους φυσικούς να χειριστούν το πλήθος δεδομένων που θα προκύψουν από τον νέο κυκλικό σωματιδιακό επιταχυντή του CERN.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:16 (Ώρα Λονδίνου)

Nέο βίντεο με ομήρους

Ο Κένεθ Μπίγλι κατηγορεί τον Τόνι Μπλερ ότι δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε νέο βίντεο με δυτικούς ομήρους οργάνωσης στο Ιράκ.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο Βρετανός όμηρος Κένεθ Μπίγκλι, μέσα σε σιδερένιο κλουβί, να ζητά από τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, την ικανοποίηση του αιτήματος των απαγωγέων του για την αποφυλάκιση δύο Ιρακινών γυναικών, ενώ αναφέρει ότι δεν θέλουν να τον σκοτώσουν.

Ο όμηρος κατηγορεί τον κ. Μπλερ ότι λέει ψέματα, δείχνονταν ενδιαφέρον για την τύχη του. «Δεν νοιάζεται για μένα», αναφέρει. Ο αδελφός του ομήρου, Πολ Μπίγκλι, δήλωσε στο ΒΒC ότι «είναι η ύστατη στιγμή για να γίνει κάτι».

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε ακόμη το νέο βίντεο, επιβεβαίωσε όμως ότι γίνεται αποδέκτης πολλών μηνυμάτων περί επικείμενης απελευθέρωσης του Κένεθ Μπίγκλι. Ωστόσο, σημείωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η αξιοπιστία αυτών των μηνυμάτων.

Στην Ιταλία εντείνονται οι φήμες ότι καταβλήθηκαν λύτρα για την απελευθέρωση των δύο γυναικών, συνεργατών ανθρωπιστικής οργάνωσης, που είχαν απαχθεί στο Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, διαψεύσει τις φήμες.

Διαψεύδει την καταβολή λύτρων ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας

Ωστόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων, Γκουστάβο Σέλβα, δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του έχουν καταβληθεί στους απαγωγείς λύτρα ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Οι δύο γυναίκες δήλωσαν ότι οι απαγωγείς τους, τους οποίους χαρακτήρισαν θρησκευόμενους, τις μεταχειρίστηκαν καλά και με σεβασμό.


Πού και πόσο αξιόπιστα βαδίζουμε;

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Η αξιοπιστία της χώρας μπορεί να κλονιστεί με τις αποκαλύψεις για παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων

Για αναξιοπιστία της Ελλάδας στα μάτια του κόσμου κάνει λόγο ο διεθνής οίκος δανειοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος χθες υποβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, από σταθερές σε αρνητικές.

Μία τέτοια ενέργεια οδηγεί συνήθως σε υποβάθμιση μιας χώρας σε άλλη κατηγορία.

Ταυτόχρονα ανησυχίες προκαλούν οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε ελληνικές εφημερίδες ότι το συνολικό κόστος της Ολυμπιάδας ανέρχεται τελικά σε οκτώ εκατομμύρια ευρώ - κάτι που κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας να θεωρούνται οι ακριβότεροι στην ιστορία του θεσμού.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο οικονομικός αναλυτής του οίκου Fitch Ratings, Κρις Πράις, σημείωσε ότι δεν αποτελεί καινούργιο δεδομένο το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στοίχισαν πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

«Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες. Το γεγονός όμως δεν είναι και τόσο καταστροφικό. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον καλύτερα οδικά δίκτυα, καλύτερα δίκτυα μεταφορών, γέφυρες και εγκαταστάσεις, που μπορεί να αποβούν προς όφελός της στο μέλλον» είπε ο Βρετανός αναλυτής.

Ανησυχίες για παραποίηση στοιχείων

Και συνέχισε: «Το πραγματικά ανησυχητικό είναι η παραδοχή της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε συστηματικά παραποιημένα στοιχεία για τα ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια. Κάτι τέτοιο δημιουργεί μία πολύ δυσάρεστη αίσθηση για αυτά τα λάθη».

Ανησυχητική αβεβαιότητα στα δημοσιονομικά στοιχεία διαπιστώνει η Fitch Ratings

«Το να τα αποκαλεί βέβαια κανείς λάθη γίνεται από ευγένεια και μόνο. Δεν γνωρίζουμε όμως από ποιους έγιναν αυτές οι παραποιήσεις, εάν δηλαδή έγιναν από την ανώτατη πολιτική εξουσία ή από τη δημόσια διοίκηση, εάν επρόκειτο για εξόφθαλμη ανεντιμότητα, για κακώς εννοούμενο πατριωτισμό ή απλώς για ανικανότητα» είπε ο Κρις Πράις.

Θέμα εμπιστοσύνης

Και επισημαίνει: «Το όλο θέμα αφήνει ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό για το κατά πόσο ο κόσμος μπορεί να εμπιστεύεται τα ελληνικά επίσημα στοιχεία. Αυτό δημιουργεί μία εικόνα αναξιοπιστίας. Και είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι εάν όλα αυτά είχαν εμφανισθεί στο προσκήνιο νωρίτερα, η Ελλάδα μπορεί να μην είχε γίνει αποδεκτή στην ευρωζώνη».

«Πρόκειται για μία τεράστια αντινομία, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη επαρκείς εξηγήσεις. Και δεν θα φανεί καθόλου περίεργο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφύγει στη δικαιοσύνη» υπογραμμίζει είπε ο αναλυτής της εταιρείας Fitch Ratings.

Πώς διαγράφεται το μέλλον;

Στην ερώτηση της Ελληνικής Υπηρεσίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο εκπρόσωπος του διεθνούς οίκου δανειοληπτικής αξιολόγησης τόνισε: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει ανάπτυξη με πολύ γρήγορους ρυθμούς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια. Αυτή την αίσθηση έχει κανείς όταν επισκέπτεται την Ελλάδα. Υπάρχει η αίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία».

Αλλά καταλήγει λέγοντας ότι οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξαφνικά προκαλούν αμφιβολίες για όλα, και ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, επειδή υπάρχει και μεγάλη παραοικονομία, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο θολά.

«Αν όμως κανείς πιστέψει ότι οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι πολύ παραποιημένοι, τότε η κατάσταση έχει ως εξής: τα επόμενα δύο χρόνια θα σημειωθεί κάποια κάμψη λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά μετά οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας μπορεί να είναι πάλι αρκετά υψηλοί για τα ευρωπαϊκά δεδομένα» προβλέπει ο Κρις Πράις της εταιρείας Fitch Ratings.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:55 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές στην Αυστραλία , αποτελέσματα στις ΗΠΑ

Γιώργος Διαμαντούλης, Σίδνεϊ

Στην προεκλογική εκστρατεία για τις ομοσπονδιακές εκλογές της 9ης Οκτωβρίου στην Αυστραλία συμβαίνουν πολλά περίεργα αλλά διόλου δυσεξήγητα γεγονότα που προσφέρονται για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Θα περίμενε κανείς ο πόλεμος στο Ιράκ να είναι ψηλά στην εκλογική ατζέντα.

