Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-01

  1. Tι πιστεύετε για την Ελληνική Υπηρεσία του BBC;
  2. Αυτοσυγκράτηση μετά τις αιματηρές επιχειρήσεις
  3. Δεκάδες νεκροί στη Σαμάρα
  4. «Μια Ελλάδα που μας κάνει περήφανους»
  5. Γαλλικό δημοψήφισμα για ένταξη της Τουρκίας
  6. Δεκάδες νεκροί στη Σαμάρα
  7. Εμπορικός πόλεμος για τους αιθέρες
  8. «Δεν υπογράφω την καταδίκη της ΑΕΚ»
  9. Επιτυχής η επέμβαση στον Μπλερ
  10. Μετολυμπιακές συναντήσεις
  11. Ματαιώθηκε η σύνοδος ΕΕ - Ισλαμικής Διάσκεψης
  12. Αιματηρές επιχειρήσεις στην Γάζα
  13. Ιράκ: Επίθεση στη Σαμάρα
  14. Πολύνεκρη επίθεση σε τέμενος
  15. «Εφυγε» η Ελένη Χατζηαργύρη
  16. Στους εισαγγελείς ο Ιακώβου
  17. Moody's: Πρόβλεψη για μείωση δαπανών στην Ελλάδα
  18. Παρεδόθη το πόρισμα
  19. Επέτειος Ανεξαρτησίας
  20. Απεργία εις απάντησιν
  21. Μετεγγραφές και εξοπλισμοί
  22. Αιματηρές επιχειρήσεις στην Γάζα
  23. Ιράκ: Επίθεση στη Σαμάρα
  24. Στον δρόμο του Κιότο και η Ρωσία
  25. Τηλεοπτική μονομαχία Μπους - Κέρι

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:52 (Ώρα Λονδίνου)

Tι πιστεύετε για την Ελληνική Υπηρεσία του BBC;

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC γιορτάζει φέτος τα 65 χρόνια της.

Μέσα από μία διαδρομή σε περιόδους κρίσης, όπως στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στα χρόνια της επταετούς δικτατορίας στην Ελλάδα, 1967 - 1974, φθάνουμε στο σήμερα και συνεχίζουμε την προσφορά μας στους ελληνόφωνους πολίτες του κόσμου μέσα από τις ραδιοφωνικές συχνότητες αλλά και το Διαδίκτυο.

Τι αντιπροσωπεύει για εσάς η Ελληνική Υπηρεσία του BBC; Tι βρίσκετε ενδιαφέρον στις εκπομπές μας; Tι θα θέλατε να αλλάξει ή να προστεθεί στα προγράμματά μας; Έχετε κάποια προσωπική ιστορία, ως ακροατές της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC; Ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ο ρόλος της στο σύγχρονο περιβάλλον των ΜΜΕ στην Ελλάδα ή την Κύπρο;

Απόψεις ακροατών και επισκεπτών του δικτυακού μας τόπου για την Ελληνική Υπηρεσία του BBC θα μεταδίδονται καθημερινά σε ειδικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα από τις 18 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Εάν θέλετε να πάρετε μέρος στο πρόγραμμα αυτό, συμπληρώστε τον αριθμό τηλεφώνου σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας (ο αριθμός δε θα εμφανισθεί στο Ίντερνετ).

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την Ελληνική Υπηρεσία, επειδή ενημερώνει πολύ γρήγορα για όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα μέσω διαδικτύου οι καινοτομίες που έχει, καθώς και οι ραδιοφωνικές εκπομπές από ποιότητα όσο και πληρότητα είναι πάρα πολύ καλές. Έχετε την υποστήριξή μας.

Γιάννης (Άρτα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 20:11 (Ώρα Λονδίνου)

Αυτοσυγκράτηση μετά τις αιματηρές επιχειρήσεις

Πολλά τα θύματα της Ισραηλινής εισβολής

Σε αυτοσυγκράτηση καλούν οι Ηνωμένες το Ισραήλ και ζητούν να περιορίσει τις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί δυσανάλογη δύναμη στις επιχειρήσεις του. Η Γαλλία δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα από την βία ενώ η Ρωσία κάλεσε και τις δ΄υο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Εν τω μεταξύ καθώς έπεφτε το σκοτάδι μετά από μία ημέρα σφοδρών συγκρούσεων και αιματοχυσίας Ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε τουλάχιστον δύο πυραύλους εναντίον της πόλης της Γάζας.

Τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις σημερινές μεγαλύτερες επιχειρήσεις των τελευταίων 4 ετών.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε εγκρίνει τα σχέδια για μεγάλης έκτασης επιχείρηση που έχει στόχο να σταματήσει τους Παλαιστίνιους μαχητές να πλήττουν από τη Λωρίδα της Γάζας με ρουκέτες τα ισραηλινά εδάφη.

Η επιχείρηση μπορεί να σημαίνει επανακατάληψη από τον ισραηλινό στρατό περιοχών της Γάζας.

Στιος συγκρούσεις της Πέμπτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι και 3 Ισραηλινοί.

Οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης σκότωσε τουλάχιστον 7 Παλαιστινίους κατά την διάρκεια εισβολής την Πέμπτη στον πολυπληθή προσφυγικό καταυλισμό Τζεμπαλίγια στην Λωρίδα της Γάζας.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 20:18 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες νεκροί στη Σαμάρα

Η Σαμάρα θεωρείται προπύργιο της ιρακινής αντίστασης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της αμερικανικής επιχείρησης για την επανάκτηση του ελέγχου στην πόλη Σαμάρα.

Η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της επιχείρησης στην πόλη σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 αντάρτες. Στόχος της επίθεσης ήταν περίπου δύο χιλιάδες αντάρτες που οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι εξαπολύουν από τη Σαμάρα επιθέσεις εναντίον τους.

Ο σύμβουλος της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης, Σαμπάχ Χαδέμ, δήλωσε στο ΒΒC ότι υπάρχουν πολλά θύματα και στον άμαχο πληθυσμό.

Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι στο κεντρικό νοσοκομείο της Σαμάρα έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενώ σε περιοχές της πόλης έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η επιχείρηση άρχισε αργά την Πέμπτη και οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ελέγχει πλέον κτίρια-κλειδιά της κυβέρνησης και της αστυνομίας, ενώ ο ανταποκριτής του BBC στο Ιράκ μεταδίδει ότι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Ιανουαρίου, η ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχο της τους θύλακες της ιρακινής αντίστασης.

Μήνυμα που αποδίδεται στον αλ Ζαουάχρι

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε μαγνητοφωνημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Αιγύπτιο υπαρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Στους μουσουλμάνους νέους απευθύνονταν το μήνυμα που αποδίδεται στον αλ Ζαουάχρι

Με το μήνυμα καλούνται οι νέοι μουσουλμάνοι να επιτεθούν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους οπουδήποτε στον κόσμο. Συγχρόνως καλεί σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, τονίζοντας ότι η απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι ισλαμικό καθήκον. Η αυθεντικότητα του μηνύματος εξετάζεται.

