Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-31

  1. Στο πλευρό Μπουτιλιόνε ο κ. Χριστόδουλος
  2. Ο Ολυμπιακός το ντέρμπι, ο ΠΑΟΚ την κορυφή
  3. Συγκατοίκηση στην κορυφή της Πρέμιερσιπ
  4. Αήττητη περιμένει το Θρύλο
  5. Ανάπτυξη χωρίς αύξηση της απασχόλησης
  6. Στην κορυφή η ΑΕΚ
  7. Αλάουι: «Εξαντλείται η υπομονή μας»
  8. Στρατηγική εμπλοκή σε μια νέα εποχή
  9. Στην κορυφή η ΑΕΚ
  10. Εκκλήσεις και απειλές για τους ομήρους
  11. Εκλογές χωρίς φόβο
  12. Επανεκλογή Γκαγκάτση στην ΕΠΟ
  13. «Δεν θα μπει η Τουρκία στην Ε.Ε εάν»
  14. Αιχμές Βενιζέλου
  15. O ψηφοφόρος Μπιν Λάντεν
  16. Ο Οσάμα στιςκάλπες
  17. Στις κάλπες για νέο πρόεδρο οι Ουκρανοί
  18. Εκλογές χωρίς φόβο
  19. Στην κορυφή η ΑΕΚ

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 - 23:56 (Ώρα Λονδίνου)

Στο πλευρό Μπουτιλιόνε ο κ. Χριστόδουλος

Υπερασπιστής των απόψεων του ρωμαιοκαθολικού υφυπουργού έγινε ο ελληνορθόδοξος ιεράρχης

Στο πλευρό του Ρόκο Μπουτιλιόνε, του παραιτηθέντος υποψηφίου επιτρόπου Δικαιοσύνης της νέας Κομισιόν, βρέθηκε από άμβωνος ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

Στο κήρυγμά του από τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Ιλισού, ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στο θόρυβο, που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ιταλού υφυπουργού, ο οποίος δήλωσε, πως η ομοφυλοφιλία είναι «αμαρτία».

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία «πνευματικό αμάρτημα» και τον κ. Μπουτιλιόνε «καλό Χριστιανό».

Όπως είπε, ο κ. Μπουτιλιόνε έχασε την υποψηφιότητά του επειδή έμεινε σταθερός στις απόψεις του εναντίον των ομοφυλοφίλων.

«Το να είσαι ομοφυλόφιλος μπορεί να μην θεωρείται ποινικό αδίκημα, είναι όμως αμαρτία. Σκεφθείτε σε τι κατάντημα έχουμε φτάσει! Αυτό που είναι αμαρτία να θέλουμε να το καλύψουμε, να θέλουμε να γίνει αποδεκτό απ' όλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόδουλος.

Και προέτρεψε τους πιστούς να έχουν φόβο Θεού, να μην φοβούνται τον θάνατο ούτε την αλήθεια, αλλά την αμαρτία.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής και μέλος της πολιτικού γραφείου του Συνασπισμού, σχολιάζοντας τα όσα είπε από τον άμβωνα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος σε σχέση με τον κ. Μπουτιλιόνε, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Λυπάμαι βαθύτατα που ο Αρχιεπίσκοπος συντάσσεται για μια ακόμη φορά με ακραίες οπισθοδρομικές απόψεις και υβρίζει το Ευρωκοινοβούλιο. Η υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και η καταπολέμηση των διακρίσεων είναι καθήκον και όχι κουσούρι».


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 00:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ολυμπιακός το ντέρμπι, ο ΠΑΟΚ την κορυφή

Χωρίς άγχος και δίχως θεατές ο Ολυμπιακός ανέτρεψε την αρνητική παράδοση απέναντι στον ΠΑΟ

Στο κατάμεστο «Αλεξάνδρειο» ο Άρης πανηγύρισε τη πρώτη του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα - απέναντι στον Πανιώνιο - με 84-70 στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής.

Μεσεριάκοφ και Πάντιους οδήγησαν τους κιτρινόμαυρους στη νίκη, ενώ από τον Πανιώνιο, που γνώρισε την πρώτη του ήττα, ξεχώρισε ο Οικονόμου.

Την ίδια ώρα στην Κυψέλη ο Πανελλήνιος εξασφάλιζε το πρώτο του ροζ φύλλο αγώνα, κερδίζοντας με 72-61 την Ολύμπια Λάρισας ενώ νωρίτερα ο Ιωνικός Ν.Φ. νίκησε 87-78 τον Ηρακλή στην Αμαλιάδα.

Το Σάββατο, ο Ολυμπιακός έκανε την παρθενική του νίκη στο πρωτάθλημα, απέναντι στον ΠΑΟ.

Σημιεωτέον ότι η πειραϊκή ομάδα με αντίπαλο τον αήττητο μέχρι τότε Παναθηναϊκό, μετρούσαν εδώ κι ενάμιση χρόνο ένα σερί έξι συνεχόμενων ηττών.

Αλλά με ηγέτη τους τον Ντούσαν Βούκσεβιτς και αποκάλυψη τον πρωτοεμφανιζόμενο Μάρκε Πέρι, οι «ερυθρόλευκοι» καθήλωσαν τον ΠΑΟ με την εντυπωσιακή τους άμυνα.

Στο Γαλάτσι μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι το Μαρούσι νίκησε την ΑΕΚ στην παράταση.

Η ομάδα των βορείων προαστίων συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες νίκες επί της «Ενωσης», που έχει να νικήσει το Μαρούσι από τότε που στο πηδάλιο είχε το Ντράγκαν Σάκοτα.

Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας φιγουράρει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος με την εκτός έδρας νίκη του με 88-80 επί του Απόλλωνα Πατρών έφτασε τους 6 βαθμούς, όσο και ο δεύτερος Μακεδονικός, που νίκησε επίσης εκτός έδρας τη ΜΕΝΤ με 77-71.

Ακολουθούν τέσσερις ομάδες- Πανιώνιος, Ιωνικός ΝΦ, Παναθηναϊκός και Μαρούσι με 5, ΑΕΚ, Απόλλων Πατρών, ΜΕΝΤ, Ολυμπιακός, Ηρακλής, Πανιώνιος και Άρης με 4 και τελευταία η Ολύμπια Λάρισας με 3.

Τα αποτελέσματα

Άρης - Πανιώνιος: 84-70

Πανελλήνιος - Ολύμπια: 72-61

Ιωνικός Ν.Φ. - Ηρακλής: 87-78

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: 81-74

ΑΕΚ - Μαρούσι: 90-92

Απόλλων Π. - ΠΑΟΚ 80-88

ΜΕΝΤ - Μακεδονικός 71-77


Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 - 22:53 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκατοίκηση στην κορυφή της Πρέμιερσιπ

Δύο φορές ο Ρόρι Ντελάπ έπιασε «αδιάβαστη» την άμυνα της Άρσεναλ

Μετά την «εμπειρία» του Όλντ Τράφορντ που σταμάτησε το σερί των 49 συνεχόμενων αγώνων χωρίς ήττα, η πρωταθλήτρια Αγγλίας έδειξε, αυτή τη φορά μέσα στην έδρα της, ότι δεν έχει βρει τον καταιγιστικό ρυθμό της.

Οι άσοι του Αρσέν Βένγκερ ήρθαν ισόπαλοι 2-2 με τους ψυχωμένους παίκτες της Σαουθάμπτον, που έφθασαν πολύ κοντά στη νίκη μέσα στο «Χάιμπουρι», καθώς προηγούνταν μέχρι το 92ο λεπτό.

Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ αν και κέρδισε πέναλτι στο 30 δεν κατάφερε να προηγηθεί, με τον Τιερί Ανρί να στέλνει την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Άντι Νιέμι.

Ο Γάλλος διεθνής «κανονιέρης» κατόρθωσε στο 67ο λεπτό να σκοράρει μετά από ωραίο συνδυασμό με τον Ντένις Μπέργκαμπ.

Αλλά οι «Άγιοι» δεν το έβαλαν κάτω και με τον Ρόρι Ντελάπ κατάφεραν όχι μόνο να ισοφαρίσουν στο 80 αλλά και να προηγηθούν πέντε λεπτά αργότερα.

