Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-12

  1. «Η κυβέρνηση επιτέλους παραδέχεται»
  2. Απόπειρα κατά ηγετικού στελέχους Παλαιστινίων
  3. «Ασφαλή» τα πυρηνικά λέει το Ιράκ
  4. Διαφοροποίηση Μολυβιάτη για Τουρκία
  5. «Κλειστά χαρτιά» της Κύπρου για Τουρκία
  6. Aκριβή Ευρώπη
  7. Οριακή η κατάσταση Κουφοντίνα
  8. Νέος συγκοινωνιακός χάρτης
  9. Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου
  10. Επιστροφή στην Πόλη για την ΑΕΚ
  11. Συναίνεση κατά της διαπλοκής
  12. Οριακή η κατάσταση Κουφοντίνα
  13. Η «Ρικομέξ» αλλάζει το νόμο
  14. Στο επίκεντρο η διαφάνεια
  15. Οργή Μπερλουσκόνι
  16. Αντιδράσεις για τις υπογραφές
  17. Τα πυρηνικά του Ιράκ ψάχνει ο ΟΗΕ
  18. Υπογραφές κατά της Τουρκίας

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2004 - 00:38 (Ώρα Λονδίνου)

«Η κυβέρνηση επιτέλους παραδέχεται»

«Έπειτα από δύο χρόνια, έναν πόλεμο και τουλάχιστον 16.000 θανάτους η κυβέρνηση επιτέλους παραδέχεται «Το επιχείρημα των 45 λεπτών ήταν ψεύτικο», είναι ο τίτλος της «Ιντιπέντεντ» (Independent).

Η βρετανική εφημερίδα επέλεξε για το πρωτοσέλιδό της την τοποθέτηση που έκανε, χθες, στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η παραδοχή, χθες, ότι ήταν αναληθές το επιχείρημα των 45 λεπτών, το οποίο χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για την αιτιολόγηση του πολέμου στο Ιράκ, αναγκάζει τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ περισσότερο από ποτέ να προβεί σε δημόσια απολογία.

Σύγκρουση συμφερόντων

«Ειδικός απεσταλμένος του Μπους εμπλέκεται σε διένεξη για τα χρέη του Ιράκ», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Γκάρντιαν», το οποίο προσυπογράφει η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ναόμι Κλάιν.

«Ο απεσταλμένος του προέδρου Μπους, Τζέιμς Μπέικερ, ο οποίος έχει αναλάβει να πείσει τη διεθνή κοινότητα για τη διαγραφή του ιρακινού χρέους, παράλληλα εξυπηρετεί τα συμφέροντα ιδιωτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Ιράκ, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα», υποστηρίζει η Ναόμι Κλάιν και προσθέτει, «ο όμιλος Κάρλαϊλ του κ. Μπέικερ, αποτελεί μέρος κοινοπραξίας εργοληπτών, η οποία προσπαθεί ασκώντας επιρροή σε πολιτικούς κύκλους να αποσπάσει από το Ιράκ 27 δισεκατομμύρια δολάρια εκ μέρους του Κουβέιτ, από τους μεγαλύτερους πιστωτές του Ιράκ.»

Η «Γκάρντιαν» επικαλούμενη δηλώσεις της καθηγήτριας του τμήματος Νομικής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Καθλίν Κλαρκ, υποστηρίζει ότι η περίπτωση Μπέικερ είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων.

«Ο όμιλος Κάρλαϊλ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες επενδύουν στην πολιτική ιδιότητα του Μπέικερ για να κλείσουν μια συμφωνία με το Κουβέιτ, η οποία υπονομεύει τα συμφέροντα της αμερικανικής κυβέρνησης», τόνισε η Αμερικανίδα νομικός.

Τα κείμενα των απόρρητων εγγράφων που απέσπασε αρχικώς το αμερικανικό περιοδικό «Νέισον» (Nation) και αναδημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα βρίσκονται στην ιστοσελίδα της «Γκάρντιαν» στο διαδίκτυο.

«Αποταμίευση τώρα»

Το πόρισμα της έκθεσης για τα προβλήματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Βρετανίας απασχολεί τις περισσότερες βρετανικές εφημερίδες.

«Η κρίση στο συνταξιοδοτικό προβάλλει απειλητικά για 12 εκατομμύρια εργαζομένους», είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς» (The Times).

«Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι δεν κάνουν οικονομίες για τα γεράματά τους και αναμένεται η σύνταξή τους να είναι μειωμένη κατά 30% σε τρεις δεκαετίες από τώρα, εκτός κι αν αυξηθεί η φορολογία, αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης, ή εάν αρχίσουν την αποταμίευση τώρα», αναφέρει το πρωτοσέλιδο άρθρο της «Τάιμς».

«Δεν είναι μια κρίση που αφορά το παρόν, αλλά έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε κρίση σε διάστημα 15 με 20 ετών εάν δεν λάβουμε μέτρα τώρα», είπε ο υπουργός Συντάξεων, Άλαν Τζόνσον.

«Η επιτροπή για τις συντάξεις προειδοποιεί για την επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων», γράφει η οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η οποία επισημαίνει ότι η έκθεση της επιτροπής αναγκάζει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

«Οι συνταξιούχοι αντιμέτωποι με μείωση 30% των συντάξεων τους», γράφει στο πρωτοσέλιδο της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph) και υποστηρίζει ότι 12 εκατομμύρια άνω των 25 ετών δεν αποταμιεύουν αρκετά για τη σύνταξή τους.


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 21:29 (Ώρα Λονδίνου)

Απόπειρα κατά ηγετικού στελέχους Παλαιστινίων

Απόπειρα κατά του Μούσα Αραφάτ στη Πόλη της Γάζας

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι έγινε απόπειρα κατά της ζωής του στρατηγού Μούσα Αραφάτ, συγγενή του παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Γάζα, ισχυρή δόνηση συγκλόνισε τη Πόλη της Γάζας αργά το απόγευμα.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το αρχηγείο της Ασφάλειας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Δεν τραυματίσθηκε κανείς αλλά παλαιστίνιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι πρόκειται για βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ότι η βομβιστική επίθεση είχε σα στόχο το στρατηγό Μούσα Αραφάτ, η αυτοκινητοπομπή του οποίου μόλις είχε περάσει από το σημείο της έκρηξης.

Αμέσως μετά την έκρηξη οι φρουροί στο αρχηγείο της Ασφάλειας άρχισαν να πυροβολούν αδιάκριτα.

Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Ο στρατηγός Αραφάτ αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Όταν ο Γιασέρ Αραφάτ του ανέθεσε τον ηγετικό ρόλο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας υπήρξαν βίαιες διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας..

Πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι ο στρατηγός Αραφάτ είναι διαφθαρμένος.


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 16:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Ασφαλή» τα πυρηνικά λέει το Ιράκ

ΟΙ αμερικανικές δυνάμεις εμπόδιζαν την επιθεώρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράκ από τον ΟΗΕ

Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από τη γνωστοποίηση μέσω των Ηνωμένων Εθνών ότι εξαφανίσθηκαν επικίνδυνα υλικά από πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ.

Ο υπουργός Τεχνολογίας, Ραντίς Ομάρ, μιλώντας στο ΒΒC είπε ότι τα υλικά αυτά εκλάπησαν μέσα στο κύμα λεηλασιών που ξέσπασε αμέσως μετά την αμερικανική εισβολή και διαβεβαίωσε ότι όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας είναι τώρα ασφαλείς.

Νωρίτερα έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αποκάλυπτε ότι είχαν αδειάσει ολόκληρα κτήρια που φιλοξενούσαν πυρηνικό τεχνολογικό εξοπλισμό.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι τα πυρηνικά υλικά να απομακρύνθηκαν από τον αμερικανικό στρατό ο οποίος σύμφωνα με τον εκπρόσωπο δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

'Εκθεση Ελ Μπαραντέι

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι, από φωτογραφίες που πήρε δορυφόρος, προκύπτει πως έχουν απομακρυνθεί εξοπλισμός και υλικά από πολλά κτίρια, χωρίς να υπάρχει έκθεση προς τον ΟΗΕ για το τι έχουν απογίνει τα πυρηνικά υλικά του Ιράκ.

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο κ. Μπαραντέι αναφέρει ότι τα κτίρια που σχετίζονταν με το προπολεμικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ έχουν αποξηλωθεί συστηματικά.

Ο ίδιος κάλεσε κάθε κράτος που θα μπορούσε να διαθέτει πληροφορίες για τον τόπο όπου βρίσκονται τα υλικά, να τις θέσει στη διάθεση της διεθνούς υπηρεσίας.

Στις αρχές του χρόνου οι ΗΠΑ απομάκρυναν από το Ιράκ δύο τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ η ΙΕΑΕ επιβεβαιώνει ότι στη χώρα παραμένουν 550 τόνοι ραδιενεργών υλικών.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Πολιτειών, η έκθεση των οποίων δόθηκε προσφάτως στη δημοσιότητα, το Ιράκ είχε εγκαταλείψει τα σχέδιά του να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής, μετά τον πρώτο πόλεμο στον Περσικό Κόλπο, το 1991.

Ραμαντί -Φαλούτζα

Αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά μουσουλμανικών τζαμιών στη πόλη Ραμαντί με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 2 ιρακινών.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση υποστηρίζει ότι τα τζαμιά χρησιμοποιούνταν από τους αντάρτες σαν αποθήκες πυρομαχικών.

Παράλληλα αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν -όπως ανακοίνωσαν - κρησφύγετο του καταζητούμενου ακραίου ισλαμιστή, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάου στη Φαλούτζα.

Τούρκοι όμηροι

Μια τουρκική κατασκευαστική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη δράση της στο Ιράκ παρά την απελευθέρωση 10 υπαλλήλων της που κρατούνταν όμηροι για περισσότερο από 40 μέρες.

Οι απαγωγείς είχαν θέσει σαν όρο για την απελευθέρωση τους την αποχώρηση της εταιρείας από το Ιράκ.

Οι δέκα όμηροι που είναι καλά στην υγεία τους παραδόθηκαν στην Τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 22:30 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφοροποίηση Μολυβιάτη για Τουρκία

Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες

Ενθουσιώδης υποστηρικτής της υποψηφιότητας της Τουρκίας ο κύριος Μολυβιάτης

Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή και ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας δήλωσε στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Μολυβιάτης τάχθηκε εμμέσως, πλην σαφώς, εναντίον της θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των περισσότερων κοινοτικών χωρών σύμφωνα με την οποία η ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κοινότητας με τη Τουρκία δεν σημαίνει και την αυτόματη ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός, εξέφρασε έμμεσα την αντίθεση της κυβέρνησης του σε αυτή την ανοικτή προοπτική των τουρκοκοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε μεταξύ άλλων πως πιστεύει ότι «εάν η Τουρκία πραγματοποιήσει, όπως το ελπίζουμε, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της, όλα τα βήματα και ανταποκριθεί σε όλα τα κριτήρια τότε θα δικαιούται να γίνει και αυτή πλήρες μέλος της ΕΕ».

Όπως σχολιάζουν παρατηρητές στις Βρυξέλλες, πρόκειται για μια έντονη διαφοροποίηση προς τη θέση τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και πολλών κυβερνήσεων χωρών - μελών που δεν θέλουν να συνδέσουν εκ των προτέρων την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την αυτόματη ένταξη της Τουρκίας.


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 13:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Κλειστά χαρτιά» της Κύπρου για Τουρκία

Πάρης Ποταμίτης, Λευκωσία

Η Λευκωσία δεν βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της για την Τουρκία

Μέχρι την τελευταία ώρα θα διαφυλάξει η κυπριακή κυβέρνηση το χαρτί του βέτο που διαθέτει σε σχέση με την απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κινούμενη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο αφορά στη συνεννόηση με αριθμό χωρών της Κοινότητας που αντιδρούν στην ένταξη της Τουρκίας αλλά που δεν θα ήθελαν η κάθε μία ξεχωριστά να αναλάβει από μόνη της το κόστος ενός βέτο.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά στον καθορισμό μιας σειράς προϋποθέσεων που θα πρέπει να ικανοποιήσει η Άγκυρα σε σχέση με την Κύπρο.

Επ' αυτού έχει καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για θέματα που θα πρέπει να κλείσουν πριν τις 17 Δεκεμβρίου, θέματα για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση πριν τις 17 ότι θα κλείσουν, έστω και αν αυτό καθυστερήσει και μετά τη σύνοδο κορυφής και το τρίτο χρονικό σημείο είναι η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει να κλείσουν αμέσως, δηλαδή πριν τις 17 Δεκεμβρίου, δεσπόζει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Αντίθετα, ανάμεσα στα θέματα που ήδη ήγειρε η Κύπρος προς της Ευρωπαϊκή Ένωση για συμπερίληψη στα πλαίσια ενός χρονοδιαγράμματος, π.χ. 15 ετών, είναι η ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και επιστροφής στα επίπεδα που προέβλεπε η Συνθήκη Συμμαχίας του 1960.

