Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-04

  1. Ευρώπη μέσα από το Ντιγιαρμπακίρ;
  2. Νέα απειλή σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής
  3. Επιτυχημένη πτήση του «SpaceshipOne»
  4. Tα μυστικά της όσφρησης
  5. Ο Μπαρόζο υιοθετεί δημοψήφισμα για Τουρκία
  6. Απελύθη ο Σουμ!
  7. Τραγωδία με λαθρομετανάστες
  8. ΣΥΝ για απεργούς πείνας
  9. Πνίγηκε στα «πηγάδια» ο θρύλος
  10. Βόμβες σε Βαγδάτη και Μοσούλη
  11. Πνίγηκε στα «πηγάδια» ο θρύλος
  12. Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις
  13. Βόμβες στη Βαγδάτη
  14. Δημοσκόπηση, μέρος Β΄
  15. Αυστηρός Κωνσταντόπουλος
  16. Βενιζέλος για Κυπριακό
  17. Σεναριολογίας συνέχεια
  18. Βόμβες στη Βαγδάτη
  19. Πίσω στη Λιβύη οι πρόσφυγες
  20. Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις
  21. Πίσω στη Λιβύη οι πρόσφυγες
  22. Η Τουρκία προ των πυλών

Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 02:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρώπη μέσα από το Ντιγιαρμπακίρ;

Δυσκολίες στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εντοπίζουν ορισμένες βρετανικές εφημερίδες, οι οποίες αναφέρονται στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη.

Η Τάιμς (Times), αναφερόμενη στο αίτημα ορισμένων χωρών να διεξαχθούν δημοψηφίσματα για την ένταξη της Τουρκίας, εκτιμά ότι οι κοινοτικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η αντίδραση της Τουρκίας ήταν οργισμένη για το εν λόγω ζήτημα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα δημοψήφισμα για καμία άλλη υποψήφια χώρα. Δημοψηφίσματα για την Τουρκία υποδηλώνουν ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταϊγίπ Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, λέει το δημοσίευμα, καταδεικνύουν πως η πλειοψηφία των κατοίκων στις περισσότερες χώρες-μέλη δεν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας.

Αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη

Το άρθρο αναφέρει ότι την υποψηφιότητα της Τουρκίας υποστηρίζει μόνο το 45% των ψηφοφόρων στην Ιταλία, το 39% στην Ισπανία, το 34% στην Ολλανδία, το 34% στη Γερμανία, το 33% στη Βρετανία, το 27% στην Πολωνία, το 17% στην Πορτογαλία και το 16% στη Γαλλία.

Δημοσκοπήσεις για την Τουρκία

Την υποψηφιότητα της Τουρκίας υποστηρίζει μόνο το 45% των ψηφοφόρων στην Ιταλία, το 39% στην Ισπανία, το 34% στην Ολλανδία, το 34% στη Γερμανία, το 33% στη Βρετανία, το 27% στην Πολωνία, το 17% στην Πορτογαλία και το 16% στη Γαλλία

Τάιμς (Times)

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία γίνεται ξανά μία θρησκευόμενη κοινωνία, ενώ προσπαθεί να ενταχθεί σε μία μετα-θρησκευόμενη Ευρώπη».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας υπογραμμίζει ότι θα προκαλέσει μεγάλη έκπληξη στις φτωχότερες περιοχές των Κούρδων στην Τουρκία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώσει πως η χώρα έχει κάνει προόδους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δεν είναι σίγουρα η χώρα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1923, αλλά έχει δρόμο ακόμη μπροστά της για να μεταμορφωθεί σε μία ευρωπαϊκή κοινωνία.

Το άρθρο επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας πρέπει σίγουρα να περάσει από το Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη των Κούρδων στην Τουρκία.

Οι Συντηρητικοί και οι πιστωτικές κάρτες

Η Γκάρντιαν (Guardian) υπογραμμίζει ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών στη Βρετανία, Μάικλ Χάουαρντ, στην προσπάθειά του να κερδίσει ψηφοφόρους, υπόσχεται να αποπέμψει μέλη του κόμματός του, εάν αυτά δεν τηρούν τις προεκλογικές υποσχέσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Μάικλ Χάουαρντ γνωρίζει ότι το εκλογικό σώμα έχει κουραστεί από τους πολιτικούς που άλλα υπόσχονται και άλλα κάνουν.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρει ότι σημειώθηκε αύξηση κατά τουλάχιστον 20% στις απάτες που έγιναν φέτος στη Βρετανία με πιστωτικές κάρτες.

Το ποσό που εκλάπη συνολικά από τους διάφορους απατεώνες έφθασε τα 478,8 εκατομμύρια λίρες, λέει το δημοσίευμα, το οποίο υπογραμμίζει ότι αυξήθηκαν οι κλοπές των πιστωτικών καρτών από τα ταχυδρομεία.


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 20:16 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα απειλή σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής

Νέο κρούσμα, το τρίτο κατά σειρά μέσα σε εννέα ημέρες, απειλής για τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, σημειώθηκε αργά το βράδυ.

Συγκεκριμένα το αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ένα Airbus 300/600, που εκτελούσε την πτήση 265 για Λονδίνο, απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 7:15 το απόγευμα με 205 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα.

Λίγα λεπτά αργότερα άγνωστος τηλεφώνησε σε απογευματινή εφημερίδα και δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει τοποθετηθεί βόμβα. Αμέσως κινήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις για τη διαχείριση κρίσεων.

Ειδοποιήθηκε ο πιλότος του αεροσκάφους ο οποίος πήρε εντολή να προσγειώσει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Την ίδια ώρα ειδοποιήθηκαν δύο μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000 που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Αράξου, προκειμένου να συνοδεύσουν το αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών μέχρι την Κέρκυρα.

Τελικά, στις 21:28 το Airbus προσγειώθηκε απολύτως ομαλά στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, όπου είχε ήδη σημάνει συναγερμός και είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ ο πιλότος πριν από την προσγείωση είχε αδειάσει τα καύσιμα στο Ιόνιο.

Αμέσως μετά την προσγείωση το αεροσκάφος εκκενώθηκε και άρχισαν οι έλεγχοι από άνδρες των ειδικών δυνάμεων με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων.

Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος το αεροσκάφος θα αναχωρήσει για τον προορισμό του.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για άλλη μια κακόγουστη φάρσα.


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 20:01 (Ώρα Λονδίνου)

Επιτυχημένη πτήση του «SpaceshipOne»

Ξεπέρασε τα 100 χιλιόμετρα από τη γη η πτήση του SpaceshipOne

Το διαστημόπλοιο «SpaceshipOne» «πέταξε» για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα σε τροχιά που ξεπέρασε το 100 χιλιόμετρα πάνω από τη γη και κέρδισε το βραβείο Ansari X -Prize ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το διαστημόπλοιο με πιλότο τον Μπράιαν Μπίνι, 51 ετών, εκτοξεύθηκε από την έρημο Μοχάβι της Καλιφόρνια.

Το βραβείο Ansari X- Prize εγκαινιάσθηκε για να προωθήσει τον τουρισμό στο διάστημα.

Συνδεδεμένο με το ειδικά κατασκευασμένο για τον σκοπό αυτό αεροσκάφος «White Knight», το «SpaceshipOne» απογειώθηκε από ειδικό διάδρομο στην έρημο και αποχωρίστηκε από το αεροσκάφος που το μετέφερε σε ύψος 14.100 μέτρων.

Ο Μπίνι, 51 ετών, πρώην πιλότος δοκιμών, έθεσε λίγα δευτερόλεπτα μετά σε λειτουργία τον πυραυλοκινητήρα του αεροσκάφους, που σε λιγότερο από ένα λεπτό και με κάθετη πορεία έφθασε στα όρια του διαστήματος με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ήχου (3.500 χλμ την ώρα).

Ο πιλότος έσβησε τον κινητήρα μετά από 84 δευτερόλεπτα και συνέχισε την άνοδό του για να ξεπεράσει το ύψος των 100 χιλιομέτρων που θεωρείται ως το όριο του διαστήματος.

Μετά τη πτήση του ο πιλότος είπε: «Ήταν μια εκπληκτική θέα, ένα φανταστικό συναίσθημα. Σου δίνει την αίσθηση της ελευθερίας που πρέπει όλοι να γευθείτε».

Στη χρηματοδότηση του «SpaceshipOne» συνέβαλε ο Πολ ’λεν, ένας εκ των ιδρυτών της Microsoft που πιστεύεται ότι συνέδραμε με 20 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Αλεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγα χρόνια ο διαστημικός τουρισμός θα είναι προσιτός στο ευρύ κοινό.


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 17:09 (Ώρα Λονδίνου)

Tα μυστικά της όσφρησης

Ο άνθρωπος μπορεί να διακρίνει μέχρι και 10.000 διαφορετικές μυρωδιές

Δύο Αμερικανοί επιστήμονες κερδίζουν το Νόμπελ Ιατρικής επειδή ανακάλυψαν τα μυστικά της ανθρώπινης όσφρησης.

Ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος αναγνωρίζει και θυμάται χιλιάδες διαφορετικές μυρωδιές ήταν πάντα ανεξήγητο μυστήριο για τους επιστήμονες.

Το μυστήριο έλυσαν ο καθηγητής Ρίτσαρντ ’ξελ, του πανεπιστημίου Κολούμπια, και η καθηγήτρια Λίντα Μπακ, από το Ερευνητικό Κέντρο Φρεντ Χάτσινσον για τον Καρκίνο, στο Σιάτλ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια μεγάλη οικογένεια γονιδίων, από 1000 διαφορετικά γονίδια, που ελέγχουν την παραγωγή ειδικών δεκτών προτεϊνών.