Τη λύτρωση για την Άρσεναλ έφερε ο νεαρός Ολλανδός, Ρόμπι Φαν Πέρσι, με ένα πολύ ωραίο γυριστό σουτ από τα δεξιά στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων.

Στην κορυφή η Τσέλσι

Ένα εύκολο απόγευμα πέρασε η Τσέλσι στον εκτός έδρας αγώνα της με τη Γουέστ Μπρόμγουιτς Άλμπιον, την οποία νίκησε 4-1 το Σαββάτο.

Η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο, κατάφερε στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου να πάρει προβάδισμα στο σκορ με γκολ του αμυντικού της, Γουϊλιάμ Γκαλάς, μετά από κόρνερ του Λάμπαρντ.

Στο 51ο λεπτό ο ξανθός στράικερ Έϊντουρ Γκουντγιόνσεν διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του, για να μειώσει ο Ούγγρος Ζόλταν Γκέρα στο 56' το σκορ σε 1-2.

Αλλά η διαφορά τεχνικής κατάρτισης και δυναμικότητας ήταν αισθητή, με συνέπεια οι παίκτες της λονδρέζικης ομάδας να διευρύνουν το προβάδισμά τους, με δύο γκολ των Νταφ (59') και Λάμπαρντ (81').

Έβερτον και Μπόλτον σε ανοδική τροχιά

Στην τρίτη θέση της βαθμολογίας παραμένει η Έβερτον, αν και δεν συνέχισε νικηφόρα τη φετινή εκπληκτική πορεία της.

Οι «Εφοπλιστές» παραχώρησαν το Σαββάτο ισοπαλία 1-1 εντός έδρας στην Άστον Βίλα, μάλιστα βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 26ο λεπτό της αναμέτρησης, χάρη στο γκολ του Χέντρι, αλλά ισοφάρισαν επτά λεπτά αργότερα με τον Μπεντ.

Στην 4η θέση της Πρέμιερσιπ αναρριχήθηκε η Μπόλτον, νικώντας με 2-1 εντός έδρας τη Νιουκάστλ.

Τη νίκη έδωσε στη Μπόλτον ο Κέβιν Ντέιβις

Η ομάδα του Σαμ Άλαρνταϊς ανάγκασε τους «ανθρακωρύχους» στην πρώτη τους ήττα με τον Γκρέιαμ Σούνες στην τεχνική ηγεσία.

Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο χωρίς γκολ η ομάδα του Στέλιου Γιαννακόπουλου πήρε το προβάδισμα στο 52ο λεπτό με σκόρερ τον Ελ Χατζί Ντιούφ.

Η απάντηση της Νιούκαστλ ήλθε στο 55' με τον Άμπροουζ να στέλνει από μακριά τη μπάλα στα δίχτυα του Γιασκελάινεν, αφού απέφυγε δύο αντιπάλους του.

Αλλά οι γηπεδούχοι άξιζαν τελικά τη νίκη, κάτι που επέτυχαν στο 70ο λεπτό με τον Κέβιν Ντέιβις.

Άτυχοι και επιπόλαιοι οι «Μπέμπηδες»

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μία εβδομάδα μετά τη μεγάλη νίκη της επί της Άρσεναλ, γνώρισε την ήττα από τον κακό της δαίμονα Πόρτσμουθ με 2-0, στο «Φράτον Παρκ».

Η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον παρέμεινε πίσω στη μάχη του τίτλου, καθώς αντιμετώπισε μια ομάδα γεμάτη πάθος, δύναμη και επιθετικούς που έκαναν κόλαση τη ζωή των αμυντικών , ενώ από την άλλη πλευρά οι Σμιθ, Ρούνει, Ρονάλντο και Σαχά απώλεσαν σωρεία ευκαιριών.

Ο Άνσγουορθ άνοιξε το δρόμο της νίκης για την ομάδα του Χάρι Ρέντναπ στο 53', με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι που παραχώρησε ο Ρίο Φέρντιναντ (φάση που ελέγχεται πάντως).

Το σκορ διπλασίασε για την Πόρτσμουθ ο Γιακούμπου Αγιεκμπένι στο 72'.

Διπλό στραβοπάτημα για τη Λίβερπουλ

Ισόπαλος 2-2 έληξε ο αγώνας Μπλάκμπερν Λίβερπουλ, αλλά εκτός από τους δύο βαθμούς που έχασαν οι «Κόκκινοι», θα στερηθούν για όλη την αγωνιστική περίοδο των υπηρεσιών του Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος αποχώρησε με κάταγμα στο πόδι.

Χωρίς τον Τζιμπρίλ Σίσε θα μείνει η Λίβερπουλ για ένα χρόνο

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού Πειραιώς στο Τσάμπιονς Λιγκ προηγήθηκε με ωραία προσπάθεια του Νορβηγού Άρνε Ρίισε.

Αλλά οι γηπεδούχοι πέρασαν στην αντεπίθεση και με σκόρερ τους Μπουθρόιντ (16') και Έμερτον πήραν το προβάδισμα 2-1 στο πρώτο ημίχρονο.

Στην επανάληψη οι παίκτες του Ράφα Μπενίτεθ κατάφεραν να ισοφαρίσουν, με γκολ του Μίλαν Μπάρος στο 54ο λεπτό, ενώ έχασαν πολλές ευκαιρίες για να πάρουν τους τρεις βαθμούς της νίκης εξαιτίας των σωτήριων επεμβάσεων του Κέρκλαντ.

Χαμηλή πτήση Μίντλεσμπρο

Η αντίπαλος του Αιγάλεω στους ομίλους του κυπέλλου Ουέφα πέρασε από ακόμα μία δύσκολη έδρα, νικώντας την Τσάρλτον μέσα στο «Βάλεϊ».

Το σκορ άνοιξε με αυτογκόλ του Καρκουρί στο 21ο λεπτό, η ομάδα του Άλαν Κέρμπισλι ισοφάρισε στο 46 με τον Γιόχανσον, αλλά στο 58 ο διεθνής Ολλανδός της «Μπόρο» Μπούντεβαϊν Ζέντεν έκανε το 2-1.

Στα υπόλοιπα παιγνίδια η νεοφώτιστη Κρύσταλ Πάλας έκανε την έκπληξη νικώντας με 1-0 εκτός έδρας τη Μπίρμινχαμ, ενώ μετά από αμφίρροπο αγώνα η Φούλαμ επεβλήθη στο τοπικό λονδρέζικο ντέρμπι της Τότεναμ με 2-0, ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνει η αναμέτρηση Μάντσεστερ Σίτι Νόριτς τη Δευτέρα.

Η βαθμολογία μετά από 11 αγώνες

1. Άρσεναλ 26 βαθμοί

2. Τσέλσι 26

3. Έβερτον 23

4. Μπόλτον 21

5. Μίντλεσμπρο 18

6. Λίβερπουλ 17 (10 αγώνες)

7. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 17

8. Νιούκαστλ 16

9. Πόρτσμουθ 15 (10 αγ.)

10. Άστον Βίλα 15

11. Τότεναμ 13

12. Τσάρλτον 12

13. Μάντσεστερ Σίτι 11 (10 αγ.)

14. Κρίσταλ Πάλας 11

15. Φούλαμ 11

16. Μπέρμιγχαμ Σίτι 9

17. Γουέστ Μπρόμγουιτς 8

18. Σαουθάμπτον 7

19. Μπλάκμπερν 7

20. Νόριτς 6 (10 αγ.)


Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 - 23:21 (Ώρα Λονδίνου)

Αήττητη περιμένει το Θρύλο

Έντονες συγκινήσεις είχε ο αγώνας Αιγάλεω - Ξάνθης

Τη μοναξιά της κορυφής συνεχίζει να απολαμβάνει για ακόμη μια Κυριακή η ΑΕΚ, καθώς μετά την ισοπαλία (1-1) με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη έφτασε τους 14 βαθμούς, αλλά πλέον αισθάνεται καυτή την "ανάσα" του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που την ακολουθούν με μόλις έναν βαθμό διαφορά (13).

Οι «αιώνιοι» προέρχονται από εντυπωσιακές νίκες. Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον ΠΑΟΚ με 5-1 και ο Παναθηναϊκός τον Πανιώνιο με 4-0.