Χαρακτηριστική των προθέσεων και της θέσης της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με την Τουρκία ήταν δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Ιακώβου.

«Εμείς θα αποφασίσουμε τι θα πράξουμε την τελευταία ώρα, στις 16 Δεκεμβρίου και αφού λάβουμε υπ όψιν τι θα έχει επιτευχθεί μέχρι τότε», ήταν η έμμεση προειδοποίηση του Γιώργου Ιακώβου, υπουργού εξωτερικών της Κύπρου.


Παρασκευή 08 Οκτωβρίου 2004 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερη μονομαχία Μπους - Κέρι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και ο Δημοκρατικός αντίπαλος του Τζον Κέρι είχαν τη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση. Κυριάρχησε και πάλι ο πόλεμος στο Ιράκ.

Κόντρα υποψηφίων αντιπροέδρων στις ΗΠΑ

Προβάδισμα Κέρι κατά τις δημοσκοπήσεις

Τηλεοπτική μονομαχία Μπους - Κέρι

Ο Κάρτερ φοβάται τη Φλόριντα

Στη σκιά των Μπους και Κέρι

Σε εικόνες

Μπους - Κέρι: Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών

ΗΠΑ: Προεδρικές εκλογές

Οι πολιτείες - κλειδιά για την ανάδειξη του νικητή

Πώς λειτουργεί η κυβέρνηση

Οδηγός για τον τρόπο διακυβέρνησης των ΗΠΑ

Στην αντεπίθεση ο Μπους

Υπό την πίεση των επιθέσεων του αντιπάλου του στις εκλογές, Τζον Κέρι και παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έκανε λόγο για «σταθερή πρόοδο» στη χώρα.

Προειδοποιήσεις και υποσχέσεις από Μπους

Τσένι: Ευάλωτοι στην τρομοκρατία αν εκλεγεί ο Κέρι

Προεκλογικό προβάδισμα Μπους

Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ»

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι κατηγόρησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για «κολοσσιαία σφάλματα κρίσης αναφορικά με το Ιράκ.»

Αντιδικία για το στρατιωτικό παρελθόν του Κέρι

Ο Τζον Κέρι αρχίζει τη μάχη

«Μάχη για μια ενωμένη Αμερική»

Ο Κλίντον στηρίζει τον Κέρι

Οι Εκλογές των ΗΠΑ στο Διαδίκτυο

Ένας κατάλογος με τους καλύτερους συνδέσμους για δικτυακούς τόπους που σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Η μεγάλη τηλεοπτική μονομαχία

Η εκλογική μάχη στις ΗΠΑ

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου)

Aκριβή Ευρώπη

Με κλείσιμο απειλείται το εργοστάσιο της Όπελ στο Ρίσελσχαϊμ

Δημοσιεύματα γερμανικών και βρετανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι η Τζένεραλ Μότορς μελετά τη δραστική μείωση του προσωπικού της στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φράνκφουρτερ Άλγκεμαϊνε Τσάιτουγκ μεταξύ άλλων προβλέπονται περικοπές στις θυγατρικές της εταιρείες, Όπελ, Σάαμπ και Βόξχολ.

Η βρετανική εφημερίδα Φαινάνσιαλ Τάιμς μάλιστα γράφει ότι σχεδιάζεται το κλείσιμο των δύο μεγαλύτερων εργοστασίων της εταιρείας, στο Τρόλχετεν της Σουηδίας και στο Ρίσελσχαϊμ της Γερμανίας.

Κρίσιμη θεωρείται και η τύχη του εργοστασίου της Όπελ στο Μπόχουμ της Γερμανίας , το οποίο απασχολεί 7.600 εργαζόμενους. Προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο, θα πρέπει να γίνει ριζικός εκσυγχρονισμός, δεν υπάρχουν όμως οι απαιτούμενοι πόροι, δήλωσε στην Φράνκφουρτερ Άλγκεμαϊνε, μάνατζερ της εταιρείας.

Η Τζένεραλ Μότορτς αιτιολογεί τις περικοπές που σχεδιάζει στην Ευρώπη με το υψηλό κόστος παραγωγής. Εκπρόσωπος της εταιρείας είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό στη Γερμανία και τη Βρετανία, ενώ η εταιρεία δεν κατόρθωσε να πάρει το μερίδιο που επιδιώκει στις ευρωπαϊκές αγορές-κλειδιά.


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 12:02 (Ώρα Λονδίνου)

Οριακή η κατάσταση Κουφοντίνα

Αυξημένος είναι, πλέον, ο κίνδυνος να υποστεί σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα ο απεργός πείνας και κρατούμενο μέλος της «Ε.Ο. 17Ν», Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ο κ. Κουφοντίνας, που βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας έχει μεταφερθεί την περασμένη Τετάρτη στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται να δεχθεί ακόμη και τη χορήγηση ορού, είναι εξαντλημένος και ήδη κινδυνεύει να υποστεί σοβαρές βλάβες στην υγεία του.

Την απεργία πείνας των κρατουμένων ως μέλη της «Ε.Ο. 17Ν», οι οποίοι ζητούν καλύτερες συνθήκες κράτησης, σχολίασε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, απ' όπου εξήγγειλε τη νέα πολιτική διαχωρισμού των κρατουμένων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι οι απεργοί πείνας της 17Ν επιχειρούν να επιβάλλουν τους όρους τους στην Πολιτεία, παρά το ότι απολαμβάνουν καλύτερων συνθηκών κράτησης απ' ό,τι οι άλλοι κρατούμενοι.

Τόνισε δε ότι πρόσφατα, έγιναν, με δική του εντολή «σημαντικές παρεμβάσεις και στους χώρους αυλισμού τους, μέσα στο πλαίσιο των αναγκών ασφαλείας και προστασίας τους, για τις οποίες η Πολιτεία έχει την ευθύνη».

«Η ελληνική Πολιτεία δεν είναι εκδικητική, αλλά και δεν ενδίδει σε παρόμοιες πρακτικές», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι στην απεργία πείνας μετέχουν οι Δημήτρης Κουφοντίνας (24 ημέρες απεργίας πείνας), Ηρακλής Κωστάρης (10 ημέρες), Χριστόδουλος Ξηρός (17 ημέρες), Βασίλης και Σάββας Ξηρός (4 ημέρες).