Αντ αυτού η εισβολή και κατοχή της χώρας αυτής, με δεδομένη μάλιστα την έστω συμβολική αυστραλιανή συμμετοχή, δεν φαίνεται να απασχολεί το εκλογικό σώμα.

Δεν το απασχολεί τουλάχιστον όσο τη διεθνή κοινή γνώμη που παραλληλίζει τις αυστραλιανές με τις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι δύο μονομάχοι, ο νυν πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μαρκ Λέηθαμ, έχουν εστιάσει την προσοχή τους στα ζητήματα της οικονομίας.

Οικονομία κι ευδαιμονισμός

Πράγματι για τον πολιτικό παρατηρητή είναι δυσκολότερο τώρα να βρεθούν επιχειρήματα εναντίον της οικονομικής απόδοσης της νυν κυβέρνησης σε σχέση με αυτά που συνέβαιναν επί εργατικών κυβερνήσεων του παρελθόντος.

Στα οκτώμισι περίπου χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το Συνασπισμό Φιλελεύθερου και Εθνικού κόμματος μειώθηκε η ανεργία, αυξήθηκαν οι επενδύσεις, μειώθηκε το εξωτερικό χρέος, δεν αυξήθηκαν τα επιτόκια δανεισμού και κυρίως συνάφθηκε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ που παρά τις αρνητικές επιπτώσεις για μερικούς κλάδους ο λαός φαίνεται να έχει πεισθεί ότι είναι προς όφελος του.

Ο ευδαιμονισμός είναι ο καλύτερος σύμμαχος του πρωθυπουργού στην προσπάθειά του να κερδίσει τις εκλογές και να εδραιώσει την σχέση του με τις ΗΠΑ που αποτελούν το σημαντικότερο εταίρο της Αυστραλίας.

Από την άλλη πλευρά τους αρχικούς λεονταρισμούς του αρχηγού του εργατικού κόμματος κ. Λέηθαμ, περί αποχώρησης των αυστραλών στρατιωτικών από το Ιράκ διαδέχθηκε μία πιο «προσγειωμένη» και συμβατή στα αυστραλιανά δεδομένα εκστρατεία χαμηλών τόνων.

Ανησυχία για την τρομοκρατία

Η τρομοκρατία και τα ζητήματα ασφάλειας συζητιούνται λιγότερο στην προεκλογική τράπεζα έστω και αν είναι αποδεδειγμένο, για μία μερίδα τουλάχιστον του λαού, ότι η πολιτική Χάουαρντ έχει θέσει την χώρα στο στόχαστρο τρομοκρατών.

Ενδιαφέρουσα πάντως είναι η στάση του ξένου τύπου, σχετικά με τις «εκλογικές επιπτώσεις» της επίθεσης κατά της αυστραλιανής πρεσβείας στην Τζακάρτα που εντάσσεται στο γενικότερο αντιαυστραλιανό κλίμα στην Ινδονησία και την ευρύτερη ασιατική περιφέρεια.

Το σύνολο σχεδόν των σχολιαστών συμφωνούν ότι η τρομοκρατία θα επηρεάσει την αυστραλιανή κοινή γνώμη, σε σημείο μάλιστα που να την μεταστρέψει εκλογικά από την σαφή προτίμηση που εκφράζει υπέρ του κυβερνώντος Συνασπισμού Φιλελεύθερου- Εθνικού κόμματος.

Στην πραγματικότητα όμως, καθώς φαίνεται η σθεναρή στάση του κ. Χάουαρντ για την συμμετοχή της Αυστραλίας στο πλευρό των ΗΠΑ στην κατοχή του Ιράκ λειτουργεί ενισχυτικά στο καλά καλλιεργημένο κλίμα σταθερότητας που φαίνεται ότι «μαγεύει» τον αυστραλιανό λαό.

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί

Αν πάντως υπάρχει μία χώρα όπου η κάλυψη της αυστραλιανής προεκλογικής εκστρατείας κατέχει σημαίνουσα θέση στα μέσα ενημέρωσης, αυτή είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά τα αυστραλιανά τεκταινόμενα.

Εάν ο κ. Χάουαρντ επιτύχει να περάσει αλώβητος ή εάν αποτύχει στη δοκιμασία των εκλογών, άμεσος αντίκτυπος θα υπάρξει στα εκλογικά επιχειρήματα των αμερικανών ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών.

Στην πρώτη περίπτωση η επιχειρηματολογία Μπους θα ενισχυθεί καθώς θα έχει «περάσει» εκλογές η επεμβατική πολιτική που ακολουθεί και η Αυστραλία.

Στη δεύτερη, το επιχείρημα κατά του πολέμου ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ανάλογα από τους ανθρώπους του Κέρυ.

Ένα είναι σίγουρο: Αυτές οι εθνικές εκλογές στην Αυστραλία λειτουργούν και ως δημοψήφισμα για αυτά που θα συμβούν στην υπερπόντιο σύμμαχο της. Και αυτή είναι ίσως η παγκόσμια πρωτοτυπία τους.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ο λόγος στη δικαιοσύνη

Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι τρεις κατηγορούμενοι

Ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους στην ανακρίτρια Λαμίας και ζήτησαν κι έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή οι τρεις εμπλεκόμενοι στο τραγικό δυστύχημα στο πέταλο του Μαλιακού.

Με απόφαση της ανακρίτριας, κρατούνται και οι τρεις. Ένας εκ των εμπλεκομένων, οδηγός του λεωφορείου Δημήτρης Πεσλής, κρατείται «για λόγους λαϊκού αισθήματος» σύμφωνα με δηλώσεις των συνηγόρων του.

Ο εισαγγελέας Λαμίας κ. Αναστασόπουλος, έχει ασκήσει διώξεις για μία κακουργηματική πράξη, δύο πλημμεληματικές, τέσσερα πταίσματα, αλλά και για παραβάσεις του ΚΟΚ, στους δύο οδηγούς, τον κ. Πεσλή και τον οδηγό της νταλίκας κ. Παρδαλάκη, και τη συνιδιοκτήτρια της νταλίκας, κα Σαρτζετάκη.

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, ζήτησε από την εισαγγελία Λαμίας να επισπευσθεί η ανακριτική διαδικασία και να έχει ο ίδιος την εποπτεία των προανακριτικών ερευνών που διεξάγει η τροχαία.

Ο κ. Λινός έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, με την οποία ζητάει την τροποποίηση, προς το αυστηρότερο, του άρθρου του ποινικού κώδικα, που σήμερα προβλέπει ότι υπαίτιοι πολύνεκρων δυστυχημάτων τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι πέντε έτη.