Στη Δαμασκό, ο Γάλλος βουλευτής, Ντιντιέ Ζουλιά, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, ομήρων ισλαμικής οργάνωσης στο Ιράκ, δήλωσε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρές ότι η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τους δύο στη Συρία, δέχτηκε πυρά των αμερικανικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί το όλο εγχείρημα. Οι δύο δημοσιογράφοι δεν έπαθαν τίποτα, δήλωσε ο ίδιος.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 15:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Μια Ελλάδα που μας κάνει περήφανους»

Το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης έδωσε και πάλι ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Ζάππειο, σε εκδήλωση για τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Αφού αναφέρθηκε σύντομα στον ιδρυτή του κόμματος και θείο του, Κωνσταντίνο Καραμανλή, και το ευρωπαϊκό του όραμα για την Ελλάδα, τον δημοκρατικό και προοδευτικό χαρακτήρα της ΝΔ και απέτισε φόρο τιμής σε «όλους τους έως τώρα επικεφαλής και όλα τα ιστορικά στελέχη της παράταξης», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει μπει σε ένα νέο ιστορικό κύκλο.

»Ενταγμένη σε ΕΕ, ΟΝΕ και υποδειγματική διοργανώτρια των ολυμπιακών και παραολυμπιακών αγώνων, η Ελλάδα ξέρει ότι «όπου ενώσαμε τις δυνάμεις μας, μπορέσαμε να φτάσουμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο ψηλά» διότι «όταν συμφωνούμε στο σκοπό και ομονοούμε στον τρόπο για την επίτευξή του, πετυχαίνουμε άθλους».

Οι προκλήσεις της νέας ιστορικής περιόδου σημαίνουν, είπε ο κ. Καραμανλής, την επίλυση των μεγάλων καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, την διαμόρφωση των προοπτικών της χώρας μετά το 2010, για την επίτευξη «μιας Ελλάδας που αναπτύσσεται παντού και εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευημερία για όλους τους πολίτες» και μιας κοινωνίας «πιο ανθρώπινης, με συνοχή, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη.

Η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η επένδυση στην παιδεία και τον πολιτισμό κι η ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες, υπενθύμισε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της κυβέρνησής του. «Ξέρουμε ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες. Δεν τις παραβλέπουμε. Αλλά και δεν μας πτοούν», είπε και συνέχισε: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τις στρεβλώσεις. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις παθογένειες».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός μίλησε για την νέα οικονομική πολιτική τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του λέει «την αλήθεια για τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα» ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα αίτιά τους και να «νοικοκυρευτεί» η οικονομία.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι βασικός άξονας της πολιτικής του είναι «η επανίδρυση του κράτους» ώστε να μετατραπεί σε «κράτος στρατηγείο» και, μαζί, «ο τερματισμός της κακοδιαχείρισης, ο περιορισμός της σπατάλης και η επιβολή απόλυτης διαφάνειας στη διαχείριση».

Τέλος, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο προσωπικό του «βάρος της ευθύνης που προέρχεται από την εμπιστοσύνη» που του έδειξε και δείχνει ο ελληνικός λαός, τόνισε ότι «για μια Ελλάδα που ανταγωνίζεται ισότιμα στο διεθνές περιβάλλον», πρωτοπόρο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, «μια Ελλάδα με αξίες, δυναμικό φρουρό των δημοκρατικών ελευθεριών, πρότυπο ισονομίας και ισοπολιτείας», με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, «μια Ελλάδα που εμπνέει, που μας κάνει περήφανους. Μια δυναμική και αισιόδοξη Πατρίδα».


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 17:34 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλικό δημοψήφισμα για ένταξη της Τουρκίας

Σιράκ: Οι Γάλλοι θα κρίνουν την Τουρκική ένταξη στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι οι συμπολίτες του θα κληθούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα εάν επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο κ. Σιράκ δήλωσε:

«Για να πραγματοποιηθεί η είσοδος της Τουρκίας στην κοινότητα απαιτούνται δύο πράγματα. Κατ΄αρχήν ότι η Άγκυρα θα συμμορφωθεί με όλες τις προϋποθέσεις - πολιτικές και οικονομικές - που καλούνται "κριτήρια της Κοπεγχάγης".

«Εάν γίνει κάτι τέτοιο στη συνέχεια πρέπει να λάβουμε μια πολιτική απόφαση με βάση μια συνθήκη προσχώρησης. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 10 ή και 15 χρόνια. Ο γαλλικός λαός θα αποφασίσει», είπε ο Γάλλος πρόεδρος και κατέληξε:

«Για το λόγο αυτό ζήτησα από την κυβέρνηση να προετοιμάσει τροποποίηση στο Σύνταγμα της χώρας, με την οποία θα προβλέπεται δημοψήφισμα και όχι κοινοβουλευτική έγκριση, σε κάθε περίπτωση κοινοτικής διεύρυνσης».

Οι δηλώσεις αυτές, εκτιμά αναλυτής του BBC, θα επιτρέψουν στον κύριο Σιράκ να ψηφίσει στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, γνωρίζοντας ότι η πλήρης ένταξή της δεν μπορεί να θεωρηθεί «τετελεσμένο γεγονός».


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 18:26 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες νεκροί στη Σαμάρα

Η Σαμάρα θεωρείται προπύργιο της ιρακινής αντίστασης

Αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της πόλης Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης που θεωρείται προπύργιο της ιρακινής αντίστασης.

Η επιδρομή έγινε σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό «σε απάντηση επανειλημμένων επιθέσεων».

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με προσωπικό τοπικού νοσοκομείου.

Στόχος της επίθεσης ήταν περίπου δύο χιλιάδες αντάρτες που οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι εξαπολύουν από τη Σαμάρα επιθέσεις εναντίον τους.

Η επιχείρηση άρχισε αργά την Πέμπτη και οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

Κάτοικοι της πόλης είπαν ότι άκουγαν εκρήξεις στη διάρκεια της νύχτας καθώς τα αμερικανικά τεθωρακισμένα περιπολούσαν στους δρόμους της Σαμάρα.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ελέγχει πλέον κτίρια-κλειδιά της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Ανταποκριτής του BBC στο Ιράκ μεταδίδει ότι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Ιανουαρίου η ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχο της τους θύλακες της ιρακινής αντίστασης.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 15:39 (Ώρα Λονδίνου)

Εμπορικός πόλεμος για τους αιθέρες

Σε αντίθεση με την Boeing, η Airbus δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα

Μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε την Πέμπτη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιδοτήσεις στον τομέα της κατασκευής αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας, ο Ρόμπερτ Ζέλικ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις συνομιλίες με τον Ευρωπαίο επίτροπο, Πασκάλ Λαμί, απείλησε με προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η συμφωνία του 1992 για τις επιδοτήσεις, βάσει της οποίας η ΕΕ μπορεί να υποστηρίξει την έρευνα και την ανάπτυξη μοντέλων αεροσκαφών, καλύπτοντας το 33% των απαιτούμενων κονδυλίων, με τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στην αεροναυπηγική βιομηχανία. Σε αντιστάθμισμα, το αμερικανικό δημόσιο εξασφαλίζει- μέσω της ΝΑΣΑ και προγραμμάτων εξοπλισμών- συμμετοχή στην κατασκευή αεροπλάνων της πολιτικής αεροπορίας.

Η αμερικανική πλευρά εκτιμά τώρα ότι η συμφωνία δεν είναι δίκαιη και ζητά την επαναδιαπραγμάτευσή της, επιδιώκοντας περικοπές μόνο από την ευρωπαϊκή πλευρά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντίθετα δεν θέλει να δεσμευτεί στην πραγματοποίηση περικοπών σε σχέση με την κατασκευή των αεροπλάνων Airbus, εάν δεν πράξουν και οι ΗΠΑ το ίδιο για τον βασικό ανταγωνιστή, τη Boeing.

