Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-04

  1. Μετά τον Αραφάτ, μαζί με τον Μπους
  2. Τιμωρία στον Μούτου
  3. Aβεβαιότητα για τον Αραφάτ
  4. Νέα Κομισιόν
  5. Αιτιολογούν την αναγνώριση
  6. Νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
  7. Επικοινωνία Πάουελ Μολυβιάτη για ΠΓΔΜ
  8. Ενωμένοι κατά της τρομοκρατίας
  9. Αντιφατικές πληροφορίες για Αραφάτ
  10. Ικανοποίηση στα Σκόπια για την αναγνώριση
  11. Διάβημα για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  12. Δύσκολη δεύτερη θητεία
  13. Διάβημα για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  14. Η διαφθορά στο επίκεντρο
  15. Συνάντηση Μολυβιάτη-Μίλλερ για ΠΓΔΜ
  16. Δεν επηρεάζουν οι παραβιάσεις
  17. Αγκαλιά με την πρόκριση
  18. Μπους και ελληνοτουρκικά
  19. Μπους: «Πρόεδρος όλων των Αμερικανών»
  20. Ανάμικτες αντιδράσεις
  21. Ο προσανατολισμός της νέας τετραετίας Μπους
  22. Διχασμένες Πολιτείες Αμερικής
  23. Η επόμενη μέρα
  24. «Μαθαίνοντας να ζούμε με τον Μπους»
  25. Επιδείνωση της υγείας του Γιασέρ Αραφάτ

Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2004 - 02:10 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τον Αραφάτ, μαζί με τον Μπους

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

«Ο μαχητής τελειώνει τη ζωή του εκεί που την ξεκίνησε στην εξορία», γράφει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, η οποία δημοσιεύει μεγάλο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στο κενό που αφήνει η απουσία του στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν στα ερείπια του αρχηγείου του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για να συζητήσουν το μέλλον της περιοχής χωρίς τον Αραφάτ.

Λιμουζίνες πήγαιναν κι έρχονταν. Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο και με τους απλούς Παλαιστίνιους. Η δημοτικότητα του Παλαιστίνιου ηγέτη δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο χαμηλά, γράφει η εφημερίδα.

Καθώς οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αισθάνονται ότι αυτές είναι οι τελευταίες ώρες του Γιασέρ Αραφάτ, εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μετά- Αραφάτ εποχή, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας στην οποία θα συμμετέχουν ο Μαχμούντ Αμπάς, ο Αχμέντ Κουρέια και άλλοι που έχουν επικρίνει την άσκηση βίας στην ιντιφάντα θα αναγκάσει τον Αριέλ Σαρόν να ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις με την παλαιστινιακή πλευρά, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η νομοθεσία προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών 60 ημέρες μετά το θάνατο του προέδρου, όμως στη Φατάχ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αλλαγή στη νομοθεσία, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian).

Συνέντευξη Μπλερ

Τις απόψεις του για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και για την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας αναλύει στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις αμερικανικές εκλογές ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Οι εκλογές έγιναν, η Αμερική μίλησε και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να ακούσει

Τόνι Μπλερ

Μιλώντας στην εφημερίδα Τάιμς (Times), αποφεύγει να πει εάν είναι ευχαριστημένος ή όχι με το αποτέλεσμα των εκλογών. Δηλώνει, όμως, ότι η επανεκλογή Μπους του δίνει την ευκαιρία να ανανεώσει μια «εξαιρετικά δυνατή σχέση», αν και αναγνωρίζει ότι από ιδεολογικής απόψεως το βρετανικό κόμμα των Εργατικών είναι πιο κοντά με το αμερικάνικο Δημοκρατικό κόμμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πιστεύει ότι στη δεύτερη θητεία του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ: «Νομίζω πως θέλει να το κάνει. Θα το πει ο ίδιος με τον τρόπο του και όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή», λέει ο κ. Μπλερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος δηλώνει ότι το βράδυ της Τρίτης δεν ξενύχτησε για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, καλεί την Ευρώπη να συμβιβαστεί με την επιλογή του Αμερικάνικου λαού.

«Οι εκλογές έγιναν, η Αμερική μίλησε και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να ακούσει», υπογραμμίζει ο κ. Μπλερ, προσθέτοντας ότι και η Ουάσιγκτον πρέπει να ακούσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Τόνι Μπλερ δεν αποδέχεται την άποψη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του χρωστάει χάρη για την συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

«Δεν παρασύρθηκα σε αυτόν τον πόλεμο από τον πρόεδρο Μπους», λέει.

Σε ό,τι αφορά άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει μεγάλη ευκαιρία για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή το ισραηλινό σχέδιο αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας.

Για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λέει ότι δεν έχει ακούσει καμία συζήτηση για ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή στη χώρα αυτή.

Κακή αρχή

Η επίθεση αυτοκτονίας και η δολοφονία τριών Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ είναι η είδηση που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων Βρετανικών εφημερίδων.

«Αυτά είναι νέα που ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να ακούσει», σχολιάζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

H απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να μετακινήσει τους Βρετανούς στρατιώτες από τη σχετικά ασφαλή Βασόρα στο «Τρίγωνο του Θανάτου» κοντά στη Βαγδάτη ήταν μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες, μετά την εμπλοκή στον πόλεμο του Ιράκ, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Τα Βρετανικά στρατεύματα κλήθηκαν να φυλάξουν αυτήν την περιοχή για να αποδεσμεύσουν τα αμερικανικά στρατεύματα που επιδίδονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Φαλούτζα.

Το επεισόδιο προκάλεσε την παρέμβαση Βρετανών βουλευτών που ζήτησαν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της, γράφει η Γκάρντιαν.

Η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με πηγές της, που δεν κατονομάζει, το υπουργείο Αμύνης, στις αρχές του έτους είχε απορρίψει μια σειρά αμερικανικών αιτημάτων για βρετανικές ενισχύσεις στις αμερικανικές ζώνες, γιατί οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες θα συμμετείχαν θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωη χιλιάδων αμάχων Ιρακινών.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 21:38 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμωρία στον Μούτου

Η διοίκηση της Τσέλσι εξέφρασε απογοήτευση για την «επιεική», όπως τη χαρακτήρισε τιμωρία του Μούτου

Η πειθαρχική επιτροπή της Αγγλικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA) επέβαλε στον Ρουμάνο διεθνή κυνηγό της Τσέλσι, Άντριαν Μούτου, ποινή αποκλεισμού επτά μηνών από τα γήπεδα, αναδρομικά από τις 25 Οκτωβρίου.

Συγχρόνως, ο παίχτης, υποχρεώνεται να ακολουθήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης και επανένταξης, να καταβάλλει πρόστιμο 20.000 λιρών και να είναι διαθέσιμος για ελέγχους στη διάρκεια της ποινής του.

Στον Άντριαν Μούτου ανιχνεύτηκε τον Σεπτέμβριο απαγορευμένη ουσίας, γεγονός που έδωσε στον βρετανικό τύπο την αφορμή να κάνει εκτενώς λόγο για χρήση κοκαΐνης.

Η ποινή που επιβλήθηκε στον Ρουμάνο διεθνή είναι κατά ένα μήνα μικρότερη από εκείνη που επιβλήθηκε στον παίχτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρίο Φέρντιναντα, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε σε προκαθορισμένο τεστ για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Τον περασμένο χρόνο επιβλήθηκε στον τερματοφύλακα της Τσέλσι, Μαρκ Μπόσνιτς, αποκλεισμός εννέα μηνών.

Όπως ανακοινώθηκε από την πειθαρχική επιτροπή, στην επιβολή της συγκεκριμένης ποινής για τον Μούτου ελήφθη υπόψη η ομολογία του και το γεγονός ότι ήδη έχει δηλωθεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα αποκατάστασης.

Η Τσέλσι έλυσε το συμβόλαιό της με τον παίχτη, βάσει του όρου περί μηδενικής ανοχής στη χρήση ναρκωτικών. Ο Μούτου μεταγράφηκε το 2003 στην ομάδα του Λονδίνου από την ιταλική Πάρμα, αντί του ποσού των 15,8 εκατομμυρίων λιρών, δεν αποτελούσε όμως πρώτη επιλογή του Πορτογάλου προπονητή Μουρίνιο.

Η διοίκηση της ομάδας εξέφρασε απογοήτευση για την «επιεική», όπως τόνισε τιμωρία του Μούτου.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 23:10 (Ώρα Λονδίνου)

Aβεβαιότητα για τον Αραφάτ

Κενή η θέση του Γιασέρ Αραφάτ στο αρχηγείο του στη Ραμάλα

Διαψεύδοντας τα όσα μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Ενημέρωσης, Αζάμ αλ Αχμέντ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «εάν πέθαινε ο Αραφάτ, θα το μάθαινε ολόκληρος ο κόσμος».

Γιατροί του νοσοκομείου δήλωσαν ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του Γιασέρ Αραφάτ και ότι η πάθησή του γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη. Οι δηλώσεις έγιναν μετά από μία ημέρα έντονης φημολογίας ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος πέθανε ή βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση.

Η επιδείνωση της υγείας του παλαιστινίου προέδρου οδήγησε σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπευθύνων ασφαλείας, στην οποία, όπως μεταδίδεται, εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης του ενδεχομένου εκδήλωσης ταραχών.

