Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-25

  1. Η επιστροφή του Κλίντον
  2. Στην Κνεσέτ το σχέδιο αποχώρησης
  3. Μάχιμος ο Μπιλ Κλίντον
  4. Σε νέα άνοδο το πετρέλαιο
  5. Άρση των δασμών
  6. Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ
  7. Δύσκολη η απόφαση για Τουρκία
  8. Ενθρονίστηκε ο Αλεξανδρείας
  9. Συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις στην Ιαπωνία
  10. Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ
  11. Δεν επιτεύχθηκε ο στόχος
  12. Στην Κνεσέτ το σχέδιο αποχώρησης
  13. Η επόμενη ημέρα
  14. Εξαφάνιση εκρηκτικών στο Ιράκ
  15. Νέα μεγάλη ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα
  16. Οικονομία και φορολογία επί τάπητος
  17. Σε νέα άνοδο το πετρέλαιο
  18. Αυξήσεις με προσοχή
  19. Δύσκολη η απόφαση για Τουρκία
  20. Ενθρονίστηκε ο Αλεξανδρείας
  21. Τουρκικές προκλήσεις και οικονομία
  22. Νέα μεγάλη ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα
  23. Στην κορυφή η ΑΕΚ
  24. Κοσσυφοπέδιο: Νικητής ο Ρουγκόβα
  25. Θρίλλερ στις Βρυξέλλες
  26. Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα
  27. Συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις στην Ιαπωνία
  28. Σφαγή φαντάρων και προσευχές
  29. Προς την κορυφή η ΑΕΚ

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2004 - 01:30 (Ώρα Λονδίνου)

Η επιστροφή του Κλίντον

Η εμφάνιση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στο πλευρό του Τζον Κέρι λίγες εβδομάδες μετά την εγχείρηση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων.

«Η απήχηση Κλίντον: o πρώην πρόεδρος δίνει ώθηση στην εκστρατεία Κέρι», ο τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) που σημειώνει ότι ο Μπιλ Κλίντον αποθεώθηκε από 20 χιλιάδες οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια.

Το επιτελείο του Τζον Κέρι θεωρεί ότι η παρουσία Κλίντον θα δώσει «αέρα νίκης» στους Δημοκρατικούς γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Η Γκάρντιαν (Guardian) σημειώνει ότι «αν και πιο αδύνατος και αδύναμος» ο Μπιλ Κλίντον «δίνει πάθος» στην εκστρατεία του Κέρι. Ο κύριος Κλίντον δεν χρειαζόταν να κάνει κάτι το ιδιαίτερο για να ξεσηκώσει τα πλήθη -«έφτανε που μιλούσε».

«Έμοιαζε περισσότερο με συναυλία ροκ παρά με προεκλογική συγκέντρωση» γράφει χαρακτηριστικά η Γκάρντιαν.

Τουρκία

Ο Πρίγκιπας Κάρολος υποστηρίζει την εκστρατεία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση γράφουν σε ανταπόκριση της από την Κωνσταντινούπολη οι Τάιμς (Times).

« Η ουσία της τουρκικής πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να προστατευθεί μέσα στους κόλπους της ΕΕ» είπε ο Κάρολος.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η παρέμβαση του Καρόλου σε ένα τέτοιο πολιτικό θέμα είναι «ασυνήθιστη» για να συμπληρώσει όμως ότι ακολούθησε πιστά την κυβερνητική πολιτική στο θέμα.

Ισραήλ

Η σημερινή ψηφοφορία στην ισραηλινή βουλή επί του σχεδίου Σαρόν για απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας είναι «πραγματικά ιστορική» αποφαίνεται κεντρικό άρθρο της Ιντιπέντεντ (Independent). Πρόκειται για την πρώτη φορά για πολλά χρόνια που το Ισραήλ «κατεδάφισε οικειοθελώς εβραϊκούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα το μεγάλο ερώτημα είναι που θα οδηγήσει η απόσυρση από τη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι η πραγματική επιδιώξει του Σαρόν είναι να αποσυρθεί από τη Γάζα για να εδραιώσει την κατοχή και την εβραϊκή παρουσία στη Δυτική Όχθη.

Ακόμη και εάν αυτό είναι αληθές υποστηρίζει η Ιντιπέντεντ «ένα μικρό βήμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι προτιμότερο από τη στασιμότητα».

Πάντως συνεχίζει η εφημερίδα το μέλλον της ειρήνης στη περιοχή «δεν θα κριθεί από την απόφαση της Κνεσέτ σήμερα αλλά από το βαθμό ανάμειξης του αμερικανού προέδρου μετά τις εκλογές».

Ιράκ

Με τίτλο «κεραυνός εν αιθρία για τον Μπους», η Ιντιπέντεντ (Independent) στο πρωτοσέλιδο της γράφει ότι η αποκάλυψη ότι από το Ιράκ χάθηκαν 350 τόνοι εκρηκτικών αποτελεί «μεγάλο πονοκέφαλο» για τον αμερικανό πρόεδρο.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Τζον Κέρι δεν έχασε την ευκαιρία για να επικρίνει τη πολιτική του αμερικανού προέδρου λέγοντας ότι το επεισόδιο αυτό δείχνει ότι «δεν είναι ικανός να προστατέψει την ΑμερικήΤα εκρηκτικά μπορεί να έχουν ήδη φτάσει στα χέρια των τρομοκρατών».


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 21:31 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Κνεσέτ το σχέδιο αποχώρησης

Υπάχρει σοβαρή αντίθεση στο «σχέδιο απεμπλοκής» του Αριέλ Σαρόν

Την αποφασιστικότητα του να θέσει σε εφαρμογή το αποκαλούμενο «σχέδιο απεμπλοκής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Iσραήλ, Αριέλ Σαρόν, στη συνεδρίαση της βουλής τη Δευτέρα.

Το σχέδιο προβλέπει την ολική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και την εκκένωση 21 από τους 250 οικισμούς της Δυτικής Όχθης μέχρι το Μάρτιο του 2005. Θα διατηρηθεί όμως ο έλεγχος από τους Ισραηλινούς των συνόρων, καθώς επίσης του εναερίου χώρου και των ακτών της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κατανοεί την οργή των εποίκων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, η αποχώρηση όμως, είπε, θα συμβάλλει στην επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους και τους Άραβες γείτονες της χώρας. Υπογράμμισε δε ότι η αποχώρηση δεν αποτελεί υποκατάστατο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η ψηφοφορία επί του σχεδίου θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης. Ο κ. Σαρόν αναμένει την έγκριση του σχεδίου -προβλέπει και την αποζημίωση των εποίκων- με την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δεκαεπτά από τους 40 βουλευτές του Λικούντ, του κόμματος του κ. Σαρόν, ενδέχεται να ψηφίσουν κατά του σχεδίου, μαζί με περίπου 30 βουλευτές των σκληροπυρηνικών θρησκευτικών κομμάτων και εννέα Άραβες.

Τον κ. Σαρόν διέκοψαν επανειλημμένα βουλευτές που αντιτίθενται στο σχέδιο, μερικοί μάλιστα από αυτούς αποβλήθηκαν από την αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ έξω από την κνεσέτπραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου.

Την ίδια ώρα οι αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 14 Παλαιστίνιοι. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά Παλαιστινίων ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες.

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες σχετικά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Γιασέρ Αραφάτ. Ανταποκριτές μετέδωσαν αρχικά ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε την άδεια στον κ. Αραφάτ να εγκαταλείψει το αρχηγείο του στη Ραμάλα, όπου είναι αποκλεισμένος επί τρία χρόνια, για να επισκεφτεί νοσοκομείο για νοσηλεία.

Αργότερα ωστόσο, ο επιφορτισμένος με τις διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο υπουργός, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπήρξε παρόμοιο αίτημα από παλαιστινιακής πλευράς.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 22:13 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχιμος ο Μπιλ Κλίντον

Στο πλευρό του Τζον Κέρι είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον

Μόλις επτά εβδομάδες μετά την εγχείρηση μπάι-πας, ο Μπιλ Κλίντον μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, Τζον Κέρι.

Στη Φιλαδέλφεια ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν την εκλογή του κ. Κέρι, υπογραμμίζοντας πως στις εκλογές, στις 2 Νοεμβρίου, οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ «δύο ισχυρών ανδρών με πολύ διαφορετικές φιλοσοφίες», οι οποίες θα έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στον κόσμο.

Αναφερόμενος στην πολιτική του προέδρου Τζορτζ Μπους στο ζήτημα της τρομοκρατίας, ο κ. Κλίντον, κάλεσε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν την «πολιτική της ελπίδας» του Τζον Κέρι, κατηγορώντας τον κ. Μπους ότι βασίζει την καμπάνια της επανεκλογής του στο φόβο.

Εντείνοντας τις επιθέσεις του κατά του Τζον Κέρι, ο πρόεδρος Μπους τον κατηγόρησε ,

μιλώντας στο Κολοράντο, για «στρατηγική απαισιοδοξίας και οπισθοχώρησης» στο ζήτημα του Ιράκ.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Σε νέα άνοδο το πετρέλαιο

Ο τυφώνας Ιβάν δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία ων αμερικανικών διυλιστηρίων

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε νέο επίπεδο ρεκόρ στη Νέα Υόρκη. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν οι ανησυχίες για τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στις εξαγωγές νορβηγικού πετρελαίου ενδεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις τον ερχόμενο μήνα.

Οι πλοιοκτήτες απειλούν με κινητοποιήσεις λόγω της διένεξης τους με τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου.

