Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-03

  1. Επικίνδυνο χάπι προς κυκλοφορία
  2. «Όχι» στις Ιρακινές δυνάμεις στην Σαμάρα
  3. Κι άλλοι νεκροί στις συγκρούσεις στην Γάζα
  4. Φόβοι για ηφαιστειακή έκρηξη στις ΗΠΑ
  5. Συλλήψεις ηγετών της ΕΤΑ στην Γαλλία
  6. Νίκη της κεντροδεξιάς στην Σλοβενία
  7. «Η Τουρκία θα πάρει το πράσινο φως»
  8. Yπερπληθωρισμός γιατρών στην Ελλάδα
  9. Θετική εικόνα για κυβέρνηση-Καραμανλή
  10. «Ποιότητα και εκσυγχρονισμός στη δικαιοσύνη»
  11. Tι πιστεύετε για την Ελληνική Υπηρεσία του BBC;
  12. Τα ερωτηματικά της άνοιξης
  13. Η Τουρκία θα πάρει το πράσινο φως
  14. Νέα έκρηξη στην Ινδία
  15. Επικράτηση των εθνικιστών στη Βοσνία
  16. Επλήγη αποθήκη όπλων στη Φαλούτζα
  17. Μπλερ: Το πολύ άλλα δύο χρόνια εξουσίας
  18. Συνέχεια και επέκταση των επιχειρήσεων

Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 02:43 (Ώρα Λονδίνου)

Επικίνδυνο χάπι προς κυκλοφορία

Με το σκάνδαλο για ένα αντικαταθλιπτικό χάπι, τη χαμηλή δημοτικότητα των Συντηρητικών και την έκθεση για την Τουρκία ασχολείται ο βρετανικός Τύπος της Δευτέρας.

Η Γκάρντιαν (Guardian) αποκαλύπτει ένα σκάνδαλο για ένα νέο χάπι, αναφέροντας ότι γνωστός ψυχίατρος στη χώρα είπε σε μία φαρμακοβιομηχανία τι πρέπει να κάνει για να λάβει έγκριση για την κυκλοφορία του φαρμάκου στην αγορά.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο εν λόγω ψυχίατρος μάλιστα είναι μέλος της επιτροπής που εγκρίνει την κυκλοφορία των φαρμάκων.

Το πρωτοσέλιδο άρθρο αναφέρει ότι πρόκειται για το αντικαταθλιπτικό φάρμακο Λουστράλ που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το Πρόζακ.

Όπως επισημαίνει όμως το δημοσίευμα, το εν λόγω φάρμακο είναι ένα από τα απαγορευμένα στη Βρετανία καθώς προκαλεί τάσεις αυτοκτονίας στα παιδιά.

Η πτώση των Τόριδων

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Independent) κάνει λόγο για έναν αργό και περίεργο θάνατο του συντηρητικού κόμματος στη Βρετανία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Μάικλ Χάουαρντ συμμετέχει για πρώτη φορά ως επικεφαλής του κόμματος στο συνέδριο των Τόριδων και μάλλον για τελευταία φορά επίσης.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph), αναφερόμενη και αυτή στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπόρνμουθ, υπογραμμίζει ότι οι Τόριδες μπορούν να ενισχύσουν τη θέση τους εάν υποσχεθούν να περικόψουν τους φόρους και να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών στη χώρα.

Η εφημερίδα βασίσθηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εκλογικό σώμα της Βρετανίας για τις εκλογές που πιθανότατα θα λάβουν χώρα τον Μάιο του 2005.

Η έκθεση για την Τουρκία

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρεται στους Εργατικούς και στις εκκλήσεις για ενότητα από τον υπουργό Οικονομίας της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν.

Ο Γκόρντον Μπράουν, που θεωρείται ο διάδοχος του Τόνι Μπλερ, ζήτησε από τα μέλη των Εργατικών να παραμείνουν ενωμένοι μετά τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού ότι θα θέσει υποψηφιότητα και για τρίτη θητεία.

Η Τάιμς (Times) αναφέρει ότι η Τουρκία θα λάβει κατά πάσα πιθανότητα το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η έκθεση που πρόκειται να εκδωθεί την Τετάρτη θα επισημαίνει ότι η Άγκυρα κατάφερε να προβεί στις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και να πείσει την κοινότητα ότι μπορεί να γίνει μέλος της σε μία δεκαετία περίπου.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 23:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» στις Ιρακινές δυνάμεις στην Σαμάρα

Η Σαμάρα θεωρείται προπύργιο της ιρακινής αντίστασης

Σουνιτική μουσουλμανική οργάνωση στο Ιράκ κάλεσε την προσωρινή κυβέρνηση της Βαγδάτης να αποσύρει τις Ιρακινές δυνάμεις από την υπό Αμερικανική ηγεσία πολιορκία της πόλης Σαμάρα.

Η Ένωση Μουσουλμάνων λογίων λέει .ότι μεγάλος αριθμός αμάχων έχει ήδη σκοτωθεί στην επιχείρηση που χαρακτηρίζει ως σφαγή.

Εκπρόσωπος της Ένωσης, δήλωσε ότι η συμμετοχή των ιρακινών δυνάμεων σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις θα αυξήσει την οργή του Ιρακινού λαού και θα έχει ως αποτέλεσμα να μην συνεργασθούν στις επικείμενες εκλογές.

Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να αποφύγουν όσον είναι δυνατόν τις παράπλευρες απώλειες - να σκοτώνουν δηλαδή αμάχους - και λένε ότι η Σαμάρα βρίσκεται πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχό τους.

Στο μεταξύ, νέα από αέρος επίθεση εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Φαλούτζα, την τρίτη σε διάστημα 24 ωρών.

Νωρίς το πρωί οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν κτίριο, το οποίο έως και 15 παραστρατιωτικοί φέρονταν να χρησιμοποιούν ως αποθήκη όπλων.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που οι παραστρατιωτικοί μετέφεραν πυρομαχικά και όπλα.

Η ζημιά που υπέστη το κτίριο είναι μεγάλη και νεκροί είναι και οι 15 παραστρατιωτικοί.

Ωστόσο, νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων αεροπορικών βομβαρδισμών τέσσερις Ιρακινοί σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίσθηκαν.

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία αναφέρει ότι οι 15 παραστρατιωτικοί φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με τον ιοαρδανικής καταγωγής επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 22:18 (Ώρα Λονδίνου)

Κι άλλοι νεκροί στις συγκρούσεις στην Γάζα

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην τετραήμερη επιχείρηση του Ισραήλ

Αυξάνει ολοένα ο αριθμός των Παλαιστινίων που χάνουν την ζωή τους στην Λωρίδα της Γάζας καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών δυνάμεων που στόχο έχουν να σταματήσουν τις εκτοξεύσεις αυτοσχέδιων ρουκετών κατά Ισραηλινών πόλεων.

Στους τελευταίους νεκρούς συμπεριλαμβάνεται και ένα 13χρονο αγόρι. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Γάζα λέει πάντως ότι οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν πλέον υψηλή τεχνολογία για να εντοπίζουν τους Παλαιστίνιους μαχητές και έχει περιορισθεί ο αριθμός των νεκρών ανάμεσα στους αμάχους.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν είχε δηλώσει ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Γάζα θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και μέχρις ότου να είναι σίγουροι ότι οι Παλαιστίνιοι δε θα μπορούν να εξαπολύουν επιθέσεις με αυτοσχέδιους πυραύλους.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις με την υποστήριξη τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης έχουν αναλάβει τον έλεγχο ζώνης εννέα χιλιομέτρων στο άκρο του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Στόχος της εν λόγω επιχείρησης να αποτραπούν οι επιθέσεις των ακραίων ισλαμιστών με πυραύλους «Κασάμ» εναντίον της ισραηλινής πόλης, Σντερότ.

Περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν από την έναρξη της μεγάλης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης πριν από τρεις ημέρες.

Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το Σάββατο, τρίτη ημέρα της ισραηλινής επίθεσης. Νωρίς σήμερα σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

Το βράδυ του Σαββάτου φέρονται να σκοτώθηκαν στην Πόλη της Γάζας δύο ανώτατα στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης, Χαμάς.

Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς πρόκειται για τους Μεχντί Μουσταφά και Χαλίντ Αμρίτ.

Η στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών στη Γάζα ξεκίνησε μετά το θάνατο δύο παιδιών από επίθεση με πύραυλο εναντίον της ισραηλινής πόλης, Σντερότ.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 2.000 στρατιώτες και 200 άρματα μάχης.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 22:49 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι για ηφαιστειακή έκρηξη στις ΗΠΑ

Επιβλητικό και επικίνδυνο... οι επιστήμονες λένε ότι επίκειται ισχυρή έκρηξη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις στο όρος της Αγίας Ελένης στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, υποδηλώνουν την πιθανότητα επικείμενης ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι γεωλόγοι διαπίστωσαν δονήσεις στον κρατήρα του ηφαιστείου και αυξημένα επίπεδα ηφαιστειακών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Οι δονήσεις την Κυριακή διήρκεσαν 25 λεπτά και ήταν ηπιότερες από αυτές του Σαββάτου που ήταν διάρκειας μιάς ολόκληρης ώρας.

Την Παρασκευή είχε σημειωθεί μικρή έκρηξη η πρώτη από το 1986, ενώ 24 χρόνια πριν, το 1980 ισχυρότερη έκρηξη είχε στοιχίσει την ζωή σε 57 ανθρώπους.

Η περιοχή έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής καθώς η ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται απειλεί, σύμφωνα με τους ειδήμονες, τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους στην περιοχή.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 19:35 (Ώρα Λονδίνου)

Συλλήψεις ηγετών της ΕΤΑ στην Γαλλία

Ανακαλύφθηκαν επίσης όπλα και πυρομαχικά.

Η Γαλλική αστυνομία συνέλαβε δύο ηγετικά στελέχη της παράνομης Βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Πρόκειται για τον Μικέλ Αλμπιζού και την σύντροφό του Σολεδάδ Ιπαραγκίρε που συνελήφθησαν μαζί με άλλα 18 άτομα σε επιχείρηση στην νοτιοδυτική Γαλλία την Βασκική περιοχή της χώρας.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η επιχείρηση που έγινε σε συνεργασία με τις Ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις αποτελεί το σημαντικότερο πλήγμα για την ΕΤΑ τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε μέσω του υπουργού εσωτερικών Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο πως οι συλλήψεις αυτές ενδεχομένως να έσωσαν δεκάδες ή και εκατοντάδες ζωές αφού στα πλαίσια της επιχείρησης βρέθηκαν επίσης μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΒΒC στην Μαδρίτη, ο Μικέλ Αλμπιζού θεωρείται από τα σημαντικότερα πολιτικά στελέχη της ΕΤΑ και μαζί με την σύντροφό του βρίσκονταν στην παρανομία, καταζητούμενοι από τις Ισπανικές αρχές, εδώ και δέκα χρόνια.

