Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-10-09
Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2004 - 00:00 (Ώρα Λονδίνου) Εθνική Ελλάδος Η χρυσή αλλαγή του Ότο Ρεχάγκελ, ο Βασίλης Τσιάρτας, χάρισε στην ελληνική εθνική ομάδα έναν πολύτιμο βαθμό στο στάδιο «Ολιμπίνσκι» του Κιέβου, διατηρώντας ανέπαφες τις ελπίδες του εθνικού συγκροτήματος για πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας. Ο Τσιάρτας πήρε τη θέση του Φύσσα στο 70ο λεπτό της αναμέτρησης με την Ουκρανία του Όλεγκ Μπλαχίν, για να δικαιολογήσει την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Γερμανός τεχνικός, με μια υποδειγματική εκτέλεση φάουλ δέκα λεπτά αργότερα. Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Σοφκόφσκι, «γράφοντας» το τελικό 1-1. Οι Ουκρανοί που αγωνίστηκαν με άκρως επιθετικό σχήμα και προσανατολισμό, ευτύχησαν να προηγηθούν στο δεύτερο λεπτό της επανάληψης με φάουλ του Σεφτσένκο και λάθος του Νικοπολίδη, που δεν μπόρεσε να μπλοκάρει την μπάλα. Οι γηπεδούχοι είχαν ορισμένες καλές ευκαιρίες, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο που ήταν σαφώς ανώτεροι των Ελλήνων. Η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ βελτιώθηκε μετά το τέρμα που δέχθηκε, ανεβάζοντας το ρυθμό της και πιέζοντας τους Ουκρανούς, φτάνοντας τελικά στην ισοφάριση με τον Τσιάρτα και μένοντας ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης. Ο επόμενος αγώνας της εθνικής για τα προκριματικά του Moυντιάλ του 2006 είναι με το Καζακστάν στις 17 Νοεμβρίου στο στάδιο Καραϊσκάκη. Οι συνθέσεις: Ελλάδα: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας (70' Τσιάρτας), Καψής, Δέλλας, Κατσουράνης, Μπασινάς (80' Γεωργιάδης), Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος (61' Χαριστέας), Βρύζας Ουκρανία: Σοφκόσκι, Νεσμάτσνι, Φεντόροφ, Τίμοστσουκ, Γεζέρσκι, Ρουσόλ, Σεφτσένκο, Σελάγιεφ (84' Σακάρνικα), Χουσίεφ, Βορόνιν (90+ Μπιέλικ), Βορομπέι (63' Χούσιν).
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 22:39 (Ώρα Λονδίνου) Καταρρακτώδης ήταν η βροχή στην πρωτεύουσα, Τόκιο, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες Ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει πλήξει ποτέ τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, απομακρύνθηκε από το έδαφος της νησιωτικής χώρας, στρεφόμενος προς τη θάλασσα. Το πέρασμά του από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων. Οι καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρότατοι άνεμοι που συνόδευαν τον τυφώνα Μα-ον προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες στην κεντρική Ιαπωνία, ενώ περίπου δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μεγάλα ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες, καθώς εκατοντάδες διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις ακυρώθηκαν. Σε περιοχές της πρωτεύουσας Τόκιο, επτά εκατοστά βροχής έπεσαν σε διάστημα μίας ώρας. Ο τυφώνας Μα-ον είναι ο ένατος που πλήττει τη χώρα της Άπω Ανατολής φέτος. Πριν από μία εβδομάδα, μία άλλη καταιγίδα στοίχισε τη ζωή περισσοτέρων από 20 ανθρώπων.
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 18:31 (Ώρα Λονδίνου) Ο Κένεθ Μπίγκλεϊ, ο αποκεφαλισμός του οποίου από τους απαγωγείς του στο Ιράκ επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή, είχε επιχειρήσει να δραπετεύσει, όπως αποκαλύφθηκε από πηγές της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης. Ο Βρετανός όμηρος κατάφερε να ξεφύγει προσωρινά από τους δεσμώτες του, με τη βοήθεια μάλιστα ενός εξ αυτών, αλλά πιάστηκε ξανά μισή ώρα αργότερα, σε αγρόκτημα κοντά στην πόλη Λατιφίγια, νοτίως της Βαγδάτης. Στην γενέτειρα του Κένεθ Μπίγκλεϊ, το Λίβερπουλ, οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν στην οικία του ομήρου κράτησαν δύο λεπτών σιγή στη μνήμη του, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο Μπίγκλεϊ απήχθη στις 16 Σεπτεμβρίου μαζί με δύο Αμερικανούς, οι οποίοι είχαν αποκεγαλιστεί νωρίτερα από τους απαγωγείς τους. Πιστεύεται ότι οι απαγωγείς είναι μέλη της ισλαμικής εξτρεμιστικής ομάδας Ταουχίντ και Τζιχάντ (Ενότητα και Ιερός Πόλεμος) που του καταζητούμενου Άμπου Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι που πιστεύεται ότι είναι στέλεχος της αλ Κάιντα. Δηλώσεις Στρο Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε την εκτέλεση του Μπίγκλεϊ «πράξη βαρβαρότητας». Ο κ. Στρο αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση «αντάλλαξε μηνύματα» με τους απαγωγείς μέσω μεσολαβητών, αλλά πρόσθεσε ότι αυτοί επέμεναν στις απαιτήσεις τους για την απελευθέρωση όλων των γυναικών κρατουμένων στο Ιράκ. Ο κ. Στρο υπεραμύνθηκε της πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης να μην διαπραγματευθεί με τους απαγωγείς και τόνισε: «Δε νομίζω ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο».
