Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-06

  1. Ανησυχίες για την Τουρκία
  2. Μηνύουν αλλήλους
  3. Νέα τιμή-ρεκόρ του πετρελαίου
  4. Δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής
  5. Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ για το σινούκ
  6. Ημερομηνία για την Τουρκία εισηγείται η Κομισιόν
  7. Δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Εθνών
  8. Ημερομηνία για την Τουρκία εισηγείται η Κομισιόν
  9. Δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής
  10. Απογραφής παρενέργειες
  11. Ημερομηνία για την Τουρκία εισηγείται η Κομισιόν
  12. Το δεκαπενθήμερο του βιβλίου
  13. Διαμαρτυρία συμβασιούχων
  14. Πρωθυπουργική παρέμβαση για την παιδεία
  15. Αθώος ο Μιχάλης Κασίμης
  16. «Κατά λάθος» αναχαίτιση
  17. Έμμεση προεδρική απάντηση
  18. Αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ
  19. Οξύνεται το κλίμα
  20. Ανακοινώνεται η έκθεση προόδου της Άγκυρας
  21. Αίμα στη Γάζα, βέτο στον ΟΗΕ
  22. Κόντρα υποψηφίων αντιπροέδρων στις ΗΠΑ
  23. Έτερον εκάτερον

Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2004 - 02:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για την Τουρκία

Επιφυλάξεις για την μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα εκφράζουν δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο άνοιγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) υπογραμμίζει ότι η ιστορική στιγμή έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της κοινότητας με την Τουρκία επισκιάσθηκε από τις ανησυχίες για ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης από την Τουρκία στο μέλλον, για τις τεράστιες επιδοτήσεις που θα πρέπει να δώσει στη χώρα η κοινότητα και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μουσουλμανικό αυτό κράτος.

Σε σχόλιό της, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ποτέ στην ιστορία της δεν είχε να αντιμετωπίσει μία τόσο μεγάλη και φτωχή χώρα.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «εάν ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε τα σύνορα της κοινότητας θα επεκταθούν δίπλα στις πιο ασταθείς και επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη».

Το άρθρο εκτιμά επίσης ότι η φτώχεια που επικρατεί στην Τουρκία θα επιβαρύνει στο μέλλον τους Ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες.

Τα υπέρ και τα κατά

Η Γκάρντιαν (Guardian) αναφέρει τα υπέρ και τα κατά από την μελλονική ένταξη της Τουρκίας. Στα υπέρ συμπεριλαμβάνει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την πιθανή επίλυση του Κυπριακού και την διατήρηση της ασφάλειας στη ανατολική Μεσόγειο.

Eάν ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε τα σύνορα της κοινότητας θα επεκταθούν δίπλα στις πιο ασταθείς και επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη

Φαϊνανσιαλ Τάιμς (Financial Times)

Ταυτόχρονα, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Τουρκία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, είναι γέφυρα με τον μουσουλμανικό κόσμο και διαθέτει έναν τεράστιο πληθυσμό νεαρών ηλικιών - γεγονός που θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού στην Ευρώπη και την κρίση του συνταξιοδοτικού προβλήματος.

Στα κατά, η εφημερίδα συμπεριλαμβάνει την αρνητική στάση του εκλογικού σώματος της κοινότητας απέναντι στην Τουρκία και τις τεράστιες επιδοτήσεις που θα καταβληθούν προς τη χώρα.

Παράλληλα, θεωρεί αρνητικά στοιχεία την επέκταση των συνόρων δίπλα σε ασταθείς περιοχές του πλανήτη και το γεγονός ότι ο τεράστιος πληθυσμός της Τουρκίας θα μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματα των εκλογών στην κοινότητα.

Πόσο θα στοιχίσει

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υπογραμμίζει ότι υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την Τουρκία, «μία χώρα 70 εκατομμυρίων κατοίκων που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι ποτέ στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα και ότι λίγοι ήταν εκείνοι οι εκπρόσωποι της κοινότητας που είχαν το θάρρος να μιλήσουν για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, για βασανιστήρια, για έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας και για αποτυχία να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών.

Στα υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην κοινότητα συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η πιθανή επίλυση του Κυπριακού και η διατήρηση της ασφάλειας στη ανατολική Μεσόγειο

Γκάρντιαν (Guardian)

Η Τάιμς (Times) υπογραμμίζει ότι η Τουρκία μπορεί να στοιχίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 18,4 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο σε επιδοτήσεις, ενώ δεν έχει να προσφέρει πολλά για να ενισχύσει την οικονομία της κοινότητας.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι το ποσό των 18,4 δισεκατομμύριων λιρών αντιστοιχεί σε 160 λίρες το χρόνο για κάθε τετραμελή οικογένεια στις 25 χώρες της κοινότητας.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) φιλοξενεί σχόλιο Ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος λέει ότι παρά τους όρους που έχουν τεθεί, η Τουρκία έχει λάβει το «ναι» από την κοινότητα.

Ο ίδιος υπογραμμίζει στην εφημερίδα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν αδύνατον πριν από πέντε χρόνια.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 23:02 (Ώρα Λονδίνου)

Μηνύουν αλλήλους

Οι αμερικανικές επιδοτήσεις παραβιάζουν τους κανονισμούς του ΠΟΕ, δήλωσε ο Πασκάλ Λαμί

Οι επιδοτήσεις στην αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία Μπόιγκ παραβιάζουν τους κανόνες του παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για το εμπόριο επίτροπος, Πασκάλ Λαμί.

Προηγουμένως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προσφύγει στον ίδιο Οργανισμό με παρόμοιες κατηγορίες κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επιδοτήσεις της στη βιομηχανία Έιρμπας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επιχειρεί τώρα να επιτύχει συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκπρόσωπος της Μπόιγκ επικρότησε την αμερικανική προσφυγή, σημειώνοντας ότι η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ του έτους 1992 δεν αντικατοπτρίζει πλέον την πραγματικότητα στην αεροναυπηγική βιομηχανία, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η χορήγηση βοήθειας στην Έιρμπας, η οποία αποτελεί τον βασικό ανταγωνιστή της αμερικανικής εταιρείας.

Στο επίκεντρο της ευρω-αμερικανικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η συμφωνία του 1992 βάσει της οποίας η ΕΕ μπορεί να επιδοτήσει με την χρηματοδότηση του 33% χαμηλότοκων δανείων την Έιρμπας και οι ΗΠΑ το πρόγραμμα κατασκευής πολιτικών αεροσκαφών της Μπόιγκ, μέσω της εκτέλεσης προγραμμάτων για τη ΝΑΣΑ, καθώς και εξοπλιστικών προγραμμάτων. ΟΙ ΗΠΑ είναι της άποψης ότι οι επιδοτήσεις για την Έιρμπας είναι πολύ υψηλές.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 22:27 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα τιμή-ρεκόρ του πετρελαίου

Τιμή-ρεκόρ για το πετρέλαιο σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο

Στη Νέα Υόρκη η τιμή του πετρελαίου την Τετάρτη το βράδυ κυμαίνονταν στα 52,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ μία μέρα προηγουμένως είχε ξεπεράσει τα 51 δολάρια.

Στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ παρουσίασε επίσης μεγάλη αύξηση (86 σεντς) φθάνοντας στα 49,10 δολάρια, για να κλείσει τελικά στα 47,99 δολάρια.

Αναλυτές αποδίδουν τη νέα δραματική αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού στην ασταθή διεθνή κατάσταση και κυρίως στις αναμενόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις πετρελαιοπηγές της Νιγηρίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής. Η Νιγηρία είναι η έβδομη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου.