Oικονομικοί παρατηρητές αποδίδουν τη σπουδή των ΗΠΑ στο όλο θέμα, στην κρίση που μαστίζει τη Boeing, η οποία από το 2001 μέχρι σήμερα έχει απολύσει 61.000 από τις 115.000 εργαζομένους της, ενώ εξ αιτίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων και μόνο, κατόρθωσε να μην εμφανίσει παθητικό το περασμένο τρίμηνο. Σε αντίθεση με την αμερικανική εταιρεία, η Airbus του ομίλου EADS είχε στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Μιλώντας σε εργαζόμενους της Boing, στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας τον Αύγουστο, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε την πρόθεσή του για προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Στην περίπτωση αμερικανικής προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην ΕΕ, υπό τη μορφή υψηλότερων φόρων στα προϊόντα της.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν υπογράφω την καταδίκη της ΑΕΚ»

Οξεία επίθεση εναντίον του υφυπουργείου Αθλητισμού και του υφυπουργού Γ. Ορφανού εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαϊδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τη νέα απόρριψη της αίτησης της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ για υπαγωγή στο άρθρο 44.

Ο Ντέμης Νικολαϊδης χαρακτήρισε μονόδρομο την υπαγωγή της ΑΕΚ στο άρθρο 44, υποστηρίζοντας ότι με το νέο αθλητικό νόμο η ομάδα οδηγείται σε πτώχευση και η μόνη διέξοδος για την εξυγίανση της εταιρίας είναι η ρύθμιση των χρεών.

«Δεχόμαστε πιέσεις να μπούμε στο νόμο Ορφανού που θα οδηγήσει την ΑΕΚ στην πτώχευση. Η ΑΕΚ δεν γίνεται να μπει σε αυτό το νόμο. Εγώ δεν υπογράφω την καταδίκη της ομάδας μου. Το άρθρο 44 είναι μονόδρομος για εμάς», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης.

Επίσης, τόνισε ότι είναι άξιο απορίας γιατί το δημόσιο κυνηγά την ΑΕΚ και όχι αυτούς που δημιούργησαν τα χρέη στην ΠΑΕ, οι οποίοι μάλιστα κυκλοφορούν και ελεύθεροι.

Ο Ντέμης Νικολαϊδης ξεκαθάρισε ότι αυτός και οι συνεργάτες του δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την ΑΕΚ. «Πληρώνουμε στην ώρα μας, δεν χρωστάμε σε κανέναν και γεμίζουμε το γήπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Επιτυχής η επέμβαση στον Μπλερ

Τη Δευτέρα επανέρχεται στα καθήκοντά του ο Βρετανός πρωθυπουργός

Στο σπίτι του βρίσκεται ξανά ο Τόνι Μπλερ μετά την μικρή χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου δήλωσε ότι η επέμβαση στον Βρετανό πρωθυπουργό ήταν επιτυχής και ότι είναι πολύ μικρό το ενδεχόμενο να παρουσιάσει ξανά τα ίδια προβλήματα.

Σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους η επέμβαση, που έγινε με τοπική αναισθησία, είναι εγχείριση ρουτίνας.

Από το περιβάλλον του κ. Μπλερ έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα επανέλθει στα καθήκοντά του την ερχόμενη Δευτέρα και προτίθεται να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη του περιοδεία στην Αφρική, που αρχίζει την Τρίτη.

«Νομίζω ότι ολόκληρη η χώρα του εύχεται περαστικά», δήλωσε στο ΒΒC ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν.


Μετολυμπιακές συναντήσεις

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με την πρόεδρο της «Αθήνα2004», Γιάννα Αγγελοπούλου για τον απολογισμό των διοργανώσεων ολυμπιακών και παραολυμπιακών.

Στη συνάντηση, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε λόγω του τραγικού τροχαίου του Μαλιακού, παρευρέθησαν η αναπληρώτρια υπουργός πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, και ο εντεταλμένος σύμβουλος Θ. Παπαπετρόπουλος, που συνόδευε την πρόεδρο της "Αθήνα 2004".

Η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στην οργανωτική επιτυχία των αγώνων, ενώ ο κ. Παπαπετρόπουλος υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό ότι θα έχει έτοιμο τον οικονομικό απολογισμό της εταιρίας έως τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής είχε κατ ιδίαν συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, κατά την οποία εξέτασαν τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για την αξιοποίησή τους με μοναδικό στόχο το δημόσιο συμφέρον.

Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα της φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη των ιδιωτικών εταιριών που θα αναλάβουν το έργο αυτό.

Κατά την έξοδο από το μέγαρο Μαξίμου, στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς την κα Αγγελοπούλου για το αν είναι ενοχλημένη επειδή ο πρωθυπουργός δεν την κάλεσε στη χθεσινή εκδήλωση προς τιμήν των παραολυμπιονικών, στο Ζάππειο, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής αρκέστηκε να πει ότι είναι υπερήφανη κι ευτυχισμένη για τη διεξαγωγή των Αγώνων.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ματαιώθηκε η σύνοδος ΕΕ - Ισλαμικής Διάσκεψης

Ο κ. Μποτ διαμήνυσε ότι δεν θα λάβει μέρος στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται η προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των 57 χωρών της Ισλαμικής Διάσκεψης.

Όπως μεταδίδεται από την Άκυρα, δεν κατέστη δυνατή συμφωνία για το στάτους, με το οποίο θα ελάμβανε μέρος στη συνάντηση η αντιπροσωπεία της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.

Η ολλανδική προεδρία είχε καλέσει τα μέλη της Ένωσης να μποϋκοτάρουν τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, μετά την εμμονή της Τουρκίας για συμμετοχή στη συνάντηση της βόρειας Κύπρου, με το καθεστώς κράτους.

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπέρναρντ Μποτ, αποφάσισε να μη λάβει μέρος στη διήμερη συνάντηση, που θα ξεκινούσε τη Δευτέρα.

«Η απόφαση της ολλανδικής προεδρίας και η σύσταση που απηύθυνε στα κράτη-μέλη της ΕΕ έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση της συνόδου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, διπλωμάτες στην Τουρκία υποδεικνύουν ότι η πλήρης υποστήριξη της Άγκυρας στο καθεστώς της βόρειας Κύπρου και η άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορούσε να δημιουργήσει κωλύματα στην επιδίωξη της Τουρκία να λάβει ημερομηνία έναρξης συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρές επιχειρήσεις στην Γάζα

Πολλά τα θύματα της Ισραηλινής εισβολής

Δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης μπήκαν στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια και στις πόλεις Μπείτ Χανούν και Μπείτ Λαχίγια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις σημερινές μεγαλύτερες επιχειρήσεις των τελευταίων 4 ετών.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε εγκρίνει τα σχέδια για μεγάλης έκτασης επιχείρηση που έχει στόμο να σταματήσει τους Παλαιστίνιους μαχητές να πλήττουν από τη Λωρίδα της Γάζας με ρουκέτες τα ισραηλινά εδάφη.

Η επιχείρηση μπορεί να σημαίνει επανακατάληψη από τον ισραηλινό στρατό περιοχών της Γάζας.

Στιος συγκρούσεις της Πέμπτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι και 3 Ισραηλινοί.

Οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης σκότωσε τουλάχιστον 7 Παλαιστινίους κατά την διάρκεια εισβολής την Πέμπτη στον πολυπληθή προσφυγικό καταυλισμό Τζεμπαλίγια στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν όλη τη μέρα.