Μέχρι τις μελέτες των ’ξελ και Μπακ η αίσθηση της όσφρησης ήταν μυστήριο

Καθηγητής Στεν Γκρίλνερ

Αυτοί οι δέκτες απαντώνται σε κύτταρα που σχηματίζονται σε μια μικρή περιοχή στο επάνω μέρος της μύτης και ανιχνεύουν τα μόρια της οσμής όταν εισπνεύονται.

Κάθε κύτταρο, όμως, έχει ένα συγκεκριμένο είδος δέκτη, και κάθε δέκτης μπορεί να ανιχνεύσει περιορισμένο αριθμό ουσιών.

Επομένως κάθε κύτταρο εξειδικεύεται σε μερικές μόνο οσμές.

Το κάθε κύτταρο στέλνει σήματα, κατά μήκος των νευρικών ιστών, κατευθείαν στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την αίσθηση της όσφρησης.

Κλειδί για την ανθρώπινη συμπεριφορά

Κάθε είδος κυττάρου συνδέεται με διαφορετική περιοχή.

Από εκεί η πληροφορία μεταφέρεται σε άλλα μέρη του εγκεφάλου, που συγκεντρώνουν όλες τις πληροφορίες και έτσι δημιουργείται ένας συνδυασμός που αναγνωρίζεται ως διακριτή οσμή.

Το έργο τους... ανοίγει νέους δρόμους στο πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος τον γύρω κόσμο και πώς επηρεάζεται η ανθρώπινη συμπεριφορά

Δρ Πήτερ Μπρέναν

Οι καθηγητές ’ξελ και Μπακ δημοσίευσαν το 1991 μελέτη που προσδιορίζει τα βασικά γονίδια.

Από τότε έχουν επεξεργαστεί αναλυτικά το πώς η πληροφορία μεταφέρεται από το μοριακό επίπεδο στο επίπεδο του κυττάρου.

Η καθηγήτρια Μπακ, σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, που αποφασίζει ποιός θα πάρει το βραβείο Νόμπελ, είπε ότι πιστεύεται πώς οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίζουν έως και 10.000 διαφορετικές οσμές.

Ο καθηγητής Στεν Γκρίλνερ, από την επιτροπή των ειδικών που κρίνουν τα βραβεία, είπε: «Μέχρι τις μελέτες των ’ξελ και Μπακ η αίσθηση της όσφρησης ήταν μυστήριο».

Ο Δρ Πήτερ Μπρέναν, ειδικός στην όσφρηση και την συμπεριφορά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είπε: «Η ανακάλυψη της μεγάλης αυτής οικογένειας γονιδίων έχει σημάνει επανάσταση στην κατανόηση αυτής της σημαντικής αίσθησης».

«Παρόλο που το έργο τους δεν συνδέεται άμεσα με την θεραπεία των σημαντικών ασθενειών, ανοίγει νέους δρόμους στο πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος τον γύρω κόσμο και πώς επηρεάζεται η ανθρώπινη συμπεριφορά».


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 16:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπαρόζο υιοθετεί δημοψήφισμα για Τουρκία

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής χαιρετίζει την απόφαση της Γαλλίας για δημοψήφισμα

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοζέ Μαουέλ Μπαρόζο, χαιρέτησε τη πρόσθεση της γαλλικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κύριος Μπαρόζο είπε ότι θα είναι σφάλμα να ληφθεί απόφαση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα χωρίς την έγκριση των ευρωπαίων πολιτών.

«Στις δημοκρατίες θα πρέπει να αποδεχόμαστε τη συζήτηση ιδιαίτερα στα δύσκολα ζητήματα», είπε ο κύριος Μπαρόζο που θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας της Τουρκίας.

Τα σχόλια του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιούνται τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ότι θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη του στη γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) , ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την αντίθεση του στη προοπτική δημοψηφισμάτων για την ένταξη της χώρας του λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή 'Ένωση δεν θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτική «δυο μέτρων και δυο σταθμών».

«Μέχρι τώρα καμία άλλη χώρα δεν εντάχθηκε στην ΕΕ με δημοψήφισμα», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Θετική η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει τις εκθέσεις της σχετικά με την ετοιμότητα της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, οι ογκώδεις -πάνω από 200 σελίδες- εκθέσεις αναμένεται να είναι γενικά θετικές, να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της ’γκυρας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να δίνουν το πράσινο φως για έναρξη μακροχρόνιων προενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι εκθέσεις της Κομισιόν που θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τετάρτη, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒΣ στις Βρυξέλλες, Οάνα Λουνγκέσκου, αναμένεται να λένε πως η Τουρκία σημείωσε σημαντική πρόοδο σε όλα τα καίρια σημεία που κρίνουν την καταλληλότητά της, από την κατάργηση της θανατικής ποινής ως τις προσπάθειες για εξάλειψη των βασανιστηρίων.

Επί πλέον, η έκθεση θα τονίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας. Αλλά θα προβλέπει παράλληλα μια μακροχρόνια ενταξιακή πορεία που θα κρατήσει τουλάχιστον για μια δεκαετία.

Δεν προβλέπεται δε πως η ’γκυρα θα είναι έτοιμη να λάβει κοινοτικές επιδοτήσεις πριν το 2025.

Το οικονομικό κόστος της τουρκικής ένταξης, το 2025 αναμένεται να κυμαίνεται από 16,5 ως 27,9 δισεκατομμύρια ευρώ -σε σημερινές τιμές. Ποσό που θα αντιστοιχεί περίπου στο 0,1 με 0,17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25.


Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2004 - 13:00 (Ώρα Λονδίνου)

65 χρόνια ιστορία

Η Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC γιορτάζει φέτος τα 65 χρόνια της -- μια ιστορία πλούσια σε μνήμες από τα παλιά και μια εκπομπή που δεν άργησε να καθιερωθεί ως η ελληνική φωνή του BBC.

Ώρες προγραμμάτων

Η συντακτική ομάδα

Οι ανταποκριτές μας

About BBC Greek

Tι πιστεύετε για την Ελληνική Υπηρεσία του BBC;

Εκ προσωπικοτήτων

Δηλώσεις για τα 65 χρόνια της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC

Μας είπατε...

Οι γνώμες των ακροατών για τα ελληνικά προγράμματα του BBC

Μας μίλησαν...

Μεγάλες προσωπικότητες που πέρασαν από τα στούντιο του BBC

Ο Σεφέρης και το BBC

Ο μεγάλος ποιητής διατηρούσε στενές σχέσεις με το BBC και την Ελληνική Υπηρεσία, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Μία επέτειος, αναμνήσεις και ευχές

Η Χριστίνα Κουκουναρά, παραγωγός στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC από το 1975 μέχρι το 1996, θυμάται.

«Εδώ Λονδίνο, καλησπέρα σας»

Αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώτου διευθυντή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, Γιώργου Αγγέλογλου.

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 14:31 (Ώρα Λονδίνου)

Απελύθη ο Σουμ!

Η προβληματική συνεργασία του Γιτζάκ Σουμ με τον τεχνικό διευθυντή του Παναθηναϊκού Βέλιμιρ Ζάετς οδηγούν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τον Ισραηλινό τεχνικό σε παραίτηση.

Η εξέλιξη αυτή πάντως, μεθοδεύθηκε από την διοίκηση του Παναθηναϊκού που έβλεπε προβληματισμένη τις φετινές μέτριες εμφανίσεις του Παναθηναϊκού κυρίως στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού Γιάννη Βαρδινογιάννη με τον Ισραηλινό τεχνικό, ενώ λίγο αργότερα θα ανακοινωθεί η λύση της συνεργασίας του Γιτζάκ Σουμ με τους "πράσινους".


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 13:58 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγωδία με λαθρομετανάστες

Δεκαεπτά νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι από τη βύθιση του πλοίου στα ανοικτά της Τυνησίας

Δεκαεπτά άτομα πνίγηκαν έξω από τις ακτές της Τυνησίας, όταν βυθίστηκε το πλοίο στο οποίο επέβαιναν καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν, παράνομα, στις ακτές της Ιταλίας.

’λλα 47 άτομα αγνοούνται, και πιστεύεται ότι έχουν πνιγεί. Όλοι ήταν πολίτες του Μαρόκου και της Τυνησίας.

Είναι η πλέον πρόσφατη περίπτωση παράνομων μεταναστών από την Βόρεια Αφρική που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ιταλία.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των λαθρομεταναστών, εφαρμόζοντας νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει το κύμα των ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο νησί Λαμπεντούσα.

Αεροσκάφη της πολεμικής και της πολιτικής αεροπορίας τους μεταφέρουν στην Λιβύη, από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησαν τα πλοία που τους έφεραν στην Ιταλία.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Γκιουζέπε Πισάνου, είπε ότι πρόκειται για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η ιταλική αντιπολίτευση λέει ότι η νέα πολιτική παραβιάζει τους νόμους της χορήγησης ασύλου.


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 12:54 (Ώρα Λονδίνου)

ΣΥΝ για απεργούς πείνας

Επιτακτικό χαρακτήρισε το αίτημα για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος κράτησης των καταδικασθέντων ως μέλη της «Ε.Ο. 17Ν» ο ΣΥΝ, διά στόματος Νίκου Βούτση, υπεύθυνου Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι «η ιδιότυπη φυλακή μέσα στη φυλακή» στην οποία κρατούνται «εξαντλεί τα όρια της ποινής και δεν νοείται η συνεχής και συστηματική επιβάρυνση σε συνθήκες ιδιότυπης απομόνωσης και περιορισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ισχύουν αδιακρίτως για όλους τους κρατουμένους».

Τέλος, ζητεί από το υπουργείο δικαιοσύνης «να θέσει τέλος στην ιδιαίτερη μεταχείριση που καταγγέλλεται ως απάνθρωπη και να ενισχύσει την εφαρμογή, χωρίς εξαιρέσεις, των προτύπων σωφρονιστικής πολιτικής που αρμόζουν σε σύγχρονο κράτος δικαίου».

