Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-19

  1. Απαγωγή βρετανίδας στο Ιράκ
  2. Σαρόν: Ευάλωτος σε απόπειρα δολοφονίας
  3. Τέλος στο μονοπώλιο της Κόκα Κόλα
  4. Ελλάδα: Το «μαύρο πρόβατο» στο περιβάλλον
  5. Σκληροί οι Πράσινοι απέναντι στους Ελληνοκυπρίους
  6. Και ενδιάμεση σύνοδος κορυφής για την Τουρκία
  7. Αντικαταστάθηκε ο πρωθυπουργός της Μυανμάρ
  8. Βίντεο της απαγωγής στο Αλ Τζαζίρα
  9. Βροντερό «όχι» στις απολύσεις
  10. Η Βουλή τίμησε τους ολυμπιονίκες
  11. Ψηφοφορία με μικροπροβλήματα
  12. Σε κατ΄οίκον περιορισμό
  13. Αντιμέτωπος με 16 κατηγορίες
  14. Νέα μεγάλη επίθεση και απαγωγή
  15. Μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης
  16. Πρωτοφανής δίκη στη Γαλλία
  17. Χρυσή επέτειος για τη CERN
  18. Η Φλόριντα ψηφίζει
  19. Φεύγει ο κλωβός, τέλος η απεργία πείνας
  20. Εφέσεις και νέες δίκες Γιάννη Σερίφη
  21. Επίθεση εναντίον δημοσιογράφου
  22. Επίσκεψη με τσάμικα
  23. Βία και πετρέλαιο
  24. Αμερικανικές υποσχέσεις για τη Β. Κορέα
  25. Η Φλόριντα ψηφίζει
  26. Βολές κατά του Λουκασένκο

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2004 - 03:00 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγωγή βρετανίδας στο Ιράκ

Αντιμέτωπος με νέα κρίση βρίσκεται ο Τόνι Μπλέρ τόσο με την εναντίωση πολλών κυβερνητικών βουλευτών στην αποστολή βρετανών στρατιωτών στο επικίνδυνο τρίγωνο νότια της Βαγδάτης όσο και με την απαγωγή, από ιρακινούς εξτρεμιστές, μιας βρετανίδας εργαζόμενης σε οργάνωση αρωγής.

Για το θέμα της αποστολής δύναμης 900 βρετανών στρατιωτών σε περιοχή νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας η Ντειλι Τέλεγκραφ αποκαλύπτει πως η σχετική απόφαση ελήφθη μια εβδομάδα πριν την αναγγελία της στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σύμφωνα με πηγές του βρετανικού υπουργείου Αμύνης πρόκειται για μια ακόμη απόπειρα της κυβέρνησης Μπλέρ να παραπλανήσει το Κοινοβούλιο, επιρρίπτοντας της ευθύνης μιας καθόλα πολιτικής απόφασης στην στρατιωτική ηγεσία..

Απαγωγή βρετανίδας

Η απαγωγή της Μάργκαρετ Χασάν, βρετανίδας ιρλανδικής καταγωγής, παντρεμένης με Ιρακινό και επικεφαλής της οργάνωσης αρωγής Care, στη Βαγδάτη, καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα όλων των βρετανικών εφημερίδων.

«Η όμηρος που αφιέρωσε τη ζωή της στο Ιράκ» είναι ο τίτλος των Τάιμς που αποκαλύπτουν ότι η μη κυβερνητική οργάνωση επικεφαλής της οποίας ήταν η Μάργκαρετ Χασάν, έχει κινητοποιήσει θρησκευτικές και φυλετικές ομάδες σε μια προσπάθεια εντοπισμού της απαχθείσης.

Οπως υπογραμμίζουν οι Τάιμς, η οργάνωση δεν επιθυμεί την εμπλοκή κυβερνήσεων στην υπόθεση. Πάντως σύμφωνα με πηγές μέσα από το Ιράκ, οι απαγωγείς είναι μέλη σκληροπυρηνικής αντάρτικής ομάδας, ενδεχομένως και της Ταουιμπ ι Τζιχάντ του τρομοκράτη Αλ Ζαρκάουι.

Στην Ιντιπέντεντ, ο γνωστός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ, πλέκει το εγκώμιο της Μαργκαρετ Χασάν,την οποία γνώριζε προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια. Ο βετεράνος δημοσιογράφος εξαίρει την συνεισφορά της στους απλούς ιρακινούς πολίτες θύματα των κυρώσεων και του πολέμου.

«Η κ. Χασάν ήταν σφοδρή επικρίτρια των κυρώσεων και της αμερικανο-βρετανικής επιχείρησης κατά του Ιράκ. Κατήγγειλε μάλιστα την πολιτική αυτή από το το βήμα των ΗΕ. Ηταν μια σημαντική προσωπικότητα στο Ιράκ, όπου ζούσε εδώ και 30 χρόνια και θεωρούσε την χώρα αυτή πατρίδα της» γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ.

Αμερικανικές εκλογές

Στο κύριο άρθρο της η Γκάρντιαν παροτρύνει τον Ραλφ Νέιντερ, τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα αν θέλει να διαφυλάξει την αξιοπιστία του.

«Η συμμετοχή του Νέιντερ σε αυτές τις τόσο κρίσιμες από κάθε άποψη εκλογές θα πριμοδοτήσει την υποψηφιότητα Μπους. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Ραλφ Νέιντερ θα διαγράψει όλα τα επιτεύγματά του στον τομέα της προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων και θα μείνει στην ιστορία με τη ρετσινιά του πολιτικού οπορτουνιστή» επισημαίνει το κύριο άρθρο της Γκάρντιαν.

Η Ιντιπέντεντ αναφέρεται στο λαβυρινθώδες εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ, αμφισβητώντας την δημοκρατικότητα του όταν 12 πολιτείες από τις 50, ουσιαστικά κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κατά τους Τάιμς, οι εκλογές αυτές θα κριθούν οριακά, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο να μπλοκαριστεί η εκλογή προέδρου.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται στις προτεραιότητες των κυρίων Μπους και Κέρι. Όπως γράφει η εφημερίδα το καλό χαρτί του Μπους θα είναι η Φλόριντα, λόγω αδελφού, ενώ ο Κέρι δίνει έμφαση στις πολιτείες της Μέσης Αμερικής, Οχάιο και Πενσιλβάνια.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 22:48 (Ώρα Λονδίνου)

Σαρόν: Ευάλωτος σε απόπειρα δολοφονίας

Ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Σιμόν Πέρες εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο απόπειρας δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της χώρας, Αριέλ Σαρόν από ακραίους Εβραίους εποίκους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μααρίβ ο κ. Πέρες τόνισε ότι η συζήτηση για το μέλλον των Εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, του θυμίζει τις ημέρες πριν από τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν.

«Φοβάμαι ότι κάποιος θα επιχειρήσει να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό», είπε ο Σιμόν Πέρες και πρόσθεσε, «φοβάμαι την υποκίνηση. Πολλά ακούγονται και λέγονται.»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν σκοτώθηκε το Νοέμβριο του 1995 από υπερεθνικιστή Ισραηλινό που διαφωνούσε με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ειρήνης.

Το Ισραήλ σχεδιάζει να αποσύρει 7.000 εποίκους από τη Γάζα αλλά και τους στρατιώτες που παρέχουν στους εποίκους προστασία. Τέσσερις οικισμοί θα εκκενωθούν επίσης στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με ισραηλινές νοσοκομειακές πηγές Παλαιστίνιοι ακραίοι ισλαμιστές πυροβόλησαν θανάσιμα έναν Ισραηλινό κοντά στην πόλη Τζενίν της Δ. Όχθης.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 19:52 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος στο μονοπώλιο της Κόκα Κόλα

Η Κόκα Κόλα έχει μερίδιο 50% στην ευρωπαϊκή αγορά

Η Κόκα Κόλα δεσμεύτηκε να αλλάξει την πολιτική της στον τομέα των πωλήσεων μ αντάλλαγμα τον τερματισμό πολυετούς έρευνας της γενικής διεύθυνσης για τον Ανταγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι δεσμεύσεις αφορούν γενικά σε θέματα αποκλειστικότητας, υποχρεώσεις αγοράς βάσει ποσοστών, διαφάνεια, εκπτώσεις, δεσμεύσεις διατήρησης ελαχίστου αποθέματος και συμφωνίες που αφορούν στα προϊόντα άλλων προμηθευτών.

Από την πλευρά της η Κομισιόν τερματίζει την έρευνα, η οποία μπορεί να οδηγούσε σε «γερά» πρόστιμα για τον κολοσσό των αναψυκτικών.

Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού , Μάριο Μόντι είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στους καταναλωτές «να επιλέγουν αναψυκτικά με γνώμονα την τιμή και τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός. Δε θα είναι πια αναγκασμένοι να επιλέγουν την Κόκα Κόλα, διότι δε υπάρχει τίποτα άλλο στα ράφια των καταστημάτων να διαλέξουν.»

Η έρευνα της ΕΕ για τις πρακτικές πώλησης της Κόκα Κόλα ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια έπειτα από καταγγελία της μεγαλύτερης αντιπάλου της, Πέπσι.

Η έρευνα αφορούσε την Κόκα Κόλα και τους εμφιαλωτές της στην Αυστρία (όπου είναι η Τρία Έψιλον), στο Βέλγιο, τη Δανία, στη Γερμανία και στη Μεγάλη Βρετανία.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 20:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ελλάδα: Το «μαύρο πρόβατο» στο περιβάλλον

Η επίτροπος Περιβάλλοντος απάντησε σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτής του ΣΥΝ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε το χάρτη των παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Για μία ακόμα φορά, η χώρα μας, εξαιτίας απαράδεκτων παραλείψεων των κυβερνήσεων, αναδείχθηκε σε «μαύρο πρόβατο».