Οι κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για τις 8 Νοεμβρίου και θα μπορούσαν να διακόψουν τις εξαγωγές νορβηγικού πετρελαίου που φτάνουν τα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Την Δευτέρα οι τιμές πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έφθασαν τα 55 δολάρια και 53 σεντς το βαρέλι.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξάνουν σταθερά τις τελευταίες μέρες κυρίως λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση στο Ιράκ και την αυξημένη ζήτηση από της Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ έκλεισε την Παρασκευή στα 51 δολάρια και 65 σεντς το βαρέλι.

Οι τιμές πετρελαίου είναι σήμερα κατά 80% υψηλότερες από πέρσι αλλά βέβαια θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 80 δολάρια το βαρέλι για να φθάσουν στο επίπεδο ρεκόρ του 1981, αν λάβουμε υπ όψιν μας τον πληθωρισμό.

Από τον Σεπτέμβριο όμως μέχρι σήμερα το κάθε βαρέλι μαύρου χρυσού κοστίζει 10 δολάρια περισσότερο.

Οι ειδικοί πάντως δεν προβλέπουν πτώση των τιμών στο άμεσο μέλλον καθώς λόγω του χειμώνα η ζήτηση για καύσιμα στο βόρειο ημισφαίριο είναι μεγάλη.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 21:06 (Ώρα Λονδίνου)

Άρση των δασμών

Ικανοποιημένος ο επίτροπος Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί

Η απόφαση της ΕΕ για άρση των δασμών, ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων, θέτει, προσωρινά τουλάχιστον, τέρμα στην αντιπαράθεση που ξεκίνησε το 2003.

Τότε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απεφάνθη ότι οι αμερικανικές επιδοτήσεις παραβιάζουν το νόμο. Η ΕΕ είχε αντιδράσει τον περασμένο Μάρτιο επιβάλλοντας δασμούς σε μία σειρά αμερικανικών προϊόντων.

Ο επίτροπος Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, επικρότησε την απόφαση των ΗΠΑ, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των κυρώσεων, εάν υπάρξουν από πλευράς ΗΠΑ διευκολύνσεις ειδικές για μεγάλες εταιρείες, όπως η Μάικροσοφτ, η Μπόιγκ και η Τζένεραλ Ελέκτρικ. Δήλωσε πάντως ότι θα εισηγηθεί στο ΕΚΟΦΙΝ την κατάργηση των δασμών και ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα ακόμη που πρέπει να ρυθμιστούν.

Στο τρέχον έτος και από την αρχή της επιβολής των δασμών τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβάλλει δασμούς συνολικού ύψους 255 εκατομμυρίων ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα. Με τις επιδοτήσεις που έλαβαν 1800 αμερικανικές εταιρείες, εξοικονομούσαν μέχρι τώρα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 21:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα

Οι θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά των ομογενών στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των ομογενών που με βάση την τελευταία απογραφή του 2000 στις ΗΠΑ αριθμούν 1.153.307 - κατά παράδοση υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια υποψήφιους των Δημοκρατικών, εξαιτίας της έντονης παρουσίας από την δεκαετία του 70 επιφανών Ελληνοαμερικανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο Μαικλ Δουκάκις, ΠολΤσόγκας, Πολ Σαρμπάνις, και Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Ωστόσο στις εκλογές του 2000 παρατηρήθηκε και καταγράφηκε μια μικρή μετατόπιση προς στο στρατόπεδο των Ρεπουπλικάνων και δεν τυχαίο ότι μέχρι και η ιστορική ομογενειακή εφημερίδα στην Νέα Υόρκη, «Εθνικός Κήρυκας», δεν δίστασε να πάρει ανοιχτή θέση υπέρ της εκλογής του Τζορτζ Μπους.

O κυριότερος όγκος της ομογένειας, περίπου 300 χιλιάδες, διαμένει στην περιοχή Αστόρια του Κουίνς και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ανέκαθεν η συμμετοχή τους - σε αντίθεση με άλλες κοινότητες- στις εκλογές κυμαινόταν σε μεγάλα ποσοστά και δεν θα μπορούσε να αποτελούν εξαίρεση οι εκλογές στις 2 Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία, αν και δεν βλέπει τεράστιες διαφορές στις θέσεις των δύο υποψηφίων, Μπους και Κέρι, θεωρεί ότι ένας παράγοντας που κρίνει γενικά θετικά ή αρνητικά τη ψήφο τους είναι η θέση τους σχετικά με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απογοητεύσεις στο παρελθόν

Η προϊστορία, όπως λένε, έχει αποδείξει ότι τις μεγαλύτερες υποσχέσεις και απογοητεύσεις για τα εθνικά θέματα τις εισέπραξαν από τους Δημοκρατικούς γι αυτό και μια μερίδα θεωρεί ότι επειδή η οικογένεια Μπους διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα αυτό ίσως αποτελεί μια εγγύηση για μια δίκαιη διευθέτηση. Οι πιο ρεαλιστές πιστεύουν ότι «η Αμερική είναι η μόνη χώρα που δεν βοηθά καμία χώρα» και ως εκ τούτου αυξημένες προσδοκίες δεν υπάρχουν.

Δίκαιη λύση για επανένωση της Κύπρου, ζήτησε ο Τζον Κέρι

Οι δύο μονομάχοι, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόλις τις τελευταίες μέρες να ερίζουν και να κινητοποιούνται για την ψήφο των ομογενών. Με την μορφή πληρωμένων καταχωρήσεων στα τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ, τα δυο επιτελεία κάλεσαν τους ομογενείς να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια τους κάνοντας παράλληλα και τις συνήθεις αναφορές τους σε εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι υποψήφιοι υιοθετούσαν πιο «ισχυρές θέσεις», οι αναφορές σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν γενικόλογες, αδύναμες και σχεδόν υποτονικές. Εξαίρεση ίσως αποτελεί η δήλωση του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι που εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία για τον πολιτικό και οικονομικό ρόλο της Ελλάδας και κυρίως για την Κύπρο, όπου διαφοροποιούμενος από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Ο κ. Κέρι έκανε λόγο για τη διαίρεση που επέβαλε η «τουρκική εισβολή», σημείωσε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους αντικατοπτρίζει «ευρεία ανησυχία για τα κενά του σχεδίου» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσπαθήσουν και πάλι για εξεύρεση λύσης που θα είναι δίκαιη και θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού, με όρους που θα «εξασφαλίζουν την υποστήριξη όλων των κατοίκων».

Να σημειωθεί ότι στην τετραετία που προηγήθηκε, ο πρόεδρος Μπους είχε περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και εμφανίστηκε κατ' επανάληψη με τους ομοϊδεάτες του ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε στο Λευκό Οίκο.

Περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είχε ο πρόεδρος Μπους

Μία εξ αυτών είναι η ετήσια υπογραφή του ψηφίσματος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά και η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στις ΗΠΑ, δύο από τις πλέον κλασικές ευκαιρίες για αναμνηστικές φωτογραφίες και δημόσιους επαίνους, που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιαδήποτε δήλωση.

Αντιθέτως στους Δημοκρατικούς, η δημόσια δήλωση προ ημερών για τις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επήλθε ύστερα από μια σειρά σοβαρών πιέσεων Ελληνοαμερικανών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δυσαρεστηθεί γιατί δεν είχε συμπεριληφθεί το Κυπριακό στην πλατφόρμα του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου, κάτι που συνέβη πρώτη φορά από την εποχή της υποψηφιότητας Κάρτερ το 1976.

Αραιές επαφές με τους μηχανισμούς

Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους χρηματοδότες της εκστρατείας του Μπους, όπως ο κροίσος Αλεξ Σπανός, ενώ τους Δημοκρατικούς ενισχύει σημαντικά ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, προσωπικός φίλος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Οι επαφές των ομογενών με τους μηχανισμούς των δυο κομμάτων είναι πιο αραιές και δεν είναι πια τόσο ισχυρές όσο στο παρελθόν και σ αυτό συντελεί κυρίως η έλλειψη μετά τον Δουκάκη και τον Σαρμπάνη - μια νέας αξιόλογης γενιάς ομογενών πολιτικών.

Επίσης, αν και μερικοί νοσταλγοί θεωρούν ότι το περίφημο «ελληνοαμερικανικό λόμπι» υφίσταται ακόμη και ότι διατηρεί τις προσβάσεις στο Λευκό Οίκο, μαζί με την ισχύ και την αίγλη του των περασμένων δεκαετιών, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και σκληρή.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 11:06 (Ώρα Λονδίνου)

Δύσκολη η απόφαση για Τουρκία

Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, στο ζήτημα της στάσης που θα κρατήσει στη σύνοδο της ΕΕ τον Δεκέμβριο, για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο Κύπριος πρόεδρος φαίνεται πάντως να μην αποκλείει την περίπτωση άσκησης δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο), αν και διευκρινίζει ότι η άσκηση του δικαιώματος αυτού από μικρές χώρες φέρνει μαζί της τόσες δυσκολίες ώστε δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς μία τέτοια απόφαση.

Πάντως σημειώνει ότι υπάρχουν υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία απέναντι στην ΕΕ και την Κυπριακή δημοκρατία, που θα πρέπει να εκπληρώσει. «Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι θα ασκήσουμε βέτο, ούτε ότι δεν θα ασκήσουμε βέτο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «έχουμε επίγνωση των πραγματικών διαστάσεων και της πολιτικής ισχύος της χώρας μας και για να το πω ανάποδα, περιμένουμε από την Τουρκία ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ΕΕ και σε όλα τα κράτη - μέλη».

Ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση του «ναι» στο σχέδιο Ανάν με κονδύλια του ΟΗΕ, αφού κάνει αναφορά στις σχετικές με το θέμα επιστολές που αντάλλαξε με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο, σημειώνει ότι την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα η χρηματοδότηση ήταν ειδικά για την προώθηση του «ναι».