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 18:08 (Ώρα Λονδίνου) Συμφωνία εκεχειρίας στη συνοικία Σαντρ Θέατρο συχνών σφοδρών επεισοδίων μεταξύ σιιτών και Αμερικανών ήταν η συνοικία Σαντρ της ιρακινής πρωτεύουσας Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι πέτυχε συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων που σημειώνονταν τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ σιιτών μαχητών και μελών των υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεων στη συνοικία Σαντρ της Βαγδάτης. Η κυβέρνηση δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά οι σιίτες διαπραγματευτές δήλωσαν ότι οι πολιτοφύλακες που είναι πιστοί στο σκληροπυρηνικό σιίτη κληρικό, Μοκτάντα αλ Σαντρ, θα αρχίσουν να παραδίδουν τα όπλα τους στην ιρακινή αστυνομία τη Δευτέρα. Βοηθοί του σιίτη κληρικού έχουν μεταφέρει την επιθυμία του ηγέτη τους να αναμιχθεί στην πολιτική. Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του πρωθυπουργού, Ιγιάντ Αλάουϊ, να αποκαταστήσει την ασφάλεια στο Ιράκ, ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Ιανουάριο. Τον Αύγουστο ο Μοκτάντα αλ Σαντρ συμφώνησε σε εκεχειρία στις πόλεις Νατζάφ και Κούφα στο κεντρικό Ιράκ, αφού πρώτα είχε καταρρεύσει προηγούμενη ανακωχή. Ταρίκ Αζίζ Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την τύχη του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Σανταμ Χουσείν, Ταρίκ Αζίζ. Αραβικοί τηλεοπτικοι σταθμοί μετέδωσαν οτι πέθανε στη φυλακή όπου κρατείται, ενώ αξιωματικός του αμερικανικού στρατού διέψευσε την πληροφορία στο πρακτορείο Ρόιτερ.
Μαζική ψήφος και αμφισβήτηση στο Αφγανιστάν Επικρατέστερος υποψήφιος θεωρείται ο νυν προσωρινός πρόεδρος Καρζάι Κανονικά διεξήχθη η εκλογική διαδικασία στο Αφγανιστάν για την ανάδειξη προέδρου της χώρας, παρά την έντονη αμφισβήτηση της εγκυρότητάς της από τους συνυποψήφιους του Χαμίντ Καρζάι. 15 από τους υποψηφίους, μεταξύ των οποίων και οι κυριότεροι αντίπαλοι του Αφγανού προέδρου, Γιουνίς Κανούνι και στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούν, υπέβαλαν στην αρμόδια αρχή αίτημα για διακοπή των εκλογών. Το αίτημα διατυπώθηκε όταν αποδείχθηκε ότι το υποτιθέμενο ανεξίτηλο μελάνι που σημάδευε τον αντίχειρα των ψηφοφόρων που είχαν ήδη ψηφίσει, μπορούσε να αφαιρεθεί εύκολα, χωρίς μάλιστα να αφήνει ίχνη στο δάχτυλο. Οι 15 υποψήφιοι δήλωσαν ότι δε θεωρούν πλέον έγκυρες τις εκλογές Οι Αφγανοί αξιωματούχοι και ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών που είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή των εκλογών, απέρριψαν το αίτημα για διακοπή της διαδικασίας, λέγοντας ότι χιλιάδες Αφγανοί θα έχαναν -αδικαιολόγητα- το δικαίωμά τους να προσέλθουν στην κάλπη. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω των απειλών των ισλαμιστών διεξήχθησαν οι πρώτες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν. Οπαδοί του ανατραπέντος πριν από τρία χρόνια καθεστώτος των Ταλιμπάν είχαν ορκιστεί να εμποδίσουν τις εκλογές. Σε επιφυλακή είχαν τεθεί 100 χιλιάδες Αφγανοί και ξένοι, μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι 10 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 18 υποψήφιους, αλλά επικρατέστερος θεωρείται ο νυν προσωρινός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μεγάλη. Η πρώτη ψηφοφόρος ήταν μια Αφγανή πρόσφυγας που ψήφισε στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ. Υπολογίζεται ότι 740 χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες ψήφισαν στο Πακιστάν και 600 χιλιάδες άλλοι στο Ιράν. Πολλοί Αφγανοί ελπίζουν ότι οι εκλογές θα δώσουν ένα τέλος στην «κυριαρχία των όπλων» τη δύναμη των πολέμαρχων σε πολλές περιοχές της ορεινής αυτής χώρας. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν είναι σαφές ακόμη ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των εκλογών στο πως θα διαμορφωθεί η πολιτική κατάσταση καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδράσουν στο αποτέλεσμα οι διάφοροι ισχυροί παράγοντες και από το αν ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν θα μπορέσει να αλλάξει το σχεδόν φεουδαρχικό καθεστώς και να περιορίσει τη δύναμη των τοπικών αρχηγών.