Όπως αναφέρει η επίτροπος Περιβάλλοντος, Μάργκοτ Βάλστρομ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη, οι αντι-περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας περιέχονται σε 72 φακέλους.

Από αυτούς, οι 37 φάκελοι αναφέρονται σε περιπτώσεις που οδεύουν προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Στην απάντηση της επιτρόπου περιβάλλοντος επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Από το σύνολο των παραβιάσεων της Ελλάδας, 19 περιπτώσεις αφορούν στην παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων, 16 περιπτώσεις σε παραβιάσεις της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές, 12 περιπτώσεις σε παραβιάσεις που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση και την ποιότητα των υδάτων, 11 περιπτώσεις στην παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση κοκ».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με βάση τα στοιχεία που περιέχει ο ογκώδης φάκελος των ελληνικών παραβιάσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εικόνα της χώρας ως προς τις στοιχειώδης υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία είναι το λιγότερο απογοητευτική. Δέκα μόλις ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Έλληνας επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας, η χώρα απειλείται με σοβαρές καταδίκες και πρόστιμα από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε 37 περιπτώσεις».


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 21:10 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληροί οι Πράσινοι απέναντι στους Ελληνοκυπρίους

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Συνέδριο της ομάδας των πρασίνων /Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία

Ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στους Ελληνοκυπρίους για το «όχι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν τηρούν τα ηγετικά στελέχη της ομάδας των ευρωπαίων Πρασίνων που πραγματοποιούν συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ερώτηση της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC αν θα δεχόταν να ξεκινήσει η Τουρκία ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή δημοκρατία ο πρόεδρος της ομάδας, Ντανιέλ Κον Μπετίτ, δήλωσε ότι «δεν μπορείς να ζητάς από την Τουρκία να αναγνωρίσει την κυπριακή Δημοκρατία τη στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα για επανένωση του νησιού».

«Δεν είναι δίκαιη μια τέτοια συμφωνία» είπε ο Ντανιέλ Κον Μπετίτ και πρότεινε «να τεθεί στην Τουρκία όρος να αναγνωρίσει μια ενωμένη Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία του επίσκεψη στην Τουρκία ο επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν εμμέσως πλην σαφώς είχε δηλώσεις ότι η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις ακόμη και αν δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία δηλαδή ένα πλήρες μέλος της ΕΕ.

Στο θέμα αναφέρθηκε με πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ ο κύπριος Υπουργός Εξωτερικών. Ο κύριος Ιακώβου δήλωσε ότι η Λευκωσία δεν επιθυμεί να κάνει χρήση του βέτο που διαθέτει εάν η Τουρκία αναγνωρίσει τη κυπριακή δημοκρατία και επιτρέψει σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα να χρησιμοποιούν λιμάνια και αεροδρόμια της Τουρκίας.

Ο «πράσινος Ντάνι»

Ο πάλαι ποτέ «κόκκινος» και νυν «πράσινος Ντάνι» βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για το συνέδριο της ομάδας των πρασίνων /Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία στο οποίο μεταξύ άλλων θα μιλήσουν ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ αλλά και η αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λειλά Ζανά.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ντανιέλ Κον Μπετίτ οι πράσινοι στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ενώ χαρακτήρισε γελοίο το να συζητούνται από τώρα οι προτάσεις για δημοψήφισμα, όπως έκανε δηλαδή ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 21:08 (Ώρα Λονδίνου)

Και ενδιάμεση σύνοδος κορυφής για την Τουρκία

Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες

Στις 2 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μίνι σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες για την Τουρκία

Η ενταξιακή προοπτική και πορεία της Τουρκίας θα απασχολήσει νωρίτερα απ ότι περίμενε κανείς τους ηγέτες των 25 χωρών μελών της Κοινότητας.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στο ενδιάμεσο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 4 και 5 Νοεμβρίου λιγότερο από ενάμιση μήνα πριν από το τακτικό συμβούλιο κορυφής (17 Δεκεμβρίου) όπου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον καθορισμό ή όχι μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης των τουρκοκοινοτικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στις αρχές Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες οι 25 κοινοτικοί ηγέτες θ ασχοληθούν με ανεπίσημη βάση το τετρασέλιδο κείμενο-εισήγηση της Κομισιόν που υποστηρίζει την έναρξη των τουρκοκοινοτικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη μεθόδευση της εξέλιξης των σχέσεων της Ένωσης με την Τουρκία.

Το πρόβλημα είναι κυρίως γαλλικό και δεν πρέπει να αποκλείεται μια συζήτηση των 25 ηγετών γύρω από την ιδέα σύναψης με την Άγκυρα μιας ειδικής προνομιακής εταιρικής σχέσεις σε αντάλλαγμα μιας πιθανής άρνησης στο μέλλον της ένταξής της στην Ένωση αν λ.χ. οι Γάλλοι της αρνηθούν την ιδιότητα μέλους μέσω δημοψηφίσματος.

Αυτή η ειδική προνομιακή κλπ τουρκοκοινοτική σχέση θα μπορούσε να προσφερθεί στην Τουρκία και ως οιονεί προσωρινό πολιτικό αντάλλαγμα. Με άλλα λόγια υπάρχει στο τραπέζι των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων και η ιδέα να δοθεί στην Τουρκία αυτή η σχέση με την Κοινότητα από τώρα και να αφεθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς, χωρίς το πολιτικό άγχος της υποχρεωτικής ένταξης αυτής της χώρας στην Ένωση.

Η προοπτική αυτή βρίσκει κατ αρχήν αντίθετες για διαφορετικούς λόγους την κάθε μία , τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Ειδικά για την Αθήνα αυτή πιστεύει ότι μία ειδική προνομιακή σχέση προσφέρει στην Άγκυρα μόνο δικαιώματα και ελάχιστες υποχρεώσεις και ότι μόνον η έναρξη διαπραγματεύσεων με σαφή την προοπτική της ένταξης μπορεί να πιέσει πραγματικά την Τουρκία να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα την ευθυγραμμίσουν με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και μόνον αυτή η βέβαιη ενταξιακή προοπτική είναι σε θέση να συμβάλλει εποικοδομητικά στην θετική για τα ελληνικά συμφέροντα επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, επίλυση η οποία τοποθετείται σε κάποιο βάθος χρόνου χωρίς κινήσεις βιασύνης από την ελληνική πλευρά που πιστεύει πολύ στο κοινοτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θ αναγκασθεί να κινηθεί η Άγκυρα όλα τα επόμενα χρόνια με τις διαπραγματεύσεις.

Η ημερησία διάταξη των εργασιών του ενδιάμεσου ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής στις 4-5 Νοεμβρίου θα οριστικοποιήσει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 2 Νοεμβρίου.

Ήδη όμως είναι γνωστό ότι εκτός της Τουρκίας η ατζέντα θα περιλαμβάνει τις προοπτικές αναθεώρησης της στρατηγικής της Λισσαβόνας με βάση νέα έκθεση του επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας εμπειρογνωμόνων, Ολλανδού πρώην πρωθυπουργού Βιμ Κοκ.

Οι 25 ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τις δυνατότητες ελάφρυνσης του βάρους που υφίστανται οι επιχειρήσεις από το μεγάλο αριθμό νόμων και κανονισμών που ορθώνουν εμπόδια στην λειτουργία τους, μία νομοθεσία που πρέπει να απλοποιηθεί.

Στο τομέα της δικαιοσύνης και των εξωτερικών υποθέσεων οι 25 θα συζητήσουν σχετικά με ένα πολυετές χρονοδιάγραμμα για τη βαθμιαία μετατροπή της Ένωσης σ ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Οι 25 θα ανταλλάξουν επίσης ιδέες για τη βελτίωση της επικοινωνίας της Ένωσης με τους πολίτες.

Ως προς τη διεύρυνση της Κοινότητας εκτός της Τουρκίας, οι ηγέτες θ ασχοληθούν και με την ενταξιακή προοπτική της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας καθώς και με τη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης τους (συμπεράσματα συμβουλίου κορυφής) για τις σχέσεις της Ένωσης με τις τρίτες χώρες για τη γενική εξωτερική και αμυντική πολιτική και την πολιτική ασφάλεια.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σ αυτό το ενδιάμεσο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα πάρουν για πρώτη φορά μέρος ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γιόσεπ Μπορέλ.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 14:33 (Ώρα Λονδίνου)

Αντικαταστάθηκε ο πρωθυπουργός της Μυανμάρ

Ο Χιν Νιούντ εθεωρείτο υπέρμαχος του εκδημοκρατισμού της χώρας

Ο πρωθυπουργός της Μυανμάρ, Χιν Νιούντ απεσύρθη από την εξουσία και αντικαταστάθηκε από ανώτατο στρατιωτικό αξιωματούχο.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός αποσύρθηκε για λόγους υγείας, αλλά αξιωματούχοι στην Ταϊλάνδη υποστήριξαν ότι ο Χιν Νιούντ τέθηκε σε κατ'οίκο περιορισμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη γειτονική Ταϊλάνδη δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Μυανμάρ κατηγορείται για διαφθορά και αποπέμφθηκε από αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Αντικαταστάτης του είναι ο στρατηγός Σο Γιν, ο οποίος θεωρείται έμπιστος του ανωτάτου στρατιωτικού αξιωματούχου της χώρας, Θαν Σούι.

Τους τελευταίους μήνες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια μάχη για την εξουσία μεταξύ Χιν Νιούντ, νούμερο τρία στην ιεραρχία της Μυανμάρ, και του σκληροπυρηνικού στρατηγού, Θαν Σούι.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διαμάχη ήταν περισσότερο οικονομικών και λιγότερο πολιτικών συμφερόντων.