Υπενθυμίζεται ότι οι καταδικασθέντες πραγματοποιούν απεργία πείνας, στην οποία εισέρχεται ένας κάθε εβδομάδα. Πρώτος ξεκίνησε, στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και τον ακολούθησαν ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Ηρακλής Κωστάρης.

Ο κ. Κουφοντίνας είχε δηλώσει ότι «είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος».

Είχε προηγηθεί απεργία πείνας του Βασίλη Τζωρτζάτου, ο οποίος διαμαρτλυρονταν διότι οι καταδικασμένοι ως μέλη της 17Ν δεν αυλίζονται σε υπαίθριο κοινό χώρο αλλά σε μεταλλικό «κλουβί» 40 m2 με τοιχία ύψους 10 μέτρων.


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Πνίγηκε στα «πηγάδια» ο θρύλος

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φύγει αλώβητος από τη Θεσσαλονίκη και εκμεταλλευόμενος τα στραβοπατήματα του Ολυμπιακού και του Ηρακλή, βρίσκεται πλέον μόνος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μετά την νίκη του με σκορ 1-0 επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς στην 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν τον έλεγχο της αναμέτρησης και την κατοχή της μπάλας στο πρώτο ημίχρονο, ενώ ο Απόλλων Καλαμαριάς παρατάχθηκε αμυντικά και προσπαθούσε να απειλήσει τον αντίπαλο με αντεπιθέσεις. Το γκολ για τους πράσινους ήρθε στο 24' λεπτό με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο.

Σκόνταψε στα «Πηγάδια»

Ο Ολυμπιακός σκόνταψε στη Ξάνθη. Η ομάδα της Θράκης πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση στο β' ημίχρονο κατάφερε να κερδίσει τους ερυθρόλευκους με σκορ 2-1 στο γήπεδο «Νέα Πηγάδια».

Στο πρώτο 45λεπτο οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 18'.

Μετά από ωραίο συνδυασμό των Γεωργάτου, Ριβάλντο και Οκκά η μπάλα έφτασε στον Γιώργο Γεωργιάδη ο οποίος με δεξί πλασέ έγραψε το 0-1.

Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε. Η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη ισοφάρισε το σκορ στο 49'. Ο Παπαδημητρίου έκανε τη σέντρα, ο Ζαπρόπουλος έπιασε την κοντινή κεφαλιά, ο Νικοπολίδης έπιασε τη μπάλα και ο βοηθός διαιτητή έδειξε σέντρα, καθώς θεώρησε ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή της εστίας του Ολυμπιακού.

Το 2-1 για τους θρακιώτες ήρθε στο 73'. Ο Λαμπριάκος με δεξί πλασέ «κρέμασε» τον Αντώνη Νικοπολίδης και χάρισε στην ομάδα του μία σπουδαία νίκη.

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Αντώνης Νικοπολίδης δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην φάση του 49 ότι ο επόπτης είχε δόλο και πως η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή, ενώ ο Γρηγόρης Γεωργάτος από την πλευρά του δήλωσε πως ήθελε να σκοτώσει τον επόπτη:

«Ήθελα να τον σκοτώσω εκείνη την ώρα. Ξέρω ότι μπορεί να με καλέσει ο αθλητικός δικαστής γι αυτό, όμως εκείνη την ώρα ήμουν εκτός εαυτού. Πίστευα ότι αφού πήραμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα γινόταν καλύτερα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εάν από την τρίτη αγωνιστική έχουμε τέτοιες υποδείξεις φανταστείτε τι θα γίνει στη συνέχεια», κατέληξε ο Γεωργάτος.

Με άνεση η ΑΕΚ 2-0 τον Πανιώνιο

Πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή της εμφάνιση και με 13.000 οπαδούς στο πλευρό της, η ΑΕΚ κέρδισε με άνεση τον Πανιώνιο με 2-0 στην Ριζούπολη και είναι πλέον δεύτερη πίσω από τον Παναθηναϊκό.

Στο πρώτο ημίχρονο χωρίς να δημιουργηθούν μεγάλες φάσεις, η «Ένωση» ήλεγχε τον αγώνα με αιχμή την πολύ καλή λειτουργία της κεντρικής γραμμής (Ασουνσάο, Κατσουράνης, Κρασσάς).

Στην επανάληψη, η ΑΕΚ μπήκε δυνατά και κατάφερε να ανοίξει το σκορ μόλις στο 48'. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Κρασσά από τα πλάγια, ο Σοάρεθ πήρε την κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Πανιωνίου.

Οι γηπεδούχοι είχαν την ευκαιρία να ζευγαρώσουν τα τέρματα τους στο 70' όταν σε ανατροπή του Καπάνταη από τον Γιαννόπουλο ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Λυμπερόπουλος που έστειλε τη μπάλα άουτ.

Η ΑΕΚ, σφράγισε τη νίκη της στις καθυστερήσεις, με ωραία προσπάθεια του Κωνσταντινίδη ο οποίος πάσαρε στον Σοάρεθ που πέρασε και τον Ντρόμπνι κάνοντας το τελικό 2-0.

Ο ΠΑΟΚ το ντέρμπι

Την πρώτη του νίκη με τον Αυστριακό τεχνικό, Ρολφ Φρίνγκερ, στον πάγκο του γεύτηκε ο ΠΑΟΚ. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης το πέτυχε ο Αρμάντο Φουτσίνι στο 45'.

Μπορεί ο Ηρακλής να ήταν η ομάδα που έπαιζε πιο οργανωμένα και έχανε τις ευκαιρίες την μία πίσω από την άλλη, αλλά ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που έφυγε νικητής από το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι την στιγμή του γκολ, ο ΠΑΟΚ δεν έδειχνε ικανός να δημιουργήσει κάτι καλό μπροστά στην εστία του Αμπάρη.

Όμως ότι δεν κατάφερε ο Ηρακλής τα προηγούμενα λεπτά, το πέτυχε ο Δικέφαλος στο 45' στην πρώτη και μοναδική του ευκαιρία.

Ο Σαλπιγγίδης έσπασε το τεχνικό οφσάιντ των κυανόλευκων, πέρασε τον τερματοφύλακα Αμπάρη, έχασε το κοντρόλ όμως ο Φουτσίνι που ακολουθούσε με πλασέ έγραψε το 1-0.

Με ευρωπαϊκή φόρα το Αιγάλεω

Το Αιγάλεω πέτυχε μια άνετη νίκη κόντρα στον Ιωνικό με 1-0 και μαζί με την ΑΕΚ στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημειώθηκε από τον Μπάρκογλου στο 47ο λεπτό με πέναλτι, το οποίο καταλόγισε ο διαιτητής Κουκουλάκης σε ανατροπή του Εντουσέι από τον Διγκόζη.

Πάντως το Αιγάλεω εμφανίσθηκε καταβεβλημένο από την κούραση του αγώνα της Πέμπτης στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Κοσμοσυρροή στο Παγκρήτιο

Κοντεύει να γίνει συνήθεια στο «Παγκρήτιο» η πυκνή προσέλευση του κόσμου.9000(!) φίλαθλοι (εκ των οποίων οι 2000 εκπρόσωποι του «ασθενούς» φύλου) παρακολούθησαν τον αγώνα Εργοτέλη ’ρη.

Το τελικό 1-1 άφησε ικανοποιημένους τους φιλοξενούμενους, όχι όμως και τον Εργοτέλη, παρά τον πρώτο βαθμό της ιστορίας του στην Α' Εθνική, αφού έφτασε πιο πολλές φορές κοντά στο γκολ, ειδικά στο β' ημίχρονο όταν είχε καθολική υπεροχή, αλλά είχε την ατυχία να μην βρεθεί σε κακή μέρα το μεγάλο του ατού στην επίθεση ο Πάτρικ Ογκουνσότο.

Ο Νιγηριανός σκόραρε βέβαια, αλλά σε...λάθος τέρμα. Σε κόρνερ που εκτέλεσε ο Μαρικά στο 12' ο Ογκουνσότο προσπάθησε να διώξει αλλά «κάρφωσε τον συμπαίκτη του Χανιωτάκη.

Η αντίδραση των Ηρακλειωτών ήταν άμεση και ο Πίρβου στο 15' εκμεταλλεύτηκε τα λάθη στην άμυνα του ’ρη και κατάφερε να ισοφαρίσει (1-1) πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ του Εργοτέλη στη μεγάλη κατηγορία.

Ακάθεκτη η Χαλκηδόνα

Συνεχίζει να εντυπωσιάζει η Χαλκηδόνα και στην φετινή αγωνιστική περίοδο.

Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου, στον δεύτερο εντός έδρας αγώνα της παίζοντας θαυμάσιο ποδόσφαιρο πέτυχε μια σημαντική και ευρεία νίκη απέναντι στην Καλλιθέα (4-2) έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Γιώργο Ζαχαρόπουλο ο οποίος σημείωσε χατ - τρικ.

Ισοπαλία στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα, ήθελε να συνδυάσει με νίκη την παρθενική της εμφάνιση εντός έδρας.

Όμως, η αναγκαιότητα της νίκης την φόρτωσε με άγχος που είχε σαν αποτέλεσμα να παρουσιάσει μέτρια εικόνα απέναντι στον ΟΦΗ και να αναδειχτεί τελικά ισόπαλη 1-1.

Οι Κρητικοί άξιζαν τον βαθμό της ισοπαλίας, καθώς, από την αρχή του αγώνα έδειξαν δυναμικότητα και βελτιωμένη παρουσία σε σχέση με τα δύο προηγούμενα ματς του πρωταθλήματος. Τα δύο τέρματα του αγώνα σημειώθηκαν στο τελευταίο εικοσάλεπτο.

Στο 73 Ο Γκαρόζης λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο κατάφερε να διασπάσει την άμυνα των Κρητικών και να κάνει το 1-0.