Στην Ιερουσαλήμ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, εξέτασε με συμβούλους του τις ενδεχόμενες εξελίξεις, εάν ο Γιασέρ Αραφάτ πεθάνει. Συγχρόνως οι ισραηλινές δυνάμεις στη λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική όχθη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Στον πρωθυπουργό Αχμέντ Κουρέι ανατέθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή της οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αρμοδιότητες που είχε ο κ. Αραφάτ, κυρίως σε ό,τι αφορά διοικητικά και οικονομικά θέματα.

Στις Βρυξέλλες η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την συμπαράσταση της ΕΕ στον παλαιστινιακό λαό.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα Κομισιόν

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

O Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ολοκλήρωσε τον ανασχηματισμό της και υπέβαλε τη νέα σύνθεσή της προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η αναμορφωμένη Επιτροπή περιλαμβάνει στη θέση του παραιτηθέντος Ιταλού, Ρόκο Μπουτιλιόνε, τον συμπατριώτη του, υπουργό Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι για το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας.

Στη σύνθεση της Επιτροπής παραμένει ο Ούγγρος Λάζλο Κόβατς, αναλμαβάνει όμως το χαρτοφυλάκιο για τη φορολογία και την Τελωνειακή Ένωση, αντί της Ενέργειας που είχε αρχικά.

Το χαρτοφυλάκιο για την Ενέργεια ανατίθεται στον Λετονό, Άντρις Πίμπαλγκς, ο οποίος αντικαθιστά τη συμπατριώτισσα του, Ίνγκτιντα Ούλντρε. Αρμόδιος για το Περιβάλλον παραμένει ο Έλληνας επίτροπος, Σταύρος Δήμας.

Η νέα Κομισιόν θα μπορούσε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Νοεμβρίου. Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συνεδριάζει στο Στρασβούργο από τις 15 έως τις 18 του ίδιου μήνα.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 20:46 (Ώρα Λονδίνου)

Αιτιολογούν την αναγνώριση

Δεν υπάρχει προκατάληψη έναντι των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος

Αιτιολογώντας την αναγνώριση της ΠΓΔΜ υπό το συνταγματικό της όνομα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπαουτσερ, υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται εδώ και χρόνια, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων.

«Υπογραμμίζουμε», είπε, «την προσήλωση των ΗΠΑ στην ύπαρξη ενός πολυεθνικού, δημοκρατικού μακεδονικού κράτους, εντός υφισταμένων συνόρων», είπε ο εκπρόσωπος του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «το κλειδί για το μέλλον της Μακεδονίας παραμένει η συμφωνία της Οχρίδας».

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπάρχει προκατάληψη έναντι των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για την ονομασία και εξέφρασε την ευχή να καταλήξουν σύντομα σε κοινά αποδεκτά αποτελέσματα.

Προειδοποίηση για το δημοψήφισμα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Χάρι Κοστόφ, προειδοποίησε ότι ένα ενδεχόμενο «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα ρίξει τη χώρα σε κρίση και θα την οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα NRC Χάντελσμπλαντ. Θα έχει ως αποτέλεσμα, είπε, την αναβολή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ οι ξένοι επενδυτές θα αποφεύγουν τη χώρα.

Το δημοψήφισμα προωθήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αποσκοπεί να μπλοκάρει νόμο, βάσει του οποίου δίνονται περισσότερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα. Ο νόμος αποτελεί μέρος της συμφωνίας της Οχρίδας, μετά τις πεντάμηνες συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και Αλβανών ανταρτών το 2001.

Προβλέπει δε αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, βάσει των οποίων η αλβανική μειονότητα (25% του πληθυσμού) θα έχει την πλειονότητα σε 16 από τους 80 δήμους, διαθέτοντας έτσι τον έλεγχο των σχολείων, του συστήματος υγείας και της τοπικής οικονομίας.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 19:55 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκροί Βρετανοί στρατιώτες

Από το νότο προς την πρωτεύουσα μετακινήθηκε βρετανική δύναμη

Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωναν στο Λονδίνο ότι ο θάνατος των τεσσάρων και ο τραυματισμός άλλων εννέα στρατιωτών επήλθε από επίθεση αυτοκτονίας εναντίον σημείου ελέγχου της βρετανικής δύναμης.

Τα θύματ ανήκαν στη βρετανική δύναμη περίπου 900 στρατιωτώξν, που κινήθηκαν κατόπιν αμερικανικού αιτήματος την περασμένη Παρασκευή από τον βρετανικό τομέα ευθύνης στο νότο, στο κεντρικό Ιράκ, και έλαβαν θέσεις στην ανατολική όχθη του Ευφράτη.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Τζεφ Χουν είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι στρατιώτες θα επιστρέψουν στη βάση του στο νότιο Ιράκ, μετά από 30 ημέρες.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες των Βρετανών σε μία ημέρα, μετά το θάνατο τριών ανδρών της στρατιωτικής αστυνομίας στη Βασόρα, πριν περίπου ένα χρόνο. Μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ 73 μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Έκκληση Αλάουι προς ΕΕ

Έκκληση στις χώρες της ΕΕ να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους για τον πόλεμο και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας του, απηύθυνε ο προσωρινός πρόεδρος του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, μετά από συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τον διαβεβαίως εότι θα παραμείνουν οι δυνάμεις της χώρας του στο Ιράκ, όσο η κυβέρνηση εκεί το κρίνει αναγκαίο.

Ο κ. Αλάουι συναντήθηκε και με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, ο οποίος τον παρότρυνε να σεβαστεί τις διαφορετικές θρησκευτικές και εθνικές ομάδες στη χώρα του.

Στη συνέχεια ο κ. Αλάουι μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 18:06 (Ώρα Λονδίνου)

Επικοινωνία Πάουελ Μολυβιάτη για ΠΓΔΜ

H ελληνική κυβέρνηση δεν κατανοεί την σκοπιμότητα της επίσπευσης της μονομερούς αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία από τις ΗΠΑ

Με την υποβολή διπλωματικών διαβημάτων στον ΟΗΕ και τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, έχει αποφασίσει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν με το συνταγματικό της όνομα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, το απόγευμα της Πέμπτης, η ελληνική κυβέρνηση δεν κατανοεί την σκοπιμότητα της επίσπευσης της μονομερούς αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία από τις ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διμερής διάλογος, ο οποίος επανεκκίνησε πριν από έξι μήνες με ελληνική πρωτοβουλία.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε στον έλληνα ομόλογό του, Πέτρο Μολυβιάτη, για να του εξηγήσει τους λόγους για τους οπαίους έλαβαν αυτή την απόφαση οι ΗΠΑ. Δήλωσε στον κ. Μολυβιάτη η απόφαση ότι δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας και πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν την ευαισθησία της στο θέμα.

«Σοβαρά προβλήματα»

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών τόνισε στον αμερικανό αξιωματούχο ότι η μονομερής ενέργεια των ΗΠΑ έχει ήδη δυσμενείς επιπτώσεις και, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Χαρακτήρισε άκαιρη την ενέργεια, αφού γίνεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία για να συζητηθεί το θέμα και να βρεθεί λύση. Αυτή η ενέργεια δυσκολεύει την προσπάθεια επίτευξης λύσης, τόνισε.

Όπως έγινε γνωστό, επίσης, προ τετραημέρου ο κ. Μολυβιάτης είχε στείλει επιστολή στον κ. Πάουελ, διαμαρτυρόμενος διότι σε στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ ΗΠΑ και ΠΓΔΜ, η τελευταία αναφέρονταν ως " Μακεδονία". Στην επιστολή του ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε ότι "πράξεις σαν αυτές δεν βοηθούν να λυθεί το πρόβλημα και αντί να διευκολύνουν επιδεινώνουν την κατάσταση".

«Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη»

Η αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» συνιστά μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια γενικότερα, δήλωσε στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίαw του ΒΒC, ελληνική κυβερνητική πηγή.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και τα Σκόπια πρέπει να αντιληφθούν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα η λύση είναι μία: διάλογος και εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Η Ελλάδα έχει αποδείξει εμπράκτως ότι επιδεικνύει ευελιξία και μετριοπάθεια στην επίλυση χρόνιων και σοβαρών προβλημάτων. Για την αποφυγή παρερμηνειών και άσκοπων τριβών, καθιστώ σαφές ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο ένταξης της ΦΥΡΟΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει βρεθεί προηγουμένως αμοιβαίως αποδεκτή λύση για την ονομασία, υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δηλώσεις αυτές θα είναι το περιεχόμενο της παρέμβασης του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, τόσο στη συνάντηση των χριστιανοδημοκρατών ηγετών, όσο και στη διάρκεια των εργασιών του ΕυρωπαΊκού Συμβουλίου.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 18:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ενωμένοι κατά της τρομοκρατίας

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας παραμένει ύψιστη προτεραιότητα, υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Στην πρώτη συνέντυξη Τύπου μετά την επανεκλογή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τοζρτζ Μους απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες να ενωθούν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

O πόλεμος κατά του κοινού εχθρού αποτελεί πρόκληση για κάθε πολιτισμένη χώρα, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Θα συνεχίζω να τείνω το χέρι στους φίλους και συμμάχους και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να προχωρήσουμε μαζί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην ενθάρρυνση της ελευθερίας και της δημοκρατίας ως εναλλακτικών λύσεων στην τυραννία και την τρομοκρατία», είπε ο κ. Μπους.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία που χει η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή για την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ χαρακτήρισε εικασίες τα όσα λέγονται και γράφονται για αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών και των κονδυλίων για το Ιράκ, ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα προωθήσει τη μείωση της φορολογίας, μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, την αλλαγή του φορολογικού κώδικα και τη μερική ιδιωτικοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 16:40 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιφατικές πληροφορίες για Αραφάτ

Αγωνία για τη ζωή του Γιασέρ Αραφάτ στα παλαιστινιακά εδάφη

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ ότι σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται γαλλικές πηγές, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έχει πεθάνει ή ότι είναι κλινικά νεκρός. Τις πληροφορίες διέψευσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέι.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Παρίσι δήλωσε σε ανταποκριτή του BBC ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, πληροφορία που διέψευσαν ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Αμπνέλ Ραχίμ και ο Χαμίντ Ρασίντ.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε πως η σύζυγος του κ. Αραφάτ του ανέφερε ότι η κατάσταση του Παλαιστίνιου προέδρου είναι «σταθερή» αλλά δύσκολη». Ο βασικός σύμβουλος του κ. Αραφάτ, Αμπού Ρουντέινα, όμως, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κατάστασή του είναι "κρίσιμη".