Πρόκειται για την πρώτη εισβολή Ισραηλινών δυνάμεων στην καρδιά του προσφυγικού καταυλισμού για περισσότερο από δύο χρόνια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν διέταξε να διεισδύσουν περισσότερα στρατεύματα στην Λωρίδα της Γάζας μετά την χθεσινή επίθεση με ρουκέτα από Παλαιστίνιους στη Ισραηλινή πόλη Σντερότ που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο παιδιά.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Επίθεση στη Σαμάρα

Η Σαμάρα θεωρείται προπύργιο της ιρακινής αντίστασης

Αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον της πόλης Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης που θεωρείται προπύργιο της ιρακινής αντίστασης.

Η επιδρομή έγινε σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό «σε απάντηση επανειλημμένων επιθέσεων».

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με προσωπικό τοπικού νοσοκομείου που λέει ότι δεν έχει πλέον απαραίτητες προμήθειες. Εξ άλλου έχει δακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτικού σε πολλές περιοχές της πόλης.

Στόχος της επίθεσης ήταν περίπου δύο χιλιάδες αντάρτες που οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι εξαπολύουν από τη Σαμάρα επιθέσεις εναντίον τους.

Η επιχείρηση άρχισε αργά την Πέμπτη και οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

Κάτοικοι της πόλης είπαν ότι άκουγαν εκρήξεις στη διάρκεια της νύχτας καθώς τα αμερικανικά τεθωρακισμένα περιπολούσαν στους δρόμους της Σαμάρα.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ελέγχει πλέον κτίρια-κλειδιά της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Ανταποκριτής του BBC στο Ιράκ μεταδίδει ότι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Ιανουαρίου η ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχο της τους θύλακες της ιρακινής αντίστασης.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 12:54 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση σε τέμενος

Από πυρά των πακιστανικών δυνάμεων σκοτώθηκε πριν πέντε ημέρες ο φερόμενος ως στέλεχος τςη Αλ Κάιντα, σουνίτης Αμγιάντ Φαροόκι

Στην πόλη Σιαλκότ του ανατολικού Πακιστάν τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, όπως μεταδίδεται, σε μουσουλμανικό τέμενος, στο οποίο ήταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες σιίτες για την προσευχή της Παρασκευής.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας και συνειδητά επιλέχτηκε η συγκεκριμένη ώρα, καθώς είναι γνωστό ότι θα ήταν στο τέμενος πολύς κόσμος», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας.

Μετά την επίθεση εξαγριωμένο πλήθος συγκρούστηκε με την αστυνομία στους δρόμους της περιοχής όπου βρίσκεται το τέμενος.

Η επίθεση - αποδίδεται στη διένεξη μεταξύ σιιτών και σουνιτών στη χώρα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους - πραγματοποιήθηκε πέντε μέρες μετά το θάνατο από τα πυρά κυβερνητικών δυνάμεων του καταζητούμενου για τρομοκρατική δράση σουνίτη, Αμγιάντ Φαροόκι, που φέρονταν να είναι στέλεχος της Αλ Κάιντα και να έχει λάβει μέρος στην απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου, Περβέζ Μουσάραφ.

Τον Μάιο είχαν χάσει τη ζωή τους 20 άνθρωποι, σε επίθεση εναντίον σιιτικού τεμένους στο Καράτσι.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 10:41 (Ώρα Λονδίνου)

«Εφυγε» η Ελένη Χατζηαργύρη

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο η κορυφαία ελληνίδα ηθοποιός Ελένη Χατζηαργύρη.

Η ηθοποιός, που νοσηλευόταν στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, ήταν 79 ετών και η παρουσία της στα θεατρικά πράγματα της χώρας κάλυπτε περισσότερο από πέντε δεκαετίες ενώ για περισσότερο από σαράντα χρόνια δίδασκε σε δραματικές σχολές.

Ανέβηκε πρώτη φορά στο σανίδι σε ηλικία 17 ετών, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Οι νεώτεροι τη γνώρισαν από την τηλεόραση, όπου ο τελευταίος της πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν στη σειρά «Περί ανέμων και υδάτων».

Έχει ερμηνεύσει στο θέατρο τους μεγαλύτερους ρόλους του δραματικού ρεπερτορίου και ο Κάρολος Κουν την είχε χαρακτηρίσει «δραματική ντάμα». Τελευταία της θεατρική εμφάνιση ηταν στο θέατρο Εξαρχείων, στο έργο "Κύρια Κλάιν".

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στις 2.30 το μεσημέρι, από το Α` Νεκροταφείο της Αθήνας.


Στους εισαγγελείς ο Ιακώβου

Στους εισαγγελείς Σπύρο Μουζακίτη και Αθηνά Θεοδωροπούλου που ερευνούν την υπόθεση χρήσης απαγορευμένων ουσιών από έλληνες πρωταθλητές, παρουσιάστηκε για να καταθέσει την Παρασκευή ο προπονητής της εθνικής ομάδας άρσης βαρών, Χρήστος Ιακώβου.

Ο κ. Ιακώβου κλήθηκε για την υπόθεση του Ολυμπιονίκη Λεωνίδα Σαμπάνη, που στις εξετάσεις του, μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, βρέθηκε υψηλό ποσοστό τεστοστερόνης και του αφαιρέθηκε το μετάλλιο.

Η υπόθεση επρόκειτο να εξεταστεί από την Εισαγγελία Πειραιά, όπου ανήκει το «σπίτι της άρσης βαρών» στη Νίκαια.

Τελικώς, η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, καθώς οι δυο προαναφερόμενοι εισαγγελείς διενεργούσαν έρευνα γενικά για την υπόθεση του ντόπινγκ, με αφορμή το θέμα Κεντέρη και Θάνου.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 07:30 (Ώρα Λονδίνου)

Moody's: Πρόβλεψη για μείωση δαπανών στην Ελλάδα

Συνέντευξη στον Γιώργο Φελλίδη

Ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody's ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να υποβαθμίσει την δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, παρά την πρόσφατη αναθεώρηση του εξωτερικού χρέους και του δημοσίου ελλείμματος το 2000 - 03.

Τις προηγούμενες μέρες δύο εταιρείες αξιολογήσεων, η Standard and Poors και η Fitch Ratings αναθεώρησαν τις τελευταίες ημέρες τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από «σταθερές» σε «αρνητικές».

Η αντιπρόεδρος της Μoody's, Σάρα Μπερτέν, εξήγησε στο Γιώργο Φελλίδη, γιατί δεν άλλαξε η εταιρεία τη βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία Α1 του σχετικού πίνακα της Moody's, στο χαμηλότερο επίπεδο δηλαδή σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης. Στην αξιολόγησή μας αυτή λαμβάνεται ήδη υπ όψιν το γεγονός ότι η Ελλάδα, όσον αφορά την πραγματική οικονομία και τα λογιστικά πρότυπα, παρουσιάζει διαφορές με τα υπόλοιπα κράτη» είπε η Σάρα Μπερτέν.

Η αντιπρόεδρος της Moodys πρόσθεσε ότι η εταιρεία «διαπίστωσε ότι πρόσφατα έγινε μια αναθεώρηση στον τρόπο υπολογισμού των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας».