Στο 90 ομως ο Τριανταφύλλου σούταρε έξω από την περιοχή και η μπάλα βρήκε το δεξί «παραθυράκι» του Βεζυρίδη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (3η αγωνιστική)

1.Παναθηναϊκός 9

2. ΑΕΚ 7

3. Αιγάλεω 7

4. Ηρακλής 6

5. ΠΑΟΚ 6

6.Ξάνθη 6

7.Χαλκηδόνα 6

8. Ολυμπιακός 6

9.Καλλιθέα 3

10.Πανιώνιος 3

11.Ιωνικός 3

12.Απ.Καλαμαριάς 3

13.ΟΦΗ 1

14.’ρης 1

15.Κέρκυρα 1

16.Εργοτέλης 1

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (4η)

Απ. Καλαμαριάς Ξάνθη

Ολυμπιακός Εργοτέλης

Παναθηναϊκός Αιγάλεω

’ρης Χαλκηδόνα

Ιωνικός Κέρκυρα

Καλλιθέα ΠΑΟΚ

ΟΦΗ Πανιώνιος

Ηρακλής ΑΕΚ


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Βόμβες σε Βαγδάτη και Μοσούλη

Η «πράσινη ζώνη» είναι ο μόνιμος στόχος επιθέσεων ανταρτών στη Βαγδάτη

Σειρά βομβιστικών επιθέσεων με πολλά θύματα σημειώθηκε σήμερα στο Ιράκ.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στις 9 το πρωί τοπική ώρα έξω από κέντρο στρατολόγησης στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, κοντά στην αποκαλούμενη «πράσινη ζώνη», περιοχή όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά μέγαρα και οι ξένες πρεσβείες. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα και τραυματίστηκαν 76 άνθρωποι. Μεταξύ των θυμάτων δεν υπάρχουν ξένοι στρατιώτες, δήλωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων.

Μία δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε κεντρικό πολυσύχναστο δρόμο, κοντά σε ξενοδοχεία που διαμένουν δυτικοί, και προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου και των τραυματισμό άλλων 12.

Στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε δημοτικό σχολείο σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, δύο εκ των οποίων είναι παιδιά και οι άλλοι δύο οι δράστες της επίθεσης.

Επίσης στην ιρακινή πρωτεύουσα, άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας, μαζί με μία γυναίκα συνεργάτη του ίδιου υπουργείου.

Νοσοκομειακές πηγές στην πόλη Φαλούτζα δήλωσαν ότι σε νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εναντίον κτιρίου, από το οποίο «αντι-ιρακινές» δυνάμεις διακινούσαν όπλα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή μία δεύτερη επίθεση αποσκοπούσε στην εξόντωση μαχητών του φερόμενου ως στελέχους της Αλ Κάιντα, Ιορδανού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Πνίγηκε στα «πηγάδια» ο θρύλος

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φύγει αλώβητος από τη Θεσσαλονίκη και εκμεταλλευόμενος τα στραβοπατήματα του Ολυμπιακού και του Ηρακλή, βρίσκεται πλέον μόνος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μετά την νίκη τους με σκορ 1-0 επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς στην 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν τον έλεγχο της αναμέτρησης και την κατοχή της μπάλας στο πρώτο ημίχρονο, ενώ ο Απόλλων Καλαμαριάς παρατάχθηκε αμυντικά και προσπαθούσε να απειλήσει τον αντίπαλο με αντεπιθέσεις. Το γκολ για τους πράσινους ήρθε στο 24' λεπτό με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο.

Σκόνταψε στα «Πηγάδια»

Ο Ολυμπιακός σκόνταψε στη Ξάνθη. Η ομάδα της Θράκης πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση στο β' ημίχρονο κατάφερε να κερδίσει τους ερυθρόλευκους με σκορ 2-1 στο γήπεδο «Νέα Πηγάδια».

Στο πρώτο 45λεπτο οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 18'.

Μετά από ωραίο συνδυασμό των Γεωργάτου, Ριβάλντο και Οκκά η μπάλα έφτασε στον Γιώργο Γεωργιάδη ο οποίος με δεξί πλασέ έγραψε το 0-1.

Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε. Η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη ισοφάρισε το σκορ στο 49'. Ο Παπαδημητρίου έκανε τη σέντρα, ο Ζαπρόπουλος έπιασε την κοντινή κεφαλιά, ο Νικοπολίδης έπιασε τη μπάλα και ο βοηθός διαιτητή έδειξε σέντρα, καθώς θεώρησε ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή της εστίας του Ολυμπιακού.

Το 2-1 για τους θρακιώτες ήρθε στο 73'. Ο Λαμπριάκος με δεξί πλασέ «κρέμασε» τον Αντώνη Νικοπολίδης και χάρισε στην ομάδα του μία σπουδαία νίκη.

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Αντώνης Νικοπολίδης δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην φάση του 49 ότι ο επόπτης είχε δόλο και πως η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή, ενώ ο Γρηγόρης Γεωργάτος από την πλευρά του δήλωσε πως ήθελε να σκοτώσει τον επόπτη:

«Ήθελα να τον σκοτώσω εκείνη την ώρα. Ξέρω ότι μπορεί να με καλέσει ο αθλητικός δικαστής γι αυτό, όμως εκείνη την ώρα ήμουν εκτός εαυτού. Πίστευα ότι αφού πήραμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα γινόταν καλύτερα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εάν από την τρίτη αγωνιστική έχουμε τέτοιες υποδείξεις φανταστείτε τι θα γίνει στη συνέχεια», κατέληξε ο Γεωργάτος.

Με άνεση η ΑΕΚ 2-0 τον Πανιώνιο

Πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή της εμφάνιση και με 13.000 οπαδούς στο πλευρό της, η ΑΕΚ κέρδισε με άνεση τον Πανιώνιο με 2-0 στην Ριζούπολη και είναι πλέον δεύτερη πίσω από τον Παναθηναϊκό.

Στο πρώτο ημίχρονο χωρίς να δημιουργηθούν μεγάλες φάσεις, η «Ένωση» ήλεγχε τον αγώνα με αιχμή την πολύ καλή λειτουργία της κεντρικής γραμμής (Ασουνσάο, Κατσουράνης, Κρασσάς).

Στην επανάληψη, η ΑΕΚ μπήκε δυνατά και κατάφερε να ανοίξει το σκορ μόλις στο 48'. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Κρασσά από τα πλάγια, ο Σοάρεθ πήρε την κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Πανιωνίου.

Οι γηπεδούχοι είχαν την ευκαιρία να ζευγαρώσουν τα τέρματα τους στο 70' όταν σε ανατροπή του Καπάνταη από τον Γιαννόπουλο ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Λυμπερόπουλος που έστειλε τη μπάλα άουτ.

Η ΑΕΚ, σφράγισε τη νίκη της στις καθυστερήσεις, με ωραία προσπάθεια του Κωνσταντινίδη ο οποίος πάσαρε στον Σοάρεθ που πέρασε και τον Ντρόμπνι κάνοντας το τελικό 2-0.

Ο ΠΑΟΚ το ντέρμπι

Την πρώτη του νίκη με τον Αυστριακό τεχνικό, Ρολφ Φρίνγκερ, στον πάγκο του γεύτηκε ο ΠΑΟΚ. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης το πέτυχε ο Αρμάντο Φουτσίνι στο 45'.

Μπορεί ο Ηρακλής να ήταν η ομάδα που έπαιζε πιο οργανωμένα και έχανε τις ευκαιρίες την μία πίσω από την άλλη, αλλά ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που έφυγε νικητής από το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι την στιγμή του γκολ, ο ΠΑΟΚ δεν έδειχνε ικανός να δημιουργήσει κάτι καλό μπροστά στην εστία του Αμπάρη.

Όμως ότι δεν κατάφερε ο Ηρακλής τα προηγούμενα λεπτά, το πέτυχε ο Δικέφαλος στο 45' στην πρώτη και μοναδική του ευκαιρία.

Ο Σαλπιγγίδης έσπασε το τεχνικό οφσάιντ των κυανόλευκων, πέρασε τον τερματοφύλακα Αμπάρη, έχασε το κοντρόλ όμως ο Φουτσίνι που ακολουθούσε με πλασέ έγραψε το 1-0.

Με ευρωπαϊκή φόρα το Αιγάλεω

Το Αιγάλεω πέτυχε μια άνετη νίκη κόντρα στον Ιωνικό με 1-0 και μαζί με την ΑΕΚ στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημειώθηκε από τον Μπάρκογλου στο 47ο λεπτό με πέναλτι, το οποίο καταλόγισε ο διαιτητής Κουκουλάκης σε ανατροπή του Εντουσέι από τον Διγκόζη.

Πάντως το Αιγάλεω εμφανίσθηκε καταβεβλημένο από την κούραση του αγώνα της Πέμπτης στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Κοσμοσυρροή στο Παγκρήτιο

Κοντεύει να γίνει συνήθεια στο «Παγκρήτιο» η πυκνή προσέλευση του κόσμου.9000(!) φίλαθλοι (εκ των οποίων οι 2000 εκπρόσωποι του «ασθενούς» φύλου) παρακολούθησαν τον αγώνα Εργοτέλη ’ρη.

Το τελικό 1-1 άφησε ικανοποιημένους τους φιλοξενούμενους, όχι όμως και τον Εργοτέλη, παρά τον πρώτο βαθμό της ιστορίας του στην Α' Εθνική, αφού έφτασε πιο πολλές φορές κοντά στο γκολ, ειδικά στο β' ημίχρονο όταν είχε καθολική υπεροχή, αλλά είχε την ατυχία να μην βρεθεί σε κακή μέρα το μεγάλο του ατού στην επίθεση ο Πάτρικ Ογκουνσότο.