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 12:23 (Ώρα Λονδίνου) Θριαμβευτής και πάλι ο Χάουαρντ στην Αυστραλία Αγώνα για 12 κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες διεξάγουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι Νικητής των γενικών ομοσπονδιακών εκλογών της Αυστραλίας αναδείχθηκε ο κυβερνητικός συντηρητικός συνασπισμός, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ. Ο κ. Χάουαρντ εξασφάλισε έτσι την τέταρτη συνεχόμενη θητεία του στο πρωθυπουργικό αξίωμα της χώρας. Όπως μάλιστα αναμένεται, ο 65χρονος πρωθυπουργός θα έχει αυξημένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι ο Τζον Χάουαρντ στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στα επιχειρήματα της ισχυρής οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας. Πολλοί ψηφοφόροι έτειναν να θεωρούν τον ηγέτη του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος, Μαρκ Λέιθαμ, ως άπειρο πολιτικό που πιθανώς θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα κρίνει ουσιαστικά το μέλλον της στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας στο Ιράκ, καθώς ο Μαρκ Λέιθαμ είχε δεσμευθεί να φέρει στην πατρίδα τους Αυστραλούς στρατριώτες που έχει στείλει η κυβέρνηση Χάουαρντ στο Ιράκ, έως το τέλος του χρόνου. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι οι στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου) Νέος πατριάρχης Αλεξανδρείας ο Θεόδωρος Νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής εξελέγη παμψηφεί ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Θεόδωρος. Το νέο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής εξέλεξαν οι ιεράρχες του θρόνου στη διάρκεια σύναξης στον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα. Οι 27 εκλέκτορες κλήθηκαν να αναδείξουν κατ αρχήν το «τριπρόσωπο» και στη συνέχεια οι 11 μητροπολίτες της Συνόδου της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου εξέλεξαν το διάδοχο του πατριάρχη Πέτρου του Ζ', ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους κληρικούς κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου τύπου «Σινούκ» στις 11 Σεπτεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους. Ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β' γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1954. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1975 και πρεσβύτερος το 1978. Υπηρέτησε ως αρχιδιάκονος και πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων. Το 1985 τοποθετήθηκε έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Οδησσό και το 1990 εξελέγη επίσκοπος Κυρήνης, όπου διορίσθηκε εκπρόσωπος του Πατριάρχου στην Αθήνα μέχρι το Μάρτιο του 1997. Τότε, ξεκίνησε τη θητεία του ως Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1997 εξελέγη μητροπολίτης Καμερούν, ενώ τον Οκτώβριο του 2002 εξελέγη Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε.
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 14:31 (Ώρα Λονδίνου) Η δολοφονία του ομήρου Κένεθ Μπίγκλεϊ από τους Ιρακινούς απαγωγείς του είναι το κύριο θέμα στο σημερινό βρετανικό τύπο. Όλες οι εφημερίδες πλέκουν το εγκώμιο του θύματος και της οικογένειας του ενώ μερικές επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση Μπλερ. Η εφημερίδα Τάιμς ( Times ) προβάλει στην πρώτη της σελίδα δύο φωτογραφίες του Κένεθ Μπίγκλεϊ, πριν πέσει θύμα απαγωγής και μετά την απαγωγή του όταν με χειροπέδες και πίσω από τα κάγκελα της φυλακής του ικετεύει για τη ζωή του. Η εφημερίδα επιρρίπτει την ευθύνη «για την αποτρόπαια δολοφονία στην οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκαουϊ. «Αποτρόπαια πράξη» χαρακτηρίζει την δολοφονία του Βρετανού ομήρου η εφημερίδα Σαν (Sun) και «απάνθρωπη» η εφημερίδα Μίρορ (Mirror). Την αξιοπρέπεια της οικογένειας του ομήρου υπογραμμίζει η εφημερίδα Ιντιπένταντ (Independent) η οποία αναφέρει ότι η οικογένεια Μπίγκλεϊ στη διάρκεια των τριών εβδομάδων αγωνίας, είχε επιλέξει την ελπίδα από την απόγνωση. Οι ευθύνες της κυβέρνησης Η εφημερίδα Ντέιλι Εξπρές (Daily Express) επέλεξε να προβάλλει τις δηλώσεις του αδελφού του Μπίγκλεϊ ο οποίος είπε ότι ο Τόνι Μπλερ «έχει αίμα στα χέρια του». Λιγότερο αυστηρή η εκτίμηση της εφημερίδας Έκο (Echo) του Λίβερπουλ, γενέτειρας του Κένεθ Μπίγκλεϊ. Σύμφωνα με την Έκο η κυβέρνηση έχει κάποιες ευθύνες επειδή αποφάσισε να εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ. Η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian) πάντως διαφωνεί. «Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει και πολλά πράγματα» είναι η εκτίμηση της που βρίσκει σύμφωνε τις εφημερίδες Τάιμς και Ντέιλι Μέιλ ενώ η Σαν υπογραμμίζει ότι ο μόνος που «έχει αίμα στα χέρια του είναι ο Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουϊ». Αιματηρές επιθέσεις στην Αίγυπτο Ο βρετανικός τύπος ασχολείται σήμερα εκτενώς και με τον αντίκτυπο που θα έχουν οι βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες στο θέρετρο Τάμπα της Αιγύπτου και οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 30 τουλάχιστον ανθρώπους. Ένας Ισραηλινός που επέζησε είπε στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) ότι για αυτόν «οι Άραβες δεν υπάρχουν πλέον». Η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian) επισημαίνει πως οι Ισραηλινοί είναι πεπεισμένοι πως οι επιθέσεις φέρουν τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα. Το πρωτοσέλιδο άρθρο της Γκάρντιαν αναφέρει επίσης ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευθεί πολιτικά τις αιματηρές επιθέσεις συνδέοντας της με παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και τονίζοντας ότι «το Ισραήλ είναι ένας από τους κύριους στόχους της τρομοκρατίας». Η εφημερίδα Φαϊνανσιαλ Τάιμς (Financial Times) σημειώνει ότι οι χθεσινές επιθέσεις έδωσαν ένα τέλος στην επταετία ασυλίας από τρομοκρατικές επιθέσεις που είχε απολαύσει η Αίγυπτος. Η βρετανική εφημερίδα πιστεύει πως στόχος των επιθέσεων ήταν να επιδεινωθούν οι σχέσεις της Αιγύπτου με το Ισραήλ τη στιγμή που ο πρόεδρος Μουμπάρακ προσπαθεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου) Χάος στις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν Επικρατέστερος υποψήφιος θεωρείται ο νυν προσωρινός πρόεδρος Καρζάι 15 από τους υποψήφιους που διεκδικούν από τον προσωρινό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι το προεδρικό αξίωμα αμφισβητούν την αμεροληψία των εκλογών και ζητούν τη διακοπή της διαδικασίας. Αφορμή για τις δηλώσεις των 15 υποψηφίων υπήρξε το μελάνι που υποτίθεται είναι ανεξίτηλο και χρησιμοποιείται στον αντίχειρα των ψηφοφόρων για να τους εμποδίσει να ψηφίσουν ξανά. Μερικοί ψηφοφόροι έδειξαν ότι ΄το μελάνι αυτό μπορεί να αφαιρεθεί πολύ εύκολα. Ανάμεσα στους υποψήφιους που ζητούν διακοπή της εκλογικής διαδικασίας είναι οι κυριότεροι αντίπαλοι του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ο Γιουνίς Κανούνι και ο στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούν. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω των απειλών των ισλαμιστών γίνονται οι πρώτες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν. Οπαδοί του ανατραπέντος πριν από τρία χρόνια καθεστώτος των Ταλεμπάν ορκίστηκαν να εμποδίσουν τις εκλογές. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί 100 χιλιάδες Αφγανοί και ξένοι, μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι 10 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 18 υποψήφιους, αλλά επικρατέστερος θεωρείται ο νυν προσωρινός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. Η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι μεγάλη. Η πρώτη ψηφοφόρος ήταν μια Αφγανή πρόσφυγας που ψήφισε στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ. Υπολογίζεται ότι 740 χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες θα ψηφίσουν στο Πακιστάν και 600 χιλιάδες άλλοι στο Ιράν. Πολλοί Αφγανοί ελπίζουν ότι οι εκλογές θα δώσουν ένα τέλος στην «κυριαρχία των όπλων» τη δύναμη των πολέμαρχων σε πολλές περιοχές της ορεινής αυτής χώρας. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν είναι σαφές ακόμη ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των εκλογών στο πως θα διαμορφωθεί η πολιτική κατάσταση καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδράσουν στο αποτέλεσμα οι διάφοροι ισχυροί παράγοντες και από το αν ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν θα μπορέσει να αλλάξει το σχεδόν φεουδαρχικό καθεστώς και να περιορίσει τη δύναμη των τοπικών αρχηγών.
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου) Νέος πατριάρχης Αλεξανδρείας ο Θεόδωρος Νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής εξελέγη παμψηφεί ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Θεόδωρος. Το νέο πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής εξέλεξαν οι ιεράρχες του θρόνου στη διάρκεια σύναξης στον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα. Οι 27 εκλέκτορες κλήθηκαν να αναδείξουν κατ αρχήν το «τριπρόσωπο» και στη συνέχεια οι 11 μητροπολίτες της Συνόδου της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου εξέλεξαν το διάδοχο του πατριάρχη Πέτρου του Ζ', ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους κληρικούς κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου τύπου «Σινούκ» στις 11 Σεπτεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους.
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 12:31 (Ώρα Λονδίνου) Αναβάλλεται η επίσκεψη Χριστόδουλου στο Βατικανό Υπέρ της αναβολής της επίσκεψης του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Βατικανό τάχτηκε η πλειοψηφία της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Συνόδου, μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο, από τους 62 ιεράρχες, υπέρ της αναβολής ψήφισαν 42, «ναι» στην επίσκεψη ψήφισαν 15, ενώ υπήρξαν 4 άκυρα και 1 λευκό. Ο Αρχιεπίσκοπος κατά την έξοδό του από το Συνοδικό Μέγαρο δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το αποτέλεσμα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν εξακολουθεί να πιστεύει πως η Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να είναι ανοιχτή σε πιο προοδευτικές ιδέες, όπως είχε υποστηρίξει ο ίδιος στην εισήγησή του, απάντησε: «Αυτά που πίστευα τα πιστεύω και τώρα». Κατηγορηματικά αντίθετη σε διεξαγωγή πειραμάτων σε εμβρυϊκά κύτταρα τάχτηκε η Εκκλησία της Ελλάδος, επισημαίνοντας μάλιστα, -με επιστολή της στον πρωθυπουργό, ενόψει της συνέλευσης του ΟΗΕ περί αναπαραγωγικής κλωνοποίησης- τη δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων, όπως πειράματα ενήλικων βλαστοκυττάρων που πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα θεωρούν πως παρουσιάζουν πλεονεκτήματα έναντι των εμβρυϊκών.