Η βελτίωση στην συνεργασία των Γαλλικών και Ισπανικών αρχών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έχει οδηγήσει σε πολλές συλλήψεις ανώτατων στελεχών της αυτονομιστικής Βασκικής οργάνωσης που αγωνίζεται εδώ και τριάντα χρόνια για την σύσταση ανεξάρτητου Βασκικού κράτους σε περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα της βορειοανατολικής Ισπανίας και της νοτιοδυτικής Γαλλίας.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 21:05 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη της κεντροδεξιάς στην Σλοβενία

Στην αντιπολίτευση μετά απο 12 ολόκληρα χρόνια το κόμμα του Άντον Ροπ

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Άντον Ρόπ παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές αφού τα πρώτα αποτελέσματα κατέδειξαν σαφή νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα του κυρίου Ρόπ - που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 12 χρόνια εξασφαλίζει μόνο το 22 τοις εκατό των ψήφων ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό κόμμα υπό την ηγεσία του Γιάνεζ Γιάνσα αναμένεται να λάβει το 30 τοις εκατό.

Σε δηλώσεις ο κύριος Ρόπ ευχήθηκε καλή τύχη σε όποιον σχηματίσει τελικά την νέα κυβέρνηση της χώρας και υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο κοινοβούλιο ως αντιπολίτευση.

Από όλα τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας η Σλοβενία είχε την μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία αφού εξασφάλισε την ανεξαρτησία της χωρίς την αιματοχυσία και τις ταραχές που συγκλόνισαν τα υπόλοιπα συνιστόντα κράτη.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Η Τουρκία θα πάρει το πράσινο φως»

Το 2015 θεωρείται ως το πιο πιθανό έτος προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ

Σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ», το οποίο θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, αποκαλύπτει ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 6 Οκτωβρίου για την Τουρκία θα εισηγηθεί την έναρξη των τουρκοκοινοτικών διαπραγματεύσεων.

«Η Κομισιόν θεωρεί ότι η Τουρκία πληροί επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια και προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η γενική αίσθηση στις Βρυξέλλες, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στην Τουρκία το πράσινο φως αλλά δε θα προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αυτήν την απόφαση θα τη μεταθέσει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Επίσης, η έκθεση της Κομισιόν, φέρεται ότι θα προτείνει ως πιο ρεαλιστικό έτος ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το 2015.

Η έκθεση αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι η προσχώρηση της Τουρκίας δεν είναι αυτόματη. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να σταματήσουν εάν διαπιστωθούν προβλήματα στον εκδημοκρατισμό της χώρας ή στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 12:02 (Ώρα Λονδίνου)

Yπερπληθωρισμός γιατρών στην Ελλάδα

Σημαντική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και υπερπληθωρισμός γιατρών, καταγράφεται στην Eλλάδα σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Η έρευνα σημειώνει ότι η προσπάθεια περιορισμού των φοιτητών Ιατρικής στη χώρα δεν απέφερε αποτελέσματα εξαιτίας της αθρόας εισδοχής γιατρών με πτυχία από χώρες του εξωτερικού - και επισημαίνει ότι πέραν του προβλήματος της ανεργίας των νέων γιατρών, ο υπερπληθωρισμός βλάπτει και το δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς ενισχύει τις τάσεις «συνταγογραφίας» περιττών και ακριβών φαρμάκων δηλαδή και της διενέργειας υπερβολικών και δαπανηρών διαγνωστικών εξετάσεων.

Πρώτη σε παθογένεια είναι, φυσικά, η Αθήνα όπου αναλογεί ένας γιατρός ανά 142 κατοίκους, ενώ σε όλη τη χώρα η αναλογία είναι ένας ανά 213. Και η «ιατρική πυκνότητα» εξακολουθεί να αυξάνεται, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ξεπερνάει αισθητά το Βέλγιο και τη Γαλλία, κράτη με τα οποία η χώρα συμβάδιζε προ 15ετίας.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 11:56 (Ώρα Λονδίνου)

Θετική εικόνα για κυβέρνηση-Καραμανλή

Σταθερό προβάδισμα 7,5% της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας GPO που δημοσιεύεται στον «Τύπο της Κυριακής», ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η αποδοχή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, φθάνει το 60%.

Πρόκειται για την πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση μετά τις Ευρωεκλογές, την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων για τους εξοπλισμούς, πυροδοτεί όλο και πιο έντονα σενάρια και συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, οι οποίες αν γινόταν σήμερα το 84,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι νικητής θα ήταν το κυβερνών κόμμα.

Στην πρόθεση ψήφου αν και τα δύο μεγάλα κόμματα σημειώνουν απώλειες, διατηρείται η μεταξύ τους διαφορά, με τη ΝΔ να προηγείται με 40,5% με δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 33%.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,9%, ο ΣΥΝ με 3% και ο ΛΑΟΣ με 2,8%.