Συγχρόνως δυσμενείς επιπτώσεις στη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου έχουν οι συνέπειες από τον τυφώνα Ιβάν, από τον οποίο καταστράφηκαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημίες οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού, όπου η άντληση μειώθηκε κατά 453.000 βαρέλια.

Ως παράγοντες που συμβάλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της τιμής αναφέρονται επίσης η ασταθής κατάσταση στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, καθώς και οι μεγάλες ενεργειακές ανάγκες της Κίνας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο μεταξύ, η ζήτηση πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε στους πρώτους μήνες του έτους κατά 19,96 εκατομμύρια την ημέρα, παρά τις υψηλές τιμές.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 20:37 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής

Ο Τσάρλς Ντάλφερ αντικατέστησε τον Ντέιβιντ Κέι που παραιτήθηκε τον Ιανουάριο

Το Ιράκ δεν είχε αποθέματα βιολογικών και χημικών όπλων την εποχή πριν τον πόλεμο καιν το πυρηνικό του πρόγραμμα- βρίσκονταν σε στασιμότητα από το 1991, αναφέρει σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχος και μέσα ενημέρωσης- σε έκθεσή του που θα δοθεί δημοσιότητα, η ομάδα των ειδικών επιθεωρητών των ΗΠΑ, υπό τον Τσάρλς Ντάλφερ, που πραγματοποίησε έρευνες στο Ιράκ.

Στην έκθεση 1000 σελίδων, που συνέταξε η ομάδα, θα αναφέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν σχεδίαζε την παραγωγή παρόμοιων όπλων, αψηφώντας τις κυρώσεις που είχαν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα βασικότερα σημεία των συμπερασμάτων της ομάδας επιθεωρητών έχουν γίνει γνωστά, με τη διαρροή στον Τύπο τον περασμένο μήνα του προσχεδίου της έκθεσης, την οποία ο κ. Ντάλφερ θα παρουσιάσει την Πέμπτη στην επιτροπή της Γερουσίας για τις ένοπλες δυνάμεις.

Σε δηλώσεις του στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αφρική ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ,Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ αποσκοπούσε στην κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, σημειώνοντας ότι η έκθεση των Αμερικανών επιθεωρητών θα καταδείξει πως «η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύεται». Είναι σαφές , είπε, ότι υπήρχε από την πλευρά του Σαντάμ Χουσέιν η πρόθεση να αναπτύξει παρόμοια όπλα και να μη συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, που βρίσκεται στο Ιράκ, δήλωσε ότι η έκθεση θα μπορούσε να δείξει πως ο Σαντάμ Χουσεΐν ενσάρκωσε μία πολύ σοβαρότερη απειλή, από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ίσως να είχε κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής, εάν παρέμενε στην εξουσία, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός στη Βαγδάτη.

Βόμβες και συγκρούσεις

Η χώρα στο μεταξύ παραμένει παραδομένη στη δίνη των βομβιστικών επιθέσεων και των συγκρούσεων. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Άνα, του δυτικού Ιράκ. Τα περισσότερα θύματα ήταν υποψήφιοι για κατάταξη στις δυνάμεις της ιρακινής εθνοφρουράς.

Νότια της Βαγδάτης περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες και Ιρακινοί εθνοφρουροί πραγματοποιούν επιχείρηση εναντίον ανταρτών, με στόχο να θέσουν υπό έλεγχο την περιοχή, πριν τις εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο.

Το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες μερταδίδει ότι Ιρακινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να πετύχουν συμφωνία με τον σιίτη κληρικό, Μοκτάντα αλ Σαντρ, οι δυνάμεις του οποίου συγκρούονται με μονάδες του αμερικανικού στρατού στη συνοικία της Βαγδάτης Σαντρ Σίτι.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 18:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ για το σινούκ

Παραδόθηκε στον υπουργό εθνικής αμύνης, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης που διεξήχθη ώστε να προσδιοριστούν τα αίτια για την καθυστέρηση της ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και της εραρχίας σχετικά με την πτώση του ελικοπτέρου τύπου σινούκ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, τα αίτια της καθυστέρησης στην ενημέρωση των αρμοδίων οφείλονται «στην επιδειχθείσα ολιγωρία και στον κακό συντονισμό του προσωπικού και των οργάνων, τα οποία, με βάση τις ισχύουσες διαταγές και διαδικασίες, ήταν εντεταλμένα για την παρακολούθηση των στρατιωτικών πτήσεων και ειδικότερα της συγκεκριμένης ειδικού ενδιαφέροντος πτήσεως».

Ειδικότερα, «ευθύνες εντοπίζονται στην αλυσίδα των οργάνων παρακολούθησης και ιεραρχικής ενημέρωσης, (1ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ - Χορτιάτης) - Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου (ΕΚΑΕ - Λάρισα) - ΓΕΑ/ΚΕΠΙΧ κ 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ- Μέγαρα) - 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ - Στεφανοβίκι) - Σώμα Δυνάμεων Αμέσου Επεμβάσεως και Εφεδρείας (ΣΔΑΕΕ-Βέροια) - ΓΕΣ/ΚΕΠΙΧ), με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη ενημέρωση του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ και της στρατιωτικής ηγεσίας»

Τα αρμόδια Επιτελεία με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας θα επιμερίσουν ευθύνες στο ενεχόμενο προσωπικό τους και θα προβούν στον πειθαρχικό έλεγχο σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, στρατιωτικούς κανονισμούς και διαταγές, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Η πτώση του ελικοπτέρου κόστισε τη ζωή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο και άλλους δεκαέξι ανθρώπους.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 17:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ημερομηνία για την Τουρκία εισηγείται η Κομισιόν

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμιζαν στις Βρυξέλλες ότι η πρόταση προς τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, συνοδεύεται με αυστηρούς όρους, από την εκπλήρωση των οποίων εξαρτάται η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.

Προειδοποιώντας ότι η ένταξη δεν είναι προαποφασιμένη υπόθεση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, σημειώνοντας συγχρόνως ότι το «ναι» της Κομισιόν είναι συνδεδεμένο με μία σειρά υποδείξεων για επιτήρηση και επαλήθευση της προόδου στη χώρα.

Στην περίπτωση που δεν προωθείται με συνέπεια η μεταρρυθμιστική διαδικασία, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διακοπούν, υπογράμμισε ο κ. Πρόντι.

Ο κ. Πρόντι υπογράμμισε ότι ακόμη και αν αρχίσουν σύντομα ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να ενταχθεί στην ΕΕ τα επόμενα δέκα χρόνια.

Πρώτες αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005.

Μιλώντας στο Στρασβούργο, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του «εξετέλεσε την αποστολή της». «Ιστορικό βήμα» χαρακτήρισε την απόφαση της Κομισιόν ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ικανοποίηση για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε στο Βερολίνο ότι η έκθεση της Κομισιόν είναι «πολύ ισορροπημένη» και ότι ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, θαν ψηφίσει στις 17 Δεκεμβρίου υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Από το Βιετνάμ όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ επανέλαβε ότι εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσει ημερομηνία στην Τουρκία, οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν 10 με 15 χρόνια και ότι το Παρίσι θα θέσει το ζήτημα προς επικύρωση σε δημοψήφισμα.

Σε πορεία ένταξης Ρουμανία, Βουλγαρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία βρίσκονται σε πορεία ένταξης στην ΕΕ το 2007, ενώ δεν έδωσε στην Κροατία ημερομηνία προσχώρησης, παρότι έχει τη διαβεβαίωση ότι θα αρχίσουν τον επόμενο χρόνο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι οι δύο χώρες πληρούν τα πολιτικά κριτήρια, ενώ πιστοποιείται στη Ρουμανία πρόοδος στην κατεύθυνση της «λειτουργικής οικονομίας της αγοράς».