«Όλος ο κόσμος το ξέρει στην Κύπρο, δίνονταν χρήματα και σε οργανώσεις, ορισμένες παλαιές, άλλες νεοσυσταθείσες, δίνονταν και σε άτομα που κατά τη γνώμη τους θα μπορούσαν να προωθήσουν την εκστρατεία υπέρ του 'ναι'.

»Πέρα από τα Ηνωμένα Έθνη υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης για τις οποίες επίσης έχω πληροφορίες. Υπάρχει, όμως, μία αφελής ασπίδα που τη χρησιμοποιούν πολλά ΜΜΕ ζητώντας αποδείξεις και ονόματα. Ε, δε νομίζω ότι όποιοι παίρνουν λεφτά για να υποστηρίξουν μία πολιτική παράταξη ή 'γραμμή' κόβουν αποδείξεις και κολλούν ένσημα. Αλλά ο κόσμος όλος γνωρίζει. Στην Ελλάδα υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα, υποθέτω», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ακόμη σχετικά με το σχέδιο Ανάν:

«Από τη δική μας πλευρά η περισυλλογή περιορίζεται στο να εκτιμήσουμε ποιες αλλαγές θέλουμε στο σχέδιο, πράγμα που έχει ήδη γίνει και να σταθμίσουμε ποιες εξελίξεις συμβάλλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών και τελικά σε μια λύση του Κυπριακού αποδεκτή. Εμείς επιδιώκουμε επανέναρξη όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ο πρόεδρος της Κύπρου προσθέτει ακόμη ότι δεν μπορεί να πει ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ή δεν έχουν υπόψη αναγκαίες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και σημειώνει ότι αυτό που ο ίδιος μπορεί να πει είναι ότι «από τον Απρίλιο μέχρι τώρα γίνεται κατανοητό από όλο και περισσότερους ότι το σχέδιο Ανάν ως έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ενθρονίστηκε ο Αλεξανδρείας

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ενθρονίστηκε, στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην περιοχή Μανσίνα της Αλεξάνδρειας, ο νέος πατριάρχης και πάπας Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.

Χιλιάδες πιστοί αλλά και εκπρόσωποι των ορθοδόξων κρατών παρέστησαν στην ενθρόνιση του 116ου διαδόχου του αποστόλου Μάρκου.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος πατριάρχης, ο οποίος έχει πολύχρονη πείρα από τις ιεραποστολές της Αφρικής, αφού διετέλεσε μητροπολίτης Καμερούν και μετέπειτα μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, τόνισε «θα είμαι πατέρας όλων των πιστών ανεξαρτήτου φυλής και γλώσσας».

Είπε πως θα ανοίξει διάλογο με όλες τις θρησκείες και ειδικότερα με τους ισλαμιστές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μαύρης Ηπείρου που είναι κυρίως η φτώχεια, η πείνα και η τρομοκρατία.

Στα σχέδιά του μάλιστα, όπως ανέφερε, περιλαμβάνεται και η δημιουργία θεολογικής σχολής στην Αίγυπτο, ενώ δεσμεύτηκε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του θα είναι η ενίσχυση της Ιεραποστολής στις χώρες της Αφρικής.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μετέφερε τις ευχές όλης της Ελλάδας και τόνισε ότι όλοι πιστεύουν ότι ο κ. Θεόδωρος θα είναι άξιος συνεχιστής του έργου που ξεκίνησε ο Μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέτα Γιαννάκου, η οποία μετέφερε στο νέο Πατριάρχη τις ευχές και τη συμπαράσταση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, συμπαράσταση η οποία όπως τόνισε η κα Γιαννάκου θα είναι και έμπρακτη.

Στην τελετή ενθρόνισης παρακολούθησαν επίσης ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αρκετοί βουλευτές, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, εκπρόσωποι ορθόδοξων πατριαρχείων και αυτοκέφαλων εκκλησιών, ο πατριάρχης των Κοπτών κ. Σενούντα καθώς και εκπρόσωποι της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος ευχήθηκε στο νέο Πατριάρχη να έχει κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του, αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της λειψανδρίας και τόνισε ότι η εκκλησία της Ελλάδος είναι έτοιμη να δείξει την έμπρακτη στήριξή της στο δεύτερο τη τάξει Πατριαρχείο, όπως έκανε άλλωστε όλα τα τελευταία χρόνια με την απόσπαση Ελλήνων κληρικών στις μητροπόλεις και τις ιεραποστολές της Αφρικανικής ηπείρου.

Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος ευχήθηκε στον κ. Θεόδωρο να ζήσει πολλά χρόνια ώστε να συνεχίσει το σημαντικό έργο που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια στις ιεραποστολές της Αφρικής.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 07:06 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις στην Ιαπωνία

Χιλιάδες σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημίες από τις σεισμικές δονήσεις

Από σειρά σεισμικών δονήσεων , στο διάστημα δύο ωρών, δοκιμάστηκε το Σάββατο η πυκνοκατοικημένη βορειοδυτική Ιαπωνία. Η ισχυρότερη δόνηση ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 700. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν στα συντρίμμια επιζώντες, το έργο τους όμως καθίσταται δύσκολο εξ αιτίας της νύχτας και των δρόμων που έχουν καταστεί δύσβατοι.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε προσωρινούς καταυλισμούς, ενώ περίπου 300.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Από τις δονήσεις κατέρρευσαν κτίσματα, προκλήθηκαν ρήγματα σε δρόμους και ζημίες στο σύστημα ηλεκτροδότησης, έχουν υποστεί ζημίες χιλιάδες σπίτια, ενώ εκτροχιάστηκε ένα τραίνο υψηλών ταχυτήτων, χωρίς να πάθει όμως κανείς τίποτε. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι κατέρρευσαν δύο τούνελ στην εθνική οδό που συνδέει τη Νιϊγκάτα με το Τόκιο.

Το επίκεντρο των δονήσεων βρίσκεται στην περιοχή Νιϊγκάτα, 260 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τόκιο, ενώ έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και στην πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός Γιουνιχίτο Κοϊζούμι κάλεσε τους υπουργούς του να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σωθούν ζωές και να αποκατασταθούν οι ζημίες.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα

Οι θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά των ομογενών στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των ομογενών που με βάση την τελευταία απογραφή του 2000 στις ΗΠΑ αριθμούν 1.153.307 - κατά παράδοση υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια υποψήφιους των Δημοκρατικών, εξαιτίας της έντονης παρουσίας από την δεκαετία του 70 επιφανών Ελληνοαμερικανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο Μαικλ Δουκάκις, ΠολΤσόγκας, Πολ Σαρμπάνις, και Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Ωστόσο στις εκλογές του 2000 παρατηρήθηκε και καταγράφηκε μια μικρή μετατόπιση προς στο στρατόπεδο των Ρεπουπλικάνων και δεν τυχαίο ότι μέχρι και η ιστορική ομογενειακή εφημερίδα στην Νέα Υόρκη, «Εθνικός Κήρυκας», δεν δίστασε να πάρει ανοιχτή θέση υπέρ της εκλογής του Τζορτζ Μπους.

O κυριότερος όγκος της ομογένειας, περίπου 300 χιλιάδες, διαμένει στην περιοχή Αστόρια του Κουίνς και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ανέκαθεν η συμμετοχή τους - σε αντίθεση με άλλες κοινότητες- στις εκλογές κυμαινόταν σε μεγάλα ποσοστά και δεν θα μπορούσε να αποτελούν εξαίρεση οι εκλογές στις 2 Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία, αν και δεν βλέπει τεράστιες διαφορές στις θέσεις των δύο υποψηφίων, Μπους και Κέρι, θεωρεί ότι ένας παράγοντας που κρίνει γενικά θετικά ή αρνητικά τη ψήφο τους είναι η θέση τους σχετικά με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απογοητεύσεις στο παρελθόν

Η προϊστορία, όπως λένε, έχει αποδείξει ότι τις μεγαλύτερες υποσχέσεις και απογοητεύσεις για τα εθνικά θέματα τις εισέπραξαν από τους Δημοκρατικούς γι αυτό και μια μερίδα θεωρεί ότι επειδή η οικογένεια Μπους διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα αυτό ίσως αποτελεί μια εγγύηση για μια δίκαιη διευθέτηση. Οι πιο ρεαλιστές πιστεύουν ότι «η Αμερική είναι η μόνη χώρα που δεν βοηθά καμία χώρα» και ως εκ τούτου αυξημένες προσδοκίες δεν υπάρχουν.

Οι δύο μονομάχοι, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόλις τις τελευταίες μέρες να ερίζουν και να κινητοποιούνται για την ψήφο των ομογενών. Με την μορφή πληρωμένων καταχωρήσεων στα τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ, τα δυο επιτελεία κάλεσαν τους ομογενείς να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια τους κάνοντας παράλληλα και τις συνήθεις αναφορές τους σε εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι υποψήφιοι υιοθετούσαν πιο «ισχυρές θέσεις», οι αναφορές σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν γενικόλογες, αδύναμες και σχεδόν υποτονικές. Εξαίρεση ίσως αποτελεί η δήλωση του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι που εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία για τον πολιτικό και οικονομικό ρόλο της Ελλάδας και κυρίως για την Κύπρο, όπου διαφοροποιούμενος από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Δίκαιη λύση για επανένωση της Κύπρου, ζήτησε ο Τζον Κέρι

Ο κ. Κέρι έκανε λόγο για τη διαίρεση που επέβαλε η «τουρκική εισβολή», σημείωσε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους αντικατοπτρίζει «ευρεία ανησυχία για τα κενά του σχεδίου» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσπαθήσουν και πάλι για εξεύρεση λύσης που θα είναι δίκαιη και θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού, με όρους που θα «εξασφαλίζουν την υποστήριξη όλων των κατοίκων».