Η ανταποκρίτρια του ΒΒC στη νοτιοανατολική Ασία, Κάιλι Μόρις υποστήριξε ότι η κράτηση του Νιούντ είναι μεγάλο πλήγμα σ όσους ήλπιζαν στον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Μυανμάρ ήταν πολύ κοντά στο ανοίξει διάλογο για την απελευθέρωση της επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο BBC ότι είδαν στρατιώτες να λαμβάνουν θέσεις έξω από την οικία του Χιν Νιούντ στην πρωτεύουσα, Ραγκούν.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 14:13 (Ώρα Λονδίνου)

Βίντεο της απαγωγής στο Αλ Τζαζίρα

Η Μάργκαρετ Χασάν ζει εδώ και 30 χρόνια στο Ιράκ

Η επικεφαλής της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης CARE International έπεσε θύμα απαγωγής στο Ιράκ, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά της.

Η Μάργκαρετ Χασάν είναι παντρεμένη με Ιρακινό και ζει εδώ και 30 χρόνια στο Ιράκ.

Έχει διπλή υπηκοότητα, δηλαδή βρετανική και ιρακινή.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βίντεο με στιγμιότυπα από την κράτηση της Βρετανίδας.

Το όνομα της οργάνωσης των απαγωγέων είναι άγνωστο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ καταδίκασε την απαγωγή και είπε ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο εξέφρασε την ανησυχία του για την απαγωγή και διευκρίνισε ότι το Φόρεϊν Όφις είναι σε στενή συνεργασία με τις ιρακινές αρχές για να εξακριβώσει τι συνέβη.

Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε, επίσης, εικόνες του διαβατηρίου, της πιστωτικής κάρτας και της ταυτότητας της Χασάν.

Επίθεση με όλμο

Τέσσερις στρατιώτες της Ιρακινής Εθνικής Φρουράς σκοτώθηκαν και έως και 80 τραυματίσθηκαν από επίθεση με όλμο στο αρχηγείο της στρατιωτικής δύναμης στη βόρεια Βαγδάτη.

Αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Μπλάκχοκ μετέβησαν στην περιοχή για την μεταφορά των τραυματιών.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας επιβεβαίωσε την επίθεση και διευκρίνισε ότι δεν υπήρχαν θύματα από αμερικανικής πλευράς.

Από την περασμένη εβδομάδα οπότε και ξεκίνησε ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων, Ραμαζάνι, 13 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε διαφορετικά επεισόδια.

Οι δύο πόλεμοι του Ιράκ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε ότι παράλληλα με τη μάχη κατά των ανταρτών του Ιράκ πρέπει οι συμμαχικές δυνάμεις να κερδίσουν την υποστήριξη του λαού.

Ο Κόφι Ανάν, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, απέφυγε να σχολιάσει το αμερικανικό αίτημα για ανάπτυξη Βρετανών στρατιωτών κοντά στη Βαγδάτη.

Σε άλλες εξελίξεις

- Τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ μ΄ αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ιρακινοί άμαχοι και να τραυματισθούν τρεις.

- Βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε κατά αμερικανικής οχηματοπομπής στη Χαμπανίγια, στο δυτικό Ιράκ.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

- Αμερικανός υπάλληλος εταιρείας εργοληπτών σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε επίθεση με όλμο κατά κτιριακού συγκροτήματος του στρατού.

- Άγνωστοι επιτέθηκαν κατά κεντρικού πετρελαιαγωγού στο βόρειο Ιράκ, ο οποίος τυλίχθηκε στις φλόγες.

- Συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Ραμάντι μεταξύ ανταρτών και αμερικανικών δυνάμεων.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 15:51 (Ώρα Λονδίνου)

Βροντερό «όχι» στις απολύσεις

Για έκτη ημέρα κατέκλυσαν οι εργαζόμενοι τους δρόμους του Μπόχουμ

Σ΄ολόκληρη την Ευρώπη δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία «Τζένεραλ Μότορς» κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις 20.000 απολύσεις που προωθεί η εταιρεία.

Στο Μπόχουμ της Γερμανίας οι εργαζόμενοι στο τμήμα της «Όπελ» πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για έκτη συνεχιζόμενη ημέρα.

Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια της «Τζένεραλ Μότορς» στη Βρετανία όπου η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε 400 απολύσεις αναμένεται να κάνουν σύντομη στάση εργασίας.

Η «Τζένεραλ Μότορς» βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα των εργαζομένων.

Τα συνδικάτα ζητούν να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο.

Στην Ευρώπη η «Τζένεραλ Μότορς», η οποία έχει να καταγράψει κέρδη εδώ και τέσσερα χρόνια, επιδιώκει περικοπή των εξόδων. Περικοπή της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας στην Ευρώπη, Φρέντερικ Χάντερσον, τα μέτρα λιτότητας της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου πλήττουν κυρίως τη θυγατρική της, γερμανική εταιρεία Όπελ. Στη Γερμανία η Όπελ απασχολεί περίπου 33.000 εργαζόμενους σε τέσσερα εργοστάσια

Η διοίκηση της GM δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής συγκεκριμένους αριθμούς και εργοστάσια, στα οποία θα καταργηθούν θέσεις εργασίας, ούτε τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει χώρα η μείωση προσωπικού.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της GM Eυρώπης, Καρλ Πέτερ Φόρστερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν ολόκληρα εργοστάσια και να γίνουν απολύσεις., ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία με τοςυ εκπροσώπους των εργαζομένων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 11:42 (Ώρα Λονδίνου)

Η Βουλή τίμησε τους ολυμπιονίκες

Με απονομή επαίνων και μεταλλίων η βουλή τίμησε την Τρίτη σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση τους έλληνες ολυμπιονίκες των 28ων ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.

Η πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα Μπενάκη ευχαρίστησε πρώτη τους ολυμπιονίκες, που, όπως είπε, «χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές με βαθύ νόημα και σημασία, καθώς όλοι οι Ελληνες αισθανθήκαμε περήφανοι για τον τόπο μας, για το τί πρόσφερε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα, τη τέχνη, τη φιλοσοφική σκέψη, τον αθλητισμό».

Ακολούθως πήραν το λόγο ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όλοι, πριν μιλήσουν για τους ολυμπιονίκες, αναφέρθηκαν και καταδίκασαν την δολοφονική επίθεση κατά του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την δημοκρατική σταθερότητα απο την εν λόγω επίθεση.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αφού εξέφρασε αρχικά τον αποτροπιασμό του, καταδικάζοντας συγχρόνως το γεγονός σαν «επίθεση κατά της ελεύθερης έκφρασης και της ελευθερίας της δημοσιογραφικής έρευνας», απευθύνθηκε στους ολυμπιονίκες τονίζοντας ότι η νίκη τους δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί με ευθύνη στα προβλήματα του αθλητικού κόσμου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , Γιώργος Παπανδρέου, απηύθυνε έκκληση στους Ολυμπιονίκες να βοηθήσουν στη δημιουργία νέας αυτοπεποίθησης «ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει όταν βάζει ψηλά τον πήχυ, όταν βάζει ψηλούς στόχους».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια του κόμματός της προς τους ολυμπιονίκες, τόνισε ότι το ΚΚΕ τους βλέπει «σαν αγωνιστές για την επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού και διεθνούς αθλητισμού».

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα οι Ελληνες Ολυμπιονίκες να βοηθήσουν στο κίνημα για την εξυγίανση του αθλητισμού και του ολυμπισμού απο τις στρεβλώσεις της εμπορευματοποίησης.

Τα τιμητικά μετάλλια που δόθηκαν στους ολυμπιονίκες είναι χρυσά και φέρουν παράσταση του Θεού Αγώνα σε τετράδραχμα της Σκοπέλου του 5ου αιώνα π.Χ.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 16:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ψηφοφορία με μικροπροβλήματα

Οι τεράστιες ουρές εμπόδισαν πολλούς ψηφοφόρους

Τα τεχνικά μικροπροβλήματα και οι τεράστιες ουρές ψηφοφόρων ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της πρώτης ημέρας της εκλογική διαδικασίας στην κρίσιμη πολιτεία των ΗΠΑ, Φλόριντα.

Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του παροτρύνουν τους ψηφοφόρους να προσέρχονται στις κάλπες όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Το νέο εκλογικό σύστημα στη Φλόριντα καθιερώθηκε μετά το φιάσκο στην καταμέτρηση των ψήφων στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2000.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραμείνει στη Φλόριντα την Τρίτη, ενώ ο γερουσιαστής Τζον Κέρι ήταν εκεί την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Η εκλογική διαδικασία στη Φλόριντα είναι διάρκειας 15 ημερών.

Προβλήματα σημειώθηκαν στη σύνδεση των υπολογιστών και οι τεράστιες ουρές εμπόδισαν πολλούς ψηφοφόρους ν΄ ασκήσουν το δικαίωμά τους.

Στη μάχη των δημοσκοπήσεων, έρευνα της Ουάσινγκτον Ποστ κατέδειξε ότι το 54% των Αμερικανών εγκρίνει το κυβερνητικό έργο του Τζορτζ Μπους. Η παράδοση λέει ότι η επανεκλογή είναι βέβαιη για όσους προέδρους καταφέρνουν να αποσπάσουν ποσοστό άνω του 50% στην εκτίμηση των ψηφοφόρων.