Ο κ. Λινός προτείνει ως ανώτερη ποινή την δεκαετή κάθειρξη.

Κηδείες θυμάτων και υπουργικές δεσμεύσεις

Στην Φαρκαδόνα Τρικάλων έγιναν την Τρίτη οι κηδείες των θυμάτων του πολύνεκρου τροχαίου.

Εκεί βρέθηκαν και οι γονείς των αδικοχαμένων μαθητών της τραγωδίας των Τεμπών, το 2003, που ήρθαν από το Μακροχώρι Ημαθίας για να συμπαρασταθούν στις οικογένειες των θυμάτων.

Οι κηδείες έγιναν παρουσία της υπουργού Παιδείας, κ. Γιαννάκου και του υφυπουργού, κ. Ταλιαδώρου.

Αμέσως μετά η κ. Γιαννάκου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τις σχολικές εκδρομές.

Αφού είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί το υπουργείο για την μετακίνηση των θεσσαλών μαθητών που πήγαιναν στην Αθήνα να παρακολουθήσουν τους παραολυμπιακούς αγώνες, πρόσθεσε: «Εάν είχαμε ενημερωθεί για τόσο μεγάλη μετακίνηση θα είχαμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργαστούν «για ένα νέο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποφυγή εκδρομών μακρινών, την αποφυγή δύσκολων δρόμων και κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας» και ότι θα ήταν καλό «να γίνονται οι εκδρομές σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να λαμβάνονται μέτρα σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Εξάλλου, η μία από τους βαριά τραυματίες του δυστυχήματος, η 15χρονη μαθήτρια Αρετή Γεωργίου, βγήκε από την εντατική του Περιφερειακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η υγεία της 15χρονης βελτιώνεται σταδιακά και σύντομα θα λάβει εξιτήριο.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:08 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Βουλή οι εξοπλισμοί

Την «ενδεχόμενη ποινική ευθύνη των τότε υπουργών Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου» εντοπίζει ο εισαγγελέας πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτης Αθανασίου, στην έκθεση την οποία υπέβαλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η έκθεση αφορά τη σύμβαση προμήθειας 21 αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων TOR/M1 και τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που απορρέουν από την σύμβαση αυτή. Ήδη, το πόρισμα του κ. Αθανασίου έχει διαβιβαστεί στη βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και μοιράστηκε στους βουλευτές από τη διεύθυνση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών αναφέρει στην έκθεσή του ότι «σαφέστατα προκύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε από την αγορά του αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος TOR/M1» και «την ευθύνη για την επιλογή του εν λόγω συστήματος φέρουν κατά πρώτο και κύριο λόγο όλα εκείνα τα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας (μέλη του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αρχηγός ΓΕΕΘΑ) που το αξιολόγησαν επιχειρησιακά και το κατέταξαν στη λίστα επιλογών».

Εκτιμά δε ότι «προκύπτουν σε βάρος των προσώπων αυτών επαρκείς ενδείξεις ότι τέλεσαν το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου» ενώ σαφώς σημειώνει πως κατά την κρίση του, προκύπτουν στοιχεία «από τα οποία διαφαίνεται ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννου Παπαντωνίου».

Αυτά τα στοιχεία δεν του επέτρεπε το Σύνταγμα να ερευνήσει περαιτέρω, οπότε ζήτησε να διαβιβαστούν στη βουλή.

Επίσης, εξετάζοντας τη σύμβαση για τα αντισταθμιστικά οφέλη με την προμηθεύτρια ρωσική εταιρεία ANTEY, διαπίστωσε ότι ενώ έχει παρέλθει ο συμφωνηθείς χρόνος εφαρμογής των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από ρωσικής πλευράς έχει εκπληρωθεί μόλις το 2% της συνολικής τους αξίας.

Το γεγονός αυτό, έπρεπε να οδηγήσει σε μη αξιολόγηση της προσφοράς της και «ακύρωση της συμφωνίας για την προμήθεια των 21 TOR/M1».

Τέλος θεωρεί ότι «ενέχει σκοπιμότητα» ο ισχυρισμός των μελών της επιτροπής διαπραγματεύσεων, ότι δεν είχαν αρμοδιότητα να αποφασίσουν επί του θέματος και ότι μόνος αρμόδιος να αποφασίσει ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κρίνει ότι προκύπτουν σε βάρος τους επαρκείς ενδείξεις ότι τέλεσαν το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.

Εξάλλου, στη Βουλή διαβιβάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το πόρισμα της αντιεισαγγελέως πρωτοδικών, Ελένης Τουλουπάκη, για την υπόθεση της προμήθειας έξι ραντάρ αντιπυροβολικού AN/TPQ-37 από την εταιρεία RAYTHEON SYSTEMS COMPANY.

Η αντιεισαγγελέας εκτιμά ότι η προμήθεια των συγκεκριμένων συστημάτων από το υπουργείο εθνικής άμυνας με απευθείας ανάθεση είναι παράνομη, καθώς η απευθείας ανάθεση νομίμως επιτρέπεται μόνον «εφόσον το είδος έχει αποδεδειγμένα μοναδικό κάτοχο ή κατασκευαστή ή εισαγωγέα», και την συγκεκριμένη περίοδο που έγινε η προμήθεια υπήρχαν στην αγορά άλλα δύο ραντάρ της ίδιας κατηγορίας.

Σημειώνει δε ότι «διαφαίνεται ότι προκύπτουν στοιχεία» για την ποινική ευθύνη προσώπων που αναφέρονται στο νόμο περί ποινικής ευθύνης υπουργών «και συγκεκριμένα των αρμοδίων υπουργών ΥΕΘΑ».

Για το λόγο αυτό ζήτησε να διαβιβαστεί το πόρισμα στη Βουλή. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κ. Τουλουπάκη, η πρόταση εισήγησης του αρχηγού ΓΕΣ στον υπουργό εθνικής αμύνης ήταν αρνητική, ο υπουργός αποφάσισε τελικά να γίνει η προμήθεια «αναγράφοντας ιδιοχείρως «όπως αρχική απόφαση προμήθειας» σε αντίθεση με την εισήγηση της ιεραρχίας».

Εξ άλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "η ΝΔ με την έναρξη της ολομέλειας της βουλής θα προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις δυο υποθέσεις για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων, που διαβίβασε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη βουλή".


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ο λόγος στη δικαιοσύνη

Ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους στην ανακρίτρια Λαμίας και ζήτησαν κι έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή οι τρεις εμπλεκόμενοι στο τραγικό δυστύχημα στο πέταλο του Μαλιακού.

Με απόφαση της ανακρίτριας, κρατούνται και οι τρεις. Ο εις εκ των εμπλεκομένων, οδηγός του λεωφορείου Δημήτρης Πεσλής, κρατείται «για λόγους λαϊκού αισθήματος» σύμφωνα με δηλώσεις των συνηγόρων του.