Στο νοσοκομείο μετέβη ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και όπως δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ο κ. Αραφάτ του χαμογέλασε και του κράτησε το χέρι. Το Ισραήλ έθεσε σε συναγερμό τις στρατιωτικές του δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις των ηγετικών μορφών της παλαιστινιακής πλευράς στη Ραμάλα.

Ο 75χρονος Γιασέρ Αραφάτ μετέβη στη γαλλική πρωτεύουσα από το αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου ζούσε υπό περιορισμό από το Δεκέμβριο του 2001, με την άδεια της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Τα ακριβή αίτια της ασθένειάς του, που πιστεύεται ότι είναι μια σοβαρή αιματολογική διαταραχή, ερευνώνται ακόμα από ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι πάντως έχουν αποκλείσει την περίπτωση της λευχαιμίας.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση στα Σκόπια για την αναγνώριση

Για «νίκη» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας

Για «μεγάλη ημέρα»» έκανε λόγο σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με αφορμή την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη χώρα του με το όνομα «Μακεδονία».

Η αναγνώριση της χώρας υπό το συνταγματικό της όνομα αποτελεί νίκη, τόνισε ο Σκοπιανός πρόεδρος.

Το μήνυμά μου προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή του είναι ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την οικοδόμηση ειρηνικών σχέσεων και σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ .

Εμμένει στο ΠΓΔΜ η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθεται να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην απόφασή τους να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία», δήλωσε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπάλκενεντε.

Δεν αλλάζει τίποτε στην πολιτική της ΕΕ για την ον ονομασία διαβεβαιώνει η ολλανδική προεδρία

Όπως ξέρετε», είπε ο κ. Μπάλκενεντε στους Δημοσιογράφους, «η θέση της ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι πως το επίσημο όνομα είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Νομίζω», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, «ότι προς το παρόν μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτό το όνομα, θα παρακολουθούμε όμως τις συνέπειες (από την απόφαση των ΗΠΑ)».


Διάβημα για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ συζητήθηκαν στη ημίωρη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο υπουργός των εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, με τον αμερικανό πρέσβυ στην Αθήνα, Τόμας Μίλλερ.

Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε αμέσως μετά ότι επέδωσε στον κ. Μίλλερ διάβημα διαμαρτυρίας και τον ενημέρωσε για «τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πράξη αυτή». Ο κ. Μίλερ, αναχωρώντας από το υπουργείο, δεν προέβη σε δηλώσεις.

Όπως έχει επιβεβαιωθεί από το πρωί, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να προχωρήσει στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Το πρωί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την επικείμενη αναγνώριση, και ανέφερε ότι «κατόπιν αυτού, και κατόπιν συνεννοήσεως με τον κύριο πρωθυπουργό, ο υπουργός των εξωτερικών κύριος Πέτρος Μολυβιάτης ματαίωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο κ. Μολυβιάτης «ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών Κομμάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης στοχεύει στην ενίσχυση της κυβέρνησης των Σκοπίων, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη χώρα την Κυριακή 7 Νοεμβρίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μολυβιάτη στα Σκόπια δεν είχε διαφανεί τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε συμφωνήσει στην εντατικοποίηση του διμερούς διαλόγου για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους.

Την άμεση ενημέρωση της Βουλής για τις εξελίξεις με την αναγνώριση ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση και κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους για το 2002 από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής να διαβιβάσει το αίτημα στην κυβέρνηση, ώστε να ενημερωθεί η Βουλή.

Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών

Ανακοίνωση για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα εξέδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

Χαρακτηρίζει "πολύ αρνητική εξέλιξη, μόλις την επομένη των αμερικανικών εκλογών και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση λύσης με διάλογο μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του ονόματος" και αναφέρει ότι η εξωτερική πολιτική επί ΠΑΣΟΚ "είχε αποτρέψει τέτοιες αποφάσεις και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από άλλες χώρες".

Κατηγορεί την κυβέρνηση για "έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική", και ζητεί "μια ολοκληρωμένη συνολική συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική και τη στρατηγική που πρέπει να αποκτήσει, επιτέλους, η Ελλάδα".

Καταγγελτικό χαρακτήρα έχει η σχετική ανακοίνωσή του ΚΚΕ.

Σε αυτήν, το κομμουνιστικό κόμμα τονίζει ότι τη «στιγμή που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ να ακολουθηθεί μια διαδικασία στα πλαίσια του ΟΗΕ για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βγαίνει μονομερώς, υπονομεύοντας αυτή τη διαδικασία, και αναγνωρίζοντας την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία» και καλεί τον ελληνικό λαό «να επαγρυπνεί από τις εξελίξεις αυτές, να βρεθεί αντιμέτωπος σε κάθε εθνικιστική εκδήλωση και να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού στην περιοχή των Βαλκανίων».

Η πολιτικη γραμματεία του ΣΥΝ χαρακτηριζει την απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της ΠΓΔΜ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ως "ωμή παρέμβαση στα Βαλκάνια" η οποία "αποδεικνύει το πώς αντιλαμβάνονται τον τρόπο επίλυσης των διεθνών προβλημάτων, καθώς υπάρχει συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας με διαπραγματεύσεις".

Aναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ, o διατελέσας υπουργός εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, είπε ότι «η ΝΔ στήριξε την ύπαρξή της στο Σκοπιανό, το οποίο δημιούργησε ο κ. Σαμαράς».

Χαρακτήρισε τη σημερινή εξέλιξη στο ζήτημα ως επαίσχυντη και υπενθύμισε ότι το Σκοπιανό έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και «θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Καραμανλή».


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 13:50 (Ώρα Λονδίνου)

Δύσκολη δεύτερη θητεία

Της απεσταλμένης της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ουάσινγκτον, Ειρήνης Ρουμπόγλου

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Μπους έχει πολύ στενά περιθώρια για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του

Στο εσωτερικό της χώρας, ο Tζορτζ Μπους έχει αναλάβει να μεταρρυθμίσει το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα και ημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα δεσμεύτηκε να ενισχύσει το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών, να ενδυναμώσει το χώρο της εσωτερικής ασφάλειας και να μειώσει στο ελάχιστο το έλλειμμα του ομοσπονδιακού κράτους. Καλείται επιπλέον να αναλάβει ενοποιητικό ρόλο, σε μία χώρα που αντιμετωπίζει πλέον επικίνδυνη πόλωση.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Μπους έχει αναλάβει να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, να προσφέρει λύσεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας με τη διεθνή κοινότητα και να αντιμετωπίσει την καχυποψία της κοινής γνώμης στο εξωτερικό.

Οι πολιτικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Μπους έχει πολύ στενά περιθώρια για όλα αυτά, πριν αρχίσουν δηλαδή οι Ρεπουμπλικανοί να ανησυχούν για τις ενδιάμεσες εκλογές της θητείας τους το 2006 ή για την προεκλογική εκστρατεία της επόμενης τετραετίας.

Ορισμένοι γερουσιαστές πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Μπους μπορεί να αντιμετωπίσει αντιστάσεις για ορισμένες προτάσεις του ακόμη και από μέλη του κόμματός του.

Πολιτικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι και σχολιαστές εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι μπορεί να προκύψουν και άλλα θέματα στην εξωτερική πολιτική, όπως για παράδειγμα το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα, που να αποσπάσουν την προσοχή του Λευκού Οίκου.

Όλα αυτά μάλιστα αναμένεται να συμβούν, γράφει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post), ενώ το έλλειμμα της χώρας διογκώνεται, τα επίπεδα ανεργίας αυξάνονται, οι τιμές πετρελαίου κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ και ο αμερικανικός στρατός είναι αποδυναμωμένος εξαιτίας των δύο πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Οι αρθρογράφοι της Νιου Υόρκ Τάιμς (New York Times) μάλιστα τονίζουν ότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης, που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο Λευκό Οίκο.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 11:36 (Ώρα Λονδίνου)

Διάβημα για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ συζητήθηκαν στη ημίωρη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο υπουργός των εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, με τον αμερικανό πρέσβυ στην Αθήνα, Τόμας Μίλλερ.

Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε αμέσως μετά ότι επέδωσε στον κ. Μίλλερ διάβημα διαμαρτυρίας και τον ενημέρωσε για «τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πράξη αυτή». Ο κ. Μίλερ, αναχωρώντας από το υπουργείο, δεν προέβη σε δηλώσεις.