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 13:03 (Ώρα Λονδίνου) 6,5% οι μετανάστες στη Θεσσαλονίκη Σε ποσοστό 6,5% επί του συνόλου των κατοίκων στο νομό Θεσσαλονίκης ανέρχονται οι οικονομικοί μετανάστες οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέοι και οικογενειάρχες, ενώ ένας στους πέντε ζει σε υπόγεια και ισόγεια διαμερίσματα και το 33% είναι γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία διδακτορικής έρευνας του κ. Πάνου Χατζηπροκοπίου στο κέντρο κοινωνικής πολιτικής του πανεπιστημίου Middlesex, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», το 7,7% του συνόλου των απασχολουμένων στο νομό Θεσσαλονίκης είναι μετανάστες, οι περισσότεροι εργάζονται ως εργατικό, υπηρετικό ή βοηθητικό προσωπικό, ενώ δύο στους πέντε είναι ανασφάλιστοι. Όπως αναφέρει ο ερευνητής οι μετανάστες αναγκάζονται να αναλάβουν το ρόλο του υπηρέτη και του βοηθού «απελευθερώνοντας» τον Έλληνα εργαζόμενο από τις επισκευές του σπιτιού, την Ελληνίδα από το νοικοκυριό και τον μικροϊδιοκτήτη από τις βαριές δουλειές του μαγαζιού. Από τους άνδρες του δείγματος 26,6% εργάζονται σε οικοδομές, 23,4% στη βιομηχανία, (κυρίως μεταλλουργία, πλαστικά, χημικά, είδη υγιεινής, έπιπλα και ένδυση υπόδηση) 8,6% σε καταστήματα καφέ, fast food και εστιατόρια, 7,8% σε εμπορικά καταστήματα και μικρά συνεργεία ή εργαστήρια και 6,5% ως ειδικευμένοι τεχνίτες (υδραυλικοί ηλεκτρολόγοι). Οι γυναίκες (ποσοστό 30%) εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί και καθαρίστριες, 15,7% απασχολούνται στη μεταποίηση και 10% στη φύλαξη ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001 από τους 68.848 αλλοδαπούς του νομού το 46,3% είναι Αλβανοί και το 4,4% Βούλγαροι, ενώ το 44,3% των αλλοδαπών κατοικεί εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 11:36 (Ώρα Λονδίνου) Διαπλοκή με ή χωρίς ονοματεπώνυμο Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βουβά κανόνια στη Θεσσαλονίκη. Λουκέτο έχουν βάλει πολλές επιχειρήσεις. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στα βαρέα και ανθυγιεινά τα Σώματα Ασφαλείας. Στο νέο προϋπολογισμό η ρύθμιση. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επίδομα σε Αστυνομικούς, Λιμενικούς, Πυροσβέστες. Έγινε δεκτό από την κυβέρνηση το αίτημά τους. Χαρακτηρίζεται επικίνδυνο το επάγγελμά τους. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πλυντήριο κοκαΐνης ο ΟΠΑΠ. Αποκάλυψη - σοκ από το ΣΔΟΕ για βρόμικο κύκλωμα που λυμαινόταν δισ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Όλα όσα είπε ο Καραμανλής. Η «ΑΠΟΦΑΣΗ» αποκαλύπτει το... διαλεκτικό μενού στου Μπαϊρακτάρη. Η συζήτηση με τους βουλευτές και τα παράπονα. Οι συντεχνίες, η διαπλοκή και οι «νταβατζήδες». Η ΑΥΓΗ: Κλειστά χαρτιά για τη διαπλοκή. Διεργασίες για αναδιάταξη των πολιτικο - οικονομικών ισορροπιών. ΑΥΡΙΑΝΗ: Να ανοίξει τις OFF SHORE της Γιάννας και της «OCTAGON» ο Παπαγγελόπουλος. Στο φως οι αμαρτωλές προμήθειες του «2004». ΤΟ ΒΗΜΑ: Σπάει το απόρρητο στα κινητά και στο Internet. Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας σε ευρωπαϊκή Οδηγία. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μειώστε τη δόση του στεγαστικού σας δανείου. Εκμεταλλευτείτε τα νέα προγράμματα των τραπεζών. ΕΘΝΟΣ: Ανατροπές σε μισθούς ασφαλιστικό, εργασιακά. Η έκθεση Γκαργκάνα αποκαλύπτει όσα επιμελώς κρύβει η κυβέρνηση. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Απαγορευτικό» λόγω... θυελλωδών ανέμων για το Βατικανό. Χθες με ψηφοφορία στην ιεραρχία της Εκκλησίας πάγωσε η Επίσκεψη. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κόντρες Παπανδρέου - Χρυσοχοΐδη. Για τα θέματα της ανανέωσης και της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Οι νέες τάσεις στην κτηματαγορά. Έρευνα: Τι ζητούν οι αγοραστές. Τι απαντούν οι ειδικοί. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λάλησε ένας υπουργός. Για τρεις «νταβατζήδες» με ονόματα. Σε αμηχανία το Μαξίμου, επιμένει: «Θεσμικό το θέμα». ΕΞΠΡΕΣ: Από την εκκαθάριση του 95% των δηλώσεων προκύπτει: Φορολογική απόκλιση. ΕΣΤΙΑ: Η αξιοπιστία της οικονομίας. Προϋπόθεσις η απόλυτη δημοσιονομική διαφάνεια. ESPRESSO: Αντάρτης Ηγούμενος αναστατώνει την εκκλησία. Οι περίεργες και προκλητικές συμβουλές του. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στρατηγική της έντασης. Μετά τα αδιέξοδα στην οικονομία, σκηνικό πρόωρων εκλογών με διαπλοκολογία και εξεταστικές. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με ονοματεπώνυμο η μάχη κατά της διαπλοκής. Η κυβέρνηση προσδιορίζει τα μέτωπα - Παραινέσεις στη Δικαιοσύνη να αψηφήσει τις πιέσεις. Στο Καρφί: Εκλογές για να μην τον ρίξουν οι νταβατζήδες. Αλλάζουν τα σχέδια. Το ΠΑΣΟΚ δεν αιφνιδιάστηκε. Έτοιμοι για όλα. Και για πόλεμο και για ειρήνη. ΚΕΡΔΟΣ: Οι νέες ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων. Οι εταιρίες προβλέπουν δύσκολη μεταολυμπιακή περίοδο. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Νταβάδες, πόρνες και... Τμήμα Ηθών. Στα άκρα η σύγκρουση συμφερόντων -Σκληρές μάχες στο παρασκήνιο- Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Ο ΛΟΓΟΣ: Όχι εκλογές λόγω της οικονομίας. Για διαστρέβλωση της αλήθειας στο θέμα της απογραφής κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πωλείται η δημόσια γη που έχει καταπατηθεί. Με τίμημα κοντά στην αντικειμενική αξία. ΤΑ ΝΕΑ: Για ποιους χτυπά η καμπάνα της διαπλοκής. Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση. Τα 5 διλήμματα Καραμανλή μετά τους «νταβατζήδες». Η ΝΙΚΗ: Μυστικά και ψέματα. Ο Ρεγκούζας... διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Προμελετημένη κίνηση η σύνταξη της τροπολογίας για εξυπηρέτηση μεγαλοεπιχειρηματιών. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σήμερα το Πανελλαδικό συλλαλητήριο ΚΚΕ . 11πμ στο Πεδίον του Άρεως. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο κομμουνισμός είναι εδώ από όλο τον κόσμο (στη διεθνή κομμουνιστική διάσκεψη). TRAFFIC NEWS: Πόλεμος στο παρασκήνιο για τη Σεμίνα. Στα μαχαίρια ΕΡΤ - ALPHA. Αντιγράφουν την εκπομπή, προβάλλεται την ίδια ώρα κι έχουν τους ίδιους καλεσμένους. Η ΧΩΡΑ: Οι παρέες του Τεό και καυτά ερωτήματα για υπόγειες δραστηριότητές του. Ο μέγας οικογενειακός ευεργέτης του νούμερο 2 του Μαξίμου. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 12:23 (Ώρα Λονδίνου) Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στην Αυστραλία Αγώνα για 12 κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες διεξάγουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι Οι κάλπες έκλεισαν για τις ομοσπονδιακές εκλογές της Αυστραλίας. Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον κυβερνώντα συνασπισμό ως σαφή νικητή των ομοσπονδιακών εκλογών. Ηγετικά στελέχη του Εργατικού κόμματος της αντιπολίτευσης είπαν πως υπάρχουν πολύ λίγες ελπίδες να μην εκλεγεί για τέταρτη φορά ο συντηρητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ. Στην εκλογική μάχη κυριάρχησαν τα εσωτερικά θέματα όμως στο θέμα στο οποίο διέφεραν περισσότερο ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μαρκ Λέιθαμ ήταν η εμπλοκή της Αυστραλίας στον πόλεμο στο Ιράκ. Η κυβέρνηση του κ.Χάουαρντ ορκίστηκε ότι θα διατηρήσει τους 850 Αυστραλούς στρατιώτες στον Περσικό, ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος υποσχέθηκε ότι θα τους αποσύρει ως το τέλος του χρόνου. Το Εργατικό κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, φαίνεται πως δεν κατάφερε να αυξήσει την πρόσβαση του στους ψηφοφόρους των οριακών εδρών που θα κρίνουν -κατά πως φαίνεται- μαζί με τους αναποφάσιστους και τις εκλογές. Σκληρή η αναμέτρηση Σε εθνικό επίπεδο και στη βάση προτίμησης μεταξύ των δύο πολιτικών σχηματισμών ο συνασπισμός του Φιλελεύθερου και Εθνικού Κόμματος -σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- προηγείτο με 51.5% σε σχέση με 48,5 % που συγκεντρώνε το Εργατικό κόμμα, ποσοστό δηλαδή ακριβώς το ίδιο με αυτό του 2001. Αν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν ακριβείς ο κ. Τζον Χάουαρντ θα παραμείνει πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μάρκ Λέιθαμ, ελπίζει να αυξήσει την δύναμη του στην Νότια Αυστραλία και το Κουΐνσλαντ, ενώ στις τελευταίες του δηλώσεις εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι τελικά θα σημειωθεί η μεταστροφή του εκλογικού σώματος σε 12 εκλογικές περιφέρειες όπου το κόμμα του χρειάζεται να κερδίσει για να σχηματίσει κυβέρνηση. Όσον αφορά τον εκλογικό αγώνα το επιχείρημα περί ανθηρής οικονομίας, η μη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και η μείωση της ανεργίας, αποτελούν τα κύρια όπλα του νυν πρωθυπουργού που υποβαθμίζει το ζήτημα της συμβολής της χώρας στην κατοχή του Ιράκ τοποθετώντας το σε σαφώς υποδεέστερη θέση στην εκλογική ατζέντα. Στο προσκήνιο έχουν έρθει ακόμα και αναφορές για την προσωπική στάση των 2 ηγετών σε ζητήματα που σχετίζονται με την Ασία και τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών από την ήπειρο αυτή στην Αυστραλία.