Θετική άποψη για το έργο και την εικόνα της κυβέρνησης μέσα σ αυτούς τους 6 μήνες εξέφρασε το 45,2% των ερωτηθέντων, έναντι 51,9% που είχε σε δημοσκόπηση τον περασμένο Ιούνιο.

Αρνητική άποψη έχει το 21,8%, έναντι 15,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ουδέτερο ή αδιάφορο δήλωσε το 32,2%, έναντι 29,9% τον περασμένο Ιούνιο.

Αντίθετα ο πρωθυπουργός διατηρεί την θετική εικόνα του, όπως απάντησε το 60,1% των ερωτηθέντων, έναντι 59,9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.


«Ποιότητα και εκσυγχρονισμός στη δικαιοσύνη»

Ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης, η εξασφάλιση της ταχύτητας και της ποιότητας στην απονομή της και η αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος αποτελούν τους πρωταρχικούς θεμελιώδεις στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης στη μνήμη του προστάτη του δικαστικού σώματος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή.

Ο κ. Παπαληγούρας επισήμανε ότι μια άλλη θεμελιακή πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι μια σειρά νομοθετημάτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποκατάσταση της διαφάνειας στη λειτουργία του κράτους, η επεξεργασία των οποίων σύντομα ολοκληρώνεται.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι το έργο αυτό έχει ξεκινήσει με την κατάργηση του μαθηματικού τύπου στα δημόσια έργα και την μετατροπή του αδικήματος της απιστίας από πλημμέλημα σε κακούργημα και ότι θα ολοκληρωθεί με την κατάργηση και των υπόλοιπων νόμων που διευκολύνουν την αδιαφάνεια , τη διαπλοκή, την ατιμωρησία σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου και με τη θωράκισης της πολιτείας εναντίον της διαφθοράς.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου)

Tι πιστεύετε για την Ελληνική Υπηρεσία του BBC;

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC γιορτάζει φέτος τα 65 χρόνια της.

Μέσα από μία διαδρομή σε περιόδους κρίσης, όπως στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στα χρόνια της επταετούς δικτατορίας στην Ελλάδα, 1967 - 1974, φθάνουμε στο σήμερα και συνεχίζουμε την προσφορά μας στους ελληνόφωνους πολίτες του κόσμου μέσα από τις ραδιοφωνικές συχνότητες αλλά και το Διαδίκτυο.

Τι αντιπροσωπεύει για εσάς η Ελληνική Υπηρεσία του BBC; Tι βρίσκετε ενδιαφέρον στις εκπομπές μας; Tι θα θέλατε να αλλάξει ή να προστεθεί στα προγράμματά μας; Έχετε κάποια προσωπική ιστορία, ως ακροατές της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC; Ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ο ρόλος της στο σύγχρονο περιβάλλον των ΜΜΕ στην Ελλάδα ή την Κύπρο;

Απόψεις ακροατών και επισκεπτών του δικτυακού μας τόπου για την Ελληνική Υπηρεσία του BBC θα μεταδίδονται καθημερινά σε ειδικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα από τις 18 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Εάν θέλετε να πάρετε μέρος στο πρόγραμμα αυτό, συμπληρώστε τον αριθμό τηλεφώνου σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας (ο αριθμός δε θα εμφανισθεί στο Ίντερνετ).

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Χρόνια πολλά ελληνικό ΒΒC! Μας στάθηκες σε καιρούς δύσκολους, και είσαι πάντα στις επάλξεις της σωστής ενημέρωσης. Να τα εκατοστίσεις!

Όλγα (Ωραιόκαστρο, Ελλάς)

Πολύ απλά είσαστε το home page μου. Ψύχραιμη, έγκυρη & έγκαιρη ενημέρωση. Συνεχίστε!

Αλέξανδρος (Αθήνα, Ελλάς)

Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την Ελληνική Υπηρεσία, επειδή ενημερώνει πολύ γρήγορα για όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο.

Γιάννης (Άρτα, Ελλάς)

Είναι ένα παράθυρο στον κόσμο της διεθνούς πολιτικής. Τα ελληνικά ΜΜΕ επιμένουν περισσότερο στα εσωτερικά θέματα. Επίσης αντιπροσωπεύει το πρότυπο αντικειμενικότητας προς το οποίο πρέπει να κινηθεί η ΕΡΤ. Αν μέχρι τότε ο Blair δεν έχει αντιστρέψει τις πορείες...

Παύλος (Πάτρα, Ελλάς)

Το BBC αποτελεί πρότυπο παράδειγμα, έγκυρης και στο μέτρο του δυνατού αμερόληπτης ενημέρωσης, παγκοσμίως. Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC κατά τη γνώμη μου είναι η αιχμή του δόρατος της Ελληνικής παρουσίας στο Διαδίκτυο πάντα μέσα στα πλαίσια της ενημέρωσης. Ευελπιστώ πως ο δικτυακός της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC θα συνεχίσει να παρουσιάζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και προσδοκώ στην παραπέρα ανάπτυξη του δικτυακού τόπου στην προσπάθεια για βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο Ελληνικό Διαδίκτυο.