Ο εισαγγελέας Λαμίας κ. Αναστασόπουλος, έχει ασκήσει διώξεις για μία κακουργηματική πράξη, δύο πλημμεληματικές, τέσσερα πταίσματα, αλλά και για παραβάσεις του ΚΟΚ, στους δύο οδηγούς, τον κ. Πεσλή και τον οδηγό της νταλίκας κ. Παρδαλάκη, και τη συνιδιοκτήτρια της νταλίκας, κα Σαρτζετάκη.

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, ζήτησε από την εισαγγελία Λαμίας να επισπευσθεί η ανακριτική διαδικασία και να έχει ο ίδιος την εποπτεία των προανακριτικών ερευνών που διεξάγει η τροχαία.

Ο κ. Λινός έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, με την οποία ζητάει την τροποποίηση, προς το αυστηρότερο, του άρθρου του ποινικού κώδικα, που σήμερα προβλέπει ότι υπαίτιοι πολύνεκρων δυστυχημάτων τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι πέντε έτη. Ο κ. Λινός προτείνει ως ανώτερη ποινή την δεκαετή κάθειρξη.

Στην Φαρκαδόνα Τρικάλων έγιναν την Τρίτη οι κηδείες των θυμάτων του πολύνεκρου τροχαίου.

Εκεί βρέθηκαν και οι γονείς των αδικοχαμένων μαθητών της τραγωδίας των Τεμπών, το 2003, που ήρθαν από το Μακροχώρι Ημαθίας για να συμπαρασταθούν στις οικογένειες των θυμάτων.

Οι κηδείες έγιναν παρουσία της υπουργού παιδείας, κ. Γιαννάκου και του υφυπουργού, κ. Ταλιαδώρου.

Αμέσως μετά η κ. Γιαννάκου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τις σχολικές εκδρομές.

Αφού είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί το υπουργείο για την μετακίνηση των θεσσαλών μαθητών που πήγαιναν στην Αθήνα να παρακολουθήσουν τους παραολυμπιακούς αγώνες, πρόσθεσε: «αν είχαμε ενημερωθεί για τόσο μεγάλη μετακίνηση θα είχαμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργαστούν «για ένα νέο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποφυγή εκδρομών μακρινών, την αποφυγή δύσκολων δρόμων και κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας» και ότι θα ήταν καλό «να γίνονται οι εκδρομές σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να λαμβάνονται μέτρα σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Εξάλλου, η μία από τους βαριά τραυματίες του δυστυχήματος, η 15χρονη μαθήτρια Αρετή Γεωργίου, βγήκε από την εντατική του Περιφερειακού Νοσοκομείου Λάρισας. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η υγεία της 15χρονης βελτιώνεται σταδιακά και σύντομα θα λάβει εξιτήριο.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:55 (Ώρα Λονδίνου)

Έπεσε η αυλαία

Λιτά και χωρίς εορταστικό τόνο έγινε το βράδυ της Τρίτης η τελετή λήξης των Παραολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.

Στη σκιά του πολύνεκρου τροχαίου της Δευτέρας, η Αθήνα αποχαιρέτησε τους 3.969 αθλητές και τους 3.200 εκπροσώπους των ΜΜΕ από ολόκληρο τον κόσμο, που φιλοξένησε κατά την διάρκεια των αγώνων.

Η τελετή ξεκίνησε με την επίσημη υποδοχή στο ολυμπιακό στάδιο του προέδρου της ελληνικής δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του προέδρου της ΔΠΕ, Φιλ Κρέιβεν, και της προέδρου της «Αθήνα2004», Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Ακολούθησε η είσοδος των σημαιών των 136 κρατών που συμμετείχαν στους αγώνες, με την ελληνική να κάνει την εμφάνισή της τελευταία.

Αμέσως μετά, είχαμε την είσοδο και των αθλητών, οι οποίοι για πρώτη φορά δεν μπήκαν κατά εθνικότητα, αλλά ενωμένοι, όπως είχε γίνει και κατά την λήξη των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού.

Η κ. Αγγελοπούλου, μαζί με τον κ. Κρέιβεν, την Δήμαρχο Αθηναίων, Ντορα Μπακογιάννη, και τον Αντιδήμαρχο του Πεκίνου, κ. Λιου, προσήλθαν στην κεντρική εξέδρα που είχε στηθεί στο κέντρο του σταδίου, ακολουθούμενοι από τα έξι νεοκλεγέντα μέλη της Αθλητικής Επιτροπής της ΔΠΕ, μεταξύ των οποίων και ο Κωνσταντίνος Φύκας.

Η κα Δασκαλάκη και η κα Μπακογιάννη απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, για να ακολουθήσει η ομιλία του κ. Κρέιβεν, αλλά και η παρουσίαση του νέου σήματος της ΔΠΕ.

Κατόπιν, έγινε υποστολή των σημαιών και παράδοση της Σημαίας των παραολυμπιακών αγώνων από την δήμαρχο Αθηναίων στον κ. Κρέιβεν, από τα χέρια του οποίου έφθασε στον Αντιδήμαρχο του Πεκίνου.

Ακολούθησε υποστολή της σημαίας των Παραολυμπιακών υπό την συνοδεία του ύμνου των Αγώνων και, τέλος, το οριστικό σβήσιμο της φλόγας, η οποία άναψε στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 17 Σεπτεμβρίου.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:08 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Βουλή οι εξοπλισμοί

Την «ενδεχόμενη ποινική ευθύνη των τότε υπουργών Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου» εντοπίζει ο εισαγγελέας πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτης Αθανασίου, στην έκθεση την οποία υπέβαλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η έκθεση αφορά τη σύμβαση προμήθειας 21 αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων TOR/M1 και τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που απορρέουν από την σύμβαση αυτή. Ήδη, το πόρισμα του κ. Αθανασίου έχει διαβιβαστεί στη βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και μοιράστηκε στους βουλευτές από τη διεύθυνση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών αναφέρει στην έκθεσή του ότι «σαφέστατα προκύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε από την αγορά του αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος TOR/M1» και «την ευθύνη για την επιλογή του εν λόγω συστήματος φέρουν κατά πρώτο και κύριο λόγο όλα εκείνα τα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας (μέλη του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αρχηγός ΓΕΕΘΑ) που το αξιολόγησαν επιχειρησιακά και το κατέταξαν στη λίστα επιλογών».

Εκτιμά δε ότι «προκύπτουν σε βάρος των προσώπων αυτών επαρκείς ενδείξεις ότι τέλεσαν το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου» ενώ σαφώς σημειώνει πως κατά την κρίση του, προκύπτουν στοιχεία «από τα οποία διαφαίνεται ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννου Παπαντωνίου».