Παρασκευή 08 Οκτωβρίου 2004 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου) Δεύτερη μονομαχία Μπους - Κέρι Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και ο Δημοκρατικός αντίπαλος του Τζον Κέρι είχαν τη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση. Κυριάρχησε και πάλι ο πόλεμος στο Ιράκ. Κόντρα υποψηφίων αντιπροέδρων στις ΗΠΑ Προβάδισμα Κέρι κατά τις δημοσκοπήσεις Τηλεοπτική μονομαχία Μπους - Κέρι Ο Κάρτερ φοβάται τη Φλόριντα Στη σκιά των Μπους και Κέρι Σε εικόνες Μπους - Κέρι: Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών ΗΠΑ: Προεδρικές εκλογές Οι πολιτείες - κλειδιά για την ανάδειξη του νικητή Πώς λειτουργεί η κυβέρνηση Οδηγός για τον τρόπο διακυβέρνησης των ΗΠΑ Στην αντεπίθεση ο Μπους Υπό την πίεση των επιθέσεων του αντιπάλου του στις εκλογές, Τζον Κέρι και παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έκανε λόγο για «σταθερή πρόοδο» στη χώρα. Προειδοποιήσεις και υποσχέσεις από Μπους Τσένι: Ευάλωτοι στην τρομοκρατία αν εκλεγεί ο Κέρι Προεκλογικό προβάδισμα Μπους Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ» Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι κατηγόρησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για «κολοσσιαία σφάλματα κρίσης αναφορικά με το Ιράκ.» Αντιδικία για το στρατιωτικό παρελθόν του Κέρι Ο Τζον Κέρι αρχίζει τη μάχη «Μάχη για μια ενωμένη Αμερική» Ο Κλίντον στηρίζει τον Κέρι Η μεγάλη τηλεοπτική μονομαχία Η τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που θα μεταδοθεί σήμερα το βράδυ σχολιάζεται εκτενώς από τις ευρωπαϊκές εφημερίδες. Η εκλογική μάχη στις ΗΠΑ ^^ Αρχή σελίδας Αρχική Σελίδα | Διεθνή | Ελλάδα - Κύπρος | Τύπος | Οικονομία | Πολιτισμός | Αθλητικά | Σε βάθος | Ενυπόγραφα | Φόρουμ | Καιρός BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >> Βοήθεια | Επικοινωνία | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Παρασκευή 08 Οκτωβρίου 2004 - 18:27 (Ώρα Λονδίνου) Ο Βρετανός όμηρος στο Ιράκ, Κεν Μπίγκλεϊ, εκτελέσθηκε από τους απαγωγείς του. Η οικογένεια του Βρετανού ομήρου δήλωσε ότι έχει αποδείξεις για την εκτέλεση του. Νωρίτερα η τηλεόραση του Αμπού Ντάμπι που μετέδωσε τη πληροφορία ανακοίνωσε ότι έχει στη κατοχή της βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Βρετανού ομήρου το οποίο αποφάσισε να μη μεταδώσει. Εκπρόσωπος της τηλεόρασης του Αμπού Ντάμπι είπε ότι το τηλεοπτικό δίκτυο δεν θέλησε να «γίνει φερέφωνο» για τις ένοπλες ομάδες που κάνουν τέτοιες πράξεις. Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ-Αραμπίγια επικαλούμενος ιρακινές πηγές μετέδωσε ότι ο Μπίγκλεϊ εκτελέσθηκε τη Πέμπτη στη πόλη Λατιφίγια νότια της ιρακινής πρωτεύουσας όπου συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και της ιρακινής αντίστασης. Ο Μπίγκεϊ απήχθη στις 16 Σεπτεμβρίου μαζί με δύο Αμερικανούς οι οποίοι αποκεφαλίσθηκαν από τους απαγωγείς τους. Πιστεύεται ότι οι απαγωγείς είναι μέλη της ισλαμικής εξτρεμιστικής ομάδας Ταουχίντ και Τζιχάντ (Ενότητα και Ιερός Πόλεμος) που του καταζητούμενου Άμπου Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι που πιστεύεται ότι είναι στέλεχος της αλ Κάιντα. Δηλώσεις Στρο Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε την εκτέλεση του Μπίγκλεϊ «πράξη βαρβαρότητας». Ο κύριος Στρο αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση «αντάλλαξε μηνύματα» με τους απαγωγείς μέσω μεσολαβητών αλλά πρόσθεσε ότι αυτοί επέμεναν στις απαιτήσεις τους για την απελευθέρωση όλων των γυναικών κρατουμένων στο Ιράκ. Ο κύριος Στρο υπεραμύνθηκε της πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης να μην διαπραγματευθεί με τους απαγωγείς και τόνισε: «Δεν νομίζω ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο».