Όπως έχει επιβεβαιωθεί από το πρωί, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να προχωρήσει στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Το πρωί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την επικείμενη αναγνώριση, και ανέφερε ότι «κατόπιν αυτού, και κατόπιν συνεννοήσεως με τον κύριο πρωθυπουργό, ο υπουργός των εξωτερικών κύριος Πέτρος Μολυβιάτης ματαίωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο κ. Μολυβιάτης «ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών Κομμάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης στοχεύει στην ενίσχυση της κυβέρνησης των Σκοπίων, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη χώρα την Κυριακή 7 Νοεμβρίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μολυβιάτη στα Σκόπια δεν είχε διαφανεί τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε συμφωνήσει στην εντατικοποίηση του διμερούς διαλόγου για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους.

Την άμεση ενημέρωση της Βουλής για τις εξελίξεις με την αναγνώριση ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση και κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους για το 2002 από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής να διαβιβάσει το αίτημα στην κυβέρνηση, ώστε να ενημερωθεί η Βουλή.

Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών

Ανακοίνωση για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα εξέδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

Χαρακτηρίζει "πολύ αρνητική εξέλιξη, μόλις την επομένη των αμερικανικών εκλογών και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση λύσης με διάλογο μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του ονόματος" και αναφέρει ότι η εξωτερική πολιτική επί ΠΑΣΟΚ "είχε αποτρέψει τέτοιες αποφάσεις και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από άλλες χώρες".

Κατηγορεί την κυβέρνηση για "έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική", και ζητεί "μια ολοκληρωμένη συνολική συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική και τη στρατηγική που πρέπει να αποκτήσει, επιτέλους, η Ελλάδα".

Καταγγελτικό χαρακτήρα έχει η σχετική ανακοίνωσή του ΚΚΕ.

Σε αυτήν, το κομμουνιστικό κόμμα τονίζει ότι τη «στιγμή που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ να ακολουθηθεί μια διαδικασία στα πλαίσια του ΟΗΕ για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βγαίνει μονομερώς, υπονομεύοντας αυτή τη διαδικασία, και αναγνωρίζοντας την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία» και καλεί τον ελληνικό λαό «να επαγρυπνεί από τις εξελίξεις αυτές, να βρεθεί αντιμέτωπος σε κάθε εθνικιστική εκδήλωση και να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού στην περιοχή των Βαλκανίων».

Η πολιτικη γραμματεία του ΣΥΝ χαρακτηριζει την απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της ΠΓΔΜ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ως "ωμή παρέμβαση στα Βαλκάνια" η οποία "αποδεικνύει το πώς αντιλαμβάνονται τον τρόπο επίλυσης των διεθνών προβλημάτων, καθώς υπάρχει συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας με διαπραγματεύσεις".

Aναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ, o διατελέσας υπουργός εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, είπε ότι «η ΝΔ στήριξε την ύπαρξή της στο Σκοπιανό, το οποίο δημιούργησε ο κ. Σαμαράς».

Χαρακτήρισε τη σημερινή εξέλιξη στο ζήτημα ως επαίσχυντη και υπενθύμισε ότι το Σκοπιανό έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και «θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Καραμανλή».


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 09:36 (Ώρα Λονδίνου)

Η διαφθορά στο επίκεντρο

Την απόφαση να καλέσει, εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο, όλους τους αρμοδίους για θέματα διαφάνειας υπουργούς αλλά και τα μέλη του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου (ΕΣΡ) έλαβε την Τετάρτη η επιτροπή διαφάνειας του ελληνικού κοινοβουλίου.

Εν αναμονή του νομοσχεδίου, ο πρώην πρόεδρος της βουλής και εκ των ονομάτων που ακούγονται για την προεδρία της δημοκρατίας, Απόστολος Κακλαμάνης, δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου αυτό δεν πρέπει να κατατεθεί αν αποτελεί προϊόν συμβιβασμού με επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Αν τα βάζει με όλα συμφέροντα κι όχι με μια ομάδα» είπε ο κ. Κακλαμάνης, «τότε όλοι θα βοηθήσουν».

Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε, τέλος, ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου δεν πρέπει να καθυστερήσει γιατί τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να «πάμε σε εκλογές χωρίς η βουλή να το έχει ψηφίσει και τότε οι βουλευτές θα χορεύουν στο ρυθμό που βαράνε οι πέντε έξι κύριοι».

Εν τω μεταξύ, ως σχόλια που αφήνουν έκθετες τις κυβερνήσεις Σημίτη στις κατηγορίες για διαφθορά θεωρήθηκαν από πολιτικούς κύκλους δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε σε «ουσιαστική απόδοση ευθυνών όπου κι αν υπάρχουν» δηλώνοντας ότι ο ίδιος υποστηρίζει αρχές, και αναγνώρισε ότι επί Σημίτη δεν ελήφθησαν οι πρέπουσες πρωτοβουλίες για να παταχθεί η διαπλοκή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία VPRC για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή» και του ραδιοσταθμού ΣΚΑΪ, η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το πρόβλημα της διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, το 91% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά και το 84 % συμφωνεί με την εκτίμηση ότι τα τελευταία χρόνια ορισμένοι άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου επηρεάζουν την πολιτική ζωή του τόπου.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 10:44 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Μολυβιάτη-Μίλλερ για ΠΓΔΜ

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ συζητήθηκαν στη ημίωρη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο υπουργός των εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, με τον αμερικανό πρέσβυ στην Αθήνα, Τόμας Μίλλερ.

Όπως έχει επιβεβαιωθεί από το πρωί, η Ουάσιγκτον πρόκειται εντός των επομένων ωρών να ανακοινώσει την απόφασή της να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Ο κ. Μίλερ δεν προέβη σε δηλώσεις, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μολυβιάτη. Από πλευράς υπουργείου αναμένεται επίσημη ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης.

Το πρωί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την επικείμενη αναγνώριση, και ανέφερε ότι «κατόπιν αυτού, και κατόπιν συνεννοήσεως με τον κύριο πρωθυπουργό , ο υπουργός των εξωτερικών κύριος Πέτρος Μολυβιάτης ματαίωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο κ. Μολυβιάτης «ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών Κομμάτων».

Ανακοίνωση για την πρόθεση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα εξέδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

Χαρακτηρίζει «πολύ αρνητική εξέλιξη, μόλις την επομένη των αμερικανικών εκλογών και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση λύσης με διάλογο μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του ονόματος» και αναφέρει ότι η εξωτερική πολιτική επί ΠΑΣΟΚ «είχε αποτρέψει τέτοιες αποφάσεις και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από άλλες χώρες».

Κατηγορεί την κυβέρνηση για «έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική», και ζητεί «μια ολοκληρωμένη συνολική συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική και τη στρατηγική που πρέπει να αποκτήσει, επιτέλους, η Ελλάδα».

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ τονίζει ότι τη «στιγμή που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ να ακολουθηθεί μια διαδικασία στα πλαίσια του ΟΗΕ για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βγαίνει μονομερώς, υπονομεύοντας αυτή τη διαδικασία, και αναγνωρίζοντας την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία» και καλεί τον ελληνικό λαό «να επαγρυπνεί από τις εξελίξεις αυτές, να βρεθεί αντιμέτωπος σε κάθε εθνικιστική εκδήλωση και να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού στην περιοχή των Βαλκανίων».

Aναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ, o διατελέσας υπουργός εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, είπε ότι «η ΝΔ στήριξε την ύπαρξή της στο Σκοπιανό, το οποίο δημιούργησε ο κ. Σαμαράς».

Χαρακτήρισε τη σημερινή εξέλιξη στο ζήτημα ως επαίσχυντη και υπενθύμισε ότι το Σκοπιανό έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και «θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Καραμανλή».


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 10:00 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν επηρεάζουν οι παραβιάσεις

Καθημερινώς, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τους κανόνες κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Την Τετάρτη εννέα σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν σε 12 παραβάσεις, που εξελίχθηκαν σε 11 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα 21 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Όπως έγινε γνωστό 5 αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Την Τρίτη, 13 τουρκικά αεροσκάφη είχαν προβεί σε έξι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, στην περιοχή του κεντρικού- νότιου Αιγαίου, ενώ είχαν σημειωθεί 2 εμπλοκές.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, και ειδικώς στο κατά πόσον οι παραβιάσεις επηρεάζουν την ελληνική πολιτική στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διαμορφώσει οριστικά τη θέση της στο ζήτημα της τουρκικής ένταξης στην ευρωπαϊκή ένωση με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με νηφαλιότητα και σταθερότητα τη συμπεριφορά της Τουρκίας και ενημερώνει τους εταίρους και τους συμμάχους όποτε είναι αναγκαίο.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει δεδομένα που να οδηγούν την κυβέρνηση σε αλλαγή της στάσης της στο θέμα της τουρκικής ένταξης» κατέληξε.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους: «Πρόεδρος όλων των Αμερικανών»

Ο κ. Μπους υποσχέθηκε ότι θα υπηρετήσει το σύνολο των Αμερικανών πολιτών, ενώ ο αντιπρόεδρος Τσέινι αναφέρθηκε σε εντολή εφαρμογής συντηρητικού προγράμματος.