Αυτά τα στοιχεία δεν του επέτρεπε το Σύνταγμα να ερευνήσει περαιτέρω, οπότε ζήτησε να διαβιβαστούν στη βουλή.

Επίσης, εξετάζοντας τη σύμβαση για τα αντισταθμιστικά οφέλη με την προμηθεύτρια ρωσική εταιρεία ANTEY, διαπίστωσε ότι ενώ έχει παρέλθει ο συμφωνηθείς χρόνος εφαρμογής των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από ρωσικής πλευράς έχει εκπληρωθεί μόλις το 2% της συνολικής τους αξίας.

Το γεγονός αυτό, έπρεπε να οδηγήσει σε μη αξιολόγηση της προσφοράς της και «ακύρωση της συμφωνίας για την προμήθεια των 21 TOR/M1».

Τέλος θεωρεί ότι «ενέχει σκοπιμότητα» ο ισχυρισμός των μελών της επιτροπής διαπραγματεύσεων, ότι δεν είχαν αρμοδιότητα να αποφασίσουν επί του θέματος και ότι μόνος αρμόδιος να αποφασίσει ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κρίνει ότι προκύπτουν σε βάρος τους επαρκείς ενδείξεις ότι τέλεσαν το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.

Εξάλλου, στη Βουλή διαβιβάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το πόρισμα της αντιεισαγγελέως πρωτοδικών, Ελένης Τουλουπάκη, για την υπόθεση της προμήθειας έξι ραντάρ αντιπυροβολικού AN/TPQ-37 από την εταιρεία RAYTHEON SYSTEMS COMPANY.

Η αντιεισαγγελέας εκτιμά ότι η προμήθεια των συγκεκριμένων συστημάτων από το υπουργείο εθνικής άμυνας με απευθείας ανάθεση είναι παράνομη, καθώς η απευθείας ανάθεση νομίμως επιτρέπεται μόνον «εφόσον το είδος έχει αποδεδειγμένα μοναδικό κάτοχο ή κατασκευαστή ή εισαγωγέα», και την συγκεκριμένη περίοδο που έγινε η προμήθεια υπήρχαν στην αγορά άλλα δύο ραντάρ της ίδιας κατηγορίας.

Σημειώνει δε ότι «διαφαίνεται ότι προκύπτουν στοιχεία» για την ποινική ευθύνη προσώπων που αναφέρονται στο νόμο περί ποινικής ευθύνης υπουργών «και συγκεκριμένα των αρμοδίων υπουργών ΥΕΘΑ».

Για το λόγο αυτό ζήτησε να διαβιβαστεί το πόρισμα στη Βουλή. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κ. Τουλουπάκη, η πρόταση εισήγησης του αρχηγού ΓΕΣ στον υπουργό εθνικής αμύνης ήταν αρνητική, ο υπουργός αποφάσισε τελικά να γίνει η προμήθεια «αναγράφοντας ιδιοχείρως «όπως αρχική απόφαση προμήθειας» σε αντίθεση με την εισήγηση της ιεραρχίας».


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:20 (Ώρα Λονδίνου)

Στο εδώλιο ο μισός ανδρικός πληθυσμός

Η νήσος Πίτκερν βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Περού

Επτά άνδρες, δηλαδή ο μισός ανδρικός πληθυσμός της μικροσκοπικής ηφαιστειογενούς νήσου Πίτκερν αντιμετωπίζει πάνω από 50 κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Όμως, σε συγκέντρωση που έγινε στην βρετανική αυτή αποικία του Ειρηνικού Ωκεανού, πολλές γυναίκες επέκριναν το γεγονός ότι ασκήθηκε δίωξη εναντίον τους και πρόκειται να δικαστούν υποστηρίζοντας ότι είναι συνηθισμένο για νεαρά κορίτσια ακόμη και 12 ετών να έχουν ερωτικές σχέσεις.

Οι γυναίκες αυτές, οι οποίες πιστεύουν πως οι κατηγορίες εναντίον των επτά συμπατριωτών τους είναι άδικες, υποστήριξαν επίσης ότι πολλά από τα υποτιθέμενα θύματα αναγκάστηκαν να καταθέσουν.

Σύζυγοι, θυγατέρες, αδελφές και μητέρες των κατηγορουμένων τονίζουν ότι είναι παράδοση της απομονωμένης κοινότητας τους να έχουν ερωτικές σχέσεις οι ανήλικες κοπέλες με την συγκατάθεση τους πάντα.

Οι επτά κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα και βιασμούς και αναμένεται ότι θα στηρίξουν την υπεράσπιση τους στην αμφισβήτηση της βρετανικής δικαιοδοσίας στο μικροσκοπικό νησί που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Περού.

Οι κάτοικοι του νησιού είναι απόγονοι των ναυτικών που πραγματοποίησαν το 1789 την περίφημη ανταρσία στο πλοίο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, Μπάουντι.

Μαζί με ομάδα Πολυνήσιων κατέφυγαν στην Πίτκερν όπου και εγκαταστάθηκαν.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Τροχαία και εξοπλισμοί

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στο έλεος ασυνείδητων. Ποιοι ευθύνονται για τη ζούγκλα των δρόμων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): STOP στη ζούγκλα της ασφάλτου με...6 εντολές. Καραμανλής προς υπουργούς: "Επιταχύνετε...".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αυστηρά μέτρα για τη μείωση των τροχαίων. Οργισμένος ο πρωθυπουργός, τα ανακοίνωσε χθες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκάνε οι "TOR" στα χέρια του Γιώργου. Στη Βουλή δύο εισαγγελικά πορίσματα-φωτιά για Άκη και Γιάννο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κακούργημα για Άκη - Γιάννο. Εισαγγελέας: "Ενδείξεις ενοχής και απιστία εις βάρος του δημοσίου".

Η ΑΥΓΗ: Χωρίς μέτρα η εκδρομή στους Παραολυμπιακούς. Τι έγινε τη μοιραία Δευτέρα στις εθνικές οδούς.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Το παιδομάζωμα της Γιάννας προκάλεσε την τραγωδία. Χωρίς άδεια του υπουργείου Παιδείας μετέφεραν 1.500 μαθητές για να γεμίσουν τα άδεια γήπεδα της Αγγελοπούλου.

ΤΟ ΒΗΜΑ: 40 ελληνόπουλα τον μήνα σκοτώνονται σε τροχαία! Βαρύς φόρος αίματος και θλιβερή πρωτιά της χώρας μας σε όλη την Ευρώπη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τολμήστε τη ρήξη με τα συμφέροντα που σκοτώνουν. Η μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης.