Εξάλλου, στη φυλακή οδηγήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας οι τέσσερις καταδικασθέντες στη «δίκη του ΕΛΑ», Κώστας Αγαπίου, Χρήστος Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς και Ειρήνη Αθανασάκη, αφού το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους για ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσής τους.

Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών στον καθένα, κατά συγχώνευση.


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 12:43 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος συγκοινωνιακός χάρτης

Με θέματα του υπουργείου Μεταφορών ασχολήθηκε η κυβερνητική επιτροπή, η οποία συνήλθε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, δήλωσε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς για το νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας και σύντομα, με τη συνεργασία των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Δημοσίας Τάξεως θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις.

Στόχος είναι, είπε, να διατηρηθεί και να βελτιωθεί το καλό κλίμα που υπήρξε στους ολυμπιακούς αγώνες και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ένας στους δυο Αθηναίους, έναντι ενός στους τρεις, σήμερα.

Ο κ. Λιάπης ανακοίνωσε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% έως το 2010 και προανήγγειλε αναμόρφωση του ΚΟΚ με αυστηρότερες ποινές για την επικινδυνότητα των οδηγών.

Αναφέρθηκε στο σύστημα βαθμών ποινής (πόιντ σύστεμ) λέγοντας ότι δεν λειτουργεί σήμερα αλλά η κυβέρνηση θα το θέσει ξανά σε λειτουργία.

Επίσης, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για την ηλεκτροκίνηση των σιδηροδρόμων και ανακοίνωσε ότι θα γίνει ηλεκτρικό τρένο διπλής γραμμής από τη Θεσσαλονίκη έως την Πάτρα, που ως το Κιάτο θα είναι έτοιμο ως το τέλος της τετραετίας εκτός από τη δύσκολη περιοχή του Δομοκού, ενώ μέχρι το 2011 θα έχει παραδοθεί ολόκληρο το έργο.

Για την Ολυμπιακή Αεροπορία ο κ. Λιάπης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, μετά την κήρυξη του παλαιού ως άγονου, ώστε η εταιρία να πωληθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και για τους εργαζομένους και για την Ολυμπιακή.


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

Συνέχιση της ανοδικής τάσης προεξοφλούν εκπρόσωποι των αγορών

Νέο ρεκόρ κατέγραψε στις αγορές της Ασίας η τιμή του πετρελαίου, κλείνοντας στα 53,92 δολάρια το βαρέλι.

Η συνεχιζόμενη ανοδική τάση ενισχύει τους φόβους για επιπτώσεις από την τετραήμερη γενική απεργία στη Νιγηρία-παρότι οι εξαγωγές της παραμένουν ανεπηρέαστες-, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής, καθώς και τις αναμενόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η αύξηση της ζήτησης για το πετρέλαιο θέρμανσης ενώπιον του χειμώνα θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Στο ενδεχόμενο συνέχισης της ανοδικής τάσης αναφέρθηκε μιλώντας στο BBC και9 ο αναλυτής, Τομ Τζεϊμς, ενώ ειδικοί της πετρελαϊκής αγοράς θεωρούν δυνατόν να ξεπεράσει η τομή του πετρελαίου τα 60 δολάρια μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε σχέση με τις αρχές του χρόνου η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 60%, ενώ ως λόγοι γι αυτό αναφέρονται κυρίως η αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ και κυρίως στην Κίνα, η ασταθής πολιτική κατάσταση στη Σαουδική Αραβία και οι εξελίξεις σε σχέση με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Γιούκος.


Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 - 23:56 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή στην Πόλη για την ΑΕΚ

Με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για το νέο πρόεδρο της ΑΕΚ

Σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της, η αποστολή της ΑΕΚ επισκέφτηκε στο Φανάρι τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν έκρυψε την συγκίνηση του για την πρωτοβουλία της διοίκησης της ομάδος να επισκεφθεί και να εορτάσει τα 80 χρόνια παρουσίας της στην πόλη που την γέννησε.

«Χαιρόμεθα διότι η ΑΕΚ κατόρθωσε και έφθασεν είς την ηλικίαν των 80 ετών. Όχι, δεν εγήρασε! Δεν είναι γραία! Είναι απλώς μεγάλη εις ιστορίαν, είς επιτεύγματα, εις εμπειρίαν, είς προσφοράν προς την νεότητα, εις τίτλους και εις δόξαν. Συγχαίρομεν πατρικώς επί τη ευτυχεί αμφιετηρίδι και ελπίζομεν ότι τα οιαδήποτε προβλήματα που κατά καιρούς αναφύονται, ως τα επί του παρόντος οικονομικά, θα υπερπηδώνται» τόνισε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε λέγοντας:

«Πάντοτε θα ευρίσκονται άνθρωποι, οι οποίοι πέραν από το ποδόσφαιρον καθ' εαυτό θα διακρίνουν ότι η ΑΕΚ είναι κυρίως ιδέα. Και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν. Ζουν, εμπνέουν, ενθουσιάζουν, χαρίζουν χαράν. Μας έχει κυριολεκτικώς συγκινήσει η προσωπική περίπτωσίς σας, αγαπητέ κύριε Νικολαϊδη, και των ολίγων φίλων σας, οι οποίοι εις κρίσιμον στιγμήν δια την ΑΕΚ εσπεύσατε με στοργήν υιών προς μητέρα, να την βοηθήσετε, αντιπελαργούντες, να εξέλθει της τελευταίας κρίσεως και να συνεχίση την ωραίαν πορείαν της προσφοράς της προς την άλκιμον Ελληνικήν νεότητα».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε στον Ντέμη Νικολαϊδη έναν δίσκο, όπου στην μια πλευρά είχε τον δικέφαλο αετό και στην άλλη την σφραγίδα του πατριαρχείου και το αριθμό «80» σε περίοπτη θέση.

Το πρωί της Τρίτης η αποστολή θα επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά και το βράδυ η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τη Γαλατασαράι στο «Αλί Σαμί Γεν» σε παιχνίδι εορταστικού χαρακτήρα.


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 09:55 (Ώρα Λονδίνου)

Συναίνεση κατά της διαπλοκής

Σύμπτωση απόψεων στο θέμα της αντιμετώπισης της διαπλοκής επέδειξαν την Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα η εφημερίδα «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», κάλεσε και πάλι όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Η οικονομία αλλά και ολόκληρη η κοινωνία απαιτούν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις, τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς που κοστίζουν ακριβά στους πολίτες και στους επενδυτές.