Η «Ένωση» πηγαίνει στο μεγάλο ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ αήττητη.

Δυο βαθμούς πίσω (11) στον βαθμολογικό πίνακα βρίσκονται η Ξάνθη και η Χαλκηδόνα, ενώ στους 10 βαθμούς και στην 6η θέση έφτασε το Αιγάλεω.

Δυο ομάδες της Θεσσαλονίκης, ο Απόλλων Καλαμαριάς και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος προέρχεται από τη βαριά ήττα με σκορ 5-1 από τον Ολυμπιακό, καταλαμβάνουν την 7η και την 8η θέση αντίστοιχα, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Καλλιθέα και ο ΟΦΗ, με 7 βαθμούς, όσους και ο 11ος Ιωνικός.

Στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα εξακολουθούν να βρίσκονται ο Εργοτέλης, με 2 βαθμούς και ο Άρης με 3, που μετά τις δυο συνεχόμενες ισοπαλίες, με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στα τελευταία παιχνίδια, μοιάζει να συνέρχεται από το άσχημο ξεκίνημα.

Η βαθμολογία μετά από 6 αγωνιστικές:

1. ΑΕΚ 14

2. Ολυμπιακός 13

- Παναθηναϊκός 13

4. Ξάνθη 11

- Χαλκηδόνα 11

6. Αιγάλεω 10

7. Απόλλων Καλαμαριάς 8

- ΠΑΟΚ 8

9. Καλλιθέα 7

- ΟΦΗ 7

-Ιωνικός 7

12. Ηρακλής 6

-Πανιώνιος 6

14. Κέρκυρα 5

15. Άρης 3

16. Εργοτέλης 2

Ο πίνακας των σκόρερ:

6 γκολ: Σοάρες (ΑΕΚ)

5 γκολ: Παπαδόπουλος (Παναθηναϊκός), Ζαχαρόπουλος (Χαλκηδόνα), Γκέκας (Καλλιθέα)

4 γκολ: Λουτσιάνο (Ξάνθη)

3 γκολ: Λυμπερόπουλος (ΑΕΚ), Σανχούρχο (Αρης), Τριανταφύλλου (ΟΦΗ)

Η επόμενη αγωνιστική

Σκόντα Ξάνθη-Χαλκηδόνα

ΠΑΟΚ-Εργοτέλης

Πανιώνιος-Απόλλων Καλαμαριάς

ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Ηρακλής-Παναθηναϊκός

ΟΦΗ-Άρης

Ιωνικός-Καλλιθέα

Κέρκυρα-Αιγάλεω

Άρης-ΑΕΚ 1-1

Στοιχεία ντέρμπι και κάτι από το «άρωμα του ένδοξου παρελθόντος» είχε ο αγώνας του Άρη κόντρα στην πρωτοπόρο ΑΕΚ για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

Αήττητοι παραμένουν οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος στο ελληνικό πρωτάθλημα

Ο Άρης κατάφερε να προηγηθεί μόλις στο 9' της αναμέτρησης σκορπώντας ενθουσιασμό στο κατάμεστο «Κλεάνθης Βικελίδης», όταν ο Σανχούρχο αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή και από πλάγια θέση επιχείρησε το σουτ και έστειλε την μπάλα στην κλειστή γωνία του Μιχαηλίδη, ο οποίος έπεσε καθυστερημένα και δεν μπόρεσε να βρει την μπάλα.

Στη συνέχεια οι παίκτες της «Ένωσης» έχασαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν δύο φορές όταν ατομικές ενέργειες του Κρασά και του Σοάρες κατέληξαν ελάχιστα άουτ.

Η ΑΕΚ ισοφάρισε τελικά στο 61', όταν ο Ασουνσάο τροφοδότησε τον Σοάρες, ο Βραζιλιάνος δεν βιάστηκε να σουτάρει, προχώρησε πλάγια και με δυνατό σουτ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Λυμπερόπουλο, ο οποίος είδε την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του.

Η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο τον αγώνα στο μεγαλύτερο διάστημα ωστόσο δεν απείλησε ιδιαίτερα την πολυπρόσωπη άμυνα του Άρη.

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 5-1

Βραζιλιάνικη σάμπα χόρεψαν τους παίκτες του ΠΑΟΚ οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι μετέτρεψαν σε περίπατο το ντέρμπι (5-1) και παράλληλα έκαναν συντήρηση δυνάμεων εν όψει του παιχνιδιού με τη Μονακό για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Με δύο τέρματα εγκαινίασε το ενεργητικό του στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Ριβάλντο

Ο Ολυμπιακός από τα πρώτα λεπτά έσβησε τα όνειρα του αντιπάλου του για θετικό αποτέλεσμα μέσα στο Καραϊσκάκη.

Πριν από την συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν φτάσει τον δείκτη του σκορ στο 3-0.

Ο Ριβάλντο «μάγεψε» με τις ενέργειες του, σημείωσε δύο τέρματα (τα πρώτα του στο ελληνικό πρωτάθλημα) και θύμισε το Ριβάλντο της Μπαρτσελόνα και των «μεγάλων ημερών».

Εκπληκτικό το πέμπτο γκολ του Ολυμπιακού όταν Τζιοβάνι και Ριβάλντο άλλαξαν τέσσερις φορές την μπάλα.

Τα γκολ του νικητή πέτυχαν οι: Ζιοβάνι (6'), Ριβάλντο (13', 26'), Τζόρτζεβιτς (45'), Καστίγιο (90'+), ενώ το γκολ της τιμής για τον ΠΑΟΚ πέτυχε ο Σαλπιγγίδης στο 65'.

Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 4-0

Ο Παναθηναϊκός νίκησε με το ευρύ 4-0 τον Πανιώνιο και πρόσφερε γκολ, και σχετικά καλό θέαμα στους φιλάθλους του.

Παράλληλα ο Ζντένεκ Σκάζνι πανηγύρισε την πρώτη του νίκη έπειτα από τρία ματς στον "πράσινο" πάγκο.

Αγωνιστικά, οι γηπεδούχοι ήταν πολύ καλύτεροι από τους φιλοξενούμενους. Στο 33', η επιθετική υπεροχή των γηπεδούχων μεταφράστηκε σε γκολ, όταν ο Μπασινάς βρήκε υπέροχα με κάθετη πάσα τον Παπαδόπουλο να κινείται αμαρκάριστος στην περιοχή του Πανιωνίου κι αυτός από πλάγια θέση πλάσαρε ιδανικά.

Στο 48'. Ο Κωνσταντίνου από το ύψος του πέναλτι μετά το σουτ του Μπασινά και την ασταθή απόκρουση του Κόλτσεαγκ και με πλασέ παραβίασε για δεύτερη φορά την εστία των Νεοσμυρνιωτών. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ του Κύπριου στο πρωτάθλήμα έπειτα από οκτώ μήνες!

Στο 63' ο Παπαδόπουλος έκανε με πλασέ το 3-0 ενώ στο 78' ο Μπικόφσκι ξεπέρασε με εντυπωσιακό τακουνάκι δύο αμυντικούς του Πανιωνίου και με σουτ διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

Οι άλλοι αγώνες

Με τον έναν βαθμό της ισοπαλίας έφυγε από το Δημοτικό Στάδιο του Αιγάλεω η Σκόντα Ξάνθη, αφού ο αγώνας της με την τοπική ομάδα έληξε με σκορ 1-1. Το σκορ του αγώνα άνοιξε το Αιγάλεω, στο 17' όταν ο Μπάρκογλου, από το ύψος της μικρής περιοχή και από πλάγια θέση με δυνατό σουτ, έκανε το 1-0. Η Σκόντα Ξάνθη κατάφερε να ισοφαρίσει στο 30' της αναμέτρησης, όταν ο Λουτσιάνο με απευθείας χτύπημα φάουλ έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Σιντιμπέ.