Ωστόσο δεν απουσιάζουν από την έκθεση οι κριτικοί τόνοι, για τη μεν Ρουμανία σε ό,τι αφορά κυρίως ελλείμματα στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφθορά στη και τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων. Για τη Βουλγαρία σημειώνεται στην έκθεση η αναγκαιότητα για πάταξη της διαφθοράς και τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης των Ρομ


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 18:19 (Ώρα Λονδίνου)

Δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Εθνών

Η Λαμεντούσα είναι ο πρώτος προορισμός λαθρομεταναστών που θέλουν να βρεθούν στην ΕΕ

Ο ειδικός εντεταλμένος της UNHCR, Γιούργκεν Χούμπουργκ δήλωσε ότι η Ιταλία επαναπροώθησε στη Λιβύη πρόσφυγες, χωρίς να λάθουν οι αρχές καθόλου υπόψη και να εξετάσουν εάν κάποιοι από αυτούς είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάρουν πολιτικό άσυλο.

Ο κ. Χούμπουργκ εγκατέλειψε την Τρίτη τη νήσο Λαμπεντούσα, μετά την άρνηση των αρχών να του επιτρέψουν την είσοδο στο κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών, στο οποίο βρίσκονται 500 άνθρωποι που έφθασαν προσφάτως στην Ιταλία.

Η ιταλική κυβέρνηση, είπε ο αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ακολουθεί μία πολιτική, που από τη σκοπιά του ΟΗΕ είναι ανεπίτρεπτη.

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί ένδεκα πτήσεις προς τη Λιβύη, για τη μεταφορά λαθρομεταναστών από τη Λαμεντούσα.

Την Πέμπτη μεταβαίνει στην Τρίπολη ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας δήλωσε ότι οι πτήσεις προς τη Λιβύη προς το παρόν θα συνεχιστούν.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 14:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ημερομηνία για την Τουρκία εισηγείται η Κομισιόν

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμιζαν στις Βρυξέλλες ότι η πρόταση προς τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, συνοδεύεται με αυστηρούς όρους, από την εκπλήρωση των οποίων εξαρτάται η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.

Προειδοποιώντας ότι η ένταξη δεν είναι προαποφασιμένη υπόθεση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, σημειώνοντας συγχρόνως ότι το «ναι» της Κομισιόν είναι συνδεδεμένο με μία σειρά υποδείξεων για επιτήρηση και επαλήθευση της προόδου στη χώρα.

Στην περίπτωση που δεν προωθείται με συνέπεια η μεταρρυθμιστική διαδικασία, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διακοπούν, υπογράμμισε ο κ. Πρόντι.

Ο κ. Πρόντι υπογράμμισε ότι ακόμη και αν αρχίσουν σύντομα ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να ενταχθεί στην ΕΕ τα επόμενα δέκα χρόνια.

Πρώτες αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005.

Μιλώντας στο Στρασβούργο, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του «εξετέλεσε την αποστολή της». «Ιστορικό βήμα» χαρακτήρισε την απόφαση της Κομισιόν ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ικανοποίηση για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε στο Βερολίνο ότι η έκθεση της Κομισιόν είναι «πολύ ισορροπημένη» και ότι ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, θαν ψηφίσει στις 17 Δεκεμβρίου υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Σε πορεία ένταξης Ρουμανία, Βουλγαρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία βρίσκονται σε πορεία ένταξης στην ΕΕ το 2007, ενώ δεν έδωσε στην Κροατία ημερομηνία προσχώρησης, παρότι έχει τη διαβεβαίωση ότι θα αρχίσουν τον επόμενο χρόνο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι οι δύο χώρες πληρούν τα πολιτικά κριτήρια, ενώ πιστοποιείται στη Ρουμανία πρόοδος στην κατεύθυνση της «λειτουργικής οικονομίας της αγοράς».

Ωστόσο δεν απουσιάζουν από την έκθεση οι κριτικοί τόνοι, για τη μεν Ρουμανία σε ό,τι αφορά κυρίως ελλείμματα στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφθορά στη και τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων. Για τη Βουλγαρία σημειώνεται στην έκθεση η αναγκαιότητα για πάταξη της διαφθοράς και τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης των Ρομ


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 16:57 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής

Ο Τσάρλς Ντάλφερ αντικατέστησε τον Ντέιβιντ Κέι που παραιτήθηκε τον Ιανουάριο

Το Ιράκ δεν είχε αποθέματα βιολογικών και χημικών όπλων την εποχή πριν τον πόλεμο καιν το πυρηνικό του πρόγραμμα- βρίσκονταν σε στασιμότητα από το 1991, αναφέρει σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχος και μέσα ενημέρωσης- σε έκθεσή του που θα δοθεί δημοσιότητα, η ομάδα των ειδικών επιθεωρητών των ΗΠΑ, υπό τον Τσάρλς Ντάλφερ, που πραγματοποίησε έρευνες στο Ιράκ.

Στην έκθεση 1000 σελίδων, που συνέταξε η ομάδα, θα αναφέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν σχεδίαζε την παραγωγή παρόμοιων όπλων, αψηφώντας τις κυρώσεις που είχαν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα βασικότερα σημεία των συμπερασμάτων της ομάδας επιθεωρητών έχουν γίνει γνωστά, με τη διαρροή στον Τύπο τον περασμένο μήνα του προσχεδίου της έκθεσης, την οποία ο κ. Ντάλφερ θα παρουσιάσει την Πέμπτη στην επιτροπή της Γερουσίας για τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, που βρίσκεται στο Ιράκ, δήλωσε ότι η έκθεση θα μπορούσε να δείξει πως ο Σαντάμ Χουσεΐν ενσάρκωσε μία πολύ σοβαρότερη απειλή, από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ίσως να είχε κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής, εάν παρέμενε στην εξουσία, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός στη Βαγδάτη.

Βόμβες και συγκρούσεις

Η χώρα στο μεταξύ παραμένει παραδομένη στη δίνη των βομβιστικών επιθέσεων και των συγκρούσεων. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Άνα, του δυτικού Ιράκ. Τα περισσότερα θύματα ήταν υποψήφιοι για κατάταξη στις δυνάμεις της ιρακινής εθνοφρουράς.

Νότια της Βαγδάτης περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες και Ιρακινοί εθνοφρουροί πραγματοποιούν επιχείρηση εναντίον ανταρτών, με στόχο να θέσουν υπό έλεγχο την περιοχή, πριν τις εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο.

Το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες μερταδίδει ότι Ιρακινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να πετύχουν συμφωνία με τον σιίτη κληρικό, Μοκτάντα αλ Σαντρ, οι δυνάμεις του οποίου συγκρούονται με μονάδες του αμερικανικού στρατού στη συνοικία της Βαγδάτης Σαντρ Σίτι.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 13:30 (Ώρα Λονδίνου)

Απογραφής παρενέργειες

Η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat) έχει επιβεβαιώσει πλήρως τα στοιχεία της απογραφής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης απαντώντας στις δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Eurostat Μισέλ Βαντέν Αμπέλ.

Ο κ. Αμπέλ, μιλώντας την Τρίτη στην ευρωβουλή, ανέφερε ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε μια διαφορετική στατιστική μεθοδολογία, αντίστοιχη της οποίας έχει ακολουθήσει και η Ολλανδία και η οποία, κατά την κρίση της υπηρεσίας του, αποτελούσε την «πρώτη επιλογή».

Ο κ. Αλογοσκούφης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Tύπου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ενημέρωσε μεταξύ άλλων και για τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ, είπε ότι το πρόβλημα το έχει η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία δεν κατέθετε τα πραγματικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, είπε σχετικά ότι «τα τελευταία δύο χρόνια η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ αμφισβητούσε τα στοιχεία».