ΕΘΝΟΣ: Ντοκουμέντα οργής ντροπής. Τραγωδία με μαθητές:Συνεχίζεται ο θρήνος, αλλά και η ασυδοσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Όχι Γιώργο Σουφλιά "ελεύθερος" ο θάνατος στο Μαλιακό ως το 2007. Εδώ φτιάξαμε μια από τις μεγαλύτερες γέφυρες στον κόσμο, στήσαμε στέγη Καλατράβα και δεν μπορεί να γίνουν πενήντα χιλιόμετρα βελτίωση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκρηκτική ανεργία 12%. Άφησε το ΠΑΣΟΚ το οποίο με αλχημείες προσπαθούσε να την εμφανίσει 9,3%

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Όχι άλλο αίμα. Δέσμη 6 μέτρων από τον Κ. Καραμανλή. Κόβονται οι μακρινές εκδρομές των σχολείων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η σφαγή στους δρόμους μας. Πρώτοι στην ΕΕ οι Έλληνες σε νεκρούς 2.100 σκοτώνονται κάθε χρόνο.

ΕΞΠΡΕΣ: "Έκρηξη" ανεργίας! Κυμαίνεται στο 12% το α' τρίμηνο του 2004".

ΕΣΤΙΑ: Αυστηρότατες κυρώσεις. Εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οδική ασφάλεια.

ESPRESSO: Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ αποκαλύπτει:Ξεσκεπάζω το κύκλωμα που πλασάρει στην αγορά επικίνδυνα προϊόντα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η Fitch προειδοποιεί για υποβάθμιση της χώρας. Μετά τη Standard & Poor's, νέα αρνητική επαναξιολόγηση της οικονομίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Άκης και Γιάννος υπόλογοι στη Βουλή. Νέα πολιτικά δεδομένα από το εισαγγελικό πόρισμα για τα όπλα.

ΚΕΡΔΟΣ: "Διεθνείς πιέσεις για προϋπολογισμό λιτότητας. Βάλλεται από τους ξένους οίκους η νέα δημοσιονομική εικόνα της χώρας".

Ο ΛΟΓΟΣ: Μέτρα για την μείωση των ατυχημάτων. Κ. Καραμανλής: "κρατική ευθύνη η οδική ασφάλεια".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πληθωριστικό μείγμα με ΔΕΚΟ, καύσιμα, φόρους. Τσιμπάει ο τιμάριθμος το 2005 με +3,2%".

ΤΑ ΝΕΑ: 16 άμεσες λύσεις για το πέταλο του θανάτου. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα.

Η ΝΙΚΗ: "Πάμε για εκλογές". Δυναμική απάντηση Παπανδρέου στη σκανδαλολογία της ΝΔ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία. Θλίψη και οργή.

TRAFFIC NEWS: Έκοβε με γυαλί τη γυναίκα μου. Πώς έζησε τον εφιάλτη. Άγνωστος βασάνιζε επί δύο ώρες τη σύζυγο του ηθοποιού Κώστα Αρζόγλου.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αυστηρά μέτρα Καραμανλή. Αντιδρώντας άμεσα για τη νέα τραγωδία.

Η ΧΩΡΑ: Ο Κώστας σφίγγει τα γκέμια της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 6 μέτρα-εξπρές για να σταματήσουν οι σφαγές στην Εθνική.

City Press: Κόντρες για τα έργα που δεν έγιναν.

Μetro: Ταρακούνησε το έγκλημα! Κυβερνητικές εξαγγελίες για λιγότερο αίμα στην άσφαλτο, στον απόηχο της τραγωδίας.

Πολύνεκρο δυστύχημα- Μέτρα

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ανακοινώνοντας τα πρώτα έξι άμεσα μέτρα που προωθούνται".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι " σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, που περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις στα επικίνδυνα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, προχωρά η κυβέρνηση μετά το χθεσινό τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα με τους μαθητές στο φονικό πέταλο του Μαλιακού".

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "με προσωπικούς ελέγχους στους υπουργούς και λήψη μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών και την ενίσχυση των υποδομών απαντά ο πρωθυπουργός κλείνοντας τις "τρύπες" του επικοινωνιακού και κυβερνητικού κενού των τελευταίων ημερών".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι " η ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την πραγματοποίηση αποτελεσματικότερων ελέγχων στους δρόμους καθίσταται απολύτως επιτακτική. Σε 5.602 ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΕΠΕ μέσα σε δυόμισι χρόνια, διαπιστώθηκαν 1.273 παραβάσεις".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "ο τραγικός θάνατος των επτά μαθητών στο Ασπρονέρι Φθιώτιδας αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε ένα δράμα που εξελίσσεται καθημερινά στις καρμανιόλες του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Σαράντα ελληνόπουλα χάνουν κάθε μήνα τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα. Ακόμη στο 50% των δυστυχημάτων στα οποία υπάρχουν νεκροί εμπλέκονται οδηγοί νταλίκας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι " τη θλιβερή πρωτιά έχει η χώρα μας στις "ανθρωποθυσίες της ασφάλτου" και το πιο ανησυχητικό είναι ότι ενώ μειώνεται ο αριθμός των τροχαίων, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και μάλιστα το 33% είναι νέοι έως 29 ετών. Το γεγονός αποδίδεται στις προκλήσεις που γεννούν τα σύγχρονα αυτοκίνητα και η αύξηση των κυβικών".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "το κλειδί στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι οι κυρώσεις. Πρέπει να είναι τόσο αυστηρές, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά. Και επειδή τα τροχαία δυστυχήματα δεν προκαλούνται μόνον από οδηγούς βαρέων οχημάτων, πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους οδηγούς".

Το metro εκτιμά ότι "συθέμελα ταρακούνησε τον πολιτικό κόσμο και την κοινή γνώμη το τραγικό τροχαίο στο "πέταλο" του Μαλιακού, που στοίχισε τη ζωή σε επτά αθώα παιδιά και στάθηκε αφορμή για να συνειδητοποιήσουν όλοι αρμόδιοι και μη ότι μια μικρή πόλη χάνεται κάθε χρόνο στην άσφαλτο".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "γενικόλογα μέτρα, για την οδική ασφάλεια, χωρίς ορατό χρονικό ορίζοντα και μέσα υλοποίησης, εξήγγειλε χτες ο Κ. Καραμανλής, ενώ επιχείρησε να μετακυλίσει τις ευθύνες στους πολίτες. Στους "κοινωνικούς παράγοντες" και τους "τοπικούς φορείς" μετέθεσε τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για τη μη κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στο "πέταλο" του Μαλιακού, ο Γ. Παπανδρέου".