»Η οικονομία αλλά και ολόκληρη η κοινωνία απαιτούν ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, κανόνες κοινούς για όλους, όρους που εγγυούνται ισονομία και ισότητα ευκαιριών. Απαιτούν διαφάνεια παντού. Αυτά δεσμευτήκαμε και αυτά κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σε γεύμα που τους παρέθεσε σε αθηναϊκό εστιατόριο, σχολιάζοντας το θέμα της διαπλοκής τόνισε ότι «Αν φταίει το σύστημα, πρέπει ν' αλλάξουμε το σύστημα», και θύμισε:

«Εμείς από την αρχή, είχαμε πει στον πρωθυπουργό, «προχώρα και θα σε στηρίξουμε». Είμαστε ένα σοσιαλιστικό κίνημα, το οποίο θέλει την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών. Δεν δέχομαι όμως τη γενικολογία που υποκρύπτει αντικρουόμενα συμφέροντα, ή γίνεται για να αλλάξουν χέρια οι ισορροπίες».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τις προμήθειες στις ένοπλες δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι «όταν μιλούσαμε για διαφάνεια, εννοούσαμε ότι είμαστε υπέρ της διαφάνειας».

Μάλιστα τόνισε ότι εφόσον υπάρξουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες οιουδήποτε μέλους του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσε να είναι αντίθετο στην εισαγγελική παρέμβαση, καθώς «στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 10:10 (Ώρα Λονδίνου)

Οριακή η κατάσταση Κουφοντίνα

Αυξημένος είναι, πλέον, ο κίνδυνος να υποστεί σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα ο απεργός πείνας και κρατούμενο μέλος της «Ε.Ο. 17Ν», Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ο κ. Κουφοντίνας, που βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας έχει μεταφερθεί την περασμένη Τετάρτη στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται να δεχθεί ακόμη και τη χορήγηση ορού, είναι εξαντλημένος και ήδη κινδυνεύει να υποστεί σοβαρές βλάβες στην υγεία του.

Την απεργία πείνας των κρατουμένων ως μέλη της «Ε.Ο. 17Ν», οι οποίοι ζητούν καλύτερες συνθήκες κράτησης, σχολίασε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, αναφέροντας ότι «υπάρχουν διεθνείς κανόνες που διέπουν τις συνθήκες κράτησης και διεθνή μέτρα ασφαλείας που καθορίζουν τη στάση των αρχών».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΝ εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωση στην οποία έκρινε ως δίκαια τα αιτήματα των απεργών πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα (24 ημέρες απεργίας πείνας), Ηρακλή Κωστάρη (10 ημέρες), Χριστόδουλου Ξηρού (17 ημέρες), Βασίλη και Σάββα Ξηρού (4 ημέρες).

Εξάλλου, στη φυλακή οδηγήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας οι τέσσερις καταδικασθέντες στη «δίκη του ΕΛΑ», Κώστας Αγαπίου, Χρήστος Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς και Ειρήνη Αθανασάκη, αφού το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους για ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσής τους.

Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών στον καθένα, κατά συγχώνευση.


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 10:20 (Ώρα Λονδίνου)

Η «Ρικομέξ» αλλάζει το νόμο

Την πρωτοβουλία του να αλλάξει το νόμο, ώστε «να τιμωρεί με τη δέουσα αυστηρότητα τους υπευθύνους σε τέτοιες περιπτώσεις» ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, μετά τη συνάντησή του με συγγενείς των θυμάτων της «Ρικομέξ».

Ο κ. Παπαληγούρας δήλωσε ότι ως πολίτης συμμερίζεται την βαθιά θλίψη και οργή τους, αλλά ως υπουργός Δικαιοσύνης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «ο νόμος όπως έχει σήμερα, δεν ανταποκρίνεται στο κοινό περί Δικαίου αίσθημα και στην οδύνη που διακατέχει τους συγγενείς των θυμάτων της 'Ρικομέξ' - αλλά και του 'Σάμινα', και του 'Φάλκον', και των 'Τεμπών' και του 'Μαλιακού'. Γι΄ αυτό και ο νόμος με πρωτοβουλία μας αλλάζει, ώστε η δικαιοσύνη να μπορεί.

»Μεταξύ άλλων, οι ανώτατες, σήμερα, προβλεπόμενες ποινές θα διπλασιαστούν. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ - δεν μπορεί δηλαδή να ισχύσει για την υπόθεση της 'Ρικομέξ'».


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου)

Στο επίκεντρο η διαφάνεια

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 150 νεκροί σε 13 χρόνια! Στο δρόμο «καρμανιόλα» Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Γέφυρες» για Πρόεδρο κοινής αποδοχής. Τα σενάρια της συναίνεσης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Υπέρ των «νταβατζήδων» ο Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Λευκή σημαία σήκωσε ο Γιώργος. Φοβάται κάλπες και συναινεί για Πρόεδρο και διαφάνεια.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τι μου είπε ο Καραμανλής. Ο Μιλτ. Έβερτ αποκαλύπτει στην «Α» όλα όσα συζήτησε με τον πρωθυπουργό.

Η ΑΥΓΗ: Διπλή επίδειξη σκληρότητας. Απόφαση για τον ΕΛΑ - «Κλουβί» για τη «17Ν» στον Κορυδαλλό.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιώργο διώξε τον πλαστογράφο βουλευτή. Θύελλα με τις αποκαλύψεις της «Αυριανής» για το πλαστό πτυχίο του Κουτμερίδη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Για όλα φταίει το πετρέλαιο. Προκαλεί αυξήσεις - άλλοθι για λιτότητα. Καλπάζουν οι διεθνείς τιμές - δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επίδομα θέρμανσης μελετάει η κυβέρνηση. Ενίσχυση στους οικονομικά ασθενέστερους μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ του πετρελαίου.

ΕΘΝΟΣ: Καθαρές κουβέντες κε πρωθυπουργέ... Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε στο «Μανιφέστο Μπαϊρακτάρη», ρίχνοντας το γάντι.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αν υπάρξει σύγκρουση ή όχι Καραμανλή με την διαπλοκή αυτή δεν την αγγίζει καθόλου και το νταβαντούρι βούτυρο... στο ψωμί της Ντόρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έτσι θα τσακίσουμε τη διαπλοκή. Η οικονομία και ολόκληρη η κοινωνία απαιτούν κανόνες για όλους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 2.821 νέες θέσεις σε Δημόσιο - δήμους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κάγκελο ή διαπλοκή; Ξαφνικά συναίνεση για Πρόεδρο και διαφάνεια.