Υπενθυμίζεται ότι οι διαφωνίες μεταξύ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας και της Eurostat είχαν γνωστοποιηθεί από το 2002 και αφορούσαν την μεθοδολογία καταγραφής οικονομικών στοιχείων. Είχε μάλιστα επισημανθεί στην ελληνική πλευρά ότι θα πρέπει η καταγραφή να γίνεται σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές.

Σφοδρή κριτική άσκησε στον κ. Αλογοσκούφη ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

«Η τοποθέτηση του γενικού διευθυντή της Eurostat στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση της ΝΔ, αφήνει έκθετο τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη», είπε ο κ. Αθανασάκης.

«Επιβεβαιώνει ότι υπήρξε από την κυβέρνηση μια συνειδητή αλλαγή των κανόνων εγγραφής των μεγεθών, ιδιαίτερα των αμυντικών δαπανών. Μια συνειδητή αλλαγή των κανόνων που είχαν συμφωνηθεί με τη EUROSTAT. Μια συνειδητή διόγκωση του ελλείμματος», ανέφερε και κατέληξε:

«Η δήθεν απογραφή, που έκανε χωρίς την παραμικρή διαφάνεια η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν μια νεοδημοκρατική επιχείρηση με μικροκομματικούς στόχους».

Απαντώντας στον κ. Αθανασάκη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε πως «όπως το ΠΑΣΟΚ διαστρέβλωνε την εικόνα των δημοσίων οικονομικών, έτσι και σήμερα διαστρεβλώνει τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Διασύρουν τη χώρα εκείνοι που εμφάνιζαν πλαστή εικόνα των δημοσίων οικονομικών».


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 14:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ημερομηνία για την Τουρκία εισηγείται η Κομισιόν

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμιζαν στις Βρυξέλλες ότι η πρόταση προς τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, συνοδεύεται με αυστηρούς όρους, από την εκπλήρωση των οποίων εξαρτάται η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.

Προειδοποιώντας ότι η ένταξη δεν είναι προαποφασιμένη υπόθεση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, σημειώνοντας συγχρόνως ότι το «ναι» της Κομισιόν είναι συνδεδεμένο με μία σειρά υποδείξεων για επιτήρηση και επαλήθευση της προόδου στη χώρα.

Στην περίπτωση που δεν προωθείται με συνέπεια η μεταρρυθμιστική διαδικασία, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διακοπούν, υπογράμμισε ο κ. Πρόντι.

Ο κ. Πρόντι υπογράμμισε ότι ακόμη και αν αρχίσουν σύντομα ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να ενταχθεί στην ΕΕ τα επόμενα δέκα χρόνια.

Πρώτες αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005.

Μιλώντας στο Στρασβούργο, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του «εξετέλεσε την αποστολή της». «Ιστορικό βήμα» χαρακτήρισε την απόφαση της Κομισιόν ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ικανοποίηση για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε στο Βερολίνο ότι η έκθεση της Κομισιόν είναι «πολύ ισορροπημένη» και ότι ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, θαν ψηφίσει στις 17 Δεκεμβρίου υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 11:32 (Ώρα Λονδίνου)

Το δεκαπενθήμερο του βιβλίου

Στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου οργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, το φεστιβάλ βιβλίου του συνδέσμου εκδοτών βιβλίου.

Το φετινό φεστιβάλ, 33η ετήσια διοργάνωση, στην οποία συμμετέχουν 256 εκδοτικοί οίκοι, εγκαινίασε ο Κωστής Στεφανόπουλος, για δέκατη και τελευταία φορά, με το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Στεφανόπουλος, μίλησε «ως άνθρωπος της τρίτης ηλικίας, για το βιβλίο, τον πιο πολύτιμο σύντροφο», λέγοντας «τι κρίμα που οι άνθρωποι που έχουν διαβάσει πολύ στη ζωή τους όταν πεθαίνουν φεύγει μαζί τους τόση γνώση».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, η υπουργός παιδείας Μαριέττα Κουτσίκου, χαιρέτησε το φεστιβάλ αναφερόμενη στις «499 σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας και σε άλλες 300 υπό κατασκευή» και τονίζοντας ότι οι νέοι διαβάζουν περισσότερο, ταυτόχρονα με την ενασχόλησή τους με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η αναπληρώτρια υπουργός πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά και η Ηρώ Βαλσαμάκη, εκ μέρους της δημάρχου Αθηναίων.

Το 33ο φεστιβάλ βιβλίου, θα είναι ανοικτό στο κοινό ως τις 17 Οκτωβρίου.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Διαμαρτυρία συμβασιούχων

Καθιστική διαμαρτυρία Ακρόπολη πραγματοποίησαν από τις 9 το πρωί ως τη μία μετά το μεσημέρι της Τετάρτης, έξω από την Ακρόπολη, οι συμβασιούχοι τεχνίτες, που εργάζονται στα αναστηλωτικά έργα στον ιερό βράχο.

Οι τεχνίτες, μαρμαροτεχνίτες και άλλες ειδικότητες, διαμαρτυρόμενοι για τη λήξη των συμβάσεών τους το επόμενο χρονικό διάστημα, αν και τα έργα προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2007.

Το έργο χρηματοδοτείται από την ΟΥΝΕΣΚΟ.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωθυπουργική παρέμβαση για την παιδεία

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την Παιδεία ζήτησε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

Ο κ. Καραμανλής τονίζει, στην επιστολή του, ότι «η Παιδεία, η σημασία της και οι προτεραιότητές της για τα επόμενα χρόνια, συνιστά έναν από τους κρισιμότερους τομείς για την κυβέρνηση, σύμφωνα και με το κυβερνητικό της πρόγραμμα» και η συζήτηση στη Βουλή «θα συμβάλει στο να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου την πορεία της και τις επιβαλλόμενες προσαρμογές στα ευρωπαϊκά δεδομένα ώστε να επιτύχουμε την αναβάθμισή της σ΄όλα τα επίπεδα».


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 09:29 (Ώρα Λονδίνου)

Αθώος ο Μιχάλης Κασίμης

Αθώο έκρινε το Μιχάλη Κασίμη, κατηγορούμενο για συμμετοχή στον ΕΛΑ το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, το οποίο ανέγνωσε η πρόεδρος, Ελισάβετ Μπρίλλη, οι δικαστές δεν σχημάτισαν πλήρη πεποίθηση για την συμμετοχή του από τα στοιχεία της υπόθεσης, ειδικά μάλιστα στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιώργου Ραυτόπουλου.

Μετά την ανάγνωση του σκεπτικού, η κ. Μπρίλλη ζήτησε από τον Μιχάλη Κασίμη να αποχωρήσει από τις θέσεις των κατηγορουμένων και να καθίσει στις θέσεις για το ακροατήριο.

Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους Χρήστο Τσιγαρίδα, Κώστα Αγαπίου, Αγγελέτο Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη, το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να πάψει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος τους για την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς -όπως αναφέρεται στο σκεπτικό- η δράση του ΕΛΑ και της 1ης ΜΑΗ έληξε το 1995, όταν η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Επομένως, σύμφωνα με την κρίση των δικαστών, η κατηγορία έχει παραγραφεί.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για τις κατηγορίες της προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών και επίσης για την κατηγορία της απλής συνέργιας σε 41 υποθέσεις εκρήξεων και απόπειρας εκρήξεων.

Επίσης κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία του αστυνομικού Απόστολου Βέλιου.

Το δικαστήριο κήρυξε αθώους τους κατηγορουμένους σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν για τις υποθέσεις της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γιώργου Ραυτόπουλου και της ανθρωποκτονίας του δικαστικού Αναστάσιου Βενάρδου.