Ο Νιγηριανός σκόραρε βέβαια, αλλά σε...λάθος τέρμα. Σε κόρνερ που εκτέλεσε ο Μαρικά στο 12' ο Ογκουνσότο προσπάθησε να διώξει αλλά «κάρφωσε τον συμπαίκτη του Χανιωτάκη.

Η αντίδραση των Ηρακλειωτών ήταν άμεση και ο Πίρβου στο 15' εκμεταλλεύτηκε τα λάθη στην άμυνα του ’ρη και κατάφερε να ισοφαρίσει (1-1) πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ του Εργοτέλη στη μεγάλη κατηγορία.

Ακάθεκτη η Χαλκηδόνα

Συνεχίζει να εντυπωσιάζει η Χαλκηδόνα και στην φετινή αγωνιστική περίοδο.

Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου, στον δεύτερο εντός έδρας αγώνα της παίζοντας θαυμάσιο ποδόσφαιρο πέτυχε μια σημαντική και ευρεία νίκη απέναντι στην Καλλιθέα (4-2) έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Γιώργο Ζαχαρόπουλο ο οποίος σημείωσε χατ - τρικ.

Ισοπαλία στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα, ήθελε να συνδυάσει με νίκη την παρθενική της εμφάνιση εντός έδρας.

Όμως, η αναγκαιότητα της νίκης την φόρτωσε με άγχος που είχε σαν αποτέλεσμα να παρουσιάσει μέτρια εικόνα απέναντι στον ΟΦΗ και να αναδειχτεί τελικά ισόπαλη 1-1.

Οι Κρητικοί άξιζαν τον βαθμό της ισοπαλίας, καθώς, από την αρχή του αγώνα έδειξαν δυναμικότητα και βελτιωμένη παρουσία σε σχέση με τα δύο προηγούμενα ματς του πρωταθλήματος. Τα δύο τέρματα του αγώνα σημειώθηκαν στο τελευταίο εικοσάλεπτο.

Στο 73 Ο Γκαρόζης λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο κατάφερε να διασπάσει την άμυνα των Κρητικών και να κάνει το 1-0.

Στο 90 ομως ο Τριανταφύλλου σούταρε έξω από την περιοχή και η μπάλα βρήκε το δεξί «παραθυράκι» του Βεζυρίδη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (3η αγωνιστική)

1.Παναθηναϊκός 9

2. ΑΕΚ 7

3. Αιγάλεω 7

4. Ηρακλής 6

5. ΠΑΟΚ 6

6.Ξάνθη 6

7.Χαλκηδόνα 6

8. Ολυμπιακός 6

9.Καλλιθέα 3

10.Πανιώνιος 3

11.Ιωνικός 3

12.Απ.Καλαμαριάς 3

13.ΟΦΗ 1

14.’ρης 1

15.Κέρκυρα 1

16.Εργοτέλης 1

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (4η)

Απ. Καλαμαριάς Ξάνθη

Ολυμπιακός Εργοτέλης

Παναθηναϊκός Αιγάλεω

’ρης Χαλκηδόνα

Ιωνικός Κέρκυρα

Καλλιθέα ΠΑΟΚ

ΟΦΗ Πανιώνιος

Ηρακλής ΑΕΚ


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Πάνου Χαρίτου

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων

Για έκτη ημέρα συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, που αιτιολογούνται με την προσπάθεια αποτροπής πυραυλικών επιθέσεων των Παλαιστινίων εναντίον ισραηλινών πόλεων.

Την περασμένη νύχτα σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι, που προετοίμαζαν, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, βομβιστική επίθεση. Στην Πόλη της Γάζας τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου δύο στελέχη της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Το πρωί της Δευτέρας Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν εναντίον της ισραηλινής πόλης Σντερότ δύο αυτοσχέδιους πυραύλους, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένας άνθρωπος. Από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι τώρα σκοτώθηκαν περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι και πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της ισραηλινής πλευράς για συνέχιση των επιχειρήσεων. Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ, Πάνος Χαρίτος, μεταδίδει:

«Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού θα συνεχιστούν έως ότου δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την παύση των επιθέσεων με ρουκέτες από παλαιστίνιους της Χαμάς».

Με αυτή τη φράση, ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, απάντησε στο αίτημα της Ουάσιγκτον για να επιδείξει αυτοσυγκράτηση ο στρατός στις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρά το γεγονός ότι οι τραυματίες στις τάξεις των παλαιστίνιων ξεπερνούν τους 250 και οι νεκροί ξεπερνούν τους 60, οι μόνες αντιδράσεις σε ότι αφορά τη διεθνή κοινότητα ήταν αυτές της Γαλλίας και της Ρωσίας, οι οποίες επισήμως εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι επιχειρήσεις.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπάλια στη Λωρίδα της Γάζας είναι ίσως το πλέον σκληροπυρηνικό στρατόπεδο Παλαιστίνιων προσφύγων. Η Τζαμπάλια ήταν η περιοχή από την οποία ξεκίνησε η πρώτη παλαιστινιακή ιντιφάντα, ενώ στα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη ιντιφάντα αποτελεί το μεγαλύτερο χώρο συγκέντρωσης οπαδών και μελών της Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Ήδη από την πέμπτη το βράδυ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί, περισσότεροι από 2000 στρατιώτες και 200 άρματα μάχης, μπουλντόζες και οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Στις ταράτσες των κτιρίων έχουν τοποθετηθεί ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ εντός του προσφυγικού καταυλισμού άρματα μάχης, έχουν αποκλείσει σχεδόν το σύνολο των οικοδομικών τετραγώνων, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την κυκλοφορία, ακόμα και για τους διεθνείς των ανθρωπιστικών οργανώσεων ή τους ξένους ανταποκριτές.

Όσοι καταφέρνουν να σπάσουν τον αποκλεισμό, είναι κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας -κάτοικοι του καταυλισμού- οι οποίοι είτε με ατομικό οπλισμό είτε με ρουκέτες τύπου Κάσαμ επιχειρούν να πλήξουν τα σημεία που έχει καταλάβει και ελέγχει ο ισραηλινός στρατός.

Οι στόχοι των Παλαιστινίων

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού, οι ρουκέτες τύπου Κάσαμ

κατασκευάζονται από τους ίδιους τους παλαιστίνιους με αυτοσχέδιες μεθόδους και το τελευταίο διάστημα κατάφεραν να εξελίξουν την εμβέλειά τους.

Στόχος των Παλαιστίνιων με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις ήταν και παραμένει -σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες -να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η απομάκρυνση των οικισμών εποίκων και του ισραηλινού στρατού-όπως αυτό προβλέπεται από το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν, ήταν αποτέλεσμα της δράσης της Χαμάς η οποία τελικώς και απελευθέρωσε τη Γάζα.

Από την άλλη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία των όποιων εντυπώσεων, ειδικότερα από τη στιγμή που στέκει μόνος μέσα στο Λικούντ σε ότι αφορά, την απομάκρυνση των εποίκων από τη Γάζα.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισε επιχειρήσεις σε βάθος χρόνου. Και ίσως το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων που εισέβαλαν στη Γάζα, να συμπέσει με το κλείσιμο των οικισμών εποίκων στα τέλη του 2005».


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 09:24 (Ώρα Λονδίνου)

Βόμβες στη Βαγδάτη

Η «πράσινη ζώνη» είναι ο μόνιμος στόχος επιθέσεων ανταρτών στη Βαγδάτη

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι ισχυρή έκρηξη βόμβας συγκλόνισε στις 9:00 τοπική ώρα το κέντρο της Βαγδάτης, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά σε νοσοκομείο της αποκαλούμενης «πράσινης ζώνης», όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά μέγαρα και οι ξένες πρεσβείες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα και τραυματίστηκαν76 άνθρωποι. Μεταξύ των νεκρών δεν υπάρχουν ξένοι στρατιώτες.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι αυτοκίνητο επιχείρησε να εισέλθει στην «πράσινη ζώνη», εξερράγη όμως πριν το κατορθώσει.

Λίγο αργότερα μία άλλη έκρηξη σημειώθηκε στην οδό Σααντούν, χωρίς να είναι μέχρι στιγμής γνωστό το μέγεθος των απωλειών και των ζημιών.

Επίσης στην ιρακινή πρωτεύουσα, άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας, μαζί με μία γυναίκα συνεργάτη του ίδιου υπουργείου.

Νοσοκομειακές πηγές στην πόλη Φαλούτζα δήλωσαν ότι σε νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εναντίον κτιρίου, από το οποίο «αντι-ιρακινές» δυνάμεις διακινούσαν όπλα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή μία δεύτερη επίθεση αποσκοπούσε στην εξόντωση μαχητών του φερόμενου ως στελέχους της Αλ Κάιντα, Ιορδανού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 08:55 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοσκόπηση, μέρος Β΄

Η εικόνα της κυβέρνησης και το ως τώρα έργο της απασχολούν το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της εταιρίας GPO, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, η άποψη για το έργο και την εικόνα της κυβέρνησης είναι θετική, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απογραφή της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «πως κρίνετε συνολικά το έργο και την εικόνα της κυβέρνησης αυτούς τους 6 μήνες;», το 45,2% απάντησε θετικά και μάλλον θετικά, το 32,2% ουδέτερα και το 21,8% αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

Στο ερώτημα «πως κρίνετε συνολικά το έργο και την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτούς τους 6 μήνες», το 42,7% απαντά αρνητικά και μάλλον αρνητικά, το 38,6% ουδέτερα και το 18,3% θετικά και μάλλον θετικά.