ΕΞΠΡΕΣ: Απεγκλώβισε την οικονομία. Μήνυμα αγωνίας του επιχειρηματικού κόσμου.

ΕΣΤΙΑ: Νέα πολιτική στην οικονομία. Αλλάζει ριζικά το πλαίσιο λειτουργίας.

ESPRESSO: Ο άνθρωπος - κλειδί που αποκάλυψε την κομπίνα στην Τράπεζα. Όλες οι λεπτομέρειες για το πώς στήθηκε το μεγάλο κόλπο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέα χαριστική ρύθμιση για τους φοροφυγάδες. Τροπολογία στη Βουλή υπέρ των επιχειρήσεων που βαρύνονται με παραβάσεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παπανδρέου: Καραμανλή, προχώρα! Κοινό μέτωπο κατά της διαπλοκής από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

ΚΕΡΔΟΣ: Ανταγωνιστική οικονομία ζητούν οι επιχειρήσεις. Κ. Καραμανλής: «Οι περιστάσεις είναι δύσκολες, είμαστε στο ξεκίνημα νέας πορείας».

Ο ΛΟΓΟΣ: Μείωση της φορολογίας καταθέσεων... προανήγγειλε ο Γ. Αλογοσκούφης. Οικονομική εξυγίανση χωρίς φοροεισπρακτικά μέτρα.

METRO: Ανάβει φωτιά στις τιμές το πετρέλαιο. Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για καύσιμα. Φόβοι για έκρηξη τιμών και πληθωρισμού.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Μάχη κατά διαφθοράς με πολιτική συναίνεση. Νέο πλαίσιο για προμήθειες Δημοσίου - Ενόπλων Δυνάμεων.

ΤΑ ΝΕΑ: Ετήσιο χαράτσι με ΑΤΑ στις αντικειμενικές. Θα ακολουθούν τις τιμές της αγοράς.

Η ΝΙΚΗ: Τα πλοκάμια της διαπλοκής. «Έβγαλαν τα μαχαίρια» οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνεχίζουμε... πιο δυναμικά-αγωνιστικά. Καμιά ανοχή στην ανέχεια της λαϊκής οικογένειας.

CITY PRESS: Νέο κύμα ακρίβειας εξαιτίας του πετρελαίου.

TRAFFIC NEWS: Ο Μουρατίδης σικέ καβγάδες με την Τατιάνα. Οι κόντρες στον αέρα δεν έπεισαν κανέναν.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Όπως είπε χθες ο κ. Καραμανλής, έχουμε: Ισχυρή μεταολυμπιακή Ελλάδα.

Η ΧΩΡΑ: Να επέμβει το Ηθών. Άρχισαν να πλακώνονται οι «νταβατζήδες» για τον έλεγχο των... «βασικών κοριτσιών».

Κυβέρνηση - Διαφάνεια

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι «το μαχαίρι στο κόκαλο είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να βάλει στο ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, ώστε επιτέλους να σπάσει το απόστημα και να αποδειχτούν οι υγιείς δυνάμεις της Οικονομίας. Να δημιουργηθούν κανόνες ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα κλείνει όλα τα παράθυρα που συντηρούν και ανδρώνουν την παθογένεια της διαπλοκής».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «και ξαφνικά έπεσαν οι τόνοι και κυριαρχεί η συναίνεση στα θέματα διαφάνειας και προεδρικής εκλογής. Και το ερώτημα πλέον είναι: Θα παταχθεί άραγε το κάγκελο της διαπλοκής ή η διαπλοκή θα μείνει... κάγκελο;».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «σε σκληρή κόντρα και ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών επιδίδονται πλέον ανοιχτά οι ισχυροί παράγοντες που αλληλοκατηγορούνται ως διαπλεκόμενοι, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιλέγει να πάρει αποστάσεις από την ανοιχτή σύγκρουση και την ονοματολογία και να αφήσει να διαφανεί πως ο πόλεμος κατά της διαπλοκής που ξεκίνησε, μπαίνει σε μια λογική ισορροπιών και συμβιβασμών».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι «υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης και επικεφαλής κρατικών Οργανισμών, αναπτύσσουν περίεργες σχέσεις με διαπλεκόμενους, αλλά και με απατεώνες του κοινού Ποινικού Δικαίου. Κάποιοι εξακολουθούν να δίνουν αναθέσεις δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών σ΄εκείνους που ο πρωθυπουργός αποκαλεί 'νταβατζήδες' της Διαπλοκής!...».

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ «κονταροχτυπήματα και πόλεμος μέχρι τελικής πτώσεως μεταξύ των 'νταβατζήδων' ξέσπασε λίγες εβδομάδες πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον βασικό μέτοχο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ευθύτατες βολές από τα έντυπα του εθνικού εργολάβου, αλλά και το MEGA».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι «η δήμαρχος Αθηναίων παρέμεινε αδιάφορη παρατηρητής. Είναι οξύνους και έμπειρη πολιτικός κι έτσι προτίμησε τον δρόμο της σιωπής. Γνωρίζει καλά ότι μια σύγκρουση με τη διαπλοκή του Καραμανλή θα τον βγάλει τραυματισμένο. Ακόμη κι αν δεν συγκρουσθεί θα εκτεθεί στα μάτια, τόσο των οπαδών της ΝΔ όσο και ολόκληρου του ελληνικού λαού. Η Ντόρα δεν έχει κρύψει ποτέ τις φιλοδοξίες της για την αρχηγία της ΝΔ αλλά και για την πρωθυπουργία».

Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι «το όραμά του για ένα κράτος 'αυξημένων δυνατοτήτων, τίμιο και αποτελεσματικό, αρωγό και όχι χειραγωγό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας' περιέγραψε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Συμπόσιο της 'International Herald Tribune' για την ελληνική οικονομία στη μετα - Ολυμπιακή εποχή».