Η ίδια έρευνα δίνει προβάδισμα στον Τζον Κέρι σε 13 αμφίρροπες πολιτείες.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

Η Φλόριντα ψηφίζει

Μπους και Κέρι βρίσκονται στην πολιτεία που θεωρείται κλειδί για την ανάδειξη του νέου προέδρου, προσπαθώντας να κερδίσουν την υποστήριξη των πολιτών της που έχουν ήδη μπει στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Μπους και Κέρι στοχεύουν στη Φλόριντα

Διαφωνίες για την ασφάλεια

Ισοπαλία μετά τη μονομαχία

Τρίτη και τελευταία μονομαχία

Δεύτερη μονομαχία Μπους - Κέρι

Οι Εκλογές των ΗΠΑ στο Διαδίκτυο

Σε εικόνες

Μπους - Κέρι: Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών

ΗΠΑ: Προεδρικές εκλογές

Οι πολιτείες - κλειδιά για την ανάδειξη του νικητή

Πώς λειτουργεί η κυβέρνηση

Οδηγός για τον τρόπο διακυβέρνησης των ΗΠΑ

Στην αντεπίθεση ο Μπους

Υπό την πίεση των επιθέσεων του αντιπάλου του στις εκλογές, Τζον Κέρι και παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έκανε λόγο για «σταθερή πρόοδο» στη χώρα.

Προειδοποιήσεις και υποσχέσεις από Μπους

Τσένι: Ευάλωτοι στην τρομοκρατία αν εκλεγεί ο Κέρι

Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ»

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι κατηγόρησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για «κολοσσιαία σφάλματα κρίσης αναφορικά με το Ιράκ.»

Αντιδικία για το στρατιωτικό παρελθόν του Κέρι

Ο Τζον Κέρι αρχίζει τη μάχη

«Μάχη για μια ενωμένη Αμερική»

Ελλάδα και κυβέρνηση Μπους

Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ουάσιγκτον, Δημήτρης Απόκης, εξετάζει το πλέγμα των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους.

Οι θέσεις των υποψηφίων

Στη σκιά των Μπους και Κέρι

Ο Κάρτερ φοβάται τη Φλόριντα

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 14:33 (Ώρα Λονδίνου)

Σε κατ΄οίκον περιορισμό

Ο Χιν Νιούντ εθεωρείτο υπέρμαχος του εκδημοκρατισμού της χώρας

Ο πρωθυπουργός της Μυανμάρ, Χιν Νιούντ, σύμφωνα με πληροφορίες, απομακρύνθηκε από την εξουσία και τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη γειτονική Ταϊλάνδη δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Μυανμάρ κατηγορείται για διαφθορά και αποπέμφθηκε από αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Τους τελευταίους μήνες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια μάχη για την εξουσία μεταξύ Χιν Νιούντ, νούμερο τρία στην ιεραρχία της Μυανμάρ, και του σκληροπυρηνικού στρατηγού, Ταν Σουέ.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διαμάχη ήταν περισσότερο οικονομικών και λιγότερο πολιτικών συμφερόντων.

Η ανταποκρίτρια του ΒΒC στη νοτιοανατολική Ασία, Κάιλι Μόρις υποστήριξε ότι η κράτηση του Νιούντ είναι μεγάλο πλήγμα σ όσους ήλπιζαν στον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Μυανμάρ ήταν πολύ κοντά στο ανοίξει διάλογο για την απελευθέρωση της επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο BBC ότι είδαν στρατιώτες να λαμβάνουν θέσεις έξω από την οικία του Χιν Νιούντ στην πρωτεύουσα, Ραγκούν.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 13:42 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιμέτωπος με 16 κατηγορίες

Ο κληρικός Αμπού Χαμζά λειτουργούσε σε τέμενος του βορείου Λονδίνου

Δικαστήριο στο Λονδίνο απήγγειλε 16 κατηγορίες εις βάρος του ακραίου μουσουλμάνου κληρικού, Αμπού Χάμζα αλ Μάσρι, ο οποίος λειτουργούσε σε τέμενος του βορείου Λονδίνου.

Ο Αμπού Χαμζά κρατείται στις βρετανικές φυλακές από τον Μάιο.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον μουσουλμάνο κληρικό είναι η εξής: εξώθηση σε ανθρωποκτονία και φυλετικό μίσος και για κατοχή ενός εγγράφου που συνδέεται με την τρομοκρατία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ζητήσει την έκδοσή του, τον κατηγορούν για προσπάθεια σύστασης τρομοκρατικού πυρήνα και ότι είναι πράκτορας της Αλ Κάιντα.

Ο αιγυπτιακής καταγωγής κληρικός αρνείται κάθε κατηγορία.

Ο Αμπού Χαμζά, ο οποίος έχει πολεμήσει στο Αφγανιστάν κατά των σοβιετικών δυνάμεων, ήρθε στη Βρετανία το 1979.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 14:13 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα μεγάλη επίθεση και απαγωγή

Η Μάργκαρετ Χασάν ζει εδώ και 30 χρόνια

Τέσσερις στρατιώτες της Ιρακινής Εθνικής Φρουράς σκοτώθηκαν και έως και 80 τραυματίσθηκαν από επίθεση με όλμο στο αρχηγείο της στρατιωτικής δύναμης στη βόρεια Βαγδάτη.

Αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Μπλάκχοκ μετέβησαν στην περιοχή για την μεταφορά των τραυματιών.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας επιβεβαίωσε την επίθεση και διευκρίνισε ότι δεν υπήρχαν θύματα από αμερικανικής πλευράς.

Από την περασμένη εβδομάδα οπότε και ξεκίνησε ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων, Ραμαζάνι, 13 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε διαφορετικά επεισόδια.

Νέα απαγωγή

Η επικεφαλής της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης CARE International έπεσε θύμα απαγωγής στο Ιράκ, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά της.

Η Μάργκαρετ Χασάν είναι παντρεμένη με Ιρακινό και ζει εδώ και 30 χρόνια στο Ιράκ.

Έχει διπλή υπηκοότητα, δηλαδή βρετανική και ιρακινή.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι προσπαθούν να εξακριβώσουν τι συνέβη.

Οι δύο πόλεμοι του Ιράκ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε ότι παράλληλα με τη μάχη κατά των ανταρτών του Ιράκ πρέπει οι συμμαχικές δυνάμεις να κερδίσουν την υποστήριξη του λαού.

Ο Κόφι Ανάν, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, απέφυγε να σχολιάσει το αμερικανικό αίτημα για ανάπτυξη Βρετανών στρατιωτών κοντά στη Βαγδάτη.

Σε άλλες εξελίξεις

Αμερικανός υπάλληλος εταιρείας εργοληπτών σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε επίθεση με όλμο κατά κτιριακού συγκροτήματος του στρατού.

Άγνωστοι επιτέθηκαν κατά κεντρικού πετρελαιαγωγού στο βόρειο Ιράκ, ο οποίος τυλίχθηκε στις φλόγες.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Ραμάντι μεταξύ ανταρτών και αμερικανικών δυνάμεων.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 12:03 (Ώρα Λονδίνου)

Μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Τους υπουργούς οικονομίας και οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, και ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα δέχθηκε στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα θέματα που θα συζητηθούν στο Γιούρο Γκρούπ και στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN), αλλά και για τον προϋπολογισμό του 2005.

Mετά τη συνάντηση, με δηλώσεις του, ο υπουργός οικονομίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει δύο πρωτοβουλίες. Η μια αφορά στη συνεννόηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς για να περιοριστούν τα περιθώρια κέρδους και η άλλη στην μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Εξάλλου, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στην παράταση η οποία δόθηκε ως το τέλος Νοεμβρίου 2004 για την εξόφληση ληξιπροθέσμων χρεών και είπε ότι έγινε μετά από αίτημα πολλών επιχειρηματιών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν προλάβαιναν να ενταχθούν στο μέτρο κυρίως λόγω των ολυμπιακών αγώνων.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτοφανής δίκη στη Γαλλία

H Ανζελίκ (αριστερά) έμεινε παράλυτη μετά από τροχαίο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στη Γαλλία η απόφαση δικαστηρίου για ένα ζευγάρι που κατηγορείται για εγκληματική αμέλεια αφού άφησε μεθυσμένο φίλο του να οδηγήσει.

Ο Φρέντερικ Κόλιν μπήκε με το αυτοκίνητό του στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και να σκοτώσει μια τετραμελή οικογένεια.

Κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων πήγαν την υπόθεση στο δικαστήριο κατηγορώντας την Ανζελίκ και τον Ζαν Σεμπαστιάν Φρες για πρόκληση εγκλήματος αφού άφησαν το φίλο τους Φρέντερικ να οδηγήσει, ενώ εκείνος είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στο σπίτι τους.

Εάν το ζευγάρι κριθεί ένοχο αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ή επιβολή προστίμου.

Πρόκειται για μια υπόθεση άνευ προηγουμένου, ενώ τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι το ζεύγος Φρες ένωσε μια κοινή περιπέτεια: είχαν πέσει και οι δύο θύματα μεθυσμένων οδηγών.

Η Ανζελίκ έμεινε παράλυτη από την ηλικία των 16 χρόνων όταν την χτύπησε αυτοκίνητο.

Το γεγονός αυτό, είπε ο κατήγορος, θα έπρεπε να την είχε κάνει περισσότερο υπεύθυνη.

Το ζευγάρι ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να σταματήσει τον Φρέντερικ Κόλιν αλλά εκείνος έγινε επιθετικός και επέμεινε να φύγει από το σπίτι τους με το αυτοκίνητό του.

Λίγη ώρα αργότερα, ο φίλος τους έμπαινε στο αντίθετο ρεύμα σκορπώντας το θάνατο.

Μοναδική επιζήσασα είναι μια μικρή πέντε χρόνων.

Η γιαγιά της άσκησε μήνυση κατά του ζεύγους Φρες λέγοντας ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε ενημερώσει την αστυνομία για την κατάσταση του οδηγού.