Η Κέρκυρα η ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου «σκόνταψε» στην Καλαμαριά, όπου γνώρισε την ήττα με 3-0 από την ομάδα του Εντουάρδο Αμορίν. Τα τέρματα για τον Απόλλωνα Καλαμαριάς πέτυχαν οι Χατζί στο 27', Παππάς στο 72' και Τζιακομέλι στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Τρεις πολύτιμους βαθμούς, που του επιτρέπουν να ατενίζει από λίγο μακρύτερα τον πυθμένα του βαθμολογικού πίνακα κατάφερε να κερδίσει ο Ιωνικός, ο οποίος κέρδισε τον Ηρακλή, με σκορ 1-0. Το μοναδικό γκολ της συνάντησης πέτυχε στο 70' της αναμέτρησης ο Γαβριλόπουλος, με σουτ, μετά από ωραία πάσα του Μακόρ. Ο Ηρακλής μετράει 4 συνεχόμενες ήττες και μετά από 6 αγωνιστικές έχει μόλις 6 βαθμούς.

Ωραία εμφάνιση και νίκη της Καλλιθέας επί του ΟΦΗ με 3-1 στο «Ελ Πάσο». Η ομάδα του Λεμονή είχε για πρωταγωνιστή τον Φάνη Γκέκα που πέτυχε δύο γκολ.

Ο Πάτρικ Ογκουνσότο χάρισε τον βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του, τον Εργοτέλη, που μέχρι τις καθυστερήσεις βρισκόταν πίσω στο σκορ με 1-0. Ο 21χρονος Νιγηριανός επιθετικός πέρασε σαν αλλαγή στο 69' στο παιχνίδι με τη Χαλκηδόνα και διαμόρφωσε το τελικό 1-1στο Παγκρήτιο.


Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 - 20:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάπτυξη χωρίς αύξηση της απασχόλησης

Μείωση της καταναλωτικής ζήτησης βρςαχυπρόθεσμα προέβλεψε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας

Οι προοπτικές ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας τίθενται εν αμφιβόλω μετά τη δημοσίευση νέων στατιστικών στοιχείων από τη κυβέρνηση Ραφαρέν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η γαλλική ανεργία παραμένει αναλλοίωτη στο 9,9% ενώ μέσα στο Οκτώβριο σημειώθηκε απροσδόκητη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας, Νικολά Σαρκοζί, προειδοποιεί ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου απειλούν την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας.

«[Οι τιμές πετρελαίου] θα επηρεάσουν την καταναλωτική ζήτηση βραχυπρόθεσμα, και ίσως έχουν επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη του κόσμου» είπε.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν ανέβει κατά 60% σε σχέση με την αρχή του έτους, καθώς παρατηρούνται προβλήματα στην προσφορά του αγαθού και οι πετρελαιοπαραγωγοί αγωνίζονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Πολλοί οικονομολόγοι προτρέπουν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα αύξησης της απασχόλησης μειώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές και καταργώντας τους περιορισμούς στις ώρες εργασίας.

Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας, INSEE, υπολογίζει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί φέτος κατά 2,4%, χάρη στις καταναλωτικές δαπάνες και στις επιχειρηματικές επενδύσεις, περισσότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (2%).

Ανάπτυξη χωρίς δουλειές

Αλλά αναλυτές διαπιστώνουν ότι οι γαλλικές εταιρείες προσπαθώντας να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους και βλέποντας τα ενεργειακά και μεταφορικά τους κόστη να αυξάνονται, διστάζουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού.

«[Τα στοιχεία για την ανεργία] δείχνουν το κύριο πρόβλημα της γαλλικής οικονομίας: Έχουμε ανάπτυξη αλλά χωρίς βελτίωση της απασχόλησης» με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επισημαίνει ο οικονομολόγος της Νατεξίς Μπανκ Ποπουλέρ, Μαρκ Τουατί.

Και προσθέτει: «Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν τη βούληση και τα κότσια για να επιλύσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα απασχόλησης με ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις, ειδάλλως σε 5-10 χρόνια θα είναι πολύ αργά».

Στη Γαλλία οι υποχρεωτικές εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ


Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 - 18:35 (Ώρα Λονδίνου)

Αλάουι: «Εξαντλείται η υπομονή μας»

Αλάουι: Τελειώνει ο χρόνος για διαπραγματεύσεις, σύντομα θα μιλήσουν τα όπλα

Ο πρωθυπουργός της ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη δήλωσε ότι η υπομονή του εξαντλείται όσον αφορά την κατάσταση στο προπύργιο αντίστασης της Φαλούτζα.

Ο κ. Αλάουι τόνισε επίσης ότι πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους αντάρτες για την παράδοση της πολιορκημένης Φαλούτζα.

Ο διορισμένος πρωθυπουργός του Ιράκ παραδέχθηκε ότι σε περίπτωση μείζονος στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην πόλη μπορεί να χαθούν πολλές αθώες ζωές εάν δεν επιλυθεί η κρίση με ειρηνικό τρόπο.

Αλλά επανέλαβε ότι «οφείλει να δράσει για χάρη του ιρακινού λαού» και ότι είναι αποφασισμένος να επανακτήσει τον έλεγχο του «σουνιτικού τριγώνου», όπως ονομάζεται η περιοχή.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει τη Φαλούτζα πραγματοποιούν συνεχείς αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς με στόχο αντάρτες που έχουν οχυρωθεί στη Φαλούτζα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές υπολογίζεται ότι μέσα στην πόλη υπάρχουν έως και 2.500 μαχητές ανάμεσά τους αλλοδαποί ισλαμιστές και υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ανταποκριτής του BBC προβλέπει ότι πλέον φαίνεται αναπόφευκτη η εισβολή των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής στην πόλη.

Νέο βίντεο με την Πολωνίδα όμηρο δημοσίευσαν οι Ιρακινοί απαγωγείς

Στο μεταξύ οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αμερικανικά στρατεύματα και αντάρτες μαίνονται στην πόλη Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον οκτώ Ιρακινοί σκοτώθηκαν στις σφοδρές ανταλλαγές πυρών.

Τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν στην ίδια περιοχή όταν εξερράγη βόμβα δίπλα στο διερχόμενο όχημά τους.

Σε άλλες εξελίξεις:

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δήλωσε μετά τη δολοφονία ενός Ιάπωνα ομήρου ότι συνεχίζει ακατάπαυστα τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματα που διατηρεί στο Ιράκ.

Μια ένοπλη ιρακινή οργάνωση που έχει απαγάγει μια Πολωνίδα έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο η όμηρος εκλιπαρεί την κυβέρνηση της Βαρσοβίας να τη σώσει αποσύροντας τα στρατεύματά της και βοηθώντας στην αποφυλάκιση Ιρακινών γυναικών από τις φυλακές.

Το πτώμα ενός Βρετανού στρατιώτη βρέθηκε την Κυριακή σε στρατιωτική βάση της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης, Βασόρας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμύνης στο Λονδίνο, χωρίς προσδιορίσει τα αίτια του θανάτου.


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 16:53 (Ώρα Λονδίνου)

Στρατηγική εμπλοκή σε μια νέα εποχή

Του Τζον Συτιλίδη

Εκτελεστικού Διευθυντή του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής (Western Policy Center) στην Ουάσινγκτον*

Μετά από ένα συντονισμένο τριακονταετές αμερικανικό ενδιαφέρον υποβοήθησης της Ελλάδος και της Τουρκίας γιά την επίλυση οξέων διαφορών τους που αφορούν θέματα κυριαρχίας στην Θάλασσα του Αιγαίου και την διαίρεση της Κύπρου, Αμερικανοί ειδικοί πολιτικού και στρατιωτικού σχεδιασμού έχουν ήδη ξεκινήσει την επαναχάραξη της στρατηγικής ημερήσιας διάταξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που σημαδεύτηκε από ακραία ισλαμική τρομοκρατία και χωρών που την στηρίζουν, από την αύξηση και ανάπτυξη Όπλων Μαζικής Καταστροφής, από υπερεθνικές εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και από άλλες μη συμβατικές και ασσύμετρες προκλήσεις και απειλές για τα Δυτικά συμφέροντα.

Στην πραγματικότητα όμως, οι προτεραιότητες της Ουάσινγκτον αναφορικά στις σχέσεις της με Αθήνα και Άγκυρα έχουν υποστεί σημαντικές μετατοπίσεις την τελευταία δεκαετία, όχι μόνον λόγω των περιφερειακών και παγκοσμίων καθοριστικών αλλαγών στον τομέα ασφάλειας που χρονολογούνται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά επίσης και από τις γνήσιες προσπάθειες των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ για ουσιαστική βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.