ΠΑΣΟΚ - Διαφάνεια

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι «καθαρές κουβέντες από τον πρωθυπουργό ζήτησε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου καταρρίπτοντας 'το μανιφέστο του Μπαϊρακτάρη' με ένα αυστηρό μήνυμα προς τον Κ. Καραμανλή: 'Δεν θα δεχτώ μια γενικόλογη συζήτηση περί διαπλοκής που από πίσω της κρύβονται αντικρουόμενα συμφέροντα για αλλαγή απλώς των ισορροπιών ή άλλοθι στα άλλα προβλήματα'».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «σε στιγμή αποκαλυπτηρίων της διαπλοκής με το διάγραμμα της 'Κυριακάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ' να αποδίδει στο μέγιστο βαθμό το λαβύρινθο των σχέσεων μεταξύ εργολάβων, ΜΜΕ και προμηθευτών του Δημοσίου και τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να προαναγγέλλει νέους νόμους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ήλθε και αυτός αν δηλώσεις πως θα στηρίξει την προσπάθεια ελέγχου του φαινομένου».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι «αποκλείει ο Γ. Παπανδρέου το ενδεχόμενο να προκαλέσει εκλογές, αδειάζει πολιτικά Τσοχατζόπουλο - Παπαντωνίου και αφήνει εκτεθειμένους όσους ανεβάζουν τους τόνους κατά της κυβέρνησης».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου είναι σαφές: Στο ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Γι αυτό είναι έτοιμοι όπως λέει ο πρόεδρός τους να συναινέσουν σε όλα τα πολιτικά θέματα αιχμής, από το φόβο της τρίτης ήττας».

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) «ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται να έρχονται κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Ο Θ. Ρουσόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση με την αντιπολίτευση για το όνομα του νέου προέδρου, ενώ ο Γ. Παπανδρέου αποσυνέδεσε την εκλογή από τις Εξεταστικές Επιτροπές και δεν απέκλεισε την υποστήριξη 'πολιτικού εν ενεργεία' ακόμη και από το χώρο της κεντροδεξιάς».

Οικονομία

Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι «μέσω της 'ήπιας προσαρμογής' και χωρίς φοροεισπρακτικά μέτρα θα επιτευχθεί ο δραστικός περιορισμός του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης χθες, μιλώντας στο συνέδριο της αμερικανικής εφημερίδας International Herald Tribune για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι «όσοι κατηγορούν την Κυβέρνηση για αδράνεια, μάλλον δεν έχουν επίγνωση τι σημαίνει φιλελεύθερη πολιτική. Σημαίνει αυτά ακριβώς που εξήγγειλε ο κ. Αλογοσκούφης: λιγότερο κράτος, λιγότερες δαπάνες, λιγότεροι φόροι, περισσότερα κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα. Και σε εύλογο χρόνο, θα φανούν τα αποτελέσματα».

Καύσιμα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι «επίδομα θέρμανσης που θα φτάνει έως 200 ευρώ, σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και μακροχρόνια άνεργους αναμένεται να χορηγήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης».

Η METRO τονίζει ότι «περαιτέρω πλήγματα στην ήδη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας επιφέρουν οι συνεχείς ανατιμήσεις του πετρελαίου, οι διεθνείς τιμές του οποίου καταρρίπτουν σε καθημερινή πλέον βάση αλλεπάλληλα ρεκόρ».

Σύμφωνα με τη City Press «το πετρέλαιο θέρμανσης πάνω από 45 λεπτά το λίτρο. Καύσιμα, συγκοινωνίες, ταξί και ένα σωρό προϊόντα και υπηρεσίες ακριβότερα εξαιτίας της ανόδου της τιμής του μαύρου χρυσού. Σοβαρή πίεση δέχεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός σε συνδυασμό με την πιο αυστηρή εισοδηματική πολιτική του 2005».

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι «η κατακόρυφη άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου θέτει σε δοκιμασία τους ήδη αναιμικούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για την οικονομία. Όπως εκτιμούν έγκυροι οικονομικοί κύκλοι, αν η ανατίμηση του πετρελαίου συνεχιστεί, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να μετατρέψει την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, μη διστάζοντας να πάρει και μέτρα που ουσιαστικά θα σημάνουν λιτότητα για τα νοικοκυριά».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 08:23 (Ώρα Λονδίνου)

Οργή Μπερλουσκόνι

Για «άξεστη προπαγάνδα» κατά του κ. Μπουτιλιόνε, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Εξαιτίας των ακραίων, συντηρητικών του απόψεων για την ομοφυλοφιλία και το γάμο, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τις Ατομικές Ελευθερίες, τάχθηκε κατά της ανάληψης της θέσης του επιτρόπου Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας, από τον Ιταλό συντηρητικό, Ρόκο Μπουτιλιόνε.

Ο υποψήφιος της Ιταλίας για την Κομισιόν μεταξύ άλλων είχε χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία αμαρτία και είπε ότι ο γάμος υπάρχει για να φέρνουν οι γυναίκες στον κόσμο παιδιά και για να προστατεύουν τους συζύγους τους.

Η απόφαση της επιτροπής προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος την κατηγόρησε για «άξεστη προπαγάνδα» κατά του κ. Μπουτιλιόνε.

Αντίθετα ο εκπρόσωπος της κεντροαριστεράς, πρώην υπουργός Βιομηχανίας, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, δήλωσε πως η απόρριψη του συντηρητικού Μπουτιλιόνε, που ήταν επιλογή του Ιταλού πρωθυπουργού, δείχνει την απώλεια αξιοπιστίας της Ιταλίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε με δηλώσεις του και ο επικεφαλής της ιταλικής οργάνωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Το αποτέλεσμα στην ψηφοφορία της επιτροπής ήταν οριακό, καθώς 27 ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά και 26 υπέρ του κ. Μπουτιλιόνε, που είναι υπουργός Ευρωοπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν διαθέτει πάντως δικαίωμα βέτο στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει καθήκοντα στις Βρυξέλλες στις αρχές Νοεμβρίου.


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 06:46 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις για τις υπογραφές

Έντονη κριτική στους χριστιανοδημοκράτες άσκησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βερολίνο δήλωσε ότι τα σχέδια των χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για την οργάνωση εκστρατείας συλλογής υπογραφών κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε, θα είχε «καταστροφικές επιπτώσεις» σε μια χώρα με τόσο μεγάλη τουρκική κοινότητα, όπως η Γερμανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα σχέδια των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές πολιτικές επιπτώσεις για τη Γερμανία σε διεθνές επίπεδο και κατήγγειλε την πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Άνγκελα Μέρκελ, ότι διαταράσσει τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα.

Η κ. Μέρκελ έχει επανειλημμένα εκφρασθεί υπέρ μιας ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ και κατά της ένταξης. Κατά της συλλογής υπογραφών έχει ταχθεί και το Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Τα σχέδια για τη συλλογή υπογραφούν συναντούν έντονες αντιδράσει3ς και στο εσωτερικό των δύο κομμάτων. Μεταξύ άλλων τάχθηκε κατά της εκστρατείας ο πρώην υπουργός Άμυνας , Φόλκερ Ριε, ενώ ο συντηρητικός Τύπος εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητά της.