Η υπόθεση έχει διχάσει την κοινή γνώμη της Γαλλίας, όπου η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Οι ιδιοκτήτες των μπαρ θεωρούνται νομικά υπεύθυνοι για την σωματική ακεραιότητα των πελατών τους, εφόσον αφήσουν κάποιο οδηγό να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 11:41 (Ώρα Λονδίνου)

Χρυσή επέτειος για τη CERN

Το CERN ποντάρει το μέλλον του στην επιτυχία του νέου σωματιδιακού επιταχυντή

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο που βοήθησε να κατανοήσουμε τη στοιχειώδη φύση της ύλης και εφηύρε το κυριότερο πρωτόκολλο επικοινωνίας του Διαδικτύου, τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web - www), γιορτάζει τα 50 χρόνια του.

Αρχηγοί κρατών, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, συγκεντρώνονται στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη της Ελβετίας για τους πανηγυρικούς εορτασμούς.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο του κόσμου για έρευνες σε υποατομικά σωματίδια.

Μεταξύ άλλων, διαθέτει και ένα τεράστιο υπόγειο επιταχυντή όπου η ύλη άτομα και υποατομικά σωματίδια- επιταχύνεται σε υψηλότατες ταχύτητες προτού υποβληθεί σε ποικίλες συγκρούσεις.

Οι εορτασμοί σηματοδοτούνται από ένα κύκλο φωτός, μήκους 27 χιλιομέτρων.

Οι προβολείς θα περιγράψουν με αυτόν τον τρόπο την περιφέρεια του νέου κυκλικού σωματιδιακού επιταχυντή του CERN (Large Hadron Collider), ένα νέο επιστημονικό εργαλείου που επιτρέπει πειράματα στα οποία φωτόνια και άλλα υποατομικά σωματίδια θα συγκρούονται όντας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ενεργείας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως όταν η μηχανή θα είναι έτοιμη για να λειτουργήσει το 2007 θα τους βοηθήσει να καταλάβουν τελικά γιατί όλα τα πράγματα που μπορούμε να δούμε και να ακουμπήσουμε έχουν ύλη. επιτρέψει να

Το ερώτημα αυτό είναι ένα από τα πολλά κενά που υπάρχουν στις γνώσεις μας για το σύμπαν.

Επί του παρόντος, το λεγόμενο Πρότυπο Μοντέλο των σωματιδίων και του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται μεταξύ τους, μας δίνει απλώς μια περιορισμένη ματιά στην πραγματική φύση της λεγόμενης «φυσιολογικής ύλης» και των δυνάμεων που την διέπουν.

Για παράδειγμα, μετρήσεις σε αστέρια που εκρήγνυνται έτη φωτός μακριά από την Γη έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως ο κόσμος κυριαρχείται από τη μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη» και «σκοτεινή ενέργεια».

Και πιθανότατα θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να εξηγηθούν πλήρως αυτά τα περίεργα φαινόμενα.

Διαδίκτυο

Το CERN υποστηρίζεται από 20 ευρωπαϊκά κράτη μέλη αλλά λειτουργεί με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλον τον κόσμο.

Δημιουργήθηκε το 1954 με στόχο να προσελκύσει πίσω στην Ευρώπη τους ευρωπαίους επιστήμονες που είχαν καταφύγει στη Βόρεια Αμερική την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και παράλληλα να κρατήσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο εκείνους τους επιστήμονες που σχεδίαζαν καριέρα στην φυσική.

Σήμερα, εργάζονται σε αυτό 9.000 άνθρωποι εκ των οποίων οι 6.550 είναι επιστήμονες.

Τρεις επιστήμονες του CERN Κάρλο Ρουμπία και Σιμόν βαν ντερ Μέερ το 1984 και Τζορτζ Τσάρπακ το 1992- έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ για τις εργασίες τους στο εργαστήριο.

Αλλά οι περισσότεροι γνωρίζουν ίσως το CERN κυρίως λόγω της δημιουργίας του Παγκόσμιου Ιστού.

Ο Παγκόσμιος Ιστός έγινε δυνατός μέσω ενός προγράμματος υπερκειμένου που δημιούργησε ο Τιμ Μπέρνερς-Λι πριν 20 χρόνια.

Το πρόγραμμα είχε στόχο να κάνει ευκολότερη την οργάνωση, σύνδεση και πρόσβαση σε πληροφορίες στο Ίντερνετ.

Στόχος του Μπέρνερς-Λι ήταν προσφέρει στους επιστήμονες του CERN ένα φιλικό εργαλείο που θα τους επέτρεπε να μοιράζονται τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους στο εργαστήριο.

Το εργαστήριο της Γενεύης βρίσκεται στην πρωτοπορία της δημιουργίας του Πλέγματος (Grid). ενός «Υπερ-Διαδικτύου» που θα επιτρέπει στους φυσικούς να χειριστούν το πλήθος δεδομένων που θα προκύψουν από τον νέο κυκλικό σωματιδιακό επιταχυντή του CERN.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

Η Φλόριντα ψηφίζει

Φορείς ανησυχούν για την «πολυπλοκότητα» του συστήματος

Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών, Τζορτζ Μπους και Τζον Κέρι, βρίσκονται στη Φλόριντα, σε μια από τις πολιτείες κλειδιά για την ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, εν μέσω επικρίσεων και καταγγελιών ξεκίνησε στη συγκεκριμένη πολιτεία η προσέλευση ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου των ΗΠΑ, δυο εβδομάδες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές.

Η Φλόριντα είναι μια από τις 32 πολιτείες όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να κάνουν την επιλογή τους, μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, πριν από τις 2 Νοεμβρίου, επίσημη ημέρα των εκλογών.

Επικρίσεις

Οι αρχές της πολιτείας, των οποίων προΐσταται ο μικρότερος αδελφός Μπους, εφαρμόζουν ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Όμως, το εν λόγω σύστημα επικρίνεται τόσο από όργανα παρακολούθησης των εκλογών, όπως το κέντρο Κάρτερ, όσο και από οργανώσεις προστασίας πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι φορείς αυτοί καταγγέλλουν ότι η πολυπλοκότητα του συστήματος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων ψηφοφόρων που δεν διαθέτουν κατάλληλη μόρφωση για να χειριστούν την νέα τεχνολογία.

Επιπλέον, λένε οι ίδιοι φορείς, το σύστημα της Φλόριντα επιτρέπει παρεμβάσεις και παρατυπίες δίχως αυτές να μπορούν να αποδειχθούν.

Στη σκιά του 2000

Η Φλόριντα ήταν η πολιτεία που στις προηγούμενες εκλογές έστειλε τον Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο με μία αμφιλεγόμενη διαφορά μερικών εκατοντάδων ψήφων.

Ο Τζον Κέρι έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους να κάνουν σωστή χρήση της ψήφου τους για να μην επαναληφθεί το «σκάνδαλο», όπως το αποκάλεσε, των εκλογών του 2000, όταν η εκλογική επιτροπή ακύρωσε χιλιάδες ψήφους η πλειοψηφία των οποίων ήταν υπέρ των Δημοκρατικών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει για την Τρίτη τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 19:34 (Ώρα Λονδίνου)

Φεύγει ο κλωβός, τέλος η απεργία πείνας

Την αφαίρεση από τον χώρο όπου αυλίζονται οι καταδικασθέντες ως μέλη της «Ε.Ο. 17Ν» του υπολοίπου του συρμάτινου κλωβού, μετά από απόφαση του εισαγγελέα επόπτη των φυλακών, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να ανακοινώσουν, μέσω των συνηγόρων τους, ότι σταματούν την απεργία πείνας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος παραχώρησε ειδική συνέντευξη τύπου, «η Πολιτεία επιδεικνύει τη βούλησή της να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια μετριοπάθειας» και «τιμωρεί τους παραβάτες του Νόμου - δεν τους εκδικείται».

Ο κ. Παπαληγούρας είπε ακόμη ότι οι συνθήκες κράτησης των καταδικασθέντων ως μέλη της «Ε.Ο. 17Ν» δεν είναι απάνθρωπες, αλλά «αντίθετα, διαβιούν σε εγκαταστάσεις που τους εξασφαλίζουν έως και καλύτερους όρους διαβίωσης, συγκριτικά με άλλους φυλακισμένους - και τούτο προκειμένου να πληρούνται οι απαραίτητοι όροι ασφάλειας, αλλά και προστασίας των ίδιων».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μέσω της δικηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας πως «μετά από συνεννόηση με τους συγκρατούμενους του διακόπτουν από σήμερα την απεργία πείνας».

Ωστόσω συνεχίζει ο Αλέξανρος Γιωτόπουλος, ο οποίος διαμαρτύρεται για τις συνθήκες της δικής του την οποία χαρακτιρίζει άδικη.

Υπενθυμίζεται ότι, σε απεργία πείνας είχαν κατέβει επτά εκ των κρατουμένων, έξι εκ των καταδικασθέντων ως μέλη της «Ε.Ο. 17Ν» και ένας καταδικασθείς ως μέλος του ΕΛΑ.

Πλην του Δημήτρη Κουφοντίνα, απεργούσαν εντός των φυλακών οι Χριστόδουλος Ξηρός (24 ημέρες), Ηρακλής Κωστάρης (17 ημέρες), Σάββας και Βασίλης Ξηρός (11 ημέρες), Αλέξανδρος Γιωτόπουλος (συνεχίζει, στην τεταρτη ημερα απεργίας την Τρίτη) και εκ των καταδικασθέντων για την υπόθεση του ΕΛΑ, Χρήστος Τσιγαρίδας (7 ημέρες).

Ανακοινώσεις στις οποίες ζητούσαν να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς κράτησης των καταδικασθέντων στη «δίκη της 17Ν» είχαν εκδώσει ο ΣΥΝ, το μέτωπο ριζοσπαστικής αριστεράς και ο σύνδεσμος φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 09:19 (Ώρα Λονδίνου)

Εφέσεις και νέες δίκες Γιάννη Σερίφη

Για τις 7 Φεβρουαρίου 2005 προσδιορίστηκε η δίκη ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων των καταδικασθέντων στην υπόθεση του ΕΛΑ, αλλά και του αθωωθέντος Μιχάλη Κασσίμη, για υποθέσεις εκρήξεων οι οποίες είχαν διαχωριστεί από την κύρια δικογραφία του ΕΛΑ.