Ανδρέας Βλαχίδης (Cardiff, UK)

Ακούω και διαβάζω την Ελληνική υπηρεσία του ΒΒC, σχεδόν 50 χρόνια, από μικρός. Ξεκίνησα με τις περιγραφές του Πατέρα μου, για το διάστημα της κατοχής και το πόσο θάρρος τους έδινε, η φωνή του BBC. Ακούγοντάς σας στα βραχέα ή στις αναμεταδόσεις σας στο ΣΚΑΙ, ή τα τελευταία χρόνια διαβάζοντας την ιστοσελίδα σας, έχω καλή και ολοκληρωμένη ενημέρωση.

Δυστυχώς στην Ελλάδα οι ειδήσεις εξωτερικής πολιτικής, αποτελούν ένα απίστευτα μικρό μέρος των δελτίων, είτε αυτό είναι τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό. Θαυμάζω στην υπηρεσία σας, την άμεση ενημέρωση. Μου αρέσουν οι στήλες με αποσπάσματα από τον βρετανικό και διεθνή τύπο. Από εμάς ένα μεγάλο ευχαριστώ και πολλές ευχές για την συνέχεια.

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα, Ελλάς)

Είναι ένα παράθυρο στον κόσμο της διεθνούς πολιτικής. Τα ελληνικά ΜΜΕ επιμένουν περισσότερο στα εσωτερικά θέματα.

Παύλος (Πάτρα, Ελλάς)

Είναι η πιο έγκυρη πηγή αντικειμενικής ενημέρωσης για την διεθνή και την Ελληνική ειδησεογραφική ενημέρωση. Επισκέπτομαι, γι αυτό το λόγο, κάθε μέρα το δικτυακό σας τόπο για την έγκυρη ενημέρωσή μου. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες και άκρως ενημερωτικές οι αναλύσεις επι των διαφόρων διεθνών θεμάτων και προβλημάτων. Θα ήθελα να ακούω και νέα που αφορούν την τέχνη (ζωγραφική, κλασσική μουσική...). Η σωστή Ελληνική γλώσσα που χρησιμοποιείτε και ο ρυθμός εκφώνησης είναι υποδειγματικός.

Βάσος Χαραλαμπίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Aξιόπιστη.

Βαγγέλης Σταυράκης (Αθήνα, Ελλάς)

The role of the Hellenic service in today's media world is more important than ever not just for the Greeks back in the motherlands but for all the Greek speaking peoples around the globe. BBC Greek is our bridge with our roots...

John (London Sutton, UK)

Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την Ελληνική Υπηρεσία, επειδή ενημερώνει πολύ γρήγορα για όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα μέσω διαδικτύου οι καινοτομίες που έχει, καθώς και οι ραδιοφωνικές εκπομπές από ποιότητα όσο και πληρότητα είναι πάρα πολύ καλές. Έχετε την υποστήριξή μας.

Γιάννης (Άρτα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 12:05 (Ώρα Λονδίνου)

Τα ερωτηματικά της άνοιξης

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Προσλήψεις: 15.000 νέες θέσεις. Με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανοίγουν οι φάκελοι της διαπλοκής. Χρηματιστήριο-εθνικοί προμηθευτές-βασικός μέτοχος-εξοπλιστικά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Επανάσταση στις ΔΕΚΟ. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ανοίγει τα χαρτιά του στην "ΑτΚ".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Το αίνιγμα των εκλογών. Τι ελπίζουν, τι φοβούνται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πολιτικά παιχνίδια γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποιοι θέλουν και γιατί κάλπες τον Μάρτιο.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Σε επτά ημέρες οι άδειες οικοδομής. Τα αλλάζει όλα στις Πολεοδομίες ο Γιώργος Σουφλιάς.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Ο φθινοπωρινός πόλεμος φέρνει κοντά τις κάλπες. Η επιμονή Καραμανλή για ένταση της σκανδαλολογίας, απομακρύνει τη συναινετική λύση στην εκλογή Προέδρου.

Espresso της Κυριακής: 15 γνωστοί αθλητές αγόραζαν από τον Τζέκο. Τα ονόματά τους βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο του.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Ο Αρχιεπίσκοπος πάει στον Πάπα να του φιλήσει την παντόφλα. Ιεροκρυφίως ετοιμάζει την επίσκεψη τον Νοέμβριο παραπλανώντας την ΔΙΣ και αγνοώντας την Ιεραρχία.

Η ΕΠΟΧΗ: Απροσπέλαστα τα σύνορα της Ευρώπης. Πρωτοφανής απόφαση υπουργών ΕΕ για στρατόπεδα προσφύγων στη βόρεια Αφρική.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοίγουν τα μέτωπα. Σύγκρουση επιλέγει ο Καραμανλής.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Σχέδιο πόλης: επεκτάσεις σε εκατοντάδες δήμους με αυτοχρηματοδότηση. Αποκλειστικό: Οριστική λύση εφαρμόζεται πιλοτικά.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Εκλογολογείτε... κάτι θα μείνει.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Πόλεμος αποκαλύψεων για υπουργούς και βουλευτές. Ακονίζουν μαχαίρια τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με την κάλπη παρά πόδα. Εκλογικοί σχεδιασμοί: Τα κόμματα μετρούν τα υπέρ και τα κατά μιας αναμέτρησης το Μάρτιο.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σάββατο 9 Οκτώβρη: Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Θολό τοπίο για πρόεδρο και εκλογές. Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά μέχρι την άνοιξη του 2005.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Εκλογές τον Νοέμβριο. Ενώ όλοι μιλούν για τον Μάρτη, θα τους αιφνιδιάσει ο Καραμανλής.