Επίσης, οι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Για την Ειρήνη Αθανασάκη, ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη ότι η κατηγορουμένη πρέπει να κριθεί αθώα για όλες τις κατηγορίες, καθώς κατά την άποψή του δεν σχηματίστηκε πλήρης δικανική πεποίθηση για την ενοχή της.

Εν τω μεταξύ, οι κατηγορούμενοι Κώστας Αγαπίου και Ειρήνη Αθανασάκη ζήτησαν να μην τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Όπως δήλωσαν οι συνήγοροί τους, ο Κώστας Αγαπίου θεωρεί εσφαλμένη και άδικη την απόφαση και αρνείται να νομιμοποιήσει μια ολόκληρη διαδικασία που αποσκοπεί στην εξόντωσή του, ενώ, η Ειρήνη Αθανασάκη δεν ζητά αναγνώριση ελαφρυντικού, καθώς θεωρεί ότι είναι αθώα και θα διεκδικήσει την αθωότητά της και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Ο Αγγελέτος Κανάς μέσω του συνηγόρου του αιτήθηκε στους δικαστές να του αναγνωρίσουν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και των μη ταπεινών αιτίων.

Μη ταπεινά αίτια ζήτησε να αναγνωριστούν μέσω του συνηγόρου του και ο Χρήστος Τσιγαρίδας, χαρακτηρίζοντας το αίτημά του «καθαρά πολιτικού χαρακτήρα».


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Κατά λάθος» αναχαίτιση

Ισραηλινά μαχητικά F-16 παρενόχλησαν ελβετικό επιβατικό αεροσκάφος, κατά λάθος, κοντά στον εναέριο χώρο της Κύπρου, και κατόπιν αναχαίτισαν Μπόινγκ 747 της Λουφτχάνσα, αναγκάζοντας τον πιλότο του να προσγειωθεί στην Κύπρο μετά από απειλή για τοποθέτηση βόμβας.

Τα ισραηλινά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν το Τζάμπο της Λουφτχάνσα χωρίς άδεια, εντός του κυπριακού εναέριου χώρου και εξανάγκασαν τον πιλότο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Το Μπόινγκ 747 της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας, που εκτελούσε την πτήση Φρανκφούρτη - Τελ Αβίβ, παρέμεινε για έλεγχο επί πέντε ώρες στο αεροδρόμιο της Λάρνακας πριν αναχωρήσει τελικά για το Ισραήλ καθώς αποδείχτηκε ότι το τηλεφώνημα για βόμβα ήταν φάρσα.

Ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Θράσου δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι τα ισραηλινά μαχητικά παρενόχλησαν αρχικά ένα ελβετικό αεροσκάφος που υποχρεώθηκε να αλλάξει το υψόμετρο πτήσης λόγω της παρουσίας των πολεμικών αεροπλάνων.

«Φαίνεται ότι οι πιλότοι των ισραηλινών μαχητικών κατάλαβαν το λάθος τους και στη συνέχεια κινήθηκαν προς το Μπόινγκ της Λουφτχάνσα», είπε.

Αξιωματούχος της πολιτικής αεροπορίας στη Λάρνακα δήλωσε πως το Μπόινγκ 747 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο χθες στις 15:08. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 331 επιβάτες και 18μελές πλήρωμα.

Η Lufthansa επιβεβαίωσε πως το αεροπλάνο της προσγειώθηκε στην Κύπρο έπειτα από απειλή που διατυπώθηκε τηλεφωνικά, λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους, στα γραφεία της στη Γερμανία.

Διευκρίνισε πως κατά την εκτίμησή της η απειλή δεν ήταν σοβαρή, αλλά το Ισραήλ επέμεινε να προσγειωθεί το αεροπλάνο στην Κύπρο.

Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» χαρακτήρισε το περιστατικό ως «πράξη πειρατείας».

«Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Κύπρος είναι ένας σκουπιδοτενεκές που μπορεί να ρίξει τα προβλήματά του», δήλωσε κύπριος αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στην εφημερίδα «Πολίτης».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου αναμένεται να ζητήσει την Τετάρτη εξηγήσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Έμμεση προεδρική απάντηση

Εμμέσως απάντησε σε δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Μητσοτάκη, σχετιζόμενες με το ρόλο του ανώτατου άρχοντα της χώρας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

Ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ερωτώμενος αν ο κ. Στεφανόπουλος επέτυχε ως πρόεδρος είπε ότι ο πρόεδρος στην Ελλάδα είναι επιτυχημένος «όταν δεν κάνει τίποτε».

Από την Κάρπαθο όπου βρισκόταν, για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της νήσου (1944) από τους ιταλούς, ο πρόεδρος απήντησε εμμέσως, μετά τις ομιλίες εκπροσώπων των αρχών του νησιού, επαινετικές προς το πρόσωπό του. Συγκεκριμένα, είπε:

«Οι τόσο ευγενικοί σας λόγοι με υποχρεώνουν να θυμηθώ ότι υπάρχει και αντίλογος. Προσφάτως, χείλη επίσημα με κύρος και πολιτική εμπειρία ισχυρίστηκαν το αντίθετο. Να έχετε υπόψη σας και την αντίθετη γνώμη, προκειμένου να ολοκληρώσετε τη δική σας γνώμη».

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης, σε άλλη τηλεοπτική του δήλωση, έπλεξε το εγκώμιο της δημάρχου Αθηναίων και θυγατέρας του, Ντόρας Μπακογιάννη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η κ. Μπακογιάννη είναι «το Νο2 της ΝΔ» και πως μπορεί αργότερα να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος και την πρωθυπουργία, «χωρίς να υπονομεύσει τον Καραμανλή».


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 11:04 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ

Συνεχίζονται οι από αέρος αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Φαλούτζα

Στο Ιράκ συνεχίζονται οι επιθέσεις ανταρτών με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας.

Βόμβα εξερράγη το πρωί της Τετάρτης πάνω σε γέφυρα της πόλης Βασόρα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ιρακινός και να τραυματιστούν τέσσερις αστυνομικοί.

Στόχος της επίθεσης ήταν ένα περιπολικό αυτοκίνητο που περνούσε τη γέφυρα.

Στην πόλη Φαλούτζα η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε ένα σπίτι μέσα στο οποίο σύμφωνα με τις δυνάμεις κατοχής συνεδρίαζαν ηγέτες της οργάνωσης του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουϊ.

Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι το σπίτι ανήκει σε οικογένεια που είχε διαφύγει πριν το βομβαρδισμό.

Τρεις κούρδοι πολιτοφύλακες και ένας πολίτης σκοτώθηκαν χθες βράδυ δυτικά της Μπακούμπα, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν με ριπές αυτομάτων όπλων στο λεωφορείο που επέβαιναν.

Στο μεταξύ πάνω από τρεις χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες και ιρακινοί εθνοφρουροί συμμετέχουν σε επιχείρηση νοτίως της Βαγδάτης, στα πλαίσια της οποίας οι Αμερικανοί λένε ότι κατέλαβαν γέφυρα στον Ευφράτη ποταμό.

Η γέφυρα αυτή σύμφωνα με τις αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιείτο από αντάρτες για να έχουν πρόσβαση στη Φαλούτζα και άλλες πόλεις του σουνιτικού τριγώνου.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου)

Οξύνεται το κλίμα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΤΕ: Κίνδυνος χρεοκοπίας! Επιστολή - βόμβα του προέδρου στους εργαζόμενους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ποιοι φοιτητές έχουν φέτος δικαίωμα μετεγγραφής. Πρόσθετες κατηγορίες και αναβολή της ισχύος των ακαδημαϊκών κριτηρίων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δουλειά για 9.018 γυναίκες. Την πρόσληψή τους ανακοίνωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μονιμότητα τέλος στον ΟΤΕ. Ο Βουρλούμης ζητεί αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κοροϊδεύουν τη Δικαιοσύνη. Δεν προσήλθαν οι 16 από τους 17 κατηγορούμενους για το Χρηματιστήριο.