Μαζί εκδικάζεται και η υπόθεση του Γιάννη Σερίφη, που κατηγορείται ως μέλος της οργάνωσης την περίοδο της βομβιστικής επίθεσης σε λεωφορείο το οποίο μετέφερε αστυνομικούς, που έγινε στον Περισσό το 1997, και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού υποδιευθυντή Απόστολου Βέλλιου.

Για την υπόθεση Σερίφη η δικογραφία είχε διαχωριστεί προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω ανάκριση.

Οι Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Χρήστος Τσιγαρίδας και Μιχάλης Κασσίμης παραπέμπονται να δικαστούν για υποθέσεις εκρήξεων σε κοινωφελείς οργανισμούς την περίοδο 1986 - 1987.

Επίσης, για τις 2 Δεκεμβρίου 2005 προσδιορίστηκε η δίκη σε β' βαθμό, ενώπιον το πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων, των δεκαπέντε καταδικασθέντων ως μέλη της «Ε.Ο. 17Ν», αλλά και των Γιάννη Σερίφη και Αγγελικής Σωτηροπούλου, κατά της αθώωσης των οποίων ασκήθηκε έφεση υπέρ του νόμου από τον εισαγγελέα εφετών Χρ. Λάμπρου.

Στο εδώλιο για σωρεία ενεργειών της οργάνωσης θα καθίσουν οι καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος και Ηρακλής Κωστάρης και οι καταδικασμένοι σε πολυετείς καθείρξεις Πάτροκλος Τσελέντης, Κώστας Τέλιος, Σωτήρης Κονδύλης, Θωμάς Σερίφης, Νίκος Παπαναστασίου, Βασίλης Ξηρός, Κώστας Καρατσώλης, Διονύσης Γεωργιάδης και Παύλος Σερίφης.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 08:55 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση εναντίον δημοσιογράφου

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στην κεντρική κλινική Αθηνών ο δημοσιογράφος και διευθυντής του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», Φίλιππας Συρίγος, ο οποίος δέχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας επίθεση από αγνώστους, που τον χτύπησαν με σιδερολοστό και μαχαίρι.

Οι άγνωστοι ανέμεναν τον δημοσιογράφο σε γειτονιά της Καλλιθέας, έξω από το ραδιοφωνικό σταθμό στον οποίο φιλοξενείται η απογευματινή του εκπομπή.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση του κ. Συρίγου, ο ασθενής φέρει σοβαρά τραύματα, μεταξύ των οποίων κρανιοεγκεφαλική κάκωση, τραύματα από μαχαίρι στο ημιθωράκιο, στη νεφρική χώρα, στους γλουτούς, τρία θλαστικά τραύματα στη βρεγματική χώρα και διάφορες κακώσεις στα άκρα.

Διευκρινίζεται επίσης ότι ο δημοσιογράφος εισήχθη στο νοσοκομείο άνευ εξετάσεων γιατί κινδύνευε από αιμορραγικό σοκ.

Καθολική ήταν η καταδίκη της επίθεσης από την πολιτική ηγεσία του τόπου και τους δημοσιογραφικούς και αθλητικούς φορείς.

Ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «οι επιθέσεις κατά λειτουργών του Τύπου είναι ενέργειες που στρέφονται κατά της ελευθεροτυπίας, κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης».

Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης χαρακτήρισε την επίθεση «πράξη ενάντια στην ελευθερία του λόγου και κατ επέκταση στη δημοσιογραφική έκφραση».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε ότι η επίθεση αποτελεί «ευθεία επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου και της ελεύθερης έκφρασης».

Ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Μάκης Μαΐλης, υπογραμμίζει ότι η επίθεση «δημιουργεί ερωτηματικά, τα οποία πρέπει να απαντηθούν, δεδομένου ότι ο Φίλλιπας Συρίγος είναι μάρτυρας σε υποθέσεις που αφορούν τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του αθλητισμού».

Ο Συνασπισμός, στη σχετική του ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι «το χέρι των τραμπούκων όπλισε η αυθαιρεσία και η ατιμωρησία των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον χώρο του αθλητισμού, για την εξυγίανση του οποίου ο Φίλιππας Συρίγος έχει δώσει αγώνες».

Η Ένωση Συντακτών καταδίκασε την «άνανδρη και εγκληματική» επίθεση, τονίζοντας ότι στόχος των δραστών «ήταν η ίδια η ζωή του δημοσιογράφου» αλλά και «η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας για όσους δημοσιογράφους επιμένουν να αναζητούν την αλήθεια και να αποκαλύπτουν σκοτεινές πλευρές της πολιτικής, κοινωνικής αλλά και της αθλητικής ζωής του τόπου».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο πανελλήνιος σύνδεσμος αθλητικού Τύπου.

Την διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το τμήμα δίωξης ανθρωποκτονιών της ελληνικής αστυνομίας.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είχε επικοινωνία με το διοικητή ασφαλείας κ. Σκότη από τον οποίο ζήτησε να τον ενημερώσει για την πορεία της διερεύνησης του περιστατικού, και πρότεινε να αναλάβει την εποπτεία της έρευνας ο ίδιος ο κ. Σκότης.

Ο κ. Συρίγος είναι μάρτυρας στην υπόθεση χρήσης απαγορευμένων ουσιών από έλληνες αθλητές.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 08:45 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη με τσάμικα

Θέμα επιστροφής περιουσιών των αλβανοτσάμηδων έθεσε στον πρόεδρο της δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο αλβανός ομόλογός του, Άλφρεντ Μοϊσίου, την Δευτέρα, πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσκεψης του έλληνα προέδρου στην Αλβανία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μοϊσίου ζήτησε από τον κ. Στεφανόπουλο «να αρχίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών για να δώσουν τη σωστή νομική λύση στο πρόβλημα των Τσάμηδων Αλβανών στην Ελλάδα και των Ελλήνων στην Αλβανία».

«Δεν γνωρίζω αν υπάρχει ανάγκη επιλύσεως του προβλήματος. Εγώ το θεωρώ ανύπαρκτο ως πρόβλημα διότι ανάγεται σε μια εποχή που οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές.

»Εάν θυμηθούμε εκείνη την εποχή θα πρέπει να θυμηθούμε και τις διεκδικήσεις της Ελλάδας απέναντι στην Αλβανία. Είναι δυνατόν να συζητάμε αυτά τα πράγματα; Δεν έχω καμία διάθεση αναξέσεως των παλιών θεμάτων υπενθυμίζοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκαν και τα οποία είναι ξεπερασμένα αναγόμενα στο 1944, προ εξήντα χρόνων δηλαδή», απήντησε ο κ. Στεφανόπουλος.

»Όταν το θέμα του ετέθη και πάλι από δημοσιογράφο στην κοινή συνέντευξη τύπου που παρεχώρησαν οι δύο πρόεδροι, υπήρξε επίσης κατηγορηματικός: «Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι, μία ημέρα προ της επισκέψεως του κ. Στεφανόπουλου, η αλβανική αστυνομία απέρριψε αίτηση της οργάνωσης «η Τσαμουριά», που ζήτησε να διοργανώσει διαδήλωση για να εγείρει αξιώσεις επιστροφής περιουσιών των αλβανοτσάμηδων.

Ελληνική μειονότητα και ορθοδοξία

Τόσο στην ομιλία του στο γεύμα όσο και στην συνέντευξη τύπου ο κ. Στεφανόπουλος έκανε αναφορά στην ελληνική μειονότητα και εξήρε τον ρόλο της στις ελληνοαλβανικές σχέσεις τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που δίνει η Αθήνα στην έμπρακτη και αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπου και αν αυτή ζεί.

Ακόμη, ζήτησε να πάψουν να υπάρχουν μειονοτικές ζώνες και να απολαμβάνουν οι Έλληνες σε όλες τις περιοχές της Αλβανίας τα δικαιώματα που απορρέουν από ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις.

Ερωτηθείς για τους λόγους που εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το νότο, όπου κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο, είπε ότι πάει για να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ελληνική μειονότητα με την αναγνώριση των υπέρ αυτής δικαιωμάτων αλλά και με την λειτουργία της ως δεσμού στη φιλία των δυο χωρών.

Για τη μετάβαση του στο χωριό Δρόβιανη στα ελληνοαλβανικά σύνορα είπε οτι αποτελεί μια κίνηση έκφρασης των οικογενειακών του αισθημάτων μια και ο προ-παππούς του, Σπυρίδων Μπράτσικας, καταγόταν από εκεί.

Αναφερόμενος στους αλβανούς οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα, ο κ. Στεφανόπουλος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία και εφαρμόζει ανεξαρτήτως εθνοτικών, φυλετικών ή θρησκευτικών διαφορών.

Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και διακήρυξε τη βούληση της Ελλάδας να βοηθήσει στην προσπάθεια ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μοϊσίου, ο πρόεδρος της δημοκρατίας επισκέφθηκε το Αρσάκειο Τιράνων, όπου φοιτούν 360 παιδιά, αλβανόπουλα στην πλειοψηφία τους, και διδάσκονται μεταξύ άλλων μαθήματα στην ελληνική γλώσσα.