ΝΙΚΗ: Κακέκτυπο του '89. Η σκανδαλολογία δεν αποπροσανατολίζει τους πολίτες.

Traffic News Κυριακής: Τατιάνα και Ρούλα έκαναν άνω κάτω τα κανάλια. Αντιδράσεις σε ΑΝΤ1 και STAR.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Γκάλοπ GPO για τον "ΤτΚ": 59,5% ΝΑΙ στον Καραμανλή. Η ελληνική κοινωνία στηρίζει την κυβερνητική πολιτική.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Εκλογικό πόκερ για δύο. Με οικονομία, εξεταστικές επιτροπές και προεδρία.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Λαθρομετανάστευση: Αναστατώνει Ελλάδα και Ευρώπη. Μελετούνται έκτακτα μέτρα.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

Η Τουρκία θα πάρει το πράσινο φως

Το 2015 θεωρείται ως το πιο πιθανό έτος προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ

Σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ», το οποίο θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, αποκαλύπτει ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 6 Οκτωβρίου για την Τουρκία θα εισηγηθεί την έναρξη των τουρκοκοινοτικών διαπραγματεύσεων.

«Η Κομισιόν θεωρεί ότι η Τουρκία πληροί επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια και προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η γενική αίσθηση στις Βρυξέλλες, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στην Τουρκία το πράσινο φως αλλά δε θα προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αυτήν την απόφαση θα τη μεταθέσει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Επίσης, η έκθεση της Κομισιόν, φέρεται ότι θα προτείνει ως πιο ρεαλιστικό έτος ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το 2015.

Η έκθεση αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι η προσχώρηση της Τουρκίας δεν είναι αυτόματη. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να σταματήσουν εάν διαπιστωθούν προβλήματα στον εκδημοκρατισμό της χώρας ή στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 10:22 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα έκρηξη στην Ινδία

Οι βόμβες εξερράγησαν με διαφορά λίγων λεπτών

Νέα έκρηξη σημειώθηκε σε πολυσύχναστη αγορά χωριού του ινδικού κρατιδίου Ασάμ μ' αποτέλεσμα να τραυματισθούν 15 άνθρωποι.

Μία ημέρα νωρίτερα τουλάχιστον 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις και ανταλλαγές πυρών στη βορειοδυτική Ινδία.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι εκρήξεις στα κρατίδια Νάγκαλαντ και στο Ασάμ είναι έργο αποσχιστικών ομάδων που δεν έχουν συμφωνήσει σε εκεχειρία με τις ινδικές αρχές.

Συγκεκριμένα οι υποψίες της αστυνομίας πέφτουν στο Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο του Μπόντολαντ, το οποίο διεκδικεί την ανεξαρτησία της φυλής Μπόντο.

Σήμερα είναι18η επέτειος από την ίδρυση της οργάνωσης.

«Είμαστε σοκαρισμένοι και σαστισμένοι», δήλωσε στο BBC ο Τζ. Γκινάμ, μέλος των Βαπτιστών του Νάγκαλαντ, και πρόσθεσε, «το μόνο που μας απομένει είναι να προσευχηθούμε στη μνήμη όσων έφυγαν για το καλό των υπολοίπων.»

Η βία άρχισε στο Νάγκαλαντ όταν δύο βόμβες εξερράγησαν σε πολυσύχναστο σταθμό στο εμπορικό κέντρο του κρατιδίου την πόλη Ντιμαπούρ.

Στο γειτονικό Ασάμ, οπλοφόροι επιτέθηκαν σε χωρικούς σε διάφορες περιοχές και ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του από έκρηξη βόμβας.

Η αστυνομία λέει ότι οι εκρήξεις στο Νάγκαλαντ είναι έργο αποσχιστικών ομάδων που δεν έχουν συμφωνήσει σε εκεχειρία με τις Ινδικές αρχές.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 10:57 (Ώρα Λονδίνου)

Επικράτηση των εθνικιστών στη Βοσνία

Η αποχή εκτιμάται στο 50%

Επικράτηση των εθνικιστικών κομμάτων δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη που διεξήχθησαν, χθες, Σάββατο.

Οι φόβοι για χαμηλή προσέλευση στις κάλπες και γενικευμένη απάθεια των ψηφοφόρων επιβεβαιώθηκαν.

Μόνο το 45% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες ποσοστό χαμηλότερο κατά 25% από τις προηγούμενες εκλογές, πριν από τέσσερα χρόνια.

Αυτές ήταν οι πρώτες εκλογές που διοργανώθηκαν αποκλειστικά από τις βοσνιακές αρχές.

Η αποχή τείνει να ωφελεί τα εθνικιστικά κόμματα, ενώ η προσέλευση νέων ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.

Η πλειονότητα των νέων της Βοσνίας δηλώνει απογοητευμένη από την πολιτική, εξαιτίας των κρουσμάτων διαφθοράς.

«Κανείς από όσους έχουν εκλεγεί μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λύσει τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, ενώ όλα τα κόμματα είναι ίδια», είπε η Τάνια Τόπιτς από τη Μπάνια Λούκα.

Το Μόσταρ, η διάσημη πόλη από τη γέφυρα που κατερρίφθη στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, εξέλεξε το πρώτο δημοτικό συμβούλιο εδώ και πέντε χρόνια.