Στο ερώτημα αν έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απογραφή της οικονομικής κατάστασης της χώρας, το 67,6% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί, το 25,8% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί, ενώ ένα 6,6% δεν γνωρίζει και δεν απαντά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά το 74,9% και αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το 23,2%, το Γιώργο Παπανδρέου θετικά το 53,5% και αρνητικά το 40,6%, την Αλ.Παπαρήγα θετικά το 28,4% και αρνητικά το 63,1%, τον Ν.Κωνσταντόπουλο θετικά το 42,0% και αρνητικά το 48,6% και τον Γ.Καρατζαφέρη θετικά το 16,5% και αρνητικά το 71,2%.

Στο θέμα του χειρισμού της υπόθεσης με τις μετεγγραφές από την κυβέρνηση και στο αίτημα παραίτησης του κ. Τσιτουρίδη, το 61,6% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με τους χειρισμούς, το 35% διαφωνεί και 3,4% δεν γνωρίζει δεν απαντά.

Αντίστοιχα, στο ερώτημα «πως κρίνετε το χειρισμό της υπόθεσης με τις μετεγγραφές και την παραίτηση Βούγια απο τον Γ.Παπανδρέου», το 67% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί, το 27,9% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί, ενώ το 5,0% δε γνωρίζει δεν απαντά.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πρώτο τμήμα της δημοσκόπησης της GPO που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στον Τύπο της Κυριακής, η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται 7,5% του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση και το 54,5% των πολιτών να εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.

Η έρευνα έγινε πανελλαδικά, διεξήχθη από την εταιρία GPO το διάστημα από 27 έως 30 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 2000 ψηφοφόρων άνω των 18 ετών.

Η δημοσκόπηση έγινε με χρήση γραπτού δομημένου ερωτηματολογίου μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 09:04 (Ώρα Λονδίνου)

Αυστηρός Κωνσταντόπουλος

Σε υψηλούς τόνους και με εμφανή τη συναισθηματική του φόρτιση, μίλησε για τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στο φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος, το βράδυ της Κυριακής.

Ήταν η τελευταία του ομιλία με τον τίτλο του προέδρου του ΣΥΝ, καθώς έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Απευθυνόμενος στους νεολαίους του ΣΥΝ, ο κ. Κωνσταντόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην προσωπική του πολιτική διαδρομή, άσκησε έντονη κριτική, στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι η ίδια πολιτική που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Υπογράμμισε τις ομοιότητες των δύο μεγάλων κομμάτων, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «θυμήθηκε ότι είναι κυβέρνηση μετά την Ολυμπιάδα» και ότι τότε θυμήθηκε πως «πρέπει να κυβερνήσει έναν τόπο με μεγάλα προβλήματα κι όχι αυτόν που περιέγραφε ως αντιπολίτευση».

Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι και το κόμμα αυτό «θυμήθηκε ότι πρέπει να κάνει αντιπολίτευση, αλλά χωρίς να μπορεί ακόμη να πει για ποιόν ακριβώς λόγο πρέπει να κάνει αντιπολίτευση. Για να ξανάρθουν τα ίδια ή για να αλλάξουν...».

Περί των εισαγγελικών ερευνών για τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων και της οικονομικής απογραφής είπε ότι «όλα αυτά δεν είναι ούτε πειστικά, ούτε και πρόκειται να αποδώσουν τίποτα».

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι επιχειρεί μια «ήπια προσαρμογή στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ» προβλέποντας ότι οι κινήσεις αυτές θα τη φέρουν σε δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα που την ψήφισε.

Για την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΝ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «για μένα μια συγκεκριμένη πολιτική περίοδος συλλογικού προβληματισμού και κοινής δράσης ολοκλήρωσε τον ιστορικό της κύκλο. Δεν αισθάνομαι, ότι έχω να επιβεβαιώσω ή να διεκδικήσω τίποτα προσωπικά. Για σας όμως ένας νέος ιστορικός κύκλος βρίσκεται μπροστά σας με όλα τα μέτωπα ανοιχτά για τις καινούργιες ιδέες, για τις σύγχρονες προοδευτικές απαντήσεις, για την αριστερά του 21ου αιώνα».

Λίγες ώρες πριν την ομιλία του κ. Κωνσταντόπουλου, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του «Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας», ο πρώην ευρωβουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης.


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 08:48 (Ώρα Λονδίνου)

Βενιζέλος για Κυπριακό

Επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης για την πολιτική και στρατηγική της στο κυπριακό εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν κάνει ευθεία σύνδεση της απόφασης του Δεκεμβρίου με το Κυπριακό» και ζητά να αποσαφηνισθεί η ελληνική στρατηγική «προκειμένου να αντιληφθούμε πώς θα δημιουργηθεί και πότε περίπου η νέα δυναμική, το νέο μομέντουμ, η νέα ευκαιρία για το Κυπριακό».

Για τη θέση και στάση Αθήνας και Λευκωσίας στο θέμα της αναμενόμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενταξιακή ημερομηνία της Τουρκίας το Δεκέμβριο, είπε μάλιστα, χαρακτηριστικά, ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει τη θέση της πολύ σαφή, περισσότερο σαφή από ό,τι έπρεπε και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι έπρεπε».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώκει τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και την επιδίωξή της να καθορισθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, «αλλά αυτό πρέπει να εντάσσεται σε μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική και ένα σχεδιασμό για την προώθηση των δικών μας στόχων οι οποίοι κυριαρχούνται από το μεγάλο θέμα της Κύπρου».

Ερωτώμενος αν υπάρχει εθνική στρατηγική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το κυπριακό, απήντησε ότι «είτε δεν υπάρχει, είτε δεν έχει επαρκή συγκρότηση και σίγουρα δεν είναι εμφανής. Δεν χρειάζεται βέβαια να είναι εμφανής σε όλα της τα σημεία μια εθνική στρατηγική, αλλά πάντως στα ουσιώδη αυτό πρέπει να συμβαίνει. Διότι αλλιώς, ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται, όταν χειρίζεται ένα τέτοιο θέμα, ότι έχει στο μυαλό του μια στρατηγική. Αυτό δεν αρκεί να δηλώνεται, πρέπει να αποδεικνύεται και από τις επί μέρους ενέργειες».

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι από τη δική της πλευρά η κυπριακή Κυβέρνηση απομένει να διατυπώσει με όσο γίνεται μεγαλύτερη σαφήνεια, τη στιγμή που αυτή θα κρίνει, τη μεταδημοψηφισματική της στρατηγική. Γιατί, είπε, η αλήθεια είναι ότι μετά τα δημοψηφίσματα «δεν έχουμε μια ορατή τουλάχιστον και εμφανή στρατηγική, εκτός από γενικού χαρακτήρα δηλώσεις υπέρ της ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού και υπέρ της ανάγκης επαναδραστηριοποίησης βασικών στοιχείων του σχεδίου Ανάν».


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 08:44 (Ώρα Λονδίνου)

Σεναριολογίας συνέχεια

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 7,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ και 59,5% "ναι" στον Καραμανλή. Διαφορά Μαρτίου (!) από το ΠΑΣΟΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φάρμακα-κίνδυνος για τα παιδιά. Το 50% και πλέον από αυτά κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αναδρομικά στους πολύτεκνους. Δύο αποφάσεις-σταθμός από τα διοικητικά εφετεία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κατ' εξαίρεση 22 δισ. σε εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου. Αποκλειστικό: Χωρίς έγκριση του ΚΥΣΕΑ το πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έκρυψαν πόρισμα του εισαγγελέα. Βγάζουν λάδι τους εφοπλιστές που έπνιξαν τον κόσμο. "Ναυάγιο" της Δικαιοσύνης στο "Σάμινα".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μειώστε στο μισό τη μηνιαία δόση του δανείου. Εκμεταλλευτείτε τα νέα προγράμματα των τραπεζών.

ΕΘΝΟΣ: Οι τράπεζες αποζημιώνουν για τα χαράτσια στα δάνεια. Επιστροφή μεγάλων ποσών στους καταναλωτές.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Να η ευκαιρία. Ο Γιώργος να εξωπετάξει ’κη και Γιάννο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χειρουργική επέμβαση στο ΠΑΣΟΚ. Από τον Γ. Παπανδρέου για να προλάβει τις πολιτικές εξελίξεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ψήφος εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Γκάλοπ GPO: Η κοινή γνώμη συμφωνεί με την απογραφή στην οικονομία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σκονάκια στους βουλευτές ΝΔ. Φροντιστήριο και για το ενδεχόμενο εκλογών.

ΕΣΤΙΑ: Αισιοδοξία για την ανάπτυξη. Η Ελλάς 6η μεταξύ των προηγμένων οικονομιών.

ESPRESSO: "Έχω δικαίωμα στη μόρφωση". Το ξέσπασμα της μαθήτριας που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση.

ΤΑ ΝΕΑ: Τρώει μισθούς η καταιγίδα ανατιμήσεων. Μειωμένα ως 5% τα εισοδήματα.

TRAFFIC NEWS: Η Τατιάνα είναι άσχετη. Νέο "φαρμάκι" από τον Νίκο Μουρατίδη.

Η ΧΩΡΑ: Σύγκρουση με τους βαρόνους δεν γίνεται με Τεό στο Μαξίμου. Βγαίνει στη σέντρα ο Ρουσόπουλος από όλη τη Νέα Δημοκρατία.

City Press: Τραγωδία του "Εξπρές Σάμινα": Από την "κάθαρση" στην παραγραφή.

METRO: Απειλή μποϊκοτάζ. Έντονη αντίδραση των καταναλωτών για τις ανατιμήσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι άθλιες φοιτητικές εστίες. Καθιστούν αδύνατη την αξιοπρεπή διαβίωση.