Εντός ενός έτους, μετά την κρίση των Ιμίων - Καρντάκ, που έφερε τις δύο χώρες σχεδόν στα πρόθυρα ενός ολομέτωπου πολέμου, μια κρίση που απεφεύχθη όταν ο πρόεδρος Κλίντον παρότρυνε και τους δύο πρωθυπουργούς να αποκλιμακώσουν την ένταση, το ελληνικό και τουρκικό (Πολεμικό) Ναυτικό «εφεύρε» σύστημα επικοινωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών και επιτήρηση ναυτικών ασκήσεων, γεγονός που συνέδραμε στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης καθώς και στη μείωση της πιθανότητας κακού υπολογισμού από οποιαδήποτε εκ των δύο πλευρών του Αιγαίου.

Νέα φάση

Με το τέλος του 1997, οι δύο σύμμαχοι, συμφώνησαν στη δημιουργία μιάς ΝΑΤΟϊκής υπο - περιφερειακής κοινής διοίκησης, δρομολογώντας έτσι την παρουσία στρατηγών και άλλων ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων στο έδαφος της άλλης χώρας, στην ενδυνάμωση συμμαχικής δράσης στην νότια πτέρυγα, καθώς επίσης και της προαγωγής μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Η πιθανότητα μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης όπως παρ ολίγο να συμβεί με την κρίση των Ιμίων - Καρντάκ, έχει σε σημαντικό βαθμό μειωθεί. Όπως επίσης έχει σημαντικά μειωθεί και η κατεπείγουσα ανάγκη επέμβασης της Ουάσινγκτον για την επίλυση θεμάτων του Αιγαίου

Μετά την παταγώδη αποτυχία στο θέμα Οτζαλάν το 1997, και παρά το διπλωματικό χάσμα το οποίο πολλοί στην Άγκυρα θεώρησαν σαν πράξη πολέμου της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, αξιωματούχοι στις δύο χώρες έθεσαν σε κίνηση μια δημόσια διαδικασία προσέγγισης, την οποία ακόμη και τώρα στηρίζουν τα μεγάλα κόμματα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Τα τελευταία χρόνια, μικτές επιτροπές Ελλήνων και Τούρκων νομικών και τεχνικού προσωπικού έχουν εντατικά συζητήσει γιά κοινά αποδεκτούς μηχανισμούς επίλυσης μιας μακράς σειράς εναέριας, ναυτικής και υποθαλάσσιας θεματολογίας.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν ξεπεράσει τις 24, χωρίς όμως να έχει σημειωθεί έστω και μία διαρροή προς τα ελληνικά ή τουρκικά μέσα ενημέρωσης ένα πρώτο σημάδι που δείχνει ότι η μία ή η άλλη πλευρά βρέθηκε «με την πλάτη κολλημένη στο τοίχο».

Επιτυχημένη διαδικασία

Κατά την Σύνοδο Κορυφής του 1999, με την «προαγωγή» της στο καθεστώς της υποψήφιας χώρας, ξεκάθαρα διεμηνύθη στην Τουρκία ότι θα πρέπει να λύσει μέχρι το 2004 τις διαφορές της με την Ελλάδα στα θέματα του Αιγαίου, αλλιώς η διαδικασία θα παραπεμφθεί γιά επιδίκαση στο Διεθνές Δικαστήριο.

Όσο όμως διαφαινόταν ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν ήταν εφικτό, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κωστας Καραμανλής δήλωσε ότι οι διμερείς συνομιλίες μπορούν να επιμηκυνθούν στο 2005 και αργότερα, γεγονός που αποτελεί μια εκδήλωση βεβαιότητας ότι η διαδικασία υπήρξε επιτυχημένη μέχρι σήμερα και ότι θα πρέπει να συνεχιστεί όσο σημειώνεται πρόοοδος.

Υπό το πνεύμα αυτό, και παρά τις συνεχιζόμενες ελληνικές διαμαρτυρίες για επαναλαμβανόμενες τουρκικές «διεισδύσεις» στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, η πιθανότητα μιάς ελληνοτουρκικής σύρραξης που θα «διαλύσει» την ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, όπως παρ ολίγο να συμβεί με την κρίση των Ιμίων - Καρντάκ, έχει σε σημαντικό βαθμό μειωθεί. Όπως επίσης έχει σημαντικά μειωθεί και η κατεπείγουσα ανάγκη επέμβασης της Ουάσινγκτον για την επίλυση θεμάτων του Αιγαίου.

Κυπριακό

Όσο για το Κυπριακό, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει στην «αποσυμφόρηση» των κυριοτέρων θεμάτων από τις διμερείς τους σχέσεις, τα οποία έχουν καθορίσει την διαίρεση της νήσου από το 1974.

Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν για την επανένωση της Νήσου υπό συνθήκες που θεώρησαν ως επαχθείς και όρους μη δημοκρατικούς. Αλλά η Κύπρος δεν αναμένεται να προβάλει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρ΄όλο που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κυπριακή κυβέρνηση.

Η Ελλάδα δεν έχει παρεμβάλει εμπόδια στην προσπάθεια παροχής σημαντικής, συμπεφωνημένης αλλά ακόμη μη αποδοθείσας, οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το θέμα της διαίρεσης της Κύπρου, φαίνεται να προσανατολίζεται προς μία συνεχιζόμενη μη επίλυση, και πιθανόν να εκληφθεί στους κόλπους της ΕΕ σαν ένα άλλο, ανεπιθύμητο αλλά πολύ εύκολα διαχειριζόμενο πρόβλημα τύπου Βορείου Ιρλανδίας.

Αν οι Νατοϊκοί σύμμαχοι, Ελλάδα και Τουρκία, πλέον δεν «ερίζουν» λόγω διαφορών στο Αιγαίο και την Κύπρο, τότε η Ουάσινγκτον αποδεσμεύεται και έτσι μπορεί να συγκεντρωθεί σε άλλα θέματα που πιέζουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και χώρες της περιφερείας, στα Βαλκάνια, την Μαύρη Θάλασσα, Καύκασο, Εγγύς και Μέση Ανατολή και χώρες της αφρικανικής περιφέρειας.

«Εταίροι»

Στα Βαλκάνια, η Ελλάδα και η Τουρκία θα καταστούν «εταίροι» στην προσπάθεια διασφάλισης των Ευρω - Ατλαντικών στόχων της περαιτέρω αποφυγής βίας στο Κοσσυφοπέδιο, προώθησης πολιτικής σταθερότητας και συνοχής στα Σκόπια, καθώς και προαγωγή της μετάβασης της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια ενοποίηση.

Από πλευράς ασφάλειας, τόσο στην Ελλάδα με την πρόσφατη τεχνογνωσία της λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και στην Τουρκία, ξανά ως ένας στόχος των Ισλαμιστών, θα «ανατεθεί» ο εντοπισμός και η διάλυση περιφερειακών τρομοκρατικών δικτύων και υποδομών.

Επιπλέον, οι χώρες αυτές θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια εντοπισμού και καταστολής, περιφερειακά, εγκληματικών δραστηριοτήτων όπως διακίνηση ναρκωτικών, δουλεμπόριο, καθώς επίσης συνδρομή στις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις σε νέους Συμμάχους, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Καυτές» περιοχές

Στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη πολιτική αστάθεια και εδαφικές προστριβές με την Ρωσία, γεγονός το οποίο συναρτάται με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις των Τσετσένων και Ινγκούσιων αποσχιστών και την συνεργασία τους με τους Ουαχαμπίτες εξτρεμιστές.

Το θέμα της διαίρεσης της Κύπρου, φαίνεται να προσανατολίζεται προς μία συνεχιζόμενη μη επίλυση, και πιθανόν να εκληφθεί στους κόλπους της ΕΕ σαν ένα άλλο, ανεπιθύμητο αλλά πολύ εύκολα διαχειριζόμενο πρόβλημα τύπου Βορείου Ιρλανδίας

Οι σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν παρουσιάζουν ένταση για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ, παρ όλο που το Αζερμπαϊτζάν συνδέεται με την Γεωργία και την Τουρκία για την μεταφορά ενέργειας στις δυτικές αγορές.

Στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, η διένεξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση παράλληλα με την αύξηση του ισλαμιστικού τρομοκρατικού εξτρεμισμού πρώην μη θρησκευτικών ομάδων, ενώ από την άλλη η Συρία χρηματοδοτεί και διευκολύνει τη μετακίνηση τρομοκρατών στο Ιράκ.

Η δε Αίγυπτος αντιμετωπίζει εκ νέου εσωτερικές τρομοκρατικές ενέργειες προσπαθώντας να βάλει μια τάξη στην περιοχή της Γάζα, όπου διαφεντεύει η Χαμάς με σύνορα στη Μεσόγειο δίπλα από τη Χερσόνησο του Σινά.

Στο Ιράκ, η Ελλάδα γενικώς ακολουθεί τις καθορισμένες πολιτικές της ΕΕ, ωστόσο δεν προβαίνει στην ανάπτυξη δυνάμεων όπως άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία είναι επίσης ενεργά μέλη στον συνασπισμό δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ.

Η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς το Ιράκ με τον στόλο φορτηγών που παρέχει η Τουρκία είναι ζωτικής σημασία, ενώ η Ουάσινγκτον προτρέπει την Άγκυρα να απέχει από τις εξελίξεις περί Κουρδικού στο Βορρά.

Θετικές εξελίξεις

Τα ανωτέρω αποτελούν μόνον τμήμα, από τις μύριες, περίπλοκες προτεραιότητες που καθορίζουν την ημερήσια διάταξη για την Ουάσινγκτον αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο και την περιφέρειά της, σε πλήρη αντίθεση με τις θετικά γενικές εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όπου κατά το παρελθόν η εχθρότητα και η καχυποψία μεταξύ τους ήταν το κυρίαρχο σημείο στο σχεδιασμό και παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η Ελλάδα και η Τουρκία τώρα εργάζονται από κοινού για την επίλυση των διαφορών τους για το Αιγαίο, από την άλλη, κατά πάσα πιθανότητα οι προσπάθειες ενοποίησης της Κύπρου θα εκκρεμούν για μερικά χρόνια, ενώ η ΕΕ και ο ΟΗΕ προσπαθούν να παράσχουν οικονομική βοήθεια και πολιτική στήριξη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, γεγονός μετά το οποίο μπορεί να επέλθει η επανέναρξη της διαδικασίας επανένωσης.

Η στρατηγική εμπλοκή στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει θέμα υψηλής προτεραιότητας για τις ΗΠΑ, ωστόσο οι βάσεις της αμερικανικής πολιτικής δεν στηρίζονται πλέον στον Ιούλη του 1974, αλλά στο Σεπτέμβρη του 2001.

* Το Western Policy Center, με έδρα την Ουάσινγκτον στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένα ινστιτούτο διεθνών σχέσεων το οποίο πραγματοποιεί έρευνα και ανάλυση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Νότια Βαλκάνια.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ


Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 - 11:35 (Ώρα Λονδίνου)

Εκκλήσεις και απειλές για τους ομήρους

Η Πολωνή όμηρος καλέι την κυβέρνηση της χώρας της να αποσύρει τα πολωνικά στρατεύματα από το Ιράκ

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε εικόνες από βιντεοταινία, στις οποίες οι τρεις υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών που απήχθησαν την Πέμπτη στην Καμπούλ φαίνονται να είναι καλά στην υγεία τους.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων, δύο γυναικών από το Κοσσυφοπέδιο και την Ιρλανδία και ενός άνδρα από τις Φιλιππίνες, λέγοντας ότι και οι τρεις χρήζουν ιατρικής φροντίδας.

Οι απαγωγείς, μέλη της οργάνωσης Στρατός των Μουσουλμάνων, απειλούν να σκοτώσουν τους ομήρους αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι Αφγανοί κρατούμενοι και δεν εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν οι ξένες δυνάμεις.

Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Νομπουτάκα Μαχιμούρα, δήλωσε ότι η χώρα δε θα υποκύψει στην τρομοκρατία ούτε θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, παρά τον αποκεφαλισμό ενός Ιάπωνα ομήρου από την οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουϊ.

Την ταυτότητα του αγνοούμενου μέχρι χθες, Σοσέι Κόντα, επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών.

Η οργάνωση απαιτούσε την αποχώρηση των ιαπωνικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, μία γυναίκα από την Πολωνία που κρατείται όμηρος από άλλη οργάνωση, εμφανίζεται σε βίντεο να απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση της χώρας της να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

Η οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπού Μπακρ αλ-Σιντίκ απειλεί να σκοτώσει την Τερέσα Μπορτς Χαλίφα, η οποία έχει κοινή πολωνική και ιρακινή υπηκοότητα και έχει νυμφευθεί έναν Ιρακινό.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία έχει απαντήσει ότι δε θα διαπραγματευθεί με τους απαγωγείς.


Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές χωρίς φόβο

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ, καθησύχασε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους

Δύο ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι δύο αντίπαλοι επικεντρώνουν την εκστρατεία τους στις αμφίρροπες πολιτείες που αναμένεται να κρίνουν τον τελικό νικητή.

Τόσο ο Τζορτζ Μπους όσο και ο Τζον Κέρι περιοδεύουν σήμερα στο Οχάιο και τη Φλόριντα.

Μετά το νέο απειλητικό μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν, οι δύο υποψήφιοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον τομέα της ασφάλειας και του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.

Επιχειρώντας να καθησυχάσει τους όποιους σχετικούς φόβους, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τομ Ριτζ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανότητα εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας την προσεχή Τρίτη, ημέρα διενέργειας των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Η δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου ακολούθησε τις βιντεοσκοπημένες απειλές του Οσάμα μπιν Λάντεν, περί νέων επιθέσεων παρόμοιων με αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ωστόσο, ο κ. Ριτζ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού στη χώρα.

Χθες, ο πρόεδρος Μπους από το Μίτσιγκαν δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει την πορεία του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Ο γερουσιαστής Κέρι που περιόδευσε σε μια άλλη αμφίρροπη πολιτεία, το Ουϊσκόνσιν, υποσχέθηκε μια εξυπνότερη, σκληρότερη και αποτελεσματικότερη εκστρατεία ενάντια στην τρομοκρατία, εφόσον εκλεγεί.


Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

Επανεκλογή Γκαγκάτση στην ΕΠΟ

Επανεξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ ο κ. Βασίλης Γκαγκάτσης, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).

Η αντίπαλη παράταξη, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Βίκτωρας Μητρόπουλος, αποχώρησε από την εκλογική διαδικασία, καταγγέλλοντας παρατυπίες από την πλευρά του Βασίλη Γκαγκάτση.

Στην δήλωσή του ο κύριος Μητρόπουλος, επισημαίνει: «Αποσύραμε την υποψηφιότητά μας, γιατί δεν είχαμε κανένα λόγο να νομιμοποιήσουμε μια παράνομη διαδικασία. Ο αγώνας ο δικός μας ξεκινά από το πρωί της Δευτέρας. Θα λάβουμε τα νομικά μέτρα για όλες τις προκλήσεις και παρεμβάσεις που έγιναν σήμερα.

Μόνο στις τριτοκοσμικές χώρες γίνονται αυτά. Με την διοίκηση του Γκαγκάτση έχουμε γίνει Τανζανία και Γη του Πυρός.

Η παρουσία αντιπροσώπων από την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ είναι πρόκληση και ένας από τους λόγους που μνημονεύουμε τις ενστάσεις μας».

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε και ο Διονύσης Ψωμιάδης, πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας:

«Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μίλησε πριν λίγες ημέρες για νταβατζήδες. Θα πρέπει να δει όμως αν υπάρχουν τέτοιοι και στην παράταξή του»!

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΕΠΟ, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην βαριά κληρονομιά που αφήνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο η επιτυχία της Πορτογαλίας και τόνισε την ανάγκη επιστροφής του κόσμου στα γήπεδα.

Η διοίκηση του Β. Γκαγκάτση θα βρίσκεται στην ηγεσία της Ομοσπονδίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.