Διχασμένες Πολιτείες Αμερικής

Ο προσανατολισμός της νέας τετραετίας Μπους

Κέρι: «Χάσαμε τις εκλογές»

Πολύ κοντά στη νίκη ο Μπους

«Καθοριστική» για το νικητή η Δευτέρα

Πέντε κλειδιά για το Λευκό Οίκο

Σε εικόνες

Μπους - Κέρι: Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών

ΗΠΑ: Προεδρικές εκλογές

Οι πολιτείες - κλειδιά για την ανάδειξη του νικητή

Πώς λειτουργεί η κυβέρνηση

Οδηγός για τον τρόπο διακυβέρνησης των ΗΠΑ

Ελλάδα και κυβέρνηση Μπους

Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ουάσιγκτον, Δημήτρης Απόκης, εξετάζει το πλέγμα των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους.

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις ΗΠΑ

Στην αντεπίθεση ο Μπους

Προειδοποιήσεις και υποσχέσεις από Μπους

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Η κατάσταση της οικονομίας, ο πόλεμος στο Ιρακ και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι οι κυριότεροι λόγοι που θα επηρεάσουν τους ομογενείς ψηφοφόρους στις άμερικανικές εκλογές.

Μάχιμος ο Μπιλ Κλίντον

Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ»

Τσένι: Ευάλωτοι στην τρομοκρατία αν εκλεγεί ο Κέρι

Στρατηγική εμπλοκή σε μια νέα εποχή

Αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο Ανάλυση του Τζον Συτιλίδη, Εκτελεστικού Διευθυντή του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής.

Πως εκλέγεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Οι θέσεις των υποψηφίων

Στη σκιά των Μπους και Κέρι

Εξαφανίστηκαν ψηφοδέλτια

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τετάρτη 03 Νοεμβρίου 2004 - 22:49 (Ώρα Λονδίνου)

Αγκαλιά με την πρόκριση

«Χρυσή» νίκη απέσπασε ο Ολυμπιακός μέσα στο γήπεδό του από τη Μονακό.

Μέσα σε ένα κατάμεστο Καραϊσκάκη, ο Αργεντίνος Γκάμπριελ Σούρερ σκόραρε το πολύτιμο γκολ, το οποίο φέρνει την ομάδα του Πειραιά αγκαλιά με την πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τον αγώνα που έληξε 1-0 παρακολούθησαν 34 χιλιάδες οπαδοί του Ολυμπιακού, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει μια εκρηκτική ατμόσφαιρα.

Μετά τη νίκη αυτή η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς βρίσκεται στην πρώτη θέση του 1ου ομίλου με 7 βαθμούς.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 09:26 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους και ελληνοτουρκικά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ράβε-ξήλωνε με τα στρατόπεδα. Θεσσαλονίκη: "Στον αέρα" ο σχεδιασμός των δήμων από το ΥΕΘΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Και πάλι τα ίδια... "Λευκή επιταγή" στον Μπους από τους Αμερικανούς πολίτες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ξέσπασμα του τ. Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη για τους διαπλεκόμενους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διοξίνες σε ολλανδικό γάλα. Έκλεισαν 140 φάρμες που τροφοδοτούσαν όλη την Ευρώπη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Καταδίκη Εθνικής αλαζονείας. Έντονη δυσφορία για την περιφρόνηση στους μικρομεσαίους.

Η ΑΥΓΗ: Εκλογή-τρόμος για τον πλανήτη. Σκληρά διλήμματα για την Ευρώπη.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα είπε έξω από τα δόντια ο Κακλαμάνης.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μπους και άγιος ο θεός! Οι δεξιοί ευαγγελιστές έδωσαν τη νίκη. Ο εκφραστής του νεοσυντηρητισμού και πάλι πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δίδυμη θητεία. Ο φόβος των Αμερικανών έδωσε τη νίκη στον Τζορτζ Μπους.

ΕΘΝΟΣ: Τι κρύβει η νέα τετραετία. Μουδιασμένη η Ευρώπη-Πανηγυρίζουν Μπλερ-Πούτιν-Μπερλουσκόνι.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έλιωσαν σαν κερί τα όνειρα του Κέρι. Πάλι αφεντικό στο Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Μπους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μελέτη-βόμβα στο ασφαλιστικό. Γυάλινα τα πόδια του - Παρουσιάζει δραματική επιδείνωση σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Αμερική μίλησε.... τελευταία. Εντυπωσιακή νίκη του Μπους με ψήφους-ρεκόρ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελέω... Θεού πλανητάρχης! ΩΧ...Αϊο, τρόμος και θρησκεία έστεψαν ξανά Μπους.

ΕΞΠΡΕΣ: " Σε μελέτη που δόθηκε εσπευσμένα στη δημοσιότητα, το ΙΟΒΕ προτείνει:Άμεση λύση στο ασφαλιστικό. ".

ΕΣΤΙΑ: Απαράδεκτη αντίδρασις στις δηλώσεις Αράπογλου. Του επετέθη σύσσωμο το σοσιαλιστικό κατεστημένο.

ESPRESSO: Έβγαζαν γυμνές τις πρώην φίλες τους στο Ιντερνετ. Στα χέρια της Αστυνομίας οι εγκέφαλοι του "site της εκδίκησης".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Παραδίδεται στην πυρά ο κλάδος των κατασκευών. Ο ΣΤΕΑΤ καταγγέλλει σχέδιο βίαιης αναδιανομής της πίτας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απόλυτη η κυριαρχία Μπους. Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος αναμένουν την εξέλιξη της πολιτικής των ΗΠΑ την επόμενη τετραετία.

ΚΕΡΔΟΣ: " Ευφορία στις αγορές από τη νίκη Μπους. Δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για μετεκλογικό θρίλερ".

Ο ΛΟΓΟΣ: Ανανεώνει θητεία στο Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Ο. Μπους. Κογκρέσο και Γερουσία στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Ανοδικές οι αγορές αλλά ακριβό το πετρέλαιο. Μετά το σαφές εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ".

ΤΑ ΝΕΑ: Με τη βοήθεια θεού και Μπιν Λάντεν. Θρησκευόμενοι και τρομο-υστερία έβγαλαν τον Μπους.

Η ΝΙΚΗ: Κλίμα πρόωρων εκλογών. Σε ετοιμότητα Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παρέμβαση-στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.

TRAFFIC NEWS: Όποιος προκαλεί θα φύγει. Τέρμα οι ακραίες συμπεριφορές. Η παραγωγή του FAME STORY ετοιμάζεται να μοιράσει κόκκινες κάρτες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τέξας νίκησε Βοστώνη. Στις αμερικανικές εκλογές.

Η ΧΩΡΑ: Τι επιδόματα θα πάρουν χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι. Μέχρι και 1.000 ευρώ ενίσχυση από το 2005.

City Press: Ο Μπους τα πήρε όλα. Κέρδισε με διαφορά 3,5 εκατομμυρίων ψήφων, αξιοποιώντας τη συμμετοχή-ρεκόρ των ψηφοφόρων.

METRO: Παλιά συνταγή ή νέο ξεκίνημα; Πώς είδαν κυβέρνηση και κόμματα στην Ελλάδα την επανεκλογή του Τζ. Μπους.

Εκλογές ΗΠΑ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "θεία χάριτι ο Τζορτζ Μπους για άλλα 4 χρόνια παραμένει στον Λευκό Οίκο. Οι πιστοί που τον επέλεξαν, περιμένουν πλέον να φέρει στον δρόμο του Θεού και τον υπόλοιπο κόσμο με τους θεάρεστους πολέμους και τον φανατικό συντηρητισμό του. Προς δόξαν της θρησκευτικής τρομοκρατίας του Μπιν Λάντεν και μεγάλη ανησυχία του υπόλοιπου κόσμου, ο οποίος έσπευσε να τον συγχαρεί μουδιασμένα".

Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "ο Τζορτζ Μπους είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Στηρίχθηκε στις ψήφους της ευαγγελικής Δεξιάς, εκμεταλλεύθηκε τον φόβο των Αμερικανών για την τρομοκρατία, τον οποίο και ο ίδιος συστηματικά καλλιέργησε, ενώ κατάφερε να εκφράσει τον συντηρητισμό μιας κοινωνίας η οποία στρέφεται πλέον προς τον Θεό για όλα: από τον πόλεμο και την οικονομία έως την ιδεολογία και τις προσωπικές ηθικές αξίες".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "μουδιασμένη η Ευρώπη δέχθηκε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Για τη νίκη του Μπους πανηγύρισαν μόνο οι Μπλερ, Πούτιν και Μπερλουσκόνι. Η νέα τετραετία των Ρεπουμπλικάνων στον Λευκό Οίκο κρύβει καινούργια μέτωπα. Ο μετριοπαθής υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ ετοιμάζεται να παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "με διαφορά όχι εκατοντάδων ή χιλιάδων, αλλά εκατομμυρίων ψήφων τούτη τη φορά, ο κ. Μπους κέρδισε τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζον Κέρι, επικρατώντας απολύτως και στο Κογκρέσο. Με ικανοποίηση έγινε δεκτό το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γουόλ Στριτ και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όταν μετά την ολιγόωρη μάχη στην κρίσιμη Πολιτεία του Οχάιο, ο Τζον Κέρι απεδέχθη με αβρότητα την ήττα του".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "λευκή επιταγή" υπέγραψαν στον Μπους εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες επιβραβεύοντας την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου, που σηματοδοτήθηκε από το δόγμα των προληπτικών πολέμων, την επέμβαση στο Ιράκ με τους 100.000 άμαχους νεκρούς και την ισοπέδωση του Αφγανιστάν".