Δημοσκόπηση- Σενάρια πρόωρων εκλογών

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "δεν πρόκειται για περίοδο χάριτος και συλλογική ανοχή αλλά για αποδοχή και επιβράβευση της πορείας της κυβέρνησης. Το συμπέρασμα της δημοσκόπησης της εταιρίας GPO είναι καθαρό: ύστερα από έξι μήνες διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός και η ΝΔ ισχυροποιούνται πολιτικά, ενώ το ΠΑΣΟΚ απογοητεύει το κομματικό του ακροατήριο. Εντυπωσιακή κοινωνική συναίνεση που προσφέρει μεγάλες πολιτικές δυνατότητες στην κυβέρνηση καταγράφεται σε δημοσκόπηση της εταιρίας GPO που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του "Ε.Τ" και του "Τ.τ.Κ."".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "αρραγές το μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας, κυρίαρχος ο πρωθυπουργός. Τα πρώτα γκάλοπ δείχνουν ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και προσεγγίζει τις 7,5 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "προβάδισμα 7,5 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται σε πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας GPO που δημοσιεύθηκε στον "Τύπο της Κυριακής". Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει αποδοχή του πρωθυπουργού Κώστα ΚΑραμανλή σε ποσοστό 59,5% ενώ μόνο ένας στους τρεις ερωτηθέντες κρίνει θετικά τον Γιώργο Παπανδρέου. Παράλληλα, το 54,4% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Κώστα Καραμανλή για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, ενώ το 84,8% στο ερώτημα για την παράσταση νίκης υπερψηφίζει τη ΝΔ".

Σύμφωνα με την ESPRESSO "μια δημοσκόπηση που κρατήθηκε στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου και αφορούσε το πλέον "ενδεδειγμένο" πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και μια σύσκεψη "κεκλεισμένων των θυρών" στο γραφεί του πρωθυπουργού έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο Κώστας Καραμανλής σκέφτεται πλέον όλα τα ενδεχόμενα, με ορίζοντα τον ερχόμενο Μάρτιο. Το όνομα που βρέθηκε ψηλά στο γκάλοπ (παραγγελία του Μαξίμου, που ψάχνει την καλύτερη δυνατή και συναινετική λύση) δεν ήταν άλλο από αυτό του Μίκη Θεοδωράκη".

Η TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι "παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, εξακολουθούν να διατυπώνονται εκτιμήσεις σχετικά με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο. Ωστόσο επισήμως η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για συναινετική εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, δέχονται πως δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Πάντως και οι δύο δηλώνουν έτοιμοι για εκλογική μάχη, όποτε γίνει αυτή...".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "σκληρή παρτίδα σκακιού θυμίζει το θέμα πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο από παλυράς κυβέρνησης όσο και αντιπολίτευσης, υπό την σκιά της ενδεχόμενης σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών τόσο για τους εξοπλισμούς όσο και για μια σειρά ζητημάτων για τα οποία η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει θέμα αδιαφάνειας, αλλά και υπό το βάρος δημοσκοπήσεων που φέρουν το κυβερνών κόμμα να προηγείται σημαντικά του ΠΑΣΟΚ...."

ΠΑΣΟΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "αλλάζουν όλοι οι σχεδιασμοί του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Θεωρεί πιθανή την προσφυγή στις κάλπες τον Μάρτιο. Ετοιμάζεται να καρατομήσει "κόσμο και κοσμάκη" από τις λίστες (με τις οποίες θα γίνουν οι εκλογές) και θα προωθήσει νέα στελέχη. Εκτός λίστας όλοι οι ύποπτοι για σκάνδαλα. Επιταχύνει τις διεργασίες για Συνέδριο-αστραπή με περιορισμένη διάρκεια και θεματολογία για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "οι προθέσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος δεν είναι τωρινές. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, πάντα, δεν τον ικανοποιούσε η δομή του σημερινού κόμματος. Τα Εκτελεστικά Γραφεία, οι Κεντρικές Επιτροπές, οι νομαρχιακές, τοπικές και κλαδικές οργανώσεις, ήταν δομές σκληρών Κομμουνιστικών Κομμάτων και δεν μπορούν να παράξουν πολιτικό έργο ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Αυτό ήταν και είναι σταθερή άποψη του Γιώργου Παπανδρέου".

’ρειος Πάγος-Σάμινα

Η City Press εκτιμά ότι "νέα παραπομπή των υπευθύνων στο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου σε βαθμό πλημμελήματος αντί κακουργήματος, μετατροπή των ποινών σε φυλάκιση από κάθειρξη και κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων, αν η δίκη δεν φτάσει σε ακροατήριο πριν το Σεπτέμβριο του 2005, είναι ο τραγικός για τους συγγενείς των 83 θυμάτων επίλογος που έγραψε ο ’ρειος Πάγος στην υπόθεση αναζήτησης τιμωρίας των υπευθύνων για το ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά απόφαση του Αρείου Πάγου, τουλάχιστον από ηθικής πλευράς, έρχεται να ενισχύσει την αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων του μοιραίου φέρυ μπόουτ "Εξπρές Σαμίνα" οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια βλέπουν να μην δικάζονται οι υπεύθυνοι, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, για το χαμό των δικών τους ανθρώπων".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 08:20 (Ώρα Λονδίνου)

Βόμβες στη Βαγδάτη

Η «πράσινη ζώνη» είναι ο μόνιμος στόχος επιθέσεων ανταρτών στη Βαγδάτη

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι ισχυρή έκρηξη βόμβας συγκλόνισε στις 9:00 τοπική ώρα το κέντρο της Βαγδάτης, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά σε νοσοκομείο της αποκαλούμενης «πράσινης ζώνης», όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά μέγαρα και οι ξένες πρεσβείες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι αυτοκίνητο επιχείρησε να εισέλθει στην «πράσινη ζώνη», εξερράγη όμως πριν το κατορθώσει.

Λίγο αργότερα μία άλλη έκρηξη σημειώθηκε στην οδό Σααντούν, χωρίς να είναι μέχρι στιγμής γνωστό το μέγεθος των απωλειών και των ζημιών.

Επίσης στην ιρακινή πρωτεύουσα, άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας, μαζί με μία γυναίκα συνεργάτη του ίδιου υπουργείου.

Νοσοκομειακές πηγές στην πόλη Φαλούτζα δήλωσαν ότι σε νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εναντίον κτιρίου, από το οποίο «αντι-ιρακινές» δυνάμεις διακινούσαν όπλα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή μία δεύτερη επίθεση αποσκοπούσε στην εξόντωση μαχητών του φερόμενου ως στελέχους της Αλ Κάιντα, Ιορδανού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 06:59 (Ώρα Λονδίνου)

Πίσω στη Λιβύη οι πρόσφυγες

Με μικρά πλοιάρια διακινούν πρόσφυγες προς την Ιταλία, διεθνή κυκλώματα

Η ιταλική κυβέρνηση λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει το κύμα έλευσης στη χώρα οικονομικών προσφύγων.

Ήδη το Σάββατο μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Τρίπολη της Λιβύης 90 παράνομοι μετανάστες, ενώ προβλέπεται να μεταφερθούν συνολικά εκατοντάδες. ’νθρωποι που βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής της νήσου Λαμπεντούσα, μεταξύ της Σικελίας και των ακτών της βόρειας Αφρικής.

Το κέντρο υποδοχής στη Λαμπεντούσα χωρητικότητα ς190 ατόμων- φιλοξενεί περισσότερους από 1200 λαθρομετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Τόσο η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, όσο και οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που αντιμετωπίζουν επίσης οξύ πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης, εκφράζουν την άποψη ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη το σχέδιο του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Ότο Σίλι, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών στις χώρες της βόρειας Αφρικής. Η Ρώμη ωστόσο δέχεται επί της αρχής την γερμανική πρόταση.

Κατά των γερμανικών σχεδίων, όπως επίσης και της ιταλικής πρωτοβουλίας για την άμεση απέλαση λαθρομεταναστών, τάσσονται ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα είναι ασφαλείς οι πρόσφυγες κατά την επιστροφή στις χώρες καταγωγής, ή κατά την παραμονή τους σε κέντρα υποδοχής στη βόρεια Αφρική.

Απάνθρωπο και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε -με δηλώσεις της στο ΒΒC- τον νόμο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για την επαναπροώθηση μεταναστών, η εκπρόσωπος των Πρασίνων της Ιταλίας, Γκράτισα Φραντσεσκάτο.

Οι αρχές της Τυνησίας στο μεταξύ ανακοίνωσαν ότι 17 άνθρωποι πνίγηκαν, στην προσπάθειά τους να περάσουν με πλοιάριο στην Ιταλία. ’λλοι 47 αγνοούνται, ενώ ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα κύματα ένδεκα άνθρωποι.


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 05:49 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Πάνου Χαρίτου

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην τετραήμερη επιχείρηση του Ισραήλ

Στους 69 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα στις 28 Σεπτεμβρίου, που αποσκοπούν, κατά την επίσημη εκδοχή, στην αποτροπή των επιθέσεων με πυραύλους εναντίον ισραηλινών οικισμών.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών τεθωρακισμένων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Στην πόλη της Γάζας τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου δύο στελέχη της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της ισραηλινής πλευράς για συνέχιση των επιχειρήσεων. Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ, Πάνος Χαρίτος, μεταδίδει:

«Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού θα συνεχιστούν έως ότου δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την παύση των επιθέσεων με ρουκέτες από παλαιστίνιους της Χαμάς».