Να σημειωθεί ότι στην τετραετία που προηγήθηκε, ο πρόεδρος Μπους είχε περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και εμφανίστηκε κατ' επανάληψη με τους ομοϊδεάτες του ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε στο Λευκό Οίκο.

Περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είχε ο πρόεδρος Μπους

Μία εξ αυτών είναι η ετήσια υπογραφή του ψηφίσματος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά και η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στις ΗΠΑ, δύο από τις πλέον κλασικές ευκαιρίες για αναμνηστικές φωτογραφίες και δημόσιους επαίνους, που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιαδήποτε δήλωση.

Αντιθέτως στους Δημοκρατικούς, η δημόσια δήλωση προ ημερών για τις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επήλθε ύστερα από μια σειρά σοβαρών πιέσεων Ελληνοαμερικανών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δυσαρεστηθεί γιατί δεν είχε συμπεριληφθεί το Κυπριακό στην πλατφόρμα του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου, κάτι που συνέβη πρώτη φορά από την εποχή της υποψηφιότητας Κάρτερ το 1976.

Αραιές επαφές με τους μηχανισμούς

Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους χρηματοδότες της εκστρατείας του Μπους, όπως ο κροίσος Αλεξ Σπανός, ενώ τους Δημοκρατικούς ενισχύει σημαντικά ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, προσωπικός φίλος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Οι επαφές των ομογενών με τους μηχανισμούς των δυο κομμάτων είναι πιο αραιές και δεν είναι πια τόσο ισχυρές όσο στο παρελθόν και σ αυτό συντελεί κυρίως η έλλειψη μετά τον Δουκάκη και τον Σαρμπάνη - μια νέας αξιόλογης γενιάς ομογενών πολιτικών.

Επίσης, αν και μερικοί νοσταλγοί θεωρούν ότι το περίφημο «ελληνοαμερικανικό λόμπι» υφίσταται ακόμη και ότι διατηρεί τις προσβάσεις στο Λευκό Οίκο, μαζί με την ισχύ και την αίγλη του των περασμένων δεκαετιών, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και σκληρή.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 19:23 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν επιτεύχθηκε ο στόχος

Το βέτο τροχοπέδη για την οικονομία, λέει ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν

Η χρησιμοποίηση του δικαιώματος άσκησης βέτο από τις χώρες-μέλη υπονόμευσε τη στρατηγική που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της Λισσαβόνας το 2000, όταν τέθηκε ως στόχος να ξεπεράσει η οικονομία της ΕΕ την αμερικανική μέχρι το έτος 2010, δήλωσε ο κ. Πρόντι στην βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Τα κράτη-μέλη, τονίζει ο κ. Πρόντι, μπλόκαραν την πρόοδο στην υλοποίηση των αποφάσεων της Λισσαβόνας, για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και μείωση της γραφειοκρατίας και έτσι κατέληξαν σε «μεγάλη αποτυχία».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρουν ότι σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε ομάδα υπό τον πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Βιμ Κοκ, η ευρωπαϊκή οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια έμεινε περισσότερο πίσω από την οικονομία των ΗΠΑ.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι η έκθεση του κ. Κοκ υποδεικνύει τον κίνδυνο να καταστούν οι αποφάσεις της Λισσαβόνας «συνώνυμα για χαμένες ευκαιρίες και αθετημένες υποσχέσεις».


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 18:05 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Κνεσέτ το σχέδιο αποχώρησης

Υπάχρει σοβαρή αντίθεση στο «σχέδιο απεμπλοκής» του Αριέλ Σαρόν

Την αποφασιστικότητα του να θέσει σε εφαρμογή το αποκαλούμενο «σχέδιο απεμπλοκής» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Iσραήλ, Αριέλ Σαρόν, στη συνεδρίαση της βουλής τη Δευτέρα.

Το σχέδιο προβλέπει την ολική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και την εκκένωση 21 από τους 250 οικισμούς της Δυτικής Όχθης μέχρι το Μάρτιο του 2005. Θα διατηρηθεί όμως ο έλεγχος από τους Ισραηλινούς των συνόρων, καθώς επίσης του εναερίου χώρου και των ακτών της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κατανοεί την οργή των εποίκων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, η αποχώρηση όμως, είπε, θα συμβάλλει στην επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους και τους Άραβες γείτονες της χώρας. Υπογράμμισε δε ότι η αποχώρηση δεν αποτελεί υποκατάστατο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η ψηφοφορία επί του σχεδίου θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης. Ο κ. Σαρόν αναμένει την έγκριση του σχεδίου -προβλέπει και την αποζημίωση των εποίκων- με την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δεκαεπτά από τους 40 βουλευτές του Λικούντ, του κόμματος του κ. Σαρόν, ενδέχεται να ψηφίσουν κατά του σχεδίου, μαζί με περίπου 30 βουλευτές των σκληροπυρηνικών θρησκευτικών κομμάτων και εννέα Άραβες.

Τον κ. Σαρόν διέκοψαν επανειλημμένα βουλευτές που αντιτίθενται στο σχέδιο, μερικοί μάλιστα από αυτούς αποβλήθηκαν από την αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ έξω από την κνεσέτπραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου.

Την ίδια ώρα οι αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 14 Παλαιστίνιοι. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά Παλαιστινίων ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 18:22 (Ώρα Λονδίνου)

Η επόμενη ημέρα

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου

Tα αριστερά κόμματα υποστηρίζουν τους εποίκους

Αμέσως μετά την ψηφοφορία στην Κνεσέτ για το σχέδιο αποχώρησης, η οποία έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Τρίτης, ο Αριέλ Σαρόν δείχνει να έχει καταλήξει στο ότι θα επιχειρήσει το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή του εργατικού κόμματος και του Σινούι.

Ειδικοί αναλυτές, ωστόσο εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διαρροή περί νέας κυβέρνησης την οποία προώθησε το περιβάλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού, ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται στις πραγματικές του προθέσεις αλλά να εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης πολιτικής πίεσης για να συνετίσει τους αντάρτες του κόμματος του.

Στην αυριανή ψηφοφορία περίπου 65 68 μέλη του κοινοβουλίου υπολογίζεται να υποστηρίξουν το σχέδιο Σαρόν. Ο συγκεκριμένος αριθμός δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση του πλάνου απομάκρυνσης των οικισμών εποίκων.

Όμως αυτό που ανησυχεί τον ισραηλινό πρωθυπουργό, είναι το γεγονός πως μόνο το 50% των βουλευτών του θα ψηφίσουν υπέρ ( υπολογίζονται σε 21 από 40).

Από τα υπόλοιπα κόμματα το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να υποστηρίξει το σχέδιο με 19 ψήφους, το Σινούι με 14, 6 ψήφους το Γιάχαντ (το κόμμα του Γιόσι Μπειλίν) και πέντε ακόμα ψήφοι από τα μικρά κόμματα.

Αυτό που επίσης θεωρείται βέβαιο είναι πως την επομένη της ψηφοφορίας το εθνικό θρησκευτικό κόμμα που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό θα αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας λόγω του ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πλέον μια πολιτική που είναι πλήρως αντίθετη με τις αρχές και τα πιστεύω του εν λόγο κόμματος.

Όπως και να χει πάντως η συγκεκριμένη εβδομάδα αναμένεται να είναι εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων στην οποία πέρα από τους πολιτικούς θα πρωτοστατήσουν και οι πολίτες με μαζικές συγκεντρώσεις έξω από το ισραηλινό κοινοβούλιο άλλοι υποστηρίζοντας και άλλοι εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια του Αριέλ Σαρόν.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 16:46 (Ώρα Λονδίνου)

Εξαφάνιση εκρηκτικών στο Ιράκ

Τα χαμένα εκρηκτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πυροδότηση πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τα εκρηκτικά εξαφανίστηκαν από στρατιωτική εγκατάσταση της αλ Κακάα, 25 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, προφανώς στη διάρκεια των λεηλασιών τον Απρίλιο του 2003, μετά την κατάληψη της πόλης από τα αμερικανικά στρατεύματα.

Μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν, τόσο για συμβατικές επιχειρήσεις, όσο και για την πυροδότηση πυρηνικών όπλων.

Εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ δήλωσε στη Βιέννη ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ θα ενημερώσει για το θέμα το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ έχει προειδοποιήσει τις ξένες δυνάμεις στο ιράκ για τον κίνδυνο που συνιστούν τα εκρηκτικά.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η ΙΑΕΑ ενημερώθηκε για την εξαφάνιση των εκρηκτικών από την μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση στις 10 Οκτωβρίου, ενώ οι ξένες δυνάμεις στο Ιράκ ειδοποιήθηκαν από την αμερικανική διοίκηση στις 15 του ίδιου μήνα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες εξ αιτίας της εξαφάνισης πυρηνικού υλικού και εξοπλισμού από την βασική πυρηνική εγκατάσταση του Ιράκ στην Ταουαίτα.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 06:45 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα μεγάλη ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα

Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες εισέβαλλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιουνίς.

Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή αεροπορία.

Την ίδια ώρα ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες εισχωρούσαν στον καταυλισμό.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση αποτελεί απάντηση στην επίθεση με όλμους που πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι μαχητές εναντίον εβραϊκών οικισμών.

Αποζημιώσεις για τους έποικους

Στο μεταξύ, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσησε την καταβολή αποζημιώσεων στους Εβραίους εποίκους που θα εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το «σχέδιο απεμπλοκής» του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, προβλέπονται και ποινές κατά εκείνων που αρνούνται να εγκαταλείψουν τους οικισμούς, που κατασκευάστηκαν μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο το 1967.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου σε κάθε οικογένεια εποίκων θα καταβληθούν 200.000 έως 300.000 δολάρια.