«Δε μπορώ να διακρίνω καμία διαφορά ανάμεσα στους υποψηφίους. Η πολιτική μ΄ αρρωσταίνει», τόνισε ο 63χρονος Μάρκο Πέριτς από το Μόσταρ.

Ο εντεταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Βρετανός λόρδος Πάντι Ασντάουν δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί μ΄ όποιον πολιτικό αναδείξουν οι εκλογές.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 09:55 (Ώρα Λονδίνου)

Επλήγη αποθήκη όπλων στη Φαλούτζα

Η Σαμάρα θεωρείται προπύργιο της ιρακινής αντίστασης

Νέα από αέρος επίθεση εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Φαλούτζα, η τρίτη σε διάστημα 24 ωρών.

Νωρίς το πρωί οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν κτίριο, το οποίο έως και 15 παραστρατιωτικοί φέρονταν να χρησιμοποιούν ως αποθήκη όπλων.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που οι παραστρατιωτικοί μετέφεραν πυρομαχικά και όπλα.

Η ζημιά που υπέστη το κτίριο είναι μεγάλη και νεκροί είναι και οι 15 παραστρατιωτικοί.

Ωστόσο, νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων αεροπορικών βομβαρδισμών τέσσερις Ιρακινοί σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίσθηκαν.

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία αναφέρει ότι οι 15 παραστρατιωτικοί φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με τον ιοαρδανικής καταγωγής επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Σε κλοιό η Σαμάρα

Το Σάββατο η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι ελέγχει το 70% της πόλης Σαμάρα έπειτα από διήμερη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

Αμερικανοί ακροβολιστές έχουν λάβει θέσεις σε ψηλά κτίρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι δεν τολμούν να βγούν από τα σπίτια τους. Η παροχή νερού και ηλεκτρισμού έχει διακοπεί ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να θάψουν τους νεκρούς τους στους κήπους τους.

Σφυροκοπείται εκ νέου και η Φαλούτζα

Στην Φαλούτζα εξ άλλου, συνεχίστηκαν και σήμερα οι αεροπορικές επιθέσεις. Οι Αμερικανοί λένε πως οι τελευταίες επιχειρήσεις είχαν ως στόχο ομάδα 20 Ιρακινών ανταρτών που είχαν οχυρωθεί σε σπίτι το οποίο βρίσκεται σε προάστιο της πόλης.

Οι Γάλλοι όμηροι

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο γαλλος υπουργός εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ, επέκρινε τους ανεπίσημους διαμεσολαβητές ότι περιπλέκουν τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ από τον Αύγουστο. Ο Γάλλος κοινοβουλευτικός Ντιντιέ Ζουλιά ηγείται των ανεπίσημων αυτών προσπαθειών.

Οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που κρατούνται όμηροι

Ο κύριος Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Γαλλία είχε έρθει εμμέσως σε επαφή με τους απαγωγείς πρίν την διαμεσολάβηση του Ντιντιέ Ζουλία και η τελευταία είχε ως αποτέλεσμα η επαφή αυτή να διακοπεί.

Εξ άλλου και Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για τις κινήσεις του κυρίου Ζουλιά.

Αποχωρεί και άλλη εταιρεία

Στο μεταξύ, εταιρεία μεταφορών της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να δραστηριοποιείται στο Ιράκ μετά τις απειλές απαγωγέων ότι θα σκοτώσουν εργαζόμενο της εταιρείας που κρατούν όμηρο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Στάρλαϊν δηλωσε στο BBC ότι αναστέλει την λειτουργία της στο Ιράκ για να σώσει την ζωή του Ιορδανού υπαλλήλου της.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 08:42 (Ώρα Λονδίνου)

Μπλερ: Το πολύ άλλα δύο χρόνια εξουσίας

Οι εσωκομματικές διαμάχες στο κυβερνών κόμμα της Βρετανίας και τα σενάρια διαδοχής του Τόνι Μπλερ μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων βρετανικών εφημερίδων.

«Μπλερ: Αισθάνομαι απελευθερωμένος», «Βουλευτές: Φύγε γρήγορα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της κυριακάτικης «Ιντιπέντεντ», η οποία επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από τους βουλευτές του, οι οποίοι ζητούν την πρόωρη αποχώρησή του μετά τις εκλογές.

«Έχει το πολύ δύο με δυόμισι χρόνια στην εξουσία», τόνισε στη βρετανική εφημερίδα ο πρώην υπουργός Υγείας και στενός συνεργάτης του Μπλερ, Φρανκ Ντόμπσον, ο οποίος υποστήριξε ότι η φθορά που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στο Ιράκ καθιστά αδύνατη την παραμονή του Τόνι Μπλερ στην εξουσία.

«Οι σύμμαχοι του Μπράουν, δίνουν στον Μπλερ δύο χρόνια», είναι ο τίτλος του δεύτερου πρωτοσέλιδου θέματος των «Τάιμς», το οποίο υποστηρίζει ότι οι σύμμαχοι του Γκόρντον Μπράουν προειδοποίησαν ότι το ενδεχόμενο εξέγερσης στο κόμμα είναι βέβαιο εάν ο Τόνι Μπλερ δεν αποχωρήσει μέσα σε δύο χρόνια από την επόμενη εκλογική του νίκη.