Κατόπιν, συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο, απευθυνόμενος στον οποίο υπογράμμισε τη συμβολή της ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας στις καλές σχέσεις των δύο χωρών.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 08:28 (Ώρα Λονδίνου)

Βία και πετρέλαιο

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο χάρτης της ακρίβειας. Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε κάθε νομό της Β. Ελλάδας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΤσάμΗκος χορός προκλήσεων. Η Αλβανία εγείρει και πάλι ανύπαρκτο θέμα Τσάμηδων!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Όργιο πλαστών διπλωμάτων οδήγησης. Να γιατί σκοτωνόμαστε! Κατεγράφησαν ήδη 9.500 κατασκευασμένα με κλεμμένα έντυπα, ενώ "ετοιμάζονται" εκατοντάδες άλλα μέσω υπολογιστών.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εντολή υπέρβασης για τον Πρόεδρο. Γκάλοπ: Οι 7 στους 10 δεν θέλουν εκλογές.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 4 πακέτα για 73.350 θέσεις εργασίας. Πράσινο φως από Καραμανλή στα μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας.

Η ΑΥΓΗ: Μαφιόζικο χτύπημα. Στην εντατική ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Άρχισε η έρευνα για τα κλεμμένα της Γιάννας και του Θόδωρου. Επί 2 ώρες κατέθετε ο αδελφός του Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος που προσκόμισε μία βαλίτσα με 120 αποκαλυπτικά έγγραφα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Επίδομα θέρμανσης συζητεί (πιεζόμενη) η κυβέρνηση. 46-49 λεπτά η τιμή του λίτρου στην Αθήνα, 51-53 στην περιφέρεια.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Όλα τα δικαιολογητικά για τις 13.000 προσλήψεις. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για κριτήρια και προθεσμίες.

ΕΘΝΟΣ: 2.847 νέες προσλήψεις σε υπουργεία, δήμους, φορείς. Προθεσμίες και λεπτομέρειες για όλους τους διαγωνισμούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΠΕΤΡ-ΕΛΕΟΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προκλητικοί οι Αλβανοί. Έθεσαν θέμα τσάμηδων στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πακέτο 3.489 θέσεων σε υπουργεία-δήμους. Προγραμματισμός 165.000 προσλήψεων και μονιμοποιήσεων για την επόμενη 3ετία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δολοφονικό χτύπημα στον Συρίγο. Δυο άγνωστοι, προφανώς σε "διατεταγμένη υπηρεσία", για να του κλείσουν το στόμα.

ΕΞΠΡΕΣ: "Κλειδί" η παραγωγικότητα. Μελέτη του ΚΕΠΕ για τον δημόσιο τομέα".

ΕΣΤΙΑ: Το μυστήριο με τον πληθωρισμό. Καταγράφεται μέση αύξησις τιμών μόλις 2,8% ετησίως.

ESPRESSO: Αποκλειστικό: Εντοπίστηκε ο εγκέφαλος που γεμίζει με κόκα την Ελλάδα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διπλή αμφισβήτηση στον προϋπολογισμό. Δεν πείθει τις Βρυξέλλες - Ανατρέπονται τα δεδομένα του λόγω πετρελαίου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέτρα για Αθήνα με λιγότερα ΙΧ. Κάμερες παντού, ξανάρχονται τα παρκόμετρα, αυστηρότερη αστυνόμευση, επέκταση λεωφορειολωρίδων.

ΚΕΡΔΟΣ: "Συναγερμός στην κυβέρνηση από τις τιμές καυσίμων. Φόβοι στις διεθνείς αγορές για ανεπαρκή προσφορά πετρελαίου".

Ο ΛΟΓΟΣ: Προ των πυλών κύμα ακρίβειας σε αγαθά. Ανησυχεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Θεαματική βελτίωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου. Υποχωρεί 33,5% το άνοιγμα των εξωτερικών συναλλαγών φέτος".

ΤΑ ΝΕΑ: Σοκ 0,54 ευρώ ξέφυγε το πετρέλαιο. Εξωφρενικές οι τιμές στην περιφέρεια.

Η ΝΙΚΗ: Δεν υπάρχει ακρίβεια! Οι τιμές "καίνε" και η κυβέρνηση εθελοτυφλεί.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοταχώς μπροστά με μεγαλύτερη απαιτητικότητα. Συνέντευξη Τύπου της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο συνέδριο.

TRAFFIC NEWS: Ενέδρα θανάτου στον Συρίγο. Ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κίνδυνος για την υγεία μας από τα σκουπίδια. Η Θεσσαλονίκη εκπέμπει SOS.

Η ΧΩΡΑ: Δολοφονική επίθεση κατά του Συρίγου από μαφιόζους κουκουλοφόρους. Ενέδρα θανάτου που θυμίζει ατμόσφαιρα Κολομβίας.

City Press: Κυκλοφοριακό: Χωρίς διόδια αλλά με "Μεγάλο Αδελφό".

METRO: Αγωνία στην αγορά. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων.

Επίθεση κατά δημοσιογράφου

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "κουκουλοφόροι με μαχαίρια και σιδερένια γροθιά επιτέθηκαν με μαφιόζικο τρόπο και τραυμάτισαν σοβαρά χθες το απόγευμα τον δημοσιογράφο, αθλητικό σχολιαστή της "Ελευθεροτυπίας" και του ραδιοσταθμού "Σούπερ Σπορ" Φ. Συρίγο. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για δράστες που προέρχονται από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Φ. Συρίγος έχει συγκρουστεί τους τελευταίους μήνες με τα κέντρα που υποστήριζαν το ντόπινγκ, κατέθεσε ως μάρτυρας για την υπόθεση Τζέκου, Κεντέρη, Θάνου, έχει δεχθεί μήνυση από την οικογένεια Αγγελοπούλου και κατήγγειλε τη χαριστική σύμβαση για το γήπεδο του Ολυμπιακού".

Η Traffic News αναφέρει ότι "πρωτοφανής ενέδρα θανάτου σε βάρος του δημοσιογράφου Φίλιππα Συρίγου από κουκουλοφόρους, που τον μαχαίρωσαν και τον χτύπησαν με σιδηρολοστό στο κεφάλι σε μια προσπάθεια να του κλείσουν το στόμα".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλου προκάλεσε η δολοφονική επίθεση κατά του Φίλιππου Συρίγου. Ο δημοσιογράφος ήταν ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες για την υπόθεση ντόπινγκ".

Η Espresso προσθέτει ότι "μπούμερανγκ" για τον σκοτεινό κόσμο των βρόμικων κυκλωμάτων του αθλητισμού είναι η επίθεση κατά του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου. Η αστυνομία επιχειρεί να εντοπίσει τους δύο μπράβους που τον τραυμάτισαν βαριά χθες το απόγευμα, ενώ προσπαθεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν εντολοδότες γι' αυτή τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο άρθρο της τονίζει ότι "η δολοφονική επίθεση κατά του Φίλιππου Συρίγου στόχο είχε να του κλείσουν το στόμα με τη φυσική του εξόντωση και όχι απλώς να τον τρομοκρατήσουν. Ήταν μια σχεδιασμένη, προμελετημένη επίθεση, που άμεση σχέση έχει με τη σκληρή ελεύθερη κριτική του Συρίγου στα όσα συμβαίνουν στον γενικότερο αθλητικό χώρο. Πίσω από τους τρεις φυσικούς -μάλλον πληρωμένους- αυτουργούς υπάρχουν οπωσδήποτε ηθικού αυτουργοί, που δεν έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν δημόσια την κριτική για τις ενέργειές τους. Είχε τον τελευταίο καιρό ο Φίλιππος Συρίγος τρία ανοιχτά μέτωπα: α) με το ζεύγος Αγγελοπούλου, σχετικά με τα οργανωτικά και κυρίως τα οικονομικά της Ολυμπιάδας, β) με τον προπονητή Χρήστο Τζέκο και όσους είχαν αναμιχθεί στην υπόθεση του ντόπινγκ ολυμπιονικών, γ) με τον μεγαλοεπιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, κατά του οποίου ασκούσε έντονη κριτική για την όλη υπόθεση του Σταδίου Καραϊσκάκη".

Πετρέλαιο-Ανατιμήσεις

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "οι φωτιές που άναψε η ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου όλο και φουντώνουν περισσότερο. Πολλοί επαΐοντες και ειδήμονες περί των "παιχνιδιών" με τις τιμές των καυσίμων εκφράζουν φόβους για εκτόξευσή τους στα 60 δολάρια το βαρέλι. Το φαινόμενο δεν είναι Ελληνικό αλλά παγκόσμιο και πλήττει βασικά τις χώρες που δεν έχουν δικό τους πετρέλαιο και αναγκαστικά το εισάγουν. Ήδη σε ορισμένες περιοχές της χώρας όπως τα Γιάννενα και η Ρόδος χθες πωλήθηκε από 50 έως 53 λεπτά το λίτρο".

Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "την περίπτωση να χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης σε χαμηλόμισθους και σε συνταξιούχους, εφόσον το πετρελαϊκό ράλι διαρκέσει, εξετάζει η κυβέρνηση, κατόπιν και της σχετικής πρότασης της ΓΣΕΕ που υποστήριξε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ".

Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "πολλαπλά σοκ σε μεγάλες κατηγορίες καταναλωτών αλλά και επιχειρήσεις προκαλεί η τρελή κούρσα του μαύρου χρυσού. Η αμόλυβδη βενζίνη, η οποία από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί κατά 18% πωλείται στην περιφέρεια μέχρι και 92 λεπτά το λίτρο! Και το ντίζελ κίνησης, που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπέρασε τα 83 λεπτά το λίτρο και αν συνεχισθεί πλέον η κούρσα του μαύρου χρυσού θα κοστίζει σε λίγο... όσο και η αμόλυβδη βενζίνη".

Η METRO γράφει ότι "στο κατακόρυφο ανεβαίνει η αγωνία του οικονομικού επιτελείου για τον τιμάριθμο, αλλά και τον "εκτροχιασμό" βασικών μεγεθών του νέου Προϋπολογισμού, με την οικονομική ηγεσία να αδυνατεί επί της ουσίας να παρέμβει, αφού τις εξελίξεις καθορίζουν οι τιμές του πετρελαίου".