Το διαφιλονικούμενο στο Ισραήλ σχέδιο του κ. Σαρόν προβλέπει την εγκατάλειψη των 21 οικισμών στη Γάζα και τεσσάρων εκ των 120 στη Δυτική Όχθη.

Την Τρίτη το σχέδιο θα τεθεί για ψηφοφορία στο ισραηλινό κοινοβούλιο. Πιθανή απόρριψή του, θα οδηγήσει την κυβέρνηση Σαρόν σε σοβαρή κρίση, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Παραμένει υπεύθυνο το Ισραήλ

Έκθεση στο μεταξύ που έχει συνταχθεί από τη νομική υπηρεσία της κυβέρνησης αναφέρει ότι ενδεχομένως το Ισραήλ ως χώρα κατοχής ,θα εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο, βάσει του διεθνούς δικαίου, για τη Λωρίδα της Γάζας και τους κατοίκους της, καθώς το σχέδιο αποχώρησης προβλέπει τη διατήρηση του ελέγχου των διόδων, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα για το Ισραήλ, εάν οι Παλαιστίνιοι ανακηρύξουν ανεξάρτητο κράτος, ή εάν εγκατασταθούν στη Λωρίδα της Γάζας ξένες ειρηνευτικές δυνάμεις.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 11:45 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και φορολογία επί τάπητος

Στο Μαξίμου δέχθηκε, τη Δευτέρα, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Ααλογοσκούφη, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Σύμφωνα με όσα κατόπιν δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, οι δύο άνδρες συζήτησαν «για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Οικονομία» και ειδικότερα «το φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο, τα οποία είναι έτοιμα στο μεγαλύτερο μέρος τους και θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών εβδομάδων».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, θα υπάρξει μείωση της φορολογίας, αύξηση του αφορολογήτου στις 11.000 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

Η αναπτυξιακή στρατηγική, είπε, ξεκινά να αναπτύσσεται το 2005, «μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο και μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο, μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων, της ιδιωτικής δραστηριότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, τα μεγάλα προβλήματα της ανάπτυξης».

Σε ερώτηση σχετικά με την απογραφή, την ενέταξε σε αυτή την «κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης» καθώς «δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με βάση πλασματικά στοιχεία».

Επανέλαβε, τέλος, ότι όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις ισχύουν και η απογραφή δεν αποτελεί μέσο αποφυγής της τήρησής τους.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Σε νέα άνοδο το πετρέλαιο

Ο τυφώνας Ιβάν δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία ων αμερικανικών διυλιστηρίων

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε νέο επίπεδο ρεκόρ στη Νέα Υόρκη. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν οι ανησυχίες για τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στις εξαγωγές νορβηγικού πετρελαίου ενδεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις τον ερχόμενο μήνα.

Οι πλοιοκτήτες απειλούν με κινητοποιήσεις λόγω της διένεξης τους με τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου.

Οι κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για τις 8 Νοεμβρίου και θα μπορούσαν να διακόψουν τις εξαγωγές νορβηγικού πετρελαίου που φτάνουν τα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Την Δευτέρα οι τιμές πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έφθασαν τα 55 δολάρια και 53 σεντς το βαρέλι.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξάνουν σταθερά τις τελευταίες μέρες κυρίως λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση στο Ιράκ και την αυξημένη ζήτηση από της Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ έκλεισε την Παρασκευή στα 51 δολάρια και 65 σεντς το βαρέλι.

Οι τιμές πετρελαίου είναι σήμερα κατά 80% υψηλότερες από πέρσι αλλά βέβαια θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 80 δολάρια το βαρέλι για να φθάσουν στο επίπεδο ρεκόρ του 1981, αν λάβουμε υπ όψιν μας τον πληθωρισμό.

Από τον Σεπτέμβριο όμως μέχρι σήμερα το κάθε βαρέλι μαύρου χρυσού κοστίζει 10 δολάρια περισσότερο.

Οι ειδικοί πάντως δεν προβλέπουν πτώση των τιμών στο άμεσο μέλλον καθώς λόγω του χειμώνα η ζήτηση για καύσιμα στο βόρειο ημισφαίριο είναι μεγάλη.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αυξήσεις με προσοχή

Μικρότερη από τον πληθωρισμό θα είναι η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως πληθωρισμό προανήγγειλε από την κρατική τηλεόραση ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Σαλαγκούδης.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο κ. Σαλαγκούδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής επιδόματος θέρμανσης στα χαμηλά εισοδήματα, καθώς όπως είπε «δεν είναι πάρα πολύ εύκολο με τη δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί αφενός, αλλά αφετέρου είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, που οποιαδήποτε κυβέρνηση, με την ευαισθησία τέλος πάντων, που πρέπει να έχει, πάνω στα χαμηλά κυρίως εισοδήματα, δεν μπορεί να μην την απασχολεί αυτό το γεγονός».

Τέλος για την αντιμετώπιση της νοθείας και αισχροκέρδειας στο πετρέλαιο είπε ότι αναζητείται η καλύτερη λύση και ανέφερε ως πιθανόν «να υπάρχει ένας τύπος μόνον πετρελαίου, το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο θα μπορεί να διατίθεται σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, με ειδικό τρόπο».

Εξέφρασε μάλιστα τη ελπίδα ότι του χρόνου, με τη νέα περίοδο κυκλοφορίας του πετρελαίου, να έχει αυτό επιτευχθεί σημειώνοντας ότι εάν βρεθεί τρόπος εφαρμογής γρηγορότερα η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το εφαρμόσει.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 11:06 (Ώρα Λονδίνου)

Δύσκολη η απόφαση για Τουρκία

Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, στο ζήτημα της στάσης που θα κρατήσει στη σύνοδο της ΕΕ τον Δεκέμβριο, για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο Κύπριος πρόεδρος φαίνεται πάντως να μην αποκλείει την περίπτωση άσκησης δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο), αν και διευκρινίζει ότι η άσκηση του δικαιώματος αυτού από μικρές χώρες φέρνει μαζί της τόσες δυσκολίες ώστε δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς μία τέτοια απόφαση.

Πάντως σημειώνει ότι υπάρχουν υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία απέναντι στην ΕΕ και την Κυπριακή δημοκρατία, που θα πρέπει να εκπληρώσει. «Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι θα ασκήσουμε βέτο, ούτε ότι δεν θα ασκήσουμε βέτο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «έχουμε επίγνωση των πραγματικών διαστάσεων και της πολιτικής ισχύος της χώρας μας και για να το πω ανάποδα, περιμένουμε από την Τουρκία ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ΕΕ και σε όλα τα κράτη - μέλη».

Ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση του «ναι» στο σχέδιο Ανάν με κονδύλια του ΟΗΕ, αφού κάνει αναφορά στις σχετικές με το θέμα επιστολές που αντάλλαξε με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο, σημειώνει ότι την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα η χρηματοδότηση ήταν ειδικά για την προώθηση του «ναι».

«Όλος ο κόσμος το ξέρει στην Κύπρο, δίνονταν χρήματα και σε οργανώσεις, ορισμένες παλαιές, άλλες νεοσυσταθείσες, δίνονταν και σε άτομα που κατά τη γνώμη τους θα μπορούσαν να προωθήσουν την εκστρατεία υπέρ του 'ναι'.

»Πέρα από τα Ηνωμένα Έθνη υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης για τις οποίες επίσης έχω πληροφορίες. Υπάρχει, όμως, μία αφελής ασπίδα που τη χρησιμοποιούν πολλά ΜΜΕ ζητώντας αποδείξεις και ονόματα. Ε, δε νομίζω ότι όποιοι παίρνουν λεφτά για να υποστηρίξουν μία πολιτική παράταξη ή 'γραμμή' κόβουν αποδείξεις και κολλούν ένσημα. Αλλά ο κόσμος όλος γνωρίζει. Στην Ελλάδα υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα, υποθέτω», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ακόμη σχετικά με το σχέδιο Ανάν:

«Από τη δική μας πλευρά η περισυλλογή περιορίζεται στο να εκτιμήσουμε ποιες αλλαγές θέλουμε στο σχέδιο, πράγμα που έχει ήδη γίνει και να σταθμίσουμε ποιες εξελίξεις συμβάλλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών και τελικά σε μια λύση του Κυπριακού αποδεκτή. Εμείς επιδιώκουμε επανέναρξη όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ο πρόεδρος της Κύπρου προσθέτει ακόμη ότι δεν μπορεί να πει ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ή δεν έχουν υπόψη αναγκαίες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και σημειώνει ότι αυτό που ο ίδιος μπορεί να πει είναι ότι «από τον Απρίλιο μέχρι τώρα γίνεται κατανοητό από όλο και περισσότερους ότι το σχέδιο Ανάν ως έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ενθρονίστηκε ο Αλεξανδρείας

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ενθρονίστηκε, στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην περιοχή Μανσίνα της Αλεξάνδρειας, ο νέος πατριάρχης και πάπας Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.

Χιλιάδες πιστοί αλλά και εκπρόσωποι των ορθοδόξων κρατών παρέστησαν στην ενθρόνιση του 116ου διαδόχου του αποστόλου Μάρκου.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος πατριάρχης, ο οποίος έχει πολύχρονη πείρα από τις ιεραποστολές της Αφρικής, αφού διετέλεσε μητροπολίτης Καμερούν και μετέπειτα μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, τόνισε «θα είμαι πατέρας όλων των πιστών ανεξαρτήτου φυλής και γλώσσας».

Είπε πως θα ανοίξει διάλογο με όλες τις θρησκείες και ειδικότερα με τους ισλαμιστές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μαύρης Ηπείρου που είναι κυρίως η φτώχεια, η πείνα και η τρομοκρατία.