« Πρωτοβουλία Μπράουν να συγκρατήσει τις εσωκομματικές διαμάχες», γράφει η κυριακάτικη «Ομπζέρβερ» και στον πλαγιότιτλο της διευκρινίζει, «ο υπουργός Οικονομικών απευθύνει έκκληση για ενότητα ενόψει της διαμάχης που διαφαίνεται για τη διαδοχή του Μπλερ.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ζήτησε τον τερματισμό των εσωκομματικών αντιπαλοτήτων και κάλεσε τα μέλη του κόμματος να μην αποκλίνουν από το σκοπό τους που δεν είναι άλλος από τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

«Οι δημοσκοπήσεις έχουν κατ επανάληψη αποδείξει ότι τα διχασμένα κόμματα, όπως οι Συντηρητικοί το 1992, απορρίπτονται από το εκλογικό σώμα», προσθέτει η εφημερίδα στο σχετικό άρθρο.

«Οι βαρόνοι των συνδικάτων ξεκινούν εκστρατεία για να φέρουν τον Μπράουν στην εξουσία», επισημαίνει η κυριακάτικη «Ντέιλι Τέλεγκραφ» και αποκαλύπτει ότι τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Βρετανίας, τα οποία έχουν τη δύναμη να αναδεικνύουν τους ηγέτες του Εργατικού Κόμματος, αποφάσισαν, χθες βράδυ, να σταθούν στο πλευρό του Γκόρντον Μπράουν.

Η μυστηριώδης Νεοϋορκέζα

«Ο μυστηριώδης ρόλος του Αμερικανού στο σπίτι του πρωθυπουργού», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο των κυριακάτικων «Τάιμς».

Η βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι μία Αμερικανίδα, ιδιοκτήτρια ενός από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια του Λονδίνου, έχει διαδραματίσει μυστηριώδη και παρασκηνιακό ρόλο στην αγορά της νέας οικίας της οικογένειας Μπλερ στο Λονδίνο, αξίας 3,6 εκατομμυρίων λιρών.

Η 48χρονη Μάρθα Γκριν θεωρείται η διάδοχος της επονομαζόμενης «γκουρού του λάιφσταϊλ», Κάρολαϊν Κάπλιν, η οποία είχε προ ετών βοηθήσει το πρωθυπουργικό ζεύγος να αγοράσει δύο διαμερίσματα στο Μπρίστολ.

Οι οικονομικοί χειρισμοί της Κάπλιν, όταν αποκαλύφθηκαν, έφεραν σε δύσκολη θέση το ζεύγος Μπλερ.

«Η αποτυχία του Γουαντάναμο»

Αποκαλυπτικές δηλώσεις Αμερικανού πρώην αξιωματούχου του Πενταγώνου παραθέτει η Ομπζέρβερ στο πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο: «Το Γουαντάμο απέτυχε να αποτρέψει τις τρομοκρατικές ενέργειες.»

Ο αντισυνταγματάρχης Άντονι Κριστίνο, ο οποίος αποστρατεύτηκε τον Ιούνιο έπειτα από 20 χρόνια στις μυστικές υπηρεσίας του στρατού, υποστηρίζει ότι οι Τζορτζ Μπους και Ντόναλντ Ράμσφελντ «μεγαλοποιούν σε υπερβολικό βαθμό» την αξία των πληροφοριών που λαμβάνουν από τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Κριστίνο προσθέτει ότι η διαδικασία για την αποστολή ή μη των κρατουμένων του Αφγανιστάν στη βάση του Γουαντάναμο στη Κούβα έβριθε λαθών.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρώην στρατιωτικό το μεγαλύτερο μέρος των 600 κρατουμένων είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Ταλεμπάν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου ενάντια στην οργάνωση Βόρεια Συμμαχία και δεν είχαν καμμία σχέση με την Αλ Κάιντα ή τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 09:23 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέχεια και επέκταση των επιχειρήσεων

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην τριήμερη επιχείρηση του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Γάζα θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και μέχρις ότου να είναι σίγουροι ότι οι Παλαιστίνιοι δε θα μπορούν να εξαπολύουν επιθέσεις με αυτοσχέδιους πυραύλους.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις με την υποστήριξη τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης έχουν αναλάβει τον έλεγχο ζώνης εννέα χιλιομέτρων στο άκρο του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Στόχος της εν λόγω επιχείρησης να αποτραπούν οι επιθέσεις των ακραίων ισλαμιστών με πυραύλους «Κασάμ» εναντίον της ισραηλινής πόλης, Σντερότ.

Περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν από την έναρξη της μεγάλης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης πριν από τρεις ημέρες.

Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το Σάββατο, τρίτη ημέρα της ισραηλινής επίθεσης. Νωρίς σήμερα σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

Το βράδυ του Σαββάτου φέρονται να σκοτώθηκαν στην Πόλη της Γάζας δύο ανώτατα στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης, Χαμάς.

Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς πρόκειται για τους Μεχντί Μουσταφά και Χαλίντ Αμρίτ.

Η στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών στη Γάζα ξεκίνησε μετά το θάνατο δύο παιδιών από επίθεση με πύραυλο εναντίον της ισραηλινής πόλης, Σντερότ.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 2.000 στρατιώτες και 200 άρματα μάχης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.