Στο ερώτημα αν αυτό σημαίνει μακροπρόθεσμα ότι αυξάνεται η πιθανότητα μη εξόφλησης του εξωτερικού χρέους η Σάρα Μπερτέν απάντησε «και βέβαια όχι, για αυτό το λόγο εμείς δεν αλλάζουμε την αξιολόγησή μας»

Η αναλύτρια της Moodys είπε στη συνέχεια ότι αυτό που διαπίστωσε η εταιρεία είναι « μια δημοσιονομική επιδείνωση, η οποία όμως συνδέεται με περιστασιακούς παράγοντες όπως οι εκλογές και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στη Moodys αξιολογούμε τη θέση μιας χώρας καθ όλη τη διάρκεια ενός οικονομικού κύκλου, δηλαδή θα αλλάζαμε την βαθμολογία μιας χώρας εάν άλλαζαν οι βασικοί δείκτες της οικονομίας της».

Στην ερώτηση του Γιώργου Φελλίδη πως εκτιμά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την ελληνική κυβέρνηση, η αντιπρόεδρος της εταιρείας Moodys απάντησε:

«Καταρχήν θεωρώ ότι ο έλεγχος των δημοσιονομικών στοιχείων είναι μάλλον θετικό γεγονός. Και αυτό γιατί αποκαλύπτει ότι στον τομέα των λογιστικών μεθόδων η Ελλάδα διέφερε από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Έτσι με την αλλαγή των λογιστικών πρακτικών τα στοιχεία που μελλοντικά θα έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση - αλλά και εμείς - θα είναι καλύτερης ποιότητας. Κατά δεύτερο λόγο, η φύση και το μέγεθος του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος το 2003 και το 2004 σημαίνει ότι αναμένουμε μια περισσότερο σφικτή «συντηρητική» δημοσιονομική πολιτική. Δηλαδή αναμένουμε να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα, ιδιαίτερα στον τομέα των δημοσίων δαπανών» επισημαίνει η Σάρα Μπερτέν αντιπρόεδρος της εταιρείας αξιολογήσεων Moodys.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 09:17 (Ώρα Λονδίνου)

Παρεδόθη το πόρισμα

Παραδόθηκε και αξιολογείται από το ΓΕΕΘΑ το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) που διενεργήθηκε προς καταλογισμό ευθυνών για την καθυστέρηση στην ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας κατά το πολύνεκρο δυστύχημα λόγω πτώσης ελικοπτέρου τύπου Σινούκ, ανοικτά του Άθωνα. Την ΕΔΕ διενήργησε ο υποδιοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας υποναύαρχος Ι. Λιούλης. Περισσότερες λεπτομέρειες επί του πορίσματος δεν έγιναν γνωστές λόγω του απορρήτου του χαρακτήρα του.

Εξάλλου, προς τον τόπο του δυστυχήματος πλέουν το μεταγωγό Ικαρία, το ρυμουλκό "Διομήδης" και το υδρογραφικό "Ναυτίλος" προκειμένου να συμμετάσχουν μαζί με το ωκεανογραφικό "Αιγαίο" στην προσπάθεια ανέλκυσης τμημάτων της ατράκτου του μοιραίου ελικοπτέρου που έχουν εντοπιστεί σε βάθος 866 μέτρων μεταξύ Άθωνα και Σιθωνίας. Η προσπάθεια ανέλκυσης θα αρχίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες εφόσον οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή το επιτρέψουν.

Υπενθυμίζεται ότι στην πτώση του ελικοπτέρου έχασαν τη ζωή τους ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος και άλλοι δεκαέξι άνθρωποι.


Επέτειος Ανεξαρτησίας

Την απόφασή του να αγωνιστεί, ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του Κυπριακού Ελληνισμού, του για επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που να διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του Κυπριακού λαού και να κατοχυρώνει την ασφάλεια και το καλύτερο μέλλον του τόπου, επαναβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, με αφορμή την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας.

Στο διάγγελμά του, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού θα αναζητηθεί μέσα στο πλαίσιο, τις παραμέτρους και τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν, αλλά, τόνισε, το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να επαναφερθεί «ως έχει» ή με μικρές διακοσμητικές αλλαγές.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά επιδιώκει αλλαγές και τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν που δεν θα ανατρέπουν τη φιλοσοφία του σχεδίου, αλλά θα επιτρέπουν την επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι προσφέρει ένα πρόσθετο βήμα και μια δυνατότητα για προώθηση των αρχών που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού.

Τέλος, είπε ότι η ανεξαρτησία της Κύπρου είναι υπόθεση και των Τουρκοκυπρίων «προς τους οποίους τείνουμε χείρα φιλίας και συνεργασίας για να εγκαθιδρύσουμε μαζί μια επανενωμένη πατρίδα, κοινωνία και οικονομία».

Μηνύματα προς τον πρόεδρο της Κύπρου, επ ευκαιρία της επετείου, απηύθυναν ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας «για την προσήλωση και συνεχή υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειές σας (σ.σ. του κ. Παπαδόπουλου) για την επίτευξη μιας συνολικής, συμπεφωνημένης, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης του Κυπριακού ζητήματος, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια «για τα επιτεύγματα του κυπριακού λαού» και κατόπιν αναφέρει:

«Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και εγώ προσωπικώς, θα συνεχίσουμε, όπως πράξαμε με συνέπεια και κατά το παρελθόν, να αγωνιζόμαστε στο πλευρό σας για την επίτευξη των στόχων του αδελφού κυπριακού λαού».

Tην Ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στις εορταστικές εκδηλώσεις ο υπουργός εθνικής αμύνης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ο οποίος μετέβη στη Κύπρο την Πέμπτη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα έχει συναντήσεις με τον κύπριο ομόλογό του και τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 09:05 (Ώρα Λονδίνου)

Απεργία εις απάντησιν

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε να καλέσει τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα η ΑΔΕΔΥ στις 21 Οκτωβρίου, απαντώντας έτσι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στα όσα περιέχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2005.

Όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, οι κινητοποιήσεις δεν θα τελειώσουν στην απεργία αυτή.

Η ΑΔΕΔΥ συγκαλεί γενική συνέλευση στις 25 Οκτωβρίου για να υπάρξει εκτίμηση των εξελίξεων και να ληφθούν νέες αποφάσεις, ενώ από κοινού με τις ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ και με αφετηρία την 21η Οκτωβρίου, ξεκινά έναν κύκλο συνεχούς αγωνιστικής παρέμβασης έως την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.

Κατά τον κ. Παπασπύρο «υπάρχουν περιθώρια αλλαγής της οικονομικής πολιτικής» και «εάν δεν ξεκινήσει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων για τη διαφοροποίησή της, ανοίγει μακρύς χρόνος διεκδίκησης και τριβής».

Επίσης, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για ασυνέπεια, καθώς όπως είπε, άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά και άλλα εφαρμόζει ως κυβέρνηση.

Τέλος, είπε ότι ο προϋπολογισμός προδιαγράφει σκληρή λιτότητα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ενώ, «ελλοχεύει ο κίνδυνος αναθεώρησης του προϋπολογισμού εντός του 2005 με τον περιορισμό ή την ανατροπή κοινωνικών παροχών, καθώς ήδη διεθνείς οργανισμοί αμφισβητούν το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και το ύψος του πληθωρισμού που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 08:37 (Ώρα Λονδίνου)

Μετεγγραφές και εξοπλισμοί

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Όλη η ύλη των εξετάσεων. Για τους μαθητές Β΄, Γ΄Λυκείου και Εσπερινών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κάθαρση TORA. 2 νέοι φάκελοι στα χέρια του εισαγγελέα. Μονόδρομος η Εξεταστική Επιτροπή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θηλιά τα δάνεια για τα νοικοκυριά. Χρωστούν στις Τράπεζες 15,7 τρις δρχ! Μέσα σ΄ένα χρόνο τα καταναλωτικά αυξήθηκαν κατά 68%.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Άδεια ταμεία άφησαν οι πλαστογράφοι. Η κυβέρνηση καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για απίστευτες "μαύρες τρύπες".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 60% ΟΧΙ σε εκλογές. Πανελλήνια δημοσκόπηση της Alpha Research για την "Α". Ισχυρό ρεύμα για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας με συναίνεση και εξάντληση της τετραετίας.