H CITY PRESS σημειώνει ότι "οι αντιδράσεις στη Φθιώτιδα και στην ευρύτερη περιοχή οδήγησαν ση ματαίωση της ζεύξης του Μαλιακού. Το έργο ήταν πάντως προβληματικό από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη. Οι κυβερνήσεις ασχολήθηκαν καθυστερημένα με τα εναλλακτικά σενάρια. Το 2007 μπορεί να είναι έτοιμη η παράκαμψη του Αγίου Κωνσταντίνου, όχι όμως η ΠΑΘΕ στο σύνολο του Μαλιακού".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ , "δεν μπορεί να εμποδίζεται ένα έργο υψίστης εθνικής σημασίας, από μια δράκα που κονομάει χωρίς να υπολογίζει το κλείσιμο ελληνικών σπιτιών. Λεφτά μπορούν να κάνουν και κάπου αλλού αυτοί οι "κύριοι" , οι ανθρώπινες ζωές, όμως δεν αντικαθίστανται".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σε όσους συνήργησαν στο Παραολυμπιακό παιδομάζωμα, που οργανώθηκε στα σχολεία της Επικράτειας κατ΄εντολήν της Γιάννας, θα πρέπει να αναζητηθούν οι πρωτογενείς ευθύνες και οι ηθικοί αυτουργοί για το έγκλημα του Μαλιακού".

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι " μια τεράστια μετακίνηση (λέγεται ίσως και 1.000 πούλμαν) μαθητών από την περιφέρεια προς την Αθήνα, για να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες σημειώθηκε την περασμένη μοιραία Δευτέρα. Παρότι όμως η εκδρομή στην Αθήνα είχε ενθαρρυνθεί από την ίδια την πολιτεία, δεν είχε ληφθεί κανένα έκτακτο προληπτικό μέτρο. Ούτε καν απαγορεύθηκε έστω για λίγες ώρες όπως γίνεται το καλοκαίρι, η κυκλοφορία των φορτηγών στις εθνικές οδούς. Η Τροχαία ενημερώνει και απροετοίμαστη για το φαινόμενο αιφνιδιάστηκε...".

H ESPRESSO προσθέτει ότι " νταλίκες -φονιάδες με την ανοχή και την προκλητική αδιαφορία της κρατικής μηχανής και της Αστυνομίας "θερίζουν" κάθε χρόνο εκατοντάδες ζωές στην άσφαλτο...Στα μεγαλύτερα και τραγικότερα τροχαία δυστυχήματα που έχουν συμβεί στη χώρα μας έχουν εμπλακεί νταλίκες".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "εννέα χρόνια διαμάχης, προσφυγών στα ελληνικά δικαστήρια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ως συνέπεια να βουλιάξει τελικά η ζεύξη του Μαλιακού Κόλπου και να μπλοκάρουν και τα υπόλοιπα έργα στο "φονικό " πέταλο".

ΠΑΣΟΚ-Εισαγγελικό πόρισμα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "νέα πολιτικά δεδομένα δημιουργεί το εισαγγελικό πόρισμα για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων, που απεστάλη χθες στη Βουλή, επειδή θέτει ζήτημα αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τους πρώην υπουργούς Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου, και τοποθετεί το ΠΑΣΟΚ σε θέση απολογίας για τα πεπραγμένα της προηγούμενης περιόδου".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "ενδείξεις για κακουργηματικές πράξεις των δύο πρώην υπουργών Άμυνας του ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν τα εισαγγελικά πορίσματα που κατατέθηκαν στη Βουλή. Όμηρος των σκανδάλων, τώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι δεν θέλει εκλογές, μολονότι αμφισβητείται πλέον ευθέως από κορυφαία στελέχη του κόμματός του".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι "καταπέλτης για τους πρώην υπουργούς Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου είναι το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που διαβιβάσθηκε στη Βουλή. "Κατηγορούνται" (υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αναφέρεται) για απιστία εις βάρος του Δημοσίου. "Κατηγορίες" περιλαμβάνονται και για τον πρώην Διευθυντή Εξοπλισμών Ι. Σμπώκο, καθώς και για αξιωματικούς".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "σε μείζον θέμα για τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται η υπόθεση της προμήθειας εξοπλιστικού υλικού την περίοδο 1999-2003 επί Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου. Συγκλονιστικά στοιχεία για ευθύνες των δύο πρώην υπουργών και της τότε στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων προκύπτουν από το εισαγγελικό πόρισμα που εστάλη στη Βουλή".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "στην επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας να πάει το ΠΑΣΟΚ "όμηρο" σε εκλογές απέδωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου την προσπάθεια της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για τις εξοπλιστικές δαπάνες, κάνοντας μάλιστα λόγο για σκανδαλολογία".

Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "η διαρκώς εντεινόμενη προσφυγή της κυβέρνησης στη σκανδαλολογία όχι μόνο ενεργοποιεί τα αμυντικά αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δημιουργεί στην ηγεσία του Κινήματος την αίσθηση ότι η ΝΔ προετοιμάζει, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, το έδαφος για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι οκτώ όμηροι στο Ιράκ

Ελεύθερες οι δύο Ιταλίδες όμηροι που κρατούνταν επί τρεις εβδομάδες στο Ιράκ

Απελευθερώθηκαν στο Ιράκ οι δύο Ιταλίδες που είχαν απαχθεί από ενόπλους και κρατούνταν όμηροι για τρεις εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι οι δύο γυναίκες, Σιμόνα Πάρι και ΣιμόναΤορέτα, που εργάζονταν σε ανθρωπιστική οργάνωση, παραδόθηκαν σε αντιπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη.

Oι δύο Ιταλίδες επέστρεψαν αεροπορικώς στη Ρώμη όπου τις υποδέχθηκαν συγγενείς, φίλοι και δημοσιογράφοι.

Απελευθερώθηκαν επίσης και δύο Ιρακινοί που είχαν απαχθεί μαζί με τις δύο γυναίκες, οι οποίες εργάζονταν σε πρόγραμμα σχολικής επιμόρφωσης και υδροδότησης.

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Μαργκερίτα Μπονιβέρ, είπε ότι η ιταλική επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού διαδραμάτισε σπουδαιότατο ρόλο στην απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Φιλίπ Μπρετ που προσπαθεί να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που κρατούνται από την 21η Αυγούστου, δήλωσε στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια ότι θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι.

Ωστόσο, το γαλλικό υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη συμφωνία και ότι ο κ.Μπρετ δεν μετέχει στις επίσημες προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ μια αιγυπτιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν στο Ιράκ έξι υπάλληλοί της που κρατούνταν όμηροι.

Συνολικά τριάντα αλλοδαποί που εργάζονταν στο Ιράκ ανάμεσά τους αρκετοί από αραβικές χώρες κρατούνται ακόμα όμηροι, μαζί με αριθμό Ιρακινών πολιτών.