Στα σχέδιά του μάλιστα, όπως ανέφερε, περιλαμβάνεται και η δημιουργία θεολογικής σχολής στην Αίγυπτο, ενώ δεσμεύτηκε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του θα είναι η ενίσχυση της Ιεραποστολής στις χώρες της Αφρικής.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μετέφερε τις ευχές όλης της Ελλάδας και τόνισε ότι όλοι πιστεύουν ότι ο κ. Θεόδωρος θα είναι άξιος συνεχιστής του έργου που ξεκίνησε ο Μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέτα Γιαννάκου, η οποία μετέφερε στο νέο Πατριάρχη τις ευχές και τη συμπαράσταση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, συμπαράσταση η οποία όπως τόνισε η κα Γιαννάκου θα είναι και έμπρακτη.

Στην τελετή ενθρόνισης παρακολούθησαν επίσης ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αρκετοί βουλευτές, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, εκπρόσωποι ορθόδοξων πατριαρχείων και αυτοκέφαλων εκκλησιών, ο πατριάρχης των Κοπτών κ. Σενούντα καθώς και εκπρόσωποι της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος ευχήθηκε στο νέο Πατριάρχη να έχει κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του, αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της λειψανδρίας και τόνισε ότι η εκκλησία της Ελλάδος είναι έτοιμη να δείξει την έμπρακτη στήριξή της στο δεύτερο τη τάξει Πατριαρχείο, όπως έκανε άλλωστε όλα τα τελευταία χρόνια με την απόσπαση Ελλήνων κληρικών στις μητροπόλεις και τις ιεραποστολές της Αφρικανικής ηπείρου.

Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος ευχήθηκε στον κ. Θεόδωρο να ζήσει πολλά χρόνια ώστε να συνεχίσει το σημαντικό έργο που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια στις ιεραποστολές της Αφρικής.


Τουρκικές προκλήσεις και οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι 7 πληγές των νοσοκομείων. Λίστες αναμονής, φακελάκια, επείγοντα-μαϊμού, ράντζα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις: Νέα προγράμματα για νέους, γυναίκες, μικρομεσαίους. Μέχρι 50% η κρατική χρηματοδότηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ρυθμίζονται χρέη στο ΙΚΑ. Επιτροπή αναστολών για οφειλέτες άνω των 300.000 ευρώ, αλλά με ενέχυρο περιουσιακά τους στοιχεία.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πάμε για βέτο αν συνεχίσετε στο Αιγαίο. Η Ελλάδα σκληραίνει τη στάση της μετά τις προκλήσεις των Τούρκων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νέα εποχή - χρυσάφι για ναυτιλία-εφοπλιστές. 120 νέα πλοία "έριξαν" στη θάλασσα 13 Έλληνες εφοπλιστές.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πόσα έκλεψαν οι εργολάβοι του Σημίτη. Έχουν χρεώσει τους δρόμους και τις σήραγγες στην διπλάσια και τριπλάσια τιμή από ό,τι κοστίζουν στην Ελβετία!

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δέσμευση του υπουργού Απασχόλησης: Αυξάνονται οι αποδοχές των υπερωριών για τους γιατρούς του ΙΚΑ.

ΕΘΝΟΣ: Ποιους βάζει στόχο το νέο ΣΔΟΕ. Πριμ έως 100.000 ευρώ για αποκάλυψη μεγάλων υποθέσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Κακλαμάνης έβαλε σε σωστό δρόμο την υγεία. Όπως ομολογούν κορυφαία στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αποθρασύνθηκαν οι Τούρκοι το τελευταίο 48ωρο. Η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο Αιγαίο με μεθοδεύσεις του Κυπριακού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκληρό πόκερ για Αιγαίο - Κύπρο. Κρίση: Η τουρκική προκλητικότητα αλλάζει το σκηνικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απογραφή γκρίνιας στη ΝΔ. Πιέσεις εκ των ένδον καθυστερούν τα υπεσχημένα στην οικονομία.

ΕΣΤΙΑ: Άμεσες λύσεις στην οικονομία. Μετά από 20 χρόνια σοσιαλιστικής πολιτικής.

ESPRESSO: «Μου την έστησαν. Δεν έκανα εγώ τις ληστείες». Ο αστυνομικός - συνοδός της Γκερέκου που κατηγορείται για ληστείες ξεσπάει.

METRO: «Κανένας νέος φόρος το 2005». Και φοροελαφρύνσεις για τις ασθενέστερες τάξεις προαναγγέλλει ο υφυπ. Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας.

ΤΑ ΝΕΑ: Με καπέλο πουλά 1 στα 4 πρατήρια. Κερδοσκοπούν στο πετρέλαιο θέρμανσης.

CITY PRESS: Ελλάς - Γαλλία: Λαϊκή «συμμαχία» κατά της ένταξης της Τουρκίας.

TRAFFIC NEWS: Ο Μίνωας έβγαλε κόκκινη κάρτα στην Τατιάνα. Το αφεντικό του ΑΝΤ1 έβαλε τις φωνές στην παρουσιάστρια.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επέλαση από ξένες φίρμες. Η Θεσσαλονίκη μαγνήτης για το εμπόριο.

Η ΧΩΡΑ: Παράταση για τα πρόστιμα στα αυθαίρετα. Μόνο το 30% των ιδιοκτητών πήγε στις εφορίες και τις πολεοδομίες.

Τουρκικές προκλήσεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι «μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της Άγκυρας, τόσο η Αθήνα όσο και -πολύ περισσότερο- η Λευκωσία, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Σε συνέντευξή του στον 'Ε.Τ.' ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν αποκλείει την άσκηση βέτο στο ενταξιακό αίτημα της Τουρκίας, εφόσον δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, «αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα ότι αν συνεχίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, τότε εκ των πραγμάτων, θα αναγκαστεί να 'επανεξετάσει' τη θέση της για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στέλνει η Αθήνα. Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στην 'Απογευματινή' τονίζει πως 'ελπίζεται να μην υπάρξουν συμπεριφορές που θα οδηγήσουν σε επανεξέταση'. Η κυβέρνηση, εν όψει και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, βάζει αυτή την εβδομάδα στο μικροσκόπιο τις προκλήσεις της γείτονος στο Αιγαίο».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «η προκλητικότητα της γείτονος είναι πλέον τόσο ορατή, ώστε προξενεί απορίες η θρασύτητα των επιτελών της τουρκικής αεροπορίας και μάλιστα σε μια περίοδο μόλις δύο μήνες πριν από την κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αποφασίσει για την πορεία της χώρας αυτής στους κόλπους της. Από την πλευρά της, η Ελλάδα τηρεί εξαιρετικά ψύχραιμη στάση στο θέμα αποφεύγοντας να συμβάλει σε περαιτέρω ένταση των σχέσεων της με την Τουρκία».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι «προκλητικό το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο. Καλύπτει τους Τούρκους στρατηγούς διακηρύσσοντας ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι μαριονέτα του στρατιωτικού κατεστημένου, ενώ κατηγορεί τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, επειδή προβάλλουν το θέμα κατά τρόπου που εμφανίζει την Τουρκία ως εχθρό. Προκλήσεις χωρίς όριο το σαββατοκύριακο».

H CITY PRESS γράφει ότι «περισσότεροι από δύο στους τρεις Γάλλους λένε 'όχι' στην 'ευρωπαϊκή' πορεία της Άγκυρας. Ευρεία πλειοψηφία στην Ελλάδα κατά της ένταξης της Τουρκίας όσο συνεχίζει την ίδια πολιτική σε Αιγαίο και Κύπρο. Οι Έλληνες λένε 'όχι' στην τουρκική ένταξη επειδή θεωρούν ότι βλάπτει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Συνέντευξη Ρεγκούζα

To METRO γράφει ότι «και φοροελαφρύνσεις για τις ασθενέστερες τάξεις προαναγγέλλει ο υφυπ. Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας. Κανένας νέος φόρος δεν πρόκειται να επιβληθεί το 2005" δηλώνει κατηγορηματικά ο υφυπουργός Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζας, με αποκλειστική συνέντευξή του στη 'METRO' τονίζοντας μάλιστα ότι θα υπάρξει και φορολογική ελάφρυνση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων».

Οικονομία

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «διπλό αγώνα δίνει το οικονομικό επιτελείο . Γ. Αλογοσκούφης, Αδ. Ρεγκούζας, Π. Δούκας και Χρ. Φώλιας εκτός από τις πιέσεις της ΕΕ που εξαιτίας της δημοσιονομικής απογραφής ζητεί σκληρά μέτρα, 'απογράφουν' και την γκρίνια κυβερνητικών παραγόντων. Κι αυτό γιατί η απογραφή είχε αποτέλεσμα να καθυστερεί η φορολογική μεταρρύθμιση, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, τα έργα στην περιφέρεια, η είσπραξη εσόδων κλπ».

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «στην Ελλάδα επικρατεί η αντίληψις ότι τα προβλήματα της οικονομίας χρειάζονται πολλά χρόνια για να αντιμετωπισθούν. Εν μέρει αυτό είναι αληθές. Οι συνέπειες μιας σοσιαλιστικής 20ετίας δεν αίρονται μέσα σε 1 ή 2 χρόνια. Όμως ακριβώς επειδή ήταν τόσο εσφαλμένη η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα, η ανατροπή της μπορεί να αλλάξη άρδην το τοπίο και να επιφέρη εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι μεν χρόνια, αλλά επιδέχονται άμεσες λύσεις».

Πετρέλαιο

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «τα ένα στα 4 πρατήρια της Αττικής πουλά το πετρέλαιο θέρμανσης με καπέλο που φθάνει τα 2 λεπτά το λίτρο σε τιμή από 49 έως 50,9 λεπτά! Έτσι οι καταναλωτές επιβαρύνονται όχι μόνο από την έκρηξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά και από την κερδοσκοπία στην αγορά».