Η ΑΥΓΗ: Εξωθούνται σε αποχώρηση 6.200 εργαζόμενοι στον ΟΤΕ! Ο πρόεδρος του Οργανισμού απηύθυνε προσωπική αποστολή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στην κα Τέτη πήγαν τα λεφτά που έδωσαν οι Αμερικανοί στο υπ. Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Η γνωστή φιλενάδα της Μιμής έκανε πάλι την αρπαχτή της.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέα δρακόντεια μέτρα για το «μαύρο χρήμα». Εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδος για τις καταθέσεις μετρητών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εθελουσία έξοδος σε ΟΤΕ και τράπεζες. Τι δίνουν οι διοικήσεις, τι ζητούν οι εργαζόμενοι.

ΕΘΝΟΣ: Δίδυμος μπελάς για τον Καραμανλή. Χριστόδουλος: Βάζει τέλος στην περίοδο χάριτος με λίστα 10 διεκδικήσεων. Μητσοτάκης: Δεν υπονομεύουμε τον πρωθυπουργό. Η Ντόρα είναι Νο2 και περιμένει να έλθει η σειρά της.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αν ζούσε ο Μακαριστός Σεραφείμ θα ρωτούσε χθες, στην Ιεραρχία, τον Αρχιεπίσκοπο για το ταξίδι του στη Ρώμη: «Είναι ο Πάπας εκκλησία ρε και πας να τον δεις;».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταφεύγουν στη σύγκρουση. Το ΠΑΣΟΚ αναπροσαρμόζει την αντιπολιτευτική του τακτική με ορίζοντα τον Μάρτιο 2005.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Άνοιξαν παράθυρα για τις μετεγγραφές. Πανεπιστήμια: Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στα στενά της ΕΕ η Τουρκία. Σκληροί όροι για έναρξη διαπραγματεύσεων εντός του 2005.

ΕΞΠΡΕΣ: «Γνήσιες» αποκρατικοποιήσεις. Με στόχο να πειστούν και να προσέλθουν οι ξένοι επενδυτές.

ΕΣΤΙΑ: Τα 100 καλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ελληνικό!

ΕSPRESSO: Ούρι Γκέλερ: Αποκαλύπτω τα μυστικά μου. Ο «μάγος» ανοίγει την καρδιά του στην «Espresso». 20 δισ. το χρόνο τα κέρδη του.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ο ΟΤΕ κινδυνεύει να οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Δραματική προειδοποίηση Π. Βουρλούμη με επιστολή στους εργαζόμενους.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η πρόκληση της Παιδείας. Η κυβέρνηση προαναγγέλλει ευρεία μεταρρύθμιση από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο.

ΚΕΡΔΟΣ: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις. Ρεαλισμός και άμεση απόδοση ο κυβερνητικός στόχος.

Ο ΛΟΓΟΣ: 7 βελτιώσεις για τις μετεγγραφές. Προβλέπονται κοινωνικοί λόγοι και υγείας.

METRO: Άνισο το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Αποκαλυπτική έρευνα της ΓΣΕΕ για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Χειμερινός πληθωρισμός με 2,9% το Σεπτέμβριο. Νέο ρεκόρ το πετρέλαιο χθες στα 51,24 δολάρια το βαρέλι.

ΤΑ ΝΕΑ: Άρπα-κόλλα οι μετεγγραφές. Νέο κομφούζιο με τους πολύτεκνους.

Η ΝΙΚΗ: Γιατί δεν υπέγραψαν. Αλγεινές εντυπώσεις για Παπανδρέου, Σημίτη, Κακλαμάνη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβέρνηση: Θέλει επ' αόριστον τις χαφιεδο - κάμερες! Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ αυτό το Σάββατο απαντάμε και σε αυτές τις αντιδημοκρατικές ενέργειες.

CITY PRESS: Κρατικές τράπεζες - ΔΕΚΟ: Μείωση κόστους με εθελουσία έξοδο.

TRAFFIC NEWS: Ζούγκλα έκανε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος την Κρήτη. Απειλές για βεντέτα πριν βγει στον αέρα η εκπομπή. Αποκαλύψεις και καταγγελίες για νέα υπόθεση χρηματισμού.

Η ΧΩΡΑ: Η κόρη μου δικαιούται να γίνει πρωθυπουργός. Βαρυσήμαντη συνέντευξη Μητσοτάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα» του Γ. Παπαδάκη.

ΟΤΕ

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «αλλαγές στο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού του ΟΤΕ, που διασφαλίζει τη μονιμότητα των υπαλλήλων, προωθεί ο πρόεδρός του Π. Βουρλούμης. Ζητείται ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και η συναίνεση των συνδικαλιστών για την απομάκρυνση από τον ΟΤΕ 6.000 υπαλλήλων. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Βουρλούμης πιστεύει ότι ο ΟΤΕ θα εξυγιανθεί καθώς ο οργανισμός παρουσιάζει πλέον ζημίες».

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, «σε 6.200 εργαζόμενους του ΟΤΕ απηύθυνε ο πρόεδρος του Οργανισμού Π. Βουρλούμης επιστολή με την οποία τους εξαναγκάζει να αποχωρήσουν... εθελουσίως! Το σχέδιο αυτό, σε συνέχεια κινήσεων της κυβέρνησης Σημίτη, αποσκοπεί στη διευκόλυνση ώστε να μπει στον ΟΤΕ στρατηγικός εταίρος. Η κυβέρνηση επισήμως επικαλείται ότι ο ΟΤΕ είναι ανώνυμη εταιρία».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι «ο Οργανισμός μελετά τη συνταξιοδότηση όσων έχουν συμπληρώσει 50 χρόνια ηλικίας και 25 υπηρεσίας με στόχο να αποχωρήσουν το 2005, 6.000 εργαζόμενοι και να προσληφθούν 2.000 νέοι με τα ανάλογα προσόντα».

H CITY PRESS αναφέρει ότι «παρά τις οικονομικές, ασφαλιστικές δυσκολίες του εγχειρήματος, ανάλογες τάσεις εκδηλώνονται στις μεγάλες κρατικές τράπεζες, όπου οι επικεφαλής διαπιστώνουν την ανάγκη δραστικής μείωσης του μισθολογικού κόστους για να αντέξουν στον ανταγωνισμό που προκαλεί η απελευθέρωση της αγοράς».

Παιδεία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «η Παιδεία θα αποτελέσει το πρώτο μεταρρυθμιστικό πεδίο της κυβέρνησης, όπως όλη η προετοιμασία του εθνικού διαλόγου καταδεικνύει. Έπειτα από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου για τη θλιβερή κατάσταση των πανεπιστημίων, ακολούθησαν πληροφορίες για μετάβαση σε δωδεκαετή υποχρεωτική εκπαίδευση, με συνεχείς ενδοσχολικές εξετάσεις και μεγάλη επένδυση στο δημοτικό σχολείο κατά τα πρότυπα της Φινλανδίας».

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι «επτά βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές, το οποίο κατετέθη την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, έπειτα από αντιδράσεις χιλιάδων γονέων. Το νομοσχέδιο προβλέπει μετεγγραφές για λόγους κοινωνικούς και υγείας».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου και την κριτική που δέχθηκε για το δραστικό περιορισμό των μετεγγραφών, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου ανέκρουσε πρύμναν και ανακοίνωσε χθες αλλαγές. Ανοικτή θα μείνει φέτος η πόρτα στα χαμηλά εισοδήματα και δια παντός στους πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα».