«Δεν θα μπει η Τουρκία στην Ε.Ε εάν»

Ο υφυπουργός Γιάννης Βαληνάκης υπενθυμίζει στην Άγκυρα στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»- ότι οι ευρωπαϊκοί προβολείς είναι και θα είναι στραμμένοι πάνω της, ενώ δηλώνει πως στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην οδηγηθεί σε βέτο.

«Στρατηγικός μας στόχος είναι να μην οδηγηθούμε προς το βέτο. Αλλά η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει πως δεν είμαστε μόνο εμείς που προσέχουμε τι γίνεται στο Αιγαίο. Σήμερα κι αύριο, όλοι οι ευρωπαϊκοί προβολείς είναι και θα είναι στραμμένοι πάνω της. Κι είναι φυσιολογικό, όταν έχει αυτή την συμπεριφορά απέναντι σε μια γειτονική της χώρα, που είναι μάλιστα μέλος της Ε.Ε., να προκαλεί αμφιβολίες για το αν είναι πραγματικά σε θέση ν' αλλάξει. Αν κάποιος δεν μπορεί να είναι καλός κι αξιόπιστος γείτονας, θα μπορέσει ποτέ να γίνει καλός κι αξιόπιστος συνεργάτης; Αυτό είναι ένα ερώτημα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Βαληνάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, σημειώνει πως η κυβέρνηση προβληματίζεται από τη συχνότητα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο αλλά θεωρεί ότι η σταθερή βούληση της Τουρκίας να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο «μάς επιτρέπει να είμαστε ψύχραιμοι». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι αν η Τουρκία δεν βελτιώσει την εξωτερική της συμπεριφορά δεν θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η κυβέρνηση έχει πει πως αν η Τουρκία δεν βελτιώσει την εξωτερική της συμπεριφορά, δεν θα γίνει μέλος της Ε.Ε. Το ίδιο λέει πιο ξεκάθαρα από οποιαδήποτε άλλη φορά και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση την οποία θα αποφασίσουμε όλοι τον Δεκέμβριο. Αυτά είναι ξεκάθαρα».

Όσον αφορά τις αμερικανικές εκλογές, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι το αποτέλεσμά τους δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τέλος, για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Βαληνάκης αναφέρει: «Ο πρόεδρος θα μπορούσε να προέρχεται από οπουδήποτε, αρκεί να μπορεί να εκφράζει τη σοβαρότητα και τη συνέχεια του πολιτικού συστήματος και να λειτουργεί ενωτικά για όλους τους Έλληνες. Νομίζω πως αυτά είναι τα ουσιαστικά κριτήρια που θα υπερισχύσουν στην όποια επιλογή των κομμάτων, όταν έρθει η ώρα».


Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 - 10:42 (Ώρα Λονδίνου)

Αιχμές Βενιζέλου

Σαφέστατες αιχμές, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την έλλειψη οργανωτικού σχεδίου και για τη μη αξιοποίηση των στελεχών στην οικοδόμηση του νέου ΠΑΣΟΚ, αφήνει ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

«Όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα και τη βούληση να προσφέρουμε πολύ περισσότερο. Αρκεί αυτό να οργανωθεί και να μας ζητηθεί», υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος επίσης απαντά σε αυτούς που διαδίδουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου του ζήτησε «να μαζευτεί», αλλιώς θα υποχρεωθεί να πάρει μέτρα εναντίον του:

«Αυτά είναι αστειότητες που οφείλονται στο γεγονός ότι η πολιτική παραφιλολογία στη χώρα μας δεν έχει κατά βάθος χιούμορ και φυσικά δεν μπορεί να κατανοήσει την πολιτική πραγματικότητα. Όσοι αναπαράγουν αυτά τα μυθεύματα εννοούν ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ανθρώπους με λιγότερες ικανότητες, λιγότερο σθένος, μικρότερη αντιπολιτευτική διάθεση και περιορισμένο εύρος πολιτικών ενδιαφερόντων».

Επίσης ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι δεν αρκεί μόνο η δημοφιλία για να γίνει κανείς αρχηγός, γιατί «η δημοφιλία σε καθοδηγεί και σε ευνουχίζει» και συμπληρώνει ότι «δεν υπάρχει από τη μεριά μου προσωπικός σχεδιασμός σε ό,τι αφορά την ηγεσία του κόμματος».


Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

O ψηφοφόρος Μπιν Λάντεν

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

Οι βρετανικές εφημερίδες της Κυριακής παρατηρούν ότι οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα στις ΗΠΑ έσπευσαν να καταδικάσουν αρχικά τις νέες απειλές του Οσάμα μπιν Λάντεν, ωστόσο, στη συνέχεια προσπάθησαν με αλληλοκατηγορίες να εκμεταλλευθούν πολιτικά το βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Σύμφωνα με τον Ομπσέρβερ (The Observer) διατυπώθηκαν εκατέρωθεν κατηγορίες περί απόπειρας πολιτικής εκμετάλλευσης, αλλά όπως φαίνεται ο πρόεδρος Μπους θα είναι αυτός που θα ωφεληθεί περισσότερο από την «εντυπωσιακή παρέμβαση του Οσάμα μπιν Λάντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές».

Επικαλούμενη δημοσκόπηση του Σαββάτου του περιοδικού Νιούσγουϊκ, η εφημερίδα σημειώνει ότι το παρόν κλίμα φαίνεται να διαμορφώνεται προς όφελος του Τζορτζ Μπους, οποίος στην πρόθεση ψήφου προηγείται πλέον του Τζον Κέρι με 50 προς 44%, έναντι 48-46 την προηγούμενη εβδομάδα.

«Τα πλήγματα που προκάλεσαν στην εκστρατεία Μπους οι κατηγορίες για την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών από το Ιράκ και οι έρευνες εναντίον της εταιρείας Χαλιμπάρτον, αντικαταστάθηκαν από την εικόνα του Μπιν Λάντεν», αναφέρει ενδεικτικά ο Ομπσέρβερ, που επισημαίνει ότι η ανάλυση του βίντεο οδηγεί στην εκτίμηση ότι γυρίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σε ανάλυση του κορυφαίου ειδικού στους ισλαμιστές εξτρεμιστές, Τζέισον Μπερκ, που φιλοξενεί ο Ομπσέρβερ, ο Οσάμα μπιν Λάντεν χαρακτηρίζεται ως «ο άρχοντας της προπαγάνδας, στο ίδιο επίπεδοι με τους Χίμλερ, Λένιν, Ναπολέοντα και Λουδοβίκο το 14ο».

Όπως εκτιμά ο Βρετανός αναλυτής, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα δεν επιχειρεί με το μήνυμά του να επηρεάσει προς κάποια κατεύθυνση την έκβαση των αμερικανικών εκλογών, παρά μόνο να ακουστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

«Κάνοντας την εμφάνισή του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ξέρει ότι αυτά που έχει να πει, ακόμα και αν δεν είναι αποδεκτά, θα ακουστούν από τους πάντες», γράφει ο Βρετανός αναλυτής.

Σε παρόμοιο κλίμα κινείται και το πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ της Κυριακής (The Independent on Sunday), που επισημαίνει ότι στο τέλος των προεκλογικών τους εκστρατειών, οι δύο υποψήφιοι παίζουν το αντιτρομοκρατικό τους χαρτί.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές σε ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι νέες απειλές του Μπιν Λάντεν θα μπορούσαν να ληφθούν ως απόδειξη της αδυναμίας του Τζορτζ Μπους να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για μια ασφαλέστερη Αμερική και για σύλληψη ή θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Το ίδιο πιθανό είναι, όμως, λένε οι αναλυτές στην Ιντεπεντέντ, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι της τελευταίας στιγμής να συσπειρωθούν γύρω από τον απερχόμενο πρόεδρο, καθώς «πολλοί Αμερικανοί συγχέουν τα επιθετικά ένστικτα του Μπους με την έννοια της ισχυρής κυβέρνησης απέναντι στην τρομοκρατία».

Ο χαρακτηριστικός τίτλος των Κυριακάτικων Τάιμς (The Sunday Times) στο ρεπορτάζ τους για τις αμερικανικές εκλογές είναι: «Εκλογική έκλειψη υπό τη σκιά του Μπιν Λάντεν».