Η ΑΥΓΗ: Ο Βενέζης.....αντισυνταγματικός για το υπουργείο Παιδείας! Αποκαλύφθηκε χθες στη Βουλή από τον Αλ. Αλαβάνο. Έκοψαν το κείμενό του από την ύλη της Δ΄Δημοτικού γιατί είναι υπέρ της ειρήνης!

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έφτυσε την Γιάννα ο Καραμανλής. Δεν την κάλεσε ούτε στην δεξίωση για το τέλος των παραολυμπιακών.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η τρικυμία στον ΟΤΕ νάρκη στην κυβέρνηση. Πρόεδρος υπό επιτήρησιν ο κ. Βουρλούμης. Εξέγερση της ΔΑΚΕ για την εθελουσία έξοδο 6.200 υπαλλήλων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η εξεταστέα ύλη της Γ΄Λυκείου. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι μαθητές.

ΕΘΝΟΣ: Αυξήσεις 27 έως 54 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους. Πίνακες με τις μεικτές αποδοχές στις βασικές κατηγορίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φοβάται αποκαλύψεις κι άλλων σκανδάλων και Με ....Λεξοτανίλ κοιμάται τα βράδια ο Γιιώργος. Μετά τους ΑΚΗ και ΓΙΑΝΝΟ που παραπέμπονται στην Εξεταστική της Βουλής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο φως οι αμαρτωλές συμβάσεις για τα εξοπλιστικά. Στη Δικαιοσύνη οι φάκελοι για ελικόπτερα και αεροστρωμνα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ώρα για τομές, όχι για εκλογές. Κυβέρνηση: Προτεραιότητα σε Εξεταστική για εξοπλισμούς, Χρηματιστήριο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετεγγραφές: Καίνε και τα χλωρά. Στο άλλο άκρο οι νέες ρυθμίσεις μετά τις αποκαλύψεις.

ΕΞΠΡΕΣ: "Εξυγίανση μετ' εμποδίων. Στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες του δημόσιου τομέα".

ΕΣΤΙΑ: Το ενδεχόμενο προώρων εκλογών. Θα καταστούν αναπόφευκτες αν κλιμακωθή η οξύτης.

ESPRESSO: Χαρίζουν πάρκιν στους επώνυμους. Πόρισμα - καταπέλτης από τον Συνήγορο του Πολίτη.Πως γίνονται οι διακρίσεις και ποιοι ευθύνονται.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε τροχιά σύγκρουσης για τον προϋπολογισμό. Απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 21 Οκτωβρίου-Σκληρή γλώσσα από ΓΣΕΕ και αγρότες".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ανάβει" η πολιτική σκηνή. Στους εισαγγελείς δεύτερο κύμα αμαρτωλών συμβάσεων όπλων- Αναταραχή σε μεσάζοντες και ΠΑΣΟΚ.

ΚΕΡΔΟΣ: "Η κυβέρνηση στηρίζει τα "σχέδια Βουρλούμη". Η εξυγίανση του ΟΤΕ θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την οικονομία".

Ο ΛΟΓΟΣ: Διαψεύδει η κυβέρνηση...το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ενώ μαίνεται η "κόντρα" για τους εξοπλισμούς....

Μetro: Διάλογος χωρίς ταμπού στην Παιδεία. Αλλαγές προαναγγέλλει με συνέντευξή της στη "metro" η υπουργός Παιδείας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ο Moody's βλέπει σταθερό το αξιόχρεο της Ελλάδας. Ο Οργανισμός γνώριζε τη λογιστική... κατάσταση".

ΤΑ ΝΕΑ: Όλη η ύλη για τις εξετάσεις Β΄-Γ΄ Λυκείου. Και γκάφα με τη Β΄Λυκείου.

Η ΝΙΚΗ: Εκτεθειμένη η ΝΔ. Επιλεκτική επιχείρηση "κάθαρσης" από την κυβέρνηση. Αρνείται τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντεργατική θύελλα. 10.000 απολύσεις σε μια μέρα.

TRAFFIC NEWS: "Η μισή σόου μπιζ είναι γκέι". Δήλωση βόμβα. Σάλο έχει προκαλέσει ο νέος ενδυματολόγος του Fame Story.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νερό: πρόβλημα για τη Θεσσαλονίκη. Με 10χρονη έρευνα ΕΥΑΘ Σχολής Πολιτικών Μηχανικών.

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα. Ποιες περιοχές μπαίνουν αμέσως στο σχέδιο πόλης. 700.000 κτίσματα παίρνουν σειρά για νομιμοποίηση.

City Press: Μετεγγραφές: Σχέδιο νόμου για να κλείσουν τα "παράθυρα". Άμεση αντίδραση της κυβέρνησης στην υπόθεση Τσιτουρίδη.

Κυβέρνηση

H ESPRESSO γράφει "η κυβέρνηση "δεν βλέπει κανέναν να ζητάει εκλογές", σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπό της Β. Αντώναρο, οι υπουργοί θέλουν να πιστεύουν ότι ο Κ. Καραμανλής θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι εξετάζει πλέον όλα τα ενδεχόμενα. Και μάλιστα όταν ρίχνει κρυφές ματιές στις δημοσκοπήσεις που έχει στο συρτάρι του δεν αποκλείει καμία απολύτως εξέλιξη".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση διέψευσε εκ νέου χθες τα σενάρια πρόωρων εκλογών που ήρθαν στην πολιτική επικαιρότητα με αφορμή την Εξεταστική Επιτροπή για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό με την πιθανότητα να μη βρεθεί συναινετική λύση στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "η χώρα χρειάζεται διαφάνεια και όχι εκλογές", τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες. Όπως επισημαίνουν, η προσπάθεια να ταυτιστούν οι κινήσεις για τη διαφάνεια με εκλογές είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του "συστήματος ΠΑΣΟΚ".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ , "κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο προώρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι σήμερα δεν φαίνεται να τις θέλουν ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως. Αν κλιμακωθεί η πολιτική οξύτης, τα πράγματα θα λάβουν τέτοια δυναμική, ώστε η προσφυγή στις κάλπες θα καταστεί αναπόφευκτη".