Την ίδια ώρα περίπου τριάντα όμηροι έχουν δολοφονηθεί μέχρι τώρα από τους απαγωγείς τους.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:51 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: Μουσουλμανικός δείκτης τιμών

Του Άρη Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη

Εάν ακολουθείτε τη σαρία, τον ιερό νόμο που καθορίζει τη ζωή και την πίστη των μουσουλμάνων δεν υπάρχει τίποτα που να σας εμποδίζει να επενδύετε στο χρηματιστήριο. Προσοχή όμως, θα πρέπει να αποφύγετε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο χοιρινού, αλκοόλ ή τσιγάρων ενώ καλό είναι να αποφεύγεται και επιχειρήσεις από το χώρο της ψυχαγωγίας. Για όλους αυτούς του επενδυτές το χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης απέκτησε από χτες ένα ισλαμικό δείκτη τιμών ο οποίος ακούει στο όνομα δείκτης Dow Jones της ισλαμικής αγοράς.

Η δημιουργία του δείκτη αποφασίστηκε στο ισλαμικό οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη με την παρουσία ακαδημαϊκών, τραπεζιτών και επιχειρηματιών από 20 ισλαμικές χώρες και το οποίο διοργανώνεται από ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι.

Ο Ρίτσαρντ Ντιν, οικονομικός αναλυτής που παρακολούθησε το συνέδριο, είπε ότι ο νέος στηρίζεται στην πορεία 17 μετοχών από εταιρείες που ακολουθούν τους κανόνες της Σαρία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν επενδύουν σε προϊόντα με αλκοόλ με χοιρινό κρέας ή σε τυχερά παιχνίδια. Ακόμη ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες σε ό,τι αφορά τα χρέη τους και το δανεισμό τους.

«Η πορεία του δείκτη θα παρουσιάζεται από πρακτορεία όπως το Ρόιτερς και το Μπλούμπεργκ και στην ηλεκτρονική σελίδα του Dow Jones» πρόσθεσε ο Ρίτσαρντ Ντίν.

Παρόμοιοι δείκτες υπάρχουν σε 60 ακόμη αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Στην Τουρκία άλλωστε υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ισλαμικές τράπεζες ή για την ακρίβεια «τραπεζικό σύστημα που βασίζεται στην αποφυγή του τόκου».

Δεδομένου ότι το Κοράνι απαγορεύει τον τοκισμό, οι ισλαμικές τράπεζες λειτουργούν με βάση τη συμμετοχή του καταθέτη στα κέρδη χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται εκ των προτέρων το ποσοστό της απόδοσης. Ένα πείραμα που ξεκίνησε το 1963 στην Αίγυπτο και πέρασε στην Τουρκία το 1983, ύστερα από πρόταση του Τουργκούτ Οζάλ.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Το τέλος ενός εφιάλτη

Η απελευθέρωση των ομήρων Σιμόνα Πάρι και Σιμόνα Τορέτα είναι η είδηση που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές εφημερίδες οι οποίες επίσης αναφέρονται στον λόγο του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού κόμματος.

«Ελεύθερες! Ο εφιάλτης τελείωσε» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα (Corriere Della Sera). Η ιταλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι μετά από «την αγωνία και τον τρόμο που προκάλεσαν οι πληροφορίες στο διαδίκτυο για τον θάνατο τους, έφθασε η ώρα της ανακούφισης και της χαράς».

«Η χαρά για την απελευθέρωση τους δεν μειώνει τη θλίψη για τους άλλους ομήρους που έχασαν τη ζωή τους και υπενθυμίζει τη συνεχιζόμενη τραγωδία» τονίζει μια άλλη ιταλική εφημερίδα, η Ουνιτά ( LUnita ) η οποία επίσης αναφέρεται στη διάψευση από την ιταλική κυβέρνηση της πληροφορίας σύμφωνα με την οποία κατέβαλλε στους απαγωγείς λύτρα ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την απελευθέρωση των δύο Ιταλίδων.

Η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν ( Liberation) αναφερόμενη στις πληροφορίες για την καταβολή λύτρων υπογραμμίζει ότι « η χαρά μας για την απελευθέρωση των δύο Ιταλίδων δεν μειώνεται από τις συνθήκες που την κατέστησαν δυνατή».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κινητοποίηση του ιταλικού λαού έπαιξε κάποιο ρόλο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν και η ανθρώπινη ζωή δεν έχει τιμή, υπάρχει πάντα κάποια τιμή για την ζωή ενός ομήρου» γράφει η γαλλική εφημερίδα.

«Η διπλωματία των επιταγών φαίνεται προς το παρόν να είναι πιο αποτελεσματική από την διπλωματική τακτική που υιοθέτησε η γαλλική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των δύο γάλλων δημοσιογράφων» επισημαίνει η Λιμπερασιόν η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η πολιτική της Γαλλίας έναντι των αραβικών χωρών και οι θέσεις της για το Ιράκ και για τη Μέση Ανατολή δεν είναι τα ισχυρά ατού σ αυτό το διαβολικό παιγνίδι».

Ο λόγος του Τόνι Μπλερ

Υπό τον τίτλο «Ο Τόνι Μπλερ στοχεύει στην διαβεβαίωση και όχι στην γοητεία» η ελβετική εφημερίδα Λε Ταμ ( Le Temps ) σημειώνει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός «έδειξε μεγαλύτερη προθυμία να ακούσει τα επιχειρήματα αυτών που επικρίνουν την πολιτική του στο Ιράκ. Αναμφίβολα δεν κατάφερε να εξιλεωθεί απόλυτα και ήταν πολύ πιο πειστικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής».

Στο δημοσίευμα της ευρωπαϊκής έκδοσης της εφημερίδας Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν ( International Herald Tribune ) επισημαίνεται ότι ο Τόνι Μπλερ «παραδέχθηκε πως μειώθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την κυβέρνηση του λόγω του πολέμου στο Ιράκ» και ζήτησε, σύμφωνα με την εφημερίδα «συγνώμη για ορισμένες εσφαλμένες εκτιμήσεις που έκανε αλλά όχι και για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Μπέρλινερ Τσάιτουνγκ ( Berliner Zeitung ) το συνέδριο του Εργατικού κόμματος διέψευσε τις ελπίδες που έτρεφε ο Τόνι Μπλερ ότι θα φθάσει η στιγμή που η στάση του στο ζήτημα του Ιράκ θα δικαιωθεί.

Η γερμανική εφημερίδα πιστεύει πως τα μέλη του Εργατικού κόμματος «δεν θα συγχωρήσουν ποτέ ρον κ.Μπλερ για την περιπέτεια του Ιράκ».

Γερμανικά όπλα για το Ιράκ

Η εφημερίδα Ντερ Τάγκεσπίγκελ ( Der Tagesspiegel ) χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης του Βερολίνου να στείλει 20 τεθωρακισμένα οχήματα στο Ιράκ.

«Η ρεαλιστική στάση της κυβέρνησης υπογραμμίζει το πόσο διαφορετική είναι η στάση της στο Ιράκ από αυτή άλλων χωρών» λέει η γερμανική εφημερίδα που επικρίνει ιδιαίτερα τη γαλλική έκκληση για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, την οποία χαρακτηρίζει «προκλητική».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.