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου) Προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν Επικρατέστερος υποψήφιος θεωρείται ο νυν προσωρινός πρόεδρος Καρζάι Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω των απειλών των ισλαμιστών γίνονται οι πρώτες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν. Οπαδοί του ανατραπέντος πριν από τρία χρόνια καθεστώτος των Ταλεμπάν ορκίστηκαν να εμποδίσουν τις εκλογές. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί 100 χιλιάδες Αφγανοί και ξένοι, μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι 10 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 18 υποψήφιους, αλλά επικρατέστερος θεωρείται ο νυν προσωρινός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. Η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι μεγάλη αλλά η εκλογική διαδικασία διεκόπη σε ορισμένα τμήματα όταν διαπιστώθηκε ότι η μελάνι που χρησιμοποιούσαν στον αντίχειρα των ψηφοφόρων προκειμένου να μην ξαναψηφίσουν, δεν ήταν ανεξίτηλη. Η πρώτη ψηφοφόρος ήταν μια Αφγανή πρόσφυγας που ψήφισε στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ. Υπολογίζεται ότι 740 χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες θα ψηφίσουν στο Πακιστάν και 600 χιλιάδες άλλοι στο Ιράν. Πολλοί Αφγανοί ελπίζουν ότι οι εκλογές θα δώσουν ένα τέλος στην «κυριαρχία των όπλων» τη δύναμη των πολέμαρχων σε πολλές περιοχές της ορεινής αυτής χώρας. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν είναι σαφές ακόμη ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των εκλογών στο πως θα διαμορφωθεί η πολιτική κατάσταση καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδράσουν στο αποτέλεσμα οι διάφοροι ισχυροί παράγοντες και από το αν ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν θα μπορέσει να αλλάξει το σχεδόν φεουδαρχικό καθεστώς και να περιορίσει τη δύναμη των τοπικών αρχηγών.
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου) Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στην Αυστραλία Αγώνα για 12 κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες διεξάγουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι Οι κάλπες έκλεισαν για τις ομοσπονδιακές εκλογές της Αυστραλίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν τον κυβερνώντα συνασπισμό ως σαφή νικητή των ομοσπονδιακών εκλογών. Στην εκλογική μάχη κυριάρχησαν τα εσωτερικά θέματα όμως στο θέμα στο οποίο διέφεραν περισσότερο ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μαρκ Λέιθαμ ήταν η εμπλοκή της Αυστραλίας στον πόλεμο στο Ιράκ. Η κυβέρνηση του κ.Χάουαρντ ορκίστηκε ότι θα διατηρήσει τους 850 Αυστραλούς στρατιώτες στον Περσικό, ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος υποσχέθηκε ότι θα τους αποσύρει ως το τέλος του χρόνου. Το Εργατικό κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, φαίνεται πως δεν καταφέρνει να αυξήσει την πρόσβαση του στους ψηφοφόρους των οριακών εδρών που θα κρίνουν -κατά πως φαίνεται- μαζί με τους αναποφάσιστους και τις εκλογές. Σκληρή η αναμέτρηση Σε εθνικό επίπεδο και στη βάση προτίμησης μεταξύ των δύο πολιτικών σχηματισμών ο συνασπισμός του Φιλελεύθερου και Εθνικού Κόμματος -σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- προηγείται με 51.5% σε σχέση με 48,5 % που συγκεντρώνει το Εργατικό κόμμα, ποσοστό δηλαδή ακριβώς το ίδιο με αυτό του 2001. Αν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν ακριβείς ο κ. Τζον Χάουαρντ θα παραμείνει πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μάρκ Λέιθαμ, ελπίζει να αυξήσει την δύναμη του στην Νότια Αυστραλία και το Κουΐνσλαντ, ενώ στις τελευταίες του δηλώσεις εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι τελικά θα σημειωθεί η μεταστροφή του εκλογικού σώματος σε 12 εκλογικές περιφέρειες όπου το κόμμα του χρειάζεται να κερδίσει για να σχηματίσει κυβέρνηση. Όσον αφορά τον εκλογικό αγώνα το επιχείρημα περί ανθηρής οικονομίας, η μη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και η μείωση της ανεργίας, αποτελούν τα κύρια όπλα του νυν πρωθυπουργού που υποβαθμίζει το ζήτημα της συμβολής της χώρας στην κατοχή του Ιράκ τοποθετώντας το σε σαφώς υποδεέστερη θέση στην εκλογική ατζέντα. Στο προσκήνιο έχουν έρθει ακόμα και αναφορές για την προσωπική στάση των 2 ηγετών σε ζητήματα που σχετίζονται με την Ασία και τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών από την ήπειρο αυτή στην Αυστραλία.
Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2004 - 10:54 (Ώρα Λονδίνου) Δεύτερη μονομαχία Μπους - Κέρι Πρώτο θέμα ο πόλεμος στο Ιράκ και δεύτερο η οικονομία Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν το πρώτο θέμα της δεύτερης τηλεοπτικής αναμέτρησης στο οποίο συγκρούστηκαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Δημοκρατικός αντίπαλος του στις εκλογές του Νοεμβρίου, Γερουσιαστής Τζον Κέρι. Ο κ.Μπους χαρακτήρισε τον Σαντάμ Χουσείν «μοναδική στον κόσμο απειλή» ο κ.Κέρι είπε ότι ο πρόεδρος «βιάστηκε να αρχίσει τον πόλεμο». Οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα συγκρούστηκαν επίσης στα θέματα της υγείας, της οικονομίας, των αμβλώσεων και του περιβάλλοντος. Ο κ.Μπους ήταν στη δεύτερη αναμέτρηση πιο προσεκτικός από ότι ήταν στην πρώτη, την οποία θεωρείται γενικά ότι κέρδισε ο Γερουσιαστής Κέρι. Μετά την πρώτη αναμέτρηση η δημοτικότητα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, του Τζον Κέρι αυξήθηκε. Τη νίκη στη δεύτερη αναμέτρηση, την Παρασκευή στο Σεντ Λούις του Μισούρι διεκδίκησαν και οι δύο υποψήφιοι και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν «ισοπαλία».
|