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ «κομφούζιο με τις πολύτεκνες οικογένειες προκάλεσε η ανακοίνωση των αλλαγών στις μετεγγραφές, που το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε για 'ανήκουστη προχειρότητα'. Κατά το υπουργείο Παιδείας υπάρχει ηλικιακό όριο 18 ετών για μετεγγραφές, κατά τους πολύτεκνους δεν υπάρχει».

Η Espresso σημειώνει ότι «ανέκρουσε πρύμναν στο θέμα των μετεγγραφών η υπουργός Παιδείας και αφήνει μετέωρα τα παιδιά που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες».

Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι «το γεγονός ότι στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα ελληνικό, είναι αποκαρδιωτικό. Επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες της υπουργού Παιδείας και επιτάσσει ριζικές τομές στην ανωτάτη παιδεία».

Η METRO προσθέτει ότι «τις κοινωνικές ανισότητες διευρύνει το σημερινό σύστημα εισαγωγής των μαθητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ στους βαθμολογητές καθηγητές των πανελληνίων εξετάσεων».

ΝΔ

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «δύο τάσεις επικρατούν στη ΝΔ για τις Εξεταστικές, ενώ σε 'Βαβέλ' έχει μετατραπεί η Κ.Ο. Αντιπερισπασμό στο αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, με συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή, επιχειρεί ο πρωθυπουργός».

Υπόθεση Ανωμερίτη

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι «στην εταιρία Leader International S.A. της Τέτης Γεωργαντοπούλου, πρώην Διευθύντριας Δημοσίων Σχέσεων, της Μιμής κατέληξαν τα χρήματα τα οποία είχε δώσει η Αμερικανική κυβέρνηση για τον εξοπλισμό της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος».

ΠΑΣΟΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι «το ΠΑΣΟΚ αναπροσαρμόζει την αντιπολιτευτική του τακτική με ορίζοντα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη του 2005. Και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται όξυνση στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν επιλέξει τον χώρο της Οικονομίας ως προνομιακό 'συγκρουσιακό χώρο' στην αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση».

Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι «αλγεινές εντυπώσεις για Γιώργο Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Απόστολο Κακλαμάνη έχει προκαλέσει στη βάση του ΠΑΣΟΚ η απόφαση των τριών κορυφαίων στελεχών, να μην υπογράψουν την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσαν 71 βουλευτές του Κινήματος, ζητώντας τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων που αφορούν σε προμήθειες εξοπλισμών μέχρι σήμερα».

Δηλώσεις Μητσοτάκη

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι «για μία ακόμη φορά ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ πυροδοτεί το πολιτικό κλίμα. Σε συνέντευξή του εξέφρασε την άποψη ότι η κόρη του μπορεί να γίνει αρχηγός και πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στηρίζει τον Κ. Σημίτη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για επικοινωνιακό έλλειμμα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το Μάρτιο».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 07:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακοινώνεται η έκθεση προόδου της Άγκυρας

Αυστηρότερους όρους για την ένταξη της Τουρκίας και άλλων υποψηφίων στην Κοινότητα εισηγείται ο νέος επίτροπος

Το «πράσινο φως» για ενταξιακές διαπραγματεύσεις αναμένεται να προσφέρει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Τουρκία, θέτοντας όμως αυστηρούς όρους.

Η έκθεση προόδου θα ανακοινωθεί από τον κοινοτικό επίτροπο σε θέματα Διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι Κομισιόν δεν δίνει εν λευκώ επιταγή στην Τουρκία και δεν εγγυάται εκ των προτέρων την ένταξή της, καθώς προειδοποιεί ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διακοπούν εάν δεν υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες.

Αν και η κυβέρνηση Ερντογάν έχει υιοθετήσει μεγάλο αριθμό πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων ανταποκριτές μεταδίδουν από την έδρα της ΕΕ ότι:

Η Κομισιόν θα υπενθυμίζει ότι χρειάζεται να υλοποιηθούν μεγάλες προσαρμογές στην οικονομία της Τουρκίας.

Και ότι τα περιστατικά βασανιστηρίων, θρησκευτικών διακρίσεων και βίας κατά των γυναικών είναι πολύ διαδεδομένα στη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσει ότι οι υποψήφιες προς ένταξη Βουλγαρία και Ρουμανία βρίσκονται σε καλό δρόμο ώστε να γίνουν δεκτές στην Κοινότητα το 2007.

Ενώ επίσης αναμένεται να συσταθεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ηγέτες των 25 κοινοτικών κρατών στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος κοινοτικός επίτροπος σε θέματα Διεύρυνσης, Όλι Ρεν, που αναλαμβάνει καθήκοντα εντός των προσεχών ημερών, προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν αυστηρότεροι όροι και μηχανισμοί ελέγχου της διακίνησης εργαζομένων από την Τουρκία και υποψήφιες χώρες ακόμα και μετά την ενδεχόμενη ένταξή τους.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 08:41 (Ώρα Λονδίνου)

Αίμα στη Γάζα, βέτο στον ΟΗΕ

Συνέχεια αιματηρών ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαιτούσε τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα και την απομάκρυνση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Το βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών ασκήθηκε ενώ ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε στη Λωρίδα της Γάζας δύο επιθέσεις με πυραύλους, στις οποίες σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγεται ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ», ένας συνεργάτης τους και δύο μέλη της οργάνωσης «Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Τεμένους Αλ Άκσα».

Συνολικά περισσότεροι από 78 Παλαιστίνιοι και πέντε Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την τελευταία στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, εδώ και έξι μέρες.

Χθες το βράδυ, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα μικρό κορίτσι, καθώς πήγαινε στο σχολείο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες πίστευαν ότι η σχολική τσάντα του κοριτσιού μπορεί να περιείχε βόμβα.

Τεταμένη συνεδρίαση

Ο αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ, Νάσερ Αλ Κίντουα, είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε για άλλη μια φορά να ασκήσει τα καθήκοντά του για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, καθώς το σώμα απέτυχε να λάβει θέση απέναντι στην αιματοχυσία των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ απέφυγε την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, χάρη στο βέτο των ΗΠΑ

Ενώ ο ο Ισραηλινός αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Νταν Γκίλερμαν χαρακτήρισε το προτεινόμενο ψήφισμα ως μονόπλευρο.

«Ένα ψήφισμα που καταδικάζει τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά όχι την ίδια την τρομοκρατία, υπονομεύει τη σοβαρότητα του θέματος. Ένα ψήφισμα που καταδικάζει τα θύματα της τρομοκρατίας αλλά όχι τους τρομοκράτες αποτελεί μεγάλη ντροπή» είπε ο κ. Γκίλερμαν.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 13 υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, λέγοντας ότι θεωρούνται ύποπτοι για διοργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων.

Αξιωματούχοι στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι συλλήψεις τέτοιου είδους δεν είναι ασυνήθιστες και ότι το Ισραήλ έχει συλλάβει τον τελευταίο χρόνο 34 υπαλλήλους του ΟΗΕ.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 06:47 (Ώρα Λονδίνου)

Κόντρα υποψηφίων αντιπροέδρων στις ΗΠΑ

Ριζικά αντίθετες απόψεις για την κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν εξέφρασαν οι δύο υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, Ντικ Τσένι και Τζον Έντουαρντς, διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή το Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της μοναδικής τηλεοπτικής αναμέτρησής τους που διεξήχθη στο Κλίβελαντ της πολιτείας Οχάιο και μεταδόθηκε ζωντανά το βράδυ της Τρίτης σε πανεθνικό δίκτυο οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς.