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "το θέμα είναι ένα παρ' όλα αυτά, ότι οι αμερικανός λαός έδειξε την διάθεση ν' αντιδράσει και δεν έχει σκοπό να σταματήσει με την επανεκλογή. Μάλλον η δεύτερη διακυβέρνηση θα είναι για όλους πιο δύσκολη από την πρώτη".

Η METRO επισημαίνει ότι "με διαφορετικό τρόπο προσέγγισαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και την επανεκλογή του προέδρου Μπους. Στελέχη της κυβέρνησης, η οποία είχε τηρήσει "προεκλογική ουδετερότητα", σημείωναν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στην ελληνική εξωτερική πολιτική, ενώ χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον κ. Μπους".

Η City Press σημειώνει ότι "ο κ. Μπους επέτυχε στις εκλογές του 2000 μια οριακή νίκη, που στηρίχθηκε στις ιδιομορφίες του αμερικανικού εκλογικού συστήματος. Είχε περισσότερους εκλέκτορες που εξασφάλισαν την εκλογή του στην Προεδρία, παρά το γεγονός ότι έμεινε αρκετά πίσω στην ψήφο των πολιτών. Στις προεδρικές του 2004 κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό 51% και να πάρει 3.500.000 ψήφους περισσότερες από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του".

Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους υπογραμμίζουν ότι "η επανεκλογή Μπους συνοδεύτηκε και από ένα ακόμα ανησυχητικό φαινόμενο: την επικράτηση ενός ρεύματος χριστιανικού φονταμενταλισμού που έχει συνδυαστεί με επικίνδυνες ακρότητες στην αμερικανική κοινωνία και φιλοδοξεί να επιβάλει -όχι μόνο μέσα αλλά και έξω από τις ΗΠΑ- τις δικές του ηθικές αξίες ως μοναδικό κριτήριο για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "μπορεί ο Τζορτζ Μπους να διευρύνει την παγκόσμια αμερικανική ηγεμονία, αλλά "οι μέσοι Αμερικανοί" που έδωσαν τη νίκη στ νυν πρόεδρο στην ουσία ψήφισαν απομονωτισμό".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "σταθερές και πολύ καλά εδραιωμένες" χαρακτήρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, ο οποίος -σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη ΝΕΤ- προέβλεψε ότι η διαφαινόμενη επανεκλογή του Τζορτζ Μπους "δεν θα επηρεάσει ούτε θετικά ούτε αρνητικά" την αμερικανική πολιτική σε σχέση με τα ελληνικά θέματα".

Δηλώσεις Αράπογλου - Αντιδράσεις

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "απαράδεκτη ήταν η αντίδρασις του σοσιαλιστικού κατεστημένου της χώρας μας, στις επισημάνσεις του διοικητού της Εθνικής Τραπέζης κ. Τ. Αράπογλου για την συνεχώς μειουμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι "οργή και αγανάκτηση προκάλεσε ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες η αλαζονική συμπεριφορά του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου τις θέσεις του οποίου αποδοκίμασαν κυβέρνηση και κόμματα".

Ελληνοτουρκικά

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "προβληματισμό προκαλεί στην ελληνική κυβέρνηση η συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Άγκυρας σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μην αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Στη Λευκωσία ο Τ. Παπαδόπουλος και Ν. Αναστασιάδης τηρούν κοινή στάση αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "ο πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφασίσει για το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξελίξεις και με στόχο η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις επιβαλλόμενες υποχρεώσεις της όχι μόνο έναντι της Κύπρου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία από τις υποχρεώσεις τόνισε είναι και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου έστειλε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος , υποστηρίζοντας τη θέση της στο ζήτημα της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ με γνώμονα το εθνικό συμφέρον".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 08:39 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους: «Πρόεδρος όλων των Αμερικανών»

Δέος μπροστά στην εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού, είπε ότι νοιώθει ο πρόεδρος Μπους

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη των Αμερικανών ψηφοφόρων που ενίσχυσαν τον αντίπαλό του για το προεδρικό αξίωμα, Τζον Κέρι.

Κατά την ομιλία του στην Ουάσινγκτον, μετά την ανακοίνωση του νικηφόρου αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, ο κ. Μπους τόνισε ότι έχει μια νέα ευκαιρία να εργαστεί για ολόκληρο το αμερικανικό έθνος.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, σχολίασε πως ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε την εντολή να εφαρμόσει το συντηρητικό του πρόγραμμα, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο στην ιστορία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, αποδέχθηκε με ομιλία του στη Βοστόνη την ήττα του, επισημαίνοντας ότι ο αντίπαλός του έχει μιλήσει για «εκτόνωση της πόλωσης».

Πάντως, κάλεσε τους Δημοκρατικούς οπαδούς να παραμείνουν πιστοί στα ιδανικά για τα οποία έδωσαν την προεκλογική μάχη.

Διάγγελμα Μπους

Στην ομιλία του ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι είναι υπερήφανος που ηγείται μιας υπέροχης χώρας.

Ο κ. Μπους είπε ότι αισθάνεται δέος από την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο λαός και υποσχέθηκε να υπηρετεί τους Αμερικανούς κάθε ημέρα της θητείας του.

Δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Τζον Κέρι, για τον οποίο είπε ότι πρέπει να είναι υπερήφανος για την εκστρατεία του.

Ο κ. Μπους είπε ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια νέα εποχή ελπίδας και προόδου στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλειας, της οικογένειας και της θρησκείας.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τον εκδημοκρατισμό του Αφγανιστάν και του Ιράκ, προκειμένου οι δύο αυτές χώρες να αποκτήσουν δύναμη και ελευθερία.

Απώτερος στόχος, όπως είπε, είναι η επιστροφή των στρατιωτών με την υπερηφάνεια και τις τιμές που τους αρμόζουν.

Σενάρια ανασχηματισμού

Την ίδια ώρα ποικίλουν οι εικασίες σχετικά με το κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα συνοδεύσει τον πρόεδρο Μπους στην έναρξη της δεύτερης θητείας του στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ δύσκολα θα διατηρήσει τη θέση του υπουργού Άμυνας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκαταλείψει και ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, παρά το γεγονός ότι οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε να παραμείνει στη θέση του.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, είναι πολύ πιθανό να αναλάβει κάποιο άλλο υψηλό αξίωμα.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 07:36 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάμικτες αντιδράσεις

Η επανεκλογή Μπους έγινε δεκτη με ανάμικτα συναισθηματα στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε να συνεχίσει τη στενή συνεργασία του με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον κάλεσε να εργαστούν για μια λύση στο Μεσανατολικό.

Στον αραβικό κόσμο επικράτησε ανησυχία και απογοήτευση, με το Κουβέιτ να είναι ουσιαστικά η μόνη αραβική χ'ωρα που συνεχάρη τον Τζορτζ Μπους για την επανεκλογή του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε την ελπίδα πως η δεύτερη θητεία Μπους θα δώσει την ευκαιρία να ενισχυθεί η διατλαντική συνεργασία.

Από τη Ρωσία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η νίκη του Τζορτζ Μπους τον χαροποιεί και δείχνει ότι ο αμερικανικός λαός δεν ενέδωσε στην τρομοκρατία.

Νομίζω ότι και οι δυο υποψήφιοι έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους προς την εξτρεμιστική κυβέρνηση του Ισραήλ

Εκπρόσωπος PLO

Με ανάλογο περιεχόμενο ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι που επισκέπτεται τη Μόσχα.

Ο κ. Μπερλουσκόνι είπε ότι ο κ. Μπους θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ελευθερία και τη δημοκρατία σε όλο το κόσμο.

Το ανησυχητικό είναι ότι όχι μόνο έχουμε μια βαθιά διχασμένη Αμερική αλλά και ένα πρόεδρο ο οποίος προκαλεί πόλωση στον υπόλοιπο κόσμο

Ρόμπιν Κουκ

Ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο, δήλωσε ότι ανυπομονεί να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Στη Βρετανία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ εξέφρασε την ανησυχία για την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους.

«Το ανησυχητικό είναι ότι όχι μόνο έχουμε μια βαθιά διχασμένη Αμερική αλλά και έναν πρόεδρο ο οποίος προκαλεί πόλωση στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν μπορώ να φανταστώ χειρότερο συνδυασμό στη προσπάθεια για να χτίσουμε μια διεθνή συμμαχία για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας», είπε ο Ρόμπιν Κούκ.

Εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είπε ότι δεν αναμένει κάτι καλύτερο για τον τόπο του:

«Νομίζω ότι και οι δυο υποψήφιοι έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους προς την εξτρεμιστική κυβέρνηση του Ισραήλ», είπε εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι υπογράμμισε ότι η προοπτική περαιτέρω συνεργασίας με τον Τζορτζ Μπους είναι καλό νέο για τη χώρα του.

Η νίκη Μπους δείχνει ότι ο αμερικανικός λαός δεν ενέδωσε στην τρομοκρατία

Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Θακσίν Σιναουάτρα, είπε ότι οι συνομιλίες για το ελεύθερο εμπόριο θα προοδεύσουν πιο γρήγορα με τον Τζορτζ Μπους στην προεδρία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας εξέφρασε την ελπίδα ο Τζορτζ Μπους να προσπαθήσει να χτίσει γέφυρες με την Ευρώπη.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα νίκης από τον Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αισθάνεται δέος από την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο λαός και υποσχέθηκε να υπηρετεί τους Αμερικανούς κάθε ημέρα της θητείας του.