Εξοπλιστικά προγράμματα - Αντιπαράθεση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει ο έλεγχος των αμαρτωλών προμηθειών όπλων, καθώς η κυβέρνηση απέστειλε χθες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο δύο νέους φακέλους προς διερεύνηση".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "άλλες δύο ζημιογόνες -όπως διαφαίνεται- για το ελληνικό Δημόσιο συμβάσεις οπλικών συστημάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ βρίσκονται από χθες στο ....στόχαστρο της Δικαιοσύνης".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ κατέστρωσε ένα καλό αντιπολιτευτικό σχέδιο που είχε δύο σκέλη και πίστευε ότι θα επιφέρει ισχυρά χτυπήματα στην κυβέρνηση, τώρα όχι μόνο δεν του βγαίνει το σχέδιο, αλλά αρχίζει να ανησυχεί σε τέτοιο σημείο ώστε να χρειάζεται να παίρνει...LEXOTANIL τα βράδια για να κοιμηθεί. Έχει πληροφορίες ότι μετά την παραπομπή των ΑΚΗ και ΓΙΑΝΝΟΥ στην Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής για τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ακολουθούν και άλλες καταγγελίες".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "οι σκιές δεν μπορεί να συνεχίσουν να βαρύνουν την πολιτική ζωή της χώρας. Το εκλογικό σώμα ζήτησε μέσα από μια καθαρή εντολή που έδωσε στη Νέα Δημοκρατία, να πορευθεί με ήθος και συνάμα να ρίξει άπλετο φως σε όλα τα γκρίζα σημεία του δημόσιου βίου. Το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχει δημιουργήσει σκιές αλλά και ερωτήματα στην κοινή γνώμη που δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η διαφαινόμενη άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για έλεγχο όλων των εξοπλιστικών προμηθειών που έγιναν μέχρι σήμερα, αφήνει τη ΝΔ εκτεθειμένη αφού καταδεικνύει την επιλεκτική ευαισθησία της σε θέματα χρηστής διοίκησης και οικονομικής διοίκησης".

Παιδεία

Η METRO αναφέρει ότι "χωρίς προκαταλήψεις θα τεθεί για συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς όλο το σύστημα της εκπαίδευσης στη χώρα μας, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες. Το μήνυμα αυτό δίνει με αποκλειστική της συνέντευξη στη "metro" η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Η υπουργός σημειώνει ότι η εφαρμοσθείς πολιτική στον τομέα της παιδείας στη χώρα μας αποδείχθηκε αναποτελεσματική ως προς τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τονίζει ότι θα πρέπει να μετρηθεί η λεγόμενη "κοινωνική αποτελεσματικότητα" του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου".

Η City Press γράφει ότι "η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου ανακοίνωσε χθες τις προτάσεις για αυστηροποίηση των μετεγγραφών που περιέχονται στο σχετικό σχέδιο νόμου. Καταργούνται οι μετεγγραφές για κοινωνικούς και λόγους υγείας και περιορίζονται στους φοιτητές που ανήκουν σε οικογένειες με τρία παιδιά ή έχουν οικογενειακό εισόδημα κατώτερο των 35.000 ευρώ το χρόνο".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "μαζί με τα ξερά καίει και τα χλωρά το νέο σύστημα μετεγγραφών. Καταργεί τους λόγους υγείας και τα αδέλφια από διαφορετικές πόλεις. Επωφελούνται παιδιά πολυτέκνων (με τρία) και τα παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας. Με προϋποθέσεις η μετεγγραφή των οικονομικά ασθενών".

Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την εξεταστέα ύλη της Γ' Λυκείου γι α τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για μια φωτοτυπία της περυσινής ύλης. Αλλά περιλαμβάνει και τη Β' τάξη του Λυκείου, στην οποία όμως οι Πανελλήνιες Εξετάσεις έχουν καταργηθεί".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "με μικροαλλαγές σε ορισμένα μαθήματα (όπως τη Φυσική και τη Γεωμετρία) ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ' τάξης των ημερήσιων λυκείων και της Δ' τάξης των εσπερινών. Περιορισμένες αλλαγές έχει και η διδακτέα ύλη της Β' τάξης των ημερησίων λυκείων και της Γ' τάξης των εσπερινών. Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι μαθητές των τάξεων αυτών δεν θα διαγωνιστούν πανελλαδικά αλλά σε επίπεδο σχολικής μονάδας".

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας επιβάλλεται ανοιχτή λογοκρισία στην εκπαίδευση και ειδικότερα στη Δ' Δημοτικού. "Κόβονται" από τη διδακτέα ύλη δύο κείμενα του βιβλίου: το ένα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Ηλία Βενέζη με τίτλο: "Αυτός είναι ο πόλεμος" και ένα άλλο που αναφέρεται στον αγώνα των δούλων για ελευθερία".

Δημοσκόπηση

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι " διακομματική άρνηση στις πρόωρες εκλογές, σαρωτική υποστήριξη στην εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας και υπερκομματική αποδοχή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα ζητούν οι πολίτες. Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα από την πανελλαδική δημοσκόπηση της Alpha Research για την "Απόφαση" η οποία στέλνει πολλαπλά μηνύματα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 08:03 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρές επιχειρήσεις στην Γάζα

Πολλά τα θύματα της Ισραηλινής εισβολής

Δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης μπήκαν στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια και στις πόλεις Μπείτ Χανούν και Μπείτ Λαχίγια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε εγκρίνει τα σχέδια για μεγάλης έκτασης επιχείρηση που έχει στόμο να σταματήσει τους Παλαιστίνιους μαχητές να πλήττουν από τη Λωρίδα της Γάζας με ρουκέτες τα ισραηλινά εδάφη.

Η επιχείρηση μπορεί να σημαίνει επανακατάληψη από τον ισραηλινό στρατό περιοχών της Γάζας.

Στιος συγκρούσεις της Πέμπτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι και 3 Ισραηλινοί.

Οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης σκότωσε τουλάχιστον 7 Παλαιστινίους κατά την διάρκεια εισβολής την Πέμπτη στον πολυπληθή προσφυγικό καταυλισμό Τζεμπαλίγια στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν όλη τη μέρα.

Πρόκειται για την πρώτη εισβολή Ισραηλινών δυνάμεων στην καρδιά του προσφυγικού καταυλισμού για περισσότερο από δύο χρόνια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν διέταξε να διεισδύσουν περισσότερα στρατεύματα στην Λωρίδα της Γάζας μετά την χθεσινή επίθεση με ρουκέτα από Παλαιστίνιους στη Ισραηλινή πόλη Σντερότ που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο παιδιά.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 08:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Επίθεση στη Σαμάρα

Η Σαμάρα θεωρείται προπύργιο της ιρακινής αντίστασης

Αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της πόλης Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης που θεωρείται προπύργιο της ιρακινής αντίστασης.

Η επιδρομή έγινε σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό «σε απάντηση επανειλημμένων επιθέσεων».

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με προσωπικό τοπικού νοσοκομείου.

Στόχος της επίθεσης ήταν περίπου δύο χιλιάδες αντάρτες που οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι εξαπολύουν από τη Σαμάρα επιθέσεις εναντίον τους.

Η επιχείρηση άρχισε αργά την Πέμπτη και οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

Κάτοικοι της πόλης είπαν ότι άκουγαν εκρήξεις στη διάρκεια της νύχτας καθώς τα αμερικανικά τεθωρακισμένα περιπολούσαν στους δρόμους της Σαμάρα.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ελέγχει πλέον κτίρια-κλειδιά της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Ανταποκριτής του BBC στο Ιράκ μεταδίδει ότι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Ιανουαρίου η ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχο της τους θύλακες της ιρακινής αντίστασης.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 06:52 (Ώρα Λονδίνου)

Στον δρόμο του Κιότο και η Ρωσία

Η απόφαση της Μόσχας να εγκρίνει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας είναι το θέμα που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η γαλλική Λε Φιγκαρό ( Le Figaro ) χαιρετίζει την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης την οποία χαρακτηρίζει «αποφασιστικό βήμα» διότι μετά την απόρριψη της Συνθήκης του 1997 από την Ουάσινγκτον η επικύρωση της από την Ρωσία ήταν αναγκαία για να τεθεί σε εφαρμογή.

«Δεδομένου ότι το κόμμα του προέδρου Πούτιν έχει την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου η επικύρωση της Συνθήκης πρέπει τώρα να θεωρείται βέβαιη» προβλέπει η γαλλική εφημερίδα.