Ο κ. Έντουαρντς χαρακτήρισε χαώδη την κατάσταση στο Ιράκ και είπε ότι ο πόλεμος αποπροσανατόλισε τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ανθρωποκυνηγητό με στόχο τα μέλη της Αλ Κάιντα.

Από την πλευρά του ο κ. Τσένι σημείωσε κατ΄ επανάληψη ότι ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι, και ο κ. Έντουαρντς είχαν ψηφίσει στη Γερουσία υπέρ της επέμβασης στο Ιράκ.

Και χαρακτήρισε ως ένδειξη ανακολουθίας την αντίθεσή τους στη στρατιωτική κατοχή της χώρας.

Αλλά και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος χαρακτήρισε ανακόλουθο τον αντίπαλό του υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Τσένι στο παρελθόν ως αντιπρόεδρος της εταιρείας Χαλιμπέρτον ζητούσε την άρση των εμπορικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν.

Αντιδικία για Αφγανιστάν

Στη συνέχεια οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι διαφώνησαν στο θέμα του Αφγανιστάν.

Ο κ. Τσένι υποστήριξε ότι οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν απόδειξη της «τεράστιας προόδου» που έχει σημειωθεί μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλεμπάν.

Ενώ ο κ. Έντουαρντς αναφέρθηκε στη διαδεδομένη αναταραχή που οφείλεται όπως είπε στο ότι η κυβέρνηση Μπους «παρέδωσε την ασφάλεια του Αφγανιστάν στα χέρια των τοπικών πολεμάρχων».

Στο τελευταίο τμήμα της αναμέτρησης οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις διαφορές των δύο κομμάτων τους όσον αφορά εσωτερικά θέματα όπως η οικονομία και η υγεία.

Ο κ. Τσένι κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι θέλουν να αυξήσουν τη φορολογική επιβάρυνση ενώ ο κ. Έντουαρντς είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προτείνουν φορολογικές περικοπές μόνο για τους εκατομμυριούχους.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC οι δύο τηλεοπτικοί μονομάχοι παρουσίασαν διαφορές σε ύφος και σε υπόβαθρο, καθώς ο κ. Τσένι εμφανίστηκε ως σκυθρωπός και έμπειρος ενώ ο κ. Έντουαρντς ως χαρισματικός και με λιγότερες εμπειρίες στην πολιτική.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολύ μικρή διαφορά - στα όρια του στατιστικού λάθους - υπάρχει όσον αφορά την πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς.


Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 04:49 (Ώρα Λονδίνου)

Έτερον εκάτερον

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες προβλέπουν και πιθανολογούν επιπτώσεις από την προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ και τη συγκρίνουν με τη διεύρυνση προς Ανατολάς, μέσω της εισδοχής κρατών από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) υποστηρίζει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αποτελεί εντελώς διαφορετικό θέμα από τη διεύρυνση της Κοινότητας με την εισδοχή χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, κάτι που έγινε για να γεφυρωθούν ενδο-ευρωπαϊκοί διχασμοί ενός αιώνα.

Αρχίζοντας ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα η Ευρωπαϊκή Ένωση «μεταμορφώνεται από συμφιλιωτή μιας πολυτάραχης ηπείρου σε γεωστρατηγικό παίκτη» γράφει η εφημερίδα, που θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν διαθέτουν τα επιχειρήματα που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια αλλαγή.

Και καταλήγει προβλέποντας ότι αυτή η ένδεια επιχειρημάτων υπέρ της τουρκικής ένταξης θα έχει ως αποτέλεσμα «οι λαοί [της Ευρώπης] να μην ακολουθήσουν τις ηγεσίες τους στη συγκεκριμένη διεύρυνση».

Ασύμβατες έννοιες

Η Ντι Βελτ (Die Welt) πιστεύει ότι οποιαδήποτε απόφαση υπέρ της τουρκικής ένταξης δεν μπορεί να έχει τελεσίδικο χαρακτήρα, καθώς «τίποτα δεν είναι πιο απρόβλεπτο από την πολιτική και δεν υπάρχει πειστικό επιχείρημα που να επιβάλει την εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ».

Για τη γερμανική εφημερίδα οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών Άγκυρας θα πρέπει να διαρκέσουν πολύ χρόνο και να διεξαχθούν με μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες «επειδή εάν κάνει δεκτή την Τουρκία η ΕΕ θα πρέπει εν μέρει να απαρνηθεί την ευρωπαϊκή ιδέα».

«Η Τουρκία δεν είναι και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Ευρώπη, εκτός εάν θελήσει να εγκαταλείψει τα εθνικά χαρακτηριστικά της, κάτι απίθανο» σημειώνει.

Δημοψήφισμα και ένταξη

Στη Βιέννη η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) φιλοξενεί δύο αντικρουόμενα άρθρα, ένα υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την τουρκική ένταξη και ένα κατά.

«Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος θα αναγκάσει τους διαπραγματευτές να καταλήξουν σε συνθήκη προσχώρησης που θα ικανοποιεί το εκλογικό σώμα» υπογραμμίζει το πρώτο άρθρο.

Ενώ οι πολέμιοι του δημοψηφίσματος επισημαίνουν τον κίνδυνο να υπάρξουν διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικά κράτη- μέλη της Κοινότητας, και ως εκ τούτου να τεθούν ολόκληρα έθνη αντιμέτωπα.

«Φανταστείτε πόσο τρελό θα ήταν να εμπόδιζαν οι Γερμανοί πολίτες με δημοψήφισμα την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ» γράφει ο αρθρογράφος.

Αδιαπραγμάτευτη στάση

Στη Γαλλία η Λιμπερασιόν (Liberation) υιοθετεί σκληρότερη στάση έναντι της Τουρκίας υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να συμβιβαστούν με την Άγκυρα η οποία θα πρέπει να είναι αυτή που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

«Η δημοκρατία περιλαμβάνει την ελευθερία έκφρασης των μειονοτήτων και την αποφασιστική κατάργηση των προνομίων του Στρατού» γράφει η γαλλική εφημερίδα και αποφαίνεται «Η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη όχι επειδή είναι μουσουλμανική χώρα αλλά γιατί παρά τη σαφή πρόοδό της δεν είναι ακόμα ούτε πλήρως δημοκρατικό ούτε πλήρως κοσμικό κράτος».

undefined

Η Τουρκία δεν είναι και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Ευρώπη, εκτός εάν θελήσει να εγκαταλείψει τα εθνικά χαρακτηριστικά της

Εφημερίδα Ντι Βελτ

H ελβετική Λε Ταν (Le Temps) χαρακτηρίζει ως «ιλλιγιώδη πρόκληση» την αφομοίωση μέσα στην ΕΕ αυτού «του μουσουλμανικού γίγαντα με πληθυσμό που σε δέκα χρόνια θα φθάσει τα 82 εκατομμύρια και θα είναι το πολυπληθέστερο κράτος της Ένωσης».

Στη Δανία η Ινφορμασιόν (Information) πιθανολογεί ότι τα τελευταία χρόνια η ταχύτητα των τουρκικών μεταρρυθμίσεων ήταν τόσο μεγάλη [με γνώμονα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης] ώστε τώρα «οι κοινοτικοί επίτροποι σπεύδουν να υπαναχωρήσουν και να εφεύρουν νέες αναβολές, εμπόδια και επιπλέον δοκιμασίες».

«Ακόμα κι αν η Τουρκία υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια, το μεγαλύτερο τεστ θα είναι αυτό της δημοψηφισματικής έγκρισης της ένταξής της» από τους λαούς της Ευρώπης, από την άλλη πλευρά «εάν δεν επιτρέψουμε την ένταξη θα χάσουμε έναν ζωτικό εταίρο στις σχέσεις με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.