Η Traffic News προσθέτει ότι «με τις τιμές του πετρελαίου να ξεπερνούν στην αγορά της Νέας Υόρκης τα 55 δολάρια το βαρέλι, η ανησυχία για την πετρελαϊκή κρίση είναι έντονη και στην Ελλάδα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβληματίζεται έντονα για την κατάσταση που διαμορφώνεται από τη συνεχή ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αλυσιδωτών αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά είδη».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 06:45 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα μεγάλη ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα

Απόρριψη του σχεδίου Σαρόν από τη βουλή, θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε κρίση

Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή αεροπορία.

Την ίδια ώρα ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες εισχωρούσαν στον καταυλισμό.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση αποτελεί απάντηση στην επίθεση με όλμους που πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι μαχητές εναντίον εβραϊκών οικισμών.

Αποζημιώσεις για τους έποικους

Στο μεταξύ, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσησε την καταβολή αποζημιώσεων στους Εβραίους εποίκους που θα εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το «σχέδιο απεμπλοκής» του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, προβλέπονται και ποινές κατά εκείνων που αρνούνται να εγκαταλείψουν τους οικισμούς, που κατασκευάστηκαν μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο το 1967.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου σε κάθε οικογένεια εποίκων θα καταβληθούν 200.000 έως 300.000 δολάρια.

Το διαφιλονικούμενο στο Ισραήλ σχέδιο του κ. Σαρόν προβλέπει την εγκατάλειψη των 21 οικισμών στη Γάζα και τεσσάρων εκ των 120 στη Δυτική Όχθη.

Την Τρίτη το σχέδιο θα τεθεί για ψηφοφορία στο ισραηλινό κοινοβούλιο. Πιθανή απόρριψή του, θα οδηγήσει την κυβέρνηση Σαρόν σε σοβαρή κρίση, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Παραμένει υπεύθυνο το Ισραήλ

Έκθεση στο μεταξύ που έχει συνταχθεί από τη νομική υπηρεσία της κυβέρνησης αναφέρει ότι ενδεχομένως το Ισραήλ ως χώρα κατοχής ,θα εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο, βάσει του διεθνούς δικαίου, για τη Λωρίδα της Γάζας και τους κατοίκους της, καθώς το σχέδιο αποχώρησης προβλέπει τη διατήρηση του ελέγχου των διόδων, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα για το Ισραήλ, εάν οι Παλαιστίνιοι ανακηρύξουν ανεξάρτητο κράτος, ή εάν εγκατασταθούν στη Λωρίδα της Γάζας ξένες ειρηνευτικές δυνάμεις.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 08:08 (Ώρα Λονδίνου)

Κοσσυφοπέδιο: Νικητής ο Ρουγκόβα

Μακριά από τις κάλπες έμειναν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, δήλωσε ότι το κόμμα του, Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής, είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα, ωστόσο εκπρόσωπος της ανεξάρτητης ομάδας επιτήρησης των εκλογών δήλωσε ότι το κόμμα του κ. Ρουγκόβα έχει συγκεντώσει ήδη το 47% των ψήφων, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.

Στις δεύτερες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο μετά τον πόλεμο του 1999, οι Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής απείχαν από τις κάλπες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό συμμετοχής τους στις εκλογές δεν ξεπερνούσε το 1%.

«Αποτυχία» οι εκλογές

Στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε ότι εξ αιτίας της αποχής των Σέρβων οι εκλογές ήταν «αποτυχία».

«Δεν ψήφισαν γιατί απλά δεν θέλουν να ασκήσουν το μόνο δικαίωμα που τους έχει απομείνει» δήλωσε ο κ. Κοστούνιτσα προσθέτοντας ότι «Οι Σέρβοι στέλνουν ομόφωνα ένα μήνυμα που προκαλείται από τις ανυπόφορες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν».

Το θέμα της ασφάλειας παραμένει καυτό μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν τον Μάρτιο και είχαν σαν αποτέλσμα το θάνατο 19 ανθρώπων και την καταστροφή πολλών σπιτιών των Σέρβων καθώς και εκκλησιών.

Τα συγχαρητήριά τους για την οργάνωση και τη διεξαγωγή των εκλογών διαβίβασε στους Κοσοβάρους ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι, Ανάν, παρότι, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, είναι απογοητευμένος από τη στάση των Σέρβων.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 05:29 (Ώρα Λονδίνου)

Θρίλλερ στις Βρυξέλλες

«Η Ευρώπη των 25 έχει μπροστά της πιο συναρπαστική εβδομάδα στην ιστορία της γράφει η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ ( Frankfurter Allgemeine Zeitung) που εκτιμά ότι η έγκριση ή απόρριψη της νέας Κομισιόν από τους Ευρωβουλευτές αποτελεί έκφραση «αντιπαράθεσης».

Η γερμανική εφημερίδα πιστεύει πως τα αμφιλεγόμενα σχόλια για τους ομοφυλόφιλους και το γάμο το προτεινόμενου επίτροπου Δικαιοσύνης Ρόκο Μπουτιλίονε έδωσαν απλά την αφορμή στην κεντρο-αριστερή παράταξη για να συγκρουστεί με την κεντρο-δεξιά.

«Θα πρέπει κανείς να εθελοτυφλεί αν δεν αντιλαμβάνεται πως τα κεντρο-αριστερά κόμματα ενεργούν με την υποστήριξη των ηγετών και κυβερνήσεων των χωρών τους» λέει η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα η Μπέρλινερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) παροτρύνει τους Ευρωβουλευτές να εγκρίνουν την Τετάρτη τη νέα Κομισιόν διότι, όπως λέει, «η σύνθεση της γενικά υπόσχεται την ισχυρότερη ποτέ ευρωπαϊκή κυβέρνηση».

«Ποτέ πριν οι χώρες μέλη δεν έστειλαν τόσο μεγάλο αριθμό επιτρόπων που έχουν υπουργική ή ακόμη και πρωθυπουργική εμπειρία και ταυτόχρονα είναι νέοι και φιλόδοξοι» επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Αδιέξοδο;

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) σχολιάζει τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν το Σάββατο στο Κοσσυφοπέδιο για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται νέες ιδέες για το μέλλον της σερβικής επαρχίας.

Η συμμετοχή ήταν λίγο πάνω από το 50% του εκλογικού σώματος ενώ ούτε το 1% των Σέρβων ψηφοφόρων δεν έκανε τον κόπο να πάει στις κάλπες, γράφει η Ντι Βελτ που θεωρεί ότι οι εκλογές είναι «ένα πικρό ποτήρι για όλους όσους επέμεναν στην ανοικοδόμηση ενός πολυεθνικού Κοσσυφοπεδίου».

Η Ντι Βελτ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μόνες εναλλακτικές λύσεις είναι η ανεξαρτησία, η αποκέντρωση ή ανάληψη του ρόλου της εγγυήτριας δύναμης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα διαφωνεί. Η Ντι Ταγκετσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) πιστεύει πως για την ελάχιστη συμμετοχή των Σέρβων ψηφοφόρων ευθύνονται οι ριζοσπάστες εθνικιστές που προώθησαν την ιδέα της αποχής.

«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι ριζοσπάστες εθνικιστές δεν αποτελούν κίνδυνο μόνο για τους ξένους αλλά και για την ίδια τους την κοινότητα».

«Η αποχή από τις εκλογές σημαίνει ότι δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ούτε θα ενισχυθεί η ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στους φτωχούς σερβικούς θύλακες» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Η Ευρώπη περιμένει

Η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ (Le Monde) σχολιάζει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις 2 Νοεμβρίου.

«Το Ιράκ είναι το κύριο πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο διαμετρικά αντίθετα οράματα για την Αμερική» γράφει η Λε Μοντ και εξηγεί: «η ατομικιστική και εθνικιστική ιδεολογία των συντηρητικών αμφισβητείται από πιο συλλογική και διεθνιστική στάση των φιλελεύθερων».

Ωστόσο, για τη γαλλική εφημερίδα η μονομαχία του Τζορτζ Μπους και του Τζον Κέρι λαμβάνει χώρα και σε ένα άλλο πεδίο το οποίο σύμφωνα με την Μοντ όφειλε να «βρίσκεται στο κέντρο του ευρωπαϊκού προβληματισμού», στο πεδίο δηλαδή του δημόσιου συστήματος υγείας, της παιδείας και του ασφαλιστικού.

«Αυτός είναι ο λόγος που το Ιράκ και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν είναι οι μόνοι λόγοι που οι αμερικανικές εκλογές είναι τόσο σημαντικές για την Ευρώπη» καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

«Οκτώ μέρες για να αλλάξει η Αμερική»

Η εγημερίδα Λιμπερασιόν (Liberation) είναι κατηγορηματική.

Η επιλογή, γράφει η γαλλική εφημερίδα, είναι ανάμεσα «σε μία αλαζονική και ιμπεριαλιστική υπερδύναμη που ελέγχεται από μια χούφτα ιδεολόγους κουφούς στον υπόλοιπο κόσμο» και Σε «μια υπερδύναμη πιο ανοιχτή στον υπόλοιπο κόσμο και πιο στοργική για τις μειονότητες της».

«Ο υπόλοιπος πλανήτης ψήφισε ανεπιφύλακτα υπέρ του Κέρι» υπενθυμίζει η Λιμπερασιόν αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις που έγιναν σε πολλές χώρες.

«Το ερώτημα είναι αν η Αμερική θα ακολουθήσει τις συστάσεις του Χόλυγουντ και των έγκυρων αμερικανικών εφημερίδων» γράφει η Λιμπερασιόν που προβλέπει πως «το ποσοστό της συμμετοχής στις εκλογές θα κρίνει τον νικητή».