Ο προσανατολισμός της νέας τετραετίας Μπους

Διχασμένες Πολιτείες Αμερικής

Κέρι: «Χάσαμε τις εκλογές»

Πολύ κοντά στη νίκη ο Μπους

«Καθοριστική» για το νικητή η Δευτέρα

Πέντε κλειδιά για το Λευκό Οίκο

Σε εικόνες

Μπους - Κέρι: Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών

ΗΠΑ: Προεδρικές εκλογές

Οι πολιτείες - κλειδιά για την ανάδειξη του νικητή

Πώς λειτουργεί η κυβέρνηση

Οδηγός για τον τρόπο διακυβέρνησης των ΗΠΑ

Ελλάδα και κυβέρνηση Μπους

Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ουάσιγκτον, Δημήτρης Απόκης, εξετάζει το πλέγμα των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους.

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις ΗΠΑ

Στην αντεπίθεση ο Μπους

Προειδοποιήσεις και υποσχέσεις από Μπους

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Η κατάσταση της οικονομίας, ο πόλεμος στο Ιρακ και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι οι κυριότεροι λόγοι που θα επηρεάσουν τους ομογενείς ψηφοφόρους στις άμερικανικές εκλογές.

Μάχιμος ο Μπιλ Κλίντον

Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ»

Τσένι: Ευάλωτοι στην τρομοκρατία αν εκλεγεί ο Κέρι

Στρατηγική εμπλοκή σε μια νέα εποχή

Αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο Ανάλυση του Τζον Συτιλίδη, Εκτελεστικού Διευθυντή του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής.

Πως εκλέγεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Οι θέσεις των υποψηφίων

Στη σκιά των Μπους και Κέρι

Εξαφανίστηκαν ψηφοδέλτια

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 06:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ο προσανατολισμός της νέας τετραετίας Μπους

Του ανταποκριτή μας στην Ουάσινγκτον, Δημήτρη Απόκη

Η πόλωση που διέκρινε την προεκλογική μάχη στις ΗΠΑ θα προβληματίσει τον πρόεδρο Μπους

Στροφή σε μια πιο μετριοπαθή ρητορική και συμπεριφορά στη διεθνή σκηνή αναμένεται να κάνει στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Τζορτζ Μπους, μετά την εντυπωσιακή νίκη του στις εκλογές της Τρίτης.

Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις αλλά και τα σχόλια στενών συνεργατών του, ο Αμερικανός πρόεδρος στη δεύτερη τετραετία θα κάνει προσπάθειες γεφύρωσης του σοβαρού χάσματος που έχει προκληθεί στις διεθνείς σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως με την Ευρώπη, λόγω της επέμβασης στο Ιράκ.

Βέβαια αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι δε σημαίνει και στροφή σε κρίσιμα για τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Τζορτζ Μπους στο εσωτερικό μέτωπο είναι η τρομακτική πόλωση η οποία επικρατεί στον αμερικανικό λαό μετά την ολοκλήρωση μιας από τις πλέον έντονες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της χώρας.

Όπως επισημαίνεται από πολιτικούς παρατηρητές, με δεδομένο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στη δεύτερη και τελευταία προεδρική θητεία της πολιτικής του καριέρας θα επιδιώξει να αφήσει πίσω του μια κληρονομιά που δεν θα χαρακτηρίζεται από ένταση και διχασμό, αναμένεται χωρίς να απεμπολήσει βασικά στοιχεία της ριζοσπαστικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει, να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο το πολιτικό κέντρο.

Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να περάσει στην ιστορία ως ο πρόεδρος ο οποίος δίχασε την αμερικανική κοινωνία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία του αμερικανικού έθνους.

Όπως συμβαίνει με όλους του Αμερικανούς προέδρους, ο Τζορτζ Μπους θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγει την αναγραφή στην πολιτική ιστορία της χώρας του ως ένας πρόεδρος που οδηγήθηκε στην αποτυχία λόγω της ιδεολογικής του ακαμψίας.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 07:11 (Ώρα Λονδίνου)

Διχασμένες Πολιτείες Αμερικής

Της απεσταλμένης της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ουάσινγκτον, Ειρήνης Ρουμπόγλου

Η προεκλογική μάχη διεξήχθη μέσα σε έντονο κλίμα πόλωσης

Η επόμενη ημέρα των αμερικανικών εκλογών ξημέρωσε αναδεικνύοντας ένα επικίνδυνο για πολλούς φαινόμενο: μία βαθύτατα ριζωμένη πόλωση και ένα μεγάλο διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας.

«Ποτέ άλλοτε από την εποχή του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου δεν υπήρχε τόσο μίσος και τόση αποστροφή εναντίον των δύο στρατοπέδων», σχολίαζαν πολλά δημοσιεύματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Και είναι γεγονός ότι, αυτή τη φορά, οι εκστρατείες των δύο υποψηφίων δεν οδήγησαν απλώς σε αντιπαραθέσεις, αλλά προκάλεσαν επίσης οργή, φανατισμό, ακόμη και μίσος για τους εκλογικούς αντιπάλους.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι κατά την έξοδό τους από τις κάλπες, το ένα τέταρτο των πολιτών δήλωσαν ότι ψήφισαν όχι υπέρ κάποιου υποψηφίου, αλλά εναντίον του αντιπάλου του.

Όμως, ακόμη και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις θα χρειαστεί πολύς καιρός για να επουλωθούν τα τραύματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης στο συλλογικό γίγνεσθαι της χώρας, παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες του προέδρου Μπους ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενώσει και πάλι την αμερικανική κοινωνία.

Ιδεολογικό χάσμα

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, το ιδεολογικό χάσμα της Αμερικής που προέκυψε κατά τις εκλογές του 2000, μάλλον διευρύνθηκε αντί να γεφυρωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Παρά τις ευχές και των δύο αντιπάλων να επουλωθούν τα τραύματα της προεκλογικής εκστρατείας, η ατμόσφαιρα παραμένει εξίσου ηλεκτρισμένη με πριν, καθώς η πίστη για το κόμμα αναδεικνύεται σε μία μορφή θρησκείας, λένε οι σχολιαστές.

Για ορισμένους ιστορικούς, η χώρα αυτή έχει ανάγκη από αντιπάλους για να προχωρήσει. Τα παραδείγματα είναι άπειρα: υπήρχαν οι «καλοί» και οι «κακοί», οι καουμπόηδες και οι ινδιάνοι, οι βόρειοι και οι νότιοι, οι ρεπουμπλικάνοι και οι δημοκρατικοί.

Την ίδια στιγμή υπήρχαν και οι απειλές από το εξωτερικό. Οι κομμουνιστές κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και οι τρομοκράτες στην εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Η πόλωση που παρατηρείται όμως αυτή τη φορά στο εσωτερικό της αμερικανικής κοινωνίας ανησυχεί τους περισσότερους σχολιαστές των αμερικανικών εφημερίδων.

Δημοκρατικά θεμέλια

Η Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post) υπογραμμίζει ότι ακόμη και με ενδυναμωμένη την παρουσία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, ο πρόεδρος Μπους δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν επιδιώξει τη συνεργασία και τη συναίνεση του αντίπαλου κόμματος, γιατί τότε θα είναι σαν να πυροδοτεί τα θεμέλια της δημοκρατικής κοινωνίας.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας μάλιστα ζητά από τον πρόεδρο Μπους «να δείξει ότι είναι πρόθυμος να ακούσει και τις απόψεις των αντιπάλων του για να λάβει αποφάσεις», κάτι που θεωρείται αυτονόητο και απαραίτητο συστατικό κάθε δημοκρατίας.

«Το σοκ της 11ης Σεπτεμβρίου ένωσε ολόκληρο το έθνος. Τρία χρόνια μετά είμαστε περισσότερο διχασμένοι από ποτέ σε μικροκομματικές φατρίες με γνώμονα την ηθική και τη θρησκεία. Ο πρόεδρος Μπους απέτυχε στην αποστολή του να ενισχύσει την ενότητα του έθνους», λέει από την άλλη πλευρά αρθρογράφος της Νιου Γιόρκ Τάιμς (New York Times).

«Η χώρα αυτή έχει πληγεί από δύο πολέμους, από το φόβο της τρομοκρατίας και της οικονομικής αβεβαιότητας. Αντί να περιφρουρήσουμε όμως την εθνική μας ενότητα μετά την 11η Σεπτεμβρίου μετατρέψαμε τη χώρα σε στρατόπεδα μικροκομματικών συμφερόντων», λέει το δημοσίευμα.

Ολοκληρώνοντας το συλλογισμό του, ο αρθρογράφος ζητά τόσο από τους νικητές όσο και από τους ηττημένους αυτών των εκλογών να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα και να κάνουν ό,τι μπορούν για να επουλώσουν τα τραύματα της αμερικανικής κοινωνίας.


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 01:56 (Ώρα Λονδίνου)

Η επόμενη μέρα

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

«Και τώρα άλλα τέσσερα χρόνια» ο ανοικτός σε ερμηνείες τίτλος της Γκάρντιαν (The Guardian) που σημειώνει ότι η ευρεία λαϊκή στήριξη που, όπως αποδείχτηκε, είχε ο αμερικανός πρόεδρος θα του επιτρέψει να υποστηρίξει πως «η ριζοσπαστική ατζέντα του στα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα, προσφέρει στην Αμερική μια νομιμότητα πράξεων που δεν είχε προηγουμένως».