Η εφημερίδα Βελτ στο μεταξύ γράφει επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ότι η γερμανική κυβέρνηση ενόψει της αναμενόμενης έναρξης ενταξιακών συνομιλιών- προτίθεται να άρει τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, που είχαν επιβληθεί εξ αιτίας της πολιτικής της άγκυρας στο κουρδικό ζήτημα.


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου)

Τα πυρηνικά του Ιράκ ψάχνει ο ΟΗΕ

ΟΙ αμερικανικές δυνάμεις εμπόδιζαν την επιθεώρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράκ από τον ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι, από φωτογραφίες που πήρε δορυφόρος, προκύπτει πως έχουν απομακρυνθεί εξοπλισμός και υλικά από πολλά κτίρια, χωρίς να υπάρχει έκθεση προς τον ΟΗΕ για το τι έχουν απογίνει τα πυρηνικά υλικά του Ιράκ.

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο κ. Μπαραντέι αναφέρει ότι τα κτίρια που σχετίζονταν με το προπολεμικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ έχουν αποξηλωθεί συστηματικά.

Ο ίδιος κάλεσε κάθε κράτος που θα μπορούσε να διαθέτει πληροφορίες για τον τόπο όπου βρίσκονται τα υλικά, να τις θέσει στη διάθεση της διεθνούς υπηρεσίας.

Στις αρχές του χρόνου οι ΗΠΑ απομάκρυναν από το Ιράκ δύο τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ η ΙΕΑΕ επιβεβαιώνει ότι στη χώρα παραμένουν 550 τόνοι ραδιενεργών υλικών.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Πολιτειών, η έκθεση των οποίων δόθηκε προσφάτως στη δημοσιότητα, το Ιράκ είχε εγκαταλείψει τα σχέδιά του να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής, μετά τον πρώτο πόλεμο στον Περσικό Κόλπο, το 1991.


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2004 - 05:14 (Ώρα Λονδίνου)

Υπογραφές κατά της Τουρκίας

Πολλές γερμανικές εφημερίδες ασκούν κριτική στα σχέδια της ηγεσίας των χριστιανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης να διοργανώσουν εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

H εφημερίδα του Βερολίνου Τάγκεσπιγκελ (der Tagesspiegel) φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπου της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, ο οποίος χαρακτηρίζει τα σχέδια «ένα είδος κήρυξης πολέμου κατά της Τουρκίας και των Τούρκων που ζουν στη χώρα».

Η συντηρητική εφημερίδα Φράνκφουρτερ Άλγκεμαϊνε (Frankfurter Allgemeine) επισημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού διάκειται φιλικά έναντι των προθέσεων των χριστιανοδημοκρατών, ωστόσο η συλλογή υπογραφών, γράφει, θα προκαλέσει λάθος προσδοκίες και το μόνο που θα κατορθώσει είναι να αυξήσει την όρεξη για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Η Μπερλίνερ Τσάϊτουγκ (Βerliner Zeitung) προειδοποιεί για το ενδεχόμενο διατάραξης των διπλωματικών σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας, εξ αιτίας της ενδεχόμενης καμπάνιας κατά της ένταξης.

«Προκαταλήψεις αντί προγράμματος»

«Προκαταλήψεις αντί προγράμματος» είναι ο τίτλος σχολίου της αριστερής Τάγκεστσαϊτουγκ (die Tageszeitung), η οποία επιρρίπτει στους Χριστιανοδημοκράτες ότι επιχειρούν με την καμπάνια κατά της ένταξης της Τουρκίας να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου από τη δική τους έλλειψη προσανατολισμού.

«Φυσικά μπορεί κάποιος να διαφωνήσει για την ένταξη της Τουρκίας, παρότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, είναι της άποψης ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι θέμα εσωτερικής νομοθεσίαςΗ συλλογή υπογραφών όμως είναι το πλέον ακατάλληλο μέσο. Τα κόμματα πρέπει να επιδιώκουν τη συγκέντρωση ψήφων και όχι υπογραφών.», γράφει ο σχολιαστής της Τάγκεστσαϊτουγκ.

Η συντηρητική Βελτ (die Welt) πολέμια της ένταξης της Τουρκίας- τονίζει σε σχόλιό της ότι η συλλογή υπογραφών αποσκοπεί περισσότερο να αποκαταστήσει την ενότητα στο στρατόπεδο των χριστιανικών κομμάτων και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στη σπουδαιότητα που θα έχει η «απόφαση του αιώνα», όπως χαρακτηρίζει την απόφαση για ένταξη της Τουρκίας.

Σε άλλο δημοσίευμά της εξάλλου η ίδια εφημερίδα γράφει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην πώληση όπλων στην Τουρκία, που είχαν επιβληθεί εξ αιτίας της πολιτικής της στο κουρδικό. Η αναμενόμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα διαδραματίσει εδώ σημαντικό ρόλο, δηλώνει στη Βελτ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η τσεχική Πράβο (Pravo) ασκεί κριτική στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία εισηγείται ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν εξωραΐζει τα πράγματα και βλέπει την Τουρκία με «ροζ γιαλιά».

«Σπουδή για κοινοβουλευτική συζήτηση»

Στη Γαλλία η εφημερίδα Φιγκαρό (Le Fiagaro) γράφει με αφορμή την συζήτηση του θέματος της Τουρκίας στην Εθνοσυνέλευση την Πέμπτη, ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να φέρει το θέμα στο κοινοβούλιο, προφανώς με την πρόθεση να εξουδετερώσει την ένταση πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση το 66% των Γάλλων τάσσεται υπέρ τη διεξαγωγής δημοψηφίσματος πριν τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Η εφημερίδα Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Le Nouvel Observateur) γράφει ότι οι βουλευτές που ζητούν να διεξαχθεί ψηφοφορία μετά τη συζήτηση της Πέμπτης, απειλούν να μη ψηφίσουν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τη γαλλική συμμετοχή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, εάν δεν γίνει ψηφοφορία για την ένταξη της Τουρκίας.

Η Λιμπερασιόν (Liberation) επισημαίνει ότι στο ζήτημα της Τουρκίας οι γκολιστές καβγαδίζουν, ενώ την ίδια στιγμή οι σοσιαλιστές εμφανίζονται διηρημένοι. Η υποψηφιότητα της Τουρκίας έχει δημιουργήσει εθνική συναίνεση εναντίον της, γράφει η Λιμπερασιόν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.