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "κύμα ακρίβειας αναμένεται να φέρει στην αγορά η αλματώδης κούρσα της τιμής του πετρελαίου, πλήττοντας τα έτσι κι αλλιώς περιορισμένα εισοδήματα των καταναλωτών. Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν διαπιστωθεί αυξήσεις στις τιμές των αγαθών ευρείας κατανάλωσης και στις μεταφορές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην αγορά από την πιθανή παράταση της κρίσης στις ξένες αγορές πετρελαίου".

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "στη λογική της εικονικής πραγματικότητας εμμένει η κυβέρνηση όσον αφορά την ακρίβεια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτεθειμένη στην κοινή γνώμη. Ενώ χθες το μεσημέρι η τιμή του αργού ανερχόταν πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εμφανίζεται αμφιταλαντευόμενο ως προς τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσει, ενώ οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας καθώς ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν ανατιμήσεις στην αγορά και ότι όλα βαίνουν καλώς".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "είναι ανάγκη να αναθεωρηθή και ο τρόπος υπολογισμού του τιμαρίθμου. Όταν οι τιμές των βασικών προϊόντων καλπάζουν, είναι αστείο να υποστηρίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην χώρα μας είναι μόλις 2,8%. Και είναι επικίνδυνο να χαράσσεται και να ασκήται η οικονομική πολιτική στηριζόμενη σε τέτοια στοιχεία".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση απέναντι στα δίκαια αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων σε ευθεία αναλογία με την "εξομάλυνση" των σχέσεών της με τα "διαπλεκόμενα" συμφέροντα".

Αλβανία-Επίσκεψη Στεφανόπουλου

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "θέμα περιουσιών Αλβανών Τσάμηδων στην Ελλάδα έθεσε ο Αλβανός Πρόεδρος Άλφρεντ Μοΐσίου, κατά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Είναι η δεύτερη πρόκληση της αλβανικής πλευράς σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο είχε δηλώσει το Σεπτέμβριο πως 'χωρίς τους Αλβανούς δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες' ".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "την πολιτική της όξυνσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων -τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές- επιλέγουν τα Τίρανα. Αυτό κατέστη σαφές κατά τη διάρκεια των χθεσινών επαφών που είχε στην αλβανική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, όπου ο Αλβανός ομόλογός του Άλφρεντ Μοΐσίου έθεσε ευθέως θέμα περιουσιών Αλβανών Τσάμηδων στην Ελλάδα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 08:23 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανικές υποσχέσεις για τη Β. Κορέα

Η Βόρειος Κορέα υποφέρει από τη φτώχια και την πείνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους ενέκρινε νομοθεσία η οποία προβλέπει την ενίσχυση οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βορείου Κορέας και την χορήγηση ασύλου στους Βόρειο-Κορεάτες μετανάστες από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο κ. Μπους ενέκρινε ένα κονδύλιο 24 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την κάλυψη αυτών και άλλων παρόμοιων αναγκών.

Η Βόρειος Κορέα αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια για την ανατροπή του καθεστώτος.

Πράξη στήριξης

Ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι η «Νομοθετική Πράξη 2004 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρειο Κορέα» έχει στόχο την προάσπιση της ελευθερίας.

Η νομοθεσία προβλέπει την οικονομική υποστήριξη των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που προωθούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υπακοή στους νόμους και την οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης, ορίζει το διορισμό ειδικού απεσταλμένου ο οποίος θα επιβλέπει το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Βόρειο Κορέα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Νότιο Κορέα μεταδίδει ότι τα γραφεία για τους πρόσφυγες της Σεούλ στηρίζουν τη νομοθεσία την οποία ερμηνεύουν σαν μια συμβολική πράξη στήριξης προς το λαό της Βορείου Κορέας.

Διάλογος για τα πυρηνικά

Τουλάχιστον 200 χιλιάδες Βόρειο- Κορεάτες πιστεύεται ότι έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Κίνα. Όμως εάν συλληφθούν από τις κινεζικές αρχές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επαναπατρισμού.

Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι τόσο οι κυβερνήσεις της Κίνας όσο και της Νοτίου Κορέας αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την αμερικανική πρωτοβουλία.

Πολλοί πάντως πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον με τη νέα νομοθεσία θέλει να δώσει αφορμή για να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για τα πυρηνικά προγράμματα της Βορείου Κορέας.

Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, αναμένεται να ξεκινήσει περιοδεία στην Άπω Ανατολή επιδιώκοντας την έναρξη συνομιλιών με την Πιονγκ-Γιανγκ και με άλλες κυβερνήσεις.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

Η Φλόριντα ψηφίζει

Φορείς ανησυχούν για την «πολυπλοκότητα» του συστήματος

Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών, Τζορτζ Μπους και Τζον Κέρι, βρίσκονται στη Φλόριντα, σε μια από τις πολιτείες κλειδιά για την ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, εν μέσω επικρίσεων και καταγγελιών ξεκίνησε στη συγκεκριμένη πολιτεία η προσέλευση ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου των ΗΠΑ, δυο εβδομάδες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές.

Η Φλόριντα είναι μια από τις 32 πολιτείες όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να κάνουν την επιλογή τους, μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, πριν από τις 2 Νοεμβρίου, επίσημη ημέρα των εκλογών.

Επικρίσεις

Οι αρχές της πολιτείας, των οποίων προΐσταται ο μικρότερος αδελφός Μπους, εφαρμόζουν ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Όμως, το εν λόγω σύστημα επικρίνεται τόσο από όργανα παρακολούθησης των εκλογών, όπως το κέντρο Κάρτερ, όσο και από οργανώσεις προστασίας πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι φορείς αυτοί καταγγέλλουν ότι η πολυπλοκότητα του συστήματος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων ψηφοφόρων που δεν διαθέτουν κατάλληλη μόρφωση για να χειριστούν την νέα τεχνολογία.

Επιπλέον, λένε οι ίδιοι φορείς, το σύστημα της Φλόριντα επιτρέπει παρεμβάσεις και παρατυπίες δίχως αυτές να μπορούν να αποδειχθούν.

Στη σκιά του 2000

Η Φλόριντα ήταν η πολιτεία που στις προηγούμενες εκλογές έστειλε τον Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο με μία αμφιλεγόμενη διαφορά μερικών εκατοντάδων ψήφων.

Τη Δευτέρα, ο Τζον Κέρι κάλεσε τους υποστηρικτές του να εκμεταλλευτούν το νέο σύστημα προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2000.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει για την Τρίτη τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2004 - 04:34 (Ώρα Λονδίνου)

Βολές κατά του Λουκασένκο

Το δημοψήφισμα στη Λευκορωσία, που δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο να εκτίσει και τρίτη θητεία, απασχολεί πολλές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Στη Γερμανία, η Μπερλίντερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να διακόψει το διάλογο με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, παρά τις παρατυπίες που διαπίστωσε ο ΟΑΣΕ στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι περισσότεροι πολίτες της Λευκορωσίας αντιδρούν στην ιδέα μιας τρίτης θητείας από τον κ. Λουκασένκο, οπότε η διατήρηση των σχέσεων με την ηγεσία της χώρας θα ήταν προς όφελος όλων.

Το άρθρο προσθέτει ότι η Λευκορωσία είναι χρήσιμη στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και της λαθρομετανάστευσης, αφού από τον περασμένο Μάιο βρίσκεται στα σύνορα της ΕΕ.

Η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) υιοθετεί μια διαφορετική άποψη.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «φάρσα» το δημοψήφισμα μια φάρσα, «που η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα έπρεπε να είχαν ανεχτεί».

«Τώρα, αυτό που ξεκίνησε σαν φάρσα μετατρέπεται σε τραγωδία και μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για την Ευρώπη που πρέπει να πει όχι σε αυτό το εγγόνι του Στάλιν».

Η εφημερίδα σημειώνει πως ο πρόεδρος Λουκασένκο έχει εναποθέσει τις ελπίδες για τη σωτηρία του στη συμμαχία με τη Ρωσία.

Όταν όμως η Μόσχα κοιτάζει τον καθρέφτη της στη Λευκορωσία βλέπει τη δική της αντανάκλαση, γιατί η αποδοχή του αποτελέσματος από το Κρεμλίνο, δείχνει ότι η δημοκρατία δεν είναι στη λίστα των προτεραιοτήτων του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζει η ισπανική εφημερίδα.

Στην ίδια τη Ρωσία, η εφημερίδα Μοσκόφσκι Κομσομόλετς (MoskovskiyKomsomolets) γράφει ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ενίσχυσε το γόητρο του και έδειξε σε όλον τον κόσμο ότι είναι ένας άξιος μαθητής του Στάλιν.

Η εφημερίδα Πράβντα (Pravda) δράττεται της ευκαιρίας για να εκφράσει την αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο ο Δυτικός κόσμος αντιμετωπίζει το δημοψήφισμα.

«Η σημασία αυτής της νίκης», γράφει, «γίνεται ακόμα πιο σπουδαία εάν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες υπό τις οποίες επετεύχθη. Υπήρχε μεγάλη πίεση από τη Δύση προκειμένου η Λευκορωσία να αλλάξει την πολιτική της και να απομακρύνει τον Λουκασένκο.»

«Το γεγονός ότι ο Λουκασένκο δεν ξεπούλησε τη Λευκορωσία στη Δύση ή στη ρωσική ολιγαρχία δικαιολογεί τη στήριξη που έλαβε από το λαό»

Η Ρωσίσκαγια Γκαζέτα (Rossiyskaya Gazeta) προσεγγίζει το θέμα διαφορετικά: «Μπορούμε να κατηγορούμε τον Λουκασένκο όσο θέλουμε, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να γίνει δικτάτορας και μάλιστα ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ένας τέτοιος ηγέτης, μια τέτοια διακυβέρνηση «ίσως να είναι η καταλληλότερη για τη σημερινή Λευκορωσία».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.