Η γερμανική Ντι Τάγκεστσαϊτουνγκ ( Die Tageszeitung ) εκφράζει επίσης την ικανοποίηση της με την απόφαση της Μόσχας.

«Φαίνεται ότι η συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί πλέον να εφαρμοστεί», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει «επιτέλους είχαμε μια καλή είδηση μετά από μια δύσκολη περίοδο».

Η Ντι Τάγκεστσαϊτουνγ θεωρεί τα μέτρα που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο «ανεπαρκή» αλλά πιστεύει πως «τουλάχιστον είναι μια αρχή».

«Είναι δύσκολο να θυμηθούμε την τελευταία φορά που η δική μας φωνή υπήρξε ο αποφασιστικός παράγοντας» αναφέρει σχόλιο στην εφημερίδα Ισβέστια (Izvestiya ) της Ρωσίας.

Η Ρωσία εφφανίζεται στη διεθνή σκηνή

Η ρωσική εφημερίδα παραδέχεται ότι το Κρεμλίνο δεχόταν τεράστιες πιέσεις από «όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες» αλλά επισημαίνει πως «το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι η πρώτη και μοναδική στιγμή που η Ρωσία συμμετέχει πλήρως σε ένα διεθνή οικονομικό μηχανισμό».

«Τίποτα δεν είναι ευκολότερο από το να απέχεις και τίποτα δεν είναι πιο ανόητο» λέει το σχόλιο της Ισβέστια ενώ μια άλλη ρωσική εφημερίδα, η Γκαζέτα ( Gazeta ) πιστεύει πως έχει γίνει κάποια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί» σημειώνει η Γκαζέτα που επίσης παραθέτει τα σχόλια του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Πούτιν, Αντρέι Ιλαριόνοφ ο οποίος είπε πως «η Ρωσία θα πληρώσει ακριβά για το αμφίβολο όφελος που θα έχει το περιβάλλον». Σύμφωνα με τον κ.Ιλαριόνοφ, λέει η ρωσική εφημερίδα, το Πρωτόκολλο του Κιότο θα δυσκολέψει την επίτευξη του στόχου για διπλασιασμό του ΑΕΠ της χώρας «επειδή η οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς βιομηχανική ανάπτυξη, και η βιομηχανική ανάπτυξη είναι αδύνατη χωρίς αύξηση των εκπομπών αερίων».

«Κυνηγημένος» από το Ιράκ

Αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες σχολιάζουν τα πεπραγμένα στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος στη Βρετανία κόμματος.

Η γερμανική εφημερίδα Ντερ Ταγκεσπίγκελ ( Der Tagesspiegel ) θεωρεί ότι το συνέδριο ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να επανακατακτήσει την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος του.

«Αντί να κλείσει το θέμα ο κ.Μπλερ επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες με την με μισή καρδιά απολογία του για τον πόλεμο στο Ιράκ και ορισμένες αντιφατικές αναφορές του» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει ολοένα και περισσότερο η αίσθηση πως ο κ.Μπλερ δεν θα επανεκλεγεί λόγω του πολέμου στο Ιράκ».

Με την εκτίμηση αυτή διαφωνεί η Ελ Παίς ( El Pais ) της Μαδρίτης που όμως παραδέχεται ότι «το φάντασμα του Ιράκ κυνηγάει τον Τόνι Μπλερ».

Η ισπανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι « ήταν ατυχής σύμπτωση που το συνέδριο των Εργατικών που υποτίθεται θα έδινε το έναυσμα για μια τρίτη εκλογική νίκη ολοκληρώθηκε την ημέρα που στο Ιράκ διαδραματιζόταν μια ακόμη αιματηρή τραγωδία.

Η στάση του κ.Μπλερ «έχει υπονομεύσει την προσωπική του αξιοπιστία» πιστεύει η Ελ Παίς. Όμως η ισπανική εφημερίδα εκτιμά ότι ούτε οι Συντηρητικοί ούτε οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εμφανίζονται ως αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις στους Εργατικούς.

Έτσι η Ελ Παίς προβλέπει πως ο κ.Μπλερ θα κερδίσει για Τρίτη φορά τις εκλογές αλλά μετά θα αποχωρήσει παραχωρώντας την πρωθυπουργία στον υπουργό Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν.


Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2004 - 04:38 (Ώρα Λονδίνου)

Τηλεοπτική μονομαχία Μπους - Κέρι

Εκατομμύρια ψηφοφόροι παρακολούθησαν την τηλεοπτική αναμέτρηση

Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν και το κεντρικό θέμα της πρώτης τηλεμαχίας των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Ο πρόεδρος Μπους και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Κέρι διασταύρωσαν τα ξίφη τους ενώ εκατομμύρια συμπατριώτες τους παρακολουθούσαν την αναμέτρηση.

Ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ «κολοσσιαίο λάθος» και κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι διέλυσε τις συμμαχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και σαν αποτέλεσμα η χώρα πληρώνει βαρύ τίμημα στο Ιράκ. Το 90% των θυμάτων είναι Αμερικανοί στρατιώτες και η χώρα καταβάλει το 90% του κόστους για το πόλεμο, τόνισε ο κύριος Κέρι.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είπε επίσης ότι μία προσεκτική πολιτική στο Ιράκ θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματα της σε έξι μήνες.

Αντεπίθεση Μπους

Ο πρόεδρος Μπους με τη σειρά του κατηγόρησε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για ασυνέπεια στη πολιτική του η οποία όπως είπε θα υπονομεύσει την αυτοπεποίθηση των αμερικανικών δυνάμεων. Απέρριψε δε τους ισχυρισμούς του κυρίου Κέρι ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν λάθος προτεραιότητα υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να αντιμετωπιστούν τόσο ο Οσάμα μπιν Λάντεν όσο και ο Σαντάμ Χουσείν.

Ο κύριος Μπους τόνισε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν αποτελεσματική διεθνή υποστήριξη για το Ιράκ αν ο πρόεδρος τους πιστεύει ότι ο πόλεμος ήταν ένα λάθος.

Προτάσεις Κέρι

Ο Τζον Κέρι υπογράμμισε ότι θεωρεί τον πολλαπλασιασμό των πυρηνικών όπλων την μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες υπενθυμίζοντας τον κίνδυνο να πέσουν πυρηνικά όπλα από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες στα χέρια τρομοκρατών.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τα κονδύλια για την αχρήστευση και φύλαξη σοβιετικού πυρηνικού υλικού λέγοντας ότι ο κ. Μπους μείωσε τα χρήματα για τα προγράμματα αυτά.

Κεντρικό θέμα η εξωτερική πολιτική

Ενώ μένει ένα μόνο μήνας για τις προεδρικές εκλογές, ο Τζον Κέρι επικρίνει ολοένα και πιο έντονα τον πρόεδρο Μπους για τα πεπραγμένα του στο Ιράκ και τον κατηγορεί παράλληλα ότι έχει παραμελήσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Τζορτζ Μπους προσπαθεί να προβάλει τον αντίπαλο τους ως αναποφάσιστο υπενθυμίζοντας ότι ο κ.Κέρι υποστήριξε την απόφαση εισβολής στο Ιράκ.

Η δεύτερη αναμέτρηση των δύο υποψηφίων θα γίνει στο Μισούρι στις 8 Οκτωβρίου όπου θα απαντήσουν και στις ερωτήσεις των ακροατών τους, και η τελική θα γίνει στις 13 Οκτωβρίου και θα επικεντρωθεί σε θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.