Το πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ (The Independent) δεν αφήνει περιθώρια παρεξήγησης: «Άλλα τέσσερα χρόνια» είναι ο τίτλος, που σε μαύρο φόντο περιστοιχίζεται από εικόνες από το Γουαντάναμο, το Ιράκ, τα βασανιστήρια κρατουμένων στην φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης, χριστιανούς φονταμενταλιστές πετρελαιαγωγούς και βεβαίως του Τζορτζ Μπους.

«Ο κόσμος περιμένει την δεύτερη θητεία με ανησυχία και σκεπτικισμό» εκτιμά η βρετανική εφημερίδα.

«Η ηθική πλειοψηφία»

Στο διχασμένο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ επικεντρώνονται οι Τάιμς (The Times) που αναφερόμενες στις δηλώσεις του πρόεδρου Μπους και του Τζον Κέρι λένε πως «νικητής και νικημένος επιδένουν τις πληγές ενός έθνους».

Οι εκλογές έδειξαν πως η πλειοψηφία των Αμερικανών θέλει η κυβέρνησή τους να είναι υπόλογη όχι μόνο για την ασφάλεια και την ευημερία, αλλά «να αγκαλιάζει τις θρησκευτικές και ηθικές αντιλήψεις τους» λέει η Τάιμς. Πολλοί Αμερικανοί «δεν θα νιώθουν άνετα με τον παραλληλισμό με τον μουσουλμανικό κόσμο».

Αλλά χτες οι Αμερικανοί αυτοί δεν αποτελούσαν την πλειοψηφία, λέει η εφημερίδα.

Σε σαφώς πιο ενθουσιώδεις τόνους η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αναφέρει ότι «ο Μπους επιστρέφει θριαμβευτικά» ενώ σημειώνει την έκκληση του Αμερικανού προέδρου για εθνική ενότητα.

Η «ηθική πλειοψηφία επαναφέρει με σαρωτικό τρόπο τον Μπους στον Λευκό Οίκο» λέει η εφημερίδα που εκτιμά ότι «η επανεκλογή του Τζορτζ Μπους δείχνει ότι οι ηγέτες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας έχουν επαρκή υποστήριξη ώστε να επιμείνουν στο έργο τους».

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρεται και αυτή στις εκκλήσεις για εθνική ενότητα στις ΗΠΑ και λέει ότι «οι διεθνείς αγορές γιόρτασαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών» με σημαντική άνοδο στην Γουόλ Στριτ.

«Οι αρχές υπερτέρησαν των πολιτικών» εκτιμά η εφημερίδα σημειώνει την «άνοδο μιας πιο συντηρητικής Αμερικής».


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 04:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Μαθαίνοντας να ζούμε με τον Μπους»

Την πρόβλεψη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δε θα μεταβάλλει τις πολιτικές του κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του στο Λευκό Οίκο, την οποία εξασφάλισε χθες, κάνει η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung).

Το σχόλιο της εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Μαθαίνοντας να ζούμε με τον Μπους», αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δαγκώνονται», καθώς ήταν προφανής η επιθυμία τους να δουν νικητή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι.

«Τουλάχιστον», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, «οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών γνωρίζουν πλέον καλύτερα απ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια τι πρέπει να περιμένουν από την Ουάσινγκτον».

«Αυτή η Αμερική», συνεχίζει η εφημερίδα, «θα συνεχίσει τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με στρατιωτικά χτυπήματα όπου και όποτε η ίδια θεωρεί αναγκαίο».

Στη Γερμανία, επίσης, η Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) καλεί τις δύο ακτές του Ατλαντικού να καταβάλλουν προσπάθειες για αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το συντάκτη, «ο Μπους θα πρέπει να προσπαθήσει αν ξανακερδίσει την ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη στη μοναδική υπερδύναμη και οι Ευρωπαίοι να εγκαταλείψουν τις αφελείς απόπειρες να γίνουν το πολιτικό αντίβαρο των ΗΠΑ».

Για τη Σταντάρτ (Der Standard) στην Αυστρία, το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ μεγάλωσε μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

«Αυτό συνέβη γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι που κυβερνούν τις ΗΠΑ δεν είναι όμοιοι με τους συντηρητικούς που κυβερνούν τη Γαλλία ή την Αυστρία, αλλά ιδεολόγοι που θεωρούν ότι έχουν αναλάβει μια θρησκευτική αποστολή», εκτιμά η εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι η εκλογική νίκη Μπους είναι αποτέλεσμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Η 11η Σεπτεμβρίου προετοίμασε τις ΗΠΑ για έναν άνθρωπο σαν τον Μπους. Είναι ο άνθρωπος της σκοτεινής ώρας», καταλήγει η αυστριακή Σταντάρτ.

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) επισημαίνει σε ανάλυσή της ότι οι αμερικανικές εκλογές διακρίνονταν από ουσιαστικές παραδοξότητες, με πρώτιστη τη συνθήκη ότι η χώρα που ψήφιζε είναι μια χώρα σε κατάσταση πολέμου, κάτι που, όπως εκτιμά η εφημερίδα, είναι πολύ δύσκολο για τους Ευρωπαίους να αντιληφθούν.

«Δεν πρόκειται μόνο για το Ιράκ», συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, «αλλά για το γενικότερο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο Μπους κατάφερε να περάσει την αίσθηση της εμπόλεμης κατάστασης στις συνειδήσεις των Αμερικανών, να κάνει τον πόλεμο αυτόν τρόπο ζωής, συμπεριφοράς και αντίληψης των πραγμάτων».

Η Φιγκαρό (Le Figaro), επίσης στη Γαλλία, συμφωνεί ότι τα προεκλογικά θέματα επισκιάστηκαν από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Για τη γαλλική εφημερίδα, «ο Τζον Κέρι έχασε γιατί δεν έπεισε τους ψηφοφόρους ότι μπορούσε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες μιας χώρας σε κατάσταση πολέμου».

Η Λιμπερασιόν (Liberation) εκτιμά ότι η νίκη Μπους σημαίνει πολύ περισσότερα από μια εκδίκηση ενός ανθρώπου που συχνά χλευαζόταν από τους αντιπάλους του.

Η Αμερική που εξέλεξε αυτόν τον ηγέτη, εξηγεί η γαλλική εφημερίδα, είναι μια χώρα που ανησυχεί κυρίως για την ασφάλειά της, στηριζόμενη στις βασικές αξίες του χριστιανισμού. Αυτοί άλλωστε ήταν και οι δύο άξονες των επιχειρημάτων του κ. Μπους, γράφει η Λιμπερασιόν.

«Είναι αλήθεια», προσθέτει, «ότι υπάρχει και μία άλλη Αμερική, κοσμοπολίτικη, ποικιλόμορφη και εξωστρεφής. Αλλά δεν είναι παρά η μειονότητα».

Στην Ισπανία, η Α-Μπε-Θε (ABC) προβλέπει «σημαντικές αλλαγές» στην πολιτική πολλών ευρωπαϊκών κρατών, καθώς η Ουάσινγκτον είναι πλέον σε θέση να ζητήσει με περισσότερη έμφαση την ανάληψη περισσότερων ευθυνών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην Τσεχία, η Λίντοβε Νόβινι (Lidove Noviny) εκφράζει την ελπίδα η αμερικανική κυβέρνηση «να δείξει ένα πιο ευχάριστο πρόσωπο στον υπόλοιπο κόσμο», κάτι που όπως εκτιμά, είναι δυνατό λόγω της κατάστασης στο Ιράκ.

Η ελβετική Τριμπιούν της Γενεύης (Tribune de Geneve) καλεί τον υπόλοιπο κόσμο «να βρει λόγους για να ελπίζει», αντί να προβαίνει σε μάταιες αναλύσεις της ψυχολογίας του Αμερικανού ψηφοφόρου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «δε συμφέρει τον Μπους να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που δεν κατάφερε να φύγει από το Ιράκ».


Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2004 - 03:57 (Ώρα Λονδίνου)

Επιδείνωση της υγείας του Γιασέρ Αραφάτ

Στο πλευρό του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα έσπευσαν γιατροί από την Τυνησία, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη

Σύμβουλος του Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Περσί» στο Παρίσι, δήλωσε ότι η υγεία του Παλαιστινίου ηγέτη παρουσίασε επιδείνωση.

Η σύμβουλος, Λεϊλά Σαχίντ, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά πρόσθεσε ότι περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων το απόγευμα της Πέμπτης.

Η δήλωση της κας. Σαχίντ ακολούθησε τις πληροφορίες που μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης περί επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του κ. Αραφάτ, το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έχανε κατά διαστήματα τις αισθήσεις του και είχε συχνούς εμετούς, πριν εισαχθεί τελικά στη μονάδα εντατικής θεραπείας του στρατιωτικού νοσοκομείου.

Ο 75χρονος Γιασέρ Αραφάτ μετέβη στη γαλλική πρωτεύουσα από το αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου ζούσε υπό περιορισμό από το Δεκέμβριο του 2001, με την άδεια της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Τα ακριβή αίτια της ασθένειάς του, που πιστεύεται ότι είναι μια σοβαρή αιματολογική διαταραχή, ερευνώνται ακόμα από ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι πάντως έχουν αποκλείσει την περίπτωση της λευχαιμίας.

Το Ισραήλ έχει εγγυηθεί την άδεια επιστροφής του κ. Αραφάτ στη Ραμάλα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.