Με αυτή τη φράση, ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, απάντησε στο αίτημα της Ουάσιγκτον για να επιδείξει αυτοσυγκράτηση ο στρατός στις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρά το γεγονός ότι οι τραυματίες στις τάξεις των παλαιστίνιων ξεπερνούν τους 250 και οι νεκροί ξεπερνούν τους 60, οι μόνες αντιδράσεις σε ότι αφορά τη διεθνή κοινότητα ήταν αυτές της Γαλλίας και της Ρωσίας, οι οποίες επισήμως εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι επιχειρήσεις.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπάλια στη Λωρίδα της Γάζας είναι ίσως το πλέον σκληροπυρηνικό στρατόπεδο Παλαιστίνιων προσφύγων. Η Τζαμπάλια ήταν η περιοχή από την οποία ξεκίνησε η πρώτη παλαιστινιακή ιντιφάντα, ενώ στα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη ιντιφάντα αποτελεί το μεγαλύτερο χώρο συγκέντρωσης οπαδών και μελών της Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Ήδη από την πέμπτη το βράδυ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί, περισσότεροι από 2000 στρατιώτες και 200 άρματα μάχης, μπουλντόζες και οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Στις ταράτσες των κτιρίων έχουν τοποθετηθεί ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ εντός του προσφυγικού καταυλισμού άρματα μάχης, έχουν αποκλείσει σχεδόν το σύνολο των οικοδομικών τετραγώνων, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την κυκλοφορία, ακόμα και για τους διεθνείς των ανθρωπιστικών οργανώσεων ή τους ξένους ανταποκριτές.

Όσοι καταφέρνουν να σπάσουν τον αποκλεισμό, είναι κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας -κάτοικοι του καταυλισμού- οι οποίοι είτε με ατομικό οπλισμό είτε με ρουκέτες τύπου Κάσαμ επιχειρούν να πλήξουν τα σημεία που έχει καταλάβει και ελέγχει ο ισραηλινός στρατός.

Οι στόχοι των Παλαιστινίων

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού, οι ρουκέτες τύπου Κάσαμ

κατασκευάζονται από τους ίδιους τους παλαιστίνιους με αυτοσχέδιες μεθόδους και το τελευταίο διάστημα κατάφεραν να εξελίξουν την εμβέλειά τους.

Στόχος των Παλαιστίνιων με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις ήταν και παραμένει -σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες -να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η απομάκρυνση των οικισμών εποίκων και του ισραηλινού στρατού-όπως αυτό προβλέπεται από το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν, ήταν αποτέλεσμα της δράσης της Χαμάς η οποία τελικώς και απελευθέρωσε τη Γάζα.

Από την άλλη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία των όποιων εντυπώσεων, ειδικότερα από τη στιγμή που στέκει μόνος μέσα στο Λικούντ σε ότι αφορά, την απομάκρυνση των εποίκων από τη Γάζα.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισε επιχειρήσεις σε βάθος χρόνου. Και ίσως το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων που εισέβαλαν στη Γάζα, να συμπέσει με το κλείσιμο των οικισμών εποίκων στα τέλη του 2005».


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 06:59 (Ώρα Λονδίνου)

Πίσω στη Λιβύη οι πρόσφυγες

Με μικρά πλοιάρια διακινούν πρόσφυγες προς την Ιταλία, διεθνή κυκλώματα

Η ιταλική κυβέρνηση λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει το κύμα έλευσης στη χώρα οικονομικών προσφύγων.

Ήδη το Σάββατο μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Τρίπολη της Λιβύης 90 παράνομοι μετανάστες, ενώ προβλέπεται να μεταφερθούν συνολικά εκατοντάδες. ’νθρωποι που βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής της νήσου Λαμπεντούσα, μεταξύ της Σικελίας και των ακτών της βόρειας Αφρικής.

Το κέντρο υποδοχής στη Λαμπεντούσα χωρητικότητα ς190 ατόμων- φιλοξενεί περισσότερους από 1200 λαθρομετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Τόσο η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, όσο και οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που αντιμετωπίζουν επίσης οξύ πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης, εκφράζουν την άποψη ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη το σχέδιο του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Ότο Σίλι, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών στις χώρες της βόρειας Αφρικής. Η Ρώμη ωστόσο δέχεται επί της αρχής την γερμανική πρόταση.

Κατά των γερμανικών σχεδίων, όπως επίσης και της ιταλικής πρωτοβουλίας για την άμεση απέλαση λαθρομεταναστών, τάσσονται ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα είναι ασφαλείς οι πρόσφυγες κατά την επιστροφή στις χώρες καταγωγής, ή κατά την παραμονή τους σε κέντρα υποδοχής στη βόρεια Αφρική.

Απάνθρωπο και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε -με δηλώσεις της στο ΒΒC- τον νόμο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για την επαναπροώθηση μεταναστών, η εκπρόσωπος των Πρασίνων της Ιταλίας, Γκράτισα Φραντσεσκάτο.


Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2004 - 05:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η Τουρκία προ των πυλών

«Είναι επίσημο: Η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είναι ο τίτλος της γερμανικής, μαζικής κυκλοφορίας εφημερίδας Μπιλντ Τσάιτουγκ (Bild Zeitung).

Επικαλούμενη πληροφορίες της, η εφημερίδα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ταχθεί, με την αναμενόμενη να δημοσιευτεί την Τετάρτη, έκθεσή της υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Η εφημερίδα προβάλλει επίσης δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος χαρακτήρισε στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, «μεγάλο μεταρρυθμιστή» και ότι η χώρα του σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσει υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) ωστόσο εκτιμά ότι η έκθεση της επιτροπής θα περιλαμβάνει πολύ πιο κριτικούς τόνους για την Τουρκία, από ότι αναμένεται.

Η εφημερίδα ασκεί κριτική στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Μπιλντ ο επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκίνετρ Φερχόιγκεν, σημειώνοντας ότι η γρήγορη επιδοκιμασία της Τουρκίας θα μπορούσε να προκαλέσει ρήγμα στα κράτη-μέλη, ενώ το «όχι» θα αποξένωνε την ’γκυρα.

Η εφημερίδα σχολιάζει την επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο, την οποία χαρακτηρίζει, «τελικό γύρο της τουρκικής διαφημιστικής περιοδείας» και επισημαίνει την αισιοδοξία του Τούρκου πρωθυπουργού ότι δεν έχει κανείς πλέον αμφιβολίες πως η Τουρκία, αργά ή γρήγορα, θα γίνει μέλος της ΕΕ.

Η εφημερίδα Βελτ (die Welt) αναφέρεται επίσης στη συνέντευξη Φερχόιγκεν για να τονίσει ότι τα όσα είπε, αποτελούν μέρος του «πολιτικού πακέτου τακτικής» των Βρυξελλών. Σε τελική ανάλυση, επισημαίνει η Βελτ, η απόφαση της συνόδου κορυφής τον Δεκέμβριο, θα είναι ότι «η Τουρκία πρέπει να αναμένει πιο σφιχτούς ελέγχους στο δρόμο της προς την Ευρώπη- θα πάρει όμως το εισιτήριο εισόδου».

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται η γαλλική Μοντ (Le Mond), σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, που τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Γαλλία για την ένταξη της Τουρκία, ήλπιζε να αποδεσμεύσει το ζήτημα της ένταξης αυτής της χώρας, από τη δημόσια συζήτηση για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Η Μοντ επισημαίνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι μεν υπέρ της Τουρκίας, έχει όμως να αντιμετωπίσει τις σοβαρές αντιρρήσεις του πολιτικού του στρατοπέδου.

«Σε κάθε περίπτωση», γράφει η εφημερίδα, «ένα πράγμα είναι σημαντικό: η γαλλική πολιτική σκηνή κυριαρχείται από τους τουρκοσκεπτικιστές», αφού ακόμη και στους σοσιαλιστές, το 55% τάσσονται κατά των τουρκικών επιδιώξεων για ένταξη.

«Μετρημένες οι ημέρες της ΕΤΑ»

Οι ισπανικές εφημερίδες αναφέρονται στις συλλήψεις στελεχών της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ, σε κοινή επιχείρηση της ισπανικής και της γαλλικής αστυνομίας.

Η άρτια γαλλο-ισπανική συνεργασία αναθερμαίνει τις ελπίδες ότι «οι ημέρες της ΕΤΑ είναι μετρημένες», γράφει η Ελ Παϊς (El Pais). Ωστόσο, συνεχίζει η Ελ Παϊς, θα υπάρχει πάντα ένας πυρήνας αυτής της οργάνωσης, έτοιμος να συνεχίσει έτοιμος ή να φέρει ξανά στη ζωή τη δράση της, κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα.

«Η επιτυχία των αστυνομικών αρχών δημιούργησε τις προϋποθέσεις εξαφάνισης της ΕΤΑ από μία σκηνή, στην οποία δεν έχει πλέον να διαδραματίσει κανέναν ρόλο», γράφει η εφημερίδα Ελ Μούντο (El Mundo).

«Φτωχή, πλούσια Ομοσπονδιακή Δημοκρατία»

Στο ζήτημα του πολιτικού ασύλου αναφέρονται οι αυστριακές εφημερίδες, με την Πρέσσε (die Presse) να εκτιμά ότι η επί το αυστηρότερο τροποποίηση του σχετικού δικαίου, αγγίζει τα όρια που θέτει η Διεθνής Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και να ασκεί κριτική στα σχέδια της αυστριακής κυβέρνησης να στεγάσει πρόσφυγες σε παλιούς στρατώνες.

Η γερμανική Τάγκεσταϊτουγκ (die Tageszeitung) σε άρθρο της με τον τίτλο, «Φτωχή, πλούσια Ομοσπονδιακή Δημοκρατία», αναφέρεται στα χρέη των φτωχότερων χωρών του κόσμου και σημειώνει την απροθυμία των πλούσιων χωρών -μεταξύ αυτών και της Γερμανίας- να διαγράψουν τα χρέη τους.

«Οι πραγματικά φτωχές χώρες είμαστε εμείς», γράφει η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι είναι «ψίχουλα» για τη Γερμανία τα 145 εκατομμύρια το χρόνο που ζητούν οι φτωχές χώρες. Είναι λιγότερα από τον προϋπολογισμό μιας ορχήστρας δημόσιου, ραδιοφωνικού σταθμού, γράφει χαρακτηριστικά η Τάγκεστσαϊτουγκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.