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 06:45 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα

Απόρριψη του σχεδίου Σαρόν από τη βουλή, θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε κρίση

Τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίσθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή αεροπορία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο βομβαρδισμός αποτελεί απάντηση στην επίθεση με όλμους που πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι μαχητές εναντίον εβραϊκών οικισμών.

Εξάλλου, τη νύχτα της Κυριακής ισραηλινές μονάδες με τεθωρακισμένα και μπουλντόζες εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιουνίς.

Αποζημιώσεις για τους έποικους

Στο μεταξύ, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσησε την καταβολή αποζημιώσεων στους Εβραίους εποίκους που θα εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το «σχέδιο απεμπλοκής» του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, προβλέπονται και ποινές κατά εκείνων που αρνούνται να εγκαταλείψουν τους οικισμούς, που κατασκευάστηκαν μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο το 1967.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου σε κάθε οικογένεια εποίκων θα καταβληθούν 200.000 έως 300.000 δολάρια.

Το διαφιλονικούμενο στο Ισραήλ σχέδιο του κ. Σαρόν προβλέπει την εγκατάλειψη των 21 οικισμών στη Γάζα και τεσσάρων εκ των 120 στη Δυτική Όχθη.

Την Τρίτη το σχέδιο θα τεθεί για ψηφοφορία στο ισραηλινό κοινοβούλιο. Πιθανή απόρριψή του, θα οδηγήσει την κυβέρνηση Σαρόν σε σοβαρή κρίση, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Παραμένει υπεύθυνο το Ισραήλ

Έκθεση στο μεταξύ που έχει συνταχθεί από τη νομική υπηρεσία της κυβέρνησης αναφέρει ότι ενδεχομένως το Ισραήλ ως χώρα κατοχής ,θα εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο, βάσει του διεθνούς δικαίου, για τη Λωρίδα της Γάζας και τους κατοίκους της, καθώς το σχέδιο αποχώρησης προβλέπει τη διατήρηση του ελέγχου των διόδων, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα για το Ισραήλ, εάν οι Παλαιστίνιοι ανακηρύξουν ανεξάρτητο κράτος, ή εάν εγκατασταθούν στη Λωρίδα της Γάζας ξένες ειρηνευτικές δυνάμεις.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 07:06 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις στην Ιαπωνία

Χιλιάδες σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημίες από τις σεισμικές δονήσεις

Από σειρά σεισμικών δονήσεων , στο διάστημα δύο ωρών, δοκιμάστηκε το Σάββατο η πυκνοκατοικημένη βορειοδυτική Ιαπωνία. Η ισχυρότερη δόνηση ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 700. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν στα συντρίμμια επιζώντες, το έργο τους όμως καθίσταται δύσκολο εξ αιτίας της νύχτας και των δρόμων που έχουν καταστεί δύσβατοι.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε προσωρινούς καταυλισμούς, ενώ περίπου 300.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Από τις δονήσεις κατέρρευσαν κτίσματα, προκλήθηκαν ρήγματα σε δρόμους και ζημίες στο σύστημα ηλεκτροδότησης, έχουν υποστεί ζημίες χιλιάδες σπίτια, ενώ εκτροχιάστηκε ένα τραίνο υψηλών ταχυτήτων, χωρίς να πάθει όμως κανείς τίποτε. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι κατέρρευσαν δύο τούνελ στην εθνική οδό που συνδέει τη Νιϊγκάτα με το Τόκιο.

Το επίκεντρο των δονήσεων βρίσκεται στην περιοχή Νιϊγκάτα, 260 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τόκιο, ενώ έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και στην πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός Γιουνιχίτο Κοϊζούμι κάλεσε τους υπουργούς του να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σωθούν ζωές και να αποκατασταθούν οι ζημίες.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:39 (Ώρα Λονδίνου)

Σφαγή φαντάρων και προσευχές

Η εν ψυχρώ δολοφονία δεκάδων νεοσύλλεκτων της Εθνοφρουράς και η αποστολή βρετανικού συντάγματος στο κεντρικό Ιράκ απασχολούν τις βρετανικές εφημερίδες.

«Σφαγή πενήντα Ιρακινών στρατιωτών» είναι ο πηχυαίος τίτλος της Γκάρντιαν (The Guardian).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ανακάλυψη των πενήντα πτωμάτων κοντά στα σύνορα με το Ιράν, με σφαίρες στο πίσω μέρος του κεφαλιού, και η ανάληψη της ευθύνης για τη δολοφονία από την οργάνωση «Ταουχίντ Ι Τζιχάντ» μαρτυρούν την κλιμάκωση της βαρβαρότητας και της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους ισλαμιστές και σε όσους αυτοί θεωρούν ως συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων.

Σφαγή μήνυμα προς ΗΠΑ

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) κυκλοφορεί με πανομοιότυπο τίτλο «Σφαγή στην Μπακούμπα» και συμφωνεί με τη Γκάρντιαν ότι η η ενέργεια θέλει να στείλει μήνυμα φρίκης στα αμερικανικά στρατεύματα και τους συμμάχους τους.

Το πρωτοσέλιδο άρθρο αναφέρεται στο ότι τα θύματα ήταν φαντάροι, νεαροί Ιρακινοί εθελοντές της εθνοφρουράς που σκοπό έχει να διασφαλίσει την ασφάλεια όταν τα αλλοδαπά στρατεύματα εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Αλλά για τους δράστες της επίθεσης τα θύματα δεν ήταν τίποτα άλλο από προδότες που συνεργάζονται με τις μισητές δυνάμεις της κατοχής, και έτσι σφαγιάσθηκαν στο πλαίσιο μιας από τις κτηνωδέστερες πράξεις της εξέγερσης» σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ δύο πράγματα αποδεικνύει περίτρανα η χθεσινή επίθεση, τη δυσκολία σύστασης ενός αξιόμαχου Στρατού στο Ιράκ και την ανοησία όσων υποστήριζαν ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα σταθεροποιείται.

Αποφασιστικότητα και προσευχή

Με το Ιράκ ασχολούνται οι Τάιμς (The Times), αλλά από διαφορετικό οπτική γωνιά, στο πρωτοσέλιδό τους με τίτλο «[Το σύνταγμα] Μαύρη Βάρδια κατευθύνεται προς το Τρίγωνο του Θανάτου», και με φωτογραφία από την κυριακάτικη θεία λειτουργία στο μέτωπο, με τους Βρετανούς στρατιώτες να προσεύχονται πριν την αναχώρησή τους για το σουνιτικό τρίγωνο.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι σε λίγες ημέρες οι στρατιώτες του σκωτικού συντάγματος θα οδεύουν μέσα στους πιο επικίνδυνους δρόμους του Ιράκ, στην επαρχία Μπαμπίλ και απέναντί τους δεν θα έχουν τους ρακένδυτους Σιίτες μαχητές της Βασόρας αλλά τον πλέον αδίστακτο και ριψοκίνδυνο εχθρό τους Σουνίτες αντάρτες και αλλοδαπούς ισλαμιστές που έχουν συρρεύσει στην περιοχή.

Και στρατιωτικός αξιωματούχος δηλώνει ότι για πρώτη φορά 18χρονοι και 19χρονοι Βρετανοί στρατιώτες αναγκάζονται να κανονίσουν τις τυπικές λεπτομέρειες για τη διαθήκη τους σε περίπτωση θανάτου, συναισθανόμενοι την αυξημένη επικινδυνότητα της αποστολής τους.

Σε πατριωτικό τόνο η πρώτη σελίδα της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) «Περιφρόνηση του κινδύνου και υπερηφάνεια καθώς η Μαύρη Βάρδια εξορμά» είναι ο τίτλος και η εφημερίδα επιλέγει να προβάλει τη χθεσινή ομιλία του διοικητή του βρετανικού συντάγματος προς τους στρατιώτες του.

«Ειλικρινά αυτό το σύνταγμα νίκησε το Ναπολέοντα, νίκησε τον Κάιζερ και νίκησε το Χίτλερ για τους Σκωτσέζους της Μαύρης Βάρδιας αυτό δεν είναι παρά μια ακόμη σελίδα στην ιστορία μας και μια ακόμα αποστολή που πρέπει να φέρουμε εις πέρας» γράφει η εφημερίδα.

Βολές κατά Μπους

Σε άλλο κύριο θέμα της Γκάρντιαν προβάλλεται η συνέντευξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, στην οποία ο Αμερικανός πολιτικός κατηγορεί τον νυν πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι εκμεταλλεύθηκε τα όσα υπέφεραν οι Αμερικανοί στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και έχει ανατρέψει την πρόοδο δεκαετιών στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας.

Επιτιθέμενος στους κ.κ. Μπους και Μπλερ ο πρώην πρόεδρος χαρακτηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ ως «πλήρως αδικαιολόγητη περιπέτεια βασισμένη σε αποπροσανατολιστικές δηλώσεις».

Επικρίνει δε τον κ. Μπους για ολιγωρία στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και για την εγκατάλειψη των πρωτοβουλιών πέντε προκατόχων του με σκοπό τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων σε κράτη - παρίες.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο και της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), η οποία σε άρθρο της αρχισυνταξίας της υποστηρίζει ότι την τελευταία τριετία το χάσμα μεταξύ της προεδρικής φιλοδοξίας και της πραγματικότητας μπορεί να χαρακτηριστεί ως «Φούσκα Μπους».

«Οι Ηνωμένες χρειάζονται συμμάχους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αλλά η σταυροφορική ηθικολογία του Μπους έχει αποξενώσει τον υπόλοιπο κόσμο» τονίζει η εφημερίδα και αποφαίνεται «ο Τζον Κέρι αποτελεί καλύτερη επιλογή για πρόεδρος των ΗΠΑ».


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Προς την κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.