Εκλογές το Φεβρουάριο

Σε δημοσκόπηση που φιλοξενεί η Ιντιπέντεντ, η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών (74%) θεωρεί ότι η στενή σύνδεση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ με τις αποφάσεις του προέδρου Μπους, δεν ωφελεί, αντίθετα βλάπτει τα βρετανικά συμφέροντα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως γράφει η Τέλεγκραφ της Κυριακής (The Sunday Telegraph), προετοιμάζεται για μια μεγάλη έκπληξη όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη Βρετανία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Μαΐου.

Ο Τόνι Μπλερ σκέφτεται να επισπεύσει τις εκλογές και έχει μάλιστα δώσει εντολές στους συνεργάτες του να εξετάσουν το ενδεχόμενο διενέργειάς τους το Φεβρουάριο.

Ο υπεύθυνος του εκλογικού σχεδιασμού των Εργατικών, Άλαν Μίλμπερν, έχει λάβει εντολή από την Ντάουνιγνκ Στριτ να προετοιμάσει μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία κατά την περίοδο των εορτών του νέου έτους, ώστε το κυβερνών κόμμα να είναι έτοιμο στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει μάλιστα και το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών: «Η Βρετανία εργάζεται».

Όπως διευκρινίζεται, ο Τόνι Μπλερ θέλει να αξιοποιήσει το προβάδισμα που έχει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έναντι του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ.

Παράλληλα, ελπίζει πως το Φεβρουάριο η δημοτικότητα της κυβέρνησής του θα είναι αυξημένη, καθώς θα έχουν προηγηθεί οι εκλογές στο Ιράκ.

Εξάλλου, η Τέλεγκραφ αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, στο οποίο διατυπώνονται ανησυχίες για σχέδια οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα για επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Βρετανία.

Την είδηση αναφέρουν στην πρώτη σελίδα και οι Κυριακάτικοι Τάιμς.

Ως κύρια είδηση, ωστόσο, η εφημερίδα επιλέγει την πρόθεση του ανωτάτου Βρετανού δικαστή, λόρδου Γουλφ να παραιτηθεί των καθηκόντων του, λόγω ορισμένων δηκτικών σχολίων σε βάρος του από μέλη της βρετανικής κυβέρνησης, κυρίως δε του υπουργού Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

Βασίλισσα για το περιβάλλον

Τόσο ο Ομπσέρβερ όσο και η Ιντιπέντεντ φιλοξενούν επίσης στην πρώτη τους σελίδα την απόφαση της βασίλισσας Ελισάβετ να προβεί σε μία από τις σπάνιες πολιτικές της παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, κατά την επίσημη επίσκεψή της στη Γερμανία την προσεχή Τετάρτη, η βασίλισσα θα ανοίξει τις εργασίες ενός συνεδρίου σχετικά με τα επόμενα βήματα στον αγώνα για την προστασία του πλανήτη ενάντια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Όπως λένε συνεργάτες της, θα εκφράσει την υποστήριξή της στις πολιτικές που προωθούνται, ενώ αναμένεται να προτρέψει και τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να προσπαθήσει να πείσει τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν ενεργότερα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.


Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Οσάμα στιςκάλπες

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Οι νέες συντάξεις των αστυνομικών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 55.000 Δημόσιοι υπάλληλοι. Στη σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Χωρίς ελέγχους οι μικρομεσαίοι. Τι προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής:Γιατί οι εκλογές της Τρίτης αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη. Μπους ή Κέρι. Σε τι ελπίζει και τι φοβάται η Αθήνα. Οι επιπτώσεις για την πορεία της Ευρώπης.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Πως θα γίνει η κατανομή των θέσεων σε δήμους και νομαρχίες. 13.000 προσλήψεις μέσα στο Νοέμβριο.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Εκτός τροχιάς σε 3 μέτωπα. Χωρίς στρατηγική στα μεγάλα ζητήματα η κυβέρνηση επιλέγει να χαράζει την πολιτική που υπαγορεύουν οι δημοσκοπήσεις.

Espresso της Κυριακής:Συγκλονίζει το δράμα του Αρχάγγελου. Πετάνε στο δρόμο τον 7χρονο που "υιοθέτησε" ο Ρουβάς. Ποιοί προσπαθούν να σταματήσουν την έξωση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Η ΕΛ.ΑΣ. χτυπάει στις "φασκιές" τη νέα τρομοκρατία. Ξαναπερνάει από κόσκινο τους παλαιούς φακέλους.

Η ΕΠΟΧΗ: Μια Ευρώπη μακριά από τις ανάγκες των πολιτών της.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:"Καίνε" οι εξοπλισμοί. Απόρρητα έγγραφα εκθέτουν τον Α.Τσοχατζόπουλο.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Ποιους συμφέρουν οι νέες διατάξεις. Πρόωρη σύνταξη. Ποιοι και πως θεμελιώνουν δικαίωμα.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Στο παρά πέντε της Αμερικανικής κάλπης. Ο Οσάμα ψηφίζει Μπους.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Τελειώνουν οι νταβατζήδες της διαπλοκής. Στα ίχνη του θείου του ο Καραμανλής.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Την Τρίτη η τελική αναμέτρηση μεταξύ Ρεπουμπλικανών (ελέφαντες) και Δημοκρατικών (γάιδαροι). Καλύτερα οι γάιδαρος!

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Όλοι σήμερα Πάμε... Σπόρτιγκ στις 7 το απόγευμα. Εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Ανησυχία μετά τη νέα επίθεση. Τρομοκρατίας το ανάγνωσμα... συνέχεια".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής:Ανοιχτές οι εκλογές! Και δεύτερο μήνυμα Καραμανλή προς τη διαπλοκή. Ίσως και πιο νωρίς από την Προεδρική εκλογή.

ΝΙΚΗ: Ρυθμιστής ο... Λάντεν. Ανοχύρωτη η δημοκρατία στις ΗΠΑ.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Ποιόν επιλέγουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. "Γκάλοπ" στη Βουλή για τον Πρόεδρο".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής:Στο κόκκινο φτώχεια-ανεργία. Έρευνα σε 11 δήμους της Θεσσαλονίκης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεθαύριο Τρίτη 2 Νοεμβρίου. Η Αμερική τρομοκρατημένη ψηφίζει.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 - 10:46 (Ώρα Λονδίνου)

Στις κάλπες για νέο πρόεδρο οι Ουκρανοί

Ο απερχόμενος πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό Βίκτορ Γιανούκοβιτς

Υπό την επιτήρηση δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών, στρατιωτών, εθελοντών, αλλά και Ευρωπαίων και Αμερικανών παρατηρητών, διεξάγονται σήμερα στην Ουκρανία οι προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Λεονίντ Κούτσμα.

Από τους περισσότερους από είκοσι υποψηφίους, ξεχωρίζουν ο φιλοδυτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουστσένκο και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ο κ. Γιανούκοβιτς έχει την υποστήριξη του απερχόμενου προέδρου, αλλά και της Μόσχας, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμίρ Πούτιν.

Η προεκλογική περίοδος ήταν ιδιαίτερα πολωμένη και στιγματίστηκε από καταγγελίες για απόπειρες δολοφονίας, εκφοβισμούς και μεροληπτική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.


Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές χωρίς φόβο

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ, καθησύχασε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους

Επιχειρώντας να καθησυχάσει τους όποιους σχετικούς φόβους, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τομ Ριτζ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανότητα εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας την προσεχή Τρίτη, ημέρα διενέργειας των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Η δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου ακολούθησε τις βιντεοσκοπημένες απειλές του Οσάμα μπιν Λάντεν, περί νέων επιθέσεων παρόμοιων με αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ωστόσο, ο κ. Ροτζ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού στη χώρα.

Ο πρόεδρος Μπους από το Μίτσιγκαν δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει την πορεία του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Ο γερουσιαστής Κέρι που περιόδευσε σε μια άλλη αμφίρροπη πολιτεία, το Ουϊσκόνσιν, υποσχέθηκε μια εξυπνότερη, σκληρότερη και αποτελεσματικότερη εκστρατεία ενάντια στην τρομοκρατία, εφόσον εκλεγεί.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.